Hyundai Terracan - Manualul Proprietarului (4/13)

of 32 /32
2 Gazele de eºapament pot fi periculoase! ...................... 2-2 Înainte de a porni motorul .............................................. 2-3 Poziþii cheie .................................................................... 2-4 Pornire ........................................................................... 2-5 Folosire transmisie manualã .......................................... 2-7 Transmisie automatã ..................................................... 2-9 Tracþiune integralã (4x4) .............................................. 2-14 Sistem antiblocare frâne (ABS) ................................... 2-21 Diferenþial cu alunecare limitatã (LSD) ........................ 2-22 Recomandãri legate de frânare ................................... 2-22 Mersul economic ......................................................... 2-23 Negociere viraje ........................................................... 2-25 Pe timp de iarnã ........................................................... 2-25 Tractare vehicul sau rulotã .......................................... 2-28 CONDUCERE 2 hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:22 1

Embed Size (px)

description

Hyundai Terracan - Manualul Proprietarului (4/13)

Transcript of Hyundai Terracan - Manualul Proprietarului (4/13)

 • 2Gazele de eapament pot fi periculoase! ...................... 2-2nainte de a porni motorul .............................................. 2-3Poziii cheie .................................................................... 2-4Pornire ........................................................................... 2-5Folosire transmisie manual .......................................... 2-7Transmisie automat ..................................................... 2-9Traciune integral (4x4) .............................................. 2-14Sistem antiblocare frne (ABS) ................................... 2-21Diferenial cu alunecare limitat (LSD) ........................ 2-22Recomandri legate de frnare ................................... 2-22Mersul economic ......................................................... 2-23Negociere viraje ........................................................... 2-25Pe timp de iarn ........................................................... 2-25Tractare vehicul sau rulot .......................................... 2-28

  CONDUCERE

  2

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:221

 • 2 CONDUCERE2

  C010A01HP-AAT

  AVERTISMENT: GAZELE DE EAPAMENT POT FI PERICULOASE!

  Gazele de eapament pot fi foarte periculoase. Dac mirosii gaze de eapament n habitaclu, n orice situaie,deschidei imediat geamurile.

  o Nu inhalai gazele de eapament.Gazele de eapament conin monoxid de carbon, un gaz inodor i incolor care duce la pierderea cunotinei ideces prin asfixiere.

  o Asigurai-v c sistemul de evacuare este etan.Sistemul de evacuare trebuie verificat de fiecare dat cnd vehiculul este ridicat pe ramp pentru schimbareauleiului sau din alte motive. Dac sesizai o modificare a zgomotului eapamentului sau dac trecei peste unobiect care lovete podeaua, verificai de urgen sistemul de evacuare la un dealer Hyundai.

  o Nu lsai motorul s mearg ntr-un spaiu nchis.Nu lsai motorul s mearg n garaj, chiar dac ua garajului este deschis. Nu lsai motorul s mearg n garajmai mult dect este necesar pentru a scoate maina afar.

  o Nu lsai motorul s mearg la ralanti pe perioade lungi de timp dac n habitaclu suntpasageri.Dac trebuie s lsai motorul mergnd mai mult timp i n habitaclu sunt pasageri, asigurai-v c sursa de aereste pe aer din exterior i c ventilatorul funcioneaz la vitez mare, pentru ca habitaclul s fie bine aerat.

  Dac trebuie s mergei cu portbagajul deschis deoarece transportai obiecte voluminoase:

  1. nchidei toate geamurile.2. Deschidei fantele laterale de ventilaie.3. Setai butonul de recirculare pe aer proaspt, comutatorul de reglare a direciei aerului n poziia podea sau

  fa i ventilatorul la vitez mare.

  Pentru o bun funcionare a sistemului de ventilaie, asigurai-v c grila de sub parbriz nu este blocat de zpad,ghea, frunze sau alte obiecte.

  !

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:222

 • 2CONDUCERE3

  !

  PORNIRE MOTORNAINTE DE A PORNIMOTORUL

  C020A01A-AAT

  ntotdeauna nainte de a porni motorul:

  1. Asigurai-v c nu avei pan decauciuc, scurgeri de ulei, ap saualte indicii de posibile defeciuni.

  2. Dup ce v urcai la volan, asigurai-v c frna de mn este tras.

  3. Asigurai-v c geamurile i lmpilesunt curate.

  4. Asigurai-v c oglinzile interioari exterioare sunt curate i corectreglate.

  5. Asigurai-v c perna, sptarul itetiera scaunului sunt corect reglate.

  6. Blocai toate uile.7. Punei-v centura de siguran i

  asigurai-v c toi ceilali pasageripoart centurile.

  8. Oprii toate luminile i alte accesoriicare nu sunt necesare.

  9. La cuplarea contactului, asigurai-v c toate lmpile de avertizarefuncioneaz corect i c aveisuficient combustibil.

  10. La cuplarea contactului, verificaifuncionarea tuturor becurilor ilmpilor de avertizare.

  C030A01HP-GAT

  Contact

  o Dac automobilul este echipat cutransmisie manual, treceischimbtorul n punctul neutru iapsai complet ambreiajul.

  o Dac automobilul este echipat cutransmisie automat, treceiselectorul n poziia P (parcare).

  o Pentru a porni motorul, introduceicheia n contact i rotii-o n poziiaSTART. Eliberai-o imediat duppornirea motorului. Nu inei cheia npoziia START mai mult de 15secunde.

  NOT:Din motive de siguran, motorul nuva porni dac selectorul nu este npoziia P sau N (transmisieautomat).

  AVERTISMENT:Vehiculul este echipat cu anvelopeproiectate pentru a asigura o bunmanevrabilitate i o rulare sigur.Nu folosii anvelope i jante de tipurisau dimensiuni diferite de celeoriginale montate pe vehicul. Acesteapot afecta negativ sigurana iperformanele vehiculului, cuconsecine nefaste asupramanevrabilitii sau pot duce larsturnare i rniri grave.La nlocuirea anvelopelor, asigurai-v c toate roile sunt echipate cuanvelope i jante de aceeai mrime,tip, profil, marc i sarcin. Dactotui v hotri s echipaiautomobilul cu orice alt combinaiede jant/anvelop nerecomandat deHyundai pentru persul n terenaccidentat, nu ar trebui s folosiiaceast combinaie la mersul peautostrad.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:223

 • 2 CONDUCERE4

  ! AVERTISMENT:(doar motor diesel)

  Pentru a v asigura c pe vreme recen sistemul de frnare existsuficient presiune, nainte de a pornide pe loc, motorul trebuie meninutla ralanti conform tabelului urmtor.

  Temp. exterioar

  Peste -15C (5F)

  Sub -15C (5F)

  Nu pornii la drum pn cnd lampade avertizare servofrn nu sestinge.Nerespectarea procedurii de mai susse concretizeaz n apsarea apsamai puternic a pedalei de frnpentru a produce acelai efect defrnare.

  Timp de nclzire

  Minim 3 min.

  Minim 6 min.

  POZIII CHEIE

  !C040A01A-AAT

  AVERTISMENT:Dac vehiculul este n micare,motorul nu trebuie oprit i cheia nutrebuie scoas din contact. Lascoaterea cheii, volanul seblocheaz.

  o STARTSe folosete pentru pornirea motorului.Demarorul va funciona pn laeliberarea cheii.

  NOT:Nu inei cheia n poziia STARTmai mult de 15 secunde.

  o ONContactul este cuplat i toate accesoriilefuncioneaz. Nu lsai contactul cuplatdac motorul este oprit. Bateria se vadescrca i sistemul de aprindere s-arputea defecta.

  o ACCUnele echipamente electrice pot ncfunciona (radio, etc.).

  o LOCKn aceast poziie, cheia poate fiintrodus sau scoas.Pentru a asigura protecie mpotrivafurtului, la scoaterea cheii din contactvolanul se blocheaz.

  C040A01E

  BLOCAT

  ACC

  CUPLAT

  START

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:224

 • 2CONDUCERE5PORNIREA

  !

  NOT:Pentru a debloca volanul, introduceicheia i rotii-o o dat cu volanul.

  C070C01A-AAT

  Pentru a scoate cheia din contact

  1. Rsucii cheia de contact n poziiaACC.

  2. Simultan, apsai i rotii cheia decontact spre stnga, din poziiaACC n poziia LOCK.

  3. n poziia LOCK, cheia poate fiscoas.

  BLOCAT

  C050A01A-AAT

  AVERTISMENT:Nu lsai niciodat motorul smearg ntr-o incint nchis sauslab ventilat mai mult dect estenecesar pentru a muta automobiluldin zona respectiv. Monoxidul decarbon emis este inodor i poatecauza rnirea grav sau decesul.

  C050B01HP-GAT

  CONDIII NORMALE

  Procedura de pornire:1. Introducei cheia i prindei centura

  de siguran.2. Tragei frna de mn.3. Dac automobilul este echipat cu

  transmisie manual, treceischimbtorul n punctul neutru iapsai complet ambreiajul. Dacautomobilul este echipat cutransmisie automat, treceiselectorul n poziia P (parcare).

  4. La vehiculele echipate cu motoarediesel i lamp de control bujiiincandescente, cuplai contactul.Lampa de control bujii incandescentese va aprinde mai nti n culoareagalben i apoi se va stinge, indicndterminarea prenclzirii.

  C070C01E

  C050A01E

  ACC

  CUPLAT

  START

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:225

 • 2 CONDUCERE6

  (1) Dac temperatura exterioareste moderat sau motorul estecald:Pornii motorul fr a apsapedala de acceleraie.

  (2) Dac temperatura exterioareste sczut i motorul este rece:Pornii motorul apsnd pedalade acceleraie. Dac temperaturaexterioar este sczut, cuplareacontactului pentru una, dousecunde nainte de pornireamotorului va favoriza pornireamai uoar a acestuia.

  6. Rotii cheia n poziia START ieliberai-o dup pornirea motorului.

  C055B02HP-GAT

  PORNIRE I OPRIRE MOTORTURBOCOMPRESAT CUINTERCOOLER (motor diesel)

  (1) Nu turai i nu accelerai bruscmotorul imediat dup pornirea de peloc. Dac motorul este rece, lsai-l s mearg la ralanti pentru ctevasecunde nainte de a porni de peloc, pentru a asigura ungereaturbocompresorului.

  (2) Dup ce ai mers cu vitez maresau ai solicitat mult timp motorul,acesta trebuie lsat la ralanti naintede a fi oprit, conform tabeluluiurmtor.Se permite astfel rcireaturbocompresorului nainte deoprirea motorului.

  NOT:Dac motorul nu a pornit n 2secunde de la stingerea lmpii, ncel mult 10 secunde trecei contactuln poziia LOCK i apoi cuplai-l dinnou, pentru a aciona din nou bujiileincandescente.

  5. Acionai pedala de acceleraie nfuncie de temperatura exterioar i/sau starea motorului. (doar motordiesel (2,5 TCI))

  Lamp galbenAPRINS

  C050B01HP

  Lamp galbenSTINS

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:226

 • 2CONDUCERE7

  FOLOSIRE TRANSMISIEMANUAL

  !

  ! AVERTISMENT:Nu oprii motorul imediat dup ce afost folosit n sarcin. Motorul sauturbocompresorul s-ar putea defectagrav.

  Pante abrupte sau

  conducere constant

  cu peste 100 km/h

  Timp ralanti

  Nu este nevoie

  Aprox. 20 s.

  Aprox. 1 minut

  Aprox. 2 minute

  Condiii de rulare

  Condiii normale

  La vitez

  mare

  Pn la 80 km/h

  Pn la 100 km/h

  C070A02HP-GAT o Schimbarea vitezelor ar putea fimai dificil pe vreme rece, pn lanclzirea uleiului de transmisie.Acest lucru este normal i nuduneaz transmisiei.

  o Dac dup pornirea complettreapta 1 sau mararierul secupleaz greu, treceischimbtorul n punctul neutru(N) i eliberai pedala de ambreiaj.Apsai complet pedala deambreiaj i schimbai apoi ntreapta 1 sau n mararier (R).

  o Nu folosii schimbtorul ca sprijinpentru mn n timpul mersului,deoarece timoneria cutiei de vitezese poate uza prematur.

  ATENIE:La schimbarea din treapta 5 n treapta4 trebuie procedat cu atenie, pentrua nu cupla din greeal treapta 2. Oastfel de greeal poate duce lasupraturarea motorului.Supraturarea poate duce la defectareamotorului.

  Vehiculul Hyundai dispune de odiagram convenional de schimbarea treptelor. Diagrama de schimbare esteimprimat pe nuca schimbtorului.Treptele de mers nainte sunt completsincronizate, facilitndu-se astfelschimbarea ntr-o treapt superioarsau inferioar.

  NOT:o Pentru a trece n mararier, lsai

  schimbtorul n punctul neutrucel puin 3 secunde de la oprireacomplet a automobilului.Schimbai apoi n mararier.

  HHP3017

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:227

 • 2 CONDUCERE8

  Schimbaredin-n1-22-33-44-5

  C070D02O-AAT

  Sfaturi pentru conducere

  o Nu mergei niciodat la vale n punctulneutru. Este extrem de periculos.Lsai transmisia cuplat.

  o Nu pompai frnele. Pomparea poateduce la supranclzirea i defectareafrnelor. Cnd cobori o pant,ncetinii i schimbai ntr-o treaptinferioar. Frna de motor va ajuta lancetinirea automobilului.

  o nainte de a schimba ntr-o treaptinferioar, ncetinii. Se va evita astfelsupraturarea motorului i defectareaacestuia.

  o n caz de vnt lateral, ncetinii. Seasigur astfel un control mai bun alautomobilului.

  o nainte de a schimba n mararier,asigurai-v c automobilulstaioneaz. n caz contrar,transmisia s-ar putea defecta. Pentrua schimba n mararier, apsaipedala de ambreiaj, treceischimbtorul n punctul neutru,ateptai trei secunde i schimbai.

  C070E03A-GAT

  RECOMANDRI SCHIMBAREVITEZE

  Recomandat

  20 km/h (15 mph)40 km/h (25 mph)55 km/h (35 mph)75 km/h (45 mph)

  Vitezele din tabel sunt recomandatepentru economie de combustibil iperformane optime.

  C070B01A-AAT

  Folosire ambreiaj

  nainte de schimbarea vitezei, pedalade ambreiaj trebuie apsat completpn la podea i apoi eliberat uor.Pedala poate fi folosit din nou doardac a fost eliberat complet. Nu ineipiciorul pe pedala de ambreiaj n timpulmersului. Ambreiajul se va uza prematur.Nu folosii pedala de ambreiaj pentru aine automobilul pe loc n pant.Ambreiajul se va uza prematur. Folosiifrna de mn. Nu apsai pedala deambreiaj rapid i n mod repetat.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:228

 • 2CONDUCERE9TRANSMISIE AUTOMAT

  !

  o Dac drumul este alunecos,conducei prudent. Fii atent n modspecial la frnare, accelerare i laschimbarea vitezelor. Schimbareabrusc a vitezei vehiculului n condiiide carosabil alunecos poate duce lapierderea aderenei roilor motrice ia controlului.

  o Pierderea controlului poatesurveni dac dou sau mai multeroi ies de pe osea i oferul trageprea brusc de volan pentru aredresa automobilul.

  o Dac vehiculul prsetecarosabilul, nu bruscai volanul.ncetinii nainte de a reintra pecarosabil.

  o Nu depii niciodat viteza legal.AVERTISMENT:

  o Evitai abordarea cu viteze mari avirajelor.

  o Nu bruscai volanul la schimbareabenzii de rulare sau n curbelestrnse abordate cu vitez mare.

  o Purtai ntotdeauna centura desiguran.n caz de accident, o persoancare nu poart centura desiguran este mult mai expuspericolelor dect una care poartcentura de siguran.

  o Dac pierdei controlul vehicululuila viteze mari, riscul de rsturnareeste mult mai mare.

  C090A01HP-GAT

  (dac exist n dotare)

  Transmisia automat foarte eficient aautomobilului Hyundai are patru treptepentru mers nainte i una pentrumararier. Dup cum se vede nimagine, diagrama de schimbare esteuna convenional.Pe timp de noapte, cu farurile aprinse,se va aprinde simbolul corespunztortreptei selectate.

  HHP3018

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:229

 • 2 CONDUCERE10

  !

  C090B01HP-GAT

  n continuare este explicat rolulfiecrei poziii:

  o P (parcare):Se folosete la parcarea vehiculului ila pornirea motorului. La parcare, trageifrna de mn i trecei selectorul npoziia P (parcare).

  ATENIE:Nu selectai niciodat poziia P(parcare) dac vehiculul este nmicare.Nerespectarea acestui sfat va duce ladefectarea grav a transmisiei.

  C090C01A-AAT

  o R (mararier):

  Se folosete pentru mersul napoi.nainte de a selecta poziia R, opriicomplet vehiculul.

  C090D01HP-GAT

  o N (neutru):

  n poziia N, transmisia este n punctulneutru (nu este n vitez). Trebuie evitatpornirea motorului dac transmisia esten aceast poziie, cu excepia cazurilorn care motorul se oprete n timpulmersului.

  C090E01HP-GAT

  o D (mers):

  Se folosete pentru mersul normal.Transmisia va schimba automat celepatru viteze, optimiznd consumul iputerea. Nu trecei niciodat manual npoziiile 2 sau L dac viteza vehicululuieste mai mare de 96 km/h (60 mph).

  ATENIE:Nu schimbai n R sau P n timpulmersului.

  NOT:Pentru a schimba viteza, apsaipedala de frn i apsaibutonul.Pentru a schimba viteza, apsaibutonul.Schimbtorul poate fi micatliber.

  Pentru un consum optim de combustibil,accelerai lin. Transmisia va schimbaautomat n treptele 2, 3 i overdrive.

  !

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2210

 • 2CONDUCERE11

  !

  C090F01A-AAT

  o 2 (treapta 2):

  Se folosete pentru mersul pe oselealunecoase, urcarea pantelor sau pentrufrn de motor. n poziia 2 se schimbautomat ntre treptele 1 i 2.Aceasta nseamn c transmisia nuschimb n treapta 3. Totui, dac vitezaautomobilului depete o anumitlimit, transmisia schimb automat ntreapta 3 pentru a preveni supraturareamotorului.Pentru a reveni la modul normal defuncionare, schimbai manual n poziiaD.

  C090G01HP-GAT

  o L (reductor):

  Se folosete pentru urcarea pantelorabrupte sau pentru a folosi frna demotor la coborrea pantelor. La trecerean poziia L, transmisia va cuplatemporar treapta a doua, pn ce vitezase reduce astfel nct s poat fi cuplatprima treapt. Nu depii 50 km/h (30mph) n treapta 1.n poziia L se schimb doar n treapta1. Totui, dac automobilul depeteo anumit vitez, transmisia schimbautomat n treptele 2 i 3, pentru apreveni supraturarea motorului.

  C090H02HP-DAT

  ATENIE:o P (parcare):Folosii aceast treapt pentruparcarea vehiculului. Aceast treaptse folosete i pentru pornirea inclzirea motorului.

  o N (neutru):Motorul poate fi pornit n aceasttreapt, dar pentru pornirea n siguranse recomand folosirea treptei P.

  NOT:o Pentru o funcionare corect,

  apsai pedala de frn atunci cndtrecei din NEUTRU sau PARCAREntr-o treapt de mers nainte saun mararier.

  o Pentru a putea trece schimbtoruldin poziia P (parcare) n oricaredin celelalte poziii, trebuie cuplatcontactul i trebuie apsatcomplet pedala de frn.

  o ntotdeauna se poate trece din R,N, D, 2, L n P. Totui,pentru a evita defectarea cutiei deviteze, vehiculul trebuie s fie opritcomplet.

  !C090I01HP-GAT

  ATENIE:o Nu schimbai n R sau P n

  timpul mersului.o Dac frna este apsat i

  transmisia este n mararier sauntr-o treapt de mers nainte, nuaccelerai motorul.

  o Apsai ntotdeauna pedala defrn la trecerea din P sau Nn R, D, 2 sau L.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2211

 • 2 CONDUCERE12

  C090J01HP-DAT

  BUTON OVERDRIVE

  Dac sistemul este pornit, transmisiava schimba automat toate cele 4 trepte.Dac sistemul este oprit, transmisia nuva schimba n treapta 4.n condiii normale de utilizare trebuiefolosit poziia D, cu butonul overdriveapsat.

  Dac se dorete o accelerare rapid,apsai complet pedala de acceleraie.n funcie de viteza vehiculului,transmisia va schimba automat ntr-otreapt inferioar.

  NOT:Pentru un mers lin i pentru economiede combustibil, apsai butonul over-drive. Dac este nevoie de frn demotor sau dac este necesar trecerearepetat din treapta 3 n treapta 4 laurcarea unei pante uoare, serecomand oprirea sistemului over-drive. Dup depirea situaiei,pornii din nou sistemul.

  HHP3019

  o Nu folosii poziia P (Parcare)pe post de frn de mn. Dacprsii vehiculul chiar i pentructeva minute, tragei ntotdeaunafrna de mn, selectai poziiaP (parcare) a transmisiei idecuplai contactul.Nu lsai niciodat vehicululnesupravegheat dac motorul estepornit.

  o La pornirea din pant, vehicululpoate avea tendina de a se deplasaspre napoi. Selectarea treptei 2 vampiedica acest lucru.

  o Verificai periodic nivelul uleiuluitransmisiei automate i completaidac este necesar.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2212

 • 2CONDUCERE13

  !

  C090N03A-AAT

  Sfaturi pentru conducere

  o Nu trecei niciodat selectorul din Psau N n orice alt poziie, dac esteapsat pedala de acceleraie.

  o Nu trecei niciodat selectorul npoziia P n timpul mersului.

  o nainte de a schimba n mararier,asigurai-v c automobilulstaioneaz.

  o Nu mergei niciodat la vale n punctulneutru. Este extrem de periculos. ntimpul mersului, lsai transmisiacuplat.

  o Nu pompai frnele. Pomparea poateduce la supranclzirea i defectareafrnelor. Cnd cobori o pant,ncetinii i schimbai ntr-o treaptinferioar. Frna de motor va ajuta lancetinirea automobilului.

  o nainte de a schimba ntr-o treaptinferioar, ncetinii. Altfel, treaptanu va fi cuplat.

  o Folosii ntotdeauna frna de mn.La parcare, nu v bazai doar pecuplarea poziiei P a transmisiei.

  o Dac drumul este alunecos,conducei prudent. Fii atent n modspecial la frnare, accelerare i la

  schimbarea vitezelor. Schimbareabrusc a vitezei vehiculului n condiiide carosabil alunecos poate duce lapierderea aderenei roilor motrice ia controlului.

  o Pentru un mers lin i pentru economiede combustibil, apsai butonul over-drive. Dac este nevoie de frn demotor sau dac este necesartrecerea repetat din treapta 3 ntreapta 4 la urcarea unei panteuoare, se recomand oprireasistemului overdrive. Dup depireasituaiei, pornii din nou sistemul.

  AVERTISMENT:o Evitai abordarea cu viteze mari a

  virajelor.o Nu bruscai volanul la schimbarea

  benzii de rulare sau n curbelestrnse abordate cu vitez mare.

  o Purtai ntotdeauna centura desiguran.n caz de accident, o persoancare nu poart centura desiguran este mult mai expuspericolelor dect una care poartcentura de siguran.

  o Dac pierdei controlul vehicululuila viteze mari, riscul de rsturnareeste mult mai mare.

  o Pierderea controlului poatesurveni dac dou sau mai multeroi ies de pe osea i oferul trageprea brusc de volan pentru aredresa automobilul.

  o Dac vehiculul prsetecarosabilul, nu bruscai volanul.ncetinii nainte de a reintra pecarosabil.

  o Nu depii niciodat viteza legal.o Accelerarea prea puternic i

  patinarea anvelopelor la eliberareadin noroi sau zpad afnat etc.poate provoca defectarea grav atransmisiei. Apelai la unspecialist n tractare.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2213

 • 2 CONDUCERE14

  !

  C350A01HP-GAT

  Funcionare sistem de traciuneintegral nepermanent

  1. Poziie butonSe folosete pentru a selecta diferitemoduri de funcionare ale sistemului.

  2H (traciune spate)La mersul pe osele asfaltate i peautostrad.

  4H (4x4 uor)La mersul cu vitez normal n terenaccidentat, pe osele alunecoase sauacoperite cu zpad.Indicatorul 4x4 UOR ( ) se vaaprinde pentru a semnaliza funcionarean modul 4H.

  4L (4x4 greu)

  Se folosete la urcarea sau coborreapantelor abrupte, n teren accidentat ila tractarea vehiculului. Mai ales daceste necesar o traciune mbuntit.Indicatorul 4x4 GREU ( ) se vaaprinde pentru a semnaliza funcionarean modul 4L.

  ATENIE:Nu selectai modul 4x4 (4H sau 4L) lamersul pe osele asfaltate uscate.Nu selectai niciodat modul 4x4 lamersul pe autostrzi uscate.Folosirea ndelungat a traciuniiintegrale la mersul pe osele asfaltateuscate crete consumul decombustibil i poate accentuazgomotul i uzura anvelopelor. nplus, temperatura uleiului detransmisie crete, putnd cauzauzura pieselor aflate n micare.

  HHP2113

  TRACIUNE INTEGRAL(4X4)

  D090A01P-GAT

  Pentru o aderen maxim, putereamotorului se poate distribui la toateroile. Traciunea integral este util lamersul pe zpad, noroi, ghea, nzone montane sau cu mult nisip undese solicit o traciune bun sau dacroile pierd aderena n cazul traciuniipe dou roi.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2214

 • 2CONDUCERE15

  2. Funcionare buton acionarecutie de transfer

  Prin rotirea butonului de acionare acutiei de transfer (4H, 4L), ambele puniale vehiculului sunt conectate rigid ntreele. Se mbuntete astfel traciunea.

  2H 4H

  La viteze mai mici de 80 km/h, rotiibutonul din modul 2H n modul 4H. Nueste necesar apsarea pedalei deambreiaj (transmisie manual) sautrecerea schimbtorului n punctul N(neutru) (transmisie automat). Efectuaiaceast operaiune la mersul n liniedreapt.

  4H 2H

  La viteze mai mici de 80 km/h, rotiibutonul din modul 4H n modul 2H. Nueste necesar apsarea pedalei deambreiaj (transmisie manual) sautrecerea schimbtorului n punctul N(neutru) (transmisie automat). Efectuaiaceast operaiune la mersul n liniedreapt.

  4H 4L

  1. Oprii vehiculul.2. Apsai pedala de ambreiaj

  (transmisie manual) sau treceischimbtorul n punctul N (neutru)(transmisie automat).

  3. Selectai modul 4L.

  4L 4H

  1. Oprii vehiculul.2. Apsai pedala de ambreiaj

  (transmisie manual) sau treceischimbtorul n punctul N (neutru)(transmisie automat).

  3. Selectai modul 4H.

  D090E02HP-GAT

  Conducerea n siguran, cutraciune integral

  o Poziia de condus trebuie s fie maidreapt i mai apropiat de volandect n condiii obinuite; reglaicorespunztor scaunul pentru a puteaaciona uor volanul i pedalele.

  o Purtai centura de siguran.o Conducei prudent n teren accidentat

  i evitai zonele periculoase.o Vehiculele 4x4 au o gard la sol mai

  mare i un ecartament mai ngust,pentru a putea fi mai manevrabile nteren accidentat. Caracteristicileconstructive specifice au dreptrezultat un centru de greutateamplasat mai sus dect laautomobilele obinuite. Avantajulgrzii la sol mrite const ntr-ovizibilitate mai bun, care permiteanticiparea situaiilor critice. Acestevehicule nu sunt proiectate pentruabordarea virajelor cu aceleai vitezeca i un automobil cu traciune pedou roi, la fel cum automobilelesport joase nu au un comportamentsatisfctor n teren accidentat.Evitai pe ct posibil abordarea n

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2215

 • 2 CONDUCERE16

  Mersul pe osele asfaltateuscate i pe autostrad

  Selectai 2H (4x2), la mersul pe oseleasfaltate uscate. Nu selectai niciodatmodul 4H sau 4L (4x4) la mersul peautostrzi uscate.

  Mersul pe drumuri acoperite cuzpad sau ghea

  Selectai 4H sau 4L n funcie de condiiilede rulare i pentru o pornire lin apsaiprogresiv pedala de acceleraie.

  Mersul pe drumuri acoperite denoroi sau cu mult nisip

  Selectai 4H sau 4L i pentru o pornire linapsai progresiv pedala de acceleraie.Apsai ct mai constant pedala deacceleraie i rulai cu vitez redus.

  Urcarea pantelor abrupte

  Selectai 4L pentru a profita la maximde cuplul motorului.

  Coborrea pantelor abrupte

  Selectai 4L, folosii frna de mn icobori ncet.

  Mersul prin ap

  Selectai modul 4L i trecei ncet prinap.Adncimea maxim permis este deaproximativ 40 cm (15,7 in.).nainte de a trece prin ap, cum ar fi latrecerea vadurilor, verificai adncimeaapei i rezistena solului albiei. Mergeincet, cu 5 km/h (3 mph) i evitaizonele adnci.Luai toate msurile de precauie pentrua evita daunele provocate de ap lamotor sau n alte pri ale vehiculului.

  40 cm

  D090E01HP

  for a virajelor strnse saumanevrele brute. Ca i n cazulaltor vehicule de acest tip, utilizareanecorespunztoare poate duce lapierderea controlului sau larsturnarea vehiculului.

  o La mersul n teren accidentat, nuinei volanul de mijloc sau de spie.Volanul se poate mica brusc i vpoate rni minile. inei ntotdeaunabine volanul de partea sa exterioar.

  o Pe vnt puternic, reducei viteza.Deoarece vehiculul are un centru degreutate amplasat sus, vntulputernic va afecta stabilitatea.Reducerea vitezei asigur un controlmai bun.

  o Verificai frnele imediat ce ieii dinzone cu noroi sau ap. Apsairepetat pedala de frn la vitezredus, pn cnd simii ca frna irevine.

  o Folosirea traciunii integrale la mersulpe osele obinuite poate provocaun comportament rutier periculos laabordarea virajelor.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2216

 • 2CONDUCERE17

  C355A04HP-GAT

  Funcionare sistem de traciuneintegral permanent(dac exist n dotare)

  1. Poziie buton

  Se folosete pentru a selecta diferitemoduri de funcionare ale sistemului.

  Modul AUTO

  Pentru o traciune mbuntit, toatputerea se transmite ctre punile fai spate. Folosii acest mod pentrurularea n condiii normale pe suprafeeuscate, ude, acoperite cu zpad i/sau teren accidentat.

  Ptrunderea apei n filtrul de aer poateprovoca probleme grave motorului.Apa poate terge stratul de vaselin depe rulmenii de roat, provocndruginirea i griparea prematur aacestora i poate ptrunde de asemeneala puni, transmisie i cutia de transfer,diminund proprietile de ungere aleuleiului.

  HHP2114

  Modul LOW (greu)

  Toat puterea se transmite ctre ambelepuni i este disponibil i un reductorpentru rularea la viteze mici pe suprafeedificile cum ar fi suprafee ude, acoperitecu zpad i/sau teren accidentat.Mai ales dac este necesar o traciunembuntit.Modul LOW (greu) nu este recomandatpentru suprafee uscate.Lampa de control 4x4 UOR ( ) seva aprinde pentru a semnalizafuncionarea n modul LOW (greu).

  2. Funcionare buton acionarecutie de transfer

  AUTO LOW

  1. Oprii vehiculul.2. Apsai pedala de ambreiaj

  (transmisie manual) sau treceischimbtorul n punctul N (neutru)(transmisie automat)

  3. Rotii butonul de acionare a cutiei detransfer n modul LOW (greu).

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2217

 • 2 CONDUCERE18

  !

  La mersul pe suprafee alunecoasesau acoperite cu zpad sau noroi,meninei o distan de siguranfa de vehiculul din fa.

  (6) Deoarece cuplul motor este transmisla cele 4 roi, performanelevehiculelor cu traciune integralsunt influenate decisiv de stareaanvelopelor. Echipai vehiculul cuanvelope de acelai tip i dimensiunela toate roile.

  o La nlocuirea unei anvelope saua unei jante, nlocuii-le pe toate.

  o Schimbai rotile ntre ele iverificai presiunea la intervaleregulate.

  (7)Un vehicul echipat cu traciuneintegral permanent nu poate fitractat cu ajutorul unui camion detractare obinuit. Asigurai-v cvehiculul este tractat cu toate roileridicate de pe sol.

  o Dac vehiculul este tractat cudoar dou roi ridicate de pe sol,sistemul de traciune integral s-ar putea defecta.

  o Dac tractarea incorect nu poatefi evitat, vehiculul trebuie tractatdoar cu faa.

  AVERTISMENT:Vehiculul este echipat cu anvelopeproiectate pentru a asigura o bunmanevrabilitate i o rulare sigur.Nu folosii anvelope i jante de tipurisau dimensiuni diferite de celeoriginale montate pe vehicul. Acesteapot afecta negativ sigurana iperformanele vehiculului, cuconsecine nefaste asupramanevrabilitii sau pot duce la

  rsturnare i rniri grave.La nlocuirea anvelopelor, asigurai-v c toate roile sunt echipate cuanvelope i jante de aceeai mrime,tip, profil, marc i sarcin. Dactotui v hotri s echipaiautomobilul cu orice alt combinaiede jant/anvelop nerecomandat deHyundai pentru persul n terenaccidentat, nu ar trebui s folosiiaceast combinaie la mersul peautostrad.

  LOW AUTO

  1. Oprii vehiculul.2. Apsai pedala de ambreiaj

  (transmisie manual) sau treceischimbtorul n punctul N (neutru)(transmisie automat).

  3. Rotii butonul de acionare a cutiei detransfer n modul AUTO.

  Conducerea n siguran avehiculelor cu traciune integral

  (1) Purtai centura de siguran.(2) Pe vnt puternic, reducei viteza.

  Deoarece vehiculul are un centru degreutate amplasat sus, vntulputernic va afecta stabilitatea.Reducerea vitezei asigur un con-trol mai bun.

  (3) Dup parcurgerea unei zone cu apsau noroi, verificai starea frnelor.Apsai repetat pedala de frn lavitez redus, pn cnd simii cafrna i revine.

  (4) Nu conducei prin ap. (de ex.lacuri, ruri, etc.)

  (5) Distanta de frnare a vehiculului cutraciune integral difer foarte puinde cea a vehiculului cu traciune pefa.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2218

 • 2CONDUCERE19

  !

  Stand cu role (vitezometru)

  o n rarele cazuri cnd testul pentruvitezometru nu poate fi efectuat dectpe un stand cu role pentru vehiculecu traciune pe dou roi, respectaineaprat instruciunile urmtoare:

  1. Verificai ca presiunea n anvelopes file la valoarea recomandat.

  2. Amplasai roile din spate pestandul de testare cu role pentruverificarea vitezei conformindicaiilor din imagine.

  3. Frna de mn trebuie s fieeliberat.

  4. Amplasai roile din fa pe rolelelibere, conform indicaiilor dinimagine.

  AVERTISMENT:n timpul verificrii, nu stai n faavehiculului. Exist pericolul camaina s se deplaseze i sprovoace rniri grave sau deces.

  (9) Montai lanuri antiderapante petoate roile.

  (10)Dac roile din fa sau din spatermn blocate n noroi, nu ncercairepetat s eliberai vehiculul.Sistemul de traciune integral s-arputea defecta.

  Mersul pe osele asfaltateuscate i pe autostrad

  Selectai modul AUTO la mersul peosele asfaltate uscate. Nu selectainiciodat modul LOW (greu) la mersulpe autostrzi uscate.

  Mersul pe drumuri acoperite cuzpad sau ghea

  Selectai AUTO sau LOW n funcie decondiiile de rulare i pentru o pornirelin apsai progresiv pedala deacceleraie.

  ! ATENIE:Nu tragei niciodat frna de mn laefectuarea acestor teste.

  o La tractare, verificai urmtoarele.1. Contactul trebuie s fie n

  poziia ACC sau ON.2 Schimbtorul de viteze trebuie

  s fie n punctul neutru (poziiaN pentru transmisieautomat).

  3 Frna de mn trebuie s fieeliberat.

  NOT:Pentru a evita defectarea grav avehiculului cu traciune integral,limitai viteza de tractare la 15 km/h(10 mph) i nu tractai NICIODATvehiculul pe o distan mai mare de1,5km (o mil).

  (8) Pentru testarea vitezometrului saupentru programul de verificare/ntreinere (I/M), se va folosi unstand pentru patru roi.

  HHP1034

  Role libere

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2219

 • 2 CONDUCERE20

  Apa poate terge stratul de vaselin depe rulmenii de roat, provocndruginirea i griparea prematur aacestora i poate ptrunde de asemeneala puni, transmisie i cutia de transfer,diminund proprietile de ungere aleuleiului.

  ! ATENIE:o La ridicarea vehiculului cu

  ajutorul cricului, nu pornii motorulsi nu nvrtii roile.Exist pericolul ca roile s atingpmntul i ca vehiculul s sedeplaseze.

  o Dac una din roile din fa sauspate se nvrte n gol n noroi sauzpad, apsai mai tare pedala deacceleraie; totui, evitai s turaicontinuu motorul deoarecesistemul de traciune integrals-ar putea defecta.

  Mersul prin ap

  Selectai modul LOW i trecei ncetprin ap.Adncimea maxim permis este deaproximativ 40 cm (15,7 in.).nainte de a trece prin ap, cum ar fi latrecerea vadurilor, verificai adncimeaapei i rezistena solului albiei. Mergeincet, cu 5 km/h (3 mph) i evitaizonele adnci.Luai toate msurile de precauie pentrua evita daunele provocate de ap lamotor sau n alte pri ale vehiculului.Ptrunderea apei n filtrul de aer poateprovoca probleme grave motorului.

  D090E01HP

  40 cm

  Mersul pe drumuri acoperite denoroi sau cu mult nisip

  Selectai modul LOW i pentru o pornirelin apsai progresiv pedala deacceleraie. Apsai ct mai constantpedala de acceleraie i rulai cu vitezredus.

  Urcarea pantelor abrupte

  Selectai modul LOW pentru a profita lamaximum de cuplul motorului.

  Coborrea pantelor abrupte

  Selectai modul LOW, folosii frna demn i cobori ncet.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2220

 • 2CONDUCERE21SISTEM ANTIBLOCARE

  FRNE (ABS)

  ! AVERTISMENT:o Evitai abordarea cu viteze mari a

  virajelor.o Nu bruscai volanul la schimbarea

  benzii de rulare sau n curbelestrnse abordate cu vitez mare.

  o Dac pierdei controlul vehicululuila viteze mari, riscul de rsturnareeste mult mai mare.

  o n caz de accident, o persoancare nu poart centura desiguran este mult mai expuspericolelor dect una care poartcentura de siguran.

  o Pierderea controlului poatesurveni dac dou sau mai multeroi ies de pe osea i oferul trageprea brusc de volan pentru aredresa automobilul.

  o Dac vehiculul prsetecarosabilul, nu bruscai volanul.ncetinii nainte de a reintra pecarosabil.

  C120A02A-AAT

  (dac exist n dotare)

  Sistemul antiblocare frne (ABS) esteproiectat s previn blocarea roilor lafrnare brusc sau pe suprafeepericuloase. Modulul de comand ABSmonitorizeaz viteza roilor icontroleaz presiunea de frnare lafiecare roat. Astfel, la frnare n situaiide urgen sau pe carosabil alunecos,sistemul ABS-ul va spori controlulasupra vehiculului.

  NOT:La intrarea n funciune a sistemuluiABS, n pedala de frn se poatesimi o pulsaie uoar. Se poateauzi i un zgomot venind dinsprecompartimentul motorului. Acestzgomot este normal i indic faptulc sistemul antiblocare frnefuncioneaz corect.

  ! AVERTISMENT:Sistemul ABS nu poate preveniaccidente provocate de manevreincorecte sau periculoase. Deiautomobilul este mai uor controlabilla frnarea de urgen, menineintotdeauna o distan de siguranntre dvs. i vehiculele din fa. ncondiii dificile, reducei ntotdeaunaviteza.Distana de frnare pentruautomobilele echipate cu ABS poatefi mai mare dect pentru mainilefr ABS n urmtoarele situaii. naceste situaii, autovehiculul trebuiecondus cu viteza redus:

  o Drumuri dificile, acoperite cupietri sau zpad.

  o Dac sunt montate lanuriantiderapante.

  o Pe osele denivelate sau cariate.

  Nu testai sistemul ABS conducndcu vitez sau fcnd virajepericuloase. Putei pune n pericolsigurana dvs. i a celorlali pasageri.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2221

 • 2 CONDUCERE22

  !C130A01HP-GAT

  AVERTISMENT:Pe poli nu trebuie amplasat nici unobiect. n caz de accident sau oprirebrusc, obiectele pot fi proiectate ipot deteriora vehiculul sau rniipasagerii.

  o nainte de a porni, verificai ca frnade mn s nu fie tras i ca lampade control s fie stins.

  o Mersul prin ap poate uda frnele.Acestea se pot uda i la splare.Frnele ude pot fi periculoase!Automobilul nu se va opri la fel derapid dac frnele sunt ude. Frneleude pot provoca instabilitate lafrnare. Pentru a le usca, frnaincet, controlnd maina cu atenie.Dac frnarea nu i recapteficacitatea, oprii n siguran icontactai dealerul Hyundai pentruasisten.

  o Nu cobori pante cu transmisia npunctul neutru. Este extrem depericulos. Lsai maina n vitez,folosii frnele pentru a ncetini i,pentru mai mult siguran, schimbaintr-o treapt inferioar.

  RECOMANDRI LEGATEDE FRNARE

  DIFERENIAL CUALUNECARE LIMITAT (LSD)

  D190A01HP-GAT

  (dac exist n dotare)

  Diferenialul cu alunecare limitat, dacexist n dotare, este disponibil doarpentru puntea spate. Caracteristicileacestui diferenial cu alunecare limitatsunt descrise mai jos:La fel ca i n cazul unui diferenialconvenional, la negocierea virajelorroata de pe o parte se poate nvrti la ovitez diferit de roata de pe cealaltparte. Diferena dintre un diferenial cualunecare limitat i unul convenionaleste c dac roata de pe o parte avehiculului pierde traciunea, pe roatadin spate de pe partea opus se vatransfera un cuplu mai mare, pentru ambunti traciunea.

  ATENIE:o Nu pornii niciodat motorul cu

  transmisia cuplat, una din roilespate este ridicat i cealalt ncontact cu solul; n caz contrar,vehiculul se va deplasa bruscnainte.

  o Folosii numai ulei recomandatpentru diferenialul cu alunecarelimitat.Pentru descrierea uleiuluirecomandat, consultai pagina 9-5.

  !

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2222

 • 2CONDUCERE23

  o Nu pompai pedala de frn.Meninerea piciorului pe frn ntimpul mersului poate fi periculoas,frnele se pot supranclzi i i potpierde eficiena.De asemenea, crete i uzuracomponentelor de frnare.

  o Dac avei pan de cauciuc n timpulmersului, frnai uor i menineidirecia fireasc a mainii n timp cencetinii. Cnd viteza o permite,tragei pe dreapta.

  o Dac automobilul este echipat cutransmisie automat, nu pornii brusc.Pentru e evita pornirea brusc de peloc, inei pedala de frn apsatdac maina este oprit.

  o Parcai cu atenie n pant. Trageifrna de mn i selectai poziia P(transmisie automat) sau treapta 1sau mararierul (transmisiemanual). Dac automobilul este cubotul la vale, ntoarcei roile faspre bordur, pentru a prevenideplasarea mainii. Dac automobiluleste cu botul la deal, ntoarcei roilefa ctre axul drumului, pentru apreveni deplasarea mainii. n altesituaii sau dac nu exist bordur,blocai roile.

  o n anumite situaii, frna de mn sepoate bloca n poziia tras. Acestlucru se ntmpl mai ales dac njurul sau n apropierea frnelor spateexist o acumulare de ghea saudac frnele sunt ude. Dac existriscul ca frna de mn s nghee,tragei-o numai temporar pentru aselecta poziia P (transmisieautomat), sau treapta 1 saumararierul (transmisie manual) iblocai roile din spate, pentru ampiedica deplasarea vehiculului.Eliberai apoi frna de mn.

  o Nu meninei vehiculul n pant cuajutorul pedalei de acceleraie.Transmisia se poate supranclzi.Folosii ntotdeauna frna de serviciusau frna de mn.

  MERSUL ECONOMIC

  C140A01A-AAT

  Dac respectai sfaturile urmtoare,putei economisi combustibil i cretedurata de viat a vehiculului:

  o Conducei calm. Accelerai moderat.Nu demarai brusc, nu turai la maximi meninei o vitez constant. Nuforai ntre semafoare. ncercai smergei cu viteza traficului, pentru anu fi nevoii s schimbai prea desvitezele. Evitai aglomeraia. Pentrua evita frnrile inutile, meninei odistan de siguran fa de celelaltevehicule. Se va reduce i uzurafrnelor.

  o Conducei cu vitez moderat. Cuct mergei mai repede, cu attmaina consum mai multcombustibil. Condusul cu vitezmoderat pe autostrad este cel maisigur mod de a reduce consumul decombustibil.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2223

 • 2 CONDUCERE24

  o Automobilul Hyundai nu solicitnclzirea suplimentar a motorului.Dup pornirea motorului, putei pornila drum. Totui, pe vreme foarterece, lsai motorul s se nclzeascmai mult timp.

  o Nu subturai i nu supraturai motorul.Subturarea reprezint mersul cuvitez prea mic ntr-o treaptsuperioar. Schimbai ntr-o treaptinferioar. Supraturarea reprezintturarea motorului peste limita desiguran. Poate fi evitat prinschimbarea treptelor la vitezarecomandat.

  o Folosii mai rar sistemul de aercondiionat. Sistemul de aercondiionat este acionat de motor iduce la creterea consumului decombustibil.

  o Meninei automobilul n stare bunde funcionare. Pentru economie decombustibil i costuri reduse dentreinere, respectai indicaiile dintabelul de revizie tehnic de lacapitolul 5.

  o Meninei curenia automobilului.Pentru o durat de via maxim,automobilul Hyundai trebuie meninutcurat i necorodat. Este foarte im-portant ca sub vehicul s nu seacumuleze noroi, praf, ghea, etc.Greutatea suplimentar determin unconsum mrit de combustibil icontribuie la coroziune.

  o Nu ncrcai. Nu transportai greutiinutile. Greutatea mare duce lacreterea consumului de combustibil.

  o Nu inei motorul la ralanti mai multdect este necesar. Dac ateptai(nu n trafic), oprii motorul i pornii-l cnd suntei gata de plecare.

  o Nu pompai pedala de frn sau deambreiaj. Consumul de combustibilva crete i componentele se voruza. n plus, dac inei piciorul pepedala de frn, frnele se vorsupranclzi, i vor pierde eficienai consecinele ar putea fi neplcute.

  o Avei grij de anvelope. Umflai-le lapresiunea recomandat. Presiuneaincorect n anvelope duce la uzuraprematur a acestora. Verificaipresiunea n anvelope cel puin odat pe lun.

  o Asigurai-v c roile sunt corectechilibrate. Roile se pot dezechilibraca urmare a lovirii bordurilor sau lamersul cu vitez prea mare pe drumuridenivelate. Roile dezechilibrate ducla uzura rapid a anvelopelor i lacreterea consumului de combustibil.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2224

 • 2CONDUCERE25NEGOCIERE VIRAJE

  C150A01A-AAT

  Evitai frnarea sau schimbarea vitezein curbe, n special cnd carosabiluleste ud. Ideal ar fi abordarea curbelorcu vitez moderat. Dac respectaiaceste sfaturi, anvelopele nu se voruza prematur.

  PE TIMP DE IARN

  C160A01A-AAT

  Cu ct vremea este mai nefavorabil,cu att vor surveni mai multe probleme.Pentru a le minimaliza, respectaisfaturile de mai jos:

  Se recomand folosirea intensiv afrnei de motor. La frnarea brusc peun carosabil acoperit cu zpad saughea, se poate pierde aderena.Trebuie meninut o distan desiguran fa de vehiculul din fa.Frnai uor. Montarea lanurilorantiderapante ofer o aderensuplimentar dar nu previne alunecarean lateral.

  NOT:n unele ri, lanurile antiderapantesunt ilegale. nainte de a le monta,verificai legislaia local.

  C160B01A-GAT

  Zpad sau gheaPentru a conduce prin zpad adnc,se recomand folosirea anvelopelor deiarn sau a lanurilor antiderapante.Dac sunt necesare anvelope de iarn,acestea trebuie s fie de acelai tip idimensiune cu anvelopele originale.Nerespectarea acestor instruciuni poateafecta negativ sigurana imanevrabilitatea automobilului. Maimult, viteza ridicat, accelerarea rapid,frnrile brute i abordarea rapid avirajelor sunt periculoase.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2225

 • 2 CONDUCERE26

  C160F01A-AAT

  Verificai bujiile i sistemul deaprindere

  Verificai bujiile n conformitate curecomandrile din Capitolul 6 ischimbai-le dac este necesar.Verificai toate componentele icablurile sistemului de aprindere pentrua v asigura c nu sunt crpate, uzatesau deteriorate.

  C160G02A-GAT

  Prevenire ngheare ncuietori

  Pentru a preveni nghearea ncuietorilor,introducei n gaura cheii glicerin saulichid de dezgheare aprobat. Dac oncuietoare este acoperit cu ghea,pulverizai lichid de dezgheare pentrua o ndeprta. Dac ncuietoarea estengheat pe dinuntru, aceasta se poatedezghea nclzind cheia. Pentru a evitarnirea, manevrai cheia nclzit cuatenie.

  NOT:Temperatura normal de folosire acheii cu imobilizator este de la -40C (-40F) la 80C (176F). Dac nclzii cheia cu imobilizatorpeste 80 C (176F) pentru a deschidencuietoarea ngheat, dispozitivulelectronic din captul cheii s-ar puteadefecta.

  C160D01A-AAT

  Verificai bateria i cablurile

  Pe timp de iarn, bateria este solicitatsuplimentar. Inspectai vizual bateria icablurile, conform indicaiilor dinCapitolul 6. Starea bateriei poate fiverificat de ctre dealerul Hyundai saula un service.

  C160E01A-AAT

  Dac este cazul, folosii ulei deiarn

  n zonele unde iarna este foarte grea,se recomand folosirea unui ulei deiarn cu vscozitate mai redus. Pentrurecomandri, consultai Capitolul 9.Dac nu suntei sigur de tipul de ulei,consultai dealerul Hyundai.

  C160C01A-AAT

  Folosii lichid de rcire etilenglicol de calitate

  Automobilul Hyundai este livrat cu lichidde rcire etilen glicol de calitate. Acestaeste singurul tip de lichid de rcire caretrebuie folosit, deoarece ajut laprevenirea coroziunii sistemului dercire, unge pompa de ap i previnengheul. Asigurai-v c nlocuii saucompletai lichidul de rcire nconformitate cu tabelul de revizietehnic de la capitolul 5. nainte devenirea iernii, testai lichidul de rcirepentru a v asigura c punctul de ngheeste potrivit pentru temperaturile antici-pate.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2226

 • 2CONDUCERE27

  C160H01A-AAT

  n sistemul de splare geamuri,folosii soluie de antigelaprobat

  Pentru a preveni nghearea lichidului nsistemul de splare, adugai o soluieantigel aprobat, n conformitate cuinstruciunile de pe recipient. Lichidulde splare este disponibil la dealerulHyundai sau la magazinele de pieseauto. Nu folosii lichid de rcire pentrumotor sau alte tipuri de antigel, deoareceacestea pot deteriora vopseaua.

  C160I01HP-GAT

  Nu permitei nghearea frneide mn

  n anumite situaii, frna de mn sepoate bloca n poziia tras. Acest lucruse ntmpl mai ales dac n jurul saun apropierea frnelor spate exist oacumulare de ghea sau dac frnelesunt ude. Dac exist riscul ca frna demn s nghee, tragei-o numaitemporar pentru a selecta poziia P(transmisie automat), sau treapta 1sau mararierul (transmisie manual)i blocai roile din spate, pentru ampiedica deplasarea vehiculului.Eliberai apoi frna de mn.

  C160K01A-AAT

  Echipamente de urgen

  Echipamentul de urgen corespunztortrebuie folosit n funcie de condiiileatmosferice. Iat unele din acesteechipamente: lanuri antiderapante, lansau funie de tractare, lantern, steaguride semnalizare, nisip, lopat, cabluride curent, raclet, mnui, cizme,ptur etc.

  MERSUL CU VITEZE MARI

  C170A01A-AAT

  nainte de a porni la drum

  1. Anvelope:

  Verificai presiunea n anvelope. Opresiune sczut va provoca nclzireai chiar avarierea pneurilor.Nu se vor folosi anvelope uzate sauavariate; acestea nu asigur o aderenbun i se pot avaria.

  NOT:Nu umflai anvelopele la o presiunemai mare dect cea recomandat deproductor.

  2. Combustibil, lichid de rcire iulei de motor:

  La vitez mare se consum mai multcombustibil dect n traficul urban. Nuuitai s verificai nivelul lichidului dercire i uleiului de motor.

  3. Curea de transmisie:

  Dac cureaua de transmisie nu estebine ntins sau este avariat, motorulse poate supranclzi.

  C160J01A-AAT

  Nu permitei acumularea deghea sau zpad

  n unele cazuri, sub aripi se poateacumula ghea i zpad, ceea cepoate mpiedica direcia. Verificai peri-odic podeaua pe timp de iarn, pentru av asigura c micarea roilor din fa ia pieselor de direcie nu esteobstrucionat.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2227

 • 2 CONDUCERE28

  C190B01S-AAT

  Crlig remorc

  Alegei combinaia de prindere potrivit,asigurndu-v c poziia acesteia estecompatibil cu cea a remorcii sau avehiculului tractat.Folosii un crlig de calitate, caredistribuie uniform pe asiu greutatearemorcat.

  Crligul trebuie montat de un tehniciancalificat. NU FOLOSII UN CRLIGCONCEPUT PENTRU MONTARETEMPORAR I NU FOLOSIINICIODAT UNUL CARE SE PRINDENUMAI DE BAR.

  TRACTARE VEHICULSAU RULOT

  !

  C190A01HP-GAT

  Dac folosii automobilul pentru tractare,verificai reglementrile legale nvigoare.Acestea pot diferi n funcie de tipul detractare (rulot, automobil sau alt tip devehicul sau aparat). Pentru informaiisuplimentare legate de tractare,solicitai ajutorul dealerului Hyundai.

  ATENIE:Pentru a permite un rodaj adecvat almotorului, nu tractai n primii 2.000km (1.200 mile). Nerespectareaacestei instruciuni poate provocadefectarea grav a motorului sautransmisiei.

  FOLOSIRE LUMINI

  C180A01A-AAT

  Verificai periodic funcionarea farurilori meninei-le curate. Dac pe timp dezi vizibilitatea este redus, serecomand folosirea fazei scurte.Aceasta permite s vedei i s fiivzut.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2228

 • 2CONDUCERE29

  !

  C190C03S-GAT

  Frne remorc

  Dac remorca este echipat cu sistemde frnare, asigurai-v c acesta seconformeaz reglementrilor locale, ceste bine montat i c funcioneazcorect.

  NOT:Dac tractai un vehicul sau oremorc, automobilul va necesita ontreinere mai frecvent. Consultaintreinere n condiii de utilizaredificil de la pagina 5-8.

  ATENIE:o Nu conectai niciodat sistemul

  de frnare al remorcii direct lasistemul de frnare al vehiculului.

  o La tractarea remorcii pe panteabrupte (mai mari de 12%), fiiatent la temperatura lichidului dercire, pentru a v asigura cmotorul nu se supranclzete.Dac acul indicatorului se mutctre poziia H (fierbinte), trageipe dreapta i oprii imediat, pentru

  a permite motorului s serceasc. Dup ce motorul s-a rcitsuficient, putei porni din nou ladrum.

  C190D01A-GAT

  Lanuri de siguran

  Dac bara de tractare cedeaz,vehiculul sau remorca se vor deplasanecontrolat n trafic i pot provoca unaccident. Pentru a elimina aceastsituaie periculoas, n cele mai multeri se solicit montarea lanurilor desiguran ntre automobil i remorc.

  C190E03HP-GAT

  Sarcin maxim remorc

  Sarcina pe bara de tractare poate ficrescut sau sczut prin redistribuireagreutii n remorc.Aceasta poate fi verificat prinverificarea sarcinii maxime a remorciincrcate i confruntarea acesteia cusarcina nscris pe bara de tractare.

  NOT:1. Nu ncrcai niciodat inegal

  remorca. Aproximativ 60% dingreutate ar trebui s fie aezat npartea din fa a remorcii i restulde 40% n partea din spate.

  C190E01L

  Sarcin pe bar Sarcin maximremorc

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2229

 • 2 CONDUCERE30

  ! ATENIE:La tractarea unei remorci, trebuierespectate urmtoarele specificaii.Greutatea remorcii ncrcate nutrebuie s depeasc valorile dintabelul de mai jos.

  C190E01HP

  5. Prelungirea maxim admis apunctului de cuplare este de 1.135mm.

  Mas maximautorizat pe

  punte

  Motor

  2,5

  Sarcin

  75 kg

  112 kg

  75 kg

  2,9,

  3,5

  Doar C.E.

  Exc. C.E.

  C190E02L

  Mas totalmaxim

  autorizat

  3. Greutatea pe puntea fa sau spatenu trebuie s depeasc masamaxim autorizat pe punte(GAWR) de pe plcua deidentificare a automobilului(consultai pagina 8-2). Este posibilca greutatea total s nudepeasc GVWR, dar sdepeasc GAWR. ncrcareanecorespunztoare a remorcii i/sau portbagajului poate duce lasolicitarea suplimentar a puniispate. Redistribuii greutatea iverificai din nou greutatea pepunte.

  4. Sarcina maxim static pevertical permis pe bara detractare este:

  Punct de cuplare

  Roat derezerv

  2. Greutatea total a vehiculului cutot cu remorc nu trebuie sdepeasc masa total maximautorizat (GVWR) de pe plcuade identificare a automobilului(consultai pagina 8-2). Greutateatotal a vehiculului este greutateacombinat a vehiculului cu ofer,pasageri i bagaje, crlig, bar detractare i alte echipamenteopionale.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2230

 • 2CONDUCERE31

  C190F01HP-GAT

  Sfaturi la tractare

  1. nainte de tractare, verificai crligul,lanul de siguran i funcionareacorect a luminilor de semnalizarea remorcii.

  2. Conducei ntotdeauna cu vitezmoderat (mai puin de 100 km/h).

  3. Tractarea unei remorci implic unconsum mai ridicat de combustibil.

  4. Pentru a menine eficiena frnei demotor, nu folosii treapta a 5-a(transmisie manual) sau sistemuloverdrive (transmisie automat).

  5. Fixai ntotdeauna bagajele dinremorc, pentru a preveni micareaacestora n timpul mersului.

  6. Verificai starea i presiuneaanvelopelor automobilului iremorcii. Presiunea sczut nanvelope poate afecta negativmanevrabilitatea. Verificai i roatade rezerv.

  Bar

  75 (165)

  112 (246)

  75 (165)

  28 (61,7)

  Motor

  2.5

  2,5, 2,9, 3,5

  !AVERTISMENT:

  o ncrcarea incorect aautomobilului poate afecta negativdirecia i frnarea, urmarea fiindun accident ce poate provocarnirea sau decesul.

  o La tractarea unei rulote, viteza derulare este restricionat la maxim100 km/h.

  Cu

  Frne

  Fr

  frne

  Doar C.E.

  Exc. C.E.

  2,9

  3,5

  Sarcin maxim tractabil

  Remorc

  1800(3.968)

  2800 (6.173)

  1800 (3.968)

  700 (1.543)

  7. Vehiculul cu remorc este maiafectat de vntul din fa sau dinlateral. Cnd suntei depit de unvehicul mai mare, meninei direciai pstrai o vitez constant. Dacvntul este prea puternic, ncetiniipentru a iei din zona de turbulena celuilalt vehicul.

  8. Luai toate msurile de siguranpentru parcarea n pant. ntoarceiroile din fa spre bordur, trageifrna de mn i cuplai treapta 1sau mararierul (transmisiemanual) sau poziia P (transmisieautomat). n plus, blocai toateroile remorcii folosind pene deblocare corespunztoare.

  9. Dac remorca dispune de frneelectrice, pornii vehiculul i, curemorca n micare, tragei manualfrna remorcii pentru a v asigurac aceasta funcioneaz. Severific astfel i priza de curent.

  10. n timpul cltoriei, verificai peri-odic sigurana ancorrii bagajelor,funcionarea sistemului desemnalizare i frnele remorcii.

  kg. (Lbs)

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2231

 • 2 CONDUCERE32

  ! ATENIE:Dac n timpul tractrii motorul sesupranclzete, (acul indicatoruluieste n zona roie), efectuareaurmtoarelor manevre poate reducesau elimina problema:

  1. Oprii aerul condiionat.2. Pe autostrad, circulai cu vitez

  redus.3. La urcarea pantelor, schimbai ntr-

  o treapt de vitez inferioar.4. n trafic aglomerat, cuplai poziia

  parcare sau trecei n punctulneutru i turai uor motorul.

  11. Evitai pornirile, accelerrile sauopririle brute.

  12. Nu abordai rapid virajele i nuschimbai brusc benzile.

  13. Evitai frnrile prelungite saufrecvente. Frnele se potsupranclzi i devin ineficiente.

  14. La coborrea pantelor, schimbaintr-o treapt de vitez inferioar ifolosii frna de motor. La urcareapantelor, schimbai ntr-o treapt devitez inferioar i reducei viteza,pentru a reduce riscul desupranclzire i pentru a nu foramotorul.

  15. Dac trebuie s oprii n pant, nuinei vehiculul pe loc prin apsareaacceleraiei. Transmisia automatse poate supranclzi. Folosii frnade mn sau de serviciu.

  NOT:La tractare, verificai mai des nivelullichidului de transmisie.

  hpflene-2.pmd 21.06.2006, 22:2232