Licenta Ok

download Licenta Ok

of 94

Embed Size (px)

description

licenta stocurile

Transcript of Licenta Ok

CAP

Contabilitatea stocurilor de materiale i materii prime

CAP.1CADRUL LEGISLATIV PRIVIND STOCURILE

1.1 Stocurile n legislaia din Romnia

Regulamentul privind aplicarea Legii contabilitii nr.82/1991 definete stocurile i comenziile n curs de execuie ca fiind ansamblul bunurilor i serviciilor din cadrul unitii patrimoniale,destinate:

-fie a fi vndute n aceeai stare dup prelucrarea lor n procesul de producie;

-fie a fi consumate la prima lor utilizare

Structura stocurilor cuprinde:

a)mrfurile,respectiv bunurile pe care unitatea patrimonial le cumpr n vederea revnzrii;

b)materiile prime,care particip direct la fabricarea produselor i se regsesc n produsul finit integral sau parial,fie n starea lor iniial, fie transformat;

c)materialele consumabile(materialele auxiliare,combustibili,

materiale pentru ambalat,piese de schimb,semine i materiale de plantat,furaje i alte materiale consumabile),care particip sau ajut la procesul de fabricaie sau de exploatare fr a se regasi,de regul,n produsul finit;

d)produsele,respectiv:

-semifabricatele,adic acele produse al cror proces tehnologic a fost terminat ntr-o secie (faz de fabricaie)i care trec n continuare n procesul tehnologic al altei secii(faze de fabricaie)sau se livreaz terilor;

-produsele finite,adic produsele care au parcurs n ntregime fazele procesului de fabricaie i nu mai au nevoie de prelucrri ulterioare n cadrul unitii patrimoniale,putnd fi depozitate n vederea livrrii sau expediate direct clienilor;

-produsele reziduale reprezentnd rebuturile,materialele recuperabile sau deeurile;

e)animalele i psrile,respectiv animalele nscute i cele tinere de orice fel,crescute i folosite pentru reproducie,animalele i psrile la ngrat pentru a fi valorificate,coloniile de albine,precum i animalele pentru producie;

f)ambalajele n categoria crora se include ambalajele refolosibile achiziionate sau fabricate,destinate produselor vndute i care,n mod temporar pot fi pstrate de teri cu obligaia restituirii n condiiile prevzute n contracte. n contabilitatea terilor acestea se evideniaz distinct.

O categorie distinct n cadrul stocurilor o constituie obiectele de inventar,barcamentele i amenajrile provizorii.

Obiectele de inventar reprezint bunuri cu o valoare mai mic dect limita prevzut de lege pentru a fi considerate mijloace fixe,indiferent de durata lor de serviciu,sau cu o durat mai mic de un an,indiferent de valoarea lor, precum i bunurile asimilate acestora( echipamentul de protectie si de lucru, imbracamintea speciala,

mecanismele,dispozitivele,verificatoarele,SDV-urile,aparatele de msur i control,matriele folosite la executarea anumitor produse i alte obiecte asimilare).

Barcamentele i amenajrile provizorii sunt bunurile achiziionate sau construite de unitaile patrimoniale pentru executarea lucrrilor i prestaiilor de construcii,nu se include n aceast categorie lucrrile de organizare la care, prin demontare sau demolare, nu se recupereaz materiale(platforme betonate,drumuri i ci de acces,gropi de var i altele).

Producia n curs de execuie reprezint producia care nu a trecut prin toate fazele de prelucrare,prevzute n procesul tehnologic, precum i produsele nesupuse probelor i recepiei tehnice sau necompletate n ntregime.n cadrul produciei n curs de execuie se cuprind de asemanea lucrrile i serviciile precum i studiile n curs de execuie sau neterminate.

n funcie de locul de creare a gestiunilor, structurile de stocuri se grupeaz n:stocuri aflate n depozitele ntreprinderii,stocuri n curs de aprovizionare sau sosite i nerecepionate,stocuri sosite fr factur,stocuri livrate dar nefacturate,stocuri facturate dar nelivrate i stocuri aflate la teri.

Stocurile de mrfuri,materii prime,materiale consumabile, produse,animale i psri,obiectele de inventar i barcamentele sunt considerate ca fiind n proprietatea ntreprinderii care le deine. n cadrul lor se includ i bunurile aflate n custodie, n prelucrare sau consignaie la teri i evideniate n mod distinct n contabilitate.

n funcie de apartenena stocurilor la patrimoniu,acestea pot fi stocuri aflate la gestionarea ntreprinderii care fac parte din patrimoniu i stocuri aflate n gestiune dar care nu fac parte din patrimoniu.

Stocurile din patrimoniu propriu se gsesc fie depozitate n propriile spaii(magazii,depozite,magazine,locuri de producie),fie aflate la teri (materii i materiale aflate la teri,produse aflate la teri,mrfuri n custodie sau consignaie la tei etc.).

Stocurile aflate n gestiune dar care nu fac parte din patrimoniu se refer la stocurile primite n custodie,n consignaie sau spre prelucrare. Acestea se nregistreaz distinct,n conturi n afara bilanului (extrapatrimoniale).

Pe baza criteriilor de clasificare prezentate mai sus,n cadrul stocurilor sunt individualizate dou structuri informaionale de baz: structura financiar standardizat i structura intern sau de gestiune.

Structura financiar standardizat este proprie contabilitii financiare i opereaz cu dou criterii:destinaia i faza ciclului de exploatare.

Interesul informaional cuprinde finanarea pe termen scurt,calculul i analiza mecanismului fondului de rulment,bugetarea activitii de exploatare i gestionarea activitii de trezorerie.

Din punct de vedere metodologic,aceast structur se realizeaz i se identific prin conturile grup sau din Planul de conturi general,simbolizate cu dou cifre,sintetice de grupe nti sau devizionare,simbolizate cu trei cifre i sinteticele de grupa doi sau subdivizionare simbolizate cu patru cifre.

Structura intern sau de gestiune nestandardizat este opozabil contabilitaii interne de gestiune.Ea opereaz cu criteriul fizic i locul de creare a gestiunilor i se delimiteaz prin conturile analitice de stocuri corespunztoare sortimentelor i gestiunilor.

Stocurile se difereniaz de la o ntreprindere la alta n raport de particularitile economice i organizatorice.

Astfel pentru facilitarea,organizarea i conducerea contabilitii stocurilor fiecare ntreprindere i ntocmete un nomenclator n cadrul cruia fiecare sortiment component al stocului este delimitat printr-o denumire,cod cifric i ncadrat ntr-o anumit subdivizionare i subdiviziune privind clasificarea stocurilor.

Astfel,modelul de contabilitate privind stocurile adoptat n ara noastr n cadrul reformei este conceput astfel nct ambele structuri informaionale sunt realizate prin contabilitatea financiar.

Acest lucru explic prin motivaia nevoii de a asigura n perioada de tranziie printr-un sistem standardizat,evidena i controlul integritii stocurilor.

Realizarea evidenei analitice a stocurilor prin contabilitatea financiar este discutabil,cci cea mai mare parte a rilor care au adoptat modelul continental de contabilitate folosesc contabilitatea intern de gestiune pentru evidena analtic a stocurilor pe sortimente i gestiuni.De asemenea,se apreciaz att n plan teoretic,ct i practic c evidena analitic a stocurilor nu poate fi standardizat.

Evidena analitic a stocurilor prin intermediul contabilitii interne de gestiune are n vedere un sistem mai general de control,prin costurile de stocare,asupra nivelului stocurilor.

n acest caz,metodele i tehnicile folosite sunt de detaliu, nefundamentare,iar decizia de adoptare trebuie s aparin conducerii ntreprinderii.

Cu toate acestea,metodele de evaluare a stocurilor au implicaii financiare i fiscale,cu efecte asupra rentabilitii i fiscalitii.

Inventarierea stocurilor constituie o problem de constituire a informaiei consolidate n situaiile financiar contabile de sintez i raportare care sunt standardizate.

innd seama de totalitatea aspectelor prezentate se poate aprecia c soluia realizrii evidenei analitice stocurilor penduleaz ntre contabilitatea financiar sau de gestiune.Opiunea ntre una sau alta depinde de obiectivele i interesele informaionale.1.2 Standardul care reglementeaz contabilitatea

stocurilor(IAS 2)

Obiectiv.Aria de aplicabilitate.Definiii.

Obiectiv

Obiectivul acestui Standard este acela de a descrie tratamentul contabil pentru contabilitatea stocurilor n sistemul costului istoric. O problem fundamental n contabilizarea stocurilor o constituie valoarea costului ce urmeaz a fi recunoscut drept activ i reportat pn cnd veniturile aferente sunt recunoscute.Acest Standard furnizeaz indicaii practice referitoare la determinarea costului i la recunoaterea ulterioar drept cheltuial,incluznd orice nregistrare la valoarea realizabil net.De asemenea,Standardul furnizeaz indicaii practice referitoare la procedeele de determinare a costului care sunt utilizate la calcularea costurilor stocurilor.

Aria de aplicabilitate

Acest standard va fi aplicat pentru contabilitatea stocurilor n situaiile financiare ntocmite n sistemul costului istoric,cu excepia stocurilor menionate mai jos:

a)producia n curs de execuie obinut n cadrul contractelor de construcie,incluznd i contractele de prestri de servicii direct legate de acestea;

b)instrumente financiare;

c)stocurile de psri,animale,produse agricole,forestiere,precum i minereuri care aparin productorilor,n cazul n care sunt evaluate la valoarea realizabil net,pe baza unor practici bine stabilite n anumite industrii.Aceste stocuri sunt evaluate la valoarea realizabil net n anumite faze ale produciei.

Definiii

Acest Standard care reglementeaz contabilitatea stocurilor folosete urmtorii termeni,n sensul specificat n continuare:

Stocurile sunt active:

a)deinute pentru a fi vndute pe parcursul desfurrii normale a activitii;

b)n curs de producie n vederea unei vnzri n aceleai condiii precum cele de mai sus;

c)sub form de materii prime,materiale i alte consumabile ce urmeaz a fi folosite n procesul de producie sau pentru prestarea de servicii.

Valoarea realizabil net este preul de vnzare estimat ca ar putea fi obinut pe parcursul desfurrii normale a activitii,mai puin costurile estimate pentru finalizarea bunului i a costurilor necesare vnzrii.

Stocurile includ bunurile cumprate i deinute cu scopul revnzrii, cum sunt mrfurile achiziionate de un detailist n vederea revnzrii sau terenurile i alte proprieti imobiliare deinute cu scopul de a fi revndute. Stocurile includ ,de asemenea,produsele finite sau producia aflat n curs de execuie,precum i materialele i alte consumabile destinate utilizrii n procesul de producie.

1.3 Inventarierea stocurilor

Noiunea i funciile inventarierii

Conform legii contabilitii nr.82/1991 i ordinului 2388/1995,regiile autonome,societile comerciale,instituiile publice,unitile cooperatiste,asociaiile i celelalte persoane juridice i fizice care au calitate de comerciant au obligaia s efectueze inventarierea general a patrimoniului:

la nceputul activitii:

cel puin o dat pe an pe parcursul funcionrii ei;

n cazul fuzionrii,dizolvrii sau ncetrii activitii;

n cazul modificrii preurilor;

la cererea organelor de control;

ori de cte ori sunt indicii c exist lipsuri sau plusuri n gestiune care nu pot fi stabilite cert dect prin inventariere;

ori de cte ori intervine o primire predare de gestiune;

cu prilejul reorganizrii gestiunilor;

ca urmare a calamitilor naturale sau a unor cazuri de for major sau alte cazuri prevzute de lege.

Inventarierea are ca scop principal stabilirea situaiei reale a patrimoniului.Determinativul real se refer att la constatarea mrimii faptice a elementelor patrimoniale,ct i la evaluarea lor la nivelul valorii curente (actual sau de ntrebuinare).

Astfel,inventarierea cuprinde ansamblul operaiilor prin care se constat existena tuturor elementelor de activ i de pasiv,cantitativ i valoric sau doar valoric,dup caz,existente n patrimoniul unitii la data la care aceasta se efectueaz.

n funcie de natura i complexitatea activitii lor,unitile patrimoniale au obligaia s asigure in principal urmtoarele:

stabilirea perioadelor;

organizarea i numirea persoanelor ce efectueaz inventarierea;

pregtirea condiiilor necesare efecturii inventarierii;

nregistrarea n contabilitate a tuturor operaiilor aferente exerciiului financiar;

efectuarea faptic a inventarierii;

determinarea rezultatelor inventarierii i valorificarea acestora. La nceputul activitii unitii patrimoniale,inventarierea are ca scop principal stabilirea i evaluarea elementelor patrimoniale ce constituie aport la capitalul social.Elementele patrimoniale aduse ca aport la capitalul social se nscriu n registrul inventar,grupate pe conturi.

Inventarierea anual a elementelor patrimoniale se face,de regul cu ocazia nchiderii exerciiului financiar,avndu-se n vedere i specificul activitii unitii patrimoniale.

n cadrul agenilor economici cu activitate complex ,bunurile materiale pot fi inventariate i naintea datei de 31 Decembrie,cu condiia asigurrii valorificrii i cupriderii rezultatelor inventarierii n bilanul contabil ntocmit pentru anul respectiv.

Inventarierea st la baza ntocmirii unui bilan real contribuind la asigurarea imaginii fidele i la aplicarea principiului prudenei n contabilitate.Inventarul nu se confund cu bilanul dei ambele prezint elementele patrimoniale la un moment dat,din urmatoarele considerente:

a)bilanul este un document de sintez i generalizare ntocmit pe baza datelor din conturi,iar inventarul este rezultatul unor operaiuni de msurare i evaluare a realitii faptice;

b)bilanul prezint n mod sintetic i n expresie valoric elementele de activ i de pasiv,pe cnd inventarul prezint amnunit,cantitativ i valoric,fiecare element individualizabil din patrimoniu(fiecare sortiment de bunuri materiale,fiecare furnizor,client etc.)

c)bilanul este rezulatul ntregului ciclu de prelucrare a datelor cu ajutorul procedeelor metodei contabilitii,iar invenatrul este doar rezultatul constatrii faptice a existenei i strii mijloacelor economie i a surselor lor;

d)bilanul se ntocmete numai de compartimentul financiar contabil iar inventarul se ntocmete cu concursul tuturor compartimentelor dintr-o unitate.

Inventarierea se efectueaz n locurile de existen,de depozitare sau pstrare a bunurilor prin numrare ,cntrire,msurare sau prin alte mijloace de determinare a existenei faptice a acestora.

Toate bunurile inventariate,grupate pe gestiuni i pe categorii de bunuri se nscriu n liste de inventariere,care se semneaz de ctre persoanele mputernicite s efectueze inventarierea.

Bunurile apainnd altor persoane fizice sau juridice(custodie, consignaie,prelucrare,nchiriere)se inventariaz i se nscriu n liste separate.O copie de pe aceste liste se trimite,de regul i persoanelor juridice sau fizice,dup caz.

Pentru elementele de activ i pasiv,cu ocazia inventarierii se verific realitatea soldurilor conturilor respective.Pentru bunurile depreciate, inutilizabile sau deteriorate,fr desfacere,greu vandabile,se ntocmesc,de regul,liste de inventariere separate.

Diferenele de solduri scriptice corespunztoare bunurilor respective i stocurilor constatate cu ocazia inventarierii se nregistreaz n cotabilitate ca plusuri sau minusuri de inventar,dup efectuarea n prealabil a compensrilor admise ,de regul doar n cazurile n care exist risc de confuzie ntre acestea,pentru aceeai perioad de gestiune.

Rezultatul inventarierii se consemneaz ntr-un proces verbal de inventariere,n care se nscriu n principal:

perioada i gestiunile inventariate;

perioadele n care s-a efectuat inventarierea;

plusurile i minusurile constatate;

compensrile efectuate;

bunurile depreciate;

valorificarea rezultatelor inventarierii;

constituirea i regularizarea provizioanelor;

concluzii i propuneri referitoare la inventariere.

Funciile inventarierii

Inventarierea n calitatea sa de procedeu al metodei contabilitii ndeplinete mai multe funcii,dintre care cele mai semnificative sunt:

a)funcia de control

b)funcia de stabilire a situaiei nete

c)funcia de calcul i eviden a stocurilor

Funcia de control a concordanei dintre informaiile furnizate de contabilitate i realitate

Orict de riguros este organizat activitatea de recepie, depozitare, gestionare i eliberarea din gestiune a bunurilor economice i orict de bine este organizat i inut contabilitatea elementelor patrimoniale,pot s apar diferene ntre soldurile scriptice i realitate.

Prin compararea situaiei faptice,stabilit prin inventarierea cu situaia scriptic din contabilitate se stabilesc plusurile i minusurile de inventar i se iau msuri n vederea punerii de acord a soldurilor scriptice cu realitatea,n vederea ntririi ordinii n gestiunea patrimoniului,n vederea delimitrii rspunderilor.

Cu ajutorul inventarierii se identific bunurile inutilizabile,stocurile greu vandabile,de prisos sau depreciate i se iau msuri pe aceast baz pentru prentmpinarea i limitarea pagubelor.

Fucia de stabilire a situaiei nete i a rezultatului exerciiului

Inventarierea este punctul de pornire i punctul de nchidere al oricrui exerciiu.Pe baza inventarierii se deschid conturile i tot pe baza inventarierii se nchid conturile i se definitiveaz bilanul contabil.

Prin inventariere se confirm realitatea activelor patrimoniale i a datoriilor,astfel asigurndu-se permisele determinrii corecte a situaiei nete, a obligaiilor fiscale i a rezultatului net.

Funcia de calcul i evidena stocurilor,consumurilor i vnzrilor

Sunt cunoscute n acest sens cele dou metode:metoda inventarului permanent i intermitent.

n cazul metodei inventarului intermitent se furnizaz informaia primar pentru determinarea faptic i valoric a stocurilor la sfritul perioadei i informaia cu caracter derivat privind ieirile de stocuri.

Mrimile stocurilor se determin prin inventarul fizic al acestora,iar ieirile prin calcul pe baza relaiei:

Ieiri de stocuri = Stocul iniial + Intrri de stocuri Stocul final

n afara integritii valorilor materiale,prin controlul gestionar al mrfurilor se realizeaz i alte obiective deosebit de nsemnate:

cunoaterea structurii fondului de stocuri;

cunoaterea dinamicii i vechimii stocurilor;

stocurile necesare pentru promovarea unei conduceri econimice eficiente.

Datorit volumului mare de informaii,a numrului de sortimente n care sunt pstrate i manipulate mrfurile i frecvenei operaiilor de control care trebuie efectuate conform legii,structura organizatoric a oricrei uniti comerciale poate cuprinde compartimentul revizorilor de gestiune,subordonat contabilului ef.

Personalul acestui serviciu,avnd o calificare adecvat,execut n

principiu operaii de control gestionar,ncheie acte de control gestionar, stabilete diferene de inventar i propune msurile de soluionare a lor.

Inventarierea se efectueaz pe baza unui plan de control gestionar n care sunt prevzute gestiunile supuse controlului gestionar.La ntocmirea planului de control se ine seama de numrul gestiunilor,termenul la care trebuie inventariate,durata normal pentru efectuarea inventarierii.

Numrul inventarierilor la care se supun gestiunile de mrfuri este difereniat n raport cu modalitatea de organizare a evidenei operative i a contabilitii analitice a mrfurilor,a formei de vnzare practicat la unitile cu amnuntul.

Durata normal de efectuare a inventarierii se stabilete pentru fiecare unitate n funcie de:

volumul i structura stocului i numrul reperelor de marf i ambalaje;

durata medie a ultimei inventarieri efectuate;

condiiile de gestionare(personal,aparate de msur);

existena mai multor locuri de depozitare a mrfurilor.

Normele de durat a inventarierilor se aprob la nceputul fiecrui an de directorul societii pe baza propunerilor fcute de compartimentul revizori de gestiune i serviciile comerciale avizate de contabilul ef.

Pentru materiile prime i materialele cumprate,valoarea de inventar se stabilete pe baza costului de achiziie a ultimului lot intrat.

Stocurile degradate sau deteriorate parial se reduc corespunztor cu gradul lor de depreciere,valoarea lor de inventar fiind egal cu valoarea de ntrebuinare pe care o pot cpta n interiorul ntreprinderii sau cu preul de valorificare din afar,stabilit prin corelaie cu preul altor bunuri similare care se comercializeaz.

CAP.2 EVALUAREA STOCURILOR

2.1 Principii de evaluare

Evaluarea const n cuantificarea i exprimarea prin bani a mrimii elementelor patrimoniale i a operaiilor privind exprimarea acestor elemente.

Ca i componente ale evalurii se cuprind:

obiectul evalurii adic acele structuri proprii patrimoniului cum

sunt:activele,pasivele,cheltuielile,veniturile,rezultatele i operaiile

economico financiare privind micarea acestor structuri;

etalonul monetar cel mai generalizator etalon,reprezint unitatea de calcul care permite msurarea i compararea valorilor economice.Acest etalon coincide cu banii,cu funcia lor de exprimare a valorii mrfii;

compararea se realizeaz prin intermediul preului ca rezultat al msurrii i comparrii obiectului evaluat cu banul n calitatea sa de unitate de msur a valorii.

Avnd n vedere starea i micarea elementelor patrimoniale, contabilitatea le msoar i nregistreaz n calitatea lor de valori economice. Mrimea valorilor economice se exprim i se evideniaz n unitatea monetar,iar operaia de msurare se numete evaluare. Deci, evaluarea reprezint cuantificarea i exprimarea n bani a mrimii elementelor patrimoniale i a operaiilor privind micarea acestor elemente.

La baza evalurii n teoria i practica contabil stau dou criterii: valoarea de utilitate i timpul.

Valoarea de utilitate consider c valoarea este reprezentat de costul aducerii n patrimoniu al unui bun sau ceea ce ar aduce bunul dac l-am uiliza sau nu de pe pia.

Cel de-al doilea criteriu are n vedere momentul plasrii evalurii n trecut,prezent sau viitor.

La aceste dou criterii se adaug i nevoia de a asigura meninerea capitalului financiar i a celui economic.

Meninerea capitalului are n vedere reconstituirea capitalului financiar i a celui economic.

Meninerea capitalului financiar reprezint o viziune financiar i patriomonial.Astfel,pentru proprietar ntreprinderea reprezint o investiie, iar aceasta urmrete un rezultat care s corespund meninerii sumei investite.Fondurile investite sub forma capitalului social trebuie s fie reconstituite pentru a-i menine valoarea iniial la nceperea unui nou exerciiu financiar.Capitalul social se va reconstitui pe seama beneficiului ntreprinderii.

Meninerea capitalului economic se bazeaz pe capitalul permanent al ntreprinderii,adic pe suma capitalului propriu i a datoriilor pe termen lung. El are n vedere reconstituirea n plan fizic a capacitii de exploatare a capitalului astfel nct s asigure nlocuirea imobilizrilor,a stocurilor i a mijloacelor financiare necesare finanrii creanelor ntreprinderii.

Deci meninerea capitalului economic are n vedere imobilizrile i fondul de rulment ca surs de finanare pe termen lung a activului circulant.

Evaluarea patrimoniului trebuie s se fac innd cont de urmtoarele principii:

a)Principiul stabilitii unitii monetare

b)Principiul costului istoric

c)Principiul prudenei

Aceste principii sunt opozabile perioadelor de gestiune cu stabilitate monetar.

Principiul stabilitii unitii monetare

n contabilitate,etalonul monetar ales ca unitate de msur a elementelor patrimoniale are un caracter instabil generat de variaia puterii de cumprare a monedei i a preurilor.Pentru a depi aceast situaie, principiul consider moneda ca unitate de msur a valorii,constant.

O asemenea ipotez ns nu a fost valabil ntr-o economie inflaionist.Cantitatea de moned necesar evalurii unui bun crete n inflaie,nu din cauza modificrii valorii relative a bunului n raport cu celelalte bunuri,ci datorit schimbrii semnificaiei etalonului.De aceea conturile anuale trebuie ajustate cu efectele inflaiei.

n plan teoretic s-au fcut multe eforturi de a gsi o unitate de msur stabil care s poat fi substituit etalonului monetar.

Din pcate nu s-a gsit un asemenea etalon i de aceea unitatea de msur rmne cea monetar creia i se atribuie calitatea de stabilitate.

n literatura de specialitate inflaia este definit ca fiind o cretere generalizat a preurilor n condiiile n care puterea de cumprare a agenilor economici,a populaiei,a altor entiti patrimoniale scade.

Demersul logic al prelucrrilor contabile,constituie principala surs a compartimentului financiar contabil dintr-o unitate patrimonial pe fondul respectrii principiului imaginii fidele.

Dac valorile economice care se prelucrez n contabilitate sunt exprimate n moned la diferite preuri de cumprare,atunci se pune ntrebarea fireasc:cum i mai ndeplinete contabiliatea funcia de informare n vederea lurii unor decizii coerente n conducerea unitii,n relalizarea unei analize economico financiare pertinente?

Din punct de vedere al puterii de cumprare n care sunt exprimate elementele patrimoniale ale unei ntreprinderi se grupeaz n:

elemente monetare adic acele elemente patrimoniale exprimate n

puterea de cumprare curent a unitii monetare la data ncheierii exerciiului financiar;

elemente nemonetare adic acele elemente patrimoniale care sunt

exprimate n puteri de cumprare ale unei perioade precedente i pentru care se impune o ajustare(actualizare) corespunztoare. Inflaia influeneaz stocurile(active nemonetare)n cazul n care viteza de rotaie a acestora este redus.Influena inflaiei asupra stocurilor se manifest att n fazele de aprovizionare vnzare ct i de evaluare bilanier.

Principiul costului istoric

Acesta presupune evaluarea elementelor patrimoniale la costul de intrare sau de origine stabilit pe baza documentelor justificative.Costul istoric reprezint costul aducerii sau producerii unui bun n patrimoniul ntreprinderilor.

n mod concret costul istoric poate fi:

a)valoarea de utilitate pentru bunurile aduse ca aport n natur, obinute cu titlul gratuit sau prin donaie.Ea depinde de preul pieei,utilitatea bunului pentru ntreprindere,starea i amploarea sa.

b)valoarea sau costul de achiziie pentru bunurile obinute cu titlu oneros.Costul de achiziie cuprinde preul de cumprare,taxele nerecuperabile,cheltuielile de transport aprovizionare,precum i alte cheltuieli,accesorii necesare pentru punerea n stare de utilitate sau intrare n gestiune a bunului respectiv.

c)valoarea sau costul de producie pentru bunurile obinute n cadrul ntreprinderii.Costul de producie este format din costul de achiziie al materiilor prime i al materialelor consumate,celelalte cheltuieli de producie precum i cota cheltuielilor indirecte de producie repartizate proporional cu gradul de folosire a activitii,asupra bunului produs n cadrul ntreprinderii.

Indiferent de forma concret pe care o mbrac,costul istoric se bazeaz pe o determinare obiectiv validat n cadrul raporturilor de pia i reflect valoarea elementelor patrimoniale n momentul intrrii n gestiunea ntreprinderii.

n practic ns costul istoric nu este folosit ca atare,ntruct cu ocazia ntocmirii bilanului contabil pe baza datelor de la inventar apar abateri de la acest principiu care nu au nici o legtur cu evoluia unitii monetare.

Spre exemplu n cazul stocurilor ele vor fi evaluate la preul activelor depreciate.

Principiul prudenei

Acest principiu are n vedere faptul c n practic determinarea rezultatului este influenat de factori aleatori.Astfel pentru a preveni transferul n viitor al incertitudinilor trebuie cuantificate i nregistrate n contabilitate pierderile i riscurile probabile care au aprut n cursul exerciiului sau n exerciiile anterioare.

De asemenea trebuie contabilizate deprecierile privind activele i cheltuielile care devin exigibile n perioadele urmtoare.Astfel,acest principiu impune prevenirea situaiilor de supraevaluare a pasivelor i cheltuielilor.

Respectarea acestui principiu conduce eliminarea cazurilor de constituire nejustificat de rezultate supradimensional care genereaz la rndul lor fenomenul de decapitalizare a ntreprinderii,ca urmare a datoriilor fiscale mari i a distribuirii de dividende fictive.

Pentru a rspunde cerinelor principiului prudenei n contabilitate se reconstituie amortizri i provizioane penru deprecierea valorii activelor,provizioane pentru riscuri i cheltuieli i provizioane reglementate.

Costurile stocurilor trebuie s cuprind conform IAS 2 toate costurile aferente achiziiei i precum i alte costuri suportate pentru a aduce stocurile n forma i n locul n care se gsesc n prezent.

Reglementrile internaionale de contabiliate difereniaz costurile de achiziie,de cele de prelucrare precum i alte costuri.

a)Costurile de achiziie

Costurile de achiziie a costurilor cuprind preul de cumprare,taxe de import i alte taxe(cu excepia acelora pe care ntreprinderea le poate recupera de la autoritile fiscale),costuri de transport,manipulare i alte costuri care pot fi atribuite direct achiziiei de produse finite,materiale i servicii.Reducerile comerciale,rabaturile i alte elemente similare sunt deduse pentru a determina costul de achiziie.

Costurile de achiziie pot include diferenele de curs valutar care au aprut direct din achiziionarea recent de bunuri facturate n valut doar n cazuri rare.Aceste diferene de curs valutar se limiteaz doar la acelea care au rezultat dintr-o depreciere monetar accentuat mpotriva creia nu exist nici un mod practic de acoperire i care afecteaz datorii care nu pot fi decontate,rezultate din achiziia recent a stocurilor.

b)Costurile de prelucrare

Costurile de prelucrare a stocurilor includ costurile direct aferente unitilor produse,cum ar fi costurile cu manopera direct.De asemenea,ele includ i alocarea sistematic a regiei de producie,fix i variabil,generat de transformarea materialelor n produse finite.Regia fix de producie const n acele costuri indirecte de producie care rmn relativ constante, indiferent de volumul produciei,cum sunt:amortizarea,ntreinerea seciilor i utilajelor,precum i costurile cu conducerea i administrarea seciilor. Regia variabil de producie const n acele costuri indirecte de producie care variaz direct proporional cu volumul produciei,cum sunt costurile indirecte cu materiile prime i materialele i cu fora de munc.

Alocarea regiei fixe de producie asupra costurilor de prelucrare se face pe baza capacitii normale de producie.Capacitatea normal de producie este producia estimat a fi obinut,n medie,de-a lungul unui anumit numr de perioade sau sezoane,n condiii normale,avnd n vedere i pierderea de capacitate rezultat din ntreinerea planificat a echipamentului

Nivelul actual de producie poate fi folosit dac se consider c acesta aproximeaz capacitatea normal.Valoarea regiei fixe alocate fiecrei uniti produse nu se majoreaz ca urmare a obinerii unei producii sczute sau a neutilizrii unor active. Regia nealocat este recunoscut drept cheltuial n perioada n care a aprut.n exerciiile n care se nregistreaz o producie neobinuit de mare,valoarea regiei fixe alocate fiecrei uniti produse este diminuat,astfel nct stocurile s nu fie evaluate la o valoare mai mare dect costul lor. Regia variabil este alocat fiecrei uniti produse pe baza folosirii reale a facilitilor productive.

Un proces de producie poate duce la obinerea simultan a mai multor produse.Este cazul,de exemplu,al produselor cuplate sau cazul n care un produs este principal i altul este un produs secundar.Atunci cnd costurile de prelucrare nu se pot identifica distinct,pentru fiecare produs n parte,acestea se aloc pe baza unei metode raionale,aplicat cu consecven. Alocarea se poate baza,de exemplu,pe valoarea de vnzare relativ pe fiecare produs,fie n stadiul de producie n care produsele devin identificabile,fie n momentul finalizrii procesului de producie.Prin natura lor majoritatea produselor secundare au valoare nesemnificativ.

n aceste cazuri,ele sunt evaluate la valoarea realizabil net i aceast valoare se deduce din costul produsului principal.Ca urmare,valoarea contabil a produsului principal nu difer n mod semnificativ fa de costul su.

c)Alte costuri

Alte costuri se include n costul stocurilor numai n msura n care reprezint costuri suportate pentru a deduce stocurile n forma i n locul n care se gsesc n prezent.De exemplu,poate fi adecvat includerea n costul stocurilor a regiilor generale sau costul proiectrii produselor destinate anumitor clieni.

Se pot enumera cteva exemple de costuri care nu trebuie incluse n costul stocurilor,dar care sunt recunoscute drept cheltuieli ale perioadei n care au survenit:

pierderile de materiale,manoper sau alte costuri de producie inregistrate peste limitele normal admise;

- cheltuieli de depozitare, cu exceptia cazurilor in care

astfel de costuri sunt necesare n procesul de producie,anterior trecerii

ntr-o nou faz de fabricaie;

regii generale de administraie care nu particip la aducerea

stocurilor n forma i n locul n care se gsesc n prezent;

costuri de desfacere.

n anumite circumstane,costul ndatorrii poate fi inclus n costul stocurilor.

Formule de determinare a costului

Costul acelor stocuri care nu sunt de obicei fungibile i al acelor bunuri sau servicii produse i destinate unor comenzi distincte trebuie determinat prin identificarea specific a costurilor individuale.

Identificarea specific a costului presupune atribuirea costurilor specifice elementelor identificabile ale stocurilor.Acest tratament contabil este adecvat pentru acele elemente care fac obiectul unei comenzi distincte, indiferent dac au fost cumprate sau produse.Identificarea specific nu poate fi folosit n cazurile n care stocurile cuprind un numr mare de elemente care sunt,de redul,fungibile.n aceste cazuri,metoda care permite selectarea acelor elemente ce ramn n stoc ar putea fi folosit pentru obinerea unor efecte dorite asupra rezultatului net al perioadei.

Tratamentul contabil de baz

Costul stocurilor,cu excepia celor care nu sunt de obicei fungibile i al acelor bunuri sau servicii produse i destinate unor comenzi distincte,trebuie determinat prin metoda primul intrat primul ieit (FIFO)sau metoda costului mediu ponderat.

Metoda FIFO presupune c primele elemente cumprate sunt cele care se i vnd primele i prin urmare,elementele care rmn n stoc la sfritul perioadei sunt cele care au fost cumprate sau produse cel mai recent.

Metoda costului mediu ponderat calculeaz costul fiecrui element pe baza mediei ponderate a costurilor elementelor similare aflate n stoc la nceputul perioadei i a costului elementelor similare produse sau cumprate n timpul perioadei.Media poate fi calculat periodic sau dup recepia fiecrui transport,n funcie de circumstanele n care se gsete ntreprinderea.

Termenul contabil alternativ

Costul stocurilor,cu excepia celor care nu sunt de obicei fungibile i al acelor bunuri sau servicii produse i destinate unor comenzi distincte, trebuie determinat prin metoda ultimul intrat primul ieit (LIFO).

Metoda LIFO presupune c ultimele elemente cumprate sau produse se vor vinde primele i prin urmare,elementele rmase n stoc la sfritul perioadei sunt cele produse sau cumprate primele.

Valoarea realizabil net

Costul stocurilor este nerecuperabil dac acele stocuri au suferit deteriorri,au fost uzate moral,integral sau parial,sau preurile lor de vnzare s-au diminuat.Costul stocurilor este,de asemenea,nerecuperabil i n condiiile n care au crescut costurile estimate pentru finalizare sau costurile estimate necesare pentru a efectua vnzarea.Practica diminurii valorii stocurilor sub cost,pna la valoarea realizabil net,este consecvent cu principiul conform cruia activele nu trebuie reflectate n bilan la o valoare mai mare dect valoarea care se poate obine prin utiliazarea sau vnzarea lor.De obicei,stocurile sunt diminuate pn la valoarea relizabil net, element cu element.Uneori ns,poate fi mai adecvat s se grupeze elementele similare sau conexe.

Acesta poate fi cazul unor elemente de stoc care aparin aceleiai game de produse,care au scopuri sau utizri similare,care sunt produse i comercializate n aceeai zon geografic i care nu pot,practic,s fie evaluate distinct fa de alte elemente din acea gam de produse.Nu este adecvat ca valoarea stocurilor s fie diminuat pe baza unei clasificri,de exemplu,produse finite,sau stocurile dintr-o anumit industrie sau zon geografic.n general,prestatorii de serviciu cumuleaz costurile n funcie de fiecare serviciu,pentru care va fi stabilit un pre de vnzare distinct.De aceea fiecare dintre aceste servicii va fi tratat ca un element separat.

Estimarea valorii realizabile nete se bazeaz pe cele mai credibile dovezi n momentul n care are loc estimarea valorii stocurilor care ateapt a fi realizat.Aceste estimri iau n considerare fluctuaiile de pre i de cost care sunt direct legate de evenimente ce au intervenit dup terminarea perioadei,n msura n care aceste evenimente confirm condiiile existente la sfritul perioadei.

Estimarea valorii realizabile nete ia n considerare,de asemenea,scopul pentru care stocurile sunt deinute.De exemplu,valoarea realizabil net a stocurilor care urmeaz s fie livrate n baza unor contracte ferme pentru vnzarea de bunuri sau prestarea de servicii este preul stabilit contractual.n situaia n care cantitatea contractat este mai mic dect cantitatea deinut,valoarea realizabil net a surplusului se va determina pornind de la preurile generate de vnzri practicate pe pia.

Valoarea materialelor i a consumabilelor folosite n producie nu este diminuat sub cost dac se estimeaz c produsele finite n care urmeaz s se ncorporeze vor fi vndute pentru un pre mai mare sau egal cu costul lor. Totui,dac se estimeaz c acel cost al produselor finite va depi valoarea realizabil net atunci i costul materialelor aferente se diminueaz pn la valoarea realizabil net.n aceste cazuri,costul de nlocuire al materialelor poate fi cea mai adecvat msur a valorii realizabile nete.

Pentru fiecare perioad ulterioar se efectueaz o nou evaluare a valorii realizabile nete.Dac acele condiii care au determinat decizia de a diminua valoarea stocului pn la valoarea realizabil net au ncetat s mai existe,atunci valoarea cu care s-a reflectat diminuarea se va storna,astfel nct noua valoare contabil a stocului s fie egal cu cea mai mic valoare dintre valoarea de intrare i valoarea net realizabil revizuit.Aceasta se ntmpl,de exemplu,cnd preul unui produs a sczut,este nc n stoc ntr-o perioad ulterioar,iar preul su de vnzare crete.

Recunoatere drept cheltuial

Atunci cnd stocurile sunt vndute,valoarea contabil a stocurilor trebuie recunoscut ca o cheltuial n perioada n care a fost recunoscut venitul corespunztor.Valoarea oricrei diminuri a stocurilor pn la valoarea realizabil net i toate pierderile de stocuri trebuie recunoscute drept cheltuial n perioada n care are loc diminuarea sau pierderea. Valoarea oricrei stornri a diminurii valorii stocurilor ca urmare a unor creteri a valorii realizabile nete trebuie recunoscut ca o reducere a cheltuielii cu stocurile n perioada n care a avut loc stornarea.

Procesul de recunoatere ca o cheltuial a valorii stocurilor vndute duce la conectarea costurilor la venituri.

Unele stocuri pot fi alocate altor conturi de active,de exemplu un stoc folosit drept component pentru un mijloc fix construit prin fore proprii. Astfel de stocuri ncorporate ntr-un alt activ sunt recunoscute drept cheltuieli pe parcursul duratei utile de via a acelui activ.

2.2 Evaluarea stocurilor la intrarea n patrimoniu

La intrarea n patrimoniu,stocurile se evalueaz i se nregistrez n contabilitate astfel:materii prime,materiale consumabile,obiectele de inventar,mrfurile i alte bunuri procurate la titlu oneros se evalueaz la costul de achiziie.

Costul de achiziie este format din preul de cumprare,taxele nerecuperabile,cheltuielile de transpor aprovizionare i alte cheltuieli necesare intrrii n gestiune a bunului respectiv.

Costul de producie al unui bun cuprinde:costul de achiziie al materiilor prime i materialelor consumate,celelalte directe de producie determinate raional ca fiind legate de fabricaia acestuia.

Costurile sunt determinate,de regul,prin contabilitatea anlitic.n lipsa acesteia,literatura de specialitate mai citeaz i alte modaliti de stabilire a costurilor cum sunt:prin calcule i evaluri statistice,plecnd de la preuri de vnazare,prin comparaii cu bunuri similare,etc.

Unitile patrimoniale din ara noastr au posibilitatea de a evalua i deci de a nregistra n contabilitate bunurile de natura stocurilor i la alte preuri cu condiia ca n raportrile periodice ele s fie prezentate la costurile efective.

Astfel de preuri de nregistrare pot fi:costuri prestabilite(standard) i preuri de facturare.

n cazul n care se utilizez preurile standard,aceste preuri se vor stabili pe baza preurilor medii ale bunurilor respective.

n acest caz diferenele de pre fa de costul de achiziie sau costul de producie se vor reflecta distinct n conturile de diferene de pre.Aceste costuri prestabilite utilizate pentru nregistrarea n contabilitate a bunurilor de natura stocurilor se vor actualiza periodic,de regul cel puin o dat pe an, n funcie de evoluia preurilor i de ali factori.

Diferenele de pre stabilite la intrarea bunurilor n patrimoniu se repartizeaz i se nregistrez proporional,att asupra valorii bunurilor ieite ct i asupra stocurilor.

Repartizarea diferenelor de pre asupra valorii bunurilor ieite i asupra stocurilor se efectueaz cu ajutorul unui coeficient care se calculeaz astfel:

Coef.de repartiz(k)= Si(ct de diferene) + Rd(ct de diferene) / Si(ct de stoc

la pre de nreg) + Rd (ct de stoc pentru nreg)

Sau,mai explicit:

Sold iniial al Diferenele de pre aferente

diferenelor de pre + intrrilor n cursul perioadei

cumulat de la nceputul anului

Coef.de repartizare(k)=

Sold iniial al stocurilor Valoarea intrrilor n

la pre de nregisrare + cursul perioadei la pre

de nregistrare cumulat

de la nceputul anului

Acest coeficient se aplic asupra valorii bunurilor ieite din gestiune la pre de nregistrare,obinndu-se astfel diferenele de pre aferente bunurilor ieite.

Coeficienii de repartizare a diferenelor de pre pot fi calculai la nivelul conturilor sintetice de gradul I i II prevzute n planul de conturi pe grupe sau categorii de stocuri.

Avnd n vedere practica contabil din economia rii noastre,unitile

parimoniale au posibilitatea de a evalua i nregistra n contabilitate bunurilor de natura stocurilor,procurate cu titlu oneros i la pre de facturare.

n acest caz cheltuielile de transport aprovizionare colectate n conturile de diferene se vor repartiza proporional,att asupra valorii bunurilor ieite ct i asupra stocurilor.Repartizarea cheltuielilor de transport aprovizionare asupra bunurilor ieite i asupra stocurilor se efectueaz tot cu ajutorul unui coeficient(ca n cazul diferenelor de pre)care se calculeaz astfel:

Chelt.de transp.aferente Chelt.de trans

stocurilor existente la + aferente intrrilor

nceputul perioadei stocuri cumulate de

la nceputul anului

Coef.de repartiz.=

Sold iniial la pre Valoarea intrrilor n

de factur. + cursul perioadei la pre de

factur cumulate de la

nceputul anului

Acest coeficient se aplic asupra valorii bunurilor ieite din gestiune la preuri de factur,obinndu-se astfel cheltuielile de transport aprovizionare aferente bunurilor ieite din gestiune.

La sfritul lunii soldurile conturilor de diferen se acumuleaz cu soldurile conturilor de stocuri la pre de nregistrare,reflectndu-se astfel valoarea stocurilor la costul de producie.

n ceea ce privete evaluarea stocurilor la momentul inventarului, aceasta se realizeaz la nivelul valorii actuale,similar celorlalte active.La determinarea valorii actuale(de inventar)a stocurilor,agenii economici pot utiliza criterii(categorii de pre)multiple,specifice naturii bunului inventariat cum ar fi:preul pieei,cotaia bursier,baremurile de pre,indicii specifici,etc.

2.3 Evaluarea stocurilor la ieirea din patromoniu

La ieirea din patrimoniu stocurile se evalueaz prin aplicarea uneia din urmtoarele metode:

Metoda costului ponderat

Costul mediu ponderat(CMP)se poate calcula lunar sau dup fiecare intrare,ca raport ntre valoarea total a stocului iniial plus valoarea intrrilor

n stoc i cantitatea existent n stocul iniial plus cantitile intrate n stoc, adic:

C=(q1 * p1)+(q2 * p2)/(q1 +q2)

q 1,2=cantitatea de stoc I

p 1,2=preul unitar pentru stocul I

n varianta evalurii ieirilor din stoc la mediu ponderat,calculat lunar, n cursul lunii ieirile nu sunt evaluate,ci sunt urmrite numai cantitativ sau se pot evalua la costul mediu ponderat al lunii precedente.

Evaluarea ieirilor din stoc dup metoda costului ponderat calculat lunar,prezint avantajul unui calcul mai simplu,dar nu permite valorizarea ieirilor n cursul lunii,n schimb,metoda costului mediu ponderat,calculat dup fiecare intrare,ofer posibilitatea evalurii ieirilor n cursul perioadei de gestiune(lunii),dei prezint inconvenientul unui calcul mai complex,limit eliminat prin utilizarea mijloacelor informatice.

Se exemplific modul de calcul al CMP,folosind urmtoarele date:

Stoc iniial al 1.01 40 buc * 0,12

Intrri: 3.01 300 buc * 0,122 17.01 100 buc * 0,125

Ieiri:

4.01 150 buc

28.01 80 buc

CMP calculat lunar este:

CMP=40*0,12+300*0,122+100*0,125/40+300+100=0,1225

Fi de stoc

Data ExplicaiiIntrriIeiriStoc

QPVQPVQPV

1.01Stoc

iniial400,124,840

3.01Intrare3000,12236,6340

4.01Ieire1500,122518,375190

17.01Intrare1000,12512,5290

28.01Ieire800,12259,8210

4400,122553,92300,122528,175210

Metoda primei intrri primei ieiri(FIFO)

Aceast metod const n valorizarea ieirilor din stocuri n ordinea n care au intrat,la costul de achiziie(sau de producie)al primei intrri(lot).Pe msura epiuzrii lotului,bunurile ieite din gestiune se evalueaz la costul de achiziie(sau de producie)al lotului urmtor,n ordine cronologic.n consecin,stocul final este format din elementele evaluate la valorile cele mai recente.

Utilizarea metodei FIFO,n condiiile creterilor de preuri,are ca efect evaluarea ieirilor la costurile cele mai sczute,iar a stocurilor la preurile cele mai mari,rezultnd o majorare a profitului de exploatare al unitii patrimoniale.Dimpotriv,dac preurile scad de la o perioad de gedtiune la alta,ieirile sunt evaluate la preurile cele mai mari,iar stocul la preuri mai mici,efectul fiind cel al reducerii profitului.

Fi de stoc

DataExpli-

caiiIntrriIeiriStoc

QPVQPVQPV

1.01Stoc iniial400,124,8400,124,8

3.01Intrare3000,12236,640

3000,12

0,1224,8

36,6

4.01Ieire40

1100.12

0.1224.8

13.421900,12223,18

17.01Intrate1000,1251,25190

1000,122

0,125

23,18

12,5

28.01Ieite800.1229.76110

1000,122

0,125

13,42

12,5

44053,923027,9821025,92

Metoda ultimei intrri primei ieiri(LIFO)

Aceast metod presupune valorizarea ieirilor de stocuri din gestiune la costul de achiziie(sau de producie)al ultimei intrri(lot).Pe msura epuizrii succesive a fiecrui lot,bunurile ieite din gestiune se evalueaz la costul de achiziie(sau de producie)al lotului anterior,n ordine cronologic.Astfel,stocul final este format din elementele evaluate la valorile cele mai vechi.

Exemplificm astfel pe datele prezentate anterior:

DataExpli

caiiIntrateIeiteStoc

QPVQPVQPV

1.01Stoc iniial 400,124,8400,124,8

3.01Intrare

3000,12236,640

3000,12

0,1224,8

36,6

4.01Ieire1500,12218,340

1500,12

0,122

4,8

18,3

17.01Intrare

1000,12512,540

150

1000,12

0,122

0,1254,8

18,3

12,5

28.01Ieire800,1251040

150

200,12

0,122

0,1254,8

18,3

25,6

44053,923028,321025,6

Dac se aplic metoda LIFO,efectele economico financiare sunt inverse,adic n cazul creterii continue a preurilor,ieirile se evalueaz la preurile cele mai ridicate,iar stocul la preuri mai reduse,profitul micorndu-se.n cazul n care preurile descresc continuu,ieirile sunt micorate,iar stocul final este majorat.

Din cele prezentate,rezult c alegerea metodei de evaluare a ieirilor de bunuri materiale nu este simpl,deoarece ea poate avea efecte majore asupra rezultatelor financiare obinute.

2.4 Metode de evaluare a stocurilor i inflaia

n cazul unei economii inflaioniste se poate produce o eroare de desincronizare,ceea ce nseamn c toate costurile sunt exprimate n uniti monetare anterioare celor n care sunt exprimate veniturile corespondente.

Dintre toate elementele situaiilor financiare,cele ma susceptibile de a fi afectate de eroarea de desincronizare sunt activele fixe corporale i stocurile.

Eroarea de desincronizare afectez calitatea informaiei privind cheltuielile cu stocurile consumate din contul rezultat.

Acest lucru se poate rezolva prin utilizarea metodei FIFO sau LIFO aa cum am precizat anterior.

ntr-o perioad caracterizat prin creterea preurilor LIFO reuete s stabileasc o coresponden mai bun ntre venituri i costurile cele mai recente.FIFO n schimb asociaz veniturile obinute costurilor cele mai vechi.

Totodat popularitatea de care se bucur metoda LIFO este legat de faptul c poate conduce la diminuarea profitului impozabil i deci mbuntirea trezoreriei acolo unde legislaia fiscal permite folosirea ei.

Astfel n SUA n 1938 utilizarea LIFO pentru determinarea rezultatului impozabil a fost permis unui numr limitat de activiti,ulterior s-a revenit asupra acestei decizii i toi contribuabilii au putut beneficia de avantajele pe care le implic utilizarea acestei metode.

Deoarece toate ntreprinderile ar fi folosit metoda FIFO pentru determinarea rezultatului contabil,administraia fiscal a impus contribuabililor care doreau s beneficieze de reducerile de impozit,utilizarea LIFO i ca metod contabil.

n ara noastr,metoda LIFO este permis ca metod contabil,dar ea nu poate fi utilizata ntreprinderile mari i deci aplicarea ei nu este frecvent.

Utilizarea LIFO implic anumite probleme cum ar fi:subevaluarea stocurilor n bilan,descreterea volumului fizic real al stocurilor finale,costuri ridicate pentru introducerea i operarea metodei.

Pentru a corecta eroarea de desincronizare stocurile finale vor fi prezentate la o valoare sub valorile curente de la data ncheierii exerciiului.

Pentru a beneficia de maximum de avantaje fiscale,se alege ca punct de pornire un moment n care preurile sunt sczute dar se ateapt o cretere a lor.

Pentru introducerea metodei LIFO,Internal Revenue Service din SUA a instituit o serie de reguli:

1.n anul de adopie toate unitile aflate n stocul de deschidere a exerciului se vor evalua la cost mediu ponderat.

2.orice cretere fizic a stocului n cursul anului va fi evaluat la costul su(cel mai vechi,cel mai recent sau mediu n cursul anului)

3.orice diminuare fizic a stocului conduce la emiterea din stocul anterior a ultimelor uniti evaluate la costul istoric de la punctul (2) i apoi (1).

Totodat diminuarea stocului final poate determina la reflectarea n cheltuielile cu stocurile a unor sortimente evaluate la costuri istorice din perioade relativ ndeprtate.

n acest caz eroarea de desincronizare este amplificat,fa de utilizarea FIFO.

Acest lucru s-a ntmplat n SUA la scurt timp dup introducerea metodei FIFO.

n anii dup rzboi,rezultatele fiscale au fost att de mari,nct s-a adoptat decizia de scutiri de impozite pentru firmele ale cror stocuri finale au sczut foarte mult.

Un alt dezavantaj poate apare n situaia n care apar micorri ale preurilor.n cazul utilizrii LIFO att bilanul ct i contul de profit i pierdere sunt afectate,iar regula prudenei nu mai este operant.

De asemenea costul utilizrii metodei LIFO este ridicat ntruct presupune pstrarea tuturor informaiilor privind costurile ncepnd cu anul introducerii metodei.

Utilizarea metodei LIFO este dificil de aplicat n cazul ntreprinderilor mari,al entitilor cu numeroase tipuri,sortimente de stocuri,deoarece viteza cu care se modific sortimentele de produse ngreuneaz comparaia stocurilor finale cu cele iniiale. Totodat lichidarea unor stocuri odat cu comandarea unui nou sortiment similar conduce la anularea avantjelor aplicrii metodei,cci costurile vechi ar fi reflectate n cheltuielile curente.

Pentru a elimina aceste neajunsuri s-a permis crearea de grupe cu articole similare i utilizarea indicilor prin care stocul final,exprimat n costuri curente este transformat n costuri de la nceputul anului. Indiferent de metodele folosite pentru evaluarea la ieire a stocurilor trebuie respectat principiul permanenei metodelor care presupune continuitate n aplicarea normelor i regulilor utilizate pe tot parcursul exerciiului financiar i de la unul la altul pentru ca astfel s se asigure comparabilitatea informaiei contabile.

CAP.3 CARACTERIZAREA GENERAL A S.C.AVICOLA BRASOV S.A

3.1 Prezentarea general a S.C. Avicola Brasov S.A

Societatea comerciala Avicola Brasov a fost nfiinat n anul 1991 prin privatizare cu metoda MEBO, structura acionariatului este urmtoarea:

1) Salariaii prin asociaia AVIPAS 55,17%

2) S.I.F. Transilvania 13,67%

3) Din afar prin subscriere 31,16%.

Obiectul principal de activitate este creterea psrilor,fiind o societate cu vechime n avicultura romneasc.

S.C. Avicola Brasov S.A. i-a ctigat renumele de-a lungul anilor datorit rezultatelor tehnico-economice obinute ct i produselor de calitate oferite.

Avicola Brasov i desfoar activitatea pe trei platforme industriale:

1) Platforma Magurele

2) Platforma Halchiu

3) Platforma Carpinis.

n cadrul Platformei Magurele avem trei subuniti(ferme) de creterea puilor de carne,un abator i un F.N.C. , unde se fabric furajele pentru ntreaga societate.

n cadrul Platformei Hlchiu avem dou subuniti de cretere a ginilor pentru ou consum , o staie de sortare ou i trei sectoare auxiliare:

1) Sectorul A.D.T. care se ocup de aprovizionare , desfacere i transport

2) Sectorul Mecanic-Energetic , care se ocup cu lucrrile ce in de acest domeniu.

3) Sectorul Construcii care are ca sarcin lucrri de reparaii.

Platforma Crpini prin cele trei ferme de reproducie i Staia de incubaie asigur materialul biologic pentru fermele de pui de carne.

Fiecare subunitate i are propria ei structur organizatoric format din personal TESA i personal muncitor.

3.2.Structura organizatoric a societii

Structura de organizare este reprezentat de organigram(vezi anexa 1),prin care se realizeaz o imagine clar asupra ierarhizrii diferitelor trepte de conducere,de colaborare i subordonare ce exist la nivelul unei societi.Structura organizatoric a societii comerciale reprezint ansamblul posturilor i compartimentelor de munc din care este constituit unitatea economic,modul lor de grupare i subordonare,precum i legturile ce se stabilesc ntre ele pentru realizarea n mod corespunztor a tuturor sarcinilor de munc detaliate n raport cu specificul societii comerciale.

Organigrama cuprinde compartimentele necesare pentru funcionarea societii.Adunarea General a Acionarilor este organul de conducere al SC. Avicola Brasov S.A.,care decide asupra activitii acestei societi i asigur politica ei economic i comercial.

Adunarea Generala a actionarilor are urmatoarele atributii:

aproba bilantul contabil;

alegerea administratorilor;

fixarea remuneratiei administratorilor

stabilirea bugetului de venituri i cheltuieli pentru exercitiul financiar urmator.

Consiliul de Administratie este subordonat direct Adunrii Generale a acionarilor, l are ca preedinte pe directorul general.

Directorului general i se subordoneaz direct urmtorii:

Directorul tehnic

Directorul economic

Directorul comercial

Directorul cu investitiile

Resurse umane

Oficiul juridic

Comp C.T.C

Comp C.F.I

Epizootologul.

n subordinea directorului tehnic sunt:

inginerii efi de ferm inginerul ef Staie incubaie

inginerul ef F.N.C

inginer ef abator

inginer ef Staie sortare.

n subordinea directorului economic sunt:

Serviciul contabilitate

Serviciul financiar

Oficiul de calcul

n subordinea directorului de investitii sunt:

Sectorul Mecanic Energetic

Sector Constructii

In subordinea directorului comercial sunt: Sectorul A.D.T

Compartiment Marketing.

Directorul economic rspunde de:

ntreaga activitate financiar contabil a societii

ntocmirea lucrrilor de planificare financiar i urmrirea profitului obinut de societate

evoluia situaiilor din contul curent de mprumut comparativ cu limitele i creditele stabilite

analiza lunar a utilizrii mijloacelor circulante

analizarea i luarea de msuri pentru creterea rentabilitii

organizarea contabilitii n cadrul societii

instruirea periodic a personalului din subordine

metodologia de ntocmire a lucrrilor contabile i financiare

aprobarea documentelor privind operaiile bancare

efectuarea de analize economice avnd ca obiectiv final luarea de msuri pentru maximizarea profitului i a altor indicatori de performan

ntocmirea bilanului contabil

modul n care fiecare persoan subordonat i duce la ndeplinire sarcinile din fia postului

ndeplinirea tuturor sarcinilor trasate de directorul general

Serviciul contabilitate are ca atribuiuni:

nregistrarea la zi i corect n contabilitate,n mod cronologic i

sistematic pe baza documentelor justificative,a tuturor operaiilor patrimoniale

inventarierea patrimoniului

ntocmirea registrului inventar

control asupra operaiunilor patrimoniale

ntocmirea lucrrilor de sintez(bilan i anexa la bilan,contul de profit i pierdere,raportul de gestiune)

furnizarea,publicarea i pstrarea informaiilor privind patrimoniul i rezultatele obinute

ntocmete lunar balana de verificare

particip la organizarea i perfecionarea sistemului informaional

asigur aplicarea cu fermitate a controlului financiar preventiv

Activitatea serviciului financiar are ca obiective:

planificarea,urmrirea i evidena miloacelor financiare

ntreprinderii

asigurarea capitalului,fondurilor necesare desfurrii unei activiti normale

calcularea la timp i corect a drepturilor bneti

asigurarea ncasrii debitelor de orice natur Un mare neajuns este lipsa mijloacelor automate de calcul n cadrul serviciului contabilitate ceea ce duce la o anumit dependen fa de activitatea Oficiului de calcul cruia i revin urmtoarele sarcini:

organizarea i perfecionarea sistemului informatic din societate

elaborarea de programe pentru prelucrarea cu ajutorul tehnicii de calcul a datelor din toate compartimentele de munc

pregtirea i instruirea personalului n vederea cunoaterii i aplicrii sistemului informatic

de a propune dotarea cu tehnic de calcul i de a ntreine mijloacele de calcul automat i mecanizat existente

executarea corect a lucrrilor programate ce se realizeaz cu ajutorul mijloacelor de calcul.

3.3 Capaciti de producie,comercializare

In decursul unui an Avicola Brasov produce aproximativ:

100.000 tone carne

36 mil ou consum

1 mil pui 1 zi

3.4 Oferta de produse

Avicola Brasov ofera o gam larg de produse de nalt calitate, ponderea cea mai mare o au produsele congelate i cele refrigerate(proaspete).

n ultimul timp a crescut cererea de produse refrigerate datorit avantajului care l prezint de a fi proaspete pstrndu-i calitile nutritive.

n ceea ce privesc oule de consum, ele se ncadreaz conform ultimelor dispoziii legale de a fi tampilate cu data fabricaiei.

3.5 Forma de nregistrare contabil

S.C. Avicola Brasov S.A. Braov organizeaz i conduce contabilitate proprie conform prevederilor Legii contabilitii nr.82/1991,Regulamentul de aplicare a acesteia, Planului de conturi general i normelor de utilizare al acestuia,aprobate prin H.G.nr.704 din 14/12/1993 n cadrul biroului contabil.

Contabilul ef,mpreun cu personalul din subordine rspund de inerea contabilitii potrivit legii.Obiectul contabilitii patrimoniului l constituie reflectarea n expresie bneasc a bunurilor mobile i imobile,titlurile de valoare,drepturile i obligaiile firmei,micrile i modificrile intervenite n urma operaiuilor patrimoniale efectuate,precum i cheltuielile i veniturile obinute de acesta.Deinerea de valori materiale i bneti sub orice form i cu orice titlu,a oricror drepturi i obligaii patrimoniale,precum i efectuarea de operaiuni patrimoniale fr nregistrarea lor n contabilitate sunt interzise.n contabilitatea S.C. Avicola Brasov S.A. se utilizeaz conturile prevzute n planul de conturi general emis de Ministerul Finanelor cu precizarea c se utilizeaz i conturile din clasa 9 Conturi de gestiune.Dezvoltarea n analitici a conturilor sintetice de gradul I (care nu sunt dezvoltate n planul de conturi general) i a celor de gradul II (cu patru cifre) s-a realizat n aa fel nct acestea s corespund particularitilor i necesitilor de reflectare a realitii fenomenelor economice din cadrul societaii.S.C. Avicola Brasov S.A. se ncadreaz n categoria agenilor economici mari deoarece numrul angajailor este de 354,iar n anul 2006,a nregistrat o cifr de afaceri n valoare de 252981 lei i prin urmare:

-folosete metoda inventarului permanent pentru evidena stocurilor

-ntocmete bilan contabil n sistem de baz

n conformitate cu prevederile art.11,din Legea contabilitii nr.82/1991,contabilitatea societii se realizeaz n cadrul serviciului financiar - contabil unde se prelucreaz toate informaiile economice privind desfurarea procesului de producie i a altor activiti.

Contabilitatea financiar este unul din centrii nervoi ai unitii al crui rol este de a dirija i de a regla relaiile interne i externe ale acesteia,ea nefiind numai un sistem de colectare a informaiilor exprimate cifric, ci i un instrument de analiz i sintez, realiznd astfel un control al eficenei gestiunii economice.Pe plan intern contabilitatea financiar este un instrument de informare cu privire la gestionarea financiar a patrimoniului societii, iar pe plan extern este un instrument care permite informarea terilor,inclusiv a statului,despre rezultatele financiare ale ntreprinderii.

Informaiile furnizate de contabilitatea financiar utilizatorilor trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:

s fie oferite cu regularitate,n mod operativ,n conformitate cu regulile juridice i economice existente

s fie sincere i s rezulte din aplicarea cu bun credin a regulilor i prevederilor contabile

Contabilitatea ca instrument principal de cunoatere,gestiune,control al patrimoniului i a rezultatelor obinute trebuie s asigure:

nregistrarea cronologic i sistematic,prelucrarea i pstrarea informaiilor cu privire la situaia patrimoniului i rezultatele obinute,att pentru nevoi proprii ct i n relaiile cu acionarii, clienii,furnizorii,bncile,organele fiscale i alte persoane juridice i fizice

controlul operaiunilor patrimoniale efectuate i al procedeelor de prelucrare utilizate,precum i exactitatea datelor contabile furnizate

furnizarea informaiilor necesare stabilirii patrimoniului naional,execuiei

bugetului public naional,precum i ntocmirii balanelor financiare ale bilanului pe ansamblul economiei naionale.

Forma de nregistrare contabil aplicat de societate este forma de contabilitate pe jurnale combinate cu form de contabilitate jurnal carte mare,lucrrile concrete ns se realizeaz combinat,manual i prin prelucrarea cu ajutorul tehnicii de calcul,n cadru Oficiului de calcul,pentru aceasta dispunnd de o reea de calculatoare PC i de programe speciale de eviden contabil.Formularistica de lucru utilizat n cadrul acestei combinaii de forme de nregistrare contabile este format din:jurnale,registru jurnal,situaii auxiliare,fie de cont analitice,registrul cartea mare,balana de verificare,bilanul contabil,registrul inventar.Se asigur nregistrarea operaiilor economice n mod cronologic i sistematic,direct din documentele primare i centralizatoare n jurnal,care constituie instrumentul de lucru de baz n aceast form de nregistrare contabil.Prezint avantajul c nregistrarea operaiilor economice se face unilateral,adic o singur dat n creditul conturilor,n coresponden cu conturile debitoare.

Exist un sistem de jurnale auxiliare,denumite i analitice pentru fiecare tip de operatie economico financiare repetitive,cum ar fi:

- jurnalul operaiilor de cas i banc

jurnalul decontrilor cu furnizorii

jurnalul consumurilor i al altor ieiri de materiale

jurnalul salariilor i a altor contribuii patronale

jurnalul vnzrilor i altor ieiri

jurnalul operaiilor diverse

Lunar totalul nregistrrilor din registrele jurnal auxiliare se raporteaz n registrul jurnal general.

n cadrul sistemului computerizat se fac raportrile de sume din registrele jurnal auxiliare n registrul cartea mare.

Astfel debitul fiecrui cont utilizat se regsete n jurnalele diferitelor conturi creditoare cu care are coresponden,din care se preiau n coloanele distincte din registrul cartea mare,astfel nct prin nsumarea acestora se formeaz pentru fiecare cont utilizat,rulajul debitelor.

Astfel,n registrul cartea marecomparnd rulajele debitoare cu cele creditoare i innd seama de eventualele solduri precedente se pot stabili lunar soldurile finale,a tuturor conturilor contabile sintetice utilizate. Totalitatea jurnalelordeschise pentru creditul fiecrui cont utilzat formeaz registrul jurnalelor creditoare.

Registrul jurnal i registrul inventar au regim de nregistrare la organele fiscale.Acestea se numeroteaz,nuruiesc i parafeaz nainte de depunere la organele fiscale pentru nregistrare.

O dat nregistrate,ele pot fi admise ca prob n cadrul litigiilor, unitilor n caz de faliment,precum i n orice alte situaii.

Totodat,absena registrelor de contabilitate sau meinerea regulat a acestora lipsete, agenii economici de mijloacele de prob n relaiile cu organele fiscale i d posibilitatea acestora din urm de a stabili obligaiile fa de bugetul statului,fr a ine seama de datele din contabilitate .

Registrele de contabilitate se pot prezenta registre,fie i situaii ale cror coninut i form corespund scopului pentru care se in.

Registrul jurnal este un document contabil obligatoriu care servete pentru nregistrarea sau jurnalizarea operaiilor economice i financiare n ordinea efecturii lor la timp.Funcia lor se manifest cu precdere pentru decontarea gestionar a operaiilor economice i financiare i pentru cunoaterea rulajului valoric al operaiilor pe o anumit perioad de gestiune.

Operaiile de aceeai natur,relizate n acelai loc de activitate (atelier,secie)i n cursul aceleai zile,pot fi recapitulate ntr-un document centralizator.Registrul jurnal se poate prezenta sub forma unui registru jurnal general sau centralizator,iar unitile cu volum mare de operaii pot utiliza pentru detaliere registre jurnale auxiliare sau analitice difereniate pe tipuri de operaii:operaii de cas i banc,decontri cu furnizorii,situaia ncasrii achitrii facturilor, situaia consumatorilor spre decontare.Orice nregistrare n registrul jurnal trebuie s cuprind elementele cu privire la:felul,numrul i data documentului justificativ,sumele corespunztoare operaiilor efectuate,explicaii privind operaiile respective i conturile debitore i creditoare n care s-au nregistrat.

Registrul inventar este un document contabil obligatoriu n care se nregistrez grupat toate elementele patrimoniale inventariate de uniti potrivit normelor legale.La sfritul fiecrui an n registru se nscriu elementele de inventar dup natura lor,suficient de detaliate pentru a putea justifica coninutul fiecruia dintre posturile bilanului contabil.

Registrul Cartea Mare servete la nregistrarea i gruparea operaiilor economice i financiare n funcie de natura lor,iar n cadrul fiecrei grupri,n ordinea succesiunii lor n timp i sensul modificrii contului(debitor/creditor)Registrul Cartea Mare conine cte o fil pentru fiecare cont sintetic utilizat de unitate.

Formularele folosite n acest sens pot mbrca diverse forme cum sunt:

a)Fiele de cont pentru operaii diverse fr o dezvoltare grupat pe conturi corespondente a rulajului debitor i creditor.

Pentru raionalizare,n contabilitate,supunem spre reflectare adoptarea ca singurul model de registru cartea mare,fia de cont simbolizat cu 14.6.22

Ea poate fi folosit att pentru evidena analitic ct i pentru cea sintetic,fiind opozabil att n condiiile prelucrrii manuale,ct i a celei informatice.De asemenea,este modelul care asigur istoriculnregistrrilor proprii fiecrui cont.

n cazul evidenei analitice a valorilor materiale(materiale,produse, mrfuri)fia prezentat are coloane i pentru cantitatea intrat,cantitatea ieit,stoc la zi.

b)fiele de cont ah sau pe conturi corespondente,se ntocmesc

ntr-un exemplar,n cadrul compartimentului financiar contabil,lunar, separat pentru debitul i separat pentru creditul fiecrui cont sintetic deschizndu-se dup necesiti,pe msura nregistrrii operaiilor.

Se completeaz pe baza documentelor justificative,a documentelor cumulative centralizatoare i notelor de contabilitate.

n cazul cnd la unele conturi corespondente intervin mai multe conturi dect numrul coloanelor pe care le cuprinde fia,se deschide o fi anex cu acelai simbol de cont,pe care se va continua nscrierea conturilor corespondente.

n fia anex nu se trece suma din coloana principal,aceasta figurnd n coloana Sum a fiecrei fie.

La nceputul anului,la deschiderea fielor,pe primul rnd al coloanei Sum se nregistreaz soldul iniial,pe baza balanei conturilor sintetice ncheiate la finele anului precedent.Soldul nscris n fi se bareaz i apoi se efectueaz nregistrarea operaiilor lunii ianuarie.La sfritul lunii,se adiioneaz pe vertical sumele pe conturi corespondente i se bareaz.Totalul sumelor din coloanele Conturi corespondenteadunate pe orizontal trebuie s fie egal cu totalul sumelor din coloana Sumadunat pe vertical.

ntr-un sens mai larg n sfera registrelor poate fi inclus i Balana conturilor sau Balana de verificare,ntocmit att n cursul anului ct i la nchiderea exerciului financiar.n cadrul balanei,pentru fiecare cont sintetic i analitic sunt redate totalurile valorice privind soldul,rulajele debitoare i creditoare,iar n unele cazuri i totalul sumelor debitoare i al sumelor creditoare.

n condiiile formei de contabilitate ah balana de verificare este folosit pentru determinarea soldurilor finale ale conturilor sintetice de gradul I i II.

Registrele de contabilitate se utilizeaz n strict concordan cu destinaia acestora i se prezint n mod ordonat completate astfel nct s permit n orice moment,identificarea i controlul operaiilor patrimoniale efectuate.Ele se pstreaz n unitate timp de zece ani de la data ncheierii exerciiului financiar n cursul cruia au fost ntocmite,iar n caz de pierdere, sustragerea sau distrugerea,trebuie reconstituite n maxim 30 de zile de la constatare.

Bilaul contabil se ntocmete obligatoriu anual precum i n situaiile fuziunii sau ncetrii activitii unitii.

Bilanul contabil se compune din:bilan,cont de profit i pierdere, respectiv contul de execuie n cazul instituiilor publice,anexa i este nsoit raportul de gestiune.

Bilanul este documentul contabil de sintez prin care se prezint activul i pasivul unitii patrimoniale la ncheierea exerciiului,precum i celelalte situaii prevzute de lege.

Bilanul unitii patrimoniale care desfoar activiti economice cuprinde elemente de activ i de pasiv grupate dup destinaia i respectiv dup proveniena lor.

n activul bilanului sunt cuprinse urmtoarele grupe principale de elemente:

activele imobilizate(imobilizri necorporale,imobilizri corporale, imobilizri funciare);

activele circulante(stocuri,creane,titluri de plasament, disponibiliti i alte valori);

conturi de regularizare i asimilate activ(cheltuiele nregistrate n avans,diferenele de conversie activ i alte elemente tranzitorii i de regularizat de activ);

primele de rambursare a obligaiunilor.

Capitalul social subscris nevrsat se nscrie distinct n grupul activelor circulante bilanului.

Pasivul bilanului cuprinde urmtoarele grupe principale de elemente:

capitaluri proprii (capital social sau individual,primele legate de capital,diferenele din reevaluare rezervelor,rezultatul reportat nerealizat,rezultatul exerciului,fondurile prorii);

provizioane pentru riscuri i cheltuieli;

datoriile(mprumuturi i datorii asimilate,furnizori i conturi asimilate,datorii fa de personal,datorii fa de bugetul statului, asugurrile sociale,creditori i alte datorii); conturi de regularizare i asimilate pasiv(veniturile nregistrate n avans,diferenele de conversie pasiv,alte elemente tranzitorii i de regularizat de pasiv).

Contul de profit i pierdere cuprinde:cifra de afaceri,veniturile i cheltuielile exerciiului,grupate dup natura lor precum i dup rezultatul exerciului(profit i pierdere).

Rezultatul exerciului se defalc n:rezultatul curent,rezultatul excepional i impozit pe profit.

La ntocmirea bilanului contabil se au n vedere urmtoarele reguli:

posturile nscrise n bilan s coincid cu datele nregistrate n contabilitate,puse de acord cu situaia real a elementelor patrimoniale stabilite pe baza inventarului;

compensrile ntre conturile ce se nscriu n bilan,respectiv ntre veniturile i cheltuielile din contul de profit i pierdere nu sunt admise.

Bilanul mpreun cu contul de profit i pierdere cuprind soldurile debitoare i creditoare respectiv,veniturile,cheltuielile i rezultatul privind exerciiul ncheiat i exerciiul precedent.

Anexa are ca obiective principale completarea i exprimarea datelor nscrise n bilan i contul de profit i pierdere,o prezentare sub form de text privind regulile i metodele contabile i de date complementare precum i informaiile cu privire la situaia patrimonial i financiar,rezultatele aferente exerciiului ncheiat,cum sunt:

activele imobilizante;

stocurile i producia n curs de excuie;

creanele i datoriile;

provizioanele;

determinarea reultatului fiscal;

repartizarea rezultatului fiscal;

repartizarea rezulatului exerciiului;

informaiile suplimentare cu privire la:metodele de evaluare aplicate pentru diferite posturi din bilanul i contul de profit i pierdere; menionarea i justificarea cazurilor de modificare a acestora,precum i metodele utilizate pentru calculul advertismentelor i provizioanele,menionarea motivelor pentru care unele posturi din bilan i contul de profit i pierdere nu sunt comparabile de la un exerciiu la altul;alte informaii pentru care unitatea patrimonial le consider semnificative cu privire la aprecierea modului de ntocmire a bilanului pentru exerciiul nchis.

Potrivit legii bilanul contabil este supus verificrii i calificrii de ctre contabili autorizai,cenzori,experi contabili,dup caz.

n cadrul S.C Avicola Brasov S.A. bilanul contabil este supus verificrii de ctre un economist i directorul economic.

Prin verificarea i certificarea bilanului contabil se confirm c acestea dau o imagine fidel,clar i complet a patrimoniului,situaiei financiare i a rezultatelor exerciiului.n acest scop,pe baza verificrilor din cursul anului,precum i a altor elemente apreciate ca fiind necesare,n vederea unor concluzii concrete cu privire la certificarea bilanurilor se ntocmete un raport din care s rezulte,n principal urmtoarele:

dac bilanul contabil concord sau nu cu registrele de contabilitate;

dac registrele de contabilitate sunt inute n conformitate cu reglementrile n vigoare;

respectarea cu bun credin a regulilor privind evaluarea patrimoniului i celelalte norme i principii contabile;

n cadrul S.C. Avicola Brasov S.A. bilanul contabil,contul de profit i pierdere precum i anexa se ntocmesc pe baza metodelor stabilite de Ministerul Finanelor potrivit prevederilor articolului 4 din lege.

n cadrul unitii S.C. Avicola Brasov S.A. bilanul contabil se ntocmete n

trei exemplare:

un exemplar pentru contabilitatea financiar a societii;

un exemplar pentru Direcia General a Finanelor;

un exemplar pentru Registrul Comerului.

3.6 Documente justificative Documentele primare justificative consemneaz operaiile economice

i financiare n momentul i la locul producerii lor,constituind baza nregistrrilor n contabilitate.Aa cum prevede art.6 alin.2 din Legea contabilitii: Orice operaie patrimonial se consemneaz n momentul efecturii ei ntr-un nscris care st la baza nregistrrilor n contabilitate, dobndind astfel calitatea de document justificativ.Pe aceast cale se asigur datele de intrare n sistemul informaional contabil i se fundamenteaz nregistrarea proprie contului.

Ele angajeaz rspunderea persoanelor care le-au ntocmit,vizat i aprobat,ori nregistrat n contabilitate.

ntocmirea se face pe formulare tipizate sau netipizate,dup caz,iar completarea se face manual sau cu tehnic de calcul.Dup completare, documentele justificative sunt supuse operaiei de calcul.Dup completare,documentele justificative sunt supuse operaiei de prelucrare.

n vederea nregistrrii n contabilitatea sintetica i analitic se face analiza i contarea documentelor justificative,indicndu-se simbolurile conturilor sintetice i analitice debitoare i creditoare.

nregistrarea n contabilitate a operaiunilor patrimoniale se face cronologic,prin respectarea succesiunii documentelor justificative dup data de ntocmire sau intrare n unitate i sistematic n registrele deschise pentru conturi sintetice i analitice,n conformitate cu forma de contabilitate adoptat.

Dup ce documentele justificative au fost nregistrate n registrele de contabilitate sunt supuse operaiei de clasare,iar n final celei de arhivare.

Documentele justificative,registrul jurnal,registrul inventar,cartea mare i bilanul constituie documentele contabile oficiale pentru executarea controlului asupra operaiilor patrimoniale,constituind probe n justiie.

Documentele justificative asigur datele de intrare n sistemul informaional contabil;registrele de contabilitate realizeaz nregistrarea i stocarea datelor i structura proprie contului i sistemului de conturi;iar prin documentele de sintez sau situaii financiare se centralizeaz i se transmit informaiile.

Documentele tipizate comune privind activitile financiar contabile i modelele registrelor utilizate n contabilitate de ctre toate unitile patrimoniale,sunt prevzute n Nomenclatorul privind modelele registrelor i formularelor tipizate comune privind activitatea financiar contabil , emis de Ministerul Finanelor.

Documente justificative folosite n cadrul S.C. Avicola Brasov S.A.privind contabilitatea materialelor i a materiilor prime:

Nota intern de recepie

Bon de transfer

Bon de consum

Factur fiscal

Dispoziie de livrare

Aviz de nsoire a mrfii

Fia de magazie

Conducerea i controlul stocurilor de resurse materiale reprezint,n economia de pia o activitate creia i se acord o atenie deosebit datorit implicaiilor economico- financiare pe care le determin formarea i deinerea lor.Acestea sunt cantiti de resurse materiale care se acumuleaz n depozitele i magaziile unitii ntr-un anumit volum i o anumit structur pe o perioad de timp determinat,cu un anumit scop.Ele sunt de fapt rezultatul activitii de aprovizionare stocare,care este dependent de natura i caracteristicile materialelor i produselor de modalitiile i condiiile de furnizare i asigurare.

Desfurarea n bune condiii activitilor de aprovizionare i desfacere n corcondan cu cerinele unitii economice determin organizarea unor sisteme complexe de relaii,att n interiorul firmei ct i n afar.

n acest context general,conducerea aprovizionrii materialelor,are ca misiune important de a ine permanent raporturile cu sectorul tehnic care emite specificaii de materiale,cu sectorul de producie care transform resursele materiale n produse sau le ncorporeaz n lucrri cu compartimentul financiar care achit facturile pentru materialele aprovizionate,cu compartimentul desfacere,care vinde produsele.

n cadrul ntreprinderii,activele circulante(stocurile)ocazioneaz numeroase operaii care pot fi grupate,dup coninutul lor n operaii de aprovizionare,operaii de eliberare din depozite,inventariere.

Aceste operaiuni sunt consemnate n diferite documente i evidene operative specifice.

A)Procesul de desfacere al S.C. Avicola Brasov S.A.

AprovizionareFurnizorDepozitContabilitate

Compartimentele de normare a societii comerciale Recon S.A. stabilesc normele de consum pentru materiile prime,materiale auxiliare i pentru producia pe care o execut n funcie de comenziile contractate sau planul de producie ntocmit pe o anumit period de timp(lunar,trimestrial,anual).Astfel rezult necesarul de aprovizionare,care este transmis la departamentul de aprovizionare n vederea ntocmirii graficului de aprovizionare n funcie de consum.

Aprovizionarea se face de regul,din afar,adic de la alte ntreprinderi,iar unele materiale i materii prime se obin prin transfer de la subuniti i din producia proprie.

n vederea ndeplinirii obiectivelor prevzute n programul de aprovizionare S.C. Avicola Brasov S.A. emite ctre furnizori comenzi(comenzile trebuiesc aprobate de directorul tehnic),iar pe baza acestora se ncheie contracte economice.

Pentru urmrirea modului n care sunt realizate contractele de aprovizionare,serviciul de aprovizionare organizeaz o eviden operativ, care cuprind:registrul de comenzi i fia de urmrire a executrii comenziilor.n aceste evidene se nscriu comenzile emise ctre furnizori precum i termene de livrare stabilite de comun acord cu acetia,prin contractele economice sau n lipsa acestora,prin confirmarea de comand trimis de furnizor,data la care a fost executat comanda,sau se fac meniuni privind revenirile pentru urgentarea executrii comenzii,se acord penalizri datorate pentru neexecutarea condiiilor contractuale,etc.

n cadrul executrii comenzii i a contractului de aprovizionare, ntreprinderea cumprtoare primete de la furnizor avizul de nsoire a mrfii i /sau factura fiscal.

Avizul de nsoire a mrfii se emite pe msura livrrii,de compartimentul vnzri i servete ca document pentru eliberarea i scderea depozitului,cu materialele,materiile prime sau alte valori destinate vnzrii, trimise pentru prelucrare la teri,n custodie sau pstrare;document de nsoire a bunurilor pe timpul transportului;document pentru ntocmirea facturii fiscale. Este de fapt un document de primire n gestiunea cumprtorului i circul de la furnizor la cumprtor.

n gestiunea furnizorului,exemplarul 1 este preluat de la delegatul unitii care face transportul sau al clientului,pentru a nsoi bunurile pe timpul transportului ,iar exemplarul 2 ajunge la compartimentul vnzri, pentru nregistrarea cantitilor n eviden,privind executarea contractelor i apoi este transmis la compartimentul financiar contabil pentru a fi ataat la factura fiscal i nregistrat.

n gestiunea cumprtorului,exemplarul 1 st la baza operaiunii de recepie de ctre comisia de recepie a bunurilor aprovizionate,dup care este trimis compartimentului aprovizionare pentru nregistrarea cantitilor intrate n registrul de eviden al aprovizionrilor i certificarea efecturii plii ctre furnizor,precum i pentru nregistrarea n contabilitate,fiind ataat la factura fiscal.

ntreprinderile care ntocmesc factura fiscal n momentul livrrii bunurilor,nu vor mai emite avizul de nsoire a mrfii dect pentru bunurile trimise pentru prelucrare la teri,n custodie sau pentru prelucrare,factura fiscal reliznd,pe lng fuciile avizului de nsoire a mrfii i pe cele de transport pentru viza de control financiar preventiv,i totodat este act justificativ pentru decontarea(ncasare plat)contravalorii ei.

Factura fiscal se ntocmete n cadrul compartimentului contabilitate n trei exemplare avnd destinaiile:

exemplarul nr.1,originalul,este dat clientului;

exemplarul nr.2,mpreun cu comanda i un exemplar din avizul de nsoire a mrfii merg la prelucrare,la oficiul de calcul unde sunt introduse datele n calulator n vederea ntocmirii centralizatorului de vnzri la clieni;

exemplarul nr.3,rmne la cotor,la sectorul de contabilitate de gestiune.

Operaia de luare i primire a valorilor materialelor aprovizionate se numete recepie.La sosirea materialelor de la furnizor se execut urmtoarele lucrri de recepionare:

a)recepia transportului efectuat de delegatul serviciului aprovizionrii al ntreprinderii cumprtoare se execut n momentul prelurii transportului de la cru(unitatea de transport)i const n verificarea strii ambalajelor.n cazul n care se constat violri ale ambalajului se procedeaz pe loc la desfacerea coletului i se inventariz coninutul.Pentru lipsurile constatate se ntocmete un proces verbal de constatare,care se semneaz de delegatul unitii de transport i de cel al ntreprinderii destinate.

b)recepia cantitativ efectuat de ctre persoana care preia n gestiune materialele sosite const n recepionarea conform datelor din comand,cu avizul de nsoire a mrfii sau cu factura fiscal primit de la furnizor i cu materialele efectiv sosite,urmnd a rezulta concordana dintre cantitile i sortimentele de materiale nscrise pe factur cu cele primite.

c)recepia calitativ se efectueaz de ctre un specialist(tehnolog sau merceolog).Pentru anumite materiale stabilite prin instruciuni sau dispoziii interne se iau probe de materiale,care se trimit la laborator pentru analiza chimic,tehnic,etc.Materialele din aceast categorie nu sunt trimise la consum sau comercializate nainte de cunoaterea rezultatului de la laborator consemnat ntr-un buletin de analiz.

Dac la recepia valorilor materiale se constat deteriorarea sau lipsa coletelor,nepotriviri calitative fa de datele indicate n documentele nsoitoare,se ntocmete Nota de recepie i constatare de diferene.Prin acest document,materialele necorespunztoare calitativ sau n neconcordan cu comanda sunt respinse la recepie,fiind preluate n custodie i inute la dispoziia furnizorului.

Primirea avizului de nsoire a mrfii i a facturii fiscale,sosirea transportului i plata facturii se nscriu n ordine cronologic,n Registrul de comenzi i n Fia de urmrire a executrii comenzilor.

Dac materialele se primesc n trane sau sosesc nainte de primirea facturii de la furnizor,precum i n cazul n care materialele respective au fost achitate i lsate un timp n custodia furnizorului,pentru consemnarea recepiei,se ntocmete Nota de intrare recepie.

Nota de intrare recepie se ntocmete n 3 exemplare cu urmtorul

circuit:

un exemplar la compartimentul aprovizionare;

un exemplar la serviciul contabilitate;

un exemplar la cotor n depozit.

Nota de recepie servete ca:

document pentru recepia materialelor aprovizionate;

document justificativ pentru ncrcarea n gestiune;