I 6-1998 Sisteme de Alimentare Cu Gaze Naturale

138
NORMATIV PENTRU PROIECTAREA ŞI EXECUTAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE Indicativ I6-98 Cuprins 1. OBIECT. DOMENIU DE APLICARE 1.1. Obiectul prezentului normativ este proiectarea şi executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale combustibile STAS 3317, aflate în aval de staţia de predare, cu presiunea egală sau mai mică de: 6 bari pentru conducte de oţel; 4 bari pentru conducte de polietilenă, conform Normativului I6/PE. Limita tehnică în aval, a staţiei de predare se consideră la ieşirea din robinetul de legătură spre sistemul de alimentare. 1.2. Domeniul de aplicare al prezentului normativ îl constituie: sistemele de alimentare cu gaze naturale pentru clădiri civile şi industriale, din localităţi urbane şi rurale şi din afara lor; instalaţiile destinate utilizării gazelor în aparate sau arzătoare (încălzire centrală, cazane etc.) din schelele petroliere şi gazeifere. 1.3. Prevederile prezentului normativ se aplică la: lucrările noi pentru sistemul de alimentare cu gaze naturale, precum şi la instalaţiile şi construcţiile proiectate sau executate după intrarea în vigoare a normativului; modificările, modernizările, reabilitările şi reparaţiile capitale ale sistemului de alimentare cu gaze naturale, precum şi ale instalaţiilor şi construcţiilor existente. 1.4. Nu fac obiectul prezentului normativ: conductele de transport şi staţiile de predare a gazelor naturale; instalaţiile tehnologice din schelele petroliere şi gazeifere; staţiile de comprimare din instalaţiile de utilizare cu presiunea mai mare de 6 bari; instalaţiile de utilizare a gazelor petroliere lichefiate. 1.5. Proiectarea şi executarea construcţiilor şi instalaţiilor componente ale sistemului de alimentare cu gaze naturale se realizează astfel încât acesta să corespundă cel puţin următoarelor cerinţe de calitate, prevăzute în Legea nr. 10/1995; a – rezistenţă şi stabilitate;

description

I6 sistem

Transcript of I 6-1998 Sisteme de Alimentare Cu Gaze Naturale

NORMATIV PENTRU PROIECTAREA I EXECUTAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE

NORMATIV PENTRU PROIECTAREA I EXECUTAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALEIndicativ I6-98

Cuprins* OBIECT. DOMENIU DE APLICARE* APROBAREA UTILIZRII GAZELOR NATURALE, PROIECTAREA, AVIZAREA I EXECUTAREA LUCRRILOR DE INSTALAII DE GAZE NATURALE* SISTEME DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE* MSURAREA CONSUMULUI DE GAZE NATURALE* DIMENSIONAREA CONDUCTELOR SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE* REELE DE DISTRIBUIE I INSTALAII EXTERIOARE DE GAZE NATURALE* STAII I POSTURI DE REGLARE I MSURARE A GAZELOR NATURALE* INSTALAII INTERIOARE DE UTILIZARE* MATERIALE I APARATE* EXECUTAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE* PROTECIA ECHIPAMENTELOR I A CONDUCTELOR DIN OEL CONTRA COROZIUNII* CONDIII TEHNICE PENTRU NCERCAREA REZISTENEI I ETANEITII INSTALAIILOR DE GAZE NATURALE* RECEPIA TEHNIC I PUNEREA N FUNCIUNE A INSTALAIILOR DE GAZE NATURALE* PROTECIA, SIGURANA, IGIENA MUNCII* PREVENIREA I STINGEREA INCENDIILOR* ANEXE1. OBIECT. DOMENIU DE APLICARE1.1. Obiectul prezentului normativ este proiectarea i executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale combustibile STAS 3317, aflate n aval de staia de predare, cu presiunea egal sau mai mic de:

6 bari pentru conducte de oel;

4 bari pentru conducte de polietilen, conform Normativului I6/PE. Limita tehnic n aval, a staiei de predare se consider la ieirea din robinetul de legtur spre sistemul de alimentare. 1.2. Domeniul de aplicare al prezentului normativ l constituie:

sistemele de alimentare cu gaze naturale pentru cldiri civile i industriale, din localiti urbane i rurale i din afara lor;

instalaiile destinate utilizrii gazelor n aparate sau arztoare (nclzire central, cazane etc.) din schelele petroliere i gazeifere.

1.3. Prevederile prezentului normativ se aplic la:

lucrrile noi pentru sistemul de alimentare cu gaze naturale, precum i la instalaiile i construciile proiectate sau executate dup intrarea n vigoare a normativului;

modificrile, modernizrile, reabilitrile i reparaiile capitale ale sistemului de alimentare cu gaze naturale, precum i ale instalaiilor i construciilor existente.

1.4. Nu fac obiectul prezentului normativ:

conductele de transport i staiile de predare a gazelor naturale;

instalaiile tehnologice din schelele petroliere i gazeifere;

staiile de comprimare din instalaiile de utilizare cu presiunea mai mare de 6 bari;

instalaiile de utilizare a gazelor petroliere lichefiate.

1.5. Proiectarea i executarea construciilor i instalaiilor componente ale sistemului de alimentare cu gaze naturale se realizeaz astfel nct acesta s corespund cel puin urmtoarelor cerine de calitate, prevzute n Legea nr. 10/1995;

a rezisten i stabilitate;

b siguran n exploatare;

c siguran la foc;

d - igiena, sntatea oamenilor, refacerea i protecia mediului;

e izolaie termic, hidrofug i economie de energie;

f protecie mpotriva zgomotului.[top]

2. APROBAREA UTILIZRII GAZELOR NATURALE, PROIECTAREA, AVIZAREA I EXECUTAREA LUCRRILOR DE INSTALAII DE GAZE NATURALEAprobarea utilizrii gazelor naturale2.1. Utilizarea gazelor naturale se aprob n funcie de posibilitile tehnice ale furnizorului, n conformitate cu actele normative i instruciunile n vigoare, dup cum urmeaz:

pentru persoane fizice, pe baza unei cereri;

pentru persoane juridice, pe baz de cerere nsoit de documentaie justificativ, ntocmit conform instruciunilor metodologice oficiale.

Aprobarea se obine n funcie de debitul solicitat de la organele abilitate n acest sens, n limita competenelor acestora.Proiectarea, avizarea i executarea lucrrilor de instalaii de gaze naturale2.2. Proiectarea lucrrilor de instalaii de gaze naturale este permis numai dup ce investitorul obine:

aprobarea pentru utilizarea gazelor naturale;

certificatul de urbanism;

alte avize conform legislaiei.

2.3. Proiectarea i executarea lucrrilor de instalaii de gaze naturale este permis numai pentru punctele de consum aprobate i avizate i se efectueaz numai de ctre instalatori autorizai.

Aceste lucrri pot fi realizate de:

furnizor;

societile care au primit agreere tehnic din partea furnizorului, n limita de competen oferit de aceast agreere i de autorizaia obinut de personalul acestora.

2.4. Executarea oricror lucrri de instalaii de gaze naturale, este permis dup ce executantul a primit:

avizul furnizorului asupra soluiilor tehnice prevzute n proiecte, pe baza documentaiei pe care o depune, n 3 exemplare, prin instalatorul su autorizat;

autorizaia de construire, dup caz, obinut de investitor.

2.5. Dispunerea executrii i executarea oricror lucrri de instalaii de gaze naturale fr obinerea aprobrilor, avizelor i autorizaiilor legale sau prin societi fr agreere tehnic i persoane neautorizate se pedepsete conform legilor.

2.6. Documentaiile tehnice, pentru lucrrile sistemului de alimentare cu gaze naturale, se ntocmesc n conformitate cu prevederile prezentului normativ.

2.7. Proiectele pentru sistemele de alimentare cu gaze naturale se verific de verificatori atestai de Ministerul Lucrrilor Publice i Amenajrii Teritoriului, conform prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea n construcii.

2.8. Forma de ntocmire i prezentarea documentaiilor, este cea prevzut n reglementrile tehnice, n concordan cu legislaia n vigoare.

2.9. Coninutul documentaiilor tehnice este urmtorul:

a Hotrrea Guvernului, acordul energetic, avizul de nominalizare a punctelor de consum, aprobarea de utilizare a gazelor naturale, dup caz.

b Memoriu tehnic privind:

aprobarea utilizrii i necesarul de gaze naturale;

soluia de alimentare;

condiii de executare a lucrrilor, dup caz;

condiii de ncercare a conductelor i echipamentului, dup caz. c Breviarul notelor de calcul.

d Plan de ncadrare n zon, scara 1:500 sau 1:1000.

e Plan de coordonare i profile cu indicarea instalaiilor proiectate i existente.

f Planurile lucrrilor proiectate, cu toate elementele necesare execuiei.

g Schema izometric, dup caz.

h Lista cantitilor de lucrri, dup caz.

i Lista de materiale, dup caz.

j Caiet de sarcini, dup caz.

k Msuri organizatorice pentru executarea lucrrilor de nlocuire a conductelor n funciune, dup caz.

l Avize de la deintorii de instalaii subterane i de la administraia drumurilor, dup caz.

m Certificatul de urbanism cu avizele i acordurile cerute prin acesta.

n Datele de identificare a proiectantului i instalatorului su autorizat.

o Datele de identificare a executantului i instalatorului su autorizat.

Pentru punctele f i g se vor indica, dup caz;

diametrul i lungimea conductelor;

diametrul i lungimea tuburilor de protecie;

armturile;

debitul i presiunea;

aparatele de utilizare i arztoarele.

2.10. n funcie de caracterul lucrrii, executantul prezint pentru avizare la unitatea distribuitoare, n trei exemplare, dosarul preliminar al lucrilor, cuprinznd urmtoarele piese, prevzute la art. 2.9.:

pentru conducte, piesele prevzute la aliniatele a, b, c, d, e, h, i, j;

pentru branamente i staii de reglare, piesele prevzute la aliniatele a, b, c, e, f, g, i, j, iar pentru staiile de reglare msurare se va anexa i documentaia tehnic a construciei;

pentru instalaiile de utilizare, piesele prevzute la aliniatele a, b, c, f, g;

pentru mriri i modificri ale instalaiilor de utilizare, dosarul preliminar conine lucrrile proiectate, planul general de situaie, punctele de racord ale noilor instalaii la cele existente, breviar de calcul.

2.11. n cazul renominalizrilor de debite, n proiect se prevede i dezafectarea receptorilor la care se renun.

2.12. Furnizorul este obligat ca, n termen de maxim 30 zile dup primirea documentaiilor tehnice, s emit avize sau s restituie pentru refacere sau completare, conform observaiilor, documentaiile neavizate.

2.13. Avizele furnizorului sunt obligatorii pentru proiectani i executani. Furnizorul are obligaia s resping soluiile tehnice care nu se ncadreaz n prevederile normativelor tehnice.Competenele instalatorilor autorizai pentru proiectarea i executarea lucrrilor de gaze naturalen funcie de destinaia lucrrilor, competenele instalatorilor autorizai sunt:

2.14. Gradul I. Proiectarea, executarea i exploatarea tuturor lucrrilor aferente sistemului de alimentare cu gaze naturale.

2.15. Gradul II A. Proiectarea instalaiilor de utilizare, executarea i exploatarea tuturor lucrrilor aferente sistmului de alimentare cu gaze naturale.

2.16. Gradul II B. Executarea i exploatarea tuturor lucrrilor aferente sistemului de alimentare cu gaze naturale.

2.17. Gradul III. Executarea instalaiilor de utilizare neindustrial i exploatarea instalaiilor de utilizare industrial i neindustrial a gazelor naturale.

Autorizarea instalatorilor2.18. Autorizarea instalatorilor se face pe baz de examen, de ctre comisii numite de furnizor, pe baza reglementrilor interne ale acestuia.

2.19. Membrii comisiei pot fi specialiti din cadrul furnizorului i specialiti cu activitate n domeniu, din afara acestuia.

n mod excepional, comisia poate acorda autorizaie de instalator gradul I, fr susinere de examen, unor ingineri specialiti cu activitate recunoscut n domeniu.

2.20. Actele necesare pentru nscrierea la examenul de autorizare sunt:

Cerere tip (anexa 1);

Copie dup actele de pregtire profesional;

Adeverin din care s rezulte activitatea i vechimea n lucrri de gaze naturale;

Dou fotografii tip legitimaie.

2.21. Actele pentru nscriere se depun la furnizorul de gaze naturale, potrivit reglementrilor interne ale acestuia.

2.22. Condiii de studii i practic n proiectare sau execuie de instalaii de gaze naturale, ce trebuie dovedite cu acte pentru nscrierea la examenul de autorizare.

Gradul I ingineri din domeniile: instalaii, petrol i gaze, mecanic, care au lucrat efectiv ca instalator autorizat gradul II, un timp cel puin 1 an.

Gradul II A Ingineri din domeniile: instalaii, petrol i gaze, mecanic, care au lucrat efectiv ca instalator autorizat gradul III, un timp de cel puin 2 ani.

Gradul II B Subingineri, tehnicieni i maitri din domeniile: instalaii, petrol i gaze, mecanic, care au lucrat efectiv ca instalator autorizat gradul III, un timp de cel puin 2 ani.

Gradul III Ingineri i subingineri, tehnicieni i maitri precum i lucrtori calificai, din domeniile: instalaii, petrol i gaze, mecanic, care au lucrat efectiv la instalaii de gaze naturale un timp de cel puin:

1 an pentru ingineri i subingineri;

2 ani pentru tehnicieni i maitri;

4 ani pentru lucrtori.

2.23. Cunotine teoretice i practice privind legislaia i reglementrile tehnice n domeniul aprobrii, utilizrii, avizrii proiectelor, executrii lucrrilor i exploatrii sistemului de alimentare cu gaze naturale, necesare pentru promovarea examentului de autorizare:

Gradul I.

- Proiectarea, executarea i exploatarea tuturor prilor componente ale sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

Gradul II A.

- Proiectarea instalaiilor de utilizare gaze naturale.

- Executarea i exploatarea tuturor prilor componente ale sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

Gradul II B.

- Executarea i exploatarea tuturor prilor componente ale sistemelor de alimentare cu gaze naturale.

Gradul III.

- Executarea i exploatarea tuturor prilor componente ale instalaiilor de utilizare gaze naturale.

Gradul I, II A, II B i III.

Cunotine de baz n domeniul gazelor naturale, n limita gradului solicitat, privind:

- Reglementrile legislative privind distribuia i utilizarea;

- Normele tehnice de execuie i tehnologia de montaj;

- Normele tehnice de exploatare;

- Normele tehnice de protecie, securitatea muncii i P.S.I.[top]

3. SISTEME DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE3.1. Treptele de presiune admise n sistemul de alimentare cu gaze naturale sunt:

presiune medie, ntre 6,00 i 2,00 bari, pentru conducte de oel; ntre 4,00 i 2,00 bari, pentru conducte din polietilen;

presiune redus, ntre 2,00 i 0,05 bari;

presiune joas, sub 0,05 bari.

Schema de principiu a unui sistem de alimentare cu gaze naturale este dat n figura 1.

3.2. Treptele de presiune pentru sistemele de distribuie se aleg n funcie de mrimea localitii, de repartizarea consumatorilor i cerinele de presiune ale acestora, n una din principalele variante:

reea de repartiie cu presiune medie i reea de distribuie cu presiune redus i/sau joas;

fr reea de repartiie, cu reea de distribuie de presiune joas i/sau joas.

3.3. n instalaiile de utilizare din uniti industriale, (fig. 2), se admit toate treptele de presiune menionate la pct. 3.1.

Alegerea presiunii pentru instalaiile de utilizare industrial, se face n funcie de presiunea de regim a aparatelor de utilizare i arztoarelor necesare.

3.4. n instalaiile de utilizare din cldiri civile se admit urmtoarele trepte de presiune:

n instalaiile exterioare: presiune redus i joas;

n instalaiile interioare: presiune joas.

3.5. n instalaiile de utilizare pentru cldiri de locuit se admite numai presiunea joas, att n instalaiile exterioare ct i n cele interioare, (fig. 3).

Se excepteaz, de la prevederile de mai sus, centralele termice montate n cldiri separate sau n cldiri civile (inclusiv de locuit) dotate cu instalaii de ardere pentru presiune redus, pentru care se admite utilizarea presiunii de maxim 0,5 bari, cu condiia intrrii conductei din exterior direct n central.

3.6. Reelele de repartiie i de distribuie se proiecteaz pe considerente tehnico-economice, cerine funcionale i situaia local, astfel:

inelare, dac este posibil cu alimentare cel puin n dou puncte;

ramificate, dac ntreruperea alimentrii cu gaze naturale poate fi acceptat de consumatori. 3.7. Staiile de sector se interconecteaz, pe cel mai convenabil dintre traseele curente de distribuie, n funcie de treapta de presiune din aval.

[top]

4. MSURAREA CONSUMULUI DE GAZE NATURALE4.1. Msurarea cantitilor de gaze naturale consumate se face separat pentru fiecare abonat (fig. 4).

Este admis msurarea cantitilor de gaze naturale consumate n comun, la apartamentele cu mai muli locatari care folosesc mpreun instalaia de utilizare.

4.2. Staiile de reducere i reglare a presiunii, prin care consumatorii sunt alimentai cu gaze naturale, se prevd cu instalaii pentru msurarea cantitilor consumate.

4.3. Staiile de reglare de sector se prevd cu instalaii de msurare a cantitilor de gaze naturale n funcie de necesitile furnizorului.

4.4. Contoarele i instalaiile pentru msurarea cantitilor de gaze naturale, sunt admise numai dac au:

aprobare de model din partea organelor de metrologie legal:

agrement tehnic; i se aleg n funcie de:

consumul orar maxim i minim;

presiunea gazelor;

tolerana admis asupra preciziei de msurare;

condiiile impuse de organele de metrologie legal.

Principalele tipuri de contoare admise la msurarea cantitilor de gaze naturale sunt:

a contoare volumetrice cu:

membran;

pistoale rotative;

b contoare de vitez cu turbin;

c instalaii de msurare a debitelor folosind diafragme sau ajutaje.

Sunt admise i alte tipuri de contoare, dac au aprobare de model i agrement tehnic eliberate de organele legale din Romnia.

Prescripii de amplasare i montare a contoarelor4.5. Amplasarea contoarelor se face n incinta consumatorului, ct mai aproape de limita de proprietate, n locuri uor accesibile, ventilate i uscate.

Contoarele se amplaseaz:

a n interiorul cldirilor.

casa scrii, coridoare, holuri, marchize, buctrii (numai pentru maini de gtit din buctrii);

b n exteriorul cldirilor:

pe pereii exteriori;

pe garduri stabile din beton, zidrie sau metal;

n construcii special amenajate.

4.6. n buctriile cldirilor de locuit, att noi ct i existente, montarea contoarelor individuale, se face n urmtoarele condiii:

contoarele s respecte prevederile art. 4.4., cu specificarea c pot fi montate n buctrii numai cu garantarea condiiilor de etaneitate i siguran n exploatare, iar carcasele contoarelor s reziste la temperaturi nalte conform prevederilor EN 1359/93;

distana pe orizontal ntre laturile vecine ale aparatului de utilizare cu flacra liber i contor s fie de minimum 1,0 m;

nlimea de montare, msurat de la pardoseala ncperii pn la baza contorului s fie de minimum 1,5 m. 4.7. Montarea contoarelor se face:

n poziie vertical;

la distan de 3-5 cm fa de perete;

cadranul la nlimea de 1,5 2,0 m.

Contoarele se monteaz:

pe conducta metalic de racord a aparatelor de utilizare, prevzute cu dispozitive de susinere;

pe plci sau cadre metalice de susinere.

4.8. Este interzis amplasarea contoarelor n:

camere de locuit, closete, bi, ncperi n care exist flacr liber, cu excepia buctriilor din cldirile de locuit;

ncperi n care se pstreaz alimente sau materiale inflamabile, corosive, n locuri expuse intemperiilor i n locuri greu accesibile.

4.9. Amplasarea instalaiilor de masurare folosind diafragme i ajutaje se face numai n staia de reglare masurare.

Staia de reglare-msurare se asigur mpotriva accesului persoanelor strine.

4.10. Montarea instalaiilor de msurare se face n conformitate cu:

instruciunile de montaj date de fabricant.

avizul furnizorului de gaze naturale. 4.11. La agenii economici i la instituii, cu avizul furnizorului de gaze, se pot instala:

contoare pasante pe secii, pavilioane, ateliere, hale sau pe agregate, pentru ntocmirea de bilanuri termice sau stabilirea de consumuri specifice;

ocolitoare la regulatoare, prevzute cu robinete care, n timpul funcionrii normale, se nchid i se sigileaz de unitatea distribuitoare. [top]

5. DIMENSIONAREA CONDUCTELOR SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALEDebite de calcul5.1. Debitele de calcul se stabilesc n limita debitelor aprobate de organele n drept i a factorilor de simultaneitate specific, avndu-se n vedere n vedere urmtoarele.

a pentru reeaua de repartiie i pentru ramurile principale ale reelei de distribuie se prevd debitele pentru o etap de perspectiv de 20 ani, innd seama de:

dezvoltarea n viitor a zonelor ce se vor alimenta, pe baza planurilor de urbanism;

eventuala modificare a densitii consumatorilor;

schimbrile amplasamentelor unor consumatori importani; Pentru conductele interconectate se prevede i debitul de avarie al sectoarelor vecine.

Pentru dimensionarea reelei de repartiie se prevede ca, n caz de defectare a uneia din staiile de predare, n orice punct al reelei s se asigure 50% din debitul de calcul.

b pentru ramurile secundare ale reelei de distribuie, se prevede debitul instalat al aparatelor de utilizare existente i al acelora ce pot fi instalate n viitorii 10 ani, innd seama de;

schimbarea tehnologiilor sau proceselor de utilizare;

creterea eficienei sau randamentului aparatelor de utilizare.

schimbarea destinaiei unor construcii

c pentru branamentele i instalaiile de utilizare ale agenilor economici, societilor i instituiilor social-culturale, se prevede debitul instalat existent i debitul ce poate fi instalat n urmtorii 5 ani, innd seama de:

d pentru branamentele i instalaiile consumatorilor casnici se prevede debitul total simultan al tuturor aparatelor de utilizare.

Valorile coeficienilor de simultaneitate pentru buctrii sunt date n tabelul 1. Coeficientul de simultaneitate pentru nclzirea central este 1.

5.2. Debitul nominal al aparatelor de utilizare este cel indicat de fabrica productoare. Date asupra debitelor nominale ale aparatelor de utilizare, omologate sau cu agrement tehnic, sunt prezentate n ghidul de proiectare Instalaii de gaze naturale mapa proiectantului (IPCT) i n literatura tehnic de specialitate.

5.3. Pentru cazurile n care valorile coeficienilor de simultaneitate nu sunt normate, acestea se stabilesc prin similitudine cu alte cazuri avnd acelai specific de activitate i sunt precizate n proiectul tehnologic.Cderile de presiune realizarea de noi construcii n zon;5.4. Determinarea diamentului conductelor se face pe baza cderii de presiune admis, care se stabilesc cu relaia:

P = P1 - P2 (1)

n care :

P1 este presiunea minim disponibil la intrarea n conduct, n bar absolut;

P2 este presiunea minim necesar la ieirea din conduct, n bar absolut.

n figura 5 i figura 6 se exemplific modul de stabilire a cderilor de presiune pentru dimensionarea conductelor.

Pentru cazul n care la intrarea n conduct se prevede un regulator pentru reducerea reglarea presiunii:

P1 este presiunea gazului la ieirea din regulatorul din amonte minus abaterea maxim prevzut n standardul sau cartea tehnic de fabricaie a aparatului;

P2 este presiunea gazului necesar pentru funcionarea regulatorului din aval prevzut n standarul sau cartea tehnic de fabricaie a aparatului, plus o majorare de 10% pentru compensarea unor factori imprevizibili.

n cazul asigurrii presiunii maxime la ieirea din regulator, cderea de presiune P = P1 - P2 trebuie s aib valori care s nu conduc la depirea vitezei maxime admis n conducte.

5.5. Pentru reelele de distribuie existente presiunea disponibil P1 se precizeaz de unitatea de distribuie a gazelor la cererea beneficiarului sau a proiectantului.

n localitile aflate la extremitatea sistemului de distribuie, la dimensionarea conductelor i branamentelor se va ine cont de presiunea minim din reeaua de distribuie n perioada rece a anului.

5.6. Pentru reele i instalaii care alimenteaz direct aparate de utilizare la presiune joas, fr intermediul unui regulator de presiune, cderea de presiune va fi egal cu fluctuaia maxim de presiune admisibil la aparatele de utilizare, prevzut n standardul sau cartea tehnic de fabricaie a aparatului, (de regul 20-25% din presiunea nominal a aparatului).

n cazul instalaiilor de utilizare de joas presiune, alimentate prin regulatoare de presiune de debit mic, pentru aparate de uz casnic sau aparate industriale cu presiune nominal de 20 mbari (~ 200 mm H2O), cderea de presiune admis pentru dimensionare va fi 5 mbari (~ 50 mm H2O).

5.7. n cazul unor extinderi ale reelelor de distribuie de presiune joas, existente, alimentnd aparate de utilizare cu presiunea nominal de 20 mbari, cderea total de presiune pentru dimensionarea reelei de distribuie i instalaiei de utilizare va fi de 10 mbari (~ 100 mm H2O) cu condiia ca la ieirea din staia sau postul de reglare s se menin presiunea de 30 mbari (~ 300 mm H2O).

Pentru reeaua de distribuie, inclusiv branamentul, se va considera cderea de presiune de 5 mbari (~ 50 mm H2O), restul de 5 mbari (~ 50 mm H2O) fiind destinai conductelor instalaiei de utilizare, inclusiv contorul. (fig. 7).

5.8. n instalaiile de utilizare cu presiune joas, din cldiri cu nlime de peste 10 m pentru dimensionarea coloanelor, se va ine seama i de creterea disponibilului de presiune datorit forei ascensionale a gazelor naturale.

Cuantumul creterii disponibilului de presiune provocat de fora ascensional, se obine fcnd produsul dintre valoarea indicat n tabelul 3 i nlimea la care va fi montat punctul de consum, msurat la nivelul regulatorului de presiune.

n tabelul 2 se indic disponibilul suplimentar de presiune, dat de fora ascensorial a gazelor, n funcie de altitudinea locului.Determinarea diametrelor conductelor5.9. Diametrele conductelor se determin pe criteriul asigurrii debitelor nominale de gaz, la presiunea nominal de utilizare pentru toate arztoare i aparatele de utilizare.

5.10. Cderile de presiune, stabilite conform art. 5.4. acoper toate pierderile de sarcin, liniare i locale.

Se va avea n vedere ca, prin dimensionare, acest disponibil s fie consumat ct mai complet, pe fiecare din ramurile reelei sau instalaiei interioare.

5.11. Debitul de calcul al conductelor de presiune medie sau presiune redus se stabilete cu relaia:

(2)

n care:

Qc.s. este debitul de calcul n condiiile standard (la P=1.013 bar abs. i T=288,15K) n m3 s/h;

P1 este presiunea absolut la nceputul tronsonului considerat, n bar abs;

P2 este presiunea absolut la sfritul tronsonului considerat, n bar abs;

D este diametrul interior al conductei, n cm;

T este temperatura gazelor, n K,

L este lungimea tronsonului respectiv, n km;

= 0,554 densitatea relativ a gazelor fa de densitatea aerului;

- coeficientul de rezisten hidraulic liniar, ce se determin cu relaia:

(3)

n care:

Re este numrul Reynolds;

D este diametrul interior al conductei, n cm;

k = 0,05 cm, rugozitatea absolut pentru conductele din oel;

k = 0,007 cm, rugozitatea absolut pentru conductele din mase plastice;

Numrul Reynolds se calculeaz cu relaiile:

sau n care:

w este viteza medie a gazelor n conduct, n m/s;

D diametrul interior al conductei, n cm;

v coeficientul de vscozitate cinematic a gazelor, n m2/s;

Qc.s debitul de calcul, n m3 s/h.

Pentru estimri, n cazul unor branamente i tronsoane scurte de conduct, valorile coeficientului se pot lua din tabelul 3.

Viteza medie a gazelor ntr-un tronson de conduct n regim de curgere permanent la presiuni medii sau reduse, cu destindere izoterm, se calculeaz cu relaia:

(5)

n care: w, Qc.s, D, P1, P2 au semnificaiile i unitile de msur date de mai sus.

5.12. Debitul de calcul al conductelor de presiune joas se determin cu relaia:

[ms3/h] (6)

n care:

L - este lungimea de calcul a conductei, n m;

P - cderea de presiune disponibil pe tronsonul considerat, n mbari.

Celelalte notaii au acelai semnificaii i uniti de msur ca mai sus.

Lungimea de calcul cuprinde lungimea fizic a tronsonului considerat la care se adaug lungimile echivalente ale rezistenelor locale (armturi, coturi, teuri).

Pentru treptele de presiune medie i redus se poate considera numai lungimea fizic, neglijndu-se rezistenele locale.

Lungimile echivalente ale diferitelor rezistente locale, pentru dimensionarea instalaiilor de presiune intermediar i joas, sunt indicate n tabelul 4.

Pentru instalaii uzuale din cldiri de locuit, lungimea de calcul se poate considera egal cu (1,1 ... 1,2) x lungimea fizic a conductei.

5.13. Determinarea diametrelor se va face pe baza relaiilor indicate la art. 5.11 i art. 5.12. transpuse n:

- figura 8, nomograma pentru calculul conductelor de gaze n regim cu presiune medie sau redus (regim cu volum variabil la gaz);

- tabelul 5, dimensionarea conductelor n regim de presiune joas, regim la care, teoretic, se accept c volumul de gaz este constant.

5.14. La dimensionarea instalaiilor de utilizare de joas presiune din cldiri nalte, la care se ine seama i de fora ascensional, disponibilul de presiune datorit forei ascensionale, determinat conform art. 5.8. afecteaz numai dimensionarea coloanelor.

5.15. Diametre minime admise pentru conducte subterane:

branamente i instalaii de utilizare, minim 1;

conducte de distribuie, de regul minim 3.

5.16. Viteza maxim admisibil a gazelor naturale n panouri, colectoare i conducte de ocolire ale claviaturilor de reglare i msurare din staii i posturi de reglare este:

60 m/s pentru staiile racordate direct la conducta de transport;

40 m/s pentru staiile racordate la sistemele de distribuie.

5.17. Viteza maxim admisibil a gazelor naturale n conducte este:

20 m/s pentru conducte supraterane;

60 m/s pentru conducte subterane. [top]

6. REELE DE DISTRIBUIE I INSTALAII EXTERIOARE DE GAZE NATURALEAlegerea traseelor. Condiii pentru amplasarea i echiparea conductelor6.1. Traseele reelelor de distribuie i instalaiilor exterioare vor fi pe ct posibil, rectilinii.

La stabilirea traseelor se acord prioritate asigurrii condiiilor de siguran.

6.2. Conductele reelelor de distribuie n mediul urban se monteaz subteran. n cazul n care nu exist condiii de montare subteran, conductele reelelor de distribuie n mediul urban se pot monta suprateran conform condiiilor din certificatul de urbanism.

Conductele instalaiilor exterioare se monteaz de preferin suprateran. Conductele supraterane se pot monta, n funcie de cerinele locale, la nlimi variind de la 0,5 m pn la 6,0 m de la suprafaa solului, pe:

- pereii exteriori ai cldirilor din crmid sau beton;

- garduri stabile din crmid sau beton;

- stlpi metalici sau din beton i estacade.

Pe pereii cldirilor cu pericol de incendiu, din categoria A sau B, se admite numai montarea instalaiei proprii de alimentare cu gaze naturale.

6.3. Prezena conductelor subterane se marcheaz pe construcii sau pe stlpii din vecintate, prin inscripii sau plcue indicatoare, de ctre executant.

6.4. Intrarea n cldiri a conductelor subterane (branamente i racorduri) se realizeaz suprateran, dup ieirea conductelor la suprafaa solului, prin traversarea peretului exterior al cldirilor la o nlime convenabil.

Este interzis intrarea instalaiei exterioare n pardoseala sau sub pardoseala cldirilor.

n cazuri excepionale, pentru cldiri deosebite, cnd nu se poate realiza soluia suprateran, intrarea conductelor n cldiri se realizeaz prin intermediul unui cmin de aerisire n care se monteaz robinetul de branament sau de incendiu, dup caz. Robinetul respectiv va fi cu tija nalt pentru ca manevrarea s se poat face de la suprafaa solului, iar cminul va fi acoperit cu grtar i va avea asigurat evacuarea permanent a apelor infiltrate.

6.5. n localiti, conductele subterane de distribuie se pozeaz numai n domeniul public, pe trasee mai puin aglomerate cu instalaii subterane, innd seama de urmtoarea ordine de preferin:

zone verzi;

trotuare;

alei pietonale;

carosabil. Se evit terenurile cu nivel ridicat al apelor subterane i cele cu aciuni puternic corosive.

Pentru cazuri deosebite n care nu este posibil evitarea amplasrii n terenurile sus menionate, se prevd msuri de protecie, elaborate de specialiti n domeniu, n conformitate cu reglementrile tehnice de specialitate.Rsufltori, tuburi de protecie, ecrane de etanare.6.6. n zone construite, aglomerate cu diverse instalaii subterane, pe reele de distribuie, respectiv pe instalaiile exterioare subterane se monteaz rsufltori:

- deasupra fiecrei suduri, dar nu la distane mai mici de 1 m, cu excepia sudurilor din interiorul tuburilor de protecie. n cazul unor suduri la distane mai mici de 1 m se realizeaz drenaj continuu ntre rsufltori;

- la capetele tuburilor de protecie;

- la ieirea din pmnt, a conductelor.

6.7. La conductele instalaiilor de orice utilitate (nclzire, ap, canalizare, cabluri electrice etc.) pozate direct n pmnt, sau n canale de protecie, care intr sau din cldiri, se realizeaz msuri de etanare mpotriva infiltraiilor de gaze naturale prin locurile de ptrundere a instalaiilor respective n subsolurile cldirilor.

De asemenea se etaneaz toate trecerile conductelor prin planeul peste subsol, pentru evitarea ptrunderii gazelor naturale la nivelurile superioare, n caz de infiltrare a acestora n subsol.

Pentru soluiile de etanare se poate utiliza i Catalogul de detalii tip de instalaii pentru construcii (IPCT).

6.8. Msura de etanare a locului de ptrundere a conductelor pentru instalaii prevzut la art. 6.7. se aplic i n cazul cldirilor i instalaiilor care se execut n localitile cu reele de distribuie de gaze naturale, chiar dac cldirile respective nu sunt racordate la aceste reele.

La terminarea lucrrilor de gaze sau a altor lucrri de instalaii sau construcii, executate ulterior instalaiilor de gaze naturale, se face verificarea realizrii lucrrilor de etanare, pe baza proceselor verbale de lucrri ascunse sau, dup caz, prin sondaje, de ctre:

comisia de recepie, pentru construcii noi;

beneficiar, pentru construcii existente.

6.9. Pentru evacuarea eventualelor infiltraii de gaze naturale, n toate cazurile, se asigur ventilarea natural a subsolului cldirilor prin orificii de ventilare pe conturul exterior al acestora, ntre ncperile din subsol, precum i prin legarea subsolului cldirilor la canale de ventilare natural special destinate acestui scop, n afara ventilaiilor naturale prevzute pentru anexele apartamentelor sau cldirilor.

6.10. n cazul realizrii n subsolul cldirilor a unor spaii de adpostire i a unor galerii de evacuare, conductele de gaze naturale se deviaz astfel nct s nu strbat aceste spaii.

6.11. Pe traseele fr construcii, pe cmp, precum i n zone cu agresivitate redus i fr instalaii subterane, se prevd rsufltori cu nlimea de 0,6 cm deasupra solului, la schimbri de direcie i la suduri de poziie, dar nu la distane mai mici de 50 m.

6.12. Confecionarea rsufltorilor se face din eav din oel cu diametrul interior de 40 mm sau 50 mm.

Rsufltorile la care se monteaz capac GN se prevd cu opritor pentru evitarea degradrii izolaiei anticorosive cu dispozitivul de curire a rsufltorilor.

6.13. Distana ntre generatoarea superioar a conductei pe care se monteaz rsufltoarea sau tubul de control i faa inferioar a calotei rsufltorii, respectiv a tubului de control este de 150 mm, (fig. 9).

6.14. Diametrul interior al tubului de protecie se stabilete n funcie de diametrul exterior i destinaia conductei protejate, astfel nct, la introducerea acesteia, s nu i se deterioreze izolaia anticorosiv:

- pentru conducte de distribuie ditub = decond + 100 mm

- pentru branamente ditub = decond + 50 mm

Grosimea pereilor i materialul din care se confecioneaz tubul de protecie se stabilete n funcie de sarcinile la care este solicitat tubul.Condiii de montaj6.15. Distana minim, msurat n proiecie orizontal sau pe vertical ntre conductele subterane de gaze naturale i alte instalaii, construcii sau obstacole subterane, este cea indicat n tabelul 6.

6.16. Distana ntre conductele de gaze naturale i liniile de cale ferat n staii, triaje i incinte industriale se stabilete cu acordul deintorilor acestora.

6.17. Cnd respectarea distanelor indicate n tabelul 6 nu este posibil, acestea pot fi reduse cu 20%, pentru poziiile 1-6, cu condiia ca pe poriunea n cauz s se prevad:

eav tras;

izolaie anticorosiv foarte ntrit;

controlul nedistructiv al tuturor sudurilor;

montarea evii n tub de protecie;

rsufltori sau cmine de evacuare n atmosfer a eventualelor scpri de gaze.

6.18. Se evit montarea a dou conducte subterane de gaze naturale pe trasee paralele la distan mai mic de 0,5 m; conducta de presiune mai mic se pozeaz spre cldiri.

6.19. Este interzis montarea conductelor n urmtoarele cazuri:

terenuri supuse unor puternice aciuni dinamice (alunecri, erodri, tasri etc.)

sub construcii de orice categorie;

tunele i galerii;

canale de orice categorie avnd comunicaie direct cu cldiri;

la nivel inferior fundaiei cldirilor nvecinate, la distane sub 2 m;

sub linii de tramvai sau cale ferat, paralel cu acestea de la o distan mai mic dect cea prevzut n tabelul 6.

6.20. Conductele montate n zona de influen a cilor ferate electrificate se protejeaz mpotriva tensiunilor induse, conform reglementrilor tehnice de specialitate.

6.21. Ramificaiile reelelor subterane se prevd, de regul, cu robinete de nchidere.

n funcie de coninutul de impuriti al gazelor, n puncte convenabil alese ale reelelor de distribuie i instalaiilor exterioare, la cererea filialei de distribuie a gazelor naturale, se monteaz, dup caz:

separatoare de lichide;

refulatoare, prevzute cu cte 2 robinete. 6.22. Robinetele, mbinrile cu flane, dispozitivele de dilatare montate subteran, se prevd n cmine de vizitare.

Piesele electroizolante subterane, se monteaz nglobate n cutii cu bitum.

6.23. Capacul cminului de vizitare se monteaz deasupra axului vertical al robinetului i se prevede cu guri de ventilare.

n cazul mai multor robinete montate n acelai cmin, deasupra robinetelor care nu se gsesc sub capacul cminului se monteaz rsufltori cu capac pe axul vertical al acestora.

6.24. La conductele montate aerian, susinerea se realizeaz, de regul, cu suporturi tip pentru instalaii, iar preluarea dilatrii se realizeaz prin schimbri de direcie sau prin compensatoare de dilatare standardizate.Intersecii cu alte instalaii i construcii6.25. Intersecia traseului conductelor de gaze naturale cu traseul altor instalaii subterane sau aeriene se va face cu avizul unitilor deintoare, de regul:

perpendicular pe axul instalaiei sau lucrrii traversate;

la cel puin 200 mm deasupra celorlalte instalaii. n cazuri excepionale se admit traversri sub alt unghi, dar nu mai mic de 60 .

Alte instalaii subterane, care se vor realiza ulterior conductei de gaze naturale i vor intersecta traseul acesteia, se monteaz cel puin la distana minim admis, cu avizul unitii de distribuie a gazelor naturale.

6.26. Conductele de gaze naturale nu trec prin cmine, canale sau alte instalaii i construcii subterane.

6.27. n cazul n care respectarea condiiilor prevzute n art. 6.25 i 6.26 nu este posibil, conducta de gaze naturale se introduce n tub de protecie.

6.28. Subtraversarea liniilor de tramvai i de cale ferat se face subteran, n tub de protecie, la adncimea de minim 1,50 m de la talpa cii de rulare la generatoarea superioar a tubului de protecie a conductei de gaze naturale.

6.29. Tuburile de protecie depesc n ambele pri limitele instalaiei sau construciei traversate cu cel puin:

1,00 m n cazul canalizaiilor telefonice, canalelor de ape uzate, galeriilor edilitare i a altora de acest gen;

0,50 m n cazul conductelor care transport fluide sub presiune, cablurilor electrice i a altora de acest gen.

6.30. Traversarea cilor ferate, autostrzilor i cursurilor de ap, se face subteran sau aerian, n funcie de condiiile locale.

6.31. Traversrile se prevd cu robinete de trecere, care s permit scoaterea din funciune a conductei de gaze naturale:

n ambele pri ale traversrii, pentru reelele inelare;

nainte de traversare, pentru reelele arborescente.

6.32. Traversrile aeriene ale cilor de circulaie de pe teritoriul unitilor industriale se fac la nlimi stabilite n funcie de gabaritul vehiculelor utilizate, dar nu mai mici de 5 m de la generatoarea inferioar sau dispozitivul de susinere a conductei pn la nivelul carosabilului.

6.33. Proiectarea i executarea traversrii cilor de comunicaii, se face n conformitate cu prevederile STAS.Branamente i racorduri6.34. Cldirile pot fi alimentate cu gaze naturale numai din conducta de distribuie situat pe strada din dreptul imobilelor respective, indiferent spre ce faad se afl conducta (fig. 10).

Imobilele situate la intersecia strzilor pot fi alimentate cu gaze naturale din conducta situat pe oricare din strzile respective.

n situaia strzilor sau drumurilor cu lime mai mare de 12 m, poziia de amplasare a reelelor de alimentare cu gaze se stabilete mpreun cu unitatea de distribuie a gazelor naturale.

6.35. Fiecare cldire civil, sau grup de cldiri situate pe aceeai proprietate (incint), pot fi alimentate printr-un singur branament, indiferent de numrul strzilor cu care se mrginete (fig. 11).

6.36. Alimentarea consumatorilor se face prin:

branament separat pentru fiecare imobil;

branament comun pentru cel mult dou imobile vecine, cu acordul furnizorului, n urmtoarele cazuri:

a. imobilele sunt situate pe aceeai strad i au curile alturate (fig. 12 a, b);b. imobilele nu sunt situate pe aceeai strad dar fac parte dintr-un singur corp de cldire, au curte comun i o intrare comun pe strada care are conducta de distribuie (fig.12 c)c. sunt ndeplinite urmtoarele condiii tehnice:

branamentul comun poate asigura debitul total i presiunea;

regulatorul de presiune este corespunztor pentru debitul total;

instalaia exterioar de utilizare se poate executa aparent, cu posibiliti de acces rapid la robinetele de incendiu.

Costurile pentru realizarea branamentului comun se repartizeaz proporional cu debitele de gaze aprobate i instalate.

6.37. Consumatorii industriali, blocurile de locuine cu mai multe scri i obiectivele social culturale pot fi alimentate prin mai multe branamente cu condiia ca instalaiile de utilizare s nu se interconecteze.

Soluia de alimentare prin mai multe branamente se stabilete de proiectant, cu acordul unitii de distribuie, n funcie de situaia local.

6.38. n localitile i ansamblurile urbane n care reeaua de distribuie nu urmrete reeaua stradal, alimentarea imobilelor se face prin branamente la conducta cea mai apropiat, cu respectarea condiiilor de mai sus.

6.39. Traseul branamentului sau racordului se realizeaz:

perpendicular pe conducta la care se leag, cu excepia unor cazuri obligate, la care unghiul nu va fi mai mic de 60 ;

cu pant ctre conducta la care se racordeaz. Nu se admite branament pe traseu n lungul strzii.

6.40. Branamentul se pozeaz, pn la limita de proprietate a consumatorului. n cazul prezenei unei mprejmuiri, dac este posibil, conducta subtraverseaz mprejmuirea, iar rsufltoarea se monteaz n trotuarul public.

6.41. La captul branamentului din reeaua de presiune redus, se monteaz:

dou robinete de trecere, n poziie orizontal;

o pies electroizolant, ntre robinetele de trecere;

un dispozitiv de colectare a impuritilor, dup robinetele de trecere;

regulator de presiune, dup caz se pot monta pn la patru regulatoare legate n paralel.

La branamentele ramificate se monteaz i cte un robinet pe fiecare ramificaie, nainte de intrarea n cldire.

6.42. La captul branamentului din reeaua de presiune joas, se monteaz:

un robinet de trecere, n poziie orizontal;

o pies electroizolant dup robinetul de trecere;

un dispozitiv de colectare a impuritilor, dup piesa electroizolant;

6.43. n instalaiile de utilizare, fiecare cldire civil sau hal industrial se alimenteaz cu gaze naturale din instalaia exterioar:

printr-un singur racord;

prin dou racorduri, numai n cazul halelor industriale mari cu puncte de consum concentrate la capete, dar fr interconectarea instalaiilor interioare.

6.44. La captul conductei de racordare se monteaz la exterior, n loc uor accesibil, un robinet de incendiu marcat conform STAS 297.

n cazul n care distana ntre robinetul de la ieirea din postul sau staia de reglare i poziia pentru robinetul de incendiu este sub 5 m, se poate renuna la robintul de ieire.

6.45. Robinetele de incendiu plasate la nlimea de peste 2 m se prevd cu scar metalic fix de acces i platform de manevrare.

6.46. Amplasarea captului de branament sau a racordului se face n spaii uor accesibile.

6.47. Este interzis intrarea conductei din firida de branament sau de racord direct n interiorul construciei.

Rezemarea conductelor montate aparent sau aerian.6.48. Conductele montate aparent pe elemente de construcii sau aerian pe stlpi sau estacade se reazem, n funcie de diametru, pe brri sau console confecionate conform cataloagelor de detalii tip pentru instalaii.

Distanele maxime ntre dou reazeme i tipul reazemelor pentru conducte sunt redate n tabelul 7.[top]

7. STAII I POSTURI DE REGLARE I MSURARE A GAZELOR NATURALE7.1. Staiile de reducere i reglare a presiunii i de msurare a gazelor, dotate cu regulatoare de presiune cu acionare indirect (pilotate) se monteaz n construcii proprii.

Posturile de reglare, dotate cu regulatoare cu acionare direct (de debit mic), se monteaz n:

firide;

cabine;

direct pe agregate tehnologice. 7.2. Amplasarea regulatoarelor pe utilaje se face n urmtoarele condiii:

ncperile n care se monteaz s fie bine ventilate;

regulatoarele s fie de construcie etan;

evacuarea eventualelor scpri de la dispozitivul de siguran s se fac direct n exterior deasupra acoperiului cldirii, astfel nct s se evite ptrunderea gazelor n interiorul acesteia. 7.3. Limitele staiilor i posturilor de reglare msurare sunt la intrarea, respectiv ieirea din staii.

7.4. Echiparea staiilor de reglare msurare se face innd seama de prevederile schemelor de principiu prezentate n fig. 13, fig. 14, fig. 15, fig. 16.

Montarea instalaiilor de msurare din sistemul de alimentare cu gaze naturale se face n funcie de performanele acestora:

nainte sau dup treapta de reglare, dac reglarea se face ntr-o singur treapt;

ntre sau dup treptele de reglare, dac reglarea se face n dou trepte.

n funcie de sensibilitatea contorului utilizat, instalaiile de msurare se prevd cu:

un panou, cnd variaia debitului, n cursul anului, este mic i nu depete limitele de msurare corect ale contorului;

dou panouri, cnd variaia debitului este mare i nu se ncadreaz n limitele de msurare corect ale contorului.

7.5. Echiparea posturilor de reglare se face innd seama de prevederile schemelor de principiu prezentate n fig. 17.

Schemele se aleg astfel nct s rezulte o grupare ct mai compact a echipamentului.

7.6. n cazul necesitii a mai multor trepte de reglare, acestea se leag n:

serie;

paralel. 7.7. Staiile de reglare - msurare se prevd cu:

ocolitor pe fiecare treapt de reglare, prevzut cu 2 robinete de nchidere;

ocolitor exterior i refulator, prevzute, fiecare cu cte 2 robinete de nchidere;

ocolitor exterior i refulator, prevzute, fiecare cu cte 2 robinete de nchidere;

robinete de separare, pe conducta de intrare i conducta de ieire, care se monteaz la 5 m de peretele staiei.

7.8. Posturile de reglare, de regul, nu se prevd cu ocolitor.

Pentru cldiri cu importan deosebit, unitatea distribuitoare poate aproba ocolitor interior la posturi de reglare, numai n cazuri bine justificate.

Pe fiecare ocolitor se monteaz cte dou robinete de trecere i o priz pentru manometru.

Robinetele de trecere de pe ocolitoare se sigileaz de ctre unitatea de distribuie, n poziia nchis.

7.9. n funcie de coninutul de impuriti, la intrarea n staiile de reglare de sector se monteaz:

separatoare cu dispozitive de colectoare i evacuare a impuritilor lichide;

filtre pentru reinerea impuritilor solide. Regulatoare de presiune7.10. Reglarea presiunii se face, n funcie de debitul necesar, prin regulatoare cu:

acionare indirect (pilotate);

acionare direct (de debit mic).

Cu acordul unitii de distribuie, n staii i posturi de reglare se pot monta i alte tipuri de regulatoare omologate sau cu agrement tehnic pentru utilizare n Romnia.

7.11. Caracteristicile tehnice ale regulatoarelor automate cu acionare indirect pentru sisteme de alimentare cu gaze naturale sunt:

a. presiuni nominale: pn la 6 bari.

b. diametre nominale 5; 20; 25; 40; 50; 80; 100; 150; 200; 250; 300; 400; 500 mm;

c. presiunea la ieire:

presiune joas;

presiune redus;

presiune medie. 7.12. Abaterile la presiunea de ieire, n raport cu presiunea prescris, se determin cu relaia:

(7)

n care:

p2 presiunea nominal de ieire prescris, n bari;

p2r presiunea reglat efectiv la ieire, n bari;

Dup abaterile admisibile, clasele de calitate ale regulatoarelor automate cu acionare indirect (STAS 7134) sunt:

Clasae

I+ 1%

II+ 2%

II+ 5%

IV+ 8%

7.13. Alegerea mrimii regulatoarelor se face cu relaia:

(8)

n care:

Qn debitul nominal al regulatorului [m3N/h];

Cv coeficient de debit al valvei regulatorului, indicat de productor;

P cderea de presiune produs ntr-un regulator, cu Cv dat, la trecerea debitului Qn (bari).

7.14. Regulatoarele de presiune automate, n general, se aleg cu un debit nominal:

Qn = (1,1...1,2)Qnecesar pentru regulatoarele cu acionare indirect;

Qn = 1,45Qnecesar pentru regulatoarele cu acionare direct, i potrivit instruciunilor date de furnizor.

Se pot monta n paralel maxim 4 regulatoare de debit mic, cu acionare direct.

7.15. Numrul treptelor de reglare i intervalul de presiuni pentru fiecare treapt se alege n funcie de mrimea i variaia presiunii de intrare i ieire precum i n funcie de caracteristicile regulatoarelor folosite.

7.16. Fiecare treapt de reglare se prevede cu un singur panou n cazul n care variaia debitelor n cursul anului (maxim iarna i minim vara) se ncadreaz n plaja de reglare a regulatorului.

n cazul n care caracteresticile regulatoarelor disponibile nu permit aceast soluionare, se prevd dou panouri de reglare.

7.17. n caz de necesitate se admite instalarea n paralel a mai multor panouri de reglare, pentru aceeai treapt, cu dimensionarea corespunztoare a colectorului.

Construcii pentru staii i posturi reglare msurare a gazelor naturale7.18. Amplasarea construciilor pentru staii i posturi de reglare-msurare, independente sau alipite altor construcii, se face:

suprateran;

ct mai aproape de limita de proprietate a consumatorului;

la distanele de siguran prevzute n tabelul 8;

asigurndu-se accesul direct i permanent al personalului unitii distribuitoare. Amplasarea cabinelor pentru posturile de reglare msurare pe domeniul public, se evit.

Pentru cazuri excepionale, cu avizul unitii distribuitoare se pot construi staii de sector subterane, prevzute cu ventilare corespunztoare.

Cldirile i cabinele staiilor de reglare msurare se execut numai din materiale incombustibile i fr pod.

7.24. Posturile de reglare pentru presiune maxim de intrare ntre 2 i 6 bari, se pot monta i n cabine aerisite, alipite cldirilor alimentate, n locuri uor accesibile, n cazul n care cldirile respective nu au goluri (ui, ferestre etc.):

pe o nlime de cel puin 8 m;

pe o distan care s depeasc cabina cu cte 5 m n ambele sensuri.

7.25. Posturile de reglare pentru presiunea maxim de intrare 0,2 ... 2 bar se pot monta i n cabine sau firide, n locuri uor accesibile, dup cum urmeaz:

cabin alipit pe un perete exterior al cldirii alimentate;

cabin alipit unui gard stabil din crmid ori din beton;

firid practicat ntr-un perete exterior al cldirii;

firid practicat ntr-un gard stabil din crmid sau beton.

7.26. Posturile de reglare nu se amplaseaz:

pe cile de evacuare n cldiri cu aglomerri de persoane;

sub ferestrele cldirilor i n locuri neventilate. n cazul excepional nu sunt condiii tehnice i pentru postul de reglare exist spaiu de amplasare numai sub fereastr, se vor realiza urmtoarele msuri:

eava de evacuare a regulatoarelor de presiune se prelungete astfel nct s evite ptrunderea gazelor n interiorul cldirii;

axul de manevr al robinetelor postului se etaneaz perfect.

7.27. Firidele practicate n pereii cldirilor se tencuiesc i se sclivisesc la interior, n condiii care s nu permit infiltrarea gazelor n cldire.

7.28. Construciile pentru staiile i posturile de reglare msurare se realizeaz cu respectarea prevederilor din standardele 4326 i 4327.

7.29. Pardoseala staiilor de reducere i reglare a presiunii se realizeaz n urmtoarele condiii:

din materiale de construcie care nu produc scntei la lovirea cu obiecte din oel sau font;

cu supori pentru rezemarea echipamentului dispui astfel nct s permit exploatarea i demontarea echipamentului;

cu goluri pentru scoaterea tijei supapelor de la regulatoare. Adncimea golurilor se stabilete n funcie de lungimea tijei.

7.30. Evacuarea eventualelor scpri de gaze naturale se asigur prin goluri, dispuse n mod egal la partea superioar i inferioar, nsumnd:

8% din suprafaa ncperii, la construciile independente ale staiilor;

4% din suprafaa uilor la cabine i firide.

7.31. Iluminatul interior al staiilor se realizeaz:

natural, prin ferestre;

artificial, din exteriorul construciei, conform prevederilor normativului pentru proiectarea i executarea instalaiilor electrice, cu tensiuni pn la 1000 V, indicativ I 7.

7.32. Protecia mpotriva descrcrilor electrice pentru staii i instalaii montate n exterior, se realizeaz conform prevederilor normativului I 20.

7.33. Protecia prilor din instalaii montate n aer liber, mpotriva accesului persoanelor strine, se realizeaz prin mprejmuire.Amplasarea i montarea echipamentului de reglare-msurare7.34. Panourile de reducere-reglare i msurare se amplaseaz n plan orizontal sau vertical, n funcie de spaiul disponibil i mrime, cu respectarea urmtoarelor distane:

500 mm ntre exteriorul panourilor i pereii cldirii sau mprejmuirii;

400 mm ntre exteriorul armturilor de pe evile panourilor;

500 mm ntre evile inferioare ale panourilor i pardoseal;

Distanele n interiorul instalaiilor montate n cabine i firide se aleg astfel nct s se asigure posibilitatea de ntreinere i exploatare.

7.35. Instalaiile de msurare, folosind diafragme i ajutaje, se instaleaz:

conform prevederilor STAS 7347;

numai n interiorul construciei staiei sau postului de reglare;

pe console fixate n peretele staiei sau pe supori independeni care s permit citirea indicaiilor, schimbarea diagramelor i ntreinerea aparatelor.

cu vase pentru recuperarea mercurului, pe conductele de legtur.

7.36. Conductele de legtur, ntre diafragma sau ajutaj i debitmetrul nregistrator se racordeaz la partea superioar a dispozitivului i se prevd cu:

cte 2 robinete de nchidere pe fiecare conduct;

montaj aparent i ct mai scurt (sub 25 m);

diametrul 1/2 sau 3/8 (pentru distane scurte)

posibilitatea de demontare uoar.

7.37. Furnizorii staiilor de reglare msurare, au obligaia s fixeze, pe distribuitorul fiecrei trepte de reglare plcue metalice pe care au gravat:

societatea productoare;

presiunea de ncercare;

presiunea nominal;

cte o placu indicatoare cu poziia sertarului NCHIS sau DESCHIS.

7.38. Marcarea parametrilor instalaiilor de reglare msurare se face prin inscripionarea pe conducte, la loc uor vizibil, a iniialelor treptei de presiune.

7.39. La exterior pe fiecare perete al staiilor i pe uile staiilor i posturilor de reducere i reglare a presiunii, se aplic tblie avertizoare pe care se nscriePERICOL DE EXPLOZIE

APROPIEREA CU FOC STRICT OPRITi indicatorul pentru pericol de explozie, prevzut de STAS 297.Instalaii i dispozitive auxiliare.7.40. Staiile i posturile de reglare a presiunii vor fi dotate cu echipamente de siguran care s previn:

creterea presiunii la ieirea din regulator, peste nivelul maxim al treptei de presiune;

creterea presiunii, peste nivelul admis, la consumator;

scderea presiunii, sub nivelul minim de funcionare al aparatelor de utilizare ale consumatorului.

Pe dispozitivele de siguran se nscrie, vizibil, presiunea de declanare.

7.41. Echipamentul de siguran se prevede:

fr armturi de nchidere pe derivaia pe care este montat supapa, att nainte ct i dup aceasta;

cu conducte de evacuare la exterior, n atmosfer, care pot fi legate la un colector comun. Evacuarea gazelor de la echipamentul de siguran i de la regulatoarele montate n posturi de reglare sau pe utilaje, se face n aer liber, la 0,5 m deasupra acoperiului:

staiilor sau posturilor independente;

cldirilor la care sunt alipite posturile sau n care se afl utilajele.

Captul liber al conductei de evacuare se prevede cu o curb ndreptat n jos, sau cu o cciul de protecie.

7.42. Pe colectoarele i distribuitoarele staiilor i posturilor de reglare se monteaz:

manometre prevzute cu robinet de nchidere;

armturi pentru termometre.

Pe colectoarele filtrelor se prevd manometre.

7.43. La instalaiile care impun conducerea riguroas a arderii i nu sunt supravegheate continuu, se prevd dispozitive automate de control, reglare i semnalizare, care s antreneze automat nchiderea alimentrii cu gaze naturale la:

stingerea accidental a flcrii;

lipsa gazelor naturale, a aerului de combustie sau a energiei electrice. 7.44. n instalaiile de utilizare ale cror procese tehnologice impun utilizarea de gaze naturale cu un coninut de impuriti sub limita prevederilor din STAS 3317, consumatorii pot monta dispozitive suplimentare de filtrare sau separare.[top]

8. INSTALAII INTERIOARE DE UTILIZAREUtilizarea gazelor naturale n cldiri8.1. Utilizarea gazelor naturale este admis numai n ncperi n care nu exist pericol de:

incendiu prin aprinderea materialelor i elementelor combustibile, datorit radiaiei termice directe ori a transferului de cldur prin convecie sau conducie;

explozie a materialelor aflate n interior;

intoxicare sau asfixiere a utilizatorilor, cu gaze de ardere. 8.2. Condiii tehnice pentru funcionarea n siguran a instalaiilor interioare de utilizare a gazelor naturale combustibile;

a volumul interior minim al ncperilor

18,0 m3 pentru ncperi curente;

7,5 m3, pentru buctrii i oficii din construcii noi;

5,0 m3, pentru buctrii din construcii existente, cu respectarea condiiilor prevzute la art. 8.5. b asigurarea aerului necesar arderii;

c ventilare natural sau mecanic;

d evacuarea total a gazelor de ardere, n exterior, deasupra acoperiului;

e suprafee vitrate.

Toate ncperile n care se monteaz aparate de utilizare a gazelor naturale, se prevd cu suprafee vitrate, sub form de ferestre, luminatoare cu geamuri uoare, ui cu geam sau goluri, toate la exterior, cu suprafaa minim total de:

0,03 m2 pe m3 de volum net de ncpere, n cazul construciilor din beton armat;

0,05 m2 pe m3 de volum net de ncpere, n cazul construciilor din zidrie.

Suprafaa vitrat se stabilete prin considerarea golului n zidrie, n care se afl montat tocul ferestrelor, luminatoarelor etc.

Volumul net al ncperii se stabilete prin considerarea volumului interior total al ncperii din care se scade volumul cazanelor sau altor elemente de instalaii sau de construcii existente n ncpere, n care nu se pot acumula gaze.

n cazul n care se prevd detectoare automate de gaze cu limita inferioar de sensibilitate 2%, care acioneaz asupra robinetului de nchidere al conductei de alimentare cu gaze al arztoarelor (robinet situat n afara ncperii) suprafaa vitrat reduce pn la 0.02 m2 pe m3 de volum net de ncpere.

n ncperi cu volum mai mic dect cel prevzut mai sus sunt admise numai aparate de utilizare legate la co, cu urmtoarele condiii:

accesul aerului necesar arderii i aprinderea aparatelor de utilizare, s se fac din exteriorul ncperii (coridor, vestibul etc.) sau direct din exteriorul cldirii;

folosirea unor aparate de utilizare cu aprindere din exteriorul cldirii, asigurate mpotriva stingerii prin blocarea admisiei gazului n cazul stingerii flcrii, fie prin construcia aparatului, fie prin dispozitive de protecie.

Pentru nclzirea de apartament, cazanul se monteaz n buctrie, vestibul, debara, la subsol sau la alt nivel unde nu blocheaz calea de evacuare a persoanelor, cu respectarea tuturor condiiilor sus menionate.

8.3. n ncperi cu volum mai mic de 18 m3 i n bi, indiferent de volumul lor, nu sunt admise:

aparate de utilizare pentru prepararea instantanee a apei calde de consum;

aparate de utilizare pentru nclzire central sau local prevzute cu arztor atmosferic i rupere de tiraj, chiar dac au termostat de co. 8.4. Fac excepie de la prevederile art. 8.2. i art. 8.3. aparatele de utilizare care au agrement tehnic pentru funcionare n alte condiii, la care prin tubulatur etan, se asigur accesul din exterior al aerului necesar arderii i evacuarea n exterior a gazelor de ardere.

8.5. Debitul local al aparatelor cu flacr liber care se pot instala ntr-o ncpere trebuie s satisfac condiia: 15 m3 volum interior de ncpere, pentru fiecare m3 N/h debit instalat de gaze naturale.Aparate de utilizare i arztoare8.6. n instalaiile de utilizare sunt admise urmtoarele categorii de aparate i arztoare:

aparate de utilizare i arztoare omologate sau cu agrement tehnic, n conformitate cu prevederile legislaiei.

aparate de utilizare legate la coul de evacuare a gazelor de ardere;

aparate de utilizare cu flacr liber n buctrii, laboratoare, oficii din societi comerciale, n condiiile art. 8.2. i art. 8.3.

arztoare cu flacr liber, numai n cazul n care se instaleaz n hale ventilate la care schimbul orar de aer asigur evitarea depirii concentraiei admise de nociviti.

8.7. Radianii cu gaze naturale sunt admii numai n spaii mari bine ventilate cu condiia asigurrii urmtoarelor msuri:

evitarea producerii incendiilor, prin aprinderea materialelor ca urmare a efectului radiaiilor calorice;

ncadrarea concentraiei de nociviti n limitele admise de norme.

8.8. Amplasarea radiatoarelor pentru gaze naturale se face n condiiile urmtoare:

s se respecte condiiile prevzute la art. 8.7;

s aib racord de evacuarea gazelor de ardere deasupra acoperiului.

8.9. Aparatele de utilizare se pot monta, n funcie de concepia constructiv:

pe perei de zidrie sau beton, fr strat izolator combustibil la faa peretului;

pe pardoseal incombustibil. 8.10. Aparatele de utilizare industriale; cu debit instalat peste 25m3N/h, se prevd cu armturi pentru montarea unor aparate de msur i control i prize, n vederea efecturii de determinri pentru bilan termic:

a manometru industrial pe conducta de intrare a gazelor n aparat;

b termometru industrial pe:

conducta de alimentare cu gaze naturale;

canalul de ieire a gazelor de ardere. c contor de gaze naturale;

d priza de prelevare a probelor din:

gazele naturale;

gazele de ardere. e priza de msurare a tirajului.

8.11. Alegerea i montarea arztoarelor i aparatelor de utilizare se face cu respectarea condiiilor tehnice din prezentul normativ precum i din:

prescripiile legale de performan;

prescripiile tehnice ISCIR;

instruciunile productorului. 8.12. Debitul arztoarelor de gaze naturale se alege corespunztor cu capacitatea termic a aparatelor de utilizare, n care se monteaz.

Racordarea aparatelor de utilizare i arztoarelor8.13. Aparatele de utilizare i arztoarele se racordeaz rigid la instalaiile interioare, cu excepia cazurilor prevzute la art. 8.14.

8.14. Aparatele cu flacr liber, cu debit nominal sub 0,450 m3N/h, precum i arztoarele industriale independente utilizate la aparate mobile, pot avea i racorduri flexibile la instalaia de utilizare, cu respectarea prevederilor art. 8.15.

8.15. Condiii pentru utilizarea n siguran a racordurilor flexibile:

presiunea nominal, la care se utilizeaz racordul, s fie egal sau mai mare dect presiunea instalaiei de gaze naturale, la care se racordeaz;

lungimea maxim 1 m i diametru maxim 10 mm, la instalaii neindustriale cu presiune joas;

lungimea maxim 20 m i diametru maxim de 50 mm, la instalaii industriale cu presiune pn la 1,7 bari;

diametrul portfurtunului i cel al aparatului de utilizare vor avea diametrul egal cu diametrul interior al racordului flexibil;

fixarea prin strngere cu coliere metalice;

trasee la vedere, fr s treac dintr-o ncpere n alta;

ferite de contact cu corpuri calde, produse deteriorante i intemperii;

ferite de agri, striviri etc.;

fr organe de nchidere sau reglare pe parcurs;

nu sunt admise improvizaii. Trasee i condiii tehnice de amplasare a conductelor8.16. La alegerea traseelor pentru conductele de gaze naturale, condiiile de siguran au prioritate fa de orice alte condiii.

Fiecare unitate locativ se racordeaz la coloana sau instalaia exterioar printr-o singur derivaie (fig. 4).

8.17. Conductele instalaiilor interioare de utilizare se amplaseaz:

aparent, n spaii uscate, ventilate, luminate i circulate, cu acces permanent, inclusiv n subsolurile care ndeplinesc aceste condiii:

pe ct posibil, pe elemente rezistente ale construciei, perei, stlpi, grinzi, plafoane;

pe stlpi metalici sau de beton, montai special n acest scop sau n scopul susinerii conductelor de gaze naturale mpreun cu conducte pentru alte instalaii.

Se admite montarea conductelor mascate n canale vizitabile i ventilate, numai n cazul construciilor cu grad deosebit de finisare (fig. 18).

8.18. Nu este admis:

trecerea conductelor unui apartament prin alt apartament;

trecerea conductelor comune prin apartamente;

trecerea conductelor prin spaii neventilate;

montarea conductelor nglobate n elemente de construcie ale pardoselii. 8.19. Pentru alimentarea punctelor de consum care nu sunt amplasate lng perei, se admite montarea conductelor n canale amenajate n pardoseal.

acoperite cu capace perforate i uor demontabile;

uscate i bine aerisite;

pe trasee ct mai scurte;

cu pant, dup caz, pentru asigurarea scurgerii n exterior a eventualelor infiltraii de ap;

fr legtur la canalizarea de ape uzate;

cu dimensiuni care s permit controlul i repararea conductei.

8.20 Nu este admis:

montarea conductelor pentru alte instalaii n canalele pentru conductele de gaze naturale;

intersectarea canalelor pentru conductele de gaze naturale cu canale pentru alte instalaii sau comunicarea cu acestea.

8.21. Trecerea conductelor prin perei sau planee se face:

protejat n tub de protecie;

fr mbinri n tubul de protecie.

8.22. Este interzis trecerea conductelor prin:

couri i canale de ventilare;

puuri i camere pentru ascensoare;

ncperi neventilate i spaii nchise cu rabi sau alte materiale;

ncperi cu mediu corosiv sau cu degajare de noxe;

ncperi cu umiditate pronunat;

ncperi n care se pstreaz materiale inflamabile;

cmri pentru pstrat alimente;

subsoluri tehnice i canale tehnice;

ghene sau nie comune mai multor nivele, n care sunt montate conducte pentru alte instalaii, inclusiv sub deschiderile inferioare ale acestora;

podurile cldirilor;

WC-uri, cu excepia celor prevzute cu aparate de utilizare;

locuri greu accesibile n care ntreinerea normal a conductelor nu poate fi asigurat. Se va evita, de regul, trecerea conductelor prin camere de dormit neprevzute cu instalaii de gaze naturale.

Cnd trecerea conductelor prin ncperi cu umiditate pronunat sau atmosfer corosiv este inevitabil, se vor folosi evi zincate sau protejate cu lacuri anticorosive.

8.23. Conductele instalaiilor de utilizare din hale industriale se vor amplasa astfel nct s fie protejate mpotriva degradrii prin:

lovire direct sau trepidaii;

contactul cu lichide corosive;

contactul ndelungat cu apa;

radiaie sau conducie termic;

etc. 8.24. Distanele minime ntre conductele de gaze naturale i elementele celorlalte instalaii se vor ncadra n prevederile din:

Normativul pentru proiectarea i executarea instalaiilor electrice la consumatori cu tensiuni pn la 1000 V, indicativ I7.

Prescripii tehnice ISCIR;

STAS 800. 8.25. Este interzis utilizarea conductelor de gaze naturale pentru orice alte scopuri, cum ar fi:

legarea la pmnt a altor instalaii;

realizarea prizelor de protecie electric;

susinerea conductorilor electrici, indiferent de tensiune i curent;

agarea sau rezemarea unor obiecte. Armturi de nchidere8.26. Robinete de nchidere se prevd:

a naintea fiecrui contor;

n instalaiile cu un singur contor, dac distana ntre robinetul de incendiu i contor nu depete 5 m robinetul de incendiu ine loc de robinet de contor.

b pe fiecare ramificaie important;

c pe fiecare conduct care alimenteaz grupuri de arztoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc.

d la baza fiecrei coloane, n cldiri cu peste 5 nivele.

Dac plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face n condiii de siguran i estetic corespunztoare, se admite montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane, care alimenteaz maxim 24 puncte de consum.

e naintea fiecrui arztor;

dou robinete montate pe conduct, pentru cazul arztoarelor i aparatelor de utilizare, care nu au robinet de manevr sau cazul celor care au racord flexibil.

un robinet pentru cazul arztorului i aparatelor care au racord rigid i au robinet de manevr propriu. Asigurarea aerului necesar arderii i evacuarea gazelor arse8.27. Pentru toate aparatele de utilizare racordate la co sau cu flacr liber se asigur aerul necesar arderii i evacuarea n exterior a gazelor de ardere, complet i fr riscuri, astfel nct n atmosfera ncperii s nu depeasc concentraia de gaze de ardere admis de normele de protecia muncii i normele de protecie a mediului.

8.28. Aerul necesar arderii se asigur n funcie de raportul ntre volumul interior al ncperii Vi (m3) i debitul nominal al aparatului de utilizare Qn (m3 N/h);

- pentru cazul , se consider c prin neetaneitile tmplriei se asigur aerul necesar pentru ardere;

- pentru cazul Vi / Qn < 30, se prevede accesul aerului direct din exterior, prin goluri practicate la partea inferioar a ncperii;

Sunt exceptate buctriile din locuine cu nclzire central, n care nu exist alte aparate de utilizare, la care se admite procesul aerului dintr-o ncpere vecin prin realizarea unui gol spre aceast mcpere, cu condiia satisfacerii raportului n care Vi este volumul buctriei plus volumul ncperii respective.

Dac i n ncperea vecin, spre care este prevzut golul sunt instalate aparate de utilizare, raportul dintre suma volumelor celor dou ncperi (Vi = Vi1 + Vi2) i suma debitelor aparatelor de utilizare din aceste ncperi (Qn = Qn1 + Qn2) trebuie s fie, .

n cazul n care aceast condiie nu poate fi ndeplinit sau n cazul tmplriei etanat cu garnituri de cauciuc, se realizeaz prize de aer direct din exteriorul construciei.

8.29. Suprafaa golului pentru accesul aerului de ardere ntr-o ncpere n care se utilizeaz gazele naturale se determin cu produsul ntre debitul instalat n ncpera respectiv Qi i modulul de 0,0025 [m2/m3N/h]:

S = 0,0025Qi [m2] (9)

Golul pentru accesul aerului de ardere se prevede la partea inferioar a ncperii i fr dispozitive de nchidere sau reglaj. Este interzis obturarea golului de acces al aerului de ardere.

n cazul n care accesul aerului de ardere se asigur prin canale, seciunile canalelor de aer se vor calcula lund n considerare rezistenele aeraulice ale acestora.

8.30. La ncperile n care se instaleaz aparate cu flacr liber, independent de volumul lor, se prevd canale de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere conform STAS 6729/1.2.3.

8.31. Canalele de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere:

se racordeaz la partea superioar a ncperilor, ct mai aproape de plafon;

nu se prevd cu dispozitive de nchidere sau reglaj.

8.32. Pentru construcii existente, se admite practicarea n peretele exterior sau n tocul ferestrei, la partea superioar a ncperii, a golului pentru evacuarea gazelor de ardere, conform detaliilor tip.

8.33. Evacuarea gazelor de ardere din buctrii i oficii se face prin tiraj natural sau mecanic, utilizndu-se:

canale individuale;

canale colectoare. La evacuarea gazelor de ardere prin canale colectoare se va acorda o deosebit atenie executrii corecte i etane a nodurilor de legare a canalelor individuale la canalul colector.

Dimensionarea se face conform STAS 6724 i STAS 6793: tabelul 9 prezint un extras din aceste standarde.

8.34. Evacuarea gazelor de ardere din hale industriale se face n funcie de debitul rezultat i de condiiile locale, prin:

ventilare natural organizat;

ventilare mecanic. Tipul de ventilare i dimensionarea instalaiei se fac n funcie de cantitatea de gaze de ardere, astfel nct s nu se depeasc concentraiile admise prin normele de protecie a muncii i normele de protecie a mediului.

8.35. Racordarea a dou sau mai multe aparate consumatoare de gaze naturale la acelai co de fum se face n urmtoarele condiii:

la niveluri diferite;

seciunea coului s poat prelua debitele de gaze arse nsumate ale tuturor aparatelor racordate la acelai co.

n cazul racordrii mai multor aparate de utilizare la acelai canal de fum; se are n vedere i se previne pericolul, ca prin aparatele care nu sunt n funciune, s se introduc n ncpere gaze de ardere rezultate de la aparatele care funcioneaz.

Evacuarea gazelor de ardere de la cazanele din centralele termice, care nu se ncadreaz n prevederile din tabelul 9, se face pe baza prevederilor din Normativul pentru proiectarea i executarea instalaiilor de nclzire central indicativ I 13.

8.36. Legarea la co prin burlan din tabl metalic, rigid sau flexibil, se admite n urmtoarele condiii:

seciunea burlanului cel puin egal cu seciunea racordului de ieire din aparatul de utilizare;

poriunea vertical de cel puin 0,4 m la ieirea din aparatul de utilizare;

distana de la co pn la aparatul de utilizare mai mic de 5 m;

panta ctre co, minim 8%, dac distanele depesc 1 m;

burlanul s fie izolat termic, dac distana depete 3 m;

mbinarea i racordarea la co, executate conform detaliilor din fig. 19 i fig. 20. 8.37. Este interzis:

trecerea burlanelor dintr-o ncpere n alta, cu excepia burlanelor etane mbinate cu sudur;

montarea dispozitivelor de nchidere sau obturare a seciunii de ieire a gazelor de ardere la aparatele de consum individual (sobe, maini de gtit, radiatoare etc.);

evacuarea gazelor de ardere n podurile caselor sau direct prin pereii exteriori ai cldirilor.

8.38. Este permis evacuarea gazelor de ardere prin pereii exteriori ai cldirilor numai pentru aparatele de utilizare, omologate sau cu agrement tehnic, prevzute din fabricaie cu astfel de evacuare.

8.39. Se interzice racordarea focarelor obinuite, definite conform STAS 6793, alimentate cu gaze naturale la canalele de fum aferente focarelor alimentare cu alt tip de combustibil (lemn, pcur, crbune etc.).[top]

9. MATERIALE I APARATE9.1. La executarea lucrrilor de instalaii ale sistemului de alimentare cu gaze naturale sunt admise numai materiale i aparate standardizate, omologate i care, dup caz, au agrement tehnic i/sau certificarea de calitate.

evi9.2. Conductele subterane sau aparente ale sistemului de alimentare, se realizeaz cu categoriile de evi redate n tabelul 10.

Utilizarea evilor din polietilen de nalt densitate este admis n urmtoarele condiii:

evile i tehnologia de asamblare i montare s aib agrement tehnic pentru acest scop;

personalul de execuie s fie autorizat special pentru evi din polietilen de nalt sau medie densitate.

9.3. Grosimea minim admis a peretului evilor din oel, utilizate la realizarea sistemului de alimentare cu gaze naturale, este redat n tabelul 11.

Peste diametrul de 400 mm grosimea peretului se calculeaz n funcie de solicitrile la care este supus conducta.

9.4. Panourile de msurare se confecioneaz numai din eav de oel fr sudur, laminat la cald sau tras la rece.

9.5. Tijele i calotele rsufltorilor se confecioneaz din eav din oel.

9.6. Tuburile de protecie se confecioneaz din:

a eav de oel pentru montare:

n carosabil;

lng canale de termoficare;

sub linii de tramvai sau cale ferat. b tuburi din material plastic, pentru montare:

n trotuare;

lng cabluri electrice n zona din afara carosabilului.

9.7. Capacele pentru rsufltori n carosabil se confecioneaz din font, conform normei interne elaborat de furnizorii de gaze naturale.Armturi9.8.Tipul de armtur se alege n funcie de treapta de presiune a instalaiei pe care se monteaz, conform tabelului 12.

n reelele de distribuie i de repartiie se utilizeaz numai robinete din oel, cu sertar, cu tij neascedent, cu excepia cazului prevzut la art. 6.4. unde se monteaz robinet cu tij nalt.Dispozitive pentru preluarea dilatrilor i susinerea contoarelor9.9. Preluarea dilatrilor este admis cu:

compensatoare de dilatare STAS 8832;

compensatoare naturale rezultate din configuraia reelei de conducte.

9.10. Dispozitivele de susinere a contoarelor volumetrice pot fi, dup caz:

plci metalice fixe cu prezoane n zidrie;

racorduri olandeze;

flane metalice. Arztoare, aparate de utilizare, regulatoare i presiune, aparate de msurare i nregistrare9.11. Sunt admise numai arztoare, aparate de utilizare, regulatoare de presiune, aparate de msurare i nregistrare performante, care ndeplinesc condiiile de la art. 9.1. i corespund scopului pentru care sunt montate.Materiale pentru mbinarea conductelor din oel9.12. mbinrile nedemontabile se execut cu:

fitinguri pentru sudare, din oel;

electrozi pentru sudur;

srm pentru sudur.

9.13. mbinrile demontabile se execut cu:

fitinguri din font maleabil;

flane din oel, asamblate cu uruburi.

9.14. Materiale pentru etanare:

fuior de cnep;

vopsea de miniu de plumb;

band de teflon;

klingherit. Alte materiale9.15. Racorduri flexibile:

furtun de cauciuc STAS 3078, pentru instalaii neindustriale de joas presiune;

tuburi de cacuciuc STAS 8540, pentru instalaii industriale. [top]

10. EXECUTAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE10.1. La executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale se utilizeaz numai materiale care au certificat de calitate, verificate n ceea ce privete respectarea condiiilor tehnice de calitate, din standardele i agrementele tehnice prevzute n proiectele avizate de unitatea de distribuie.

Nu se utilizeaz materiale care prezint defecte.

10.2. Toate armturile se probeaz la o presiune cel puin egal cu 1,5 x presiunea la care vor fi ncercate mpreun cu instalaia n care se vor utiliza.anuri pentru conducte subterane10.3. Adncimea anului pentru pozarea conductelor subterane, msurat de la nivelul terenului pn la generatoarea superioar a conductei, se alege astfel nct s rezulte o acoperire de:

0,9 m n carosabil;

0,7 m n spaii verzi;

0,5 m la captul pantei conductei de branament. Adncimea de pozare se poate reduce local, cu condiia prevederii unor msuri de protecie corespunztoare (tub de protecie etc.).

10.4. Limea anului 1, se stabilete n funcie de diametrul conductei:

pentru Dn < 100 mm; l = 0,4 m;

pentru mm; l = 0,4 + Dn.

Pentru terenuri nisipoase, de umplur etc., limea anului se stabilete de la caz la caz.

Consolidarea pereilor se face n funcie de adncimea anului i de natura terenului.

10.5. Limea desfacerii pavajelor pe fiecare latur a anului, este n funcie de natura acestora:

pentru pavaje din piatr cubic, bolovani, calupuri:

l = 15 cm;

pentru pavaje din asfalt pe pat de beton:

l = 5 cm.10.6. Sparea anurilor se face cu scurt timp nainte de montarea conductelor.

Fundul anurilor se execut fr denivelri, iar pereii fr asperiti.

La nevoie, condiia rezemrii continue a conductei pe fondul anului se va realiza pe pat de nisip.

Gropile pentru sudare n punctele de mbinare a conductelor, se realizeaz cu urmtoarele dimensiuni:

limea = limea anului + 0,6 m;

lungimea = 12 m;

adncimea = 0,6 m sub partea inferioar a conductei.

10.7. Umplerea anurilor se face n straturi subiri, cu pmnt mrunit sau nisip, prin compactare dup fiecare strat, cu grosimea maxim de:

20 cm, n cazul compactrii manuale; conform prevederilor din cartea utilajului, n cazul compactrii mecanice.

Folosirea dispozitivelor mecanice de compactare este admis numai dup realizarea stratului minim de protecie a conductei, care se va stabili n funcie de adncimea de acionare a utilajului la gradul de compactare maxim.

Umplerea anului i compactarea pmntului se fac astfel nct s nu se produc deterioarea izolaiei anticorosive a conductei.

Se recomand s nu se astupe anul, vara n timpul amiezii, cnd conducta este nclzit puternice de soare.

10.8. n dreptul rsufltorilor conducta se va nconjura pe o lungime de 50 cm cu un strat de nisip gros 5 10 cm, peste care la partea superioar se pune un strat de piatr de ru cu granulaia de 5- 8 cm, gros de 15 cm, peste care se aeaz calota rsufltorii.Executarea mbinrilor10.9. mbinarea conductelor metalice ngropate se face prin sudur, cu excepia mbinrii capului protector al teului de branament, care se mbin prin nurubare.

10.10. mbinarea evilor negre din oel, montate aparent, este admis prin:

a fitinguri la diametre pn la:

100 mm, (4), pentru presiunea joas i redus;

20 mm, (3/4), pentru presiunea medie.

b sudur, la diametre peste:

20 mm (3/4), la orice presiune, numai pentru evile avnd asigurate caracteristicile de sudabilitate.

Se acord prioritate mbinrilor prin sudur la conductele montate aparent.

10.11. mbinrile prin sudur se execut numai de sudori autorizai, pe baza prevederilor din instruciunile ISCIR CR 9 84.

Sudorii vor marca sudurile executate. Sudurile se execut n conformitate cu prevederile STAS 6662: 6726: 7084/4; 8183 : 8299 etc.

10.12. n cazul sudrii evilor n condiii meteorologice defavorabile, se vor lua msuri de protecie (paravane, cort, prenclzirea capetelor etc.).

Este interzis rcirea forat a sudurilor.

10.13. evile n construcie sudat se mbin astfel nct capetele sudurilor longitudinale sau elicoidale s nu fie n prelungire, ci decalate alternativ. Decalajul este n funcie de diametrul conductei i este de cel puin 10 mm.

10.14. mbinrile prin sudur se execut:

din punct de vedere al realizrii

a. cap la cap;

b. cu niplu interior, recomandate la evi cu diametrul peste 100 mm;

c. cu manon, n funcie de condiiile locale, pentru:

conducta supus la eforturi mari n terenuri accidentale sau cu agresivitate mare;

la traversri de obstacole, n interiorul tuburilor de protecie etc.;

din punct de vedere al procedeului de sudare:

a. cu flacr oxiacetilenic, pn la diametrul de 100 mm;

b. cu arc electric, pentru orice diametru. mbinarea evilor se face n tronsoane cu lungimea ct mai mare, n funcie de condiiile locale (canalizaii subterane, construcii etc.).

10.15. mbinrile prin sudur pentru conductele subterane i aeriene, trebuie s corespund clasei de calitatea II, prevzut n instruciunile tehnice privind stabilirea i verificarea clasei de calitate a mbinrilor sudate la conducte tehnologice, indicat I 27.

Clasa de calitate a mbinrilor sudate se indic n proiectul de execuie.

10.16. Controlul calitii sudurilor se face vizual prin examinri nedistructive, n conformitate cu prevederile:

STAS 6606; 8539: 9552; 10138; 10507 etc.

prescripiile tehnice CR 4: CR 20 i I 27, sau alte metode de control nedistructiv legal aprobate. 10.17. Controlul nedistructiv al sudurilor la conductele de gaze este obligatoriu la reele i instalaii subterane i se aplic n procent de 25% din totalul sudurilor rezultate consemnndu-se n buletinele de verificare.

Toate sudurile de poziie se verific prin metode nedistructive i se includ n procentul de mai sus.

10.18. Nu se admite temuirea sudurilor, fitingurilor i mbinrilor filetate.

10.19. mbinri prin flane se admit la:

conducte ngropate, numai la armturi (vane) sau la legturile de separare electric montate n cmine de vizitare;

conducte aparente numai la diametre peste 50 mm, n staii i posturi de reglare;

armturi i contoare.

10.20. mbinri prin racord olandez se admit numai la:

regulatoare de presiune pentru debit mic;

contoare;

dup robinetul de siguran la aparatele de utilizare instalate n buctrii i oficii. Schimbri de direcie, ramificaii, reducii10.21. Pentru schimbri de direcie, ramificaii i reducii se pot utiliza:

fitinguri, numai la instalaii aparente, la conducte cu diametrul pn la 100 mm;

curbe trase pentru sudare;

ndoirea la rece a evilor trase, cu diametrul nominal pn la 100 mm, pe maini speciale;

ndoirea la cald a evilor trase, cu diametrul nominal pn la 350 mm;

curbe cu segmente, confecionate din evi trase, evi sudate elicoidal i din tole de oel, pentru conducte cu diametrul nominal peste 350 mm, cu condiia controlului integral al sudurilor prin metode nedistructive;

ramificaii prin sudarea direct pe conducte principale, permise numai pe conducte principale cu diametrul de cel puin 400 mm, pentru ramificaii cu diametrul minim de 20 mm;

ramificaii prin mufe sudate pe conducta principal, permise pe conducte cu diametrul de cel puin 20 mm, pentru ramificaii cu diametrul egal sau mai mic dect conducta principal.

10.22. La curbarea evilor trase se respect razele minime de curbur indicate n STAS 830.

n cazul curbrii evilor sudate longitudinal, sudura se aeaz pe axa neutr a curbei.

10.23. ndoirea evilor i confecionarea curbelor se realizeaz:

pe baza unei tehnologii verificate;

cu un control tehnic corespunztor.

10.24. Ramificaia din conducte aparente este admis prin:

fitinguri la conducte cu diametrul pn la 100 mm;

sudur la conducte cu diametrul mai mare de 100 mm.

10.25. Ramificaia dintr-o conduct subteran este admis prin racord direct, sudat pe conduct.

Dac diametrul ramificaiei depete 50% din diametrul conductei, se ntrete derivaia prin guee triunghiulare.

La evile sudate, racordarea nu se execut pe cordonul de sudur.

10.26. Legarea branamentelor la conductele de distribuie se face n funcie de diametrul acestora:

branamentele cu diametrul pn la 80 mm inclusiv, se leag prin intermediul unei piese de racord (teu), fr scoaterea din funciune a conductei de distribuie;

branamentele cu diametrul peste 80 mm se leag prin sudare direct pe conducta de distribuie, fr piesa de racord, (care se scoate din funciune) i se prevd cu un robinet cu sertar i cmin de vizitare. Montarea conductelor10.27. La punerea n lucru, evile se cur la interior i exterior i se protejeaz n timpul montajului mpotriva ptrunderii de corpuri strine. Capetele tronsoanelor se astup cu capace.

10.28. Montarea conductelor se face prin rezemare simpl, astfel nct s nu se produc tensionarea mecanic a acestora.

evile sudate longitudinal se monteaz cu cordonul de sudur astfel nct s poat fi vizibil dup montare.

10.29. n timpul montrii conductelor se iau msuri pentru evitarea deteriorrii instalaiilor i construciilor subterane sau supraterane aparinnd altor deintori.

10.30. Sudurile de poziie, la montarea conductelor subterane, se execut de preferin n perioadele rcoroase ale zilei.

10.31. n interiorul tuburilor de protecie:

cu lungimi peste 6 m, se admit numai suduri inevitabile;

cu lungimi sub 6 m, nu se admit nici un fel de mbinri.

10.32. Susinerea conductelor aparente pe elementele de construcii se face n funcie de diametru, cu brri sau console la distane de:

1,5...5,0 m ntre punctele de susinere;

20...30 mm ntre conductele i elementele de construcii.

Fixarea elementelor de susinere se face cu mortar de var i ciment.

10.33. Capetele conductelor la care nu sunt legate aparate de consum se nchid cu dopuri din font sau oel, etanate, chiar dac conductele respective sunt prevzute cu robinete.

Este interzis utilizarea dopurilor din alte materiale.

10.34. Tuburile de protecie, n instalaiile interioare se fixeaz cu mortar de var i ciment i depesc faa finit a elementelor de construcii cu:

10 mm la perei i plafoane;

50 mm la pardoseli. 10.35. Conductele orizontale se monteaz:

deasupra conductelor pentru alte instalaii;

la partea superioar a pereilor la o cot, fa de plafon, care s permit montajul;

deasupra uilor i ferestrelor.

Legturile orizontale la aparatele de utilizare se fac la nivelul aparatelor.Montarea aparatelor de msur, control i reglaj10.36. Aparatele de msur, control i reglaj:

nainte de montare, se supun operaiunilor de verificare tehnic prescrise n instruciunile metrologice i n cartea tehnic dat de furnizor;

se monteaz conform prescripiilor tehnice i standardelor de specialitate. Regulatoarele de presiune se supun i la proba de nchidere la debit nul.

Montarea aparatelor de utilizare i a arztoarelor10.37. Montarea aparatelor de utilizare i a arztoarelor se face n conformitate cu reglementrile tehnice i instruciunile de montaj date de productor, dup verificarea i recepia instalaiei de utilizare.

10.38. Robinetele de manevr i de siguran se monteaz astfel nct:

utilizarea lor s se fac concomitent cu supravegherea