Impactul Tic Asupra Unei Afaceri -Doldor Gabriel -Prel Ok(1)

of 64 /64
UNIVERSITATEA “CONSTANTIN BRANCUȘI” – TÂRGU-JIU FACULTATEA ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR LUCRARE DE LICENŢĂ Lector universitar, Absolvent, 1

Embed Size (px)

description

Încă de la începutul anilor ‘90, termenul de « societate informaţională » a început să fie utilizat pentru a descrie numeroasele şi variatele schimbări în economie, politică, cultură şi, în general, în ansamblul societăţii, de dezvoltarea rapidă a tehnologiilor moderne de informaţii şi comunicaţii.Semnalată de mai multă vreme, era informaţională ia treptat locul celei industriale şi societatea tradiţională este înlocuită de societatea informaţională. Procesul este imperceptibil şi se petrece practic sub ochii noştrii.Resursa principală a societăţii informaţionale este informaţia şi nu capitalul ca în societatea industrială, iar ponderea costurilor migrează din activitatea de producţie spre cea de concepţie. Tabelul nr.1.1 marchează principalele diferenţe dintre cele douã tipuri de societăţi.

Transcript of Impactul Tic Asupra Unei Afaceri -Doldor Gabriel -Prel Ok(1)

IMPACTUL TEHNOLOGIEI DIGITALE SI SOCIAL MEDIA ASUPRA DEZVOLTARII UNEI AFACERI

UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRANCUI TRGU-JIU

FACULTATEA TIINE ECONOMICE I GESTIUNEA AFACERILOR LUCRARE DE LICEN Lector universitar, Absolvent,BALACESCU ANIELA DOLDOR C.COSTEL-GABRIEL TRGU-JIU 2015

UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRANCUI TRGU-JIU

FACULTATEA TIINE ECONOMICE I GESTIUNEA AFACERILORIMPACTUL TEHNOLOGIEI DIGITALE I SOCIAL MEDIA ASUPRA DEZVOLTRII UNEI AFACERI

Lector universitar, Absolvent,

BALACESCU ANIELA DOLDOR C.COSTEL-GABRIEL TRGU-JIU 2015CUPRINSINTRODUCERE....4

Capitolul I

TEHNOLOGIA INFORMAIONAL I SOCIAL MEDIA.......................................5

1.1. Generaliti. Concepte.5

1.2.Premisele apariiei i dezvoltrii Internetului....81.3. Tendinele Tehnologiei Informaionale i de Comunicii (TIC) i ale activittilor economice electronice observate n ultimii ani.................................................................9

Capitolul II

IMPACT I TENDINE ALE TEHNOLOGIEI DIGITALE ASUPRA AFACERILOR..................................................................................................................11

2.1. Tehnologia informaional i impactul acesteia asupra organizaiilor.................112.2.Utilizarea internetului - unelte digitale de marketing.............................................162.3.Impactul Internetului asupra fenomenului social....................................................172.4.Impactul noilor tehnologii. Tehnologii si reele de socializare...............................182.5.Instrumente promoionale de e-marketing: e- promovare....................................202.6.Instrumente de comercializare i e-marketing: e- commerce................................222.7.Instrumente de e-marketing pentru construirea brand-ului: e-branding............232.8.Instrumente de comunicare i e-marketing: e- comunicare...................................242.9. Social media si sinele virtual.....................................................................................242.10.Cum poate ajuta LinkedIn in business: povestea sustinuta de cifre....252.11. Social media, must-have-ul oricrei companii n 2014....27Capitolul IIISTUDIU DE CAZ. SOCIAL MEDIA I MEDIUL DE AFACERI ROMNESC. Impactul marketingului prin intermediul reelelor de socializare (social media) asupra mediului de afaceri local.....................................................................................34

CONCLUZII.....................................................................................................................37

BIBLIOGRAFIE...38INTRODUCERE

Capitolul ITEHNOLOGIA INFORMAIONAL I SOCIAL MEDIA

1.1. Generaliti. Concepte1.1.1 Societatea informaional concept, tendine. Trecerea de la era industrial la era informaional.

nc de la nceputul anilor 90, termenul de societate informaional a nceput s fie utilizat pentru a descrie numeroasele i variatele schimbri n economie, politic, cultur i, n general, n ansamblul societii, de dezvoltarea rapid a tehnologiilor moderne de informaii i comunicaii.

Semnalat de mai mult vreme, era informaional ia treptat locul celei industriale i societatea tradiional este nlocuit de societatea informaional. Procesul este imperceptibil i se petrece practic sub ochii notrii.Resursa principal a societii informaionale este informaia i nu capitalul ca n societatea industrial, iar ponderea costurilor migreaz din activitatea de producie spre cea de concepie. Tabelul nr.1.1 marcheaz principalele diferene dintre cele dou tipuri de societi.

Tabel nr.1.1

Revoluia informaional i efectele sale

Vechea EconomieNoua Economie

Producie n masProductie n funcie de cererea clientului

Afacerea i Produsul sunt pe primul loc"Fiinta Uman" este n principal cea mai important, fiind i client i muncitor

Este posibil mprirea pieei cu competitorii Cel aflat la limit este dominant n pia

Aria competiiei este foarte ntins dar nu este nelimitatFiecare este att client ct i competitor

Are nevoie de noua economie pentru a supravieui i poate continua singur dezvoltarea

Perioadele pentru ctigul profitului sunt cunoscute Nu este necesar ateptarea ctigului dup depirea "punctului critic"

Obiectivele macroeconomice ale societii informaionale:

accelerarea competivitii industriale i promovarea crerii de noi locuri de munc;

promovarea noilor forme de administrare i organizare;

mbuntirea calitii vieii i a mediului;

creterea eficienei serviciilor publice;

integrarea mai rapid a regiunilor periferice mai slab dezvoltate economic.

Noua societate informaional aduce cu sine o serie de oportuniti deosebite:

constrngerile spaiale i temporale (de granie i timp) n materie de comunicaii au fost mult reduse;

informaiile pot fi prelucrate, stocate i transferate rapid;

preurile serviciilor legate de tranferul informaiei sunt n continu scdere.

Tranziia ctre societatea informaional, globalizarea, progresul tiinific i viteza sa nebun, toate acestea fac ca oamenii s fie confruntai cu o avalan de informaii. n societatea informaional individul va fi asaltat de un flux uria de informaii. Usurina n utilizarea reelelor informaionale i cunoaterea coninutului bazelor de date reprezint nsuiri de baz pentru contemporanul erei informaionale.

1.1.2 Tehnologia informaiei INTERNETULA vorbi despre societatea informaional nseamn, fr ndoial, a vorbi n primul rnd despre Internet .

O istorie a transmiterii informaiei cuprinde cateva etape majore: transmiterea informaiei de la persoan la persoan, comunicarea prin scris, apariia tiparului, apariia telefonului, radioului, televiziunii i industriei filmului, a computerelor i, n sfrit, apariia reelei de reele care este Internetul.

n termeni simpli, Internet const din mai multe calculatoare (peste o sut de milioane) conectate ntre ele folosind iniial liniile telefonice. n funcie de programele rulate, Internet poate fi un sistem de pot, o conferin interactiv, o enciclopedie on-line sau ca faad la un magazin virtual.

Utilizrile Internet-ului sunt foarte multe: de la aspecte academice (spre exemplu, lucrri tiinifice, analiza unor opere literare, cercetri matematice etc.), la aspecte utile (informaii despre anumite produse, piee financiare, preuri, prognoze meteo etc.), la aspecte recreaionale (obinerea de informaii privind petrecerea unei vacane etc.), umoristice, curioziti, la aspecte comerciale (obinerea de informaii privind costul unui zbor, efectuarea de cumprturi, promovarea unor produse comerciale etc.), discuii pe cele mai variate teme, etc.

Infrastructura TIC de baz, cum ar fi reelele simple de calculatoare i accesul la Internet, a devenit o comoditate pentru majoritatea ntreprinderilor din toate sectoarele. Aceste tehnologii au devenit atat de uzuale incat ele sunt acum eseniale in afaceri. In schimb, infrastructurile i serviciile avansate de informaii au un rol critic in economia de maine, mult mai important decat cel al sistemelor i al tehnologiei in sine: acestea permit i declaneaz noi ci de administrare a relaiilor de afaceri i noi modele pentru afaceri in economia digital in dezvoltare. In timp de companiile mari sunt bine plasate pentru a prelua i dezvolta aceste modele, companiile mai mici trebuie fie s urmeze exemplul, fie s rite s fie excluse din lanurile de aprovizionare.Tendina spre sistemele digitale de valori integrate poate fi descris ca e-Business 3.0, un nou ciclu de via al activitilor economice electronice. Aceast etap se bazeaz pe progresul iniial al internetului de la sfaritul anilor 1990 (e-Business 1.0) i din perioada mai conservatoare, de reducere a costurilor, de dup eecul noii bule economice de la inceputul anilor 2000 (e-Business 2.0).Infrastructurile informaionale fundamentale s-au maturizat i, azi, puini oameni se indoiesc de importana lor in modernizarea afacerilor i de efectul lor de parghie. In timp ce TIC continu s fie o resurs eficient pentru reducerea costurilor existente, este din ce in ce mai mult adoptat ca un instrument al inovrii i al creterii veniturilor, permiand noi servicii i ci de funcionare in cadrul lanurilor i al reelelor de creare de valoare economic. Pe msur ce aceste activiti intensive de cunoatere se extind (nu numai in servicii - ci i in producie), observm ivirea noilor intermediari specializai, care preiau procesele de afaceri secundare de la alte companii, permiandu-le acestora s se concentreze asupra operaiunilor principale.

e - viitorul prefix al vieii noastre

Litera e desemneaz prescurtarea uzual pentru cuvntul electronic i a devenit treptat prefixul de identificare a tuturor aciunilor economice, sociale ori de alt natur care folosesc ca suport Internetul.

Prefixul n cauz a fost pentru prima dat folosit pentru a desemna termenul de pot electronic e mail fiind popularizat astfel i extins asupra altor noiuni: e-business, e-commerce, e-marketing, e-banking, e-books, .a.m.d.

1.2. Premisele apariiei i dezvoltrii INTERNETULUI.

La originea Internetului se afl cercetrile demarate n 1969 de ctre departamentul proiecte avansate al armatei americane, denumit ARPA, care a realizat interconectarea computerelor din laboratoarele de cercetare ntr-o reea cunoscut sub numele de Arpanet. Din varianta sa de nceput, Internetul de azi nu mai pstreaza dect conceptul de transmisie a informaiei sub forma de pachete.

Primele demonstraii cu aceast reea au avut loc n 1971. Ulterior au aprut i alte reele similare, dar care reprezentau comuniti izolate. Abia n 1973 se va realiza interconectarea acestor reele separate prin impunerea unui limbaj comun care s fie descifrat i care s permit trimiterea i recepionarea pachetelor n reea. Proiectul Internet a mai necesitat apoi definirea limbajului comun, esena acestuia fiind acum cunoscuta sub numele de protocolul Internet IP i protocolul de control de transmisie TCP. Primele versiuni ale acestora au fost publicate n 1978 iar finalizarea a avut loc n anul 1981.

Creatorii reelei Internet, oricare ar fi fost justificrile lor, au avut ca idee crearea unei reele descentralizate prin eliminarea oricrui punct central a crui distrugere s nsemne i dispariia retelei. Urmrindu-se acest deziderat, toate reelele coopereaz, toate sunt egale.

Democraia a dominat spaiul virtual nc de la nceput, eliminnd astfel greelile din lumea real. n Internet nu exist monopoluri de tip naional sau regional. Fiecare furnizor este independent si dependent de alii n acelai timp. Fiecare are interesul de a-i dezvolta propria reea ct mai bine, dar i de a se interconecta. Fr a exista o autoritate care s controleze traficul, exist o solidaritate - interesat de a menine conectivitatea global. Cu siguran, cel mai fascinant aspect al Internetului l constituie ideea de libertate: libertatea cunoaterii, a informaiilor, a schimbului de opinii. Internetul reprezint azi cel mai deschis i democratic sistem de comunicare. Ofertantul de reea pune la dispoziie numai cile de comunicare, suportul. Ei nu pot s influeneze cosiderabil ansamblul de opinii i informaii din reea.

Internetul este o structur mereu crescnd de dimensiuni gigantice, necontrolabile, nesupravegheabil. Expeditorii i adresanii rmn relativi anonimi, mesajele se cripteaz i devin ilizibile pentru autoriti. Internetul se ntinde peste granie i evident se pune problema unei forme de cenzur. Ce se poate face i ce nu se poate face n reea? Unde intervine statul, guvernul i care este rolul acestuia n protecia cetenilor i companiilor din reea?

Mobilitii personale, caracteristica societii industriale, i se asociaz mobilitatea spiritual cu ajutorul accesului la informaii prin intermediul reelelor. Internetul este unul dintre mijloacele prin care omul modern poate scutura jugul birocraiei. Informaia transmis prin Internet traverseaz graniele i mpiedic statele s guverneze prin autoritate, minciun i manipulare. Propaganda nu mai are fora din perioada dominaiei radioului i televiziunii.

1.3. Tendinele Tehnologiei Informaionale i de Comunicii (TIC) i ale activittilor economice electronice observate n ultimii aniMaturizare electronic mbuntit.Calitatea infrastructurii TIC a companiilor sa imbuntit semnificativ in ultimii 3-4 ani, in special in randul IMM-urilor. Companiile sunt mai bine pregtite pentru forme mai avansate de activiti economice electronice.De la tranzacii la furnizarea de servicii.Companiile, inclusiv cele din sectoarele de producie, acord din ce in ce mai mult atenie folosirii activitilor economice electronice pentru o servire mai bun a clienilor, cu scopul crerii unor relaii susinute cu acetia. E Business depete cu mult stadiul tranzaciilor incheiate.TIC pentru managementul informaiei i transparena proceselor.In ciuda tendinelor de concentrare asupra serviciilor oferite clienilor, creterea eficienei proceselor interne rmane un obiectiv important pentru TIC. Studiile de caz arat c un potenial major al TIC in acest context este imbuntirea transparenei proceselor i managementul informaiilor, care faciliteaz procesele de planificare i de luare a deciziilor.Externalizarea i intermediarii electronici.TIC i activitile economice electronice creeaz noi oportuniti pentru externalizarea proceselor economice specifice. Externalizarea promite mrirea productivitii companiei. e-Intermediarii specializai susin schimbul de date intre companii.

Tendine emergente. TIC pentru o dezvoltare industrial durabil.Potenialul TIC de a permite companiilor s reduc cantitatea de energie pe care o folosesc sau, cel puin, s creasc eficiena energiei, nu este inc pe deplin ineles. Acest subiect ocup un loc important in agenda intreprinderilor i in cea politic datorit costurilor de energie in cretere i provocrilor legate de mediul inconjurtor. Un efort considerabil va fi depus in promovarea inovrii in acest domeniu, de exemplu prin implementarea unor noi sisteme de administrare a energiei.

Implicaiile activitilor economice electronice pentru modelele de afaceri.Dac e-Business 3.0 se ridic la ateptri, este probabil ca multe companii s ii revizuiasc sau s ii schimbe modelele de afaceri in direcia strategiei electronice. Acest lucru include deciziile cu privire la acele pri ale lanului de valori care trebuie s fie acoperite, la portofoliile produselor, la canalele de distribuie, i la strategiile de cooperare.TIC i inovarea devin inseparabile.Noile serii de studii de sector confirm inc o dat rolul esenial al TIC in introducerea noilor procese de afaceri, cum ar fi inovarea organizaional i de proces din companii. Limitele dintre implementarea noilor sisteme bazate pe TIC i introducerea inovrii de proces devin neclare. Diferena dintre inovarea de produs i de proces ar putea deveni caduc, deoarece produsele i serviciile sunt combinate in noi moduri.

Capitolul II

IMPACT I TENDINE ALE TEHNOLOGIEI DIGITALE ASUPRA AFACERILOR2.1. Tehnologia informaional i impactul acesteia asupra organizaiilorO mare parte a cercetrii a fost indreptat spre o mai bun inelegere a importanei investiiei in TIC pentru competitivitate, productivitate i dezvoltare. Studiile sectoriale ale activitilor economice electronice din 2007/2008 au gsit probe mixte in evaluarea impacturilor create de TIC. In timp ce rezultatele de la nivelul de microdate subliniaz in mod clar importana strategic a activitilor economice electronice pentru companiile individuale, macro-analiza la nivelul industriei dezvluie doar efectele moderate ale investiiei de capital in TIC asupra productivitii i creterii.

Creterea importanei strategice a activitilor economice Rezultatele privind microdatele de la analiza unei companii i studiile de caz executate, sunt orientate spre o dezvoltare dinamic a activitilor economice electronice in toate sectoarele studiate.Studiile de caz arat c TIC au devenit o tehnologie cu un scop general. Este folosit in mare msur in toate funciile economice. Pentru multe companii, activitatea economic electronic a devenit un instrument important in implementarea strategiei. Obiectivele i aplicaiile specifice activitilor economice electronice difer, totui, in mare msur, in funcie de modelul de afaceri al unei companii, de mrimea acesteia i de piaa pe care opereaz.Opinia companiilor: 55-70% dintre companiile din toate sectoarele se ateapt ca TIC s aib un impact ridicat sau mediu asupra afacerilor lor. Acest lucru este adevrat aproape in toate domeniile, inclusiv in funciile primare (cum ar fi producerea, comercializarea i logistica) i in funciile de sprijin (cum ar fi controlul, resursele umane i contabilitatea).O analiz regresiv bazat pe datele studiilor arat c utilizarea TIC este categoric legat de o cretere a cifrei de afaceri in toate sectoarele studiate. Pentru intreprinderile din sectoarele chimice, comerul cu amnuntul, transport i logistic exist dovada unui impact pozitiv al folosirii TIC asupra cotelor de piaImpactul modest al capitalului TIC asupra productivitii i a dezvoltrii industriale; implicaii mixte pentru intensitatea energiei

La nivel de sector, contribuia direct a capitalului de TIC la creterea productivitii i la creterea industriei este mai puin pronunat, conform unei analize econometrice.TIC i creterea de valoare adugatContabilitatea creterii (care folosete date din cadrul proiectului UE KLEMS Conturile referitoare la cretere i productivitate1) nu furnizeaz dovezi convingtoare pentru efectele capitalului de TIC asupra creterii in majoritatea sectoarelor analizate. Sectorul in care TIC joac cel mai important rol este cel bancar.TIC i creterea productivitii muncii O analiz bazat pe panoul de date UE KLEMS din 1995 pan in 2004 dezvluie doar un impact modest al capitalului de TIC asupra productivitii muncii. In schimb, motorul central al creterii productivitii muncii (msurat prin valoarea produciei brute per ore de lucru) a fost gsit ca fiind intensitatea intermediar a intrrilor. Proba cea mai solid in acest sens a fost gsit pentru sectoarele de vanzri cu amnuntul, pentru cele chimice i cele ale oelului, i la un nivel mai sczut pentru transport i serviciile bancare.TIC i energia: Un studiu econometric pilot al Studiului sectorial al activitilor economice electronice privind impactul TIC asupra consumului de energie (pentru trei sectoare) dezvluie c intensitatea electricitii este redus prin folosirea dispozitivelor de comunicaii, dar este intensificat de ctre IT (calculatoare i programe informatice).Se apreciaza importana investiiei in TIC pentru competitivitate, productivitate i dezvoltare. Studiile sectoriale ale activitilor economice electronice din ultimii ani au gsit probe mixte in evaluarea impacturilor create de TIC. In timp ce rezultatele de la nivelul de microdate subliniaz in mod clar importana strategic a activitilor economice electronice pentru companiile individuale, macro-analiza la nivelul industriei dezvluie doar efectele moderate ale investiiei de capital in TIC asupra productivitii i creterii.

Componentele tehnice integrate in fabrici sau in alte echipamente tehnice ar putea s nu apar ca fiind capital TIC in datele folosite pentru cercetare. Mai mult, creterea productivitii este doar un aspect al performanei companiei la care TIC poate contribui. O bun strategie pentru activitatea economic electronic poate fi crucial de important pentru prezena companiilor pe piaa global, fr a crete neaprat productivitatea acestora.Mentinerea unui contact permanent cu clientul este unul dintre cele mai bune mijloace de a reaminti clientilor ca inca mai existati si ca va bucurati sa puteti colabora cu ei. Newsletter-e trimise, promotii si anunturi vor pastra firma proaspata in mintea clientilor, iar acestia vor aprecia informatiile relevante si personalizate pe care le primesc de la angajatii firmei. Este vorba despre a construi loialitatea clientilor, iar Internetul face ca acest lucru sa fie mai simplu ca oricand.Internetul are un impact puternic asupra oricrei ntreprinderi. Poate influena sistemul competiional, prin accelerarea realizrii de noi produse sau servicii i extinderii pieei de desfacere. Se cunoate c, n orice ntreprindere, factorul timp a fost i rmne un element cheie. Astfel, reducerea timpului de dezvoltare, al ciclului de via a produciei sau a lurii unor decizii are un rol esenial. Thomas Robertson a mers mai departe cu aceast analiz, defmind cinci elemente de baz ale marketing-ului unui produs su serviciu: s ajung primul pe pia, noul produs s fie anunat nainte de lansarea efectiv, produsului s i se aduc mbuntiri permanente, s ocupe o pia ct mai larg, dac este posibil la nivel mondial,s se urmreasc ptrunderea produsului pe noi piee.

Totdeauna cnd se dorete introducerea unei tehnologii noi trebuie s se analizeze dac prin aceasta se realizeaz unul sau mai multe din elementele enumerate anterior. Pentru rspunsuri afirmative, ntreprinderea poate spera ntr-un avantaj concurenial n domeniul su de activitate.

Pentru unele firme, comerul electronic nseamn orice tranzacie financiar care utilizeaz tehnologia informatic. Pentru altele, noiunea de comer electronic acoper circuitul complet de vnzri - inclusiv marketingul i vnzarea propriu-zis. Muli oameni consider comerul electronic ca fiind orice tranzacie comercial condus electronic pentru cumprarea unor produse cum ar fi cri, CD-uri, bilete de cltorie i altele. Dar, comerul electronic are, n sens larg, un impact mult mai profund asupra evoluiei afacerilor i cuprinde, n fapt, nu numai noile achiziii comerciale, ci i totalitatea activitilor care susin obiectivele de marketing ale unei firme i care pot include, spre exemplu, publicitate, vnzri, plti, activiti post-vanzare,servicii ctre clieni, etc. Ca urmare, s-a lrgit gam de servicii care sprijin i acord asisten acestui nou domeniu al afacerilor. Aceste servicii se refer la furnizorii de Internet, la sistemele de securitate i semnturile electronice, la tranzaciile online sau reelele de magazine, precum i la serviciile cu caracter general, cum ar fi consultants, designul de pagini web, elaborarea site-urilor, s.a.

Industria comerului electronic face, n general, distincfie ntre tranzaciile Business- to-Business (B-2-B sau B-2-C) i tranzaciile Business-to-Consumer (B-2-C sau B-2-C).

B-2-B cuprinde toate tranzaciile ce se efectueaz ntre doi sau mai muli parteneri de afaceri. Aceste tranzacii se bazeaz, de obicei, pe sisteme extranet, ceea ce nseamn ca partenerii de afaceri acioneaz pe Internet prin utilizarea de nume i parole pentru paginile de web proprii.

B-2-C se refer la relaiile dintre comerciant i consumatorul final, fiind considerat comer electronic cu amnuntul.

O nou opiune n comerul electronic este tranzacia Business-to-Employee (B-2- E), care se refer la tranzaciile din interiorul unei firme, destinate personalului angajat al firmei i efectuate prin sistemul intranet propriu.

Dup apariia Internet-ului, n ultimul deceniu, modelul comerului electronic s-a schimbat radical. n primul rnd, Internet a introdus noi forme de lucru, prin care se permite interaciunea dintre grupuri, ntr-un mod simplu i economic.

Se pare c totui principalele categorii ale comerului electronic (impuse pe piaa comerului electronic pn n ziua de astzi) rmn B-2-B i B-2-C. Este important c aceste dou modele s fie nelese, din moment ce comerul electronic este abordat diferit n funcie de entitatea cu care se comunic prin Internet: firma su persoana individual.

Elaborarea unui plan de afaceri pentru comerul electronic cere o planificare atent i o asumare de obligaii. Comerul electronic trebuie privit mai degrab ca o operaiune pe termen lung, dect ca o oportunitate de a obine profit ntr-un termen scurt. Stabilirea unei strategii de comer electronic va confirma dac prezena pe Internet este necesar pentru firm i cnd, i va asigura utilizarea eficient a acestui instrument de afaceri.

O strategie de comer electronic nu difer fundamental de orice alt plan de afaceri i, nainte de a fi elaborat, trebuie asigurat c firma:

o Cunoate caracteristicile specifice ale pieei online, cum ar fi natura (global) a competiiei, cerinele tehnice i legale n cazul vnzrilor online, i rolul pe care informaia l joac n comerul electronic;

o Are capacitatea tehnic i comercial pentru a vinde produse i servicii pe o pia online global;

o Are produse i procese de vnzare puse la punct care i vor permite s fac fa unei creteri semnificative a afacerilor.

Sunt prezentate n continuare cteva sisteme de pli electronice mai cunoscute, grupate n patru categorii: sisteme cu carduri bancare, sisteme on-line, micropli, cecuri electronice.

Multe cumprri de bunuri i servicii prin Internet se fac pltindu-se cu carduri bancare obinuite (Visa, MasterCard etc.). ns tranzaciile cu carduri conin informaii confideniale privind cardul i informaiile personale ale clienilor, informaii ce pot fi interceptate n timpul transmisiei prin Internet. Fr un soft special, orice persoan care monitorizeaz traficul pe reea poate citi coninutul acestor date confideniale i le poate folosi ulterior Este necesar elaborarea unor standarde specifice sistemelor de pli, care s permit coordonarea prilor legitime implicate n transfer i folosirea corect a metodelor de securitate.

ECash reprezint un sistem de pli complet anonim, ce folosete conturi numerice n bnci i tehnica semnturilor oarbe. Tranzaciile se desfoar ntre cumprtor i vnztor, care trebuie s aib conturi la aceeai banc. Cumprtorii trebuie s instiinAeze banc cu privire la faptul c doresc s transfere bani din conturile lor obinuite n aa numitul cont eCash Mint. n orice moment, cumprtorul poate interaciona de la distan, prin calculatorul su, cu contul Mint s.i, folosind un client soft, poate retrage de aici fonduri pe discul calculatorului su. Formatul acestor fonduri este electronic - suite de 0 i 1 protejate criptografic. Ca urmare, discul cumprtorului devine un veritabil "portofel electronic". Apoi, se pot executa pli ntre persoane individuale sau ctre firme, prin intermediul acestor eCash.

NetCash reprezint un alt exemplu de sistem electronic de pli de tip online. Cu toate c sistemul nu asigura anonimitatea total a plilor c eCash (banii pot fi identificai), NetCash ofer alte mijloace prin care s se asigure plilor un anumit grad de anonimitate. Sistemul se bazeaz pe mai multe servere de monede distribuite, la care se poate face schimbul unor cecuri electronice (inclusiv NetCheque) n moneda electronic.

Sub form de concept i proiecte experimentale, micro-platile se adreseaz nevoii existenei unei scheme simple, ieftine, care s poat suporta economic plti foarte mici, civa dolari, ceni i chiar fraciuni de ceni. Se analizeaz cteva propuneri din aceast categorie de sisteme electronice de pli.

Cecurile electronice sunt create pentru a realiza plti sj alte funcii financiare ale cecurilor pe hrtie, prin utilizarea semnturilor digitale i a mesajelor criptate, pe suportul reelei Internet. Sistemul cecurilor electronice este proiectat pentru a asigura integritatea mesajelor, autenticitatea i nerepudierea proprietii, toate condiii suficiente pentru a preveni fraud din partea bncilor sau a clienilor lor.

Intranetul nseamn utilizarea tehnologiilor internet n vederea legturii ntr-un tot unitar e resurselor informaionale ale unei organizaii. El este rspunsul momentan pentru nevoile legate de gestiunea informaiilor i lucrul n grup al unei organizaii. Intranet-ul faciliteaz comunicarea ntre oamenii unei organizaii, concretizndu-se n infrastructura tehnologic necesar, unei bune i eficiente colaborri.

Activat, acesta nu are nevoie de prea mult efort, din moment ce utilizatorii nii sunt cei care l in n funciune. Dar, n scopul de a reui ncercarea de a atinge acest efect viral, o nevoie de baz trebuie s fie satisfacut: gsirea unui avantaj cheie care propulseaz rspndirea multiplicat. Astfel, esentiala pentru succes, atunci cnd lanseaz o campanie de marketing viral, este creativitatea; i acolo este locul ideal de a v investi banii prin angajarea celor mai buni ageni pe care bugetul dvs. i-i permite. Dar, calmai-v, cheltuielile nu vor fi imense. Nu e uor a da recomandri generale astfel nct orice societate, din orice sector poate crea un anun viral de succes, dar dac suntei interesai de un indiciu, este acesta: coninutul social i reele pot face magie.2.2.Utilizarea internetului - unelte digitale de marketing"P" de la Produs n cadrul mixului digital de marketing: unelte e-marketinga) bMarketing ViralMarketing viral (de asemenea cunoscut ca fiind transmitere electronic din gura in gura), poate fi definit ca o strategie care permite persoanelor sa transmita rapid mesaje comerciale altora astfel nct numrul de destinatari ai mesajului s creasc exponenial. Am putea-o numi comunicare comercial auto-propagat. Exemplu clasic n ceea ce privete marketingul viral este Hotmail.com, unul dintre cele mai vechi servicii gratuite de web i pot electronic. Dup optsprezece luni de la lansarea de ctre Microsoft, serviciul a numrat 12 milioane de utilizatori mulumit cuvintelor finale simple care au aprut la fiecare mesaj trimis de utilizator: "F-i adres de e-mail gratuit i privat la http://hotmail.com".AplicarePrincipalul avantaj de afaceri al acestui instrument de e-marketing este faptul c odat activat aceasta nu are nevoie de prea mult efort, din moment ce utilizatorii nii sunt cei care l in n funciune. Dar, n scopul de a reui ncercarea de a atinge acest efect viral, o nevoie de baz trebuie s fie satisfacuta: gsirea unui avantaj cheie care propulseaz rspndirea multiplicat. Astfel, esentiala pentru succes, atunci cnd lanseaz o campanie de marketing viral, este creativitatea; i acolo este locul ideal de a v investi banii prin angajarea celor mai buni ageni pe care bugetul dvs. i-i permite. Dar, calmai-v, cheltuielile nu vor fi imense. Nu e uor a da recomandri generale astfel nct orice societate, din orice sector poate crea un anun viral de succes, dar dac suntei interesai de un indiciu, este acesta: coninutul social i reele pot face magie.b) Marketing-ul prin motoarele de cutareTehnici care utilizeaza Marketing prin Motoarele de Cautare (MMC) se refer la obtine cat mai mult din link-uri sponsorizate n cadrul Motoarelor majore de cautare (cum ar fi Google sau Yahoo!), n timp ce Optimizarea Motoarelor de Cutare se ocup cu rezultatele naturale, non-comerciale pe care utilizatorii le primesc atunci cnd interogheaz Motorul de Cutare. Ne concentrm acum pe MMC. Toate rezultatele pe care le obinem atunci cnd folosim un Motor de Cutare pot prea la fel, exist totusi dou zone precis definite n care aceste rezultate apar: pe de o parte rezultatele directe, care depind doar de algoritmul Motorului de Cutare; dar cealalt zon ofer spaii care pot fi angajate de ctre agenii de publicitate pentru a afia rezultatele pe care le-ar fi plcut s le gseasc n cealalt zon: desigur, a lor. Deci, ei cumpr cuvinte cheie legate de activitatea lor i au dreptul la un spaiu foarte limitat, n care s stabileasc un text (numit creativitate), cu care s atrag atenia web surf-erilor i un link ctre site-ul lor.AplicareIdeea este de a determina care sunt cuvintele pe care potenialii consumatori ai produselor / serviciilor noastre le-ar tipri n motorul de cutare atunci cnd caut pe Internet. Trebuie construita o creativitate atractiv care i convinge pe oameni s fac clic pe link-ul nostru. Vei fi situat pe o pozitie superioara n list, n funcie de ceea ce ai pltit ,n anumite Motoare de cutare, n timp ce n altele (de exemplu Google) poziia va fi un rezultat att al relevanei web ct i ct de mare este suma licitat (n termeni de CPC, costul pe clic) locul n e-licitaia n care cuvintele cheie sunt vndute.Dei firmele pot trata direct cu Motoarele de cutare s liciteze pentru cuvintele cheie, cea mai bun opiune este s cutai o agenie specializat, cel puin la nceput. Ei se bazeaz pe o experienta imens n ceea ce privete eficiena cuvintelor cheie, care v va ajuta s nu licitai prea sus pentru a fi mai bine clasat.

2.3.Impactul Internetului asupra fenomenului socialInternetul reprezint, pe lng o reea global, o lume n sine, departe de o simpl reduplicaie a propriului nostru univers. A devenit rapid un fenomen social i tehnic. Potrivit teoriei lui Castells, tehnologia este o cultur material, un indice fundamental de structur i schimbare social.

Valoarea adugat a internetului, dincolo de alte mijloace de comunicare, const n abilitatea sa de a recombina n timpul ales produse i procese informaionale pentru a genera o nou capacitate ce este imediat procesat ntr-un proces nesfrit de producie a informaiei. In ultimul deceniu, Internetul a generat fenomenul socio-tehnologic cu cea mai mare rat de cretere i dezvoltare. In Statele Unite, creterea Internetului a fost, de departe, cea mai spectaculoas. In anul 2010, 68.1% dintre americani erau utilizatori de Internet, comparativ cu 12.3% media din restul lumii. La nivel european, la sfritul anului 2013, existau aproximativ 426,9 milioane de utilizatori de Internet, cifr care reprezint 65% din totalul populaiei europene. Comparativ cu anul 2010, creterea este de 19%.Cel mai recent clasament din 2013 postat pe 20 Blog.eresearch i plaseaz pe romni pe locul al doilea n topul rilor europene, ei fiind europenii care petrec cel mai mult timp online.Conform Zelist, din 13 august 2014, (http://www.zelist.ro/blog/), n sptmna: 4 - 10 august 2014, n Romnia erau 85.578 bloguri, din care 6.554 bloguri active (minim 1 postare), 2.030 (minim 5 postri) i 28.304 comentarii.2.4.Impactul noilor tehnologii. Tehnologii si reele de socializarePotrivit studiului efectuat de Institutul eMarketer i publicat la 19 noiembrie 2013, aproape o cincime din populaia planetei, reprezentnd 1,61 miliarde de persoane, a utilizat o reea de socializare cel puin o dat pe lun, n cretere cu 14% fa de 2012. In acest ritm, numrul utilizatorilor reelelor de socializare Facebook, Twitter, Instagram, Reddit i Tumblr ar putea ajunge la 2,33 miliarde pn n anul 2017, a precizat Institutul ntr-un comunicat. Globalizarea poate fi localizat ntr-un continuum, alturi de local, naional i regional. La un capt al continuumului se afl relaiile i reelele sociale i economice organizate pe baz local i/sau naional; la cellalt capt se afl relaiile i reelele sociale i economice care se cristalizeaz la scara mai larg a interaciunilor regionale i globale (Held, 2004). Dei civilizaiile umane au cunoscut evoluia ntr-o relativ izolare i dispuneau fiecare de un anumit nivel de sofisticare social, economic i cultural, numrul i calitatea contactelor dintre ele era relativ sczut. In societatea contemporan, noile forme de comunicare, confer indivizilor, dreptul de a depi graniele geografice care, altdat, ar fi mpiedicat orice contact, i ofer un acces la un set de experiene politice i sociale la care individul sau grupul, se poate s nu fi avut niciodat acces Rolul noilor tehnologii n sfera relaiilor publiceNoile tehnologii au implicaii majore pentru relaiile publice. Indiferent de forma n care apar (bloguri, podcasturi sau videoclipuri pe Youtube), Internetul i reeaua World Wide Web au transformat modurile n care publicul are acces la informaie.Cele mai importante din punct de vedere al impactul i implicaiilor acestor tehnologii n sfera relaiilor publice sunt patru mari seciuni:1. impactul tehnologiei asupra modului n care specialitii n relaii publice i practic meseria;2. implicaiile tehnologiei asupra coninutului i mesajelor dezvoltate i transmise prin intermediul practicilor de relaii publice;3. implicaiile tehnologiei asupra structurii organizaionale a culturii i a managementului;4. impactul tehnologiei asupra relaiilor dintre organizaii i publicul lor.Fenomenul reelelor socialeUna dintre observaiile care trebuie fcut este c ntre diferitele tipuri de reele sociale, de multe ori diferena poate fi neclar, iar termenii sunt adesea folosii ca fiind sinonimi. Pentru a evita complexitatea inutil, folosim termenul de "reele sociale", n aceast lucrare, pentru a defini categoria larg de reele i mass-media.Utilizarea acestor reelele trebuie s fie susinut de obiectivele de afaceri, de obiective clare. O organizaie trebuie s determine ce se dorete de la angajamentul fa de reelele sociale i ct de activ se dorete s fie rolul acestora, sau s fie pregtite s ia seam de acestea, n modelarea agendei de comunicare. Insi natura de social networking face posibil diseminarea, iar pentru a ajunge la consumatori, are nevoie de mai mult de o abordare orientat, dect o comunicare tradiional, altfel companiile pot gsi ele nsele posibilitatea de a adopta o "abordare de discernmnt", care poate fi ineficient i costisitoare. Organizaiile trebuie s fie pregtite s se angajeze. Dup cum sugereaz i numele, reelele sociale necesit persoane fizice i companii pentru a socializa n mod activ i pentru a comunica.Cercetarea sociologic a comunitilor virtuale. Consideraii metodologiceIntrebat fiind cum reuete s strng o comunitate precum cea de pe Facebook, Mark Zuckerberg, fondatorul acesteia, a spus c acestea exist, important este s le pui la dispoziie instrumentul necesar, o "organizaie elegant".Tratarea din punct de vedere sociologic a comunitilor virtuale formate pe Internet, n jurul unor reele de socializare, trebuie s in seama de particularitile acestora, cu accente att pe comportamentul indivizilor, ct i pe temporalitatea lor, ntr-o lume puternic afectat, dar i implicat n sfera informatic. Odat cu apariia reelelor sociale, n spaiul virtual s-au dezvoltat i instrumente specifice de msurare i analiz, precum PAJEK, UCINET sau SocNetV. Aplicaiile modelelelor de investigare a reelelor sociale, cu referire direct la cele ce vizeaz blogosfera, pot fi cele prin care se realizeaz o evaluare periodic a blogurilor, utiliznd folosirea unor softeware-uri de monitorizare (crowler), care s identifice, stocheze i updateze informaiile relevante i specifice. Acest tip de abordare vizeaz n principal societatea ca agregare de indivizi i comportamente individuale, cunoaterea fiind furnizat prin analiza unor mase critice de date nregistrate pe baza acestei filosofii (Critical Mass How One Thing leads to Another, Ball, 2004).Odat cu dezvoltarea reelelor, au aprut i s-au diversificat noi roluri. De exemplu, pe lng utilizatori, teoria actor - reea, distinge ntre intermediari - ageni, care produc micarea unor fore fr interes pentru transformrile produse i mediatori, entiti care produc i multiplic diferene , astfel c spaiul online nu este o simpl translatare a reelelor din lumea real, ci o creaie/variaie continu, pe baza principiului includerii noilor aplicaii i utilizri ntr-o lume care extinde i amplific, prin faciliti de conectare, autonomia indivizilor. Astfel, societatea de reele este modelat de tiparul tehnologic i noile roluri care pot fi atribuite att actorilor umani i semnelor de interaciune pe care le multiplic ntre ei n spaiul de reele,ct i celor non - umani - aplicaii, dispozitive, programe, gestiune, care influeneaz directsau indirect comportamentele membrilor reelei .O caracteristic a datelor obinute online este dat de posibilitatea identificrii sursei (traceability) cu ajutorul utilizrii unui motor de cutare, n cazul n care textele sunt citate exact. In consecin, majoritatea cercetrilor prezint datele n format agregat pentru a evita deconspirarea autorilor (Frank, 2004).2.5.Instrumente promoionale de e-marketing: e- promovarePunctul de gestionare a vnzrilor electroniceAici ne confruntm cu un nou concept de a vinde inteligent: reducerea la minim a timpului investit de cumprtori i maximizarea satisfaciei lor prin ghidarea la raft, unde pot gsi produsele pe care le cumpr de obicei i oferirea de promoii personalizate n funcie de vnzrile lor.Noua tehnologie din spatele acestei scene este eticheta inteligent (RFID), etichete care ader la produsele permind identificarea radio, fr nici un contact fizic necesar. Beneficiile suplimentare sunt accelerarea logistic, optimizarea depozitelor, precum i prevenirea furtului i pirateriei. Dar principala mbuntire de marketing este de a automatiza i personaliza relaiile cu clienii notri din perspectiva punctului de vnzare i de a evita eecurile in managementul stocurilor din punctul de vedere al distribuiei.AplicareCostul ridicat al montrii acestor sisteme acioneaz ca o barier pentru micii comerciani cu amnuntul, provocnd adoptarea acestui sistem doar pentru marile lanuri de distribuie. Nu este vorba numai de costul etichetarii n sine ci de costul tuturor dispozitivelor scumpe necesare pentru a profita de etichete la punctul de vnzare: rafturi inteligente, carduri speciale de consum, ecrane LCD tactile, puncte de informare inteligente, imprimante pentru etichete, dispozitive antifurt, lanuri de aprovizionare, de sisteme de deactivare a etichetelor inteligente, etc.Apropo, mizndu-se pe aceste sisteme de deactivare a etichetelor inteligente, care au grij de dezactivarea cipurilor RFID n momentul n care prsesc magazinul sau mall- ul, este esenial a evita problemele cu anumite grupuri de utilizatori care consider aceast tehnologie un potenial prejudiciu pentru drepturile lor la intimitate.Minisite-uri de promovareUn minisite de promovare este un tip specific de site web, mult mai mic dect un web interactiv. Este de obicei proiectat s funcioneze ca un site de sprijin pentru cel principal. Dei este convenabil ca fiecare minisite s aib propriul su URL (i majoritatea dintre ele au), n mod normal plutete pe pagina web principal i, avnd dimensiunea mai redus, permite paginii web principale s ramana pe fundal, astfel c atunci cnd vizitatorul nchide minisite-ul va naviga n continuare pe site-ul principal. Astfel, obiectivul minisite-ului este clar: se concentreaza pe anumite informaii i oferind detalii specifice care nu sunt disponibile n pagina principal de web. Minisite-urile sunt de obicei utilizate pentru a da anumitor produse un tratament special de comunicare din cauza lansrii lor, din cauza campaniile de promovare speciale organizate n jurul lor sau pur i simplu pentru c aceste produse sunt cele mai bine vndute din brand-ul lor. Dar minisite-urile pot fi de asemenea folosite pentru familiile de produse, probleme de brand, aniversri sau ocazii speciale.Creativitatea unui minisite este chiar mai greu de realizat dect cea a paginii web principale, deoarece aceasta constituie axa central a tuturor activitilor de promovare cu privire la produsul sau evenimentul pentru care este dezvoltat minisite-ul. Astfel, acesta include clipuri video speciale, concursuri, screensavere, e-cards, e-chestionare, podcast- uri, studii de produs, etc.Viaa minisite-urilor este mult mai scurt dect cea a site-urilor principale, deoarece acestea sunt eliminate sau substituite de ndat ce evenimentul sau promovarea pentru care au fost folosite se ncheie. Acest lucru ajut la meninerea prospeimii acestui instrument cheie pentru atragerea ateniei.AplicareAtunci cnd dezvoltai un minisite trebuie sa aveti in vedere ca acesta trebuie s fie captivant i atractiv pentru ochi, dar de asemenea trebuie s fie n msur s ofer informaii nu foarte multe, ns acestea trebuie s fie detaliate i conteze pe o navigareminima. Unul dintre elementele cheie aici este o o munc grea de copiere pentru a extrage cele mai relevante informaii referitoare la produs sau eveniment din site-ul principal i s le lefuiasc cu toate aspectele legate de promovare, pentru a maximiza valoarea furnizat vizitatorilor minisite-ului astfel nct s se regseasc ntr-un mediu foarte sugestiv i extrem de dinamic, n care acesta poate lua cu uurin decizia de a nu pierde ocazia special care-i este oferit. Aceasta oportunitate va consta dintr-o propunere de cumprare (dac este acceptat, un link va duce utilizatorul la coul de cumprturi online cu produs deja n el - n site-ul principal), sau o propunere de nregistrare (printr-un formular scurt ncorporat n minisite) pentru contacte comerciale viitoare.2.6.Instrumente de comercializare i e-marketing: e- commercePortal-uri de e-commercePortal-urile de e-commerce (n afar de funcia evident de a vinde produse) sunt fantastice pentru colectarea de informaii foarte utile, cu coninut foarte specific, cu utilizri foarte bine determinate, care genereaza valoare adugat. Aceste coninuturi pot fi clasificate n cele centrale (conectate direct cu esena portal-urilor), i cele de suport (care consolideaz serviciul portal-urilor).Scopul principal al portal-urilor de e-commerce este de a comercializa produsele companiilor prin Internet furniznd vizitatorilor servicii cu valoare adugat, n scopul de a-i transforma n clieni i clienii n cumprtori fideli. Conform ultimului raport de comer online, lansat de Spanish Comision del Mercado de las Telecomunicaciones (CMT), (Comisia Spaniol a Pieei de Telecomunicaii), e-commerce a crescut cu 57% n Spania n cursul anului 2006, ajungnd la o facturare de 495 milioane de euro. n plus, n timpul primelor trei luni ale anului 2006 numrul tranzaciilor de e-commerce a trecut de apte milioane, n timp ce doar patru milioane de tranzacii au avut loc n aceeai perioada a anului 2005. La nivel european, Forrester Research a estimat o cifra de afaceri global pentru toate portal-urile de e-commerce n Europa de o sut de mii de milioane de euro n 2006.AplicareExist multe soluii de software pentru crearea de portaluri personalizate. Dar, ca de obicei n acest domeniu, cheia succesului nu se afl n dezvoltarea portal-ului, ci n a fi capabil de agregarea de servicii cu valoare adugat pentru ceea ce avei de gnd s vindei prin intermediul portalului, n scopul de a sprijini vnzarea. Oricum trebuie s luai n considerare faptul c dezvoltarea unui portal de e-commerce electronic cu un anumit grad de complexitate poate trece uor de 200.000 ; aceast sum va acoperi un proiect la cheie pentru un numr regulat de utilizatori ai portal-ului i ar trebui s contai pe cel puin 700 de oameni pentru a-l face fezabile.

Exist posibilitatea de a dezvolta portalul pe plan intern, ceea ce va reduce dramatic costurile, dar atunci ar trebui s fii contieni de faptul c proiectul nu se ncheie n momentul n care ncepe s funcioneze: trebuie alocate resurse pentru a menine coninutul i servicii cu valoare adugat vii i atractive.2.7.Instrumente de e-marketing pentru construirea brand-ului: e-brandingWebs 2.0Cu mai mult de 10 ani n urm cnd s-a nscut e-marketing-ul, site-urile web au fost doar un fel de carti virtuale de vizit avansate de companiile cele mai trendy folosite pentru a se prezenta potenialilor clieni n spaiul cibernetic.Tehnologia a permis evoluia acestui concept pn la conversia site-urilor web iniiale n instrumente de e-branding reale: vnzarea prin Internet nu este obligatorie sau poate nici chiar recomandabil n anumite ocazii; uneori, cheia real spre succes este de a putea determina vizitatorul s cumpere printr-un alt canal. i nimic nu este mai bun pentru a ndeplini acest obiectiv dect informarea utilizatorilor pentru a cunoate modul nostru de a face afaceri prin intermediul site-urilor web interactive, sociale, care le permite utilizatorilor s aib un rol-cheie n dezvoltarea coninutului.AplicarePrima problem care trebuie luat n considerare atunci cnd se creaz un site web interactiv, social este ca acesta s se concentreze pe particularitile clienilor i potenialilor cumprtori. Nu conteaz dezvoltarea tehnologic (fie intern sau nchiriat) dac gradul de utilizare i design-ul (nu numai grafica, dar i coninutul) nu sunt cele mai potrivite pentru segmentul int. Astfel, nu este o idee rea n a conta pe sfatul unui profesionist cu privire la design-ul paginii web n acelai mod n care angajm cele mai bune agenii pe care ni le putem permite atunci cnd dezvoltm un pliant corporativ pentru a atrage clienii. i continuand cu exemple de pliante: dac schimbm brourile n fiecare an, de ce nu am face acelai lucru i cu paginile web? Ele si-au recuperat banii cheltuiti in doi ani i totusi este destul de obinuit a gsi pagini web vechi de 3 i 4 ani n multe companii foarte importante...

2.8.Instrumente de comunicare i e-marketing: e- comunicareComunitile virtuale de afaceriO comunitate virtual este o agregare social care apare pe net atunci cnd un numr suficient de oameni se angajeaz n discuii publice suficient de lungi pentru a dezvolta relaii personale prin intermediul spaiului cibernetic. Cnd se face o clasificare a comunitilor virtuale, o distincie trebuie fcut ntre cele orientate spre utilizator (n care participanii decid tema comunitii, poate din punct de vedere geografic, demografic sau dup un subiect), precum i cele orientate spre organizaii (vertical, orizontal sau geografic, ale cror teme sunt definite n consecin cu obiectivul i zonele de lucru ale firmei care le promoveaz). Modelul din urm corespunde cu Comunitile Virtuale de Afaceri.AplicareComunitile virtuale de afaceri pe cale a fi create trebuie s se potriveasc cu unul dintre urmtoarele modele: comuniti n jurul unui produs; unui serviciu; unei anumite activiti profesionale; comuniti formative; reelele de vnzare; sau comuniti care sustin un brand (fie il introduc fie il intretin). Pentru ca, comunitile virtuale de afaceri s fie atractive pentru viitori utilizatori, structura sa trebuie s fie foarte atent planificat. Aceast structur ar trebui s cuprind urmtoarele componente: un set de indivizi care mpartasesc culturi comune, un spatiu comun (spaiul virtual), un grup de reguli sau norme obligatorii i o echip de conducere, care o controleaz i administreaz.Paii de urmat pentru a dezvolta cu succes i menine o comunitate virtual de afaceri sunt: analiza de fezabilitate, planificare, selecia serviciilor i a platformei tehnice, ormarea managerilor i promovare ferm pn la atingerea unei mase critice de utilizatori.

2.9. Social media si sinele virtualTehnologiile contemporane reconstituie natura i forma societilor, genernd un nou cadru de interaciune ntre comuniti. In acest context se asigur interconectarea transregional, extinderea reelelor de activitate i putere social, ceea ce implic posibilitatea aciunii la distan.Dei civilizaiile umane au cunoscut evoluia ntr-o relativ izolare i dispuneau fiecare de un anumit nivel de sofisticare social, economic i cultural, numrul i calitatea contactelor dintre ele era relativ sczut. In societatea contemporan, noile forme de comunicare confer indivizilor dreptul de a depi graniele geografice, care, altdat, ar fi mpiedicat orice contact, i ofer un acces la un set de experiene politice i sociale la care individul sau grupul se poate s nu fi avut niciodat acces (Lupton, 2012 i Giddens, 1984).Site-urile populare de reele sociale schimb modul n care interacionm unii cu alii, nu numai n formarea, dar i n ceea ce privete meninerea relaiilor.Blogul n contextul globalizriiIn contextul globalizrii, este evident apariia unui nou model de interaciune social, nu numai la nivelul publicului larg, dar i n spaiul guvernamental, precum i n cel corporatist. Acest model este bazat pe arhitectura reelelor sociale i induce certitudinea faptului c oamenii nu mai pot funciona singuri ntr-o lume tehnologizat, astfel nct ncrederea, reciprocitatea i cooperarea devin valori eseniale n procesul adaptrii permanente la schimbrile succesive ale noului mediu social, creat prin intermediul platformelor online (Newman, Park, 2003).Dezvoltarea reelelor sociale prin intermediul blogurilor poate fi privit ca un nou mecanism social, care influeneaz dinamica fenomenelor macro - societate. Astfel, nc de la nceputul secolului 20 i pe parcursul secolului 21 , modalitile de comunicare de la nivelul societii au nceput s se schimbe n mod fundamental (Grafton, Maurer, 2007b). Apariia reelelor sociale promovate prin intermediul platformelor online a permis dezvoltarea unui nou tip de interaciune ntre utilizatori, pe baza tehnologiilor informatice i a accesului la internet, precum i apariia implicit a unor noi tipuri de comportamente (Dijk, 2006: S. 175). Evoluia tehnologiei informaiei i comunicaiilor din ultimele decenii a determinat modificri n planul vieii sociale, ca urmare a utilizrii acestora la scar din ce n ce mai larg, atrgnd reprezentani din diferite grupuri sociale i profesionale, fr o delimitare geografic clar.2.10.Cum poate ajuta LinkedIn in business: povestea sustinuta de cifre

Zi de zi, fiecare dintre noi incercam sa ne crestem vanzarile, sa dezvoltam compania sau sa gasim noi parteneri mergand la intalniri de networking, stabilind intalniri, solicitand recomandari sau chiar sunand 100 de contacte reci. Exista insa uneori momente in care toate instrumentele de mai sus nu dau rezultate, pare ca nu reusim sa gasim acei oameni pe care ii cautam si de care avem nevoie. Exista o foarte mare sansa ca toti acei parteneri pe care ii cautati sa fie pe LinkedIn si poate chiar sa va caute si ei pe voi. Statisticile oficiale demonstreaza cat de importanta si utila a devenit utilizarea LinkedIn in business, cifrele spun povestea singure.

Pe 5 mai 2003, LinkedIn devenea realitate. Scopul sau principal la momentul respectiv era sa devina un suport pentru recrutori si persoane in cautare de job. Dupa un inceput cu 4.500 de membri in prima luna, site-ul a ajuns la 10 ani distanta, in mai 2014, la 300 milioane de utilizatori si peste 3 milioane de pagini de business. De asemenea, are una dintre cele mai mari cresteri din zona online - 2 noi membri inscrisi in fiecare secunda. Mai mult de 40% dintre membri intra pe site zilnic si cum LinkedIn nu ofera sansa sa joci Candy Crush sunt sigur ca intra in cautare de parteneri si business.

LinkedIn poate ajuta n dezvoltarea unei afaceri in Romania intrand in contact cu cei 1.250.000 de utilizatori locali sau prin internationalizarea afacerii prin diversitatea oferita de prezenta in 200 de tari de pe glob. Poate fi gasit o persoana anume, se poate cauta o companie si obinute informatiile din pagina lor business sau, daca nu este o tinta exacta, se poate adera la unul din cele peste 2,2 milioane de grupuri. Avantajul grupurilor vine din faptul ca toti cei inscrisi au aceleasi nevoi si interese ca si cel care caut. Probabilitatea de a gasi un pictor in grupurile de open stack sau inginerie este destul de mica. Si daca nu se gasete grupul care sa aiba la baza interesele vizate oricand se poate crea propriul grup. Cu siguranta vor fi si altii care se vor alatura. Se intampla des ca oamenii sa isi doreasca sa isi creeze o mini-comunitate asa cum o vad ei. Astfel, apar in jur de 8.000 noi grupuri saptamanal.

Cum scopul initial nu se uita niciodata, LinkedIn ramane si in prezent una dintre metodele foarte bune de recrutare/angajare. Zilnic, 94% dintre recrutori verifica profilul de LinkedIn al persoanei pe care o analizeaza in vederea angajarii. Daca iti cauti un loc de munca, un profil de LinkedIn bine facut poate conta foarte mult in alegerea pe care o face angajatorul. Atentie insa la cuvintele-cheie folosite si la creativitatea utilizata in descriere! Nu multa lume cauta un Accounting Ninja, dar cativa sigur cauta un contabil responsabil. In perioada de criza, mai exact in 2011 si 2012, cuvantul cel mai des folosit in descriere era Creativ, pentru ca toata lumea cauta solutii out of the box. In 2013 insa, cuvantul cel mai des folosit a fost Responsabil, pentru ca eram pe final de criza si planurile de revenire la nivelul anterior crizei solicitau oameni care sa respecte regulile. LinkedIn este un organism viu, adaptabil, pentru ca se reinventeaza o data cu membrii sai si se adapteaza imediat la noile cerinte din piata reala.

Exista in lumea social media o lupta la fel de dura ca cea dintre Microsoft si Apple sau Coca Cola si Pepsi vorbesc despre Facebook vs LinkedIn o lupta care probabil nu va avea un invingator. Facebook a adaugat o componenta business ca pas natural in dezvoltarea conceptului, adaptandu-se la dezvoltarea comunitatii pe care a creat-o si la cerintele utilizatorilor. In acelasi timp LinkedIn a plecat, din start, cu o componenta business si a dezvoltat-o peste ani. Si aici cifrele sustin afirmatia: 64% din vizitele dinspre social media catre site-urile companiilor vin de la LinkedIn, rata de conversie vizitator-lead este de 3 ori mai mare decat pe Facebook si Twitter si nu in ultimul rand 50% dintre membrii vor deveni mai usor clientii unei companii dupa ce vor interactiona cu acea companie pe LinkedIn. Nu sustin ca unul din cele doua canale de social media este mai bun decat celalalt, spun doar ca fiecare are scopul sau. Poti face business si pe Facebook, dar cu cat afacerea ta este mai specifica, mai tehnica si mai B2B solutia va veni mai repede de la LinkedIn. In plus feedback-ul primit pe LinkedIn are o componenta subiectiva mult mai scazuta.

Relatia cu LinkedIn trebuie sa inceapa, ca orice alta relatie din business, cu un scop foarte clar in minte.. Exist posibilitatea de a gasi foarte usor cele mai noi informatii din domeniile care intereseaza, zilnic experti din domeniile respective pun la dispozitia membrilor LinkedIn articole si analize care se pot dovedi a fi exact ce este nevoie pentru a imbunatati o afacere.Si nu in ultimul rand, LinkedIn este despre business networking si business development. Prin intermediul lui, devii vizibil intr-o retea in crestere si care priveste atent ce se intampla in interiorul ei. Este locul in care poti gasi acel director general al companiei pe care o doresti cel mai tare ca si client al tau, dar pe care, poate, nu ai avea sansa sa-l intalnesti in lumea non-virtuala.

2.11. Social media, must-have-ul oricrei companii n 2014Social media sunt un fenomen al timpului n care trim. S-ar putea spune, exagernd puin, c lumea real a devenit o umbr a ceea ce se ntmpl n lumea virtual. Social media au reuit s acapareze, puin cte puin, toat planeta. Astzi, ele sunt firul invizibil care leag ntreaga lume, devenit, de fapt, o mare reea de socializare.

Social media au devenit la fel de rapid un instrument vital pentru lumea acerb a afacerilor. De civa ani, strategiile de marketing ale companiilor nseamn, printre altele, i prezena lor pe reelele de socializare.

Social media n datePotrivit unui raport al Digital Insights publicat n luna noiembrie a anului trecut, 4,2 miliarde de oameni folosesc telefoanele mobile ca s acceseze site-urile de social media, iar 74% dintre actorii de pe pia la nivel mondial cred c Facebook i ajut s aib o strategie de conducere mai bun.

Raportul mai relev c 28% dintre retweet-urile de pe Twitter sunt un efect al cererii de retweet (Please RT), 40% dintre companii folosesc Google+, 70% i doresc s afle mai multe despre Google+, iar 67% au n plan s-i mreasc activitatea pe Google+.

42% dintre companii i actualizeaz periodic profilul de LinkedIn, n fiecare secund 8.000 de utilizatori dau like unei fotografii pe Instagram i 80% dintre pin-urile de pe Pinterest sunt, de fapt, re-pin-uri.

Datele mai arat c peste 23% dintre marile companii din lume investesc n blogging i social media. Nu n ultimul rnd, femeile verific paginile de social media ale unui brand mai mult dect brbaii.

Cele mai mari reele de social media de aziAcelai raport al Digital Insights arat c reeaua de socializare Facebook a ajuns la 1,15 miliarde de utilizatori. Alte date despre Facebook: 751 de milioane de utilizatori acceseaz Facebook de pe telefonul mobil cu 7.000 de device-uri diferite, Facebook are 10 milioane de aplicaii, 23% dintre utilizatorii Facebook i verific pagina de cel puin cinci ori pe zi i 350 de milioane de mesaje sunt postate n fiecare zi pe Facebook.

Twitter a ajuns la peste 500 de milioane de utilizatori i, lunar, are 288 de milioane de utilizatori activi. Un aspect interesant despre Twitter este acela c cea mai mare cretere o constituie categoria de vrst 55-64 de ani, de 79%. 60% dintre utilizatorii Twitter acceseaz reeaua social de pe telefonul mobil, 20 de milioane de conturi create pe Twitter sunt false, se posteaz aproximativ 400 de milioane de tweet-uri n fiecare zi, iar media tweet-urilor pe care un utilizator le d zilnic pe Twitter este de 208.

n ceea ce privete Google+, iat cum arat statisticile: are peste 500 de milioane de utilizatori, dintre care 343 de milioane sunt activi. Dintre toi utilizatorii, 67% sunt brbai. 60% dintre utilizatorii de Google+ se logheaz n fiecare zi, 80% se logheaz cel puin o dat pe sptmn, iar butonul +1 este folosit de peste 5 miliarde de ori pe zi.

LinkedIn are peste 238 de milioane de utilizatori i 1,5 milioane de grupuri. 27% dintre utilizatorii de LinkedIn acceseaz reeaua social de pe telefonul mobil, 50% dintre utilizatorii LinkedIn au studii superioare, 81% aparin cel puin unui grup, 42% dintre utilizatori i actualizeaz profilul periodic, 3 milioane de companii au pagini pe LinkedIn, iar numrul de susineri (endorsement) de pe LinkedIn a ajuns la 1 miliard.

Instagram are peste 130 de milioane de utilizatori, iar un utilizator are, n medie, 40 de fotografii postate pe Instagram. MTV este cel mai urmrit brand pe Instagram, cu 1,2 milioane de fani. n plus, pe Instagram sunt primite 1.000 de comentarii n fiecare secund i, zilnic, sunt postate peste 5 milioane de fotografii.

Pinterest are 70 de milioane de utilizatori, dintre care 69% sunt femei. Doar 6% dintre utilizatori i-au conectat contul de Pinterest cu cel de Facebook, iar mncarea este cea mai popular categorie de pe Pinterest n contextul n care 57% dintre discuii sunt pe acest subiect. Nordstorm este cel mai popular brand de pe Pinterest, cu 4,4 milioane de oameni care l folosesc.

Aceste statistici nu sunt dect cifre. Pe baza lor, companiile pot studia comportamentul utilizatorilor de reele sociale i i pot stabili o strategie de marketing mai bun.

Avantaje i dezavantaje ale social media n businessn ceea ce privete lumea afacerilor, social media reprezint un instrument extrem de important de promovare, aa cum arat site-ul Globalpost.com. Prezena pe marile reele de socializare le poate aduce marilor companii nu doar o mai mare vizibilitate, ci i mai muli clieni. Datorit feedback-ului imediat din social media, o companie i poate mbunti relaiile cu clienii, ceea ce i permite s adune mai multe informaii despre clieni i s-i adapteze serviciile n funcie de cerere.

Site-ul Socialmediatoday.com duce lucrurile mai departe i subliniaz c o prezen ct mai nsemnat pe reelele sociale nseamn o cretere a gradului de cunoatere a companiei. Mai concret, cu ct mai muli oameni tiu despre o companie, cu att este mai bine pentru aceasta. Un public mai mare nseamn mai muli poteniali clieni.

Creterea traficului pe site-ul unei companii este un alt avantaj al social media. Acesta mpreun cu creterea contientizrii sunt cele dou mari obiective ale campaniilor de social media. Companiile trebuie s se foloseasc de reelele sociale pe care au conturi n aa fel nct s direcioneze traficul ctre site-urile lor.

Dac Facebook-ul este utilizat de 93% dintre respondeni, Twitter are o rat de utilizare de 26%, n timp ce LinkedIn marcheaz o rat de utilizare de 41% n Romnia. Majoritatea respondenilor aloc pentru marketingul pe social media ntre 1-5 ore, n timp ce 30% aloc peste 10 ore n fiecare sptmn. Frecvena postrii variaz i ea: 49% dintre respondeni posteaz zilnic, 15% o dat la 2-3 zile, 21% sptmnal, iar 15% lunar sau o dat la cteva luni.

Scopurile cele mai des ntlnite n utilizarea reelelor de socializare sunt comunicarea de brand, n proporie de 87%, i marketing/vnzri, n proporie de 85%. Reelele sociale sunt utilizate i pentru recrutare, networking, analiz competitiv i cercetare, dar ntr-o msur mai mic, potrivit studiului realizat de EY Romnia.

Din pcate, exist i dezavantaje ale utilizrii social media. Unele companii nu tiu cum s foloseasc reelele de socializare n propriul lor avantaj, iar timpul pe care l aloc acestei activiti se irosete degeaba. Cel mai bun mod de a evita dezamgirile atunci cnd vine vorba despre social media const n stabilirea unei strategii i punerea ei n aplicare, fr compromisuri.

Un alt pericol al social media este reprezentat de postrile (informaii, poze etc.) cu caracter personal. Cnd scopul tu este s-i promovezi compania, aspectele personale cad pe locul al doilea. Postrile cu titlu personal pot fi o arm cu dou tiuri: pot fi apreciate de ctre persoane care nu au legtur cu lumea afacerilor, dar pot fi i extrem de criticate de profesioniti, cei pe care vrei s i atragi ctre afacerea ta. Cel mai bine este s ai dou conturi.

Pe de alt parte, chiar dac social media pot fi un instrument de marketing extrem de puternic, ele nu sunt lipsite de riscuri. Fanii i cei care urmresc activitatea companiei pe social media au libertatea s-i posteze comentariile pe aceste platforme. i, s fim serioi, o companie nu are cum s fie pe placul tuturor. Aadar, exist i oameni crora nu le plac produsele companiei, care nu sunt mulumii de anumite servicii i care pot lsa comentarii extrem de neplcute pe paginile de socializare. Or aceste comentarii pot avea un impact negativ asupra imaginii unei companii.

n cazul n care se ntmpl acest lucru, cea mai bun soluie este un rspuns prompt, care poate minimiza impactul pe care aceste critici le pot avea asupra imaginii companiei. Exist i varianta ca cei care se ocup de paginile de socializare ale unei companii s tearg comentariile care aduc injurii companiei sau care conin cuvinte obscene. ns, n cazul n care numrul comentariilor venite de la consumatorii nemulumii nu este unul mic, cel mai bine este ca reprezentanii companiei s aib n vedere cutarea motivelor pentru care apar aceste nemulumiri. tim cu toii c fr foc nu iese fum.

Hackerii reprezint un alt pericol pentru companiile prezente pe reelele de social media. Un hacker poate sparge contul unei companii i poate s posteze informaii false despre activitatea companiei, informaii care pot ajunge virale foarte repede.

Chiar i cele mai respectate companii au ajuns victime ale hackerilor. n ceea ce privete firmele mai mici, acestea trebuie s-i ia msuri de precauie n materie de securitate a informaiilor atunci cnd i aleg parole pentru conturile de social media. Acestea nu trebuie comunicate dect angajailor. Eventual, este recomandat schimbarea lor o dat la ase luni.

Prezena pe reelele de socializare a unei companii a devenit ceva ce se poate face rapid, n doi timpi i trei micri. Cu toate astea, nici una dintre platformele de socializare nu va ajuta companiile s ctige mai muli clieni dac nu vor investi timp i efort n aceast strategie. O pagin de Facebook sau de Twitter care nu este actualizat le poate lsa o impresie proast eventualilor clieni. i asta nu nseamn dect nceputul rostogolirii bulgrelui de zpad. O impresie proast poate duce chiar la situaia n care o companie s-i piard fanii i utilizatorii interesai de activitatea ei.

Orice firm care vrea s dezvolte o strategie de marketing pe social media trebuie s-i stabileasc foarte clar resursele de care dispune, n aa fel nct s se asigure c va face fa provocrilor pe care le presupune o prezen eficient pe reelele de socializare.

Social media i marketingulDin raportul Social Media Marketing Industry How marketers are using social media to grow their businesses, publicat n mai 2013, aflm c oamenii care i conduc propria afacere i cei din vnzri pun foarte mare pre pe social media. 86% dintre ei au declarat c social media sunt foarte importante pentru afacerea lor, mai mult dect procentul din anul 2012, de 83%.

n ceea ce privete strategiile de promovare, directorii din marketing, n proporie de 88%, vor s tie care sunt cele mai eficiente tactici de social media i cum s-i antreneze publicul s foloseasc reelele de socializare. n legtur cu planurile, raportul din 2013 arat c 69% dintre executivii din marketing vor s-i mreasc activitatea de pe Youtube i s investeasc n acest canal social.

Raportul a mai relevat c, n timp ce 58% dintre executivii din marketing folosesc blogging-ul, 62% dintre ei vor s afle mai multe despre acest lucru, iar 66% vor s fie mai activi. Facebook i LinkedIn sunt cele mai folosite reele de socializare de ctre cei care vor s-i dezvolte afacerile. Liderii care au participat la studiu au avut de ales o singur reea social pe care o consider cea mai important. 49% dintre ei au preferat Facebook i 16% LinkedIn.

Pe de alt parte, raportul a mai scos la iveal c aproape unul din trei directori de marketing (37%) crede c eforturile pe care le face pentru a-i dezvolta afacerea prin intermediul Facebook sunt eficiente. Concluzia este c majoritatea oamenilor de afaceri nu sunt siguri dac marketingul pe Facebook este util sau nu.

Conform raportului, principalul beneficiu adus unei afaceri de ctre social media este expunerea. 89% dintre directorii de marketing cred c obiectivul marketingului prin social media este ca tot mai muli oameni s afle despre afacere.

Cum se folosesc companiile din Romnia de social media?Potrivit unui studiu al EY Romnia, dat publicitii n luna octombrie a anului trecut, cele mai folosite reele de socializare de ctre companiile din Romnia sunt Facebook, cu 93% rat de utilizare, YouTube, cu 43%, i LinkedIn, cu 43%.

Studiul a scos la iveal c 78% dintre companiile romneti chestionate utilizeaz reelele de social media pentru promovare. n plus, mai mult de jumtate dintre companii folosesc marketingul pe reelele de socializare de unul pn la trei ani.

n ceea ce privete frecvena postrilor pe social media, jumtate dintre companiile respondente i actualizeaz zilnic paginile de socializare cu informaii i cred c, n viitor, reelele de socializare vor deveni un instrument i mai util pentru ele.

Pentru a se promova n social media, 39% dintre companiile autohtone respondente au deja un departament special pentru comunicarea prin social media, deoarece consider, n proporie de 83%, c reelele sociale sunt o modalitate foarte rapid i eficient de a-i prezenta noile produse i servicii.

Faptul c 78% dintre respondeni utilizeaz reelele de socializare pentru promovare arat un nivel mare de contientizare a potenialului acestor canale de comunicare i a favorabilitii pe care o poate genera pentru produsele/serviciile proprii. Totui, acest nivel se situeaz sub cel mondial, care se apropie de 100%, mai arat studiul.

Trendurile social media n marketing, n 2014n anul 2014, provocrile pe care social media le vor aduce companiilor sunt chiar mai mari ca pn acum, scriu cei de la Forbes.com. Astfel, dac pn acum aderarea la social media a fost, mai degrab, un lux, de acum devine o necesitate.

O alt schimbare ce va avea loc n anul 2014 n materie de social media are legtur cu Google+, care i va consolida poziia n rndul reelelor de socializare. Aadar, prezena pe Google+ a unei companii devine una vital pentru succesul i veniturile unei companii.

Anul 2014 va nsemna i un succes rsuntor pentru acele platforme de social media care pun accentul pe fotografie i video. Adic nu va mai conta doar informaia pe care o companie o posteaz pe reelele de social media, ci i elementele ce in de multimedia. O alt estimare a Forbes.com este c plaforma MySpace va avea mai muli utilizatori, datorit rebrandingului recent.

Chiar dac nu va ajunge vreodat o adevrat competiie pentru Facebook i Twitter, va fi interesant de urmrit ce strategie vor aborda cei de la MySpace ca s ridice tacheta. 2014 va fi un an plin de provocri i pentru LinkedIn, care va deveni principalul juctor pentru dezvoltarea tipului de afaceri Business to Business.

Ceea ce vor s spun cei de la Forbes este c acest an va aduce multe schimbri n materie de social media, iar companiile care sunt prezente pe aceste reele de socializare nu trebuie nici ele s piard startul schimbrilor.

Capitolul IIISTUDIU DE CAZ.SOCIAL MEDIA I MEDIUL DE AFACERI ROMNESC . Impactul marketingului prin intermediul reelelor de socializare (social media) asupra mediului de afaceri local

Studiul analizeaz rspunsurile a 209 de reprezentani ai unor companii din diverse industrii din Romnia cu privire la modul n care acestea abordeaz marketing-ul prin intermediul reelelor de socializare i impactul pe care acest tip de marketing l are n prezent n activitatea lor.

Studiul are la baz un chestionar aplicat n perioada 23 septembrie - 15 octombrie 2014. n raport se analizeaz rspunsurile a 209 de respondeni din mediul local de business. Studiul utilizat pentru datele comparative la nivel global este 2014 Social Media Marketing Industry Report - How Marketers Are Using Social Media to Grow Their Businesses.

n 2014 numai 58% dintre respondeni spun c utilizeaz reelele de socializare pentru promovarea companiei i plnuiesc s le utilizeze n continuare (n scdere de la 78% n 2013), n timp ce 28% dintre acetia spun c nu le utilizeaz, ns plnuiesc s le utilizeze n perioada urmtoare (procent n cretere de la 22% n 2013).Platforma "vedet i anul acesta n Romnia rmne Facebook cu 93% din rspunsuri (94% la nivel global), urmat de LinkedIn cu 61% (71% la nivel global) i de Google+ cu 31% (54% la nivel global). n Romnia nou intrate n clasament sunt Pinterest cu 8% (47% la nivel global) i Instagram cu 7% (28% la nivel global).Comunicarea prin social media ocup majoritii respondenilor 1-5 ore sptmnal, dar sunt veti bune pe palierele 6-10 ore i 11-20 de ore, care au crescut cu cte 3 procente fiecare n 2013 fa de 2014 (de la 17% la 20% i respectiv de la 13% la 16%). Totui palierele superioare (21-40 de ore) nregistreaz scderi n medie de 2%.Tendina general privind domeniile n care sunt folosite reele de socializare n cadrul companiilor din Romania se menine, utilizarea preponderent fiind n marketing i comunicare. Creteri de 3-5% se remarc n recrutare, relaii cu clienii i cercetarea nevoilor acestora. Scderile fa de 2013 sunt pe parte de networking (-2%) i analiz competitiv (-6%).

Diagrame si analize statistice ale unui studiu (realizat prin sondaj)

.............................................................................CONCLUZII

De folosit la Concluzii pentru studiul EY SOFT

Impactul social media asupra mediului de afaceri

In 2014, 58% dintre companii utilizeaza retelele de socializare pentru promovarea companiei si planuiesc sa le utilizeze in continuare (in scadere de la 78% in 2013), in timp ce 28% dintre acestea afirma ca nu le utilizeaza, insa planuiesc sa le utilizeze in perioada urmatoare (procent in crestere de la 22% in 2013), conform studiului TotalSoft si EY RomaniaSocial media si mediul de afaceri romanesc 2014, dat publicitatii astazi.

Editia 2014 a studiului analizeaza raspunsurile a 209 reprezentanti ai unor companii din 12 industrii din Romania cu privire la modul in care acestea abordeaza marketing-ul prin intermediul retelelor de socializare si impactul pe care acest tip de marketing il are in prezent in activitatea lor.

Reteaua LinkedIn inregistreaza cea mai mare crestere dintre retelele analizate (+21 puncte procentuale) in utilizarea de catre companiile romanesti respondente pentru promovarea produselor si serviciilor oferite. Facebook isi conserva suprematia, cu 93% rata de utilizare in 2014 fata de 95% in 2013. Cea mai mare scadere o inregistreaza site-ul de video sharing al Google: YouTube a scazut cu 14 puncte procentuale in 2014 in interesul companiilor, pana la 29% rata de utilizare.

Peste 70% dintre companiile romanesti nu au vazut potentialul promovarii pe retelele sociale inainte de anul 2011. Intrebati de cat timp au inceput sa integreze retelele sociale in functia de marketing a companiei, oamenii de afaceri si directorii de marketing si comunicare respondenti au bifat in masura cea mai mare intervalul de timp 1-2 ani, urmat de cel de 2-3 ani.

Timpul alocat comunicarii pe retelele sociale inregistreaza o tendinta de scadere fata de editia 2013 a studiului. Daca intervalul de 1-5 ore isi pastreaza acelasi procentaj de respondenti (54%), numarul celor care folosesc retelele sociale mai mult de 20 ore pe saptamana este in scadere, acesti respondenti intrand acum in intervalul 6-20 de ore dedicate saptamanal prezentei companiei in retelele sociale.

Totusi, 72% dintre respondenti spun ca utilizarea social media va creste si doar 1% considera ca utilizarea retelelor sociale se va reduce in cazul companiilor lor.

In continuare, cei mai multi respondenti (64%) isi administreaza singuri campaniile pe retelele de socializare, totusi anumite segmente din campanie sunt externalizate de peste 50% dintre cei care au raspuns chestionarului: designul si dezvoltarea, dar si crearea de continut. Cel mai putin se externalizeaza actualizarea statusului si procesul de stabilire a strategiei.

Chiar daca majoritatea respondentilor (52%) sunt indecisi cu privire la masurarea randamentului investitiilor in social media ale companiei, se poate observa ca 34% dintre respondenti sunt de acord si total de acord ca acest lucru este posibil. Doar 14% au raspuns ca sunt in dezacord sau dezacord total in legatura cu posibilitatea companiei de a masura randamentul investitiilor in activitatile de pe retelele de socializare.

In top 3 in functie de tipul de continut oferit followerilor sunt: informatiile despre produsele si serviciile companiei (77%), (69%), informatiile despre companie istoria companiei, testimoniale ale clientilor existenti, evenimente si informatii despre campanii, promotii, vanzare directa sau indirecta (62%).

Atat in 2013 cat si in 2014 tendinta generala privind domeniile in care sunt folosite retelele de socializare in cadrul companiilor din Romania se mentine, utilizarea preponderenta fiind in marketing si comunicare. Cresteri de 3-5% se remarca in recrutare, relatii cu clientii si cercetare a nevoilor acestora. Scaderile sunt pe zona de networking (-2%) si analiza competitiva (-6%).

42% dintre companiile din Romania au investit sub 1000 de EUR in promovarea prin intermediul retelelor sociale in ultimul an, 15% au investit intre 1000 si 3000 de EUR pentru acelasi demers, in timp ce 23% au investit mai mult de 3000 de EUR pentru promovarea in social media. Un procent important (20%) dintre respondenti au afirmat ca nu stiu cat au investit companiile lor in promovarea companiilor lor prin social media in ultimul an.

Despre studiuStudiulSocial media si mediul de afaceri romanesc, realizat de EY Romania in parteneriat cu TotalSoft,are la baza un chestionar aplicat in perioada 23 septembrie 15 octombrie 2014. In raport se analizeaza raspunsurile a 209 respondenti din mediul local de business. Studiul utilizat pentru datele comparative la nivel global este 2014 Social Media Marketing Industry Report How Marketers Are Using Social Media to Grow Their Businesses. Editia 2014 a studiului analizeaza raspunsurile unor reprezentanti de companii din diverse industrii din Romania cu privire la modul in care acestea abordeaza marketing-ul prin intermediul retelelor de socializare si impactul pe care acest tip de marketing il are in prezent in activitatea lor.

BIBLIOGRAFIE

1. ANDEREGG T. 2000. ERP: A-Z Implementer's Guide for Succes, Resource Publishing.2. DRAGANESCU M. 2003. De la societatea informationala la societatea cunoasterii, Editura Tehnica.3. DZITAC I. & MOLDOVAN G. 2006. Sisteme distribuite. Modele informatice, CCC Publications, Editura Universitatii Agora, Oradea.4. DZITAC I. 2007. Teoria deciziei - Note de curs, Editura Universitatii Agora, Oradea.5. FOTACHE D., HURBEAN L. 2004. Solutii informatice integrate pentru gestiunea afacerilor - ERP, Ed. Economics, Bucuresti.6. GALEA L. 2007. Utilizarea Internetului in afaceri- Note de curs, Ed. Universitatii Agora, Oradea7. HOSSAIN L., PATRICK J.D., RASHID M.A. 2002. Enterprise Resource Planning: global opportunities and chalanges, Idea Group Publishing8. http://pierre.ici.ro/ici/revista/ria2003 49. https/www.internetz.edu10. KLEIN, M., METHLIE L.B. 1995. Knowledge - Based Decision Support Systems with Applications in Business. John Wiley & Sons, Chichester.11. LUPSE, V. 2007. Contributii la proiectarea i realizarea unui sistem informatic in ntreprinderile mici si mijlocii, Teza de doctorat, Univ. "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.12. MOLDOVAN G, DZITAC I. 2006. Sisteme distribuite. Modele matematice, Editura Universitatii Agora Oradea.13. OPREA D. 1999. Analiza si proiectarea sistemelor informationale economice, Polirom, lasi.14. www.ebsromania.roThe Sectoral e-Business Watch (Studiul sectorial al activitilor economice electronice) c/o empirica GmbH - Oxfordstr. 2, 53111 Bonn, Germania, www.ebusiness-watch.org Rou Hamzescu I. - New Economy i societatea informational, EUC , Craiova, 2004

oim Horaiu - Rolul i utlizarea Tehnologiei Informaionale i de Comunicii (TIC) n activitatea ntreprinderilor, Promovarea culturii antreprenoriale Proiect POS DRU , 2013

Rou Hamzescu I. - New Economy i societatea informational, EUC , Craiova, 2004

oim Horaiu - Rolul i utlizarea Tehnologiei Informaionale i de Comunicii (TIC) n activitatea ntreprinderilor, Promovarea culturii antreprenoriale Proiect POS DRU , 2013, p.6

oim Horaiu - Rolul i utlizarea Tehnologiei Informaionale i de Comunicii (TIC) n activitatea ntreprinderilor, Promovarea culturii antreprenoriale Proiect POS DRU , 2013, p.8

oim Horaiu - Rolul i utlizarea Tehnologiei Informaionale i de Comunicii (TIC) n activitatea ntreprinderilor, Promovarea culturii antreprenoriale Proiect POS DRU , 2013, p.9

oim Horaiu - Rolul i utlizarea Tehnologiei Informaionale i de Comunicii (TIC) n activitatea ntreprinderilor, Promovarea culturii antreprenoriale Proiect POS DRU , 2013, p.14

Castells M,. The Network Society: A Cross-Cultural Perspective. Edward Elgar (2004) p. 315

Anthony Giddens. - The Constitution of Society:Outline of the Theory ofStructuration.LosAngeles: University of California Press,1984.p.234

Latour, Bruno., Reassembling the Social, New York: Oxford University Press,2005, p 87

Wellman, Barry. 2002. "The Rise of Networked Individualism." in Community Networks Online, edited by Leigh Keeble. London: Taylor & Francis.

oim Horaiu - Rolul i utlizarea Tehnologiei Informaionale i de Comunicii (TIC) n activitatea ntreprinderilor, Promovarea culturii antreprenoriale Proiect POS DRU , 2013, p.19

HYPERLINK "http://www.femei-in-afaceri.ro/ro/articol/cum_te_poate_ajuta_linkedin_in_business_povestea_sustinuta_

de_cifre" http://www.femei-in-afaceri.ro/ro/articol/cum_te_poate_ajuta_linkedin_in_business_povestea_sustinuta_

de_cifre

HYPERLINK "http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html" http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html

HYPERLINK "http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html" http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html

HYPERLINK "http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html" http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html

HYPERLINK "http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html" http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html

2013 Social media marketing industry report, Copyright 2013, Social Media Examiner

2013 Social media marketing industry report, Copyright 2013, Social Media Examiner

Idem

HYPERLINK "http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html" http://www.managerexpress.ro/knowledge/dosar-interes/social-media-must-have-ul-oricarei-companii-in-2014.html

Social media i mediul de afaceri romnesc, EY_Total Soft, 2014

HYPERLINK "http://www.femei-in-afaceri.ro/ro/articol/impactul_social_media_asupra_mediului_de_afaceri" http://www.femei-in-afaceri.ro/ro/articol/impactul_social_media_asupra_mediului_de_afaceri

PAGE 9