literatura romana exercitii

of 23 /23
I. POVESTEA LUI HARAP ALB 1. TESTE INTRODUCTIVE TEST A1 1. Împăratul Verde avea fete sau băieţi? 2. Ce fel de cal alege feciorul cel mic şi cum îl alege? 3. Cine este Sfânta Duminică? 4. Ce fel de putere supranaturală are cerbul? 5. Împăratul Roş câte fete avea? 6. Care este proba pe care trebuie să-l treacă Harap Alb în curtea Împăratului Roş în a doua zi? 7. Ce fel de putere supranaturală are Flămânzilă? 1

Embed Size (px)

description

exerciţii de literatură română Harap Alb, Hanu Ancuţei

Transcript of literatura romana exercitii

LITERATURA ROMN

I. Povestea lui harap alb1. teste introductive

test A11. mpratul Verde avea fete sau biei?2. Ce fel de cal alege feciorul cel mic i cum l alege?3. Cine este Sfnta Duminic?4. Ce fel de putere supranatural are cerbul?5. mpratul Ro cte fete avea?

6. Care este proba pe care trebuie s-l treac Harap Alb n curtea mpratului Ro n a doua zi?

7. Ce fel de putere supranatural are Flmnzil?

8. Ce face spnul cnd este demascat?

9. Cine l ajut pe Harap Alb s-o pzeasc pe fata mpratului Ro?

test B1.1. De ce trebuia unul dintre feciorii craiului s se duc la mpratul Verde?

2. De ce coboar Harap Alb n fntn?

3. Ce trebuie s aduc Harap Alb de la cerb?

4. Cum i schimb rolul spnul cu Harap Alb?

5. De ce i ofer lui Harap Alb furnicile ajutorul lor?

6. Ce fel de fiine l nsoesc pe Harap Alb la mpratul Ro? (enumer)

7. Cu ce l ajut pe Harap Alb furnicile?

8. Cine cere calului s aduc apa morii i apa vie?

9. Cine l readuce pe Harap Alb n via dup ce spnul i taie capul?Test A21. De ce se ntoarce feciorul cel mare?

2. Cum primete numele de Harap Alb fiul cel mic?

3. Ce trebuie s aduc Harap Alb din grdina ursului?

4. Al cui era calul nainte de Harap Alb?

5. Ce primete Harap Alb de la criasa albinelor?

6. Cu ajutorul crui personaj supravieuiesc n prima noapte la curtea mpratului Ro?

7. Ce fel de putere supranatural are Ochil?

8. Cine l demascheaz pe spn?

9. Ce fel e putere suprnatural are Setil?

Test B21. De ce coboar Harap Alb n fntn?

2. Cine este Sfnta Duminic?

3. mpratul Ro cte fete avea?

4. Cum i schimb rolul spnul cu Harap Alb?

5. mpratul Verde avea fete sau biei?

6. Ce fel de fiine l nsoesc pe Harap Alb la mpratul Ro? (enumer)

7. Ce fel de putere supranatural are Flmnzil?

8. Ce face spnul cnd este demascat?

9. Cine l readuce pe Harap Alb n via dup ce spnul i taie capul?Test A31. mpratul Verde avea fete sau biei?

2. De ce trebuia unul dintre feciorii craiului s se duc la mpratul Verde?

3. De ce coboar Harap Alb n fntn?

4. Cum primete numele de Harap Alb fiul cel mic?

5. Ce trebuie s aduc Harap Alb din grdina ursului?

6. Ce fel de putere supranatural are cerbul?

7. Ce fel de putere supranatural are Ochil?

8. Cine l demascheaz pe spn?

9. Cine l ajut pe Harap Alb s-o pzeasc pe fata mpratului Ro?

Test B31. Al cui era calul nainte de Harap Alb?

2. De ce se ntoarce feciorul cel mare?

3. Ce trebuie s aduc Harap Alb de la cerb?

4. De ce i ofer lui Harap Alb furnicile ajutorul lor?

5. Cu ce l ajut pe Harap Alb furnicile?

6. Ce fel de fiine l nsoesc pe Harap Alb la mpratul Ro? (enumer)

7. Ce face spnul cnd este demascat?

8. Cu ajutorul crui personaj supravieuiesc n prima noapte la curtea mpratului Ro?

9. Cu cine se cstorete Harap Alb?

analiz de text 1.I. Citii cu atenie fragmentul urmtor din basmul cult Harap Alb i rspundei la ntrebri.

Glosar

tarni- a de lemn sau de piele, folosit la clrit sau la transportul unor poveri.anina- aga, apuca, atrna, prinde, spnzura, suspendaoblnc- partea de dinaintea eii, mai ridicat i ncovoiatmerinde- hran (rece) pe care o ia cineva cnd pleac la drum sau la lucruplosc - vas de lemn, de lut ars, de metal sau de piele, cu capacitate mic, rotund i turtit, cu gtul scurt i strmt, n care se ine butur i care se poart atrnat de o curea.desag- traista da nval - a se repezi asupra cuiva sau undeva cu intenii agresive, dumnoase, criminalea prii- a-i fi cuiva prielnic, favorabil, a-i fi de folos, a-i cdea bine; a-i tihni; a face s prosperevrednic- harnic, iute, cu rost la treabtrebuin- nevoie, necesitatespn- care este (biologic) lipsit de barb i de mustiugube- primejdios; neltor, amgitorprimejdie- ameninare, pericoldezmierda- a mngia pe cineva atingndu-l uor cu palma ori spunndu-i vorbe drgstoase; a alintaA ). Comprehensiune

b ). Analiz

c ). ExerciiiPornind de la fragmentul de mai sus rezolv urmtoarele cerine:

1. Menioneaz cte un sinonim pentru sensul din text al fiecrui dintre urmtoarele cuvinte: carte, crai, glas, tovar. 2. Prezint rolul punctelor de suspensie din enunul:

Mergei n pace, dragii mei. De-acum nainte, Dumnezeu tie cnd ne-om mai vedea!... 3. Alctuiete dou enunuri n care s ilustrezi polisemia cuvntului carte.4. Alctuiete dou expresii/locuiuni care s conin substantivul glas.5. Identific tipul de narator din textul dat.6. Transcrie o formul median din text!7. Ilustreaz n 4-6 rnduri o caracteristic a tipului de text din care face parte fragmentul citat!

8. Transcrie din text o structur care conine o imagine dinamic.9 Comenteaz n 4-6 rnduri urmtoarea secven: Mergi de-acum tot nainte, c tu eti vrednic de mprat. Numai ine minte sfatul ce-i dau: n cltoria ta ai s ai trebuin i de ri, i de buni, dar s te fereti de omul ro, iar mai ales de cel spn, ct i putea; s n-ai de-a face cu dnii, cci sunt foarte ugubei.analiz de text 1.II. Citii cu atenie fragmentul urmtor din povestirea n ram Hanu Ancuei i rspundei la ntrebri.

Glosar

zvrle - a arunca ceva printr-o micare brusc.a zdrobi- a strivi, a sfrma, a nimici, a distruge. a deslui- a distinge, a deosebi un sunet sau un zgomottnguire- plngere mpotriva cuiva; reclamaiercni- a scoate rcnete; a produce sunete puternice i stridente; a striga; a ipa.nbuit- (despre sunete) fr putere, stins, necat.A ). Comprehensiune

b ). Analiz

c ). Exerciii

Pornind de la fragmentul de mai sus rezolv urmtoarele cerine:

1. Menioneaz cte un sinonim pentru sensul din text al fiecrui dintre urmtoarele cuvinte: lmurit, dragoste, a omor. 2. Rescrie n forma acceptat azi cuvintele: ngrijat, sam 3. Numete momentul subiectului reprezentat n fragment.

4. Alctuiete dou expresii/locuiuni care s conin verbul a omor, suflet5. Identific tipul de narator din textul dat.

6. Indic dou structuri caracteristiceadresrii directe!7. Ilustreaz n 4-6 rnduri o caracteristic a tipului de text din care face parte fragmentul citat!

8. explic sensul expresisei: a intra n sufletul cuiva9. Comenteaz n 4-6 rnduri urmtoarea secven:

N-am putut rbda de dragoste i-am vrut s mai stai cu mine, de aceea nu i-am spus cum am venit. Dar acuma nu mai pot, i-i spun; cci vor s te omoare i s-i ieie banii. Au mai fcut ei fapte de-acestea i nu se tem de nimica! Acuma eu tiu c-au s m njunghie, cci au neles c-mi eti drag, -au s priceap de ce ai scpat, dar de-acuma nainte nu-mi pas!

M ridicasem din locul meu, rcit de-un fior. Fata mi mbria genunchii:

Du-te repede! du-te repede!

analiz de text 1.III. Citii cu atenie fragmentul urmtor din nuvela psihologic Moara cu noroc i rspundei la ntrebri.

Glosar

strui- a ruga insistent i n mod repetat pe cineva pentru a fi de acord cu ceva; a insista.lesne- uor, cu uurin; comodcocoat- persoan care are cocoa; ghebossilin- . efort (fizic sau intelectual) n realizarea unui lucru sau n atingerea unui scop; srguin; strduin; asiduitate. a se dumeri - a pricepe sau a face s priceap clar (dup ce fusese nedumerit), a-i da sau a face s-i dea bine seama.A ). Comprehensiune

b ). Analiz

c ). Exerciii

Pornind de la fragmentul de mai sus rezolv urmtoarele cerine:

1. Scrie, din textul citat, o structur care ilustreaz monologul interior al personajului. 2. Menioneaz cel puin trei termeni din familia lexical a cuvntului pcat. 3. Menioneaz cte un sinonim al cuvintelor: pcat, a se feri4. Alctuiete dou expresii/locuiuni care s conin substantivul gnd.5. Identific tipul de narator din textul dat.

6. Menioneaz modul de expunere predominant n fragmentul dat!7. Ilustreaz n 4-6 rnduri o caracteristic a tipului de text din care face parte fragmentul citat!

8. Ilustreaz, n 4-6 rnduri, o trstur moral a personajului masculin, identificat n fragmentul citat.9 Comenteaz n 4-6 rnduri urmtoarea secven: "Ei! ce s-mi fac!? i zise Ghi n cele din urm. Aa m-a lsat Dumnezeu! Ce s-mi fac dac e n mine ceva mai tare dect voina mea!? Nici cocoatul nu e nsui vinovat c are cocoa n spinare: nimeni mai mult dect dnsul n-ar dori s n-o aib."

analiz de text 1.IV. Citii cu atenie fragmentul urmtor din romanul Baltagul i rspundei la ntrebri.

Glosar

subprefect - (n trecut) funcionar care administra o plas sau un jude ca ajutor al prefectului.lepda- a nceta de a mai purta cu sine, aruncnd sau prsind.fru- totalitatea curelelor, mpreun cu zbala, care se pun pe capul i n gura unui calcpstru- Parte de harnaament care se mbrac pe capul calului pentru a-l lega sau a-l duce undevaplitur- atingere brusc i violent dintre dou corpuri; lovitur.a opinti- a face un efort (mare) pentru a mpinge, a urni sau a ridica ceva; a-i ncorda puterile, a se sfora. 2. Tranz. (Reg.) A sili, a fora un animal s porneasc sau s mearg mai repede. ntrtat- Iritat, surescitat, agitat; nfuriat.dulu- Cine de vntoare, copoi. 2. Cine de pazprepus- (Pop.) Bnuial, presupunere; suspiciune.A ). Comprehensiune

b ). Analiz

c ). Exerciii

Pornind de la fragmentul de mai sus rezolv urmtoarele cerine:

1. Menioneaz cte un sinonim pentru sensul din text al fiecrui dintre urmtoarele cuvinte: spaim, singuratic, a istorisi. 2. Menioeaz cte un omonim pentru cuvintele subliniate (mai, dar) din text 3. Prezint rolul liniilor de dialog n text.4. Alctuiete cte dou expresii/locuiuni care s conin substantivele inim, grij.5. Identific modurile de expunere prezente n acest fragment!6. rescrie n forma acceptat azi cuvintele nclica i nti.7. Ilustreaz n 4-6 rnduri o caracteristic a tipului de text din care face parte fragmentul citat!

8. Transcrie din text o structur care conine o imagine dinamic.

9 . Explic rolul dublrii naratorului n fragmentul dat!

i zicnd aceste, pune tarnia pe cal, anin armele la oblnc, i ia merinde i bani de ajuns, schimburi n desagi i o plosc plin cu ap. Apoi srut mna tat-su, primind carte de la dnsul ctre mpratul, zice rmas bun frailor si i a treia zi ctre sear pornete i el, mergnd din pasul calului. i merge el, i merge, pn se nnopteaz bine. i, prin dreptul podului, numai iaca i iese i lui ursul nainte, mornind nfricoat. Calul atunci d nval asupra ursului, i fiul craiului, ridicnd buzduganul s dea, numai iaca ce aude glas de om zicnd:

Dragul tatei, nu da, c eu sunt. Atunci fiul craiului descalec, i tat-su, cuprinzndu-l n brae, l srut i-i zice:

Ftul meu, bun tovar i-ai ales; de te-a nvat cineva, bine i-a priit, iar de-ai fcut-o din capul tu, bun cap ai avut. Mergi de-acum tot nainte, c tu eti vrednic de mprat. Numai ine minte sfatul ce-i dau: n cltoria ta ai s ai trebuin i de ri, i de buni, dar s te fereti de omul ro, iar mai ales de cel spn, ct i putea; s n-ai de-a face cu dnii, cci sunt foarte ugubei. i, la toat ntmplarea, calul, tovarul tu, te-a mai sftui i el ce ai s faci, c de multe primejdii m-a scpat i pe mine n tinereile mele! Na-i acum i pielea asta de urs, c i-a prinde bine vreodat.

Apoi, dezmierdnd calul, i mai srut de cteva ori pe amndoi i le zice:

Mergei n pace, dragii mei. De-acum nainte, Dumnezeu tie cnd ne-om mai vedea!...

Fiul craiului atunci ncalec, i calul, scuturndu-se, mai arat-se o dat tnr, cum i plcea craiului, apoi face o sritur napoi i una nainte i se cam mai duc la mprie, Dumnezeu s ne ie, c cuvntul din poveste, nainte mult mai este.

Glosar: tarnia, anin , oblnc, merinde

plosc tarnia

, anin

oblnc

merinde tarnia

, anin

oblnc

merinde

plosc

desagi

d nval

a priit,

vrednic

trebuin

spn

ugubei

primejdii

dezmierdnd

plosc

desagi

d nval

a priit,

vrednic

trebuin

spn

ugubei

primejdii

dezmierdnd

desagi

d nval

a priit,

vrednic

trebuin

spn

ugubei

primejdii

dezmierdnd

1. Ce primete feciorul cel mic de la crai nainte de plecare?

2. Unde se ntlnete feciorul cel mic cu ursul?

Ce se ntmpl cnd feciorul se ntlnete cu ursul?

Ce fel de sfat i d feciorului tatl acestuia?

Ce fel de obiect primete feciorul de la crai dup ce a ascultat sfatul acestuia?

1. n basme este valorificat frecvent motivul superioritii mezinului. Pornind de la acest fragment dovedii c i basmul Povestea lui Harap Alb este unul dintre acestea.

2. Interdiciile i nclcarea acestora sunt elemente importante n structura basmelor. Identificai interdicia primit de ctre protagonist (din acest fragment) i indicai rolul acesteia n acest basm.

Boierule! Calc-m-n picioare, omoar-m

i zvrle-m-n fntn cci nu i-am spus mai degrab!

I-am cuprins braele strns ngrijat deodat.

Ce este? Nu neleg. Vorbete lmurit!

Ea acuma plngea, i se apleca spre mnile mele, srutndu-le.

De ce nu m bai? de ce nu m zdrobeti?

Iaca ce-i. Uncheul Hasanache m-a trimes ieri diminea la crm. A bgat de sam c te uii lung la mine i mi-a spus s viu i s-i intru n suflet i s ne-ntlnim... i s-i spun lui unde m gseti. i el, cu cei doi frai mai mici ai lui, Dimachi i Turcu, s vie cnd i fi cu mine, unul s-i fure calul i ceilali doi s sar i s te doboare...

Abia-i deslueam vorbele din tnguire.

i tu ce-ai fcut? Le-ai spus unde vin s te gsesc?

Le-am spus, c altfel m omorau.

i de ce n-au venit asar?

Au ateptat s te-ntorci cu paralele de pe vin.

-acuma au s vie? Au s vie! rcni ea, nbuit. N-am putut rbda de dragoste i-am vrut s mai stai cu mine, de aceea nu i-am spus cum am venit. Dar acuma nu mai pot, i-i spun; cci vor s te omoare i s-i ieie banii. Au mai fcut ei fapte de-acestea i nu se tem de nimica! Acuma eu tiu c-au s m njunghie, cci au neles c-mi eti drag, -au s priceap de ce ai scpat, dar de-acuma nainte nu-mi pas!

M ridicasem din locul meu, rcit de-un fior. Fata mi mbria genunchii:

Du-te repede! du-te repede!

Vocea ei era plin de groaz. Era prea trziu.

Fntna dintre plopi

1. Acest fragment prezint un dialog ntre care personaje?

2. Despre ce relateaz personajul feminin n acest fragment?

n ce fel de stare sufleteasc se afl personajul feminin?

Ce sftuiete fata boierului?

Ce crede fata, c se va ntmpla cu ea

Pornind de la acest fragment, caracterizai pe Marga i dovedii c este o eroin tragic, un personaj romantic.

i numai cnd se ntorcea de la Ineu, Ghi simea c Lic are dreptate. El i dduse lui Pintea cele patrusprezece buci de hrtie, dar nu-i spusese un lucru: c jumtate din bani sunt ai si, ci, dimpotriv, struise ca jandarmul s-i schimbe banii deplini, pentru ca Lic s nu simt nimic. i fusese n mai multe rnduri vorba pe buze, ns totdeauna i zicea: "Adic de ce folos ar fi dac-ar mai afla-o i asta!?" Iar acum, cnd se ntorcea la Moara cu noroc, i punea de gnd c i-o va spune ntr-alt rnd.

ntr-alt rnd? Da! ns n curnd el se ncredin c nu poate s i-o spun, i cu ct se ncredina despre aceasta, cu att mai dinadins se ferea de Pintea.

i omul foarte lesne se mpc cu pcatele sale. "Ei! ce s-mi fac!? i zise Ghi n cele din urm. Aa m-a lsat Dumnezeu! Ce s-mi fac dac e n mine ceva mai tare dect voina mea!? Nici cocoatul nu e nsui vinovat c are cocoa n spinare: nimeni mai mult dect dnsul n-ar dori s n-o aib."

i fiindc avea un pcat pe care nu-l putea stpni, el nici nu-i mai ddea silin s-l stpneasc i se lsa cu totul n voia ntmplrilor. Apoi el nici nu mai era om cinstit; lumea tot l credea ru. Cteodat, cnd l apuca frica de pedeaps ori de rzbunarea lui Lic, el i punea de gnd c are s plece i s se duc, nct s i se piard urma, ns el iar se dumerea i atepta ca Lic s vin iar cu banii.

1. Ce i ddea lui Pintea Ghi?

2. Ce nu-i spune Ghi lui Pintea?

3. Cu cine se compar Ghi?

Ce fel de pcat avea Ghi pe care nu-l mai putea stpni?

5. De ce i era fric lui Ghi?

1. Pornind de la acest fragment prezint conflictul interior al personajului principal din nuvela psihologic, Moara cu noroc.

2. Caut semne ale dezumanizri n personalitatea lui Ghi n acest fragment i prezint acest proces.

S-i spun, domnu Calistrat. Omul meu se gndea, vra s zic, la ale lui i la mine i umbla la deal n pasul calului, suind spre Crucea Talienilor.

Femeia se opri.

Ei? o ndemn, zmbind, domnu subprefect. Spune. De ce te-ai oprit?

Unii ar putea zice c venea la vale. Dar eu tiu mai bine c se ducea la deal. Dar nu era singur. Avea cu el cnele. i se mai aflau n preajma lui doi oameni. Unul dduse clcie calului i grbise spre pisc, ca s bage de sam dac nu s-arat cineva. Al doilea venea n urma lui Lipan, pe jos, i-i ducea calul de cpstru. S tii c nu era noapte. Era vremea n asfinit. Unii cred c asemenea fapte se petrec noaptea. Eu am tiin c fapta asta s-a petrecut ziua, la asfinitul soarelui. Cnd cel din deal a fcut semn, adic s n-aib nici o grij, c locu-i singuratic, cel care umbla pe jos a lepdat frul. i-a tras de la subsuoara stng baltagul i, pind ferit cu opincile pe crare, a venit n dosul lui Nechifor Lipan. O singur plitur i-a dat, dar din toat inima, ca atunci cnd vrei s despici un trunchi. Lipan a repezit n sus minile, nici n-a avut cnd s ipe; a czut cu nasu-n coama calului, ntorcnd baltagul, omul s-a opintit cu el n deertul calului, mpingndu-l n rp. Chiar n clipa aceea cnele s-a zvrlit asupra lui. El l-a plit cu piciorul dedesubtul botului. Calul tresrise de spaim. Cnd a fost mpins, s-a dus de-a rostogolul. Cnele s-a prvlit i el. S-a oprit nti hmind ntrtat; omul a ncercat s-i deie i lui o plitur de baltag, dar dulul s-a ferit n rp i s-a dus tr dup stpn. Asta-i. Cel din urm a nclicat -a grbit dup cel din vrful muntelui, i s-au dus. Nu i-a vzut i nu i-a tiut nimeni pn acuma.

Munteanca tcu i se uit, cu buzele strnse, ctr cucoana Mria. Nevasta lui domnu Vasiliu, ca i cei care erau de fa, sta ntr-un fel de ncremenire i ateptare, n toat lumea de-acolo erau bnuieli. Vorbele i iscodirile lucraser cu hrnicie. Deci toat lumea nelegea ntructva istorisirea muntencei. Numaidect cei mai muli nu-i puteau da sama de ce muierea asta strin umbla cu pilde i ruti. Dac are vreo bnuial, s spuie; dac are vreun prepus s-l deie pe fa.

Asemenea cuget se aduna, cu mnie, mai ales n Calistrat Bogza. El de la nceput, de cum a vzut-o nti i nti, a priceput c nevasta oierului vine asupra lui. Pe urm a stat cu rbdare, ndoindu-se c s-ar putea cumva descoperi asemenea fapt care n-a lsat dup ea nici o urm. Femeia are s se zbat fr folos i dup aceea are s se duc n treaba ei.

Dar ea nu se ducea.

1. Cine povestete cum a fost omort Nechifor Lipan?

2. Ce crede Vitoria, cnd a fost omort soul ei?

Care era rolul omului, care grbise spre pisc n omorrea lui Nechifor? De fapt, cine era acel om?

Ce s-a ntmplat cu calul? Dar cu cinele?

n istorisirea ei, Vitoria pomenete numele ucigailor?

La ce se gndete Calistrat Bogza, ascultnd-o pe Vitoria?

1. Pornind de la aceast secven prezint opinia ta despre personajul principal, Vitoria Lipan.

2. Prezint relaia dintre tema romanului i personajul principal!

3. Prezint raportul realitate, ficiune n acest roman!

PAGE 1