ib-M ~zLsnjf**r - Ь ь^^Уфу Dosarul civil nr. 2-222/2011 HOTĂRÂRE ...

download ib-M ~zLsnjf**r - Ь ь^^Уфу Dosarul civil nr. 2-222/2011 HOTĂRÂRE ...

of 8

 • date post

  01-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of ib-M ~zLsnjf**r - Ь ь^^Уфу Dosarul civil nr. 2-222/2011 HOTĂRÂRE ...

 • ib-M ~zLsnjf**r - ^^

  Dosarul civil nr. 2-222/2011 H O T R R E n numele Legii

  06 mai 2011 m. Chiinu

  Curtea de Apel Chiinu n componena: Preedintele edinei, judectorul Pruteanu Victor Grefier Corlteanu Diana

  Examinnd n edin public pricina civil Lupacu Zinaida mpotriva lui Rotam Mihail privind aprarea dreptului de autor,

  A C O N S T A T A T :

  Zinaida Lupacu s-a adresat la 10.02.2011 cu cerere de chemare n judecat mpotriva lui Rotam Mihail, intervenient accesoriu AGEPI. A solicitat:

  recunoaterea nclcrii dreptului de autor: s fie confiscate i nimicite toate exemplarele monografiei

  ", editura Moldavscaia Economicescaia Academia", 2009;

  interzicerea valorificrii operei " prin orice mijloace i orice modalitate existent;

  interzicerea expunerii publice a materialului; publicarea n pres sau anunarea ntr-un alt mod public despre restabilirea

  dreptului violat; ncasarea 500 000 lei compensaie pentm violarea dreptului patrimonial de

  autor ntru recuperarea pierderilor i a ctigul nerealizat; ncasarea 500 000 lei compensaie pentm violarea dreptului moral de autor. A invocat reclamantul n cererea de chemare n judecat i n edin, c este

  confereniar universitar la catedra Teoria i Istoria Dreptului facultatea de Drept a USM. A prezentat n martie 2003 la edina catedrei proiectul manualului ", material didactic pentm gmpele mse a facultilor de drept i a fost admis n unanimitate de toi membrii catedrei. A fost recomandat spre editare. Dup acumularea documentelor necesare pentm CIP a Camerei Naionale a Crii, n anul 2003 la editura CARTDIDACT a vzut lumina tipamlui lucrarea numit, prima i unica lucrare n limba ms din acest domeniu n perioada nominalizat. Lucrarea constituie o oper original, rezultatul efortului intelectual i tiinific exclusiv al ei. Astfel, este automl manualului indicat i beneficiaz de protecie legal ca titular exclusiv al drepturilor de autor asupra operei sale. ns cu nclcarea prevederilor art. 4 alin. (1) i (2), art. 8 alin. (1), art. 9 alin. (1) lit. a) i e), art. 10 alin. (1) al Legii nr. 293 din 23.11.1994 privind drepturile de autor i drepturile conexe, n lipsa acordului ei ca autor, prtul a publicat n 2009 textul lucrrii ei ce cuprinde 1.35 coli de autor, precum i 13 plane, n lucrarea sa ". n opera sa prtul n calitate de autor a prezentat areume^t^pgRiAncludiile sale, care de fapt nu-i aparin, dar au fost valorificate din I prtul este responsabil de

 • f

  publicarea respectivei lucrri, i-ar prin publicarea lucrrii i-a lezat dreptul de autor prin: neincluderea numelui ei de autor a textului, planelor, schemelor, tabelelor reproduse din lucrarea ei n lucrarea lui; violarea dreptului de autor de a da sau a nu da publicitii opera sa; aducerea prejudiciului patrimonial prin valorificarea operei ei n lipsa acordului ca autor, a unui contract scris i a remuneraiei corespunztoare; privarea ei de dreptul de a negocia, determina i a ncasa remuneraia de autor. Este n drept s cear de la prt, n temeiul art. 38 alin. (1) lit. e) i alin. (4) lit. ) al Legii privind dreptul de autor i drepturile conexe, achitarea compensaiei n locul recuperrii pierderilor sau perceperii venitului. Consider just determinarea mrimii compensaie pentru violarea dreptului moral de autor n mrime de 500 000 lei.

  Prtul prin referina depus i n edina de judecat a solicitat respingerea integral ca nentemeiat aciunea naintat de reclamant.

  A invocat, c este doctor habilitt, profesor universitar i Om Emerit. Nu neag c Zinaida Lupacu n 2003 a publicat lucrarea ". Deoarece ine un curs asemntor din anul 1996 i la grupele cu predarea n limba rus la diferite instituii de nvmnt superior, la 15.10.2003 a comunicat reclamantei c a pregtit un curs de lecii care l va publica i va folosi unele scheme i aliniate din cartea ei, nu din motivul c alte izvoare lipsesc, dar ca s-i fac o plcere. In 2009 a publicat opera ". A folosit unele scheme i aliniate din cartea reclamantei, 32 000 semne care constituie total 0.85 coli de autor, fiind admise 40 000 semne, care constituie o coal de autor. S-a ncadrat n limita prevzut de art. 22 alin. (1) lit. a) al Legii nr. 293 din 23.11.1994 privind drepturile de autor i drepturile conexe. La pag. 10 a lucrrii sale i n compartimentul Bibliografie", la nr/o 12, a indicat c s-a folosit de opera ", , 2003, autor Zinaida Lupacu. Prin aceasta i-a respectat drepturile de autor, iar preteniile naintate n prezenta pricin sunt de fapt o insult n adresa lui. Totodat, lucrarea lui este una integrat, un curs de prelegeri pentru studeni, publicat de o instituie de nvmnt. Nu a urmrit obinerea unui avantaj material. In asemenea lucrri se permite reproducerea justificat din orice lucrare, fr consimmntul autorului sau al titularului dreptului de autor i fr plata remuneraiei de autor. Opera reclamantei de asemenea nu este un manual, dar tot o oper integrat n care au fost folosite operele altor autori din Republica Moldova i din Romnia, publicate sau traduse n limba rus. Personal a fcut cunotin cu opera savantului Florin Negoi din Romnia i a folosit opera lui, drept c unele aliniate coincid cu traducerile din cartea reclamantei, fapt care probabil este o coinciden. Aceasta se refer i la majoritatea planelor. Prin prisma art. 13 alin. (4) al Legii nr. 293 din 23.11.1994, dreptul de autor al reclamantei asupra operei sale integrate, nu constituie un impediment pentru a compila i a sistematiza aceleai materiale pentru crearea operei lui integrate. Nu este autor al crii, dar alctuitor al cursului de lecii. Consider, c prin valorificarea de ctre el, prtul, n opera cu un volum de peste 300 pagini, a unor scheme i aliniate la care face trimitere reclamantul, nu au fost prejudiciate interesele legitime ale ultimei, dar a fost onorat. Norma legal permite fr consimmntul autorului sau al altui titular al dreptului de autor i fr plata remuneraiei de autor, ns cu indicarea obligatorie a numelui autorului a crui oper este valorificat i a sursei de mprumut,

 • f

  reproducerea n msur justificat de scopul urmrit, a unor opere n volum mic sau a unor extrase de proporii reduse din opere publicate, atunci cnd reproducerea se face de ctre instituiile de nvmnt n scopuri de studiu sau de cercetare i nu urmrete obinerea unui avantaj economic sau comercial direct sau indirect. Prin valorificarea operei reclamante, n-a nclcat drepturile ultimei, inclusiv: dreptul la paternitate, deoarece numele autorului Zinaida Lupacu este indicat la pagina 10 i 300 n lucrarea numit; dreptul la respectarea integritii, deoarece la valorificarea lucrrii reclamantului n-au avut loc denaturri, schimonosiri sau oricare alte atingeri aduse operei, care prejudiciaz onoarea sau reputaia autorului; dreptul la divulgarea operei, deoarece deine i el, prtul, un exemplar, iar studenilor din grupele cu predare n limba rus crora ine cursul, personal recomand din 2003 unele pagini oportune din lucrarea reclamantei pentru a fi studiate; dreptul la reproducerea operei, deoarece a folosit numai cteva scheme utile pentru studiere studenilor ca material ilustrativ-didactic i un numr rezonabil de aliniate fr a fi schimonosite, ce constituie o parte integrant i esenial a unui proces de predare a cursului dar nu o semnificaie economic de sine stttoare; dreptul la distribuirea originalului sau a exemplarelor operei, deoarece reclamanta a expus cartea sa pentru vnzare; dreptul la traducerea operei, deoarece la folosirea unor aliniate din cartea reclamantei, n-a schimonosit textul tradus de ea. Reclamantul a solicitat o compensaie enorm de 1 000 000 lei, ns nu a prezentat nici o prob care ar justifica cuantumul preteniilor sale, ci doar o evaluare arbitrar a sumei pe care ar dori s o primeasc. Prin norma legii este prevzut achitarea unei compensaii n mrime de la 500 la 500 000 lei pentru dreptul nclcat, n locul recuperrii pierderilor sau perceperii veniturilor. Respectiv, este necesar probarea existenei prejudiciului, a legturii cauzale ntre survenirea prejudiciului i aciunile lui, ntinderea prejudiciului. Contrar art. 14 i art. 1416 Cod Civil, nici una din aceste circumstane nu au fost probate.

  Reprezentantul AGEPI prin referina depus i n edina de judecat s-a expus pentru respingerea preteniilor naintate n pricin.

  A invocat, c prtul a respectat normele legale prin care sunt reglementate drepturile de autor i drepturile conexe.

  Ascultnd participanii la proces, examinnd materialele anexate la dosar, verificnd argumentele invocate ntru susinerea poziiei n raport cu circumstanele pricinii, instana judectoreasc consider c aciunea este ntemeiat i urmeaz s fie admis n parte, reieind din urmtoarele.

  Conform art. 27 alin. (1) i (2) al Declaraiei Universale a Drepturilor Omului, art. 33 alin. (l)-(3) al Constituiei R.M., orice persoan are dreptul de a lua parte n mod liber la viaa cultural a comunitii, de a se bucura de operele de art, de a participa la progresul tiinific i la rezultatele binefctoare ale acestora, la protecia intereselor sale morale i materiale care decurg din orice producie tiinific, literar sau artistic, a crei autor este. Libertatea creaiei artistice i tiinifice este garantat. Dreptul cetenilor la proprietatea intelectual, interesele lor materiale i morale ce apar n legtur cu diverse genuri de creaie intelectual, sunt aprate de lege. Statul contribuie la pstrarea, la dezvoltarea i la propagarea realizrilor culturii i tiinei naionale i mondiale.

 • Menioneaz instana, c protecia drepturilor autorului asupra operei sale sunt reglementate prin normele Legii nr. 293 din 23.11.1994 privind drepturile de autor i drepturile conxe, n vigoare pn la 01.01.2011, precum i a Legii nr. 139 din 02.07.2010 privind drepturile de autor i drepturile conxe, n vigoare de la 01.01.2011.

  n prezenta pricin, reclamantul Lupacu Zinaida a solicitat recunoaterea nclcrii dreptului su de autor asupra monografie