Impactul Producerii Energiei Asupra Poluarii Solului

download Impactul Producerii Energiei Asupra Poluarii Solului

of 20

Embed Size (px)

description

IEAM

Transcript of Impactul Producerii Energiei Asupra Poluarii Solului

Impactul producerii energiei asupra poluarii solului

Cuprins

1. Ce este energia?1.1 Forme de energie1.2 Conversii 2. Ce este energia electrica?2.1 Principalele tipuri de centrale electrice3. Termocentralele4.Hidrocentralele5. Centralele nucleare6. Concluzii7. Bibliografie

Energia Din punct de vedere tiinific,energiaeste o mrime care indic capacitatea unuisistem fizicde a efectualucru mecaniccnd trece printr-otransformaredin starea sa ntr-o alt stare aleas ca stare de referin.]Energia este ofuncie de stare.Cnd un sistem fizic trece printr-o transformare, din starea sa n starea de referin, rmn n natur schimbri cu privire la poziia sa relativ i la proprietile sistemelor fizice din exteriorul lui, adic: schimbareapoziiei,vitezei, schimbarea striitermice, schimbarea striielectrice,magnetice,att ale lui ct i ale sistemelor din exteriorul su. Efectele asupra sistemelor externe se numescaciunile externe ale sistemului n cursul transformrii. Dac aciunile sunt exclusiv sub forma efecturii delucru mecanic, acesta esteechivalentul n lucru mecanic al aciunilor externe. Suma echivalenilor n lucru mecanic al tuturor aciunilor externe care se produc cnd un sistem fizic trece, prin transformare, dintr-o stare dat ntr-o stare de referin esteenergia total a sistemului fizic n starea dat fa de cea de referini reflectcapacitatea sistemului de a produce lucru mecanic. Conformlegii conservrii energiei, diferena de energie a unui sistem fizic la o transformare ntre dou stri este independent de calea de transformare dintre cele dou stri, ea depinznd numai de cele dou stri. Alegnd arbitrar valoarea energiei de referin, energia din orice alt stare are o valoare bine determinat. Ca urmare,energia este o funcie de starea sistemului fizic pe care o caracterizeaz, adic este ofuncie de potenial. n funcie de starea de referin, energia poate fi pozitiv, negativ sau nul. Se numeteform de energiefiecare termen aditiv din cea mai general expresie a energiei totale a sistemelor fizice, care depinde exclusiv de o anumit clas de mrimi de stare (de exemplu: mrimi mecanice, electrice, magnetice etc.). Lucrul mecanicnueste o form de energie, deoarece nu caracterizeazsistemele fizice, citransformrile lor, respectiv interaciunea dintre sistemele fizice n cursul transformrii lor.Clduraschimbat de un corp cu exteriorul de asemenea.nueste o form de energie. Cldura nefiind o energie, nu se poate defini o cldur coninut de un corp, ci doar una schimbat cu exteriorul.Conform relaiei dintre mas i energie, oricrei forme de energie a unui sistem fizic i corespunde o mas inert a sistemului, conform relaiei luiEinstein:

undemeste masa sistemului, iarceste viteza luminii n vid. De subliniat c masa nu este o energie, ci o mrimeasociatacesteia.Partea din energia total a unui sistem fizic n a crei expresieintervin dintre mrimile din cinematic doar cele care caracterizeaz configuraia geometric a corpurilor din sistemse numeteenergie potenial. Energia potenial depinde numai de poziia relativ a corpurilor din sistem i fa de sistemele din exterior. Energia potenial poate fi sub diferite forme: de deformare, elastic, gravitaional, electric etc.Partea din energia total a unui sistem fizic care depindeexclusiv de mrimile de stare internese numeteenergie intern. n fizica clasic se presupune c energia intern a sistemelor fizice este susceptibil de variaie continu.

Forme de energie n funcie de diferite criterii, se vorbete despre diverse forme de transfer energetic.Din punct de vedere alsistemului fiziccruia i aparine, exist : energie hidraulic, care, la rndul ei, poate proveni dinenergia poteniala cderilor de ap imareelor, sau dinenergia cineticavalurilor; energie nuclear, care provine din energia nucleelor i din care o parte poate fi eliberat prinfisiuneasaufuziunealor; energie de zcmnt, care este energia intern agazelorsubpresiuneacumulate deasupra zcmintelor deiei; energie chimic, care este dat depotenialul electrical legturii dintreatomiimoleculelor, energie de deformaie elastic, care este energia potenial datorit atraciei dintre atomi; energie gravitaional, energia potenial n cmp gravitaional.Dupsursa de provenien, poate fi: energiestelar,solar, acombustibililor, hidraulic,eolian,geotermal, nuclear.

Dup faptul curmeaz sau nu un cicluse clasific n: energie neregenerabil,adic energia obinut din resurse epuizabile, cum sunt considerati combustibilii fosili i cei nucleari; energie regenerabil, prin care se nelege energia obinut de laSoare, energie considerat inepuizabil, sub form deenergie electric(conversie direct), termic (nclzire direct),hidraulic,eolian, sau cea provenit dinbiomas.Dupmodul de manifestareal energiei se vorbete despreenergie mecanic,energie electric,energie luminoas.Duppurttorulde energie se vorbete deenergie termic.

Conversii Exemple de cum se pot converti diferitele forme de energie

Din -> nMecanicTermicElectricRadiaieelectromagneticChimicNuclear

MecanicPrghieFrnacu frecareGenerator electricSincrotronReacie chimic endotermAccelerator de particule

TermicTurbin cu aburSchimbtor de cldurTermocupluCorp incandescentFurnalSupernov

ElectricMotor electricRezisten electricTransformator electricDiod luminiscentElectrolizSincrotron

Radiaieelectromag- neticVel solarPanou solar termicPanou solarOptic neliniarFotosinte- zSpectroscopie Mssbauer

ChimicMuchiArderePil de combustieLicuriciReacie chimic

NuclearRadiaie alfaSoareRadiaie betaRadiaie GamaIzomerie nuclear

Energia electrica Energia electrica este elementul de baza in dezvoltarea economica industriala a fiecarui stat, fiind indispensabila in toate sectoarele de activitate. Cresterea nivelului vietii materiale si spirituale a populatiei atat urbana cat si rurala este strans legata de productia de energie electrica. Productia de energie electrica este produsa in centrale electrice care difera intre ele dupa sursa de combustibil folosita pentru obtinerea energiei electrice. Astfel, hidrocentralele folosesc pentru producerea energiei electrice forta apelor, termocentralele folosesc in procesul tehnologic transformarea chimica a elementelor combustibile din carbuni, gaze sau petrol (prin ardere si degajare de caldura), atomocentralele folosesc reactiile chimice a elementelor (fuziunea uraniului si plutoniului) reactii insotite de degajari mari de caldura. In tara noastra sistemul energetic a luat fiinta in anul 1953 odata cu punerea in functiune a termocentralei Doicesti care a folosit agregate cehoslovace apoi in anul 1954 a fost pusa in functiune conectata la sistemul national centrala de la Comanesti (luna iunie 1954) si cea de la Palas-Constanta (luna iulie 1954). Ambele centrale au fost echipate cu utilaje si tehnologie sovietica. Pana la acea data consumul de energie electrica era asigurat de echipamente mici pe plan local (se foloseau agregatele TATRA de 0,5-2 MW/h de constructie ceha, agregate BENSSON de 1-1,5 MW/h de constructie nemteasca si agregate VULCAN de 0,7-2 MW/h de constructie autohtona). Bazele sistemului energetic national au fost puse in anul 1958 cand s-a infiintat compania de transport si distributie a energiei electrice sub egida Ministerului Energiei Electrice. Acesta s-a dezvoltat si a capatat o stabilitate dispusa sa preia necesarul de consum abia in anii 1960 1962 cand au inceput sa produca o serie de hidracentrale (salba de pe raul Bistrita 12 hidrocentrale, hidrocentralele de pe Lotru 4 grupuri, cele de pe Somes si Crisuri), precum si termocentrale puse in functiune in acea perioada (Fantanele 1960, Borzesti 1957-1959, Paroseni 1958, Progresul-Bucuresti 1958 s.a.)

Principalele tipuri de centrale electrice: Termocentrale- care convertescenergia termicobinut prinardereacombustibillilor. La rndul lor, acestea pot fi: Centrale termoelectrice(CTE), care produc n specialcurent electric, cldura fiind un produs secundar; Centrale electrice de termoficare(CET), care produc ncogenerareatt curent electric, ct icldur, care iarna predomin. Centrale nuclearo-electrice(CNE), care convertesc energia termic obinut prinfisiuneanucleelor. Centrale geotermale, care convertesc energia geotermal. Centrale hidroelectrice(CHE), care convertescenergia hidraulic. Centrale solare, care convertesc energia solar. Centrale mareomotrice, care convertesc energiavalurilorimareelor. Centrale eoliene, care convertesc energia vntului.

Termocentralele Ocentral termoelectric, sautermocentraleste ocentral electriccare producecurent electricpe baza conversieienergiei termiceobinut prinardereacombustibillilor.Curentul electric este produs degeneratoare electriceantrenate deturbine cu abur,turbine cu gaze, sau, mai rar, cumotoare cu ardere intern. Drept combustibili se folosesc combustibilii solizi (crbune,deeurisaubiomas), lichizi (pcur) sau gazoi (gaz natural).Uneori sunt considerate termocentrale i cele care transform energia termic provenit din alte surse, cum ar fienergia nuclear,solarsaugeotermal, ns construcia acestora difer ntructva de cea a centralelor care se bazeaz pe ardere. De obicei termocentralele funcioneaz pe baza unuiciclu Clausius-Rankine. Sursa termic,cazanul, nclzete i vaporizeazapa.Aburulprodus se destinde ntr-o turbin cu abur producndlucru mecanic. Apoi, aburul este condensat ntr-uncondensator. Apa condensat estepompatdin nou n cazan i ciclul se reia. Turbina antreneaz ungenerator de curent alternativ(alternator), care transform lucrul mecanic n energie electric, de obicei la tensiunea de 6000V i frecvena de 50Hz nEuropa, respectiv 60Hz nAmerica de Nordi mare parte dinAmerica de Sud.

Schema clasic a unei termocentrale bazat pe crbune.1.Turn de rcire10.Ventile de reglare ale turbinei19.Supranclzitor

2. Pompa circuitului de rcire al condensatorului11.Turbin cu aburde nalt presiune20.Ventilatorde aer

3.Linie electricde nalt tensiune12.Degazor21. Supranclzitor intermediar

4.Transformatorridictor de tensiune13.Prenclzitorde joas presiune (PJP)22. Priza deaernecesararderii

5.Generator electricdecurent alternativ14. Band de alimentare cucrbune23.Economizor

6.Turbin cu aburde joas presiune15. Buncr decrbune, eventual cu turn de uscare24.Prenclzitor de aer

7.Pompde joas presiune16.Moarde crbune25.Electrofiltrupentru cenu

8.Condensator17. Tamburul cazanului26.Exhaustor(ventilator de gaze arse)

9.Turbin cu aburde medie presiune18. Evacuareacenuii27. Co de fum

Principalii factori poluani la termocentralele alimentate cu carbune sunt: Zgura si cenusa zburatoare, denumite generic praf, SO2, NOX, CO2, Metale grele in concentraii foarte mici, Poluare termica a emisarului. Apa evacuata este cu 8-10oC mai calda, Poluarea fonica, Poluarea radioactiva.Poluarea cu zgura si cenusa Cenusa depozitata poate fi antrenata de curentul de aer, avand efect de poluare a aerului si a solului cu pulberi, in timpul verii, in perioadele cu umiditate redusa si cu vanturi puternice. Poluarea este mai mare in cazul cenusei de huila deoarece are granulatia si greutatea specifica mult mai mica fata de cenusa de lignitPoluarea cu SO2 Evacuarea gazelor arse si a poluanilor se face prin cosuri de fum, dar difuzia poluanilor nu are loc imediat ce acestia parasesc cosul ci pe distane de la cateva zeci de metri pana la cateva sute de kilometri, funcie de puterea de emisie a sursei. Cele mai la indemana procedeele de reducere a emisiilor de SO2 de la termocentralele funcionand pe carbune sunt:epurarea combustibililorin faza de precombustie (pentru a reduce coninutul de S);schimbarea combustibilului(in faza de precombustie) cu combustibil superior, pentru a reduce coninutul de sulf, sau arderea unor combustibili nesulfurosi.Metode de reducere a emisiilor poluante Pentru praf: electrofiltre cu performane superioarem, filtre cu saci, evacuare zgura si cenusa in fluid dens. Pentru SO2 realizare instalaii de desulfurare. Pentru NOx modernizare cazane si arzatoare. Pentru CO2: reducerea consumurilor prin cresterea eficienei,captarea CO2, descoperirea unor alte tehnologii. Pentru apa funcionarea in circuit inchis. Printre termocentralele care polueaza cel mai mult din tara se numara CET-ul din Oradea, complexurile energetice din Oltenia si Valea Jiului, CET Govora sau centrala de Viromet Victoria. CET-ul din Oradea este cel mai mare producator de emisii de dioxid de carbon, potrivit raportului ANRE pe 2013. Termocentrala aradeana, ce functioneaza pe carbune si pacura, a produs 1.283 de grame de CO2/kWh. Pe locul doi n topul poluatorilor se gaseste termocentrala Motru, pe carbune, cu 1.234 unitati de CO2 eliberate n atmosfera, iar pe locul trei este Termica Suceava, pe carbune si pacura, cu 942 de unitati. Hidrocentralele Ohidrocentraleste ocentral electricfolosit pentru a transformaenergia mecanicprodus deapnenergie electric. Printr-unbarajde acumulare a apei pe cursul unuiru, unde poate exista eventual i ocascad, se realizeaz acumularea uneienergii poteniale, transformat nenergie cineticprin rotireaturbinelorhidrocentralei. Aceast micare de rotaie va fi transmis mai departe printr-un angrenaj deroi dinategeneratorului de curent electric, care va transforma energia mecanic nenergie electric.

Hidrocentralele, n aparen uniti nepoluatoare, afecteaz i ele factorii de mediu modificnd:- peisajul- ecosistemele- varietatea i numrul de specii- calitatea apei Prin construcia unei hidrocentrale se eliberareaz suprafee mari de teren, se fac defriri masive, se deplaseaz populaia spre alte zone. Din cauza excesului de umiditate atmosferic n zon se pot produce perturbaii climatice. Pentru rul Arge presiunile semnificative sunt cele hidrogeomorfologice avnd n vedere intensa amenajare ce consta n :- lucrri de barare transversal a cursurilor de ap baraje, stvilare, praguri de fund;- lucrri n lungul rului ndiguiri, lucrri de regularizare i consolidare maluri;- lucrri de captare i evacuare a apei de la folosine, dar i lucrri de derivare a debitelor. Centralele nucleare Centrala nucleareste o instalaie modern de producere aenergiei electricepe bazareaciilor nucleare,reactoruleste o instalaie complex n care se realizeaz fisiunea nucleelor elementelor grele, printr-o reacie n lan controlat, cu scopul de a permite utilizarea energiei degajate. Zona activ a unei astfel de instalaii este compus dincombustibilul nuclear, moderator, barele de control i agentul de rcire. nschimbtorul de cldur, apa sevaporizeazi devine agentul productor delucru mecanic, punnd n funciuneturbina.Generatorul electriceste cel care converteteenergia cinetica turbinei n energie electric.Impactul energiei nucleare asupra mediului

Uraniul 235 utilizat drept combustibil nuclear este un izotop rar, coninut n minereul deuraniu natural. n ritmul actual de utilizare, rezervelemondiale de uraniu vor dura mai puin de osut de ani. De aceea combustibilul nuclear poate fi considerat ca o surs de energie ne-regenerabiI.n viitorul apropiat soluia fuziunii nucleare ar putea fi interesant: doi atomi mici dehidrogen se combin pentru a forma un atom mai mare, cel de heliu, genernd n acelai timp ocantitate considerabil de energie. Chiar dac aceast reacie a fost demonstrat concret ca fiindposibilderealizat(aplicaiilemilitarealebombeicuhidrogen),nicioinstalaieindustrialpentru producereadeenergieelectricbazatpefuziune n-afost creat,dincauzaproblemelortehnologicecaresepunpentrumeninereasistemuluilaotemperaturcontrolat.Acesteinstalaii nu se vor realiza nainte de 2050, astfel nct tehnologia nuclear actual va trebui scontinue producerea de energie electricnc mult timp.Printre riscurile prezentate de folosirea energiei nucleare pentru producerea de energieelectric se menioneaz:

riscul contaminrii radioactive legate de tratarea minereului de uraniu natural (pentru o tonde uraniu utilizabil n reactorse obin circa 500tone deeuri slab radioactive); riscurile legate de dezafectarea centralelor nuclearoelectrice la terminarea duratei de via; riscurile legate de stocarea uraniului utilizat, care poate persista timp de mii deani; accidente nucleare (scurgeri radioactive) minore sau importante, ncentrale. Ponderea energiei nucleare n balana total de energie va depinde n viitor de politicaurmat de guverne, care vor trebui s identifice praguri de securitate pentru centralele nucleare is gseasc mijloace de eliminare adeeurilor, acceptatede populaie.Centralele nuclearoelectrice se apropie cel mai multde conceptul de central curat dinpunct de vedere ecologic. Practic, aceast filier energetic se caracterizeaz prin absena total aemisiilor de CO2, praf, SO2, NOx sau aaltor poluani atmosferici.n acelai timp ns, CNE necesit msuri speciale deosebit de stricte, n ceea ce privete manipularea produselor rezultate din procesarea combustibiluluinuclear.Acesteproduse reprezint un pericol potenial deosebit de mare pentru biosfer, prin poluarea radioactiv pe careo pot declana.n CNE apardou categorii principale de substane radioactive: produse rezultate n urma procesului de fisiune a combustibilului; produse devenite radio active prinstaionarea n cmpul de radiaie.Radiaiile Radiaiile reprezint particule de mare vitez i unde electromagnetice care afecteaz esuturile vii prin spargerea legturilor chimice i prin modificri biochimice. Exist mai multe tipuri de radiaii, ce au impact diferit asupra organismelor. Particulele alfa sunt periculoase dac sunt nhalate sau ngerate, razele gamma i X ptrund adnc n corp, iar neutronii au o aciune i mai puternic. Radiaiile cauzeaz cancer i boli genetice, ce pot aprea imediat, sau la foarte mult timp dup expunerea la radiaii. Radiaiile scad de asemenea capacitatea corpului de a rspunde la infecii, afectnd sistemul imunitar. Tipuri de radiaii - radiaii alfa, pot fi oprite de o coal de hartie - radiaii beta, pot fi oprite de o coal de aluminiu - radiaii gamma, pot fi oprite de un perete de beton sau cantiti mari de ap . Deeurile Pentru a ajunge la zcmntul de uraniu, trebuie extrase mari cantitai de roc, ce sunt depozitate n halde n zona minei. Aceste halde afecteaz mediul i sntatea prin radioactivitate, scurgeri de ap acid care mobilizeaz metale grele, nori de praf. n stadii ulterioare, dup extragerea uraniului din minereu, materialul steril este pompat n iazuri de decantare, n alte cuvinte lacuri n care materialul toxic este expus lumii vii. Pe lng pericolul radioactiv, sterilul conine substane periculoase precum cianuri, arsenic, plumb i mercur, ce se rspndesc n mediu prin nfiltrri, scurgeri, vnt. Funcionarea de zi cu zi a centralelor nucleare produce deeuri radioactive. O mic parte din acestea sunt eliberate n mod controlat n mediu, prin emisii lichide sau gazoase, n limite stabilite prin lege. Deeurile cu nivel sczut de radioactivitate (ca de exemplu, mbrcmintea de protecie) sunt fie arse, fie compactate i stocate ntr-o incint din beton de pe amplasamentul centralei. Deeurile cu nivel intermediar de radioactivitate (raini, filtre etc.) sunt stocate n structuri de beton ngropate sau la suprafat. n timpul funcionrii unei centrale nucleare, aceste tipuri de deeuri radioactive reprezint aproximativ 1% din totalul deeurilor radioactive solide, dac nu lum n calcul: haldele de deeuri radioactive rezultate din mineritul i procesarea uraniului; apele contaminate din zonele miniere uranifere; deeurile radioactive rezultate la nchiderea i dezafectarea centralei.

Cea mai important parte din deeuri este reprezentat de combustibilul uzat, cu nivel foarte ridicat de radioactivitate. Combustibilul produce cldur n reactorul nuclear o perioad de aproximativ 2 ani, pn cnd este utilizat o parte din uraniul 235 (U-235). Dup ce fasciculul de combustibil este introdus n reactor, atomii de uraniu din pastilele de combustibil fisioneaz. n acest proces se elibereaz cldur, ce este utilizat pentru transformarea apei n abur; apar noi elemente (neutroni), care pot continua reacia nuclear, i noi elemente radioactive, denumite produse de fisiune i actinide. Acumularea acestor elemente, n timp, mpiedic desfasurarea normal a procesului de fisiune, fasciculul de combustibil devenind ineficient si trebuie inlocuit. In acest moment, fasciculul de combustibil este puternic radioactiv i necesit luarea unor msuri speciale de protecie, depozitare i reducere a radioactivitii; combustibilul uzat este stocat n aceast faz intr-un bazin cu ap pentru a limita domeniul de aciune al radiaiilor emise i pentru a-l rci. Combustibilul uzat i pierde aici o parte din radioactivitate, ns rmne nalt radioactiv o foarte mare perioad de timp (zeci de mii de ani). Urmtoarea faz este stocarea permanent, ce presupune depozitarea deeurilor n conteinere construite din materiale rezistente, opiunea considerat optim fiind depozitarea n subteran. n prezent, nu exist nicieri n lume un depozit permanent pentru deeuri nalt radioactive, datorit problemelor de risc seismic, de eliberare a materialului radioactiv n apa freatic etc. Protecia deeurilor depozitate poate fi asigurat prin: tuburile de protecie ale combustibilului, conteinere, nchiderea etan a incintelor de depozitare. La peste jumtate de secol de utilizare a energiei nucleare, nu exist ns o soluie tehnic la problema depozitrii permanente a deeurilor radioactive. Depozitarea deeurilor radioactive Una din cele mai serioase i persistente probleme ale energiei nucleare este gestionarea deeurilor radioactive. Industria nuclear susine c aceasta nu reprezint o problem major, att timp ct cantitaile nu sunt mari. De fapt, producia a 1000 de tone de combustibil de uraniu genereaz in mod normal 100.000 de tone de deeuri solide i 3,5 milioane de litri de deeuri lichide. Att timp ct produsele de descompunere pe termen lung, precum Thoriu-230 i Radiu-226 nu sunt eliminate, materialul steril conine 85% din radioactivitatea iniial a minereului. n plus, sterilul conine metale grele i alte substane toxice, precum arsenic i reactivi folosii n timpul prelucrarii minereului. i totui nu volumul deeurilor reprezint problema principal, ci toxicitatea i radioactivitatea acestora pe termen lung. Dupa 50 de ani de cercetare, nu exist nc soluii practice pentru aceasta depozitarea final a deeurilor nalt radioactive. Soluia cea mai vehiculat este construcia unor depozite subterane. n 1987, Departamentul de Energie din SUA i-a anunat planurile de a construi un astfel de depozit in Nevada, Yucca Mountain. Conform planului, deeurile radioactive urmau s fie ngropate adnc n pmnt, unde se spera c ar rmna ne-expuse apelor subterane i neafectate de cutremure. Pe o scara temporal de mii de ani, este imposibil de prezis dac o zona va rmne uscat, sau stabil din punct de vedere geologic. Mai mult dect att, costurile monitorizrii i ntreinerii de-a lungul unei astfel de perioade sunt extrem de dificil de imaginat; generaiile urmatoare vor avea de pltit zeci de mii de ani pentru energia produs acum pentru cteva decenii. Proiectul Yucca Mountain a fost cercetat ndelung i s-a descoperit c nu corespunde din punct de vedere al izolrii de apele subterane, a generat revolta din partea publicului, i n final a euat. Alte aa-numite soluii propuse implic: depozitarea deeurilor n tranee pe fundul oceanelor, trimiterea deeurilor n spatiu sau pstrarea deeurilor n cadrul centralelor nucleare pn li se va gsi o utilizare n viitor. Aceast ultima metod este folosit de fapt n prezent. Riscuri i impact Uraniul pericliteaz sntatea minerilor i a comunitilor aflate n vecintatea minelor. Minerii sunt n principal expui la radiaii ionizante produse de uraniu i de gazele emise de minereu, respectiv radiu i radon. Radiaiile atac celulele i influeneaz structura ADN, producnd mutaii, afecteaz sistemul imunitar i cauzeaz cancer. Este general acceptat de ctre comunitatea stiinific faptul c nu exist un nivel de siguran a expunerii la radiaii. Industria nuclear nu poate accepta acest fapt, avnd n vedere c centralele nucleare depind de posibilitatea expunerii populaiei la doze inofensive de radiaii. Apariia cancerului cauzat de expunerea la nivele joase de radiaie poate avea loc i 20 de ani mai trziu, astfel nct nu se poate stabili o corelaie exact ntre efectul radiaiilor i apariia bolii. Sunt necesare nregistrri medicale de lung durat, n special n zonele miniere i n jurul centralelor nuclear-electrice. Riscul major pentru populaie l constituie acele accidente ce duc la emisii mari de substane radioactive n mediu. Centralele nucleare sunt proiectate i realizate astfel nct emisiile de elemente radioactive n cazul unui accident s fie reduse la minimum. Nici o modalitate de obinere a energiei electrice nu este lipsit de risc, de exemplu mii de oameni pot muri n cazul ruperii unui baraj de la o central hidroelectric. Protecia centralelor nucleare se bazeaz pe asigurarea calitii componentelor, pregtirea operatorilor centralelor, detectarea i corectarea erorilor, sisteme independente de securitate, i bariere fizice multiple pentru reinerea emisiilor radioactive. Accidente nucleare pot avea ns loc, cu o probabilitate mai mare odat cu mbtrnirea componentelor centralelor; spre deosebire de alte tipuri de accidente, n cazul accidentului nuclear efectele persist o perioad extraordinar de mare. n plus, industria nuclear este responsabil i de sigurana peste milenii a depozitelor de deeuri radioactive, un alt risc major pentru sntate i mediu. n ciuda afirmaiilor c industria de energie nuclear are un rezultat extraordinar n domeniul siguranei i sntii, istoria ne arat mai multe exemple de dezastre nucleare, sau de situatii ajunse foarte aproape de dezastru, de exemplu la Windscale (Marea Britanie, 1957), Celiabinsk (Rusia, 1957/8), Brown's Ferry (SUA, 1975), Three Mile Island (SUA, 1979), Cernobil (Ucraina, 1986). n mod evident s-au fcut progrese n ceea ce privete standardele de siguran, dar reactoarele nucleare nu au putut fi niciodat sigure. n cazul unui accident nuclear, pericolul la care este supus populatia este evident. Expunerea la precipitaiile radioactive duce la boli genetice, cancer i leucemie. n cateva zone din Bielorusia, de exemplu, rapoarte naionale indic o cretere de peste o sut de ori a incidenei cancerului tiroidian la copii, comparativ cu perioada de dinainte de accidentul de la Cernobil. Dincolo de posibilele probleme tehnice, riscul greelii umane nu poate fi niciodat exclus. Riscul va crete o dat cu privatizarea i de-reglementarea pieei de energie electric, ce forteaz operatorii nucleari s i mreasc eficiena i s reduc costurile. n cazul energiei nucleare, aceasta este mai greu de realizat, costurile construciei reprezentnd aproape 75% din costurile totale (comparate, de exemplu, cu numai 25% pentru termocentralele pe gaz). Toate economiile trebuie astfel s vin de la 25% din costuri, n special din creterea eficienei i reducerea numrului de angajai.

Concluzii Cea mai eficienta metoda de combatere a poluarii este prevenirea sau diminuarea acesteia. Este necesar ca in continuare sa se imbunatateasca pe cat posibil calitatea combustibilului,a tehnologiilor de desulfurare,de retinere a prafului sa se imbunatateasca transportul si depozitarea cenusii in halde pentru centralele termoelectrice si a deseurilor pentru centralele nucleare. n ceea ce privete utilizarea energiei nucleare, majoritatea oamenilor se raporteaz la produsul finit, energia electric, ca fiind curat, fr a lua in considerare impactul de-a lungul ntregului ciclu de via. Industria nuclear polueaz la extracia uraniului, la prelucrarea minereului, obinerea combustibilului, operarea i nchiderea centralelor i depozitarea deeurilor. Acest impact asupra sntii i mediului nu este vizibil n articolele pltite ale industriei nucleare.

Bibliografie Teodorescu Irina si colab. - Ecologie i Protecia Mediului. Ed. Constelatii, 2004 Axinte Stela - Ecologie i protecia mediului. Ed. ECOZONE, Iai, 2003 Gheorghe Lzroiu-Impactul CTE asupra mediului, Editura Politehnica Press, Bucureti http://apollo.eed.usv.ro/~elev6/obt_en_el.html http://ro.wikipedia.org/wiki/Termocentral%C4%83#cite_ref-LTR_1 http://www.anpm.ro/anpm_resources/migrated_content/files2/ENERGIA_200910165716890.pdf