Informatorul de Lipova - 19 - 15 aprilie 2014

download Informatorul de Lipova - 19 - 15 aprilie 2014

of 4

description

Publicaţie independentă de informaţie, atitudine şi spirit civic

Transcript of Informatorul de Lipova - 19 - 15 aprilie 2014

  • Publicaie independent de informaie, atitudine i spirit civic. Apare lunar l Anul 2 l No. 19 l aprilie 2014

    Adresa redaciei: Str. Nicolae Blcescu, nr. 33. Telefon: 0257-563361. e-mail: [email protected]

    Pentru c am intrat ntr-o lupt greaspre dezvoltarea oraului, pentru unnivel de trai mai ridicat al cetenilor,iar multora dintre noi le este drag i ceimai muli suntem ataai de acestelocuri, atunci cnd ncerci s faci unbine, te zbai i mai ales spui adevrul,te trezeti reclamat, atacat de unde nute atepi i cu bee puse n roate, maiales de oamenii crora atunci cnd auavut nevoie i le-a fost greu ai fost al-turi i nu le-ai ntors spatele, dupcum, probabil, ar fi meritat.

    Consider c este esenial i nu meri-t s dau nume, deoarece persoanele ncauz se tiu. ns, n toate acestelucruri v mrturisesc, deschis, c totceea ce vreau este ceva mai bun pentruacest ora, ai crui ceteni suntei n

    primul rnd dvs. apoi, i eu.Spre ntristarea acelora ce au ncer-

    cat s loveasc i probabil vor maincerca, le transmit: - M voi ruga pen-

    tru ei i in s le reamintesc i unora saduc la cunotiin c au srbtoritreinerea mea degeaba.

    Referitor la informaiile aprute n zia-rele Glasul Aradului i Jurnalul Ardean,care ulterior au publicat dezminirea, pre-cum i n alt form de pres, reamintimcetenilor oraului, c nu am fost prinsn niciun FLAGRANT, oferind mit aazisa sum de 500 de euro, procuroruluict i poliistului. La percheziia corpora-l efectuat de ctre DNA, nu s-a gsitsuma de 500 de euro asupra mea, ci doaro sum de 100 de lei ce o poate avea orici-ne n buzunar.

    PS. Nu am fost reinut nici mcar unminut i nici arestat..

    Av. Radu Scorobete

    CINE A VRUT S-L DENIGREZEPE RADU SCOROBETE?

    Comitetul de redacie: Grupul Liberalilor, Redactor ef: Nicolae RADU,Redactori: Ana CHIRIL, Nicolaie VASIESCU, Traian BRADU. Colaborator: Artur Simion

    ORGANIZAIA ORENEASCLIPOVA A PARTIDULUI NAIONALLIBERAL ADRESEAZ UN SINCER

    HRISTOS A NVIATMEMBRILOR, SIMPATIZANILOR I

    TUTUROR CETENILORORAULUI LIPOVAPATE FERICIT!

    Preedinte, avocat Radu Scorobete

    REDACIA INFORMATORUL DE LIPOVAUREAZ TUTUROR CRETINILOR

    CARE SRBTORESC SFINTELESRBTORI ALE PATELUI

    PATE FERICIT!

  • Pagina doi INFORMATORUL DE LIPOVA aprilie 2014 l No. 19

    Sucul de morcovi stimuleaz pofta de mncare,contribuie la cicatrizarea formaiunilor ulceroase gas-tro-intestinale, dizolv formaiunile canceroase i areun aport important n meninerea structurii dinilor.

    Sucul de morcovi conine vitamina A (util n tra-tarea afeciunilor oculare, ale celor respiratorii iinfecioase).

    Aliment ideal datorit combinaiei sale de elemen-te ce hrnesc ntreg organismul, morcovul se adre-seaz att uzului intern (sub forma de suc), cat i uzu-lui extern (ca decoct, sub forma de morcov ras, cata-plasme din frunze de morcov proaspete, pisate,loiuni din decoct de frunze). Sucul de morcovi con-stituie cea mai important sursa de vitamina A i nspecial de provitamina A (binecunoscutul caroten, cuefecte benefice pentru vedere i piele), pe lng oserie de alte vitamine: B, C, D, E, G, K. Sucul ofer unbogat coninut de zaharuri (levuloza si dextroza), cti de sruri minerale (brom, calciu, cupru, fosfor,magneziu, mangan, potasiu, sulf etc.), asparagin idaucarin.

    Ct suc de morcovi bem?But n combinaie cu alte legume, dimineaa,

    putem consuma 400 600 ml suc pe stomaculgol.Specialitii recomand morcovii sau sucul demorcovi ca pe un aliment care ar trebui s nu lipseas-c din alimentaia zilnic, dar n privina cantitii desuc ce poate fi consumat zilnic, prerile suntmprite muli specialiti spun c volumul nu artrebui s depeasc 50-60 ml pe zi (evident, vorbimdespre un consum constant i de lunga durat i nudespre cura cu suc de morcovi). Sucul de morcovi

    este uor asimilabil, avnd un gust placut, dar poatereprezenta n acelai timp un important ingredient aldiferitelor combinaii de sucuri de legume. Astfel, ncura cu suc de morcovi, putem bea 200 ml pe zi, dimi-neaa, nainte de mas, timp de trei sptmni, cupauza de o sptmn. n cazuri speciale, n caresucul de legume devine aliment de baza, se pot beapana la doi litri pe zi. Desigur, dac nu exist altetipuri de sensibiliti.

    Morcovii tineri, proaspt culesi i puternic coloraiau efecte terapeutice mai puternice. ine cont de fap-tul c partea verde de la capatul morcovului nu sefolosete n prepararea sucului, deoarece poate avea

    efecte iritative asupra tubului digestiv. De asemenea,e recomandabil s bei sucul ct este proaspt, fara s-l iiprea mult la conservat.

    Efectele beneficeDac lista de boli pentru care se recomand aceas-

    t butur miraculoas sucul de morcovi esteextrem de larg, calitaile sale terapeutice sunt pemsur de variate:

    Afeciuni - Calitai terapeutice- Stimuleaza apetitul, avnd, n plus, un rol impor-

    tant n procesul de digestie- Contribuie la creterea numarului de globule

    roii i la procentajul hemoglobinei- Rentinerete celulele- Stimuleaz funciile hepatice- Este un factor important ce se opune gastritelor

    i ulcerelor gastroduodenale- Este tonic, remineralizant Ajut la prevenirea

    anemiei- ntrete imunitatea- Este un important factor de cretere la copii-Are rol de reglementator intestinal, antiputrid i

    cicatrizant gastric i depurative- Este cunoscut ca ntineritor tisular i cutanat i ca

    un cicatrizant al rnilor

    Sfaturi utile:Nu curaa morcovii de coaja, spala-i bine de p-

    mnt i perie-i sub un jet de apa rece. Aplicat pe piele30 de minute, sucul de morcovi ntinereste tesuturile.

    Sursa: Sanziana Serban - www.unica.ro

    SC ECO LIPOVA SRLAceast firm nfiinat pentru a lua locul

    serviciului de salubrizare al oraului, are oimagine de ceva profesionalism. ns nu cre-dem c era necesar o societate comercial s seocupe de salubritatea din ora. De ce...?

    Pi, n primul rnd angajaii ce se ocup curidicarea gunoaielor sunt cam tot aceiai, ai pri-mriei, utilajele sunt tot aceleai, ale primriei,nchiriate de ECO Lipova. Se vorbete c nu estepltit chiria pentru ele de ctre societate.

    Acuma, ce bani se ruleaz de catre ECOLipova, putem s facem un calcul simplu. Taxapentru serviciul prestat este de 4,11 lei pe lunde persoan x10.000 de locuitori, se adun peluna ceva bani, numai de la Lipova afar decelelalte localiti unde societatea presteaz ser-viciile i bineneles afar de clienii juridici.Deci n aceast firm intr ceva bani, se lucrea-z cu civa oameni cu salarii normale de mun-citori necalificai, cu utilaje vechi i improvizate.

    Realitatea este c primria putea s in ser-viciul de salubritate fr probleme, banii sintre n primrie la bugetul local, fr costuriexagerate de motorin, piese i alte necesitisau servicii aiurea prestate de ctre unele per-soane. Mai ales c firm lucreaz cu aceleai uti-laje ale primriei i cam aceiai oameni..

    Dar, ca s nu mai lungim discuia c nu estenici cazul nici timpul, i aceast lucrare de culi-se i interes face parte din legendele ascunse aleoraului Lipova, la fel ca i altele. O lucrare cudedicaie special bine pus la punct n manda-tul trecut, pe vremea prieteniei legat strns culanul amintirilor.

    ** Nu am ataat nicio fotografie acestui arti-col deoarece n majoritate imaginilor nu e niciodiferena i nu am vrut s se cread c am luatimagini mai vechi pentru a denigra anumitepersoane ns ne-am expus opinia..

    ARS

    SNATATE S U C U L D E M O R C O V I

    Printre ceteni se duce vorba de ctre cei alei, c

    nu s-a gsit nc o firm competent s fac o lucrare

    aa de mare i att de complicat, zic ei... Mi s fie!?

    Nu cumva s-au amnat lucrrile datorit unei contes-

    taii facut de ctre o firm concurent ce nu a ieit la

    ctigul licitaiei dup cum a fost planul pus pe hrtie..

    Zvonul Lipovei

    Secia TBC a oraului Lipova pe care binenelesmuli dintre dvs. o cunoatei locaia are o povestemai veche, adic, o problem pus n ecuaie cu cte-va necunoscute de nite ani buni.

    Aceast cldire este n renovare de prin anul 2006,dac nu chiar mai bine. Dup atia ani de cnd se totlucreaz nu este o mare realizare. Oricum, bani pen-tru aceast secie a fost, la fel ca pentru SpitalulOraenesc, unele surse mai vechi spun c era o fun-daie strin ce finana renovarea aceste secii. Intr-adevr , nu a fost bani din aceia europeni de care sevorbete acuma i sunt vnai cu sete. ns dvs. trebu-ie s tii c renovarea acelei cldiri sau mai bine zissecia TBC, compus din dou prti, cam de mult selucreaz, iar n mandatul trecut nu prea s-a artatvreun interes pentru aceast secie. n prezent iari sepune n discuie aceast problem, care n att de multtimp se putea face dac era ambiie, ns fiind vorbade bani... fr numr dac se poate.

    Dac cineva ajunge s dea ochii cu ce este acolo,

    probabil c se ntreab cum de nu s-a fcut aproapenimic n aceti 10 ani de zile. Mai ales cnd vezi cur-tea aceaia cum arat, este de necrezut. Cu siguranbani au fost, sub o form sau alta, acum cine poart ovin sau cine a fost dezinteresat... vorbim.

    n cadrul acestei secii sunt aproximativ 20 de nc-peri de renovat, nu de construit toat cldirea. Nicimacr vopseaua de pe ui nu a fost ndeprtat, ars,curaat lemnul i apoi finisat, eventual luat cu spa-clul i vopsit peste.

    Buctria i spltorul de rufe arat ca laAuschwitz, tabloul electric i coloana de distribuieelectric, probabil de cnd s-a construit spitalul e totaceiai, siguranele electrice crpite cu li i monezi,aa ca n Romania. Ce a-i vazut dvs n cateva imaginide laud, cam de 10 ani acelai ritm sinistru i de ilu-zie. Cel puin aceas stare era prezent i n 2013. Esteceva vreme dinantea lui 2006 pn n 2013.

    Mda! Nici cu spitalul nu e departe, insa probabildiscutam cu alta ocazie. N. RADU

    SECIA TBC... 10 ANI DE...!

  • Pagina trei INFORMATORUL DE LIPOVA aprilie 2014 l No. 19

    Patele crestin i are originea nPatele evreiesc, numit Pesach. Aceastsrbatoare dureaz 8 zile i, spre deose-bire de Patele cretin care nu are o datfix ci trebuie s cad ntr-o Duminic,Pesach-ul este o sarbtoare cu dat fixi poate s nceap n orice zi a spt-mnii. Prin Pesach evreii srbtoresc eli-berarea din robia egiptean.

    Pentru prima dat, Patele a fost sr-btorit n jurul anului 1400 nainte deHristos (conform Scripturilor, dat lacare evreii au prsit Egiptul). n Ve -chiul Testament (Exodul/Iesirea) esteprezentat felul n care se srbtoreaPatele n timpul lui Moise.

    Cu ocazia ieirii din Egipt, cnd ausrbtorit pentru prima dat Patele, nfiecare dintre familiile evreilor a fostsacrificat cte un miel. Apoi, cu sngelemielului au fost unse ramele de lemn aleuilor de la casele n care locuiau. nnoaptea aceea, ngerul morii trimis deDumnezeu a trecut prin Egipt i a omo-rt toi fiii nti nscui ai egiptenilor ncasele care nu aveau pe ua sngele mie-lului (a 10-a plag trimis de Dumnezeupentru a-i pedepsi pe egipteni). n case-le evreilor nu a murit nimeni pentru cacetia ascultaser porunca lui Dum ne -zeu i au pus sngele mielului pe uilelor.

    Semnificaia Patelui cretin diferfundamental de semnificaia Pesach-ului. Prin aceast srbtoare cretiniisrbtoresc nvierea lui Iisus Hristos,triumful asupra morii, triumf care adevenit triumful tuturor oamenilor carel primesc pe Iisus n viaa lor. Iisus asuferit i a murit pe cruce pentru pca-tele oamenilor, pentru a scpa omenirea

    de povara pcatului primordial i apoi anviat din mori artnd lumii c moar-tea va fi nvins.

    Prin Iisus Hristos, Dumnezeu a rein-noit legmntul facut cu israeliii iacest legmnt nu se mai adreseazdoar evreilor ci tuturor oamenilor carevor s primeasc iertarea pcatelor prinjertfa lui Iisus Hristos.

    Fiindc att de mult a iubitDumnezeu lumea, c a dat pe singurulLui Fiu, pentru ca oricine crede n El,s nu piar, ci s aib viaa venic.Ioan 3:16

    n ultima seara petrecut mpreuncu apostolii, Domnul Iisus Hristos ainstituit noua srbtoare a Patelui.Masa de Pate a cptat o noua semnifi-caie: Luai, mncai; acesta este tru-pul Meu a zis Domnul despre pineade Pate. Acesta este sngele Meu,sngele legmntului celui nou.

    Pentru a nelege semnificaia cineide Paste putem s citm Evanghelia

    dupa Ioan (Ioan, VI 47-58)47. Adevrat, adevrat zic vou: Cel

    ce crede n Mine are viaa venic.48. Eu sunt pinea vieii.49. Parinii votri au mncat man n

    pustie i au murit.50. Pinea care se coboar din cer

    este aceea din care, dac mnnc cine-va, nu moare.

    51. Eu sunt pinea cea vie, care s-apogort din cer. Cine mnnc din pi-nea aceasta viu va fi n veci. Iar pineape care Eu o voi da pentru viaa lumiieste trupul Meu.

    52. Deci iudeii se certau ntre ei,zicnd: Cum poate Acesta s ne dea tru-pul Lui s-l mncm?

    53. i le-a zis Iisus: Adevrat, adev-rat zic vou, dac nu vei mnca trupulFiului Omului i nu vei bea sngeleLui, nu vei avea viaa n voi.

    54. Cel ce mnnc trupul Meu i beasngele Meu are viaa vesnic, i Eu lvoi nvia n ziua cea de apoi.

    55. Trupul este adevrata mncare isngele Meu, adevrata butura.

    56. Cel ce mnnc trupul Meu i beasngele Meu rmne ntru Mine i Euntru el.

    57. Precum M-a trimis pe Mine Tatlcel viu i Eu viez pentru Tatl, i cel ceM mnnc pe Mine va tri prin Mine.

    58. Aceasta este pinea care s-apogort din cer, nu precum au mncatprinii votri man i au murit. Celce mnnc aceast pine va tri nveac.

    Prin Invierea lui Hristos putemnelege scopul existenei omeneti,putem privi spre zarea veniciei,putem nelege i accepta moartea: ne-am nscut pentru a tri i muri, murimpentru a nvia i nviem pentru a tri nveci cu Hristos.

    Fiindc plata pcatului este moar-tea: dar darul fr plat al luiDumnezeu este viaa venic n IisusHristos, Domnul nostru. Romani 6:23

    PATELE - ORIGINEA SRBTORII

    Este vorba despre terenul dintre celedou cimitire ale oraului, toat lumeatie despre ce este vorba. Acest teren afost cumprat de ctre primrie cusuma de 25.000 de euro (douzecii-cinci de mii) plus alte cheltuieli aferen-te, desigur cu scopul de a fi ntre-buinat pentru locurile de veci, i aceas-ta, o problem grea a oraului ce i-aateptat rezolvarea chiar n pragul delimit.

    Toat lumea tie c s-a ajuns nsituaia s nu mai fie locuri de veci,ns acest teren achiziionat de prim-

    rie urmeaz s fie oferit spre exploata-re unei firme private de servicii fune-rare, adic cu dedicaie special.Afacerea cu cimitire este o orientareputernic, avnd n vedere c este undomeniu de care nimeni nu scap.

    Nu doar att, ns, este i o dezordi-ne n aranjare uniform a locurilor deveci de catre oameni, iar in prezent,prelaii notri se cam plng c au pier-dut controlul i nu mai au ce face. Uncontrol pierdut cu bun tiin, cumzice proverbul cu pasrea din mn.

    N. RADU

    AICI SUNT BANII DVS.

  • SC DEZDERAT MOB SRL,CU SEDIUL N LIPOVA, STR. LUGOJULUI NR. 3,

    (LNG FOSTUL MAT)

    OFERLA PREURI MICILEMN DE FOC

    PALETATAPROX. DOI METRI STERI = PRE 340

    LEIINCLUS TRANSPORT N LIPOVA

    MEDIEREACEA MAI BUN SOLUIE DE REZOLVARE

    AMIABIL I CU COSTURI MICI

    A DIFERENDELOR JUDICIARE!

    CABINETULDE MEDIERE

    RADU SCOROBETE,STR. POET ANDREI MUREANU

    NR. 3 LIPOVA

    DISCREIE,COMPETEN,

    DISPONIBILITATETel.: 0727368104;

    0744885710; 0744597403Medierea este obligatorie

    de la 1 august 2013.

    Tel.: 0257-5613770744-761866

    NOU! NOU! NOU!FAST FOOD CU PRODUSE

    PROASPETE I GUSTOASE!STR. BUGARIU, ZONA STADION.

    V ATEPTM CU DRAG!

    Cumpr maini pentru dezmembrat.

    Plata pe loc. Mai avantajos ca la fier vechi!

    ROMSILVA A MRIT PREUL LEMNELOR!

    Pagina patru INFORMATORUL DE LIPOVA aprilie 2014 l No. 19

    S.C. Dorgoan S.R.L.EXECUT LUCRRI DE TMPLRIE

    IMOBILIER DIN PAL MELAMINATCALITATE I SERIOZITATE

    LIPOVA, Str. DMESCU, nr. 2-3TEL.: 0744.555523

    Tel.: 0727368104

    Page 1Page 2Page 3Page 4