Investigarea comportamentului simulat

download Investigarea comportamentului simulat

of 38

description

prezentare despre investigarea comportamentului simulat

Transcript of Investigarea comportamentului simulat

 • TEHNICI DE INVESTIGARE A COMPORTAMENTULUI SIMULAT

 • Comportamentul simulatn sens larg, comportamentul reprezint maniera specific prin care organismul uman este determinat s rspund printr-un ansamblu de reacii la solicitrile de ordin fizic sau social care vin din ambian, cutnd ca prin aceasta s se adapteze la necesitile nou intervenite.Comportamentul reprezint expresia global (glandular, motorie, verbal, afectiv, etc.) a unei persoane ntr-o mprejurare dat. Prin aceast reacie total organismul uman rspunde la o situaie trit n funcie de stimulrile mediului i de tensiunile sale interne.Comportamentul nu este numai un ir de reacii provocate de stimuli, ci o activitate complex, dinamic, determinat bio-psiho-social prin care persoana i adapteaz reaciile sale la mediu.Dac la nceput se folosea termenul de comportament pentru a se face referire la reaciile exteriorizate ale organismului, la ceea ce putea fi observat, nregistrat i msurat direct, odat cu dezvoltarea procedeelor i tehnicilor de nregistrare a reaciilor organismului au putut fi descoperite i urmrite noi modificri interne ce in de procesele gndirii, emoiei, limbajului etc., mai fine dect cele observate anterior.

 • Astfel s-au distins dou modaliti de rspuns comportamental:Comportamentul aparent (overt behavior) care include reaciile exteriorizate ale persoanei, observabile direct, cum ar fi limbajul vorbit sau gestual, mimica, activitatea de micare a membrelor sau corpului.

  Comportamentul inaparent (covert behavior) include modificrile interne, indirect decelabile, ce nsoesc procesele gndirii, emoiei, limbajului etc., dintre care amintim: modificarea ritmului cardiac, modificarea ritmului respirator, modificarea compoziiei chimice i hormonale a sngelui, creterea conductanei electrice a pielii etc.

  Ceea ce este de reinut ns este c unui comportament aparent i corespund obligatoriu forme de comportament inaparent, ns nu oricror manifestri inaparente le corespund manifestri de comportament aparent.

 • Simularea are o prezen cotidian, uneori se dovedete a fi necesar, stimulnd sensul vieii. Omul are nevoie de unele prghii compensatorii, de autoiluzionare, de autoamgire. Pentru a depi momentele critice din via, persoana, contient sau incontient, i protejeaz eul prin cultivarea sentimentelor speranei, ncrederii, optimismului. n aceste situaii simularea reprezint o form ocolit de acceptare a condiiei umane, un loc de refugiu imaginar

  Simularea este ntotdeauna motivat, determinat de dorine, de interese. Ea este o modalitate de realizare facil a scopului. Simularea apare n cele mai diferite situaii: pentru disculpare, pentru a apra pe cineva, din nevoia de protecie, din dorina de rzbunare, pentru a rezista presiunilor i normelor coercitive ale comunitii etc.

  Simularea se realizeaz prin diferite strategii: inventare, exagerare, diminuare, adiie, omisiune, substituie, transformare, tcere etc. Simularea, minciuna fiind o construcie fictiv, are un impact deosebit asupra realului

 • Ea se poate prezenta n diverse ipostaze:- simularea total, n care falsitatea este prezent pe ntreg parcursul manifestrii comportamentale;-simularea intercalat cu anumite frnturi de adevr;-simularea prin omisiunea voit a informaiei veridice;-prezentarea unei variante sau ipostaze greu verificabile ca fiind adevrul nsui;-recurgerea la demonstraii incongruente din punct de vedere formal (substituirea unei gndiri logice cu una pasional);-utilizarea abuziv a unor demonstraii care nu concord sau nu sunt relevante pentru situaia concret prezentat;-persiflarea adevrului prin mimic, gestualitate, dnd de neles c ceea ce se spune este fals;-exagerarea sau absolutizarea unor aspecte neimportante n defavoarea esenialului;-adugarea la mesajul transmis a unor conotaii negative ce in de profilul caracterial al emitentului;-prezentarea unui adevr ca i cum acesta ar fi o minciun i a unei minciuni ca i cum ar fi adevr;-crearea deliberat a unei derute interpretative prin jonciunea dintre adevr i falsitate, inducndu-se prin aceasta dezinteresul interlocutorului pentru a mai cunoate ceva.

 • Simularea reprezint o metod de coping comportamental avnd funcia de a preveni sau reduce reacia de stres provocat de ancheta judiciar. Prin simulare, persoana este convins c poate controla agentul stresant, obinndu-se astfel o reducere a reaciei de stres.

  Copingul comportamentului antrenat n cazul simulrii, reduce stresul doar atunci cnd:-este urmat de un feed-back asupra eficienei interveniei comportamentale;-costul realizrii lui nu depete beneficiile;-reduce ambiguitatea i/sau incertitudinea legate de situaia stresant.

 • CORELATELE PSIHOFIZIOLOGICE ALE COMPORTAMENTULUI SIMULAT

  n domeniul psihologiei judiciare, emoia este considerat ca fenomen tipic sferei afective, deoarece aceasta, prin modificrile psihofiziologice pe care le implic, poate fi supus unei analize tiinifice sistematice. Comportamentul emoional global reprezint obiectivarea tririi emoionale, ntlnit att n aspectul inaparent, dar cel mai evident i uor observabil n cel aparent. Aspectul aparent al modificrilor emoionale include mobilitatea corporal, tremurul muscular, expresivitatea facial, micrile oculare, coloritul epidermic, tonalitatea vocal, intensificarea activitii sudoripare etc.Pe baza indicatorilor fiziologici utilizai atunci cnd studiem emoia putem obine o informaie obiectiv asupra gradului de intensitate pe care aceasta l implic. Indicatorii fiziologici utilizai pentru a evidenia gradul de trire subiectiv a unei emoii sunt: electroencefalograma (E.E.G.), activitatea cardiac i a sistemului circulator (E.C.G.), rata respiratorie, tensiunea muscular, modificrile conductanei electrice a pielii (G.S.R.) etc.

 • Unul dintre cei mai vechi indici ai emoiei este rata respiratorie. Aceasta poate fi nregistrat pneumatic (la nivelul toracelui i abdomenului pentru poligraf) sau termoelectric (la nivelul nazal).

  Respiraia este sensibil la o varietate de variabile psihologice i modificri organice care nsoesc emoia. Astfel ritmul i amplitudinea undelor respiratorii, durata lor, raportul inspiraie/expiraie, blocarea lor etc. sunt afectate de tipul emoiei (agresivitate, fric, nelinite, groaz etc.), precum i de starea conflictual care le nsoete.

  Cu toate c nu exist stricte valori parametrice sau modele respiratorii care s poat fi atribuite unor tipuri specifice de emoii, indicatorul de fa face obiectul unor sofisticate investigaii asupra comportamentului simulat n domeniul judiciar.

 • Cele mai cunoscute tehnici de investigare a comportmanetului simulat sunt:

  - Metoda asociaiei libere;

  - Metoda experienei motrice;

  - Tehnici pentru suprimarea cenzurii contiente;

  - Metoda detectrii stresului emoional n scris;

  - Metoda detectrii stresului din voce;

  - Tehnica poligraf.

 • Metoda asociaiei libere

  Ca tehnic de diagnosticare a comportamentului simulat, pornete de la premisa c o anumit semnificaie a cuvintelor-stimul, care se prezint subiectului investigat, determin o activare la nivelul reelelor semantice, exercitnd o influen specific asupra strii emoionale a subiectului, respectiv asupra asociaiilor pe care acesta le stabilete ulteriorIndicii care se urmresc pentru a se putea pune n eviden tendina de simulare a subiectului sunt:- repetarea cuvntului-stimul -necesar pentru a avea timp s elaboreze un alt tip de rspuns;- latena rspunsului -variabil n funcie de subiect i condiionat de natura stimulilor. Latena este mai mare pentru cuvintele abstracte dect pentru cele concrete . Timpii de reacie mai mari de patru secunde indic o ncercare de simulare. asociaia superficial- asociaia intrinsec, presupus a fi cea cerut de ctre cuvntul stimul, este derogat uneia superficiale. Se presupune c subiectul, considernd c asociaia ar fi prea expresiv, ncearc s o substituie uneia mai puin incriminante. repetarea cuvintelor oferite ca rspuns-un cuvnt repetat de mai multe ori indic existena unei semnificaii care trebuie verificat; modificarea sensului cuvntului iniial- const n oferirea unui rspuns pe care apoi ncearc s-l explice privit dintr-o alt perspectiv.

 • Metoda experienei motricetehnic elaborat de psihologul rus H.R. Luria i modificat de ctre psihologul de origine spaniol Mira Y. Lopez

  Experimentul consta n faptul c subiectul trebuia s-i dubleze rspunsul verbal, la cuvntul stimul coninut n list, cu o reacie motorie (apsarea pe o clap). n aceste condiii subiectul i concentreaz atenia asupra minii cu care trebuie s ndeplineasc sarcina, modificrile care au loc la nivelul celeilalte mini scpnd controlului contient, fiind nregistrate, nregistrarea unui tremur asociat cu o laten ridicat a rspunsului verbal reprezint indiciul unei eventuale tentative de simulare.

 • Tehnici pentru suprimarea cenzurii contiente.Scopul acestor tehnici const n suprimarea controlului contient al declaraiilor, astfel nct rspunsurile s fie automate, lipsite de influena controlului raional voluntar.Tehnicile de acest gen i au originea n antichitate unde, cunoscndu-se efectul alcoolului asupra strii de contiin i a controlului voluntar, prizonierilor de rzboi li se administra alcool pentru a se putea obine de la acetia informaii care n stare normal nu ar fi fost furnizate.Dup studierea efectelor pe care le are hipnoza asupra strii de contiin, s-a recurs la folosirea ei pentru detectarea comportamentului simulatCercetrile ulterioare au demonstrat existenta a dou tipuri de tehnici de hipnotizare care pot fi utilizate n practica judiciar:

  - una permisiv (matern) -care presupune un mod cald" de abordare a persoanei ce urmeaz a fi hipnotizat;- una agresiv (patern)- care presupune ca individul s nu coopereze i s nu doreasc sa fie hipnotizat, bazndu-se pe abilitile hipnotizatorului i avnd o modalitate specific de abordare a persoanei.

 • O alt metod subsumat acestei categorii presupunea utilizarea unor substane psiho-farmaceutice ca eterul, morfina, preparate barbiturice etc. care aduc subiectul, cruia i se administreaz, ntr-o stare de semicontien numit automatism oniric". n aceast stare cenzura contient este obnubilat, fr a se suprima complet capacitatea de exprimare sau de reacie automat.

  Robert House serul adevrului

 • Metoda detectrii stresului emoional scrisEste o metod prin care se nregistreaz sub form grafic modificrile intervenite n scrisul unei persoane aflat ntr-o stare de tensiune psihic. Se nregistreaz trei caracteristici ale scrisului: timpul de laten, durata scrierii rspunsului, presiunea scrierii.

  ncperea n care se desfoar examinarea trebuie s fie izolat fonic, s asigure confortul necesar acestui gen de examinare, deoarece orice zgomot, orice intervenie din afar influeneaz negativ desfurarea, respectiv rezultatele testrii.

  Se recomand utilizarea acestei tehnici n paralel cu testarea la poligraf, realizndu-se o completare reciproc a rezultatelor obinute prin cele dou metode.

 • Metoda detectrii stresului din voce

  n investigaiile criminalistice, pentru obinerea unor rezultate superioare n analiza emoiei manifestate n voce, se folosete un cuplu de aparatur, care cuprinde:un magnetofon profesional de nalt performan tehnic ce nregistreaz rspunsul dat de subiect la poligraf;un sonograf de tipul 7029 A;un aparat de detectare a stresului din voce cu ajutorul cruia se transcrie pe vocograme reprezentarea sonor a rspunsului dat de subiect n timpul testrii la poligraf.

 • Detectorul stresului din voce proceseaz frecvenele din voce, le pstreaz pe band magnetic, utiliznd filtre electronice i tehnic de discriminare a frecvenelor. Patternurile de stres apar ca un traseu mictor pe o hrtie special pentru nregistrat. Caracteristicile vocale care pun n eviden emoia determinat de disimularea adevrului, analizate cu ajutorul acestei tehnici sunt :

  valorile (medie i limitele minime sau maxime) frecvenei tonului fundamental al vocii;durata emisiei vocale;intensitatea consoanelor explozive;viteza de articulare;timpul de laten.

 • TEHNICA POLIGRAFULUIpoligraful are origine european-anul 1895 Italia, Germania, Austria i Suedia1895, Cesare Lombroso-hidrosfigmograful permitea inscripia variaiilor de puls din braul suspectului n timpul interogatoriului. Aceste variaii erau nregistrate permanent grafic i permiteau o analiz detaliat n timpul audierii.instrumentul se numea simplu graph.

 • SCURT ISTORICMosso, fiziolog italian, a descoperit c n timpul audierii au loc modificri n patternurile respiratorii ale criminalilor investigai. n 1904 Wertheimer i Klein propun ca modificrile respiratorii s fie utilizate n investigaia criminalistic. Civa ani mai trziu n Austria, Vittorio Benussi, profesor la Universitatea Graz, decide s testeze sugestiile lui Wertheimer i Klein. El i-a pus problema dac se schimb respiraia cnd subiectul minte.

 • SCURT ISTORICn 1915-1920 ncep cercetrile n SUAHugo Mnsterberg de la Universitatea Harvard, iniiatorul actualei tehnici, susine c detectarea vinoviei trebuie efectuat utiliznd: pneumograful, pletismograful, activitatea inimii i activitatea electrodermal. n 1915 William M. Marston, studentul lui Mnsterberg, descoper c schimbrile presiunii sistolice a sngelui sunt asociate cu minciuna. Marston utilizeaz n 1917 tehnica sa pentru a rezolva cazurile de spionaj militar.

 • SCURT ISTORIC n 1920 John A. Larson, n colaborare cu Robert Gisele, a realizat un aparat poligraf care nregistra tensiunea arterial, pulsul i respiraia. Leonarde Keller, studentul lui Larson, n 1925 realizeaz un poligraf mbuntit denumit Keller Polygraph, punnd astfel bazele poligrafului industrial. n 1931 Keller a introdus utilizarea poligrafului n afaceri pentru a rezolva, n special, furturile. John E.Reid-1945- polygraphul Reid care stabilea legtura ntre activitatea muscular neobservabil i tensiunea arterial, nregistrnd: tensiunea arterial - pulsul, respiraia, reacia electrodermal i reactivitatea neuromuscular.

 • UNDE SE FOLOSETEJaponia apare ca prima ar n afara Americii care utilizeaz oficial poligraful, ajungnd n prezent pe locul trei n lume ca numr al examinrilor. Pn n 1963 s-au efectuat 4215 testari, eficiena ridicndu-se la 96,4%. Canada: Examinatorii canadieni au fost pregtii n colile americane pn n 1978, cnd a fost nfiinat: Defense Polygraph Institute. n Canada poligraful este utilizat pentru investigaiile criminalistice i rareori pentru supravegherea guvernamental sau din industrie.Germania-1954, Curtea Suprem de Justiie -1982 Coreea de Sud, Israelul, Turcia, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Rusia, Estonia, Romania, China, India, Africa de Sud, Mexic, Filipine, Malaezia etc.

 • UTILIZAREA POLIGRAFULUI N ROMNIA1975- cazurile de omor1980- s-a extins aria de utilizare1996- 7 specialiti romni din Bucureti, Cluj, Constana, Iai i Timioara, au fost primii ca membrii asociai n American Polygraph Association 1997- Asociatia Romana Poligraf.

 • POLIGRAFULnregistrarea se face pe o band de hrtie specialCu ajutorul unor penie acionate electronicDescrie trasee grafice specifice datorate modificrilor fiziologice

 • POLIGRAFUL

 • POLIGRAFULnu nregistreaz minciuna, ci modificrile fiziologice ale organismului n strile emoionale care nsoesc minciuna nregistreaz, sub form grafic:tensiunea arterial i pulsul, dereglrile respiratorii (cu dou trasee-toracic i abdominal), rezistena electrodermic (RED), micromicrile neuromusculare.

 • FUNDAMENTARE TIINIFICn svrirea unei fapte penale, subiectul (infractorul) particip cu toat fiina sa, mobilizndu-i ntregul potenial volitiv i cognitivo-afectiv n vederea reuitei faptei infracionale. procese de analiz i sintez, o lupt ntre motive, deliberare, modul de svrire, antreneaz ntreaga personalitate a infractorului. toate aspectele faptei (obiectele, fiinele sau fenomenele percepute n timpul svririi, proprietile-form, mrime, culoare- sau efectele lor-ipt de durere, zgomot) determin triri i reacii emoionale pozitive sau negative ale subiectului.

 • FUNDAMENTARE TIINIFICDisimularea adevrului fcut n mod contient necesit un efort voluntar, care declaneaz stri emoionale uor decelabile n parametri psihofiziologici. negarea adevrului nu este posibil n planul reaciilor neurovegetative, instana cortical conducnd, prin structurile subordonate, centrii sistemului vegetativ ctre dezechilibrri i reechilibrri succesive cu caracter adaptativ situaiei de pericol n care se afl individul.

 • FUNDAMENTARE TIINIFICtehnica poligraf descoper emoia n mod indirect, prin depistarea reaciilor activatorii generale, care implic mecanisme fiziologice centrale i periferice

 • ETAPELE APLICRII TESTULUI1-etapa incipient2-obinerea consimmntului scris al persoanei care urmeaz s fie testat cu tehnica poligraf3-ntocmirea testelor-partea esenial a examinrii-ntrebrile trebuie s fie scurte, asociat testului se pot folosi stimuli vizuali-diapozitive, cu aspecte de la locul faptei, prezentate la un interval de timp.testri cu caracter specific:-testul complexului de vin-se pun ntrebri referitoare la un caz fictiv, ns verosimil i asemntor cu cel n spe. Scopul: eliminarea persoanelor cu emotivitate ridicat.-testul tensiunii vrf-vizeaz obinerea reaciilor semnificative din aproape n aproape, fixndu-se pe detalii pn la obinerea reaciei semnificative.4-examinarea medical a subiectului 5-asigurarea condiiilor necesare examinrii

 • ETAPELE APLICRII TESTULUI6-instructajul pre test 7-instalarea subiectului la poligraf 8-verificarea funcionrii aparatului9-efectuarea testrii propriu-zise 10-interpretarea diagramelor-este partea cea mai dificil11-formularea concluziei

 • ERORIeventuale posibiliti de eroare: raionarea excesiv i pledarea pn la autoconvingere a nevinoviei subiecii testai se abat de la instruciunile primite respiraia controlat micrile musculare i acuzarea jenei create de aparatura de detectare

 • CONCLUZIIconcluziile rapoartelor nu pot fi unanim acceptate ca mijloace de prob, ele avnd exclusiv valoarea unor indici orientativi ai primelor cercetri, avnd fora credibilitii rezonabile.realizarea raportului de constatare tehnico-tiinific exclusiv de ctre un specialist liceniat n psihologie tehnicile de detecie a stresului emoional nu sunt n mod expres interzise de lege

 • CONCLUZIICondiii stricte de aplicare, nerespectarea lor atrgnd dup sine nulitatea examinrii:-dispunerea testrii prin rezoluie motivat, ordonat sau ncheiere;-consimmntul scris al subiectului;-consemnarea semnturilor subiectului la nceputul i sfritul diagramelor obinute;-dreptul subiectului de a refuza examinarea sau de a se retrage oricnd dorete pe parcursul desfurrii ei, cu condiia de a semna la sfrit diagrama;-realizarea raportului de constatare tehnico-tiinific exclusiv de ctre un specialist liceniat n psihologie.

 • CAZUL ELODIAhttp://www.youtube.com/watch?v=XdAUBPI0eXs&feature=youtu.behttp://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cristian-cioaca-a-fost-ridicat-de-politisti-exista-un-mandat-pe-numele-sau-pentru-omor.html

 • TREI EXPERI CELEBRI N APRAREA LUI ALEXANDRU RADU

 • De Niro folosind poligraful n filmul Meet the Parents

 • BIBLIOGRAFIEButoi, T., (2012), Psihologie judiciar, Editura Trei, BucuretiPletea, C., (2003), CRIMINALISTICA, Elemente de anchet penal, Editura Little Star, BucuretiAdevrul, (2011), Ucigaul Elodiei a fost identificat. El este Cristian Cioac, accesat la adresa: http://adevarul.ro/locale/brasov/ucigasul-elodiei-fost-identificat-cristian-cioaca-1_50ace82c7c42d5a6638b9e68/index.htmlCiofu, I., citat accesat la adresa de internet a Asociaiei Romne Antifraud: http://www.araf.org.ro/2012/comportamentul-simulat-si-importanta-poligrafului-in-depistarea-fraudelor/Jurnalul Naional, (2011), Trei experi celebri n aprarea lui Alexandru Radu, accesat la adresa: http://omoruri.wordpress.com/2011/04/04/trei-experti-celebri-in-apararea-lui-alexandru-radu/Maria, (2008), Investigarea psihologic a comportamentului simulat prin tehnica poligraf, Constana, accesat la adresa de internet: http://www.pps.myforum.ro/viewtopic.php?t=236Testarea poligraf a lui Cristian Cioac, soul Elodiei Ghinescu, accesat la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=XdAUBPI0eXs&feature=youtu.be Noi dovezi n cazul Cioac http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cristian-cioaca-a-fost-ridicat-de-politisti-exista-un-mandat-pe-numele-sau-pentru-omor.html Wikipedia, Poligraf, accesat la adresa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Poligrafhttp://www.poligraf.org/wikipoligraf-polygraphwiki/inchiriere-poligraf/