Ifrs 13 - Romana

Click here to load reader

download Ifrs 13 - Romana

of 51

 • date post

  10-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  270
 • download

  1

Embed Size (px)

description

IFRS 13 tradus in limba romana.

Transcript of Ifrs 13 - Romana

D020962/01

Standardul Internaional de Raportare Financiar 13 Evaluarea la valoarea justObiectiv1 Prezentul IFRS:( ( (

definete valoarea just; prezint ntr-un singur IFRS un cadru de evaluare la valoarea just; i prevede furnizarea de informa ii privind evalurile la valoarea just.

2

Valoarea just este o evaluare n funcie de pia i nu o evaluare specific entitii. Pentru anumite active i datorii pot fi disponibile tranzacii observabile pe piee sau informaii cu privire la pia. Pentru alte active i datorii este posibil s nu existe tranzacii observabile pe piee sau informaii cu privire la pia. Cu toate acestea, obiectivul unei evaluri la valoarea just este acelai n ambele cazuri - de a estima preul la care ar avea loc o tranzacie normal de vnzare a unui activ sau de transfer al unei datorii ntre participani pe pia la data de evaluare, n condiii de pia actuale (adic un pre de ieire la data de evaluare din perspectiva unui participant pe pia care deine activul sau datoria). Atunci cnd preul unui activ sau al unei datorii identic(e) nu este observabil, o entitate evalueaz valoarea just folosind o alt tehnic de evaluare prin care se utilizeaz la maximum date de intrare observabile relevante i se reduce la minimum utilizarea datelor de intrare neobservabile. Deoarece valoarea just este o evaluare n funcie de pia, aceasta se efectueaz utiliznd ipotezele pe care le-ar folosi participanii pe pia pentru a determina valoarea unui activ sau a unei datorii, inclusiv ipoteze privind riscul. Drept urmare, atunci cnd se evalueaz valoarea just, nu este relevant intenia entitii de a deine un activ sau de a deconta sau de a onora n vreun fel o datorie. Definirea valorii juste se axeaz pe active i datorii, deoarece acestea sunt un obiect principal al evalurii contabile. n plus, prezentul IFRS trebuie aplicat la instrumentele proprii de capital ale entitii, evaluate la valoarea just.

3

4

Domeniu de aplicare5 Prezentul IFRS este aplicabil atunci cnd un alt IFRS prevede sau permite evaluri la valoarea just sau prezentri de informa ii privind evaluri la valoarea just (i evaluri, cum ar fi valoarea just fr costurile generate de vnzare, pe baza valorii juste sau prezentri de informa ii privind evalurile respective), exceptnd situa iile prevzute la punctele 6 i 7. Cerinele de evaluare i de prezentare de informaii din prezentul IFRS nu sunt aplicabile la:( ( (

6

tranzacii cu plata pe baz de aciuni care intr sub incidena IFRS 2 Plata pe baz de aciuni; tranzacii de leasing care intr sub incidena IAS 17 Contracte de leasing; i evaluri care au anumite asemnri cu valoarea just, dar nu sunt la valoarea just, cum ar fi valoarea realizabil net din IAS 2 Stocuri sau valoarea de utilizare din IAS 36 Deprecierea activelor.

7

Prezentrile de informaii solicitate prin prezentul IFRS nu sunt necesare pentru urmtoarele:( ( (

active ale planului evaluate la valoarea just, n conformitate cu IAS 19 Beneficiile angajailor; investiii n planuri de pensii evaluate la valoarea just, n conformitate cu IAS 26 Contabilizarea i raportarea planurilor de pensii; i active a cror valoare recuperabil este valoarea just fr costurile asociate cedrilor, n conformitate cu IAS 36.

8

Cadrul de evaluare la valoarea just descris n prezentul IFRS este aplicabil att evalurii ini iale, ct i evalurii ulterioare, dac valoarea just este prevzut sau permis n alte IFRS-uri.

Evaluare Definiia valorii juste9 Prezentul IFRS definete valoarea just drept preul ncasat pentru vnzarea unui activ sau pltit pentru transferul unei datorii ntr-o tranzacie normal ntre participani pe pia, la data de evaluare. La punctul B2 se descrie abordarea general a evalurii la valoarea just.

10

1

Activul sau datoria11 O evaluare la valoarea just se efectueaz pentru un activ sau o datorie specific(). Prin urmare, atunci cnd efectueaz evaluarea la valoare just, o entitate trebuie s ia n calcul caracteristicile activului sau ale datoriei, dac participanii pe pia ar lua n calcul acele caracteristici atunci cnd ar determina valoarea activului sau a datoriei la data de evaluare. Astfel de caracteristici cuprind, de exemplu, urmtoarele:( condi ia i amplasamentul activului; i (

dac exist, restric ii privind vnzarea sau utilizarea activului.

12 13

Efectul asupra evalurii care provine dintr-o anumit caracteristic va fi diferit n funcie de modul n care participanii pe pia iau n calcul caracteristica respectiv. Activul sau datoria evaluat() la valoarea just poate fi unul(una) dintre urmtoarele:( (

un activ sau o datorie de sine stttor(oare) (de exemplu, un instrument financiar sau un activ nefinanciar); sau un grup de active, un grup de datorii sau un grup de active i de datorii (de exemplu, o unitate generatoare de numerar sau o ntreprindere).

14

Unitatea de cont determin, n contextul recunoaterii i prezentrii de informaii, dac activul sau datoria este un activ sau o datorie de sine stttoare sau un grup de active, un grup de datorii sau un grup de active i datorii. Unitatea de cont a activului sau datoriei trebuie stabilit n conformitate cu IFRSul care prevede sau care permite evaluarea la valoarea just, exceptnd cele prevzute n prezentul IFRS.

Tranzacia15 ntr-o evaluare la valoarea just se presupune c activul sau datoria este schimbat() ntr-o tranzac ie normal de vnzare a activului sau de transfer al datoriei, ntre participan i pe pia , la data de evaluare, n condi ii de pia actuale. ntr-o evaluare la valoarea just se presupune c tranzac ia de vnzare a activului sau de transfer al datoriei are loc fie:( (

16

pe piaa principal a activului sau a datoriei, fie n lipsa unei piee principale, pe piaa cea mai avantajoas pentru activ sau pentru datorie.

17

Nu este necesar ca o entitate s efectueze o verificare exhaustiv a tuturor pieelor posibile pentru a identifica piaa principal sau, n lipsa unei piee principale, a pieei celei mai avantajoase, dar trebuie s se in cont de toate informaiile disponibile n mod rezonabil. n lipsa unor dovezi contrare, se presupune c piaa principal, sau dac nu exist o pia principal, piaa cea mai avantajoas, este piaa pe care entitatea ar ncheia n mod normal o tranzacie de vnzare a activului sau de transfer al datoriei. Dac exist o pia principal pentru activ sau pentru datorie, evaluarea la valoarea just trebuie s reprezinte preul pe acea pia (indiferent dac preul este observabil direct sau este estimat utiliznd alt tehnic de evaluare), chiar dac preul pe o pia diferit poate fi mai avantajos la data de evaluare. La data de evaluare, entitatea trebuie s aib acces pe piaa principal (sau cea mai avantajoas). Deoarece entiti diferite (i ntreprinderi din cadrul acelor entiti) cu activiti diferite pot avea acces la piee diferite, piaa principal (sau cea mai avantajoas) pentru un activ sau o datorie identic() poate fi diferit pentru entiti distincte (i ntreprinderile din cadrul acelor entiti). Prin urmare, piaa principal (sau cea mai avantajoas) (i, n consecin, participanii pe pia), trebuie s fie analizat din perspectiva entitii, permind astfel existena diferenelor dintre entitile cu activiti diferite. Dei o entitate trebuie s poat avea acces pe pia, nu este necesar ca ea s aib capacitatea de a vinde activul respectiv sau de a transfera datoria respectiv la data de evaluare pentru a putea s evalueze valoarea just pe baza preului de pe piaa respectiv. Chiar i atunci cnd nu exist o pia observabil pentru a furniza informaii pentru stabilirea preului de vnzare a unui activ sau de transfer al unei datorii la data de evaluare, o evaluare la valoarea just trebuie s presupun c are loc o tranzacie la data de evaluare, analizat din perspectiva unui participant pe pia care deine activul sau datoria. Tranzacia presupus stabilete o baz de estimare a preului de vnzare a activului sau de transfer al datoriei.

18

19

20

21

Participani pe pia22 O entitate trebuie s evalueze valoarea just a unui activ sau a unei datorii pe baza ipotezei pe care ar utiliza-o participan ii pe pia atunci cnd ar stabili valoarea activului sau a

2

D020962/01datoriei, presupunnd c participanii pe pia acioneaz pentru a obine un beneficiu economic maxim. 23 Pentru a ajunge la ipotezele respective, nu este necesar ca o entitate s identifice anumi i participani pe pia. Mai degrab, entitatea trebuie s identifice caracteristicile care disting participanii pe pia n general, lund n considerare factorii specifici tuturor elementelor urmtoare:( ( (

activul sau datoria; piaa principal (sau cea mai avantajoas) pentru activ sau pentru datorie i participanii pe pia cu care entitatea ar ncheia o tranzacie pe piaa respectiv.

Preul24 Valoarea just reprezint pre ul care ar fi ncasat la vnzarea unui activ sau pltit la transferul unei datorii ntr-o tranzac ie normal pe pia a principal (sau cea mai avantajoas) la data de evaluare, n condi ii de pia actuale (adic un pre de ieire), indiferent dac pre ul respectiv este observabil direct sau este estimat utiliznd alt tehnic de evaluare. Preul de pe piaa principal (sau cea mai avantajoas) utilizat pentru evaluarea valorii juste a activului sau a datoriei nu trebuie ajustat la costurile tranzaciei. Costurile tranzaciei trebuie contabilizate n conformitate cu alte IFRS-uri. Costurile tranzaciei nu reprezint o caracteristic a unui activ sau a unei datorii; mai degrab, acestea sunt specifice tranzaciei i vor fi diferite n funcie de modul n care o entitate efectueaz o tranzacie cu un activ sau o datorie. Costurile tranzaciei nu includ costurile de transport. Dac o caracteristic a activului este amplasamentul (cum poate fi cazul, de exemplu, pentru mrfuri), preul pe piaa principal (sau cea mai avantajoas) trebuie s fie ajustat pentru a include costurile, dac exist, care ar fi suportate pentru transportul activului de la amplasame