Introductiv-Ergonomie

download Introductiv-Ergonomie

of 4

Embed Size (px)

description

ergonomie tehnica dentara

Transcript of Introductiv-Ergonomie

 • 1

  ERGONOMIE CURS NR.9

  INTRODUCERE. TERMINOLOGIE

  Termenul de ergonomie a fost inventat n anii 1950 de ctre un grup de oameni de tiin interesai de relaia dintre oameni i aparatur. Cuvntul deriv de la grecescul ergon=munc i nomos=naturalee.

  Astfel, ergonomia reprezinta stiinta care introduce legi ce stabilesc comportamentul omului in munca sa, avand drept scop optimizarea activitatii sale, precum si protejarea sa.

  Murrell K.F.H. (parintele spiritual al acestei stiinte) a definit ergonomia ca fiind studiul relatiei dintre om si mediul sau de munca.

  Organizatia Internationala a Muncii defineste ergonomia ca fiind aplicarea stiintelor biologice, umane, in corelatie cu stiintele tehnice, pentru a ajunge la o adaptare reciproca optima intre om si munca sa, rezultatele fiind masurate in indici de eficienta si stare de sanatate a omului

  I Scurt istoric

  n medicina dentar au existat preocupri pentru perfecionarea instrumentarului, nc din antichitate. Astfel, examinarea unor cranii din neolitic arat c se foloseau pentru extracii cleti speciali, din bronz, deoarece crestele alveolare examinate erau vindecate, netraumatizate. Inscripii hieroglifice (anii 800-500 .e.n.) arat c dentitii tratau carii cu instrumantar adaptat acestui act terapeutic. Paul din Egina (sec. al VII-lea e.n.) recomand detartrajul cu instrumente metalice i pile concepute de el. n sec. IX-XII coala medical arab decrie instrumente de detartraj folosind diferite instrumente n funcie de zona n care se lucreaz, descriind i poziia pacientului recomandat pentru aceast manoper.

  Secolele XVII-XIX aduc nou utilizarea diferitelor materiale (filde, os, dini de animale, metale i aliaje, gutaperc, acrilate) pentru nlocuirea dinilor, implantare.

 • 2

  Datele istorice atest existena unor preocupri n madicina dentar direcionate astfel:

  1. Spre dezvoltarea i diversificarea formei instrumentelor 2. Stabilirea poziiei optime de lucru. n sec. XIX a fost introdus n practica medical motorul de picior conectat la o pies de mn (1871), urmat de motorul electric (1974), care putea atinge 1000 rotaii pe minut. Aceste descoperiri au fost urmate de numeroase altele, ducnd la creterea vitezei piesei de mn la 4000 rot/minut, apoi la 12.000 rot./minut n 1947, urmate de apariia turbinei cu aer de 250.000 rot/minut.

  Ergonomia stomatologic, parte integrant a ergonomiei generale a preluat principiile acesteia, adaptndu-le cerinelor specifice lucrului la unitul dentar.

  n perioada interbelic i apoi ceapostbelic s-au afirmat stomatologi preocupai n gsirea unor regului de organizare a activitii n profesie. Dintre acetia, Harold Kilpatrick (1964) a formulat principiile ergonomiei n lucrarea intitulat Simplificarea muncii n practica dentar. Ulterior, public i un manual al asistentei dentare. Autorul subliniaz c cel mai important n ergonomie este economia de micri ale practicianului: Tensiunea poate fi sczut prin aplicarea principiilor reducerii stress-ului i economiei de micri, combinate cu calitile nelegerii umane i empatiei. Ali clasici ai ergonomiei stomatologice, Frotz Schon i Karlheinz Kimmel sunt preocupai de poziiiloe optime de lucru, organizarea cabinetului, pentru a asigura confortul medicului i asistentei.

  n ergonomie exist dou principii de baz : 1. a alege persoana potrivit pentru o anumit munc

  2. a alege munca potrivit pentru o anumit persoan.

  n toate domeniile de activitate exist principii ergonomice bine stabilite, care sunt mbuntite odat cu progresul tehnologic. Aparatura construit astzi n domeniul medical este astfel realizat pentru a satisface de la bun nceput nevoile ergonomice

 • 3

  ale celor ce o folosesc (s ofere uurin n manipulare, confort, satisfacia muncii, motivaie i senzaia de bine). Ergonomia in medicina dentara studiaza: -pozitia de lucru -miscarile optime

  -folosirea instrumentarului adecvat -alegerea instrumentarului care satisface principiile ergonomice, usurinta in

  manipulare

  -organizarea cabinetului dentar -protectia pacientului

  Simplificarea muncii, asa cum este denumita organizarea ergonomica a muncii in medicina dentara are in vedere reducerea stressului prin optimizarea miscarilor pe parcursul tratamentului atat din partea medicului, cat si asistentei, plasarea instrumentarului la locul potrivit, iluminarea corespunzatoare, precum si buna colaborare cu pacientul. Cu ct efortul depus pentru realizarea unei munci este mai mic, cu att condiiile ergonomice de lucru au fost mai bune. Termenul de ergonomie se refer i la interfaa om-mediu nconjurtor, care nu produce niciun fel de efecte negative.

  Ce nseamn ergonomie pentru medicina dentar?

  Principiile ergonomiei constituie cel mai sigur, mai eficient i mai simplu mod de a munci n cabinetul de medicin dentar. mbuntirea acetora, scop al ergonomiei moderne va duce la creterea senzaiei de confort i de bine att pentru pacieni, ct i pentru echipa medic-asistent-tehnician dentar. Totodat astfel sunt prevenite apariia att a bolilor profesionale, ct i a accidentelor de munc. Cea mai frecvent categorie de boli profesionale o constituie afeciunile musculo-scheletice. n aceast categorie sunt incluse o serie de probleme survenite la nivelul: -musculaturii

  -nervilor

  -discurile vertebrale

 • 4

  -articulaiilor

  -cartilagiilor

  -ligamentelor i tendoanelor. Cele mai afectate regiuni sunt de obicei regiunea lombar i extremitile membrelor. Ceea ce trebuie cunoscut este faptul c o organizare pe principii ergonomice a activitii personalului din cabinetul dentar, previne apariia patologiei mai sus amintite.

  Prevenia pornete de la cunoaterea cauzelor principale ale apariiei afeciunilor de la locul de munc, anume: ederea postural pentru o perioad lung de timp, statul n picioare n poziia aplecat, munca n condiii de stress, toate existente la cei ce muncesc n cabinetul de medicin dentar. Factorii de risc pentru apariia afeciunilor musculo-scheletice, care sunt luai n discuie n majoritatea studiilor de ergonomie sunt: -repetiia (micrile pe care le repet o articulaie sau grup de muchi ntr-un interval de timp) -fora (efortul mecanic sau fizic depus pentru realizarea unei activiti) -stressul mecanic

  -postura

  -vibraiile (micrile vibratorii ale piesei de mn se apropie de cele exercitate n timpul ofatului) -frigul

  -stressul extrinsec.

  Ergonomie nseamn i: -organizarea cabinetului dentar astfel nct s existe o bun accesibilitate la aparatura folosit de ctre medic, ct i a aparaturii folosite de asistent.

  -mbuntirea design-ului instrumentelor -poziia pacientului pentru a asigura comfortul acestuia

  -poziia medicului pentru a asigura condiii ergonomice de munc

  -informatizarea gestionarii datelor clinie, precum si a unor faze clinice si tehnologice.