legislatie rutiera 2012

117
Legislatie Rutiera 1.16. Semnalele poli ț istului Semnalele poliţistului care dirijează circulaţia au următoarele semnificaţii: Braţul ridicat vertical semnifică “Atenţie, oprire” pentru toţi participanţii la trafic care se apropie, cu excepţia conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri in condiţii de siguranţă. Dacă semnalul este dat într-o intersecţie, aceasta nu impune oprirea conducătorilor de vehicule care se află deja angajaţi în traversare (semnalul este similar cu lumina de culoare galbenă a semaforului); Braţul sau braţele întinse orizontal semnifică “Oprire” pentru toţi participanţii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcţia sau direcţiile intersectate de braţul sau braţele întinse. Braţul stâng întins orizontal şi palma mâinii orientată către înainte indică oprire pentru vehiculele şi pietonii care circulă din faţa sa. Braţul drept întins orizontal şi palma mâinii orientată către înainte indică oprire pentru vehiculele şi pietonii care circulă din spatele acestuia.

description

legislatie rutiera 2012

Transcript of legislatie rutiera 2012

Page 1: legislatie rutiera 2012

Legislatie Rutiera

1.16. Semnalele   poli ț istului Semnalele poliţistului care dirijează circulaţia au următoarele semnificaţii:

Braţul ridicat vertical semnifică “Atenţie, oprire” pentru toţi participanţii la trafic care se apropie, cu excepţia conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri in condiţii de siguranţă. Dacă semnalul este dat într-o intersecţie, aceasta nu impune oprirea conducătorilor de vehicule care se află deja angajaţi în traversare (semnalul este similar cu lumina de culoare galbenă a semaforului);

Braţul sau braţele întinse orizontal semnifică “Oprire” pentru toţi participanţii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcţia sau direcţiile intersectate de braţul sau braţele întinse.

Braţul stâng întins orizontal şi palma mâinii orientată către înainte indică oprire pentru vehiculele şi pietonii care circulă din faţa sa.

Braţul drept întins orizontal şi palma mâinii orientată către înainte indică oprire pentru vehiculele şi pietonii care circulă din spatele acestuia.

 

Braţele în prelungirea corpului (poziţia de drepţi), indică “Oprire” atât pentru participanţii la trafic care se apropie de intersecţie indiferent de direcţia din care circulă cât şi pentru cei surprinşi în intersecţie de acest semnal ( semnalul este similar cu lumina de culoare roşie a semaforului).

Page 2: legislatie rutiera 2012

 

Balansarea cu braţul, pe verticală, a unui dispozitiv cu lumină roşie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte semnifică “Oprire” pentru participanţii la trafic, spre care este îndreptat;

 

Balansarea pe verticală a braţului semnifică „Reducerea vitezei”;

 

Rotirea vioaie a braţului semnifică „Mărirea vitezei” şi „Grăbirea traversării drumului de către pietoni”.

Poliţistul care dirijează circulaţia poate face semn cu braţul ca vehiculul să avanseze, să depăşească, să treacă prin faţa ori prin spatele său, să îl ocolească prin partea sa stângă sau dreaptă, iar pietonii să traverseze drumul ori să se oprească. La efectuarea comenzilor poliţistul poate folosi şi fluierul.

Page 3: legislatie rutiera 2012

Semnalele poliţistului de pe motocicleta poliţiei

Semnalele poliţistului din maşina de poliţie

Poliţistul rutier aflat într-un autovehicul al poliţiei poate utiliza şi dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispoziţie sau o indicaţie participanţilor la trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce. De asemenea, poate executa semnale cu braţul, cu sau fără baston reflectorizant, scos pe partea laterală dreapta a vehiculului. Acest semnal semnifică oprire pentru conducătorii vehiculelor care circulă în spatele autovehiculului poliţiei.

Page 4: legislatie rutiera 2012

Acelaşi semnal efectuat pe partea stângă a autovehiculului semnifică oprire pentru conducătorii vehiculelor care circulă pe banda din partea stângă în acelaşi sens de mers ori în sens opus celui al autovehiculului poliţiei.

1.15. Semnalele conducătorilor de   vehicule Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare luminoasă, sonoră sau cu braţul, după caz, înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei.

Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acţiune a indicatorului “Claxonarea interzisă”, excepție fac:

conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară când se deplasează în acţiuni de intervenţii sau în misiuni care au caracter de urgenţă;

conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

 Conducătorii de autovehicule, tramvaie şi mopede sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează:

luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizarii vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua, când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;

luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public;

luminile de întâlnire şi cele de ceaţă pe timp de ceaţă densă; luminile de întâlnire ale autovehiculelor care în timpul zilei: însoţesc coloane militare

sau cortegii, transportă grupuri organizate de persoane, tractează alte vehicule, transportă mărfuri ori produse periculoase, circulă pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene, circulă în condiţii care reduc vizibilitatea pe drum, plouă torenţial sau ninge abundent

luminile pentru mersul înapoi atunci când vehiculul este manevrat către înapoi (aceste lumini se aprind singure);

luminile indicatoare de direcţie pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, inclusiv la punerea în mişcare a vehiculului de pe loc.

 Pe timpul nopţii, la apropierea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanţă de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire, concomitent cu reducerea vitezei. Când conducătorul de autovehicul se apropie de un

Page 5: legislatie rutiera 2012

autovehicul care circulă în faţa sa, acesta este obligat să folosească luminile de întâlnire de la o distanţă de cel puţin 100 m.

Pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate redusă

conducătorii de autovehicule şi tramvaie, care se apropie de o intersectie nedirijată prin semnale luminoase sau de către poliţişti, sunt obligaţi să semnalizeze prin folosirea alternantă a luminilor de întâlnire cu cele de drum, dacă nu se încalcă prevederile aliniatului precedent (din sens opus la o distanţă de cel puţin 200 m nu circulă alte vehicule);

autovehiculele sau remorcile cu defecţiuni la sistemul de iluminare şi semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcţiune pe partea stângă, în faţă, o lumină de întâlnire şi în spate una de poziţie.

 Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii

când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă; când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru

ceilalţi participanţi la trafic; când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

 În situaţiile prevăzute la aliniatul precedent, conducătorii de autovehicule, tramvaie sau mopede trebuie să pună în funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.

Când circulă prin tunel conducătorul de vehicul este obligat să folosească luminile de întâlnire.

Un vehicul poate fi oprit sau staţionat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise, atunci când se află:

pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanţă de cel puţin 50 m; în afara părţii carosabile, pe un acostament consolidat; în localităţi, la marginea părţii carosabile, în cazul motocicletelor cu două roţi, fără ataş şi

a mopedelor, care nu sunt prevăzute cu sursă de energie.

 Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.

Intenţia conducătorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba direcţia de mers, de a ieşi dintr-un rând de vehicule staţionate sau de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o altă bandă de circulaţie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze întoarcere, depăşire ori oprire se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminilor indicatoare de direcţie cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte de începerea efectuării manevrelor.

Page 6: legislatie rutiera 2012

Reducerea vitezei de deplasare sau oprirea autovehiculelor, tramvaielor sau mopedelor pe partea carosabilă se semnalizează cu lumina roşie din spate.

1.14. Semnalele utilizate de conducătorii autovehiculelor cu regim de circulaţie   prioritară Semnalele speciale de avertizare luminoasă şi/sau sonoră

Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

Pentru lumina roşie: autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor. Obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers, cât mai aproape de marginea drumului.

Pentru lumina albastră: autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalişti din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă. Obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere.

Pentru lumina galbenă: autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite ori care însoţesc asemenea vehicule, cele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase, cele destinate întreţinerii, reparării ori verificării unor lucrări efectuate în partea carosabilă sau executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului şi depanării autovehiculelor rămase în pană sau avariate, precum şi tractoarele care tractează utilajele agricole şi tehnologice agabaritice. Obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie.

Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase şi sonore, se folosesc de către conducătorii autovehiculelor poliţiei, pompierilor, precum şi cele echipate cu lumină giratorie albastră, numai dacă intervenţia sau misiunea impune urgenţă.

Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasă pot fi folosite şi fără a fi însoţite de cele sonore, în funcţie de natura misiunii ori de condiţiile de trafic, situaţie în care autovehiculul respectiv nu are regim de circulaţie prioritară.

Se interzice utilizarea semnalelor mijloacelor de avertizare sonoră separat de cele luminoase.

Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule.

Page 7: legislatie rutiera 2012

Conducătorii de autovehicule care se apropie de o coloană oficială o pot depăşi dacă li se semnalizează această manevră de către poliţistul rutier. Se interzice altor participanţi la trafic intercalarea sau atașarea la o astfel de coloană oficială.

1.13. Semnalizarea rutieră: Semnale   luminoase

Semnalele luminoase pentru dirijarea circulației vehiculelor

Semafoarele electrice se instalează înaintea intersecțiilor astfel încât să fie vizibile de la o distanta de 50 m. Pot fi repetate în mijlocul, deasupra sau de cealaltă parte a intersecției. Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pentru direcții diferite, delimitate prin marcaje longitudinale, semafoarele pot fi instalate deasupra fiecărei benzi, sau pe lămpile acestora pot fi aplicate săgeti sau pot fi însoțite de panouri adiționale cu săgeți care indică direcțiile de deplasare corespunzătoare.

Semnalul de culoare roșie interzice trecerea.

La semnalul roșu, vehiculul trebuie oprit fără a depăși semaforul, marcajul de oprire, trecerea de pietoni sau colțul intersectiei dacă semaforul este suspendat.

Page 8: legislatie rutiera 2012

Atunci când semnalul roșu funcționează de odată cu cel galben, acesta anunță că urmează semnalul verde.

Atunci când semnalul de culoare galbenă urmează după semnalul de culoare verde îți poți continua deplasarea doar daca nu poți opri în siguranță sau dacă ești surprins în intersecție.

Semnalul de culoare galbenă intermitent obligă la reducerea vitezei și respectarea semnificației semnalizării rutiere și a regulilor de circulație aplicabile în acel loc.

 

Pe lămpile de culoare roșie sau verde ale semafoarelor pot fi aplicate sageți de culoare neagră care indică direcţiile de deplasare corespunzatoare acestora. În acest caz, interdicția sau permisiunea de trecere impusă de semnalul luminos este limitată la direcţia sau direcţiile indicate prin aceste săgeţi. Aceeaşi semnificaţie o au şi sageţile aplicate pe panourile adiţionale ce însoţesc, la partea inferioară, semafoarele. Săgeata pentru mersul înainte are vârful în sus.

 

Semnalul de culoare verde permite trecerea.

De obicei când virăm la dreapta, pietonii au și ei verde la semafor și trebuie să le acordăm prioritate.

Dacă semaforul întâlnit este unul singur pentru toate direcțiile (stânga, înainte, dreapta), atunci când virăm la stânga, trebuie să acordăm prioritate vehiculelor care vin din sens opus și pietonilor care trec pe trecerea de pietoni aflată pe drumul din stânga pe care intrăm.

Se interzice intrarea în intersecție la semnalul verde dacă, din cauza aglomerației, există riscul imobilizării și blocării traficului.

Semnalul de culoare verde intermitent cu săgeată pe fond negru atașată unui semafor obligă la reducerea vitezei, deplasarea numai pe direcția respectivă și cedarea trecerii.

Page 9: legislatie rutiera 2012

Semnalele lămpilor cu lumină roșie alternativ intermitentă de la treceri la nivel cu calea ferată obligă la oprire pe toată durata emiterii semnalelor.

Semnalele lămpilor cu lumina albă intermitentă de la treceri la nivel cu calea ferată permit traversarea căii ferate. Funcționează atât timp cât lămpile de culoare roșie sunt stinse.

 

Semafoarele pentru tramvaie

Au forma de casetă, cu trei lumini la partea superioară și una sub cea din mijloc, toate de culoare albă.

Combinația luminoasă a lămpii inferioare cu una dintre cele trei lampi situate la partea superioară pentru indicarea direcției permite trecerea tramvaiului.

Iluminarea concomitentă a celor trei lumini de la partea superioară interzice trecerea tramvaiului.

 

Semafoarele la benzile reversibile

Când deasupra benzilor sunt instalate cu dispozitive cu semnale roșii și verzi, acestea sunt destinate semnalizării benzilor cu circulație reversibilă.

semnalul roșu având forma a două bare incrucisate interzice accesul pe banda deasupra căreia se găsește.

semnalul verde cu săgeata în jos permite intrarea și circulația pe banda respectivă. semnalul galben cu săgeata în diagonală anunță schimbarea culorii. Acest semnal

anunță că banda deasupra căreia se află va fi închisă circulației și ești obligat să te deplasezi pe banda sau benzile indicate de săgeți.

Page 10: legislatie rutiera 2012

Benzile din mijloc se pot folosi în ambele sensuri, în funcție de culoarea semafoarelor de deasupra benzilor.Exemplu: Vineri, fiind trafic mai mare într-un sens, se folosesc patru benzi pe direcția dinspre localitate. Duminică va fi invers, traficul fiind mai mare pe direcția înspre localitate.

 Semnalele luminoase pentru pietoni

semnalul roșu interzice traversarea. semnalul verde permite trecerea. semnalul de culoare verde intermitent anunță schimbarea culorii semaforului, pietonul

fiind obligat să grăbească trecerea, iar daca drumul este prevăzut cu refugiu să aștepte pe acesta schimbarea culorii semaforului.

1.11. Semnalizarea rutieră:   Marcaje Marcajele servesc la organizarea circulaţiei, avertizarea sau îndrumarea participanţilor la trafic. Acestea pot fi folosite singure sau împreună cu alte mijloace de semnalizare rutieră pe care le completează sau le precizează semnificaţia. Au, de obicei, culoarea albă. Cele temporare sunt galbene.

Page 11: legislatie rutiera 2012

Marcajele longitudinale

Marcaj de separare a sensurilor de circulaţie format dintr-o linie discontinuă simplă.

Marcaj de delimitare a părţii carosabile cu linie discontinuă.

 

Marcaj de separare a sensurilor de circulaţie format dintr-o linie continuă simplă.

Marcaj de delimitare a părţii carosabile cu linie discontinuă.

Marcajul longitudinal format dintr-o linie continuă simplă sau dublă interzice trecerea cu vehiculul peste el. Dacă o asemenea linie separă sensurile de circulaţie, se interzice trecerea pe partea opusă sensului de mers.

 

Marcaj de separare a sensurilor de circulaţie format dintr-o linie continuă dublă. Se aplică pe drumurile cu cel puţin două benzi de circulaţie pe sensul de deplasare.

Marcaj de delimitare a părţii carosabile cu linie discontinuă.

Marcaj de delimitare a benzilor de circulaţie de acelaşi sens cu linie discontinuă.

Page 12: legislatie rutiera 2012

 

Marcaj de separare a sensurilor de circulaţie format dintr-o linie continuă, dublată de una discontinuă. Marcaj de delimitare a părţii carosabile cu linie continuă.

În cazul marcajului mixt de separare a sensurilor de circulaţie, o linie continuă dublată de una discontinuă, se va respecta semnificaţia liniei celei mai apropiate de vehicul în sensul de deplasare.

Delimitarea extremităţii părţii carosabile prin linie continuă are caracter de interzicere a încălcării ei.

Marcaj pentru benzi cu circulaţia reversibilă. Benzile cu circulaţie reversibilă sunt dispuse lângă axul drumului şi sunt materializate prin linii duble discontinue. Sunt însoţite permanent de semnale luminoase care precizează modul de folosire a acestora.

  

Marcaj pentru drumuri cu zonă verde separatoare.

Marcaj la apropierea de o intersecţie.

Page 13: legislatie rutiera 2012

Marcaj pe o bandă de decelerare. Banda de decelerare se foloseşte pentru executarea virajului la dreapta de pe un drum prioritar sau de pe o autostradă. La executarea virajului la dreapta, conducătorii de vehicule fiind obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora, ar stânjeni circulaţia celorlalte vehicule.

Banda de accelerare se materializează pentru crearea posibilităţii pătrunderii pe artere intens circulate, prevăzute cu mai multe benzi de circulaţie, prin viraj la dreapta.

Această bandă creează posibilitatea conducătorilor de vehicule să poată efectua schimbarea benzii de circulaţie, fără a stânjeni în deplasare vehiculele care circulă pe banda respectivă. Înainte de a intra pe banda prioritară, situată lângă acostament, conducătorii de vehicule trebuie să semnalizeze şi să se asigure că intrarea se face fără pericol pentru vehiculele care circulă pe acea bandă, ţinând cont de poziţia şi viteza de deplasare a acestora. 

Marcajul benzii suplimentare pentru vehicule lente.

Avertizarea conducătorilor de vehicule despre apropierea de o bandă destinată vehiculelor lente se realizează prin indicatorul cu aceeaşi semnificaţie, uneori fiind precedat de o tăbliţă adiţională care indică şi distanţa până la bandă.

Banda suplimentară pentru vehicule lente se materializează prin marcaj longitudinal, în general în situaţia drumurilor în rampă, pentru fluidizarea circulaţiei, atunci când pe sectorul de drum respectiv circulă şi vehicule lente.

Page 14: legislatie rutiera 2012

Marcajul benzii de stocaj pentru virajul la stânga.

Banda de stocare se materializează în zona de preselecţie pentru executarea virajului la stânga, în scopul creerii posibilităţii vehiculelor care virează la stânga să oprească şi să acorde prioritate vehiculelor care circulă din sens opus.

Marcajele transversale

Marcaj de oprire. Înaintea marcajului ce însoţeşte indicatorul “Oprire” se poate aplica pe partea carosabilă inscripţia “STOP”.

Se oprește fără a depăși linia transversală.

 

Marcaj de cedarea trecerii. Înaintea unei asemenea linii se poate aplica pe partea carosabila un marcaj sub formă de triunghi, având o latură paralelă cu linia discontinuă, iar vârful îndreptat spre vehiculul care se apropie.

Pe autostrazi, pe drumurile expres şi pe drumuri naţionale deschise traficului internaţional (E), la extremităţile părţii carosabile, se aplică marcaje rezonatoare (la călcarea acestor benzi roțile fac zgomot), pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule la ieşirea de pe partea carosabilă.

Page 15: legislatie rutiera 2012

 

Marcajul transversal constând din linii paralele cu axul drumului indică locul pe unde pietonii trebuie să traverseze drumul. Aceste linii au lăţimea mai mare decât a oricăror alte marcaje.

Marcaj de traversare pentru pietoni si biciclisti.

Marcajul transversal constând din linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic faţă de axul drumului, indică locul destinat traversării părţii carosabile de către biciclisti. Este însoţit de indicatorul “Atenţie biciclişti”.

Marcaje diverse

Marcajele de ghidare au rolul de a materializa traiectoria pe care vehiculele trebuie să o urmeze în traversarea unei intersecţii ori pentru efectuarea virajului la stânga, fiind obligatoriu a se realiza în cazul în care axul central ori liniile de separare a benzii de circulaţie nu sunt coliniare.

Marcaj de ghidare la traversarea unei intersecţii.Marcaj de ghidare în intersecţii.

Page 16: legislatie rutiera 2012

Marcaj pentru spaţii înguste. Marcaj la îngustarea drumului cu o bandă pe sens.

Marcaj pe drum cu trei benzi pentru alocarea alterenativa a doua benzi pentru unul sau celalalt sens de circulatie.

Spaţii interzise circulaţiei. Marcajul aplicat în afara benzilor, format din linii paralele, înconjurate sau nu cu o linie de contur, delimitează spaţiul interzis circulaţiei.

Marcajul format dintr-o linie în zigzag semnifică interzicerea staţionării vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat.

Marcajul prin linie continuă galbenă aplicat pe bordura trotuarului sau pe banda de consolidare a acostamentului, dublând marcajul de delimitare a părţii carosabile spre exteriorul platformei drumului interzice staţionarea vehiculelor pe acea parte a drumului. Când o asemenea linie însoţeşte un indicator de interzicere a staţionarii, aceasta precizează lungimea sectorului de drum pe care este valabilă interzicerea.

Page 17: legislatie rutiera 2012

Banda delimitată printr-un marcaj longitudinal format din linii continue, pe care este aplicat şi un marcaj simbolizând o anumită categorie sau anumite categorii de vehicule, marcajul benzii rezervate mijloacelor de transport persoane delimitează banda rezervată circulaţiei acelei sau acelor categorii de vehicule.

Linia în zigzag completată cu înscrisul “BUS” sau “TAXI” poate fi folosită pentru semnalizarea staţiilor de autobuze şi troleibuze, respectiv taximetre.

Locuri de parcare.

 

Marcaje laterale

Page 18: legislatie rutiera 2012

Marcaje pe ziduri de sprijin şi pe infrastructurile pasajelor inferioare.

Marcaje la pasaje care nu auasigurat gabaritul de înălţime. Marcaje pe coronamentele podeţelor.

Marcaje pe parapete Marcaje pe borduri.

Marcaje de interzicere a depăşirii în unele curbe deosebit de periculoase.

 Marcaj de reducere a vitezei înaintea unor curbe deosebit de periculoase.

Page 19: legislatie rutiera 2012

 Săgeţi de revenire pe banda aferentă de mers.

Săgeata de repliere care este oblică faţă de axul drumului, aplicată pe o bandă sau intercalată într-un marcaj longitudinal format din linii discontinue, semnalizează obligaţia ca vehiculul care nu se află pe banda sensului indicată de săgeată să fie condus pe acea bandă.

 Marcajul sub forma unei sau unor săgeţi, aplicat pe banda ori pe benzile delimitate prin linii continue, obligă la urmarea direcţiei sau direcţiilor astfel indicate.

Marcajele, cum sunt: săgeţile, inscripţiile, liniile paralele sau oblice, pot fi folosite pentru a repeta semnificaţia indicatoarelor sau pentru a da participanţilor la trafic indicaţii care nu le pot fi furnizate, în mod adecvat, prin indicatoare.

1.10. Semnalizarea rutieră: Semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a   circulaţiei Indicatoarele temporare, panourile temporare şi mijloacele auxiliare sunt instalate în scopul asigurării unei circulaţii cu un grad mare de siguranţă pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări.

Indicatoarele rutiere temporare corespondente indicatoarelor de avertizare, de restricţie sau interzicere ori indicatoarelor de orientare au aceleaşi caracteristici cu cele permanente, cu deosebirea că fondul alb este înlocuit cu fondul galben.

Page 20: legislatie rutiera 2012
Page 21: legislatie rutiera 2012
Page 22: legislatie rutiera 2012
Page 23: legislatie rutiera 2012

 

Mijloace auxiliare de semnalizarea lucrării

Page 24: legislatie rutiera 2012

 1.9. Semnalizarea rutieră: Panourile   adi ț ionale Panourile adiționale se folosesc numai împreună cu indicatoarele. Acestea precizează, completează sau limitează semnificația indicatoarelor.

Distanta pana la locul la care se refera indicatorul de presemnalizare sau informare

Are rolul de a indica distanta de la indicatorul de avertizare la inceputul locului periculos.

Distanta intre indicator si inceputul locului periculos

Indica distanta de la indicatorul impreuna cu care este montat pe drumurile publice, pana la inceputul locului la care se refera respectivul indicator.

Page 25: legislatie rutiera 2012

Directia si distanta pana la locul la care se refera indicatorul

Indica directia si distanta pana la locul la care se refera indicatorul impreuna cu care este montat. Aceste informatii sunt inscriptionate pe un astfel de panou aditional in cazul in care ele nu pot fi inscrise direct pe indicator.

Persoane cu handicap

Intervalele de timp in care actioneaza indicatorul

Specifica intervalul orar intre care se respecta regulile impuse de indicatorul sub care este amplasat panoul din imagine.

Intervalele de timp in care actioneaza indicatorul

Specifica intervalul orar intre care se respecta regulile impuse de indicatorul sub care este amplasat panoul din imagine.

Trecere la nivel cu cale ferata industriala completand semnificatia indicatorului “Alte pericole”

Se instaleaza impreuna cu indicatorul Alte pericole si semnalizeaza o trecere la nivel cu o cale ferata industriala.

Lungimea sectorului periculos la care se refera indicatorul

Are rolul de a preciza lungimea sectorului de drum periculos la care se refera indcatorul impreuna cu care este montat pe drumurile publice.re rolul de a preciza lungimea sectorului de drum periculos la care se refera indcatorul impreuna cu care este montat pe drumurile publice.

Page 26: legislatie rutiera 2012

Inceputul si lungimea zonei de actiune a indicatorului

Se monteaza impreuna cu unul din indicatoarele Oprirea interzisa sau Stationarea interzisa. Are rolul de a preciza de unde incepe si ce lungime are zona de actiune a indicatorului.

Inceputul zonei de actiune a indicatorului

Acest panou se instaleaza impreuna cu un indicator si delimiteaza zona de actiune a indicatorului la care face referire, in cazul acesta inceputul zonei de actiune.

Confirmarea zonei de actiune a indicatorului

Acest panou se instaleaza impreuna cu un indicator si delimiteaza zona de actiune a indicatorului la care face referire, in cazul acesta confirma zonei de actiune.

Page 27: legislatie rutiera 2012

Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului

Acest panou se instaleaza impreuna cu un indicator si delimiteaza zona de actiune a indicatorului la care face referire, in cazul acesta sfarsitul zonei de actiune.

Categoria de autovehicule la care se refera indicatorul

Precizeaza categoria de vehicule la care face referire indicatorul sub care este amplasat.

Categoriile de autovehicule care trebuie sa respecte semnificatia indicatorului

Se amplaseaza impreuna cu indicatorul Prioritate pentru circulatia din sens invers. Precizeaza categoriile de vehicule care nu pot circula in acelasi timp pe un drum ingustat.

Folosirea luminilor de intalnire

Parcare cu plata

Parcare cu plata

Page 28: legislatie rutiera 2012

Exceptarea unor categorii de vehicule de la semnificatia indicatorului

Intervalale de timp cand este permisa stationarea vehiculelor ce efectueaza aprovizionarea

Viteaza recomandata pe un sector de drum cu semafoare sincronizate

Se afla instalat la inceputul sectorului de drum cu semafoare sincronizate. Viteza inscrisa pe indicator reprezinta viteza pe care conducatorul auto trebuie sa o mentina pentru a prinde culoarea verde la toate semafoarele din aceasta zona.

Directia drumului cu prioritate

Are rolul de a indica directia drumului cu prioritate.

Directia drumului cu prioritate

Are rolul de a indica directia drumului cu prioritate.

Sensul sau sensurile de circulatie pentru care este valabila semnificatia semnelor luminoase ale semaforului

Panourile aditionale din imagine se monteaza sub semafoare si au

Page 29: legislatie rutiera 2012

rolul de a indica directiile la care se refera acestea din urma.

Trecerea la nivel cu calea ferata prevazuta cu instalatie de semnalizare luminoasa automata

Se amplaseaza la trecerile la nivel cu o cale ferata cu instalatie de semnalizare luminoasa autonoma.

Ridicare autovehicule parcate neregulamentar

Polei, gheata, zapada

Se monteaza impreuna cu indicatorul Drum lunecos si indica in ce conditii meteorologice drumul devine lunecos.

Polei, ceata, viscol

Vehicule care transporta substante explozive sau usor inflamabile

Page 30: legislatie rutiera 2012

Vehicule care transporta marfuri periculoase

Vehicule care transporta substante de natura sa polueze apele

Distanta pana la indicatorul “Oprire”

1.8. Semnalizarea rutieră: Indicatoarele de informare   turistică  

Rezervatie naturala

Cascada

Pestera

Page 31: legislatie rutiera 2012

Partie schi

Teleschi

Telecabina

Pensiune agroturistica

Castel, cetate

Vestigii istorice

Page 32: legislatie rutiera 2012

Monument

Biserica Manastire

1.7. Semnalizarea rutieră: Indicatoarele de   informare De obicei au formă dreptunghiulară sau pătrată și fondul albastru sau verde.

Trecere de pietoni

Acest indicator sa instaleaza in apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat si de indicatorul Presemnalizare trecere pentru pietoni.

Trecere de pietoni

Acest indicator sa instaleaza in apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat si de indicatorul Presemnalizare trecere pentru pietoni.

Limite generale de viteza

Se instaleaza dupa trecerea frontierei unui stat. Are rolul de a informa conducatorul de vehicul care sunt limitele generale de viteza aplicabile diferitelor categorii de drumuri.

Page 33: legislatie rutiera 2012

Sens unic

Indicatorul alaturat se monteaza la intrarea pe drumurile cu sens unic. Terminarea sectorului cu sens unic se semnalizeaza cu indicatorul Circulatia in ambele sensuri. Pe drumul cu sens unic este interzisa manevra de intoarcere.

Sens unic

Se afla instalat pe drumurile cu sens unic, atunci cand intrarea se face dintr-un drum lateral. Sageata indica sensul in care este obligat sa vireze conducatorul auto.

Autostrada

Conducatorul auto va intalni acest indicator la intrarea pe autostrada. La intalnirea acestui indicator conducatorii auto sunt obligati sa circule cu cel putin 50 km/h. Pe autostrada sunt interzise: mersul inapoi, stationarea, intoarcerea precum si circulatia pe banda de urgenta.

Sfarsit de autostrada

Acest indicator se monteaza la iesirea de pe o autostrada.

Page 34: legislatie rutiera 2012

Limite maxime de viteza pe autostrada, in functie de conditiile meteorologice

Se afla instalat pe autostrada pentru a impune conducatorilor auto sa circule cu limite diferite de viteza, in functie de conditiile meteorologice.

Spital

Este montat in apropierea spitalelor pentru informarea conducatorilor auto in legatura cu existenta unei unitati medicale. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscriptionata distanta pana la spital.

Politie

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in apropierea unui post de politie la care se pot declara accidentele de circulatie, precum si existenta obstacolelor intalnite pe drumul public. Pe indicator poate fi inscrisa si distanta pana la sediu.

Post prim-ajutor

Are rolul de a informa conducatorul auto ca in apropiere se afla un post de prim ajutor. Pe indicator poate fi inscrisa si distanta pana la respectivul punct.

Pasarela pentru pietoni

Se amplaseaza in apropierea pasarelelor pentru pietoni. Pentru traversarea drumurilor din zona pietonii sunt obligati sa circule folosind pasarela.

Pasaj subteran pentru pietoni

Page 35: legislatie rutiera 2012

Se monteaza in apropierea unui pasaj subteran. Pentru traversarea drumurilor din zona pietonii sunt obligati sa circule prin pasaj.

Statie de autobuz

Se instaleaza pe trotuar, foarte aproape de partea carosabila, in statiile de autobuz sau troleibuz.

Statie de tramvai

Acest indicator sa instaleaza atat pe trotuar (in cazul statiilor fara refugiu pentru pietoni), cat si in spatiile de refugiu (in cazul in care exista).

Statie de taximetre

Indicatorul din imagine se monteaza in locurile special amenajate pentru stationarea taxiurilor.

Drum pentru autovehicule

Se afla amplasat la intrarea pe drumurile pe care este permisa doar circulatia autovehiculelor.

Sfarsitul drumului pentru autovehicule

Conducatorul auto va intalni acest indicator la iesirea de pe drumurile pe care este permisa doar circulatia autovehiculelor.

Vulcanizare

Este montat in apropierea unei vulcanizari. Pe indicator poate fi inscris si programul de functionare.

Telefon

Are rolul de a indica conducatorului auto ca in apropiere se afla un

Page 36: legislatie rutiera 2012

telefon public.

Statie de alimentare cu carburanti

Se instaleaza in apropierea unei statii de alimentare cu combustibili pentru autovehicule. Pe indicator poate fi inscris si programul de functionare.

Statie de alimentare cu carburanti incluziv benzia fara plumb

Se instaleaza in apropierea unei statii de alimentare cu combustibili pentru autovehicule.

Statie de alimentare cu carburanti incluziv benzia fara plumb si gaz petrolier lichefiat

Indicatorul din imagine se monteaza in apropierea unei statii de alimentare cu cu carburanti, incluziv benzia fara plumb si gaz petrolier lichefiat.

Hotel sau motel

Restaurant

Bufet sau cofetarie

Page 37: legislatie rutiera 2012

Teren pentru camping (tabara turistica)

Indicatorul alaturat se monteazaa in apropierea unui teren special amenajat pentru camping

Teren pentru caravane (tabara turistica)

Acest indicator poate fi intalnit in apropierea unui teren special amenajat pentru stationarea autovehiculelor si rulotelor.

Teren pentru camping si caravane

Conducatorul auto va intalni acest indicator in apropierea unui teren special amenajat pentru stationarea autovehiculelor si rulotelor si pentru camping.

Loc pentru popas

Are rolul de a informa ca in apropiere se afla un teren special amenajat pentru popasuri.

Cabana pentru turisti

WC public

Service auto

Conducatorul auto poate intalni acest indicator in apropierea unui service auto. Pe indicator poate fi inscris si programul de

Page 38: legislatie rutiera 2012

functionare.

Parcare

Are rolul de a informa conducatorul auto ca in apropiere se afla un spatiu destinat parcarii. Pe indicator pot fi inscriptionate anumite reguli stabilite de administratorul responsabil.

Parcare

Are rolul de a informa conducatorul auto ca in apropiere se afla un spatiu destinat parcarii. Pe indicator pot fi inscriptionate anumite reguli stabilite de administratorul responsabil.

Parcare subterana sau in cladire

Se instaleaza in apropierea unei parcari subterane sau in cladire.

Complex de servicii

Acest indicator se afla amplasat in apropierea unui complex ce ofera conducatorilor auto diverse servicii (restaurant, hotel, telefon, service auto). Pe indicator se inscriptioneaza si distanta pana la respectivul complex.

Zona rezidentiala

Indicatorul alaturat se monteaza la intrarea in zonele rezidentiale. Sunt zone cu trafic mixt, atat pietonal cat si auto, ceea ce ii obliga pe conducatorii auto sa circule cu viteza de cel mult 20 km/h.

Page 39: legislatie rutiera 2012

Sfarsitul zonei rezidentiale

Se afla montat la iesirea din zonele rezidentiale.

Zona cu viteza recomandata 30 km/h

In general se amplaseaza in zonele urbane, in care viteza inscrisa pe indicator este considerata ca fiind potrivita pentru circulatia in conditii de siguranta.

Sfarsitul zonei cu viteza recomandata 30 km/h

Are rolul de a preciza sfarsitul zonei cu viteza recomandata.

Tunel

e monteaza la intrarea intr-un tunel. Pe indicator poate fi inscrisa si lungimea tunelului.

Sfarsit de tunel

Indicatorul se aseaza la iesirea dintr-un tunel, marcand terminarea acestuia.

Imbarcare pe vagoane platforma de cale ferata

Conducatorul auto va intalni acest indicator in zona de imbarcare pe

Page 40: legislatie rutiera 2012

vagoane platforma de cale ferata. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto trebuie sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Imbarcare pe feribot

Conducatorul auto va intalni acest indicator in zona de imbarcare pe ferry-boat. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto trebuie sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Port

Se amplaseaza in apropierea unui port.

Gara

Se amplaseaza in apropierea unei gari.

Autogara

Se amplaseaza in apropierea unei autogari.

Inchirieri auto

Se amplaseaza in apropierea unui centru de inchirieri auto.

Plaja

Se instaleaza in apropierea unei plaje.

Page 41: legislatie rutiera 2012

Zona de vanatoare

Se monteaza in apropierea unei zone de vanatoare. Pe indicator poate fi si o sageata care indica directia spre acesta zona.

Zona de pescuit

Se monteaza in apropierea unei zone de pescuit. Pe indicator poate fi si o sageata care indica directia spre acesta zona.

Centru viticol

Se instaleaza in apropierea unui centru viticol. Pe indicator poate fi scrisa si distanta in metri pana la aceste zone.

Zona industriala

Se instaleaza in apropierea unei zone industriale. Pe indicator poate fi scrisa si distanta in metri pana la aceste zone.

Posta

Acest indicator se monteaza la 200 m de o posta.

Apa potabila

Acest indicator se monteaza la 200 m de o instalatie de apa potabila.

Loc de joaca pentru copii

Se instaleaza in apropierea unui loc special amenajat pentru copii.

Page 42: legislatie rutiera 2012

Stadion

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in apropierea unui stadion. Pe indicator poate fi inscrisa si denumirea stadionului.

Supermarket

Se amplaseaza in apropierea unui supermarket. Pe indicator poate fi inscriptionata si distanta la care se afla.

Acces internet

Se amplaseaza in apropierea unui centru cu acces la internet. Pe indicator poate fi inscriptionata si distanta la care se afla.

Teatru

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in apropierea unui teatru. Pe indicator poate fi inscrisa si denumirea teatrului.

Muzeu

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in apropierea unui muzeu. Pe indicator poate fi inscrisa si denumirea muzeului.

Cantar pentru autovehicule

Se amplaseaza in apropierea unui cantar pentru autovehicule. Pe indicator poate fi inscriptionata si distanta la care se afla.

Page 43: legislatie rutiera 2012

Control radar

Se afla instalat in apropierea unui post de control al vitezei vehiculelor.

Informatii rutiere

Are rolul de a informa conducatorul auto care sunt frecventele radio din zona respectiva.

Viteza recomandata

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe drumurile publice in care viteza inscrisa pe indicator este considerata ca fiind optima pentru circulatia in conditii de siguranta si pentru asigurare unui trafic fluent.

Punct de informare turistica

Informeaza conducatorul ca in apropiere se afla un punct de informare turistica.

Denumirea strazii

Intrarea pe strada indicata

Numarul imobilului

Page 44: legislatie rutiera 2012

1.6. Semnalizarea rutieră: Indicatoarele de   orientare De obicei au formă dreptunghiulară sau pătrată și au fondul albastru sau verde.

Presemnalizarea directiilor la o intersectie de drumuri din afara localitatii

Este instalat la 100-200 m de o intersectie de drumuri. In general, se instaleaza la intersectii de drumuri judetene, nationale sau la intersectii de drumuri nationale cu drumuri judetene.

Presemnalizarea directiilor la o intersectie denivelata de drumuri

In localitate se amplaseaza la 50-100 m de intersectia denivelata de drumuri, iar in afara localitatii la 100-200 m. In general, se instaleaza la intersectii de drumuri judetene, nationale sau la intersectii de drumuri nationale cu drumuri judetene.

Presemnalizarea directiilor indicate

Poate fi intalnit in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie. Are rolul de a informa conducatorul auto despre diferitele trasee pe care le poate urma.

Presemnalizarea traseului de evitare a localitatii

Conducatorul auto va intalni acest indicator la 100-200 m de intersectia cu drumul de ocolire a localitatii (indicatorul marcand tocmai ruta ce permite evitarea localitatii). Pe indicator mai pot fi scrise si alte trasee, spre alte localitati importante.

Page 45: legislatie rutiera 2012

Presemnalizarea directiilor intr-o intersectie cu sens giratoriu

Se monteaza in afara localitatilor, la 100-200 m de o intersectie cu sens giratoriu. Are rolul de a informa conducatorul auto asupra diferitelor trasee.

Drum inchis sau deschis circulatiei publice

Se instaleaza pe drumurile publice pentru a-i informa pe conducatorii de vehicule daca un drum este deschis sau nu circulatiei publice.

Presemnalizarea traseului de urmat in cazul unei restrictii de circulatie

Conducatorul auto poate intalni acest indicator amplast la 100-200 m de intersectia cu drumul de evitare. Acest indicator poate fi montat si in orase, avand un caracter permanent (cand indicatorul este negru pe un fond alb) sau un caracter temporar (cand indicatorul este negru pe un fond galben).

Presemnalizarea pe autostrada pentru parcare

Indicatorul alaturat se monteaza pe o autostrada pentru a indica conducatorilor auto spatiile special amenajate unde pot parca.

Page 46: legislatie rutiera 2012

Presemnalizarea pe autostrada pentru spatiu de servicii

Are rolul de a preciza locul unde se afla spatiul de servicii, pe o autostrada.

Confirmarea directiei de mers pentru autostrada spre localitati mai importante si distantele pana la acestea

Presemnalizarea unui loc periculos, o intersectie sau o restrictie pe un drum lateral

In localitate se amplaseaza la 50-100 m, iar in afara localitatii la 100-200 m de un loc periculos sau de o alta restrictie.

Presemnalizarea traseului de urmat in vederea efectuarii virajului la stanga

Indicatorul se aseaza inainte unei intersectii, care precede o alta intersectie in care virajul la stanga este interzis. Are rolul de a orienta conducatorul de vehicul asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze daca vrea sa vireze la stanga.

Banda rezervata circulatiei autovehiculelor de transport public de persoane

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in orase, pe drumurile cu mai multe benzi, pentru a informa conduatorul auto ca una dintre benzi este rezervata circulatiei autovehiculelor de

Page 47: legislatie rutiera 2012

transport public de persoane. Zona de actiune a indicatorului se termina la prima intersectie.

Drum fara iesire

Se amplaseaza la intersectia drumului public cu un drum fara iesire.

Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule

Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: inainte

Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule

Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: la dreapta

Traseu de urmat pentru anumite categorii de vehicule

Se monteaza pe drumul public si are rolul de a-i orienta pe conducatorii fiecarei categorii de vehicule reprezentate pe indicator, asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze: la stanga

Page 48: legislatie rutiera 2012

Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei

Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei

Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

Selectarea circulatiei pe directii de mers in apropierea intersectiei

Se instaleaza pe drumurile publice, cu mai multe benzi pe sens, pentru ca soferii auto sa se poata incadra din timp pe banda corespunzatoare directiei de mers pe care vor sa o urmeze.

Banda destinata ciurculatiei vehiculelor lente

Este amplasat pe drumurile publice si are rolul de a orienta conducatorii auto asupra benzii pe care se deplaseaza vehiculele lente, cu viteze mai mici decat cea inscriptionata pe panou.

Terminarea benzii de circulatie din dreapta a partii carosabile

Indicatorul se monteaza pe drumurile publice avand rolul de a-i

Page 49: legislatie rutiera 2012

obliga pe conducatorii ce se deplaseaza pe o banda care se termina sa acorde prioritate vehiculelor care circula pe banda pe care vor intra.

Terminarea benzii de circulatie din stanga a partii carosabile

Indicatorul se monteaza pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii ce se deplaseaza pe o banda care se termina sa acorde prioritate vehiculelor care circula pe banda pe care vor intra.

Viteza minima obligatorie pentru o banda de circulatie

Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza.

Viteza minima obligatorie pentru diferite benzi de circulatie

Poate fi intalnit pe drumurile publice avand rolul de a-i obliga pe conducatorii de vehicule sa se incadreze pe banda corespunzatoare vitezei cu care se deplaseaza.

Limite de viteza pentru diferite benzi de circulatie

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe drumurile cu mai multe benzi pe acelasi sens de circulatie. Are rolul de a-i obliga pe

Page 50: legislatie rutiera 2012

conducatorii auto sa circule cu o viteza mai mica decat cea inscrisa pe indicator pentru banda respectiva.

Banda de circulatie rezervata autovehiculelor de transport public de persoane

Acest indicator are rolul de a le interzice conducatorilor de vehicule sa circule pe benzile destinate exclusiv transportului public de persoane.

Directia spre localitatea indicata

Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.

Directia spre localitatea indicata

Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.

Directia spre localitatea indicata

Se amplaseaza in intersectii pentru a informa conducatorii auto asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la localitatea inscriptionata pe indicator.

Page 51: legislatie rutiera 2012

Directia de urmat pentru autovehiculele destinate transportului de marfuri

Conducatorul auto poate intalni acest indicator la inceputul unei localitati si pe parcurul acesteia. Are rolul de a informa conducatorii de autovehicule destinate transportului de marfuri asupra traseului pe care trebuie sa-l urmeze.

Directia spre obiectivul turistic

Acest indicator are rolul de a-i informa pe turisti in ce directie se afla obiectivele turistice.

Directia spre obiective locale

Indicatorul din imagine se monteaza in localitati pentru a informa conducatorii de vehicule asupra directiei pe care trebuie sa o urmeze pentru a ajunge la obiectivul local inscriptionat pe indicator.

Directia spre aeroport

Se monteaza la intersectia drumului public cu un drum de acces spre aeroport.

Page 52: legislatie rutiera 2012

Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei

Este amplasat in intersectia de la care conducatorul auto trebuie sa urmeze o anumita directie in cazul devierii temporare a circulatiei.

Directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei

Este amplasat in intersectia de la care conducatorul auto trebuie sa urmeze o anumita directie in cazul devierii temporare a circulatiei.

Drum national

Are rolul de a confirma ca drumul pe care se afla conducatorul auto. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului national.

Drum judetean

Are rolul de a confirma ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum judetean. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului judetean.

Drum comunal

Se monteaza in vederea confirmarii ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum comunal. Numarul inscriptionat pe indicator reprezinta numarul drumului comunal.

Page 53: legislatie rutiera 2012

Drum deschis traficului international

Directia drumului deschis traficului international

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in vederea confirmarii ca drumul pe care se afla conducatorul auto este un drum deschis traficului international.

Intrare in localitate

Se amplaseaza la intrarea intr-o localitate, marcand inceputul acesteia.

Intrare in localitate

Se afla montat la intrarea intr-o localitate. Se specifica si viteza maxima admisa in localitatea respectiva.

Page 54: legislatie rutiera 2012

Iesire din localitate

Conducatorul auto va intalni acest indicator la iesirea dintr-o localitate, daca pe urmatorii 300 m nu este instalat un alt indicator care sa indice intrarea intr-o alta localitate.

Iesire din localitate

Se amplaseaza la iesirea dintr-o localitate.

Limita de judet

Se amplaseaza la intrarea intr-un judet, marcand granita judeteana.

1.5. Semnalizarea rutieră: Indicatoarele de   obligare Indicatoarele de obligare au forma rotundă și fond albastru.

Inainte

Indicatorul se monteaza cu cel mult 50 m inainte de o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe directia indicata de sageata. Daca actioneaza asupra unei singure benzi, atunci se va instala deasupra benzii respective. Acest indicator actioneaza doar in intersectia inaintea careia este instalat.

La dreapta

Se instaleaza pe partea opusa intrarii intr-o intersectie sau suspendat in mijlocul intersectiei, obligand conducatorul auto sa vireze in directia indicata de sageata, dar fara a ocoli indicatorul. Indicatorul actioneaza numai in intersectia inaintea careia este instalat.

Page 55: legislatie rutiera 2012

La dreapta

Se amplaseaza inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa vireze pe directia indicata de sageata, dupa ocolirea indicatorului. Zona de actiune a acestui indicator o constituie intersectia inaintea careia este instalat.

Inainte sau la dreapta

Conducatorul auto va intalni acest indicator inaintea intrarii intr-o intersectie, obligand conducatorul auto sa circule pe una din directiile indicate de sageti. Actioneaza doar in intersectia inaintea caruia este instalat.

Ocolire

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto trebuie sa il ocoleasca in sensul indicat de sageata. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

Ocolire

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza inaintea unui obstacol aflat pe partea carosabila, pe care conducatorul auto poate sa il ocoleasca pe ambele parti. Refugiile statiilor de tramvai sunt semnalizate cu astfel de indicatoare.

Intersectie cu sens giratoriu

Se amplaseaza inaintea unei intersectii cu sens giratoriu sau pe zona circulara din mijlocul intersectiei. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa acorde prioritate vehiculelor care circula in interiorul intersectiei.

Pista pentru biciclete

Are rolul de a preciza inceputul unei piste de biciclete pe care este permisa numai circulatia bicicletelor. Indicatoarul se monteaza si la intersectia pistei cu un drum public.

Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule

Page 56: legislatie rutiera 2012

Drum pentru pietoni

Acestui indicator permite numai circulatia pietonilor pe drumul inaintea caruia este instalat.

Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete

Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.

Delimitarea pistelor pentru pietoni si biciclete

Poate fi intalnit la inceputul unui sector de drum pe care este permisa numai circulatia pietonilor si a bicicletelor, acestia fiind obligati sa circule numai pe pista specifica pentru categoria din care fac parte.

Viteza minima obligatorie

Se monteaza in zona in care se impune o viteza de circulatie minima. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa circule cu o viteza superioara celei inscriptionate pe indicator, dar mai mica decat cea maxima legala admisa pe sectorul de drum respectiv.

Sfarsitul vitezei minime obligatorii

Se instaleaza in zona in care se termina sectorul de drum cu viteza minima obligatorie.

Lanturi pentru zapada

Se amplaseaza in zonele in care, pe timp de iarna, cand partea carosabila este acoperita de zapada, circulatia autovehiculelor este permisa numai daca cel putin doua roti sunt echipate cu lanturi pentru zapada.

Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: inainte

Page 57: legislatie rutiera 2012

Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la dreapta.

Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase

La intalnirea acestor indicatoare vehiculele care transporta marfuri periculoase sunt obligate sa circule pe directia indicata de sageata: la stanga

1.4. Semnalizarea rutieră: Indicatoarele de interzicere sau   restric ț ie Indicatoarele de interzicere sau restricție au forma rotundă, contur roșu și fond alb și interzic fie accesul pe un anumit sector de drum, fie efectuarea unor manevre.

Semnificația indicatoarelor de interzicere sau restricție este valabilă, de regulă, până în prima intersecție sau până când un alt mijloc de semnalizare rutieră semnalizează sfârșitul zonei. Daca sunt instalate la intrarea într-o localitate, zona de acțiune a indicatorului ține până la ieșirea din localitate. Frecvent, aceste indicatoare pot fi insoțite de panouri adiționale.

Accesul interzis

In general, se amplaseaza pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisa circulatia. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule care au voie sa intre pe sectorul de drum respectiv, carora nu li se adreseaza deci restrictia de fata.

Circulatia interzisa in ambele sensuri

Se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule exceptate.

Accesul interzis autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas

Este amplasat la intrarea pe drumurile publice pe care accesul tuturor autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas si a mopedelor, este interzis.

Accesul interzis motocicletelor

Page 58: legislatie rutiera 2012

Indicatorul acesta se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul motocicletelor este interzis.

Accesul interzis bicicletelor

Se intalneste la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis.

Accesul interzis ciclometrelor

Se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul mopedelor este interzis.

Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de marfuri

Se instaleaza la inceputul drumurilor publice pe care accesul vehiculelor destinate transportului de marfuri este interzis. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care este inscrisa masa maxima autorizata. Vehiculele destinate transportului de marfuri care nu depasesc aceasta masa au voie sa circule pe sectorul de drum respectiv.

Accesul interzis autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie

Indicatorul se instaleaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor cu remorca, cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie, este interzis.

Accesul interzis autobuzelor

Indicatorul din imagine se monteaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autobuzelor este interzis.

Accesul interzis pietonilor

Acest indicator intezice accesul pietonilor pe sectorul de drum public pe care este amplasat. Daca indicatorul se afla numai pe una dintre partile drumului, atunci circulatia pietonilor este interzisa numai pe acea parte. Pentru a se interzice accesul pietonilor pe ambele sensuri, se vor instala doua indicatoare, cate unul pe fiecare parte.

Accesul interzis vehiculelor cu tractiune animala

Se monteaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu tractiune animala este interzis.

Page 59: legislatie rutiera 2012

Accesul interzis vehiculelor impinse sau trase cu mana

Indicatorul se aseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor impinse sau trase cu mana este interzis.

Accesul interzis tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari

Poate fi intalnit in localitatile rurale, pe drumurile publice pe care accesul tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor este interzis.

Accesul interzis autovehiculelor si vehiculelor cu tractioune animala

Se instaleaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor si a vehiculelor cu tractiune animala este interzis.

Accesul interzis vehiculelor cu latimea mai mare de ? m

Se amplaseaza pe sectoarele de drum cu latime redusa, precum si in intersectiile care preced aceste sectoare de drum. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos. Latimea inscrisa pe indicator este cu 0,8 m mai mica decat latimea libera de trecere asigurata pe sectorul de drum respectiv.

Accesul interzis vehiculelor cu inaltimea mai mare de ?m

Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum cu inaltime mai mica de 5,10 m (capetele podurilor, pasaje inferioare, etc.), precum si in intersectia care il precede. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos. Inaltimea inscrisa pe indicator este cu 5 cm mai mica decat inaltimea de libera de trecere asigurata pe sectorul de drum respectiv.

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de ?t

Page 60: legislatie rutiera 2012

Poate fi intalnit pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa mai mare decat cea inscriptionata pe panou, precum si in intersectia care il precede. In cel de-al doilea caz, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este precizata distanta pana la locul periculos.

Accesul interzis vehiculelor cu masa mai mare de ?t

Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie simpla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osie dubla mai mare de ?t

Se instaleaza pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie dubla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis vehiculelor cu masa pe osie tripla mai mare de ?t

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masa pe osie tripla mai mare decat cea inscriptionata pe panou.

Accesul interzis autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule cu lungimea mai mare de ?m

Acest indicator se amplaseaza la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, cu lungimea mai mare decat cea inscriptionata pe panou, este interzis.

Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin ?m

Se instaleaza pe sectorul de drum unde trebuie pastrata o distanta minima intre autovehicule. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscrisa lungimea sectorului de drum pe care se impune restrictia. Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul tuturor restrictiilor.

Interzis a vira la stanga

Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la stanga, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic. Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.

Interzis a vira la dreapta

Se afla instalat inaintea intersectiei in care se interzice virajul la dreapta, deoarece pe drumul respectiv circulatia se desfasoara intr-un

Page 61: legislatie rutiera 2012

singur sens sau intrucat executarea virajului ar pune in pericol ceilalti participanti la trafic. Zona de actiune a indicatorului se termina dupa prima intersectie.

Intoarcerea interzisa

Are rolul de a interzice intoarcerea in zona respectiva, deoarece daca s-ar executa aceasta manevra ceilalti participanti la trafic ar putea fi pusi in pericol.

Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, intezisa

La intalnirea acestui indicator depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, este interzisa. Conducatorul auto care intalneste acest indicator nu are voie sa depaseasca niciun vehicul cu motor, cu exceptia motocicletelor fara atas, insa are voie sa depaseasca vehicule simple (biciclete, vehicule cu tractiune animala, vehicule impinse sau trase cu bratul). Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul interzicerii de a depasi sau Sfarsitul tuturor restrictiilor, daca pe acel sector de drum a mai fost stabilita vreo restrictie. De asemenea, zona de actiune a indicatorului Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, intezisa mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers (unde ii inceteaza practic actiunea).

Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri

Are rolul de a preciza inceputul sectorului de drum pe care depasirea este interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri. Raza de actiune a indicatorului se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul interzicerii de a depasi sau Sfarsitul tuturor restrictiilor – daca pe acel sector de drum a mai fost stabilita vreo alta restrictie. De asemenea, zona de actiune a indicatorului Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri mai poate fi limitata si de coltul primei intersectii pe sensul de mers.

Limitare de viteza

Este montat pe sectorul de drum unde viteza de circulatie a vehiculelor trebuie limitata. Zona de actiune incepe din dreptul indicatorului si se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul

Page 62: legislatie rutiera 2012

limitarii de viteza sau Sfarsitul tuturor restrictiilor. Daca indicatorul este insotit si de un panou cu numele localitatii, atunci limita de viteza este valabila pentru intreaga localitate.

Limitare de viteza diferentiata pe categorii de autovehicule

Se amplaseaza pe sectorul de drum unde viteza de circulatie trebuie limitata pe categorii de autovehicule. Zona de actiune incepe din dreptul indicatorului si se termina la intalnirea indicatorului Sfarsitul tuturor restrictiilor. Daca acest indicator este insotit si de indicatorul de localitate, atunci limita de viteza este valabila pentru intreaga localitate.

Claxonarea interzisa

La intalnirea acestui indicator claxonarea este interzisa in intervalul orar 6.00 – 22.00 (intre 22.00 – 6.00 se interzice prin lege claxonarea in orice localitate). Poate fi insotit de indicatorul de localitate, caz in care restrictia se aplica pe intreg teritoriul localitatii.

Vama

Se amplaseaza inaintea punctului vamal. La intalnirea acestui indicator, conducatorul de vehicul este obligat sa opreasca la punctul vamal.

Taxa de trecere

Indicatorul se aseaza inaintea unei zone prin care trecerea este permisa numai dupa ce se plateste o taxa.

Control Politie

Conducatorul auto poate intalni acest indicator inaintea unei zone in care este prezenta politia.

Sfarsitul tuturor restrictiilor

Indicatorul din imagine se monteaza in zona in care se termina o restrictie (cand pentru aceasta nu exista un indicator specific) ori atunci cand se termina zona de actiune a doua sau mai multe indicatoare de restrictie.

Sfarsitul limitarii de viteza

Are rolul de a preciza sfarsitul sectorului de drum pe care era impusa limitarea de viteza.

Sfarsitul interzicerii de a depasi

Page 63: legislatie rutiera 2012

Este instalat in zona in care se termina interzicerea de a depasi.

Stationarea interzisa

La intalnirea acestui indicator stationarea vehiculelor este interzisa. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers. Acest indicator poate fi insotit si de alte panouri aditionale care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune (Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului) sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.

Oprirea interzisa

Se afla instalat in locurile in care oprirea vehiculelor este interzisa. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie pe sensul de mers. Acest indicator poate fi insotit si de alte panouri aditionale care marcheaza inceputul, continuarea sau sfarsitul zonei de actiune (Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului) sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.

Stationare alternata

Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum in locurile in care stationarea vehiculelor este interzisa in zilele impare. Actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie, pe sensul de mers. Indicatorul poate fi insotit si de alte panouri aditionale: Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului, sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.

Stationare alternata

Indicatorul alaturat se monteaza pe sectorul de drum in locurile in care stationarea vehiculelor este interzisa in zilele pare. Actiune a indicatorului inceteaza la cel mai apropiat colt de intersectie, pe sensul de mers. Indicatorul poate fi insotit si de alte panouri aditionale: Inceputul zonei de actiune a indicatorului, Confirmarea zonei de actiune a indicatorului, Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului, sau poate avea inscriptionate pe panou niste sageti cu aceeasi semnificatie.

Page 64: legislatie rutiera 2012

Zona de stationare cu durata limitata

Conducatorul auto va intalni acest indicator in locurile cu durata de stationare limitata. Poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt specificate intervalele de timp in care actioneaza indicatorul sau daca se percepe o taxa pentru stationare. Zona de actiune a indicatorului inceteaza la intalnirea indicatorului Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata.

Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata

Are rolul de a preciza sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata.

Zona cu viteza limitata la 30 km/h

Este instalat in zona in care viteza de circulatie trebuie limitata la 30 km/h.

Sfarsitul zonei cu vitiza limitata la 30 km/h

Este amplasat la sfarsitul zonei in care viteza de circulatie era limitata la 30km/h.

Accesul interzis vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile

Se monteaza in locul in care accesul vehiculelor care transporta substante explozive sau usor inflamabile este interzis (in general in zonele intens populate sau in zonele unde prezenta unor astfel de substante ar constitui un pericol).

Accesul interzis vehiculelor care transporta marfuri periculoase

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza in locul in care accesul vehiculelor care transporta marfuri periculoase este interzis.

Accesul interzis vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele

La intalnirea acestui indicator accesul vehiculelor care transporta substante de natura sa polueze apele este interzis.

Page 65: legislatie rutiera 2012

1.3. Semnalizarea rutieră: Indicatoarele de   prioritate Indicatoarele de prioritate au rol de a dirija circulația.

Cedeaza trecerea

Se amplaseaza pe drumul public fara prioritate, la intersectia acestuia cu un drum public prioritar. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa se asigure ca pe drumul prioritar nu circula autovehicule, si abia apoi poate sa patrunda in intersectie. Daca pe drumul prioritar circula alte autovehicule, conducatorul auto este obligat sa opreasca pentru a le acorda prioritate.

Oprire

Indicatorul Oprire este instalat pe drumul public fara prioritate, la intersectia acestuia cu un drum public prioritar, cand vizibilitatea este redusa. Conducatorul de vehicul care intalneste acest indicator este obligat sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, fara a depasi coltul intersectiei, si sa acorde prioritate tuturor vehiculelor care circula pe drumul prioritar.

Drum cu prioritate

Indicatorul acesta se instaleaza la inceputul drumului cu prioritate sau inaintea intersectiilor cu un drum fara prioritate. Are rolul de a anunta conducatorul auto ca are prioritate in intersectiile in care va patrunde. Drumurile care intersecteaza drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele Oprire sau Cedeaza trecerea. Cand este amplasat inaintea unei intersectii, acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional care va preciza directia drumului cu prioritate.

Sfarsitul drumului cu prioritate

Indicatorul Sfarsitul drumului cu prioritate se amplaseaza la 50-200 m de locul unde inceteaza prioritatea indicatorului Drum cu prioritate, avand rolul de a informa conducatorul auto ca in urmatoarea intersectie in care va patrunde, toate drumurile vor fi de aceeasi categorie si se va aplica regula prioritatii de dreapta.

Prioritate pentru circulatia din sens invers

Se monteaza pe sectoarele de drum ingustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt, fiind precedat de indicatorul Drum ingustat. La intalnirea acestui indicator, conducatorul

Page 66: legislatie rutiera 2012

autovehiculului pierde prioritatea fata de toate autovehiculele care circula din sens opus. Acest indicator poate fi insotit si de un panou aditional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule carora li se adreseaza acest indicator.

Prioritate fata de circulatia din sens invers

Montat pe sectoarele de drum ingustat unde nu au loc sa circule doua vehicule unul pe langa celalalt indicatorul din imagine este precedat de indicatorul Drum ingustat. La intalnirea acestui indicator, conducatorul autovehiculului are prioritatea fata de toate autovehiculele care circula din sens opus.

1.2. Semnalizarea rutieră: indicatoarele de   avertizare Semnalizarea rutieră se realizeaza prin:

indicatoare marcaje sisteme de semnalizare luminoasa sau sonora alte dispozitive speciale

Indicatoarele se instalează, de regulă, pe partea dreaptă a sensului de mers. Există situații în care se pot instala sau repeta și pe partea stângă a sensului de mers. Indicatoarele rutiere poti fi însoțite de panouri adiționale.

Semnificația unui indicator este valabilă pe întreaga lățime a părții carosabile. Când indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor este valabil numai pentru banda sau benzile semnalizate.

Pentru a fi vizible și noaptea, indicatoarele rutiere sunt reflectorizante, luminoase sau luminate.

Indicatoarele de avertizare

Indicatoarele de avertizare au forma triunghiulară cu vârful în sus, contur roșu și fond alb. Rolul acestora este de a avertiza conducatorul autovehiculului asupra existenței unor locuri periculoase sau a unor puncte caracteristice. Semnificația indicatorului de avertizare începe din locul unde este amplasat.

Întalnirea acestora impune reducerea vitezei și sporirea atenției.

Curba la stanga

Page 67: legislatie rutiera 2012

Este amplasat la cel mult 200 m de o curba la stanga. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe, iar daca vizibilitatea este redusa, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise.

Curba la dreapta

Este amplasat la cel mult 200 m de o curba la dreapta. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe, iar daca vizibilitatea este redusa, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise.

Curba dubla sau o succesiune de mai multe curbe, prima la stanga

Indicatorul din imagine se instaleaza atunci cand urmeaza o succesiune de curbe, daca distanta dintre acestea e mai mica de 250 m. Se amplaseaza la 100-200 m inaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insotite si de panouri aditionale, pe care este specificata distanta pana la terminarea sectorului de drum periculos, daca lungimea acestuia depaseste 1000 m. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe, iar daca vizibilitatea este redusa, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise.

Curba dubla sau o succesiune de mai multe curbe, prima la dreapta

Indicatorul din imagine se instaleaza atunci cand urmeaza o succesiune de curbe, daca distanta dintre acestea e mai mica de 250 m. Se amplaseaza la 100-200 m inaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insotite si de panouri aditionale, pe care este specificata distanta pana la terminarea sectorului de drum periculos, daca lungimea acestuia depaseste 1000 m. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe, iar daca vizibilitatea este redusa, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise.

Curba deosebit de periculoasa

Acest indicator se monteaza in curbe cu raze mai mici de 100 m, sensul sagetilor indicand sensul virajului. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curba, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) fiind interzise.

Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase

Se instaleaza cate 5 astfel de panouri in curbe cu raze mai mici de 100 m sau in curbe periculoase precedate de aliniamente mai lungi de 1000 m. Sunt amplasate in zona exterioara a curbelor, varful sagetilor indicand sensul virajului.

Page 68: legislatie rutiera 2012

Coborare periculoasa

Indicatorul alaturat se amplaseaza la 100-200 m de inceputul sectorului de drum, cand panta depaseste 7%. Conducatorul auto nu este obligat sa reduca viteza, dar nu are voie sa stationeze pe toata lungimea pantei. Daca, in varful pantei, vizibilitatea este redusa sub 50 m, toate manevrele sunt interzise. Daca drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt, are prioritate cel care urca fata de cel care coboara.

Urcare cu inclinare mare

Se instaleaza la 100-200 m de inceputul sectorului de drum, cand panta depaseste 7%. Conducatorul auto nu este obligat sa reduca viteza, dar toate manevrele sunt interzise. Daca drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt, avand prioritate cel care urca fata de cel care coboara.

Drum ingustat pe ambele parti

Indicatoarele din imaginile alaturate se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe ambele parti cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza, iar manevrele de oprire, stationare, mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insotit si de indicatoare pentru reglementarea prioritatii de drum ingustat. In acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depasirea) .

Drum ingustat pe partea dreapta

Indicatoarele din imaginile alaturate se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe partea dreapta cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza, iar manevrele de oprire, stationare, mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insotit si de indicatoare pentru reglementarea prioritatii de drum ingustat. In acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depasirea) .

Drum ingustat pe partea stanga

Indicatoarele din imaginile alaturate se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe partea stanga cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza, iar manevrele de oprire, stationare, mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insotit si de indicatoare pentru reglementarea prioritatii de drum ingustat. In acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depasirea) .

Page 69: legislatie rutiera 2012

Acostament periculos

Drum aglomerat

La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa pastreza o distanta de siguranta fata de vehiculul care se deplaseaza in fata sa. Se amplaseaza pe drumurile publice pe care traficul este intens.

Tunel

Indicatorul din imagine se gaseste la 50-200 m de intrarea in tunel. In tunel, conducatorul auto este obligat se reduca viteza si toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise.

Pod mobil

Se amplaseaza la 100-200 m de podul mobil. Daca podul este ridicat, oprirea este obligatorie. Pe pod, conducatorul auto este obligat se reduca viteza si sunt interzise toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea).

Iesire spre un chei sau mal abrupt

Se amplaseaza la 100-200 m de chei sau mal abrupt pentru a atentiona conducatorul auto ca, pe directia inainte, drumul se termina deasupra cheiului sau malului abrupt.

Drum cu denivelari

Acest panou se amplaseaza la 50-200 m de locul periculos. Daca lungimea sectorului de drum depaseste 0,3 km, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este specificata lungimea sectorului de drum cu denivelari. La intalnirea acestui indicator conducatorii auto sunt obligati sa reduca viteza.

Denivelare pentru limitarea vitezei

Drum lunecos

Se afla montat la 100-200 m de sectorul periculos. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza, sa circule cu atentie sporita, sa nu bruscheze volanul si comenzile autovehiculului, si sa evite folosirea franelor.

Page 70: legislatie rutiera 2012

Improscare cu pietris

Se amplaseaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos. Poate fi insotit de indicatorul Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin ? m, deoarece exista riscul ca pietrisul de pe partea carosabila sa fie aruncata de rotile vehiculului catre ceilalti participanti la trafic. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa pastreze o distanta fata de vehiculul care circula in fata sa

Caderi de pietre

Este instalat la 100-200 m de locul periculos. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscriptionata lungimea sectorului de drum periculos, daca acesta depaseste 300 m. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Presemnalizare trecere pietoni

Se instaleaza la 50-200 m de o trecere de pietoni, pe drumurile intens circulate, pe sectoarele de drum unde vizibilitatea este redusa sau in afara localitatilor. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita. Acest indicator nu se instaleaza cand locul amplasarii sale coincide cu locul amplasarii indicatorului Copii.

Copii

Conducatorii auto intalnesc acest indicator pe sectoarele de drum frecvent circulate de copii (aflate in imediata apropiere a gradinitelor, scolilor si a locurilor de joaca). Conducatorul este obligat sa reduca viteza sub 30 km/h in intervalul 7-22 si sa circule cu atentie sporita.

Biciclisti

Se amplaseaza la 100-200 m de locul in care drumul public se intersecteaza cu o pista pentru biciclisti. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Animale

Acest indicator se monteaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos, unde exista riscul ca animalele sa traverseze sau sa circule pe drumul public. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Page 71: legislatie rutiera 2012

Animale

Acest indicator se monteaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos, unde exista riscul ca animalele sa traverseze sau sa circule pe drumul public. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Lucrari

Indicatorul triunghiular din imagine se instaleaza la 20-200 m de sectorul de drum pe care se executa lucrari. Fondul de culoare galbena semnifica caracterul temporar al lucrarii. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Semafoare

Indicatorul se instaleaza la 30-200 m de locul in care se afla semaforul, daca se considera ca prezenta semaforului ar putea surprinde conducatorii auto.

Aeroport

Se amplaseaza pe drumurile publice ce trec pe sub culoarele aeriene din apropierea aeroporturilor, pentru a atentiona conducatorul auto de zgomotul puternic sau de zborurile la joasa inaltime a avioanelor.

Vant lateral

Acest indicator este amplaseaza in locurile unde exista frecvent curenti puternici de aer care pot afecta circulatia rutiera. Conducatorii auto trebuie sa fie atenti la trecerea pe langa un autovehicul cu gabarit mare deoarece se poate forma fenomenul de absorbtie.

Circulatie in ambele sensuri

Indicatorul din imagine este intalnit la iesirea de pe un drum public cu sens unic. Are rolul de a atentiona conducatorul auto ca pe sectorul de drum urmator se va circula in ambele sensuri..

Alte pericole

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea locului periculos, in orice situatie periculoasa care nu este prevazuta cu un indicator de avertizare specific. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

Accident

Page 72: legislatie rutiera 2012

Intersectie de drumuri

Este amplasat numai in afara localitatilor, la 50-200 m inaintea unei intersectii nedirijate de drumuri din aceeasi categorie.

Intersectie cu un drum fara prioritate

Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Intersectie cu un drum fara prioritate

Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Intersectie cu un drum fara prioritate

Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Intersectie cu un drum fara prioritate, decalate

Se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

Presemnalizare intersectie cu sens giratoriu

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor cu sens giratoriu. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

Trecere la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere

Se amplaseaza la 50 m (in oras)/ 150 m (in afara localitatilor) inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza la intalnirea acestui indicator. In oras, amplasarea indicatorului se va face pe acelasi stalp cu panoul suplimentar cu o dunga rosie oblica, iar in afara orasului pe panoul suplimentar cu trei dungi rosii oblice.

Trecere la nivel cu o cale ferata fara bariere

Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza la 50 m (in oras) / 150 m (in afara localitatilor) inainte de trecerea la nivel cu o cale

Page 73: legislatie rutiera 2012

ferata fara bariere. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa opreasca, inainte de a traversa calea ferata, pentru a se asigura.

Trecere la nivel cu linii de tramvai

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor in care tramvaiele urmeaza sa vireze la dreapta ori la stanga. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa acorde prioritate tramvaiului.

Baliza directionala care indica ocolirea obstacolului prin stanga

Indicatorul alaturat avertiza conducatorul de vehicul ca obstacolul intalnit se va ocoli pe partea stanga.

Baliza directionala care indica ocolirea obstacolului prin dreapta

Indicatorul alaturat avertiza conducatorul de vehicul ca obstacolul intalnit se va ocoli pe partea dreapta.

Baliza bidirectionala

Avertizeaza conducatorul de vehicul ca va intalni obstacole pe drumul public, atat pe partea drapta, cat si pe partea stanga, iar circulatia se va face prin mijloc.

Panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu o cale ferata

Este montat inaintea trecerii la nivel cu calea ferata. Primul panou (cel cu trei dungi) se monteaza la 150 m de calea ferata, al doilea (cel cu doua benzi) – la 100 m, iar ultimul (cel cu o singura banda) – la 50 m de calea ferata. La intalnirea indicatorului cu trei benzi, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza. La intalnirea ultimului indicator, cel cu o singura banda, conducatorul auto nu mai are voie sa execute nicio manevra (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea). In oras, din cauza conditiilor de trafic, nu se instaleaza decat cel de-al treilea panou.

Panouri suplimentare la nodurile rutiere de pe autostrazi

Panourile din imagine se monteaza la 300 m (primul panou), 200 m (al doilea panou) si la 100 m (al treilea panou) de urmatoare bifurcatie de pe o autostrada.

Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla, fara

Page 74: legislatie rutiera 2012

bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Trecere la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Trecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

1.1. Drumul   public Drumul public este calea de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal și rutier, deschisă circulatiei publice. Drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile.

Părți componente

partea carosabilă – porțiunea din platforma drumului destinată circulației vehiculelor; un drum poate cuprinde mai multe părți carosabile complet separate una de cealaltă printr-o zonă despărțitoare sau prin diferență de nivel

acostamentul – fâșia laterală cuprinsă între limita părții carosabile și marginea platformei drumului; este specific drumului public din localitățile rurale și este destinat circulației pietonilor sau a animalelor precum și pentru oprirea sau staționarea voluntară a vehiculelor

șanțurile sau rigolele – amenajarea laterală dispusă la marginea platformei drumului; trotuarul – spațiul din partea laterală a drumului, separat în mod vizibil de partea

carosabilă prin diferență sau fără diferență de nivel, destinat circulației pietonilor.

Page 75: legislatie rutiera 2012

Orice drum are două sensuri (dus și întors) sau un singur sens (sens unic). Fiecare sens poate avea una sau mai multe benzi.

Axul drumului este o linie imaginară sau un marcaj care departe cele două sensuri de circulație. Marcajul poate fi discontinuu, continuu sau mixt. Există cazuri în care axul drumului coincide cu mijlocul drumului cu axa de simetrie.

 

Drumul în aliniament este drumul în linie dreaptă.

 

Page 76: legislatie rutiera 2012

Drumul în curbă este segmentul de drum cuprins între două drumuri în aliniament.

Drumul în palier este drumul în același plan.Drumul cu declivități este:

în rampă când urcăm

în pantă când coborâm

Categorii de drumuri

1. Drumuri de Interes Național

Autostrada - drum național de mare capacitate și viteză, rezervat exclusiv circulației autovehiculelor, care nu servește proprietăți riverane, prevăzut cu două cai unidirecționale separate printr-o zonă mediană (gard, marcaj, spații verzi, etc), având cel puțin două benzi de circulație pe sens și o bandă de urgență și care nu se intersectează la același nivel cu alte drumuri sau căi ferate.Manevre interzise pe autostradă: Oprirea, staționarea, întoarcerea, mersul înapoi.Limita maximă de viteză: 130 km/h

Expres - drum destinat circulației automobilelor, semnalizat prin indicatorul Drum pentru automobile.Manevre interzise pe drum expres: Oprirea, staționarea, întoarcerea, mersul înapoi.Limita maximă  de viteză: 100 km/h în afara localităților și 50 km/h în localități

Page 77: legislatie rutiera 2012

European - drum care face legatura între două sau mai multe state. Bornele kilometrice sunt marcate cu culoare verde.Manevre interzise pe drumul european: Oprirea, staționarea, întoarcerea, mersul înapoi.Limita maximă de viteză: 100 km/h în afara localităților și 50 km/h în localități

Național - drum care face legătura între capitală și municipii. Bornele kilometrice sunt marcate cu culoarea roșie.Limita maximă de viteză: 90 km/h în afara localităților și 50 km/h în localități

Județean – Drumurile de interes județean fac parte din proprietatea publică a județului și cuprind dumuri județene care asigură legătura între reședințele de județ cu orașele, reședințele de comune, stațiuni, obictive turistice, aeroporturi, porturi etc. Bornele kilometrice sunt semnalizate prin culoarea albastră.Limita maximă de viteză: 90 km/h în afara localităților și 50 km/h în localități

Comunal - asigură legăturile între reședința de comună cu satele componente sau cu alte sate, între orașul cu satele care îi aparțin și cu alte sate. Este semnalizat prin culoarea galbenă pe bornele kilometrice.

Străzile sunt drumuri publice din interiorul localităților, indiferent de denumire: stradă, bulevard, cale, chei, splai, șosea, alee, fundătura, uliță etc.

Drumuri de utilitate privată

Sunt administrate de persoanele care le au în proprietate (forestiere, miniere, agricole, etc). Banda de circulație: este subdiviziunea londigudinală a părții carosabile, delimitată prin marcaje rutiere sau nu, cu o lațime suficientă pentru deplasarea unui șir de vehicule. Aceasta poate fi:- destinată anumitor tipuri de vehicule (ex: autobuz); pe acest tip de banda sunt interzise toate manevrele;

destinată vehiculelor lente care din anumite motive nu se pot deplasa cu viteza traficului; banda de accelerare/decelerare – pentru ieșirea/intrarea pe autostrăzi. banda de stocare – pentru oprirea mai multor vehicule, în vederea acordării priorității

circulației din sens opus la efectuarea virajului la stânga;

Page 78: legislatie rutiera 2012

cu circulație reversibilă, semaforizate, delimitate cu marcaj cu linie dublă discontinuă, destinate circulației fie într-un sens fie în celălalt, în funcție de intensitatea traficului;

de urgență – banda din dreapta de pe autostradă, destinată staționării autovehiculelor în cazuri justificate, precum și circulației autovehiculelor cu regim prioritar aflate în misiuni de urgență.

ÎNTOARCEREA ŞI MERSUL   ÎNAPOI Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie, de virare spre stânga sau dreapta, întoarcere sau mers înapoi este obligat să se asigure că manevra se poate efectua fără să perturbe circulaţia ori să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic şi să semnalizeze.Semnalizarea schimbării direcţiei trebuie menţinută pe toată durata manevrei. Distanţa de la care se semnalizează este de 50 m în localitate şi 100 m în afara localităţii, aceste valori reprezentând distanţa dintre locul în care se semnalizează şi locul în care începe manevra.Întoarcerea se poate efectua:- prin manevre înainte şi înapoi;- prin viraj.Pentru a putea întoarce vehiculul de pe un sens de mers pe celălalt, conducătorul acestuia este obligat să se asigure că din faţă, din spate sau din lateral nu circulă în acel moment niciun vehicul şi să semnalizeze.Se interzice întoarcerea vehiculului în următoarele situaţii:- în zona de acţiune a indicatorului “Întoarcerea interzisă”;- în locurile în care este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor, cu excepţia intersecţiilor în care manevra se poate efectua prin viraj;- în intersecţiile în care este interzis virajul la stânga, precum şi în cele în care întoarcerea se poate efectua numai prin manevre înainte şi înapoi;- pe trecerile pentru pietoni semnalizate;- pe drumurile cu sens unic şi autostrăzi;- în locurile unde soliditatea drumului nu permite.Pentru efectuarea manevrei de mers înapoi conducătorul unui vehicul este obligat să se asigure că manevra se poate efectua fără pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic şi să semnalizeze. Semnalizarea se realizează în mod automat, la introducerea manetei de viteze în treapta corespunzătoare mersului înapoi, prin aprinderea unei lumini speciale (albe) în spatele vehiculului. Se recomandă dotarea autovehiculelor şi cu dispozitive sonore pentru semnalizarea manevrei.Se interzice mersul înapoi cu vehiculul în următoarele situaţii:- pe o distanţă mai mare de 50 m;- la ieşirea de pe proprietăţi alăturate drumului public (din garaje, curţi, parcări);- în toate situaţiile în care întoarcerea este interzisă, cu excepţia drumurilor cu sens unic.- În locurile în care vizibilitatea în spate este împiedicată, manevra se poate efectua numai când conducătorul vehiculului este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului.

Page 79: legislatie rutiera 2012

OPRIREA ŞI   STAŢIONAREA Oprirea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public cu o durată de până la 5 minute.Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare.Parcarea este staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate, semnalizate cu indicatoare şi marcaje.Imobilizarea poate să fie:- voluntară (se face la dorinţa conducătorului vehiculului);- involuntară (se face pentru a respecta prevederile legislaţiei rutiere sau pentru a evita producerea unui accident).Pentru efectuarea acestor manevre, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că acestea se fac fără pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic şi să semnalizeze.Semnalizarea se face cu luminile indicatoare de direcţie (intermitente de semnalizare) stânga sau dreapta, funcţie de partea pe care se efectuează manevra şi luminile roşii de stop pe frână.Reguli pentru efectuarea opririi:- se face, de regulă, pe partea dreaptă a drumului, lângă şi paralel cu marginea acestuia, pe un singur rând;- pe drumurile cu sens unic, oprirea se poate efectua şi pe partea stângă, cu condiţia să rămână o bandă liberă pentru circulaţie;- motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele pot fi oprite şi pe două rânduri;- în afara localităţilor, oprirea se face în afara părţii carosabile, şi când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.Nu se consideră oprire:- imobilizarea vehiculului atât timp cât este necesar pentru îmbarcarea sau debarcarea unor persoane, dacă nu se perturbă circulaţia pe drumul public respectiv;- imobilizarea autovehiculului cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone, atât timp cât este necesar pentru distribuirea de mărfuri alimentare la unităţile comerciale. Pentru autovehiculele de transport mărfuri cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone se vor stabili programe sau intervale orare pe timpul nopţii, în care se permite oprirea sau staţionarea pentru distribuirea mărfurilor.Se interzice oprirea voluntară în următoarele situaţii:- în curbe şi în alte locuri unde vizibilitatea se reduce sub 50 m;- pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele “Drum îngustat”, “Prioritate pentru circulaţia din sens invers”, “Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”;- pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, pe viaducte, în tuneluri;- în intersecţii, dirijate sau nedirijate, inclusiv în cele cu sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie cu marcaj continuu, iar în lipsa acestuia la mai puţin de 25 m de colţul intersecţiei;- pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mica de 50 m înainte şi după acestea;- pe trecerile pentru pietoni semnalizate cu indicator sau marcaj, ori la mai puţin de 25 m înainte şi dupa acestea;- în staţiile mijloacele de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;- în zona de acţiune a indicatorului “Oprirea interzisă”;

Page 80: legislatie rutiera 2012

- în locurile unde este interzisă depăşirea;- în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;- pe pistele obligatorii pentru pietoni sau biciclişti, ori pe benzile rezervate unor categorii de vehicule, semnalizate ca atare;- în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorul altui vehicul care circulă în acelaşi sens cu el, ar fi obligat să treacă peste acest marcaj;- în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse;- pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai, ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;- pe partea carosabilă a autostrăzilor, drumurilor expres şi naţional-europene;- pe pistele pentru biciclete;- pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor.Se interzice staţionarea voluntară a vehiculelor, în următoarele situaţii:- în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;- în zona de acţiune a indicatorului “Staţionarea interzisă” şi a marcajelor cu această semnificaţie (linia continuă la marginea părţii carosabile şi linia în zigzag);- pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;- în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţi alăturate;- în pante şi rampe;- în zona de acţiune a indicatoarelor “Staţionarea alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă;- în zona de acţiune a indicatoarelor “Zonă de staţionare cu durată limitată”, peste durata stabilită.Acolo unde este interzisă numai staţionarea nu se mai interzice altă manevră.Orice vehicul care staţionează pe timpul nopţii pe partea carosabilă a unui drum public neiluminat, trebuie semnalizat cu lumini de poziţie (staţionare).Se interzice staţionarea pe drumurile publice în timpul nopţii a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate pentru lucrări de construcţii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracţiune animala, a celor trase sau împinse cu mâna.Se interzice staţionarea pe trotuar. Administratorul drumului poate permite oprirea sau staţionarea pe trotuar (zone semnalizate cu indicatorul “Parcare”, numai aşa cum arată acesta, parţial sau total pe trotuar), cu respectarea marcajului iar în lipsa acestuia, numai dacă rămâne un culoar liber de un metru pentru pietoni, pe partea opusă părţii carosabile.Se interzice folosirea luminilor de avarie sau a triunghiurilor reflectorizante pentru a masca o pană în locurile unde oprirea sau staţionarea sunt interzise.Conducătorii de vehicule imobilizate pe drumurile publice, care se îndepărtează de acestea, sunt obligaţi să oprească motorul, să introducă maneta de viteze într-o treaptă inferioară şi să acţioneze frâna de ajutor (frâna de mână).La imobilizarea involuntară în pantă sau rampă, pe lângă obligaţiile de mai sus, roţile directoare trebuie bracate (virate).Este recomandat ca oprirea să se efectueze în locuri în care vehiculul să fie vizibil pentru ceilalţi participanţi la trafic, după o asigurare prealabilă şi semnalizarea din timp a manevrei.Durata opririi să fie limitată la strictul necesar, pentru că se stânjeneşte circulaţia.Frânarea să fie progresivă, cu apăsarea repetată a pedalei de frână, pentru atenţionarea vehiculelor din spate.

Page 81: legislatie rutiera 2012

DEPĂŞIREA   VEHICULELOR Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin (schimbarea direcţiei de mers şi) ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră. Atunci când prin manevra de depăşire se trece de axa care separă sensurile de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială.Manevra de depăşire este una din cele mai periculoase şi dificile, deoarece se execută la viteze ridicate şi implică cel puţin doi participanţi la trafic.Această manevră trebuie executată numai dacă este absolut necesar. Nu se recomandă depăşirea dacă urmează o manevră de oprire, schimbare de direcţie sau reducerea vitezei.Depăşirea se efectuează, de regulă, pe partea stângă. Vehiculele ai căror conducători au semnalizat şi s-au încadrat corespunzător schimbării direcţiei de deplasare la stânga, se depăşesc pe partea dreaptă, dacă între ele şi acostamentul drumului sau bordură există suficient loc pentru efectuarea manevrei.Tramvaiele se depăşesc, de regulă, pe partea dreaptă. Tramvaiele în mers pot fi depăşite şi pe partea stângă dacă drumul public este cu sens unic sau dacă între şina din dreapta şi bordură nu există spaţiu suficient pentru manevră.Etapele depăşirii:- Pregătirea manevrei;- Depăşirea propriu-zisă;- Revenirea.Pentru executarea manevrei de depăşire este necesar să se aibă în vedere câteva activităţi, încadrate în etapele de mai sus:- Sesizarea vehiculului ce urmează a fi depăşit şi aprecierea vitezei de deplasare a acestuia;- Aprecierea spaţiului sau a timpului necesar pentru efectuarea manevrei (în literatura de specialitate se dau valori în funcţie de vitezele de deplasare ale celor două vehicule, dar sunt greu de reţinut şi aplicat; aprecierea spaţiului necesar trebuie să fie o deprindere dobândită prin exerciţiu practic);- Asigurarea temeinică pentru evitarea unei coliziuni cu vehiculul din faţă, din spate sau cel depăşit;- Semnalizarea manevrei (50 m în localităţi şi 100 m în afara acesteia, reprezentând distanţa dintre locul unde se semnalizează şi locul unde începe manevra);- Angajarea progresivă în depăşire folosind rezerva de putere a motorului (maneta de viteze să fie în treapta corespunzătoare vitezei de deplasare a vehiculului);- Menţinerea unei distanţe laterale optime faţă de cel depăşit;- Asigurarea, semnalizarea şi revenirea progresivă pe banda de pe care s-a plecat.Obligaţiile conducătorului care depăşeşte:- Să se asigure că cel care îl urmează sau îl precede nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau a stânjeni circulaţia din sens invers;- Să semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;

Page 82: legislatie rutiera 2012

- Să păstreze o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;- Să reintre pe banda de circulaţie iniţială, după ce s-a asigurat că poate efectua manevra în condiţii de siguranţă pentru ceilalţi participanţi la trafic şi a semnalizat.Analizând aceste obligaţii, rezultă faptul că atunci când cel care ne precede sau ne urmează a semnalizat înaintea noastră intenţia de a efectua o manevră similară, nu mai putem depăşi, chiar dacă prin manevră nu se trece de axa drumului. Deci depăşirea prin triplare nu este permisă (se consideră triplare atunci când două vehicule depăşesc simultan pe un al treilea). Chiar dacă un vehicul nu a semnalizat, dar s-a angajat într-o depăşire înaintea noastră, nu trebuie să efectuăm manevra.Dacă un vehicul de pe o bandă circulă mai repede decât un vehicul de pe altă bandă, nu se consideră depăşire.Distanţa laterală faţă de vehiculul depăşit trebuie apreciată astfel încât manevra să se execute în siguranţă. Deci trebuie să nu se acroşeze o portieră care se deschide fără asigurare sau nu se sperie animalele care tractează o căruţă. De asemenea, trebuie să se ţină cont de faptul că unele vehicule pot schimba foarte uşor direcţia de deplasare (biciclete sau tractoare şi utilaje agricole), iar cei din căruţe coboară de regulă pe asfalt şi nu în şanţ.Obligaţiile conducătorului depăşit:- Să nu mărească viteza de deplasare;- Să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile.Conducătorul depăşit nu trebuie să mărească viteza de deplasare pentru că măreşte în mod periculos timpul necesar executării manevrei. El nu este obligat să reducă viteza, pentru ca astfel ar trebui să oprească atunci când este depăşit de mai multe vehicule la rând. Preventiv se poate reduce viteza pentru a facilita reintrarea pe banda de circulaţie a unui vehicul care efectuează o manevră imprudentă şi care, pentru a evita o ciocnire frontală, va forţa oricum acest lucru.Conducătorul depăşit nu trebuie să semnalizeze. Dacă totuşi semnalizează dreapta, acest lucru semnifică faptul că intenţionează să oprească, să schimbe direcţia de deplasare la dreapta, semnalizează că a înteles intenţia sau că manevra este posibilă. Rezultă că depăşirea se poate executa după ce s-a înteles semnificaţia semnalizării. Dacă semnalizează stânga, atunci nu trebuie să se efectueze manevra pentru că, fie nu a văzut şi vrea să depăşească sau să vireze la stânga, fie semnalizează faptul că depăşirea este periculoasă. Conducătorul depăşit poate face semn cu braţul stâng, scos pe geam pe partea laterală stânga, atunci când manevra este posibilă (conducătorii de camioane sau autobuze). Legea obligă însă pe fiecare conducător să se asigure individual.Circulând cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile este evident că nu se pot face depăşiri, dar a nu face depăşri în acest caz este o interdicţie, care provine din obligaţiile la depăşire şi nu o obligaţie de sine stătătoare.Se interzice depăşirea vehiculelor:- În curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;- În apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;- Pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri. Prin excepţie, în aceste locuri pot fi depăşite vehicule cu tracţiune animală, motocicletele fără ataş, mopedele şi bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m;- În intersecţiile nedirijate;- Pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de aceastea;- Pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicator sau marcaj;

Page 83: legislatie rutiera 2012

- În dreptul staţiei de tramvai fără refugiu şi tramvaiul este oprin în staţie;- În zona de acţiune a indicatorului „Depășirea interzisă”;- În situația când din sens opus se apropie un vehicul care este obligat să facă manevre de evitare a coliziunii (să reducă viteza sau să schimbe banda de deplasare);- În locul unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptarea, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie;- Când pentru efectuarea manevrei se trece efectiv peste marcaj longitudinal continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar vehiculele circulă pe contrasens, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere.

VITEZA DE   DEPLASARE Orice vehicul care se deplasează are o anumită viteză. Viteza excesivă sau neadaptată este principala cauză a accidentelor de circulaţie cu urmări dintre cele mai grave.Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte limitele maxime de viteză stabilite pentru categoria respectivă de vehicule şi pentru categoria de drum pe care se deplasează, sau impusă prin indicatoare.Limita maxim[ de viteză în localitate este de 50 km/h, pentru categoriile de vehicule. Ea poate fi majorată, numai pentru categoriile A şi B, cu acordul poliţiei şi a administratorului de drum, până la 80 km/h, pe anumite porţiuni de drum. Ea poate fi micşorată, pentru toate vehiculele, dar numai puţin de 30 km/h.     Limitele de viteză în afara localităţilor sunt:- 130 km/h pe autostradă;- 100 km/h pe drum expres şi naţional-european;- 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.

AutostradăDrum expres şinaţional-european

Celelalte drumuri(naţionale, judeţene, comunale)

În localitate

A,B 130 km/h 100 km/h 90 km/h 50 km/h

C,D,D1 <110 km/h 90 km/h 80 km/h 50 km/h

A1,B1,C1 90 km/h 80 km/h 70 km/h 50 km/h

tractor,moped Nu are voie! 45 km/h 45 km/h 50 km/h

Conducătorii de autovehicule care au o vechime mai mică de un an şi persoanele care efectuează pregătirea practică pentru obţinerea permisului, se pot deplasa în afara localităţilor cu o viteză maximă admisă mai mică cu 20 km/h decât viteza admisă pentru categoria de vehicul şi de drum.Conducătorii de vehicule sunt obligaţi, în funcţie de viteza cu care circulă, să păstreze o distanţă suficientă faţă de vehiculul care îi precede pentru a putea evita o coliziune.Distanţa de oprire este spaţiul parcurs de automobil din momentul sesizării unui obstacol în trafic până la oprirea vehicului. Această distanţă depinde de viteza de deplasare şi de aderenţă.Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza în următoarele situaţii:- la trecerile la nivel cu calea ferată;- la semafor galben intermitent;

Page 84: legislatie rutiera 2012

- la întâlnirea unui vehicul care circulă pe timp de noapte din sens opus;- când circulă pe banda de lângă bordură sau acostament în apropierea staţiilor mijloacelor de transport public de persoane cu alveolă, iar acestea semnalizează intenţia de a pleca din staţie;- la apropierea autovehiculelor cu prioritar care au în funcţiune semnale luminoase de culoare galbenă, concomitent cu cele sonore;- la marcajul de reducere a vitezei;- la mesajul variabil “REDUCEŢI VITEZA”;- dacă mersul înainte este obturat de un obstacol care impune trecerea pe sensul opus;Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localitate sau 50 km/h în afara acesteia, în următoarele situaţii:- în curbele deosebit de periculoase;- pe drumurile cu denivelări semnalizate ca atare;- pe drumurile acoperite cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă, piatră cubică umedă- în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente, când vizibilitatea scade sub 100 metri;- în zona de acţiune a indicatorului de avertizare “Copii” între orele 7-22 precum şi a indicatorului “Accident”;- la trecerea pe lângă grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, în mers sau staţionate pe partea carosabilă a drumurilor cu o singură bandă pe sens;- la trecerea pe lângă animale conduse pe partea carosabilă sau acostament;- la trecerea prin intersecţiile nedirijate;- la trecerile pentru pietoni, dacă drumul are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi la marginea părţii carosabile intenţionează să traverseze;- la schimbarea direcţiei de mers prin viraje.

CIRCULAŢIA ÎN INTERSECŢII ŞI PRIORITATEA DE   TRECERE Prin intersecţie se înţelege locul de întâlnire a două sau mai multor drumuri publice indiferent de unghiul sau unghiurile facute cu axele acestora.După forma geometrică cele mai răspândite sunt intersecţiile în formă de cruce, de T, de Z, de X şi intersecţiile în sens giratoriu.Din punct de vedere al dirijării circulaţiei există intersecţii dirijate şi nedirijate. O intersecţie poate fi dirijată prin semnalele poliţistului, semafor electric sau indicatoare rutiere.Singurele 3 indicatoare care transformă intersecţiile din nedirijată în dirijată sunt Oprire, Cedează trecerea şi Drum cu prioritate.Cu 50 metri înaintea de colţul intersecţiei este zona de preselecţie, zonă în care conducătorii de vehiculele trebuie să fie încadraţi pe rândul sau banda corespunzătoare direcţiei de mers dorită. Când circulaţia se desfăşoară pe benzi, conducătorii de vehicule vor respecta semnificaţia indicatorului şi a marcajelor existente în zona de preselecţie.Când circulaţia se desfăşoară pe rânduri, cei care virează la dreapta se vor încadra pe rândul din dreapta. Virajul la dreapta se execută de la bordură la bordură. Cei care virează la stânga se vor încadra pe rândul din stânga (de la ax la ax).Cei care se desfăşoară pe direcţia înainte se pot încadra pe oricare dintre rânduri.

Page 85: legislatie rutiera 2012

Excepţie la strada cu sens unic, cei care virează la stânga, se vor încadra lângă bordura din stânga.

Trecere la nivel cu cale feratăIndiferent de timpul trecerii, cu 50 metri înainte de calea ferată, toate manevrele sunt interzise. La semnalul agenţilor de cale ferată, suntem obligaţi să oprim.Trecerile la nivel cu calea ferată nepăzite sunt semnalizate cu indicatoare în cruce. Trecerile la nivel cu cale ferată nepăzite sunt semnalate cu barieră sau semibarieră şi semnal luminos.Barierele obturează ambele sensuri de circulaţie, actionarea lor fiind manuală, iar semibarierele obturează un singur sens de circulaţie şi sunt acţionate automat.Când barierele sau semibarierele sunt ridicate, putem traversa calea ferată cu viteză redusă. Din momentul în care acestea au început să coboare, sau le găsim coborâte, suntem obligaţi să oprim.

Circulaţia în intersecţiile nedirijateÎn intersecţiile nedirijate, depăşirea este interzisă. Toţi conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza.Pe timpul nopţii conducătorii de autovehicule vor semnaliza prin schimbarea alternativă a luminilor farurilor (fază lungă – fază scurtă).În intersecţiile nedirijate vom aplica regula priorităţii de dreapta şi regula priorităţii speciale de trecere.Punctul de conflict este punctul de intersectare sau de suprapunere a direcţiilor de mers a două vehicule.

Circulaţia în intersecţii dirijateÎn intersecţiile dirijate, depăşirea este permisă. Sunt obligaţi să reducă viteza cei care virează la stânga sau la dreapta.Când intersecţia este dirijată prin semnalele poliţistului, toţi conducătorii de vehicule şi pietonii vor respecta semnalele poliţistului.Când intersecţia este dirijată prin semafor electric în funcţiune, vom respecta culoarea semaforului electric.Intersecţii dirijate cu indicator rutierIdentificăm drumul cu prioritate, identificăm vehiculele care sunt pe drumul cu prioritate şi direcţia lor de deplasare. Acestea vor circula primele prin intersecţie.Soluţionarea punctului de conflict se face aplicând regula priorităţii de dreapta sau regula priorităţii speciale de trecere. Ultimele vor circula prin intersecţie, vehiculele care sunt pe drumuri sau drumurile fără prioritate.Sunt situaţii când în intersecţie drumul cu prioritate îşi schimbă direcţia. În acest caz sub indicatoare vor fi montate semne adiţionale care reproduc forma geometrică a intersecţiei iar cu o linie groasă va fi trasat drumul cu prioritate.

SEMNALESemnalele luminoase

Page 86: legislatie rutiera 2012

Semafoarele pot avea:- un corp de iluminat, cu lumină intermitentă de avertizare;- două corpuri de iluminat pentru pietoni sau biciclişti;- trei corpuri de iluminat pentru vehicule;- patru sau mai multe corpuri de iluminat pentru tramvaie.Semafoarele pot fi instalate pe axa verticală a stâlpului sau suspendate pe cabluri. Cele instalate deasupra unei benzi sau a unor benzi, sunt valabile pe banda sau pe benzile respective.Dacă este un singur semafor atunci el este valabil pentru toate direcţiile (chiar dacă este repetat deasupra mijlocului intersecţiei). Dacă sunt mai multe semafoare, atunci sub fiecare vor apărea o săgeată ce va indica direcţia la care se referă.Semnalul verde permite trecerea, Însă se interzice pătrunderea într-o intersecţie dacă aceasta este aglomerată şi există riscul unui blocaj.Dacă există doar un semafor, cei care merg înainte nu acordă prioritate nimănui, cei care merg la dreapta acordă prioritate pietonilor, iar cei care merg la stânga dau prioritate celor care vin din faţă si pietonilor.Dacă există mai multe semafoare, cei care merg înainte nu acordă prioritate nimănui, cei care merg la dreapta acordă prioritate pietonilor iar cei ce virează la stânga nu întâlnesc pe nimeni, deci nu acordă prioritate nimănui.Semnalul verde intermitent însoţit de săgeţi negre către dreapta, permite trecerea numai în direcţia indicată, însă trebuie să acorde prioritate celor cu care se intersectează.Semnalul roşu interzice trecerea. Vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau în dreptul semaforului.Semnalul galben nu permite trecerea. Doar în cazul în care vehiculul nu mai poate fi oprit în condiţii de siguranţă este permisă.La trecerile la nivel cu calea ferată, semnalul luminos este compus din:- două lumini roşii care se aprind alternativ. În această situaţie trenul se aproprie, conducătorul auto neavând permisiunea să treacă. Este însoţit si de un semnal sonor.- o lumină albă intermitentă. Conducătorul auto are permisiunea de a trece.Nu se permite trecerea la nivel cu cale ferată dacă:- se aprinde doar o unitate luminoasă roşie;- funcţionează doar sistemul sonor;- o singură semibarieră este coborâtă.

Semnalele poliţistului

Vor fi respectate cu precădere faţă de celălalte mijloace de circulaţie (marcaje, indicatoare, semnale luminoase).În semnalele pe care le dau poliţiştii se pot folosi de fluier, pot să ne precizeze anumite direcţii sau trasee pe care să le urmăm.Poliţistul în poziţie de drepţi cu braţul ridicat vertical se numeşte “Atenţie, Oprire!”. La acest semnal sunt obligaţi să oprească toţi conducătorii de vehicule şi pietonii care se apropie de poliţist indiferent de direcţia din care vin.Poliţistul drept cu braţul sau braţele întinse orizontal se numeşte “Oprire!”. Opresc conducătorii de vehicule care circulă pe sensul sau sensurile care intersectează braţul sau braţele poliţistului.Poliţistul drept cu braţele pe lângă corp este o continuare pentru semnul de dinainte – vor opri cei care vin din spate respectiv faţa poliţistului.

Page 87: legislatie rutiera 2012

Prin balansarea în plan vertical a unui baston reflectorizant de culoare roşie sau a unei lumni de cul roşie, avem semnalul de oprire pe timp de noapte, vor opri conducătorii de vehicule spre care se îndreaptă acel semnal.Prin rotirea braţului conducătorii au obligaţia de a mări viteza.Prin banansarea braţului în plan vertical, conducătorii au obligaţia de a reduce viteza.

MARCAJELERolul cel mai important al marcajelor este de a organiza traficul, dar poate să îi şi avertizeze sau îndrumeze participanţii la trafic.Marcajele sunt de mai tipuri:a) Longitudinale:- de separare a sensurilor de circulaţie: discontinue, continue, duble sau mixte;- de delimitare a benzilor: cu circulaţie normală, cu circulaţie reversibilă, de accelerare, de deaccelerare, de stocare, pentru vehicule lente, destinate mijloacelor de transport în comun, delimitare a părţii carosabile.b) Transversale:- de oprire;- de cedare a trecerii;- de traversare pentru pietoni;- de traversare pentru biciclişti;- pentru spaţii interzise;- pentru spaţii înguste.Marcajul longitudinal format dintr-o linie continuă simplă sau dublă, interzice trecerea cu vehiculul peste el.Marcajul format dintr-o linie continuă, aplicat pe bordura trotuarului sau pe marginea părţii carosabile, interzice staţionarea vehiculelor pe acea parte a drumului. interzice trecerea cu vehiculul peste el.Marcajul longitudinal format dintr-o linie discontinuă simplă sau dublă, permite trecerea peste aceasta. Marcajul longitudinal format dintr-o linie continuă şi una discontinuă alăturate, are pentru conducătorul de vehicul, semificaţia liniei celei mai apropiate în sensul de mers.

INDICATOARE   RUTIERE Ordinea de prioritate între diferitele tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, semnalele agentului care dirijează circulaţia şi regulile de circulaţie:1) Semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;2) Semnalele speciale de avertizare luminoasă şi sonoră;3) Semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;4) Semnalele luminoase sau sonore;5) Indicatoarele;6) Marcajele;7) Regulile de circulaţieIndicatoarele se instalează, de regulă, pe partea dreaptă a sensului de mers, însă pot fi amplsate şi

Page 88: legislatie rutiera 2012

pe partea stângă, în zona mediană a drumului, pe refugiu sau spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, de cealaltă parte a intersecţiei sau deasupra unor benzi.Semnificaţia indicatoarelor se respectă atât pe toată lăţimea drumului cât şi pe toată lungimea acestuia.

1. Indicatoare de avertizare.

Indicatoarele de avertizare se remarcă prin forma triunghiulară cu vârful în sus. Chenarul are culoarea roşie.De obicei sunt instalate la o distanţă între 100 şi 250 metri de începutul locului la care se referă, însă poate fi amplasat şi la 50 de metri.La întâlnirea unui indicator de avertizare, conducătorii de vehicule trebuie să mărească atenţia şi în anumite situaţii sunt obligaţi să reducă viteza

2. Indicatoare de prioritate

Oprire. Este un indicator de pierdere a priorităţii de trecere. Este întâlnit în intersecţiile fără vizibilitate. În acest caz conducătorii de vehicole sunt obligaţi să oprească în punctul de vizibilitate mare fără a depăşi colţul intersecţiei şi să se asigure înainte de a traversa drumul oblic.Cedează trecerea. Este un indicator de pierdere a priorităţii de trecere pe care îl vom întâlni înintersecţiile cu vizibilitate. În acest caz, conducătorul de vehicul reduce viteza, asigurarea făcându-se din mers, şi va opri în cazul în care pe drumul transversal circulă vreun vehicul.Dacă într-o intersecţie vom întâlni şi Oprire şi Cedează trecerea, vom aplica regula priorităţii de dreapta. Între Oprire şi Cedează trecerea nu există niciun grad de subordonare.

Drum cu prioritate. La acest indicator conducătorii de vehicule au prioritate faţă de cei care se deplasează pe drumul transversal.Indicatoarele Prioritate pentru circulaţia din sens invers şi Prioritate faţă de circulaţia din sens invers se instalează pe un drum îngustat. Săgeata roşie arată cine pierde prioritatea.

 

3. Indicatoare de interzicere sau restricţie

Page 89: legislatie rutiera 2012

Indicatoarele de interzicere au formă circulară cu bordură roşie.Semnificaţia acestor indicatoare începe din dreptul lor şi se termină în dreptul indicatoarelor care anunţă sfârşitul interdicţiei sau la prima intersecţie.

4. Indicatoare de obligare

Indicatoarele de obligare au formă circulară şi sunt pe fond albastru. Obligă conducătorii auto să păstreze o anumită direcţie sau viteză minimă.

5. Indicatoare de informare

Se remarcă după forma dreptunghiulară pe fond albastru.

REŢEAUA   RUTIERĂ Drumul public este definit ca fiind orice cale de comunicare terestră folosită pentru deplasarea vehiculelor şi a pietonilor.Partea carosabilă a drumului este partea pe care se deplasează vehiculele. Poate fi asfaltată, pietruită sau poate fi din beton.Acostamentul drumului public este legătura dintre partea carosabilă şi şanţ. Poate fi la acelaşi nivel cu carosabilul sau poate fi denivelat în sus sau în jos. Poate fi folosit şi pentru deplasarea pietonilor.Trotuarul este întâlnit în interiorul localităţilor şi este folosit pentru deplasarea pietonilor.Şanţul şi rigola sunt folosite pentru preluarea apei de pe carosabil.

Rampa este porţiunea de urcare a unui drum, iar panta este porţiunea de coborâre a unui drum.

Curba este porţiunea care uneşte două aliniamente (porţiuni în linie dreaptă) consecutive.

Orice drum public are două sensuri de circulaţie (excepţie face drumul cu sens unic). Prin sens de circulaţie se înţelege acea porţiune din partea carosabilă a drumului pe care toate vehicolele se deplasează în aceeaşi direcţie.     Cele două sensuri de circulaţie sunt separate deaxa drumului. Aceasta poate fi imaginară sau materializată prin marcaj. În general, axa drumului coincide cu axa de simetrie.

Rândul este subdiviziunea longitudinală a sensului de circulaţie suficient de lată pentru a putea circula un şir de vehicule. În cazul în care subdiviziunile sunt separate prin marcaj, se vor numi benzi de circulaţie.

Prin vehicul se înţelege orice sistem mecanic care se deplasează în mod frecvent pe drumul public şi este folosit pentru transport de persoane, bunuri sau efectuare de servicii. Acesta poate

Page 90: legislatie rutiera 2012

avea un motor (sau sistem propriu de propulsie) şi se numeşte autovehicul, sau poate fi un vehicul simplu (căruţă, bicicletă, cărucior tras sau împins cu mâna).Prin remorcă se înţelege acel vehicul special construit pentru a fi tractat de un autovehicul. Prin semiremorcă se înţelege acea remorcă la care lipseşte axa din faţă, o parte din greutatea semiremorcii fiind preluată de autovehiculul tractor prin intermediul sistemului de cuplare.

Din punct de vedere administrativ există drumuri de interes naţional (autostrada, drumul expres, drumul naţional-european şi cel naţional) şi drumuri de interes local (judeţean, comunal, vicinal şi strada).Aceste categorii de drumuri se pot identifica după bornele kilometrice sau după indicatoarele rutiere.Autostrada este un drum public modern destinat circulaţiei autovehiculelor. Ne oferă posibilitatea de a ne deplasa cu viteză mare în condiţii de siguranţă. Autostrăzile nu se intersectează la acelaşi nivel cu alte categorii de drumuri cu linii de tramvai sau cale ferată.Indicatorul de autostradă este litera mare A într-un chenar verde şi un număr de ordine (exemplu: A1).

Pe autostradă:- viteza maximă este de 130 km/h;- este interzisă circulaţia vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h;- este interzisă circulaţia autovehiculelor cu mase sau gabarite depăşite fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului;- este interzisă circulaţia, oprirea sau staţionarea pe banda de urgenţă;- este interzisă circulaţia pietonilor;- este interzisă circulaţia căruţelor, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, mopedelor, tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole;- este interzisă staţionarea şi parcarea în alte locuri decât cele special amenajate şi semnalizate; în cazul unei avarii, autovehiculele se scot pe banda de urgenţă;- este itnerzisă învăţarea conducerii, manifestaţiile, defilările, cortegiile şi competiţiile sportive;- sunt interzise încercările prototipurilor de autovehicule;- pe banda de urgenţă se pot deplasa doar autovehiculele poliţiei, pompierilor sau ambulanţele, numai în cazul în care celelalte benzi sunt ocupate.Drumul expres este un drum asfaltat, cu cel puţin două benzi pe sens. Viteza maximă este de 100 km/h. Oprirea este interzisă. Este semalizat cu indicatorul “Drum pentru autovehicule”

Drumul naţional-european este semnalizat cu litera mare E într-un chenar pe fond verde şi un număr de ordine (exemplu E70). Viteza maximă admisă este 100 km/h, oprirea fiind interzisă.

Drumul naţional leagă capitala ţării de reşedinţele de judeţ. Viteza maximă este de 90 km/h. Calota bornei kilometrice este vopsită în roşu.

Drumul judeţean leagă reşedinţa de judeţ cu celelalte oraşe şi comune. Viteza maximă admisă este 90 km/h. Calota bornei kilometrice este vopsită în albastru.

Drumul comunal leagă reşedinţa de comună cu celelalte sate componente. Viteza maximă admisă este 90 km/h. Calota bornei kilometrice este vopsită în galben.

Page 91: legislatie rutiera 2012

Străzile sunt drumurile din localităţi. Acestea sunt egale între ele indiferent de denumirile lor (bulevard, şosea, splai, chei, alee, stradă, uliţă, etc.) Viteza maximă admisă este 50 km/h.Recunoaşterea drumurilor este foarte importantă deoarece ne indică viteza maximă admisă, manevrele permise şi interzise dar şi prioritatea de trecere.