Lab2-Motorul Trifazat Asincron

download Lab2-Motorul Trifazat Asincron

of 15

 • date post

  20-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  208
 • download

  14

Embed Size (px)

Transcript of Lab2-Motorul Trifazat Asincron

Universitatea POLITEHNICA din Bucureti Facultatea de Automatic i Calculatoare

Acionri2011-2012

-Laborator 2Motorul de curent alternativ trifazat, asincron

Alexandru-Ionu PDURARU Vasile CALOFIR

Structura

StatorulStatorul unui motor asincron trifazat este format din lamele circulare din otel (tole) care sunt crestate in interior. Se formeaza o structura cu interior cilindric pe suprafata caruia s-au creat o serie de crestaturi prin care sunt amplasate infasurarile aferente celor trei faze. Numarul de crestaturi este conform cu numarul de poli prevazuti la proiectare. Numarul de poli pentru fiecare faza determina turatia maxima a motorului.

RotorulEste singura componenta aflata in miscare. Cel mai comun tip de rotor este cel de tip cusca (de veverita) squirrel cage Este format tot prin suprapunerea unor discuri lamelare din otel prin care trece o serie de bare conductoare distribuite uniform pe circumferinta rotorului.

Prin suprapunerea lamelelor de otel se formeaza nucleul rotorului. De obicei, pentru formarea barelor conductoare se recurge la turnarea aluminiului prin canalele rezultate in rotor. Barele astfel formate sunt conectate electric si mecanic prin intermediul unor inele terminale formate din acelasi material.

Mod de functionareIpotezeEfectul mecanic de rotire a axului motorului are la baza interactiunea dintre campul magnetic generat de stator prin alimentarea infasurarilor la sursa de curent trifazat si campul magnetic generat de barele din rotor ca urmare a curentului indus in acestea.

Se considera un stator cu cate doi poli pentru fiecare faza

Infasurarile pentru fiecare faza sunt dispuse la 2 radiani una fata de alta.

Mod de functionareCampul magnetic invartitorCampul magnetic invartitor este generat de polii statorului atunci cand infasurarile statorice sunt parcurse de curentul electric. Sensul de parcurgere in interiorul statorului al campului magnetic generat este dat de pozitia vectorului rezultant la momente succesive de timp.

Secventa de lucru

Parametri motorului trifazatTuratia sincrona (a campului magnetic invartitor) depinde de frecventa curentului de alimentare conform relatiei:n= 60f p

unde p este numarul de perechi de poli pe faza

Daca motorul este asincron, atunci turatia rotorului (n 2 ) va fi mai mica decat turatia de sincronism (n) . Se defineste parametrul numit alunecare care leaga cele doua turatii:s= nn 2 n

adica, n 2=n(1s) turatia rotorului in functie de turatia de sincronism. Randamentul motorului trifazat este dat de relatia:= Pn Pa

unde:

P n [kW ] - puterea mecanica (livrata la arborele motorului) P a [kW ] - puterea absorbita din reteaua electricaU n I n si n sunt valorile nominale ale tensiunii, curentului si a

P a = 3U nI ncos n

factorului de putere, specificate pe placuta motorului.

Scheme electriceAlimentare generala trifazataCircuitul principal de alimentare care include: F0 siguranta automata tripolara cu protectie la scurtcircuit si suprasarcina; Q0 intreruptor tripolar general cu maner pentru oprire de urgenta.

Scheme electricePornirea directaSchema de forta 400V AC Circuitul de alimentare a motorului, care cuprinde: KM1 Contactor tripolar de forta; QM1 Intreruptor automat tripolar pentru protectia motorului; M1 Motor asincron trifazat cu rotorul in scurtcircuit.

Scheme electricePornirea directaSchema de comanda 230V ACCuprinde: F1 Siguranta automata diferentiala; QM1 (33 34) Contact auxiliar normal deschis al intreruptorului automat QM1; S0 Buton-ciuperca (cu contact normal inchis) pentru oprirea de avarie; S2 Buton cu contact normal inchis, fara automentinere, pentru comanda opririi; S1 Buton cu contact normal deschis, fara automentinere, pentru comanda pornirii; KM1 (43 44) Contact auxiliar al contactorului KM1, normal deschis; KM1 (A1 A2) Bobina contactorului KM1.

CerintePornirea directaProiectati si implementati schema de forta si schema de comanda pentru pornirea directa a motorului asincron trifazat adaugand cate un buton suplimentar pentru pornire si oprire.

Proiectati si implementati schema de forta si schema de comanda pentru pornirea directa a motorului asincron trifazat folosind comutatoare de tip cheie (switch buttons).

Nota - Motorul va fi conectat pe rand in triunghi si in stea pentru fiecare dintre cazurile de mai sus.

Scheme electriceSchimbarea sensului de rotatieSchema de forta 400V AC

Circuitul de alimentare a motorului, care cuprinde: KM1, KM2 Contactoare tripolare de forta; QM1 Intreruptor automat tripolar pentru protectia motorului; M1 Motor asincron trifazat cu rotorul in scurtcircuit.

Scheme electriceSchimbarea sensului de rotatieSchema de comanda 230V ACCuprinde: F1 Siguranta automata diferentiala; QM1 (33 34) Contact auxiliar normal deschis al intreruptorului automat QM1; S0 Buton-ciuperca (cu contact normal inchis) pentru oprirea de avarie; S2 Buton cu contact normal inchis, fara automentinere, pentru comanda opririi; S1, S5 Butoane cu contacte normal deschise, fara automentinere, pentru comanda pornirii; KM1 (43 44), KM2 (43 44) Contacte auxiliare al contactoarelor KM1 si KM2, normal deschise; KM1 (A1 A2), KM2 (A1 A2) Bobinele contactoarelor KM1 si KM2.

Schema incompleta!

CerinteSchimbarea sensului de rotatieProiectati si implementati schema de pornire cu schimbarea sensului de rotatie a motorului asincron trifazat, realizand interconditionarea la schimbarea sensului de rotatie (pentreu evitarea scurtcircuitului).

Proiectati si implementati schema de pornire cu schimbarea sensului de rotatie a unui motor asincron trifazat folosind comutatorul de tip cheie cu trei pozitii.