Integritate Si Transparenta

of 41 /41
 INTEGRITATE ŞI TRANSPARENŢĂ CUPRINS: TEMA 1 1

Embed Size (px)

description

Course support

Transcript of Integritate Si Transparenta

INTEGRITATE I TRANSPAREN

INTEGRITATE I TRANSPARENCUPRINS:

TEMA 1Integritatea n sectorul educaional

- Caracteristici i principii cu privire la integritate

- Integritate, etic, deontologie

- Integritatea n Romnia

- Integritatea n sectorul public

- Sectorul educaional preuniversitar TEMA 2

Sistemul educaional i transparena

- Cadrul legal: - Legea 52/2003 Transparena Decizional i reglementarea acesteia. Legea 544/2001 privind liberul acces la informaiile de interes public

- Asigurarea transparenei n sectorul public

- Aspecte practice privind transparena

- Sectorul educaional preuniversitar Tema 1:INTEGRITATEA N SECTORUL EDUCAIONALCaracteristici i principii cu privire la integritate Integritatea public poate fi definit att prin prisma integritii proceselor - de luare a deciziilor, de implementare a deciziilor, de gestiune a banilor publici, ct i prin prisma integritii personalului sau agenilor publici (alei locali, funcionari publici).

Reprezentanii entitilor publice au obligaia sa acorde un tratament imparial si echitabil tuturor persoanelor care se adreseaz acestora.

Promovarea unui sistem de integritate public are ca rol prevenirea i combaterea corupiei sau a oricrui act de neintegritate public.

Corupia este reprezentat, n general, de orice act de folosire a puterii publice n interes personal.

O prima component a integritii publice o reprezint transparena in desfurarea activitii instituiilor publice, prin care nelegem setul de instrumente prin care administraia (instituiile si autoritile administraiei publice locale) da socoteal cetenilor/contribuabililor cu privire la activitatea desfurat in serviciul acestora.

Modalitile prin care se operaionalizeaz transparenta in de:

- asigurarea accesului cetenilor la informaiile de interes public;

- participarea cetenilor la elaborarea de acte normative si la edinele publice.

Transparena are rolul de a preveni aciuni care amenin integritatea publica (acte de corupie) si de a evalua performanta administraiei publice l(capacitatea administrativa).

Mecanismele prin care se asigur integritatea public urmresc, n general, urmtoarele aspecte:

- micorarea numrului ocaziilor de manifestare a fenomenului corupiei (reform sistematic);

- mecanisme de prevenire, constrngere i mrire a gradului de responsabilitate;

- elaborarea i implementarea de strategii de contracarare a corupiei:

Aceste mecanisme formeaz un sistem de integritate.

Acest sistem urmrete:

- contraponderi i echilibrri;

- interdependen ntre diferitele ramuri i agenii ale guvernului;

- controlul conflictelor de interese n sectorul public;

- dispersarea centrelor de putere.

Sistemul de integritate ntruchipeaz:

- o perspectiv cuprinztoare asupra reformei;

- o serie de procese la nivel guvernamental (coduri de conducere, transformri la nivel organizaional, reforme juridice, schimbri de procedura n sectorul birocratic etc.)

- participarea societii civile (sectorul privat, mass media, categoriile profesionale, bisericile i moscheile etc.).

Transparency International ilustreaz sistemul de integritate public ca pe un templu grec, cu acoperiul plat (integritatea naional) care este susinut de un numr de stlpi (fiecare dintre ei reprezentnd un element aparte n cadrul sistemului naional de integritate).

Pe acoperi se afla trei sfere:

- calitatea vieii;

- domnia legii i

- dezvoltarea pe termen lung.

Este esenial ca acoperiul s se menin orizontal pentru ca aceste trei sfere s nu se rostogoleasc.

Templul nsui este construit i susinut de ctre popor/vigilena public.

Stlpii includ:

- executivul,

- parlamentul,

- sistemul juridic,

- serviciul public, - instituii menite s vegheze la aplicarea legii (comisiile parlamentare, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, poliia, comisiile anticorupie etc.),

- societatea civil (inclusiv asociaiile profesionale i sectorul privat),

- mass media i

- ageniile internaionale.

Pot fi considerate principii care s asigure integritatea n sectorul public, urmtoarele:

principiul legalitii: autoritile si instituiile publice au obligaia de a respecta drepturile si libertile cetenilor, normele procedurale, libera concurenta si tratamentul egal acordat beneficiarilor serviciilor publice;

principiul supremaiei interesului public: ordinea de drept, imparialitatea si eficienta autoritilor si instituiilor publice sunt ocrotite si promovate de lege;

principiul bunei administrri: autoritile si instituiile publice sunt datoare sa i desfoare activitatea n realizarea interesului general, cu un grad ridicat de profesionalism, n condiii de eficienta, eficacitate si economicitate a folosirii resurselor;

principiul bunei conduite: este ncurajat i stimulat personalul cu o bun conduit dovedit n exercitarea atribuiilor de serviciu i care promoveaz o imagine favorabil instituiei;

principiul bunei credine: este ncurajat i stimulat personalul care i exercit atribuiile cu bun credin;

principiul responsabilitii: este ncurajat i stimulat personalul care se implic activ n realizarea competenelor legale.

ntr-o alt abordare, sunt promovate apte principii relevante din perspectiva integritii vieii publice:

- altruism: cei care dein funcii publice ar trebui s ia deciziile numai n termeni de interes public, aceste decizii nu trebuie luate pentru a dobndi beneficii financiare sau alte avantaje materiale pentru ei nii, familie sau apropiai

- integritatea: Funcionarii i oficialii publici nu trebuie s-i creeze obligaii financiare sau de alt gen fa de organizaii sau indivizi din afar, care ar putea exercita o influen asupra modului n care i duc la ndeplinire ndatoririle oficiale

- obiectivitatea: n timpul gestionrii afacerilor publice, persoanele aflate n funcii publice trebuie s fac aceste alegeri numai pe baz de merit

- responsabilitatea: Cei care sunt numii n funcii publice sunt responsabili pentru deciziile i aciunile lor n faa publicului i trebuie s se supun oricrui gen de cercetare analitic specific funciei lor

- deschidere: Persoanele aflate n funcii publice trebuie s fie pe ct de transparente posibil cu privire la toate deciziile i aciunile lor.

- onestitatea: Persoanele care dein funcii publice au datoria de a declara orice interese particulare ce au legtur cu ndeplinirea datoriilor publice i de a lua atitudine n sensul rezolvrii oricror conflicte de interese care pot aprea, astfel nct s protejeze interesul public.

- capacitile de conducere: Oficialii publici trebuie s promoveze i s sprijine aceste principii prin modul de conducere i prin puterea exemplului personal. Integritate, etic, deontologie Se poate spune, din perspectiva individual, c integritatea este o chestiune de opiune personal; ine de asumarea unui set de valori etice, de asigurarea unui anumit grad al respectului de sine.

Din exterior, integritatea individului este cuantificat, evaluat fie prin prisma elementelor ce configureaz contiina colectiv, fie prin prisma conformrii cu regulile obligatorii din acest domeniu.

Integritatea personal este determinat de conduita etic a individului. Etica (lat.ethica) reprezint, conform Dicionarului explicativ al limbii romne, totalitatea normelor de conduit moral.

Morala a fost definit ca tiina binelui i a fericirii, tiina moravurilor, ansamblul regulilor care guverneaz raporturile dintre oameni. (P. Sollier).

n concepia lui tefan Odobleja (Psihologia consonantist, Bucureti, 1982) morala este :

tiina profilaxiei i terapeuticii rului;

filozofia i igiena fizic i psihic a vieii sociale;

tiina echilibrului social;

tiina moralitii i a imoralitii, a drepturilor i ndatoririlor, a viciilor i a virtuilor;

tiina acordului sau a consonanei intre interesele indivizilor sau ntre interesele individului i interesele societii;

tiina armoniei i a echilibrului ntre sine i societate.

Prof. Costic Voicu observa c: exist o moral personal definit ca echilibru al dorinelor interioare i al nevoilor exterioare (H. Spencer), alturi de o moral social, neleas ca echilibru ntre propriile dorine i dorinele altora.

Exist o moral pozitiv (morala binelui care ne spune ce trebuie s facem) i o moral negativ (morala rului care ne spune ce nu trebuie s facem, s ne abinem a face).

Exist o moral minor, a lucrurilor mrunte (maniere alese, politee, moral estetic) alturi de o moral major sau a lucrurilor importante care se confund, n concepia autorului citat, cu dreptul.

Exist o moral religioas i una laic, dup cum, din punct de vedere al extensiunii sale, exist o moral familial, o moral de grup, o moral naional i o moral internaional.

Fiecare categorie social are morala sa special i proprie: a intelectualilor i a muncitorilor; a stpnilor i servitorilor; a profesorilor i elevilor; a guvernanilor i a guvernailor; a brbailor i femeilor; a adulilor i a copiilor; a efilor i a subalternilor etc.

Acelai autor a dat urmtoarele definiii conceptelor de moralitate, imoralitate i amoralitate:

Moralitatea reprezint suma virtuilor sociale (justiie, altruism, caritate, buntate, mil, generozitate, iubire, devotament, adevr, sinceritate, modestie, respectul pentru altul etc.), este concordana dintre tendinele i comportamentele proprii i tendinele i comportamentele altora. Moralitatea este:

arta de a amplifica forele individuale prin punerea lor n concordan cu forele sociale;

echilibrul ntre drepturi i ndatoriri;

este ceea ce se conformeaz cu interesul general; ceea ce este util vieii sociale, majoritii societii;

sntatea social.

Imoralitatea este opusul moralitii, suma viciilor sociale (egoism, rutate, ur, orgoliu, minciun, ipocrizie, dispre etc.), este starea de dezechilibru n favoarea drepturilor i pe socoteala ndatoririlor individului.

Imoralitatea duneaz vieii sociale, fiind cea care contrazice interesul general al majoritii.

Amoralitatea este o stare neutr intermediar sau nehotrt ntre moralitate i imoralitate. Ea desemneaz gradul cel mai mic de moralitate i, n acelai timp, cel mai mic grad de imoralitate. Ea nseamn izolare, individualism, indiferen social.

Una din cile formale de asigurare a unui comportament etic al funcionarilor publici este adoptarea unui cod etic sau cod de deontologie profesional, lucru care s-a i ntmplat n sistemul nostru de drept prin adoptarea Legii nr. 7/2004 privind Codul de conduit a funcionarilor publici.

Deontologia (fr., deontologie) reprezint doctrina privitoare la normele de conduit i la obligaiile etice ale unei profesiuni (conform DEX, ed. 1998).

Sintagma "deontologie" provine din cuvintele greceti deontos care nseamn "ceea ce se cuvine" i logos care nseamn "tiin". ntr-o accepie general, M. Oroveanu definea noiunea de deontologie ca fiind "ceea ce trebuie fcut i cuprinde obligaiile de ndeplinit, normele de conduit i ndatoririle morale ale unei profesii"

n accepiune special, cu referire la funcionarii publici, acelai autor definete noiunea de deontologie ca fiind ansamblul atribuiilor, obligaiilor morale i juridice ale acestora necesare pentru ndeplinirea misiunilor ce incumb funciilor lor, considerate ca ndatoriri n slujba societii, n scopul nfptuirii raionale, eficiente, operative i legale a administraiei de stat i a satisfacerii drepturilor i intereselor legitime ale persoanelor fizice i juridice. Prin specificul obiectului su de cercetare, deontologia se afl la interferena ntre drept i moral, ea putnd fi definit ca reprezentnd ansamblul normelor referitoare la comportamentul profesional i moral al funcionarilor publici n serviciu i n afara serviciului. Deontologia profesional, n general, desemneaz totalitatea normelor de conduit, n care se evideniaz minima moralia cu privire la exercitarea unei profesiuni (de medic, avocat, procuror, judector, poliist, comerciant, militar, cadru didactic etc).

Normele de deontologie profesional sintetizeaz experiena unei profesiuni i prescriu reguli cu privire la exercitarea profesiunii respective n societate. Aceste norme se regsesc n instruciuni, statute, coduri etc., adoptate de autoritile internaionale i naionale abilitate.

Normele de deontologie profesional, n sens general, nu prevd sanciuni; sunt, n ultim analiz, expresia filozofiei unei profesiuni, sinteza comandamentelor pe care societatea le formuleaz la adresa acestora. Ele sunt, mai degrab, profesiuni de credin, care confer slujitorilor lor un statut aparte, sunt recomandri care au n substana lor norme juridice.

Atunci cnd normele deontologice sunt nclcate i prin nesocotirea lor sunt afectate valorile aprate prin drept, ele sunt sancionate de ctre stat, devenind astfel norme juridice.

Acest lucru se ntmpl i n cazul normelor deontologice aplicabile personalului din administraia public romneasc, funcionari publici i personal contractual, norme care au fost legiferate i au caracter obligatoriu.

INTEGRITATEA N SECTORUL EDUCAIONAL Integritatea n Romnia Asigurarea integritii n Romnia, din punct de vedere reglementar, se face pe dou paliere: administrativ i penal.

Ct privete palierul administrativ, exist reglementri care s asigure un anumit grad de disciplinare a comportamentului personalului care activeaz n sectorul public i nu numai, astfel:

- Legea nr. 7 privind Codul de conduit a funcionarilor publici, publicat n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 157 din 23/02/2004;

- Legea nr.477/2004 privind Codul de conduit a personalului contractual din autoritile i instituiile publice;

- Legea nr. 571 privind protecia personalului din autoritile publice, instituiile publice i din alte uniti care semnaleaz nclcri ale legii publicat n Monitorul Oficial, Partea I nr. 1214 din 17/12/2004;

- Legea nr. 50/2007 pentru modificarea i completarea legii nr. 7/2004 privind codul de conduit a funcionarilor publici (consilierul de etic);

- Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaiile de interes public;

- Legea nr. 52/2003 cu privire la transparena decizional;

- Legea nr. 161/2003 privind conflictul de interese, etc.

Ct privete palierul penal, exist reglementri care incrimineaz faptele de corupie, precum:

- Luarea de mit (art.254 Cod Penal) este fapta funcionarului care pretinde ori primete bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accept promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, n scopul de a ndeplini, a nu ndeplini ori a ntrzia ndeplinirea unui act privitor la ndatoririle sale de serviciu sau n scopul de a face un act contrar acestor ndatoriri.

- Darea de mit (art.255 Cod Penal) este aceeai fapt privit n oglind i este reprezentat de promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase unui funcionar de ctre o persoan pentru satisfacerea nelegal a unui interes.

- Primirea de foloase necuvenite (Codul Penal, art. 256) este definit drept primirea de ctre un funcionar, direct sau indirect, de bani ori alte foloase, dup ce a ndeplinit un act, n virtutea funciei sale i la care era obligat n temeiul acesteia.

- Traficul de influen i cumprarea de influen - (Codul Penal, art. 257 i Legea 161/2003, art. 6). Aceasta este infraciunea prin care se pretind bani sau alte foloase de la o persoan fizic sau juridic de ctre o alt persoan care are influen sau las s se cread c are influen asupra unui funcionar pentru a-l determina s fac ori s nu fac un act ce intr n atribuiile sale de serviciu.

- Infraciuni asimilate celor de corupie. Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea i sancionarea faptelor de corupie, a introdus sancionarea unor fapte din sfera economic, fapte anterior neincriminate i care se constituiau n portie de generare a corupiei. Sunt astfel sancionate: a) stabilirea, cu intenie, a unei valori diminuate a bunurilor aparinnd statului n cadrul procedurilor de privatizare; b) acordarea de credite sau de subvenii cu nclcarea legii; c) utilizarea creditelor sau a subveniilor n alte scopuri dect cele pentru care au fost acordate;d) influenarea operaiunilor economice ale unui agent economic de ctre cel ce are sarcina de a-l supraveghea, de a-l controla sau de a-l lichida; e) efectuarea de operaiuni financiare, ca acte de comer, incompatibile cu funcia, atribuia sau nsrcinarea pe care o ndeplinete o persoan ori ncheierea de tranzacii financiare, utiliznd informaiile obinute n virtutea funciei, atribuiei sau nsrcinrii sale; f) folosirea, n orice mod, direct sau indirect, de informaii ce nu sunt destinate publicitii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaii.

- Abuzul n serviciu art 132 din Legea nr. 78/2000. Infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor publice, infraciunea de abuz n serviciu contra intereselor persoanelor i infraciunea de abuz n serviciu prin ngrdirea unor drepturi, dac funcionarul public a obinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepsete cu nchisoare de la 3 la 15 ani.

- Infraciuni mpotriva intereselor financiare ale Comunitilor Europene. Legea 78/2000 a introdus de asemenea serie de prevederi relative la fondurile Uniunii Europene. Astfel sunt sancionate special ca fapte de corupie, falsul i uzul de fals prin care se obin pe nedrept fonduri europene precum i fraudarea acestor fonduri chiar n cazul n care ele au fost obinute n mod legal. Dat fiind importana acestor fonduri pentru economia naional i necesitatea unei bune i corecte absorbii a lor este sancionat i fraudarea din culp (greeal, neatenie) a acestor fonduri. Integritatea n sectorul public n ce privete sectoarele vulnerabile din punctul de vedere al integritii sunt relevante elementele prezentate n corelaie cu Strategia Naional Anticorupie 2005-2007, elemente care vizeaz factorii de risc identificai pe fiecare sector n parte, aa cum sunt prezentai mai jos.

La nivelul sectorului de ordine i siguran public au fost identificai urmtorii factori de risc:

- absena unui sistem transparent i obiectiv n ceea ce privete recrutarea, selecia i formarea continu a personalului;

-lipsa unor controale eficiente, regulate i inopinate de la structura ierarhic superioar;

-proceduri de lucru complexe i greoaie;

-management defectuos;

-lipsa de transparen n relaia cu publicul;

-permisivitatea unor acte normative n sensul posibilitii de apreciere sau interpretare subiectiv din partea funcionarului.

Probleme:

-deficiene n interpretarea i aplicarea legislaiei existente (organizarea procedurilor de achiziii publice n aa fel nct s creeze un avantaj unui anumit candidat; includerea n cadrul comisiilor de achiziii a persoanelor asupra crora exist suspiciuni de conflict de interese/incompatibiliti/fapte de corupie);

-nerespectarea procedurilor n procesul de recrutare i promovare a personalului (introducerea unor condiii suplimentare fa de cele publicate pe site-ul oficial al instituiei, pentru limitarea accesului unor candidai);

-nereguli n activitatea structurilor din cadrul MIRA (nedispunerea msurilor legale, neaplicarea sanciunilor, neconstatarea infraciunilor, emiterea de acte administrative care servesc intereselor particulare, folosirea abuziv a resurselor, deficiene n modul de nregistrare a plngerilor i sesizrilor);

- pretinderea, primirea de foloase necuvenite n schimbul serviciilor publice oferite de instituie (documentaii cadastrale pretinderea unor sume de bani de ctre persoane care pretind c au influen pentru a interveni pe lng funcionarii cu atribuii n soluionarea dosarelor de acordare de despgubiri i reconstituirea dreptului de proprietate);

-slaba implicare a managerilor n organizarea i desfurarea activitii instituiei;

-lipsa de informaie la nivelul populaiei privind serviciile oferite, condiiile i modalitile de obinere a acestora;

-posibilitatea funcionarilor de a aplica o procedur sau alta, diferene mari ntre minimul i maximul sanciunilor, prevederea de condiii facultative.

Sectorul financiarfiscal. n ceea ce privete Garda Financiar, instituie care exercit control operativ i inopinat privind prevenirea, descoperirea i combaterea oricror acte i fapte din domeniul economic, financiar i vamal, care au ca efect evaziunea i frauda fiscal, personalul su poate fi supus unui complex de factori care acioneaz asupra individului i societii cum sunt pe de-o parte nivelul toleranei sau respingerii societii fa de fenomenul corupiei, cutume comportamentale, iar pe de alt parte vulnerabilitatea comportamental a organelor de control (nivelul redus al salariilor de ncadrare, nesigurana constanei venitului, incertitudini privind venitul mic aferent perioadei de pensie etc.).

Analiza efectuat la nivelul instituiei a relevat o serie de factori de risc care pot determina apariia fenomenului corupiei, cum ar fi:

-legislaie permisiv n sensul definirii insuficiente a faptelor sancionabile;

-insuficienta motivare material i profesional;

-insuficiena controalelor interne;

-contact nemijlocit cu agentul economic;

-riscurile i eforturile profesionale nerecompensate corespunztor n raport cu alte organe cu atribuii de control.

Astfel n cadrul activitilor legate de acest sector, au fost semnalate probleme cum ar fi:

-sistem discreionar de luare a deciziilor (funcionarul cu atribuii de control este singurul factor decident n ceea ce privete constatarea faptei i stabilirea sanciunii;

-disproporie ntre nivelul sanciunilor prevzute de lege (disproporie ntre minimul i maximul nivelului sanciunilor contravenionale i amenzilor);

n ceea ce privete Autoritatea Naional Vamal, personalul acestuia poate fi supus unor factori de risc, care pot determina apariia fenomenului corupiei cum ar fi:

-deficiene n sistemul managerial; - salarizare necorespunztoare;

-control ierarhic insuficient;

-sistem deficitar de formare continu a personalului.

Astfel, n cadrul activitilor legate de acest sector, au fost semnalate probleme cum ar fi:

sistem discreionar de luare a deciziilor (deciziile care se refer la valoarea mrfii n vam; prerogative exclusive ale lucrtorului vamal n raport cu beneficiarii serviciilor vamale); disproporie ntre nivelul sanciunilor prevzute de lege (funcionarul cu atribuii de control este singurul factor decident n ceea ce privete constatarea faptei i stabilirea sanciunii; disproporie ntre minimul i maximul nivelului sanciunilor contravenionale i amenzilor);

insuficiena controalelor pe linia ierarhic;

semnarea sau avizarea unor documente care in de formalitile vamale (funcionarul cu atribuii de control este singurul factor decident n ceea ce privete semnarea i avizarea unor documente);

controlul vamal fizic necorespunztor n anumite situaii.

n sectorul sanitar factorii de risc sunt multipli, la fiecare activitate existnd motivaia specific pentru comiterea faptelor de corupie.

Astfel factorii de risc, cel mai des identificai, a cror materializare afecteaz n mod vizibil sistemul sanitar sunt:

legislaie deficitar (de ex. pentru reglementarea plilor informale, pentru practica medical privat i asigurri voluntare de sntate sau pentru protecia personalului aflat n misiuni de audit i de control);

salarizare necorespunztoare (lipsa motivaiei financiare a personalului din sntate);

procedurile interne nu respect standardele de management/control intern prevzute n ordinul MFP nr. 946/2005 (Codul Controlului Intern);

un sistem deficitar de selecie, evaluare i promovare a personalului;

precaritatea resurselor financiare ale sistemului;

insuficienta monitorizare a activitilor de achiziii publice n diferitele etape de desfurare (ntocmirea programului anual al achiziiilor publice, derularea procedurilor de achiziie, contractare, livrare i recepie de lucrri, produse i servicii) vicierea activitilor de control prin trafic de influen, mit sau recompense;

vicierea activitilor de control prin acte de corupie.

Dintre problemele specifice acestui domeniu menionm:

deficiene n interpretarea i aplicarea legislaiei existente n domeniile cu risc de corupie (ex: achiziiile publice);

existena n sistem a plii informale; lipsa de etic n promovarea produselor i a echipamentelor medicale prin promovare agresiv a acestora de ctre companiile productoare sau distribuitori;

un proces de selecie angajare i promovare viciat (mita pentru obinerea notelor de trecere n procesul educaional la examenele de intrare n sistem sau pentru obinerea unui loc de activitate n sistemul public sau n specialitile cu numr limitat; distribuire deficitar a personalului medical pentru crearea unui monopol de activitate).

O analiz a fenomenului corupiei efectuat de ctre structurile asociative reprezentative ale administraiei publice locale a condus la identificarea urmtorilor factori de risc precum i a problemelor generate de materializarea acestora.

La nivelul administraiei publice locale au fost identificai urmtorii factori de risc care favorizeaz corupia:

salarizarea inechitabil i necompetitiv;

lipsa unui sistem de motivare alternativ; lipsa unui mecanism care s asigure o procesare obiectiv a documentelor (dosare privind obinerea/recunoaterea unor drepturi etc.);

lipsa informaiilor pentru public privind documentele necesare, termenele i procedurile derulate de ctre administraie;

dificultatea de a atrage i de a menine n sistem personal specializat;

lacune n procedurile de transparen decizional.

Materializarea factorilor de risc mai sus menionai au generat urmtoarele probleme specifice: timpi foarte mari de rspuns la solicitrile cetenilor (dosare referitoare la restituirea unor imobile preluate abuziv);

condiionarea unor servicii de oferirea de avantaje (recompense n cadrul procesului de evaluare a dosarelor);

tratamentul discriminatoriu fa de ceteni (acordarea de faciliti de plat n mod discreionar de persoane din cadrul compartimentelor de colectare i executare silit, acordare de avize i autorizaii n mod preferenial n domeniul urbanistic/activiti de comer, ierarhizarea discreionar a dosarelor pentru atribuirea de locuine sau spaii comerciale);

lipsa de fermitate i consecven n aplicarea legislaiei n vigoare (neaplicarea de amenzi contravenionale n cazuri evidente de nclcare a normelor n vigoare;

deficiene n interpretarea i aplicarea legislaiei existente n domeniile cu risc de corupie (ex: achiziiile publice).

n urma analizei prezentate se poate concluziona c exist o serie de probleme de ordin general care afecteaz toate sectoarele prezentate mai sus, astfel menionm:

deficiene n interpretarea i aplicarea legislaiei existente n domeniile cu risc de corupie;

tratamentul discriminatoriu fa de ceteni;

absena canalelor de informare continu i eficient;

un proces de selecie, evaluare, formare i promovare viciat;

insuficiena controalelor interne.

Sectorul educaional preuniversitar n domeniul educaiei au fost identificate, pe baza unei analize (note i chestionare transmise structurilor MECT i instituiilor din subordine privind identificarea vulnerabilitilor n domeniul specific de activitate din cadrul sistemului educaional, Campania Naional Anti-corupie, Fr pag, raport de cercetare Centrul Educaia 2000+ Administrare i practici lipsite de integritate n coal, dezbateri publice cu sindicatele din educaie, asociaii, ONG-uri ocazionate de elaborarea pachetului legislativ privind nvmntul preuniversitar i statutul cadrelor didactice, rapoartele corpului de control al ministrului educaiei, cercetrii i tineretului) a nivelului corupiei, n sistemul educaional (att pentru nvmntul preuniversitar ct i pentru cel superior) o serie de factori de risc precum:

instabilitate legislativ (lipsa corelrii actelor normative ce reglementeaz acest domeniu); ineficiena unora dintre structurile de cooperare locale i naionale;

absena canalelor de informare continu i eficient;

nivel sczut al competiiei intra i interinstituionale;

salarizarea inadecvat;

un sistem deficitar de selecie, evaluare i promovare a personalului;

insuficiena controalelor interne (audit, corp de control);

preocupare redus a conducerilor unitilor de nvmnt n legtur cu procesul de achiziii publice privind materialele didactice;

insuficiena campaniilor de prevenie, informare i contientizare;

lipsa unor proceduri obiective i transparente pentru evaluarea activitii elevilor i studenilor (testele naionale).

Probleme identificate:

administrarea deficitar a colilor cu referire la procesul decizional;

comunicare ineficient att la nivelul unitilor de nvmnt, cu beneficiarii serviciilor educaionale precum i ntre structurile reprezentative ale elevilor, profesorilor i prinilor i autoritile locale;

un proces de selecie, evaluare i promovare viciat (evaluarea difereniat a resurselor umane n nvmntul preuniversitar accentul pe decalajul rural-urban, n nvmntul superior - sistemul de evaluare i promovare lipsit de transparen);

proceduri i formaliti administrative greoaie (procesele de achiziie public); insuficienta fundamentare a deciziilor;

necunoaterea sau interpretarea eronat a prevederilor legale;

insuficiena datelor/informaiilor deinute de ctre cadrele didactice precum i de beneficiarii serviciilor educaionale;

instruire deficitar pe problematicile specifice anticorupiei. TEMA 2

Sistemul educaional i transparena

Prezentare Legea nr. 52/2003 privind transparena decizional Aspecte generale

Legea transparenei prevede o modalitate de implicare a cetenilor n luarea deciziilor la nivelul administraiei. Sfera modurilor de participare a cetenilor n viaa organelor administrative statale este mult mai larg. ncercnd s definim participarea ceteneasc, vom spune c ea este procesul prin care preocuprile, nevoile i valorile cetenilor sunt ncorporate procesului de luare a deciziilor n cadrul administraiei publice locale.Dintre avantajele participrii ceteneti pentru administraia public putem aminti:

Restabilete i construiete ncrederea ntre administraia public i ceteni.

Ajut administraia s identifice nevoile comunitii mai repede i cu o satisfacie mai mare pentru ceteni.

Ofer gratuit administraiei publice informaii n legtur cu deciziile ce trebuie luate.

Conduce comunitatea ctre consens i nu ctre conflict.

Administraia i cetenii sunt capabili s abordeze mpreun problemele i oportunitile ntr-un mod mult mai creativ. Valori de baz pentru practicarea participrii publice:

-Publicul ar trebui s aib un cuvnt de spus n deciziile ce privesc acele aciuni care le afecteaz viaa.

-Participarea public include promisiunea c aceasta va influena decizia.

-Procesul participrii publice comunic interesele i vine n ntmpinarea nevoilor tuturor participanilor.

-Procesul participrii publice solicit i faciliteaz implicarea acestor persoane potenial afectate. - Procesul participrii publice invit participanii s-i defineasc modul propriu de implicare.

- Procesul participrii publice arat participanilor felul n care contribuia lor a afectat decizia.

- Procesul participrii publice furnizeaz participanilor informaiile necesare pentru ca acetia s participe ntr-un mod ct mai semnificativ. Metodele de participare ceteneasc variaz in funcie de nivelul implicrii publicului n activitatea administraiei.Paleta participrii publiceInformare Consultare Implicare Colaborare Delegare

Scop: Oferirea de informaii echilibrate i

obiective ctre public pentru ca acesta s neleag problemele, alternativele i soluiile. Scop: Obinerea de rspunsuri de la public n

legtur cu analize, alternative, decizii, acte normative, etc. Scop: Lucrul direct cu publicul, pe tot parcursul

procesului, pentru a se asigura c problemele i ngrijorrile publicului sunt nelese i luate n considerare n mod real. Scop: Parteneriat cu publicul n fiecare aspect

al lurii deciziilor, inclusiv n elaborarea alternativelor i identificarea soluiei preferate. Scop: Plasarea deciziei finale n minile

publicului.

Promisiune: V inem la curent. Promisiune: V inem la curent, v ascultm sugestiile i ngrijorrile i v comunicm cum au fost influenate deciziile de participarea public. Promisiune: Lucrm cu voi pentru a ne asigura c problemele i ngrijorrile voastre se reflect direct n alternativele dezvoltate i v comunicm cum au fost influenate deciziile de participarea public. Promisiune: Ne adresm vou pentru a primi sfaturi directe i sugestii inovative pentru formularea soluiilor i ncorporm sfaturile i recomandrile voastre n luarea deciziei, n cea mai mare msur posibil. Promisiune: Vom pune n practic ceea ce decidei voi.

Exemple de instrumente folosite: Comunicate publice

Afie

Brouri

Buletine informative

Comunicare prin radio/TV local

Site-uri de web

Prezentri publice

Rapoarte anualeExemple de instrumente folosite: Solicitarea de comentarii

Focus grupuri

Chestionare

Condici de sugestii

ntlniri publice

Audieri publice Exemple de instrumente folosite: Grupuri de lucru

Audieri publice

Vot deliberativ Exemple de instrumente folosite: Comitete consultative ceteneti

Audieri publice

Construirea consensului

Referendum Exemple de instrumente folosite: Vot direct

Referendum

Jurii ceteneti

Decizii delegate

n acest context, procesele prevzute de Legea transparenei prevd iniiativa administraiei de a implica cetenii n probleme specifice luarea deciziilor n cadrul edinelor publice i elaborarea de acte normative. Utilizarea altor tehnici de participare rmne n continuare necesar.

Potrivit Legii transparenei, cetenii i organizaiile constituite de acetia i vor putea exprima opiniile i interesele n legtur cu elaborarea de acte normative i n legtur cu luarea unor decizii administrative. Instrumentele pe care le au la ndemn sunt consultarea lor de ctre autoritile publice n legtur cu proiectele de acte normative i participarea la edinele publice ale respectivelor autoriti. Vom trata n cele ce urmeaz separat cele dou procese.

Legea nu trebuie privit ca favoriznd cetenii i defavoriznd lucrtorii n administraie pentru c mrete volumul de munc. Din contr, administraia primete numeroase informaii valoroase i necesare, n mod gratuit i particularizat pentru proiectul de act normativ sau decizia respectiv. i sporete astfel capacitatea de a lua hotrri i de a adopta acte normative coerente i adaptate nevoilor, care vor fi mai uor acceptate i puse n aplicare.

Procesele reglementate de legea transparenei

Autoritile publice a cror activitate cade sub incidena Legii transparenei adopt sau redacteaz n mod constant acte normative i iau decizii care influeneaz viaa sau activitatea oamenilor. Legea transparenei permite cetenilor s comenteze proiectele de acte normative i s i spun cuvntul referitor la deciziile care sunt adoptate de autoritile publice n cadrul unor edine publice. Vom discuta, pe rnd, despre fiecare dintre acestea.

Un act normativ este un act cu aplicabilitate general adoptat de o autoritate public. Actele normative pot fi adoptate de Parlament sau de organe ale administraiei publice (Guvern, Ministere, organe ale administraiei publice centrale i locale).

Proiectele de acte normative pot fi clasificate n proiecte elaborate n cadrul unor organe ale administraiei publice i proiecte elaborate n afara administraiei. Toate actele adoptate de autoriti administrative, cu excepiile prevzute de lege, intr sub incidena Legii transparenei. Proiectele de lege sunt i ele redactate de organe ale administraiei publice (de regul Ministere) nainte de a fi supuse aprobrii Guvernului i naintate n Parlament.

n consecin, i proiectele de lege intr sub incidena Legii transparenei. Singura categorie de proiecte de acte normative care nu sunt supuse prevederilor Legii transparenei sunt propunerile legislative redactate de membri ai Parlamentului i naintate de acetia Camerei n care activeaz.

Actele normative pot reglementa situaii noi sau pot fi acte de modificare, completare sau nlocuire ale unora deja existente. Potrivit legii, cetenii trebuie consultai asupra tuturor proiectelor de acte normative emise sau redactate de autoriti publice, cu cteva excepii.

Nu are loc un proces de consultare n cazul elaborrii unor acte normative:

privind aprarea naional, sigurana naional i ordinea public,

privind interesele strategice, economice i politice, ale rii,

coninnd valori, termene de realizare i date tehnico-economice ale unor activiti comerciale sau financiare, dac publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenei loiale, sau

privind datele personale

Interzicerea participrii la elaborarea unor acte normative, chiar dac acestea vizeaz domenii importante precum securitatea naional, este lipsit de sens n condiiile n care actele sunt publicate n Monitorul Oficial.

n situaii care, datorit circumstanelor excepionale, impun adoptarea unor soluii imediate, pentru evitarea unei grave atingeri aduse interesului public, este prevzut posibilitatea de a adopta acte normative fr a urma un proces consultativ. Aceast reglementare i poate dovedi utilitatea n situaii de criz. n caz de cutremur, de exemplu, Guvernul poate emite hotrri care s limiteze efectele dezastrului. Din cauza timpului limitat de reacie avut la dispoziie, un proces de consultare nu poate avea loc.

Este important ns ca aceast excepie s nu fie folosit i n situaii care nu sunt deloc excepionale. Trebuie observat legtura actului emis cu situaia excepional respectiv. Chiar ntr-o real situaie de excepie, numai actele normative care evit o grav atingere adus interesului public pot fi adoptate fr consultri.

Legea transparenei face de mai multe ori precizarea c opiniile exprimate de ceteni sau organizaii n timpul consultrilor au doar valoare de recomandare. Decizia rmne la latitudinea autoritii publice. Actul normativ va fi trimis, dup consultri, spre analiz i avizare, potrivit procedurii legale privind elaborarea actelor normative. El va include modificri redactate pe baza acelor opinii, exprimate n procesul de consultare, care au fost selectate de ctre funcionarii publici responsabili de redactarea actului respectiv.

Autoritile publice sunt obligate de lege s precizeze, n raportul anual privind transparena decizional, numrul de recomandri incluse n proiectele de acte normative. Dei nu este expres prevzut de lege, autoritile publice pot face publice motivele includerii doar a unor puncte de vedere sau a respingerii altora.

edinele publice la care se refer Legea transparenei sunt, n fapt, toate edinele care sunt necesare pentru desfurarea activitii autoritii publice respective i pe care autoritatea respectiv le declar ca fiind publice. Excepiile sunt expres reglementate de lege.

Cetenii i asociaiile legal constituite nu pot participa la edinele n care sunt prezentate informaii:

privind aprarea naional, sigurana naional i ordinea public,

privind interesele strategice economice i politice ale rii,

coninnd valori, termene de realizare i date tehnico-economice ale unor activiti comerciale sau financiare, dac publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenei loiale, sau

privind datele personale

Definiia dat de lege edinelor publice las declararea acestora ca publice la latitudinea autoritilor respective, prin regulamentul lor de organizare i funcionare.

Participarea la procesele reglementate de Legea transparenei

Pentru a influena decizii sau acte normative, persoanele pot participa fie individual, n calitatea lor de ceteni, fie organizai n ceea ce legea numete asociaii legal constituite. Legea nu limiteaz n nici un fel accesul la mecanismele prevzute de aceasta, oricine avnd dreptul de a participa, indiferent de ce interes reprezint.

Cetenii pot participa la procesele reglementate de Legea transparenei fr deosebire de ras, naionalitate, origine etnic, limb, religie, sex, opinie, apartenen politic, avere sau origine social.

Din formularea actual a textului de lege reiese c cetenii strini sau apatrizii, inclusiv cei rezideni n Romnia, nu se pot folosi de mecanismele create de Legea transparenei. Ei ns pot apela la organizaiile legal constituite pentru a putea beneficia de drepturile prevzute de lege.

Organizaiile pot participa i ele, prin reprezentanii lor. Legea transparenei d dreptul de participare numai organizaiilor de reprezentare civic, adic a organizaiilor neguvernamentale, sindicatelor i altor organizaii non-profit recunoscute legal.

Organizaiile neguvernamentale sunt asociaiile i fundaiile reglementate de Ordonana nr. 26/2000, aa cum a fost modificat de Ordonana 37/2003 i de Legea 246/2005.

Nu pot folosi direct mecanismele acestei legi societile comerciale, organizaiile cooperatiste, asociaiile agricole, partidele politice. Ele pot s intervin fie prin intermediul unor persoane (cum ar fi proprietari, membri, persoane cu funcii de conducere) fie prin intermediul unor organizaii neguvernamentale create pentru a le reprezenta interesele.

Un punct de vedere poate fi susinut de o persoan, de o asociaie fr personalitate juridic, de o persoan juridic non-profit sau de o coaliie.

Participare la procesul de elaborare a actelor normative

Surse de informare cu privire la proiectele de acte normative supuse consultrilor:

anun pe pagina de Internet a instituiei publice;

anun afiat ntr-un spaiu accesibil publicului din sediul instituiei;

mass-media, dac aceasta preia anunul trimis de instituia respectiv.

Analiznd modurile de informare cerute de lege, observm c se presupune, ca i n cazul Legii accesului la informaiile de interes public, existena unui site de web al instituiei, care s fie i actualizat periodic. De asemenea, putem observa c difuzarea ctre mass-media a anunului este obligatorie. Depinde de instituia respectiv ctre ce mijloace de informare n mas direcioneaz anunul, precum i de organele mass-media n ce msur sunt interesate s l publice.

Anunul va cuprinde:

nota de fundamentare a proiectului, expunerea de motive sau referatul de aprobare;

textul complet al proiectului de act normativ;

termenul de trimitere a comentariilor (cel puin 10 zile) i

modul n care cei interesai pot trimite n scris comentariile.

O alt modalitate important de a primi informaia referitoare la consultrile asupra proiectelor de acte normative este procedura depunerii unei cereri la autoritatea public respectiv.

Formularea legii este destul de vag, menionnd c proiectele de acte normative vor fi trimise tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaii. Este de presupus c instituiile publice vor stabili proceduri pentru trimiterea anunurilor ctre cei care au depus cereri. Putei solicita ns ca anunurile s va fie trimise n form electronic, la o adres de e-mail pe care o vei preciza n cerere.

Observm c aici, n privina informrii, Legea transparenei se refer, la persoane, nu la ceteni, deci att cetenii strini i apatrizii ct i persoanele juridice, orice form de organizare ar avea, pot primi informaiile despre proiectele de acte normative. Repetm c numai cetenii i organizaiile neguvernamentale pot s fie i consultate.

n cazul actelor normative cu relevan asupra mediului de afaceri, instituia public iniiatoare va transmite anunul ctre asociaiile de afaceri i ctre alte asociaii legal constituite, pe domenii specifice de afaceri.

Potrivit legii, participarea la elaborarea de acte normative se poate face n procesul de redactare a unui proiect de act normativ, anterior supunerii spre analiz i avizare autoritii publice care l-a elaborat. Cetenii au la dispoziie un timp limitat, stabilit de autoritatea public i fcut public n anunul iniial. Acest termen nu poate fi ns mai scurt de 10 zile de la data publicrii anunului.

Comentariile, prevzute de lege ca propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, vor fi primite de o persoan desemnat special de conductorul autoritii publice.

O alt modalitate de consultare, pe lng comunicarea de comentarii n scris, o reprezint organizarea de dezbateri publice. Dezbaterile publice pot fi solicitate n scris de ctre o asociaie legal constituit sau de o alt autoritate public, iar autoritatea public iniiatoare a proiectului de act normativ este obligat s le organizeze.

Din partea societii civile, solicitarea organizrii de dezbateri publice poate fi fcut doar de organizaii nu i de ctre persoane individuale. ns nimic nu mpiedic cetenii s participe la dezbateri, chiar dac nu reprezint o organizaie. De asemenea, dei autoritile publice nu sunt neaprat beneficiare n mod direct ale procedurilor din Legea transparenei, totui ele pot fi cele care solicit organizarea unor dezbateri publice.

Dezbaterile vor avea loc n termen de cel mult 10 zile de la publicarea anunului privind organizarea lor. Legea nu prevede nici o modalitate de organizare i structurare a acestor dezbateri publice.Termenul de dezbatere public a fost folosit n Romnia pentru a descrie o ntlnire public n care se ofer o oportunitate formal pentru schimbul de informaii. De exemplu, dezbaterile publice au oferit o oportunitate pentru un schimb de informaii pe tema bugetelor planificate ale primriei. mprtind cteva dintre caracteristicile ntlnirilor i audierilor publice, dezbaterile publice sunt ntr-o oarecare msur, un format unic n Romnia, care se dovedete a servi foarte bine nevoilor comunitilor, n acest timp.

Audierile publice sunt de obicei mult mai formale dect ntlnirile publice. O audiere public este caracterizat prin ascultarea atent de ctre oficiali a comentariilor cetenilor. [...] La audirea public, reprezentanii administraiei ascult i nu ofer rspunsuri, deoarece o audire public nu este o oportunitate pentru un schimb de informaii interactiv (comparativ cu discuiile unei ntlniri publice de mai sus). Formatul de audiere i ascultare ajut la asigurarea c: (a) procesul va rmne apolitic; (b) personalitile nu devin un factor de concentrare a ateniei; (c) oficialii guvernamentali nu devin defensivi i (d) nu doar una sau dou teme de discuie ocup ntreg timpul alocat. Dup ce toi cetenii care au dorit s vorbeasc au fcut acest lucru (sau dup ce timpul pentru comentarii publice a expirat), oficialii mulumesc cetenilor pentru participare i, de obicei, n acest moment audierea se ncheie.

Audierea public este un proces de consultare n care procedurile permit tuturor prilor interesate s prezinte puncte de vedere bine argumentate (depoziii) i s descrie fapte n legtur cu o anumit tem supus ateniei factorilor de decizie n materie de politici publice. n urma acestori eforturi prile implicate se ateapt ca factorii de decizie s ia n consideraie i s se inspire considerabil din propunerile fcute atunci cnd elaboreaz proiecte legislative.

Dei obiectul procesului de audiere public este n esen redactarea unui raport pe baza depoziiilor scrise, cea mai spectaculoas faz este evenimentul public propriu-zis care ofer o scen pentru depunerea verbal a depoziiilor. n acest sens evenimentul public creeaz cadrul pentru prezentri spectaculoase care atrag atenia public asupra temei puse n discuie. De aceea, prezentatorii sunt alei n funcie de potenialul lor de a avea impact din punct de vedere al relaiilor publice. n orice caz, mrturiile scrise sunt acelea care au parte de examinare detaliat de ctre experi.

Alte tehnici de consultare ce pot fi folosite i care pot fi solicitate de ctre ceteni, dei nu sunt expres prevzute n lege:

consultarea electronic, sub forma unui forum electronic

ntlniri n comunitate, organizate de autoritatea public local ntr-un loc public, n apropierea comunitii care va fi afectat de actul normativ respectiv i nu la sediul autoritii.

Participarea la edine publice

Autoritatea public este obligat s fac public anunul cu privire la edin cu cel puin trei zile nainte de desfurarea acesteia. Anunul va fi fcut public prin:

afiare la sediul autoritii;

inserare n site-ul de web;

comunicare ctre mass-media.

Anunul va conine:

data, ora i locul de desfurare;

ordinea de zi.

Observaiile fcute n partea referitoare la acte normative se menin i aici: legea presupune existena unui site de web al instituiei, care s fie i actualizat periodic. Difuzarea ctre mass-media a anunului privind edina este obligatorie. Depinde de instituia respectiv ctre ce mijloace de informare n mas direcioneaz anunul, precum i de organele mass-media n ce msur sunt interesate s l publice.

Legea prevede c anunul trebuie adus la cunotina cetenilor i asociaiilor legal constituite care au prezentat anterior sugestii i propuneri, n scris, referitor la aspectele ce vor fi discutate n cadrul edinei. Legea face aici referire la acele persoane sau organizaii care, folosindu-se fie de dreptul la petiie, fie de procedurile Legii transparenei privitoare la consultrile asupra proiectelor de acte normative, au formulat anterior puncte de vedere legate de subiectele de pe ordinea de zi a respectivei edine. Aceast procedur presupune c persoana responsabil cu trimiterea anunului va verifica, nainte de fiecare edin public, ordinea de zi i registrul n care s-au nscris petiiile cetenilor, lista celor care au depus comentarii scrise asupra proiectelor de acte normative ce vor fi dezbtute i, eventual, lista participanilor la dezbaterile asupra acelor acte, pentru a realiza o list suplimentar de distribuie a anunului. n lipsa unui sistem informatizat de eviden a petiiilor i comentariilor asupra proiectelor de acte normative, aceast operaiune este foarte mare consumatoare de timp i energie.

Participarea la edin se va face n limita numrului de locuri din sala n care se va desfura edina. Pentru a determina cine sunt persoanele care au prioritate, legea introduce noiunea de ordine de precdere i las la dispoziia persoanei care conduce edina s stabileasc cine are mai mare interes n a participa. Criteriul celui mai mare interes nu poate fi folosit n sensul de a mpiedica participarea la edina public a categoriilor de persoane protejate prin prevederile Ordonaei 137/2000 privind prevenirea i sancionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificrile ulterioare. Mass-media are acces preferenial la edin, trecnd peste ordinea de precdere.

Acelai preedinte de edin mai are la ndemn un instrument de control al edinei posibilitatea de a avertiza sau chiar de a evacua din sal un participant, n cazul n care acesta nu respect regulamentul de organizare i funcionare a edinelor, parte a regulamentului instituiei publice respective. Cei care nu pot participa la edin vor avea acces, n condiiile legii accesului la informaiile de interes public, la minuta edinelor publice.

Ca i n cazul actelor normative, contribuiile participanilor la edinele publice au doar valoare de recomandare, adoptarea deciziilor innd de competena exclusiv a autoritilor publice.

Prezentare Legea nr. 544/2001privind liberul acces la informaiile de interes public

Liberul acces la informaiile de interes public

Liberul acces la informaiile de interes public este reglementat n Romnia de Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001, publicat n Monitorul Oficial nr. 663 din 23 octombrie 2001. Legea 544/2001 a intrat n vigoare dup scurgerea termenului de 60 de zile prevzut n art. 23.

Conform prevederilor aceluiai articol, normele metodologice de aplicare a Legii 544/2001 au fost adoptate prin Hotrrea de Guvern nr. 123 din 7 februarie 2002 i au intrat n vigoare la data publicrii n Monitorul Oficial nr. 167, adic 8 martie 2002.

Legea 544/2001 definete informaia de interes public ca fiind orice informaie care privete sau rezult din activitile unei autoriti publice sau instituii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare.

Din definiia dat de lege informaiei de interes public, putem trage urmtoarele concluzii:

toate informaiile deinute de entitile publice sunt informaii de interes public ;

informaiile de interes public sunt cele care privesc activitatea unei entiti publice ct i cele care rezult din activitile respectivei entiti;

informaia de interes public poate fi sub diverse forme, exprimat n diverse moduri, sau se poate afla nregistrat pe diverse suporturi.

Informaia poate fi cunoscut de ctre angajaii entitii publice, fr a fi stocat ntr-un document sau poate fi consemnat pe un document.

Document poate nsemna orice mediu de stocare a informaiilor, cum ar fi:

- documentele pe suport hrtie (documentele tiprite, copii, traduceri, schie, hari, plane, fotografii, desene, note, etc.),

- mediile de stocare ale calculatoarelor (suporturi optice, benzi magnetice, casete, dischete, hard-discuri, memorii PROM i EPROM, etc.),

- microfilme, dispozitivele de procesare portabile (agende electronice, laptop) la care hard-discul este folosit pentru stocarea informaiilor.

Documentele aflate n entitile publice pot fi:

- produse de angajaii entitii;

- gestionate de entitate;

- produse de alte entiti (publice sau private) i intrate n gestiunea entitii publice i care au legtur cu atribuiile legale ale acesteia.

Informaii publice din oficiu

Informaiile publice din oficiu trebuie s fie prezentate ntr-o form accesibil i concis care s faciliteze contactul persoanei interesate cu entitatea public respectiv.

De asemenea, ele trebuie s fie prezentate corect din punct de vedere al proprietii termenilor, din punct de vedere gramatical, al punctuaiei i ortografic, n conformitate cu normele academice n vigoare.

Ele vor fi publicate ntr-un buletin informativ, actualizat anual.

Documentele incluse n categoria informaiilor din oficiu (actele normative, organigrama, bugetul i bilanul contabil, programele i strategiile) trebuie publicate n buletinul anual n integralitatea lor i nu doar ca referine de tip bibliografic.

Excepie pot face Legile i Hotrrile de Guvern cu caracter general, care nu sunt specifice entitii respective. i acestea pot fi ns redate fragmentar, prezentndu-se acele seciuni/articole relevante pentru entitatea public.

n unitile administrativ-teritoriale n care o minoritate naional deine o pondere de cel puin 20% din numrul populaiei informaiile din oficiu se vor difuza i n limba romn i n limba minoritii respective, costurile traducerii fiind suportate de entitatea public respectiv.

Accesul la informaiile din oficiu va fi permis de ctre entitatea public n mod minimal prin:

a.publicare, alternativ sau simultan, prin:

prin afiare la sediul entitii; aceasta trebuie realizat ntr-un spaiu care s permit accesul uor al cetenilor.

n Monitorul Oficial al Romniei, partea a IV-a. Trebuie avute n vedere costurile legate de publicarea acestor documente.

n publicaii proprii, cum ar fi buletine informative, brouri de prezentare, brouri speciale care s conin buletinul informativ sau Monitorul Oficial al unitii administrativ-teritoriale.

n mijloace de informare n mas.

pe pagina de web a entitii. Legea 544/2001 introduce prezumia existenei unei pagini de Internet a fiecrei entiti publice.

b.consultare la sediul entitii, n spaii special amenajate n acest scop, respectiv punctele de informare-documentare (PID). Pot fi folosite, de asemenea, spaiile i personalul Centrelor de Informare pentru Ceteni sau se pot realiza acorduri cu Birourile de Consiliere pentru Ceteni , acolo unde acestea exist.

Informaiile din oficiu, chiar dac sunt disponibile n mai multe moduri, vor fi comunicate i la cerere.

Practica recent a instanelor judectoreti a stabilit c obligaia entitilor publice de a comunica din oficiu unele informaii de interes public nu exclude obligaia acestora de a comunica informaiile i n scris, la cererea solicitantului, conform art. 6 din Legea 544/2001.

n acest scop structurile sau persoanele responsabile de informarea public direct vor avea la punctul de informare-documentare copii pe hrtie i n format electronic al documentelor ce conin informaiile din oficiu, pentru a fi date celor care le solicit.

Solicitarea informaiilor de interes public

Persoanele interesate (fizice sau juridice) pot solicita informaii n baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaiile de interes public, verbal sau n scris.

Unde se depune solicitarea?

- entru a obine informaii de interes public solicitarea se depune la compartiment de Informare/Relaii cu Publicul al entitii publice.

- uncionarii publici din cadrul acestui compartiment sunt obligai s furnizeze informaiile solicitate.

- solicitarea de informaii depus n scris trebuie nregistrat fie la compartimentul de Comunicare/Relaii cu publicul, fie la registratur, dac este compartiment separat.

Dac solicitarea se realizeaz n scris, aceasta trebuie s cuprind:

entitatea public la care se adreseaz cererea;

informaia solicitat;

numele, prenumele i semntura solicitantului, precum i adresa la care se solicit primirea rspunsului.

Entitile publice au obligaia s rspund n scris n termen de 10 zile. Dac durata pentru identificarea i difuzarea informaiei solicitate depete 10 zile, comunicarea se va realiza n termen de 30 zile, cu ntiinarea, n scris, a solicitantului despre acest fapt, n termenul de 10 zile.

Ce se ntmpl dac rspunsul nu l mulumete pe solicitant ?

Dac n urma rspunsului primit, consider c i-a fost nclcat dreptul privind liberul acces la informaiile de interes public, poate adresa o reclamaie administrativ conductorului entitii publice creia i-ai solicitat informaia. Reclamaia trebuie depus n termen de 30 de zile de la primirea rspunsului explicit sau de la expirarea termenului de rspuns din partea entitii.

n cazul n care reclamaia se dovedete ntemeiat, va primi informaiile solicitate n termen de 15 zile de la depunerea reclamaiei administrative i i se va comunica modul n care a fost sancionat disciplinar funcionarul care a greit.

Dac i dup primirea rspunsului la reclamaia administrativ consider c i s-a ncalcat drepturile prevzute de lege, poate face plngere n termen de 30 de zile de la primirea rspunsului, la instana de contencios administrativ (Tribunalul administrativ - fiscal).

Hotrrea tribunalului poate fi supus recursului la Curtea de apel. Decizia Curii de apel este definitiv i irevocabil.

Plngerea la tribunal i recursul la Curtea de apel se judec n procedur de urgen i nu se pltete tax de timbru.

Asigurarea transparenei n sectorul public

Abordarea la nivelul uniunii europeneTratatul instituind o Constituie pentru Europa consacr n Partea I, Titlul V Exercitarea competenelor Uniunii, Capitolul II - Dispoziii speciale, o serie de principii cu inciden direct asupra modului de asigurare a transparenei. Principiul democraiei reprezentative consfinete dreptul oricrui cetean s participe la viaa democratic a Uniunii i asigur adoptarea deciziilor ntr-un mod ct mai deschis i la un nivel ct mai apropiat de cetean. De asemenea este recunoscut dreptul cetenilor, asociaiilor reprezentative i societii civile de a-i putea face cunoscute punctul de vedere, Uniunea urmnd s ntrein un dialog continuu i consultri, prin intermediul Comisiei, cu aceste structuri.

Nu n ultimul rnd Constituia European consacr n mod expres principiul transparenei procedurilor instituiilor, organelor, organismelor i ageniilor Uniunii n coninutul acestuia fiind cuprinse: obligaia instituiilor Uniunii de a-i desfura activitatea n modul cel mai deschis posibil, caracterul public al dezbaterilor Parlamentului European i ale Consiliului (este pentru prima dat pentru acesta din urma cnd edinele sunt publice), atunci cnd adopta o propunere legislativa, dreptul cetenilor Uniunii i al persoanelor juridice cu sediul ntr-un stat membru sau nregistrate ntr-un stat membru de a avea acces la documentele instituiilor Uniunii, n condiiile prevzute de Partea a III-a a Constituiei - o lege europeana care va stabili limitele acestui acces, precum i regulile de procedura ale fiecrei instituii.

Abordarea n Romnia a. Creterea transparenei i integritii n administraia public

Una dintre cauzele cele mai importante cauze ale apariiei i ntreinerii fenomenului de corupie este lipsa de transparen a sistemului administrativ. Ca atare apare necesitatea ca, pe de o parte, s fie completat cadrul legislativ privitor la transparena administraiei publice, iar de pe alt parte s fie continuat implementarea prevederilor deja existente pentru a atinge anumite standarde de transparen n sectorul public. n acest sens se vor avea n vedere revizuiri legislative, expuse n planul de aciune, n urmtoarele domenii: acordarea de finanri nerambursabile din fondurile publice, finanarea partidelor politice, alocarea fondurilor publice pentru publicitate, regimul achiziiilor publice, regimul funcionarilor publici, regimul inspeciilor la agenii economici. n privina accesului la informaia de interes public, respectiv n privina participrii ceteneti la procesul de luare a deciziilor, se poate constata, pe de-o parte, implementarea parial a prevederilor legale i, pe de alt parte, ntrzierea n revizuirea reglementrilor care restrng accesul la informaie n sensul unei definiri precise a informaiilor exceptate de la accesul public. n acest domeniu se va continua monitorizarea implementrii acestor acte normative.

Un accent important n cadrul acestui obiectiv se pune pe includerea normelor incluse n codurile de conduit n programele de pregtire profesional specializat a personalului din sectoare publice considerate vulnerabile.

n scopul asigurrii coordonrii luptei mpotriva corupiei i a coerenei politicilor publice din domeniu, planul de aciune include referiri la strategii i planuri anticorupie sectoriale (de exemplu: sectorul vamal, poliia i instituiile de control). Strategiile sectoriale vor include responsabiliti clare pentru toate organele cu atribuii n lupta mpotriva corupiei n ariile respective (de exemplu Autoritatea Naional a Vmilor, Ministerul Administraiei i Internelor, Ministerul Finanelor Publice). n vederea creterii calitii actului de control i a probelor, se vor realiza de ctre structurile de control administrativ planuri de control pe sectoarele cele mai vulnerabile, n cooperare cu Parchetul Naional Anticorupie.

b. Transparena decizional

Pentru ntregirea cadrului legal care consacr principiul transparenei, n anul 2003 a fost adoptat Legea nr. 52 privind transparena decizional n administraia public, care impune entitilor publice s permit participarea societii civile i a reprezentanilor comunitii de afaceri, cu rol consultativ, la procesul decizional. Acetia urmeaz s fie consultai att n faza de concepie i elaborare, ct i n cea de implementare a deciziilor, n vederea asigurrii calitii i legitimitii acestora.

Publicul trebuie s fie permanent informat asupra activitii autoritilor publice, att n stadiul de evaluare a planurilor de activitate, ct i n momentul adoptrii i implementrii deciziilor, furnizndu-i-se n orice moment informaii complete, obiective i consistente de natur financiar ori n legtur cu misiunea i planificarea strategic a entitilor publice.

Transparena permite oricrei persoane asupra creia produce efecte un act al unei entiti publice s cunoasc temeiul acestuia. La rndul lor entitile publice primesc de la entitile superioare feed-back constnd n evaluarea amnunit a activitii lor.

c. De ce este important transparena?

Din totalul actelor normative emise n Romnia, majoritatea covritoare sunt creaia puterii executive. Dincolo de normele emise direct de Guvern prin intermediul ordonanelor i a ordonanelor de urgen, marea majoritate a legilor adoptate de Parlament sunt iniiate de Guvern, fiind redactate n cadrul instituiilor administraiei publice. n aplicarea legilor i ordonanelor, Guvernul, ministerele, alte instituii statale centrale sau de la nivel local, dar i toate instituiile administraiei publice locale emit n mod continuu un mare numr de acte normative. Tot acest corp de legislaie apare i este frecvent modificat fr implicarea celor interesai, fie c sunt cei care urmeaz s aplice actele respective sau cei a cror activitate este reglementat prin acestea.

Lipsa transparenei decizionale, alturi de alte carene ale activitii de reglementare, conduce la ncrederea sczut a societii n fora i importana actelor normative. Absena consultrilor face ca normele s fie frecvent modificate sau nlocuite, lucru ce determin o accentuat instabilitate legislativ i nu ofer sigurana necesar cadrului legal existent n Romnia. Aplicarea real a principiului transparenei ar duce la o mai mare ncredere n legi i reglementri, din moment ce ele au fost adoptate cu consultarea celor interesai. ncrederea n cadrul legal va avea ca rezultat un mai mare grad de respectare a legii, cu consecine pozitive asupra dezvoltrii economice i a meninerii unor relaii de cooperare ntre aparatul guvernamental i societate.

Asociaia Romna pentru Transparen a realizat, n octombrie 2002,, n parteneriat cu IRIS Center Romnia i Agenia de Monitorizare a Presei "Academia Caavencu", un studiu preliminar cu privire la modalitile de consultare. Concluziile preliminare ale acestui studiu relevau urmtoarele probleme identificate n legtur cu gradul de implicare a societii civile n procesul de luare a deciziilor:

Nu exist o coeren sau consecven a consultrii i implicrii societii civile n procesul decizional, inclusiv n cel ce are ca rezultat adoptarea de acte normative;

Dei, n anumite situaii, cooperarea instituiilor publice cu ONG a reprezentat un succes, regula o constituie lipsa transparenei;

Instituiile care prefer opacitatea se ascund n faa interpretrii abuzive a unui text de lege, reflex al practicii de meninere a secretului n jurul activitii decizionale;

Participarea organizaiilor neguvernamentale la procese decizionale a avut loc ca rezultat al iniiativelor acestora. La succesul acestor iniiative a concurat deschiderea manifestat de unele instituii publice, datorit iniiativelor personale de la nivelul conducerii acelor instituii;

Dialogul autoriti-societate civil tinde s fie mai degrab acceptat la nivelul principiilor dect al unor decizii concrete;

Tehnicile de consultare a societii civile sunt nc la nceput, i sunt folosite ezitant, dei a fost utilizat o palet larg de astfel de tehnici. Instituiile statului manifest tendina folosirii lor mai mult ca un scop dect ca mijloc. Aspectele practice care ar asigura reuita lor nu sunt luate n considerare, iar contribuiile aduse sunt de multe ori ignorate n stabilirea versiunii finale a actului;

n Noiembrie 2000, IRIS Center Romnia a demarat proiectul Transparena n activitatea administraiei publice care propunea introducerea principiilor sunshine law" n procesul de elaborare a actelor normative. Proiectul se adreseaz att administraiei publice centrale, ct i locale, prevederile sale viznd att actele administrative normative cat i actele administrative individuale.

Proiectul de act normativ propus administraiei centrale prevedea, n ceea ce privete actele administrative normative, stabilirea unor proceduri care s asigure participarea publicului la procesul de adoptare a acestor acte prin instituirea n sarcina administraiei publice a obligaiilor de a publica actul normativ nainte de adoptare, de a primi propunerile scrise de modificare a acestuia i de a organiza audieri publice n msura n care acestea ar fi solicitate. De asemenea, prin proiect se lrgea dreptul de iniiativ legislativ i se introduceau proceduri care s permit analizarea impactului reglementarilor propuse.

La nivel central, IRIS Center Romnia a organizat numeroase ntlniri i seminarii la care au participat instituii publice, reprezentani ai mediului de afaceri i ai organizaiilor neguvernamentale n scopul de a obine comentarii la proiectul de act normativ propus. Dintre instituiile publice implicate n acest proces de consultri amintim: Ministerul Informaiilor Publice, Ministerul Dezvoltrii i Prognozei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraiei Publice, Ministerul ntreprinderilor Mici i Mijlocii i al Cooperaiei i Ministerul Turismului.

Din decembrie 2001, IRIS Center a nceput consultri cu Ministerul Informaiilor Publice referitor la elaborarea proiectului de lege privind transparena decizional n administraia public. n urma consultrilor, Ministerul Informaiilor Publice a nceput procesul de redactare a propriului proiect de lege, viznd participarea publicului n procesul de elaborare a actelor administrative normative i asigurarea caracterului public al edinelor autoritilor publice. Acest proiect de lege a fost adus la cunotina publicului de ctre Ministerul Informaiilor Publice pe data de 16 aprilie 2002 prin intermediul unei conferine de pres. Pe data de 22 aprilie 2002, Ministerul Informaiilor Publice mpreun cu IRIS Center au organizat o dezbatere public pe tema proiectului de lege prezentat de Minister, dezbatere la care au participat reprezentani ai mediului politic, ai organizaiilor neguvernamentale, ai mediului de afaceri i ai unor instituii publice.

Pe lng amendamentele formulate n cadrul dezbaterilor, IRIS Center Romnia i Asociaia Romna pentru Transparen au transmis n scris Ministerului Informaiilor Publice o serie de sugestii de mbuntire a actului normativ propus. Mai mult dect att, IRIS Center Romnia i Asociaia Romna pentru Transparen au fcut lobby pentru introducerea unei serii de amendamente la proiectul de lege, pe parcursul procedurii legislative din cele dou Camere ale Parlamentului Romniei. Amendamentele propuse au fost rezultatul unei runde de consultri cu organizaii ale societii civile i instituii ale administraiei publice locale.

Legea privind transparena decizional n administraia public a fost adoptat de Parlament n forma final pe 19 decembrie 2002 i promulgat de Preedintele Romniei pe 20 ianuarie 2003. Legea, devenit nr. 52 din 2003, a fost publicat n Monitorul Oficial nr. 70 din 3 februarie 2003 i a intrat n vigoare pe data de 4 aprilie a aceluiai an.

Aspecte practice privind transparena

A. Articolul 5 din lege stabilete excepiile n aplicarea Legii transparenei.

Nu are loc un proces de consultare n cazul elaborrii unor acte normative, iar cetenii i asociaiile legal constituite nu pot participa la edinele n care sunt prezentate informaii:

privind aprarea naional, sigurana naional i ordinea public,

privind interesele strategice, economice i politice, ale rii,

care conin valori, termene de realizare i date tehnico-economice ale unor activiti comerciale sau financiare, dac publicitatea acestora aduce atingere principiului concurenei loiale, sau

privind datele personale.

Aplicnd principiului juridic potrivit cruia excepiile sunt de strict interpretare i aplicare, respectiv lund n considerare o interpretare a legii potrivit scopului ei i n sensul aplicrii legii, autoritile publice locale i centrale sunt ncurajate s interpreteze respectivul articol ct mai restrictiv cu putin. Excepiile prevzute de Legea transparenei trebuie s fie interpretate n mod restrictiv, n sensul aplicrii legii pentru majoritatea situaiilor care intr n sfera de aplicare a acesteia. n acest scop, este util reamintirea art. 1, alin. 2 din lege care prevede n mod clar c legea are drept scop s sporeasc gradul de responsabilitate a administraiei publice fa de cetean, ca beneficiar al deciziei administrative, s stimuleze participarea activ a cetenilor n procesul de luare a deciziilor administrative i n procesul de elaborare a actelor normative i s sporeasc gradul de transparen la nivelul ntregii administraii publice.

Participarea publicului la elaborarea de norme este limitat nejustificat prin invocarea unor considerente referitoare la protecia informaiilor clasificate, potrivit art. 5. Informaiile clasificate, n sine, nu vor fi niciodat integrate n textul actului normativ, astfel c interesul de a proteja acest tip de informaii nu justific interdicia de a participa la procesul de elaborare a actelor normative. Modificrile la Legea Serviciului Romn de Informaii, de exemplu, ar trebui s poat fi cunoscute cetenilor, din moment ce legea, n forma sa final, va fi publicat n Monitorul Oficial. Pe de alt parte, este normal ca acele pri din edinele publice n cadrul crora se prezint informaii clasificate s fie nchise participrii publicului.

n sensul celor prezentate mai sus, elaborarea unui act normativ privitor la sigurana naional nu trebuie s exclud consultarea public, n cazul n care actul, n forma adoptat, va fi public. Similar, n cazul edinelor publice, accesul publicului la acele pri ale edinei n care se prezint informaii clasificate poate fi limitat. Limitarea trebuie s priveasc numai punctele de pe ordinea de zi care prevd comunicarea unor informaii clasificate, nu ntreaga edin.

B. Transmiterea proiectelor de acte normative ctre cei care au depus cerere pentru primirea respectivelor informaii, conform art. 6, alin. 1, necesit realizarea unor baze de date cu persoanele i organizaiile solicitante.

Aceste baze de date trebuie s fie uor de interogat, pentru a permite trimiterea la timp i complet a informaiilor, respectiv s conin preferinele fiecrui solicitant. Lucrnd mpreun cu serviciul de tehnic de calcul si cu Centrele de informaii pentru ceteni sau alte departamente, autoritile publice sunt ncurajate s dezvolte bazele de date cuprinznd solicitanii de informaii referitoare la proiectele de acte normative, astfel nct ele s permit informarea acestora complet i la timp.

Legea prevede transmiterea anunurilor privind proiectele de acte normative ctre cei care au depus cerere, fr a preciza modul de acoperire a cheltuielilor legate de aceast operaiune. Este de dorit ca transmiterea proiectelor de acte normative ctre cei care au depus cerere s se realizeze n mod gratuit. Pentru aceasta, transmiterea n form electronic este modul cel mai accesibil. n acest sens, va trebui solicitat i adresa de email a persoanelor i organizaiilor care au fcut cerere.

C. Articolul 6, alin. 7 i 8 prevd obligativitatea organizrii de ntlniri pentru dezbaterea public a unui proiect de act normativ n cazul n care acest lucru este cerut n scris de ctre o asociaie legal constituit sau de ctre o alt instituie public.

Dei legea nu prevede acest lucru n mod expres, autoritatea public nsi poate organiza astfel de dezbateri fr s existe o cerere n acest sens, atunci cnd reglementarea prezint o importan mare pentru comunitate.

Termenul prevzut de lege pentru desfurarea dezbaterii este de maximum 10 zile de la publicarea datei i locului unde urmeaz a fi organizat. Este de dorit ca autoritatea public organizatoare s lase maximum de timp posibil pentru ca cei care doresc s i expun punctul de vedere s se poat pregti. n acest mod, autoritatea poate primi maximum de informaie util n luarea deciziei asupra textului final.

Legea nu precizeaz modul n care va fi organizat dezbaterea. Din experiena altor ri, putem trage concluzia c modul n care va fi structurat ntlnirea are un rol foarte mare n asigurarea faptului c rezultatele acesteia sunt utile pentru autoritatea public organizatoare. Pentru a obine maximum de eficien, ntlnirea trebuie structurat n aa fel nct s asigure participarea tuturor celor interesai, iar acetia s i expun punctul de vedere n legtur cu actul normativ ce face subiectul dezbaterii, fr a se abate de la acesta i fr a se implica n discuii deviate de la subiect.

Pentru a atinge acest deziderat, prezentm n continuare, dou exemple de organizare a unor astfel de dezbateri.

Dezbaterea cu agend precizat i facilitator al discuiilor se fundamenteaz pe faptul c agenda ntlnirii, cuprinznd aspectele ce urmeaz a fi discutate, prezentate ntr-o ordine logic, este cunoscut participanilor din timp, iar acetia se pregtesc pentru a rspunde la punctele coninute n agend. De asemenea sugestiile participanilor sunt exprimate ntr-un cadru organizat, cu sprijinul unei persoane care ajut la stabilirea unui cadru propice contribuiilor.

Structurarea logic a agendei dezbaterii se poate face pe mai multe criterii, cum ar fi mprirea pe capitole a proiectului de act normativ. Astfel, participanii sunt ncurajai s comenteze actul pe fiecare domeniu acoperit de acesta. Facilitatorul este o persoan care, fr a avea interes n coninutul dezbaterii, se asigur c discuiile au loc n mod organizat i n vederea atingerii scopului propus, prin crearea cadrului optim pentru ncurajarea contribuiilor, prin asigurarea implicrii tuturor participanilor, prin limitarea discuiilor numai asupra subiectului i prin rezolvarea diferendelor ce pot aprea n timpul ntlnirii.

Audierile publice sunt proceduri de consultare prin care orice grup de interese i aduce contribuia la actul decizional public. n comparaie cu alte proceduri de consultare, audierea public ofer un cadru riguros i eficace de colectare a unui numr considerabil de opinii, puncte de vedere ale grupurilor de interese pentru care subiectul n dezbatere are impact.

Audierea public este un proces de consultare n care procedurile permit tuturor prilor interesate s prezinte puncte de vedere bine argumentate (depoziii) i s descrie fapte n legtur cu o anumit tem supus ateniei factorilor de decizie n materie de politici publice. n urma acestori eforturi prile implicate se ateapt ca factorii de decizie s ia n consideraie i s se inspire considerabil din propunerile fcute atunci cnd elaboreaz proiecte legislative.

Dei obiectul procesului de audiere public este n esen redactarea unui raport pe baza depoziiilor scrise, cea mai spectaculoas faz este evenimentul public propriu-zis care ofer o scen pentru depunerea verbal a depoziiilor. n acest sens evenimentul public creeaz cadrul pentru prezentri spectaculoase care atrag atenia public asupra temei puse n discuie. De aceea, prezentatorii sunt alei n funcie de potenialul lor de a avea impact din punct de vedere al relaiilor publice. n orice caz, mrturiile scrise sunt acelea care au parte de examinare detaliat de ctre experi.

D. Articolul 7 din lege precizeaz modul de desfurare al edinelor publice. Autoritile publice locale i centrale sunt ncurajate s interpreteze respectivul articol astfel nct s nu mpiedice participarea la dezbateri a nici unei pri interesate.

Astfel, se recomand ca edinele s fie inute n cea mai ncptoare sal de consiliu din incinta instituiei sau, n cazul n care interesul manifestat pentru edin este mare, n alte sli din localitate, care s permit accesul unui numr ct mai mare de persoane. edinele instituiilor publice care prezint mai mare interes pot fi transmise n direct prin intermediul posturilor radio-TV locale.

Pentru buna desfurare a edinelor, este indicat ca, la nceputul fiecrei edine publice, persoana care conduce edina s prezinte pe scurt prevederile din regulamentul de organizare i funcionare a instituiei, referitoare la procedurile de urmat n cazul acestora. De asemenea, n timpul edinei, persoana care conduce lucrrile trebuie s se asigure c d dreptul la exprimare tuturor participanilor.

E. Aplicarea prevederilor legii presupune utilizarea unor documente i/sau formulare cum ar fi: anunul privind elaborarea unui act normativ, anunul privind edina public, cererea de nscriere n lista privind trimiterea de informaii despre proiecte de acte normative, etc.

Pentru o mai uoar aplicare a legii, este recomandabil ca aceste documente s fie standardizate, cel puin la nivelul respectivei autoriti publice. Utilitatea standardizrii formatului acestor documente const att n uurina folosirii lor de ctre ceteni, ct i n facilitarea procesrii informaiei respective de ctre autoritile administraiei publice.

F. Potrivit legii, autoritatea public este singura responsabil de acceptarea sau respingerea sugestiilor i comentariilor primite de la ceteni sau organizaii.

Procesul de consultare reprezint pentru autoriti o important surs de informaii despre impactul actului normativ respectiv, informaii ce pot fi obinute prin procedurile prevzute de Legea transparenei n mod gratuit i structurat. n acelai timp, punctele de vedere ce vor fi primite pot fi, de multe ori, contradictorii, reprezentnd interese divergente ale diferitelor persoane sau organizaii. Selectarea contribuiilor revine autoritii publice respective, ns autoritile publice sunt ncurajate s fac publice argumentele pentru acceptarea sau respingerea comentariilor primite n cadrul procesului de consultare.

G. Procedura de urgen reglementat de art. 6 se refer la situaiile excepionale n care nu exist timpul necesar consultrii.

Este de dorit ca autoritile publice s interpreteze n sens restrictiv prevederea art. 6 referitoare la situaiile de urgen. De asemenea, n sensul Legii transparenei, dei acest lucru nu este expres prevzut de lege, autoritile pot s publice, odat cu actul adoptat fr consultare, i o not de fundamentare a aplicrii procedurii de urgen.

Sectorul educaional preuniversitar

Asigurarea transparenei n sectorul educaional preuniversitar trebuie s se realizeze i s vizeze:

consultarea n procesul de luare a deciziilor;

transparena procedurilor de achiziie public;

corelarea actelor normative i documentelor ce reglementeaz acest domeniu;

eficientizarea structurilor de cooperare la nivel local i naional;

asigurarea canalelor de informare continu i eficient;

asigurarea unui nivel ridicat al competiiei intra i interinstituionale prin accesul la informaii;

motivarea personalului;

transparena procedurilor de selecie, evaluare i promovare a personalului;

efectuarea de controale privind modul de asigurarea a transparenei n procesul educaional;

campanii de prevenie, informare i contientizare;

asigurarea unor proceduri obiective i transparente pentru evaluarea activitii elevilor.Bibliografie selectiv:A. Lucrri de specialitate

Ghidul Transparency International, Sisteme de Integritate Public, Volum editat de Jeremy Pope, Asociaia Romn pentru Transparen, Bucureti, 2002;

Costic Voicu Teoria general a dreptului, Ed. Universul juridic, Bucureti, 2005;

M. T. Oroveanu - Deontologia funcionarului public, Ed. Academiei Romne, Studii de drept romnesc;

Eric Chewtynd i Frances Chewtynd, Participarea ceteneasc pentru mbuntirea procesului decizional n administraia public local, Research Triangle InstituteProgramul de Asisten pentru Administraia Public din Romnia, Bucureti 2001;

Strategia naional anticorupie pe perioada 2005-2007;

Marieta Avram, Marian Nicolae, Horaiu Dumitru, Bogdan Dumitrache, Ghid legislativ pentru organizaiile neguvernamentale din Romnia, APADOR-CH, Bucureti, 2002;

Codru Vrabie, Rolul Avocatului Poporului n aprarea liberului acces la informaiile de interes public, Asociaia Romn pentru Transparen, 2002.

B. Site-uri

www.transparency.org.ro www.advocacy.ro www.ancic.ro.C. Legislaie Legea nr. 7 privind Codul de conduit a funcionarilor publici, publicat n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 157 din 23/02/2004;

Legea nr.477/2004 privind Codul de conduit a personalului contractual din autoritile i instituiile publice;

Legea nr. 571 privind protecia personalului din autoritile publice, instituiile publice i din alte uniti care semnaleaz nclcri ale legii publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1214 din 17/12/2004;

Legea nr. 50/2007 pentru modificarea i completarea legii nr. 7/2004 privind codul de conduit a funcionarilor publici (consilierul de etic);

Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaiile de interes public;

Legea nr. 52/2003 cu privire la transparena decizional;

Legea nr. 161/2003 privind conflictul de interese;

Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ;

Legea 188/1999, Statutul funcionarilor publici. Eric Chewtynd i Frances Chewtynd, Participarea ceteneasc pentru mbuntirea procesului decizional n administraia public local, Research Triangle Institute Programul de Asisten pentru Administraia Public din Romnia, Bucureti 2001.

Academia de Advocacy, www.advocacy.ro

Articolul I-46 - Principiul democraiei reprezentative

Articolul I-47 - Principiul democraiei participative

Articolul I-50

n cursul anului 2001, spre exemplu, Parlamentul a adoptat 796 de legi n timp ce Guvernul a adoptat 88 de ordonane i 195 de ordonane de urgen. Tot n 2001, au fost adoptate 1366 de Hotrri de Guvern, dintre care 1320 au fost publicate n Monitorul Oficial. Ministerele i alte instituii ale administraiei centrale au adoptat 729 de ordine care au fost publicate n Monitorul Oficial. Aceste date au fost obinute folosind baza de date legislativ a programului LEGE4.

A se vedea http://www.transparency.org.ro/Proj%20details/amendamente.htm.

Pentru detalii, vezi site-ul Asociaiei Naionale a Centrelor de Informaii pentru Ceteni, HYPERLINK "http://www.ancic.ro"www.ancic.ro.

Academia de Advocacy, Procedura de Audiere Public. Pentru mai multe detalii, a se vedea: HYPERLINK "http://www.advocacy.ro"www.advocacy.ro.

Academia de Advocacy, HYPERLINK "http://www.advocacy.ro"www.advocacy.ro

PAGE 39