IAS 32,39, IFRS 7

download IAS 32,39, IFRS 7

of 15

 • date post

  01-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  37
 • download

  3

Embed Size (px)

description

.

Transcript of IAS 32,39, IFRS 7

 • 1

  IAS 32, 39,IFRS 7 INSTRUMENTE FINANCIARE

  1.Definiii i delimitri

  Instrumentele financiare sunt reprezentate de orice contract ce genereaz simultan un activ financiar pentru o ntreprindere i o datorie financiar sau un instrument de capital propriu pentru o alt ntreprindere. Contractele care au la baz schimbul de mrfuri i care dau dreptul de a fi reglate n numerar sau alt instrument financiar vor fi contabilizate ca i instrumente financiare, cu excepia situaiilor n care au fost destinate nc de la nceput aprovizionrii, vnzrii i consumului estimat al unei ntreprinderi, iar reglarea se face la vnzare.

  Exemple clasice de instrumente financiare sunt:

  numerarul; depozitele la vedere i la termen; efectele comerciale; creanele i datoriile financiare; instrumentele de ndatorare (de exemplu, obligaiuni) i instrumentele de capital (de exemplu, aciuni); activele colaterale, ca de exemplu, contracte de garanii ipotecare care nsoesc contractele de creditare, contracte de recumprare; instrumentele derivate: opiuni, contracte futures, i forward, swap etc; contractele de leasing financiar; drepturile i obligaiile angajatorilor n cadrul contractelor de pensii. O prim clasificare mparte instrumentele financiare n: instrumente primare: titluri de crean, de datorii (obligaiuni) sau de capitaluri proprii (aciuni); instrumente derivate: titluri de transfer al riscului ntre cele dou pri, pe baza schimbului unui instrument financiar (contracte de opiuni, contracte futures, forward, swap etc).

  Instrumentul derivat este un instrument financiar a crui valoare just se modific invers proporional cu variaia valorii juste a instrumentului acoperit mpotriva riscului (modificarea unei rate specificate a dobnzii, a preului titlurilor, a preului mrfurilor,, a ratei de schimb valutar sau a uni alt element variabil similar) i care se deconteaz la o dat stabilit n viitor. Necesit o investiie iniial mic, comparativ cu alte contracte care reacioneaz similar pe pia. Un instrument derivat trebuie difereniat de contractul de baz (gazd), dac sunt ndeplinite toate condiiile urmtoare: caracteristicile i riscurile economice aferente instrumentului derivat ncorporat nu sunt strns legate de caracteristicile economice i de riscurile aferente contractului de baz; reprezint un instrument distinct i corespunde definiiei unui instrument derivat; un instrument compus nu este evaluat la valoarea just, cu modificri ale valorii juste raportate n profitul net sau n pierderea net ; n cazul n care un instrument derivat este distinct, contractul de baz nsui trebuie contabilizat:

  conform IAS 32, dac este, prin el nsui, un instrument financiar; n concordan cu alte Standarde Internaionale de Contabilitate corespunztoare, n cazul n care nu este un instrument financiar.

  n cazul n care o ntreprindere trebuie s separe un instrument derivat ncorporat de contractul de baz al acestuia, dar nu are posibilitatea s evalueze separat instrumentul derivat

 • 2

  ncorporat fie n momentul achiziiei, fie la o dat de raportare financiar ulterioar, aceasta trebuie s trateze ntregul contract combinat ca un instrument financiar pstrat pentru tranzacionare.

  2.Recunoatereea i evaluarea iniial a instrumentelor financiare

  A. Recunoaterea iniial a unui instrument financiar

  Recunoaterea iniial: o ntreprindere trebuie s recunoasc un activ financiar sau o datorie financiar n bilan numai atunci cnd acesta devine parte la prevederile contractuale ale instrumentului .

  Drept consecin, o ntreprindere recunoate n bilanul su toate drepturile i obligaiile contractuale rezultnd din instrumente primare sau derivate, ca active sau datorii financiare.

  De exemplu, activele sau datoriile ce vor aprea ca urmare a unui contract sau angajament ferm de a cumpra bunuri i servicii nu sunt recunoscute dect atunci cnd cel puin una din prile la contract va aciona conform obligaiilor contractuale, respectiv va livra, pti, etc (comanda ferm, n cazul livrrii unor produse clienilor, nu este recunoscut n contabilitate, fiind asociat unui activ contingent).

  Un caz aparte l constituie contractele forward, care presupun recunoaterea activelor i datoriilor implicate nc de la data angajamentului. De exemplu, ntreprinderea A ncheie un contract forward cu ntreprinderea B, prin care achiziioneaz la termen (2 luni) marfa X, pentru preul ferm de 100 lei. Prin urmare, activul va fi recunoscut la valoarea din contract i concomitent va fi evideniat i o datorie egal ca valoare.

  n situaia unor contracte futures nu sunt recunoscute activele i datoriile la data angajamentului, deoarece ntreprinderea nu este nc parte l contract.

  Recunoaterea unei achiziionri clasice de active financiare (contabilizarea acestora) trebuie s se fac n funcie de data ncheierii tranzaciei (data la care ntreprindere se angajeaz s cumpere un activ) metoda de evaluare la data de tranzacionare sau n funcie de data decontrii (data transferului sau livrrii activului) metoda de evaluare la data decontrii; orice modificare a valorii juste a activului ntre data ncheierii contractului i data decontrii va fi nregistrat dup aceeai metod, ca i cea utilizat la recunoaterea activului.

  Metoda folosit trebuie aplicat n mod consecvent pentru fiecare din cele patru categorii de active financiare urmtoare astfel:

  active financiare disponibile pentru vnzare; active financiare desinate pentru tranzacionare active financiare pstrate pn la scaden active financiare create de ntreprindere (mprumuturi acordate). Evaluarea iniial se face atunci cnd un activ financiar sau o datori financiar este

  recunoscut () iniial i trebuie evaluat la costul su, ceea ce nseamn determinarea valorii juste a contraprestaiei oferite sau primite pentru acesta. Costurile de tranzacionare sunt incluse n evaluarea iniial a tuturor activelor sau datoriilor financiare.

  valoarea just a plii date sau primite + costurile de tranzacionare asociate +, - anumite ctiguri sau pierderi rezultate din operaiuni de acoperire a riscului = COST INIIAL

  valoarea recunoscut iniial

 • 3

  - rambursrile de principal +,- amortizarea cumulat a oricrei prime de capital - orice depreciere sau imposibilitate de ncasare

  = COST AMORTIZAT

  Exemplu. ntreprinderea A se angajeaz la 01.12.2006, s cumpere un activ financiar pentru suma de 200 lei, ceea ce reprezint valoarea just la data ncheierii contractului (data de tranzacionare). Pe data de 31.12.2006 valoarea just se modific la 202 lei i la 01.10.2007 (data decontrii) valoarea just devine 205 lei. Metodele de contabilizare a variaiei valorii juste depind de categoria de instrument financiare n care este clasificat activul i de data de referin (data ncheierii tranzaciei sau data decontrii): a)dac se utilizeaz data tranzaciei ca moment de referin, atunci situaia va fi: la 01.12.2006, activul va fi recunoscut, indiferent de categoria de ncadrare:

  200 lei Activ

  financiar

  = Datorii financiare 200 lei

  la 31.12.2006: - pentru investiii pstrate pn la scaden (care rmn nregistrate la cost) nu se procedeaz la nici o nregistrare; - pentru active disponibile pentru vnzare se efectueaz reevaluarea la noua valoare just:

  2 lei Activ

  financiar

  = Rezerve din reevaluare 2 lei

  - pentru active deinute pentru tranzacionare se efectueaz reevaluarea la valoarea just (aceast metod poate fi folosit i pentru instrumentele financiare destinate vnzrii):

  2 lei Activ

  financiar

  = Venit financiar 2 lei

  la 0.01.2007: - pentru investiii pstrate pn la scaden se nregistreaz decontarea, acestea fiind n continuare evaluate la cost:

  200 lei Datorii

  financiare

  = Cont curent la bnci 200 lei

  - pentru active disponibile pentru vnzare se efectueaz reevaluarea la valoarea just i apoi este decontat datoria:

  3 lei Activ

  financiar

  = Rezerve din reevaluare 3 lei

  i: 200 lei Datorii

  financiare

  = Cont curent la bnci 200 lei

  - pentru active deinute pentru tranzacionare (i active disponibile pentru vnzare) se efectueaz reevaluarea la valoarea just i este decontat datoria:

  3 lei Activ

  financiar

  = Venit financiar 3 lei

  i: 200 lei Datorii

  financiare

  = Cont curent la bnci 200 lei

  b)dac s-ar fi utilizat metoda de recunoatere la data decontrii, atunci:

  la 01.12.2006 data tranzacionrii - nu s-ar fi nregistrat nimic, indiferent de categoria de ncadrare;

  la 31.12.2006:

 • 4

  - pentru investiii pstrate pn la scaden (care rmn nregistrate la cost) nu se procedeaz la nici o nregistrare; - pentru active disponibile pentru vnzare se efectueaz reevaluarea la noua valoare just, dar fr s se nregistreze instrumentul financiar propriu zis, ci doar creana aferent modificrii de valoare :

  2 lei Creane = Rezerve din reevaluare 2 lei - pentru active deinute pentru tranzacionare (i pentru cele destinate vnzrii) se efectueaz reevaluarea la valoarea just :

  2 lei Creane = Venit financiar 2 lei la 0.01.2007: - pentru investiii pstrate pn la scaden se nregistreaz recunoaterea activului i decontarea:

  200 lei Activ

  financiar

  = Cont curent la bnci 200 lei

  - pentru active disponibile pentru vnzare se efectueaz recunoaterea activului, decontarea i reevaluarea la valoarea just:

  200 lei Activ

  financiar

  = Cont curent la bnci 200 lei

  2 lei Activ

  financiar

  = Creane 2 lei

  i: 3 lei Activ

  financiar

  = Rezerve din reevaluare 3 lei

  - pentru active deinute pentru tranzacionare activul financiar este recunoscut, datoria decontat i se efectueaz reevaluarea la valoarea just de la data respectiv :

  200 lei Activ

  financiar