Indrumar Constructii Civile

download Indrumar Constructii Civile

of 68

 • date post

  17-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  44
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Indrumar Constructii CivileAlisa Gutu

Transcript of Indrumar Constructii Civile

NOT INTRODUCTIV

PAGE 21

MINISTERUL EDUCAIEI I TINERETULUI AL REPUBLICII MOLDOVA

COLEGIUL DE CONSTRUCII mun. CHIINU

CATEDRA:,,TEHNOLOGIE ECONOMIE MANAGEMENT UTILAJ I INSTALAII INGINERETI

NDRUMAR METODIC

DISCIPLINA:,,TEHNOLOGIA I ORGANIZAREA LUCRRILOR N CONSTRUCII

TEMA:,,ELABORAREA PLANULUI CALENDARISTIC I PLANULUI GENERAL DE CONSTRUCII

SPECIALITATEA:2501,,CONSTRUCII CIVILE, INDUSTRIALE I AGRICOLE

AUTOR PROFESOR DE COLEGIU

INGINER-CONSTRUCTOR V.GROSU

CHIINU 2010MINISTERUL EDUCAIEI I TINERETULUI AL REPUBLICII MOLDOVA

COLEGIUL DE CONSTRUCII mun. CHIINU

CATEDRA:,,TEHNOLOGIE ECONOMIE MANAGEMENT UTILAJ I INSTALAII INGINERETI APROBAT:

COLEGIUL DE CONSTRUCII DIRECTOR DE STUDII

T. CUHAL

,,-------------------------------2010NDRUMAR METODIC

DISCIPLINA: ,,TEHNOLOGIA I ORGANIZAREA LUCRRILOR N CONSTRUCII

TEMA:,, ELABORAREA PLANULUI CALENDARISTIC I PLANULUI GENERAL DE CONSTRUCII

SPECIALITATEA:2501,,CONSTRUCII CIVILE, INDUSTRIALE I AGRICOLE

AUTOR PROFESOR DE COLEGIU

INGINER-CONSTRUCTOR V.GROSU

EXAMINAT LA EDINA CATEDREIPROCES VERBAL N DIN

EF CATEDR V.GROSU

CHIINU 2010NOT INTRODUCTIV.n ndrumarul de fa sunt abordate cerinele fa de proiectul de curs la tema: Elaborarea planului calendaristic i planului general de construcii, precum i componena i metodele de realizare.ndrumarul metodic este destinat elevilor la specialitatea: N2501 Construcii civile, industriale i agricole.

Scopul elaborrii proiectului de curs const n nsuirea i elaborarea de ctre elevi a planului calendaristic i planului general de construcii, precum i metodologia de ntocmire a documentaiei tehnice de baz ce intr n componena PEL.ELABORAREA PROIECTULUI DE CURS.Elaborarea proiectului de curs const n rezolvarea de ctre elevi a urmtoarelor sarcini: ntocmirea: memoriului explicativ i elaborarea prii grafice.Memoriu explicativ: a proiectului de curs se scrie de mn, n cerneal sau pix, pe foi standard A4, la broare trebuie s conin urmtoarele puncte:

1.Foaia de titlu.2.Sarcina proiectului.3.Caracteristica general a obiectului de construcii.4.Planul calendaristic.Planul calendaristic (PC) pentru executarea unui obiect intr n coponena PEL, elabornduse n conformitate cu desenele tehnice i C 3.01.01.85 Organizaia stroitelinogo proizvodstva, determinnd durata de executare a construciei i succesivitatea ndeplinirii LCM. PC elaborat corect servete ca baz pentru dirijarea zilnic i controlul despre efectuarea lucrrilor, precum i la planificarea operativ a LCM. n timpul elaborrii PC este necesar de a ine cont, ca termenul de construcie a obiectului s nu depeasc termenul normativ de executare. PC indic durata necesar de ndeplinire a lucrrilor, ncepnd cu verificarea terenului, pn la lucrrile de amenajare a terenului i dare n exploatare a construciei finisate. La elaborarea PC este necesar de a planifica executarea LCM cu utilizarea mainilor, mecanismelor i utilajului modern, ntroducerii noilor tehnologii, economia maxim a resurselor materiale i mecanizarea complex a proceselor.

n procesul de elaborare a PC trebuie de contribuit la efectuarea calitativ a lucrrilor cu ridicarea productiviti muncii, totodat este necesar de luat n vedere ca: unele procese de construcie s fie suprapuse n timp, n aa msur nct o face posibil tehnologia construciior i cerinele de securitate a muncii, deasemenea de inut cont: ca n primul rnd s fie ndeplinite lucrrile a cror durat de executare este maximal.

Date iniiale la elaborarea PC a antierului sunt:PC centralizat de construcii.Normele duratei de lucru a antierului.Documentaia de lucru a antierului.Datele cercetrilor inginereti a terenului.Necesitatea n maini, mecanisme i utilaj.Date despre aprovizionarea cu resurse tehnico-materiale i fore de munc.PC a antierului se analizaez i se elaboreaz n urmtoarea succesivitate:

Analiza proiectelor tipice, cu scopul determinrii metodei raionale de executare a LCM.

Stabilirea nomenclaturii LCM.

Determinarea metodelor de executare a lucrrilor i complexele de maini, mecanisme i utilaj.

Calculul volumelor de lucru la executarea LCM.

Calculul consumului de manoper a muncitorilor i cheltuielilor de timp a mecanismelor, cu scopul determinrii duratei de executare a LCM.

Determinarea duratei de ndeplinire a proceselor i suprapunerea lor n timp cu altele, n scopul micsorrii duratei de executare a constructiei.

n baza PC elaborat corect se oformeaz urmtoarele grafice:

Graficul micrii forelor de munc.

Graficul aprovizionrii i consumului de resurse materiale.

Graficul micrii mainelor i mecanismelor.Elaborarea graficelor se ndeplinete n conformitate cu normativele n vigoare, respectnd cerinele de securitate a muncii. nainte de a ncepe elaborarea PC a antierului de construcii se analizeaz documentaia de proiect, se ia n vedere configuraia n plan i dimensiunile cldirii, datele despre elementele prefabricate i cerinele constructive ale cldirii, se devizeaz cldirea n sectoare sau celule de lucru, se analizeaz cercetrile geologice i hidrogeologice a antierului de construcii.

La elaborarea PC a antierului este necesar de stabilit nomenclatura LCM, care cuprinde urmtoarele etape de executare a lucrrilor: infrastructurii, suprastructurii, de finisare i speciale a cldirii.Pn la elaborarea PC se determin volumele de lucru a LCM, care se calculeaz n conformitate cu desenele de arhitectur i construcii i normativele n vigoare. Volumele de lucru se determin pentru fiecare tip de proces aparte, n form de tabel.

n procesul de elaborare a PC este necesar de calculat necesitatea n resurse materiale, construcii i semifabricate, care se produce n baza datelor din tabela: Calculul volumelor de lucru, n conformitate cu Indicatoarele de Norme de Deviz i CHu IV-2-82 Rashod materialov.

n timpul elaborrii PC a antierului este necesar de stabilit metoda de executare a LCM, deci n condiii moderne de organizare a lucrrilor, cea mai efectiv metod se consider n flux, dnd posibilitatea combinrii maxime a lucrrilor, micorrii duratei de executare a lucrrilor, utilizrii mainelor, mecanismelor i utilajului modernizat, ntroducerii tehnologiilor performante, precum i automatizarea maxim a proceselor.5.Nomenclatura lucrrilor de construcii montaj.Etapa iniial de stabilire a nomenclaturii LCM, const n studierea profund a prii arhitecturale i de costrucii a proiectului, determinrii metodelor optimale de organizare i executare a lucrrilor, gradului de detaliere a proceselor, tipurilor de lucrri ndeplinite mecanisat sau manual, stabilirea succesivitii lucrrilor: infrastructurii, suprastructurii, de finisare i speciale a cldirii.6.Calculul volumelor de lucru la executarea LCM.Determinarea volumelor de lucru la executarea LCM constituie etapa de baz la elaborarea planului calendaristic, care se produce n conformitate cu desenele de arhitectur i construcii, respectnd succesivitatea lucrrilor, conform nomenclaturii i unitatii de msur a fiecrei operaii stabilite n baza Indicatoarelor de Norme de Deviz.Calculul volumelor de lucru la elaborarea PC se ndeplinete pentru fiecare tip de proces aparte, n form de tabel.

Tabela 1:,,Calculul volumelor de lucru la executarea LCM.

Denumirea lucrrilorUnitatea de msurVolumul de lucruMetode i formulede calcul

12345

Lucrrile infrastructurii cldirii.12345

1.

Nivelarea terenului natural cu buldozerul.m1176Nivelarea terenului natural cu buldozerul const n determinarea arii unei suprafee, dimensiunile creia sunt mai mari dect dimensiunile n ax a construciei cu 510m.

An.t.=Lt.Bt.(m2), unde:

Lt. Bt.-respectiv: lungimea sau limea terenului(m).

Scoaterea stratului fertil cu buldozerul.m588Stratul fertil cu grosimea de 2550cm, se scoate de pe suprafaa terenului natural nivelat cu ajutorul buldozerului, depozitndu-se n hald. Solul fertil va fi folosit la lucrrile de amenanjare a terenului. Volumul de lucru se determin prin produsul dintre aria suprafeei nivelate la grosimea stratului.

Vs.f.=An.t.hs.f.(m3), unde:

An.t.aria suprafeei nivelate a terenului (m).

hs.f.nlimea stratului fertil (m).

2.Excavarea gropii sau traneului de fundare cu ajutorul excavatorului ciclic cu cupa: direct/invers cu:

V =... (m3).m760.84Groap sau traneu de fundare cu perei nclinai.

Volumul excavrii se compune din volumul gropii de fundare i volumul ntrrii n groap.

Vex.=Vg.f.+Vi.g. (m3).

Volumul gropii sau traneului de fundare.

Vg.f.=(hex./4)(a+c)(b+d)(m3), unde:

a,b,c,d-respectiv:limea i lungimea gropii sau traneului de fundare(m).a=B+bf.+2(0.20.5)(m), unde:c= a+2mhex. (m), unde:

b= L+bf.+2(0,20,5) (m), unde:.

d= b+2mhex.(m), unde:

B;L-respectiv:limea i lungimea n ax a cldirii(m).

bf.