Greseli Frecvente in Terapie

5
GRESELI FRECVENTE IN TERAPIE Instructiunile nu sunt clare si potrivit nivelului de intele copilului. Se repeta aceeasi instrutiune de mai multe ori !ara a avea raspuns de la copil. Se !oloseste in e"ces numelui copilului care poate duce la #de$ransarea% copilului la au&ul numelui sau sau numele devi suplinitor pentru # Pregateste'te # . Nu se cere contactul vi&ual atunci cand acesta este necesar timpul conversatiei sau al !ormularii unei cerinte*. Nerecompensarea copilului pentru comportamente ce apar !recvent spre e"emplu vine singur la lectie sta +os s'a gura ........*. Nepromptarea indea+uns de des a raspunsurilor la itemi nou introdusi.

description

Greseli Frecvente in Terapie

Transcript of Greseli Frecvente in Terapie

Slide 1

GRESELI FRECVENTE IN TERAPIEInstructiunile nu sunt clare si potrivit nivelului de intelegere al copilului.

Se repeta aceeasi instrutiune de mai multe ori, fara a avea un raspuns de la copil.

Se foloseste in exces numelui copilului, care poate duce la debransarea copilului la auzul numelui sau sau numele devine un suplinitor pentru Pregateste-te .

Nu se cere contactul vizual atunci cand acesta este necesar (ex: in timpul conversatiei sau al formularii unei cerinte).

Nerecompensarea copilului pentru comportamente ce apar frecvent , spre exemplu, vine singur la lectie, sta jos, s-a sters la gura ........).

Nepromptarea indeajuns de des a raspunsurilor la itemi nou introdusi.

1Nu i se ofera sansa copilului de a raspunde independent dupa un trial promptat .

Nepromptarea dup 2 trial-uri gresite, permitand astfel repetarea greselilor .

Nu se foloseste recompensarea diferentiata.

Nu se respecta principiile de recompensare. Recompensa trebuie oferita imdeiat dupa un comportament, trebuie sa fie pe masura efortului depus, nu trebuie sa o primeasca decat atunci cand manifesta comportamentul tintit.

La inceputul terapiei recompensa trebuie folosita dupa fiecare raspuns, insa in timp trebuie oferita cu o frecventa mai mica si se face trecerea catre folosirea tokenilor.

Nu se diminueaza treptat promptul (ideal este sa se foloseasca intotdeauna cel mai putin intruziv prompt) .

Se folosesc doar cateva recompensa - lipsa de creativitate in alegerea recompensei. Pentru a nu se ajunge la saturatie, recompensele trebuie sa fie cat mai variate.

Lipsa programarii generalizarii. Scopul final al terapiei este, ca in cele din urma, copilul s invete sa raspunda la SD-uri in mediul natural.

Necaptarea si directionarea eficienta a atentiei copilului inainte de prezentarea unei instructiuni. Folosirea unui timp prea lung la inceputul unui sitting pentru captarea atentiei copilului, astfel incat copilul se va baza pe acest lucru.

Se asteapta pasiv alaturarea copilului inainte de prezenarea unui SD.

Acceptarea raspunsurilor multiple din partea copilului.

Asteptarea mai mult de 3-5 secunde dupa un non-raspuns inainte de oferirea consecintei.

Promptarea raspunsului intarziat in locul inchiderii trial-ului si promptarea trial-ului urmator.

Raportul disproporionat dintre esecuri si succese.

Prelungirea inutila a sitting-ului si pierderea atentiei copilului sau reducerea motivatiei pentru raspunsuri clare, rapide.

Lipsa criteriilor clare de raspuns.

Promptarea dupa consecinta in locul promptarii simultane sau imediate dup prezentarea SD-ului.

Terapeutul prompteaza involuntar copilul ii ofera prompt vizual, de pozitionare a itemilor pe masa, sau creaza un pattern in modalitatea de rotire a itemilor.

Neintroducerea itemilor sau programelor noi cand copilul le-a masterat pe cele curente.

Prea multi itemi /programe curente.

Intre activitati copilul este lasat sa faca ce vrea, in aceste momente aparand autostimularile sau alte comportamente neadecvate. Timpului liber (de joaca) al copilului trebuie structurat pentru a nu exista o discrepanta mare intre sitting si timp liber.

Se lucreaza intr-un mod rigid (mecanic). Instructiunile trebuie sa fie clare, scurte si la obiect, insa modalitatea de lucru trebuie sa fie amuzanta pentru copil. In timp, invatarea in sine trebuie ridicata la valoarea de recompensa.