Leg is Latie

download Leg is Latie

of 17

 • date post

  26-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  0

Embed Size (px)

description

jk

Transcript of Leg is Latie

 • ETICHETAREA PRODUSELOR ALIMENTARE

 • OBIECTIVE OPERATIONALE S prezinte cadrul legislativ privind etichetarea alimentelor S enumere cerinele cu privire la nscrisurile de pe eticheta alimentelor prezentate S identifice elementele componente obligatorii ale etichetei S stabileasc rolul informrii corecte a consumatorilor n privina alimentelor comercializate de ctre agenii economici S-i formeze deprinderi de citire a informaiilor nscrise pe etichetele alimentelor pe care le consum /cumpar

 • 1.ACTE NORMATIVE

  Hotrrea Guvernului nr. 106/2002- Reglementeaz

  modul de etichetare a alimentelor livrate consumatorilor

 • 2. Cerine cu privire la nscrisurile de pe etichete. Scopul etichetrii este de a da consumatorilor informaiile necesare, suficiente, verificabile i uor de comparat. nscrisurile de pe etichet trebuie s fie vizibile ,lizibile, scrise cel puin n limba romn.

 • 3.Elementele obligatorii ale etichetelor produselor alimentare:

  1. denumirea sub care este vndut alimentul;2. lista cuprinznd ingredientele;3. cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente; 4. cantitatea net pentru alimentele preambalate;5. data durabilitii minimale sau, n cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad nalt de perisabilitate, data limita de consum;6. condiiile de depozitare sau de folosire, atunci, cnd acesta necesit indicaii speciale;7. denumirea sau denumirea comercial i sediul productorului, al ambalatorului sau al distribuitorului; n cazul produselor din import se nscriu numele i sediul importatorului sau ale distribuitorului nregistrat n Romnia;

 • 8. locul de origine sau de provenien a alimentului, dac omiterea acestuia ar fi de natur s creeze confuzii n gndirea consumatorilor cu privire la originea sau proveniena reala a alimentului; 9. instuciuni de utilizare, atunci cnd lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor; 10. concentraia alcoolic pentru buturile la care aceasta este mai mare de 1,2 % n volum; 11. o meniune care s permit identificarea lotului; 12. meniuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse

 • IMPORTANA INFORMRII Cu toii consumm produse alimentare zilnic, dar cu sau far voia noastr omitem s citim informaiile de pe etichet, dar pentru acest mic amnunt riscm s ne punem viaa n pericol . Este important s tim s ne folosim de informaiile date de ctre productorul produsului alimentar nainte de a-l cumpra.

 • DENUMIREA PRODUSULUIDenumirea sub care este vndut alimentul consumatorului final sau agenilor economici care prepar ori furnizeaz hran pentru populaie este cea prevzut de reglementrile specifice alimentului respectiv, mprumutnd o parte din denumirile ingredientelor principale.

 • MARCAREA PRODUSULUIVa cuprinde denumirea si datele de contact ale firmei productoare.

 • IngredientelePrin ingredient se nelege orice substan, inclusiv aditivii, utilizat la producerea sau la prepararea unui aliment i care va fi coninut i de produsul finit ca atare sau ntr-o form modificat.

  Lista cuprinznd ingredientele conine toate ingredientele din alimente n ordinea descresctoare a cantitii, determinat n momentul introducerii n fabricaie; vitaminele i mineralele adugate n alimente se menioneaz n listacuprinznd ingredientele.

 • Cantitatea netanscrierea cantitii nete a alimentelor preambalate se face n uniti de volum pentru produsele lichide i n uniti de mas pentru celelalte produse, utilizndu-se,dup caz, litrul, centilitrul, mililitrul, kilogramul sau gramul.

  Prevederile referitoare la indicarea cantitii nete se aplic i n cazul n care prin acte normative specifice se impune indicarea cantitii nominale minime sau medii. esimbolul european referitor la standardele aprobate de Comunitatea European

 • Termenul de valabilitatePe eticheta sau pe ambalajul alimentelor se nscrie de ctre productor data durabilitii minimale, respectiv data pn la care acestea i pstreaz caracteristicile specifice n condiii de depozitare corespunztoare.

  Data va fi precedat de meniunea: - "A se consuma, de preferin, nainte de ...", dac n dat este inclus ziua; sau - "A se consuma, de preferin, pn la sfritul ...", dac se indic luna i anul sau numai anul.

  Data se compune din indicarea clar a zilei, lunii i a anului, ntr-o form cronologic necodificat; n cazul alimentelor: - a cror durabilitate este mai mic de 3 luni, este suficient s se indice ziua i luna; - a cror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mic de 18 luni, este suficient s se indice luna i anul; - a cror durabilitate este mi mare de 18 luni, este suficient s se indice anul.

 • Eticheta nutriionalaEtichetare nutriional - orice informaie care apare pe etichete i se refer la: - valoarea energetic; urmtoarele substane nutritive: proteine, glucide, lipide, fibre, sodiu, vitaminele i mineralele prezente n cantiti semnificative, conform tabelului care face parte integrant dinprezentele norme Metodologice.Informaia referitoare la vitamine i minerale, trebuie, de asemenea, exprimat n procente din doza zilnic recomandat (DZR) prevzut n tabel. Informaia se exprim la 100 g sau la 100 ml

 • Codul cu bareEste o modalitate de reprezentare grafica a caracterelor numerice sau alfanumerice prin alternarea unor bare de culoare nchisa cu spatii albe de dimensiuni diferite.

 • Simbol pentru protecia mediului Recilarea este operaia de realizare a unui material nou din materiale deja folosite.Semn de codificare a materialului din care este confecionat consta intr-o sgeata nchisa competata fie cu un numr, fie cu o abreviere pentru tipul de material.

  Consumatorul trebuie sa arunce ambalajul in containere speciale.