Ingineria Calitatii

download Ingineria Calitatii

of 223

 • date post

  13-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  27
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Ingineria Calitatii

 • MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRII Universitatea Petrol-Gaze din Ploieti

  Departamentul de nvmnt la Distan i cu Frecven Redus

  Adrian Ctlin DRUMEANU

  INGINERIA CALITII

  Ploieti 2007

 • CUPRINS

  1 Calitatea produselor i serviciilor 3 2 Sistemul calitii. 17 3 Managementul calitii totale... 47 4 Sistemul de msurare i estimare a calitii 83 5 Controlul de recepie al produselor. 118 6 Noiuni generale de teoria fiabilitii... 169 7 Mentenabilitatea i disponibilitatea sistemelor.. 202

 • 3

  CAPITOLUL 1

  CALITATEA PRODUSELOR

  I SERVICIILOR

  Obiectivele capitolului

  Calitatea se definete ca fiind ansamblul de proprieti i caracteristici ale unui produs care i confer acestuia proprietatea de a satisface anumite nevoi. Sensurile acestui

  termen sunt de natur filosofic, tehnic, economic i social. Obiectivele acestui capitol sunt urmtoarele:

  Definirea conceptului de calitate i a evoluiei acestuia n timp;

  Prezentarea relaiilor calitate-nevoi-utilitate, produse-servicii, a funciilor i factorilor calitii.

  1.1. Conceptul de calitate

  Problema calitii nu a aprut ntr-un moment precis al evoluiei umane. Se spune c demersul calitativ l-a nsoit pe om n dezvoltarea sa uman, n permanen, influenndu-l i ajutndu-l n evoluia sa. Profesionitii calitii au aprut ns, o dat cu instaurarea puterilor centralizate, reprezentate la vrf de efi de trib, regi sau faraoni. Cu autoritatea pe care o aveau, ei puteau s accepte sau s resping produsele i serviciile care le erau prezentate, s selecteze doar ceea ce convenea preteniilor lor. Totodat, apar prevzute n mod expres, condiiile necesare pentru realizarea unor produse sau servicii publice, garantarea anumitor parametrii

  stabilii.

  Cea mai veche referire la acest conceptul de calitate se regsete n Biblie, cnd apare citatul: i Dumnezeu vzu c acesta era bun. Cel mai vechi tratat care este considerat un veritabil ghid al calitii, a fost descoperit n Egipt, n mormntul lui ReuhMiRe la Teba n anul 1450 . H. Acest tratat arat cum un inspector egiptean poate s

 • 4

  verifice perpendicularitatea unui bloc de piatr cu ajutorul unei corzi, sub privirea tietorului de piatr. n anul 2150 .H., calitatea de construcie a caselor era descris si stabilit prin lege, mai precis prin codul lui Hamurabi, astfel: Dac un zidar a construit o cas si aceasta nu este suficient de solid i se drm omorndu-i pe ocupani, zidarul va trebui s fie ucis. Conceptul general de calitate provine din latinescul qualis care nseamn mod de a fi. Sensurile cuvntului sunt de natur filosofic, tehnic, economic i social.

  n zilele noastre reputaia unei organizaii se bazeaz pe principalele elemente ale competitivitii: calitate, fiabilitate, distribuie i pre. Dintre acestea, calitatea este cea mai important deoarece prin calitate firma i cldete o reputaie bun sau rea, iar reputaia are amploare i durabilitate. n ultim instan, de reputaie, deci de calitate, depinde nsi supravieuirea firmei.

  Termenul de calitate a dobndit o utilizare foarte frecvent n mediul organizaional contemporan, conotaiile sale fiind dintre cele mai diverse, de la lux i merit, la excelen i valoare. Dei nu exist o definiie unitar a conceptului de calitate, abordrile actuale se refer preponderent la legturile cu clientul (satisfacerea cerinelor clientului), acesta fiind cel care d ultimul verdict cu privire la calitate.

  Principalele definiii ale calitii sunt: n sensul cel mai general, calitatea este o categorie filosofic si

  exprim nsuirile eseniale ale unui obiect, serviciu, care l fac s se disting de toate celelalte produse (servicii) similare, care au aceeai destinaie, respectiv utilitate.

  n literatura de specialitate, calitatea este definit, ca fiind gradul de utilitate sau aptitudinea de utilizare n conformitate cu cerinele .

  I.S.O. definete calitatea ca fiind ansamblul de proprieti i caracteristici ale unui produs care i confer acestuia proprietatea de a satisface anumite nevoi .

  Legea calitii definete calitatea ca: totalitatea cerinelor explicite i implicite ale unui produs care asigur integral realizarea scopului n care a fost creat i comercializat.

  Juran consider calitatea ca fiind gradul de utilitate sau aptitudinea de utilizare a produsului.

  Crosby definete calitatea conformitatea cu cerinele existente n domeniu i nu ca bun sau elegant.

  Dicionarul Webster consider calitatea un grad al excelentului . Genici Taguki apreciaz calitatea ca fiind un minim de pierdere

  dinspre produs spre societate, din momentul n care produsul este livrat. Dicionarul enciclopedic al Limbii Romne definete calitatea astfel : categoria filosofic exprimnd unitatea nsuirilor i laturilor eseniale, n virtutea creia ntr-un sistem dat de relaii, un lucru este ceea ce este deosebindu-se de celelalte lucruri, dar i asemnndu-se, cu cele din

 • 5

  aceeai clas, specie, etc., i a crei schimbare atrage dup sine transformarea (saltul calitativ al acelui lucru ntr-altul).

  Dicionarele de specialitate furnizeaz n general dou tipuri de definiii ale calitii care sunt importante pentru manageri. Acestea se bazeaz fie pe relaia dintre calitate i caracteristicile produsului, fie pe relaia dintre calitate i lipsa deficienelor. Caracteristicile produsului au un impact direct asupra

  volumului vnzrilor, astfel c, din acest punct de vedere, o calitate mai bun, de obicei, cost mai mult. Pe de alt parte, deficienele produsului au un impact direct asupra costurilor, astfel nct, din acest punct de vedere, o calitate mai bun, de obicei cost mai puin.

  Integrarea celor dou perspective ntr-o singur definiie este foarte dificil, fapt ilustrat de Juran (1989), care a artat c nu exist consens deplin cu privire la semnificaia dat conceptului de calitate (Tabelul 1.1.).

  Tabelul 1.1. Principalele semnificaii ale calitii

  Caracteristici ale produselor-

  serviciilor care satisfac nevoile

  consumatorilor

  Lipsa deficienelor

  Efectul major se manifest asupra vnzrilor

  Efectul major se manifest asupra costurilor

  n general, un nivel nalt de calitate cost mai mult

  n general un nivel nalt de calitate cost mai puin

  Un nivel nalt de calitate permite firmelor:

  sa mreasc nivelul de satisfacie al consumatorilor;

  s realizeze produse vandabile;

  s fac fa concurenei;

  s i mreasc segmentul de pia;

  s realizeze venituri din vnzri;

  s practice preuri competitive.

  Un nivel nalt de calitate permite firmelor:

  s reduc numrul de erori;

  s reduc numrul de rebuturi;

  s reduc numrul de defecte de

  funcionare i reparaii n garanie;

  s reduc insatisfacia clienilor;

  s diminueze activitile de

  inspecie/testare;

  s reduc timpul de lansare pe pia a produselor noi;

  s-i mbunteasc gradul de utilizare a

  capacitii de producie;

  s mreasc performana livrrilor.

  n acelai timp, practica arat c, pe fondul unor dezbateri controversate, se pot identifica o serie de termeni cheie prefereai de firme pentru definirea conceptului de calitate (Tabelul 1.2.).

 • 6

  Coninutul tehnic, economic i social al conceptului de calitate rezult din caracterul complex i dinamic al acesteia.

  Tabelul 1.2. Termeni cheie utilizai n definirea calitii

  Termeni cu frecven mare de utilizare

  Termeni

  controversai

  Termeni cu

  frecven mic de utilizare

  Calitatea serviciilor:

  caracteristici, performan, competitivitate;

  promptitudine, curtoazie;

  capabilitatea proceselor;

  lipsa erorilor;

  conformitate cu standarde i proceduri.

  Calitatea produselor:

  caracteristici, performan, competitivitate;

  interfa prietenoas;

  siguran n funcionare;

  lipsa defectelor de funcionare;

  fiabilitate, mentenabilitate, disponibilitate;

  durabilitate, estetic;

  capabilitatea proceselor;

  costurile calitii sczute;

  conformitate cu specificaii, standarde,

  proceduri.

  procese interne (recrutare,

  elaborarea

  statelor

  de plat);

  durata ciclului de fabricaie;

  promptitudine;

  lipsa erorilor;

  competitivitate;

  sigurana locului

  de munc.

  pre;

  costuri (alte dect cele datorate

  deficienilor);

  absenteism;

  responsa- bilitatea

  social fa de angajai, mediu

  public, etc.

  Caracterul complex al calitii. Din definiia calitii rezult c un produs sau serviciu, pentru a-i ndeplini rolul pentru care a fost creat , deci s aib o anumit utilitate, trebuie s ndeplineasc un complex de condiii: tehnico funcionale, economice, psiho senzoriale, ergonomice, ecologice.

  Caracterul dinamic, deriv din caracterul dinamic al nevoilor i utilitii. Factorii care determin caracterul dinamic sunt: progresul tehnico tiinific, exigenele crescute ale consumatorilor, competitivitatea tehnic ( concurena dintre produsele vechi i noi).

  Ridicarea continu a calitii produselor i serviciilor, respectiv modernizarea i adaptarea ct mai fidel posibil la cerinele pieei se realizeaz folosind una sau dou ci:

  1. extensiv, concretizat prin creterea n timp a numrului de caracteristici utile produsului (de exemplu, creterea gradului de confort, siguran n exploatare);

 • 7

  2. intensiv, prin mbuntirea nivelului unor caracteristici de calitate ( de exemplu, micorarea consumului de carburant la autoturisme, reducerea polurii, creterea vitezei de rulare etc).

  Cunoscnd caracterul complex i dinamic al calitii, se poate conchide c, la evaluarea nivelului calitativ al produselor i serviciilor trebuie s se ia n ca