LEGILE SENZATIEI

of 9 /9
LEGILE SENZATIEI PROIECT REALIZAT DE: CARGOL ALMA PREDA SIMONA

Embed Size (px)

Transcript of LEGILE SENZATIEI

 • LEGILE SENZATIEI

  PROIECT REALIZAT DE: CARGOL ALMA PREDA SIMONA

 • DEFINITII ALE SENZATIEI

  Senzaiile sunt procese psihice elementare, prin care se semnalizeaz separat, sub forma unei imagini simple i primare, nsuirile concrete ale unui obiect.

  Procesul psihic de receptare si prelucrare a stimulilor din mediul extern sau intern cu ajutorul unor analizatori specializati in vederea elaborarii unei imagini senzoriale cu efect adaptiv.

  Receptia senzoriala este prima forma specifica de realizare a comunicarii noastre cu lumea externa.

 • LEGILE SENZATIEI

  Legea intensitii Existena unui stimul n mediul nconjurtor i chiar aciunea acestuia asupra organismului

  nu sunt suficiente pentru producerea unei senzaii. Pentru ca senzaia s apar este necesar ca stimulul s aib o anumit intensitate. Cantitatea minim de intensitate a stimulului capabil a produce o senzaie poart denumirea de prag absolut minimal.

  Cantitatea maxim de intensitate a stimulului care produce o senzaie de acelai fel, deci n cadrul aceleiai modaliti senzoriale, poart denumirea de prag absolut maximal.

  PAM PAm

  PAm =prag absolut minim PAM =prag absolut maxim

 • LEGILE SENZATIEI

  Legea adaptrii Creterea sau scderea sensibilitii ca urmare a aciunii repetate a stimulilor sau a modificrii condiiilor de mediu poart denumirea de adaptare senzorial. Adaptarea este un fenomen relaional deoarece ia n considerare nivelul iniial al sensibilitii, pornete de la un nivel dat al acestuia, lund apoi valori diferite in funcie de intensitatea i durata stimulului. Ea depinde i de anumite particulariti morfofuncionale ale organelor de sim, ca i de locul i rolul acestora n procesul reflectrii informaionale.

 • LEGILE SENZATIEI

  Legea sensibilizrii Dac adaptarea senzorial const n creterea sau scderea sensibilitii ca

  urmare a schimbrii condiiilor de mediu, sensibilizarea presupune creterea sensibilitii datorit interveniei unor fenomene de interaciune. Acestea din urm se produc la mai multe niveluri. Cel mai simplu nivel este cel al receptorului unui analizator, interaciunea avnd loc ntre diferitele lui elemente structurale difereniate.

 • LEGILE SENZATIEI

  Legea depresiei Const n scderea sensibilitii ca urmare a legturilor funcionale

  intraanalizatori sau interanalizaton. Funcioneaz exact dup aceleai mecanisme i la aceleai niveluri ca i legea sensibilizrii.

  Primul nivel: stimularea ndelungat a ochiului cu o lumin roie se soldeaz cu scderea sensibilitii pentru alte culori, ndeosebi pentru cele de und lung .

  Al doilea nivel: funcia localizrii spaiale a sunetelor n-ar putea fi explicat fr considerarea interaciunii dintre cele dou verigi perechi ale analizatorului auditiv, ca dovad c oamenii surzi de o ureche au mari dificulti n localizarea spaial a sunetelor.

  Al treilea nivel: sunetele cu intensitate mijlocie i mare coboar sensibilitatea bastonaelor .

 • LEGILE SENZATIEI

  Legea sinesteziei Se refer la transpunerea" unei forme de sensibilitate ntr-o alt modalitate

  senzorial. Sunt situaii cnd un stimul, dei este aplicat pe o anumit modalitate senzorial, poate produce efecte proprii unui alt analizator fr ca acesta s fi fost stimulat.

  Unul dintre primii autori care s-au ocupat cu studiul sinesteziei a fost psihologul romn Eduard Gruber (1861-1896). Avnd ca subiect un caz cu totul excepional, N. Beldiceanu, poet i n acelai timp om de tiin (arheolog), ce dispunea de capacitatea de cromatizare a sunetelor (vocale, consoane, diftongi, silabe, substantive comune).

 • LEGILE SENZATIEI

  Legea condiionrii social-istorice Desi senzaiile sunt comune pentru om i animal, la om ele sunt

  superioare tocmai datorit faptului c suport condiionarea din partea factorilor socio-istorici i mai ales culturali .

 • BIBLIOGRAFIE

  www.referate.educativ.ro www.studentie.ro Anitei, M. (2010). Fundamentele psihologiei.

  Bucuresti: Editura Universitara.

  LEGILE SENZATIEIDefinitii ale senzatieiLegile senzatiei Legile senzatiei Legile senzatiei Legile senzatiei Legile senzatiei Legile senzatiei Bibliografie