Intrebari Si Raspunsuri Mediu

Click here to load reader

download Intrebari Si Raspunsuri Mediu

of 21

 • date post

  29-Dec-2014
 • Category

  Documents

 • view

  42
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of Intrebari Si Raspunsuri Mediu

Intrebari-Dreptul mediului1.Definitia atmosferei si compozitia atmosferei. Atmosfera terestr reprezint nveliul gazos, alctuit din aer, care nconjoar Pmntul fr o limit superioar precis, avnd o compoziie i proprieti aproximativ constante pn la circa 3000m altitudine. Aerul reprezint un amestec de gaze i ocup n atmosfer cca 96% din volum, restul de 4% fiind ocupat de vapori de ap 2.Poluarea atmosferica-definitie. eliberarea n aer de ctre oameni, mijlocit sau nemijlocit, de substane, sau energie cu efecte nocive, precum i periclitarea sntii, daune comorilor vii sau ecosistemelor sau altor bunuri, precum i o limitare a finefacerilor mediului sau a altor drepturi de folosire de drept a mediului. 3.Poluarea atmosferica transfontaliera pe distante lungi. Poluarea atmosferic transfrontalier pe distane lungi este de asemenea definit ca fiind acea poluare a crei surs fizic este cuprins total sau parial n zona supus jurisdiciei naionale a unui stat i care are efecte duntoare ntr-o zon supus jurisdiciei naionale a altui stat, la o distan la care nu este n general posibil s se disting contribuiile surselor individuale sau a grupurilor de surse de emisie 4.Poluantii atmosferei clasificare si enumerare. 1. POLUANI PRIMARI: sunt emii direct din surse identificate sau identificabile 2. POLUANI SECUNDARI: sunt produi n aer prin interaciunea a doi sau mai muli poluani sau prin reacia cu anumii constitueni ai aerului. Principalii poluani ai atmosferei sunt: poluani sulfurici; poluani carbonici; hidrocarburile; compuii azotului; poluanii minerali; substanele radioactive; praful bacterian.

Oxidul de carbon este cel mai rspndit, provenind 60% de la vehiculele ce folosesc drept combustibil benzina i motorina, iar restul din industria siderurgic, petrochimic, etc. Bioxidul de sulf se consider c este cea mai duntoare substan din aer: 50% din arderea crbunilor, 30% din arderea petrolului, 20% din alte procese.

5.Distrugerea stratului de ozon. Distrugerea progresiv a stratului de ozon intensific proprietile de absorbie ale atmosferei lsnd astfel posibilitatea radiaiilor solare de a trece n cantiti exagerate i, impicit trecnd i o parte din radiaiile infraroii. Consecina direct a acestui fenomen va fi creterea numrului de mbolnviri de cancer de piele i cataract ocular, dar i afectarea produciei de gru, orez, porumb, soia i a planctonului oceanelor.

6.Ploile acide-definitie si efecte. Particulele emise n atmosfer prin arderea combustibililor provenii din crbune, petrol, gaze naturale, acioneaz ca un nucleu de condensare a apei, iar caracteristicile acestor aerololi se regsesc n proprietile ploii. Efectele ploilor acide sunt: 1. DIRECTE: intervin atunci cnd depunerile acide vin n contact direct cu mediul receptor(plante, animale, construcii); 2. INDIRECTE: se produc atunci cnd depunerile acide induc schimbri chimice n sol i plante. Alte efecte: despduririle; pierderea de nutrieni n stratul superior al solului; impurificarea apelor subterane i de suprafa; la nivel acvatic este afectat viaa multor specii de peti;

-asupra sntii umane:tractul respirator etc

7.Obiectivele strategiei nationale in domeniul protectiei atmosferei. meninerea calitii aerului nconjurtor n zonele i aglomerrile n care acestea se ncadreaz, n limitele prevzute de normele n vigoare pentru indicatorii de calitate;

-

mbuntirea calitii aerului nconjurtor n zonele i aglomerrile n care acestea nu se ncadreaz, n limitele prevzute de normele n vigoare pentru indicatorii de calitate;

-

adoptarea msurilor necesare n scopul limitrii pn la eliminare a efectelor negative asupra mediului, inclusiv n context transfrontalier;

ndeplinirea obligaiilor asumate prin acordurile i tratatele internaionale la care Romnia este parte i participarea la cooperarea internaional n domeniu 8.Definiti valoarea limita. Valorile limit reprezint nivelul fixat pe baza cunotinelor tiinifice, n scopul evitrii, prevenirii sau reducerii efectelor duntoare asupra sntiii omului sau mediului, care se atinge ntr-o perioad dat i nu trebuie depit dup ce a fost atins.

9.Definiti valorile de prag. Valorile de prag constituie nivelul pragurilor de alert care odat ce au fost depite determin luarea de msuri de ctre autoritile competente, conform legislaiei n vigoare.

10.Sistemul national de evaluare si gestionare integrala a calitatii aerului n vederea evalurii calitii aerului s-a creat Sistemul naional de evaluare i gestionare integrat a calitii aerului, care asigur cadrul organizatoric, instituional i legal de cooperare a autoritilor i instituiilor publice cu competene n domeniul proteciei atmosferei i al evalurii i gestionrii calitii aerului n Romnia. Acest sistem include Sistemul Naional de monitorizare a calitii aerului i Sistemul naional de inventariere a emisiilor de poluani n atmosfer. 11.Definiti pragul de alerta. Pragul de alert reprezint nivelul peste care exist un risc pentru sntatea oamenilor n urma expunerii de scurt durat i fa de care trebuie s se ia msuri urgente cf. legislaiei n vigoare.

12.Acordul de mediu.

Acordul de mediu se emite cu respectarea urmtoarelor condiii: s fie prevzute toate msurile de prevenire a polurii aerului, inclusiv folosirea celei mai bune tehnici disponibile care nu implic costuri excesive; s se menioneze c funcionarea unitii de producie nu determin poluarea semnificativ a aerului; nu sunt depite valorile limit de emisie pentru poluan ii rezultai din activitate; sunt avute n vedere valorile limit privind calitatea aerului pentru toi poluanii rezultai din activitate.

13.Monitorizarea calitatii aerului. n vederea monitorizrii calitii aerului s-a nfiinat Sistemul naional de evaluare i gestiune integrat a calitii aerului, sistem care include: a. Sistemul Naional de monitorizare a calitii aerului b. Sistemul naional de inventariere a emisiilor de poluani atmosferici. Pentru prima dat Legea 243/2000 a prevzut c emisiile de poluani n atmosfer cu impact asupra sntii omului i mediului se supun taxrii n condiiile prevzute de lege.

14.Clasificarea apelor. a) din punct de vedere al administrrii lor: - ape internaionale; - ape teritoriale (maritime interioare); - ape naionale (fluvii, ruri, canale, lacuri); b) din punct de vedere al siturii lor: - ape de suprafa; - ape subterane; c) din punct de vedere al folosinei: - apa ca obiect de consum individual; - ape de folosin general (satisfacerea cerinelor); - apa ca obiect al muncii; - apa destinat agriculturii (pentru irigaii); - apa cu destinaie special (navigaie, producere de energie electric) apa ca mijloc de producie.

15.Sursele de poluare a apelor. Sursele care produc poluarea apelor de suprafa se pot mpri n surse de poluare concentrate sau organizate, reprezentate de apele uzate oreneti ce deverseaz continuu sau apele uzate industriale cu descrcare continu sau intermitent; surse de poluare neorganizate, dispersate pe suprafa a bazinului hidrografic al cursului de ap, constituite din apele de precipita ii care spal localitile i drumurile, depozitele de reziduuri, terenurile agricole pe care s-au aplicat ngrminte sau pesticide. Pentru apele subterane, sursele de impurificare provin, n principal, din: impurificare cu ape saline, gaze sau hidrocarburi produse ca urmare a unor lucrri miniere sau de foraje; impurificri produse de infiltraiile d ela suprafaa solului a tuturor categoriilor de ape care produc i impurificarea dispersat a surselor superficiale; impurificri produse n seciunea de captare, din cauza nerespectrii yonei de protecie sanitar sau a condiiilor de execuie.

16.Protectia juridica a apelor:aspect cantitativ si aspect calitativ. n ceea ce privete aspectul cantitativ, utilizatorii de ap sunt obligai s economiseasc apa prin folosirea acesteia n mod judicios, urmrindu-se luarea tuturor msurilor n scopul reducerii pierderilor n reelele de distribuie sau la beneficiari. Sub aspect calitativ, se interzice n orice mod poluarea resurselor de ap. Poluarea intenionat se pltete. 17.Zona costiera. a). Marea teritorial, apele maritime interioare, inclusiv fundul mrii aferent acestora, resursele naturale ale zonei economice exclusive i ale platoului continental, insulele formate n marea interioar/teritorial, lucrrile i instalaiile hidrotehnice pentru combaterea eroziunii costiere, incintele portuare i lucrrile de protecie aferente, lucrrile i instalaiile de semnalizare naval, precum i terenul necesar funcionrii acestora; b). Zona de protecie cu regim sever: - zona dintre limita minim i cea maxim de naintare a valurilor n cazul celor mai puternice furtuni nregistrate;

- uscatul invadat de mare, din orice cauz, devenit o parte a fundului mrii; - depozitele sedimentate la linia rmului sau formate prin retragerea mrii, indiferent de cauze; - avansarea uscatului, cauzat direct sau indirect de orice fel de lucrare costier; - falezele; - uscatul delimitat la punctele anterioare, care din orice cauz a pierdut calitatea sa de plaj sau falez; c). Zona tampon, care include o fie de teren situat de-a lungul zonei de protecie cu regim sever; d). Zona de protecie costier care cuprinde terenurile adiacente zonei tampon, inclusiv umede.

18.Clasificarea terenurilor. a) terenuri cu destinaie agricol : terenurile arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, plantaiile de hamei i duzi, punile, fneele, serele, solariile, rsadniele, terenurile cu vegetaie forestier, dac nu fac parte din amenajamente silvice, punile mpdurite, cele ocupate cu construcii agrozootehnice i de mbuntiri funciare, amenajrile piscicole, drumurile tehnologice i de depozitare. b) terenuri cu destinaie forestier, i anume: terenurile mpdurite sau cele care servesc nevoilor de cultur, producie ori administraie silvic, terenurile destinate mpduririlor i cele neproductive stncrii, abrupturi, bolovniuri, rpe, ravene, toreni.; c) terenuri aflate permanent sub ape, i anume: albiile minore ale cursurilor de ap, cuvetele lacurilor n