Jocuri Pt Copii

of 21 /21
Afla unde e obiectul pentru copii de 2 1/2-3 1/2 ani Roaga-l pe copilul tau sa ascunda o jucarie. Incearca sa ghicesti unde este, punandu-i intrebari de genul :" Este cumva in cutia cu jucarii? Este sub perna? Este in spatele fotoliului? " In timp ce intrebi ridici perna, de exemplu, sa vezi daca este acolo sau nu. In felul acesta copilul invata cuvinte cu ajutorul carora se va putea pozitiona (,,langa, in fata, sub, in spatele?). Frunza Un joc de echipa Pentru acest joc este nevoie de minim 4 jucatori (2 in fiecare echipa, numarul maxim este limitat numai de dimensiunea careului :D. Scopul jocului este sa reusesti sa iesi afara fara sa pasesti in afara careului desenat. Se deseneaza cu creta un careu pe asfalt. Aici este un desen al careului:

Embed Size (px)

Transcript of Jocuri Pt Copii

Afla unde e obiectul

Afla unde e obiectul

pentru copii de 2 1/2-3 1/2 ani

Roaga-l pe copilul tau sa ascunda o jucarie. Incearca sa ghicesti unde este, punandu-i intrebari de genul :" Este cumva in cutia cu jucarii? Este sub perna? Este in spatele fotoliului? " In timp ce intrebi ridici perna, de exemplu, sa vezi daca este acolo sau nu. In felul acesta copilul invata cuvinte cu ajutorul carora se va putea pozitiona (,,langa, in fata, sub, in spatele?).

Frunza

Un joc de echipa

Pentru acest joc este nevoie de minim 4 jucatori (2 in fiecare echipa, numarul maxim este limitat numai de dimensiunea careului :D. Scopul jocului este sa reusesti sa iesi afara fara sa pasesti in afara careului desenat. Se deseneaza cu creta un careu pe asfalt. Aici este un desen al careului:

Aveti insa grija sa nu va loviti prea tare! Distractie placuta

Cele sapte muze

Exercitii de dictie de George ROCA

Cele sapte muze Cu priviri de zuzeScriu ca sa se amuzeVersuri andaluze !

Sase calauzeIncearca-acuze

Cinci femei lehuzeCa ar fi farfuze.

Cinci fine meduze,geometrii confuze,Cu unghiuri obtuzeSi ipotenuze !

Patru buburuze, Roii archebuze,Bizaie ursuzeZburda pe peluze !

Trei babe mofluzeFara dinti si buze Trag turte pe spuze. Fara sa se scuze

Doua utobuzeLovite de-obuzeAu lumini difuze, Si defect la diuze

Una din ecluzeLa usi cu mezuzeLupta cu taluzePunandu-si ventuzeAlunelul

Alunelu alunelu hai la jocSa ne fie, sa ne fie cu norocRef: Cine-n hora o sa joaceMare, mare se va facecine n-o juca de fel Sa ramina mititel.Alunelu alunelu hai la jocSa ne fie, sa ne fie cu noroc.

Copii se tin de manute, formand un cerc. In timpul cantecelului, cu pasi marunti se apropie toti de centru, (ca la hora). La refren se invart spre stanga, de exemplu, iar cand se repeta refrenul, se vor invarti in partea opusa.

Am cazut in fantana

Un copil din grupa va sta pe un scaun in fata copiilor si atunci cand este liniste spune:copilul: "Am cazut in fantana!"grupa de copii: "Si cati metri are?"copilul: "10" (de exemplu)grupa de copii: "Si cine vrei sa te scoata?"copilul: "Mihai" (de exemplu)Mihai vine la copilul de pe scaun, dau mana si nr. pana la 10.Daca stie sa numere ii ia locul, iar daca nu, trece inapoi la locul lui.

Am pierdut o batistuta

Se joaca in cel putin patru copii. Ai nevoie de o batistuta. Copiii stau in cerc, iar unul in afara cercului cu batista sau un servetel se duce roata si canta:Am pierdut o batistutaMa bate mamicaCine-o are sa mi-o deieCa-i sarut gurita.Batista-i parfumataSe afla la o fataLa o fata frumoasaPe care o iubesc .Dupa ce a fost cantat cantecelul copiii care se tineau de maini inchid ochii si cel care statea in afara cercului pune batistuta in spatele unui copil. Apoi ceilalti copii deschid ochii si fiecare se va uita in spate. Cel care are batistuta trebuie sa il sarute pe obraz pe cel din afara cercului. Cel care a primit batistuta va inlocui primul copil in afara cercului si tot asa pana la sfarsitul jocului.

Alege perechea de obiecte

pentru copii de 2-4 ani

PerechilePune pe masa cate 2 linguri, 2 farfurii, 2 periute de dinti, 2 sapunuri, etc. Amesteca-le si apoi arata-i copilului tau o lingura, de exemplu, si roaga-l sa-ti dea si cealalta lingura. Se pot alege si animale de plus daca aveti 2 iepuri, 2 ursuleti, 2 masini, etc.

Apa, apa, foc, foc

dezvoltarea orientarii, a simtului tactil

Unul dintre copii va fii legat la ochi, iar alt copil va ascunde o jucarie prezentata anterior. Dupa ce toata grupa a vazut unde este ascunsa jucaria, se da start la joc. Copilul legat la ochi incepe sa caute jucaria. Cu cat este mai aproape de locul unde este ascunsa jucaria cu atat se va striga de catre copii foc, foc, foc. Cu cat se departeaza de obiect, copiii vor striga apa, apa. Jocul continua pana jucaria este gasita, apoi se reia jocul de catre alt copil

Bucatarul

Atentie la pofticiosi!-pentru copii peste 3 ani

Un grup asezat in linie dreapta. Un copil pe postul de "bucatar" sta in fata lor cu o minge in mana si o arunca unuia dintre copii spunand: "sa manance, sa manance...un mar" Copilul la care bucataru a aruncat mingea trebuie s-o prinda, daca cuvantul rostit este un articol comestibil si sa o lase sa cada daca cuvantul rostit este orice alt obiect/lucru/fenomen

Cuvinte si mingi

dezvolta vocabularul, 3-6 ani

Se poate juca de catre un parinte (educator) si alti 2 copii, cel putin. Parintele stabileste din ce domeniu se vor rosti cuvinte. De exemplu: nume de baieti/ fete, tari, orase, flori, animale, obiecte din casa/ scoala/ baie, nume de dulciuri/ mancaruri etc.Parintele arunca mingea la un copil, iar acesta, dupa ce o prinde, spune un cuvant din domeniul ce s-a stabilit, apoi arunca mingea inapoi.Dupa ce copiii au epuizat cuvintele dintr-un domeniu, se stabileste un altul.

Da sau nu

Jocul se joaca in doua sau mai multe persoane,se pune o intrebare oarecare si nu trebuie sa raspunzi cu da si nu . Daca ai raspuns cu da sau nu, primesti pedeapsa. Exemplu corect-intrebare:"Ai fost la magazin ?"raspuns:"Am fost ."

De-a v-ati ascunselea

Se joaca in minim 3 copii.Se stabileste un nr. (pana la cate se va numara, respectiv timpul pt. ascuns).Unul isi ascunde ochii si numara, in timp ce ceilalti trebuie sa se ascunda.Cel care a numarat trebuie sa gaseasca pe rand toti copiii.Primul care a fost gasit va numara la runda urmatoare

Dezvoltarea simtului cantitatii

Se iau bucati de lemn de diferite greutati si copilul cu ochii inchisi trebuie sa le puna in ordinea greu-tatii. Se pot alege lemne de diferite culori pentru aceeasi greutate.

Decupeaza si lipeste!

Dezvolta indemanarea si imaginatia

Ai nevoie de cateva poze cu personaje din desene animate, flori, casute, norisori, animale etc, o foarfeca, o coala de hartie si un tub de lipici.Arata-i copilului cum se decupeaza, dupa care lasa-l pe el s-o faca.Dupa ce a decupat suficiente poze, lipiti pozele pe coala de hartie urmand propria imaginatie.

Deschide urechea bine!

Conducatorul jocului alege un copil care trebuie sa stea cu ochii inchisi iar ceilalti cinta:Deschide urechea bineSa vedem ghicesti ori ba?Cine te-a strigat pe tine?Hai ghiceste nu mai sta!

Unul dintre copiii care cinta il striga pe nume pe cel cu ochii inchisi, iar acesta trebuie sa ghiceasca cine l-a strigat. Pentru amuzament copii isi pot schimba vocea. Daca cel care a strigat este identificat trece cu ochii inchisi, daca nu, se reia si striga altcineva.

Familia

Jocul se poate juca intre mai multi participanti si este un joc de stimulare a imginatiei si creativitatii. Printr-o numaratoare cunoscuta deja de copii, se alege unul dintre ei. Acesta spune un cuvant si ceilalti participanti la joc trebuie sa scrie timp de un minut toate cuvintele care au o legatura cat de mica in raport cu acel cuvant ales. Castigatorul este cel care scrie cele mai multe cuvinte si acesta va alege cuvantul pentru urmatorul joc. Succes!!!

galben,verde,rosu

Un copil sta cu spatele la ceilalti copii si spune galben,verde,rosu.Intre timp ceilalti copii alearga catre el.Cand se intoarce ,ceilalti copii trebuie sa stea nemiscati.Daca vede ca un copil se misca acel copil o v-a lua de la capat.Se repeta procedura pana cand un copil v-a ajunge la el.Acel copil ii va lua locul.

Ghice ce este?

Jocul este foarte simplu, l-am inventat cand am plecat prima data la mare doar eu si fiica mea de 3,5 ani pentru ai indeparta plictiseala.Incepi fraza cu cuvintele "Ce este..." si apoi adaugi detaliile lucrului pe care vrei sa-l descri fara sa-i pronunti numele. De exemplu: "Ce este alb, face spuma si ne spalam pe manute si pe corp...?" "Sapunul.""Ce este galben, ne incalzeste si sta sus pe cer...?" "Soarele."...Cu cat dati mai multe detalii, cu atat copilul va ghici mai repede si va incerca el insusi sa formuleze astfel de ghicitori-intrebari.

Ghiceste animalul (de la 4 ani)

Jocuri pentru drum

Pe rand, fiecare jucator descrie un animal, dand incetul cu incetul tot mai multe detalii. Cine ghiceste primul animalul primeste un punct. Cand unul dintre jucatori ajunge la un punctaj dinainte stabilit, jocul se incheie, iar punctele obtinute de fiecare pot fi, de exemplu, schimbate pe ursuleti de jeleu. Se joaca foarte bine in echipe.

Ghici, cine a plecat?

joc de atentie

Regula jocului:Se organizeaza cu un grup mai mare de copii sau chiar adulti.

Copilul ales sa ghiceasca cine a plecat din camera (locul de joaca), va tine ochii inchisi pana cand conducatorul jocului va decide ca este suficient.Conducatorul jocului da comanda: Ghici, cine a plecat?Daca nu ghiceste prea repede, copilul poate fi ajutat sau indus in eroare prin intrebari de tipul: "e baiat? e fetita? unde a stat? are parul scurt/lung? are ochelari?" sau: "hai sa/l strigam impreuna".

Granita

joc de limbaj de la 4 ani

Copiii se pun in cerc sau semicerc.2-3 pers din grup trebuie sa stie regula jocului, si anume, ca fiecare copil va trebui sa treaca granita doar cu un obiect si acela sa inceapa cu initiala numelui sau.

De ex: eu, Marius, trec granita cu Masina.Daca zice ca vrea sa treaca cu Autocarul e gresit si este oprit la granita o tura de joc.

Cei care isi dau seama de regula jocului nu o spun cu voce tare

Imparate, imparate, cat e ceasul la cetate?

distractiv, dezvolta imaginatia

La acest joc trebuie sa se joace cel putin 3 copii.Se alege un imparat. Copiii se duc mai departe de imparat. Stau toti la aceeasi distanta.Fiecare copil intreaba pe rand: cat e ceasul la cetate?Imparatul le spune sa faca diferiti pasi, de exemplu:pasii de furnica - pui piciorul in fata celuilalt, mamaliga - o saritura invartindu-te,pestele - o saritura in fata si uriasul - un pas de urias.Imparatul le poate spune si sa faca pasi inapoi.

Incetul cu incetul se fabrica otetul

Se joaca in grup de cel putin 3 copii. Unul dintre ei se invarte incet si in acelasi timp zice:"Incetul cu incetul se fabrica otetul". Ceilalti, fiind la o anumita distanta de el, delimitata de o linie trasata cu creta sa zicem, incearca sa se apropie de el fara a fi vazuti, in timp ce acesta e intr-un anumit moment intors cu spatele. Cine e vazut e intors inapoi la linia de plecare. Se continua pana unul dintre copii ajunge la cel care se invarte si ii ia locul. Astfel jocul se poate continua

Inghetata cu mingea

Se joaca in minim 4 copii si trebuie aruncata mingea din mana in mana .La cel la care cade mingea jos ramane inghetat in acea pozitie in care era fara a se misca .El va ramane asa pana mai ingheata alt copil ca sa il dezghete pe el.Invatam partile fetzei

de la 9 luni

Se pune degetul in dreptul: barbiei, guritei, nasului, ochilor, sprincenelor, fruntii, la copil apoi la mama sau persoana care spune poezioara urmatoare: "Barba-barbioara Gura-guralina Nas-carabas Ochi-bazaochi Sprincene-cotefene Frunte-valatuc Si hatz de tzutzurug!" se apuca usor de motul din frunte.

Invatam sa numaram

pt. cei f.f.f. mici

Se iau, pe rand, degetelele copilului (de la mana), se apasa usor si se spune incepand cu degetul mare: Asta merge la piata,Asta cumpara,Asta aduce acasa,Asta pregateste si Asta mananca tot, tot, tot

Itele incalcite (Matele incurcate)Pentru copii peste 5 ani

Trebuie sa fie mai multi copii care se vor tine de maini formand un cerc. Vor incerca sa se "incalceasca", fara a da drumul mainilor (imaginati-va un cerc creat din puncte, puncte pe care le intersectati). Unul dintre copii va ramane in afara cercului cu spatele la acesta, pentru a nu vedea miscarile pe care le fac colegii.Cand itele sunt "gata" incurcate copilul ramas afara trebuie sa incerce ca refaca cercul initial (intuind ordinea miscarilor)fara sa desfaca mainile celorlalti jucatori.

Joc cu mainile sau picioarele

pt. cei f.f.f. mici

Ii apuci degetelele de la o mana sau un picir si pornind de la cel mare spre cel mic le rasucesti usor spunand cu voce calma asa: Doi la oi (Doi la boi) Doi cu tata la cimpoi Unu-n vatra focului, si cand ajungi la cel mic, schimbi tonul vocii si tragi un pic mai tare de el spunand: Hai mamica ca mananca pisica placintica!

jocuri pentru copii de 2,6 - 3ani

PerechilePune pe masa cate 2 linguri, 2 farfurii, 2 periute de dinti, 2 sapunuri, etc. Amesteca-le si apoi arata-i copilului tau o lingura, de exemplu, si roaga-l sa-ti dea si cealalta lingura. Se pot alege si animale de plus daca aveti 2 iepuri, 2 ursuleti, 2 masini, etc.

Unde este?Roaga-l pe copilul tau sa ascunda o jucarie. Incearca sa ghicesti unde este, punandu-i intrebari de genul : Este cumva in cutia cu jucarii? Este sub perna? Este in spatele fotoliului? In timp ce intrebi ridici perna, de exemplu, sa vezi daca este acolo sau nu. In felul acesta copilul invata cuvinte cu ajutorul carora se va putea pozitiona (,,langa, in fata, sub, in spatele?).

Ce lipseste?Pune diverse obiecte pe masa. (Nu mai mult de trei pentru inceput.) Roaga-l pe copil sa inchida ochii. Ascunde unul dintre obiecte si cand deschide ochii intreaba-l ce obiect lipseste. Inversati rolurile.

Urmeaza-maCum se joaca?Arata-i copilului tau moduri variate de a se deplasa. De exemplu alergi repede, mergi incet, mergi in galop, imiti mersul unei rate, etc.

Pentru ce este?Ajuta-ti copilul sa inteleaga la ce folosesc lucrurile. Acest joc il ajuta pe copil sa isi foloseasca imaginatia. Aduna circa 10 lucruri pe care la foloseste copilul tau cum ar fi sireturi de pantofi, un pieptan, o cheie, ochelari, un creion, o pensula, etc.Cum se joaca?Ia fiecare lucru in parte si intreaba-l la ce foloseste. Apoi faci pe nestiutorul si il intrebi daca ceasca de exemplu o folosim pentru a ne spala pe dinti cu ea.DeseneDeseneaza diverse forme folosind un cerc (sau un pahar de plastic), un triunghi, un patrat, etc. Da-i exemple de obiecte care au forma unui cerc sau triunghi, etc.PotecaDeseneaza cu creta, pe asfalt, o poteca care serpuieste la dreapta si la stanga. Roaga-l pe copil sa te urmeze intr-o calatorie imaginara cu masina, cu caruta, cu avionul,etc. In functie de mijlocul de deplasare mergi sau alergi. Se joaca foarte bine cand sunt mai multi copii. (3, 4 copii). Poti sa desenezi si niste semafoare. Cand ajungi in fata lor spi: ,,E rosu? si te opresti, sau ,,E verde? si continui calatoria.

Toate aceste activitati se desfasoara atat timp cat sunt distractive pentru copilul dumneavoastra. Nu va propuneti sa le transformati in activitati de invatare ,,cu orice pret? sau ,,ca la scoala?.

Liniste

Dezvoltarea auzului

Copiii stau cu ochii inchisi si cand nu mai aud acelasi sunet trebuie sa-si deschida ochii.Sunetul poate fi produs de un radio sau chiar de tine.

Litere inainte de cuvinte

invatarea alfabetului

Am fost nevoita intr-o vara sa invat pentru un examen si sa am grija si de copilasul meu. Oricat incercam sa-i dau alte foi pe care sa scrie, tot mai interesante erau foile pe care scriam eu. Asa ca in paralel desenam litere pentru fetita mea si invatam. Repetam de nenumarate ori litera pe care o scriam si asa copilul meu la varsta de un an si opt luni cunostea tot alfabetul, abia dupa aceasta a invatat si cuvintele.

Rezultatul? - A fost unul extraordinar. A invatat sa vorbeasca corect pronuntand toate literele. A repetat cu indarjire de fiecare data cand auzea un cuvant nou pana cand il pronunta corect.

Succes si multa rabdare cu micutii!

Lupul si oaiaMai multi copii stau intr-un cerc si spun o numaratoare si cel care iese primul este lupul. Se procedeaza la fel dar de data aceasta iese oaia. Lupul si oaia se alearga in afara cercului, iar dupa ce se prind se alege alta pereche.

mamaliga cu malai

copii invata sa fie mai seriosi...

Se joaca minim 4 copii Se canta:" mamaliga cu malai, cum te pun :asa sa stai. Trebuie sa stai minim un minut fara sa vorbiti si fara sa va miscati.

Memorydezvoltarea simturilor - de la 2,5 ani

Materiale necesare:- esarfa- 10 bucati de cartoane (suport pt. bere)- diverse resturi de materiale (piele, pluta, catifea, vata etc.)

Pe cate 2 cartoane se lipesc bucati din aceleasi materiale.Reguli: aceleasi ca la jocul obisnuit de Memory, numai ochii sunt legati si cartoanele sunt puse cu materialele de-asupra. Cineva trebuie sa aiba grija si sa coordoneze mainile copiilor. Pentru usurinta, cine are o pereche o poate lua.Memory

dezvoltarea auzului

24 de cutii pentru filme (se pot cere la fotograf, acelea negre), pentru inceput se pot folosi mai putine.In fiecare 2 se pun aceleasi materiale: mazare, o lingurita de nisip, bile, fasole uscata, pietricele etc.Cutiutele se inchid cu capacul lor astfel incat sa mai poata fi deschise.

Reguli: ca la un joc de Memory obisnuit.

Painicilejoc distractiv

Se joaca in 2 copii. Se pune pe doua foi numerele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 si 10. Unul dintre copii scrie pe foaie un numar fara ca partenerul sau sa-l vada. Acesta trebuie sa ghiceasca numarul; daca-l ghiceste traseaza o liniuta sub acesta pe foaia lui. Daca nu, celalalt copil trage o liniuta sub numar, pe foaia lui. La 3 liniute sub numarul respectiv se face o paine. Cine face cele mai multe paini castiga.

Pasarica muta-ti cuibul (Pasarica schimba-ti cuibul)

Jocul se joaca cu cel putin 5 copii. Copiii se tin de maini doi cate doi, apoi intre ei intra alt copil. Cand ati facut perechile unul dintre prieteni va ramane fara cuib. Cand conducatorul jocului va spune "Pasarica muta-ti cuibul", atunci fiecare se va muta la alt cuib.Cel care va ramane fara cuib va primi o pedeapsa.Va jucati asa cat vreti.

Piatra si boabele de fasole

dezvoltarea simturilor

Materiale necesare:- borcan mare (in care sa incapa bine mana copilului)- boabe de fasole- pietre de aceeasi marime

Se pun toate in borcan si copilul trebuie sa aleaga prima oara cu ochii deschisi, pe urma cu ochii inchisi, toata fasolea.

Podul de piatra

Podul de piatra s-a daramatA venit apa si l-a luatVom face altul pe rau, in josAltul mai trainic si mai frumosIn timpul cantecelului, doi copii care stau fata in fata isi tin mainile impreunate si ridicate formand un pod. Ceilalti copii trec pe sub "pod"(manutele celor 2 copii) cantand. In clipa in care ultimul cuvant din cantecel va fi pronuntat(cuvantul frumos in cazul nostru) cei 2 copii vor lasa mainile in jos , prinzand copilul care trecea pe sub pod in bratele lor. Acel copil nu va mai trece pe sub pod, va sta in spatele unuia dintre cei 2 copii si va astepta pana cand toti ceilalti copii vor fi prinsi si vor face farte din zidul podului.(asezandu-se alternativ de o parte si de alta in spatele copiilor

Portocala

Pe o tabla sau pe un caiet se scriu numerele corespunzatoare numarului de copii prezenti.Primul copil spune: "As minca 3 portocale", cel care este numarul 3 raspunde: "de ce 3 portocale si nu 8 portocale?" etc.Iese afara din joc cel care nu este atent sa raspunda repede, iar castigatorul va primi ceva in dar.

Ratele si vanatoriide la 5 ani

Se joaca in 8 sau mai multi copii.Sunt 2 vanatori, unul intr-o parte si altul in cealalta parte. Restul copiilor sunt rate.Cu o minge, vanatorii vor arunca in copiii care joaca in grupul ratelor, acestia din urma trebuie sa se fereasca,cine e atins de minge paraseste grupul ratelor.Ultimul copil din acest grup ramas neatins de minge trebuie sa spuna vanatorilor varsta sa, se selecteaza un vanator care va incerca sa arunce cu mingea de atatea ori cat e varsta spusa,urmarind sa atinga pe copilul din tabara adversa care se va apara prin miscari repezi.Daca vanatorul atinge copilul atunci primul copil ce a iesit din joc si ultimul copil din grupul ratelor vor deveni vanatori iar daca vanatorul nu a reusit sa-l atinga pe ultimul copil,deloc,atunci grupul ratelor devine grupul vanatorilor si invers.saunele

Se numara cati copii sunt si se aranjeaza scaunele in asa fel incat un copil sa ramana fara scaun.copii se invart in jurul scaunelor si danseaza.cand musica se opreste trebuie sa se aseze pe scaun.cel care ramane in picioare iese.Cand iese un copil din joc se mai scoate un scaunel si tot asa pana ramane un singur "invingator".

Sa invatam sa numaram de la 1 la 100

invatare logica

Se taie 20 de bucati de hirtie, si se capseaza in partea de sus (ca sa se poata deschide ca foile unui calendar) pe un carton, cite 10 in paralel cu restul de 10.In partea stanga se lasa libera prima foaie si apoi, pe foile ce urmeaza se scriu cifrele de la 1 la 9 (cite o cifra pe fiecare pagina).In partea dreapta se scrie 0 pe prima foaie si apoi cifrele de la 1 la 9 pe urmatoarele (cite o cifra pe fiecare pagina).Pe carton, sub foi se scrie cifra 100.Se folosesc 2 culori pentru a scrie cele doua seturi de numere.

Copilul va putea descoperi pe setul din partea stanga numerele de la 1 la 9, apoi lasind cifra 1 si 0 de pe al 2-lea set de numere din dreapta va avea 10, apoi 11, 12... Cind va ajunge la 19, va reveni la cifra 2 din setul din stanga si la 0 in setul din dreapta si mai departe 21, 22,... In acest mod simplu, va invata logic ordinea in care vin numerele, fara sa incerce sa le invete mecanic, evitand astfel confuziile.

Singular / plural

eu spun una, tu spui multe

Cu ajutorul unor imagini in care sint reprezentate obiecte (pe un cartonas se deseneaza un obiect, de ex. o umbrela, iar pe alt cartonas se deseneaza mai multe obiecte, mai multe umbrele). Se arata intii cartonasul cu un obiect si se pronunta cuvintul, apoi se arata cartonasul cu mai multe obiecte, iarasi, pronuntindu-se cuvintele (de ex.: o umbrela - mai multe umbrele). In cazul cuvintelor cu mai multe forme de plural (de ex.: "cap" - capi, capete, capuri), se mentioneaza toate variantele, cu explicatiile de rigoare (sefi, limite, parte a corpului uman).

Tara, Tara vrem ostasi!

La acest joc pot participa cat mai multi copii.Se impart in doua grupuri. Fiecare grup trebuie sa se tina de maini foarte strans. Unul din grupuri striga: "Tara, Tara vrem ostasi!"Celalalt grup raspunde: "Pe cine?"Primul grup care a strigat raspunde: "Pe..." si este ales unul dintre copiii din al 2-lea grup. Acesta trebuie sa alerge si sa "sparga zidul" ca sa ramana in echipa lui. Daca nu "sparge zidul" atunci va trece in echipa opusa.Echipa care ramane numai cu un copil a pierdut.

Taranul e pe camp

Jocul e bazat pe versurile cantecului de mai jos, incepe cu un copil care va alege un partener din grupul celorlalti copii ca avand rolul nevestei la sfarsitul primei strofe, acest partener alege la randul sau un copil cu rolul din urmatoarea strofa cantata si tot asa pana la sfarsitul cantecelului.Se va forma un sir de copii care se tin de mijloc unul pe altul gen trenulet imaginar, canatand si dansand in forma de cerc.

Taranul e pe camp Taranul e pe camp Ura, draguta mea Taranul e pe camp

El are o nevasta El are o nevasta Ura, draguta mea El are o nevasta

Nevasta un copil Nevasta un copil Ura, draguta mea Nevasta un copil

Copilul o dadaca Copilul o dadaca Ura, draguta mea Copilul o dadaca

Dadaca un pisoi Dadaca un pisoi Ura, draguta mea Dadaca un pisoi

Pisoiul prinde soareci Pisoiul prinde soareci Ura, draguta mea Pisoiul prinde soareci

Si soarecii la branza Si soarecii la branza Ura, draguta mea Si soarecii la branza

Si branza la butoi Si branza la butoi Ura, draguta mea Si branza la butoi

Butoiul la gunoi Butoiul la gunoi Ura draguta mea Butoiul la gunoi

Taranul sa-si aleaga Taranul sa-si aleaga Ura, draguta mea Taranul sa-si aleaga

Tot ceea ce este rotund (de la 4 ani)

Jocuri pentru drum

Fiecare jucator numeste pe rand un obiect rotund pana cand unul dintre jucatori nu mai gaseste nici un alt nou obiect rotund. Alte categorii pot fi: tot ceea ce este albastru, tot ceea ce poate fi umplut cu apa, tot ceea ce se scufunda...

Uliul si porumbeii

Joc in aer liber. Dezvolta atentia, spiritul de echipa si pofta de mancare :))

Se joaca in 4-5 sau mai multi copii. Cu cat sunt mai multi e mai distractiv.Din copii care joaca se aleg de comun acord echipa ulilor si cea a porumbeilor. Fiecare dintre echipe are un loc denumit "casa". In "casa" esti in siguranta si nu mai are voie nimeni sa te prinda. "Casa" poate fi pe treptele unei scari de bloc sau intr-un loc bine demarcat.

Scopul ulilor in joc este sa captureze toti porumbeii. Ei ii captureaza pe acestia prin atingerea cu mana, dupa care, porumbeii capturati sunt dusi in "casa" ulilor de unde acestia pot sa mai zboare doar daca sunt atinsi de un alt porumbel aflat in libertate:), altfel sunt blocati acolo si nu au voie sa fuga!

La inceputul jocului fiecare dintre echipe sta in casa ei, iar apoi porumbeii vor iesi la plimbare...fiind atenti mereu la uli! Cand ulii "ataca" fiecare porumbel trebuie sa fuga sa nu fie prins sau macar sa ajunga in casa lui. Daca unii din porumbei au fost capturati trebuie salvati!:) Aici intervine spiritul de echipa si perspicacitatea.

Jocul implica foarte multa miscare, amuzament creeand coeziune intre participanti si pofta de mancare (mai ales dupa atata alergat:) )!!

Ursul doarme

Copiii fac un cerc, iar unul dintre ei sta in interiorul cercului ghemuit in prealabil legat la ochi cu un batic sau o esarfa. Copiii se invart in timp ce canta: " Ursul doarme, moare de foame, ce sa-i dam noi de mancare? Lapte, miere si-o cafea, sa se aseze unde o vrea".Cand s-a terminat cantecul copiii se opresc si se aseaza in pozitie ghemuit. Copilul din mijlocul cercului se aseaza pe genunchii unuia dintre colegii sai . Ceilalti colegi il intreaba: "Pe ce stai?" " Pe o ladita" raspunde el." Pe ce te dai?" intreaba grupul, "Pe o fetita (sau un baiat)". "Cum il (o) cheama?" "ex. Marian" Daca cel legat la ochi ghiceste se schimba locurile intre cei doi.Jocul continua pana cei din grup vor sa joace altceva.

Zaresc un print calare.....

Pentru printii si printesele domniilor voastre-aveti rabdare sa cititi!

Trebuie sa fie un grup mare. E un joc de imaginatie si de creat rime. Echipele sunt interactive si trebuie sa creeze raspunsuri.1) alegerea printilor si a printeselor: un copil sta in mijloc cu ochii inchisi, cu mana intinsa. Peste mana lui isi pun mainile toti ceilalti jucatori. El va alege unul cate unul print-ptintesa, fara sa-i vada, dandu-le mainile jos de pe mana lui. El are prinilegiul de a alege printul.2) se formeaza doua grupuri unul al printilor si unul al printeselor. Grupul printilor/printeselor se tine de mana si sta fata in fata la o distanta de cativa metri (ca la jocul "Tara tara vrem ostasi").Printul sta in spatele randului printilor .3)jocul il incep printesele:--- printesele fac pasi inainte si inapoi tinandu-se de mana si cantand:"Zaresc un print calare, calare, calare/ Zaresc un print calare I-HAI-HO"---printii: "El cauta sa se-nsoare, insoare, insoare/El cauta sa se-nsoare I-HAI-HO"--printesele: "Si pe cine o doreste, o doreste, o doreste/Si pe cine o doreste I-HAI-HO"Printii (petitorii) il intreaba pe printul din spatele lor pe cine doreste de printesa dintre fetitele din randul din fata, apoi canta :"Pe domnisoara _X_ " Printesa aleasa trece in spatele randului printeselor--printesele:"ce cadou ii daruieste, daruieste, daruieste/ Ce cadou ii daruieste I-HAI-HO"--printul alege un cadou pe care sa il ofere (papusa, inel, flori,masinute,dulciuri...ce-si imagineaza el ca ii place fetei) Printii canta de ex "Un catel negru de plus, negru de plus, negru de plus frumusel si jucaus, jucaus, jucaus"- lasati-i sa creeze rime!printesele :"domnisoara nu primeste, nu primeste, nu primeste....../......"Incercarea se repete pana printesa alege un cadou.--printii:"printul ar vrea s-o vada,s-o vada, s-o vada/......"--printesele:"Nu putem ca-i inchisa in casa, inchisa in casa...."--printii:"dati-i drumul pe sub usa......"--printesele:"nu putem ca e prea grasa....."si tot asa trebuie sa refuze si sa gaseasca posibilitatea de scapare. Dupa ce fiecare print si-a gasit printesa (sau daca vi se pare prea lung jocul, le poate alege dupa prima runda) se aseaza perechi (ca la dansul Brasoveanca) si trec cate 2 cate 2 din spate in fata ca pe sub un pod cu flori, facand aceasta operatiune de mai multe ori.

Zboara Mingea

Joc de atentie

Copiii sunt asezati in cerc. Educatoarea sau unul dintre copii va incepe jocul, lansand mingea la intamplare la unul dintre copii (tocmai faptul ca nu se arunca in ordine creaza efectul de "surpriza" si trezeste atentia copiilor, nestiind cand o sa fie randul lor sa prinda mingea). Copilul care a prins mingea va trebui sa o arunce inapoi la cel sau cea care i-a aruncat-o (educatoarei in cazul nostru)In timp ce mingea "zboara" de la educatoare la copil si de la copil la educatoare, va fi cantat urmatorul cantecel.

Zboara mingea la tine, ( se da unui copil)Zboara mingea la mine (copilul o lanseaza educatoarei)La tine la mine, (educatoarea o da unui alt copil)La mine la tine Zboara mingea bine.

Mingea iarasi pornesteDin zbor nu se opresteLa mine la tineLa tine la mineZboara mingea bine

Mingea locul si-l schimbaMingea iarasi se plimbaLa mine la tineLa tine la mineZboara mingea bine.

Pentru grupa mica as recomanda totusi sa se arunce mingea in ordine pentru a nu-i dezorienta pe piticuti. De asemenea jocul se poate juca si in pozitie sezand, copiii stand cu piciorusele departate, iar mingea va fi "rostogolita" de la unul la altul in loc sa fie aruncata, ceea ce va evita mici accidente la cei micuti.