Lacuri din Romania

13
Lacuri din Romania Cop Mihai

description

Lacuri din Romania. Cop Mihai. Lacul Sf.Ana (lac de munte ). - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Lacuri din Romania

Page 1: Lacuri din Romania

Lacuri din Romania

Cop Mihai

Page 2: Lacuri din Romania

Lacul Sf.Ana (lac de munte) Lacul Sfânta Ana este un lac vulcanic si se

află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.

Page 3: Lacuri din Romania
Page 4: Lacuri din Romania

Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea. Localnicii știu că "Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții". Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice.

Page 5: Lacuri din Romania

Lacul Bucura (lac de munte) Este un lac glaciar.Se află în căldarea Bucura,

sub varful Peleaga și Șaua Bucurei, fiind orientat în direcția nord - sud, la altitudinea de 2040 m. Suprafata lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m și lățimea medie de 160 m, perimetrul de circa 1390 m. Lățimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de 625.000 m³. Adâncimea maximă a apei lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale.

Page 6: Lacuri din Romania
Page 7: Lacuri din Romania

Este cel mai mare lac glaciar din Romania. Cel mai impunator lac alpin din Carpatii romanesti se afla in caldarea Bucura, sub Varful Peleaga si Saua Bucurei, fiind orientat in directia nord-sud, la altitudinea de 2040m.

Page 8: Lacuri din Romania

Lacul Techirghiol(lac de litoral) Situat la 18 km sud de Constanta , pe malul

lacului cu acelasi nume (11.6 kmp), Techirghiol dobandeste statutul de statiune balneara in 1899, cand s-a inaugurat "Azilul maritim Techir-ghiol", cu 40 de paturi si instalatii pentru bai cu namol.Factorii curativi sunt apa sarata a lacului si namolul terapeutic. Apa are o mineralizare de 96.6g/l, cu predominarea clorurii de sodiu, clorurii de magneziu si iodurii de sodiu. Namolul este de origine organica si contine saruri multiple. Ca o consecinta fireasca, statiunea s-a profilat pe tratamentul reumatismului cronic, anemiilor, rahitismului, afectiunilor ginecologice.

Page 10: Lacuri din Romania

In anul 1388 Dobrogea sa unit pentru prima data cu Tara Romaneasca sub domnia lui Mircea cel Batran. O prima mentiune documentara a asezarii Techirghiol dateaza din 1560, cand Tekfur-koy este numit, in firmane ale sultanului Suleyman Magnificul catre domnitorul Moldovei.

Page 11: Lacuri din Romania

Lacul Ursu (lac de deal) Pe meleaguri transilvanene, in statiunea Sovata se

afla lacul Ursu cel mai mare lac heliotermic din lume. Unic in Europa, lacul Ursu are o adancime de 17.5 m si s-a format prin 1875 in urma unor alunecari de teren.

Lacul Ursu isi primeste fiecare an miile de turisti care vin atat pentru relaxare cat si pentru vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice. Unii dintre noi se bucura de lacurile termale, altii de lacurile sarate iar, altii de lacul Ursu care le implineste pe amandoua. Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata.

Page 13: Lacuri din Romania

La Sovata se fac bai calde de namol si apa tot timpul anului, iar stratul de apa helioterm, cu temperaturi mai ridicate, da posibilitatea prelungirii sezonului cu balneatie in aer liber.

Dupa folosire, namolul pentru impachetari este aruncat inapoi in lac, pentru ca, astfel, in scurt timp, isi reface proprietatile. Medicii spun ca, din cercetari, reiese ca mai exista resurse de namol pentru inca 70 de ani.

Pe langa lacul Ursu, la Sovata se mai gasesc cateva lacuri sarate, dintre care lacul Negru instalat intr-o mina de sare prabusita este folosit la bai calde si reci, fiind prevazut cu instalatii proprii.