Jules Verne - Claudius Bombarnac

download Jules Verne - Claudius Bombarnac

of 108

 • date post

  27-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  68
 • download

  17

Embed Size (px)

description

Jules Verne - Claudius Bombarnac

Transcript of Jules Verne - Claudius Bombarnac

JULES VERNE

CLAUDIUS BOMBARNAC

Editor: Lucian BORLEANURedactor: Bogdan CHIRCEADTP: Grupul Editorial LUCMANIlustraii: Ana SILAGHICoperta: Vanda DU

Editura Lucman

Toate drepturile pentru ediia de fa sunt rezervateEditurii Lucman.Reproducerea parial sau integral a textuluifr acordul editurii este interzis i va fi pedepsit conformlegilor n vigoare.

Comenzile pot fi trimise pe adresa editurii:

Editura LucmanBucureti, Str. Miron Costin nr. 19, Sector 1Telefon/fax: 021.222.53.17e-mail: comenzi@lucman.ro

HYPERLINK "http://www.lucman.ro"www.lucman.roDescrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei

VERNE, JULES

Claudius Bombarnac / Jules Verne; trad. SandaRadian; ed. Lucian Borleanu. - Bucureti: Lucman, 2006ISBN: 973-723-085-X

I. Radian, Sanda (trad.)

II. Borleanu Lucian (ed.)

821.133.l-32=135.1JULES VERNECLAUDIUSBOMBARNAC

Traducerede

Sanda Radian

LUCMAN

CLAUDIUS BOMBARNACCarnetul unui reporter

I

Claudius Bombarnac, reporter, Secolul XX, Transcaucazia,Tiflis1. Astfel suna adresa destinatarului depeei pe care am gsit-ope 13 mai, cnd am ajuns la Tiflis.

Iat textul acesteia:

A se suspenda orice proiect. La data de 15 curent, ClaudiusBombarnac se va afla n portul Uzun-Ada1, de pe litoralul estical Mrii Caspice. Acolo va lua trenul direct Marele Transasiatic,ntre grania Europei i capitala Chinei. Va trebui s transmitimpresii sub form de cronic, s intervieveze personaje de vazntlnite pe parcurs, s semnaleze cele mai mici incidente prinscrisori sau telegrame, dup nevoie, pentru un reportaj.

Secolul XX se bizuie pe zelul, activitatea, ndemnarea cores-pondentului su, cruia i deschide cont nelimitat.

Tocmai sosisem n dimineaa aceea la Tiflis, avnd intenia srmn trei sptmni, pentru ca apoi s vizitez inuturile Georgiein beneficiul ziarului i, speram eu, al cititorilor lui.

1. Astzi, Tbilisi, capitala Georgiei (n.r.).

2. Astzi, Kizyl-Su (n.r.).

JULES VERNE

Iat surprizele, ntmplrile neateptate ale existenei unui cores-pondent itinerant! Pe vremea aceea, trenurile ruseti erau legatede linia georgian Poti-Tiflis-Baku. Dup un lung i interesantdrum prin provinciile Rusiei meridionale, trecusem Munii Caucazi aveam de gnd s m odihnesc n capitala Transcaucaziei... iuite c autoritara administraie a Secolului XXmy-m\ acorda decto jumtate de zi pentru oprirea n acest ora! Tocmai debarcasemi eram silit s-o pornesc din nou la drum, fr s am timp mcars-mi desfac valiza. Ce vrei! Trebuie s rspunzi mulumitorexigenelor reportajului, cerinelor att de moderne ale interviu-lui. i ct studiasem pentru a fi pregtit de cltorie, ct de bineeram aprovizionat cu documente geografice i etnologice refe-ritoare la regiunea transcaucazian...

Dai-v osteneala s nvai c acea cciul din blan n formde turban, pe care i-o pun pe cap i cazacii, se cheam papekha",haina ncreit la bru, unde se aga cartuiera, este numit deunii tcerkcska" iar de alii bemet". Fii n msur s afirmaic georgianul i armeanul poart o toc semnnd cu o cpnde zahr, c negutorii poart tulup", un fel de cojoc din pielede oaie, iar parii i kurzii poart o hain mioas, care prin apre-tul ei este impermeabil.

Ce s mai vorbim despre felul n care i ncadreaz chipulfermector frumoasele georgiene cu un tasakravi" alctuit dintr-opanglic subire, un vl din ln i unul din muselin! Rochiilelor n culori vii au mneci largi, fusta de dedesubt este legat ntalie, scurteica lor de catifea este mpodobit cu blan i bran-demburguri cu fireturi aurite, iar mantia de var este din pnzalb, tceadreul", strns tare la cot. Ce s mai scriu acum de totsoiul de veminte specifice pe care le notasem n carnetul meude reporter? Degeaba am nvat c orchestrele naionale sunt alc-tuite din zurna", care sunt nite evi subirele, dintr-un fel de clari-nete iptoare, din mandoline cu corzi de alam ciupite cu o pan,din teianuri", viori pe care se cnt vertical, din dimplipite",

6

CLAUDIUS BOMBARNAG

un fel de iter care are sunetul grindinei cnd bate n geamuri.Degeaba am nvat c aska" este o sabie agat de o bandu-lier mpodobit cu inte i broderii de argint, c pumnalul nfiptla bru se numete kudjall" sau kandjiar", c armamentul sol-dailor din Caucaz este completat de o puc lung cu eav dinoel de Damasc, care arc inelele din metal cizelat.

Degeaba am nvat c tarantas" este un soi de cru reze-mat pe cinci scnduri destul de elastice, aezate ntre roile foartedeprtate una de alta i de nlime mijlocie; c aceast cru estecondus de un icmtcik", cocoat pe capr, care ine n fru treicai i c atunci cnd este nevoie i se ia un al patrulea cal de lasmatritel", adic de la eful de pot al drumurilor caucaziene,primului vizitiu i se altur un al doilea, faletrul".

Degeaba am nvat c versta este egal cu un kilometru i aizecii apte de metri, c diversele populaii nomade ale guberniilortranscaucaziene sunt alctuite din urmtoarele neamuri: kalmuci,descendenii eleuilor, cincisprezece mii; kirghizi de origine musul-man, opt mii; ttari de Kundorf, o mie; ttari de Sartof, o sutdoisprezece; nogai, opt mii cinci sute; turkmeni, aproape patru mii!

Aadar, dup ce am tocit" att de amnunit Georgia, iat cun ucaz m oblig s o prsesc! i nu voi avea nici mcar timps vizitez muntele Ararat, locul unde s-a oprit, n a patruzecea zia potopului, arca lui Noe, corabia primitiv a ilustrului patriarh;i va trebui s renun s-mi public impresiile despre o cltorien Transcaucazia, s pierd cel puin o mie de rnduri de articol pen-tru care aveam la dispoziie cele treizeci i dou de mii de cuvinteale limbii noastre, cte recunoate actualmente Academia Francez!

Este o lovitur prea grea, dar n-am ce discuta. i, mai nti,la ce or pleac trenul din Tiflis spre Marea Caspic?

Gara Tiflis este nodul a trei linii de cale ferat: linia de vest,care se termin la Poti, port la Marea Neagr, unde debarc pa-sagerii care vin din Europa; linia de est, care se oprete la Baku,

unde se mbarc pasagerii pentru a strbate Marea Caspic i, n

7 _

JULES VERNE

sfrit, linia construit de rui, pe o lungime de o sut aizeci ipatru de kilometri, ntre Circaucazia i Transcaucazia, de laVladikavkaz1 la Tiflis, traversnd pasul Arkhot, aflat la o mie cincisute de picioare altitudine i care leag capitala georgian detrenurile Rusiei meridionale. M duc la gar alergnd i m repedspre casa de bilete.

La ce or am un tren spre Baku?

Mergei la Baku? ntreab slujbaul i-mi arunc prindeschiztura ghieului o privire scruttoare.

Cred c nu-i interzis s pleci la Baku!

Nu, replic el sec, cu condiia s ai un paaport n regul.

Voi avea un paaport n regul, l asigur eu.

Apoi m mrginesc s ntreb din nou cnd pleac trenul spreBaku.

La ase seara.

i cnd ajunge?

A doua zi, la apte dimineaa.

La timp ca s iau vaporul spre Uzun-Ada?

La timp.

i omul de la ghieu rspunde salutului meu cu o politeeautomat. Problema paaportului nu m preocup; consulul francezva ti s-mi dea referinele cerute.

Pn la ase seara numai... i s-a fcut deja ora nou! Nu-inimic! Cnd anumite itinerarii i permit s explorezi Parisul ndou zile, Roma n trei i Londra n patru, ar fi destul de neobinuits fie imposibil s vizitezi Tiflis ntr-o jumtate de zi; i prin astaneleg s vd vison-visu"! Ce naiba, ori eti reporter, ori nu eti!

Firete c, dac ziarul meu m-a trimis n Rusia, vorbesc curentrusa, engleza i germana. A cere unui cronicar s cunoasc vreocteva mii de limbi strine care servesc la exprimarea gndurilorn cele cinci coluri ale lumii, ar fi exagerat. De altfel, cu cele treilimbi strine menionate mai sus, la care se adaug franceza, poi

1. Astzi, Ordjonikidjzc (n Rusia) (n.r.).

8

CLAUDIUS BOMBARNAC

s strbai pn departe ambele continente. E adevrat c mai ei turca, din care n-am reinut dect cteva locuiuni, i chineza,din care nu tiu nici o iot. Dar n-am a m teme c voi rmnegur-casc n Turkestan sau n Imperiul Celest". De interpreinu voi duce lips pe drum i sunt sigur c nu voi pierde nici celmai mic amnunt n timpul cltoriei mele cu Marele Transasiatic.tiu s vd i voi vedea. de ce m-a ascunde? Fac parte dintrecei care cred c pe Pmnt totul este material de cronic, iar glo-bul terestru, Luna, cerul, universul n-au fost create dect pentrua furniza articole de ziar i c, prin urmare, pana mea nu va omape parcursul cltoriei.

nainte de a vizita Tiflis, s terminm cu problema paapor-tului. Din fericire, nu era vorba s obin o poderojnaia", docu-ment de care odinioar avea neaprat nevoie oricine cltorea prinRusia. Aceasta era pe timpul curierilor i al cailor de pot i, datoritputerii sale, acest act oficial nltura toate dificultile, asigura celmai rapid atelaj la halte, cea mai mare bunvoin din partea vizi-tiilor potalionului, cea mai mare vitez de transport, ntr-o ataremsur, nct un cltor cu o recomandare bun putea strbaten opt zile i cinci orc cele dou mii apte sute de verste caredespart Tiflisul de Sankt Petersburg. Dar ct de greu i puteaiprocura un asemenea paaport! Astzi este de ajuns un simplu per-mis de circulaie, un permis atestnd, ntr-o oarecare msur, ceti ceea ce n rile civilizate se cheam un om cumsecade".Graie concursului pe care mi-l va da consulul nostru din Tiflis,nu voi ntrzia s fiu n regul cu administraia de la Moscova.Este o chestiune de dou ore i dou ruble. Dup aceea, m voiconsacra n ntregime, cu ochii, urechile i picioarele, explorriicapitalei georgiene, fr s iau un ghid, ceea ce nu mi-ar face nicio plcere. E adevrat c a fi fost n stare s-l conduc pe oricestrin prin labirintul acestei capitale, pe care o studiasem dinainteatt de minuios. Am un dar nnscut pentru asta.

9

JULES VERNE

Iat ce recunosc mergnd la ntmplare: nti Duma", adicpalatul municipal, unde i are reedina golova", care este pri-marul. Dac mi-ai fi fcut cinstea s m nsoii, v-a fi condusspre