Intrebari - Copy

download Intrebari - Copy

of 148

 • date post

  16-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  630
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Intrebari - Copy

1. Punctele de latitudine maxima situate pe un cerc mare oarecare de pe sfera terestra se numesc: a) Vertexuri Raspuns corect: (a)

2. Cazurile particulare cand distanta ortodromica este egala cu cea loxodromica corespund situatiei in care punctul initial si cel final se situeaza pe: c) Acelasi meridian sau pe ecuator Raspuns corect: (c)

3. Criteriul valoric in baza caruia este recomandata utilizarea navigatiei ortodromice se stabileste in functie de: b) Diferenta dintre distanta loxodromica si cea ortodromica Raspuns corect: (b)

4. Coordonatele vertexurilor unei ortodrome oarecare sunt intotdeauna in urmatoarea relatie: a) Latitudinea egala si de semn contrar, diferenta de longitudine egala cu 180 grd Raspuns corect: (a)

5. Coordonatele punctelor intermediare se determina pentru diferentele de longitudine (valori recomandate) de: b) Figura: ccl_bcn5.mht

Raspuns corect: (b)

6. Cu cat valoarea diferentei de longitudine intre punctele intermediare este mai mica cu atat diferenta intre distantele insumate pe drumurile loxodromice si distanta ortodromica este: d) Mai mica Raspuns corect: (d)

7. Paralelul limita in cazul navigatiei mixte se stabileste in functie de mai multi factori. Care din afirmatiile de mai jos este FALSA? a) Curentii existenti in zona de navigatie Raspuns corect: (a)

8. Harta gnomonica usureaza considerabil rezolvarea problemelor de navigatie: d) Ortodromica Raspuns corect: (d)

9. a)

Figura: ccl_qcn9.mht Figura: ccl_acn9.mht

Raspuns corect: (a)

10. Erorile accidentale de masurare a parametrilor de navigatie (relevment, distanta, unghi orizontal, unghi vertical, inaltime) sunt determinate

predominant de: b) Nivelul de instruire a observatorului Raspuns corect: (b)

11. Diminuarea influentei erorilor accidentale de observatie se realizeaza prin: a) Serii de masuratori efectuate in aceleasi conditii Raspuns corect: (a)

12. Erorile sistematice de observare sunt determinate de: c) Necalibrarea instrumentului/aparatului de masura Raspuns corect: (c)

13. Eliminarea influentei erorilor sistematice de observare se poate face prin: c) Determinarea erorii reziduale de masurare si aplicarea corectiei corespunzatoare Raspuns corect: (c)

14. Grafic pe harta, functie de procedeul utilizat de determinare a punctului navei, in cazul depistarii in prealabil a existentei erorilor sistematice de observare se aplica diverse metode pentru stabilirea celei mai probabile pozitii. Care din afirmatiile d) Metoda reducerii relevmentelor la acelasi moment Raspuns corect: (d)

15. Procentul de probabilitate in punct de 95% corespunde unei erori medii patrate de: b) Figura: ccl_bcn15.mht

Raspuns corect: (b)

16. Indiferent de procedeul utilizat pentru determinarea punctului navei solutia pentru eliminarea eventualelor erori in punct este:

d) Repetarea intergrala a observatiilor Raspuns corect: (d)

17. Procedeul triunghiurilor asemenea sau procedeul locului de egala diferenta de relevment pot fi aplicate numai cu conditia ca: c) Sa existe certitudine ca observatiile sunt afectate numai de eroare sistematica Raspuns corect: (c)

18. Modificarile importante sau defectiunile in functionarea mijloacelor de asigurare a navigatiei sunt comunicate initial prin: b) Avize radio catre navigatori 19. Informatiile referitoare la reglementarea traficului maritim sunt continute in: a) Ships Routeing

Raspuns corect: (a)

20. Ocean Passages for the World contine informatii referitoare la: c) Rutele recomandate de traversada Raspuns corect: (c)

21. Sageata din imagine indica: Figura: ccl_1.jpg c) tamburul sextantului. Raspuns corect: (c)

22. Sageata din imagine indica: Figura: ccl_2.jpg a) oglinda mica a sextantului; Raspuns corect: (a)

23. Sageata din imagine indica: Figura: ccl_3.jpg b) oglinda mare a sextantului; Raspuns corect: (b)

24. Sageata din imagine indica: Figura: ccl_4.jpg b) luneta sextantului; Raspuns corect: (b)

25. Sageata din imagine indica: Figura: ccl_5.jpg a) limbul gradat al sextantului; Raspuns corect: (a)

26. In imaginea alaturata, cheita de reglaj (incercuita) din partea de sus a oglinzii, serveste: Figura: ccl_6.jpg c) reglajul perpendicularitatii oglinzii mici pe planul sextantului. Raspuns corect: (c)

27. In imaginea alaturata, cheita de reglaj (incercuita) din partea de sus a oglinzii, serveste: Figura: ccl_7.jpg a) reglajul paralelismului celor doua oglinzi; Raspuns corect: (a)

28. Sageata din imagine indica: Figura: ccl_18.jpg b) corectorii de fier moale ai compasului; Raspuns corect: (b)

29. Care este structura verticala a atmosferei pornind de la suprafata terestra ? b) Troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera, exosfera. Raspuns corect: (b)

30. Ce este temperatura aerului ? a) O stare care exprima nivelul caldurii aerului. Raspuns corect: (a)

31. Ce este gradientul termic vertical ? b) Diferenta de temperatura intre doua straturi de aer situate la o diferenta de nivel de 100 m. Raspuns corect: (b)

32. Ce este presiunea atmosferica ? a) Apasarea pe care atmosfera terestra o executa asupra scoartei. Raspuns corect: (a)

33. Ce este depresiunea ? a) O zona inconjurata de linii izobare inchise si caracterizata de un gradient baric orizontal cu sensul de la periferie spre centru. Raspuns corect: (a)

34. Ce este anticiclonul ? c) O zona inconjurata de linii izobare inchise caracterizata de un gradient baric orizontal cu sensul de la centru spre periferie. Raspuns corect: (c)

35. Ce este teperatura punctului de roua ? b) Temperatura la care vaporii de apa condenseaza. Raspuns corect: (b)

36. Ce sint norii ? a) Sint formatiuni compacte de condensare sau de sublimare aflate in suspensie la o anumita inaltime de la suprafata solului sau a marii, astfel ca vizibilitatea orizontala nu este afecta. Raspuns corect: (a)

37. Ce este gradientul baric orizontal ? a) Diferenta de presiune intre doua puncte situate la o distanta care determina pe normala la izobare un segment de 60 Mm si are sensul de la presiunea mare spre cea mica. Raspuns corect: (a)

38. Ce este harta izobarica ? c) O harta avind configurata distributia presiunii in zona respectiva prin linii izobare. Raspuns corect: (c)

39. Cum variaza temperatura aerului in apropierea solului in timpul unei zile? b) Temperatura minima se inregistreaza cu putin timp inainte de rasaritul soarelui, dupa care incepe sa creasca pina la o ora dupa culminatie cind atinge valoarea maxima. Raspuns corect: (b)

40. Ce intelegeti prin inversiune de temperatura ? b) Se intelege situatia in care temperatura aerului aflat deasupra uscatului pe o grosime nu prea mare, creste pe masura ce se inainteaza in inaltime datorita pierderii rapide de caldura in spatiu de catre sol si stratul inferior prin radiatie. Raspuns corect: (b)

41. Ce este treapta barica ? a) Treapta barica este distanta pe verticala, in metri sau in alta unitate de lungime pentru care presiunea atmosferica inregistreaza o crestere sau o descrestere de 1 mbar. Raspuns corect: (a)

42. Cum variaza presiunea atmosferica in timpul unei zile ? c) In timpul unei zile presiunea atmosferica inregistreaza 2 maxime in jurul orelor locale 10.00 si 22.00 si 2 minime in jurul orelor locale 04.00 si 16.00. Raspuns corect: (c)

43. Ce este umiditatea relativa ? c) Umiditatea relativa este raportul dintre umezeala reala la o anumita temperatura si umezeala absoluta si se exprima in procente. Raspuns corect: (c)

44. Care sint norii etajului superior ? a) Cirrus, cirrocumulus si cirrostratus.

Raspuns corect: (a)

45. Care sint norii etajului inferior ? b) Nimbostratus, stratocumulus si stratus. Raspuns corect: (b)

46. Care sint norii etajului mijlociu ? a) Altocumulus si altostratus. Raspuns corect: (a)

47. Care sint norii cu dezvoltare verticala ? b) Cumulus si cumulonimbus. Raspuns corect: (b)

48. Ce se intelege prin nebulozitate ? a) Prin nebulozitate se intelege gradul de acoperire al cerului cu nori. Raspuns corect: (a)

49. Cite varietati de ceata se pot distinge in functie de modul de formare ? c) De radiatie, evaporare, advectie, arctica, frontala. Raspuns corect: (c)

50. Identificati varietatea de ceata dupa urmatoarele caracteristici : apare in conditii de inversiune termica la caderea serii ca urmare a coboririi temperaturii din stratul inferior sub temperatura punctului de roua, se ridica la scurt timp dupa rasaritul s c) Ceata de radiatie. Raspuns corect: (c)

51. Identificati varietatea de ceata dupa urmatoarele caracteristici : apare in situatia in care o masa de aer rece si umeda aluneca pe suprafata marii cu ape mai calde depasind nivelul de saturatie, la latitudini medii se intilneste toamna si iarna si este i a) Ceata de evaporare. Raspuns corect: (a)

52. Identificati varietatea de ceata dupa urmatoarele caracteristici : apare ca urmare a deplasarii unei mase de aer cald si umed pe suprafata marii cu temperatura mai coborita decit temperatura punctului de roua, la latitudini medii apare iarna, este foarte b) Ceata de advectie. Raspuns corect: (b)

53. Identificati varietatea de ceata dupa urmatoarele caracteristici : apare la contactul a doua mase de aer cu temperaturi diferite si umezeli relative ridicate, se prezinta sub forma unor centuri cu latimea de circa 50 Mm. c) Ceata frontala.

Raspuns corect: (c)

54. Ce intelegeti prin precipitatii atmosferice ? b) Totalitatea produselor rezultate prin condensarea sau sublimarea vaporilor de apa din atmosfera si care ajung la suprafata solului sau a marii sub actiunea fortei gravitationale. Raspuns corect: (b)

55. Indicati modalitatea de reducere a erorii ce apare in cazul mirajului la masurarea inaltimilor la astri cind este imperios necesar sa se determine punctul in astfel de conditii : a) Masurarea inaltimii cu sextantul sa se faca din cel mai inalt loc de pe nava, cind mirajul este inferior si cit mai aproape de suprafata marii la miraj superior. Raspuns corect: (a)

56. Indicati efectele trasnetului la bordul unei nave : b) Modifica magnetismul permanent al navei introducind astfel erori in indicatiile compasului magnetic. Raspuns corect: (b)

57. Identificati tipul de halou dupa urmatoarele caracteristici : inel luminos in jurul soarelui sau, mai rar, al lunii, culoarea, de obicei alba, este, in cazul unui halou bine dezvoltat, rosie la interior si galbena la exterior, raza de curbura -46 grade. c) Halou extraordinar. Raspuns corect: (c)

58. Ce indiciu da haloul ? a) Vremea rea se va instala in regiunea in care este observat in circa 48 h de la inregistrarea fenomenului.

Raspuns corect: (a)

59. Ce este vintul ? a) Deplasarea orizontala a unei mase de aer dintr-o zona cu presiuni inalte spre o zona cu presiuni joase. Raspuns corect: (a)

60. Caracterizati zona calmurilor ecuatoriale : a) Vinturi de directii variabile si intensitati reduse; Perioada de calm intr-un an = cca. 1/4; Grenuri insotite de ploi torentiale si descarcari electrice. Raspuns corect: (a)

61. Ce sint alizeele ? b) Vinturi permanente caracterizate printr-o directie foarte stabila ce bat intr-o centura continua de cca. 1200 Mm in fiecare emisfera dinspre NE in emisfera nordica si SE in emisfera sudica. Raspuns corect: (b)

62. Ce sint contraalizeele ? a) Sint vinturi de inaltime care inlocuiesc masele de aer deplasate de alizee si au directia SW in emisfera nordica respectiv NW in cea sudica. Raspuns corect: (a)

63. Ce sint vinturile de vest ?

c) Sint vinturi generate de centrele de inalta presiune din centura 30 - 40 grd lat. nordica respectiv sudica si care, in 74% dintr-un an, sint dintr-o directie cuprinsa intre SW si NW, avind functia si forta mai mari in timpul iernii decit vara. Raspuns corect: (c)

64. Ce sint musonii ? c) Sint vinturi periodice, care iau nastere datorita alternanantei sezoniere in repartitia presiunii atmosferice intre uscat si mare avind directia SW in perioada de vara si NE in timpul iernii cu unele variatii functie de zona. Raspuns corect: (c)

65. Ce sint grenurile ? a) Sint lovituri bruste de vint de durata scurta avind viteze de 40 - 60 Nd producind o crestere a presiunii de aproximativ 4 mb, o scadere a temperaturii de pina la 10 grade C si o crestere a umezelii relative; vintul se roteste brusc in sens retrograd in e Raspuns corect: (a)

66. Care sint elementele unei depresiuni ? a) o zona cu izobare inchise avind presiunea mica in centru; un front cald in fata, un front rece in spate si, evetual, un front oclus in zona centrala; sectorul cald din partea opusa a depresiunii. Raspuns corect: (a)

67. Pe unde va trece nava in raport cu o depresiune din emisfera nordica, daca elementele meteo inregistreaza urmatoarele evolutii : vintul ia directia S sau SW girind spre W si forta lui creste in timp, norii apar la orizont in W si plafonul lor coboara trep c) Pe la sud in raport cu depresiunea. Raspuns corect: (c)

68. Care sint regiunile din emisfera nordica de la latitudini medii si inalte caracterizate printr-o frecventa mare a depresiunilor ? a) Oceanele Atlantic si Pacific. Raspuns corect: (a)

69. Ce este ciclonul tropical ? b) Este o formatiune depresionara mobila, cu izobarele foarte apropiate, lipsita de fronturi, avind efect devastator si zone de formare si regiuni de actiune specifice. Raspuns corect: (b)

70. Indicati traiectoria ciclonului tropical : b) Este o parabola avind, inainte de curbare, orientare WNW in emisfera nordica, respectiv WSW in cea sudica, iar dupa curbare orientindu-se pe directia NE in emisfera nordica si SE in cea sudica. Raspuns corect: (b)

71. Prin ce se caracterizeaza un ciclon tropical ? c) Izobarele sint apropiate intre ele, deci gradientii barici orizontali sint mari; Zona de minima presiune este in intregime calda. Centrul de presiune minima are un diametru de 5 - 30 Mm; Zona exterioara centrului ciclonului, in care vintul atinge viteza m

Raspuns corect: (c)

72. Ce intelegeti prin "directia vintului ? a) Directia dinspre care bate vintul. Raspuns corect: (a)

73. Ce este vintul aparent ? b) Vintul pe care-l inregistreaza nava in mars. Raspuns corect: (b)

74. Cum se determina viteza vintului aparent la bord ? c) Raportind indicatiile anemometrului la timpul inregistrarii rotatiilor. Raspuns corect: (c)

75. Cum se clasifica vinturile in functie de frecventa ? a) Vinturi permanente - bat in tot cursul anului; Vinturi periodice - bat intr- b) Vinturi permanente - bat in tot cursul anului; Vinturi periodice - bat intro anumita perioada a anului; Vinturi neregulate - survin accidental intr-o anumita zona si au directie si viteza imprevizibile. Raspuns corect: (b)

76. Ce reprezinta cifrele din centrul rozei vinturilor reprezentata in hartile "routeing", ex. (pe verticala de sus in jos) : 356, 8,12 ? b) S-au facut 356 observatii in cadrul carora vinturile variabile au reprezentat 8%, iar calmurile 12%. Raspuns corect: (b)

77. Indicati posibilitatile de determinare a centrului ciclonului tropical la bord: c) Directia din care se apropie de o nava in larg valurile de hula caracterizata prin h si L mari; Directia la punctul de pe orizont de aparenta convergenta a benzilor subtiri, semitransparente de nori Ci. Raspuns corect: (c)

78. Traiectoria posibila a unui ciclon poate fi estimata prin : a) Masurarea a 2 relevmente succesive la centrul ciclonului la interval de 2 - 3 h; Introducerea corectiei ce ia in consideratie deplasarea navei si studiul traiectoriilor caracteristice ale cicloanelor in zona.Cu ajutorul radarului in cazul distantelor mici Raspuns corect: (a)

79. Descrieti trombele marine : a) Sint virtejuri ciclonice de dimensiuni reduse in care aerul, in miscare ascendenta, descrie spirale spre dreapta in emisfera N si spre stinga in cea S. Au traiectorii neregulate si se pot forma si la latitudini inalte, in orice anotimp cu exceptia iernii. Raspuns corect: (a)

80. Care este semicercul periculos al unui ciclon tropical ?

b) Se situeaza in raport cu directia de deplasare a ciclonului, in partea dreapta a traiectoriei in emisfera nordica si in partea stinga a acesteia in emisfera sudica. Raspuns corect: (b)

81. Care este semicercul manevrabil al unui ciclon tropical ? c) Se situeaza, in raport cu directia de deplasare a ciclonului, in partea stinga a traiectoriei in emisfera nordica si in partea dreapta a acesteia in emisfera sudica. Raspuns corect: (c)

82. In emisfera nordica, daca nava, in semicercul periculos, se indreapta spre periferia ciclonului, in drum constant vintul : c) Gireaza in sens retrograd. Raspuns corect: (c)

83. In emisfera nordica, daca nava, in semicercul manevrabil, se indreapta spre periferia ciclonului in drum constant, vintul : a) Gireaza in sens direct. Raspuns corect: (a)

84. In emisfera sudica, daca nava, in semicercul periculos, se indreapta spre periferia ciclonului in drum constant, vintul : b) Gireaza in sens invers acelor de ceasornic. Raspuns corect: (b)

85. In emisfera sudica, daca nava, in semicercul manevrabil, se indreapta spre periferia ciclonului in drum constant, vintul : a) Gireaza in sensdirect. Raspuns corect: (a)

86. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera nordica, in semicercul periculos : a) Se ia alura cu vintul din prova tribord intre 10 - 45 grade si se naviga cu viteza maxima permisa de starea marii. Raspuns corect: (a)

87. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera nordica, in semicercul manevrabil : c) Se ia alura cu vintul din pupa tribord si se naviga cu viteza maxima permisa de starea marii. Raspuns corect: (c)

88. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera sudica, in semicercul periculos : b) Se ia alura cu vintul din prova babord si se naviga cu viteza maxima permisa de starea marii. Raspuns corect: (b)

89. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera sudica, in semicercul manevrabil :

c) Se ia alura cu vintul din pupa babord si se naviga cu viteza maxima permisa de starea marii. Raspuns corect: (c)

90. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera nordica,in semicercul periculos aproape de traiectoria centrului ciconului : a) Se ia o alura cu vintul din pupa tribord 20 - 25 grade si se va naviga cu viteza maxima permisa de starea marii, iar dupa ce a intrat bine in semicercul manevrabil se va manevra ca atare. Raspuns corect: (a)

91. Indicati manevra navei surprinsa de ciclon, in emisfera sudica, in semicercul periculos aproape de traiectoria centrului ciclonului : a) Se ia alura cu vintul din pupa babord 20 - 25 grade, iar dupa ce patrunde bine in semicercul manevrabil, va manevra ca atare. Raspuns corect: (a)

92. Care este ordinea aparitiei semnelor prevestitoare de vreme rea la latitudini extratropicale ? a) Norii cirrus care pot precede cu 24 - 48 ore modificarile de presiune; Scaderea presiunii atmosferice; Hula, in cazul apropierii de nava a unei ocluziuni; Comportamentul pasarilor si animalelor marine. Raspuns corect: (a)

93. Care sint factorii care influenteaza caracteristicile valului ? b) Forta vintului; Durata de actiune a vintului; Suprafata de contact; Adincimea apei. Raspuns corect: (b)

94. Ce este hula ? b) Valul ramas dupa ce vintul, care l-a generat, a incetat sa mai bata.

Raspuns corect: (b)

95. Secventa norilor Cirrus, Cirrostratus, Altostratus si Nimbostratus, dupa care urmeaza ploaie cu caracter general, indica apropierea unui: c) Front cald Raspuns corect: (c)

96. In general suprafetele circulare de joasa presiune se numesc: b) Cicloni tropicali Raspuns corect: (b)

97. Liniile de pe harta meteorologica care unesc puncte cu aceeasi valoare a presiunii atmosferice se numesc: c) Izobare Raspuns corect: (c)

98. Vantul local care bate in timpul zilei cauzat de diferentele de temperatura si presiune dintre uscat si mare se numeste:

d) Briza de mare Raspuns corect: (d)

99. Conform legii Buys-Ballot, daca in emisfera sudica se observa ca vantul este din NW, centrul de joasa presiune va fi localizat in: b) SSW Raspuns corect: (b)

100. Dupa trecerea frontului rece, presiunea atmosferica in mod normal: d) Creste in timp ce temperatura aerului scade Raspuns corect: (d)

101. Care din urmatoarele expresii nu are legatura cu norii Cumulonimbus: b) Precipitatii cu caracter general Raspuns corect: (b)

102. Conform legii Buys-Ballot, cand in emisfera nordica, se observa ca vantul este din NW, centrul de joasa presiune va fi localizat in: a) NE Raspuns corect: (a)

103. Frontul oclus este cauzat de obicei de: c) Frontul rece care ajunge din urma frontul cald Raspuns corect: (c)

104. Anticiclonii sunt caracterizati de obicei prin: a) Vreme frumoasa si uscata Raspuns corect: (a)

105. Cand temperatura unei mase de aer scade: c) Umiditatea relativa creste Raspuns corect: (c)

106. Aversele puternice de ploaie frecvent insotite de descarcari electrice sunt asociate cu: b) Trecerea unui front rece Raspuns corect: (b)

107. Vanturile catabatice bat: c) In josul pantei datorita curgerii aerului rece Raspuns corect: (c)

108. Curentul rece care curge dinspre stramtoarea Bering, de-a lungul coastelor Asiei de NE, se numeste: b) Curentul Oya Shivo Raspuns corect: (b)

109. Intr-un ciclon tropical, in vortex, vantul se deplaseaza: c) Nu bate vantul, este calm Raspuns corect: (c)

110. Vremea buna este in mod obisnuit asociata cu: c) Presiune atmosferica inalta Raspuns corect: (c)

111. Daca in emisfera nordica observatorul sta cu fata in vant, zona de presiune joasa va fi: b) Spre dreapta, usor in spatele sau Raspuns corect: (b)

112. Daca este imposibil sa se evite un uragan din emisfera nordica, cel mai indicat loc pentru a trece de furtuna va fi: d) Prin jumatatea stanga a traiectoriei furtunii 113. La citirea unei harti, intervalele dese de linii de gradient baric vor indica: a) Vanturi puternice Raspuns corect: (a)

114. In emisfera nordica, principalele sisteme de curenti oceanici tind sa curga: b) In sens retrograd, in Atlanticul de nord si Pacificul de nord Raspuns corect: (b)

115. In emisfera nordica, zona in care vanturile se deplaseaza in sens direct este: a) Zona de joasa presiune Raspuns corect: (a)

116. In emisfera sudica, zona in care vanturile se deplaseaza in sens direct este: b) Zona de presiune inalta Raspuns corect: (b)

117. Intr-o zona de relativ calm, aproape de centrul uraganului, marea este: c) Montata si confuza Raspuns corect: (c)

118. In emisfera nordica, schimbarea brusca a directiei vantului spre W sau NW odata cu cresterea vitezei lui indica faptul ca: a) Este in trecere un front rece Raspuns corect: (a)

119. Mareea inalta medie are inaltimea medie a: d) Tuturor apelor inalte Raspuns corect: (d)

120. Mareea joasa medie are inaltimea media a: b) Tuturor apelor joase Raspuns corect: (b)

121. Musonii sunt caracterizati ca: c) Vanturi constante care isi schimba directia de 2 ori pe an Raspuns corect: (c)

122. Mareele de cuadratura se produc: b) Cand Soarele, Pamantul si Luna formeaza un unghi de 90 grd Raspuns corect: (b)

123. Mareele de cuadratura se produc cand: a) Luna este la fazele de primul si al doilea patrar b) La Luna noua si Luna plina c) Soarele si Luna sunt la conjunctie d) Soarele si Luna sunt in opozitie Raspuns corect: (a)

124. La un voiaj de la Capetown la Londra, care este cel mai puternic curent intalnit pe langa coastele Africii? b) Curentul Benguelei Raspuns corect: (b)

125. Vanturile dominante care bat intre 40 grd-60 grd latitudine nordica sunt: b) Vanturile de West Raspuns corect: (b)

126. Ciclonii tropicali puternici (uragane, taifunuri) se produc in toate apele calde oceanice, cu exceptia: d) Oceanului Atlantic de Sud

Raspuns corect: (d)

127. Mareele de sizigii au loc cand: b) Este Luna noua sau Luna plina Raspuns corect: (b)

128. Mareele de sizigii se produc cand: c) Cand Soarele, Luna si Pamantul sunt pe aceeasi directie, indiferent de ordine Raspuns corect: (c)

129. Precipitatiile continue, cu caracter general, sunt tipice pentru: b) Conditiile de vreme caracteristice frontului cald Raspuns corect: (b)

130. Acea parte a uraganului care este situata in dreapta traiectoriei sale in sensul in care se deplaseaza furtuna, in emisfera nordica, este numita: b) Semicercul periculos

Raspuns corect: (b)

131. Curentul Braziliei curge in directia generala: d) NE Raspuns corect: (d)

132. Circulatia aerului in jurul centrului de joasa presiune in emisfera nordica este: a) In sens direct Raspuns corect: (a)

133. Semicercul manevrabil al ciclonilor tropicali in emisfera nordica este zona situata in: b) Stanga traiectoriei furtunii Raspuns corect: (b)

134. Norii negrii, densi, Cumulonimbus, care inconjoara ochiul ciclonilor tropicali, sunt numiti: b) Ziduri sau pereti de nori Raspuns corect: (b)

135. Inegalitatea diurna a mareelor este cauzata de: b) Varitia declinatiei Lunii

Raspuns corect: (b)

136. Expresia "aerul este saturat" inseamna: a) Umiditatea relativa este de 100% Raspuns corect: (a)

137. Semnele care indica apropierea unui front cald, sunt: d) Nori superiori de tip Cirrus, urmati de nori mijlocii si apoi inferiori, densi Raspuns corect: (d)

138. Deplasarea aerului intr-un anticiclon, in emisfera sudica va fi: b) In sens direct spre exterior Raspuns corect: (b)

139. Ceata produsa de trecerea unei mase de aer cald peste o suprafata rece, se numeste: d) Ceata de advectie Raspuns corect: (d)

140. In ce directie curge curentul Humboldt (Perului)? b) Spre N Raspuns corect: (b)

141. Semicercul navigabil al unui ciclon tropical, in emisfera sudica este localizat fata de traiectoria furtunii: b) In dreapta traiectoriei Raspuns corect: (b)

142. Curentului Ecuatorial Contrar are directia generala spre: b) Est Raspuns corect: (b)

143. Vanturile alizee de SE bat de fapt spre: a) NW Raspuns corect: (a)

144. Presiunea atmosferica standard, exprimata in mb, este: d) 1013,2 mb Raspuns corect: (d)

145. Curentul oceanic stabil continuu aflat la aproximativ 60 grd S este: c) Curentul de deriva al vanturilor de W Raspuns corect: (c)

146. Temperatura la care aerul este saturat cu vapori de apa si la care incepe condensarea acestora se refera la: b) Punct de roua Raspuns corect: (b)

147. Succesiunea obisnuita a directiilor in care se deplaseaza un ciclon tropical in emisfera nordica este: d) NW, N si NE Raspuns corect: (d)

148. Succesiunea obisnuita a directiilor in care se deplaseaza un ciclon tropical in emisfera sudica este: b) SW, S si SE Raspuns corect: (b)

149. Viteza vantului este mai mare in semicercul periculos al unui ciclon tropical din cauza ca: b) La viteza vantului se adauga si si viteza de deplasare a furtunii Raspuns corect: (b)

150. Sistemele barice la latitudini medii se deplaseaza in general: b) De W la E Raspuns corect: (b)

151. Care este indicatia de baza a apropierii unui ciclon tropical de o nava in urmatoarele 48 de ore? c) Scaderea zilnica a presiunii atmosferice cu peste 6mb Raspuns corect: (c)

152. Care este viteza medie de deplasare a ciclonilor tropicali pe traiectoria variabila? a) 10 la 12 Nd Raspuns corect: (a)

153. Care este viteza medie de deplasare ciclonilor tropicali pe traiectoria caracteristica? b) 20 la 30 Nd Raspuns corect: (b)

154. Care este unul din semnele de existenta a unui ciclon tropical, la inceputul dezvoltarii sale? b) O hula neobisnuit de lunga

Raspuns corect: (b)

155. Cum se manifesta un tsunami in ocean deschis? b) Nu sunt schimbari notabile in starea marii Raspuns corect: (b)

156. Care sunt tipurile principale de nori asociate unui front rece? d) Cumulonimbus si Cumulus Raspuns corect: (d)

157. Ce vanturi isi schimba periodic directia? b) Musonii Raspuns corect: (b)

158. Care vanturi bat spre ecuator, in emisfera nordica, din zona de aproximativ d) Alizeele de NE Raspuns corect: (d)

159. Cand sunt traversate de un front, izobarele tind: b) Sa se schimbe de la curbe line in interiorul masei de aer spre benzi ascutite la front Raspuns corect: (b)

160. Cand exista o diferenta nesemnificativa intre inaltimile a doua ape inalte succesive sau a doua ape joase succesive intr-o zi mareica, mareea se numeste: b) Mare semidiurna regulata Raspuns corect: (b)

161. Ce schimbare a starii marii va indica formarea unei furtuni tropicale la mai mult de 100 Mm de pozitia navei? a) O hula lunga din directii diferite Raspuns corect: (a)

162. Ce conditii exista in ochiul unui ciclon tropical? d) Presiune atmosferica extrem de joasa si calm Raspuns corect: (d)

163. Ce curent produce deplasarea aisbergurilor spre rutele maritime din NW oceanului Atlantic? c) Curentul Labrador Raspuns corect: (c)

164. Ce curent se intalneste pe ruta directa dintre Vancouver si Los Angeles? c) Curentul Californiei Raspuns corect: (c)

165. Ce curent vei intalni pe ruta S Africa spre Str. Magellan? a) Curentul de deriva al vanturilor de W Raspuns corect: (a)

166. Care din afirmatiile de mai jos privind viteza de deplasare a fronturilor este ADEVARATA? b) Frontul rece se deplaseaza mai rapid decat frontul cald Raspuns corect: (b)

167. Care din afirmatiile de mai jos privind mareele de apogeu este ADEVARATA? c) Au o valoare mai scazuta decat in mod normal Raspuns corect: (c)

168. Care din afirmatiile de mai jos privitoare la efectul fortei Coriolis asupra curentilor oceanici din emisfera nordica este ADEVARATA? a) Forta Coriolis abate spre dreapta de la directia intiala orice corp in miscare,deci si curentii Raspuns corect: (a)

169. Ce vant se formeaza intre masele de uscat si suprafata marii in timpul noptii? b) Briza de uscat Raspuns corect: (b)

170. Ce materiale documentare trebuie sa se consulte pentru informarea de amanunt asupra curentilor din oceanul Atlantic de Nord? b) Cartile pilot ale zonei

Raspuns corect: (b)

171. Hartile de prognoza de la facsimilul navei indica faptul ca veti traversa in urmatoarele ore un front rece al unui sistem de joasa presiune. Ce masuri veti lua? b) Veti asptepta sa vedeti norii Cirrus si Altostratus si apoi veti schimba de drum Raspuns corect: (b)

172. Observatiile meteo indica faptul ca temperatura aerului este in continua scadere si foarte aproapiata de punctul de roua. Ce tip de vreme poate fi prognozat? b) Ceata

Raspuns corect: (b)

173. Axa lumii intersecteaza sfera cereasca in doua puncte numite: b) Pol Nord, pol Sud Raspuns corect: (b)

174. Emisfera care contine polul ridicat se numeste: c) Emisfera vizibila Raspuns corect: (c)

175. Arcul de cerc vertical masurat de la orizontul adevarat astronomic pana la paralelul de inaltime al astrului se numeste: d) Inaltime Raspuns corect: (d)

176. Declinatia unui astru se masoara pe ...... de la ......: d) Cercul orar.ecuator Raspuns corect: (d)

177. Punctul vernal reprezinta originea pentru coordonatele: d) Unghi sideral, ascensiune dreapta Raspuns corect: (d)

178. Complementele laturilor unui triunghi sferic de pozitie sunt: a) Inaltimea, declinatia, latitudinea Raspuns corect: (a)

179. Pozitia unui astru in sistemul de coordonate ecuatoriale este definita la intersectia: c) Paralelului de declinatie cu cercul orar Raspuns corect: (c)

180. Care din afirmatiile privitoare la miscarea diurna a sferei ceresti este FALSA: d) Este directa Raspuns corect: (d)

181. Un astru la culminatie intersecteaza: a) Meridianul superior,meridianul inferior Raspuns corect: (a)

182. Astrii avand declinatia in valoare absoluta mai mica decat colatitudinea intersecteaza orizontul adevarat astronomic in doua puncte corespunzatoare: d) Trecerii din emisfera estica in cea vestica si invers Raspuns corect: (c)

183. Pentru un observator situat pe o latitudine oarecare, astrii avand declinatia de semn contrar si valoarea mai mare decat colatitudinea sunt : d) Astrii circumpolari invizibili Raspuns corect: (d)

184. Pentru un observator situat pe o latitudine sudica oarecare, un astru avand declinatia de semn contrar cu latitudinea, in miscarea diurna aparenta parcurge: b) Numai cadranele de orizont NE, NW Raspuns corect: (b)

185. Pentru un observator situat in Polul Sud terestru: a) Toti astrii emisferei sudice sunt circumpolari vizibili Raspuns corect: (a)

186. Un observator se deplaseaza cu nava pe un paralel de latitudine la o data cand declinatia soarelui are aceiasi valoare si semn cu latitudinea observatorului.Ce valori poate lua azimutul Soarelui in acest caz? a) 090 grd -270 grd Raspuns corect: (a)

187. Valoarea maxima a azimutului unui astru care nu intersecteaza primul vertical in emisfera vizibila se numeste: b) Digresiune Raspuns corect: (b)

188.

Figura: ccl_q114.mht

a) Solstitiu de iarna Raspuns corect: (a)

189. La ce data se afla Soarele in miscarea sa anuala aparenta in punctele de intersectie dintre ecliptica si ecuatorul ceresc:

b) 21 martie, 23 septembrie Raspuns corect: (b)

190. Pe o latitudine oarecare diferita de zero, ziua este egala cu noaptea la urmatoarele date: c) 21 martie, 23 septembrie

Raspuns corect: (c)

191. Planetele sistemului solar ce pot fi utilizate pentru observatii in navigatia astronomica sunt: b) Venus, Marte, Jupiter, Saturn Raspuns corect:(b)

192. In functie de dispunerea orbitei, in raport de orbita terestra planetele inferioare sunt: a) Mercur, Venus Raspuns corect: (a)

193. Timpul civil se defineste astfel:

b) Unghiul orar al Soarelui mediu masurat de la meridianul inferior al observatorului Raspuns corect: (b)

194. Intre timpul locului t si timpul la Greenwich T al unui astru exista urmatoarea relatie: a) Figura: ccl_a120.mht

Raspuns corect: (a)

195. Intervalul de timp necesar Soarelui pentru a trece de doua ori consecutiv prin punctul vernal se numeste: b) An tropic Raspuns corect: (b) 196. Ziua solara este intervalul de timp intre doua culminatii succesive la meridianul superior al observatorului a.... c) Soarelui adevarat Raspuns corect: (c)

197. O nava in deplasare spre est traverseaza meridianul de 180 grd la ora 21.00 din data de 30.06. Ce data se inscrie in jurnalul de bord la ora 24.00? Raspuns corect: (b)

198. O nava in deplasare spre vest traverseaza meridianul limita dintre fusul 3W si 4W la ora bordului 17.30. Cand se modifica in jurnalul de bord, ora bordului pentru a o aduce in concordanta cu noul fus orar: a) La miezul noptii Raspuns corect: (a)

199. Pentru calculul unghiului orar al Soarelui cu ajutorul Efemeridei nautice se utilizeaza relatia: b) Figura: ccl_b125.mht

Raspuns corect: (b)

200. Notatia d din tabla de interpolare si corectii cuprinsa in Efemerida nautica are urmatoarea semnificatie: c) Variatia orara a declinatiei Raspuns corect: (c)

201. Valoarea semidiametrului Soarelui, data in tablele zilnice din Efemerida nautica este necesara pentru: c) Verifcarea preciziei determinarii corectiei sextantului Raspuns corect: (c)

202. Cea mai stralucitoare stea de pe sfera cereasca este: a) Figura: ccl_a128.mht

Raspuns corect: (a)

203. In functie de magnitudine se recomada sa se utilizeze pentru observatii in vederea determinarii punctului navei: c) Astrii de magnitudine minima care asigura conditia optima de intersectie Raspuns corect: (c)

204. Metoda recomandata pentru identficarea unui astru necunoscut este: d) Cu ajutorul navisferei Raspuns corect: (d)

205. Orientarea navisferei pentru momentul observatiei se face in functie de: b) Latitudine si timpul sideral al locului Raspuns corect: (b)

206. Masurarea unghiurilor cu sextantul se bazeaza pe principiul: b) Dublei reflexii Raspuns corect: (b)

207. Metoda recomandata pentru determinarea corectiei sextantului care permite verificarea preciziei valorii obtinute este: c) Cu Soarele Raspuns corect: (c)

208. Valoarea limita admisa pentru corectia sextantului este: a) Figura: ccl_a134.mht

Raspuns corect: (a)

209. Limita admisa pentru comparatia rezultatului calculului de control al preciziei corectiei sextantului cu semidiametrul soarelui este: b) Figura: ccl_b135.mht

Raspuns corect: (b)

210.

Figura: ccl_q136.mht

d) Determina din nou corectia sextantului Raspuns corect: (d)

211. La un sextant foarte bine reglat eroarea de masurare a unghiurilor este determinata de: a) Eroarea reziduala de neparalelism a oglinzilor Raspuns corect: (a)

212. Care este succesiunea logica in care se aplica factorii de corectie pentru determinarea inaltimii adevarate din inaltimea instrumentala masurata la Soare?: c) Figura: ccl_c138.mht

Raspuns corect: (c)

213. Corectia totala a inaltimii masurate la stele este suma algebrica dintre: a) Corectie de depresiune si refractie Raspuns corect: (a)

214. Limitele recomandate pentru valoarea inaltimii masurate la astrii sunt: b) Figura: ccl_b140.mht

Raspuns corect: (b)

215. Formula corecta pentru calculul latitudinii din inaltimea Stelei Polare cu Efemerida Brown este: c) Figura: ccl_c141.mht

Raspuns corect: (c)

216. Pentru determinarea precisa a elementelor dreptei de inaltime se recomanda utilizarea urmatoarei metode: d) Serie de observatii Raspuns corect: (d)

217. Metoda cea mai accesibila de determinare a corectiei compasului cu observatii la astri indiferent de latitudinea locului observatorului este : b) Cu un astru la inaltime oarecare Raspuns corect: (b)

218. Pe sfera terestra linia de pozitie obtinuta din observatia efectuata la un astru se numeste: d) Cerc de inaltime Raspuns corect: (d)

219. Pe sfera terestra centrul cercului de inaltime se afla in: b) Punctul subastral Raspuns corect: (b)

220. Pentru determinarea punctului navei cu doua observatii simultane la astri diferenta de azimut optima este: a) Figura: ccl_a146.mht

Raspuns corect: (a)

221. Pentru determinarea punctului navei cu observatii simultane la astri diferenta de azimut limita este: d) Figura: ccl_d147.mht

Raspuns corect: (d)

222. Pentru determinarea punctului navei cu trei observatii simultane la astri diferenta de azimut recomandata este: c) Figura: ccl_c148.mht

Raspuns corect: (c)

223. Diferenta minima de azimut la determinarea punctului navei cu doua observatii succesive la Soare trebuie sa fie: b) Figura: ccl_b149.mht

Raspuns corect: (b)

224. Pentru determinarea punctului navei cu observatii succesive la Soare, observatiile se efectueaza intotdeauna in aceeiasi succesiune.Stabiliti care din variantele de mai jos este FALSA: d) Prima observatie meridiana, a doua a.m. Raspuns corect: (d)

225. Procedeul reducerii inaltimilor la acelasi zenit se aplica in scopul: a) Diminuarii erorii in punct determinata de deplasarea navei in timpul efectuarii observatiilor Raspuns corect: (a)

226. Care este modalitatea cea mai precisa de determinare a azimutului unui astru? b) Cu formula ctg Z Raspuns corect: (b)

227. Tablele A.B.C. nu pot fi utilizate pentru determinarea corectiei compasului prin metoda cu Soarele la rasarit (apus) deoarece: c) Dau valoarea azimutul Soarelui cand acesta se afla cu centrul in orizontul adevarat astronomic Raspuns corect: (c)

228. Crepusculul nautic are loc in intervalul de timp cat Soarele se afla sub orizont la o inaltime negativa cuprinsa intre: b) 6-12 grd Raspuns corect: (b)

229. Timpul mediu al locului tm se transforma in tipul fusului tf cu relatia: b) Figura: ccl_b155.mht

Raspuns corect: (b)

230. Pozitia unui astru in sistemul de coordonate orizontale se defineste la intersectia: d) Paralelului de inaltime cu cercul vertical Raspuns corect: (d)

231. Axa lumii si verticala locului observatorului determina planul: b) Meridianul ceresc al locului observatorului Raspuns corect: (b)

232. Ecuatia medie a timpului exprima: b) Diferenta intre pozitia Soarelui adevarat si a Soarelui mediu Raspuns corect: (b)

233. Succesiunea fazelor Lunii este urmatorea: a) Luna noua, prim patrar,luna plina, ultim patrar Raspuns corect: (a)

234. Unghiurile intr-un triunghi sferic de pozitie sunt: a) La zenit, paralactic, la pol Raspuns corect: (a)

235. Precizia punctului determinat cu observatii succesive la Soare depinde in primul rand de: a) Eroarea in estima Raspuns corect: (a)

236. Care din factorii enumerati mai jos nu influenteaza precizia dreptei de inaltime?

d) Eroarea in punctul estimat Raspuns corect: (d)

237. In marginea alaturata este reprezentata proiectia sferei ceresti in planul orizontului astronomic, cu zenitul (Zen) in centru. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_19.jpg c) Meridianul ceresc al observatorului. Raspuns corect: (c)

238. Ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_20.jpg a) orizontul astronomic al observatorului; Raspuns corect: (a)

239. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_21.jpg b) ecuatorul ceresc; Raspuns corect: (b)

240. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_22.jpg a) orizontul astronomic al observatorului; Raspuns corect: (a)

241. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_23.jpg c) meridianul astronomic al observatorului. Raspuns corect: (c)

242. Indicati ce este punctul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_24.jpg b) zenitul;

Raspuns corect: (b)

243. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_24.jpg a) cercul vertical al astrului; Raspuns corect: (a)

244. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_26.jpg b) linia nord sud; Raspuns corect: (b)

245. Indicati ce este punctul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_27.jpg

b) punctul cardinal sud; Raspuns corect: (b)

246. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_28.jpg a) punctul cardinal est; Raspuns corect: (a)

247. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_29.jpg b) punctul cardinal vest; Raspuns corect: (b)

248. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_30.jpg b) meridianul superior; Raspuns corect: (b)

249. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_31.jpg c) meridianul inferior. Raspuns corect: (c)

250. Indicati ce este cercul mare marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_32.jpg

b) ecuatorul ceresc; Raspuns corect: (b)

251. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_33.jpg c) cercul orar. Raspuns corect: (c)

252. Elementul care este trasat cu o culoare mai deschisa si este marcat cu semnul intrebarii reprezinta urmatoarea coordonata a astrului: Figura: ccl_34.jpg a) unghiul orar: Raspuns corect: (a)

253. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_35.jpg b) meridianul inferior; Raspuns corect: (b)

254. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_36.jpg

c) meridianul superior. Raspuns corect: (c)

255. Indicati ce coordonata a astrului este marcata cu semnul intrebarii: Figura: ccl_37.jpg a) unghiul orar; Raspuns corect: (a)

256. Indicati ce coordonata a astrului este marcata cu semnul intrebarii: Figura: ccl_38.jpg a) inaltimea; Raspuns corect: (a)

257. Indicati ce este elementul marcat cu semnul intrebarii: Figura: ccl_39.jpg c) paralelul de declinatie. Raspuns corect: (c)

258. Indicati ce coordonata a astrului este marcata cu semnul intrebarii: Figura: ccl_40.jpg b) declinatia; Raspuns corect: (b)

259. Indicati ce coordonata a astrului este marcata cu semnul intrebarii: Figura: ccl_41.jpg b) unghiul orar; Raspuns corect: (b)

260. In figura alaturata, unghiul la pol este: Figura: ccl_42.jpg b) la vest; Raspuns corect: (b)

261. Care din afirmatiile de mai jos este adevarata? Figura: ccl_43.jpg c) drumul adevarat este in cadranul I, relevmentul adevarat este in cadranul IV iar relevmentul prova este la babord. Raspuns corect: (c)

262. Care din afirmatiile de mai jos este adevarata? Figura: ccl_44.jpg b) drumul adevarat este in cadrul II, relevmentul adevarat este in cadranul IV iar relevmentul prova este la tribord; Raspuns corect: (b)

263. Unghiul din imaginea alaturata este: Figura: ccl_45.jpg a) deviatia compas; Raspuns corect: (a)

264. Unghiul din imaginea alaturata este: Figura: ccl_46.jpg b) corectia totala compas; Raspuns corect: (b)

265. Unghiul din imaginea alaturata este: Figura: ccl_47.jpg c) declinatia magnetica. Raspuns corect: (c)

266. Unghiul din imaginea alaturata este: Figura: ccl_48.jpg b) drumul compas; Raspuns corect: (b)

267. a)

Figura: ccl_q49.mht Figura: ccl_r49a.mht

Raspuns corect: (a)

268. c)

Figura: ccl_q50.mht Figura: ccl_r50c.mht

Raspuns corect: (c)

269. b)

Figura: ccl_q51.mht Figura: ccl_r51b.mht

Raspuns corect: (b)

270. Relevmentul adevarat din imaginea alaturata este cuprins in cadranul: Figura: ccl_52.jpg c) II. Raspuns corect: (c)

271. Relevmentul adevarat din imaginea alaturata este cuprins in cadranul: Figura: ccl_53.jpg a) III; Raspuns corect: (a)

272. Relevmentul adevarat din imaginea alaturata este cuprins in cadranul: Figura: ccl_54.jpg a) IV: Raspuns corect: (a)

273. Elementul sferei ceresti din imaginea alaturata este: Figura: ccl_55.jpg

a) meridianul superior al observatorului; Raspuns corect: (a)

274. Coordonarea cereasca din imaginea alaturata este: Figura: ccl_56.jpg a) meridianul superior al observatorului; Raspuns corect: (a)

275. Coordonarea cereasca din imaginea alaturata este: Figura: ccl_57.jpg c) unghiul orar al astrului. Raspuns corect: (c)

276. Coordonarea cereasca din imaginea alaturata este: Figura: ccl_58.jpg a) declinatia astrului; Raspuns corect: (a)

277. Elementul sferei ceresti din imaginea alaturata este: Figura: ccl_59.jpg c) cercul orar al astrului. Raspuns corect: (c)

278. Coordonata cereasca din imaginea alaturata este: Figura: ccl_60.jpg b) azimutul astrului; Raspuns corect: (b)

279. Coordonata cereasca din imaginea alaturata este: Figura: ccl_61.jpg a) inaltimea astrului; Raspuns corect: (a)

280. Elementul sferei ceresti din imaginea alaturata este: Figura: ccl_62.jpg b) meridianul inferior al observatorului; Raspuns corect: (b)

281. Elementul sferei ceresti din imaginea alaturata este: Figura: ccl_63.jpg b) primul vertical estic;

Raspuns corect: (b)

282.

Figura: ccl_q64.mht

a)

Figura: ccl_r64a.mht

Raspuns corect: (a)

283. c)

Figura: ccl_q65.mht Figura: ccl_r65c.mht

Raspuns corect: (c)

284. c)

Figura: ccl_q66.mht Figura: ccl_r66c.mht

Raspuns corect: (c)

285. b)

Figura: ccl_q67.mht Figura: ccl_r67b.mht

Raspuns corect: (b)

286. b)

Figura: ccl_q68.mht Figura: ccl_r68b.mht

Raspuns corect: (b)

287. b)

Figura: ccl_q69.mht Figura: ccl_r69b.mht

Raspuns corect: (b)

288. a)

Figura: ccl_q70.mht Figura: ccl_r70a.mht

Raspuns corect: (a)

289. c)

Figura: ccl_q71.mht Figura: ccl_r71c.mht

Raspuns corect: (c)

290. Fie un observator M pe sfera terestra din imaginea alaturata. Elementul marcat cu semnul intrebarii reprezinta: Figura: ccl_72.jpg b) latitudinea geografica a observatorului; Raspuns corect: (b)

291. Fie un observator M pe sfera terestra din imaginea alaturata. Elementul marcat cu semnul intrebarii reprezinta: Figura: ccl_73.jpg b) latitudinea geografica a observatorului; Raspuns corect: (b)

292. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la reprezentarea sferei terestre din imaginea alaturata este adevarata ? Figura: ccl_74.jpg c) latitudinea geografica a observatorului M este nordica, deci pozitiva. Raspuns corect: (c)

293. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la reprezentarea sferei terestre din imaginea alaturata este adevarata ? Figura: ccl_75.jpg b) longitudinea geografica a observatorului M este estica, deci pozitiva; 294. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la reprezentarea sferei terestre din imaginea alaturata este adevarata ? Figura: ccl_76.jpg a) observatorul M se gaseste in emisfera nordica; Raspuns corect: (a)

295. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la reprezentarea sferei terestre din imaginea alaturata este adevarata ? Figura: ccl_77.jpg a) observatorul M se gaseste in emisfera estica; Raspuns corect: (a)

296. Nava pleaca din punctul M 1 si aterizeaza in punctul M 2. Diferenta de latitudine are semnul: Figura: ccl_78.jpg b) minus; Raspuns corect: (b)

297. Nava pleaca din punctul M 1 si aterizeaza in punctul M 2. Diferenta de longitudine are semnul: Figura: ccl_79.jpg b) minus; Raspuns corect: (b)

298. Nava pleaca din punctul M 1 si aterizeaza in punctul M 2. Diferenta de longitudine are semnul: Figura: ccl_80.jpg a) minus; Raspuns corect: (a)

299. Nava pleaca din punctul M 1 si aterizeaza in punctul M 2. Diferenta de latitudine are semnul: Figura: ccl_81.jpg c) minus. Raspuns corect: (c)

300. Precizati ce element al navisferei din imagine este marcat cu sageata ? Figura: ccl_88.jpg a) meridianul astronomic; Raspuns corect: (a)

301. Precizati ce element al navisferei din imagine este marcat cu sageata ? Figura: ccl_83.jpg a) cercul de inaltime; Raspuns corect: (a)

302. Precizati ce element al navisferei din imagine este marcat cu sageata ? Figura: ccl_84.jpg c) orizontul astronomic. Raspuns corect: (c)

303. Precizati ce element al navisferei din imagine este marcat cu sageata ? Figura: ccl_85.jpg b) ecuatorul ceresc; Raspuns corect: (b)

304. Precizati ce element al navisferei din imagine este marcat cu sageata ? Figura: ccl_86.jpg a) ecliptica;

Raspuns corect: (a)

305. Precizati ce element al navisferei din imagine este marcat cu sageata ? Figura: ccl_87.jpg b) paralel de declinatie; Raspuns corect: (b)

306. Precizati ce element al navisferei din imagine este marcat cu sageata ? Figura: ccl_88.jpg b) polul ceresc; Raspuns corect: (b)

307. Precizati ce element al navisferei din imagine este marcat cu sageata ? Figura: ccl_89.jpg a) polul ceresc; Raspuns corect: (a)

308. Un cerc mare pe sfera terestra care intersecteaza ecuatorul la longitudinea de 141grd E il va intersecta din nou la longitudinea de: d) 039 grade W Raspuns corect: (d)

309. Un far cu inaltimea de 37 metri si o bataie nominala de 18 Mm,cand vizibilitatea este de 11Mm, pentru o inaltime a ochiului observatorului de 13 metri, incepe sa se vada de la distanta aproximativa de: c) 20.0 Mm Raspuns corect: (c)

310. Daca nava se deplaseaza spre Est:

a) diferenta de longitudine este pozitiva Raspuns corect: (a)

311. In emisfera sudica, daca nava se deplaseaza spre Nord: c) latitudinea punctului de plecare este mai mare decat latitudinea punctului de sosire Raspuns corect: (c)

312. Deviatia compas este produsa de: d) masele magnetice ale corpului navei Raspuns corect: (d)

313. Daca drumul magnetic este mai mic decat drumul compas deviatia compas este: d) vestica Raspuns corect: (d)

314. Drumul magnetic difera de drumul compas cu valoarea: b) deviatiei compas Raspuns corect: (b)

315. Pe hartile la scara foarte mica informatiile privind declinatia magnetica sunt date sub forma de: c) izogone Raspuns corect: (c)

316. Daca pentru o anumita valoare a capului compas deviatia compas este zero, corectia compas este: b) egala cu declinatia magnetica Raspuns corect: (b)

317. Corectia compas pentru o anumita valoare a drumului navei este zero cand: a) valoarea declinatiei magnetice si a deviatiei compas sunt egale si de semn contrar Raspuns corect: (a)

318. Compensarea compasului magnetic are drept consecinta: b) diminuarea influentei magnetismului navei

Raspuns corect: (b)

319. Viteza deasupra fundului se determina cu: d) lochul Doppler

Raspuns corect: (d)

320. Daca distanta la loch este mai mare decat distanta reala parcursa de nava, factorul de corectie al lochului este: c) subunitar Raspuns corect: (c)

321. Pe harta Mercator deformarile reprezentarii suprafetei terestre sunt proportionale cu: b) Sec j Raspuns corect: (b)

322. Nivelul de referinta al inaltimii reperelor din harta este de regula: d) nivelul mediu al apei inalte la sizigii Raspuns corect: (d)

323. Tipul de proiectie cartografica utilizat pentru harta Mercator este: c) cilindrica Raspuns corect: (c)

324. O harta avind scara de 1:160.000 este : a) harta costiera Raspuns corect: (a)

325. Proiectia gnomonica este: a) centrala plana tangenta Raspuns corect: (a)

326. Harta Mercator este realizata in proiectie: b) centrala cilindrica dreapta conforma Raspuns corect: (b)

327. Ortodroma se poate reprezenta ca linie dreapta pe o harta in proiectie: d) gnomonica Raspuns corect: (d)

328. In zonele cu maree nivelul de referinta al adancimilor (nivelul zero al hartii) este de regula: b) nivelul mediu al celei mai joase ape la sizigii Raspuns corect: (b)

329. Cartile pilot se corecteaza la zi utilizand:

b) avizele pentru navigatori Raspuns corect: (b)

330. Loxodroma trece prin polii terestrii daca intersecteaza paralelele de latitudine sub un unghi de: c) 90 grd Raspuns corect: (c)

331. Care din afirmatiile de mai jos cu privire la proiectia Mercator este FALSA? b) este echivalenta Raspuns corect: (b)

332. Daca vantul bate dinaintea traversului acesta produce: d) micsorarea vitezei si deriva de vant Raspuns corect: (d)

333. Care din urmatoarele caracteristici ale unui far nu sunt specificate pe harta: c) inaltimea constructiei farului Raspuns corect: (c)

334. Pozitia determinata in functie de drumul si viteza reala a navei este un punct: c) estimat Raspuns corect: (c)

335. Pozitia navei rezultata pe baza de observatii succesive este un punct: a) estimat-observat Raspuns corect: (a)

336. Linia de pozitie corespunzatoare unui unghi vertical masurat la un reper costier de inaltime cunoscuta este: b) cerc de egala distanta Raspuns corect: (b)

337. Reperele costiere utilizate pentru determinarea punctului navei trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: d) sa fie trecute pe harta si vizibile Raspuns corect: (d)

338. Plecand dintr-un punct precis determinat in drum adevarat 090 grd, dupa trei ore de mars punctul determinat printr-o metoda independenta de

compas rezulta la o distanta de 1.5 Mm Est de punctul estimat. Forta vantului in zona este zero. Care din afirmati d) in zona actioneza un curent de Est Raspuns corect: (d)

339. Care este numarul minim de repere costiere necesar pentru determinarea punctului navei cu observatii simultane: b) unu Raspuns corect: (b)

340. Care este numarul minim de linii de pozitie necesar pentru determinarea precisa a punctului navei cu observatii simultane: c) trei Raspuns corect: (c)

341. Lumina unui far in izofaza are urmatoarea semnificatie a) durata de lumina este egala cu durata de intuneric Raspuns corect: (a)

342. Lumina alternativa a unui far are urmatoarea semnificatie: c) culori diferite in sectoare strict delimitate Raspuns corect: (c)

343. Bataia nominala a unui far reprezinta distanta la care se vede lumina acestuia cand vizibilitatea meteorologica este de: c) 10 Mm Raspuns corect: (c)

344. Bataia geografica a unui far este specificata in Cartea farurilor pentru o inaltime a ochiului observatorului de: b) 5 metri Raspuns corect: (b)

345. Bataia geografica a unui far este calculata in functie de: d) inaltimea luminii, inaltimea ochiului observatorului si refractia atmosferica standard Raspuns corect: (d)

346. Care este cazul nefavorabil pentru determinarea pozitiei navei cu doua unghiuri orizontale simultane: b) reperele si nava sunt dispuse aproximativ pe acelasi arc de cerc Raspuns corect: (b)

347. Care sunt limitele maxim admise pentru unghiul de intersectie intre doua linii de pozitie:

a)

Figura: ccl_a202.mht

Raspuns corect: (a)

348. Unghiul optim de intersectie intre doua linii de pozitie este: b) 90 grd Raspuns corect: (b)

349. Grafic pe harta procedeul relevmentului prova dublu se aplica ca procedeu combinat: c) relevment-distanta Raspuns corect: (c)

350. Stabiliti varianta corespunzatoare ordinii crescande in precizia urmatoarelor procedee de determinare a punctului navei cu observatii costiere: 1. Relevment-distanta; 2. doua unghiuri orizontale simultane; 3. trei relevmente simultane; 4. punct estimat; 5 b) 4,1,5,3,2 Raspuns corect: (b)

351. Un aliniament are sensibilitate maxima cand: a) distanta nava-reper anterior este mica, distanta dintre repere este mare Raspuns corect: (a)

352. Locul geometric al punctelor de egala diferenta de relevment are urmatoarea proprietate: d) este independent ca pozitie pe harta de valoarea corectiei compas Raspuns corect: (d)

353. Care din urmatoarele notiuni nu este o linie de pozitie? c) ortodroma Raspuns corect: (c)

354. Corpul balizei marcajului cardinal de Nord este piturat in dungi orizontale dispuse de sus in jos astfel: d) negru-galben Raspuns corect: (d)

355. Corpul balizei marcajului cardinal de Vest este piturat in dungi orizontal dispuse de sus in jos astfel: a) galben-negru-galben Raspuns corect: (a)

356. Corespunzator sensului conventional de balizaj de la larg la uscat, in regiunea B, marcajele laterale au urmatoarele lumini: c) tribord-rosu, babord-verde

Raspuns corect: (c)

357. Corpul balizei marcajului cardinal de Est este piturat in dungi orizontale dispuse de sus in jos astfel: a) negru-galben-negru Raspuns corect: (a)

358. Deosebirea intre regiunea A si regiunea B de balizaj maritim se refera la: b) marcajul lateral Raspuns corect: (b)

359. Marcajul cardinal de Est are ca semn de varf: c) doua conuri negre unite la baza Raspuns corect: (c)

360. Marcajul cardinal de Vest are ca semn de varf: b) doua conuri negre unite la varf Raspuns corect: (b)

361. Marcajul lateral de babord din regiunea A are ca semn de varf: c) un cilindru rosu Raspuns corect: (c)

362. Valoarea declinatiei magnetice pentru anul 2004 este: Figura: ccl_8.jpg c) 1 grd. 59'. Raspuns corect: (c)

363. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_9.jpg b) un marcaj lateral de tribord; Raspuns corect: (b)

364. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_10.jpg a) un marcaj lateral de babord; Raspuns corect: (a)

365. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_11.jpg c) un marcaj cardinal de nord. Raspuns corect: (c)

366. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_12.jpg a) un marcaj cardinal de est; Raspuns corect: (a)

367. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_13.jpg c) un marcaj cardinal de sud. Raspuns corect: (c)

368. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_14.jpg b) un marcaj cardinal de vest; Raspuns corect: (b)

369. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_15.jpg a) un marcaj de ape sigure; Raspuns corect: (a)

370. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_16.jpg a) un marcaj de ape sigure; Raspuns corect: (c)

371. Semnul din imagine simbolizeaza: Figura: ccl_17.jpg b) sensul conventional de balizaj; Raspuns corect: (b)

372. Ce linie de pozitie costiera este indicata de sageata din imaginea alaturata? Figura: ccl_94.jpg a) arcul de cerc capabil de un unghi orizontal; Raspuns corect: (a)

373. a) d

Figura: ccl_q97.mht

Raspuns corect: (a)

374. b)

Figura: ccl_q98.mht Figura: ccl_r97b.mht

Raspuns corect: (b)

375.

Figura: ccl_q99.mht

c)

Figura: ccl_r97c.mht

Raspuns corect: (c)

376. b)

Figura: ccl_q100.mht Figura: ccl_r100b.mht

Raspuns corect: (b)

377. Radarul este setat pe Miscarea Relativa, imaginea stabilizata N-UP, viteza navei proprii este diferita de zero. Care din urmatoarele afirmatii este FALSA? d) Spotul unui reper fix ramane fix pe imaginea radar Raspuns corect: (d)

378. Radarul este setat pe Miscare Reala, imaginea stabilizata N-UP, viteza navei proprii este diferita de zero. Care din urmatoarele afirmatii este FALSA? b) Spotul care marcheaza pozitia navei proprii ramane intotdeauna fix Raspuns corect: (b)

379. Radarul este setat in Miscare Reala. Care din urmatoarele tipuri de tinte nu se va deplasa pe imaginea radar? a) Un reper fix Raspuns corect: (a)

380. Cea mai precisa informatie pe care un radar o poate oferi se refera la: d) Distanta la o tinta Raspuns corect: (d)

381. Cea mai precisa informatie pe care un radar o poate oferi se refera la: d) Distanta la o tinta Raspuns corect: (d)

382. Radarul este setat in Miscare Relativa, cu imaginea in sistem H-UP. Care este cea mai rapida metoda pentru determinarea punctului navei? b) Masurarea a doua distante Raspuns corect: (b)

383. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la radar este FALSA? d) Relevmentele sunt mai precise decat distantele masurate cu radarul Raspuns corect: (d)

384. Care din urmatoarele afirmatii, referitoare la operarea radarului pe timp de ceata este ADEVARATA?

a) Ambarcatiunile de mici dimensiuni pot scapa uneori detectiei radar Raspuns corect: (a)

385. Radarul este setat in Miscare Relativa H-UP. Care din urmatoarele afirmatii este ADEVARATA? c) Imaginea radar corespunde cu imaginea care se poate observa vizual de pe puntea de comanda Raspuns corect: (c)

386. Radarul este setat in Miscare Relativa, in H-UP. Ce influenta are directia si viteza curentului asupra vectorului miscarii relative al unei tinte? a) Nu are nici o infuenta Raspuns corect: (a)

387. Radarul este setat in Miscare Reala N-UP. Influenteaza directia si viteza curentului valoarea afisata de radarul ARPA pentru CPA/TCPA-ul unei tinte? b) Nu Raspuns corect: (b)

388. In terminologia radar "Aspectul unei nave tinta inseamna: a) Relevmentul adevarat in care nava proprie vede nava proprie b) Relevmentul prova semicircular in care nava tinta vede nava proprie c) Relevmentul Prova in care nava proprie vede nava tinta d) Marimea si forma navei Raspuns corect: (b)

389. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la identificarea pe radar a unui reper de navigatie plutitor (baliza) este FALSA? c) In cazul in care exista deriva, viteza relativa a reperului este egala cu viteza curentului Raspuns corect: (c)

390. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la identificarea pe radar a unei nave care naviga in acelasi drum si cu aceeasi viteza cu nava este FALSA?

d) Vectorul de Miscare Relativa pentru nava respectiva va avea aceeasi directie cu drumul navei proprii Raspuns corect: (d)

391. Radarul este setat in Miscare Relativa, imaginea stabilizata N-UP. O nava tinta in sectorul Prova Tribord vine la coliziune. Care din urmatoarele afirmatii este FALSA? d) Stoparea navei proprii, (viteza prin apa zero) nu modifica valoarea Directiei Miscarii Relative a navei tinta Raspuns corect: (d)

392. Care din urmatoarele afirmatii privitoare la utilizarea PI (paralelelor indicatoare) este FALSA? d) Cu ajutorul PI se poate urmari rezultatul unei manevre de evitare

Raspuns corect: (d)

393. Care din urmatoarele afirmatii privitoare la utilizarea PI (paralelelor indicatoare) este FALSA? c) Pilotarea navei cu ajutorul PI nu este indicata atunci cand exista deriva Raspuns corect: (c)

394. Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la utilizarea NAVLINE este FALSA? d) Spre deosebirede PI, NAVLINE-ul nu poate fi utilizatdecat pe scala radar pe care a fost trasat Raspuns corect: (d)

395. Miscarea Relativa a unui reper fix poate furniza informatii utile de navigatie. Care din urmatoarele afirmatii este FALSA? d) Abaterea navei proprii de la ruta trasata pe harta Raspuns corect: (d)

396. Care din urmatoarele afirmatii este FALSA? In conditiile in care exista deriva, plotand pe Planseta RADAR pozitiile succesive ale unui reper fix se poate determina: b) Corectia pentru stabilirea valorii exacte a CPA-ului la o nava tinta Raspuns corect: (b)

397. Care din urmatoarele afirmatii este ADEVARATA? In conditiile in care exista deriva, pe Planseta RADAR se lucreaza cu urmatorii parametri de miscare pentru nava proprie: c) Drum adevarat/ viteza prin apa Raspuns corect: (c)

398. Care din urmatoarele afirmatii este ADEVARATA? O harta electronica radar (True MAP) poate fi trasata pe ecranul radar de catre utilizator si ulterior folosita pentru pilotarea navei, numai daca:

d) Avem pe radar un reper in functie de care sa putem pozitiona manual harta electronica

Raspuns corect: (d)

399. Un radar ARPA trebuie sa ofere posibilitatea de introducere manuala a urmatoarelor date: a) Viteza navei deasupra fundului sau prin apa Raspuns corect: (a)

400. Radarul este setat in Miscare Reala, imaginea stabilizata N-UP. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la utilitatea functiei HISTORY este ADEVARATA? b) Arata care dintre tintele plotate a schimbat de drum

Raspuns corect: (b)

400. Radarul este setat in Miscare Reala, imaginea stabilizata N-UP. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la utilitatea functiei HISTORY este ADEVARATA? b) Arata care dintre tintele plotate a schimbat de drum Raspuns corect: (b)

401. Ce determina la un radar ARPA emiterea unei alarme vizuale si sonore? b) O tinta plotata si urmarita automat al carei ecou s-a pierdut Raspuns corect: (b)

402. Radarul ARPA este cuplat cu lochul hidrodinamic. Din cauza curentului de maree, acesta indica o viteza mai mare decat viteza reala a navei proprii. Ce erori sunt posibile in datele pe care ARPA le afiseaza? d) Nici una dintre acestea erori Raspuns corect: (d)

403. Care este cea mai utilizata forma de reprezentare grafica pentru drumul si viteza unei tinte, la radarele ARPA? d) Vector relativ sau real de miscare Raspuns corect: (d)

404. Care din urmatoarele date trebuie utilizate (introduse) in sistemul ARPA? d) Drumul adevarat Raspuns corect: (d)

405. Care din urmatoarele date trebuie utilizate (introduse) in sistemul ARPA? b) Viteza prin apa Raspuns corect: (b)

406. Care dintre urmatoarele setari ale radarului ARPA furnizeaza o imagine radar foarte apropiata de cea care poate fi observata vizual, de pe puntea de comanda? c) Miscarea Reala, C-UP, Vector Real pentru tintele plotate Raspuns corect: (c)

407. Ce fel de erori sunt posibile daca in sistemul ARPA se introduce valoarea drumului deasupra fundului pentru nava proprie d) Pot aparea erori la determinarea drumului adevarat al tintelor Raspuns corect: (d)

408. Cand sunt activate zonele de veghe (ring guard) la un radar ARPA care din afirmatiile de mai jos este ADEVARATA? d) Unele tinte de mici dimensiuni pot scapa detectiei zonelor de veghe Raspuns corect: (d)

409. Exista din punct de vedere al COLREG un tratament preferential pentru navele dotate cu radare ARPA? a) NU Raspuns corect: (a)

410. Cum trebuie setat radarul pentru a efectua simularea unei manevre de evitare pentru o nava tinta aflata in tribord, putin inaintea traversului, la un ARPA? c) Miscare Relativa/ N-UP/ vector relativ Raspuns corect: (c)

411. Care din urmatoarele afirmatii este FALSA? La un radar ARPA cu sistem vectorial, in cadrul simularii manevrei de evitare pot fi modificati urmatorii parametri: a) TCPA-ul la nava tinta pentru care se face evitarea

Raspuns corect: (a)

412. Care din urmatoarele afirmatii este ADEVARATA? Simularea manevrei de evitare, la un radar ARPA cu sistem vectorial, are ca rezultat: d) Stabilirea parametrilor manevrei de evitare Raspuns corect: (d)

413. Care din urmatoarele afirmatii este ADEVARATA? In cadrul simularii manevrei de evitare la un radar ARPA cu sistem vectorial efectele manevrei de evitare se pot estima: b) Numai pentru tintele care sunt deja plotate si urmarite de ARPA Raspuns corect: (b)

414. La un radar ARPA cu sistem PAD, care din urmatoarele afirmatii referitoare la acest sistem grafic ARPA, este FALSA? b) Aria PAD-ului nu se modifica atata timp cat nu se modifica parametrii de mars ai navei proprii sau ai navei tinta Raspuns corect: (b)

415. La un radar ARPA cu sistem PAD, care din urmatoarele afirmatii referitoare la acest sistem grafic ARPA, este FALSA? d) Aria PAD-ului depinde de timpul alocat de utilizator pana la inceperea manevrei de evitare Raspuns corect: (d)

416. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la modul de stabilire al manevrei de evitare pe baza informatiilor date de un radar ARPA cu sistem PAD este ADEVARATA? a) PAD-ul indica grafic zona periculoasa din jurul unei tinte

Raspuns corect: (a)

417. Precizia masurarii relevmentului radiogoniometric este influentata de un cumul de factori. Influenta carui din acesti factori poate fi masurata valoric prin metoda comparatiei intre relevementul optic si relevmentul radio masurate simultan la acelasi radi

d) efectul de emisie secundara Raspuns corect: (d)

418. Caracteristicile de functionare a radiofarurilor sunt continute in Admiralty List of Radio Signals: c) Vol.2 Raspuns corect: (c)

419. Efectul de noapte este generat de: b) Receptia simultana a undei directe si a celei reflectate Raspuns corect: (b)

420. Deviatia radio este determinata de: c) Efectul de emisie secundara Raspuns corect: (c)

421. Care din urmatoarii factori nu influenteaza deviatia radio: a) Distanta nava-radiofar Raspuns corect: (a)

422. Care din elementele constructive ale navei are de regula cea mai mare influenta asupra valorii deviatiei radio si care determina variatia de tip cuadrantal a acesteia: b) Corpul navei Raspuns corect: (b)

423. Semnul corectiei ortodromice depinde de: c) Pozitia nave in functie de pozitia radiofarului Raspuns corect: (c)

424. Care din afirmatiile de mai jos cu privire la efectul de uscat este FALSA: c) Este maxim cand directia nava-radiofar este orientata pe normala la linia coastei Raspuns corect: (c)

425. Linia de pozitie hiperbolica se defineste ca fiind: d) Locul geometric al punctelor de egala diferenta de distanta la doua puncte fixe Raspuns corect: (d)

426. Freceventa purtatoare de lucru a statiilor LORAN-C este:

d) 100 Khz Raspuns corect: (d)

427. O pereche de statii a unui lant LORAN-C se identifica in functie de: b) Frecventa de repetitie a impulsurilor Raspuns corect: (b)

428. O linie de pozitie LORAN-C se determina prin masurarea: d) Diferentei de timp si faza Raspuns corect: (d)

429. Acordul receptorului LORAN-C pe freceventa de lucru a unui lant LORAN-C se face in functie de: a) Frecventa de repetitie a impulsului Raspuns corect: (a)

430. Care din afirmatia de mai jos cu privire la factorii care afecteaza precizia punctului LORAN-C este falsa: b) Starea marii in zona de navigatie Raspuns corect: (b)

431. Parametrii utilizati pentru determinarea pozitiei cu sistemul GPS: c) Pseudodistanta, diferenta de distanta Raspuns corect: (c)

432. Configuratia segmentului spatial GPS asigura in orice punct pe suprafata terestra numarul minim necesar de sateliti radiovizibili, care este de: a)4 Raspuns corect: (a)4

433. Segmentul spatial GPS este format, in configuratie standard, din 24 de sateliti operationali, a caror dispunere in spatiu este urmatoarea: b) In 6 plane orbitale, cate 4 sateliti in fiecare plan orbital Raspuns corect: (b)

434. Care din afirmatiile de mai jos cu privire la parametrii segmentului spatial GPS este FALSA?

c) Perioada de rotatie a satelitilor T=24 ore Raspuns corect: (c)

435. Care din afirmatiile de mai jos cu privire la rolul segmentului de control GPS este FALSA: c) Modificarea continua a parametrilor orbitei satelitiilor GPS Raspuns corect: (c)

436. Sistemul GPS a fost proiectat pe baza elipsoidului de referinta: b) WGS-84 Raspuns corect: (b)

437. In sistem tridimensional 3D parametrii de pozitie afisati de un receptor GPS sunt latitudinea, longitudinea si inaltimea. Inaltimea afisata reprezinta inaltimea antenei receptorului GPS masurata de la suprafata: c) Elipsoidului de referinta Raspuns corect: (c)

438. Intre pozitia afisata de receptorul GPS in sistem bidimensional 2D (latitudine, longitudine) si pozitia corespunzatoare materializata pe harta de navigatie apar diferente daca: d) Harta a fost proiectata pe baza unui elipsoid de referinta diferit de cel pe baza caruia a fost proiectat sistemul GPS Raspuns corect: (d)

439. Precizia punctului afisat de un receptor GPS depinde de un cumul de factori. Care din afirmatiile de mai jos este FALSA: b) Eroarea in punctul estimat al navei Raspuns corect: (b)

440. Eroarea medie patratica in punctul GPS (pentru utilizatorii neautorizati de Departamentul Apararii al SUA) cu metoda SA activa, in 95% din cazuri este: b) Figura: ccl_b280.mht

Raspuns corect: (b)

441. Gradul de incredere in punctul afisat de un receptor GPS este dat de dilutia orizontala in pozitie (HDOP) exprimata printr-o scara conventionala de la 1 la 10. Punctele cu grad minim de incredere corespund pentru: d) HDOP>5 Raspuns corect: (d)

442. Eroarea medie patratica in punctul determinat cu un echipament DGPS in 95% din cazuri este: a) Figura: ccl_a282.mht

Raspuns corect: (a)

443. Valoarea limita a functiei XTE (abatere laterala de la drumul deasupra fundului pana la urmatorul WAYPOINT) se stabileste in raport de: a) Sensibilitatea pilotului automat coroborata cu gradul marii Raspuns corect: (a)

444. In stationare la ancora setarea alarmei corespunzatoare la receptorul GPS se face in functie de: c) Numarul de chei de lant la apa Raspuns corect: (c)

445. Progamarea in memoria receptorului GPS a rutei de navigatie, pentru o traversada oceanica pe drum mixt, se face in functie de: b) Punctele intermediare ca WAYPOINT-uri Raspuns corect: (b)

446. Specificatia DATUM a unei harti electronice reprezinta: c) Elipsoidul de referinta pe baza caruia a fost proiectata harta Raspuns corect: (c)

447. Cadranele de orizont sunt delimitate de: c) linia Nord-Sud, linia Est-Vest. Raspuns corect: (c)

448. Coordonatele vertexurilor unei ortodrome oarecare sunt intotdeauna in urmatoarea relatie: a) latitudinea egala si de semn contrar, diferenta de longitudine egala cu 180 grade; Raspuns corect: (a)

449. Care din afirmatiile de mai jos cu privire la caracteristicile ortodromei este FALSA? c) este arc de cerc mic pe sfera terestra. Raspuns corect: (c)

450. Vertexurile in cazul navigatiei mixte au latitudinea: a) egala cu valoarea latitudinii paralelului limita; Raspuns corect: (a)

451. Distanta insumata pe drumurile intermediare comparata cu distanta loxodromica, respectiv ortodromica este intotdeauna: b) cuprinsa intre distanta loxodromica si cea ortodromica; Raspuns corect: (b)

452. Modificarile importante sau defectiunile in functionarea mijloacelor de asigurare a navigatiei sunt communicate initial prin:

a) avize radio catre navigatori; Raspuns corect: (a)

453. Informatiile referitoare la reglementarea traficului maritim prin scheme de separare a traficului sunt continute in: b) Ships' Routeing; Raspuns corect: (b)

454. Viteza navei se masoara cu: c) lochul. Raspuns corect: (c)

455. Adancimea apei se masoara cu: b) sonda; Raspuns corect: (b)

456. In navigatia maritima se utilizeaza preponderent harta in proiectie: c) Mercator. Raspuns corect: (c)

457. Harta marina este: a) reprezentarea la o anumita scara aunei zone oceanice; Raspuns corect: (a)

458. Scara numerica a unei harti este: c) raportul dintre lungimea unitara de pe pamant si corespondentul pe harta. Raspuns corect: (c)

459. Cartile pilot se corecteaza la zi utilizand: b) avizele pentru navigatori; Raspuns corect: (b)

460. Un cart are: c) 11 grade si 25min. Raspuns corect: (c)

461. Cartul N este un cart: b) cardinal; Raspuns corect: (b)

462. Cartul SW este un cart: a) intercardinal; Raspuns corect: (a)

463. Cartul SSE este un cart: a) intercardinal; Raspuns corect: (c)

464. Cartul E la N este un cart: b) inter-intercardinal; Raspuns corect: (c)

465. Magnetii compensatori ai compasului magnetic au rolul: c) de a crea un camp magnetic care sa se opuna campul magnetic al navei. Raspuns corect: (c)

466. Magnetii compensatori de fier moale ai compasului magnetic sunt montati:

b) pe postament, langa cutia compasului; Raspuns corect: (b)

467. Magnetii permanenti transversali ai compasului magnetic sunt montati: c) in interiorul postamentului. Raspuns corect: (c)

468. Magnetii permanenti longitudinali ai compasului magnetic sunt montati: a) in interiorul postamentului; Raspuns corect: (a)

469. Magnetul permanent vertical ( sau corectorul de banda) al compasului magnetic este montat: b) in interiorul postamentului; Raspuns corect: (b)

470. Sistemul de ace magnetice ale compasului magnetic are urmatoarele caracteristici: a) acele magnetice sunt dispuse paralel, in numar par, in cutia compasului; Raspuns corect: (a)

471. Roza magnetica a compasului magnetic se sprijina pe: b) pivot; Raspuns corect: (b)

472. Cesculita are rolul; a) de a reduce frecarea dintre pivot si roza; Raspuns corect: (a)

473. Lichidul din cutia compasului magnetic are rolul: c) de a asigura plutirea rozei cu oflotabilitate usor negativa. Raspuns corect: (c)

474. Compozitia lichidului din cutia compasului magnetic este: b) alcool, apa distilata si glicerina; Raspuns corect: (b)

475. Sistemul cardanic al cutiei compasului are rolul: c) de a mentine in pozitie orizontala cutia compasului. Raspuns corect: (c)

476. Curba de pe suprafata terestra paralela cu ecuatorul este: b) un cerc mic; Raspuns corect: (b)

477. Daca adancimea data in harta este de 36 de picioare, aceasta este egala cu: c) 11 m. Raspuns corect: (c)

478. Lungimea milei marine exprimata in metri este de: b) 1852; Raspuns corect: (b)

479. Arcul de meridian masurat de la ecuator pana la paralelul locului se numeste: c) latitudine; Raspuns corect: (c)

480. Arcul de meridian masurat de la paralelul punctului de plecare pana la paralelul punctului de sosire se numeste: c) diferenta de latitudine; Raspuns corect: (c)

481. Arcul de ecuator masurat de la meridianul punctului de plecare pana la meridianul punctului de sosire se numeste: b) diferenta de longitudine; Raspuns corect: (b)

482. Arcul de ecuator masurat de la meridianul zero pana la meridianul locului se numeste: b) longitudine; Raspuns corect: (b)

483. Diferenta de longitudine are domeniul de valori cuprins intre: b) 0- 180 grade; Raspuns corect: (b)

484. Relevmentul adevarat se masoara de la: c) meridianul adevarat. Raspuns corect: (c)

485. Derivatia compas este unghiul format intre: a) meridianul magnetic si meridianul compas; Raspuns corect: (a)

486. Drumul magnetic difera de drumul compas cu valoarea: b) deviatiei compas; Raspuns corect: (b)

487. Daca declinatia din harta pentru anul 1998 este 0 grade 45 min. W(6 min E) declinatia actualizata pentru anul 2002 este: c) 0 grade 21 min E. Raspuns corect: (c)

488. Daca pentru o anumita valoare a capului compas deviatia compas este zero, corectia compas este: b) egala cu declinatia magnetica; Raspuns corect: (b)

489. Compensarea compasului magnetic are drept consecinta b) diminuarea influentei magnetismului navei; Raspuns corect: (b)

490. Pentru convertirea drumului adevarat in drum compas se utilizeaza: a) declinatia magnetica si deviatia compas insumate algebric; Raspuns corect: (a)

491. Daca distanta la loch este mai mare decat distanta reala parcursa de nava, factorul de corectie al lochului este: c) subunitar Raspuns corect: (c)

492. Sonda ultrason masoara: c) adancimea apei sub chila. Raspuns corect: (c)

493. Distanta intre doua puncte pe harta Mercator se masoara pe: c) scara latitudinilor in dreptul punctelor; Raspuns corect: (c)

494. Harta mercator este realizata in proiectie: a) centrala cilindrica dreapta conforma; Raspuns corect: (a)

495. Curba pe suprafata terestra care intersecteaza meridianele sub acelasi unghi se numeste: c) loxodroma. Raspuns corect: (c)

496. Care din urmatoarele informatii nu sunt continute in hartile costiere: c) frecventa de lucru a radiofarurilor Raspuns corect: (c)

497. Deplasarea est-vest este: c) lungimea arcului de paralel cuprins intre doua meridiane. Raspuns corect: (c)

498. In proiectie Mercator ecuatorul este:

c) un segment de dreapta. Raspuns corect: (c)

499. In proiectie Mercator paralele sunt: a) linii drepte perpendiculare pe meridian; Raspuns corect: (a)

500. La bordul unei nave aflata la ancora se masoara:

a) vantul adevarat; Raspuns corect: (a)

551. In emisfera estica, daca nava se deplaseaza spre Vest: b) longitudinea punctului de sosire este mai mica decat longitudinea punctului de plecare; Raspuns corect: (b)

552. In emisfera estica, daca nava se deplaseaza spre Vest: c) longitudinea punctului de plecare este mai mare decat longitudinea punctului de sosire;

Raspuns corect: (c)

553. In emisfera vestica, daca nava se deplaseaza spre Vest: b) longitudinea punctului de plecare este mai mica decat longitudinea punctului de sosire; Raspuns corect: (b)

554. In emisfera vestica, daca nava se deplaseaza spre Est: b) longitudinea punctului de sosire este mai mica decat longitudinea punctului de plecare; Raspuns corect: (b)

555. Daca vantul bate dinaintea traversului acesta produce: c) micsorarea vitezei si deriva de vant. Raspuns corect: (c)

556. Temperatura apei de mare se exprima in milibari; b) grade Celsius; Raspuns corect: (b)

557. Pozitia navei se poate determina, printre altele, prin masuratori de: b) relevmente; Raspuns corect: (b)

558. Acul magnetic al compasului magnetic de la bordul navei se orienteaza pe directia: c) Nord compas. Raspuns corect: (c)

559. Reperele costiere utilizate in principal pentru determinarea punctului navei pot fi:

c) faruri de aterizare Raspuns corect: (c)

560. Linia de credinta a compasului magnetic de la bord materializeaza: b) axul longitudinal al navei; Raspuns corect: (b)

561. Lumina alternativa a unui far are urmatoarea semnificatie: c) culori diferite in sectoare strict delimitate. Raspuns corect: (c)

562. Corespunzator sensului conventional de balizaj de la larg la uscat, in regiunea B, marcajele laterale au urmatoarele lumini: c) tribord-rosu, babord-verde. Raspuns corect: (c)

563. Marcajele laterale din sistemul de balizaj semnalizeaza: c) limitele laterale ale semnalului navigabil. Raspuns corect: (c)

564. Regula " verde la tribord-rosu la babord" valabila in regiunea A de balizaj se aplica marcajelor laterale astfel: b) in sensul de la larg catre coasta; Raspuns corect: (b)

565. Drumul magnetic al navei este: c) unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la directia nord magnetic pana la axul prova al navei; Raspuns corect: (c)

566. Drumul compas al navei este: b) unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la directia nord compas pana la axul prova al navei; Raspuns corect: (b)

567. Drumul giro al navei este: c) unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la directia nord giro pana la axul prova al navei; Raspuns corect: (c)

568. Relevmentul adevarat la un reper costier este : b) unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la directia nord adevarat pana la linia de vizare la reperul costier; Raspuns corect: (b)

569. Relevmentul magnetic la un reper costier este : c) unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la directia nord magnetic pana la axul prova al navei; Raspuns corect: (c)

570. Relevmentul compas la un reper costier este : b) unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la directia nord compas pana la linia de vizare la reperul costier; Raspuns corect: (b)

571. Relevmentul prova la un reper costier este : a) unghiul din planul orizontului adevarat masurat de la axul prova al navei pana la directia de vizare la un reper costier; Raspuns corect: (a)

572. Lumina marcajului special este de culoare: c) galbena. Raspuns corect: (c)

573. Lumina marcajului de pericol izolat este de culoare: a) alba; Raspuns corect: (a)

574. Lumina marcajului cardinal de vest este de culoare:

c) alba. Raspuns corect: (c)

575. Lumina marcajului de ape sigure este de culoare: c) alba. Raspuns corect: (c)

576. Lumina marcajului cardinal de nord poate avea ritmul: b) sclipiri rapide; Raspuns corect: (b)

577. Lumina marcajului de ape sigure poate avea ritmul: a) izofaza; Raspuns corect: (a)

578. Lumina marcajului de ape sigure poate avea ritmul: c) litera A in codul Morse. Raspuns corect: (c)

579. Ofiterul vede pe timp de noapte in prova tribord un marcaj care emite un grup de doua sclipiri albe care se repeta regulat. Acesta este: b) un semn de pericol izolat; Raspuns corect: (b)

580. Ofiterul vede pe timp de noapte in prova babord un marcaj care emite un grup de trei sclipiri albe care se repeta regulat. Acesta este: c) un semn de Est. Raspuns corect: (c)

581. Ofiterul vede pe timp de noapte in prova un marcaj care emite un grup de noua sclipiri albe care se repeta regulat. Acesta este: c) un semn de Vest. Raspuns corect: (c)

582. Ofiterul vede pe timp de noapte in prova un marcaj care emite un grup de sase sclipiri albe plus o sclipire lunga care se repeta regulat. Acesta este: b) un semn de Sud; Raspuns corect: (b)

583. Ofiterul vede pe timp de noapte in prova tribord un marcaj care emite sclipiri intermitente de culoare galbena. Acesta este: a) un semn special; Raspuns corect: (a)

584. Precizia de masurare a drumului compas este de: c) 0 grade.1. Raspuns corect: (c)

585. Precizia de masurare a drumului giro este de: b) 0 grade.5; Raspuns corect: (b)

586. Ofiterul vede pe timp de noapte in prova un marcaj care emite sclipiri intermitente de culoare rosie. Acesta este: c) un semn de babord. Raspuns corect: (c)

587. Ofiterul vede pe timp de noapte in prova un marcaj care emite sclipiri intermitente de culoare verde. Acesta este: b) un semn de tribord; Raspuns corect: (b)

588. Drumul adevarat al navei este egal cu 090 grade; rezulta ca nava se deplaseaza catre: b) Est; Raspuns corect: (b)

589. Drumul adevarat al navei este egal cu 000 grade; rezulta ca nava se deplaseaza catre: a) Nord; Raspuns corect: (a)

590. Drumul adevarat al navei este egal cu 180 grade; rezulta ca nava se deplaseaza catre: c) Sud. Raspuns corect: (c)

591. Drumul adevarat al navei este egal cu 270 grade; rezulta ca nava se deplaseaza catre: a) Vest; Raspuns corect: (a)

592. Drumul compas al navei se afla cuprins in cadranul de orizont NE. Care din urmatoarele valori de drum compas este corecta? b) Dc= 034 grade; Raspuns corect: (b)

593. Drumul compas al navei se afla cuprins in cadranul de orizont SE. Care din urmatoarele valori de drum compas este corecta?

a) Dc= 112 grade; Raspuns corect: (a)

594. Drumul compas al navei se afla cuprins in cadranul de orizont SW. Care din urmatoarele valori de drum compas este corecta? a) Dc= 202 grade; Raspuns corect: (a)

595. Drumul compas al navei se afla cuprins in cadranul de orizont NW. Care din urmatoarele valori de drum compas este corecta? c) Dc= 328 grade Raspuns corect: (c)

596. Un reper costier se vedein relevment adevarat egal cu 090 grade; rezulta ca reperul se vede catre: b) Est; Raspuns corect: (b)

597. Lumina unui far apare la orizont intr-un relevment prova circular de 60 grade. Rezulta lumina farului se vede in: a) RpTd=060 grade; Raspuns corect: (a)

598. Lumina unui far apare la orizont intr-un relevment prova circular de 165 grade. Rezulta lumina farului se vede in: a) RpTd=165 grade; Raspuns corect: (a)

599. Lumina unui far apare la orizont intr-un relevment prova circular de 180 grade. Rezulta lumina farului se vede in: b) pupa; Raspuns corect: (b)

600. Lumina unui far apare la orizont intr-un relevment prova circular de 90 grade. Rezulta lumina farului se vede in: a) travers tribord; Raspuns corect: (a) 601. Lumina unui far apare la orizont intr-un relevment prova circular de 125 grade. Rezulta lumina farului se vede in: a) tribord, inapoia traversului; Raspuns corect: (a)

602. Lumina unui far apare la orizont intr-un relevment prova circular de 70 grade. Rezulta lumina farului se vede in:

b) tribord, inapoia traversului; Raspuns corect: (b)

603. Lumina unui far apare la orizont intr-un relevment prova circular de 230 grade. Rezulta lumina farului se vede in: c) babord, inapoia traversului Raspuns corect: (c)

604. Lumina unui far apare la orizont intr-un relevment prova circular de 320 grade. Rezulta lumina farului se