Lidl vs Bila

of 15 /15
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău Facultatea de Litere Analiza comparativă a două site-uri prin intermediul cărora se promovează organizațiile. Site-urile magazinelor Lidl și Billa Coordonator: Lect. univ. dr. Brînduşa Amălăncei Student:

Embed Size (px)

description

proiect

Transcript of Lidl vs Bila

Lidl vs bila

Universitatea Vasile Alecsandri din Bacu

Facultatea de Litere

Analiza comparativ a dou site-uri prin intermediul crora se promoveaz organizaiile.Site-urile magazinelor Lidl i Billa

Coordonator:

Lect. univ. dr. Brndua Amlncei

Student:

Proca Eugenia

CRP, anul III

Bacu, 2015Analiza comparativ a site-urilor www.lidl.ro i www.billa.roAtt pentru clienii poteniali ct i pentru cei fideli, marketingul i promovare prin intermediul internetului determin creterea gradului de iteractivitate a relaiilor comerciale. Promovarea online se impune n prezent ca un instrument redutabil de prospectare, fidelizare i vnzare, fiind denumit pe bun dreptate de ctre specialitii americani killer application, datorit rezultatelor sale excepionale n timp scurt dac este aplicat corect.n vederea realizrii unei analize comparative a site-urilor am considerat oportun alegerea a dou website-uri prin intermediul crora se promoveaz dou lanuri de magazine concurente: Lidl i Billa. Scurt istoric

Pe siteul Lidl, dispunem de un scurt istoric relevant i concis al compaiei, fr prea multe informaii plictisitoare i nerelevante, realizat pe modelul unei scurte povestiri i nu a unei biografii, ceea ce reprezint un plus deoarece nu obosesete cititorul.

n cazul siteului Billa istoricul companiei este prea lung, plictisitor, deoarece este realizat sub forma unei biografii, iar cel mai probabil majoritatea vizitatorilor interesai de aceast informaie nu o vor citi pe toat.

De asemenea n cazul acestui site aceast informaie se gsete puin mai greu dect n cazul celui de la Lidl deoarece nu se acceseaz direct din prima pagin i nu are un buteon de meniu dedicate.

Adresa URL

Adresa URL reprezint un punct forte pentru siteul Lidl i unul slab pentru siteul Billa. Aceasta trebuie s fie ct mai scurt, concis i memorabil, n special, pentru a fi uor identificat i afiat printer primele rezultate pe pagina motorului de cutare.n cazul siteului Lidl, aceasta ndeplinete aceste criterii, n timp ce n cazul site-ului Billa mai puin.

Meta tag-urile

Un meta tag, adic rezumatul siteului, ofer o descriere sumar a coninutului acestuia. Aceasta este important deoarece motorul de cutare poate folosi cuvinte cheie din descriere pentru a poziiona siteul pe prima pagin atunci cnd un utilizator al internetului caut o informaie, chiar dac titlui site-ului nu corespunde n totalitate informaiilor cutate de ctre acesta.

n cazul siteurilor magazinelor Lidl i Billa, meta tag-urile nu sunt tocmai un punct forte, deoarece nu au fost concepute special pentru a descrie siteul ci doar preiau optiunile din bara de meniu al acestuia.

Un punct forte n ceea ce privete meta tag-urile n cazul ambelor site-uri este faptul ca n pagina motorului de cutare ambele au link-uri cu rezumat ctre paginile din site, astfel fel utilizatorul le poate accesa fr ca s mai deschid pagina principal. Timpul de accesare a site-ului

Att n cazul Billa ct i n cazul Lidl, atunci cnd exist o conexiune la internet cu vitez bun accesarea site-ului, att n cazul paginii principale ct i lik-urile din site se produce aproape instantaneu, ceea ce reprezint un punct forte.

Accesibilitate

Cu o dimensiune de 61,46 kb n cazul Lidl, i respectiv 6,15 kb n cazul Billa, paginile site-ului Lidl se pot vizualiza pe ntreg ecranul, spre deosebire de cel al Billa, care n partea dreapt las spaiu gol, ceea ce reprezint un punct slab pentru site-ul Billa.

Designul graficDesignul graphic este bine realizat pentru ambele site-uri, dei n cazul siteului Lidl acesta este mai bine conceput i este modificat, spre deosebire de site-ul Billa, n fiecare sptmn, iar de srbtori Lidl a avut o pagin special, ceea ce reprezint o bil neagr pentru Billa, care nu sunt la fel de ateni cu site-ul lor. Designul este foarte aerisit, exist spaiu liber ntre elementele vizuale. Ca elemente de individualizare i branding exist logo-ul, afiat permanent n colul din stnga-sus al site-ului (n cazurl ambelor site-uri), culorile predominante pentru butoane sunt cele ale logo-ului (sau simplu negre n cazul Lidl), se prefer coluri rotunjite pentru elemente grafice. Legat de poziionarea n pagin, meniurile sunt n partea de sus i n stnga, cutarea magazinelor, locaiilor este n colul din dreapta-sus al site-ului n cazul Billa i dreapta jos n cazul Lidl, adic acolo unde este cutat. Aceast opiune de cutare reprezint o bil alb pentru ambele site-uri, deoarece ajut consumatorii care nu cunosc bine locaiile sau se afl intr-un ora strin s gseasc cel mai apropiat magazin. Pot aprecia c designul grafic este unul unitar, iar butoanele de aciune sunt evideniate fa de restul elementelor din site. Toate bannerele de promovare a unor servicii externe se afl ntr-o zon dedicat, care nu ncurc navigarea. Nu am ntlnit bannere de tipul pop-up, imaginile sunt de calitate. NewsletterAmbele siteuri ofer posibilitatea de abonare la un e-mail newsletter gratuit, ceea ce este un plus, ns o bil gri n cazul site-ului Billa este faptul c butonul de newsletter este animat.

Reviste online

Att site-ul Billa ct i site-ul Lidl permit rsfoirea online a revistelor proprii cu ofertele n curs, ceea ce reprezint un solid punct forte, ns un atu al site-ului Lidl este c ofer o mai bun vizualizare i mai multe reviste.

Reele socialeAmbele organizaii se promoveaz prin intermediul reelelor sociale, ns cei de la Billa sunt prezeni doar pe Facebook i Youtube, pe cand cei de la Lidl mai sunt prezeni i pe Twitter, Google+ i PinInterest. n plus, cei de la Lidl sunt foarte promi n ceea ce privete rspunsul pe reelele de comunicare, ceea ce mai adaug o bil alb n coul lor.

Premiin ceea ce privete premiile obinute de ctre companii, Billa nu afieaz nici unul pe site, ns Lidl a ctigat premiul de Trusted Brand 2013.

Bibliografie1. http://www.lidl.ro/ro/index.htm2. http://www.billa.ro3. http://www.websitemarketingplan.com/sitemap.xml4. http://olivian.ro/analiza-comparativa/5. http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/www.google.com/ro//webmasters/docs/search-engine-optimization-starter-guide.pdf6. http://www.mediaddict.ro/analiza-zurf-lidl-retailerul-care-genereaza-cele-mai-multe-conversatii-in-mediul-online/7. http://www.amfiteatrueconomic.ase.ro/arhiva/pdf/no21/articol_fulltextpag183.pdf8. http://www.manager.ro/articole/dezvolta-ti-afacerea/analiza-7-elemente-esentiale-care-nu-trebuie-sa-lipseasca-de-pe-pagina-de-pornire-a-site-ul-firmei-tale-25253.htmlPAGE 2