licenta dumitru 1

download licenta dumitru 1

of 74

 • date post

  31-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  245
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of licenta dumitru 1

C A P I T O L U L I

C A P I T O L U L IPRECIZRI DE ORDIN TERMINOLOGIC Potrivit legii n vigoare, producerea, exportul, importul, i comercializarea armelor i muniiilor constituie monopol de stat i sunt supuse dispoziiilor legale stabilite n acest scop. Prin MONOPOL DE STAT privind exportul, importul i comercializarea armelor i muniiilor militare se nelege dreptul de a efectua aceste operaiuni numai de ctre agenii economici autorizai n acest sens de MINISTERUL FINANELOR cu avizul MINISTERULUI APRRII NAIONALE sau dup caz, al MINISTERULUI ADMINISTRAIEI I INTERNELOR. Pentru o mai bun nelegere, putem afirma c, la regimul armelor i muniiilor ne confruntm cu trei noiuni generale i anume: noiunea de arm, proiectil i muniie, noiuni de care nu putem s ne lipsim. Astfel prezenta lege, definete ARMELE DE FOC ca fiind acele arme a cror funcionare determin aruncarea unuia sau a mai multor proiectile, substane aprinse sau luminoase ori mprtierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare. Principiul de funcionare are la bazfora de expansiune a gazelor provenite din detonarea unei capse ori prin explozia unei ncrcturi. Potrivit terminologiei militare, noiunea de PROIECTIL desemneaz acel corp metalic de form cilindroogival, aruncat de o arm de foc pentru neutralizarea, nimicirea sau distrugerea unei inte. n termeni de specialitate mai putem ntlni noiunea de proiectil racheta, ce reprizint o racheta compus dintr-un proiectil obinuit continuat la partea inferioar cu un motor-rachet cu combustibil solid pentru asigurarea propulsiei. Aceste proiectile rachet sunt aruncate cu ajutorul unor lansatoare care pot fi individuale sau multiple i care sunt montate pe autovehicule. n afar de aceste proiectile speciale, n arta militar se folosesc diferite tipuri de proiectile printre care amintim: exploziv, min, perforant, ruptur-beton, cumulator fumigen, incendiator luminos .a.m.d.

Noiunea de MUNIIE desemneaz cartuele, proiectilele i ncrcturile de orice fel, care pot fi ntrebuinate la armele de foc.

n afar de aceste noiuni generale, n Regulamentul armelor de foc i muniiilor precum i n Legea 295/2004, apar i ali termeni cum ar fi: operaiuni cu arme i muniii, uz de arm, permis de arm, termeni a cror cunoatere este indispensabil pentru elucidarea faptelor svrite la acest regim. Astfel, prin noiunea de OPERAIUNI CU ARME I MUNIIE nelegem producerea, confecionarea, prelucrarea, experimentarea, vnzarea, cumprarea, comerul, nchirierea, importul, exportul, transportul, depozitarea, sau repararea armelor de tir, de vntoare, de mprtiere a gazelor nocive, iritante,de neutralizare ori de recuzit, a muniiilor pentru, acestea i a armelor de panoplie.

n regulamentul armelor de foc i al muniiilor apare termenul de acte de provenien ale armelor de foc prin care se nelege: factura, chitana de achitare a taxelor vamale, act de vnzare-cumprare, act de donaie, certificat de motenitor, ordin de recompensare, dup caz. La regimul acestor operaiuni cu arme i muniie ntlnim, n prezenta lege, noiunea de uz de arm, noiune prin care se nelege executarea tragerii cu arma de foc asupra persoanelor sau bunurilor. Acestei noiuni i se adaug aceea de permis de arm, permis n posesia cruia intr persoana autorizat s dein i dup caz, s poarte i s foloseasc arme i muniii. Permisul cuprinde numele de familie i prenumele, domiciliul, fotografia i semntura titularului, numrul i data eliberrii, denumirea, tampila i semntura organului emitent, felul i seria armei pentru care s-a obinut autorizarea de a fi deinut, cantitatea de muniie care poate fi deinut, precum i rubrici pentru vizele periodice i meniunile de schimbare a domiciliului titularului. Modelul permisului se stabilete de Inspectoratul General al Poliiei. n sensul prezentei legi, nscrierea n permis a armelor se face numai de ctre organele competente, pe baza actelor de provenien i cu menionarea elementelor necesare identificrii fiecrei arme.C A P I T O L U L IICLASIFICAREA ARMELOR DE FOC I A MUNIIILOR N CONFORMITATE CU LEGISLAIA N VIGOARE.

n doctrina i literatura de specialitate putem ntlni mai multe criterii de clasificare a armelor de foc i a muniiilor. n conformitate cu legislaia n vigoare, n categoria armelor de foc ntlnim:

ARMELE MILITARE

confecionate pentru dotarea forelor armate folosite n aciuni de neutralizare sau nimicire a personalului i tehnicii de lupt a inamicului, precum i orice alte instrumente, piese sau dispozitive destinate a imobiliza, a rni, a ucide, sau a distruge dac prezint caracteristicile unei arme militare.

ARMELE DE VNTOARE

cu glon, cu alice, sau mixte, destinate practicii vntorii.ARMELE DE TIR

cu glon sau cu alice, special fabricate sau confecionate pentru practicarea tirului sportiv, omologate sau recunoscute ca atare de Federaia Romn De Tir.

ARMELE CONFECIONATE SPECIAL

pentru a mprtia gaze nocive, iritante sau de neutralizare.ARMELE ASCUNSE

astfel fabricate sau confecionate nct existena lor s nu fie vizibil ori bnuit.

ARMELE DE PANOPLIE

fcute inofensiv, dac, prin valoarea lor istoric, tiinific sau care constituie daruri, recompense ori amintiri, sunt destinate a fi pstrate n instituii de cultur i art, asociaii cultural-artistice sau sportive sau n panoplii culturale. n aceast categorie se includ i acele arme de foc, n stare de funcionare, care constituie raritti sau prezint valoare istoric, documentar, tiinific ori artistic deosebit, recunoscute ca atare de instituii de specialitate. Pasionaii acestor superbe realizri ale tehnicii fabricrii armelor, de-a lungul secoleleor, le-au mprit n patru mari categorii:

ARMELE DIN PERIODA VECHE (secolul al XVII-lea) Armele de panoplie din aceast period se deosebeau prea puin de armele militare ale vremii, cele mai adesea ele erau cu roti (un dispozitiv similar brichetelor actuale) sau cu fitil.

Cele mai preuite sunt cele fabricate pentru casele regale ale vremii, un record n materie fiind, pn astzi, puca regelui Franei Ludovic al XIII-lea.

ARMELE CLASICE (secolul al XVIII-lea) Specific acestei perioade este faptul c armele confecionate erau mult mai zvelte, evile erau din oel selecionat, filigranate sau damaschinate, prezentau mecanisme elegante, cu cocoae de cremene; paturile erau confecionate din lemn scump- mahon, abanos, lami sau rdcin ncrustat cu sidef, prezentau calibre diferite, iar eava acestor arme era, cel mai adesea, lipsit de ghinturi. Proiectilele de plumb erau fabricate manual, fiind turnate ntr-un clete special i numerotate dup un sistem utilizat pn n zilele noastre. realizare de excepie caracteristic acestei perioade era carabina regelui Ferdinand I al Suediei (tar n care asociaiile de vntori numr astzi peste un sfert de milion de membri). ARMELE ROMANTICE (secolul al XIX-lea) Sunt arme cu percuie central sau cu tij i, ncepnd cu a doua jumtate a veacului trecut, folosesc cartue gata confecionate, ncrcate pe la chiuloas. Dei construite artizanal, armele confecionate n aceast perioad sunt exemplare de lux, construite de armurieri faimoi, precum Purdley van Holand & Holand. ARMELE CONTEMPORANE Sunt mai discret ornamentate, n schimb mai perfecionate tehnologic, mecanisme fr coco, evi suprapuse (book), oel Nitro, mecanisme de extracie sau ejecie a tubului cartu, uneori evi suprapuse (mixte) de calibre diferite, mecanisme de repetiie. Cel mai adesea aceste arme sunt de fabricaie industrial, iar mrcile sunt de renume: Remington, Browning, Mauser, Benelli, Winchester. ARMELE DE RECUZIT fcute inofensive, destinate a fi foosite n actvitatea artistic sau de producie cinematografic a teatrelor, circurilor, studiourilor de film ori a altor asemenea instituii cultural-artistice.

O anex a prezentei legi, consider ca fiind arme de foc ANSAMBLURILE, SUBANSAMBLURILE I DISPOZITIVELE care se pot constitui i funciona ca arme de foc.

Bazndu-se pe alte criterii dect cele prezentate de lege privind regimul armelor i muniiilor, literatura de specialitate a consacrat clasificarea armelor de foc dup urmtoarele criterii:

dup construcia canalului evii; dup lungimea evii;

dup modul de funcionare;

n funcie de calibru;

dup muniia folosit. n opinia unor autori, pe lng aceste criterii de clasificare a armelor de foc, acela al numrului de cartue ce se pot nmagazina, precum i dup modul de fabricaie sau dup numrul evilor i armelor cu aer comprimat.

Pentru o mai bun nelegere i cunotere, prezentm n cele ce urmeaz o scurt clasificare a armelor de foc i a muniiei dup criteriile amintite mai sus. Primul criteriu des folosit n literatura de specialitate, la clasificarea armelor de foc este acela dup CONSTRUCIA CANALULUI EVII.

Potrivit acestui criteriu armele de foc se mpart n:

arme cu eava ghintuit; arme cu eava lis; arme cu evi combinate.

Dup LUNGIMEA EVII putem distinge urmtoarele tipuri de arme:

arme cu eava lung lungimea evii variaz ntre 50 80 cm. Din aceast categorie fac parte: carabine, puti-mitralier, arme de vntoare i tir;

arme cu eava mijlocie lungimea evii variaz ntre 20 50 cm: pistoale mitralier;

arme cu eava scurt - lungimea evii variaz ntre 3 20 cm: revolvere, pistoale.

O alt clasificare a armelor de foc este aceea dup MODUL DE FUNCIONARE:

Arme cu ncrctur simpl operaiunile de ncrcare se repet la fiecare foc; Arme cu repetiie alimentarea cu cartue se face din ncrctor;

Arme semiautomate acest tip de arme se constituie pe principiul ncrcrii descrcrii cu ajutorul presiunii gazelor. Arme automate sunt prevzute cu ncrctor i cu sisteme perfecionate ce permit utilizarea gazelor provenite prin deflagraia pulberii i nchiderea-deschiderea automat a chiulasei.

n funcie de CALIBRU armele se