Intrebari Transporturi 2015

Click here to load reader

 • date post

  10-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  251
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Întrebari si raspunsuri Grila Dreptul transporturilor

Transcript of Intrebari Transporturi 2015

Dreptul transporturilor

Universitatea Spiru Haret

Facultatea de Drept i Administraie Public Constana

Specializarea: Drept

Anul IV IF, IFR

ntrebri pentru examen

Dreptul transporturilor

Semestrul II

2014-20151.Care sunt obligaiile expeditorului la punctul de pornire ?

Expeditorul este inut de obligaia generic de a pregti condiiile materiale i juridice ale deplasrii mrfii transportate. Expeditorul trebuie:- sa aleag mijlocul de transport;- s colaboreze la ntocmirea documentului de transport;- s efectueze orice alt operaiune necesar din punct de vedere tehnic i administrativ pentru a face posibil transportul preconizat. Obligaiile prilor contractului de transport de mrfuri la punctul de pornireObligaiile expeditorului sunt, n principiu, urmtoarele:-obligaia de a preda marfa i de a asigura ncrcarea acesteia pe mijlocul de transport n vederea executrii transportului; n anumite cazuri, este necesar i cntrirea sau marcarea mrfurilor; obligaia de a plti preul transportului.1. Ce obligaii are cruul la sosirea mrfurilor la destinaie?

Obligaiile prilor contractului de transport de mrfuri la destinaie.Cruul are, la sosirea mrfii la destinaie, urmtoarele obligaii:- identificarea i avizarea destinatarului despre sosirea mrfii;- eliberarea ncrcturii, la locul i la data convenite;- dup caz, descrcarea mrfii din mijlocul de transport.3. Care sunt vehicule rutiere?

Articolul 3 alin. (1) pct. 42 din O.U.G. nr. 109/2005 definete noiunea de vehicul rutier ca fiind un sistem mecanic care poate circula pe un drum, cu sau fr mijloace proprii de propulsare, i care se utilizeaz pentru transportul de persoane, de mrfuri, de bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrri. Fac excepie de la prevederile ordonanei vehiculele cu traciune animal i cele mpinse sau trase cu mna.Sunt considerate vehicule rutiere: autovehiculele, autobuzele, autoturismele, autocarele, minibuzele, remorcile.4. n ce categorii se clasifica navele potrivit legislaiei romneti ?

Clasificarea navelor are rolul de a se tine o evidenta cat mai exacta cu privire la caracteristicile fiecarie nave. Art. 16 din OG nr.42/1997 realizeaza urmatoarea clasificare a navelor:

-nave de categoria I, respectiv, navele cu propulsie proprie destinate transportului de mrfuri i/sau de persoane, remorcrii sau mpingerii, cu o putere mai mare de 136 kW, precum si navele fr propulsie care au o capacitate de ncrcare mai mare de 10 tone ddw (deadwight exprim capacitatea total de ncrcare a navei), aparatele i instalaiile plutitoare cu un deplasament mai mare de 15 tone;

-nave de categoria a II-a, respectiv, cele ce nu sunt incadrate in categoria I, inclusiv ambarcatiunile mici;

-nave de agrement, respectiv, velierele i iahturile, indiferent de deplasament, construite i echipate pentru cltorii de lung durat, precum i cele destinate activitilor sportive i de agrement.

5.Ce denumirea poart tariful n contractul de navlosire?

Navlosirea este un contract prin care armatorul se angajeaz ca, n schimbul unui tarif, denumit navlu, s pun la dispoziia navlositorului o nav n bun stare de navigabilitate i s o menin n aceast stare pn la data expirrii contractului .

Navlosirea este un contract sinalagmatic consensual, cu caracter oneros, folosina navei gsindu-i echivalentul n contra-prestaia bneasc a navlului datorat armatorului.

6.n ce se clasific transporturile dup mijlocul de transport?

Dup mijloacele de transport folosite:

a) feroviare (locomotive cu abur, Diesel, Diesel-

electrice, electrice, vagoane); b) rutiere (auto i traciune animal);

c) navale (maritime i fluviale);

d) aeriene (aeronave);

e) speciale (conducte, funiculare etc.);

f) combinate (cale ferat auto, auto naval etc.).

7.Ce trebuie sa fac expeditorul n faza precontractual?

Faza precontractualExpeditorul este inut de obligaia generic de a pregti condiiile materiale i juridice ale deplasrii mrfii transportate. Expeditorul trebuie:- sa aleag mijlocul de transport;- s colaboreze la ntocmirea documentului de transport;- s efectueze orice alt operaiune necesar din punct de vedere tehnic i administrativ pentru a face posibil transportul preconizat5. Prin ce se identifica navele potrivit legislaiei romneIndividualizarea navei

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie.

6. Care sunt varietile contractului de navlosire?

Transmiterea dreptului de folosin asupra navei comerciale n raporturile dintre armator (navlosant) i navlositor se poate realiza n trei moduri diferite, purtnd denumiri specifice, respectiv, navlosirea navei nude (nearmat), navlosirea pe o durat de timp determinat a unei nave armate si navlosirea pentru una sau mai multe cltorii executate cu o nav armat.7. Ce se nelege prin noiunea de zi la calculul staliilor?

8. Art. 559 Cod com. definete staliile, ca fiind timpul ncrcrii sau al descrcrii vasului. Conferina de la Rio de Janeiro din 1977 a definit staliile (laytime) ca fiind perioada de timp acceptat de pri, n cursul creia armatorul pune nava sa la dispoziie pentru ncrcare sau descrcare, n schimbul navlului convenit (art. 3).

11.Ce se nelege prin aerodrom?

Potrivit art. 3 pct. 3.6 C. aerian, prin aerodrom se nelege suprafaa determinat pe pmnt sau ap, care cuprinde eventual cldiri, instalaii sau materiale, destinat s fie utilizat, n totalitate sau n parte, pentru sosirea, plecarea i manevrarea la sol a aeronavelor.12. Ce reprezint n genere contractul de transport?

Pe plan general, prin contractul de transport nelegem convenia prin care o parte, cruul, se oblig, n schimbul unei remuneraii, s efectueze o deplasare de persoane sau de bunuri pe o anumit distan, cu un vehicul corespunztor13. Forma contractului de transport este cerut, n general:

Scrisa?????

14. Care sunt drepturile cruului asupra mrfurilor transportate?

Obligaiile cruului, dup realizarea consimmntului contractual, la punctul de pornire, sunt, n principiu, urmtoarele:a) cruul este obligat s procure un mijloc de transport corespunztor;b) cruul este obligat s preia marfa spre transport, asigurnd-o contra riscurilor de sustragere, n colaborare cu expeditorul i cntrind-o (cntrirea este obligatorie n cazul mrfurilor ce circul n trafic internaional, n transporturile aeriene, n expediiile de coletrie i mesagerie).Obligaiile cruului pe parcursul transportului reprezint prestaia caracteristic n contractul de transport. Cruul este inut de:- respectarea ordinii expediiilor;- parcurgerea rutei prestabilite;- executarea transportului la termenul fixat;- conservarea mrfii pe ntregul parcurs, pn la destinaie.Potrivit principiului pacta sunt servanda, modificarea contractului poate avea loc numai prin acordul prilor (mutuus consensus, mutuus disensus) ori din cauze autorizate de lege [art. 969 alin. (2) C. civ.].Din art. 421 C. corn. rezult c expeditorului i este ngduit s modifice unilateral contractul de transport, printr-un contra-ordin, sau s renune la contract (s-1 revoce).15. Ce tipuri de drumuri intr n categoria drumurilor publice?

Infrastructura rutier cuprinde, n principal, drumurile publice, clasificate, n funcie de importan, n autostrzi, drumuri naionale, drumuri judeene i locale. n sensul Codului rutier (O.U.G. nr. 195/2002), drumurile publice sunt cile de comunicaie terestr, destinate traficului rutier, dac sunt deschise circulaiei publice. Drumurile care sunt nchise circulaiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripii vizibile. Nici o contravenie sau infraciune la regulile de circulaie pe drumurile publice nu poate exista dect n prezena acestei situaii-premis. Pe de alt parte, regulile de circulaie (inclusiv cele referitoare la obligativitatea permisului de conducere i la asigurrile de rspundere civil) sunt aplicabile numai pe drumurile publice.16. Ce fel de ncrcturi transport n general pacheboturile?

Pachebot, sau transatlantic, este o nav maritim autopropulsat de mare tonaj utilizat pentru transportul rapid de cltori, colete i scrisori peste oceane i mri.17. Prin elemente ce se individualizeaz navele?

18. Individualizarea navei

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie19. Cum curg contrastaliile, odat ce au fost ncepute?

Daca nava a parasit portul de incarcare fara a fi incarcat din vina expeditorului, armatorul este in drept sa pretinda contrastalii. Astfel, dac expeditorul nu prezint marfa la incarcare in termenul considerat normal de catre comandantul navei, nava va pleca n larg, fr povar, armatorul fiind n drept s pretind, sub forma de contrastalii, daune echivalente cu paguba suferit prin zilele pierdute, peste cele de stalii, ca i pentru deplasarea inutil pe care a efectuat-o n executarea contractului de navlosire.

20. Ce denumire poart documentul de transport folosit n transportul aerian de mrfuri?

Potrivit art. 46 C. aerian, transporturile aeriene publice se realizeaz pe baz de contract de transport ncheiat ntre operatorul aerian i pasager sau expeditorul de marf sau/i pot. Prin intermediul acestui contract de transport, operatorul aerian (cruul) se oblig s duc pe calea aerului, la destinaie, pasagerii, bagajele, marfa sau pota.21. Care sunt prile contractului de transport?

Cruul. Cruul (tr