LeCtura #2 mostra

of 10 /10
Le CTura nr. 2 2010 mihail g. eminovici 15-01-1850 SEX drugs & rock’n’roll

Embed Size (px)

description

Mult sex, multe droguri, mult rock and roll. Toate în cantități mari, toate a naibii de pasionale, toate respingător de brutale. La prima vedere. Sex, drugs & rock’n’roll, la prima vedere, mai ales dacă se întâmplă să ai o cultură generală peste medie, în mod normal te duce cu gândul doar la exces. De fapt la orice, numai bun nu. De altminteri chiar curentul în sine a suferit din cauza abuzului și obsesiei cu care a fost tratat. Sunt disponibile cărți, filme, piese de teatru, sute de înregistrări muzicale s.a.m.d. Foarte multe dintre ele sunt însă proaste. Sau chiar foarte proaste. Dar dacă am privi mai în ansamblu, mai de sus, cu mai puțină obsesie și mai multă analiză. Eminescu nu făcea sex, nu-și îmbăta simțurile? S-au inventat drogurile abia acum 40-50 de ani? Am descoperit sentimentul de libertate numai după ce am născocit democrația? S-a trezit omenirea abia în secolul douăzeci să descopere viața cu excesele ei? Nici vorbă!

Transcript of LeCtura #2 mostra

 • Le CTuranr. 22010

  mihail g. eminovici15-01-1850

  SEX drugs & rocknroll

 • [email protected]

  0745464326

  web design | print design | comunicare online

  Creativitatea este un drog fr de care nu pot tri.Cecil B. DeMille

 • 3Sex, drugs & rocknrollMult sex, multe droguri, mult rock and roll. Toate n cantiti mari, toate a naibii de pasionale, toate respingtor de brutale. La prima vedere. Sex, drugs & rocknroll, la prima vedere, mai ales dac se ntmpl s ai o cultur general peste medie, n mod normal te duce cu gndul doar la exces. De fapt la orice, numai bun nu.

  De altminteri chiar curentul n sine a suferit din cauza abuzului i obsesiei cu care a fost tratat. Sunt disponibile cri, filme, piese de teatru, sute de nregistrri muzicale s.a.m.d. Foarte multe dintre ele sunt ns proaste. Sau chiar foarte proaste.

  Dar dac am privi mai n ansamblu, mai de sus, cu mai puin obsesie i mai mult analiz. Eminescu nu fcea sex, nu-i mbta simurile? S-au inventat drogurile abia acum 40-50 de ani? Am descoperit sentimentul de libertate numai dup ce am nscocit democraia? S-a trezit omenirea abia n secolul douzeci s descopere viaa cu excesele ei? Nici vorb!

  Aa c ne-am pus pe scormonit la bibliotec, ne-am fcut rost de filme, am ntrebat oameni mai vechi dect noi i am ncercat s venim cu un numr n care s explicm ce e aia Sex, drugs & rocknroll i la ce ne ajut n via. Aa cum am tiut noi mai bine. Sau, de ce nu, mai prost. Ateptm s ne contrazicei.

  Suntem:

  Vlad Lipovanucoordonator

  Adriana Streteeditor

  Ana Alfianueditor

  Ctlin Hegheeditorialist

  Monica Moldovaneditor

  Oana Hodadefoto

  Olga Efremov editor

  Paul Socol editor

  contact: wwww.revistalectura.ro

  [email protected]

  sprijinii dewww.cumparcarte.ro

  www.anvico.rowww.digitalcolorcompany.ro

  un concept vizual realizat de

  ISSN 2068 908X

  www.lipoandfriends.com

  Catalin Heghes,

 • 6Drag prines urban,eti o fiin recemoart pe dinuntrute mnnc urbeaasfaltul i taie din sufletm plictisetieti prea importantcu jobul tu de intelectualcu meeting-urile tale high class society.eti mult prea busyca s stai la chit-chat.dar nu mai conteaz,eu o s stau cu gaca,mai facem un diblui ne uitm dup meteorii,ne construim o amintire nou.tu o s stai i-o s-i amintetide liceu, de vremurile bunecnd n-aveai principii de carton.Pr

  ine

  sa u

  rban

  Paul Socol

 • 7Sex n literatur? Din belug Literatura din sex? Prea puin. O delimitare clar e dificil. Mi se mai pare c, la problema scrisului despre sex, soluiile oscileaz ntre excesul de metaforizare i excesul invers (grotesc, abject, concretee vulgar pur i simplu), adic ntre prea mult literatur i deloc literatur. A ncerca s susin afirmaia aceasta i s art, cu exemple, ce se afl ntre cele dou feluri extreme n care pot fi tratate scenele de sex.

  EroticaAdriana Strete

 • 16

 • 17

  ***

  MIHAI EMINESCUo alt via

  1850 - 1889

  E adevrat, cam asta facem i noi, dar totui e aa de interesant s cunoti viaa personal a unui autor att de renumit, chiar idolatrizat. De exemplu, cine ar fi tiut c, pe cnd avea cam nou ani, Eminescu, narmat cu o carte i doi-trei covrigi, obinuia s dispar de acas nfundndu-se prin codrii din mprejurimile Ipotetilor, nnoptnd pe unde putea?

  Dar afar de acestea vor cta vieii taleS-i gseasc pete multe, ruti i mici scandale

  Astea toate te-apropie de dnii... Nu luminaCe n lume-ai revrsat-o, ci pcatele i vina,

  Oboseala, slbiciunea, toate relele ce suntntr-un mod fatal legate de o mn de pmnt;

  Toate micile mizerii unui suflet chinuit

  Mult mai mult ai vor atrage dect tot ce ai gndit.(Mihai Eminescu, Scrisoarea I)

 • 32

  Nicu Mihoc

  medical, dar l iau pentru c aa au spus ei, cei de acolo, detepii. i cnd i ntrebi: dar aia ce nseamn? Pauz. Nici mcar nu au curiozitatea s zic: da, domnule, e ok, dar hai s vd eu. Caut n carte, descoper tu i compar. Vrei s ai o prere? Despre profesia ta, despre lume? Nu o poi lua din alt parte dect din carte.

  C.: Trebuie format, nu luat. N.M.: Care-i prerea ta?Prerea mea e prerea lui Tudor Vianu, care spunea despre Eminescu c a zis Caragiale c a zis Maiorescu c e talentat. Asta e prerea mea.Dar ai citit Titu Maiorescu?Nu, dar mi-a zis doamna profesoar.Citii! Lucrurile nu stau chiar aa. Pe Eminescu l-au transformat tia n Luceafr, l-au fcut aa, un tip care era deasupra lumii, el n-avea treab cu lumea asta, numai cu poezia n asta l-au dus. Au fcut din el un sfnt. i cu sfinii e nasol. Nu! Era un tip mito, i plcea alcoolul, i plceau gagicile, era un tip de via. Ai vicii, ce s facem. Vicioi. Ce tip de raport ai cu lumea? Att de mult conteaz Eu cred c un artist, indiferent n ce form Michael a fost un artist ce a schimbat lumea, a fcut ceva, a adus ceva omenirii. Dar a murit. n ultimii ani se tot zicea: i la negru, d-l ncolo, se tot face alb Cnd eti n top e o presiune ngrozitoare i lumea nu nelege asta. i nu rezistau, i luau la ven bieii i atunci deveneau dependeni. M uitam la toate trupele din perioada mea de atunci. Lumea zicea c se drogheaz. i noi ne ntrebam ce era aia, de unde s tim noi? Atunci a aparut mixtura de medicamente, cu tot felul de chestii, cu somnifere, cu tot

  felul, pe linguri i o beai. ntr-o sear cu un prieten bun am stat i noi pn la cinci dimineaa i am zis s ncercm i noi. Niciun efect nu a avut, poate eram un pic mai vioi. Ca s poi fugi de lumea real ntr-o lume a ta, simi nevoia unei izolri, cteodat. i nu tii cum s faci asta. Dar dect s iei aia ca s te izolezi, mai bine du-te undeva i stai acolo.

  C.: Funcioneaz mai bine cu imaginaia dect cu realitatea?N.M.: La unii funcioneaz mai bine cu imaginaia, dar cel mai bine e s nu te autodistrugi, pentru c n momentul cnd nu mai ai un control asupra a ceea ce iei i devii dependent, atunci e grav, pentru c se transform ntr-o boal. Trebuie s fiu n alt parte, mi doresc altceva. Asta poate veni i din acumulare de frustrri, fiecare avem frustrri. Greu de spus. Dar nu cred c e bine. Nu nseamn c nu se face. Dar eu pot visa i fr. Lumea e puin bolnav, s tii, suntem puin bolnavi. Le avem n noi pe toate.

  Catalin Heghesfoto: Oana Hodade

 • 33

 • 40

  TIPAR CARTE | CARTE PERSONALIZAT | RECONDIIONARE CARTE | EDITUR

  www.digitalcolorcompany.ro

  Crile nu cresc n copaci.

  Autorii scriu cri...

  Tipografia le aduce

  mai aproape de oameni!