Ingrijire Flori

of 23 /23
Amaryllis Amaryllis este o planta foarte frumoasa si interesanta. Are un aspect exotic si tropical, cu florile sale mari, asemanatore ca forma cu crinul, care cresc pe o tija lunga si dreapta, avand la baza cateva frunze subtiri. Culorile florilor variaza de la alb pana la rosu intens; exista si cateva specii cu flori pestrite. Amaryllis infloreste in cel putin 7 saptamani. Ce va trebuie: - un bulb de amaryllis - un ghiveci putin mai mare decat bulbul (sa ramana cam 5 cm intre marginile ghiveciului si bulb) - un amestec de pamant usor drenabil - un bat, pentru a sprijini tija florii Plantarea bulbului de amaryllis 1. alegeti un bulb ''rotofei'', care inca are cateva radacini la baza 2. ghiveciul trebuie neaparat sa fie mai mare decat bulbul; alegeti un vas cu diametrul de 12-17 cm este perfect, pentru ca bulbul nu trebuie sa dispuna de prea mult spatiu in jurul lui daca vrem sa il fortam sa infloreasca. 3. umpleti ghiveciul pe jumatate cu amestecul de pamant si asezati bulbul in asa fel incat 1/3 din el sa ramana in afara dupa ce umpleti tot ghiveciul cu pamant. 4. infigeti batul langa bulb, pentru ca atunci cand va fi nevoie sa puteti sa sprijiniti tija de el; florile de amaryllis sunt destul de grele pentru tulpina fragila a florii, asa ca e bine sa apelati la acest ajutor pentru a nu cauza probleme bulbului sau radacinilor. 5. se uda bine 6. asezati ghiveciul langa o sursa puternica de lumina indirecta si aveti grija ca pamantul sa fie in permanenta umed (nu ud, apa nu trebuie sa musteasca in jurul bulbului pentru ca riscati ca acesta sa putrezeasca). 7. tija va apare si creste in numai cateva saptamani, dupa care vor urma si frunzele groase, pe masura ce tulpina se va dezvolta.

Embed Size (px)

description

O colectie de informatii despre ingrijirea florilor de apartament.

Transcript of Ingrijire Flori

Page 1: Ingrijire Flori

AmaryllisAmaryllis este o planta foarte frumoasa si interesanta. Are un aspect exotic si tropical, cu florile sale mari, asemanatore ca forma cu crinul, care cresc pe o tija lunga si dreapta, avand la baza cateva frunze subtiri. Culorile florilor variaza de la alb pana la rosu intens; exista si cateva specii cu flori pestrite. Amaryllis infloreste in cel putin 7 saptamani.

Ce va trebuie:- un bulb de amaryllis- un ghiveci putin mai mare decat bulbul (sa ramana cam 5 cm intre marginile ghiveciului si bulb)- un amestec de pamant usor drenabil- un bat, pentru a sprijini tija florii

Plantarea bulbului de amaryllis

1. alegeti un bulb ''rotofei'', care inca are cateva radacini la baza2. ghiveciul trebuie neaparat sa fie mai mare decat bulbul; alegeti un vas cu diametrul de 12-17 cm este perfect, pentru ca bulbul nu trebuie sa dispuna de prea mult spatiu in jurul lui daca vrem sa il fortam sa infloreasca.3. umpleti ghiveciul pe jumatate cu amestecul de pamant si asezati bulbul in asa fel incat 1/3 din el sa ramana in afara dupa ce umpleti tot ghiveciul cu pamant. 4. infigeti batul langa bulb, pentru ca atunci cand va fi nevoie sa puteti sa sprijiniti tija de el; florile de amaryllis sunt destul de grele pentru tulpina fragila a florii, asa ca e bine sa apelati la acest ajutor pentru a nu cauza probleme bulbului sau radacinilor.5. se uda bine6. asezati ghiveciul langa o sursa puternica de lumina indirecta si aveti grija ca pamantul sa fie in permanenta umed (nu ud, apa nu trebuie sa musteasca in jurul bulbului pentru ca riscati ca acesta sa putrezeasca).7. tija va apare si creste in numai cateva saptamani, dupa care vor urma si frunzele groase, pe masura ce tulpina se va dezvolta.8. ghiveciul trebuie intors o data la cateva zile, pentru ca tija florii sa fie expusa egal la lumina si sa creasca drept. 9. amaryllis poate fi tratat la 2-3 saptamani cu o substanta fertilizatoare solubila, diluata la jumatate.10. dupa ce florile s-au ofilit, taiati tija pana deasupra bulbului si udati in continuare, pana toamna, cand planta intra in perioada de repaus; vara puteti scoate ghiveciul cu amaryllis afara, daca il plasati intr-un loc cu umbra partiala.

Cum sa fortam un bulb de amaryllis sa infloreasca de sarbatori1. pentru a avea flori de amaryllis pe perioada sarbatorilor de iarna, taiati tija plantei dupa ce aceasta nu mai face flori, dar lasati frunzele sa creasca in continuare. puteti tine ghiveciul afara pe timpul verii, intr-un loc cu umbra partiala. 2. pamantul trebuie sa fie mereu umed, dar nu foarte ud.3. nu mai tratati planta cu substante fertilizatoare incepand cu luna august.4. cand temperaturile de afara scad si vine momentul sa bagati planta in casa (septembrie-octombrie), mutati ghiveciul intr-un loc racoros si uscat si nu mai udati planta deloc. In acest moment, foliajul este deja uscat. Daca doriti ca amaryllisul dvs. sa fie inflorit in perioada sarbatorilor de iarna, incetati udarea cu 10-12 saptamani inainte de acest moment.

Page 2: Ingrijire Flori

5. lipsa foliajului si a apei va forta planta sa dea alta tulpina. Incepeti sa udati amaryllisul imediat ce apare noua tija si mutati ghiveciul intr-un loc cald si luminos (eventual insorit); in curand vor aparea si frunzele.6. dupa ce florile se ofilesc, reluati pasii descrisi pana acum.

Cum infloreste un amaryllis1. pentru ca planta dvs. sa infloreasca normal, taiati-i tija dupa ce nu mai infloreste, dar lasati frunzele sa creasca in continuare, cat mai mult timp. Tineti ghiveciul intr-o zona cu lumina puternica, fie in casa, fie afara, daca timpul permite acest lucru. 2. pamantul trebuie sa fie mereu umed, dar nu foarte ud.3. din luna august nu mai tratati planta cu substante fertilizatoare.4. aduceti ghiveciul in casa inainte sa dea primul inghet si asezati-l intr-un loc racoros, la lumina puternica, indirecta.5. frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca si vor cadea in jurul lunii decembrie. Udati planta in continuare, ca de obicei, si noua tija va aparea in 1-2 luni. Mutati planta intr-un loc cald si insorit. La scurt timp vor aparea si frunzele, apoi florile.6. daca florile se usuca, luati pasii de la capat. Daca lasati planta sa infloreasca natural, florile vor fi mai mari.

Ingrijirea amaryllisului- indiferent de metoda pe care o alegeti pentru a face planta sa infloreasca, reincepeti sa udati planta dupa ce a inflorit.- pe masura de bulbul de amaryllis creste, trebuie sa il plantati intr-un ghiveci din ce in ce mai mare.- si bulbii de amaryllis produc bulbi laterali, la fel ca gladiolele sau narcisele. Bulbii cei mici trebuie inlaturati cu grija si plantati separat, daca doriti sa aveti mai multe plante. Fiind foarte mici, acestia au nevoie de mai mult timp pana sa infloreasca (chiar 1 an). - pentru a forta bulbii sa infloreasca este nevoie de o temperatura putin mai ridicata, insa florile se vor mentine mai mult daca planta este tinuta intr-o camera mai racoroasa.- daca planta nu intra in perioada de repaus, inlaturati frunzele ramase si schimbati-i ghiveciul.- aveti grija ca bulbul si partea superioara a plantei sa nu fie atacate de daunatori.- motive din cauza carora planta nu infloreste: nu a trecut prin perioada de repaus, lumina insuficienta pe perioada de crestere, pamantul nu are suficiente substante nutritive.

Page 3: Ingrijire Flori

Azaleea (rhododendron)

Frunzele, persistente, sunt mici, acoperite cu pubescenta fina. Florile de culoare rosie au diametrul de 4-5 cm. si sunt grupate cate 5-6 in buchet. O planta de circa 50 cm. inaltime, poate avea pana la 300 de flori deschise simultan. Temperatura optima de crestere este de 22-25 grade  C. In timpul zilei si 16-18 grade C. noaptea. Temperatura apei de udare are un rol important in cresterea plantei. Udarea cu apa rece are drept consecinte aparitia de pete galbene pe frunze si incetinirea cresterii. Cresterea vegetativa este favorizata de zilele lungi.

Azaleea trebuie asezata intr-un ambient semiumbrit si daca aveti posibilitatea in timpul verii o puteti scoate in aer liber, preferabil in gradina ingropand ghiveciul in pamant sau pe terasa ori balcon. Apa este un factor extrem de important pentru azalee. Necesita multa apa, mai ales vara. Substratul nu trebuie sa se usuce niciodata. Udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara trebuie evitata deoarece sistemul radicular foarte fin si dens este expus asfixierii si putrezirii. Udarea se poate realiza direct pe substrat sau prin infiltrare. Udarea si pulverizarea fina trebuie realizata cu apa dedurizata, apa de ploaie fiind ideala.Este bine sa se evite udarea cu apa de la robinet, deoarece azaleea este o specie acidofila, adica nu suporta calcarul din apa. Substratul trebuie sa aiba un continut ridicat in materie organica si capacitate mare de retinere a apei. El se alcatuieste din turba, scoarta de copac, cetina de brad, balegar.

Azaleea este prin excelenta o planta calicifuga, care necesita un pH = 4-5 in substratul de cultura. In perioada infloririi planta trebuie fertilizata cu solutii minerale in concentratii reduse, o data la doua saptamani. Ciupirea lastarilor este o lucrare importanta care se executa cu scopul de a stimula capacitatea de ramificare a plantei. Astfel se indeparteaza varfurile lastarilor pentru a favoriza emiterea si cresterea lastarilor laterali, marind astfel volumul plantei si a numarului de flori. Dupa trecerea florilor se recomanda transplantarea in ghivece cu 2-5 cm. mai mari in diametru. In general este bine sa nu se foloseasca vase prea mari si, mai ales, sa nu fie prea inalte.

In primavara se elimina florile trecute, aplicand taietura sub ele, inlaturand cu aceasta ocazie si lastarii subtiri sau pe cei amplasati necorespunzator. Vara trebuie udata prin pulverizare si amplasata in locuri ferite de insolatie. Toamna se transfera in locuri racoroase si luminoase pentru parcurgerea perioadei de repaus. Daca temperatura este prea ridicata si udarea insuficienta, florile si bobocii florali se vestejesc. Aceasta situatie poate fi remediata prin introducerea ghiveciului in apa calduta pentru 20 de minute. Daca planta este expusa la curenti de aer sau substratul este mentinut saturat cu apa, bobocii raman verzi si florile nu se mai dezvolta. In acest caz planta trebuie asezata intr-un loc ferit de curenti si udata moderat.

Page 4: Ingrijire Flori

CRINUL PACII

Informatii generale: - frunzele sunt verzi, prelungi, gofrate si ondulate pe margini;- florile sunt formate dintr-o spata alba si un spadice galben.  Ingrijire: - prefera locurile luminoase mai ales iarna;  vara daca este scoasa afara prefera locurile cu semi-umbra- iarna temperatura minima pe care o suporta este de 14 - 15 grade Celsius, iar vara temperatura trebuie sa fie moderata;- vara  are nevoie de umiditate mare; se pulverizeaza apa pe frunze; iarna se reduc udarile; excesul de apa duce la putrezirea radacinilor- pentru o inflorire bogata este bine sa i se administreze ingrasaminte de primavara devreme pana spre toamna. Se pot folosi solutii nutritive pentru plante cu flori, in concentratii de 0,1-0,2% sau clasicul must de balegar diluat 1/10 cu apa o data la 2 saptamani.

Inmultire: 

Cand plantele au crescut foarte mult si au cuprins tot pamantul din ghiveci, trebuie realizata transplantarea, ocazie cu care se poate realiza si inmultirea plantei prin divizare. Operatia se poate realiza primavara sau toamna. Divizarea se va face cu mare atentie pentru a nu rani rizomii.

Este posibil ca in urma unei divizari traumatizante, noile plante sa prezinte la inceput multe frunze galbene. Nu este o problema grava; in cateva luni isi revin. Pentru ca operatia de divizare sa reuseasca 100%, fragmentele de tufa, mai ales daca au taieturi, zgarieturi, radacini rupte, este bine sa fie pulverizate pe locul ranit cu praf de carbune sau un fungicid (de ex. Dithane). Daca radacinile lor nu sunt foarte mari, se pot tine un timp in apa, in vase de sticla, la lumina pana cand inradacineaza bine.

Page 5: Ingrijire Flori

DracaenaEste o planta cu tulpini svelte care poarta in varf o corona de frunze, avand per ansamblu aspectul unui palmier, asa incat prezenta ei in apropiere poate linisti dorul indragostitilor de peisajele exotice, cu palmieri. Denumirea sa provine din limba greaca de la cuvantul "dracina" care se traduce prin "zmeoaica". Sucul acestei plante, uscat, se mai numeste si "sange de dragon" datorita culorii portocaliu-roscat. Este recomandata iubitorilor de plante incepatori sau foarte ocupati intrucat ingrijirea ei este relativ simpla daca se cunosc si se respecta cateva reguli de baza.

Prezentare Se prezinta sub forma unui copacel, asemanator unui palmier. Frunzele sunt verzi, in forma de spada, lungi si late.Florile apar primavara si vara doar la plantele batrane. Poate atinge inaltimea de 120-130 cm. Are o longevitate mare, chiar si in conditii de apartament.

Ingrijire Ii sunt benefice temperaturile usor mai scazute - vara intre 18-20 de grade Celsius, iar iarna suporta bine chiar si 8-10 grade Celsius. Lumina ii este benefica si ea, dar nu este indicat sa stea direct in bataia soarelui. Pe de alta parte frunzele i se vor decolora daca lumina va fi insuficienta. Procesul de udare este foarte important intrucat cantitatea de apa primita este vitala. Excesul de apa sau lipsa acesteia pot duce la ingalbenirea frunzelor, iar daca umezeala este prea mare radacinile pot putrezi. Aerul din incapere nu trebuie sa fie prea uscat pentru ca varfurile frunzelor pot deveni brune si se pot usca. De aceea este bine ca frunzele sa fie sterse cu o carpa umeda sau sa se pulverizeze cu apa cat mai frecvent.

Inmultire Se inmulteste prin butasi. De la baza sau din varful plantei se desprind cu grija lastari de circa 10 cm care se pun la inradacinat in ghivece cu nisip. Caldura si umiditatea ridicata sunt foarte importante pentru reusita procesului de inmultire. Transplantarea se face primavara, odata la 2-3 ani. Tot primavara este indicat sa se schimbe pamantul de la suprafata ghiveciului.

Atentie la Curent, paianjenii si molii care ii pot fi foarte daunatori.

Page 6: Ingrijire Flori

GardeniaFamila: RubiaceaeOrigine: Sud-estul Chinei, JaponiaInaltime: 60-90 cm Diametru: 90-180 cmExpunere: partial umbra

Descriere:Gardenia este un arbust preferat de multi gradinari si iubitori de plante, care are flori albe, lucioase si foarte parfumate si frunze de culoare verde-inchis. IngrijireDaca vreti sa cresteti o gardenie, va trebui sa ii creati un mediu asemanator celui in care creste in natura: ziua sa fie cald iar noaptea, racoare si umezeala. Arbustul se planteaza in pamant bogat, acid (4,5 - 5,5 pH). O planta nou cumparata are cu siguranta acest tip de pamant. Compostul trebuie sa fie poros, astfel incat sa lase apa sa se scurga rapid si totusi sa mentina umezeala. Gardenia se transplanteaza in mod normal o data la 2-3 ani, dar se poate si mai devreme, daca radacinile au consumat tot spatiul din ghiveci.

UdareaEste obligatoriu sa udati gardenia in anotimpurile uscate. De asemenea, pamantul trebuie sa fie mereu jilav. Udarea este foarte importanta pentru ca de ea depinde numarul de boboci pe care il va avea planta la maturitate. Daca gardenia dvs. are multi boboci dar este udata prea putin, majoritatea bobocilor vor cadea inainte de a se deschide. Prin urmare, cand planta imboboceste este bine ca pamantul sa fie mereu umed; suprafata sa trebuie sa fie mereu jilava la atingere. Udati planta de sus in jos, adica turnati apa pe pamant, nu in tavita ghiveciului. Daca gardenia trebuie udata frecvent, asta nu inseamna sa ii lasati radacinile sa stea in pamant imbibat cu apa. Drenajul este foarte important. Frunzele si bobocii gardeniei cad atunci cand planta e udata prea abundent. Frunzele capata o culoare palida, uneori chiar galbena, iar venele raman verzi. Daca se intampla acest lucru, problema se poate corecta prin adaugarea de sulfat de fier in pamantul din ghiveci, care se gaseste in magazinele specializate. Amestecul obisnuit care se utilizeaza este de 1,2 g de sulfat de fier la aproape 4 litri de apa. Gardenia se uda cu aceasta solutie o data sau de doua ori pe saptamana, timp de o luna, sau pana cand planta s-a insanatosit.

TemperaturaIn timpul zilei gardenia prefera temperaturi de 21-22°C. Temperaturile din timpul noptii sunt foarte importante pentru procesul de inflorire; daca acestea cresc mai mult de 15-16°C, chiar si pentru cateva nopti la rand, nu vor mai aparea alti boboci. In plus, gardenia nu suporta schimbarile bruste de temperatura, si nici curenti de aer, fie ei calzi sau reci. In concluzie, orice schimbare in mediul in care sta planta va duce la caderea bobocilor.

LuminaCa toate plantele care infloresc, gardenia are nevoie de lumina puternica pentru a inflori, dar nu soare direct, mai ales pe timpul verii. Razele directe ale soarelui creaza caldura uscata, care nu e buna pentru plantele care iubesc umidtatea. Prin urmare, cel mai bun loc din casa este o fereastra orientata spre sud, dar protejata de o perdea. Daca vremea noroasa dureaza mai mult de 3-4 zile, bobocii vor cadea sau planta nu va mai produce boboci deloc. Pentru a preveni acest lucru, plasati o sursa artificiala de lumina in preajma gardeniei.

Page 7: Ingrijire Flori

UmiditateaGardenia nu tolereaza aerul uscat (nivelele joase de umiditate). Plasati langa ghiveciul cu gardenii o tavita cu apa. De asemenea, stropirea foliajului este o metoda buna, desi uneori nu e bine sa stropiti si bobocii. Umiditatea crescuta ajuta si la prevenirea infestarii cu paienjeni rosii.

FertilizareaGardenia trebuie tratata cu o substanta fertilizatoare o data pe luna, cand planta creste. Folositi o substanta solubila acida si cititi bine instructiunile de pe sticla inainte, pentru a respecta proportiile. Este insa foarte posibil ca fertilizatorul sa schimbe pH-ul pamantului. Daca frunzele capata o culoare palida, probabil ca nu primeste destul nitrogen - nu confundati acest simptom cu cloroza despre care am vorbit mai sus (la cloroza frunzele au vene verzi).

DaunatoriSunt multe insecte care pot ataca gardenia daca nu sunt folosite masuri preventive sau de control.Cele mai daunatoare sunt puricii plantelor, afidele, paienjenii, fluturii albi si coleopterele.

Inmultire: 1. Butasi, in februarie.2. Divizarea radacinilor, numai cand temperatura este de 27C.

Page 8: Ingrijire Flori

Guzmania

Guzmania este o planta foarte indragita, dar putina lume stie ca este o planta efemera, care ne va bucura prin frumusetea ei doar 6 luni pana la un an. Ea necesita a fi inlocuita periodic cu o planta tanara, pentru continuitatea decoratiunii. Frunzele sunt dispuse in rozeta, arcuite, de culoare verde deschis. Lungimea normala a frunzelor este de cca. 20-30 cm. Inflorescenta este de culoare alba, portocalie, galbena, mov sau rosie. Florile propriu-zise sunt mici, nesemnificative, traiesc putin, 1-2 saptamani, dar inflorescenta se mentine decorativa cca. 4-8 saptamani.

Dupa uscarea inflorescentei, planta intra intr-o perioada de repaus, cand, daca este un exemplar viguros si a beneficiat de o buna ingrijire, va produce un pui lateral. Incet-incet, planta mama se va devitaliza, permitand puiului sa se dezvolte. Momentul oportun de detasare a puiului este cand acesta pare indeajuns de viguros, de marime aproximativ jumatate din marimea plantei-mama, iar planta mama este devitalizata in mare proportie. Atunci, puiul se detaseaza si se replanteaza intr-un ghiveci separat, de dimensiuni nu prea mari fata de marimea puiului, si se ingrijeste normal.

Guzmania se adapteaza bine in spatii cu lumina indirecta. Suporta temperatura medie, fara excese. Pamantul se va pastra umed, dar nu se va uda in exces (in substrat prea ud planta putrezeste foarte usor). Rozeta centrala trebuie mentinuta pemanent umeda, prin pulverizare abundenta sau prin turnarea unei cantitati mici de apa. Apa din rozeta centrala trebuie inlocuita periodic, iar baza rozetei trebuie curatata cu o carpa sau un burete umed. Este de dorit utilizarea apei de ploaie pentru operatiunile mentionate mai-sus.

Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi, este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam. Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.

Page 9: Ingrijire Flori

Kalanchoe blossfeldiana Familie: Crassulaceae Origine: MadagascarTip: planta perenaInaltime: pana la 30 cm Diametru: pana la 30 cm Expunere: plin soare sau semi-umbra Pamant: usor drenabil Perioada de inflorire: tot anul Descriere:Este o planta mica, suculenta, cu frunze de un verde inchis si flori rosii, galbene, portocalii, roz si albe. Inflorescentele sunt mici, tubulare si seamana cu niste stelute.

Cultivare si ingrijire:Kalanchoe este o planta usor de cultivat; ea are nevoie de temperaturi crescute si ingrijiri minime. Poate fi crescuta ca planta de apartament, dar si ca planta de gradina, atata timp cat nu este plantata in gradina, ci in ghiveci. Temperatura ideala in care se dezvolta si infloreste variaza intre 12-30C. Kalanchoe este foarte sensibila la frig - daca e expusa numai cateva ore la temperaturi aproape de 0C planta va muri. Planta adora sa stea singura, intr-un ghiveci mic. Cu toate acestea, cu cat este mai mare ghiveciul, cu atat vor fi si frunzele mai mari. Evitati sa plantati in acelasi ghiveci cu kalanchoe alte plante decorative; transplantati floarea in fiecare primavara, adaugand pamant proaspat.

Kalanchoe creste relativ greu, atingand in medie 15-45 de cm; la plantele batrane, tulpina devine lemnoasa. Radacinile sunt foarte sensibile si este recomandat sa plantati kalanchoe in ghivece de ceramica care permit aerarea mai buna a radacinilor. Plasati pe fundul ghivecelor un strat de pietricele pentru a asigura un bun drenaj si folositi numai compost usor, cu multa turba, si nisip. Inlaturati intotdeauna excesul de apa care se aduna in tava si nu lasati ghiveciul sa stea in apa.

Planta are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta; daca nu primeste suficienta lumina frunzele se inrosesc pe margine. Vara nu o plasati in plin soare pentru ca frunzele sale, care contin multa apa, se vor arde. Primavara devreme si toamna, razele directe ale soarelui sunt destul de slabe cat sa nu raneasca planta.

Udati bine planta atunci cand pamantul este uscat la atingere, dar nu exagerati, pentru ca ii pot putrezi radacinile. Apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei. Kalanchoe rezista si intr-un mediu uscat, dar nu pentru mult timp, pentru ca ii va afecta serios dezvoltarea; planta va avea nevoie de o perioada de adaptare cand va reveni la un mediu normal, si in aceasta perioada e bine sa evitati sa o udati pe frunze.

Cand florile incep sa se usuce, taiati-le si lasati planta sa se odihneasca; de asemenea, dupa ce rupeti florile este bine sa reduceti udarea, pentru ca pe perioada de repaus floarea are nevoie numai de putina apa. In curand vor aparea noi boboci si planta va inflori din nou. Aceasta alternanta de perioade de inflorire si de odihna va continua tot anul, indiferent de anotimp. Nu uitati insa ca inflorirea este direct legata de cantitatea de lumina pe care o primeste. Cu alte cuvinte, daca ii asigurati plantei un maxim de 8-10 ore de lumina pe zi planta va imboboci

Page 10: Ingrijire Flori

continuu. Dupa aparitia bobocilor, planta poate primi mai putina lumina, pentru ca, pana la urma, prea multa lumina va duce la o dezvoltare generala buna, dar va reduce sansele de inflorire. Kalanchoe tinde sa infloreasca mai mult toamna pana primavara devreme, din cauza ca zilele sunt mai scurte in aceste anotimpuri.

Tratati planta cu un fertilizator lichid la fiecare 2-3 saptamani.

Inmultire:Kalanchoe se inmulteste foarte usor prin butasi, care vor inflori foarte usor, mai usor chiar decat planta mama. De obicei noile plante prind radacini in 2 saptamani. Se procedeaza in modul urmator: se taie butasi de 5-8 cm lungime si se inlatura frunzele de jos; se umple un ghiveci adanc cu pamant (ideal, cu acelasi tip de pamant ca la planta-mama) si se pune butasul pana la nodul din care s-au rupt frunzele. Se uda mai rar decat plantele obisnuite si se plaseaza intr-un colt calduros si in 14-21 de zile se poate transplanta intr-un ghiveci obisnuit.

Probleme:Kalanchoe este in general rezistenta la boli sau insecte, dar poate fi atacata de afide, cosenile, purici de plante, nematode. Simptomele cel mai des intalnite, in afara de prezenta insectelor pe tulpina sau frunze, sunt frunze ofilite, care par rupte sau mancate. Impotriva daunatorilor este de preferat sa utilizati substante non-toxice, pentru ca planta este sensibila la diferite substante chimice.

Sfat:Atunci cand cumparati o kalanchoe, alegeti o planta cu aspect general bun, cu o forma frumoasa, cu frunze sanatoase si flori cu culori vii. E recomandat sa cumparati plante cu cel mult jumatate din boboci deschisi, decat plante cu toti bobocii infloriti. Nu uitati sa veroficati daca are daunatori.

Page 11: Ingrijire Flori

Mandarin (lamai, portocal, calamondin )

In primul rand au nevoie de foarta multa lumina. Este adevarat, in sezonul rece se multumesc si cu putina, dar daca doriti sa aveti in primavara un copacel inflorit, tineti-l cat mai aproape de o fereastra luminata. Pe timpul verii, scoateti citricele in gradina, pe terase sau pe balcoanele insorite, aerul, lumina soarelui, apa de ploaie, le ajuta sa se dezvolte armonios si sa isi imbogateasca foliajul. Florile lor va vor parfuma serile calde ale verii. Tot in aceasta perioada, insistati cu udarile, nu lasati pamantul sa se usuce in ghiveci, el trebuie mentinut jilav, nici foarte umed, imbibat cu apa, dar nici uscat. Cel mai bun pamant este un amestec de pamant de padure si pamant de flori, bine aerisit, care sa permita scurgerea apei.

Iarna temperatura trebuie sa fie mai scazuta, de 15 grade Celsius, udarile odata la cateva zile, sau chiar saptamanal in camerele reci cu lumina slaba. In perioada de inflorire, temperatura ideala este cea a camerei, nu ar trebui sa depaseasca 20 de grade Celsius, pentru ca poate avorta florile. De regula, acum se poate fertiliza cu un ingrasamant special pentru citrice.

Pamantul din vas trebuie sa permite scurgerea usoara a apei. Pe fundul ghiveciului asezati un strat de cioburi de ceramica de la ghivece vechi, sparte, sau pietris si moloz. Pamantul trebuie sa fie un amestec de turba si pamant de flori, in proportii de 1:1.

Nu udati cu apa de la robinet! Este excelenta apa de ploaie, cu care ii puteti pulveriza si frunzele, Daca nu aveti posibilitatea sa o obtineti, lasati cel putin 24 de ore o galeata cu apa de robinet la temperatura camerei, pe care apoi puteti sa o folositi pentru udat. Nu udati foarte des, mai ales iarna!

Atentie la plantare!In jurul radacinilor, citricele au o retea alcatuita din hifele unei ciuperci alaturi de care planta traieste in simbioza. In nici un caz, nu curatati de tot radacina copacelului, cand o plantati in alt ghiveci lasati si pamant din cel vechi in jurul radacinilor. Nu uitati sa le lasati sa se dezvolte, deci alegeti intotdeauna un vas cu diametrul potrivit pentru marimea copacului.

Inmultirea citricelorCitricele se inmultesc prin seminte, prin butasire sau altoire. In cazul inmultirii prin seminte, ele vor incolti intr-o luna. Plantele rezultate sunt, de regula, folosite ca port-altoi, pentru ca fructifica de abia peste multi ani. Butasirea se face la inceputul verii, materialul de inmultire trebuie sa aiba toate conditiile pentru a dezvolta radacini. Butasii se taie din crengi groase cat un creion, si se pun in vase cu amestec de pamant de flori, turba si nisip, un sol usor, in care radacinile tinere se pot dezvolta usor. Altoierea se face obligatoriu vara, pentru citricele provenite din samanta. Plantele altoite vor fructifica mult mai repede, in 2-3 ani.

Page 12: Ingrijire Flori

Tillandsia Cyanea

DescriereTillandsia cyanea poate fi descrisa pe scurt ca un bulgare de frunze verzi din mijlocul caruia tasneste o floare ostentativa, care iese in evidenta prin frumusetea si forma ei ciudata. Florile apar la sfarsitul primaverii sau toamna si de obicei dureaza cateva luni. Inflorescentele au forma unui pampon turtit; in realitate, ele sunt formate din bractee roz din care ies flori mai mici, albastre, cate 1-2 odata.

Ingrijire si cultivareTillandsia cyanea prefera lumina puternica, dar indirecta. Are nevoie de o temperaturi medii, 10-18 C noaptea si minim 20 C ziua. Se planteaza intr-un amestec de compost afanat, usor drenabil, realizat din 2 parti turba, 1 parte pamant lutos si 1 parte nisip sau perlita. Amestecul de pamant trebuie sa fie mentinut umed in continuu, dar nu uitati ca apa in exces dauneaza radacinilor. Tratati tillandsia cu o substanta fertilizatoare echilibrata, diluata la jumatate din concentratie (respectati instructiunile de pe ambalaj).In ceea ce priveste mediul in care se planteaza, tillandsia prefera ghivece destul de mari incat radacina sa nu stea inghesuita; un ghiveci prea mare duce in cele din urma la putrezirea radacinilor, prin excesul de apa care ramane in pamant. Pamantul se uda zilnic, pentru a fi mereu umed. De asemenea, foliajul se stropeste cu apa, mai ales in zilele cu temperaturi ridicate. 

InmultireTillandsia cyanea se inmultesc prin divizare sau prin seminte. Divizarea plantei se poate face in orice perioada a anului. Semintele germineaza daca sunt asezate intr-un amestec de turba cu pietris, si se mentin la 18 C; semintele au nevoie de lumina pentru a germina.Dupa ce infloreste, planta va muri si va produce lastari tineri, care pot fi indepartati de planta-mama si plantati separat. In 2-3 ani, acestia vor inflori.

Boli si daunatoriTillandsia nu prea este atacata de daunatori. Cosenilele sunt printre cele cateva insecte care pot pune probleme. Acestia se pot tine sub control cu o solutie de apa amestecata cu sapun sau cu o solutie din comert, caz in care se administreaza conform instructiunilor de pe ambalaj.

Page 13: Ingrijire Flori

Trandafir de ghiveci Ca si trandafirii de gradina ei iubesc lumina si suporta cateva ore de soare direct in prima parte a zilei. In spatii protejate ei isi vor alungi crengile catre zonele mai bine luminate si exista riscul sa-si piarda florile si o parte din boboci din cauza luminii deficitare. Temperatura este un factor important pentru buna dezvoltare a unui trandafir si in mod special pentru un trandafir plantat in ghiveci. In mod evident, conditiile de mediu in spatii protejate sunt diferite de cele de gradina asa ca trebuie pastrat echilibrul fragil intre factorii de mediu.

Multi dintre posesorii de trandafiri de ghiveci se plang ca, la scurt timp dupa achizitionare, planta isi pierde frunzele si florile iar ei nu stiu cum sa procedeze pentru a remedia situatia. Aceasta deteriorare a plantei se datoreaza in principal schimbarii de temperatura, umiditate relativa si de intensitate a luminii. Apartamentele au temperaturi ridicate dar umiditate in aer aproape ca nu exista. Intensitatea luminii are valori rezonabile numai in dreptul ferestrei. Din nefericire tot in dreptul ferestrei este amplasat si caloriferul care degaja o caldura intensa si uscata. De aceea, recomandarea mea este ca trandafirul sa fie amplasat mai degraba intr-un balcon inchis, daca el exista si daca temperaturile nu scad prea mult sub 10-12 grade C in perioada rece a anului. In plus, aerisirea se poate face mai usor iar umiditatea relativa se pastreaza in jur de 60%. Trandafirii pitici infloresc abundent, iar timpul necesar pentru dezvoltarea unui boboc pana la floare deschisa este atat de scurt incat va poate surprinde. Vara cand soarele arde cu putere e bine sa umbriti partial trandafirul pentru ca va duce rapid la evaporarea apei din sol si planta uraste in egala masura uscaciunea ca si apa care balteste.

Florile si frunzele sunt de dimensiuni mai mici decat cele intalnite la trandafirii de ghiveci dar au aceeasi gratie. Perioada de inflorire este din primavara pana in toamna. Majoritatea trandafirilor la ghiveci se achizitioneaza la sfarsitul iernii si la inceput de primavara, dar o inflorire care se desfasoara iarna este una fortata. Lasati planta sa intre in ritm normal de inflorire in anul urmator achizitionarii ei. Aceasta inseamna ca iarna ii veti acorda o pauza binemeritata cu udare mai rara si temperaturi mai scazute (nu mai putin de 10 grade).

Avand un spatiu mic de desfasurare planta are nevoie de un sol de foarte buna calitate cu drenaj eficient dar care sa ramana suficient timp reavan. Ghivecele pot fi din ceramica sau din material plastic, dar e bine sa le alegeti in functie de conditiile de mediu pe care le aveti in spatiul de gazduire al trandafirului. Trebuie sa stiti ca un ghiveci din plastic este usor si ca apa nu se pierde prin peretii lui dar nu protejeaza deloc planta in cazul unor variatii mari sau bruste de temperatura. Ghivecele ceramice sunt mai grele si predispuse la spargere, mai ales daca aveti animale de companie in casa sau copii mici. Apa se pierde usor prin peretii lor si din aceasta cauza pamantul se usuca mai des si mai intens. El poate proteja planta de frig pe o perioada scurta.

Udarea se face cu grija, asa incat pamantul sa fie mereu reavan. In cazul in care puneti apa prea multa la radacina, ea o sa se scurga in tavita. N-o lasati acolo mai mult de 1-2 ore pentru ca va duce la putrezirea radacinilor si la aparitia unor mucegaiuri. Daca nu veti uda trandafirul suficient frunzele de vor vesteji, florile vor cadea si in scurt timp acesta va muri. In zilele calde, de preferat dimineata, ii puteti stropi pe frunzis cu apa dedurizata si la temperatura camerei. Atentie, nu trebuie sa abuzati cu dusurile. Aerisirea este foarte importanta. In cazul in care ea este insuficienta pot aparea diverse boli si daunatori care chiar pot distruge trandafirul. Cum am mai amintit, umiditatea relativa este un factor determinant.

Page 14: Ingrijire Flori

Ingrasamintele folosite cu succes la trandafirul pitic sunt cele pentru plante cu flori. Daca ingrasamantul va fi bogat in azot, trandafirul dumneavoastra va creste rapid, dar asta nu inseamna ca va avea si multe flori. Cu alte cuvinte, raportul azot-fosfor-potasiu al ingrasamantului trebuie sa fie unul echilibrat. Ingrasamantul poate fi lichid, sub forma de pudra sau de betisoare. Fiecare are specificul sau si necesita un anumit timp pentru a fi asimilat. Dar niciodata un ingrasamant nu se aplica pe pamant uscat pentru ca efectiv va arde planta si o veti pierde. Ca si in cazul altor plante, ingrasamantul se administreaza la trandafir in perioada de maxima dezvoltare - de primavara pana toamna. Nu se pune niciodata iarna ingrasamant. Exceptie de la aceasta regula fac doar plantele cu inflorire naturala in aceasta perioada.

Inmultirea se face prin butasi semilemnificati pe care ii puteti inradacina in banuti (pastile) de turba. Regulile sunt aceleasi ca in cazul azaleei. Va puteti proteja trandafirii pe timp de iarna punand ghiveciul in care se afla intr-unul mai mare si spatiul dintre ele il umpleti cu frunze sau paie. Daca aveti un trandafir-arbust plantat in ghiveci mare si vrei sa-l lasati afara pe timpul iernii trebuie sa-l protejati de vant, temperaturi scazute si radiatii solare cu crengi de brad.

Bolile si daunatorii cu care va veti confrunta sunt: fainarea, puricii, paianjenii, mucegaiurile. Fainarea se poate preveni prin aerisirea corespunzatoare a spatiului. Dar, in cazul in care aceasta apare poate fi recunoscuta datorita aspectului sau: pe flori, frunze si uneori pe tulpina apar suprafete acoperite de un praf alb. Nu se sterge cu usurinta si pentru combaterea lui este necesar un fungicid general si/sau translaminar. Puteti controla raspandirea bolii prin ruperea sau taierea partilor vatamate. Fungicidul se amesteca cu apa (proportia variaza in functie de fungicid si de gravitatea problemei) si se stropesc toate zonele afectate si cele tampon (pentru prevenirea raspandirii) cu solutia obtinuta. Puricii apar in general pe boboci si ramificatii tinere. Pentru combaterea lor se folosesc insecticide. Mospilanul are rezultate bune in cazul multor paraziti ai plantelor. Paianjenii tes panze printre frunzele trandafirului mai ales daca planta este amplasata intr-o zona cu umbra deasa. Ei slabesc rezistenta plantei si-i dau un aspect inestetic. Exista si cazuri cand plantele mor subit din cauza paianjenilor. Pentru combaterea lor se poate folosi Mitac. Mucegaiurile pot fi prevenite printr-o udare echilibrata. Dar in cazul in care ele apar se recomanda indepartarea pamantului de la suprafata ghiveciului si inlocuirea lui cu unul proaspat.

Page 15: Ingrijire Flori

YuccaYucca are un aspect impresionant datorita manunchiului sau de frunze lungi, ascutite, si datorita tulpinii sale groase. Este perfect potrivita unui interior minimalist si "da bine" in fata unui background sau a unui perete varuit intr-o culoare plictisitoare.

Familie yucca : Agavacee/GigliaceeAspect yucca: rozetaÎnălţime yucca :0.9 – 1.8 mDiametru yucca: 60-70 cm

Transvazare yucca : Transvazaţi yucca în ghivece mai mari, până ajunge la un diametru de 35-40 cm, urmând ca apoi să înlocuiţi doar 5 cm de compost, folsind un pământ fertil. Ghiveciul la yucca se schimbă anual primăvara.

Udare yucca : Yucca trebuie udată moderat între aprilie şi octombrie, evitând scurgerea apei în tăviţă şi pătrunderea ei la rădacini, iar la fiecare 4 săptămâni este recomandat să o fertilizati cu îngrăşământ special pentru plante decorative prin frunze.

Lumină yucca: Yucca are nevoie de multă lumină, însă ferită de razele directe ale soarelui. Vara poate fi aşezată în aer liber. Când temperatura este ridicată, e recomandat sa pulverizaţi planta cu apă pe frunze, dar numai atunci când se găseşte la umbră.

Temperatură yucca: Yucca poate sa stea iarna la o temperatură de 10 grade Celsius (poate suporta chiar şi 7 grade Celsius). Iarna, fiind în stare de repaus, trebuie să udaţi yucca destul de rar (deoarece în zonele de origine este obişnuită cu lungi perioade de secetă). Opriţi feritilizarea între noiembrie şi martie.

Reproducere yucca: Yucca se însămânţează în februarie-martie la 0.5 cm adâncime, într-un pământ umed. Introduceţi totul într-o lădiţă pe care o mentineţi la umbră şi la 21 grade Celsius; când seminţele au încolţit, aşezaţi plantetele într-un loc luminos. Când acestea vor avea înălţimea de 5-8 cm (aprox. după 3 luni), replantaţi-le sparat în ghivece de 13 cm conţinând cioburi de teracotă la bază, pentru favorizarea drenajului, şi un pământ obişnuit, universal, pentru plante decorative prin frunze. Dacă plantele ajung prea mari si îşi pierd forma, se pot multiplica prelevând fragmente de tulpină primăvara-vara. Se scoate vechea plantă din ghiveci, se aşează tulpina lemnoasă pe o suprafaţă plată şi stabilă şi se taie în segmente de lungimi diferite (minimum 10 cm). Trataţi suprafaţa tăiată cu pulbere de hormoni rizogeni şi plantaţi segmentele într-un amestec constituit din părţi egale de turbă şi nisip grosier, îngropându-le suficient de adânc pentru a le menţine verticale. Acoperiţi ghiveciul cu un clopot de plastic transparent şi mentineţi-l protejat de lumina directă a soarelui, la o temperatură de 24-27 grade Celsius. Mentineţi umiditatea compostului la un nivel adecvat. Îndepărtaţi învelişul de plastic după 3 săptămâni, când vlăstarele tinere s-au dezvoltat, şi transferaţi-le în alte ghivece separat sau în grupuri de 2-3.