Intrebari Transporturi 2015

54
Universitatea „Spiru Haret” Facultatea de Drept şi Administraţie Publică Constanţa Specializarea: Drept Anul IV IF, IFR Întrebări pentru examen Dreptul transporturilor Semestrul II 2014-2015 1.Care sunt obligaţiile expeditorului la punctul de pornire ? Expeditorul este ţinut de obligaţia generică de a pregăti condiţiile materiale şi juridice ale deplasării mărfii transportate. Expeditorul trebuie: - sa aleagă mijlocul de transport; - să colaboreze la întocmirea documentului de transport; - să efectueze orice altă operaţiune necesară din punct de vedere tehnic şi administrativ pentru a face posibil transportul preconizat. Obligaţiile părţilor contractului de transport de mărfuri la punctul de pornire Obligaţiile expeditorului sunt, în principiu, următoarele: -obligaţia de a preda marfa şi de a asigura încărcarea acesteia pe mijlocul de transport în vederea executării transportului; În anumite cazuri, este necesară şi cântărirea sau marcarea mărfurilor; - obligaţia de a plăti preţul transportului. 1. Ce obligaţii are cărăuşul la sosirea mărfurilor la destinaţie? Obligaţiile părţilor contractului de transport de mărfuri la destinaţie .Cărăuşul are, la sosirea mărfii la destinaţie, următoarele obligaţii:

description

Întrebari si raspunsuri Grila Dreptul transporturilor

Transcript of Intrebari Transporturi 2015

Dreptul transporturilor

Universitatea Spiru Haret

Facultatea de Drept i Administraie Public Constana

Specializarea: Drept

Anul IV IF, IFR

ntrebri pentru examen

Dreptul transporturilor

Semestrul II

2014-20151.Care sunt obligaiile expeditorului la punctul de pornire ?

Expeditorul este inut de obligaia generic de a pregti condiiile materiale i juridice ale deplasrii mrfii transportate. Expeditorul trebuie:- sa aleag mijlocul de transport;- s colaboreze la ntocmirea documentului de transport;- s efectueze orice alt operaiune necesar din punct de vedere tehnic i administrativ pentru a face posibil transportul preconizat. Obligaiile prilor contractului de transport de mrfuri la punctul de pornireObligaiile expeditorului sunt, n principiu, urmtoarele:-obligaia de a preda marfa i de a asigura ncrcarea acesteia pe mijlocul de transport n vederea executrii transportului; n anumite cazuri, este necesar i cntrirea sau marcarea mrfurilor; obligaia de a plti preul transportului.1. Ce obligaii are cruul la sosirea mrfurilor la destinaie?

Obligaiile prilor contractului de transport de mrfuri la destinaie.Cruul are, la sosirea mrfii la destinaie, urmtoarele obligaii:- identificarea i avizarea destinatarului despre sosirea mrfii;- eliberarea ncrcturii, la locul i la data convenite;- dup caz, descrcarea mrfii din mijlocul de transport.3. Care sunt vehicule rutiere?

Articolul 3 alin. (1) pct. 42 din O.U.G. nr. 109/2005 definete noiunea de vehicul rutier ca fiind un sistem mecanic care poate circula pe un drum, cu sau fr mijloace proprii de propulsare, i care se utilizeaz pentru transportul de persoane, de mrfuri, de bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrri. Fac excepie de la prevederile ordonanei vehiculele cu traciune animal i cele mpinse sau trase cu mna.Sunt considerate vehicule rutiere: autovehiculele, autobuzele, autoturismele, autocarele, minibuzele, remorcile.4. n ce categorii se clasifica navele potrivit legislaiei romneti ?

Clasificarea navelor are rolul de a se tine o evidenta cat mai exacta cu privire la caracteristicile fiecarie nave. Art. 16 din OG nr.42/1997 realizeaza urmatoarea clasificare a navelor:

-nave de categoria I, respectiv, navele cu propulsie proprie destinate transportului de mrfuri i/sau de persoane, remorcrii sau mpingerii, cu o putere mai mare de 136 kW, precum si navele fr propulsie care au o capacitate de ncrcare mai mare de 10 tone ddw (deadwight exprim capacitatea total de ncrcare a navei), aparatele i instalaiile plutitoare cu un deplasament mai mare de 15 tone;

-nave de categoria a II-a, respectiv, cele ce nu sunt incadrate in categoria I, inclusiv ambarcatiunile mici;

-nave de agrement, respectiv, velierele i iahturile, indiferent de deplasament, construite i echipate pentru cltorii de lung durat, precum i cele destinate activitilor sportive i de agrement.

5.Ce denumirea poart tariful n contractul de navlosire?

Navlosirea este un contract prin care armatorul se angajeaz ca, n schimbul unui tarif, denumit navlu, s pun la dispoziia navlositorului o nav n bun stare de navigabilitate i s o menin n aceast stare pn la data expirrii contractului .

Navlosirea este un contract sinalagmatic consensual, cu caracter oneros, folosina navei gsindu-i echivalentul n contra-prestaia bneasc a navlului datorat armatorului.

6.n ce se clasific transporturile dup mijlocul de transport?

Dup mijloacele de transport folosite:

a) feroviare (locomotive cu abur, Diesel, Diesel-

electrice, electrice, vagoane); b) rutiere (auto i traciune animal);

c) navale (maritime i fluviale);

d) aeriene (aeronave);

e) speciale (conducte, funiculare etc.);

f) combinate (cale ferat auto, auto naval etc.).

7.Ce trebuie sa fac expeditorul n faza precontractual?

Faza precontractualExpeditorul este inut de obligaia generic de a pregti condiiile materiale i juridice ale deplasrii mrfii transportate. Expeditorul trebuie:- sa aleag mijlocul de transport;- s colaboreze la ntocmirea documentului de transport;- s efectueze orice alt operaiune necesar din punct de vedere tehnic i administrativ pentru a face posibil transportul preconizat5. Prin ce se identifica navele potrivit legislaiei romneIndividualizarea navei

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie.

6. Care sunt varietile contractului de navlosire?

Transmiterea dreptului de folosin asupra navei comerciale n raporturile dintre armator (navlosant) i navlositor se poate realiza n trei moduri diferite, purtnd denumiri specifice, respectiv, navlosirea navei nude (nearmat), navlosirea pe o durat de timp determinat a unei nave armate si navlosirea pentru una sau mai multe cltorii executate cu o nav armat.7. Ce se nelege prin noiunea de zi la calculul staliilor?

8. Art. 559 Cod com. definete staliile, ca fiind timpul ncrcrii sau al descrcrii vasului. Conferina de la Rio de Janeiro din 1977 a definit staliile (laytime) ca fiind perioada de timp acceptat de pri, n cursul creia armatorul pune nava sa la dispoziie pentru ncrcare sau descrcare, n schimbul navlului convenit (art. 3).

11.Ce se nelege prin aerodrom?

Potrivit art. 3 pct. 3.6 C. aerian, prin aerodrom se nelege suprafaa determinat pe pmnt sau ap, care cuprinde eventual cldiri, instalaii sau materiale, destinat s fie utilizat, n totalitate sau n parte, pentru sosirea, plecarea i manevrarea la sol a aeronavelor.12. Ce reprezint n genere contractul de transport?

Pe plan general, prin contractul de transport nelegem convenia prin care o parte, cruul, se oblig, n schimbul unei remuneraii, s efectueze o deplasare de persoane sau de bunuri pe o anumit distan, cu un vehicul corespunztor13. Forma contractului de transport este cerut, n general:

Scrisa?????

14. Care sunt drepturile cruului asupra mrfurilor transportate?

Obligaiile cruului, dup realizarea consimmntului contractual, la punctul de pornire, sunt, n principiu, urmtoarele:a) cruul este obligat s procure un mijloc de transport corespunztor;b) cruul este obligat s preia marfa spre transport, asigurnd-o contra riscurilor de sustragere, n colaborare cu expeditorul i cntrind-o (cntrirea este obligatorie n cazul mrfurilor ce circul n trafic internaional, n transporturile aeriene, n expediiile de coletrie i mesagerie).Obligaiile cruului pe parcursul transportului reprezint prestaia caracteristic n contractul de transport. Cruul este inut de:- respectarea ordinii expediiilor;- parcurgerea rutei prestabilite;- executarea transportului la termenul fixat;- conservarea mrfii pe ntregul parcurs, pn la destinaie.Potrivit principiului pacta sunt servanda, modificarea contractului poate avea loc numai prin acordul prilor (mutuus consensus, mutuus disensus) ori din cauze autorizate de lege [art. 969 alin. (2) C. civ.].Din art. 421 C. corn. rezult c expeditorului i este ngduit s modifice unilateral contractul de transport, printr-un contra-ordin, sau s renune la contract (s-1 revoce).15. Ce tipuri de drumuri intr n categoria drumurilor publice?

Infrastructura rutier cuprinde, n principal, drumurile publice, clasificate, n funcie de importan, n autostrzi, drumuri naionale, drumuri judeene i locale. n sensul Codului rutier (O.U.G. nr. 195/2002), drumurile publice sunt cile de comunicaie terestr, destinate traficului rutier, dac sunt deschise circulaiei publice. Drumurile care sunt nchise circulaiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripii vizibile. Nici o contravenie sau infraciune la regulile de circulaie pe drumurile publice nu poate exista dect n prezena acestei situaii-premis. Pe de alt parte, regulile de circulaie (inclusiv cele referitoare la obligativitatea permisului de conducere i la asigurrile de rspundere civil) sunt aplicabile numai pe drumurile publice.16. Ce fel de ncrcturi transport n general pacheboturile?

Pachebot, sau transatlantic, este o nav maritim autopropulsat de mare tonaj utilizat pentru transportul rapid de cltori, colete i scrisori peste oceane i mri.17. Prin elemente ce se individualizeaz navele?

18. Individualizarea navei

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie19. Cum curg contrastaliile, odat ce au fost ncepute?

Daca nava a parasit portul de incarcare fara a fi incarcat din vina expeditorului, armatorul este in drept sa pretinda contrastalii. Astfel, dac expeditorul nu prezint marfa la incarcare in termenul considerat normal de catre comandantul navei, nava va pleca n larg, fr povar, armatorul fiind n drept s pretind, sub forma de contrastalii, daune echivalente cu paguba suferit prin zilele pierdute, peste cele de stalii, ca i pentru deplasarea inutil pe care a efectuat-o n executarea contractului de navlosire.

20. Ce denumire poart documentul de transport folosit n transportul aerian de mrfuri?

Potrivit art. 46 C. aerian, transporturile aeriene publice se realizeaz pe baz de contract de transport ncheiat ntre operatorul aerian i pasager sau expeditorul de marf sau/i pot. Prin intermediul acestui contract de transport, operatorul aerian (cruul) se oblig s duc pe calea aerului, la destinaie, pasagerii, bagajele, marfa sau pota.21. Care sunt prile contractului de transport?

Cruul. Cruul (transportatorul, operatorul de transport) este principalul subiect al contractului, cel care se angajeaz s efectueze prestaia caracteristic a contractului, respectiv deplasarea de persoane sau de bunuri.Cruul exercit, n principiu, o activitate organizat i obinuit de transport (ntreprindere de transport), pentru care este autorizat n baza unei licene de transport, n condiiile legii. Cruul are necesarmente calitatea de comerciant. Expeditorul n contractul de transport de mrfuri, cocontractantul cruului este expeditorul, numit i client, ncrctor sau predator. De regul, expeditorul este proprietarul mrfii vndute. Transferul la cumprtor (destinatar) al dreptului de proprietate asupra mrfii vndute se realizeaz, de regul, la predarea mrfii ctre cru n vederea transportului.n numeroase cazuri, expeditorul ncheie contractul de transport prin mandatar sau comisionar. n virtutea mandatului, parte n contractul de transport este expeditorul- n schimb, n cazul comisionului, comisionarul (numit expediionar) ncheie contractul de transport n nume propriu, dar pe seama comitentului, fiind direct obligat fa de cru, ca i cum ar fi afacerea sa proprie (art. 406 C. corn.). n consecin, comitentul nu are aciune contra cruului i nici cruul contra comitentului.Cltorul este cocontractantul cruului n contractul de transport de persoane. Chiar dac pasagerul este necomerciant, contractul de transport este un act mixt de comer, supus legii comerciale, n baza art. 56 C. Com.

22. Care sunt obligaiile cruului la punctul de pornire?

Obligaiile cruului, dup realizarea consimmntului contractual, la punctul de pornire, sunt, n principiu, urmtoarele:a) cruul este obligat s procure un mijloc de transport corespunztor;b) cruul este obligat s preia marfa spre transport, asigurnd-o contra riscurilor de sustragere, n colaborare cu expeditorul i cntrind-o (cntrirea este obligatorie n cazul mrfurilor ce circul n trafic internaional, n transporturile aeriene, n expediiile de coletrie i mesagerie).23. Ce se interzice n zona de protecie a infrastructurii feroviare publice?

Zona de protecie a infrastructurii feroviare publice cuprinde terenurile limitrofe situate de o parte i de alta a axei cii ferate, indiferent de proprietar, n limita maximum 100 m de la axa cii ferate, precum i terenurile destinate sau care serve: sub orice form, la asigurarea funcionrii acesteia.24. De ctre cine se face certificarea i omologarea vehiculelor rutiere?

Regia autonoma registrul auto roman (RAR) Pentru accesul la infrastructurile rutiere, vehiculele rutiere fabricate n ar sau n strintate sunt supuse omologrii sau certificrii pentru circulaie pe drumurile publice i inspeciilor tehnice periodice.Certificarea i omologarea pentru circulaia pe drumurile publice a vehiculelor noi, reconstruite sau importate se acord de ctre Autoritatea Rutier Romn (ARR) care va elibera cartea de identitate a vehiculului rutier. n statele dezvoltate, identificarea autovehiculelor se realizeaz n sistem informatizat, avnd la centru un main brain ce conine toate datele referitoare la vehiculele puse n circulaie, la acesta fiind legate, prin terminale, toate punctele vamale i poliia rutier.25. Sub ce form poate fi emis conosamentul?

Conosamentul este inscrisul constatator al contractului de transport maritim de mrfuri.

Conosamentul, la origine, indeplinea funcia unei simple dovezi de primire a ncrcturii la bord, semnat de comandantul navei. Ulterior, conosamentul a devenit un titlu reprezentativ al mrfii, transmisibil prin gir.

Conosamentul indeplineste o tripla finalitate: este o dovada a existentei contractului de transport, o proba a mbarcrii mrfii, i un titlu reprezentativ al ncrcturii.

26. Ce lungimi au fiile de teren n zona de siguran a infrastructurii feroviare publice?

Zona de siguran a infrastructurii feroviare publice cuprinde fiile de teren, limit de 20 m fiecare, situate de o parte i de alta a axei cii ferate, necesare peni amplasarea instalaiilor de semnalizare i de siguran a circulaiei i a celorlalte instalaii de conducere operativ a circulaiei trenurilor, precum i a instalaiilor lucrrilor de protecie a mediului. n cazurile n care limitele astfel stabilite cuprinde terenuri aflate n proprietate privat, se poate proceda la expropriere pentru cauz utilitate public, n condiiile legii.27. Care este caracteristica esenial a exercitrii transportului maritim?

Notiune. Caracteristici generale

In cadrul activitatilor de navigatie civila, transporturile maritime detin ponderea principala.

Transporturile maritime, vazute lato sensu, au in vedere atit activitatile desfasurate, in calitate de participanti la traficul martitim, de subiectele de drept privat, cit si statele.

Stricto sensu, sfera transporturilor maritime se reduce la semnificatia comerciala a acestora, respectiv, la folosirea navelor maritime n activiti cu caracter privat. In acest sens, conform art. 3 pct. 13 C.com., legea consider ca fapte de comer ntreprinderile de transporturi de persoane sau de lucrri pe ap.

28. Ce ambarcaiuni sunt considerate nave?

Prin nave se intelege navele maritime si fluviale de orice tip, propulsate sau nepropulsate, care navigheaza la suprafata sau in imersie, destinate transportului de mrfuri si/sau de persoane, pescuitului, remorcajului sau impingerii, aparate plutitoare (drage, elevatoare plutitoare, macarale plutitoare, graifere plutitoare si altele asemenea, cu sau fara propulsie), precum si instalatiile plutitoare care nu sunt destinate in mod normal deplasarii sau efectuarii de lucrari speciale (docuri plutitoare, debarcadere plutitoare, pontoane, hangare plutitoare pentru nave, platforme de foraj si altele asemenea, farurile plutitoare), ambarcatiunile mici si cele destinate activitatilor de agreement.

Deplasarea de persoane pe mare este realizat de pacheboturi. n transportul de bunuri deosebim cargouri de diverse specializri (cum sunt mineralierele), iar n sectorul mrfurilor lichide, ndeosebi navele-tanc (petroliere). Exist de asemenea port-conteinere, port-barje etc. Un gen modern de nava l constituie navele roll-on - roll-off, folosite n transporturile multi-modale, fiind destinate s duc la bord camioane sau vagoane ncrcate cu marf, preluate de pe un rm al mrii i debarcate pe cellalt, unde i vor continua ruta pe osele sau pe linii feroviare, fr vreo ntrerupere sau transbordare.

Potrivit art. 10, in cuprinsul navei se includ instalaiile, mainile i motoarele care asigur propulsia navei sau produc o alt aciune mecanic, mpreun cu mecanismele i mijloacele necesare transmiterii acestei aciuni, toate echipamentele necesare navigaiei, diferitelor manevre, siguranei navei, salvrii vieii umane, prevenirii polurii, comunicaiilor, igienei i exploatrii potrivit destinaiei navei, precum i proviziile. Precizarea din art.10 este importanta, intrucit garantiile si alte acte jurdice asupra navei se extinde si asupra

28. Ce nelegei prin stalii?

Art. 559 Cod com. definete staliile, ca fiind timpul ncrcrii sau al descrcrii vasului. Conferina de la Rio de Janeiro din 1977 a definit staliile (laytime) ca fiind perioada de timp acceptat de pri, n cursul creia armatorul pune nava sa la dispoziie pentru ncrcare sau descrcare, n schimbul navlului convenit (art. 3).

29. Ce se nelege prin personalul navigant romn?

Personalul navigant este constituit din totalitatea persoanelor care au cetatenie romana si poseda un brevet sau un certificat de capacitate, obtinut in conditiile legii, si care au dreptul sa indeplineasca functii la bordul navelor (art. . Evidenta acestora se tine in registrele de evidenta ale personalului navigant tinute de catre Autoritatea Navala Romana prin capitaniile de port.

Echipajul navelor este format din personalul navigant si cel auxiliar, care asigura operarea navei in conditii de siguranta si de protectie a mediului si indeplineste alte activitatii la bordul navei.

30. Sub ce form poate fi emis conosamentul?

Conosamentul este inscrisul constatator al contractului de transport maritim de mrfuri.

Conosamentul, la origine, indeplinea funcia unei simple dovezi de primire a ncrcturii la bord, semnat de comandantul navei. Ulterior, conosamentul a devenit un titlu reprezentativ al mrfii, transmisibil prin gir.

Conosamentul indeplineste o tripla finalitate: este o dovada a existentei contractului de transport, o proba a mbarcrii mrfii, i un titlu reprezentativ al ncrcturii.

Conosamentul, ca instrumentum, face dovada existena contractului de transport, ncheiat ntre cru i expeditor.Contractele de navlosire, care au ca obiect mijlocul de transport pe mare, iar nu marfa specificat n conosament nu pot fi dovedite prin emiterea unui conosament, chiar dac nava este folosit n scopul transportului de mrfuri.

Conosamentul (bill of lading) desemneaz, potrivit art. 1(7) al Conveniei de la Hamburg din 1978, un document probator al unui contract de transport pe mare i al prelurii sau ncrcrii mrfurilor de ctre cru, care se oblig s se livreze la destinaie persoanei care prezint acest titlu.

Conosamentul poate, deci, s ateste prin coninutul su dou situaii de fapt diferite referitor la marfa ce urmeaz s fie transportat de cru: preluarea mrfurilor de la expeditor si imbarcarea acestora pe nava.

31. Ce se nelege prin navlul?

Navlosirea este un contract prin care armatorul se angajeaz ca, n schimbul unui tarif, denumit navlu, s pun la dispoziia navlositorului o nav n bun stare de navigabilitate i s o menin n aceast stare pn la data expirrii contractului .

32. Ce denumire poart documentul ncheiat pentru transportul aerian public?

Operaiunile de transport aerian public au ca obiect deplasarea de pasageri, bagaje, mrfuri i pot executate pe baze comerciale de ctre operatori de transport care posed att certificat de transport aerian, ct i licen de transport aerian. Executarea acestor operaiuni se realizeaz fie prin curse cu periodicitate regulate, fie prin curse cu periodicitate neregulat.33. Ce denumire poart modalitile de nchiriere a aeronavelor?

Navlosirea este un contract prin care armatorul se angajeaz ca, n schimbul unui tarif, denumit navlu, s pun la dispoziia navlositorului o nav n bun stare de navigabilitate i s o menin n aceast stare pn la data expirrii contractului .

34. Ce poriune reprezint marea teritorial?

In continuarea principiului consacrat de Conventie, se prevede c marea teritorial a Romniei cuprinde fia de mare adiacent rmului ori, dup caz, apelor maritime interioare, avnd limea de 12 mile marine (22.224 m), msurat de la liniile de baz. n completare, textul art. 1 alin. 4 precizeaz c limita exterioar a mrii teritoriale este linia care are fiecare punct situat la o distan de 12 mile marine, msurat de la punctul cel mai apropiat al liniilor de baz.

Rezulta ca marea teritorial este o zona a mrii adiacenta teritoriului statului riveran. Regimul juridic al mrii teritoriale se deosebete fundamental de cel al mrii libere. Suveranitatea statului riveran se ntinde si asupra marii teritoriale, dincolo de teritoriul su i de apele sale interioare.

35. Ce ambarcaiuni sunt considerate nave?

Prin nave se intelege navele maritime si fluviale de orice tip, propulsate sau nepropulsate, care navigheaza la suprafata sau in imersie, destinate transportului de mrfuri si/sau de persoane, pescuitului, remorcajului sau impingerii, aparate plutitoare (drage, elevatoare plutitoare, macarale plutitoare, graifere plutitoare si altele asemenea, cu sau fara propulsie), precum si instalatiile plutitoare care nu sunt destinate in mod normal deplasarii sau efectuarii de lucrari speciale (docuri plutitoare, debarcadere plutitoare, pontoane, hangare plutitoare pentru nave, platforme de foraj si altele asemenea, farurile plutitoare), ambarcatiunile mici si cele destinate activitatilor de agreement.

36. Ce trebuie s posede n mod obligatoriu membrii echipajului?

Personalul navigant este constituit din totalitatea persoanelor care au cetatenie romana si poseda un brevet sau un certificat de capacitate, obtinut in conditiile legii, si care au dreptul sa indeplineasca functii la bordul navelor (art. . Evidenta acestora se tine in registrele de evidenta ale personalului navigant tinute de catre Autoritatea Navala Romana prin capitaniile de port.

37. Care sunt prile ntr-un contract de navlosire?

Navlosirea este un contract prin care armatorul se angajeaz ca, n schimbul unui tarif, denumit navlu, s pun la dispoziia navlositorului o nav n bun stare de navigabilitate i s o menin n aceast stare pn la data expirrii contractului38. Care este obiectul gestiunii nautice?

Gestiunea nautic are ca obiect echiparea i armarea navei, plata echipajului, ntreinerea mijlocului de transport, suportarea cheltuielilor de reparaii precum i asigurarea navei.

39. Care sunt componentele spatiului aerian national?

Spaiul aerian naional este alctuit din trei componente:- spaiul de trafic aerian, respectiv, poriunea din spaiul naional aerian unde se permite activitatea aeronautic, precum i terenurile destinate decolrilor i aterizrilor, indiferent de apartenena i natura activitii de zbor [art. 7 lit. a)];- zonele rezervate, respectiv poriunile din spaiul aerian naional destinate activitilor aeronautice de coal, de sport aeronautic, de ncercare i omologare a aeronavelor, de natur utilitar i altele similare;- zonele reglementate, respectiv zonele periculoase, zonele restricionate sau zonele interzise, precum i cile aeriene condiionale i zonele de activitate comun la grani.40. Ce reprezint zona contigu ?

Zona contigu este poriune a mrii definit de art. 33 din Convenia de la Montego Bay i de art. 67 din Legea nr. 17/1990, ca reprezentind fia de mare adiacent mrii teritoriale, care se ntinde spre largul mrii pn la distana de 24 mile marine, msurat de la liniile de baz. n zona sa contigu, Romnia exercit controlul pentru prevenirea i reprimarea nclcrilor, pe teritoriul su, a legilor i reglementrilor sale din domeniile vamal, fiscal, sanitar i al trecerii frontierei de stat.

40. Cine este conductorul echipajului?

41. Prin ce se individualizeaz navele?

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie.

42. Ce se nelege prin navlul?

Navlosirea este un contract prin care armatorul se angajeaz ca, n schimbul unui tarif, denumit navlu, s pun la dispoziia navlositorului o nav n bun stare de navigabilitate i s o menin n aceast stare pn la data expirrii contractului43. Ce denumire poart tariful n contractul de navlosire?

Navlul

44. Ce se nelege prin armarea navei?

Operatiune infaptuita de armator concretizata in dotarea si asigurarea navei,cu tot ceea ce este necesar pentru ca aceasta sa raspunda conditiilor aferente indeplinirii misiunii ce i-a fost incredintata.

45. n ce se clasific potrivit Codului aerian romn operaiunile aeriene civile?

Codul aerian se aplic tuturor activitilor aeronautice civile, precum i tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfoar activitile aeronautice civile respective n spaiul aerian naional i pe teritoriul Romniei (art. 1). Articolul 2 alin. (1) C. aerian dispune c Romnia are suveranitate deplin i exclusiv asupra spaiului aerian naional. De asemenea, se reia dispoziia constituional care arat c spaiul aerian face obiectul proprietii publice.Codul este structurat pe 6 capitole ce cuprind reglementri referitoare la spaiul aerian naional, aerodromuri, aeronave, personalul aviaiei civile, operaiunile aeriene civile, definirea unor termeni folosii de lege. Codul aerian nu se aplic aviaiei militare.47. Care sunt cele trei componente ale spaiului aerian naional?

Spaiul aerian naional este alctuit din trei componente:- spaiul de trafic aerian, respectiv, poriunea din spaiul naional aerian unde se permite activitatea aeronautic, precum i terenurile destinate decolrilor i aterizrilor, indiferent de apartenena i natura activitii de zbor [art. 7 lit. a)];- zonele rezervate, respectiv poriunile din spaiul aerian naional destinate activitilor aeronautice de coal, de sport aeronautic, de ncercare i omologare a aeronavelor, de natur utilitar i altele similare;- zonele reglementate, respectiv zonele periculoase, zonele restricionate sau zonele interzise, precum i cile aeriene condiionale i zonele de activitate comun la grani.48. Ce poriune reprezint marea teritorial?

Potrivit art. 3 din Conventia de la Montego Bay, orice stat are dreptul de a fixa limea mrii sale teritoriale, fr a depi 12 mile marine, msurate de la liniile de baz. n mod normal, potrivit art. 5 din Conventie, linia de baz de la care se msoar limea marii teritoriale este linia refluxului de-a lungul rmului, astfel cum aceasta este indicat pe hrile maritime, la scar mare, recunoscute oficial de statul riveran.

In continuarea principiului consacrat de Conventie, se prevede c marea teritorial a Romniei cuprinde fia de mare adiacent rmului ori, dup caz, apelor maritime interioare, avnd limea de 12 mile marine (22.224 m), msurat de la liniile de baz. n completare, textul art. 1 alin. 4 precizeaz c limita exterioar a mrii teritoriale este linia care are fiecare punct situat la o distan de 12 mile marine, msurat de la punctul cel mai apropiat al liniilor de baz.

Rezulta ca marea teritorial este o zona a mrii adiacenta teritoriului statului riveran. Regimul juridic al mrii teritoriale se deosebete fundamental de cel al mrii libere. Suveranitatea statului riveran se ntinde si asupra marii teritoriale, dincolo de teritoriul su i de apele sale interioare.

49. Prin cate elemente se identific navele potrivit legislaiei romne?

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie50. Ce se nelege prin navlul?

Navlosirea este un contract prin care armatorul se angajeaz ca, n schimbul unui tarif, denumit navlu, s pun la dispoziia navlositorului o nav n bun stare de navigabilitate i s o menin n aceast stare pn la data expirrii contractului .

51. Cum se calculeaz staliile fixe?

Staliile fixe se calculeaza pe zile (day). Acceptiunile notiunii de zi sunt, insa, multiple, putind fi vorba de zile curgtoare sau consecutive (running days), zile lucrtoare (working days) sau zile de lucru pe timp favorabil (weather working day sau prescurtat W.W.D.). Clauza de stabilire a staliilor dupa zilele de lucru pe timp favorabil ine seama, n calculul staliilor, de starea vremii; dac ncrcarea sau descrcarea ar fi mpiedicat obiectiv de timpul nefavorabil, orele respective nu pot fi incluse n durata staliilor. nseamn c, potrivit acestei clauze, timpul nefavorabil constituie un risc al armatorului (navlosantului), soluie invers cazului staliilor calculate pe zile lucrtoare, care pune acest risc n sarcina navlositorului. Intelesul notiunii de timp nefavorabil pentru lucru, care nu se ia n calculul staliilor, este precizat in contract, dar in genere se consider ca atare ploaia, ninsoarea, ngheul dac sunt puternice, furtuna, valurile mari din port.

n scopul de a cointeresa pe navlositor n accelerarea operaiunilor de ncrcare sau descrcare a mrfurilor, prile obinuiesc s insereze n charter-party unele clauze specifice, precum cea de reversibilitate a staliilor sau prima de rapiditate52. n ce clasific codul aerian aeronavele?

Codul aerian se aplic tuturor activitilor aeronautice civile, precum i tuturor persoanelor fizice sau juridice care desfoar activitile aeronautice civile respective n spaiul aerian naional i pe teritoriul Romniei (art. 1). Articolul 2 alin. (1) C. aerian dispune c Romnia are suveranitate deplin i exclusiv asupra spaiului aerian naional. De asemenea, se reia dispoziia constituional care arat c spaiul aerian face obiectul proprietii publice.Codul este structurat pe 6 capitole ce cuprind reglementri referitoare la spaiul aerian naional, aerodromuri, aeronave, personalul aviaiei civile, operaiunile aeriene civile, definirea unor termeni folosii de lege. Codul aerian nu se aplic aviaiei militare.53. De ce convenie este reglementat transportul aerian n trafic internaional?

Organizaia Aviaiei Civile Internaionale (O.A.C.I.54. Ce reprezint cruul pe parcursul transportului?

Obligaiile cruului pe parcursul transportului reprezint prestaia caracteristic n contractul de transport. Cruul este inut de:- respectarea ordinii expediiilor;- parcurgerea rutei prestabilite;- executarea transportului la termenul fixat;- conservarea mrfii pe ntregul parcurs, pn la destinaie.Potrivit principiului pacta sunt servanda, modificarea contractului poate avea loc numai prin acordul prilor (mutuus consensus, mutuus disensus) ori din cauze autorizate de lege [art. 969 alin. (2) C. civ.].Din art. 421 C. corn. rezult c expeditorului i este ngduit s modifice unilateral contractul de transport, printr-un contra-ordin, sau s renune la contract (s-1 revoce).55. Care sunt elemente de identificare specifice ale unei nave?

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie56. Cui poate s aparin o nav comercial?

57. Care sunt modalitile cele mai importante de dobndire a dreptului de proprietate asupra

Navei?

Nava comercial poate s aparin n totalitate unui singur proprietar sau s fac parte, n cote indivize determinate, din partimoniul mai multor subiecte de drept.

Art. 505 C.com. stabilete regula de principiu conform creia, n toate chestiunile privitoare la interesul lor comun, decizia majoritii este obligatorie i pentru minoritate. Se observa ca ne aflam in prezenta unei exceptii de la regula unanimitatii care guverneaza regimul coproprietatii.

Modalitile de dobndire a dreptului de proprietate asupra navei sunt vnzarea-cumprarea, cesiunea i nstrinarea prin licitaie. Contractul de construcie a unei nave noi, ncheiat ntre beneficiar (denumit comitent de art. 491 C.com.) i un antier naval executant al comenzii reprezinta o modalitate specifica de dobindire a dreptului de proprietate asupra navei, care nu se confunda cu o antrepriza, ci are natura juridica a vinzarii unui bun viitor.

58. Prin ce se poate realiza finanarea construciei navei , a reparaiei acesteia sau a cltoriei?

Contractul de construcie a navei comerciale

Aceast convenie prezint, la prima vedere, natura de antrepriz (locatio operi faciendi), astfel cum aceasta este definit de art. 1470 (3) i 1478 din Codul civil. n adevr, una dintre pri (antierul naval) se angajeaz s efectueze, ndeplinind o activitate independent (fr a intra n serviciul celeilalte) o lucrare determinat, constnd n construcia navei, n schimbul unui pre determinat, pltibil de ctre clientul beneficiar (armatorul n cauz). Prile ncheie n realitate un contract de vnzare-cumprare cu obiect viitor (res futura), acesta fiind nava n construcie . antierul naval folosete pentru executarea lucrrii contractate materiale proprii, iar nu furnizate de ctre cient (armator), de unde rezulta ca nu este ndeplinit condiia cerut de art. 1413 alin. 5 C.civ. n chiar definiia antreprizei, respectiv ca materialele utilizate pentru ndeplinirea obligaiilor contractuale s provin de la acela pentru care se execut lucrarea (client). antierul creeaz n consecin o proprietate nou, cu materialele care i aparin.

Art.491 C.com. oblige la ntocmirea unui nscris constatator al acestui contract.

59. Care sunt msurile de sechestrare ce se pot instui pentru o nava comercial n vederea recuperarrii unei creane mpotriva deintorului navei?

Pentru asigurarea recuperarii unei creante, bunurile debitorului pot fi indisponibilizate in vederea executarii silite, prin intermediul sechestrului. Sechestrul poate fi un sechestru asigurator (acesta poarta asupra unuia sau mai multor bunuri mobile sau imobile ale debitorului, identificate de creditor in vederea executarii silite) sau un sechestru judiciar (acesta poarta asupra bunului care face obiectul litigiului). Ambele tipuri de sechestru presupun inexistenta unui titlu executoriu, intrucit creanta creditorului sau dreptul real asupra bunului nu sunt certe. Sechestrul asigurator (ca si cel judiciar) nu se confunda cu sechestrul executoriu (executorul judecatoresc a inceput executarea silita), care presupune existenta unui titlu executoriu, fiind o masura de executare silita. Sechestrul asigurator se poate transforma in sechestru executor atunci cind creditorul obtine titlu executoriu contra debitorului.

60. Care este finalitatea conosamentulului?

Conosamentul este inscrisul constatator al contractului de transport maritim de mrfuri.

Conosamentul, la origine, indeplinea funcia unei simple dovezi de primire a ncrcturii la bord, semnat de comandantul navei. Ulterior, conosamentul a devenit un titlu reprezentativ al mrfii, transmisibil prin gir.

Conosamentul indeplineste o tripla finalitate: este o dovada a existentei contractului de transport, o proba a mbarcrii mrfii, i un titlu reprezentativ al ncrcturii.

Conosamentul, ca instrumentum, face dovada existena contractului de transport, ncheiat ntre cru i expeditor.Contractele de navlosire, care au ca obiect mijlocul de transport pe mare, iar nu marfa specificat n conosament nu pot fi dovedite prin emiterea unui conosament, chiar dac nava este folosit n scopul transportului de mrfuri.

Conosamentul (bill of lading) desemneaz, potrivit art. 1(7) al Conveniei de la Hamburg din 1978, un document probator al unui contract de transport pe mare i al prelurii sau ncrcrii mrfurilor de ctre cru, care se oblig s se livreze la destinaie persoanei care prezint acest titlu.

61. Cum poate fi conosamentul n funcie de condiiile sale de transmisibilitate?

Conosamentul poate fi emis sub forma de titlu nominativ, la ordin sau la purttor. Distinctia are la baza condiiile diferite de transmisibilitate a conosamentului.

Conosamentul nominativ desemneaza n cuprinsul su pe destinatar. Acesta este ndreptit s cear ca la destinaie s-i fie puse la dispoziie mrfurile nscrise n conosament. El poate, de asemenea, s transmit prin cesiune de creanta conosamentul i, ca atare, drepturile asupra mrfii, n tot cursul transportului. Actul de cesiune (nstrinare) a conosamentului trebuie adus la cunotina comandantului navei n mod oficial, pe cale de notificare, spre a-l mpiedica astfel s elibereze ncrctura destinatarului inial (cedentul), obligndu-l s o predea cesionarului.

Conosamentul la ordin, cel uzual folosit n practic, este emis de obicei pe numele destinatarului, care l poate transmite ulterior unui ter prin gir (andosament). nstrinarea opereaz printr-o simpl meniune nscris pe document, indicnd persoana fizic sau juridic dobnditoare a titlului. Operaiunea se poate repeta, fiecare giratar fiind ndreptit s acioneze la rndul su ca un girant, n favoarea unui alt beneficiar. Posibilitatea transmiterii prin gir clasifica acest inscris in categoria titlurilor comerciale de valoare. Spre deosebire insa de cambie si biletul la ordin, care circula tot prin gir, conosamentul nu este un titlu de credit, ci un titlu reprezentativ al mrfurilor. Conosamentul confera titularului un drept real asupra incarcaturii si un drept de creanta (constind intr-o obligatie de a face) contra cruului. De aceea, spre deosebire de girul cambial, cel al conosamentului nu creeaz solidaritate ntre girant i dobnditorii ulteriori ai titlului. Din acest punct de vedere, Codul comercial folosete in mod eronat, pentru a desemna conosamentul, expresia, de altfel perimata, de poli, echivalenta, in reglementarea Codului comercial, cu cea de cambie.

Conosamentul la purttor, desemnat ca atare n nsui contextul su, beneficiaz de transmisibilitatea prin simpla traditiune (predare material de la un posesor la altul). Titular legitim este persoana care deine i prezint documentul. Datorita acestei cesibilitati facile, conosamentul prezinta risc ridicat de frauda, motiv pentru care frecvena conosamentului la purttor este redusa.

Conosamentul este un titlu reprezentativ al mrfii, care simbolizeaz drepturile asupra ncrcturii ce aparin posesorului legitim al conosamentului. Comandantul navei exercit elementul material (corpus) asupra ncrcturii, pe care o deine animo alieno. n tot acest interval, elementul intelectual al posesiei asupra mrfii (animus) aparine destinatarului sau persoanei care a dobndit conosamentul prin cesiune, prin gir sau prin predare. Comandantul navei este obligat s elibereze ncrctura celui care l nfieaz conosamentul, ca titlu reprezentativ al mrfii.

Conosamentul trebuie sa contina anumite indicaii obligatorii, specificate atit de art. 565 C. com., ct i de art. 15 al Conveniei de la Hamburg din 1978.

Conosamentul trebuie sa identifice prile, mrfurile de transportat (prin natur, specie, calitate i cantitate), parcursul ce urmeaz s fie strbtut, artndu-se locul plecrii i al destinaiei i n fine navlul datorat. Conosamentul trebuie sa fie datat i semnat.

Lipsa unor meniuni obligatorii din cuprinsul conosamentului poate avea drept consecin dificulti de prob sau chiar ineficiena documentului (nulitatea conosamentului). Desi Codul comercial nu prevede explicit o atare sanciune, ea este, in schimb, consacrat expresis verbis n Convenia de la Hamburg din 1978. Art. 15(3) din Conventie invalideaz conosamentul dac nu specific urmatoarele elemente eseniale: referirea la un transport pe mare, ncrcarea mrfurilor pe nav i obligaia cruului de a le preda la prezentarea acestui document de ctre titularul ndreptit.

Conosamentul poate contine si anumite clauze facultative, cum ar fi rezervele privitoare la coninutul conosamentului.

62. n ce fel se poate realiza transmiterea dreptului de folosin asupra navei comerciale?

Art. 490 C.com. prevede c vasele sunt bunuri mobile. Totusi, navele prezinta unele particularitati care le distinge de bunurile mobile propriu-zise.

Nava propriu-zis, spre deosebire de bunurile mobile obinuite, este supus nmatriculrii, fiind ca atare individualizat n registrele cpitniei portului unde a fost nregistrat. Totodat, mijlocul de transport pe ap comport elemente de identificare specifice (un nume propriu, o naionalitate i un sediu n portul de ata, un tonaj si o clasa de registru). In privinta navelor, nu sunt aplicabile prevederile art. 1909 C.civil (text potrivit cruia bunurile mobile se dobndesc n proprietate ca efect al posesiei, n virtutea aa-zisei prescripii instantanee). n fine, nava poate constitui obiect al unor ipoteci, garanii care greveaz n mod normal numai imobilele.

63. Care este clasificarea navelor potrivit art.35 din O.G nr. 42/1997?

Art.35.n scopul inerii evidenei navele se clasific dup cum urmeaz:

a)nave de categoria I navele cu propulsie proprie destinate transportului de mrfuri i/sau de persoane, remorcrii sau mpingerii, cu o putere mai mare de 136 kW, navele fr propulsie care au o capacitate de ncrcare mai mare de 10 tone, aparatele i instalaiile plutitoare cu un deplasament mai mare de 15 tone;

b)nave de categoria a II-a celelalte tipuri de nave, inclusiv ambarcaiunile mici;

c)nave de agrement velierele i iahturile, indiferent de deplasament, construite i echipate pentru cltorii de lung durat, precum i cele destinate activitilor sportive i de agrement.

64. Care sunt elementele de identificare specifice mijlocului de transport pe ap?

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie.

65. Ce trebuie s poarte navele de naionalitate romn?

Actele obligatorii la bordul navei

Nava trebuie sa poarte cu sine documentele sale de identificare, precum si documentele de identificare a echipajului.

Navele de nationalitate romana trebuie, de asemenea, sa poarte:

-documentele ce atesta nationalitatea romana, tonajul navei si starea de navigabilitate, inclusiv licenta si autorizatia de transport;

-lista (rolul) echipajului;

-declaratia vamala (manifestul vamal), pentru navele cu incarcatura sau ceritificatul de bord liber, pentru navele neincarcate;

-jurnalul de bord.

66. Care este obiectul contractului de mprumut potrivit art. 605?

Obiectul contractului de mprumut l poate constitui, potrivit art. 605 C.com.:

-fie global nava, navlul i ncrctura (povara),

-fie distinct numai unele dintre aceste componente, precum ntreaga nav sau o fraciune din aceasta, uneltele, instrumentele i echipamentele, navlul, marfa mbarcat sau o parte din ea.

Contractul de mprumut maritim trebuie s fie ntocmit n form scris i trebuie insotit de o dubla formalitate de opozabilitate fata de terti:

-trebuie sa fie transcris n registrele cpitniei portului unde a fost ncheiat sau ale consulatului romn din ara unde a avut loc perfectarea, care l va comunica n copie portului de nmatriculare din Romnia;

-trebuie sa se efectueze adnotarea contractului de mprumut pe actul de naionalitate al navei (art. 603 C.com.).

contractul de imprumut maritim poate fi intocmit si sub forma unui titlu la ordin, caz in care poate fi transmis prin gir (art.604 alin.1 C.com.).

67. Cum trebuie s fie ntocmit Contractul de mprumut maritim?

Contractul de mprumut maritim trebuie s fie ntocmit n form scris i trebuie insotit de o dubla formalitate de opozabilitate fata de terti:

-trebuie sa fie transcris n registrele cpitniei portului unde a fost ncheiat sau ale consulatului romn din ara unde a avut loc perfectarea, care l va comunica n copie portului de nmatriculare din Romnia;

-trebuie sa se efectueze adnotarea contractului de mprumut pe actul de naionalitate al navei (art. 603 C.com.).

contractul de imprumut maritim poate fi intocmit si sub forma unui titlu la ordin, caz in care poate fi transmis prin gir (art.604 alin.1 C.com.).

68. Cum se procedeaz n cazul navlosirii time charter?

Navlosirea pe timp determinat este contractul prin care armatorul (navlosant) se oblig s pun la dispoziia navlositorului o anumit nav echipat i armat, pe o durat determinat de timp, n schimbul plii navului convenit.

Obiectul contractului l formeaz, deci, o nav echipat i armat de ctre navlosant (armator). Gestiunea nautic revine n consecin acestuia, fr nici un amestec al navlositorului. Spre deosebire de regimul navlosirii navei nude, att armarea navei, ct i angajarea comandantului i echipajului incumb n mod exclusiv armatorului (navlosant). nlocuirea comandantului sau a vreunui membru al echipajului revine n exclusivitate navlosantului.

Gestiunea comercial este exercitat de ctre navlositor, care dispune de dreptul s utilizeze nava, pe toat durata contractului, potrivit intereselor proprii. n scop de rentabilizare, acesta va organiza activitatea astfel nct s programeze n interval de timp cit dureaza navlosirea ct mai multe transporturi, deoarece navlul trebuie pltit, chiar dac nu ar efectua nici o deplasare. Rezult c timpul curge mpotriva navlositorului, n sensul c stagnarea, imobilizarea ntr-un port sau prelungirea timpului de ncrcare i descrcare l prejudiciaz.

Parcursul navei, escalele, cantitatea de marf sau numrul de pasageri transportai prezinta interes numai pentru navlositor, n calitate de titular al gestiunii comerciale, fr nici o ingerin din partea navlosantului.

Echipajul i comandantul, dei sunt salariai ai navlosantului, totui trebuie s execute dispoziiile date de ctre navlositor, n limitele gestiunii comerciale care i aparine.

Navlosantul (armator) este obligat sa suporte costurile aferente reparaiilor navei, inclusiv nlocuirile impuse de viciile ascunse ale acesteia.

Obligaiile navlositorului sunt, in principiu, urmatoarele :

plata periodic a navlului;

utilizarea corect a navei;

suportarea tuturor cheltuielilor legate nemijlocit de exploatarea comercial a navei;

restituirea navei, la expirarea contractului, n starea pe care o avea la preluare, mai puin desigur uzura normal.

Navlosantul (armator) va fi inut s repare prejudiciile aduse navlositorului prin nclcarea oricrei obligaii privitoare la gestiunea nautic. Navlosantul rspunde, de asemenea, pentru faptele culpabile ale comandantului i echipajului, svrite n exercitarea gestiunii nautice i cauzatoare de prejudicii, n msura n care se stabilete c a angajat persoane necorespunztoare profesional. Aceast rspundere este ns limitat, intrucit navlositorul este titular al gestiunii comerciale, fiind n drept s dea instruciuni personalului navigant. n aceste condiii, comandantul are o poziie ambivalent, att de angajat (prepus) al navlosantului, ct i de executant al instruciunilor date de ctre navlositor. Degrevarea de rspundere a navlosantului poate sa intervina n msura n care comandatul i echipajul au fost nevoii s se conformeze instruciunilor primite de la navlositor privitor la gestiunea nautic, din motive comerciale.

69. Prin ce este reglementat activitatea de navigaie civil, cu titlu general?

In cadrul activitatilor de navigatie civila, transporturile maritime detin ponderea principala. Dreptul comun al transporturilor maritime il constituie si n prezent Codul comercial. Pe lng dispozitiile generale referitoare la orice categorie de contracte de transport (art. 413441), Codul comercial cuprinde i cartea a II-a (art. 490694), intitulat Despre comerul maritim i despre navlosire.

70. Ce reprezint dreptul comun al transporturilor maritime n prezent:

Dreptul comun al transporturilor maritime il constituie si n prezent Codul comercial. Pe lng dispozitiile generale referitoare la orice categorie de contracte de transport (art. 413441), Codul comercial cuprinde i cartea a II-a (art. 490694), intitulat Despre comerul maritim i despre navlosire. Dintre aceste prevederi legale, datnd din secolul trecut, numeroase au astzi un caracter vetust i chiar inadecvat. Totui, noile acte normative referitoare la activitatea de navigaie civil au omis s abroge expres textele din Codul comercial devenite inaplicabile sau pe care le-au nlocuit. O serie de texte improprii (cum ar fi cele referitoare la abandonul navei sau la inrolarea echpajului), chiar daca nu sunt expres abrogate, trebuie inalturate de la aplicare, fiind intrate in desuetudine.

Fiind vorba de transporturi ce se desfasoara pe itinerarii ample, navele depasing frecvent limitele teritoriale ale statelor, pentru a patrunde in marea libera, transporturile navale sunt supuse si reglementarilor cuprinse in conventii internationale. Intereseaza in domeniu atit conventiile referitoare la marea libera si marea teritoriala care au incidenta in transporturile maritime, cit si conventiile referitoare la transporturile maritime comerciale.

Desi fac parte din dreptul international public, conventiile referitoare la marea libera si la marea teritoriala au incidenta si in transporturile maritime comerciale. Ultimele reglementari in domeniu sunt:

a)Convenia Naiunilor Unite asupra dreptului mrii, ncheiat la Montego Bay (Jamaica) la 10 decembrie 1982. Romnia a ratificat aceast Convenie prin Legea nr. 110/1996 . Potrivit art. 311 din Convenie, n raporturile dintre statele pri, dispoziiile pe care le cuprinde vor prevala asupra Conveniilor de la Geneva din 29 aprilie 1958 privind dreptul mrii

b)Convenia privind facilitatea traficului maritim internaional, adoptat la Londra la 9 aprilie 1965; Romnia a aderat la Convenie i la amendamentele menionate prin Ordonana Guvernului nr. 58/1999. n principal, Convenia stabilete documentele care pot fi cerute unei nave comerciale la intrarea i la plecarea dintr-un port, definind totodat unii termeni de frecvent utilizare, printre care pot fi reinui urmtorii:

70. Cum este nava, spre deosebire de bunurile mobile obinuite?

Art. 490 C.com. prevede c vasele sunt bunuri mobile. Totusi, navele prezinta unele particularitati care le distinge de bunurile mobile propriu-zise.

Nava propriu-zis, spre deosebire de bunurile mobile obinuite, este supus nmatriculrii, fiind ca atare individualizat n registrele cpitniei portului unde a fost nregistrat. Totodat, mijlocul de transport pe ap comport elemente de identificare specifice (un nume propriu, o naionalitate i un sediu n portul de ata, un tonaj si o clasa de registru). In privinta navelor, nu sunt aplicabile prevederile art. 1909 C.civil (text potrivit cruia bunurile mobile se dobndesc n proprietate ca efect al posesiei, n virtutea aa-zisei prescripii instantanee). n fine, nava poate constitui obiect al unor ipoteci, garanii care greveaz n mod normal numai imobilele.

71. De ctre cine este facilitat traficul maritim internaional?

)Convenia privind facilitatea traficului maritim internaional, adoptat la Londra la 9 aprilie 1965; Romnia a aderat la Convenie i la amendamentele menionate prin Ordonana Guvernului nr. 58/1999. n principal, Convenia stabilete documentele care pot fi cerute unei nave comerciale la intrarea i la plecarea dintr-un port, definind totodat unii termeni de frecvent utilizare, printre care pot fi reinui urmtorii:

-armator nseamn proprietarul sau cel care opereaz o nav, fie c este persoan fizic sau juridic, precum i orice persoan care acioneaz n numele proprietarului sau al celui care opereaz nava;

-marf nseamn orice bunuri, mrfuri i articole de orice tip, indiferent cum vor fi transportate pe o nav, altele dect pot, proviziile navei, piesele de schimb pentru aceasta, echipamentul navei, efectele echipamentului i bagajele nsoitoare ale pasagerilor.

n activitatea de navigaie civil prezint interes delimitarea dintre marea liber si marea teritorial. Marea teritoriala se prelungete spre larg cu zona contigu i cu zona economic exclusiv, iar n sens opus cu apele interioare.

72)Ce are la baz convenia care a facilitat traficul internaional?

Convenia privind facilitatea traficului maritim internaional, adoptat la Londra la 9 aprilie 1965; Romnia a aderat la Convenie i la amendamentele menionate prin Ordonana Guvernului nr. 58/1999. n principal, Convenia stabilete documentele care pot fi cerute unei nave comerciale la intrarea i la plecarea dintr-un port, definind totodat unii termeni de frecvent utilizare, printre care pot fi reinui urmtorii:

-armator nseamn proprietarul sau cel care opereaz o nav, fie c este persoan fizic sau juridic, precum i orice persoan care acioneaz n numele proprietarului sau al celui care opereaz nava;

-marf nseamn orice bunuri, mrfuri i articole de orice tip, indiferent cum vor fi transportate pe o nav, altele dect pot, proviziile navei, piesele de schimb pentru aceasta, echipamentul navei, efectele echipamentului i bagajele nsoitoare ale pasagerilor.

n activitatea de navigaie civil prezint interes delimitarea dintre marea liber si marea teritorial. Marea teritoriala se prelungete spre larg cu zona contigu i cu zona economic exclusiv, iar n sens opus cu apele interioare.

74. Ce denumire specific are documentul de transport n cadrul transporturilor maritime internaionale?

Conosamentul este inscrisul constatator al contractului de transport maritim de mrfuri.

Conosamentul, la origine, indeplinea funcia unei simple dovezi de primire a ncrcturii la bord, semnat de comandantul navei. Ulterior, conosamentul a devenit un titlu reprezentativ al mrfii, transmisibil prin gir.

Conosamentul indeplineste o tripla finalitate: este o dovada a existentei contractului de transport, o proba a mbarcrii mrfii, i un titlu reprezentativ al ncrcturii.

75. Care este finalitatea conosamentului?Conosamentul, la origine, indeplinea funcia unei simple dovezi de primire a ncrcturii la bord, semnat de comandantul navei. Ulterior, conosamentul a devenit un titlu reprezentativ al mrfii, transmisibil prin gir.

Conosamentul indeplineste o tripla finalitate: este o dovada a existentei contractului de transport, o proba a mbarcrii mrfii, i un titlu reprezentativ al ncrcturii.

76. Cum poate fi conosamentul n funcie de condiiile sale de transmisibilitate?Conosamentul poate fi emis sub forma de titlu nominativ, la ordin sau la purttor. Distinctia are la baza condiiile diferite de transmisibilitate a conosamentului.

Conosamentul nominativ desemneaza n cuprinsul su pe destinatar. Acesta este ndreptit s cear ca la destinaie s-i fie puse la dispoziie mrfurile nscrise n conosament. El poate, de asemenea, s transmit prin cesiune de creanta conosamentul i, ca atare, drepturile asupra mrfii, n tot cursul transportului. Actul de cesiune (nstrinare) a conosamentului trebuie adus la cunotina comandantului navei n mod oficial, pe cale de notificare, spre a-l mpiedica astfel s elibereze ncrctura destinatarului inial (cedentul), obligndu-l s o predea cesionarului.

Conosamentul la ordin, cel uzual folosit n practic, este emis de obicei pe numele destinatarului, care l poate transmite ulterior unui ter prin gir (andosament). nstrinarea opereaz printr-o simpl meniune nscris pe document, indicnd persoana fizic sau juridic dobnditoare a titlului. Operaiunea se poate repeta, fiecare giratar fiind ndreptit s acioneze la rndul su ca un girant, n favoarea unui alt beneficiar. Posibilitatea transmiterii prin gir clasifica acest inscris in categoria titlurilor comerciale de valoare. Spre deosebire insa de cambie si biletul la ordin, care circula tot prin gir, conosamentul nu este un titlu de credit, ci un titlu reprezentativ al mrfurilor. Conosamentul confera titularului un drept real asupra incarcaturii si un drept de creanta (constind intr-o obligatie de a face) contra cruului. De aceea, spre deosebire de girul cambial, cel al conosamentului nu creeaz solidaritate ntre girant i dobnditorii ulteriori ai titlului. Din acest punct de vedere, Codul comercial folosete in mod eronat, pentru a desemna conosamentul, expresia, de altfel perimata, de poli, echivalenta, in reglementarea Codului comercial, cu cea de cambie.

Conosamentul la purttor, desemnat ca atare n nsui contextul su, beneficiaz de transmisibilitatea prin simpla traditiune (predare material de la un posesor la altul). Titular legitim este persoana care deine i prezint documentul. Datorita acestei cesibilitati facile, conosamentul prezinta risc ridicat de frauda, motiv pentru care frecvena conosamentului la purttor este redusa.

Conosamentul este un titlu reprezentativ al mrfii, care simbolizeaz drepturile asupra ncrcturii ce aparin posesorului legitim al conosamentului. Comandantul navei exercit elementul material (corpus) asupra ncrcturii, pe care o deine animo alieno. n tot acest interval, elementul intelectual al posesiei asupra mrfii (animus) aparine destinatarului sau persoanei care a dobndit conosamentul prin cesiune, prin gir sau prin predare. Comandantul navei este obligat s elibereze ncrctura celui care l nfieaz conosamentul, ca titlu reprezentativ al mrfii.

Conosamentul trebuie sa contina anumite indicaii obligatorii, specificate atit de art. 565 C. com., ct i de art. 15 al Conveniei de la Hamburg din 1978.

Conosamentul trebuie sa identifice prile, mrfurile de transportat (prin natur, specie, calitate i cantitate), parcursul ce urmeaz s fie strbtut, artndu-se locul plecrii i al destinaiei i n fine navlul datorat. Conosamentul trebuie sa fie datat i semnat.

Lipsa unor meniuni obligatorii din cuprinsul conosamentului poate avea drept consecin dificulti de prob sau chiar ineficiena documentului (nulitatea conosamentului). Desi Codul comercial nu prevede explicit o atare sanciune, ea este, in schimb, consacrat expresis verbis n Convenia de la Hamburg din 1978. Art. 15(3) din Conventie invalideaz conosamentul dac nu specific urmatoarele elemente eseniale: referirea la un transport pe mare, ncrcarea mrfurilor pe nav i obligaia cruului de a le preda la prezentarea acestui document de ctre titularul ndreptit.

Conosamentul poate contine si anumite clauze facultative, cum ar fi rezervele privitoare la coninutul conosamentului.

77. Ce fel de contract se foloseste n activitatea de transport maritim internaional?

Contractul de transport maritim international

Notiune. Reglementare

Prin contractul de transport maritim international, cruul se angajeaz s deplaseze pe mare, de la portul de expediere i pn la cel de destinaie, pasageri sau o ncrctur determinat, n schimbul unei remuneraii.

Prile contractului de transport maritim

Contractul de transport maritim de persoane se incheie intre cru si pasager, cel referitor la transportul de mrfuri incheindu-se intre cru si expeditorul mrfurilor. In cazul transportului de mrfuri, din contract rezulta si anumite drepturi si obligatii si fata de destinatar.

Destinatarul este persoana ndreptit s preia mrfurile n portul unde sunt debarcate, la captul deplasrii efectuate.

78. Care este modalitatea prin care se poate realiza transmiterea dreptului de folosin asupra navei comerciale?

79. Ce delimitare prezint interes n activitatea de navigaie civil?

Potrivit art. 3 din Conventia de la Montego Bay, orice stat are dreptul de a fixa limea mrii sale teritoriale, fr a depi 12 mile marine, msurate de la liniile de baz. n mod normal, potrivit art. 5 din Conventie, linia de baz de la care se msoar limea marii teritoriale este linia refluxului de-a lungul rmului, astfel cum aceasta este indicat pe hrile maritime, la scar mare, recunoscute oficial de statul riveran.

In continuarea principiului consacrat de Conventie, se prevede c marea teritorial a Romniei cuprinde fia de mare adiacent rmului ori, dup caz, apelor maritime interioare, avnd limea de 12 mile marine (22.224 m), msurat de la liniile de baz. n completare, textul art. 1 alin. 4 precizeaz c limita exterioar a mrii teritoriale este linia care are fiecare punct situat la o distan de 12 mile marine, msurat de la punctul cel mai apropiat al liniilor de baz.

Rezulta ca marea teritorial este o zona a mrii adiacenta teritoriului statului riveran. Regimul juridic al mrii teritoriale se deosebete fundamental de cel al mrii libere. Suveranitatea statului riveran se ntinde si asupra marii teritoriale, dincolo de teritoriul su i de apele sale interioare.

80. Cum se prelungete marea teritorial n sens opus?

81. Unde se ncadreaz (din ce fac parte) conveniile referitoare la marea liber i marea teritorial? Potrivit art. 86 din Convenia de la Montego Bay, marea liber nglobeaz totalitatea prilor mrii care nu sunt cuprinse nici n zona exclusiv, nici n marea teritorial sau n apele interioare ale unui stat si nici n apele arhipelagice ale unui stat insular. Rezulta ca ceea ce defineste marea libera este faptul ca asupra acestui sector de mare nu isi poate exercita suveranitatea nici un stat.

Potrivit art. 3 din Conventia de la Montego Bay, orice stat are dreptul de a fixa limea mrii sale teritoriale, fr a depi 12 mile marine, msurate de la liniile de baz. n mod normal, potrivit art. 5 din Conventie, linia de baz de la care se msoar limea marii teritoriale este linia refluxului de-a lungul rmului, astfel cum aceasta este indicat pe hrile maritime, la scar mare, recunoscute oficial de statul riveran.

In continuarea principiului consacrat de Conventie, se prevede c marea teritorial a Romniei cuprinde fia de mare adiacent rmului ori, dup caz, apelor maritime interioare, avnd limea de 12 mile marine (22.224 m), msurat de la liniile de baz. n completare, textul art. 1 alin. 4 precizeaz c limita exterioar a mrii teritoriale este linia care are fiecare punct situat la o distan de 12 mile marine, msurat de la punctul cel mai apropiat al liniilor de baz.

Rezulta ca marea teritorial este o zona a mrii adiacenta teritoriului statului riveran. Regimul juridic al mrii teritoriale se deosebete fundamental de cel al mrii libere. Suveranitatea statului riveran se ntinde si asupra marii teritoriale, dincolo de teritoriul su i de apele sale interioare.

82. Cum se definete orice mijloc de transport , terestru , naval sau aerian?

Transportul se analizeaz ca o faz inseparabil a produciei i desfacerii de mrfuri sau de servicii. Din punct de vedere economic, transportul reprezint elementul de infrastructur fr de care att producia, ct i comerul ar deveni lipsite de sens

83. Prin ce fel de mijloace se realizeaz deplasarea de persoane pe mare?Deplasarea de persoane pe mare este realizat de pacheboturi. n transportul de bunuri deosebim cargouri de diverse specializri (cum sunt mineralierele), iar n sectorul mrfurilor lichide, ndeosebi navele-tanc (petroliere). Exist de asemenea port-conteinere, port-barje etc. Un gen modern de nava l constituie navele roll-on - roll-off, folosite n transporturile multi-modale, fiind destinate s duc la bord camioane sau vagoane ncrcate cu marf, preluate de pe un rm al mrii i debarcate pe cellalt, unde i vor continua ruta pe osele sau pe linii feroviare, fr vreo ntrerupere sau transbordare.

84. Ce fel de nave se folosesc n trasporturile multimodale?

Un gen modern de nava l constituie navele roll-on - roll-off, folosite n transporturile multi-modale, fiind destinate s duc la bord camioane sau vagoane ncrcate cu marf, preluate de pe un rm al mrii i debarcate pe cellalt, unde i vor continua ruta pe osele sau pe linii feroviare, fr vreo ntrerupere sau transbordare.

85. Ce elemente de identificare specifice comport mijlocul de transport pe ap?

Nava se individualizeaza (se identifica) prin cinci elemente, respectiv:

-un nume sau un numar de inmatriculare;

-un port de localizare a navei (port de atas);

-o nationalitate proprie, care este data de pavilionul pe care are dreptul sa-l arboreze;

-un tonaj propriu;

-o clasa de registru proprie.

86. Ce trebuie s poarte navele de naionalitate romn?

Navele de nationalitate romana trebuie, de asemenea, sa poarte:

-documentele ce atesta nationalitatea romana, tonajul navei si starea de navigabilitate, inclusiv licenta si autorizatia de transport;

-lista (rolul) echipajului;

-declaratia vamala (manifestul vamal), pentru navele cu incarcatura sau ceritificatul de bord liber, pentru navele neincarcate;

-jurnalul de bord.

87. Ce pavilion arboreaz n perioada probelor de mar navele construite n Romnia?

Art.44.(1)Orice nav care se afl n apele naionale navigabile ale Romniei trebuie s arboreze pavilionul statului n care este nmatriculat.

(2)Navele au naionalitatea statului n care au fost nmatriculate i al crui pavilion sunt autorizate s l arboreze.

Art.45.(1)n numele Guvernului, ministerul, prin Autoritatea Naval Romn, acord dreptul de arborare a pavilionului romn i dispune suspendarea sau retragerea acestui drept.

(2)Dreptul de a arbora pavilionul romn se acord:

a)navelor maritime i fluviale proprietate a persoanelor juridice sau fizice romne;

b)navelor maritime proprietate a persoanelor fizice strine cu domiciliul n Romnia sau a filialelor din Romnia ale persoanelor juridice strine;

c)navelor maritime sau fluviale proprietate a persoanelor juridice sau fizice strine, nchiriate prin contracte de tip bare-boat ori leasing, pe perioade mai mari de un an, de persoane juridice sau fizice romne.

(3)n toate cazurile prevzute la alin.(2)trebuie s se fac dovada c navele ndeplinesc prevederile art.25.

Art.46.(1)Pentru a obine dreptul de arborare a pavilionului romn, n condiiile art.45, persoanele juridice romne trebuie s prezinte certificatul de radiere a navelor sau de suspendare a dreptului de arborare a pavilionului, dup caz, emis de ctre autoritatea competent a statului al crui pavilion l-au arborat anterior.

(2)Navele menionate la alin.(1)pierd dreptul de arborare a pavilionului romn la ncetarea contractului de nchiriere de tip bare-boat sau leasing ori la solicitarea n scris a proprietarului sau a operatorului, cu avizul proprietarului, dup caz.

Art.47.Navele care au obinut dreptul de arborare a pavilionului romn sunt de naionalitate romn i nu au dreptul s arboreze pavilionul altui stat.

Art.48.(1)Navele autorizate s arboreze pavilionul romn au dreptul s navigheze numai dac au la bord urmtoarele documente:

a)documentele care atest dreptul de a arbora acest pavilion;

b)certificatul de conformitate cu normele tehnice obligatorii;

c)certificatele care s ateste conformitatea cu prevederile acordurilor i conveniilor internaionale la care Romnia este parte.

(2)Navele care arboreaz pavilionul romn trebuie s in un jurnal de bord i, dup caz, alte jurnale stabilite de ctre minister.

Art.49.Dreptul de a arbora pavilionul romn se suspend la solicitarea proprietarului navei, care are obligaia s predea Autoritii Navale Romne actul de naionalitate a navei.

Art.50.Dreptul de a arbora pavilionul romn se poate retrage:

a)la solicitarea proprietarului navei;

b)dac nu mai sunt ndeplinite condiiile prevzute la art.45 alin.(2).

Art.51.Procedurile privind obinerea dreptului de a arbora pavilionul romn, nmatricularea, luarea i scoaterea din eviden a navelor, transcrierea drepturilor reale asupra navelor se aprob de ctre minister, la propunerea Autoritii Navale Romne, i se fac publice de ctre acesta.

CAPITOLUL V

88. Cnd se consider ndeplinit obligaia de livrare a navei?

89. Unde trebuie nscrise operaiunile translative de drepturi asupra navelor?

Operaiunile translative de drepturi asupra navelor trebuie nscrise, att ntr-un registru teritorial (al cpitniei zonale), ct i n cel centralizat, fie c se modific sau nu naionalitatea navei respective.

Efectele de publicitate fa de teri decurg din meniunile nscrise n registrele de la Cpitnia portului de nmatriculare. Evidenele centralizate de la Autoritatea Navala Romana au caracter administrativ.

90. Care este finalitatea conosamentului?

Conosamentul indeplineste o tripla finalitate: este o dovada a existentei contractului de transport, o proba a mbarcrii mrfii, i un titlu reprezentativ al ncrcturii.

91. Cum poate fi conosamentul n funcie de condiiile sale de transmisibilitate?

Conosamentul poate fi emis sub forma de titlu nominativ, la ordin sau la purttor. Distinctia are la baza condiiile diferite de transmisibilitate a conosamentului.

Conosamentul nominativ desemneaza n cuprinsul su pe destinatar. Acesta este ndreptit s cear ca la destinaie s-i fie puse la dispoziie mrfurile nscrise n conosament. El poate, de asemenea, s transmit prin cesiune de creanta conosamentul i, ca atare, drepturile asupra mrfii, n tot cursul transportului. Actul de cesiune (nstrinare) a conosamentului trebuie adus la cunotina comandantului navei n mod oficial, pe cale de notificare, spre a-l mpiedica astfel s elibereze ncrctura destinatarului inial (cedentul), obligndu-l s o predea cesionarului.

Conosamentul la ordin, cel uzual folosit n practic, este emis de obicei pe numele destinatarului, care l poate transmite ulterior unui ter prin gir (andosament). nstrinarea opereaz printr-o simpl meniune nscris pe document, indicnd persoana fizic sau juridic dobnditoare a titlului. Operaiunea se poate repeta, fiecare giratar fiind ndreptit s acioneze la rndul su ca un girant, n favoarea unui alt beneficiar. Posibilitatea transmiterii prin gir clasifica acest inscris in categoria titlurilor comerciale de valoare. Spre deosebire insa de cambie si biletul la ordin, care circula tot prin gir, conosamentul nu este un titlu de credit, ci un titlu reprezentativ al mrfurilor. Conosamentul confera titularului un drept real asupra incarcaturii si un drept de creanta (constind intr-o obligatie de a face) contra cruului. De aceea, spre deosebire de girul cambial, cel al conosamentului nu creeaz solidaritate ntre girant i dobnditorii ulteriori ai titlului. Din acest punct de vedere, Codul comercial folosete in mod eronat, pentru a desemna conosamentul, expresia, de altfel perimata, de poli, echivalenta, in reglementarea Codului comercial, cu cea de cambie.

Conosamentul la purttor, desemnat ca atare n nsui contextul su, beneficiaz de transmisibilitatea prin simpla traditiune (predare material de la un posesor la altul). Titular legitim este persoana care deine i prezint documentul. Datorita acestei cesibilitati facile, conosamentul prezinta risc ridicat de frauda, motiv pentru care frecvena conosamentului la purttor este redusa.

Conosamentul este un titlu reprezentativ al mrfii, care simbolizeaz drepturile asupra ncrcturii ce aparin posesorului legitim al conosamentului. Comandantul navei exercit elementul material (corpus) asupra ncrcturii, pe care o deine animo alieno. n tot acest interval, elementul intelectual al posesiei asupra mrfii (animus) aparine destinatarului sau persoanei care a dobndit conosamentul prin cesiune, prin gir sau prin predare. Comandantul navei este obligat sa inmaneze incarcatura celui care il infatiseaza conosamentul ca titlu reprezentativ al marfii.92. Dupa exploatarea lor navele sunt:

Clasificarea navelor are rolul de a se tine o evidenta cat mai exacta cu privire la caracteristicile fiecarie nave. Art. 16 din OG nr.42/1997 realizeaza urmatoarea clasificare a navelor:

-nave de categoria I, respectiv, navele cu propulsie proprie destinate transportului de mrfuri i/sau de persoane, remorcrii sau mpingerii, cu o putere mai mare de 136 kW, precum si navele fr propulsie care au o capacitate de ncrcare mai mare de 10 tone ddw (deadwight exprim capacitatea total de ncrcare a navei), aparatele i instalaiile plutitoare cu un deplasament mai mare de 15 tone;

-nave de categoria a II-a, respectiv, cele ce nu sunt incadrate in categoria I, inclusiv ambarcatiunile mici;

-nave de agrement, respectiv, velierele i iahturile, indiferent de deplasament, construite i echipate pentru cltorii de lung durat, precum i cele destinate activitilor sportive i de agrement.

93. Dupa pavilionul arborat navele sunt:

94. Dupa zona de navigatie navele sunt:

95. Dupa destinatia in exploatare navele sunt:

96.Cui revine calitatea de debitor pentru datoriile aferente funcionrii i exploatrii navei n cazul navlosirii n sistem bare boat?

i)In contractul de navlosire a navei nude (bare boat, affrtement coque nue), armatorul (navlosant) se oblig s pun o anumit nav nearmat sau incomplet armat la dispoziia navlositorului pe o durat determinat, n schimbul unei sume denumit navlu.

Navlositorul poate sa organizeze pe cont propriu transporturi maritime sau sa subnavloseasc nava, daca prin contractul de navlosire aceasta nu i-a fost interzisa.

sa plateasca navlul ctre proprietar, n cuantumul i modalitile stabilite prin contractul de navlosire;

sa ntreina nava i sa efectueze reparaiile, cu excepia celor cauzate de vicii ascunse, care vor face obiectul unor nelegeri ntre pri;

sa suporte cheltuielile de exploatare a navei i de asigurare a acesteia;

sa efectueze recrutarea echipajului, plata salariilor i, dup caz, a diurnelor, hranei i sa asigure condiiile de via la bord;

sa constituie garanii n vederea plii salariilor i a altor drepturi bneti pentru echipaj.

La expirarea contractului ncheiat cu armatorul, navlositorul este inut s-i restituie nava n starea n care o primise la data prelurii posesiei. Se justific numai scderea de valoare cauzat prin uzura normal.

Prin contractul de bare-boat, armatorul nu isi asuma obligaia de a garanta sosirea mrfii n bune condiii la destinaie, deoarece nu are calitatea de cru. Orice accidente ale cltoriei cad exclusiv n sarcina navlositorului. Terul care a fost prejudiciat poate totui s ignore cu bun credin dac rspunderea incumb efectiv navlosantului sau navlositorului. Astfel, dac nava a provocat o coliziune n cursul unei cltorii pe mare, navlosantul chemat n judecat i obligat la plat reparatorie fa de terul prejudiciat, va fi n drept s obin recuperarea sumei de la navlositor, demonstrnd c gestiunea nautic i comercial i-a aparinut n exclusivitate acestuia la data accidentului. Pe de alta parte, expeditorul mrfii poate s nu fie n msur s tie cu exactitate dac pierderea sau degradarea poverei a fost cauzat de culpa cruului (navlositor) sau de un viciu ascuns al navei, pentru care rspunde n mod normal navlosantul. Presupunnd c terul a obinut pe cale judectoreasc despgubiri de la navlositor, acesta poate solicita, prin aciune ndreptat contra navlositorului partea sa contributiv, n msura n care se stabilete c starea de navigabilitate a cargoului era defectuas, contribuind la producerea prejudiciului. Dimpotriv, regresul pe care navlosantul condamnat la plat fa de ter l intenteaz mpotriva navlositorului are anse de succes dac starea de navigabilitate era perfect.

97.Sub ce forma poate fi ntocmit gajul asupra unei nave? Gajul are, de principiu, ca obiect bunurile mobile, art. 495 C.com. facind aplicabil regimul juridic al gajului si oricarei nave comerciale, chiar si aflata inca in constructie. Spre deosebire, insa, de gajul din dreptul comun, gajul navei comerciale este un gaj fara deposedare: debitorul (armator) nu este deposedat de obiectul gajului, el continuind s foloseasc liber nava pentru transport pe ap. In consecinta, gajul asupra navei comerciale este un contract consensual, iar nu ca un contract real.

Contractul de gaj asupra navei trebuie ntocmit n form scris. Pentru opozabilitate, gajul trebuie transcris n registrele cpitniei portului de nmatricualre a navei (art. 495 C. com.).

98.Ce reprezint navlul este pretul pe care navlositorul?

Def: navlul este preul pe care navlositorul l pltete armatorului pentru deplasarea

mrfurilor dintr-un port n altul pe ruta cea mai direct, cu diligen rezonabil.

99.Ce denumire poart suma de bani pe care armatorul o pltete navlositorului pentru tipul de stalii economisit?

Prima de celeritate (despatch money) este suma pe care armatorul (navlosant) se angajeaz prin charter-party s o plteasc ncrctorului mrfii sau destinatarului pentru timpul salvat, aadar economia calculat n ore i minute fa de durata convenit pentru efectuarea operaiunii respective. Armatorul este n profit i se cuvine s remunereze n mod corespunztor pe navlositor prin despatch money.

Pentru depasirea timpului de stalii, se calculeaza suprastalii. Termenul (n englez demurrage) are o dubl semnificaie:

-timpul de depire a zilelor de stalii;

-suma ce trebuie pltit armatorului de ctre navlositor pentru compensarea acestui interval adiional de imobilizare a navei.

Suprastaliile se calculeaza pentru cazul in care marfa a fost incarcata pe nava cu intirziere fata de timpul de stalii.

Daca nava a parasit portul de incarcare fara a fi incarcat din vina expeditorului, armatorul este in drept sa pretinda contrastalii. Astfel, dac expeditorul nu prezint marfa la incarcare in termenul considerat normal de catre comandantul navei, nava va pleca n larg, fr povar, armatorul fiind n drept s pretind, sub forma de contrastalii, daune echivalente cu paguba suferit prin zilele pierdute, peste cele de stalii, ca i pentru deplasarea inutil pe care a efectuat-o n executarea contractului de navlosire.

100.Ce desemneaza in cuprinsul sau conosamentul nominativ?

Conosamentul nominativ desemneaza n cuprinsul su pe destinatar. Acesta este ndreptit s cear ca la destinaie s-i fie puse la dispoziie mrfurile nscrise n conosament. El poate, de asemenea, s transmit prin cesiune de creanta conosamentul i, ca atare, drepturile asupra mrfii, n tot cursul transportului. Actul de cesiune (nstrinare) a conosamentului trebuie adus la cunotina comandantului navei n mod oficial, pe cale de notificare, spre a-l mpiedica astfel s elibereze ncrctura destinatarului inial (cedentul), obligndu-l s o predea cesionarului.

101.Ce se intelege prin armare?

Echiparea navei.....care este facuta de obicei de armator....102.Care sunt obligatiile ce ii revin navlositorului?

Obligaiile navlositorului sunt, in principiu, urmatoarele :

plata periodic a navlului;

utilizarea corect a navei;

suportarea tuturor cheltuielilor legate nemijlocit de exploatarea comercial a navei;

restituirea navei, la expirarea contractului, n starea pe care o avea la preluare, mai puin desigur uzura normal.

103.De ce raspunde navlosantul?

Navlosantul (armator) va fi inut s repare prejudiciile aduse navlositorului prin nclcarea oricrei obligaii privitoare la gestiunea nautic. Navlosantul rspunde, de asemenea, pentru faptele culpabile ale comandantului i echipajului, svrite n exercitarea gestiunii nautice i cauzatoare de prejudicii, n msura n care se stabilete c a angajat persoane necorespunztoare profesional. Aceast rspundere este ns limitat, intrucit navlositorul este titular al gestiunii comerciale, fiind n drept s dea instruciuni personalului navigant. n aceste condiii, comandantul are o poziie ambivalent, att de angajat (prepus) al navlosantului, ct i de executant al instruciunilor date de ctre navlositor. Degrevarea de rspundere a navlosantului poate sa intervina n msura n care comandatul i echipajul au fost nevoii s se conformeze instruciunilor primite de la navlositor privitor la gestiunea nautic, din motive comerciale.

In raporturile de raspundere cu terii, navlosantul raspunde numai pentru pagube izvorte din gestiunea nautic, iar navlositorul, numai n limitele gestiunii comerciale.

104.Care este raspunderea navlositorului?

Obligaia principala a navlositorului este plata navlului.

105. Ce curge pe timpul calatoriei atunci cand vorbim de navlosirea?

iii)Navlosirea pe cltorie este contractul prin care armatorul (navlosant) se oblig s pun la dispoziia navlositorului o nav n bun stare de navigabilitate i s o menin n aceast stare pe ntreaga durat a contractului, spre a transporta o marf definit pe o rut anumit, n una sau mai multe cltorii.

In cazul acestei navlosiri, armatorul cumuleaza gestiunii nautica si comerciala a navei. Timpul curge, de data aceasta, n defavoarea navlosantului, motiv pentru care navlosantul este interesat sa impuna navlositorului condiii stricte de celeritate, att la ncrcare, ct i la descrcarea poverei, sub sanciunea unor penaliti bneti (denumite contrastalii).

in engleza, freight; in franceza, affret

R. Rodire, Trait gnral de droit maritime, vol. I, Paris, 1967, nr. 11-15.

O.Capatina, Gh. Stancu, op.cit., p.342).

M. Of. nr. 300 din 21 noiembrie 1996