Litera J

download Litera J

of 42

 • date post

  31-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  302
 • download

  1

Embed Size (px)

description

mapa logopedica

Transcript of Litera J

UNIVERSITATEA OVIDIUS

UNIVERSITATEA OVIDIUS FACULTATEA DE PSIHOLOGIE I TIINELE EDUCAIEIMAPA LOGOPEDIC

CORECTARA SUNETULUI J

STUDENT: ROMAN CARMEN ELENAANUL: II

SPECIALIZAREA: PSIHOPEDAGOGIE SPECIAL

CUPRINS CAPITOLUL PAGINA

Capitolul I Generalitati .

Capitolul II Tehnica pronuntiei sunetului J

Capitolul III Defecte de pronuntie si corectarea lor.

Capitolul IV Metode si procedee pentru emiterea

Sunetului J..

Capitolul V

1.Etapa de impostare

2.Etapa de consolidare.

3.1.Etapa de difereniere (-j)

3.2.Etapa de difereniere (j-z)

4.Etapa de automatizare

GENERALITI

nainte de a prezenta caracteristicile fonemului j vom descrie pe scurt etapele de corectare i stimulare a acestuia. Aceste metode se adreseaz strict sunetului afectat. Procesul de corectare presupune parcurgerea a patru etape:1. n etapa de emitere a sunetului j, materialul ilustrativ alctuit din imagini i onomatopee- este nsoit de pronunarea corect a sunetului, pentru a-l ajuta pe copil s emit prin imitare acustic i articulatorie. Etapa de impostare (emitere a sunetului)- obinerea izolat a sunetului se face prin dou procedee: procedeul demonstraiei articulatorii, derivrii sunetului din sunetele pronunate corect.2. n etapa de consolidare a sunetului j, materialul ilustrativ i verbal cuprinde imagini i cuvinte n a cror denumire sunetul se afl n trei poziii cu dificulti crescnde de verbalizare, de la gruipri vocalice la grupri cu consoane, de la cuvinte monosilabice la cuvinte polisilabice i consonantice. Etapa de consolidare exersarea sunetului n silabe fr sens n care sunetul se afl la nceput, la mijloc i la sfrit. Se realizeaz cu ajutorul cuvintelor pornind de la cele mai simple la cele mai complexe, cuvinte care conin sunetul respectiv; este de preferat ca sunetul afectat s fie prezent de mai multe ori n cuvnt; apoi s se exerseze n propoziii din ce n ce mai grele. n aceast etap nu este indicat s folosim sunetul cu care se confund. Logopedul trebuie s tie c logopatul i-a nsuit o parte din pronunia corect a sunetului, i s nu uite c atunci cnd pleac de la cabinet are tendina s vorbeasc aa cum este ncurajat.

3. n etapa de difereniere, materialul ilustrativ i verbal cuprinde imagini i cuvinte n denumirea crora se difereniaz mai nti suntele ndeprtate ca loc i mod de formare, apoi sunetele apropiate, nrudite, perechi, sunete care se interfereaz mai uor acustic, mergnd uneori pn la substituire. Etapa de difereniere cnd sunetul s-a consolidat se exerseaz sunetul alturi de sunetele cu care se aseamn n cuvnt i silaba. Se difereniaz de sunetul cu care l confund. Se introduc cuvinte n care se afl sunete cu care se aseamn.

4. Etape de automatizare a sunetului cuprinde material ilustrativ i verbal bogat, care poate s asigure trecerea de la deprinderi de a vorbi corect la obinuina verbal continetizat, bazat pe automatisme psiho-lingvistice corecte i ncadrate copilului n colectivitate. Etapa de automatizare autocontrolul este minim i poate emite sunetul cu uurin. Se consider c sunetul a fost nsuit.

Fonemul j este o consoan ficativ antero-lingual-dorsal (dup organul activ), i dental-alveolar (dup organul pasiv).

Este o consoan surd ca si , are dou poziii de articulaie:

o poziie anterolingual, dental-alveolar, caracterizat prin apropierea prii anterioare a limbii de regiunea alveolelor dinilor superiori;

o a doua poziie caracterizat printr-o apropiere a prii posterioare a limbii de palatul moale sau de palatul moale sau de palatul dur.Este o consoan cu o frecven mic n limba romn. Cu toate c, prin caracterul ei sonor contribuie la sporirea gradului de sonorizare a limbii noastre.

TEHNICA PRONUNTIEI

Tehnica pronuniei consoanei j se aseamn foarte mult cu tehnica pronuniei sunetului , deoarece este pereche sonora a acesteia. Cu toate c apar i unele mici deosebiri fa de aceasta are, n general, aceeai inut ca n pronunia sunetului , n timp ce buzele capt o poziie de uoar relaxare. Faptul se explic prin aceea c intensitatea curentului de aer suflat (uierat) este mai mic n cazul pronuniei lui j, dect n cazul pronuniei lui .n pronunia lui j, limba este mai ridicat i mai puin ncordat dect n pronunia lui . Pronunia lui j se unete cu vibraiile coarfelor vocale n momentul n care curentul de aer se strecoar uor spre vrful limbii, iar vrful limbii sub presiunea curentului expirat intr uor n vibraie.

n realizarea sunetului j putem folosi varianta inferioar, realizat prin coborarea vrfului limbii, i tragerea lui napoi, n spatele alveolelor, incisivilor inferiori, cu partea mijlocie dorsala limbii curbat mult n sus. Aceast variant are o puternic nuan de palatalizare de aceea nu va fi folosit dect n cazul cnd varianta superioar este ineficient DEFECTE DE PRONUNTIE SI CORECTAREA LOR.

Unii elevi pronun n loc de j

sunetul , corectarea se face adugnd vibraiile laringiene

sunetul , defectul are la baz poziia greit a limbii. Limba este retras mult napoi, ea nu atinge prile apicale laterale palatul dur, ceea ce determin o constricie exagerat, iar trecerea aerului nu mai produce frecarea ce caracterizeaz consoana j.

METODE SI PROCEDEE PENTRU EMITEREA SUNETULUI

n predarea consoanei j vom porni de la particularitile articulatorii ale consoanei . Din poziia de pronunie a sunetului lui , adugnd vibraiile laringiene, se obine sunetul j; elevii sesizeaz vibraiile prin intuirea lor sub brbia profesorului, pe maxilarul inferior i pe arcada dentar inferioar.

De asemenea, predarea sunetului j se poate porni i de la pronunia consoanei z; cu o spatul se fixeaz limba n poziia de articulaie a sunetului , astfel cnd i se va cere elevului s pronune z el va pronuna j.

Pentru realizarea i pstrarea unui j corect trebuie s se fac ct mai multe exerciii pregtitoare, insistndu-se asupra poziiei corecte a limbii i a realizrii vibrailor laringiene. ETAPA IMPOSTRII

Etapa de impostare (emitere a sunetului)- obinerea izolat a sunetului se face prin dou procedee: procedeul demonstraiei articulatorii, derivrii sunetului din sunetele pronunate corect.

nvarea prin demonstraii tehnice. Elevii reuesc s pronune fonemul prin pronunare n faa oglinzii de articulaie i intuirea:

palatogramelor;

lingogramelor; profilurilor de articulaie.Procedeele variaz n raport cu caracterul creator al procesului de emitere, printre care enumerm:

pronunarea sunetului n faa elevului astfel nct s simt presiunea jetului de aer pe fa;

pronunarea accentuat a sunetului pe dosul minii elevului; acestuia i se cere s imite modul de pronunare;

pe dosul minii se aeaz bucatele de hrtie care se vor mprtie n momentul pronunrii sunetului;

prin exerciii i asocieri repetate, fonemul j se consolideaz att n pronunie izolat ct i n cuvinte (poziie iniial, median, final).

ETAPA CONSOLIDRII

Etapa de consolidare exersarea sunetului n silabe fr sens n care sunetul se afl la nceput, la mijloc i la sfrit. Se realizeaz cu ajutorul cuvintelor pornind de la cele mai simple la cele mai complexe, cuvinte care conin sunetul respectiv; este de preferat ca sunetul afectat s fie prezent de mai multe ori n cuvnt; apoi s se exerseze n propoziii din ce n ce mai grele. n aceast etap nu este indicat s folosim sunetul cu care se confund. Logopedul trebuie s tie c logopatul i-a nsuit o parte din pronunia corect a sunetului, i s nu uite c atunci cnd pleac de la cabinet are tendina s vorbeasc aa cum este ncurajat.

Consolidarea se face prin:

pronunarea n silabe directe;

pronunarea lui j ibtervocalic; pronunarea n silabe inverse.n aceast etap se exerseaz sunetul n silabe fr sens, n care suinetul se afl la nceput, mijloc i sfrit. se pornete de la cuvintele mai simple pn la cele complexe.

n aceast etap nu se folosete sunetul cu care se confund. Trebuie s se in cont c logopatul i-a nsuit deja o parte din pronunia corect a sunetului, dar cnd pleac de la cabinet vorbete aa cum este ncurajat.

Repet concomitent cu mine silabele:

JuUjuUjJujJujuJujuJujuJujaJduUjdu

JoOjoOjJojJojoJujoJojuJojJdoOjdo

JjjJjJjJujJjuJjeJdjd

JjjJjJjJujJjuJjiJdjd

JaAjaAjJajJajaJujaJajuJajoJdaAjda

JeEjeEjJejJejeJujeJejuJejJdeEjde

JiIjiIjJijjijiJujiJijuJijujdiIjdi

Citete dup mine cuvintele i desparte n silabe cuvintele de mai jos. Scriele pe caiet! Vezi cum sunt cuvintele desprite n silabe n aceast fi i corecteaz greelile pe care le-ai fcut.

E iarn. Se aude vjitul vntului. n sob ard lemnel i e mult jratic. Ne jucm n cas. De jur mprejur sunt jucrii. Un tren ncojoar masa.- Andrei, s ne jucm cu camioanele! spuse Jean. Tu le vei dirija mersul. Emilia e pionul. Eu voi da rpimul ajutor.

Privete imaginea de mai jos. Cine sunt in imagine? Scrie pe caiet numele celor dou personaje!

Coloreaz imaginea de mai jos. Realizeaz o poveste pe baza pozei. Folosete cuvintele: jos, cprioara, flutere, peisajul, stejarul, iarba, joac, oranj.

Completeaz propoziiile de mai jos cu cuvinte care s conin sunetul j. Alctuiete i tu alte propoziii!n jurul meu este mult iarba i un .............. mare.Portocala are coaja de culoare ................. .Jean a plecat la Cluj la nou i ................. .Toi copiii sunt mbujorai i se .............. cu mingea.In ............. Jeanei sunt scrise lucruri intime