Instalatii de Alimentare Cu Apa Rece Si Calda

download Instalatii de Alimentare Cu Apa Rece Si Calda

of 80

 • date post

  23-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  405
 • download

  20

Embed Size (px)

Transcript of Instalatii de Alimentare Cu Apa Rece Si Calda

NOTIUNI INTRODUCTIVE

NOTIUNI INTRODUCTIVE

1. SCOPUL SI CLASIFICAREA INSTALATIILOR DE APA Instalatii exterioare de alimentare cu apa

Totalitatea constructiilor si instalatiilor necesare pentru satisfacerea nevoilor de apa in scopuri menajere, industriale sau pentru combaterea incendiilor poarta denumirea de sistem de alimentare cu apa sau, pe scurt, alimentare cu apa.

Elemente componente:

sursa de apa (rau, izvor, strat acvifer);

captarea, avand drept scop colectarea apei din sursa;

instalatiile de tratare a apei, care au rolul de a prelucra apa bruta, in scopul imbunatatirii proprietatilor ei fizice, chimice, bacteriologice sau organoleptice, pentru a o face utilizabila ca apa potabila sau apa industriala;

apeductele, prin care apa este condusa de la sursa sau de la instalatia de tratare la rezervoarele de inmagazinare;

statiile de pompare, care au rolul de a realiza presiunea necesara in reteaua de distributie a apei;

reteaua de distributie alcatuita din conducte si armaturi care asigura transportul apei de la statiile de pompare pana la conductele de racord la consumatori si care poate fi executata din tuburi de fonta, otel, azbociment sau beton armat.

Instalatii interioare de alimentare cu apa rece si calda pentru consum menajer

Instalatiile interioare de alimentare cu apa sunt alcatuite din conducte, armaturi, aparate destinate sa asigure transportul si distributia apei de la punctul de bransament pana la ultimul punct consumator de apa din cladire.

Bransamentul este conducta de racord intre instalatia interioara si reteaua exterioara.

Prin instalatii interioare se inteleg nu numai instalatiile din interiorul cladirilor, ci si instalatiile din interiorul unui complex de locuinte, din incinta unui ansamblu spitalicesc sau din incinta unei intreprinderi industriale etc.

Instalatiile interioare pot fi:

cu distributie inferioara, daca conducta principala de distributie este montata in subsol;

cu distributie superioara, daca conducta principala de distributie este montata sub planseul ultimului nivel;

cu distributie mixta, partial inferioara, restul superioara.

Elemente componente:

conducta principala de distributie;

coloanele sau conductele verticale;

conductele de legatura de la coloane la punctele de utilizare a apei;

armaturile: robinete, vane de inchidere si golire, baterii amestecatoare.

Conductele de distributie a apei calde de consum au trasee paralele cu cele pentru apa rece si se izoleaza termic pentru a micsora pierderea de caldura prin peretii conductelor.

2. PARTILE COMPONENTE ALE SISTEMELOR DE APA

2.1 Retele exterioare de alimentare cu apa

Reteaua exterioara pentru distribuirea apei cuprinde totalitatea conductelor, armaturilor, aparatelor de masurat si instalatiilor accesorii, care asigura transportul apei de la constructiile principale de inmagazinare (acumulare) sau de ridicare a presiunii si pana la conductele de racord (bransamentele) la consumatori. Reteaua exterioara de distributie trebuie sa asigure debitul maxim orar, la presiunea de serviciu necesara. Presiunea de serviciu este presiunea minima necesara care trebuie asigurata in orice punct de bransament (racord) al instalatiilor interioare la reteaua exterioara, pentru a putea fi furnizat debitul necesar de apa pentru consum menajer, industrial sau pentru combaterea incendiilor.

La alcatuirea schemei retelei se tine seama de reteaua de strazi, de caile de acces public, conform planului de sistematizare, de relieful terenului, de repartitia consumatorilor si de pozitia punctelor de alimentare a retelei.

Reteaua de distributie se compune din urmatoarele categorii de conducte:

Conductele principale (artere) 1 care transporta apa de la rezervorul de inmagazinare sau de la statia de pompare in sectoarele de consum;

Conductele de serviciu 2 sau conductele publice, care transporta apa de la conductele principale pana la punctele de bransament; pe aceste conducte se executa bransamentele 3 ale consumatorilor. De asemenea, la conductele de serviciu se pot monta hidrantii exteriori 6 pentru combaterea incendiilor sau hidrantii 7 pentru stropit spatii verzi.

In cazul ansamblurilor de cladiri de locuit 8, instalatiile interioare sunt alimentate cu apa din reteaua exterioara 5, care este racordata la instalatia de ridicare a presiunii apei 4 (de regula instalatia de hidrofor) alimentata la randul ei cu apa din conducta 3 de bransament

Dupa forma in plan se disting:

retele ramificate, prin care apa circula intr-o singura directie;

retele inelare, cu puncte de ramificatie numite noduri, alcatuite din bucle sau ochiuri inchise, la care apa poate ajunge in orice punct cel putin din doua directii;

retele mixte, cu portiuni ramificate si portiuni inelare.

Retelele inelare prezinta siguranta in exploatare, atat in cazul consumurilor menajere si industriale, cat, mai ales, pentru combaterea incendiilor; intr-adevar, in cazul unei defectiuni intr-un punct al unui tronson (portiuni) al retelei se poate continua alimentarea cu apa a celorlalti consumatori, pe cand la o retea ramificata se intrerupe alimentarea cu apa pe toata suprafata localitatii sau industriei din aval de acest punct. In cazul centrelor populate se prevede, in general, o singura retea exterioara de distributie pentru apa necesara consumului menajer, industrial si pentru combaterea incendiilor.

Sunt cazuri insa cand combinatele si intreprinderile industriale mari necesita debite mari de apa nepotabila si este necesara o dubla alimentare cu apa: o retea separata pentru procese tehnologice si separat o retea de apa potabila si pentru combaterea incendiilor. Pentru a se evita infectarea apei potabile, se interzice orice legatura permanenta sau ocazionala intre reteaua de apa potabila si retelele de apa industriala nepotabila (netratata sau tratata sumar, dupa necesitati).

Dupa valoarea presiunii necesare a apei pentru combaterea incendiilor, se deosebesc doua tipuri de retele:

de joasa presiune (minimum 7 m H2O in cazul hidrantilor pentru combaterea incendiilor), astfel ca presiunea necesara la ajutajul tevii de refulare este asigurata de motopompe;

de inalta presiune, cu statii proprii de pompare.

Retelele de joasa presiune se folosesc in intreprinderi industriale cu pericol redus de incendiu, iar cele de inalta presiune, in intreprinderi si combinate industriale cu pericol marit de incendiu, ca, de exemplu: in combinate pentru industrializarea lemnului, in industria petroliera, chimica etc.

Materialele principale din care se pot executa retelele exterioare pentru distributia apei sunt:

tuburi si piese de legatura din fonta de presiune;

tuburi din azbociment;

tuburi din beton armat precomprimat;

tevi din otel;

tevi din PVC rigid tip G (rezistente la presiuni);

armaturi de inchidere si golire

Pentru buna functionare a retelelor exterioare de distributie a apei se executa o serie de constructii si instalatii accesorii, cum sunt: camine pentru vane de linie, pentru ventile de dezaerisire, pentru vane de golire, precum si caminele pentru bransamente.

2.2 Alcatuirea statiilor de tratare a apei

Calitatea apei

Calitatea apei este determinata de proprietatile sale fizice, chimice, biologice si organoleptice si difera in functie de scopul in care apa se consuma.

Apa utilizata pentru consum menajer, pentru fabricarea produselor alimentare sau apa folosita in unitatile agrozootehnice trebuie sa indeplineasca conditiile de potabilitate.

Apa necesara in industrie trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de tehnologia de fabricatie a produselor respective.

Conditiile de calitate pentru apa potabila

Proprietatile fizice ale apei sunt urmatoarele: tulbureala, culoarea, temperatura, conductivitatea electrica si radioactivitatea.

Duritatea apei se datoreaza sarurilor de calciu si magneziu aflate in solutie si se masoara in grade. Duritatea apei poate fi: temporara, permanenta sau totala (care este suma duritatilor temporara si permanenta).

Pentru ca apa sa fie potabila trebuie sa aiba o duritate permanenta de maximum 12 grade si o duritate totala de maximum 20 grade.

Conditiile de calitate pentru apa industriala

In functie de procesul tehnologic, apa industriala trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa aiba o cantitate cat mai mica de suspensii (maximum 15 ... 20 mg/dm);

sa nu aiba o duritate temporara prea mare (maximum 10 grade);

sa nu contina materii organice peste 100 mg/dm MnO4K consumat pentru oxidarea lor;

sa aiba temperaturi corespunzatoare scopului pentru care este utilizata.

Procesele si instalatiile principale pentru corectarea calitatii apei

Apele din surse de suprafata si uneori cele subterane nu au calitati corespunzatoare pentru utilizare ca apa potabila sau industriala, de aceea trebuie sa fie corectate in instalatiile de tratare sau imbunatatire a calitatii. Procesele principale de corectare a calitatii apei, precum si constructiile si instalatiile respective sunt urmatoarele:

sedimentarea, folosind deznisipatoare si decantoare;

coagularea, folosind instalatii pentru prepararea si dozarea coagulantului, cu camere de amestec si camere de reactie;

filtrarea biologica prin filtre lente si rapide;

dezinfectarea cu instalatii de dezinfectare cu clor, fluor etc.;