Indrumar Microsoft Word

Click here to load reader

 • date post

  10-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  68
 • download

  3

Embed Size (px)

description

office

Transcript of Indrumar Microsoft Word

Cu Microsoft Word 2003, componenta de prelucrare a textului din suita Microsoft Office XP, putei crea scrisori, notite, rapoarte, facturi, oferte, formulare, pagini Web, pagini XML i aproape orice tip de documente tiprite distribuite electronic. n Word puteti scrie text i putei insera desene sau fotografii scanate, formatnd textul i imaginile n documente sofisticate, complexe cu anteturi i note de subsol, referine ncruciate, numere de pagini, cuprins i index. Sau putei crea rapoarte simple, exclusiv text, cu caracteristicile usor de utilizat n Word. Abordarea aplicatiei Word este integral vizual, ca i a celorlalte componente ale suitei Office. Pe msur ce lucrai n document, vedei tot textul, imaginile i formatarea, exact aa cum vor aprea la tiprirea paginilor. De asemenea, Word poate s lucreze foarte bine mpreun cu celelalte aplicaii Office. Poate s afieze numere din Excel, date din Acces sau diapozitive din PowerPoint. Poate s utilizeze informaii din Outlook pentru a crea etichete i liste. Pentru a intra n acest program urmai calea: Start Programs Microsoft Office Microsoft Word.

Elementele din fereastra Word1. Marcajul sfrit de fiier Acest marcaj este linia orizontal care indic sfritul fiierului curent. Atunci cnd deschidei un document nou, marcajul apare n partea de sus a ecranului. 2. Butonul Tab Alignment (aliniere tabulatoare) nainte de a stabili un tabulator, dai click pe acest buton pentru a selecta tipul de tabulator. 3. Bara de titlu Afieaz denumirea documentului. Tragei bara de titlu folosind cursorul mouse-ului pentru a deplasa fereastra. 4. Bara de meniuri Dai click pe orice denumire din bara de meniuri pentru a derula un meniu. 5. Bara de instrumente Standard Conine butoane pe care putei da click pentru administrarea standard a fiierelor, editarea de text i comenzile de verificare a textului.

6. Bara Formatting (formatare) Conine butoane pe care putei da click pentru a formata caracterele i paragrafele pe care le-ai selectat. 7. Rigla Arat limea paginii i poziiile tabulatoarelor, identrilor i coloanelor. 1

8. Butonul Reading Layout (vizualizare pentru citire) Dai click pe acest buton pentru a vizualiza documentul formatat cu o lizibilitate mai mare, avnd ascunse toate barele de instrumente, mai putin Reading Layout i Reviewings (revizuire) . 9. Butonul Outline View View Dai click pe acest buton pentru a vizualiza conturul documentului, astfel nct s-i putei dezvolta structura. 10. Butonul Print Layout View Dai click pe acest buton pentru a comuta la vizualizarea Print Layout (cu aspect de pagin imprimat), care arat chenarul paginii, marginile, anteturile i notele de subsol, ct i alte elemente, exact aa cum vor aprea la tiprire. 11. Butonul Web Layout View Dac vrei s creai o pagin Web, dai click pe acest buton pentru a vedea cum va arta pagina online. 12. Butonul Normal View Dai click pe acest buton pentru a comuta la vizualizarea normal a documentului. 13. Bara de stare Arat numrul paginii curente i poziia punctului de inserare n document. 14. Indicatorii de mod Prezint condiiile speciale care sunt n vigoare, cum ar fi, de exemplu, nregistrarea unei macrocomenzi, inerea evidenei modificrilor din document, extinderea unei selecii sau suprascrierea. 15. Panoul de sarcini panoul de sarcini apare ori de cate ori poate oferi comenzi potrivite si utile sau optiuni suplimentare pentru comenzile pe care le-ati selectat.

Introducerea textuluiScrierea n aplicaia Word este la fel ca dactilografierea la o main de scris cu excepia faptului c nu trebuie s apsai tasta Enter la sfaritul fiecrui rnd. Atunci cnd punctul de inserare bara vertical scurt ce marcheaz locul unde scriei ajunge la marginea din dreapta a paginii, el trece automat n rndul urmtor. Tasta Enter trebuie apsat doar pentru a ncepe un paragraf nou. Aplicaia Word utilizeaz o linie ondular roie pentru a indica un cuvnt posibil ortografiat greit i o linie ondulat verde pentru a indica o posibil problem gramatical. Aplicaia Word corecteaz n mod automat multe erori uzuale de dactilografiere. Alegei comanda AutoCorrect Options din meniul Tools pentru a stabili i ajusta setrile respective.

Activarea marcajelor de paragrafDac activai marcajele de paragraf vei vedea un marcaj de paragraf () pentru fiecare loc n care ai apsat tasta Enter la sfarsitul unui paragraf, un punct pentru fiecare loc n care 2

ai apsat bara de spaiu i alte simboluri ce arat caracterele netipribile din document. Ele v pot ajuta s nelegeti felul n care arat un document. Pentru a activa marcajele de paragraf: n bara de instrumente Standard, dai click pe butonul Show/Hide (afiare/ascundere ). Puteti da click nc o dat pe butonul Show/Hide pentru a dezactiva marcajele de paragraf sau puteti apsa tastele Ctrl+Shift+8.

Editarea textuluiUtiliznd aplicaia Word pentru a pregti un document, cptai libertate nelimitat n modificarea textului. Pentru a insera text nou poziionai punctul de inserare acolo unde dorii s apar textul i ncepei s scriei ce dorii dumneavoastr. Apsai tasta Backspace pentru a terge caracterele din stnga punctului de inserare i apsai tasta Delete pentru a terge caracterele din dreapta punctului de inserare. Pentru a nlocui text existent selectai textul i apoi introducei textul nou n locul celui selectat. Pentru a muta sau copia text, utilizai metoda de tragere i plasare. Dai dublu-click pentru a selecta un cuvnt sau triplu-click pentru a selecta un paragraf ntreg.

Gsirea textuluiPutei localiza un punct dintr-un document sau un pasaj pe care doriti s-l editai cutnd un cuvnt sau o propoziie despre care titi c exist acolo. 1. 2. 3. 4. Pentru a gsi un text: Din meniul Edit, alegei comanda Find sau apsai Ctrl+F. n caseta de dialog Find and Replace (gsire i nlocuire), introducei n caseta de text Find What textul pe care dorii s-l gsii. Dai click pe Find Next. Textul este gsit i evideniat pe ecran. Pentru a gsi urmtoarea apariie a aceluiai text, dai click din nou pe Find Next.

Pentru mai multe opiuni de cutare, dati click pe butonul More, aflat n caseta de dialog Find and Replace. Pentru a evidenia toate apariile elementului Find What, bifai csua de validare Highlight All Items Found (evidenierea tuturor elementelor gsite) nainte de a da click pe Find Next. Alte opiuni Find sunt: Match Case gsete cuvinte ce conin aceleai litere majuscule i minuscule Find Whole Words Only Gsete numai text care nu face parte dintr-un cuvnt mai lung de exemplu cap, dar nu capital Use Wildcards Permite introducerea unui cod pentru a specifica gsirea unei anumite combinaii de caractere de exemplu ? corespunde oricrui caracter. Sounds Like (English) Gsete text care sun ca textul Find What Find All Word Forms (English) Gsete toate variaiile cuvntului ales de exemplu apple i apples, sit si sat. 3

nlocuirea textuluiPuteti utiliza comanda Replace pentru a modifica toate apariiile unui cuvnt sau ale unei fraze dintr-un document prin alt cuvnt sau alt fraz. De exemplu, putei nlocui numele unui destinatar, ori de cte ori apare ntr-o scrisoare, sau denumirea unui proiect, ori de cte ori apare ntr-o ofert. Pentru a nlocui text : 1. Din meniul Edit, alegei comanda Replace sau apsai Ctrl+H 2. n caseta de dialog Find and Replace, introducei n caseta de text Find What textul pe care doriti s-l gsii 3. n caseta de text Replace With, introducei textul nlocuitor 4. Dai click pe butonul Find Next 5. Dai click pe Replace, pentru a nlocui textul gsit, sau dati click pe Find Next, pentru a sri la urmatoarea apariie a textului cutat sau dai click pe Replace All pentru a nlocui toate apariiile textului Find What din intregul document . Lista autoderulant Search v permite s direcionai cutarea n sus (Up) sau n jos (Down), pornind de la punctul de inserare, ori n tot documentul (All) .

Utilizarea vizualizrii cu aspect de pagin imprimatComutnd la vizualizarea Print Layout (aspect de pagin imprimat), putei lucra cu documentul n timp ce-l vedei exact aa cum va arta atunci cnd este tiprit. n aceast 4

vizualizare, putei vedea cu exactitate chenarul paginii, marginile, anteturile i notele de subsol, coloanele multiple i cadrele ce conin imagini. Pentru a comuta la vizualizarea cu aspect de pagin imprimat dai click pe butonul Print Layout sau din meniul View, alegeti comanda Print Layout. n vizualizarea Print Layout, putei ntoarce paginile dnd click pe butoanele Next (urmtoare) i Previous (anterioar). Butonul Select Browse Object (selectare obiect pentru navigare), plasat ntre butoanele Next i Previous, v permite s le setai pe acestea dou astfel nct s va poarte la urmtorul sau la anteriorul tabel , imagine sau titlu, nu la urmtoarea sau anterioara pagin.

Utilizarea vizualizrii schiaten vizualizarea Outline (schi), putei s introducei pn la apte niveluri de titluri, s scriei text sub fiecare titlu i s folosii metoda de tragere i plasare pentru a revizui cu uurin structura unui document, rearanjnd att titlurile, ct i textele corespunztoare. Pentru a obine o vedere de ansamblu a documentului, de asemenea, putei comprima subtitlurile i textele nsoitoare, ca s ascundei totul, cu excepia titlurilor principale. Pentru a comuta la vizualizarea schiat dai click pe butonul Outline View (vizualizare schiat) sau din meniul View, alegei comanda Outline.

Utilizarea vizualizrii cu aspect de pagin Webn vizualizarea Web Layout (aspect de pagin Web), putei lucra cu o pagin aa cum va aprea ntr-un browser Web. Pentru a comuta la vizualizarea cu aspect de pagina Web dai click pe butonul Web Layout View sau din meniul View, alegei comanda Web Layout.

Formatarea textuluintr-un document Word, putei modifica simultan aspectul caracterelor din textul selectat ntr-un paragraf ori s formatai ntregul paragraf. Modificarea aspectului caracterelor de exemplu, schimbarea fontului sau transformarea ntregului text n cursive se numete formatare de font. Pe de alt parte, modificarea aspectului paragrafelor se numete