Imobilizari corporale

download Imobilizari corporale

of 29

 • date post

  24-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  102
 • download

  1

Embed Size (px)

description

analiza comparativa

Transcript of Imobilizari corporale

CAP I: Delimitari conceptuale privind imobilizarile corporale

1.1. Definiii si concepte cheie

Imobilizrile corporale, denumite i active fixe tangibile reprezint bunuri materiale ce au o form concret, tangibil i au o folosin ndelungat n cadrul activitii desfurate de ntreprindere. Imobilizrile corporale se impart n Terenuri i Mijloace Fixe, care la rndul lor se mpart n Construcii; Instalaii tehnice, mijloace de transport, animale i plantaii ; Mobilier, aparatur birotic, echipamente de protecie a valorilor umane i materiale i alte active corporale. Standardele Internaionale de Raportare Financiar (IFRS), prin standardul IAS 16 Imobilizri corporale definesc imobilizrile corporale ca fiind acele active care: (a) sunt deinute de o ntreprindere pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor, sau pentru a fi folosite n scopuri administrative; (b) este posibil a fi utilizate pe parcursul mai multor perioade. [footnoteRef:1] [1: Nota: Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) IAS 16]

Acest standard are ca principal obiectiv descrierea tratamantului contabil al imobilizrilor corporale, privind indentificarea momentului recunoaterii activelor, a valorii lor contabile si a amortizrii aferente. Conform IAS 16 imobilizrile corporale sunt recunoscute ca active, daca satisfac concomitent atat definiia, ct i criteriile de recunoatere ale activelor, aa cum apar ele in Cadrul general de ntocmire i prezentare a situaiilor financiare.

Aria de aplicabilitate Standardul Internaional de Contabilitate 16 denumit Imobilizri corporale trateaz aceste elemente pe larg n timp ce reglementrile romneti, respectiv OMFP 30551 prezint doar elemente de recunoatere, evaluare, amortizare, derecunoatere, cedare, casare i de asemenea funciunea conturilor de imobilizri corporale. 1 Standardul IAS 16 are o arie de aplicabilitate incomparabil cu cea a OMFP 3055 ntruct OMFP 3055 reprezint reglementrile romneti de contabilitate si cuprind o sfer mult mai larg fcnd referire la toate elementele contabile. Aria de aplicabilitate a standardului IAS 16 include toate imobilizrile corporale, inclusiv cele ce fac obiectul contractelor de leasing financiar precum i cele construite sau dezvoltate n vederea utilizrii viitoare ca investiii imobiliare. Exist i cteva excepii respectiv elemente de imobilizri corporale crora nu se aplic acest standard precum : Imobilizri corporale deinute n vederea vnzrii; Active biologice asociate activitii agricole; Drepturi de concesiune minier i rezerve de minereuri; Resurse similare neregenerabile;

Termenul generic de imobilizari corporale (denumite si active tangibile) este folosit pentru a identifica in general acele active folosite in special in activitatea productiva din care societatea va beneficia pe o perioada mai mare de 1 an. Termenul de "corporal" sau de "tangibil" face distinctia fata de activele necorporale care sunt active fara o substanta fizica sau a caror valoare nu poate fi in intregime indicata de existenta lor fizica.

Concepte cheie

Imobilizrile corporale reprezint: Elemente corporale care sunt deinute pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate altora sau pentru alte scopuri i se ateapt s se utilizeze pe parcursul mai multor perioade2. Potrivit reglementrilor romneti3 imobilizrile corporale reprezint active care: sunt deinute de o entitate pentru a fi utilizate n producia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi nchiriate terilor sau pentru a fi folosite n scopuri administrative i sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de 1 an. Nu exist diferene majore ntre cele 2 definiii ns se poate remarca faptul c IAS 16 ofer o definiie mai puin restrictiv n ceea ce privete scopurile de utilizare a imobilizarilor corporale i totodat standardul prevede utilizarea acestora pe parcursul mai multor perioade, durata exact de timp nefiind specificat precum n OMFP 3055. Aadar imobilizrile corporale reprezint bunuri tangibile, utilizate n activitatea ntreprinderii care aduc acesteia beneficii pe o perioad ndelungat. Este important de precizat faptul c acele active de natura imobilizrilor corporale care sunt achiziionate spre a fi vndute mai apoi clienilor ca activitate obinuit nu vor fi clasificate ca imobilizri corporale. IAS 16 prezint costul ca fiind : suma pltit n numerar sau n echivalente de numerar i valoarea just a oricrei contraprestaii efectuate pentru achiziionarea unui activ, n momentul achiziiei sau construiri acestuia. Reglementrile romneti n domeniu nu prevd o definiie a costului n relaie cu imobilizrile corporale ns nir o multitudine de costuri i cheltuieli componente costului iniial al activului sau componente ale cheltuielilor ulterioare. Costul prezentat n standardele internaionale reprezint ns echivalentul valorii de intrare menionat n reglementrile romneti. Din nou se poate remarca o mai mare libertate de exprimare n cadrul standardelor internaionale spre deosebire de reglementrile romneti, extrem de normate.

Valoarea just, reprezint : Suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de bunvoie, ntre pri aflate n cunotin de cauz, n cadrul unei tranzacii desfaurate n condiii obiective.4 Reglementrile romneti preiau acest definiie modificnd finalul considernd mai adecvat exprimarea tranzacii cu preul determinat obiectiv. Potrivit IAS 16 Valoarea contabil a unei imobilizri corporale reprezint : Valoarea la care un activ este recunoscut dup scderea amortizrii cumulate i a oricror pierderi cumulate din depreciere., iar reglementrile romneti preiau ca atare acest termen. Conform standardului amortizarea reprezint : alocarea sistematic a valorii amortizabile a unui activ pe durata sa de via util. Definiia din reglementrile romneti difer prin utlizarea termenului de durat de utilizare economic n sensul de durat de via util. Durata de viaa util este preluat in OMFP 3055 din standardele internaonale potrivit crora aceasta reprezint : perioada pe parcursul creia se ateapt ca un activ s fie disponibil pentru a fi utlizat de o entitate sau numrul unitilor de producie sau al unor uniti similare ce se preconizeaz c vor fi obinute de enitate prin folosirea activului respectiv. Standardele Internaionale iau n considerare i definirea altor termeni precum : Pierdere din depreciere valoare cu care valoarea contabil a unui activ depete valoarea sa recuperabil Valoare recuperabil valoarea cea mai mare dintre preul net de vnzare al activului i valoarea sa de utilizare Valoare rezidual valoarea estimat pe care o entitate o va obine din cedarea unui activ dup scderea costurilor de cedare estimate. n urma definirii conceptelor eseniale referitoare la imobilizrile corporale se poate remarca tendina de armonizare a reglementrilor romneti la standardele internaionale prin utilizarea aproximativ a acelorai termeni precum i definirea similar a acestora. Diferenele dintre cele dou tipuri de reglementri constau n normarea puternic a celor romneti spre deosebire de libertatea de exprimare a celor internaionale. Totodat n standardele internaionale se pune accent pe definirea mai multor termeni pentru a evita orice confuzii att n nelegerea i aplicarea standardelor ct i n nelegerea situaiilor financiare pentru o mai bun reprezentare a averii ntreprinderii.1.1.2 Clasificri:

In conformitate cu prevederile din Romnia, imobilizrile corporale se clasifica in:1. Terenuri i amenajri de terenuri 1.1.Terenuri 1.2. Amenajri de terenuri 2. Construcii 3. Instalaii tehnice, mijloace de transport, animale i plantaii 3.1. Echipamente tehnologice (maini, utilaje i instalaii de lucru) 3.2. Aparate i instalaii de msurare, control i reglare 3.3. Mijloace de transport 3.4. Animale i plantaii 4. Mobilier, aparatur birotic, echipamente de protecie a valorilor umane i materiale i alte active corporale Activele clasificate la punctele 2, 3 si 4 intr n categoria mijloacelor fixe. Conform prevederilor fiscale din Romnia mijlocul fix este reprezentat de orice imobilizare corporal care: - este deinut pentru a fi utilizat n producia sau livrarea de bunuri sau n prestarea de servicii, pentru a fi nchiriat terilor sau n scopuri administrative;- are o perioad de via mai mare de un an;- are o valoare mai mare decat limita stabilit prin Hotrre de Guvern (1800lei).Pentru obiectele care sunt folosite n loturi, seturi care formeaz un singur corp, la ncadrarea lor ca mijloace fixe se are n vedere valoarea ntregului corp, lot, sau set.In categoria imobilizrilor corporale o abordare diferita o au terenurile a cror contabilitate se ine pe dou categorii: terenuri i amenajri de terenuri. In cadrul contabilitaii analitice, inut n ntreprinderile din Romnia, terenurile pot fi evideniate pe urmatoarele grupe: terenuri agricole, terenuri silvice, terenuri fr construcii, terenuri cu zcminte, terenuri cu construcii i altele.

Sinteza din literatura de specialitate

Cartea ,,IFRS 2007 Interpretarea si Aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate si Raportare Financiara"reprezinta o sursa cuprinzatoare de indrumari in aplicarea IFRS-urilor in situatii complexe din viata reala, fiind un instrument valoros atat pentru cei care intocmesc situatiile financiare, cat si pentru auditori si pentru utilizatorii raportarilor financiare.Pentru o intelegere cat mai facila, pe tot parcursul exista o multitudine de exemple create pentru a explica anumite cerinte din IFRS-uri si IAS-uri, dar si selectii din situatii financiare reale care au fost publicate, ilustrandu-se astfel toate conceptele cheie. De asemenea, aceasta editie cuprinde si liste de verificare revizuite si complete; o comparatie actualizata si detaliata intre US GAAP si IFRS-uri, in corelare cu tema respectivelor capitole; discutii asupra principalelor proiecte ale IASB care pot avea un impact semnificativ a