Leg is Latie

download Leg is Latie

of 24

Embed Size (px)

description

g

Transcript of Leg is Latie

 • Organismemodificate genetic

  Legislaie n industria alimentar

  Gheorghies Cosmin Vasilica

  E.F.P.A.

 • Organismemodificate

  genetic

 • Cuprins

  Ce sunt organismele modificate genetic

  Top 10 alimente modificate genetic

  Caracteristici ale alimentelor modificate genetic

  Avantaje i dezavantaje ale alimentelor modificate genetic

  Situaia mondial privind cultura transgenic

  Cultivarea alimentelor modificate genetic n Europa i Uniunea

  European Situa ia n Romnia

  Cifre oficialePorumbul modificar genetic MON810Dezbateri europeneLegisla ieEtichetareOpinia publicRecunoa terea produselor modificate genetic

  Orez cu gene umane?

  Concluzie

  Bibliografie

 • 1

 • Ce sunt organismele modificate genetic?

  Organismul modificat genetic este un organism al crui material genetic a fost alterat folosind tehnici de inginerie genetic. Tehnicile ingineriei genetice constau n izolarea segmentelor ADN (materialul genetic) de la o fiin vie (virusuri, bacterii, plante, animale i inclusiv om) pentru a le introduce n materialul ereditar al alteia. Pentru acest lucru, genele care se doresc adugate fie se ataeaz unui virus cu care organismul este apoi contaminat, fie se introduc direct n nucleul unei celule cu o seringspecial.

  Organismele modificate genetic au fost introduse n Romnia n anul 1998, cultivndu-semai multe varieti de soia modificat genetic.

  Top 10 alimente modificate genetic

  1. Porumbul a fost modificat de natur s-i dezvolte propriul insecticid. Monsanto a recunoscut c n SUA jumtate din culturile de porumb sunt modificate genetic.oarecii hrnii cu porumb modificat genetic au probleme de reproducere i fertilitate.

  2. Soia modificat s reziste la ierbicide. Produse: fin de soia, tofu, buturi de soia, ulei de soia etc. Hamsterii hrnii cu soia modificat genetic au probleme de nmulire i o rat ridicat a mortalitii.

  2

 • 3. Bumbacul de asemenea proiectat s reziste erbicidrilor. Mii de fermieri indieni au suferit afeciuni ale pielii dup expunerea lavata de bumbac modificat genetic.

  4. Papaya o varietate rezistent la un virus a fost introdus n Hawaii n 1999. Culturile de papaya transgenic ocup acum treiptrimi din totalul arhipelagului Hawaii.

  5. Orezul cultura emblem a Asiei de Sud Est a fost modificat genetic s conin o mare cantitate de vitamina A. Se pare c exist i o varietate ce conine gene umane care e cultivat pe teritoriul Statelor Unite. China Daily, un ziar online, arat c s-au semnalat probleme serioase de sntate public i mediu date de culturile de orez OMG, care dau reacii alergice. Exist i unele temeri legate detransferul de gene.

  6. Tomatele au fost modificate pentru pstrare mai ndelungat pe rafturi, prevenindu-se alterarea lor care, n mod natural, are loc rapid. ntr-un test vizndsigurana roiilor OMG, unele animale au murit la cteva sptmni de la ingerarea unor astfel de tomate.

  7. Rapia uleiul de rapi se folosete la producerea de ulei comestibil i de margarin. i mierea mai poate fi produs din flori de rapi. n Germania, autoritile au raportat c o treime din polenul prezent n mierea canadian provine de la culturi modificate genetic.

  8. Produsele din lapte. S-a descoperit c 22% din vacile de pe teritoriul Statelor Unite au fost injectate cu hormon de cretere bovin recombinant (modificat genetic) rbGH. Acest hormon produsde Monsanto determin vacile s-i sporeasc producia de lapte cu 15%. Laptele provenit de la astfelde vaci conine un nivel ridicat de IGF1 (Insulin Growth Factors factori de cretere insulinici). Oamenii au de asemenea IGF-1 n organismul lor. Cercettorii i-au exprimatngrijorarea, artnd c nivelurile sporite de IGF-1 n corpul uman au fost asociate cu cancere decolon i de sn.

  3

 • 9. Cartofii oarecii hrnii cu cartofi modificai cu Bacillus thuringiensis var. Kurstaki Cry 1 au fost descoperii cu toxinen organism. n pofida anunurilor contrare, aceasta arat c toxina Cry 1 era stabil n organismul oarecilor de laborator.Cnd riscurile de sntate au fost date publicitii, s-a pornit o dezbatere.

  10. Mazrea cea modificat genetic a fost identificat ca fiindcauza unor rspunsuri imunologice la oareci i posibil la om. Ogen de fasole a fost inclus n mazrea modificat genetic, cu scopul de a crea o protein care funcioneaz ca un pesticid.

  Caracteristici ale alimentelor modificate genetic1

  Planta Caracteristici de Caracteristici nutri ionale i de cultivare prelucrare

  Porumb Rezisten la boli Con inut mai mare de amidonRezisten la insecte Amidon modificatRezisten la dunatorii de depozit Coninut ridicat de lizin i triptofan

  Coninut mbunt it de proteinCon inut crescut de ulei i modificarea propor iei de acizi gra i

  Orez Rezisten fa de bacterii Con inut mai mare de pro-vitamina ARezisten fa de insecte Con inut mai mare de fierRezisten la duntorii de depozitRezisten la boli de natur fungicToleran erbicideCapacitate de fotosintez crescut

  Soia Protec ie fa de insecte Compozi i ie mbuntit a uleiuluiRezisten la viroze Con inut crescut de vitamina E

  Nivel sczut de compu i flatulen i Arom mbuntit

  Rapi Rezisten crescut la boli Compoziie mbuntit a uleiuluiProtec ie fa de insecte

  Cartof Rezisten la insecte Con inut mai ridicat de amidonuriRezisten la boli fungiceRezisten la virusuriRezisten la duntori de depozitRezisten la lovituri

  Tomate Rezisten la insect Con inut crescut de licopenRezisten la boli Proprieti de procesare mbunt iteRezisten la virusuri

  Banane Rezisten la boli fungice Coacere ntrziat

  1 Nicolau A.- Alimente modificate genetic n scopuri nutri ionale , pg. 86

  4

 • Avantaje/ dezavantaje ale alimentelor modificate genetic

  Prerile specialitilor n agricultur i ale oamenilor de tiin sunt nc mpr ite, ntre cei care susin c aceasta ar fi o solu ie pentru rezolvarea unor situa ii precum foametea din unele zone din Africa sau Asia i cei care spun c acest tip de plante pun n pericol sntatea oamenilor.

  Avantaje Dezavantaje-rezisten mbuntit la boli, duntori i -posibile boli umane (efecte toxice sau alergice)erbicide-plante rezistente la secet i la duntori -efecte negative asupra dinamicii i diversit ii

  genetice a popula iilor de specii din mediulrespectiv

  -cereale cu con inut crescut de protein -apariia infertilit ii i, implicit, sc dereanatalit ii

  -cereale fr gluten -diminuarea rezisten ei organismelor la microbe(cre terea bolilor infec ioase)

  -orez cu con inut ridicat de vitamina A -rezisten a la antibiotic att la oameni, ct i la animale

  -semin e de rapi cu acizi gra i care pot fi -modificarea descompunerii n sol a materialuluiutiliza i n regimurile dietetic organic-plante fr proteine provocatoare de alergii -dominarea produc iei mondiale de alimete de(precum kiwi) cteva companii-ro ii cu coacere n timpul transportului -cre terea dependen ei de na iunile industrializate

  de ctre rile n curs de dezvoltare-reducerea timpului de maturare -etichetarea care nu este obligatorie n unele ri-biotransformare pentru produsele forestiere

  Sursa: 1. http://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricultura/11566-imbolnavirea-organismul-prin-inginerie-genetica.html2. Genomycs.energy.gov

  5

 • SITUA IA MONDIAL

  Suprafeele cultivate cu plante modificate genetic la nivel mondial au dep it anul trecut 160milioane de hectare, n cre tere cu 8% fa de anul anterior, dar dublu fa de anul 2004. Peste 16,7 milioane de agricultori din 29 de ri cultiv organisme modificate genetic (OMG), potrivit raportului anual al ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications).Cre terea suprafe elor este de dou ori mai rapid n rile n curs de dezvoltare. Acestea reprezint50% din creterea mondial nregistrat de culturile transgenice, fiind a teptat ca n acest an suprafeele cultivate s le depeasc pe cele din rile industrializate.

  Aproape 90% din suprafaa plantat cu organisme modificate genetic n 2007 se rezum la cinci ri n America de Nord i Sud, cu 80% n Statele Unite, Argentina i Brazilia. O singur ar,Statele Unite, cultiv peste 50% din culturile modificate genetic a lumii. Pe mai pu in de 3% din suprafaa cultivabil din India i China sunt plantate culturi modificate genetic, dintre care aproapeexclusiv bumbac modificat genetic.

  SUA este principalul productor de culturi transgenice cu 69 milioane de hectare cultivate, fiind urmat de Brazilia 30,3 milioane de hectare -, aceasta fiind i ara cu cel mai mare ritm de cre tere anual (20%). n India, cultura bumbacului modificat genetic 10,6 milioane hectar e a devenit cea mai productiv, n timp ce n China s-a ajuns la suprafete de 3,9 milioane de hectare. nFilipine, suprafe ele cultivate cu porumb transgenic ating 600.000 ha, n cre tere cu 20%.

  Situa ia mondial a celor mai importante culturi d e organisme modificate genetic n anul 2011

  ara Suprafa cultivat cu OMG (ha)SUA 69 mil.Brazilia 30,3 mil.India (bumbac) 10,6 mil.China 3,9 mil.Filipine (porumb) 600 000Sursa: http://www.forbes.r o

  6

 • CULTIVAREA PLANTELOR MODIFICATE GENETIC N EUROPA

  Din punct de vedere legal soia modificat genetic nu este autorizat pentru cultivare pe teritoriul Uniunii Europene (UE). n Romnia aceasta a fost interzis n anul 2006 nainte de aderarea la UE. Cultivarea de OMG fr autorizaie se sancioneaz cu amend de la 50 000 la80 000 lei.

  Este autorizat, ns, cultivarea porumbului modificat genetic MON810, "inventat" de compania Monsanto.

  n Uniunea Europeana exist, ns, ase state care au interzis cultivarea porumbului MON810: Fran a, Germania, Austria, Grecia, Ungaria i Polonia. Conform eurobarometrelor realizate n ultimul deceniu, consumatorii europeni i-au exprimat refuzul categoric de a nu consuma organisme modificate genetic.

  Uniunea Europeana, una din pieele cheie pentru industria biotehnologic, rmne nchis culturilor transgenice, opinia public fiind opus acestui tip de alimente de mai bine de zece ani.

  Doar dou culturi transgenice sunt autorizate s fie cultivate n UE, porumbul de la Monsanto, MON810 i cartoful Amflora de la BASF. Porumbul a fost modificat genetic pentru aproduce propria toxina mpotriva duntorului comun Ostrinia Nubilialis (vierme sfredelitor al tulpinii porumbului).

  Cartoful Amflora a fost modificat genetic pentru un coninut sporit de amidon, dar totodat,con ine i o gena marker de rezisten la antibiotice precum kanamicina i neomicina.

  n ceea ce privete Europa, anul trecut s-a nregistrat o cretere de peste 25% la suprafeelecu porumb transgenic, suprafaa cultivat atingnd 114 490 ha. Trebuie menionat c BASF a ngheat ncepnd cu jumtatea lunii ianuarie dezvoltarea i comercializarea tuturor culturilor transgenice destinate continentului european.

  7

 • n anul 2010, opt ri europene au cultivat plante transgenice, pe o suprafa total de 91 438 ha, astfel:

  Sursa: Ghid de buzunar. Culturi i politici OMG, pg. 24

  Un studiu recent, efectuat de Universitatea din Reading, Marea Britanie a relevat faptul c agricultorii europeni pierd ntre 443 i 929 de milioane de Euro n fiecare an, din cauz c nu li sepermite s cultive plante transgenice. Dac, de exemplu, agricultorii europeni ar putea adopta porumbul Bt rezistent la duntori i n alte ri dect n Spania, valoarea estimativ a beneficiuluipe care acetia l-ar obine ar fi de 157-334 milioane de Euro/an. Dac bumbacul transgenic rezistent la insectele duntoare ar fi disponibil pentru cultivare i n Uniunea European, potenialul beneficiu de circa 80 de Euro la hectar pe care l-ar obine agricultorii care cultiv n prezent circa 260.000 ha de bumbac n Grecia i Spania ar duce la un total de 20,8 milioane de Euro/an.

  8

 • Creterea estimativ a venitului anual, dac porumbul transgenic ar putea fi cultivat n toat Europa

  Sursa: Ghid de buzunar. Culturi i politici OMG, pg. 25

  Beneficiul estimativ al cultivrii soiei tolerante la erbicide n Europa se situeaz ntre 5 milioane i 19 milioane de Euro. Introducerea rapiei oleaginoase transgenice n Europa le-ar aduceagricultorilor din UE un beneficiu anual potenial de 195-318 milioane de Euro.

  Europa import o parte substanial din furajele de care are nevoie, iar o mare parte din oferta mondial pentru aceste produse este transgenic. Un total de circa 30 de milioane de tone sunt importate anual n Europa din ri tere, format din 13 milioane t de soia boabe, 22 milioane t de rot de soia, 2,5 milioane t de porumb, 2 milioane t de rapi i 0,1 milioane t de bumbac. Cresctorii europeni de animale depind de importurile de soia, pentru furaje. Europa import cea mai mare parte a soiei pe care o utilizeaz, iar majoritatea acestor importuri constau din culturi transgenice din America de Nord i America Latin.

  Opinia public rmne opus alimentelor transgenice (conform Eurobarometer) i opiniile guvernelor Europene rmn mprite n problema autorizrii plantelor transgenice n Europa.

  9

 • Institutii relevante din UE:

  Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara EFSA

  Responsabilitatea principal a acestei autorit i, a a cum a fost stabilit n 2002, este de aoferi consultan tiin ific pe toate problemele cu impact direct sau indirect asupra siguranei alimentare. EFSA desfoar evaluri ale riscurilor asupra lanului alimentar, inclusiv referitor lasntate i mediu de via pentru animale i sntatea plantelor. EFSA coordoneaz evaluareatiin ific a organismelor modificate genetic n cadrul procedurii de autorizare a noilor organisme

  modificate genetic pe piaa european, conform Legisla iei pentru Alimenta ie i Hran Furajer. ncadrul EFSA funcioneaz un birou special desemnat pentru activit i pe tema organismelor modificate genetic: Biroul OMG.

  Co-ExtraCo-Extra este un proiect finanat de Uniunea European cu implicarea sectorului public i

  privat, oameni de tiin , i agen ii de PR. Proiectul are scopul de a introduce organismele modificate genetic n agricultura european. Se concentreaz pe co-existen a culturilor modificate genetic cu celenemodificate genetic i pe promovarea organismelor modificate genetic.

  Centrul de Cercetare Combinat - JRC (Joint Research Centre)

  JRC, prin diferitele sale institute serve te ca i resurs tiin ific pentru Comisia European. n numele Directoratului General pentru Sntate (DG Sanco), JRC furnizeaz informa ii publice legate de organismele modificate genetic i valideaz metode pentru identificarea (testarea) acestora. Sub coordonarea JRC func ioneaza Re eaua European a Laboratoarelor OMG, reea care const n peste 45 de laboratoare care dezvolt i valideaz metode de testare a organismelor modificate genetic, precum i colecteaz materiale de referin necesare. Unul dintre studiile importante coordonate de JRC este: O Analiz Descriptiv a Culturilor Conven ionale, Ecologice i Modificate Genetic i a Certificrii Semin ei de Produc ie n UE - 2008 .

  Directoratul General de Mediu - DG Environment

  Este departamentul de mediu din cadrul Comisiei Europene i are responsabilitateaimplementrii legisla iei n domeniul organismelor modificate genetic.

  10

 • SITUA IA N ROMNIA

  Soia modificat geneticPrimele culturi comerciale de plante modificate genetic (MG) au

  fost introduse n Romnia n anul 1998. Este vorba de 14 varieti de soia modificat genetic.

  Cifre oficiale arat c:- n anul 2004 au fost cultivate 5 523 ha cu soia MG, - n anul 2005 au fost cultivate 87 600 ha cu soia MG - iar n 2006 au fost cultivate 137 275,5 ha.

  Cnd Romnia a devenit stat membru al UE n anul 2007, soia MG a fost oficial interzispentru cultivare pe teritoriul Romniei, conform reglementrilor europene (soia MG nu era autorizat pentru cultivare pe teritoriul UE, fiind considerat nefezabil din punct de vedere economic).

  Porumbul modificat genetic MON810

  Totusi, n acela ii an, n luna aprilie, a fost aprobat tacit pentru cultivare n Romnia un soi de porumb MG cu denumirea MON810 (ce apar ine companiei Monsanto). Acesta era singurul OMG autorizat n UE.n Romnia nu au fost efectuate studii de evaluare a porumbului modificat genetic pentru a se vedea care sunt efectele asupra mediului.

  Romnia este o ar n care culturile de porumb au devenit o tradi ie, de innd un patrimoniugenetic valoros de variet i tradi ionale de porumb. Cele aproximativ 3 milioane de hectare cultivate cu porumb nemodificat genetic sunt expuse contaminarii.

  11

 • n privina porumbului modificat genetic MON810, cifrele oficiale arat c suprafe ele pecare a fost cultivat au intregistrat:

  - n 2007 - 332,5 ha. - n 2008 - 6130,44 ha. - n 2009 - 3243,52 ha. - n 2010 - 822,6 ha. - n 2011 - 588,18 ha.

  Astfel, se poate analiza evoluia cultivrii acestui tip de aliment, pe perioada 2007- 2011.

  Sursa: http://www.infomg.ro/web/ro/Situatia_in_Romania/

  12

 • Situaia cultivrii porumbului modificat genetic pe teritoriul rii, n perioada 2007- 20112

  2 http://www.infomg.ro/web/ro/Situatia_in_Romania/

  13

 • Dezbateri Europene

  nc din 2007, Romnia a artat o puternic atitudine pro OMG n cadrul dezbaterilor europene. Exist o serie larg de discu ii n domeniul OMG n cadrul structurilor UE n ceea ce privete noi aprobri de OMG. Votul Romniei n aceste discuii s-a situat fie n favoarea OMG-urilor, fie neutru. Acest lucru demonstreaz pe de o parte succesul eforturilor depuse de companiile productoare de OMG, pentru a influena decizia la nivelul autorit ilor romne ti, iar pe de alt parte, lipsa de interes a autorit ilor de a evalua riscurile asupra mediului i snt ii umane.

  Deasemenea, guvernul romn acioneaz ca facilitator pentru Monsanto i alte companii productoare de soia modificat genetic. Acestea folosesc exemplul "experien ei romne ti" n cazul soiei modificate genetic pentru lobby n cadrul Comisiei Europene. "Experiena romneasc"se refer la succesul enorm pe care l-a avut soia modificata genetic n Romnia i cum se poate implementa o astfel de practic la scar larg.

  Romnia este singura ar din lume care a raportat o producie la hectar mai mare pentru soia modificat genetic dect soia convenional. Datele despre producia record nu au fost niciodat verificate n mod oficial i nu au fost autentificate.

  Legislatia OMG

  n ceea ce prive te legisla ia romneasc n domeniul OMG, aceasta este rezultatul unei armonizari grbite a normelor na ionale cu directivele europen e. Romnia este statul cu cele mai multe legi n acest domeniu 27 la numar ce reglementeaza OMG-urile ntr-o maniera complicatce las loc interpretrii. Multe dintre aceste legi nu au fost supuse dezbaterii publice. Legea nr. 247 din 30/06/2009 - Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 472 din

  08/07/2009 pentru aprobarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 43/2007 privind introducerea deliberat n mediu i introducerea pe pia a organismelor modificate genetic.

  Legea nr. 3 din 09/01/2008 - Publicat n Monitorul Oficial nr. 21 din 11 ianuarie 2008.pentru aprobarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 44/2007 privind utilizarea ncondiii de izolare a microorganismelor modificate genetic.

  Ordinul Guvernului nr. 98 din 25.01.2008 pentru aprobarea Regulamentului privindorganizarea i funcionarea Comisiei pentru Securitate Biologic Ordinul Guvernului nr. 5 din 31/01/2008 - Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 111 din

  12/02/2008- pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotarrii Guvernului nr. 956/2005 privind plasarea pe piata a produselor biocide, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice, al ministrului mediului si gospodaririi apelor si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nr. 1.321/280/90/2007.

  Ordinul Guvernului nr. 466 din 22/04/2008 pentru stabilirea componentei nominale aComisiei de Securitate Biologica.

  14

 • Ordinul Guvernului nr. 55 din 16/01/2007 - Publicat n Monitorul Oficial nr. 81 din 1 februarie 2007 -pentru nfiinarea Registrului naional al informaiei cu privire la modificrile genetice din organismele modificate genetic i transmiterea informaiei ctreComisia European.

  Hotrrea Guvernului nr. 497 din 23/05/2007 - Publicat n Monitorul Oficial nr. 398 din 13iunie 2007 -privind stabilirea unor msuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 1.946/2003 din 15 iulie 2003 privind micarea transfrontier a organismelor modificate genetic.

  Ordonan de urgen a Guvernului nr. 44 din 23/05/2007 - Publicat n Monitorul Oficial nr.438 din 28 iunie 2007 -privind utilizarea n condiii de izolare a microorganismelor modificate genetic.

  Ordonan de urgen a Guvernului nr. 43 din 23/05/2007 - Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 435 din 28/06/2007 -privind introducerea deliberat n mediu i introducerea pepia a organismelor modificate genetic.

  Ordinul ministrului mediului nr. 1829 din 21/11/2007 - Publicat n Monitorul Oficial, ParteaI nr. 856 din 13/12/2007 -pentru aprobarea ndrumarului privind evaluarea riscurilor asupra mediului i sntii umane, datorate introducerii deliberate n mediu i pe pia a organismelor modificate genetic.

  Hotrrea Guvernului nr. 173 din 09/02/2006 - Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 206 din 06/03/2006 -privind trasabilitatea i etichetarea organismelor modificate genetic itrasabilitatea alimentelor i hranei pentru animale, obinute din organisme modificate genetic.

  Hotrrea Guvernului nr. 256 din 22/02/2006 - Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr.206 din 06/03/2006 -privind introducerea pe pia a organismelor modificate genetic destinate utilizrii ca hran pentru animale i alimente.

  Ordinul ministrului agriculturii nr. 237 din 07/04/2006 - Publicat n Monitorul Oficial,Partea I nr. 337 din 14/04/2006 -privind autorizarea cultivtorilor de plante modificategenetic.

  Ordinul ministrului agiculturii nr. 284 din 26/04/2006 - Publicat n Monitorul Oficial, ParteaI nr. 377, din 03/05/2006 -pentru abrogarea Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 462/2003 privind evidenta agentilor economici care cultiva organismemodificate genetic.

  Legea nr. 265 din 29/06/2006 - Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 586 din 06/07/2006 -pentru aprobarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 195/2005 privindprotecia mediului.

  Ordinul ministrului agriculturii nr. 471 din 14/07/2006 - Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 663 din 02/08/2006 -pentru modificarea i completarea Ordinului ministrului agriculturii, pdurilor i dezvoltrii rurale nr. 237/2006 privind autorizarea cultivatorilor deplante modificate genetic.

  Ordinul ministrului agriculturii nr. 730 din 01/11/2006 - Publicat n Monitorul Oficial,Partea I nr. 918 din 13/11/2006 -pentru aprobarea radierii soiurilor de soia modificategenetic din Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultur din Romnia.

  Ordinul ministrului mediului nr. 606 din 06/07/2005 -Publicat n Monitorul Oficial nr. 704din 4 august 2005 -privind aprobarea Formularului pentru prezentarea rezultatelor introducerii deliberate n mediu a plantelor superioare modificate genetic, n alte scopuri dect introducerea pe pia.

  15

 • Ordinul ministrului mediului nr. 838 din 15/09/2005 - Publicat n Monitorul Oficial, Partea Inr. 864 din 26/09/2005 -pentru aprobarea ndrumarului privind aplicarea anexei nr. 122 "Planul de monitoring" la Ordonana Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obinere, testare, utilizare i comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum i a produselor rezultate din acestea, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 214/2002.

  Ordinul ministrului mediului nr. 923 din 06/10/2005 -Publicat n Monitorul Oficial nr. 937din 20 octombrie 2005 -pentru aprobarea Formularului de prezentare a rezumatului notificrii privind introducerea pe pia a organismelor modificate genetic, ca atare sau n produse.

  Norma ANPC din 07/10/2005 -Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 77 din 27/01/2006-privind autorizarea punerii pe pia a porumbului dulce din linia de porumb modificat genetic Bt11, ca aliment nou sau ingredient alimentar nou. Autoritatea Naional pentru Protec ia Consumatorului - ANPC.

  Ordinul ministrului mediului nr. 1295 din 23/12/2005 - Publicat n Monitorul Oficial, ParteaI nr. 42 din 17/01/2006 -pentru aprobarea Formularului de prezentare a rezumatului notificarii privind introducerea deliberat n mediu a organismelor modificate genetic, n alte scopuri dect introducerea pe pia.

  Legea nr. 59 din 11/03/2003 - Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 192 din 26/03/2003-pentru ratificarea Protocolului de la Cartagena privind biosecuritatea la Convenia privind diversitatea biologic (semnat la 5 iunie 1992 la Rio de Janeiro), adoptat la Montreal la 29 ianuarie 2000.

  Legea nr. 214 din 19/04/2002 - Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 316 din 14/05/2002 -pentru aprobarea Ordonan ei Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de ob inere, testare, utilizare i comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum i a produselor rezultate din acestea.

  Legea nr. 266 din 15/05/2002 - Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 343 din 23/05/2002 -privind producerea, prelucrarea, controlul i certificarea calitii, comercializarea seminelor i a materialului sditor, precum i nregistrarea soiurilor deplante.

  Legea nr. 86 din 10/05/2000 - Publicat n Monitorul Oficial al Romniei nr. 224 din 22 mai2000 -pentru ratificarea Conveniei privind accesul la informaie, participarea publicului laluarea deciziei i accesul la justiie n probleme de mediu, semnat la Aarhus la 25 iunie 1998.

  Legea nr. 58 din 13/07/1994 - Publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 199 din 02/08/1994-pentru ratificarea Conveniei privind diversitatea biologic, semnat la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992.

  16

 • Un aspect i mai grav legat de legisla ia OMG este aplicarea acesteia. Un exemplu concret, este felul n care Romnia a pus n aplicare interzicerea cultivrii soiei MG. Eforturile depuse pentru nlturarea acesteia din cmpuri au fost superficiale i iresponsabile. Mai mult de att, Registrul National al OMG din anul 2006 arat faptul c autoritile nu aveau niciun control asupracultivrii soiei MG nici n momentul n care era autorizat n Romnia. Exist numeroase cazuri dedate care lipsesc (loca ii ale culturilor, dimensiuni ale culturilo r, variet ile cultivate, originea semin elor, destina ia produc iei etc.) precum i date procesate gre it (gre eli aritmetice de baza suma suprafe elor).

  Etichetare

  Legislaia romneasc prevede etichetarea produselor modificate genetic ca fiind obligatorie nca din iunie 2006 (Legea 106/2002 prevederile legate de OMG fiind completate de HG173/2006). Aceasta lege n vigoare, nu este implementat. Nici in prezent nu exist nici mcar unprodus alimentar sau furajer comercializat pe pia a din Romnia, care sa fie etichetat ca fiind modificat genetic sau ca avnd ingrediente modificate genetic. Astfel, consumatorii din Romniasunt priva i de dreptul de a alege de pe rafturile din magazine produse ne-modificate genetic, neputnd identifica acele produse modificate genetic prin simpla consultare a etichetei.

  Opinia public

  81,5 % dintre romni vor ca autorit ile de la Bucure ti s interzic Organismele Modificate Genetic (OMG), n timp ce trei sferturi dintre acetia nu doresc s consume astfel de produse, relevun sondaj de opinie realizat de IMAS, la comanda Centrului de Informare pentru Organismele Modificate Genetic-InfOMG.

  De cealalat parte, Federa ia Na ional a Productorilor Agricoli din Romnia consider c argumentele asocia iilor "anti OMG" din punct de vedere tiin ific i tehnic sunt lipsite de rigoare.

  Potrivit FNPAR, importurile de materii prime sau subproduse, provenite din culturi modificate genetic, continu s fie permise. FNPAR susine c scoaterea soiei modificate genetic dincultur a dus la pierderi de 1,2 miliarde de euro anual pe ntreaga filier n Romnia. 3

  3 http://www.ziare.com/economie/agricultura/cultivarea-plantelor-modificate-genetic-pro-si-contra-1017118

 • 17

 • Recunoa terea produselor modificate genetic 4

  ntregul secret const n descifrarea etichetei, adic acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dup caz, pe punga n care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale).

  Orice etichet are ntre 4-5 cifre:

  dac produsul are 4 cifre (de ex. 4021) nseamn c a fost crescut ntr-un mediu normal, nsnu BIO. Produsul ns NU a fost modificat genetic.

  dac produsul are 5 cifre, iar prima cifr incepe cu 9 (de ex. 96584), nseamn ca este BIO.

  dac produsul este format din 5 cifre, iar prima cifr este 8 (de ex. 86584), nseamnc acesta a fost modificat genetic.

  Printre giganii biotehnici se enumer:MonsantoVentria BioScienceDow Chemical CorporateBayer CropScienceSyngentaDuPontBASF.

  Orez cu gene umane?

  Chiar ntre organismele modificate prin inginerie genetic, exist un caz cu totul special.

  Este un orez ce conine gene umane, produs de compania Ventria Bioscience i care este cultivatacum pe circa 1600 de hectare n Junction City, Kansas, SUA poate i prin alte pri, i cea maimare parte a oamenilor habar n-au c exist aa ceva.

  Firma cultiv de civa ani buni n secret soiul de orez modificat cu gene din ficatul uman, n scopulde a preleva proteinele dezvoltate de acest Frankenorez i de a le folosi la producerea de medicamente. Cu aprobare de la USDA departamentul agriculturii din SUA Ventria a luat una din cele mai larg rspndite cereale din lume i o folosete drept catalizator pentru obinerea de noi medicamente.

  Iniial, cultivarea acestui tip de OMG, n trei varieti, a fost limitat la interiorul laboratoarelor. n2007, Ventria a scos orezul afar, n aer liber.

  Compania a ncercat s-l cultive mai nti n Missouri, dar a ntmpinat rezisten din partea

  4 http://www.gazetadeagricultura.info/marketing/12120-recunoasterea-produselor-modificate-genetic.html

  18

 • Anheuser-Busch i a altor firme, care au ameninat s boicoteze tot orezul produs n acel stat dacVentria ar fi plantat orezul n graniele statului din inima SUA. Aa nct Ventria s-a mutat cu plantrile n Kansas.

  Problema cea mare const n faptul c, dei acest tip de orez nu a fost aprobat pentru consumuluman, este cultivat n cmp deschis, unde potenialul de nmulire necontrolat este uria, iar pericolul pentru sntatea public este, de asemenea, pe msur.

  Cu toate protestele care au urmat contientizrii acestor riscuri, USDA (U.S. Department of Agriculture) a aprobat cultivarea n cmp deschis a acestui orez. i aceasta dup ce FDA (Food andDrug Administration) a refuzat autorizarea OMG-ului produs de Ventria n 2003.

  n concluzie, impactul organismelor modificate genetic poate s fie att pozitiv, ct i negativ, att asupra umanit ii, ct i asupra mediului nconjurtor. Informarea cu privire la acest subiect las de dorit, oamenii nefiind con tien i de ceea ce consum, cu att mai pu in la e fectele a ce consum asupra a tot ce i prive te.

  Modificarea genetic constituie o ncercare a umanit ii, a stiin ei de a dezvolta produse mai bune, mai rezistente n timp i mpotriva factorilor duntori, o privire ctre viitor i evolu ie, n vederea mbuntirii strii sociale i economice

  19

 • Bibliografie

  Ghid de buzunar. Culturi i politici OMG

  http://www.realitatea.net/ce-sunt-organismele-modificate-genetic-sunteti-de-acord-cu-ele_821597.html

  http://www.agir.ro/buletine/41.pdf

  http://www.infomg.ro/web/ro/Legislatie_OMG/Legislatie_RO/

  http://www.gazetadeagricultura.info/marketing/12120-recunoasterea-produselor-modificate-genetic.html

  http://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricultura/11566-imbolnavirea-organismul-prin-inginerie-genetica.html

  http://www.ornl.gov/hgmis/elsi/gmfood.shtml

  http://www.badpolitics.ro

  http://www.forbes.ro/Culturile-transgenice-acopera-10-din-supratele-cultivate-din-lume_0_3743.html

  http://www.infomg.ro/web/ro/Situatia_in_Romania/

  20