INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

download INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

of 50

Embed Size (px)

Transcript of INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  1/50

  UNIVERSITATEA DE VEST VASILE GOLDIS DIN ARAD

  FACULTATEA DE MEDICINA, FARMACIE SI MEDICINA DENTARA

  SPECIALIZAREA : ASISTENTA MEDICALA

  LUCRARE DE LICENTA

  INGRIJIREA PACIENTILOR CU SCLERODERMIE SISTEMICA

  1. INTRODUCERE

  1.1 Motivatia lucrariiIn lucrarea de fata am abordat particularitati ale ingrijirii bolnavilor cu Sclerodermie Sistemica.

  In prima parte am incercat o prezentare generala a acestei patogenii incercand sa definescaceasta afectiune si continuand cu prezentarea unor modalitati terapeutice. Am insistat pe o prezentare catmai vasta a atitudinii terapeutice si o prezentare a terapiei sistemelor si organelor afectate deoarece acesttratament contribuie substantial la o ameliorare in supravietuire si a calitatii vietii.

  Pentru realizarea capitolului de statistica am folosit programul SPSS incercand o prezentare catmai corecta a situatiei.

  Este foarte importanta despistarea cazurilor noi in timp util si supravegherea terapiei.

  In a doua parte a lucrarii am expus trei studii de caz ale unor pacienti intalniti pe parcursul mai multor internari in Clinica Reumatologie unde imi desfasor pana in prezent activitatea in calitate de asistentamedicala.

  Activitatea desfasurata in functia de asistenta medicala imi ofera o satisfactie profesionaladeosebita motiv pentru care am incercat sa expun in aceste studii de caz o parte din atributiile meleraportate la o realizare cat mai optima a celor paisprezece nevoi fundamentale.

  Sclerodermia sistemica este o afectiune relativ rara. Ea este importanta din cauza mortalitatii inalte! cea mai inalta printre bolile reumatice ! si prin faptul ca reprezinta un model pentru alte afectiuni fibrozantede organ cum sunt ciroza hepatica si fibroza interstitiala pulmonara idiopatica.

  Este foarte importanta despistarea cazurilor noi in timp util si supravegherea atentaa terapiei .

  1.2. DEFINITIE

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  2/50

  SCLERODERMIA

  Sclerodermia deriva de la cuvintele grecesti s"leros #aspru sau indurat$ si derma #piele$.Sclerodermia este o boala neobisnuita si rara a carei afectari modifica aspectul pielii.

  Pielea devine devine rigida si perfect intinsa. pacientii prezentand ceea ce se numeste % facies deicoana bizantina&.

  In formele severe boala afecteaza si organele interne.

  Se stie pina in prezent ca apare din cauza unei dereglari a sistemului imunitar insa nu se cunoastedeocamdata mecanismul prin care se declanseaza.

  In unele dintre cazuri s!a facut o legatura cu expunerea intr!un mediu chimic.

  'enetic celulele fetale si unii dintre virusi pot fi factori care sa duca la aceasta boala.

  Sclerodermia este o afectiune cronica de etiologie necunoscuta care afecteazamicrovascularizatia si tesutul conjunctiv lax fiind caracterizata prin fibroza si obliterarea vaselor sanguinedin piele plamani tract gastro!intestinal rinichi si cord.

  1.3. EPIDEMIOLOGIE

  (ebutul SS este neobisnuit in copilarie si la barbatii tineri. )ai putin de *+, din pacienti dezvoltascleroza sistemica sub -+ de ani .

  Incidenta creste cu varsta atingand la femei maximul in a treia si a patra decada iar la barbati in a

  patra si a cincea decada.

  S liniara tinde sa afecteze mai ales copii si adolescentii /0, din cazuri survenind inainte de *1ani.

  Celelalte forme de S tind sa apara mai tarziu varsta medie a debutului fiind intre 2+!3+ de ani iar la 14, din cazuri debutul este intre -+ si /+ de ani .

  5emeile sunt afectate de SS de aproximativ trei ori mai frecvent decat barbatii. In perioada activahormonal raportul femei6barbati poate ajunge chiar la *47* .

  S liniara are o distributie egala pe sexe .(esi afecteaza toate rasele S se pare ca este maifrecventa la rasa alba decat la rasa neagra. SS este mai frecventa si mai severa la femeile negre tinere.

  Prevalenta estimata in S8A a fost de -4+ pacienti la * milion locuitori in timp ce incidenta bolii esteapreciata la *1 9 -+ cazuri6milion6an cu variatii mari intre diversele grupe etnice .

  : prevalenta foarte mare a SS a fost raportata recent in :"lahoma la americanii nativi Chocta;.Prevalenta a fost de 30- la *+++++ locuitori care este cea mai mare gasita vreodata la un grup etnic .

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  3/50

  Incidenta si prevalenta sclerozei sistemice in nord vestul 'reciei este mai scazuta fata de S8A si Australia si mai mare fata de A!(R* !(R2 si 9(R4. Celulele nule C3A si > A!

  (?A- au fost raportate de unii investigatori ca fiind mar"eri pentru susceptibilitatea la boala .

  : relatie mai stransa a fost gasita intre anumite tipuri de > A si aparitia autoanticorpilor specifici lapacientii cu SS. S!a demonstrat ca anticorpii anticentromer sunt asociati cu > A!(R* !(R3 si 9(R4 iar anticorpii antitopoizomeraza cu > A!(R4. Ambele tipuri de autoanticorpi par sa fie strans asociate cucelulele > A!(?@*.

  Cresterea titrului anticorpilor antinucleari la sotii pacientilor cu SS sugereaza implicarea unor factoride mediu.

  )uncitorii expusi la policlorura de vinil pot dezvolta fenomen Ra naud acroosteoliza leziunitegumentare asemanatoare celor din sclerodermie si anomalii capilare la nivelul patului unghial similare cucele observate. Acesti muncitori pot dezvolta de asemenea fibroza hepatica si angiosarcom .

  Scleroza sistemica pare sa fie mai frecventa la minerii care au lucrat in minele de carbuni si aur inspecial la cei cu expunere prelungita sugerand ca pulberea de siliciu poate fi un factor predispozant .

  Aparitia sclerodermiei a fost asociata cu expunerea la clorura de vinil rasini epoxice si hidrocarburiaromatice cum ar fi benzenul si toluenul .

  In *B1* in Spania a fost raportata o boala multisistemica semanand cu sclerodermia care a aparutdupa ingestia de ulei industrial in locul celui comestibil #ulei de rapita$. Au fost afectate aproximativ -++++ depersoane. Pacientii au dezvoltat initial pneumonie interstitiala eozinofilie artralgii artrite si mioza urmate decontracturi articulare ingrosare tegumentara fenomen Ra naud hipertensiune pulmonara sindrom sicca siresorbtia falangelor distale .

  Scleroza extinsa a dermului si a tesutului subcutanat a fost observata la pacientii care au primitpentazocin un agent analgetic nonnarcotic. @leomicina un agent anticanceros produce noduli fibroticitegumentari hiperpigmentare liniara alopecie gangrena degetelor si fibroza pulmonara afectand in speciallobii inferiori.

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  4/50

  Sclerodermia si alte boli de tesut conjuntiv au fost raportate la unele femei care aveau implante desilicon la nivelul sanilor . In prezent nu este inca dovedit ca femeile cu aceste implanturi au risc mai mare dea face sclerodermie sau alte boli de tesut conjunctiv.

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  5/50

  A. 2.Morfea sau sclerodermia in placi cu placi unice sau multiple de fibroza distribuite frecvent pe trunchi .

  #. Sclerodermia "i"temica "au "clero!a "i"temica #SS$ este o afectiune multisistemica de

  cauza necunoscuta caracterizata prin fibroza pielii a vaselor de sangesi a organelor interne incluzand7 tracul gastrointestinal plamanii inima si rinichii. 'radul interesariipielii si a organelor interne variaza de la un pacient la altul . SS se imparte la randul ei in mai multesubtipuri 7

  B.1. SS cu afectare cutanata difuza forma severa de boala cu manifestari sistemice

  multiple si afectare tegumentara extinsa cuprinzand extremitatile si trunchiul. Aceasta forma de SS secaracterizeaza prin7

  *. (ebutul fenomenului Ra naud cu cel mult un an inainte sau chiar concomitent cu

  modificarile tegumentare.

  -. Scleroza rapida sistemica a tegumentului membrelor #atat proximal cat si distal$ feteitrunchiului.

  2. Risc crescut de aparitie precoce a fibrozei interstitiale pulmonare a insuficientei renaleoligurice a afectarii difuze gastrointestinale si cardicae.

  3. prezenta anticorpilor anti A( topoizomeraza I #antiscl0+$.

  4. la capilaroscopie dilatarea si reducerea numarului capilarelor patului unghial.

  B.2. SS cu afectare cutanata limitata la fata si maini denumita si sclerodermia

  limitata.

  Aceasta forma de SS se caracterizeaza prin urmatoarele7

  *. fenomenul Ra naud precede cu ani debutul bolii.

  -. scleroza tegumentului sistemica limitata la nivelul extremitatilor distale ale membrelor si afetei.

  2. risc crescut de aparitie tardiva a hipertensiunii arteriale pulmonare a nevralgiei trigeminale a calcinozei si a teleangiectaziilor.

  3. prezenta anticorpilor anticentromer.

  4. la capilaroscopie prezenta de capilare dilatate la nivelul patului unghial dar fara

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  6/50

  reducerea semnificativa a numarului lor .

  Sindromul CREST un acronim pentru calcinoza fenomen Ra naud disfunctie esofagiana sclerodactilie si teleangiectazii este o varianta limitata de boala in careinteresarea tegumentara este limitata la degete si fata iar interesarile viscerale sunt

  minime si evolutia lor este lent progresiva . In aceasta varianta dupa o evolutieindelungata a bolii de regula in a doua decada de evolutie pacientii pot prezenta hipertensiunearteriala pulmonara care intuneca mult prognosticul bolii .

  Sclerodermia limitata sau sindromul CRES< #calcinoza fenomen Ra naud tulburarea motilitatiiesofagiene sclerodactilie si telangiectazie$ formeaza un subgrup distinct clinic si serologic in careinteresarea cutanata si a organelor interne este relativ limitata. Sistemul nervos este rareori afectat.

  5ormele localizate includ morfea lineara si sclerodermia limitata unde manifestarile sunt limitate laextremitati fara manifestari sistemice.

  5enomenele de tip Ra naud sunt severe.

  Indurarea si ingrosarea pielii sunt trasaturile caracteristice ale bolii.

  )odificarile clinice pot fi localizate sau generalizate si reflecta atat depunerea de colagen cat siocluzia vaselor mici.

  Pe de alta parte sclerodermia conduce la afectarea severa a rinichiului si plamanului.

  Afectarea rinichiului poate sa conduca rapid la aparitia hipertensiunii severe si insuficientei renalecauzata de obliterarea glomerulilor #sclerodermia renala$.

  Afectarea plamanului include fibroza interstitiala risc crescut de carcinom bronsiectazii sihipertensiune pulmonara.Interesarea gastrointestinala conduce la reflux esofagian sever malabsorbtie. Seasociaza cu afectarea tiroidei ciroza biliara primara si neuropatie.

  A!@1 si (R2 iar in sindromul CRES< exista asocierea cu > A!(R* si !(R4.

  Imunitatea mediata celular are rol in patogenia S(.

  Exista de asemenea suprapunerea cu alte boli ale tesutului conjunctiv # ES boala mixta atesutului conjunctiv polimiozita6dermatomiozita$. Sindroame de suprapunere overlap syndromes in care elemente ale sclerozeisistemice coexista cu trasaturile altor boli reumatice . @oala mixta de tesut conjunctiv este un sindrom desuprapunere caracterizat prin combinarea unor manifestari clinice de lupus eritematos sistemic SSpolimiozita si artrita reumatoida .

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  7/50

  Fe$ome$ul Ra%$aud este definit ca o vasoconstrictie episodica a arterelor mici si a arteriolelor dela nivelul degetelor de la maini si picioare si uneori de la nivelul nasului si lobului urechii. Episoadele suntdeclansate de expunerea la frig vibratii sau stari emotionale. Pacientii prezinta paloare si6sau cianozaurmata de eritem in perioada de revenire. Paloarea si6sau cianoza se asociaza de obicei si cu amortireadegetelor de la maini si6sau picioare iar eritemul cu durere si furnicaturi. 8n istoric de paloare la nivelul

  degetelor este cel mai sugestiv pentru prezenta fenomenului Ra naud. 5enomenul Ra naud poate precedemodificarile tegumentare cu cateva luni sau chiar ani la acei pacienti care vor dezvolta forma cutanatlimitata a SS. In forma difuza cutanata a SS modificarile tegumentare tipice sunt observate in primul an de ladebutul fenomenului Ra naud. (upa - sau mai multi ani de fenomen Ra naud putini dintre pacientii care audoar acest simptom vor face ulterior SS .

  Scleroza tegumentar a debuteaza la maini7 edem ! infiltratie !artralgii tumefactii#fenomen Ra naud preexistent$ ! scleroza tegumentara D piele dura uscata aderenta de planurileprofunde neplicaturabila culoare ceroasa ! varful degetelor ascutit microulceratii articulatiileinterfalangiene fixate in pozitii vicioase. 8nghiile D ingrosate cu striuri longitudinale aspect de %tiglaromana&. 5ata D buze cu scleroza se retracta devin subtiri rigide dezvelesc partial arcada dentara siformeaza riduri transversale # punga de tutun $ miscarile fetei devin limitate !aspectul de %icoana bizantina&.In stadiile avansate ale bolii pielea este ingrosata cartonata uscata de culoare sidefie cu transpiratiediminuata cu firele de par cazute total sau partial.

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  8/50

  Fig. 2. Scleroza sistemica la nivelul fetei

  Calcinoza pe fata palmara a degetel r ! m"#" $ d%l", p t %l#era, e&pr"ma # $t"$%t #ret ' (

  Ulceratiile c tanate fre#)e$t la $")el%l degetel r de la ma"$" '" ma" rar la p"#" are 'a%gam*e( p t f" f arte d%rer a'e '" 'e )"$de#a f arte gre%(

  T l! rarile "e #i$%entatie : +"per 'a% +"p p"gme$tare l #ale 'a% d"f% e 'a%le%# mela$ derm""(

  Mo"i&icari o'oa'e - re' r*t"a fala$ge" d"'tale, art pat"e er ")a(

  A&ectarea tract l i $a'tro(inte'tinal - pre# #e "$ e) l%t"a * l"" '" '%$t #ele ma"fre#)e$te(Afe#tarea e' fag%l%": d"'fag"e, refl%& ga'tr e' fag"a$(

  A&ectarea inte'tin l i ' !tire - '"$dr m de mala*' r*t"e 'a% #l% ")(

  A&ectarea # l%onara - f"*r a p%lm $ara #% ma$"fe'tar" $e'pe#"f"#e(

  A&ectarea car"iaca - t%l*%rar" de r"tm #ard"a# ade'ea #a% a de de#e'(

  A&ectarea renala - $efr pat"e #e e) l%ea a 'pre IRC #% a tem"e '" .TA(

  A&ectarea % 'c lara 'i a ten"oanelor - a'te$"e m%'#%lara, te$d"$"ta(

  A&ectarea SN 'i oc lara - $e%r pat""/ 0erat # $1%$#t")"ta '"##a(

  Mo"alitati #araclinice "e "ia$no'tic)

  ! a$em"e 2'a$gerar" #r $"#e t%* d"ge't"), mala*' r*t"e, IRC3

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  9/50

  ! '"$dr m "$flamat r #r $"# /VS., f"*r"$ ge$ ,gama gl *%l"$e , pr te"$a Crea#t")a

  ! 'em$e ale le ar"" #el%le" e$d tel"ale: fa#t r VIII , fa#t r ) $ 4"lle*ra$dt

  tr m* gl *%l"$a #re'#%te

  ! a#t")"tate pla#+etara #re'#%ta: fa#t r 5,

  !a$ mal"" "m%$ l g"#e: +"pergamagl *%l"$em"e, agl%t"$"$e la re#e, a$t"# rp"a$t"#ard" l p"$"#", FR, a$t"# rp" a$t"$%#lear" t"p%l patat6 m ge$, a$t"# rp" a$t"$%#le lar",a$t"# rp" a$t"#e$tr mer, a$t"# rp" a$t"S#l 78 2a$t" tr p " mara a I3, a$t"# rp"a$t"#e$tr" l, a$t" 9 ! , a$t" R 6SSA, a$t" Ig E, a$t" m%'#+" $eted, a$t"e$d tel"al", a$t"+"'t $e, a$t" # lage$ I '" III, ANCA ;< a$t"# rp" pre e$t" "$ pr #e$te )ar"a*"le '"$e'pe#"f"#"(

  ! #ap"lar '# p"a: $%mar red%' de #ap"lare #are '%$t mar" 2mega#ap"lare3 '" t rt%a'e

  ! e&ame$ +"'t pat l g"#: "$ 'tad"%l "$#"p"e$t '%$t pre e$te "$ 'pe#"al le "%$" ale)a'el r: e$d tel"ta, dege$ere'#e$ta f"*r"$ "da '" "$f"ltrat "$flamat r per")a'#%lar( I$'tad""le a)a$'ate, fa'#"#%lele de # lage$ apar "$gr 'ate,"$l #%"$d #el%lele derm"#e '"+"p derm"#e #a '" a$e&ele p"el""( Ep"derm%l apare '%*t"at '" atr f"#(

  Pro$no'tic* )ar"a*"l, ma" pr 't la *ar*at", d"#tat de at"$ger"le )"'#erale(

  Trata%ent*

  A$t""$flamat r: # rt"# terap"e p( ( 'a% "()(

  Im%$ '%pre' r: a at" pr"$a, =!FU, #"#l 'p r"$a(

  Im%$ m d%lat r: pla'mafere a, f t #+em terap"e e&tra# rp reala, "$terfer $ (

  Med"#ame$te #e "$terfera #% pr d%#erea de # lage$: pe$"#"lam"$a, # l#+"#"$a, p"a'#led"$(

  Trata%ent 'i%#to%atic('#eci&ic

  Ra>$a%d: )a' d"latat are - $"fed"p"$, pra '"$, pr 'ta#"#l"$a 2"l pr 't3

  Cal#"$ ele 'e p t "$departa #+"r%rg"#al(

  Pe$tr% le "%$"le #%ta$ate - der")at" de )"tam"$a A t p"# 'a% "' tret"$ "$ p( (

  Ma$i&e"tari 'iolo(ice

  Raspunsul inflamator este evidentiat de cresterea moderata a FS>6CRP si a globulinelor in ser.

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  10/50

  $omalii ale imu$itatii mediate umoral

  Raspunsul autoimun cuprinde celulele @ #responsabile de producerea de anticorpi$. Screening!ulpentru anticorpii antinucleari #B4,$ pe celule >Ep!- evidentiaza aspectul punctat datorat prezenteianticorpilor anticentromer mar"er al sindromului CRES< #/+!B+,$.

  In sindromul CRES< exista anticorpi fata de antigenul )- #-4,$. Pe celulele >Ep!- se evidentiazaanticorpi fata de Scl!0+ caracteristici la pacientii cu S(. 5actorul reumatoid este prezent la 2+, dinpacienti. Pacientii care prezinta fenomene Ra naud trebuie sa fie investigati pentru evidentiereacrioglobulinelor

  Ano%alii %orale in 'clero"er%ie

  Anomaliile imunitatii mediate celular cuprind limfocitele < fagocitele mononucleare si celulele mast.Reducerea limfocitelor < periferice nu este caracteristica. In prezenta colagenului limfocitele cultivateproduc cito"ine care cresc productia de colagen in fibroblasti. Reactia permanenta fata de colagen constituieo trasatura caracteristica in patogenia S(.

  lte i$ve"ti(atii

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  11/50

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  12/50

  Sclerodermie cu extindere cutanata limitata in cadrul carora evolutia naturala a bolii este de regulabenigna.

  (e$ti a$ti&i'ro!a$ti

  F"*r a e'te pr #e'%l pat l g"# #el ma" e)"de$t d"$ S#S/ data # $'t"t%"ta, ea e'te pra#t"# "mp '"*"l de # m*at%t, a#t%alme$te $ee&"'ta$d m dal"tat" terape%t"#e de a"$departa ee'%l de # lage$ t"'%lar, fara a le a 'tr%#t%ra te'%t%r"l r/ e)e$t%alele te+$"#"# lage$ l"t"#e '%$t e&trem de t &"#e '" "$ # $'e#"$ta $% p t f" apl"#ate la '%*"e#t" %ma$" (

  Age$t"" a$t"f"*r a$t" %t"l" at" "$ S#S )" ea a fra$area pr #e'%l%" f"*r a$t, #% alte#%)"$te l"m"tarea e&t"$der"" %$e" f"*r e de1a # $'t"t%"te( I$'t"t%"rea %$%" a'tfel detratame$t de "$data #e '!a 'ta*"l"t d"ag$ 't"#%l de S#S #% e&t"$dere #%ta$ata d"f% a 2S#S!d3 e'te rat" $ala, dar pr *lema pra#t"#a # $'t"t%"e l"p'a %$ r age$t" a$t"f"*r a$t" #%ade)arat ef"#a#e (

  D!pe$"#"lam"$a, age$t%l a$t"f"*r a$t #el ma" *"$e #%$ '#%t '" ma" larg %t"l" at "$S#S, # $'t"t%"e "$#a %$ '%*"e#t de # $tr )er'a( De!a l%$g%l %lt"mel r de#e$"", a% f 't

  p%*l"#ate relat") $%mer a'e 't%d"" pr")"$d efe#t%l a#e't%" dr g, #ele ma" m%lte f""$d "$'aretr 'pe#t")e '" $e# $tr late( U$ 't%d"% re#e$t amer"#a$ , d%*l%! r*, ra$d m" at, #% %$de'"g$ r"g%r ' '" #are a "$r lat %$ $%mar relat") mare de pa#"e$t" 2pe'te 88 "$ f"e#are l tterape%t"#3, # mpara$d d ele mar" 27=8! 888 mg6 "3, #% d ele f arte m"#" 2 ?= mg la ?

  "le3, $% a e)"de$t"at d"fere$te 'em$"f"#at")e "$tre l t%r"( Cea ma" "mp rta$ta # $'e#"$ta "$ pra#t"#a #l"$"#a e'te re$%$tarea la tratame$t%l #% d e "l$"#e mar", a #ar%" t &"#"tate $%e'te del # $egl"1a*"la( E) l%t"a #el r ? l t%r" de pa#"e$t", de!a l%$g%l a ? a$" de tratame$t,a f 't part"al fa) ra*"la/ de are#e 't%d"%l $% a "$#l%' %$ l t pla#e* , $% 'e p ate del"m"taefe#t%l tratame$t%l%" de # $'e#"$tele e) l%t"e" $at%rale a * l""( C% t ate a#e'te

  # $tr )er'e, D!pe$"#"lam"$a # $'t"t%"e la ra a#t%ala tratame$t%l de f $d #% #ea ma" mare%t"l" are "$ #a %r"le re#e$te de S#S!d(

  Alt" age$t" a$t"f"*r a$t": "$terfer $!alfa 2%$ 't%d"% ra$d m" at, # $tr lat # $tra pla#e* , #% @= pa#"ett", a # $'tatat re %ltate ma" *%$e la pla#e* 3 , "$terfer $!gamma 2%$'t%d"% de'#+"', #% 55 pa#"et", a # $'tatat amel" rare m"$ ra a afe#tar"" #%ta$ate3 ,rela&"$a 2%$ 't%d"% ra$d m" at, # $tr lat # $tra pla#e* , #% B pa#"et", a # $'tatatamel" rarea afe#tar"" #%ta$ate3 , #"#l fe$"l%l, d"met"l'%lf &"d%l, 0et t"fe$%l,am"$ *e$ at%l de p ta'"%, 'ta$ l l%l '" N!a#et"l#"'te"$a( Re %ltatele tratame$t%l%" #%a#e't" age$t" a$t"f"*r a$t" "$ S#S a% f 't de amag"t are( O ate$t"e ma" mare ar mer"ta pe)""t r # l#+"#"$a, pe$tr% #are $% e&"'ta de #amdata '%f"#"e$te date #l"$"#e, #ele @ 't%d""

  p%*l"#ate pa$a "$ pre e$t '" #are a% aratat te$d"$ta fa) ra*"la f""$d de't%l de 'la*e#al"tat") (

  Tera)ii imu$o"u)re"ive "auimu$omodulatoare

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  13/50

  I$ pat ge$"a S#S, r l%l t%l*%rar"l r "m%$ l g"#e apare d"$ #e "$ #e ma" *"$e# $t%rat/ a#e'tea par a 'e afla la r"g"$ea m d"f"#ar"l r m"#r )a'#%lare '" a pr #e'%l%"f"*r a$t ( A#e'te *'er)at"" m t")ea a a* rdarea S#S #% m"1l a#e "m%$ '%pre'")e, pa$a"$ pre e$t e&"'ta$d $%mer a'e "$#er#ar" de a trata ma" ale' f rmele 'e)ere #%:gl%# # rt"# " ", #"#l f 'fam"da, #l ram*%#"l, a at" pr"$a, met tre&at, =!fl% r %ra#"l,

  #"#l 'p r"$a A 2%$ 't%d"% de'#+"', pe 8 pa#"e$t", a # $'tatat amel" rare a '# r%l%"#%ta$at, dar #% r"'# #re'#%t de #r" a re$ala3 , gl *%l"$a a$t"!t"m #"t 'a% a$t"!l"mf #"t,"m%$ gl *%l"$e %ma$e, pla'!mafere a '" f t fere a( Cele ma" re#e$te m dal"tat"terape%t"#e: a$t"# rp"" m $ #l $al" a$t"!TNF* 'a% a$t"!CD5 '" "m%$ a*lat"a t tala %rmatade a%t tra$'pla$t de #el%la!'ter$(

  C $#ept"a a#t%ala a'%pra tratame$tel r "m%$ '%pre'")e, d"$tre #are m%lte '%$t"$#a "$ #%r' de e)al%are, # $'ta "$ "$tr d%#erea l r "$ #a %r" #% afe#tare )"'#erala 'e)era,'%rpr"$'a "$tr!%$ 'tad"% #at ma" t"mp%r"% ( E)al%area # re#ta a r"#ar%" m"1l # terape%t"#'e real" ea a $%ma" pr"$ 't%d"" #l"$"#e # $tr late '" ra$d m" ate, #% p%tere 'tat"'t"#a'%f"#"e$t de mare pe$tr% a perm"te # $#l% "e )al"da/ d"$ #a% a d"f"#%ltat"l r pra#t"#e de

  real" are, d ar parte d"$ tratame$tele pr p%'e pe$tr% S#S a% p%t%t f" te'tate# re'p%$ at r pa$a "$ pre e$t(

  Ciclo&o"&amida. In prezent ciclofosfamida este utilizata in pneumopatia interstitialafibrozanta din ScS asociata cu doze mici de glucocorticoizi sau in monoterapie argumentele in favoareaacestui tratament fiind oferite de mai multe studii retrospective si prospective un astfel de studiu de maimare amploare fiind in prezent in curs de desfasurare in )area @ritanie . Alte studii deschise pe serii micide pacienti au constatat o ameliorare simptomatica . In privita altor indicatii in ScS in afara de alveolitafibrozanta trebuie cantarite cu grija eventualele beneficii in comparatie cu riscurile cunoscute ale acestuiimunosupresiv #susceptibilitate la infectii insuficienta ovariana eventuale neoplazii induse deciclofosfamida$ riscuri cu atat mai mari cu cat tratamentul este mai intensiv si mai indelungat.

  Metotre*atul . Remediu deosebit de activ in poliartrita reumatoida metotrexatul a fostutilizat in ScS cu unele rezerve avand in vedere ca medicamentul poate induce fibroza hepatica sipulmonara si deci cel putin teoretic ar putea fi nociv intr!o afectiune care se insoteste de alveolita si defibroza multisistemica. @eneficiile tratamentului cu metotrexat sunt deocamdata controversate7 un studiuolandez pe 2+ de pacienti urmariti in dublu!orb pe -3 de saptamani si apoi deschis inca -3 de saptamani lapacientii cu rezultate satisfacatoare a aratat un beneficiu semnificativ privind afectarea cutanata si functiapulmonara in timp ce un studiu mai recent randomizat placebo!controlat si mai amplu #0* de pacientiurmariti *- luni cu o putere statistica de 4+,$ nu a evidentiat nici un beneficiu. Imunoablatia urmata detransplantul autolog de celula!stern reprezinta una dintre cele mai agresive abordari terapeutice a ScS.)etoda a dat rezultate si in alte boli autoimune #de ex. lupusul eritematos sistemic$ dar are riscuri mari sicosturi foarte ridicate. =ustificarea teoretica se bazeaza pe distrugerea clonelor limfocitare autoreactiveurmate de refacerea sistemului imun pornind de la celula!stern in prezenta unor neoantigeni care inductoleranta . Chiar daca nu s!ar realiza acest proces complex imunosupresia intensa determinata deimunoablatie ar putea contribui la ameliorarea bolii. Pana in prezent un studiu retrospectiv multicentric#Europa si S8A$ pe 3* de cazuri au constatat eficacitatea metodei prin rezultate foarte promitatoare insalocul acesteia ramane de stabilit pe baza unor date mai ample. Alte metode terapeutice pentru ScS #instadiu experimental incipient$7 inducerea tolerantei cu colagen tip I oral droguri ca halofuginonaminociclina agenti antioxidanti #probucol$ agenti biologici vizand tinte moleculare ca interleu"inele * 3 si /factorii de crestere fibro!blastic #5>5$ si transformator #

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  14/50

  factori nucleari de transcriptie #SpI 5I$. 'lucocorticoizii in tratament sistemic #per os sau parenteral$ timpindelungat sunt in prezent contraindicati din cauza reactiilor lor adverse mai ales a capacitatii de acumbine demonstrate de a induce criza renala sclerodermica . 8tilizarea lor este restransa la pacientii cufenomene de tip miozitic poliserozita artrita refractara la alte tratamente G cu exceptia miozitei severe intoate celelalte situatii mentionate se folosesc dozele cele mai mici posibil #sub *4 mg6zi echivalent

  prednison$.

  Tera)ia va"culara

  Cum fenomenul Ra naud este de cele mai multe ori precursorul ScS si in mecanismul patogenical afectiunii afectarea microvasculara ocupa un rol la fel de important ca activarea imunologica si procesulfibrozant tratamentele vizand vascularizatia prezinta in mod logic interes. Efectul lor este insa mai degrabade tip simptomatic el practic neinfluentand cu nimic prognosticul Huod ad vitam al bolii. Abordareafenomenului Ra naud trebuie sa se faca in primul rand prin educarea pacientuluiG daca masurilefarmacologice nu sunt intotdeauna necesare toti pacientii ar trebui insa convinsi sa renunte la fumat si saevite medicamentele potential agravante cum sunt beta!blocantele. Se recomanda evitarea expunerii la frig

  a extremitatilor precum si utilizarea manusilor si a incaltamintei calduroase mai ales in sezonul rece. (easemenea este importanta evitarea modificarilor in temperatura ambientala intrucat uneori mai degrabavariatia de temperatura nu temperatura absoluta induce criza vasospastica .

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  15/50

  .!asodilatatoare orale:

  ! blocanti ai canalelor de calciu

  ! antagonisti serotoninici

  ! inhibitori ai enzimei de conversie aangiotensinei II

  ! prostaglandine sintetice

  ifedipina retard

  icardipina

  Amlodipina

  (iltiazem

  etanserina

  Captopril

  Enalapril

  Iloprost #carboprostaciclina$

  Raspuns clinic variabilG efecte secundare importantecand coexista reflux gastroesofagian

  Eficace in studiile clinice

  In ScS!d confera protectie impotriva crizei renalesclerodermice

  ipsit de eficacitate

  ". !asodilatatoare parenteral:

  ! prostaglandine sintetice

  Iloprost

  Epoprostenol #prostaciclin$

  Prostaglandina E*

  #i.v. la 4 ore in bolus 2!4 zile$

  Ef"#a#e '" #% t lera*"l"tate a##epta*"la(I$d"#ate "$ #r" e 'e)ere fre#)e$te, %l#erat"" 'a%ga$gre$e d"g"tale

  5.Antibiotice 5lucloxacilina

  Eritromicina

  I$ "$fe#t"", 'e#%$dare "'#+em"e" #r $"#e

  #.Te$nici c$irur%icale:

  ! simpatectomia lombara

  ! simpatectomia digitala

  ! amputatii

  Chimica sau clasica

  )icroarterioliza

  Chirurgical sau spontan

  In afectarea severa a membrelor inferioare

  In afectarea izolata *!- degete

  Interventii cat mai conservatoare

  Tratame$tul or(a$elor "i "i"temelor a&ectate

  Abordarea terapeutica a organelor sau sistemelor afectate in fiecare caz clinic particular a adus

  acea ameliorare in supravietuire si in calitatea vietii care permit astazi sa se afirme ca ScS este o afectiunetratabila. Primele etape catre succesul terapeutic sunt reprezentate de stabilirea unui diagnostic corect deScS si de incadrarea adecvata a cazului intr!una din cele 3 categorii de pacienti7 ScS!d timpurie ScS!dtardiva ScS!l timpurie ScS!l tardiva . Aceasta incadrare completata eventual de determinari serologice sigenetice ajuta la selectarea pacientilor cu risc crescut de a dezvolta complicatii viscerale cu risc vital.Cazurile selectionate trebuie urmarite periodic prin investigatii paraclinice cum sunt evaluarea transferuluialveolocapilar al monoxidului de carbon computer!tomografia pulmonara de inalta rezolutie siecocardiografia in vederea depistarii afectarii viscerale intr!un stadiu incipient reversibil sub tratament.

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  16/50

  &ectarea cuta$ata. Scleroza tegumentelor este prezenta in aproape toate formele deScS cu exceptia unui numar mic de pacienti aflati intr!un stadiu foarte timpuriu incadrati in subsetul clinicde sclerodermie sistemica sine scleroderma si la care afectarea vasculara si viscerala survin in absentamanifestarii cutanate . Afectarea cutanata este invalidanta atat prin impactul ei functional mai ales prinmodificarile mainilor cat si prin cel psihologic prin rigidizarea trasaturilor fetei. Prognosticul Huod ad vitam

  nu este de regula influentat . Chiar si la pacientii cu ScS!d afectarea tegumentelor se stabilizeaza si chiar regreseaza cu timpul. Creme hidratante aplicatii cu parafina si alte mijloace cosmetice pot ajuta la pastrareaflexibilitatii pielii si scad susceptibilitatea la microtraumatisme. Pruritul persistent destul de frecvent in ScS!dtimpurie beneficiaza de tratament oral cu antihistaminice.

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  17/50

  deja demonstrate diferente de prognostic cel al fibrozei primitive este mai sumbru. Pentru ca tratamentulalveolitei fibrozante din ScS sa fie eficace el trebuie instituit precoce inainte ca fibroza sa inlocuiascamodificarile inflamatorii. Acest lucru nu este posibil decat in conditiile unei urmariri active si regulate apacientilor cu risc #grupul de ScS!d timpurie$ cu mijloace paraclinice complexe incluzand testele functionalepulmonare cu difuziometrie a monoxidului de carbon tomografia computerizata pulmonara de inalta

  rezolutie #

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  18/50

  amel" ra, #a %rmare a pr gre'el r "$ d"ag$ 't"#%l, 'tad"al" area '" del"m"tarea gr%pel r der"'# #re'#%t "$ S#S( Strat"f"#area pa#"e$t"l r pe grade de r"'# ar perm"te ma" *%$a"$)e't"gare a #a %r"l r 'ele#t" $ate (

  Tratame$t%l ma$"fe'tar"l r #ard"a#e d"$ S#S e'te "$ pre e$t $e'pe#"f"#/ terap"a

  "m%$ '%pre'")a #% '#+eme a'ema$at are #el r pe$tr% al)e l"ta f"*r a$ta a f 't "$#er#ata pe #a %r" " late '" $% e'te apl"#ata #%re$t, tratame$t%l *"'$%"t f""$d #el de '"$dr m(A'tfel, t%l*%rar"le de r"tm 'em$"f"#at")e +em d"$am"# '%$t tratate #% a$t"ar"tm"#e, "ar t%l*%rar"le de # $d%#ere 'e)ere *e$ef"#"a a de "mpla$tarea de pa#e!ma0er( St%d"" re#e$tea% e)"de$t"at #a t%l*%rar"le de # $d%#ere repre "$ta #ea ma" fre#)e$ta t%l*%rareele#tr f" " l g"#a d"$ S#S/ ele p t a' #"a ta+"ar"tm"" pr"$ re"$trare( A% f 't p%*l"#ate#a %r" " late, "$ #are terap"a a*lat")a l #ala pe$tr% ta+"#ard"e )e$tr"#%lara m $ f #ala

  pr"$ re"$trare a f 't "$#%$%$ata de '%##e' (

  O alta d"re#t"e de 't%d"% repre "$ta "$ pre e$t "de$t"f"#area fa#t r"l r de pr g$ 't"# #ard"a# $efa) ra*"l/ %$ a'tfel de fa#t r e'te "$ter)al%l T # re#tat 2 T#3

  prel%$g"t( I$tr%#at tratame$t%l afe#tar"" #ard"a#e d"$ S#S tre*%"e "$d")"d%al" at, "$ f%$#t"ede pre e$ta per"#ard"te", a f"*r e" m" #ard"#e, a t%l*%rar"l r de r"tm 'a% # $d%#ere '" ad"'f%$#t"e" )e$tr"#%lare, e'te re# ma$da*"l #a el 'a 'e real" e e "$ 'tra$'a # la* rare #%%$ #ard" l g fam"l"ar" at #% '#ler derm"a '"'tem"#a(

  A&ectarea "i$e'ti-a. Afe#tarea tra#t%l%" d"ge't"), de la e' fag la re#t, e'tef arte fre#)e$ta "$ S#S/ #el ma" ade'ea e'te "mpl"#at e' fag%l "$fer" r, "$ pa$a la B8 d"$

  pa#"e$t"( Ma'%r" "g"e$ !d"etet"#e '"mple, #a r"d"#area #ap%l%" pat%l%" pe #aram" " 'a%e)"tarea de#%*"t%l%" p 'tpra$d"al, '%$t %$ ad1%)a$t %t"l( Ut"l" area a$t"a#"del r, a

  *l #a$t"l r de re#ept r" .? '" ma" ale' "$tr d%#erea "$+"*"t r"l r de p mpa pr t $"#a perm"te pa#"e$t"l r %$ reg"m de )"ata '" d"eta ma" apr p"ate de $ rmal( U$e r", '%$t

  $e#e'are d e mar" de mepra l pe$tr% )"$de#area e' fag"te" de refl%&( e$ef"#""'%pl"me$tare p t f" *t"$%te pr"$ a' #"erea #"'apr"d%l%", pe$tr% # m*aterea 'pa'm%l%" 'a%a +"p per"'talt"'m%l%" e' fag"a$ (

  A&ectarea rectoanala e'te de a'eme$ea fre#)e$ta, #el ma" ade'eae&pr"ma$d%!'e pr"$ "$# $t"$e$ta/ d"'#%tarea a#e't%" a'pe#t #% pa#"e$t%l a1%ta la ma"

  *%$a "mpa#are a a#e't%"a #% pr *lema atat de $epla#%ta ( Pr l"ferarea ee'")a a fl re" *a#ter"e$e d"$ "$te't"$%l '%*t"re, fa) r" ata de '#aderea per"'talt"'m%l%", e'te de a'eme$eade't%l de fre#)e$ta, determ"$a$d %$ '"$dr m de mala*' r*t"e #% d"aree #r $"#a(Tratame$t%l #% a$t"*" t"#e #% 'pe#tr% larg e'te de *"#e" f arte ef"#a#e/ %$e r", "$ #a %r"refra#tare, e'te $e#e'ara %t"l" area pr"$ r tat"e a ma" m%lt r preparate ( Tela$g"e#ta ""le

  m%# a'e" ga'tr"#e, real" a$d a'pe#t%l e$d '# p"# de 't ma#!pepe$e r '% , p t determ"$am"#r +em rag"" repetate #% a$em"e fer"pr")a # $'e#%t")a, rare r" +emateme a 'a%mele$a( Sta*"l"rea d"ag$ 't"#%l%" e'te "mp rta$ta, de are#e ele p t f" tratate pr"$f t # ag%lare #% la'er (

  A&ectarea % 'c lo'c eletala. Ma1 r"tatea pa#"e$t"l r #% S#S a% a#% em%'#%l '#+eletale/ #ele ma" fre#)e$te '%$t artralg""le '" red area art"#%lara, "$ t"mp #eartr"ta pr pr"%! "'a e'te rara '" '%gerea a ma" degra*a %$ '"$dr m de '%prap%$ere

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  19/50

  2 )erlap3( Alte ma$"fe'tar" m%'#%l '#+eletale '%$t '"$dr m%l de t%$el #arp"a$, te$d"$"tele2e&pr"mate pr"$ fre#at%r" te$d"$ a'e, ma" fre#)e$te "$ S#S!d3 '" 'e#+elele # $tra#t%r"",afe#ta$d ma" ale' ma"$"le '" ma" rar alte art"#%lat"" ma" pr &"male, "$ f rmele e&te$'")e deS#S!d( O "mp rta$ta #r%#"ala "$ pre)e$"rea a#e't r 'e#+ele are 0"$et terap"a "l$"#a,e)e$t%al d%*lata de pr #ed%r" f" "#ale( Gl%# # rt"# " "" '%$t "$ ge$eral de e)"tat, d"$

  #a% a efe#tel r 'e#%$dare pe terme$ l%$g '" a relat"e" #% #r" a re$ala '#ler derm"#a(A$t""$flamat r""le $e'ter "d"e$e 2AINS3 p t # $tr"*%" la deter" rarea f%$#t"e" re$ale '" a# $tr l%l%" +"perte$'"%$"" arter"ale '" p t agra)a e' fag"ta de refl%& 2$% "$'a #a$d 'eadm"$"'trea a '" "$+"*"t r" de p mpa pr t $"#a3( S%per" r"tatea AINS #are "$+"*a 'pe#"f"##"#l &"ge$a a ? rama$e de dem $'trat "$ )""t r (

  /. PARTEA SPECIALA

  2.1 Studiu a"u)ra )acie$tilor cu Sclerodermie

  D"$ p%$#t de )edere al "mp rta$te" med"# ' #"ale 'e # $'tata "$#"de$ta la

  ad%lt de #"r#a 7 #a %r" la m"l" $( Fre#)e$ta ma&"ma de apar"t"e e'te "$tre @8!=8 dea$"( Feme"le '%$t de tre" r" ma" afe#tate de#at *ar*at""( S%pra)"et%"rea la 7 a$" e'te "$med"e de 7= ( I$ ma1 r"tatea #a %r"l r * ala are e) l%t"e pr gre'")a, fatala(

  I$ 't%d"% a% f 't "$#l%'" =8 de pa#"e$t" "$ter$at" "$ Cl"$"#a de Re%mat l g"e, Cl%1 - Nap #a, "$ per" ada ?88 - ?88B( Pa#"e$t"" #%pr"$'" "$ 't%d"% a% pre e$tat f"e'#ler derm"e l #al" ata, f"e '#ler derm"e '"'tem"#a( Datele a% f 't #%le'e d"$ f "le de

  *'e)at"e #l"$"#a d"$ ar+")a Cl"$"#"" de Re%mat l g"e, Cl%1 - Nap #a( D"$tre a#e't"a ='%$t de#edat", '%$t "$ e)"de$ta #l"$"#"" $ a'tre "ar re't%l de @H '%$t p"erd%t" d"$e)"de$ta , p '"*"l de#edat" 'a% $% a% ma" re)e$"t la # $tr l(

  /./ Eta#e "e analiza

  Met da de a$al" a apl"#ata a # $'tat "$ par#%rgerea %rmat arel r etape de l%#r%:

  Gr%parea datel r e&tra'e d"$ f "le de *'er)at"e "$ f%$#t"e de )ar"a*"lele%rmar"te:

  ! 'e&

  ! )ar'ta

  ! med"% de pr )e$"e$ta

  ! d"ag$ 't"#

  ! a$te#ede$te +ered # laterale

  F rmarea de l t%r" de a$al" a "$ f%$#t"e de parame$tr"" def"$"t"(

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  20/50

  Pre e$tarea '"$tet"#a a re %ltatel r *t"$%te pr"$ prel%#rarea 'tat"'t"#a al t%r"l r, '%* f rma de ta*ele '" graf"#e, "$' t"ta de "$terpretarea l r(

  Prel%#rarea a#e't r date ' a fa#%t #% a1%t r%l pr gram%l%" SPSS pe$tr% a p%tea reda '"t%at"e #at ma" e&a#ta a a#e'te" afe#t"%$" d"$ p%$#t de )edere

  'tat"'t"# rap rtata la )ar"a*"lele me$t" $ate ma" '%'(

  /.3 Cla'i&icarea 'tati'tica a caz rilor "e Sclero"er%ie

  Re#artitia #e 'e0e a caz rilor

  I$ 't%d"%l $ 'tr% '!a *'er)at "$#"de$ta ma" #re'#%ta a '#ler derm"e" la 'e&%lfem"$"$ 27B 3, fata de 'e&%l ma'#%l"$ 2?? 3, #% %$ rap rt feme":*ar*at" ; @,=5: (

  Ta*el

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  21/50

  Re#artitia caz rilor in & nctie "e -ar'ta %e"ie la "e! t l !olii

  Var'ta la de*%t a pa#"e$t"l r d"$ l t%l 't%d"at a f 't #%pr"$'a "$tre 5 '" 78 de a$"(

  I$#"de$ta #ea ma" mare a de*%t%l%" a f 't "$ "$ter)al%l de )ar'ta #%pr"$' "$tre ?8 - @H de

  a$"(

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  22/50

  Re#artitia caz rilor in & nctie "e %e"i l "e #ro-enienta

  D"$ 't%d"%l efe#t%at re %lta pred m"$a$ta a pa#"e$t"l r d"$ med"%l %r*a$ 2 8 3, pa#"e$t"" d"$ med"%l r%ral f""$d $%ma" "$ pr p rt"e de 58 (

  Re#artitia caz rilor in & nctie "e antece"enteleere"ocolaterale

  I$ #eea #e pr")e'te a$te#ede$tele +ered # laterale, la 75 d"$ pa#"e$t" a#e'tea a%f 't $egat")e '" d ar apr &"mat") B a% f 't p "t")e pe$tr% * ala de te'%t # $1%$#t") 2"$

  d"$ #a %r" a% f 't p "t")e pe$tr% p l"artr"ta re%mat "da '" d ar ? d"$ #a %r" a% f 't p "t")e p '"*"lJ pe$tr% '#ler derm"e3(

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  23/50

  E&"'ta date #are dem $'trea a r l%l pred"'p a$t al fa#t r"l r ge$et"#""$ pr d%#erea '#ler derm"e"

  +. STUDII DE C Z

  2.* Prezentare de caz I

  NUME: S

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  24/50

  PRENUME: V

  DATA NASTERII: 8H(8@( H=

  VARSTA: =@ a$"

  SEK: Fem"$"$

  RELIGIE: mart ra l%" Ie+ )a

  NATIONALITATE: R ma$a

  STAREA CIVILA:Ca'at r"ta

  DOMICILIUL:Zala%, 1%d( Sala1

  OCUPATIA: '%d r

  DATA INTERNARII : =(8?(?88H

  DIAGNOSTICUL LA INTERNARE : S#ler derm"e S"'tem"#a F rma D"f% a

  DIAGNOSTICE SECUNDARE: D"'f%$#t"e Ve$t"lat r"e M"&ta/ I$'%f"#"e$ta m"trala Gr(I/ Steat a .epat"#a/ Ga'tr"ta Cr $"#a/ Spa'm P"l r"#/ S"$dr m de Sta a D% de$ala/

  Ne%r pat"e C mpre'")a/ D"'l"p"dem"e M"&ta/ Card" pat"e I'#+em"#a/ A$g r de Ef rt(

  MOTIVELE INTERNARII: D%rer" pe fata med"ala a a$te*rat%l%" drept #% "rad"ere la

  $")el%l %lt"mel r d %a degete #% #ara#ter $ #t%r$,pare'te "" $ #t%r$e la $")el%l ma"$"l r(D%rer" #% #ara#ter de ar'%ra,g $alg"" *"laterale #% #ara#ter m"&t pred m"$a$t $ #t%r$ #%fe$ me$ Ra>$a%d/ red are mat"$ala de apr &"mat") 8!?8 de m"$%te ,d"'p$ee apar%ta laef rt%r" m derate(

  ANTECEDENTE .EREDO!COLATERALE: Tata! #ard" pat"e "'#+em"#a(

  ANTECEDENTE PERSONALE FIZIOLOGICE: !me$ar+a la @ a$"

  !'ar#"$" @

  !$a'ter" ?

  !a) rt%r" la #erere

  me$ pa% a la 5B de a$"

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  25/50

  ANTECEDENTE PERSONALE PATOLOGICE: Ape$d"#e#t m"e "$H7 !.epat"ta

  V"rala C "$ ?88@

  ! ala M"&ta De Te'%t C $1%$#t") : d"ag$ 't"#ata "$

  ?88@ ! Card" pat"e "'#+em"#a '"le$t" a'a d"ag$ 't"#ata"$ ?885

  ALERGIE CUNOSCUTA : $eaga

  ANTECEDENTE PATOLOGICE: e&p%$ere la $ &e pr fe'" $ale, f%m, )ap r" t &"#"(

  CONDITII DE VIATA: # re'p%$ at are

  CONDITII DE MUNCA: l%#rea a "$ med"% t &"#

  COMPORTAMENTE: $% # $'%ma t &"#e(

  ISTORICUL OLII / Pa#"e$ta d"ag$ 't"#ata #% S#ler derm"e "$ ?887 pe$tr% #are a%rmat tratame$t t"mp de %$ a$ #% C"#l f 'fam"da 2 ? perf% "", %lt"ma perf% "eadm"$"'trata "$ $ "em*r"e ?88B3, "$ pre'e$t '%* tratame$t de f $d #% Im%ra$ =8 mg6 ",'e pre "$ta pe$tr% d%rer" pe fata med"ala a a$te*rat%l%" drept #% "rad"ere la $")el%l%lt"mel r d %a degete apar%te $ #t%r$ #% #ara#ter de ar'%ra, pare'te "" $ #t%r$e la $")el%lma"$"l r *"lateral, fe$ me$ Ra>$a%d, g $alg"" #% #ara#ter m"&t, pred m"$a$t $ #t%r$ '%*f rma de ar'%ra( D%rerea #% #ara#ter $e%r pat de la $")el%l ma"$"l r a de*%tat "$ %rma #%

  'aptama$" de)e$"$d per'"'te$ta fara a 'e agra)a( A' #"at pa#"e$ta a#% a apar"t"a detelea$g"e#ta ""(

  EKAMEN O IECTIV: d%rer" pe fata med"ala a a$te*rat%l%" drept #% "rad"ere la $")el%l%lt"mel r d %a degete #% #ara#ter $ #t%r$, pare'te "" $ #t%r$e la $")el%l ma"$"l r, d%rer"#% #ara#ter de ar'%ra, g $alg"" *"laterale #% #ara#ter m"&t pred m"$a$t $ #t%r$ #%fe$ me$ Ra>$a%d( Red are mat"$ala de apr &"mat") d %a re, d"'p$ee apar%ta la ef rt%r"m derate(

  EKAMENUL RADIOLOGIC: !Rad" graf"a ma"$" # mparat") a$ter p 'ter" r :e)"de$t"a a 'te p r a m"&ta a art"#%lat""l r MCF *"lateral, fara alte m d"f"#ar" e)"de$terad" l g"#(

  ARIU!PASA9: E' fag +"p per"'talt"# %' r d"latat 6@ d"'tal( St ma# $ rmal '"t%at$ rm t m #% per"'talt"#a d"m"$%ata, pl"%r"le m%# a'e" "$gr 'ate pe t ata '%prafata, #%m derata +"per'e#ret"e, #%r*%r" l"*ere( E)a#%are "$tar "ata pr"$ 'pa'm p"l r"#( %l*d% de$al reg%lat #% 'ta a( ra'a1 "$ #adr% #% refle& *%l*ar "$term"te$t(

  EKAMENUL DE LA ORATOR:

  TGO; H U6l ! .*; @,

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  26/50

  TGP; ?8 U6l

  ! Uree; @? mg 6dl

  ! Creat"$"$a; 8,B7 mg6dl

  ! Gl"#em"a; BB mg6 dl/

  ! C le'ter l ; ?@@ mg6dl

  Tr"gl"#er"de;B

  A$t"!'#ler 78; %"6ml

  V S .; B!?5 mm

  !.t;@H

  !L;=588

  !.e;58?8888

  !Tr;? ?888

  ! F 'fata a al#al"$a;?7H

  ANA;p "t") 6 58 $%#le lar

  ! "l"r%*"$a t tala!8, 7

  CULEGEREA DATELOR PENTRU CELE 14 NE OI 2UNDAMENTALE

  1.

  Ne-oia "e a re'#ira 'i "e a a-ea o ! na circ latie T ra#e $ rmal # $f rmat

  M"'#ar" re'p"rat r"" '"metr"#e #% fre#)e$ta de B re'p( 6m"$

  S $ r"tate p%lm $ara, m%rm%r )e "#%lar *"lateral

  Pre "$ta r"$"ta #r $"#a '" t%'e %'#ata #a$d "$tra "$ # $ta#t #% alerge$"" 2$ &et &"#e, f%m, p le$3

  Teg%me$te '" m%# a'e $ rmale, fe$ me$ Ra>$a%d!pa#"e$ta e)"ta # $ta#t%l #%apa re#e 'a% e&p%$erea la fr"g

  N% # $'%ma t &"#e, dar l%#rea a "$ med"% t &"#

  D"'p$ee apar%ta la ef rt%r" m derate

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  27/50

  Zg m te #ard"a#e r"tm"#e, *"$e *at%te, AV! B6 m"$

  TA; ?86 78 mm .g

  /. Ne-oia "e a 'e ali%enta 'i "e a 'e i"rata

  Ca)"tate *%#ala l"*era

  Da$t%ra "$# mpleta

  Apet"t $ rmal @!5 me'e6 "

  Refle& de degl%t"t"e $ rmal

  I$gera 888 - @88 ml 6 ", ma" ale' #ea"

  C $'%ma d")er'e al"me$te, la#tate, leg%me, fr%#te

  Prefera fr%#tele, ma" ale' merele, # $'%ma "$ 1%r 8,= 0g 6 "

  Gre%tatea # rp rala 77 0g

  I$alt"mea =? #m

  Starea de $%tr"t"e - relat") *%$a

  Pre "$ta d%rere '%* f rma de ar'%ra legata de "r"tarea m%# a'e" ga'tr"#e '"'pa'm%l m%'#%lat%r"" ga'tr"#e

  3. Ne-oia "e a eli%ina

  Pre "$ta m"#t"%$" 'p $ta$e, $ed%rer a'e, de 5!= r"6 "

  Pre "$ta tra$ "t "$te't"$al $ rmal, de ? r"6 "

  Tra$'p"rat"e "$ l"m"te $ rmale

  4. Ne-oia "e a 'e %i'ca 'i "e a a-ea o #o't ra ! na

  M"$"ma 'e$'"*"l"tate la palparea ma'el r m%'#%lare

  D%rer" pe fata med"ala a a$te*rat%l%" drept #% "rad"ere la $")el%l %lt"mel r d %adegete #% #ara#ter $ #t%r$, pare'te "" $ #t%r$e la $")el%l ma"$"l r

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  28/50

  D%rer" #% #ara#ter de ar'%ra, g $alg"" *"laterale #% #ara#ter m"&t pred m"$a$t$ #t%r$

  Pre "$ta red are mat"$ala 8!?8 m"$%te

  D"'p$ee apar%ta la ef rt%r" m derate

  La ef rt%r" f" "#e pre "$ta d%rer" ma" a##e$t%ate

  . Ne-oia "e a "or%i 'i "e a 'e o"i ni

  S m$%l e'te '%perf"#"al, 'e tre e'te fre#)e$t $ aptea d"$ #a% a d%rer"l r, fapt pe$tr% #are 'e '"mte * '"ta

  D%rata ' m$%l%" $ aptea e'te de apr &"mat") 5!= re

  I$ #%r'%l "le" $% *"'$%"e'te 'a d arma

  +. Ne-oia "e a 'e i%!raca 'i "e a 'e "ez!raca

  Pa#"e$ta 'e "m*ra#a '" 'e de *ra#a '"$g%ra, $% $e#e'"ta a1%t r

  Alege "m*ra#am"$tea #% g%'t "$ f%$#t"e de a$ t"mp

  P arta "m*ra#am"$te # m da, le1era

  P arta "$#altam"$te ade#)ata, # m da, fara t #%r"

  . Ne-oia "e a %entine te%#erat ra cor# l i in li%ite nor%ale

  Pa#"e$ta e'te afe*r"la

  Temperat%ra # rp%l%" )ar"a a "$tre @ ,5!@ , grade Cel'"%'

  E'te 'e$'"*"la la fr"g 2fe$ me$ Ra>$a%d3 '" %me eala

  Prefera ma" m%lt #ald%ra de#at fr"g%l

  5. Ne-oia "e a %entine te$ %entele c rate 'i inte$re

  Pa#"e$ta pre "$ta teg%me$te "$tegre, $ rmal # l rate

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  29/50

  M%# a'e relat") $ rmale

  Are %$ a'pe#t #%rat '" "$gr"1"t

  Par%l e'te "$gr"1"t, #%rat, t%$' '#%rt

  U$g+""le '%$t "$gr"1"te '" ta"ate '#%rt

  Pa#"e$ta a# rda "mp rta$ta ma1 ra "g"e$e" per' $ale, fa#e d%' "l$"#

  6. Ne-oia "e a e-ita #ericolele

  Pa#"e$ta e'te #apa*"la 'a e)"te per"# lele

  F%$#t""le 'e$ r"ale '" m t r"" '%$t pa'trate

  Pa#"e$ta e'te r"e$tata temp r !'pat"al

  17. Ne-oia "e a co% nica

  Pa#"e$ta p ate 'a!'" e&pr"me #lar ga$d%r"le

  E'te ' #"a*"la, # m%$"#a $ rmal #% pa#"e$tele d"$ 'al $

  C la* rea a #% e#+"pa med"#ala

  11. Ne-oia "e a actiona con&or% #ro#riilor cre"inte 'i -alori

  E'te per' a$a #red"$#" a'a, apart"$a$d mart r"l r l%" Ie+ )a

  Merge de' la *"'er"#a

  C"te'te #art" de r%ga#"%$e

  1/. Ne-oia "e a &i oc #at 'i "e a 'e realiza

  Pa#"e$ta d re'te 'a f"e %t"la #at ma" m%lt Se #%pa f arte m%lt de fam"l"e '" # p""

  I" pla#e 'a a1%te alte per' a$e

  13. Ne-oia "e a 'e recreea

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  30/50

  I" pla#e $at%ra, "" pla#e 'a 'e pl"m*e "$ aer l"*er #a$d are t"mp

  A'#%lta p 't%r" de rad" , %rmare'te em"'"%$" la TV(

  C"te'te re)"'te, #art"(

  14. Ne-oia "e a in-ata 'a('i #a'treze 'anatatea

  Pa#"e$te" "" pla#e 'a f"e "$f rmata "$ legat%ra #% * ala e"(

  C"te'te pl"a$te, re)"'te de'pre * ala

  I$trea*a #adrele med"#ale, )rea 'a 't"e '" 'a f"e "$f rmata #at ma" *"$e de'pre * ala'" tratame$te(

  I$ %rma !ilant l i "e in"e#en"enta("e#en"enta pr")"$d 'at"'fa#erea $e) "l r f%$dame$tale, pa#"e$ta are %rmat arele pr *leme de depe$de$ta :

  *. (isconfort fizic si psihic din cauza bolii manifestat prin durere lanivelul articulatiilor.

  -. imitarea mobilitatii datorata diminuarii fortei musculare si a durerilor articulare.

  @( I$' m$"e d rm"t" $ala #a% ata de per'"'te$ta d%rer"l r art"#%lare,ma$"fe'tata pr"$: tre "r" fre#)e$te "$ t"mp%l $ pt"", fat"ga*"l"tate, #+""$#er#a$at"(

  5( Afe#tarea "$tegr"tat"" teg%me$tel r "$' t"ta de apar"t"a fe$ me$%l%" Ra>$a%d(

  . D%rere '%* f rma de ar'%ra apar%ta drept # $'e#"$ta a afe#t"%$"" de "r"tare am%# a'e" ga'tr"#e '" 'pa'm%l m%'#%lat%r"" ga'tr"#e(

  Nr(#rt PRO LEME O IECTIVEAUTON

  (isconfort fizic si

  psihic din cauzabolii manifestatprin durere lanivelul articulatiilor.

  Pa#"e$ta )a pre e$ta amel" rare a d%rer"" art"#%lare "$%rmat arele 5!= "le(

  Am a'"g%ara$1at, l

  # $f rta

  Am e&plt"mp%l rfa) r" e

  Am a*at%? L"m"tarea m *"l"tat""Pa#"e$ta "'" )a re#apata m *"l"tatea art"#%lat""l r, pe$tr% a! Am ed%#

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  31/50

  dat rata d"m"$%ar""f rte" m%'#%lare '" ad%rer"l r art"#%lare

  '" p%tea 'at"'fa#e fara d"f"#%ltate $e) "le f%$dame$tal,"$ %rmat arele @ "le(

  r"d"#area

  Am a1%g"m$a't"

  La re)e$"!am a'"g@ I$' m$"e

  d rm"t" $ala #a% atade per'"'te$tad%rer"l r art"#%lare,ma$"fe'tata pr"$:tre "r" fre#)e$te "$t"mp%l $ pt"",fat"ga*"l"tate, #+""$#er#a$at"(

  Pa#"e$ta )a a)ea %$ ' m$ d"+$"t r '" l"$"'t"t, de #el p%t"$ !7 re, fara tre "r" fre#)e$te "$ %rmat arele @!5 "le(

  Am "$)a

  Am 'fat%e #%l#ar

  Am a'"g%

  Am "$#%

  5 Afe#tarea "$tegr"tat""teg%me$tel r "$' t"ta de apar"t"afe$ me$%l%"Ra>$a%d(

  Im*%$atat"rea "$tegr"tat"" teg%me$tel r '" pr te#t"a a#e't ra( Am e&ple)"tarea #ade#)ata,

  = D%rere '%* f rma dear'%ra apar%ta drept# $'e#"$ta aafe#t"%$"" de "r"tarea m%# a'e" ga'tr"#e'" 'pa'm%l

  m%'#%lat%r""ga'tr"#e(

  I$departarea d%rer"" Am adm"a$t"'e#ree)"te medga'tr"#( A# re'p%$me'te#a$

  me'el r '

  2.- Prezentare de caz II

  NUME:

  PRENUME: D

  DATA NASTERII : 8 (8?( H=8

  VARSTA: =B a$"

  SEK: fem"$"$

  RELIGIE: rt d &a

  NATIONALITATE: r ma$a

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  32/50

  STAREA CIVILA: #a'at r"ta

  DOMICILIUL:Cra" )a

  OCUPATIA: pr fe' ara

  DATA INTERNARII: 8B(8@(?88H

  DIAGNOSTICUL LA INTERNARE: S#ler derm"e S"'tem"#a F rma D"f% a

  DIAGNOSTICE SECUNDARE: E' fag"ta Ca$d"d "#a( (Card" pat"e I'#+em"#a(E&tra'"'t le Ve$tr"#%lare( ."per# le'ter lem"e( L"t"a a Re$ala( N d%l Mamar Drept(E& #er)"#"ta(

  MOTIVELE INTERNARII: D"'f $"e!a##e$t%are de %$a$ artralg"" art"#%lare RC

  *"lateral,gle $e dreapta (

  ANTECEDENTE .EREDO!COLATERALE: tata!de#edat #% T C p%lm $ar

  mama!.TA, AVC(

  ANTECEDENTE PERSONALE FIZIOLOGICE: 'ar#"$" 5

  $a'ter" @!al d "lea # p"l #% fat m rt

  a) rt%r"

  me$ pa% a la == a$"

  ANTECEDENTE PATOLOGICE:!ape$d"#e#t m"e H @(

  CONDITII DE VIATA: L%#rea a #a pr fe' ara( Al"me$tat"e e#+"l"*rata( N% # $'%mat &"#e(

  COMPORTARE FATA DE MEDIU: r"e$tata temp r 'pat"al

  ALERGIE CUNOSCUTA: $eaga(

  MEDICATIA ADMINISTRATA INAINTEA INTERNARII: P"a'#led"$!"$trer%pt "$ )ara?88B/ C%pre$"l!"$trer%pt "$ %rma #% @ a$"(

  ISTORICUL OLII: Pa#"e$ta aflata "$ e)"de$ta #l"$"#"" $ a'tre d"$ HHB #% d"ag$ 't"#%lde S#ler derm"e '"'tem"#a, a %rmat terap"e de f $d #% Im%ra$ 2 'a'e l%$" "$ HHB!"$trer%ptd"$ #a% a "$ef"#"e$te"3, C"#l f 'fam"da! 8 p%l'e!%r" "$ "$ter)al%l HHH!?88 , DPe$"#"lam"$a t"mp de apr &"mat") = a$" 2 "$terr%pt de ?,= a$" d"$ #a% a "$d"'p $"*"l"tat""3,

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  33/50

  P"a'#led"$e, 'e "$ter$ea a pe$tr% ree)al%are( Pre "$ta artralg"" la $")el%l art"#%lat""l r RC *"laterale, art"#%lat""l r m"#" ale ma"$"l r, %mer"l r, gle $el r 2pred m"$a$t "$ dreapta3, p"#" arel r, "$' t"te de "mp te$ta f%$#t" $ala, fe$ me$ Ra>$a%d, d"'f $"e a##e$t%ate deapr &"mat") %$ a$ 2 a efe#t%at *r $+ '# p"e '" CT t ra#"# la Cra" )a #are a% el%' #a% a t%m rala a d"'f $"e"3(

  EKAMEN O IECTIV: Fa#"e' #% a'pe#t "m *"l, #% 'tergerea pl"%r"l r teg%me$tare de pefr%$te, $a' '%*t"at, pl"%r" rad"ale "$ 1%r%l *% el r, teg%me$t #% a'pe#t #er ', r"g"d,ela't"#"tate p"erd%ta, #% pl"%r" 'ter'e '" adere$te la $")el%l pla$%r"l r pr f%$de la $")el%lma"$"l r, *rate, a$te*rate "ar la #elelalte $")ele #% d"fer"te grade de "$gr 'are, a$ mal"" ale

  p"gme$tar"" 2 teg%me$te "$ 'are '" p"perJ la $")el%l gat%l%", #efe", reg"%$eade# lte%l%" '" la $")el%l mem*rel r '%per" are3, telea$g"e#ta "" la $")el%l fete" '"tr%$#+"%l%", +"p t $"e '" +"p tr f"e m%'#%lara ge$eral" ata, l"m"tarea pre+e$'"%$"",red%#erea m *"l"tat"" art"#%lat""l r m"#" ale ma"$"l r dat r"ta '#ler e" teg%me$tare,#"#atr"#" 'telate la $")el%l p%lpe" degetel r #% 'em$%l m%'#at%r"" de ' * la$J la $")el%ldeget%l%" III drept(

  EKAMENUL RADIOLOGIC: I$g%'tarea 'pata""l r art"#%lare "$tra#arp"e$e '" RC *"lateral( O'te l" a fala$ga d"'tala p l"#e *"lateral( Cal#"f"er" de te'%t%r" m " p l"#e 'ta$g, 1%'ta't"l "d"a$, %l$ar '" per"art"#%lar IF +al%#e 'ta$g(

  ARIU PASA9: #% refl%& ga'tr e' fag"a$ "$term"tte$t "$ rt 'tat"'m(E' fag+"p per"'talt"#, d"latat( St ma# al%$g"t, +"p t $ #% +"per'e#ret"e '" m%#%'( C%r*%r" l"*ere(E)a#%are "$tar "ata( %l* d% de$al +"p t $ #% 'ta a( Sta a '" "$ #adr%l d% de$al(

  GASTROSCOPIE: E' fag: pla#arde al* gal*%" "$ 6@ med"e #are $% 'e de'pr"$d la'palare( St ma#,*%l* D? l"*ere( C $#l% "" : E' fag"ta Ca$d"d "#a (

  MAMOGRAFIE ILATERALA 2MLO '" LL3: Sa$" f"*r ad"p '", fara le "%$" pat l g"#e(E# graf"#, la $")el%l le "%$"" palpa*"le: l"p m de Hmm( Re# ma$dar": # $tr la$%al(

  E G: RS, . AS, e&tra'"'t le )e$tr"#%lare(

  ECOGRAFIE CARDIACA: # rd #% #a)"tatt $ rmale( C $tra#t"*"l"tate *%$'( FE; @ ,AO,VAO,VM "$ l"m"te $ rmale( Fl%& tra$'m"tral $ rmal( IT grad I dar fara .TP( C le#t"e

  per"#ard"#a "$ #a$t"tate m"#a(ECOGRAFIE A DOMINALA: Pa$#rea' #% 'tr%#t%ra '" e# ge$"tate $ rmala( F"#at #%'tr%#t%ra d"'#ret "$ m ge$a, gra$%lara '" e# ge$"tate %' r #re'#%ta( C le#"'t tra$' $"#,VP,C P "$ l"m"te $ rmale( RD; 8,=#m, # $t%r reg%lat, IP $ rmal( RS; 8#m,# $t%r reg%lat,IP $ rmal( La $")el%l # r#ale" re$ale!med" re$al!#al#"f"ere de 8,=68,= #m( Imag"$e de#al#%l $e *'tr%#t") de 8, #m( Spl"$a H #m "$ a&%l l%$g m ge$a( Ve "#a %r"$ara "$)a#%"tate(

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  34/50

  CAPILAROSCOPIE: F $d%l e'te pal"d( Se *'er)a apr ape a$ t tal"tate $e a)a'#%lare( N% 'e *'er)a #ap"lare d"latate(

  CONSULT GINECOLOGIC: E&ame$ l #al: C l #% e& #er)"#"ta per" r"f"#"ala( S!are# ltat PAP( E&ame$ e# graf"#: %ter "$ AVF, d"me$'"%$" $ rmale, e$d metr% l"$"ar $% 'e

  e)"de$t"a a "mag"$" pat l g"#e a$e&"ale( C $#l% "e: Cl"ma& 'ta*"l" at( E& #er)"#"ta(

  PRO E FUNCTIONALE RESPIRATORII: C $#l% "e: D"'f%$#t"e Ve$t"lat r"eRe'tr"#t")a U' ara(

  DEKA: L?;?,@/ L5;?,7/ $e#0;?,5( C $#l% "e O'te pe$"e(

  EKAMENE DE LA ORATOR:

  VS. : @?! 8 2m derat a##elerat3

  .EMOLEUCOGRAMA: "$ l"m"te $ rmale

  GLICEMIE : H mg6dl / TRIGLICERIDE: Bmg6dl 2"$ l"m"te $ rmale3

  UREE : ?? mg6dl / CREATININA : 8,7= mg6dl 2 f%$#t"a re$ala "$ l"m"te $ rmale3

  COLESTEROL : ? ? mg6dl/ LD.: = 5UI6l2 )al r" #re'#%te3

  TGO;?HUI6l/ TGP; BUI6l/ GGT; HUI6l/ FA; @8UI6l 2f%$#t"a +epat"#a "$ l"m"te$ rmale3

  A$t"!N%#lear": p "t") 6 ?B8 a'pe#t $%#le lar/ ANCA: p "t") 6?8 at"p"# p!ANCA/ FR:B/ IgG: @=5UI6ml/ IgA: ??8UI6ml/ IgM: B UI6ml/ C@: HBmg / CRP: 8, mg /Cr" gl *%l"$e: $egat")/ A#.CV '" Ag. S $egat")

  C8 E'EREA (A

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  35/50

  ! a#% a t%'e 'ea#a re#e$t "$'talata, *'tr%#t"e $a ala

  ! p%l'%l per"fer"# palpa*"l 7B6m"$%t(

  ! TA 886=8 mm.g

  ! $% # $'%ma t%t%$(

  /. Ne-oia "e a 'e ali%enta 'i "e a 'e i"rata

  ! pa#"e$ta 'er)e'te me'e reg%late de @!5 r" pe "(

  ! #a)"tate *%#ala l"*era

  ! $% pre "$ta d"f"#%ltate la degl%t"t"e

  ! # $'%ma d")er'e al"me$te

  ! 'tarea de $%tr"t"e: *%$a

  ! # $'%ma d%l#"%r", leg%me, *ra$ et%r" '" fr%#te pr a'pete

  ! $% # $'%ma al# l '" t%t%$

  ! p"r "' '" re#%rg"tar" a#"de

  ! l"#+"de "$gerate "$ 1%r de ?88! 588ml6 "

  ! gre%tatea # rp rala ?0g

  ! "$alt"mea 7 #m(

  3. Ne-oia "e a eli%ina

  ! $% pre "$ta d"f"#%ltate la m"#t"%$"

  ! pre "$ta m"#t"%$" 'p $ta$e $ed%rer a'e, de 5!= r" pe "

  ! pre "$ta tra$ "t "$te't"$al $ rmal, de !? r" pe "

  ! tra$'p"rat"e "$ l"m"te $ rmale

  4. Ne-oia "e a 'e %i'ca 'i "e a a-ea o ! na #o't ra

  ! pre "$ta red are mat"$ala "$ 1%r de @8 de m"$%te

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  36/50

  ! pre "$ta artralg"" la $")el%l art"#%lat""l r RC *"laterale, art"#%lat""l r m"#" ale ma"$"l r,%mer"l r, gle $el r, p"#" arel r "$' t"te de "mp te$ta f%$#t" $ala #% red%#erea m *"l"tat""art"#%lat""l r m"#" ale ma"$"l r dat r"ta '#ler e" teg%me$tare(

  ! +"p t $"e '" +"p tr f"e m%'#%lara ge$eral" ata

  ! l"m"tarea e&te$'"e" # atel r "$ 'pe#"al "$ dreapta

  . Ne-oia "e a "or%i 'i "e a 'e o"i ni

  ! rar%l de ' m$ e'te de 7!B re pe $ apte

  ! #al"tatea ' m$%l%" e'te *%$

  ! $% 'e tre e'te $ aptea

  ! "%a $% d arme, 'e '"mte d"+$"ta

  +. Ne-oia "e a 'e i%!raca 'i "e a 'e "ez!raca

  ! pa#"e$ta e'te #apa*"la 'a 'e "m*ra#e '" 'a 'e de *ra#e '"$g%ra

  ! pre "$ta "$tere' pe$tr% t"$%ta #%rata, ade#)ata

  ! alege )e't"me$tat"a "$ f%$#t"e de a$ t"mp '" de #"r#%m'ta$te

  ! p arta "m*ra#am"$te # l rata

  ! $% '%p rta "m*ra#am"$tea gr a'a, $% p arta #" rap"

  . Ne-oia "e a %entine te%#erat ra cor# l i in li%ite nor%ale

  ! pa#"e$ta e'te afe*r"la

  ! temperat%ra # rp%l%" )ar"a a "$tre @ ,?!@ , grade Cel'"%'

  ! e'te 'e$'"*"la la fr"g

  ,. Nevoia de a me$ti$e te(ume$tele curate "i i$te(re

  ( pa#"e$ta are %$ a'pe#t f" "# "$gr"1"t

  ! par%l e'te t%$' '#%rt '" ara$1at

  ! %$g+""le '%$t ta"ate '#%rt '" "$gr"1"te

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  37/50

  ! "'" fa#e '"$g%ra t aleta, d%' "l$"#

  ! pa#"e$ta pre "$ta teg%me$t #er ', #% ela't"#"tate p"erd%ta, #% pl"%r" '" adere$te la pla$%r"le pr f%$de la $")el%l ma"$"l r, *rate '" a$te*rate, "ar la #elelalte $")ele #% d"fer"tegrade de "$gr 'are, a$ mal"" ale p"gme$tar"" 2 la $")el%l/ gat%l%" , #efe", reg"%$ea

  de# lte%l%" '" la $")el%l mem*rel r '%per" are

  ! #"#atr"#" 'telate la $")el%l p%lpe" degetel r #% 'em$%l m%'#at%r"" de ' * la$J

  ! fa#"e' de "# a$a *" a$t"$aJ

  6. Ne-oia "e a e-ita #ericolele

  ! e'te #apa*"la 'a e)"te pe #at p '"*"l per"# lele

  17. Ne-oia "e a co% nica

  ! e'te #apa*"la 'a!'" e&pr"me #lar ga$d%r"le, # m%$"#a '" # la* rea a #% e#+"pa med"#ala

  ! e'te per' a$a f arte ' #"a*"la,# m%$"#a #% t ata l%mea

  ! e'te pt"m"'ta, f"re de'#+"'a '" )e'ela

  ! e'te %' r dera$1ata d"$ #a% a d"'f $"e" a##e$t%ate de apr &"mat") %$ a$

  11. Ne-oia "e a actiona con&or% #ro#riilor cre"inte 'i -alori

  ! e'te per' a$a #red"$#" a'a,de rel"g"e rt d &a

  ! merge la *"'er"#a a$' t"ta de ' t%l e"

  ! #"te'te "*l"a '" #art" #% #ara#ter f"l f"#

  1/. Ne-oia "e a &i oc #at 'i "e a 'e realiza

  ! d re'te 'a f"e %t"la #at ma" m%lt t"mp

  ! e'te per' a$a a#t")a, m%lt%m"ta de real" ar"le e"

  ! #"te'te re)"'te de 'pe#"al"tate pe$tr% a f" mere% "$f rmata "$ #eea #e pr")e'te pr fe'"ada$'e"(

  13. Ne-oia "e a 'e recreea

  ! pa#"e$ta pre "$ta "$tere' pe$tr% a#t")"tat"le de re#reere

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  38/50

  ! a'#%lta rad" , #"te'te,%rmare'te em"'"%$"le TV

  ! "$trepr"$de pl"m*ar" "$ '# p de rela&are '" %rmea a %$ pr gram de g"m$a't"#a(

  14. Ne-oia "e a in-ata 'a i'i #a'treze 'anatatea

  ! pa#"e$ta e'te "$tere'ata 'a 'e "$f rme e de la per' $al%l med"#al de'pre e) l%t"a * l""

  ! d re'te 'a 't"e #at ma" m%lte de'pre * ala

  ! #"te'te pl"a$te, re)"'te de 'a$atate

  ! %rmea a #% 'tr"#tete tratame$t%l med"#ame$t ' '" "g"e$ d"etet"# "$d"#at de #atre med"#

  I$ %rma !ilant l i "e in"e#en"enta("e#en"enta pr")"$d 'at"'fa#erea $e) "l r f%$dame$tale, pa#"e$ta are %rmat arele pr *leme de depe$de$ta :

  ( D"'# $f rt f" "# '" p'"+"# d"$ #a% a * l"", ma$"fe'tat pr"$ d%rere la $")el%l

  art"#%lat""l rRC *"laterale, art"#%lat""l r m"#" ale ma"$"l r, %mer"l r, gle $el r 2pred m"$a$t "$ dreapta3, p"#" arel r, "$' t"te de "mp te$ta f%$#t" $ala(

  ?( Afe#tarea "$tegr"tat"" teg%me$tel r data de apar"t"a #"#atr"#"l r 'telate la $")el%l p%lpe" degetel r #% 'em$%l m%'#at%r"" de ' * la$J la $")el%l deget%l%" III drept,teg%me$t #er ' #% ela't"#"tate p"erd%ta

  @( I$t lera$ta la ef rt f" "# d"$ #a% a d"m"$%ar"" f rte" m%'#%lare '" a d%rer"l r,

  ma$"fe'tata pr"$ +"p tr f"e m%'#%lara (

  5( P"r "' !d%rere '%* f rma de ar'%ra #% 'ed"%l "$ ep"ga'tr%! "$' t"ta de re#%rg"tar"a#"de(

  Nr(Crt(

  PRO LEME O IECTIVE INTERVENTIIAUTONOME

  INTERVENTIIDELEGATE

  EVALUA

  D"'# $f rtf" "# '" p'"+"#d"$ #a% a * l"",ma$"fe'tat pr"$

  d%rere la$")el%lart"#%lat""l r RC *"laterale,art"#%lat""l r m"#" alema"$"l r,%mer"l r,

  Pa#"e$ta 'a "'"e&pr"me 'tareade *"$e at tf" "# #at '"

  p'"+"#, #%amel" raread%rer"l r "$de#%r' de @!5

  "le(

  Am a1%tat pa#"e$ta 'a 'e "$'tale e "$'al $(Am ara$1at pat%l #% le$1er"e#%rata (Am a1%tat '" "$dr%mat

  pa#"e$ta 'a "$tret"$a %$ pr gram deg"m$a't"#a med"#ala( Am e&pl"#at pa#"e$te" $e#e'"tatea efe#t%ar""e&er#"t""l r pa'")e '" a#t")e pe$tr%m *"l" area art"#%lt""l r

  D"#l fe$a#@& t*6 ", A'p"r"$a

  t*6 "(

  D%pa d%rer"led"m"$%a

  pa#"e$ta

  #apa*"la e&pr"mede *"$e(

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  39/50

  gle $el r 2pred m"$a$t"$ dreapta3,

  p"#" arel r,"$' t"te de

  "mp te$taf%$#t" $ala(? Afe#tarea

  "$tegr"tat""teg%me$tel r data de apar"t"a#"#atr"#"l r 'telate la$")el%l p%lpe"degetel r #%'em$%l

  m%'#at%r"" de' * la$J la$")el%ldeget%l%" IIIdrept, teg%me$t#er ' #%ela't"#"tate

  p"erd%ta(

  Im*%$atat"rea"$tegr"tat""teg%me$tel r '"

  pr te#t"aa#e't ra(

  Am e&pl"#at pa#"e$te" $e#e'"tateae)"tar"" e&p%$er"" la fr"g, e)"tarea# $ta#t%l%" #% apa re#e , p%rtarea de"m*ra#am"$te ade#)ata, #ald%r a'a(Am ed%#at pa#"e$ta 'af l 'ea'#a #reme +"drata$te pe$tr%refa#erea fle&"*"l"tat"" p"el""(

  Ule" de pr"m%laU$t%ra de pe'te2#ap'%le3

  Ef"#a#"taf" %rmat"mp

  @ I$t lera$ta laef rt f" "# d"$

  #a% ad"m"$%ar""f rte"m%'#%lare '" ad%rer"l r,ma$"fe'tata

  pr"$ +"p tr f"em%'#%lara (

  Pa#"e$ta 'a "'"re#apete f rta

  m%'#%lara "$terme$ de 7"le(

  Am "$' t"t pa#"e$ta la 'ala deg"m$a't"#a, %$de 0"$et terape%ta "!a

  re# ma$dat a$%m"te e&er#"t"" f" "#e pe d"fer"te gr%pe de m%'#+", pe$tr%"$tar"rea f rte" m%'#%lare( Am a1%tat

  pa#"e$ta "$ efe#t%area pr"mel r e&er#"t"" '" "!am e&pl"#at $e#e'"tatea'" "mp rta$ta a#e't ra, a'tfel "$#at ea'a "$teleaga '" 'a efe#t%e e a#e'tee&er#"t""(

  D%pa pa#"e$ta

  red *a$dmare f rtam%'#%la

  5 P"r "' !d%rere'%* f rma dear'%ra #% 'ed"%l

  "$ ep"ga'tr%!"$' t"ta dere#%rg"tar"a#"de(

  I$lat%raread%rer""ep"ga'tr"#e '"

  amel" rareafe$ me$%l%" dere#%rg"tar"a#"de

  Am adm"$"'trat med"#ame$tele pre'#r"'e de med"#:a$t"a#"de,a$t"'e#ret r"",pr te#t are ga'tr"#e(

  Am re# ma$dat pa#"e$te" 'a e)"temed"#ame$tele '" al"me$tel r 2#afea,al# l et#(3 "r"ta$te ga'tr"#( Amre# ma$dat pa#"e$te" 'a re'pe#te %$ap rt # re'p%$ at r de l"#+"de( Am'fat%"t pa#"e$ta 'a ma$a$#e "$#et,me'te#a$d *"$e( Am e&pl"#at

  pa#"e$te" "mp rta$ta %$%" rar #lar al

  D"#ar* #alm @Kt* pe "

  Omera$ ?8mg?K #p' pe "

  Met #l pram"d@K t* pe ""$a"$te de ma'a#% 1%ma de ra(

  D%pa d pa#"e$ta pre e$tat

  amel" rarelat")a pr *lemega'tr"#e

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  40/50

  me'el r '" g%'tar"l r '" e)"tarea de a'e #%l#a la !? re d%pa ma'a( Am'fat%"t pa#"e$ta 'a e)"te"m*ra#am"$tea 'tramta,# r'etele et#(Iar repa%'%l p 't pra$d"al 'a f"e "$

  p "t"e la 5= de grade( De a'eme$eaam 'fat%"t pa#"e$ta 'a e)"te r"d"#areade *"e#te '" aple#ar"le *r%'te(

  2.2 Prezentare de caz III

  NUME: M

  PRENUME: G

  DATA NASTERII : 8 (85( H=?

  VARSTA: = a$"

  SEK: fem"$"$

  RELIGIE: rt d &a

  NATIONALITATE: r ma$a

  STAREA CIVILA: #a'at r"ta

  DOMICILIUL: Cl%1!Nap #a

  OCUPATIA d"re#t r e&e#%t")

  DATA INTERNARII: 87(8 (?88H

  DIAGNOSTICUL LA INTERNARE: S#ler derm"e S"'tem"#a(F rma D"f% a

  DIAGNOSTICE SECUNDARE: P$e%m $"e I$ter't"t"ala/ .er$"e ."atala grad III/ .TP

  F rma U' ara/ IC N .A III6IV/ CIC/ Far"$g"ta Cr $"#a/ Gl '"ta/ O'te p r a/C &artr a "laterala I$#"p"e$ta/ Gla%# m Se#%$dar(

  MOTIVELE INTERNARII: fe$ me$ Ra>$a%d e&pr"mat ma"$" '" p"#" are *"lateral/"mp te$ta f%$#t" $ala!mer' d"f"#"l/ d"'p$ee #% rt p$ee/ d%rere la degl%t"t"e 2degl%t"t"ed"f"#"la3/ d%rere pre# rd"ala/ d"'f $"e(

  ANTECEDENTE .EREDO!COLATERALE: $eaga

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  41/50

  ANTECEDENTE PERSONALE FIZIOLOGICE: me$ar+a la a$" 'ar#"$" =

  $a'ter" ?

  a) rt%r" @

  me$ pa% a la =? a$"

  ANTECEDENTE PATOLOGICE: $eaga

  CONDITII DE VIATA: C re'p%$ at are( Al"me$tat"e e#+"l"*rata( N% # $'%ma t &"#e(

  COMPORTARE FATA DE MEDIU: r"e$tata temp r 'pat"al

  ALERGIE CUNOSCUTA:$eaga(

  MEDICATIA ADMINISTRATA INAINTEA INTERNARII: C"#l 'p r"$a =8mg?&?t*6 "/ Pred$"' $ =mg @t*6 "/ A'pe$ter 7=mg6 "/ Pe$t &"f"l"$ 588mg ?& t*6 "/ Omera$58mg ?& t*6 "/ A'pa#ard"$?& t*6 "(

  ISTORICUL OLII: Pa#"e$ta #%$ '#%ta #% S#ler derm"e S"'tem"#a F rma D"f% a, #%m%lt"ple "$fe#t"" p%lm $are pe f $d de f"*r a "$ter't"t"ala 'e "$ter$ea a pe$tr% e)al%are(La "$ter$are pre "$ta d"'p$ee 'e)era, p l"artralg"", t%mef"ere, d%rere pre# rd"ala, d"'f $"e,d"'fag"e, d"f"#%ltat" la depla'are, 'tare ge$erala alterata(

  EKAMEN O IECTIV: Fa#"e' '#ler derm"f rm, tela$g"e#ta "" fa#"ale, $e de

  +"p 6+"perp"gme$tare pe fata p 'ter" ara a t ra#el%", '#ler da#t"l"e, teg%me$te "$d%rate,'# r R d$a$ @5, fe$ me$ Ra>$a%d a##e$t%at '" #"#atr"#"J "$ m%'#at%ra de ' * la$J,)erget%r" al*e, 'em"a$#+"l a deget V 'ta$g, 'em$%l! r%ga#"%$"" pre'e$t!, #ra#me$te lam *"l" area ge$%$#+"l r, aplat" area l rd e" l m*are, 'em$ Patr"0 p "t") *"lateral( MVa##e$t%at *a al *"lateral, ral%r" #rep"ta$te "$ 1%matatea '%per" ara a #amp%l%" p%lm $ar ate$%ate la *a a, g m te #ard"a#e ar"tm"#e( D"$ #a% a "$d%rar"" teg%me$tare edemelegam*"ere a% f 't gre% e)"de$t"ate(

  EKAMENUL RADIOLOGIC: I$#ar#are p%lm $ara pr"$ d%*l% me#a$"'m: )a'#%lar '"

  "$ter't"t"al( C le#t"e ple%rala *"laterala "$ #a$t"tate m"#a( F #are de al)e l"ta'%prad"afragmat"# *"lateral( C rd m derat gl *al mare( A rta der%lata(

  ECOCARDIOGRAFIE DOPPLER: A !la "$el ?@ AS!@7 VMP!#% e# ge$"tate #re'#%aa '"m *"l"tate %' r red%'a( VS!5? SIV! #% m"'#are apr ape parad &ala, 8 PPVS!H VD!?B(."p 0"$e "e ma" a##e$t%at la $")el%l peretel%" "$fer" r, "$fer !lateral( Ca)"tat" drepte

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  42/50

  2AD3d"latate( I$'%f"#"e$ta tr"#%'p"d"a$a gr( II #% grad"e$t ma&"m VD!AD apr &(?=mm.g( Fl%& A #% Vma& m6'e# '" grad"e$t 5( C le#t"e ple%rala dreapta!f"*r"$a, VCI?@mm #% # lap' re'p"rat r d"m"$%at( ."p 0"$e "e la $")el%l VD(

  S!a efe#t%at # $'%lt ORL #% d"ag$ 't"#%l: S#ler derm"e( Far"$g"ta Cr $"#a( Gl '"ta( CV

  %' r +"p m *"le(

  EKAMENUL DE LA ORATOR:

  VS. : 5!

  .EMOLEUCOGRAMA: "$ l"m"te $ rmale

  GLICEMIE : 8 mg6dl / TRIGLICERIDE: 5mg6dl 2"$ l"m"te $ rmale3

  UREE : 5H mg6dl / CREATININA : 8,7B mg6dl

  COLESTEROL : ? ? mg6dl/

  TGO;= UI6l/ TGP;BBUI6l 2 )al r" #re'#%te3

  COAGULOGRMA: "$ l"m"te $ rmale

  D!DIMERI: $a$ g6ml 2)al are #re'#%ta3

  A$t"!N%#lear": 6 58 m ge$ '" $%#le lar/ FR:Q B/ C@: H8mg / C5: B/ CRP: ?,5 mg /

  C8 E'EREA (A

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  43/50

  ! TA 886=8 mm.g

  ! $% # $'%ma t%t%$(

  /. Ne-oia "e a 'e ali%enta 'i "e a 'e i"rata

  ! #a)"tate *%#ala l"*era,

  ! pa#"e$ta pre "$ta d"'fag"e

  ! # $'%ma d")er'e al"me$te,

  ! 'tarea de $%tr"t"e: pa#"e$ta a 'la*"t @ g "$ %lt"ma 'aptama$a

  ! # $'%ma d%l#"%r", leg%me, *ra$ et%r" '" fr%#te pr a'pete

  ! $% # $'%ma al# l '" t%t%$

  ! p"r "' '" re#%rg"tar" a#"de

  ! l"#+"de "$gerate "$ 1%r de ?88! 588ml6 " "$ mare parte #ea"%r"(

  ! gre%tatea # rp rala ?0g

  ! "$alt"mea 7 #m(

  3. Ne-oia "e a eli%ina

  ! $% pre "$ta d"f"#%ltate la m"#t"%$"

  ! pre "$ta m"#t"%$" 'p $ta$e $ed%rer a'e, de 5!= r" pe "

  ! pre "$ta tra$ "t "$te't"$al $ rmal, de !? r" pe "

  ! tra$'p"rat"e "$ l"m"te $ rmale

  4. Ne-oia "e a 'e %i'ca 'i "e a a-ea o ! na #o't ra

  ! pre "$ta red are mat"$ala "$ 1%r de @8 de m"$%te

  ! pre "$ta artralg"" la $")el%l art"#%lat""l r RC *"laterale, art"#%lat""l r m"#" ale ma"$"l r,%mer"l r, gle $el r, p"#" arel r "$' t"te de "mp te$ta f%$#t" $ala #% red%#erea m *"l"tat""art"#%lat""l r m"#" ale ma"$"l r dat r"ta '#ler e" teg%me$tare(

  ! +"p t $"e '" +"p tr f"e m%'#%lara ge$eral" ata

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  44/50

  ! l"m"tarea e&te$'"e" # atel r "$ 'pe#"al "$ dreapta

  . Ne-oia "e a "or%i 'i a 'e o"i ni

  ! rar%l de ' m$ e'te de @!5 re pe $ apte

  ! pa#"e$ta pre "$ta "$' m$"e dat rata d%rer"l r art"#%lare '" m%'#%lare "$te$'e

  ! "%a $% d arme

  fat"ga*"l"tate, #+" "$#er#a$at"

  +. Ne-oia "e a 'e i%!raca 'i "ez!raca

  ! pa#"e$ta e'te #apa*"la 'a 'e "m*ra#e '" 'a 'e de *ra#e '"$g%ra

  ! pre "$ta "$tere' pe$tr% t"$%ta #%rata, ade#)ata

  ! alege )e't"me$tat"a "$ f%$#t"e de a$ t"mp '" de #"r#%m'ta$te

  ! p arta "m*ra#am"$te # l rata

  . Ne-oia "e a %entine te%#erat ra cor# l i in li%ite nor%ale

  ! pa#"e$ta e'te afe*r"la

  ! temperat%ra # rp%l%" )ar"a a "$tre @ ,?!@ , grade Cel'"%'

  ! e'te 'e$'"*"la la fr"g

  5. Ne-oia "e a %entine te$ %entele c rate 'i inte$re

  ( pa#"e$ta are %$ a'pe#t f" "# t$gr"1"t

  ! par%l e'te t%$' '#%rt '" ara$1at

  ! %$g+""le '%$t ta"ate '#%rt '" "$gr"1"te

  ! "'" fa#e '"$g%ra t aleta, d%' "l$"#

  ! pa#"e$ta pre "$ta teg%me$t #er ', #% ela't"#"tate p"erd%ta, #% pl"%r" '" adere$te la pla$%r"le pr f%$de la $")el%l ma"$"l r, *rate '" a$te*rate, "ar la #elelalte $")ele #% d"fer"tegrade de "$gr 'are, a$ mal"" ale p"gme$tar"" la $")el%l/ gat%l%" , #efe", reg"%$eade# lte%l%" '" la $")el%l mem*rel r '%per" are

  ! #"#atr"#" 'telate la $")el%l p%lpe" degetel r #% 'em$%l m%'#at%r"" de ' * la$J

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  45/50

  ! fa#"e' de "# a$a *" a$t"$aJ

  6. Ne-oia "e a e-ita #ericolele

  ! e'te #apa*"la 'a e)"te pe #at p '"*"l per"# lele

  17. Ne-oia "e a co% nica

  ! e'te #apa*"la 'a!'" e&pr"me #lar ga$d%r"le, # m%$"#a '" # la* rea a #% e#+"pa med"#ala

  ! e'te per' a$a f arte ' #"a*"la, # m%$"#a #% t ata l%mea

  ! e'te pt"m"'ta, f"re de'#+"'a '" )e'ela

  ! e'te %' r dera$1ata d"$ #a% a d"'f $"e" a##e$t%ate de apr &"mat") %$ a$

  11. Ne-oia "e a actiona con&or% #ro#riilor cre"inte 'i -alori

  ! e'te per' a$a #red"$#" a'a, de rel"g"e rt d &a

  ! merge la *"'er"#a r" de #ate r" are p '"*"l"tatea

  ! #"te'te #art" #% #ara#ter f"l f"#

  1/. Ne-oia "e a &i oc #at 'i "e a 'e realiza

  ! d re'te 'a f"e %t"la #at ma" m%lt t"mp

  ! e'te per' a$a a#t")a, m%lt%m"ta de real" ar"le e"

  ! #"te'te re)"'te de 'pe#"al"tate pe$tr% a f" mere% "$f rmata "$ #eea #e pr")e'te pr fe'"ada$'e"(

  13. Ne-oia "e a 'e recreea

  ! pa#"e$ta pre "$ta "$tere' pe$tr% a#t")"tat"le de re#reere

  ! a'#%lta '" %rmare'te em"'"%$"le TV

  ! "$trepr"$de pl"m*ar" "$ '# p de rela&are '" %rmea a %$ pr gram de g"m$a't"#a(

  14. Ne-oia "e a in-ata 'a i'i #a'treze 'anatatea

  ! pa#"e$ta e'te "$tere'ata 'a 'e "$f rme e de la per' $al%l med"#al de'pre e) l%t"a * l""

  ! d re'te 'a 't"e #at ma" m%lte de'pre * ala

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  46/50

  ! #"te'te pl"a$te, re)"'te de 'a$atate

  ! %rmea a #% 'tr"#tete tratame$t%l med"#ame$t ' '" "g"e$ d"etet"# "$d"#at de #atre med"#(

  I$ %rma !ilant l i "e in"e#en"enta("e#en"enta pr")"$d 'at"'fa#erea $e) "l r

  f%$dame$tale, pa#"e$ta are %rmat arele pr *leme de depe$de$ta:

  ( D"'# $f rt f" "# '" p'"+"# d"$ #a% a * l"" '" a' #"at d"$ #a% a d%rer"" pre# rd"ale(

  ?( L"m"tarea m *"l"tat"" d"$ #a% a p l"artralg""l r "$' t"te de t%mef"ere, ma$"fe'tata pr"$d"f"#%ltatea de a 'e m"'#a (

  @( Pert%r*area '#+"m*%r"l r de ga e re'p"rat r"" %rmare a alterar"" rap rt%l%" )e$t"lat"e perf% "e(

  5( A$&"etate legata de d"'p$eea 'e#%$dara &"ge$ar"" "$ade#)ate(

  =( Al"me$tat"e "$ade#)ata d"$ #a% a pre e$te" fe$ me$%l%" de d"'fag"e

  (Afe#tarea "$tegr"tat"" teg%me$tel r legata de apar"t"a edemel r gam*"ere(

  Nr(Crt(

  PRO LEME O IECTIVE INTERVENTIIAUTONOME

  D"'# $f rt f" "# '" p'"+"# d"$ #a% a * l"" '" a' #"at d"$#a% a d%rer""

  pre# rd"ale(

  Pa#"e$ta 'a!'" e&pr"me 'tarea de *"$e atat f" "# #at '" p'"+"#, 'a pre "$te amel" rare ma1 ra a d%rer"" pre# rd"ale

  Am a1%tat pa#"e$ta pa#"e$te" 'a ad pte p@8!5= de grade2 #ap

  per$e

  Am "$)atat pa#"e$taa$g"$a pe#t rala2 e& p%ter$"#e3(

  ? L"m"taream *"l"tat"" d"$#a% a

  p l"artralg""l r "$' t"te det%mef"ere,ma$"fe'tata pr"$d"f"#%ltatea de a

  'e m"'#a (

  Pa#"e$ta "'" )a re#apata m *"l"tatea art"#%lat""l r, pe$tr% a!'" p%tea 'at"'fa#e fara d"f"#%ltate $e) "le f%$dame$tal, "$ %rmat arele @ "le(

  Amed%#at pa#"e$ta 'a er"d"#area de gre%tat

  Am a1%tat pa#"e$tag"m$a't"#a med"#ala

  La re)e$"rea "$ 'al $

  efe#t%at ma'a1 "$ am a'"g%rat # $d"t"@ Pert%r*area

  '#+"m*%r"l r dega e re'p"rat r""%rmare a alterar""rap rt%l%")e$t"lat"e

  Im*%$atat"rea '#+"m*%r"l r de ga e re'p"rat r"" Am re# ma$dat pad"afragmat"#a #% de'tra$daf"rJ/e&p"r! 't"$ma$"fe'tar"l r #l"$"#

  8 m"$ de tre" r" pe

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  47/50

  perf% "e(5 A$&"etate legata

  de d"'p$eea'e#%$dara

  &"ge$ar""

  "$ade#)ate

  Pa#"e$ta 'a "$)ete 'a depa'ea'#a '"t%at"a de a$&"etate '"'a "a ma'%r" pe$tr% # m*aterea e"

  Am "$f rmat pa#"e$em t" $al( Am "$d"$ apte '" la #ereremem*r% al fam"l"e"

  'em"'e a$d!#ap%l '" per$e3( Am "$#%rateama '" 'a "$tre*e r"ma" m%lt t"mp #% #ald, l"$"'t"t r(

  = Al"me$tat"e"$ade#)ata d"$#a% a pre e$te"fe$ me$%l%" ded"'fag"e

  Pa#"e$ta 'a re%'ea'#a "$ %rmat arele d %a "le 'a 'eal"me$te e '"$g%ra '" 'a %rme e d"eta 'a$at a'a d"$

  p%$#t de )edere al"me$tar #are 'a "$#l%da la#tate , '%#%r" pr a'pete de fr%#te '" al"me$te %' r de "$g+"t"t 2"$ mare parte pa'erate3(

  I$a"$te de a "$#epe a# re#ta 2'em"'e a$dme$t"$a$d a#ea'ta p

  8! = m"$%te d%pama$a$#e #% "$g+

  preparate '%* f rma

  "$dr%mat pa#"e$ta 'ade'fa'%rat "$ r"tm le$f" f 't "$g+"t"t(

  ( Afe#tarea"$tegr"tat""teg%me$tel r legata de apar"t"aedemel r gam*"ere

  Me$t"$erea '" "m*%$atat"rea "$tegr"tat"" teg%me$tel r '" pr te#t"a te'%t%r"l r edemat"ate(

  Am a'"g%rat pa#"e+"p ' dat( Am #a$t

  "l$"# *"la$t%l +"d"$tegr"tatea teg%me$

  pa#"e$t%l%" "$ p pre)e$"rea e'#arel r2'%t"$erea a#e't ra #"$departarea le$1er"e

  re't%r"l r al"me$tare

  1. CONC-UZII(esi sclerodermia sistemica este o afectiune relativ rara ea este importanta din cauza mortalitatii

  inalte ! cea mai inalta printre bolile reumatice ! si prin faptul ca reprezinta un model pentru alte afectiunifibrozante de organ cum sunt ciroza hepatica si fibroza interstitiala pulmonara idiopatica.

  Este foarte importanta despistarea cazurilor noi in timp util si supravegherea atentaa terapiei .

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  48/50

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  49/50

  terapeutic care pana nu demult era atitudinea obisnuita in privinta Sclerodermiei sistemice nu mai este justificat .

  In ultimii ani s!au inregistrat progrese semnificative in privinta supravietuirii datorate mai alesimbunatatirii tratamentului afectarii viscerale severe in primul rand al crizei renale sclerodermice. Si

  tratamentul simptomatic a fost perfectionat ceea ce duce la ameliorarea calitatii vietiibolnavilor.

  2. #i#-IO R FIE

  *. Roca RP Kigle 5) ! Ps chosocial aspects. In7 S stemic sclerosis Clements P= 5urst ( #eds$@altimore *BB/ Killiams L Kil"ins 4+*!4**.

  -. (enton CP @lac" C) ! Scleroderma and related disorders7 therapeutic aspects. @aillere Clin

  Rheum -+++G*3#*$7*0!24.

  2. Abu!Sha"ra ) ee P ! )ortalit in s stemic sclerosis7 a comparison ;ith the general population. =Rhematol *BB4G --7-*++!-*+-.

  3. )ihai C) Suteanu St ! (iagnostic si stadializare in sclerodermia sistemica ! etapele indispensabilepentru o conduita terapeutica corecta. )edicina moderna -++*G1740+!404.

  4. Clements P= 5urst (E si colab. ! >igh!dose versus lo;!dose (!penicillamine in earl diffuses stemic sclerosis7 anal sis of a t;o! ear double!blind randomized controlled clinical trial. ArthritisRheum *BBBG 3-7**B3!*-+2.

  /. @lac" C) ! ! A *4! ear prospective stud of treatment of rapidl progressive s stemicsclerosis ;ith (!penicillamine. = Rheumatol *BB*G *17*3B/!*4+2.

  1. Seibold =R 5urst (E Clements P= !

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  50/50

  *2.