Licenta-Agentie Turism

download Licenta-Agentie Turism

of 26

 • date post

  22-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  83
 • download

  11

Embed Size (px)

description

promovarea agentiilor de turism

Transcript of Licenta-Agentie Turism

CAPITOLUL I

CAPITOLUL I

1.1 PROMOVAREA VANZARILOR AGENTIILOR DE TURISM

Agentia de turism

Agentia de turism este definite ca fiind o societate comerciala cu rol de intermediere intre unitatile care presteaza servicii si clienti.

Agentia de turism organizeaza, ofera si vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora.Ea are rolul de mediatori intre consumatori si prestatorii de servicii turistice si se implica in alcatuirea de produse,programe si aranjamente turistice si asigura un cadru organizator si operator de comercializare a acestora.

Activitatea unei agentii de turism, indeosebi tour-operatoare,este destul de complexa: crearea, organizarea, informarea, promovarea si comercializarea produselor turistice si pachetelor de servicii turistice.In practica mondiala se utilizeaza notiunea de agentie de voiaj,care difera conceptual de sintagma romaneasca agentie de turism,fiindca are ca obiectiv de activitate atat rezervarea si comercializarea biletelor pentru mijloacele de transport, cat si vanzarea produselor turistice fabricate de catre tour-operatori.

Agentiile de turism din Romania pot fi:

Agentie de turism tour-operatoare, avnd ca obiect de activitate organizarea i vnzarea pe cont propriu a pachetelor de servicii de turism sau a componentelor acestora, direct sau prin intermediari. Agenie de turism detailist, care vinde sau ofer spre vnzare, n contul unei agenii de turism tour-operatoare, pachete de servicii sau componente, contractate cu aceasta.

Aceste dou tipuri de agenii de turism corespund i clasificrii europene a ageniilor de turism. 1.1.1. Tipologia ageniilor de turismAgentiile de turism sunt clasificate in mai multe criterii:a) Dupa denumirea tehnica si dimensiune:

agentii de voiaj mixte agentii de voiaj tour-operatorii agentii de voiaj detailiste

b) Dupa numarul de turisti :

agentii de voiaj receptoare agentii de voiaj emitatoare

c) Dupa denumirea unui canal de distributie :

agentii de voiaj virtual agentii de voiaj implant agentii de voiaj in sistem franciza

d) Dupa produsele oferite:

agentii cu oferta de servicii complete

agentii de tip implant

agentii comerciale

agentii organizatoare prin posta

agentii de stimulare

agentii pentru croaziere

agentii organizatoare de circuite

agentii de voiaj specializate

Agentiile de voiaj mixteSunt agentii de voiaj care realizeaza simultan activitatile unei agentii de voiaj engo-siste cat si detailiste. Acestea agentii functie de productie ,comercializare,mediere cat si consultanta deoarece vin in contact direct cu clientii.

Agentiile de voiaj mixte se infiinteaza ca agentiile de voiaj detailiste, apoi datorita cresterii cifrei de afaceri,incep sa-si produca propriile pachete devenind mixte.

Agentiile tour-operatoare

Sunt agentii care organizeaza si opereaza voiaje en-gros. Acestea sunt societati mari constituite prin integrare pe orizontala cu agentii de turism mici, si integrare pe verticala cu lanturi hoteliere,unitati de alimentatie,parcuri auto,utilizeaza spatii de cazare, unitati de alimentatie si mijloace de transport proprii stabilindu-si propriile tarife.

Creaza marci de programe turistice,opereaza si la nivel international,inregistreaza cifre mari de clienti si vanzari.

Agentiiile de voiaj detailiste

Sunt agentii mici a caror principala functie este cea de mediere a serviciilor sigure sau a pachetelor elaborate de agentiile de turism engro-siste.

Au functie de consultanta deoarece ele sunt in contact direct cu clientul.

Pot sa-si produca si propriile pachete insa o fac la scara redusa,ele au un numar mic de angajati polivalenti.Agentiile de voiaj receptoareAgentiile receptoare se ocupa cu atragerea turistilor din alte zone. Aceste agentii se clasifica in: agentii de voiaj urbane si costiere agentii de voiaj mari sau mijlocii cu departamente receptoare mari si sucursale in strainatate.

Agentiile de voiaj emitatoare

Aceste agentii trimit turistii catre zone geografice-nationale si internationale altele decat cele in care este situate agentia de voiaj.

Agentiile de voiaj virtuale

Aceste agentii pot functiona ata ca si agentii cu sediul bine delimitat si personal angajat cat si sub forma virtuala. Agentiile de voiaj virtuale oferteaza, vand si chiar liciteaza voiaje in retea. Trebuie sa dispuna de un site,respective de o pagina web care nu este o simpla pagina publicitara, ci trebuie sa fie proiectata astfel incat sa prezinte oferta foarte riguros si complet.

Avantajele acestor agentii sunt:

accesare comoda, rapida evitarea deplasarii pana la firma din punct de vedere a agentiei nu se impune existenta unui sediu si personal

Pe langa avantaje aceste agentii au si dezavantaje. Acestea sunt:

lipsa contractului direct cu angajatul firmei care poate genera confuzii in ceea ce priveste informatiile referitoare la servicii

forma de plata care trebuie sa se efectueze prin intermediul cartilor de credit se confrunta cu probleme de securitate si confidentialitate in retea

Agentiile de voiaj implant

Aceste agentii sunt amplasate in sediile unor firme si corporatii mari. Clientii lor sunt de obicei angajatii firmei respective si uneori si colaboratorii acestora.

Avantajele clientilor: - pot beneficia de servicii pe loc si personal - pot beneficia de reduceri datoraita colaborarii dintre firma de turism si sindicatul firmei respective

Deobicei aceste agentii sunt filiale ale agentiilor mari. In unele situatii agentiile implantate prefera sa nu-si deschida un birou propriu zis, ci sa instaleze un punct de lucru care poate infiinta perioada in sediu corporatiei mai mari.

Conform acestui aranjament clientul apeleaza telephonic agentia care se deplaseaza la sediul firmei respective si copleteaza si tipareste biletele pe loc.

Agentiile de voiaj in system franciza

Franciza este un system de colaborare intre doua parti juridice independente in care o parte (francizorul) titular al unei marci de produse sau servicii cedeaza altei parti (francizatului) dreptul de exploatare a marcii dupa niste tehnici comerciale stabilite. Francizorul ii pune la dispozitie francizatului in schimbul unei sume de bani, sau unui procent din vanzare niste elemente:

marca imaginea corporative produse/servicii formarea personalului gestiunea cumparaturilor Know-how/modalitatole de a gestiona cu success afacerea;modul de a o diferentia de alte firme care au acelasi obiect de activitate un plan de marketing

Agentii cu oferta de servicii complete

Cu toate aceste oferte se ocupa de toatetipurile de voiaje mai mult de jumatate din cifra lor de afaceri provine din categoriile de voiaje de grup si individuale.

Cele mai mari companii din lume care ofera servicii complete, avand birouri in majoritatea tarilor din lume, sunt American Express si Thomas Cook.

Agentii comerciale

Acestea sunt specializate n turismul de afaceri i intr mai puin sau deloc n legtur cu clienii. Agenii se ocup cu punerea n legtur, la telefon, a clienilor, rezerv bilete de avion, camere de hotel i nchiriaz masini. Foarte adesea ei aranjeaz ntlniri ntre clienii lor. ROSEN BLUTH TRAVEL din Philadelphia este un exemplu de astfel de agenie de voiaj.

Agentii organizatoare prin postaAceste agenii nu au sedii proprii, ci opereaz prin pot, n special pentru persoanele n vrst i pentru grupuri speciale, cum ar fi persoanele invalide sau asociaile de handicapati. Aceste agenii ofer voiajuri pentru perioade mai lungi, ca, de exemplu, o lun n Spania ntr-un apartament propriu. O astfel de agenie este American Association of Reired Persons. Aceste agenii acord reduceri pentru clienii care i fac singuri rezervrile la companiile aeriene sau, mai simplu, cheam agenia la telefon pentru a elibera biletele pe care le-au rezervat.Agentii de stimulare

Sunt agentii de voiaj care ofera pachete de servicii,voiaje,firmelor care ofera drept recompensa angajatilor,voiaje de o zi sau de mai multe zile datorita rezultatelor bune pe care le-a obtinut in munca.

Se pot organiza sejururi numai pentru angajatii unei firme si angajatii filialelor- sejururi pentru angajati si familie

- pentru stimularea angajatilor

- pentru a facilita posibilitatile de comunicare intre angajatii diferitelor filiale din diferite localitati din tara si din strainatate pentru a contribui la dezvoltarea consolidarii relatiilor dintre angajati

Voiajele incentive sau de stimulare reprezinta o sursa sigura de profit deoarece sunt contractate si politele de catre patron. Ele sunt alcatuite din pachete de servicii asemanatoare voiajelor de relaxare insa contin componente destinate: - activitati de divertisment in concordanta cu varsta si preocuparile grupului tinta

- vizitarea unor obiective in concordanta cu preocuparea angajatilor

- S.U.A sunt responsabili depentru mai mult de jumatate din voiajele incentive

- in Europa pe primul loc se situeaza Germania si Anglia Agentii de voiaj pentru croaziereAceste agenii vnd produse turistice de croazier, pe nave care ofer cazarea cea mai bun n cabine fr zgomot i balans. n cele mai multe cazuri, biletele de croazier sunt vndute prin ageniile de voiaj obisnuite. Deoarece acestea nu au avut experien suficient n ceea ce priveste croazierele, au fost nlocuite n ultimii ani cu agenii specializate.

Agentii organizatoare de circuite

Acestea organizeaz exclusiv excursii n circuit i care sunt vndute direct ctre public, acio