Holver Terase Din Lemn 2012

15
TERASE DIN LEMN SPECIAL PENTRU SCENA VIEţII DUMNEAVOASTRă www.terasedinlemn.ro

Transcript of Holver Terase Din Lemn 2012

Page 1: Holver Terase Din Lemn 2012

TERASE DIN LEMNSpEcIAL pENTRu ScENA vIEţII DuMNEAvoASTRă

www.terasedinlemn.ro

Page 2: Holver Terase Din Lemn 2012

puTEţI vEDEA: TERASA DuMNEAvoASTRă, SAu MAI bINE SpuS ScENA

DuMNEAvoASTRă îN AER LIbER.SoARELE SE AfLă LA zENIT. cuLISELE SuNT DEjA AIcI – vERDELE copAcILoR, pEISAjuL îN zARE, coNTuRuL MuNţILoR, hoRNuRILE

oRAşuLuI. LEMNuL, cARE îNSEAMNă LuMEA DuMNEAvoASTRă, SE AfLă AIcI.

// L

emn

mas

iv

Le

mn

mas

iv -

No

utăţ

i

Le

mn

mas

iv -

Gam

a d

e p

rod

use

// W

PC

W

PC

- A

vant

aje

W

PC

- G

ama

de

pro

dus

e

// A

cces

ori

i, si

stem

e d

e p

rind

ere

// R

ăsp

unsu

ri

// F

ilial

e H

olv

er R

om

ânia

// Cuprins

04 06 08 14 16 18 22 24 26

caracteristicilor suprafeţei lemnului în decursul timpului, vă vor ajuta să luaţi decizia potrivită. Experţii noştri vă vor consilia cu plăcere la alegerea lemnului, dar şi la planificarea şi construirea terasei.

Lemnul pentru terase inovator este domeniul nostru de specialitate. Terasele noastre din lemn tratat termic reprezintă un produs propriu modern pe care vi-l punem la dispoziţie. În camerele noastre moderne de tratament termic se înnobilează lemn masiv european din zone de creştere controlată într-o atmosferă cu un conţinut minim de oxigen, prin mediul controlat de temperatură şi umiditate, pentru a deveni lemn tratat termic. După ce este supus procesului de modificare termică, lemnul de frasin şi pin tratat termic este procesat special pentru a deveni lemn pentru terase.

Oferta noastră de podele pentru terase WPC (Wood Plastic Composite) vă pune la dispoziţie un material alternativ pentru spaţiile dumneavoastră din aer liber. Materialul com-pozit uneşte avantajele lemnului cu caracteristicile rezistente ale polimerilor: produsul este din lemn, dar nu necesită trata-rea suprafeţei pentru a o proteja de decolorare.

Vă propunem să vă formaţi propria imagine despre lemnul pentru terase. Vă veţi putea inspira vizitând expoziţiile noas-tre outdoor (pentru mai multe detalii vezi pag. 26 -27).

Pe terasa dumneavoastră din lemn vă puteţi bucura atât de apropierea de natură, cât şi de sentimentul libertăţii.Există nenumărate motive pentru amenajarea spaţiului dumneavoastră din aer liber cu lemn pentru terase. Printre acestea se numără ambientul deosebit pe care îl creează lemnul sau estetica de neegalat a lemnului. Lemnul, un material natural, se încadrează armonios în spaţiul dumneavoastră, fie acesta o grădină, un balcon, un acoperiş sau marginea piscinei. Atingerea lemnului pentru terase este mereu plăcută. Spre deosebire de podelele din piatră sau gresie, lemnul îşi menţine o temperatură constantă şi oferă un sentiment confortabil atunci când păşiţi pe el.

Alegerea este a dumneavoastră. Aici puteţi găsi o gamă variată de specii de lemn care se pot utiliza perfect în spaţiile aflate sub cerul liber. Fiecare dintre tipurile noastre de lemn pentru terase are propriul lui caracter şi o altă înfăţişare. Lăsaţi caracterul lemnului să fie factorul decizional în alegerea dumneavoastră. Factori importanţi, precum culoa-rea şi tonalitatea, modelul, originea, textura sau modificarea

Page 3: Holver Terase Din Lemn 2012

LemnuLmotivuL bunei dispoziţii

// 04-05

// LEMn MAsiV

Culoare, imagine, parfum, structură palpabilă şi o senzaţie plăcută atunci când păşiţi. Fiecare dintre bucăţile noastre de lemn masiv pentru terase este unică, aşa cum numai natura le poate crea. Liniştit sau plin de viaţă, confortabil sau elegant, cu linii drepte sau pline de fantezie – lemnele noastre pentru terase sunt, la fel ca şi posesorii acestora, caraterizate prin

Lemnul din care sunt fabricate elementele pentru terase rezistă capriciilor vremii de-a lungul anilor. Indicatorul durabilitate este decisiv pentru performanţa sa extraordinară în aer liber. De ase-menea, speciile de lemn potrivite pentru exterior, respectiv speciile de lemn tratat termic, îşi păstrează forma pentru o perioadă foarte îndelungată.

trăsături diferite. Cu siguranţă lemnul vă va surprinde şi pe dumneavoastră!Lemnul nativ, european este caracterizat prin trăsăturile sale de neconfundat şi prin modelul şi coloritul unic, în timp ce lemnele exotice oferă o imagine uniformă.

HoLveR – teRAse diN LemN mAsiv

Page 4: Holver Terase Din Lemn 2012

// 06-07

noutăţi 2012

Prin procesul de tratare termică, lemnul este prelucrat pentru a rezista la orice vreme: procesul de modi-ficare termică conferă lemnului european rezistenţa necesară la intemperii, pe care acesta nu o posedă în mod natural. Astfel, acesta devine optim pentru utilizarea în spaţiile din aer liber. Procesul acesta de înnobilare este cunoscut de secole, de exemplu în China, unde lemnul folosit în bucătărie era supus unui proces de încălzire pentru a deveni mai rezistent. Aceeaşi tehnică era folosită de către Vikingi la construcţia vapoarelor. Procesul are loc fără utilizarea chimicalelor, ci doar prin expunerea lemnului la căldură, abur şi apă. tratarea termică generează diverse reacţii în interiorul lemnului. Mai exact, prin acest proces se generează schimbarea structurii celulare a lemnului – astfel reacţia acestuia la umezeala sau la aridi-tatea din jurul său este diminuată. Lemnul tratat termic prezintă astfel stabilitate sporită a formei, adică ondulare şi umflare semnificativ diminuată, şi predispoziţie scăzută la formarea de fisuri. Datorită noilor sale calităţi, cum ar fi componenta scăzută de hemiceluloză, lemnul tratat termic este în mare parte rezistent contra ciupercilor. Prin tratarea termică, lemnul nu îsi modifică numai caracteristicile, ci şi aspectul, care, în funcţie de intensitatea temperaturii, preia nuanţe mai închise, omogene, dar păstrându-şi modelul iniţial.

În camera noastră termică ultramodernă din fabrica proprie „J.F.Furnir“ din Braşov/România frasinul şi pinul european sunt tratate termic.Experţii noştri aleg buştenii pentru prelucrat din zone europene de creştere controlată. După reducerea umidităţii lemnului la 8-10%, proces realizat prima dată în aer liber, iar apoi prin uscare tehnică, lemnul este tăiat la dimensiuni şi introdus în camera termică. De aici, lemnul este transportat direct pentru a fi prelucrat, rindeluit şi pentru a i se conferi profilul caracteristic elementelor de lemn pentru terasă.

PReLUCRAt PeNtRU eteRNitAtefRASIN şI pIN TRATATE

TERMIc DIN pRoDucţIE pRopRIE

// LEMn MAsiV - noutăţi

Page 5: Holver Terase Din Lemn 2012

// 08-09

03 LARICEPrietenos, vioi, parfumat

Modelul lemnului de larice este caracterizat prin linii puternice, semne ale inelelor bine structurate, întrerupte de nodurile rotunde. Aspectul vioi al laricelui este conferit de către culorile diverse ale acestuia, care pot ajunge de la alb-gălbui până la maro şi roşu. Cu timpul, terasele din larice se închid la culoare.

O trăsătură deosebită a laricelui, care poate ajunge la înălţimi de 40 de metri, este conţinutul ridicat de răşină, care îi conferă un parfum caracteristic, dar şi o rezistenţă sporită împotriva fisurilor. Acest lemn rezistă capriciilor vremii mai mulţi ani. Laricele este originar din Europa şi este astfel atractiv din punct de vedere ecologic. Cu cât regiunea de creştere este situată mai nordic, cu atât structura lemnului este mai fină şi mai stabilă.

01Aspect elegant, linii pline de fantezie

Frasinul tratat termic atrage privitorul prin modelul ieşit din comun. Liniile inelelor trasează mereu imagini noi, fascinante, pictate parcă de mâna unui artist.

Frasinul european se găseşte de regulă în Europa Centrală, zona de creştere întinzându-se însă până în zona eurasiatică. Acest foios poate atinge o înălţime de 35 de metri, şi este tăiat la vârste între 60 şi 100 de ani. Prin tratare termică lemnul se înnobilează. Frasinul tratat termic prezintă una dintre cele mai mari stabilităţi ale formei, şi are o rezistenţă în timp de primă clasă. Iniţial maro deschis, cu miez închis la culoare, frasinul tratat termic îşi însuşeşte o nuanţă omogenă, închisă de tip „Latte Macchiato“, contururile inelelor deosebindu-se elegant. Frasinul tratat termic are o textură compactă şi o suprafaţă netedă, fiind astfel plăcut la atingere. Chiar şi atunci când aceasta devine gri, ea este plină de stil. Lemnul de frasin provine din zone de creştere controlate. Astfel, acesta îndeplineşte standardele cele mai înalte şi din punct de vedere ecologic.

04 STEJARtradiţie şarmantă, rezistenţă sporită

Forţă, vigurozitate, individualitate – atributele stejarului puternic, care poate ajunge la o înălţime de 30 de metri, îi caracterizează şi as-pectul. Jocul său de culori variază de la maro deschis până la auriu, învelit de patina gri caracteristică. Lemnul nostru de stejar are o ma-turitate de 80-120 de ani. Prin intermediul acestui lemn, aduceţi şi mai aproape de spaţiul dumneavoastră de locuit o parte din istorie. Datorită modelului mereu surprinzător şi a structurii sale robuste, elementele pentru terasă din stejar transformă locul dumneavoastră preferat într-o oază de plăcere. Lemnul uleiat îşi va schimba culoarea în timp, devenind mai închis; dacă alegeţi să nu îl trataţi, acesta îşi va menţine şarmul printr-o nuanţă argintie spre gri închis.

Noi îi oferim lemnului de stejar destul timp pentru a se usca. În timpul zvântării în aer liber, ploaia, vântul şi soarele îşi îndeplinesc misiunea. Apoi umiditatea este scăzută încă o dată prin intermediul uscării tehnice. Astfel, lemnul pentru terase de stejar îşi păstrează forma chiar dacă este expus intemperiilor naturii.

02Autohtonitate modernă, aspect vivace

Pinul tratat termic păstrează modelul iniţial, contrastant al lemnului, cu imaginea sa datorată nodurilor. Liniile inelelor sunt întrerupte de nodurile ovale, care formează un model imprevizibil, dar perfect. Pi-nul atinge o înălţime de până la 30 de metri. Cu cât zona sa de creştere este situată mai nordic, cu atât modelul lemnului este mai fin. Datorită prelucrării termice, lemnul de pin capătă o culoare ca-ramel.

Pe lângă o imagine impunătoare a terasei, elementele pentru terase din lemn de pin conferă o atingere sigură şi creează un ambient călduros. Modificarea termică înzestrează lemnul cu stabilitate şi du-rabilitate, putând fi utilizat în aer liber pentru perioade îndelungate.Sub influenţa luminii şi a vremii, pinul tratat termic capătă o culoare atractivă gri-argintie. În cazul în care acesta este tratat în mod regulat cu ulei, îşi va păstra minunata culoare maro. Deoarece lemnul pro-vine din zone de creştere controlate, acesta îndeplineşte cele mai înalte standarde şi din punct de vedere ecologic.

FRASIN TRATAT TERMIC

PIN TRATAT TERMIC

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ

TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ

NATURALĂ NETRATATĂ

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ NATURALĂ NETRATATĂ

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ

TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ

NATURALĂ NETRATATĂ

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ NATURALĂ NETRATATĂ

// LEMn MAsiV

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI FiNe

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI AdÂNCi

SUPRAFAŢĂ NetedĂ

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI AdÂNCi

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI FiNe

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI FiNe

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI AdÂNCi

Page 6: Holver Terase Din Lemn 2012

// 10-11

07 IPéimagine netedă, stabilitate sporită

Extrem de longeviv, stabil din punct de vedere al dimensiunii şi re-zistent la forţe mecanice. Având aceste caracteristici şi un aspect lucios, lemnul Ipé din America de Sud este foarte portivit pentru a fi utilizat ca şi lemn pentru terase.

Creşte până la înălţimea de 30 de metri, şi nu are crengi până la înălţimea de 20 de metri. Lemnul proaspăt este maro deschis până la gălbui-verde, culoarea închizându-se în timp, ajungând la nuanţe de maro închis şi oliv. Culoarea fiecărui element de lemn pentru terase variază şi conferă astfel o imagine diversificată, în timp ce fibrele uniforme fine generează un aspect natural lucios. Densitatea ridicată şi textura fină contribuie la aspectul neted al lemnului Ipé.

05impresie liniştită, nuanţe plăcute

Copacii Bangkirai, care cresc mai ales în Indonezia şi în Asia de Sud-Est ating înălţimi de 30 de metri şi mai mult. Lemnul cunoscut sub numele comercial de Yellow Balau, este utilizat în zona sa de origine în spaţii exterioare datorită rezistenţei sale la intemperiile naturii.

De un maro deschis, nuanţa fiind diferită de la element la element, lemnul de Bangkirai nu deţine un model accentuat. Astfel, imaginea terasei din Bangkirai este una liniştită, fiind caracterizată prin nuanţe diferite. Suprafaţa este puţin aspră, datorită texturii lemnului.

08 TEAKClasicul aerului liber cu un aspect captivant

Teak-ul ne duce cu gândul la flerul colonial, stilul de viaţă sudic şi la nopţi de vară calde. Teak-ul este originar din regiunile de muson din Asia de Sud şi de Sud-Est. Acesta face parte din gama celor mai cunoscute lemne utilizate în exterior, având o lungă istorie în domeniul outdoor.

Teak-ul nobil convinge atât prin rezistenţa sa naturală cât şi prin es-tetica sa deosebită. Lemnul de teak pentru terase se aseamănă prin culoarea sa maro deschis cu nucul european. Sub influenţa luminii culoarea se va închide în timp. Printre caracteristicile sale se numără modelul structurat, care oferă fiecărui element un caracter captivant.

06Luciu natural, aspect plăcut

Arborii Sapelli, originari din Africa, ating înălţimi de 45 de metri şi chiar mai mult. După uscarea tehnică a lemnului de Sapelli, care provi-ne din zone de cultivare durabilă, acesta prezintă o stabilitate şi o rezistenţă satisfăcătoare.

Lemnul de Sapelli proaspăt tăiat are o culoare asemănătoare cu cea a somonului, pentru ca apoi aceasta să se închidă, ajungând până la nuanţe maro închis-roşiatice cu o strălucire caracteristică aurie (asemănătoare cu cea a mahonului). Imaginea lemnului este caracterizată prin dungi fine, scurte. Suprafaţa prezintă o estetică elegantă. Textura cu pori fini a lemnului de Sapelli îi conferă o suprafaţă compactă, netedă.

BANgKIRAI

SAPELLI

// LEMn MAsiV

SUPRAFAŢĂ NetedĂ

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI FiNe

SUPRAFAŢĂ NetedĂ

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI FiNe

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI AdÂNCi

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI FiNe

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI AdÂNCi

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ NATURALĂ NETRATATĂ

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ NATURALĂ NETRATATĂ

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ

TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ

NATURALĂ NETRATATĂ

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ

TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ

NATURALĂ NETRATATĂ

Page 7: Holver Terase Din Lemn 2012

// 12-13

09Roşu aprins pentru gusturi alese

Lemnul de Massaranduba iese în evidenţă prin culoarea sa, care variază de la roşu închis până la roşcat. Massaranduba este originar din regiuni ale Americii de Sud şi din Caraibe, şi în ziua de azi este cultivat respectând principiile dezvoltării durabile.

Fiind extrem de robust, este utilizat şi la construirea traverselor de cale ferată şi la construcţia de vapoare. Cu toate acestea, canturile transversale au tendinţa de fisurare. Massaranduba înregistrează cea mai mare durabilitate şi este una dintre cele mai rezistente lemne de pe piaţă. Imaginea suprafeţei este fină şi structurată uniform. Datorită caracteristiclor sale estetice, Massaranduba vă va transforma terasa într-o adevărată bijuterie.

10valuri pe nuanţe brune calde

Puternic, rezistent, dur, cu fibre dese: Cumaru se numără printre cele mai rezistente şi durabile specii lemnoase. Mai mult decât atât, acesta deţine o consistenţă peste medie.

Copacul poate ajunge la înălţimi de 30 de metri în regiunea sa originară din America de Sud. Lemnul pentru terase Cumaru nu are noduri, prezentând mai multe nuanţe de maro, ciocolatiu şi roşcat. Modelul său este caracterizat de valuri dese. Datorită nuanţelor de maro, terasa din lemn de cumaru are un aspect vioi, dar în acelaşi timp armonios, aceasta reuşind să creeze un ambient confortabil. Textura fină şi uniformă îi conferă suprafeţei un aspect neted şi o atingere plăcută.

MASSARANDUBA

CUMARU

PiN tHeRmo

FRAsiN tHeRmo

LARiCe

steJAR

BANGKiRAi

sAPeLLi

iPÉ

teAK

mAssARANdUBA

CUmARU

26 x 117

21 x 10021 x 125

27 x 14033 x 140

21 x 10021 x 125

25 x 145

25 x 145

21 x 145

21 x 145

21 x 12025 x 145

21 x 145

dimeNsiUNi CLAsA de dURABiLitAte1 2 3 4 5

2

2 3

1

1

32

2

1

2Disponibile în diferite lungimi

Disponibile în diferite lungimi

Disponibile în diferite lungimi

Disponibile în diferite lungimi

Disponibile în diferite lungimi

Disponibile în diferite lungimi

Disponibile în diferite lungimi

Disponibile în diferite lungimi

Disponibile în diferite lungimi

grosime( mm )

lungimelăţime( mm )

desCRieRe dURAtA de viAŢĂ* sPeCii LemN

1 foarte durabil mai mult de 25 de ani Massaranduba, Cumaru, Ipe, Teak

2 durabil 15-25 ani Frasin thermo, Pin thermo, Stejar, Larice siberian., Bangkirai, Sapelli

3 durabilitate medie 10-15 ani de ex: Larice

4 mai puţin durabil 5-10 ani de ex: Douglasie, Brad

5 durabilitate mică 0-5 ani de ex: Fag

Ce înseamnă durabilitate?

Durabilitatea este unul dintre cei mai importanţi indicatori care arată în ce măsură poate fi utilizată o specie de lemn în spaţiile exterioare expuse intemperiilor naturii. Indicele de durabilitate este reglat conform DIN EN 350-2 şi nominalizează rezistenţa lemnului şi a produselor din lemn împotriva organismelor care pot deterio-ra lemnul în contact direct cu pământul.

* Indicaţiile corepund clasei de risc 4 conform DIN EN 355-1 pentru lemne în contact cu pământul. Durabilitatea lemnului depinde şi de modul de montare al acestuia şi poate fi îmbunătăţită de exemplu prin protecţia lemnului.

100, 150, 200, 230, 250, 280 si 300 21

// LEMn MAsiV

SUPRAFAŢĂ NetedĂ

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI FiNe

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI AdÂNCi

SUPRAFAŢĂ NetedĂ

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI FiNe

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ

TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ

NATURALĂ NETRATATĂ

COMPARAȚIE: stÂNGA – SUPRAFAȚĂ

TRATATĂ CU ULEI, dReAPtA – SUPRAFAŢĂ

NATURALĂ NETRATATĂ

1

Page 8: Holver Terase Din Lemn 2012

// WpC

// 14-15

o teRAsă pentRu oRiCe pRetenţie

Podele WPC pentru terase, visul dumneavoastră de sub cerul liber este transpus în vremurile moderne. Terasa dumneavoastră devine o compoziţie plină de stil, caracterizată prin combinaţia liniilor, a suprafeţelor moderne şi a culorilor. WPC (Wood Plastic Composite) este un compozit format din fibre de lemn şi materiale sintetice (polimeri). Terasele din WPC reu-

nesc avantajele lemnului şi ale polimerilor. Podelele WPC pentru terase oferă următoarele avantaje: se pot monta foarte uşor şi sunt uşor de îngrijit. Nu se deformează şi nu se aşchiază, fiind extrem de rezistente la raze UV.

PodeLe PeNtRU teRAse - WPC

Page 9: Holver Terase Din Lemn 2012

// 16-17

TimberTech este lider mondial în domeniul producerii, cercetării, dezvoltării şi comercializării de lemn pentru terase şi garduri uşor de întreţinut şi de calitate superioară. TimberTech, cu sediul în Wilmington Ohio este unul dintre cei mai mari producători de WPC. grupul Frischeis este distribuitor unic TimberTech în Austria, Cehia, Ungaria, România şi Bulgaria.

UPM The Biofore Company, un concern internaţional cu sediul central în Finlanda este cunoscut în domeniul prelucrării resurselor regenerabile. UPM Profi, compozitul reciclabil din fibre de lemn şi materiale sintetice, reuneşte inovaţie tehnică şi durabilitate. Elementele pentru terase UPM Profi Deck sunt produse în Finlanda şi în germania.

podeLe pentRu teRAse - WpC

oFeRtA NoASTRăVă prezentăm podelele WPC pentru terase produse după criteriile de calitate europene de către doi producători cunoscuţi, internaţionali şi inovatori

// AVAntAJE WpC

AVANTAJE WPC

Simplu de întreţinut

Fără exfoliere şi aşchiere

Rezistenţă sporită la razele UV

Page 10: Holver Terase Din Lemn 2012

// 18-19

PACIFIC TEAK 01

PACIFIC WALNUT 02

PACIFIC ROSEWOOD 03

UimitoR de RoBUst, iNCRediBiL de UşoR de îNGRiJit Earthwood Evolutions, lemnul pentru terase WPC de la TimberTech impune standarde în ceea ce priveşte rezistenţa, este stabil şi îşi păstrează vie culoarea de-a lungul anilor. Datorită profilului lor masiv, elementele de terasă Earthwood Evolutions conferă o senzaţie sigură la păşire. Acestea au o structură asemănătoare lemnului, modelul şi nuanţele amintind de lemnul natural. Cele trei decoruri Pacific Teak, Pacific Rosewood şi Pacific Walnut se pot combina şi astfel pot conferi un aspect similar celui natural.

GARANŢie PeNtRU PosesoRii de teRAse Interiorul acestor elemente pentru terase este compus din compozitul WPC al companiei TimberTech. Intemperiile naturii, praful sau lichidele nu afectează suprafaţa acestuia. Tehnologia special creată pentru ca elementele să poată fi utilizate în aer liber TimberTech HydroLock™ le protejează împortiva intemperiilor şi a uzurii. TimberTech garantează rezistenţă sporită împotriva luminii şi a petelor, datorată învelişului special.

moNtARe UşoARĂ, PRiNdeRe AsCUNsĂ Montarea elementelor pentru terasă Earthwood Evolutions este uşoară şi necesită numai unelte tipice prelucrării lemnu-lui. Puteţi opta pentru diferite moduri de înşurubare: în cazul alegerii utilizării componentelor CONCEALoc vă decideţi pentru o imagine impecabilă a terasei, sistemul de prindere fiind invizibil. Cu ajutorul pistolului de montat TimberTech terasa dumneavoastră este montată într-o clipă.Ca şi alternativă puteţi alege şuruburile TOPLoc, disponibile în culori similare elementelor de terasă Earthwood Evolu-tions.

www.timbertechoesterreich.at

TIMbERTEchEARThWooD

EvoLuTIoN

AVANTAJELE EARTHWOODEVOLUTION SE AFLĂ ÎN MÂINI-LE DUMNEAVOASTRĂ

Decor similar lemnului

Suprafaţa specială împotriva uzurii şi a intempe-riilor garantează rezistenţa la decolorare şi pătare timp de 25 de ani

Disponibil în trei culori: Pacific Teak, Pacific Walnut, Pacific Earthwood

Elemente de prindere în nuanţe potrivite pentru prindere vizibilă şi ascunsă

dimensiuni: 24 mm x 136 mm x 4880 mm

// WpC

SUPRAFAŢĂ NetedĂ

Page 11: Holver Terase Din Lemn 2012

// 20-21

AUTUMN BROWN 01

NIgHT SKY BLACK 02

SILVER gREEN 03

SNOW BLUE 04

STONE gREY 05

BEIgE 06

ResURse NAtURALe eCoLoGiCe, CULoRi viiWPC-ul (Wood Plastic Composite) produs în Finlanda de către UPM este cunoscut sub numele de UPM ProFi. Componentele de bază ale acestuia sunt polimeri sintetici purificaţi şi hârtie, aceasta din urmă reprezentând hârtia care rămâne în exces în urma procesului de producţie a unor etichete autocolante. Materialul UPM ProFi este reciclabil în totalitate. Substanţele utilizate nu sunt dăunătoare mediului, nefolosindu-se PVC şi alte substanţe chimice periculoase. UPM a obţinut pentru compozitul său inovator şi ecologic renumitul premiu green good Design Award.

FRUmos şi RezisteNtUPM ProFi Deck, programul inovator de terase de la UPM, este disponibil într-o gamă variată de culori vii. Datorită suprafeţei extrem de rezistente, a culorilor durabile şi a stabilităţii formei, UPM ProFi Deck este ideal atât pentru terase de grădină, cât şi pentru restaurante, margini de piscină sau pontoane.

Elementele de terase cu profil pe ambele părţi nu îşi schimbă înfăţişarea de-a lungul anilor, iar îngrirjirea acestora necesită un efort minim. Compozitul conţine foarte puţină lignină,

substanţa responsabilă pentru înnegrirea lemnului în timp. Suprafaţa asemănătoare cu piatra al UPM ProFi Deck nu este poroasă. Lichide, cum ar fi vinul, uleiul etc. pot fi şterse pur şi simplu. De asemenea, mersul desculţ pe UPM ProFi Deck este foarte confortabil, deoarece acesta nu se încinge, şi în acelaşi timp nu prezintă risc de aşchiere şi, implicit, de accidentare.

sistemULStructura UPM ProFi Deck este astfel concepută încât să fie foarte rezistentă, camera de aer din interiorul acesteia oferă posibilitatea de a fixa cabluri care nu vor putea fi astfel vizibile la suprafaţă. Toate elementele sunt produse la aceeaşi dimensiune, montarea lor fiind foarte simplă. UPM poate fi prelucrat cu unelte tipice de prelucrare a lemnului. Prin intermediul sistemului T-Clip, terasa poate fi uşor fixată pe substructură.

// WpC

SUPRAFAŢĂ CU CANELURI AdÂNCi

upm pRoFideCK

Logo-ul green good DesignTM Logo este oferit de către Muzeul de Arhitectură şi Design „The Chicago Athenaeum“ şi de către Centrul European pentru Arhitectură, Artă, Design şi Studii Urbanistice.

Green AwArd

Page 12: Holver Terase Din Lemn 2012

// ACCEsorii, sistEME DE prinDErE// 22-23

Net tRoL soluţie de curăţare & decolorare (deschidere la culoare) & neutralizant Înlătură murdăria din profunzime şi conferă lemnului nuanţa sa iniţială, fără a-l albi Acţionează rapid, în maxim 20 de minute Nedăunător pentru plante sau animale Biodegradabil Suprafaţa acoperită: 5–10 m²/litru

iNNoCLeAN A soluţie de curăţare specială alcalică pentru murdărie puternică şi cauzată de intemperiile naturii Acţionează ca un săpun puternic şi curăţă sigur fără a afecta suprafaţa Pregăteşte suprafaţa pentru a fi vopsită Pentru toate speciile de lemn Nu conţine solvenţi, leşie de natron sau clor Suprafaţa acoperită: 6 m²/litru

AQUANett dizolvant de ulei de lemn Înlătură uleiurile de teak, bangkirai , larice sau alte uleiuri protectoare care au devenit inestetice datorită acţiunii razelor UV Acţionează rapid (doar 5 minute) Nu conţine solvenţi sau parafine Biodegradabil Suprafaţa acoperită: 6 m²/litru

PRodUse de CURĂŢARe

PRePdeCK soluţie specială de curăţare a lazurii sau a vopselei Înlătură vopsele de exterior vechi şi lazuri, chiar şi vopsele 100% acrilice Diminuează aspectul lucios al lemnului nou Îmbunătăţeşte capacitatea de absorbţie a stratului de protecţie final Suprafaţa acoperită: 3–4 m²/litru

teXtRoL Ulei natural cu o bună capacitate de pătrundere, special pentru lemn în spaţiul exterior Uleiul are ca efect diminuarea formării de fisuri, diminuarea deformării şi a contragerii Rezistenţă îndelungată datorită pigmenţilor de protecţie UV Pentru toate speciile de lemn, pentru suprafeţe verticale sau orizontale Oferă protecţie împotriva ciupercilor, fără a avea în compoziţie biocizi Ideal pentru specii de foioase, de conifere, pentru specii autohtone sau exotice 3 nuanţe Suprafaţa acoperită: 10 m²/litru

AQUAdeCKs soluţie de impregnare inovatoare, pe bază de apă pentru lemn de exterior şi interior Poate fi utilizată direct pe lemn rindeluit sau pe lemn uzat curăţat în prealabil Conţine mai puţin de 5% solvenţi Durabilitate: 2 până la 4 ani Pentru toate speciile de lemn de exterior Suprafaţa acoperită: 10 m²/litru

ULeiURi

AccESoRII SISTEME DE pRINDERE

Pentru întrebări legate de utilizarea acestor produse adresaţi-vă celui mai apropiat punct de lucru Holver.

PRiNdeRe viziBiLĂ Pentru fixarea vizibilă este recomandată utilizarea şuruburilor din oţel inoxidabil,

ne-coroziv. Este recomandată pre-găurirea pentru a evita formarea de fisuri. Vă recomandăm să lucraţi cu distanţatoare pentru a evita contactul direct dintre elementele de lemn.

teRRAssoteC şURUB iNoX 5,0 x 45 – 80 mm

teRRAssoteC şURUB iNoX A2 5,5 x 50 – 80 mm

HAPAteC şURUB iNoX 4,0 x 40 mm / 5,0 x 40 – 80 mm

dRiLL stoP diametru cap 7 mm

eLemeNt distANŢARe 10 x 16 x 730 mm CLiPs de FiXARe

PRiNdeRe AsCUNsĂ Cu ajutorul elementelor de fixare podelele din lemn pentru terase pot fi montate

pe substructură, astfel încât înşurubarea să nu fie la vedere. Elementul este fixat mai întâi pe podea iar apoi este înşurubat pe substructură.

eLemeNt FiXARe 190 x 10 x 10 mm şURUBURi eLemeNt FiXARe A2 4,2 x 24 mm

ACCesoRii PeNtRU sUBstRUCtURĂ Picioruşele reglabile Big şi Small Foot pot egala asimetriile, şi facilitează crearea

unei înclinaţii pentru scurgerea apei.

BiG Foot 10 – 14 x 21 cm smALL Foot 3,5 – 6,5 x 15 cm

Pentru a facilita scurgerea apei şi pentru a evita formarea umezelii se recomandă montarea substructurii pe o căptuşeală sau pe role din granule de cauciuc.

izoLAŢie diN GRANULe de CAUCiUC 60 x 60 x 10 mm RoLĂ diN GRANULe de CAUCiUC 8 x 70 x 2150 mm

izoLAŢie iNFeRioARĂ 3 x 90 x 90 mm izoLAŢie iNFeRioARĂ 8 x 90 x 90 mm

Izolaţia din polipropilenă este permeabilă şi împiedică creşterea plantelor sub terasă.

izoLAŢie 15 x 1 m

Page 13: Holver Terase Din Lemn 2012

// răspunsuri// 24-25

RĂsPUNsURi LA ÎntRebăRi ReLevAnte

dURABiLitAteDurabilitatea este un indicator decisiv în ceea ce priveşte performanţa unei specii de lemn în aer liber. Lemnul pentru terase potrivit pentru utilizarea în spaţiul exterior, expus intemperiilor naturii este caracterizat de o rezistenţă sporită, şi îşi menţine aspectul plăcut şi stabilitatea perioade îndelungate de timp. Durabilitatea lemnului şi a produselor din lemn este reglementată prin DIN EN 350-2.Această normă indică anduranţa lemnului în contact direct cu pământul. Consultaţi tabelul de la pagina 13 pentru a analiza durabi-litatea lemnului nostru pentru terase.

deCoLoRARe/îmBĂtRÂNiReNotă: Orice specie de lemn care este utilizată în spaţii deschise şi vine în contact cu intemperiile naturii se va decolora în timp!Este recomandată tratarea terasei cu uleiuri de îngrijire pentru a o proteja şi pentru a evita îmbătrânirea/decolorarea. O tratare periodică este necesară, deoarece uleiurile sunt spălate de către ploaie. Experţii noştri vă stau la dispoziţie pentru a vă sfătui cu privire la tratamentul adecvat al suprafeţei.

AşCHieRePentru cei care preferă mersul desculţ, este recomandată informarea cu privire la apariţia aşchiilor. Cât de probabilă este formarea de fisuri şi aşchierea?

EstE nECEsAră o prE-găurirE?La esenţele de lemn cu densitate mare pre-găurirea este absolut necesară. De regulă recomandăm aceasta la cele mai multe specii de lemn pentru a evita formarea de fisuri.

EstE nECEsAră o substruCtură pEntru tErAsE?Substructura unei terase de lemn este recomandată, deoarece contactul direct cu pământul umed trebuie evitat. Prin intermediul distanţei de la pământ se asigură o ventilare corespunzătoare. Pentru a evita ca umezeala să rămână între terasă şi substructură, suprafaţa de contact direct nu trebuie să aibă mai mult de 50 mm. Prin utilizarea suporturilor despărţitoare contactul direct poate fi evitat în totalitate. De asemenea se recomandă montarea terasei cu o înclinare foarte uşoară pentru a facilita scurgerea apei şi a evita formarea de umezeală.

mai multe informaţii despre construirea terasei dumneavoastră de lemn găsiţi în ghidul tehnic.

CuM pot protEJA LEMnuL?Se deosebesc trei feluri de protejare a lemnului: cea constructivă, cea chimică şi cea tehnică. Utilizarea unei substructuri este o măsură de protejare constructivă. Protejarea chimică este de exemplu impregnarea prin presiune la temperaturi înalte. Modificarea termică a lemnului poate fi încadrată în măsuri de protejare tehnice. CuM pot CurăţA tErAsA MEA Din LEMn?Este recomandată înlăturarea periodică a murdăririi uşoare cu ajutorul unei perii şi a apei. Aparatele de curăţare cu presiune mare trebuie utilizate cu grijă. O presiune prea puternică poate afecta suprafaţa lemnului.

Pentru curăţarea teraselor foarte murdare se recomandă utilizarea produselor speciale, cu ajutorul cărora este posibilă o curăţare în profunzime. Experţii noştri vă pot sfătui cu privire la alegerea produsului potrivit.

CE spECiE DE LEMn să utiLizEz pEntru tErAsA MEA?În principiu puteţi utiliza o multitudine de specii, care se diferenţiază prin culoare, aspect şi caracteristici fizice (vezi Terase din lemn – Lemn masiv, pag. 4-13).Noi vă recomandăm: Vă puteţi face o impresie vizitând una dintre expoziţiile noastre de lemn pentru terase

CE profiL DE suprAfAţă EstE rECoMAnDAt?Neted, cu caneluri fine sau adânci: aspectul suprafeţei terasei dumneavoastră este o chestiune de gust. Suprafaţa netedă relevă mai clar modelul lemnului. De asemenea aceasta poate fi mai uşor reparată în cazul unor daune. Suprafeţele cu caneluri prezintă un risc mai redus de alunecare, dar în acelaşi timp sunt mai dificil de curăţat.

Suprafeţele netede, cu caneluri nu se deosebesc numai prin aspect, existând diferenţe şi la atingere. Alegerea unui profil de suprafaţă influenţează caracterul terasei dumneavoastră. Vă recomandăm să testaţi diversele profile la faţa locului în showroom-urile noastre.

CE CArACtEristiCi fiziCE sunt rELEVAntE pEntru ALEgErEA proDusuLui potriVit?Lemnul este un material natural, care se modifică în decursul timpului în funcţie de utilizare şi condiţii. Procesul de modificare este valabil şi la lemnul pentru terase. Speciile noastre de lemn masiv posedă caracteristici fizice diferite, pe care vă recomandăm să le luaţi în considerare atunci când faceţi alegerea.

modiFiCAReA FoRmei: UmFLARe, CoNtRAGeRe, toRsiUNeLemnul se comportă higroscopic, adică îşi adaptează umiditatea celei din aer. Absorbţia sau eliberarea umidităţii poate genera deformarea lemnului (umflare, contragere, torsiune). Această caracteristică a lemnului este mai puţin accentuată la lemnul pentru terase; cu toate acestea o modificare a imaginii iniţiale a terasei nu poate fi exclusă în totalitate. Astfel, vă recomandăm să luaţi în considerare caracte-rul higroscopic al diverselor specii de lemn atunci când luaţi decizia construirii unei terase.

Page 14: Holver Terase Din Lemn 2012

Vă prezentăm gama noastră de terase din lemn în cele 5 locaţii Holver din România. Vă invităm să vizitaţi spaţiile de prezentare ale speciilor de lemn pentru terase speciale pentru exterior, şi rezistente la intemperii. Veţi putea compara atât speciile autohtone cât şi cele exotice. De asemenea, în cadrul punctelor noastre de lucru vă prezentăm şi colecţia de terase din WPC (Wood Plastic Composite).

Specialiştii noştri în lemn de terase vă oferă consultanţă profesională.

vă AşTEpTăM Să NE vIzITAţI!

vă AşTEpTăM: puNcTELE DE LucRu hoLvER îN cARE puTEţI vIzIoNA EXpozIţIILE NoASTRE DE TERASE DIN LEMN

sC Holver sRL - BraşovŞos. Cristianului 46, 500053 Braşov Program de funcţionare: Luni-Vineri 8:00 - 17:00

sC Holver sRL - timişoaraStr. Principală 544, 307350 Remetea Mare - jud. TimişProgram de funcţionare: Luni-Vineri 8:00 - 17:00

sC Holver sRL - Cluj NapocaCom. Jucu 69B, 407350 Jucu - jud. ClujProgram de funcţionare: Luni-Vineri 8:00 - 17:00

Tel.: + 40(0)268/50 61 36Tel.: + 40(0)743/10 99 00 Fax: + 40(0)268/50 61 36 E-Mail: [email protected]

Tel.: + 40(0)241/61 71 97 Tel.: + 40(0)752/07 46 44 Fax: + 40(0)241/61 71 96 E-Mail: [email protected]

Tel.: + 40(0)264/40 22 30 Tel.: + 40(0)752/12 50 60 Fax: + 40(0)264/40 22 31 E-Mail: [email protected]

Tel.: + 40(0)256/23 01 33 Tel.: + 40(0)746/22 47 65 Fax: + 40(0)256/23 01 34 E-Mail: [email protected]

Tel.: + 40(0)21/407 94 00 Tel.: + 40(0)752/07 46 42 Fax: + 40(0)21/407 94 57 E-Mail: [email protected]

01

02

03

04

05

sC Holver sRL - BucureştiStr. Industriilor 11, 077040 Chiajna - jud. Ilfov Program de funcţionare: Luni-Vineri 8:00 - 17:00

sC Holver sRL - ConstanţaStr. Industriala 6, 900147 Constanţa Program de funcţionare: Luni-Vineri 8:00 - 17:00

// 26-27

// LoCAţii

Page 15: Holver Terase Din Lemn 2012

LEMNuL ESTE LuMEA NoASTRă

www.terasedinlemn.ro