Inteligenta emotionala citate

download Inteligenta emotionala citate
 • date post

  25-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  95
 • download

  20

Embed Size (px)

description

inteligenta

Transcript of Inteligenta emotionala citate

INTELIGENTA EMOTIONALA,

Este noua mea "jucarie" de weekend". O carte analitica, pur stiintifica care mi-a captat toata atentia si am de gand sa o citesc cu un interes sporit. E greu de inteles si de urmarit, trist este ca din tot ce citim doar 10% din informatie se pastreaza pentru mult timp si cine stie in ce sertart secret si greu de accesat ajunge dupa un timp. Prea putin conteaza asta, important este ca educa, invata si cel mai important mai pui o caramida la construcitia personala " autocunoasterea, autoeducarea " In fine ceea ce urmeaza ca punct de studiu sunt urmatorele cuvinte cheie: stare emotionala creierul si emotiilelocum sentimentelor in viata mintalaharta sufletului omenescinteligenta emotionala = autocontrol, zelul, perseverenta, si capacitatea de automotivare. legatura dintre sentiment, caracter si instinct moral. ? capacitatea de a controla impulsurile sta la baza vointei si a caracterului.

Daca exista doua atitudini morale de care timputile noastre ar avea nevoie ele sunt cu siguranta autoinfranarea si compasiunea. Sa dam inteligenta emotiilor noastre

Partea 1: arhitectura emotionala a creierului - cand sentimentele coplesesc ratiunea. Partea 2: in a vedea felul in care datul neurologic joaca un rol esentia in flerul fundamental in a trai inteligenta emotionala ( a te mula, capacitatea, de a stapani impulsuri, a ghici sentimente, tact ) Partea a 3-a : capacitatea inligentei emotionale - cum ne poate ajuta echilibrul emotional.- emotiile determina temperamentul. temperamentul nu este un destin. - relatia dintre minte si suflet. - constiinta de sine, autocontrolul, empatia, arta de a aasculta, coopera si a rezolva conflicte. Etica nicomahica scrisa de Aristotel. - stapanirea prin inteligenta a vietii noastre emotionale.Cum putem da inteligenta emotiilor noastre?

CAPITOLUL 1 : Pentru ce exista sentimente ? Inteligenta poate sa nu mai aiba nici o importanta atunci cand sentimentele ii iau locul. pasiunile coplesesc ratiune.minte emotionala versus minte rationala, una care gandeste, una care simte = doua moduri fundamentale de cunaosatere interactioneaza pentru a crea viata noastra mintala. cu cat un sentiment este mai intens cu atat mintea devine mai emotionala - deci mai ineficienta din p.d.v rational. neocortexul / creier

Speciile de reptile nu au neocortex - nu au instinct matern, feelings. neocortexul - capacitatea de -a avea sentimente fata de sentimetnele noastre. exploziile emotionale sunt o forma de blocaj neuronal. nucleul migdalian - este legat de sentiemtn- fara acest nucleu se pierde capacitatea de a simti / recunoaste/sentimente. Nucleul migdalian - tine de frica, afectiune, pasiuni.

lacrimile sunt declansate de nucleul migdalian. ufletul inteligentei emotionale consta in felul in care functioneaza nucleul amigdalian si cum interactioneaza cu neocortexul. Nucleul amigdalian este ca un serviciu de urgenta este gata mereu sa trasnmita apeluri, care trage sistemul de alarma. Mesajul ajunge in toate partile importante ale creierului, si se genereaza o serie de hormoni " lupsa sau fugi" .Se activeaza si secretia unuio hormon pt starile de criza, norepinefrina, care pune creierul in alerta, face ca sinturile sa fie mai treze. Va incerca sa capteze si mintea rationala. Nucleul amigdalian ne impinge la reactie imediat in vreme ce neocortexul - mai lent desfasoara un plan mult mai amanuntit de reactie. Emotiile noastre au o minte proprie una care sustine pucte de vedere independent de mintea noastra rationala. Opiniile inconstiente sunt un fel de memorie emotionala, inmagazinate in nucleul amigdalian. In sistemul amigdalian - exista o memorie a emotiilor ( stress, bucurie - cu cat este maia ctivat cu atat semnificatie prinde amintirea ). Deci exista doua sisteme de memorie - memoria emotionala si unul pentru fapte oarecare. in nucleul amigdalian ...expierientele trecute sunt comparate cu existentele prezente - dar reactia apare iniantea unei confirmari concrete si complete. Nucleul asta genereaza crize ... prin asocieri / falsh-uri /amintiri urate sau frmoase din trecut. Cea mai mare proiectie a informatiei senzoriale ce vine de la talamus nu merge la nucleul amigdalian ci la neocrtex si la numerosi centri de preluare si analziare a perceptiei si preluarea lor se face lobii prefrontali

Lobii prefrontali sunt locul in care se planifica si se organizeaaz actiunile in raport cu uns cop, inclusiv cele emotionale - discernamantul.

Review http://nictop.wordpress.com/inteligenta-emotionala/

Inteligenta emotionala

In cartea sa Inteligenta emotionala, cheia succesului in viata , Daniel Goleman spune ca inteligenta emotionala se refera la capacitatea de a recunoaste propriile emotii si sentimente si pe cele ale celorlalti, de a ne motiva si de a face un mai bun management al impulsurilor noastre spontane, cat si al celor aparute in relatiile cu ceilalti.

Inteligenta emotionala descrie calitati complementare, dar distincte de inteligenta cognitiva cuantificata prin IQ. Aceste doua tipuri de inteligenta cea intelectuala, academica si cea emotionala- exprima activitatile unor formatiuni diferite ale creierului. Intelectul se bazeaza pe functiile neocortexului, iar centrele afectivitatii se afla in zonele arhaice, subcorticale ale creierului, cum vom vedea in continuare.

Inteligenta cognitiva, academica ne ajuta in urmatoarele privinte :

Sa invatam lucruri noi

Sa ne concentram asupra unor sarcini/ probleme/ exercitii

sa retinem si sa ne reamintim informatii, fapte

sa argumentam actiunile sau alegerile noastre

sa gandim analitic si abstract

sa rezolvam problemele pornind de la cunostintele acumulate ( judecata)

Inteligenta emotionala, insa, ne este utila ca sa facem alegeri bune in viata, sa stim cand sa actionam si cand sa ne retragem, sa alegem o slujba buna, un partener de viata potrivit etc. De aceea ea este denumita simplu bun simt sau fler sau intuitie ori simt practic .

O alta definitie a inteligentei emotionale este cea data de Reuven Bar-On, unul din parintii conceptului : o gama de aptitudini, competente si calitati necognitive care pot influenta capacitatea unei persoane de a face fata presiunilor mediului. Si, am adauga , in final de a avea succes, succesul fiind aptitudinea unei persoane de a stabili si a realiza propriile obiective personale si profesionale. Cercetarile arata ca inteligenta cognitiva (IQ) este responsabila in proportie de 6% de succesul la locul de munca, iar inteligenta emotionala (EQ) de 27 45% in functie de domeniul supus studiului.

Cuvantul EMOTIE vine de la cuvantul latin motere care inseamna a te da la o parte , ceea ce presupune ca orice emotie implica actiune, miscare. Emotia este ceva care ne tulbura, produce o miscare interioara. Eckart Tolle a definit emotia intr-o maniera metaforica : Emotia este o reflectare a mintii in corp .

Orice emotie poate fi identificata prin doua cai:

- examinand senzatiile din corp, locatia, natura si intensitatea lor

- constientizand si analizand gandurile care insotesc emotiile ; cautam in acest mod tipare neproductive, periculoase chiar, de gandire .

Exista opt grupe mari de emotii, considerate fundamentale : mania, tristetea, frica, bucuria, iubirea, surpriza, dezgustul si rusinea, dintre care primele patru MANIA, FRICA, TRISTETEA si BUCURIA sunt universale, adica sunt recunoscute dupa expresia fetei oriunde pe Mapamond, chiar si de aborigenii din Noua Guinee care sunt izolati si nu beneficiaza de instruire.

Erasmus din Rotterdam a spus la vremea lui ca omul dispune de o minte rationala si de una emotionala, intre care exista urmatorul raport :

MINTEA EMOTIONALA / MINTEA RATIONALA

24 / 1

Domenii ale inteligentei emotionale ( Modelul Reuven Bar-On)

* Domeniul intrapersonal cuprinde : constiinta emotionala de sine, caracterul asertiv, independenta, respectul de sine, implinirea de sine.

* Domeniul interpersonal : empatia, responsabilitatea sociala, relatiile interpersonale.

* Managementul stresului : toleranta la stres, controlul impulsurilor

* Adaptabilitatea : testarea realitatii, flexibilitatea, solutionarea problemelor.

* Stare generala: optimism, fericire.

Natura si sursa inteligentei emotionale

De-a lungul milioanelor de ani creierul uman s-a dezvoltat de la baza spre varf, ceea ce reprezinta traseul evolutionist, care astazi se poate observa in dezvoltarea embrionului uman.

TRUNCHIUL CREIERULUI este partea primitiva a creierului, aflata in jurul maduvei spinarii. Aceasta radacina a creierului, comuna tuturor speciilor, regleaza functiile de baza ale vietii: respiratia, metabolismul, controlul reactiilor stereotipe, miscarile. SISTEMUL LIMBIC, sub forme de inele care inconjoara trunchiul creierului, s-a dezvoltat la mamifere. El este centrul de comanda al emotiilor , care de-a lungul timpului a evoluat din centrii stravechi ai emotiei, care si ei s-au dezvoltat pornind de la simtul olfactiv, considerat radacina vietii emotionale. Pe masura ce a evoluat, sitemul limbic si-a dezvoltat doua instrumente : invatatul si memoria. NEOCORTEXUL, care la Homo sapiens este mult mai mare decat la oricare alta specie, este responsabil cu gandirea, rodul activitatii centrilor nervosi care pun cap la cap si inteleg ceea ce percep simturile. Supravietuirea se datoreaza capacitatii neocortexului de a crea strategii si planuri pe termen lung.

Pentru ca centrii superiori ai creierului ( neocortexul) s-au dezvoltat din zona periferica si din sistemul limbic, zonele emotionale ( ale sistemului limbic) sunt traversate de milioane de circuite neuronale care sunt legate intre ele si strabat neocortexul. Se poate, deci, trage concluzia ca centrii emotionali au o mare putere si influenteaza functionarea restului c