GP 081_2003

download GP 081_2003

of 32

Transcript of GP 081_2003

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    1/32

    GHID PRIVIND PROIECTAREA SI EXECUTIA REZERVOARELORMICI DIN ELEMENTE PREFABRICATE IN ZONELE RURALE

    Indicativ GP 08 ! 0"

    Cuprins

    # PREVEDERI GENERALE# SOLUTII CONSTRUCTIVE# MATERIALE# INSTALA$II# INDICATII PRIVIND PROIECTAREA# INDICATII PRIVIND EXECUTIA# TEHNOLOGII DE PRECOMPRIMARE A REZERVOARELOR# CONTROLUL CALITATII SI RECEPTIONAREA LUCRARILOR# ANEXA % Li&ta &tanda'd()*'+ n*',ativ()*' -i in&t'.c/i.ni)*' n vi1*a'(+ n )(12t.'2 c.

    3'(4(nt.) c*d

    5 PREVEDERI GENERALE

    Rezervoarele mici, n nelesul prezentului Ghid, sunt construcii destinate nmagazinrii apei, custructura din elemente prefabricate din beton armat sau beton precomprimat, cu capaciti depn la 5. mc.

    55 D*,(nii d( a3)ica'(

    Ghidul de refer la rezervoarele pentru nmagazinarea apei potabile sau industriale neagresive,situate n zone seismice avnd coeficientul de intensitate seismic !s, cuprins ntre ," # ,$pentru zona a %%&a climatic, avnd temperatura de e'ploatare care nu dep(e(te $" oC.

    )rezentul Ghid are ca obiect stabilirea unor reguli care se vor aplica la proiectarea, e'ecuia (ie'ploatarea rezervoarelor mici e'ecutate din elemente prefabricate n zonele rurale.

    )revederile din prezentul Ghid se adaug la cele cuprinse n standardele (i prescripiile tehnicecomplementare menionate n *ne'a +. n cazul n care unele prevederi specifice difer se voraplica prevederile prezentului Ghid.

    )roiectarea (i e'ecuia rezervoarelor se recomand s se fac de proiectani cu e'perien (iverificatori atestai pentru e'igenele lucrrilor de proiectare n acest domeniu care pot asiguranivelul de tehnicitate (i calitatea reclamat de acest tip de lucrri.

    n proiectele de e'ecuie vor fi adaptate prevederile prezentului ghid prin Caietele de sarcini (i-i(ele tehnologice privind tehnologia de e'ecuie (i regulile de e'ploatare a rezervorului.

    cerin important pentru proiectarea (i e'ecutarea rezervoarelor mici n condiii de calitatesuperioar, este gsirea (i aplicarea acelor soluii tehnologice care asigur realizarea acestui gende lucrri n condiiile rurale din ara noastr.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    2/32

    565 C)a&i7ica'(a '(4('v*a'()*'

    Rezervoarele mici pentru apa potabil cu capaciti de pn la 5. mc se pot e'ecuta nvariante simple de 5, +., $.5, 5. mc, sau cuplate $5, $+., $$.5, $5.mc.

    /up destinaia rezervoarelor putem distinge0

    & rezervoare pentru ap potabil

    & rezervoare pentru ap industrial

    & cuve (i bazine din cadrul staiilor de tratare a apei

    & cuve (i bazine din cadrul staiilor de epurare a apelor uzate

    /up poziia lor fa de sol deosebim urmtoarele tipuri de rezervoare mici0

    & de suprafa

    & semingropate

    & ngropate

    /up forma n plan0

    & dreptunghiular

    & poligonal

    & circular

    /up modul de acoperire rezervoarele pot fi0

    & descoperite

    & acoperite

    /in punctul de vedere al tehnologiei de e'ecuie a elementelor prefabricate pentru rezervoaremici se deosebesc0

    & cu elemente din beton armat

    & cu elemente din beton precomprimat

    *legerea formei (i a dimensiunilor rezervorului se va face innd seama de o serie de factoriprintre care0

    & flu'ul tehnologic pe care&l deserve(te

    & amplasarea rezervorului 1suprafaa disponibil n plan2

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    3/32

    & modul de lucru static

    & tehnologia de e'ecuie (i e'ploatare

    & economicitatea soluiei

    3endina este ca pentru o capacitate dat, form s fie astfel aleas.

    nct s necesite un consum minim de material de construcie. -orma optim n plan pentru a seasigura un consum minim de material (i pentru optimizarea strii de eforturi interioare este ceacircular. n a4utorul acestei afirmaii, un calcul comparativ arat c pentru un volum , la o

    nlime 6 (i o suprafa de baz rezultat 7, lungimea perimetral a rezervorului este de8,5"'7+9$pentru forma circular, :'7+9$pentru forma ptrat (i ; :'7+9$pentru formadreptunghiular.

    n cele mai multe cazuri nlimea rezervorului este dictat de considerente de ordin funcional.)entru rezervoarele de ap potabil nlimea variaz ntre $&< m, pentru a se evita variaii maride presiune n circuitul de alimentare cu ap.

    Rezervoarele de capacitate mic folosite pentru nmagazinarea apei se pot realiza din elementeprefabricate asamblate prin precomprimare astfel0

    & cu fascicule pozate n tecile montate naintea betonrii elementelor prefabricate

    & prin precomprimare e'terioar0

    & prin nf(urare cu srm 7=)

    & cu toroane pozate la e'terior pe perete

    & cu armtur gresat, realizat din dou s&au mai multe toroane fi'ate n mantale de protecie1realizat din mase plastice2, pozat la e'terior pe perete

    7e consider c pentru capaciti de peste 5 mc rezervoarele precomprimate sunt mai ieftinefa de cele din beton armat.

    5"5 N*/i.ni -i t(',in*)*1ii &3(ci7ic(

    +.Ancoraj# pies metalic sau din beton armat n care se fi'eaz armtura postntins peelementul de construcii dup pretensionare

    $.Armtur nepretensionat pasiv# armtur nepretensionat cu rol preponderent constructiv,n elementele din beton precomprimat

    8.Armtur nepretensionat complementar# armtur de tip )C dispus pe aceia(i direcie cuarmtura pretensionat (i particip mpreun cu aceasta la realizarea solicitrii capabile, avndtotodat un rol important n satisfacerea condiiilor de verificare la fisurare (i deformaii

    :.Armtur pretensionat# armtur de nalt rezisten cu a4utorul creia se realizeazprecomprimarea elementelor (i structurilor n construcii. /up momentul realizrii operaiei detensionare se deosebesc dou tipuri de armtur pretensionat0

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    4/32

    & prentins

    & postntins

    5.Armtur prentins# armtura care se tensioneaz 1de culei pe standuri sau cofra4eautoportante2, nainte de turnarea betonului. *rmtura prentins se nglobeaz n betonul turnat,

    iar prin ntrire se asigur conlucrarea cu acesta prin aderen

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    5/32

    & posibilitatea realizrii unui beton cu grad de impermeabilitate redus permite renunarea latencuielile interioare

    & se elimin cofra4ele pentru turnarea pereilor

    & se scurteaz considerabil durata de e'ecuie a rezervorului

    Ba punerea n oper (i pentru tratarea ulterioar a betonului se vor respecta prevederile specificedin Codul de practic D +$&?? @*ne'a +A.

    $.5. /intre dificultile legate de prefabricarea rezervoarelor cea mai important este realizareaconstructiv a zonelor de mbinare dintre elementele prefabricate ale peretelui, precum (i dintreradier (i perete, astfel ca ele s asigure o etan(eitate perfect.

    Cele mai utilizate soluii constructive pentru rezervoarele de nmagazinarea apei sunt constituitedin dou tipuri de construcii care alctuiesc mpreun un ansamblu funcional compus din0

    & rezervorul propriu&zis

    & casa vanelor, construcia care adposte(te zona de capt a conductelor (i instalaiilor (i facelegtura ntre rezervor (i reeaua de instalaii e'terioare

    Casa vanelor poate fi de tip independent 1fig. +2 sau n cazul a dou rezervoare cuplate, poate fisituat ntre acestea, 1soluie constructiv cel mai des ntlnit la rezervoarele mici2. Cuvarezervorului se separ de casa vanelor cu rosturi etan(e.

    655 St'.ct.'a '(4('v*a'()*'

    7tructura rezervoarelor pentru nmagazinarea apei este alctuit n general din urmtoarelesubansamble0

    $.8&>"(i C +

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    6/32

    $.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    7/32

    'ist o gam foarte variat de soluii tehnice de e'ecuie a elementelor de perei a rezervoarelorprecum (i soluii de amplasare a nervurilor 1fig. 5, fig. 2.

    )eretele de beton precomprimat este solicitat n principal la compresiune, un mod de lucrufavorabil superior, innd seama de cerinele severe privind impermeabilitatea (i limitarea fisurrii.ventualele zone ntinse sunt reduse (i bine controlate.

    @topA

    "5 MATERIALE

    "55 B(t*n.)

    )roiectantul stabile(te clasa (i gradul de impermeabilitate a betonului, recomand tipul (i doza4ulminim de ciment folosit pentru e'ecutarea elementelor rezervorului.

    Compoziia betonului se va definitiva pe baza ncercrilor preliminare efectuate n conformitate cuprevederile din ECodul de practic pentru e'ecutarea lucrrilor din beton, beton armat (i betonprecomprimatF, indicativ D +$&?? (i din ECodul de practic pentru e'ecuia elementelorprefabricate din beton armat (i beton precomprimatF indicativ D +8&$$.

    =etonul proaspt folosit va avea la punerea n lucrare clasa de consisten 38 cu tasarea > mmpentru fundaii, 3893: cu tasarea +$ mm pentru celelalte elemente structurale. onolitizrile sevor e'ecuta cu un beton avnd clasa de consisten la punerea n lucrare 3:935 cu tasarea +5mm.

    alorile ma'ime ale raportului *9C pentru realizarea condiiei de impermeabilitate sunt celeprevzute n %nstruciuni tehnice pentru proiectarea (i e'ecutarea recipienilor din beton armat (ibeton precomprimat pentru lichide ) >8&>" @*ne'a +A.

    3abelul +

    Gradul de impermeabilitate Raportul *9C ma'im

    ,

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    8/32

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    9/32

    Clasa betonului min. =c 8 1C$9$52

    ; +$

    & grad impermeabilitate min.

    & raport *9C ma'.,:5

    & doza4 minim de ciment 1!g9m82 pentru agregate ... +< mm ... 8+ mm

    5:55

    Clasa betonului min. =c 8 1C$5982)entru punerea n oper (i la tratarea betonului se vor respecta prevederile speciale din Codul depractic D +$&?? .

    "565 Ci,(nt.)

    *legerea tipului de ciment se va face de proiectant n funcie de clasa betonului impus1proiectat2, condiiile de impermeabilitate (i de procedeul tehnologic adoptat la e'ecutarearezervorului conform cu prevederile codului D +$&?? (i D.. +8&$$.

    Bivrarea, transportul (i depozitarea cimentului se va face conform prevederilor din 7R 8""&?5, 7R+5, 73*7

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    10/32

    a. coninutul de parte levigabil se limiteaz la ma'imum $H pentru nisip (i ,5H pentru pietri(

    b. argila buci se limiteaz la ma'imum +H pentru nisip iar pentru pietri( nu se admite

    c. dimensiunea ma'im a granulelor 1/ma'2 se alege n funcie de grosimea 1=2 a elementuluiconform tabelului 8

    d. se interzice folosirea agregatelor calcaroase n cazul n care lichidul stocat prezintagresivitate acid fa de beton

    e. sorturile de agregate vor fi 0 &8, 8&>J >&+< (i +8 (i 73*7 +>??&"".

    *rmtura pretensionat se va e'ecuta n conformitate cu prevederile din 7pecificaia 3ehnic 73?&+??< (i din ECodul de practic pentru e'ecutarea lucrrilor din beton, beton armat (i

    precomprimatF indicativ D +$&??.

    nlocuirea oelului prevzut n proiect cu un altul se poate face numai cu aprobarea proiectantuluisau e'pertului chiar dac nlocuitorul prezint caracteristici superioare.

    *rmtura de pretensionare din import 1toroane gresate etc.2 se va folosi numai cu aprobareaproiectantului pe baza unui agrement tehnic, conf. G*3 $58 1B)3B2.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    11/32

    elurile utilizate pentru confecionarea armturilor pretensionate sunt oeluri de nalt rezisten,care pot fi clasificate dup tehnologia de fabricaie astfel0

    & srme din oel patentat la rece, netede 7=) + (i 7=) %%, sau amprentate 7=)* % (i 7=)* %% conf.73*7 :

    & toroane gresate nvelite, una dou sau mai multe n mantale din materiale plastice

    Ba rezervoarele din beton armat, armarea elementelor prefabricate (i a radierului se recomand ase face cu bare din oel periodic )C 5$ sau )C ?&":E*p pentru mortare (i betoaneF. 7e interzice utilizarea apei de mare sau a apelor mineralepentru prepararea betoanelor.

    "5:5 C*7'a>()(

    8.>.+. Cofra4ele tiparele (i susinerile se vor e'ecuta pe baza detaliilor de e'ecuie ntocmite deproiectant n conformitate cu prevederile 73*7 >>$+&?.

    Cofra4ele (i tiparele trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii specifice0

    & s asigure realizarea elementelor la forma (i dimensiunile prevzute n proiect

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    12/32

    & s permit o fi'are sigur (i n conformitate cu proiectul a pieselor nglobate

    & s permit o compactare corespunztoare a betonului n zonele de ancorare a armturiiprecomprimate

    & s permit scurtarea elastic a betonului la precomprimare (i intrarea n lucru a greutii proprii

    8.>.$.C*7'a>()( 3(nt'. ()(,(nt( 3'(7a;'icat( din ;(t*n 3'(c*,3'i,at

    'ecuia elementelor prefabricate de perete se face de preferin n tehnologia de stand atuncicnd sunt precomprimare longitudinal pct. $.". 1fig. 52 .

    atriele pentru realizarea conve'itii se recomand s se fac din beton mozaicat conform cuprocedeul de precomprimare adoptat, sau din r(ini epo'idice, dar la un pre de cost mult mairidicat. Bateralele se recomand a fi e'ecutate din metal 1tabl striat2 pentru a se putea respectatoleranele dimensionale (i pentru a se asigura o suprafa rugoas n zonele de monolitizare.

    nainte de montare elementele prefabricate de perete se vor verifica vizual pentru depistareaeventualelor fisuri, (tirbituri sau rupturi. 3otodat se vor verifica (i dimensiunile geometrice aleelementelor.

    "585 P'*t(c/ia antic*'*&iv2

    )rotecia anticorosiv a rezervoarelor se va aplica n funcie de agresivitatea mediului, nconformitate cu prevederile din normativul C $+&?:.

    )rotecia armturilor precomprimate se face n modul urmtor0

    - protecia toroanelor1negresate2 (i a srmelor nf(urate la e'teriorul rezervorului, se face cu unstrat de mortar torcretat, de :,5 cm grosime aplicat n trei straturi, dispus la e'teriorul rezervoruluipe ntreaga suprafa0

    primul strat de + cm grosime se va e'ecuta din mortar fin pentru amorsare 1ciment (inisip &+ mm n pri egale2

    al doilea strat aplicat dup :5 min. de $+,5 cm grosime, cu nisip &$ mm 1&8 mm2

    al treilea strat de $, cm cu nisip &8 mm aplicat la un interval de 8&5 min. de la celprecedent

    /up cca. < ore de la terminarea torcretrii se recomand udarea suprafeei e'terioare arezervorului (i meninerea n stare umed timp de > zile. 3orcretarea se face cu rezervorul plin cuap.

    - fasciculele nglobaten perei se prote4eaz prin in4ectarea tecilor cu past de ciment, iar

    ancora4ele se nglobeaz n beton

    - toroanele gresatenu au nevoie de o protecie special

    @topA

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    13/32

    :.+. Ba proiectarea instalaiilor se va ine seama de prevederile proiectului privind destinaiarezervorului (i de reglementrile tehnice n vigoare, corelate cu urmtoarele0

    & se vor respecta parametrii tehnologici (i funcionali ai rezervorului

    & la traversarea p@ereilor rezervorului cu conducte se vor prevedea piese speciale de trecere

    1presetupe2 etan(e (i reglabile cu posibiliti de intervenie din e'terior. )iesele de trecere se vormonta n cofra4 naintea betonrii

    & la proiectare se va avea n vedere ca poziionarea presetupelor s se fac astfel nctstrngerea lor s se fac de la e'teriorul rezervorului

    & la rezervoarele precomprimate se interzice traversarea pereilor cu conducte

    :.$. %nstalaiile hidraulice la rezervoarele fundate pe pmnturi sensibile la umezire se vor realizan conformitate cu prevederile normativului ) >&?$, astfel nct s se poat verifica pierderile deap.

    :.8. 7e va prevedea izolarea termic a conductelor la care este pericolul ca apa s stagneze (is nghee.

    :.:. Conductele (i piesele de trecere e'puse mediilor agresive se vor e'ecuta din materialerezistente la coroziune sau se vor prote4a corespunztor.

    :.5. )iesele de fi'are a conductelor (i instalaiilor nu vor strpunge pereii prefabricai, ele vor fifi'ate n beton la turnare.

    :.&>?, anormativului ) >&?$.

    Grosimea minim a plcii radierului rezervorului va fi de $ cm, dar ea se stabile(te prin calcul nfuncie de solicitri, de clasa (i gradul de impermeabilitate a betonului (i de presiunea e'ercitatde lichidul nmagazinat.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    14/32

    7e va evita amplasarea pe versani cu pante abrupte, pe terenuri instabile, sensibile la alunecare(i umezire, pe terenuri contractile, pe terenuri cu compresibilitate mare, pe terenuri cu nivel ridicatal apei subterane sau care prezint agresivitate fa de beton. Du este permis fundarea directpe nisipuri lichefiabile.

    7e recomand fundarea direct a recipienilor pe terenuri omogene, cu caracteristici fizico #

    mecanice corespunztoare presiunii efective pe teren.

    n cazul fundrii pe terenuri cu caracteristici fizico # mecanice slabe, n funcie de naturaterenului, se va recurge la msuri specifice de mbuntire a terenului0 prin compactareasuprafeei de fundare (i realizarea unei perne de repartiie din balast compactat, penetrat nteren.

    n toate cazurile, se vor lua msuri de amena4are specifice 1pante, rigole, (anuri2, care s asigurecorelarea (i evacuarea apelor pluviale, pe durata e'ecutrii construciei, precum (i dup darea ne'ploatare a recipientului. 7e vor lua msuri de amena4are speciale 1drenuri, puuri deepuizmente2 dup caz, pentru coborrea nivelului hidrostatic al apei subterane pe duratae'ecutrii lucrrii, eventual (i dup aceea.

    =565 A)(1('(a 7*',(i -i di,(n&i.ni)*' '(4('v*'.).i

    Ba alegerea formei rezervorului trebuie s se in seama de o serie de factori printre care0

    & flu'ul tehnologic pe care l deserve(te

    & suprafaa n plan disponibil pentru amplasare

    & proprieti structurale, starea de eforturi

    & tehnologia de e'ecuie (i nu n ultimul rnd preul de cost

    Criteriul de economicitate este condiionat de minimizarea suprafeei peretelui recipientului (i deoptimizarea strii de eforturi din perete. /in acest punct de vedere se recomand forma n plancircular. /ac, totu(i, din motive de alt natur 1funcional, tehnologic, amplasare etc.2 seadopt forma dreptunghiular, se recomand ca raportul laturilor s fie ct mai aproape de +,forma ideal din acest punct de vedere fiind cea ptrat, care asigur limitarea efectelor detorsiune general sub aciunea seismic.

    Ba alegerea soluiei prefabricate a pereilor rezervoarelor paralelipipedice 1dac o asemeneasoluie se impune2 este obligatorie prevederea urmtoarelor msuri0

    & zonele de col (i de legturi 1rosturi verticale2 se vor e'ecuta n soluie monolit

    & dimensionarea (i alctuirea rostuirilor se va face avnd la baz verificri e'perimentaleconcludente

    nlimea rezervoruluieste dictat n primul rnd de considerente de ordin funcional. *stfelpentru rezervoarele de ap potabil nlimea se va alege ntre $ m (i < m 1pn la ++ m n cazurie'cepionale2. /in punct de vedere al strii de eforturi (i asigurarea etan(eitii se recomand sse adopte nlimi ale peretelui ct mai reduse. =ineneles, n limitele cerinelor funcionale (i aterenului pus la dispoziie.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    15/32

    imensiunile n planale rezervoarelor se limiteaz din condiii de deformaie (i fisurare. *stfel,pentru rezervoarele cilindrice din beton armat monolit, se recomand ca diametrul s nu fie maimare de $5&8 m. Ba rezervoare cilindrice cu perei prefabricai precum (i la rezervoareleprecomprimate radial, diametrele se pot alege pn la

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    16/32

    *legerea tipului de izolaie hidrofug se va face de proiectant innd seama de calitilematerialelor, agresivitatea natural (i industrial a terenului nclinarea elementului pe care seaplic izolaia (i de condiiile de e'ploatare a rezervorului.

    Ba e'ecuie se va asigura continuitatea pe vertical (i orizontal a hidroizolaiei att la perei ct(i la conductele care traverseaz peretele p@rin racordri corespunztoare.

    5.8.8. Etan-(itat(a

    tan(eitatea este una dintre cerinele de baz ale funcionrii normale a rezervoarelor. etan(eizare corect asigur pentru rezervoare un volum perfect nchis fr scurgeri necontrolate .

    n cazul rezervoarelor pentru nmagazinarea apei etan(eizarea pereilor se poate realiza prin maimulte procedee0

    & realizarea unui beton de clasa =c 8 1c $5982 cu permeabilitate redus, gradul de

    impermeabilitate

    & limitarea deschiderii fisurilor la ,+ mm pe feele n contact cu apa. Ba structurile precomprimatefisurarea este practic ine'istent

    & tencuieli impermeabile care se aplic n 8&< straturi succesive la interiorul rezervorului, iar lasfr(it se aplic un strat subire de finisa4 din glet de ciment

    & pelicule hidroizolante care asigur impermeabilitatea (i rezistena chimic, sunt straturi deizolaie elastic, aplicate de obicei peste un strat din mortar de ciment 1de $&8 cm aplicat printorcretare2, sub form de0

    a. vopsele pe baz de clor cauciuc

    b. r(ini epo'idice

    c. mase de (paclu pe baz de polimeri din r(ini perclorvinilice sau epo'idice, simple sau armatecu esturi din fibre de sticl

    d. placa4e cu faian sau gresie

    e. izolaii cu folii de plumb, )C (i latele, fi'ate pe pereii de beton

    n cazurile n care se nmagazineaz ape uzate cu efect corosiv asupra betonului, pe faainterioar a peretelui rezervorului se aplic o protecie anticorosiv.

    5.:. P'(v(d('i 3'ivind a)c2t.i'(a c*n&t'.ctiv2

    *lctuirea constructiv a rezervoarelor trebuie s asigure preluarea n bune condiii a solicitrilorcare apar n timpul e'ecuiei (i e'ploatrii rezervorului, n condiii de etan(eitate.

    Grosimea pereilor e'teriori se stabile(te prin calcul, dar nu va putea fi mai mic de0

    & +5 cm pentru pereii din elemente prefabricate cu nlimea h K : m

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    17/32

    & +> cm pentru pereii din elemente prefabricate cu nlimea h K < m

    & +? cm pentru pereii din elemente prefabricate cu nlimea h K < m

    Ba alctuirea rezervoarelor din beton armat, monolite sau prefabricate, respectiv cu radier monolit(i cu suprastructura prefabricat, apare ca necesar prevederea unor rosturi, care pot fi de mai

    multe tipuri0

    & rosturi de contracie, de lucru, sau de tasare, prevzute n radier

    & rosturi verticale n perei, respectiv rosturi de mbinare a prefabricatelor de perete

    & rosturi orizontale, de legtur ntre perete # fundaie 1radier2

    ngro(area elementelor prefabricate de perete, spre zona rostului de mbinare vertical, va fi deminim $ cm.

    *lctuirea rosturilor permanente trebuie s asigure etan(eitatea rezervorului, n concordan cu

    ipotezele de calcul (i compatibilitate cu deformaiile elementelor, att n timpul e'ecutrii lucrrii,ct (i pe durata e'ploatrii. Ba alegerea materialului de etan(are se va ine seama de naturalichidului nmagazinat.

    5.:.+. A)c2t.i'(a '*&t.'i)*' d( c*nt'ac/i( n 'adi('

    Rosturi de contracie n radier se prevd la recipienii cu diametrul sau diagonala mai mare de $5m, distanele dintre rosturi depinznd de mrimea contraciei, de procentul de armare, de tipul deizolaie etc. /in punct de vedere constructiv, sunt similare cu rosturile de lucru, precum (i curosturile de tasare care despart pri ale fundaiei ce pot avea tasri diferite 1de e'. fundaiapereilor (i placa de radier2 fiind solicitate diferit (i avnd rigiditi diferite. /in punct de vedereconstructiv, se pot alctui n dou moduri 0 fr sau cu membran de etan(eizare.

    Rosturi fr membran se vor prevedea numai n cazul recipienilor de foarte mic capacitate1pn la $ mc2. 7e pot adapta soluii ca n fig. ".

    n cazurile curente, se recomand adoptarea unor rosturi cu membran 1fig. "d,e,f,g2. *cestea sevor alctui prin ntreruperea plcii radierului pe o lime de $&8 cm, umplerea golului creat cumateriale moi (i interpunerea unei membrane etan(e, deformabile, care se ncastreaz n celedou cmpuri vecine. Ba suprafaa sa interioar, rostul se va nchide cu un dop de mortar deciment sau chit, la alegerea cruia se ine seama de natura lichidului coninut.

    embrana de etan(eizare poate fi realizat din oel, aram, cauciuc sau material plastic. 7erecomand utilizarea profilului de )C plastifiat, livrat sub form de benzi, a cror nndire nlung se face prin sudur 1C. +

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    18/32

    *cestea apar sub forma unor rosturi de dilataie la pereii rezervoarelor monolite, de mic nlime(i cu dimensiunile mari n plan, respectiv sub forma unor rosturi de mbinare la rezervoareleprefabricate.

    Rosturile de dilataie pot fi concepute (i e'ecutate cu sau fr membran de etan(eizare 1fig. ?2.7e recomand utilizarea celor cu membran.

    Rosturile de mbinare dintre prefabricate se vor concepe n funcie de sistemul constructivadoptat pentru perete. /e cele mai multe ori, se utilizeaz rosturi armate avnd limi ntre +&8cm, cu o profilare (i tratare corespunztoare a feelor spre rost ale prefabricatelor.

    Ba anumite sisteme constructive, la care, de pild, asamblarea se face prin inele precomprimate,se pot adopta rosturi mici, ne armate. n acest caz, o foarte mare gri4 trebuie acordat profilriifeelor spre rost ale prefabricatelor. /e asemenea, se recomand s se realizeze o ngustare arostului dinspre interior spre e'terior, pentru a crea efectul de dop sub aciunea presiunii apei dininterior.

    =etonul de monolitizare va avea clasa cel puin egal cu cea a prefabricatelor (i se va prepara cuagregate mici 1pn la > mm, la rosturi mici2 (i ciment cu ntrire rapid.

    =etonul sau mortarul folosit la monolitizarea rosturilor poate fi preparat cu adaosuri plastifiante,cu adaosuri care mpiedic contracia, precum (i cu cimenturi e'pansive. 7e recomandbetonarea rosturilor mari prin torcretare n straturi succesive, e'ecutat din interior, fiind cofratnumai suprafaa e'terioar a rostului.

    5.:.8. A)c2t.i'(a '*&t.'i)*' )a )(12t.'2 3('(t( ! 'adi('

    *lctuirea rostului de la baza peretelui trebuie s corespund sistemului constructiv (i schemeistatice adoptate pentru perete (i s asigure etan(eitatea recipientului.

    mbinarea perete # radier poate s constituie reazem simplu 1respectiv reazem cu deplasare

    limitat2, articulaie sau ncastrare.

    Realizarea de reazeme simple 1fig. +2 se recomand la rezervoarele precomprimate. *cesteapermit deplasri laterale limitate prin interpunerea unui strat de lunecare care se poate realiza dinmateriale bituminoase, chituri plastice, cauciuc sau neopren. 7e recomand folosirea ultimelordou soluii. )entru etan(eizarea rosturilor create se poate utiliza0 mastic de bitum cumicroazbest, bitum cauciucat, chituri pe baz de r(ini acrilice (i epo'idice, mortar de ciment,mortare speciale armate cu fibre. Rostul dinspre interior se etan(eizeaz nainte, iar cel e'terior,dup precomprimarea radial a peretelui.

    Reazemele articulare se realizeaz n mod asemntor celor simplu rezemate 1 fig. ++2, cudiferena c se prevede suplimentar o armtur de articulaie, capabil s preia fora orizontal.Realizarea articulaiei prin precomprimare vertical este o soluie recomandat n zone cu

    activitate seismic intens sau relativ intens 1*, =, C (i /2. Begtura peretelui cu radierul sepoate realiza si sub forma unei ncastrri 1fig. +$2, att la rezervoarele monolite, ct (i la celeprefabricate. n cazul soluiei monolite adncimea de ncastrare se adopt n funcie de nlimeaperetelui & apro'imativ 69+ # dar nu mai puin de 85 cm

    n zonele seismice de calcul * (i = se recomand ca legtura pereilor cu radierul (i cu plan(eulde acoperi( s fie o legtur de continuitate monolit, sau realizat prin monolitizare, pentru areduce pericolul de alunecare pe fundaie (i respectiv de deplasare lateral a plan(eului.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    19/32

    -ig. +8

    -ig. +:

    =5=5 Ca)c.).) -i di,(n&i*na'(a '(4('v*a'()*'

    5.5.+. Ac/i.ni5 G'.32'i d( ac/i.ni

    Calculul strii de eforturi (i deformaii a structurilor de rezervoare din beton armat, verificareasiguranei structurale la diferite stri limit, se face lund n considerare toate aciunile (icombinaiile cele mai defavorabile, practic posibile, ale acestora. *ciunile posibile sunturmtoarele0 greutatea proprie a rezervorului (i a elementelor constitutive ale structurii, presiunealichidului din rezervor, greutatea (i mpingerea pmntului, suprapresiunile verticale dee'ploatare, presiunea apei subterane, efectul temperaturii, contracia (i curgerea lent abetonului, aciunile climatice0 zpad (i vnt, precomprimarea 1n cazul rezervoarelorprecomprimate2, aciunile seismice.

    ncrcrile gravitaionale se determin n conformitate cu prevederile 73*7 +++9+&>" 1*ne'a+2.

    )resiunea lichidului este direct proporional cu adncimea coloanei de lichid (i cu greutateaspecific a acestuia .

    )resiunea dat de pmnt se poate evalua n conformitate cu teoria mpingerii pmnturilor, a luiCoulomb. mpingerea astfel calculat trebuie suplimentat cu o suprasarcin uniform distribuitde minimum 8 daD9mp, respectiv minimum 5 daD9mp n caz de suprafa circulabil.

    /ac nivelul ma'im al apei subterane este peste nivelul radierului 1rezervorul Est n apF2,trebuie evaluat subpresiunea care acioneaz de 4os n sus pe fundul rezervorului (i, deasemenea, trebuie luat n considerare (i presiunea apei freatice pe peretele rezervorului,corespunztor nivelului apei.

    ariaia de temperatur acioneaz, n general, doar asupra rezervoarelor supraterane. fectultemperaturii, dac este cazul, se evalueaz sub dou aspecte0

    a2 t & variata de temperatur uniform a peretelui 1variaia temperaturii a'ei mediane a pereteluica urmare, n principal, a variaiei temperaturii e'terioare, odat cu timpul20

    t K 1tiM te2 9 $J

    b2 t & variaia de temperatur neuniform, adic diferena de temperatur dintre cele dou fee,interioar (i e'terioar, a rezervorului0

    t K ti& te

    alorile de calcul ale temperaturii e'terioare se consider conform 73*7 +++9$&?. )entrudeterminarea variaiei de temperatur pe grosimea peretelui (i a straturilor termoizolante ceformeaz structura de ansamblu a peretelui, valorile conductivitilor termice ale materialelor (icele ale coeficienilor de transfer termic prin convecie pe suprafaa interioar (i e'terioar se iauconform 73*7 $98&"?.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    20/32

    *ciunea datorat contraciei (i curgerii lente se poate evalua conform 73*7 +++9&?.

    ncrcrile date de zpad (i vnt se determin n conformitate cu prevederile 73*7 +++9$&?.

    ncrcrile seismice se evalueaz conform )+&?$. 7e recomand ncadrarea recipienilor n

    clasa de importan %%%. *ciunile seismice care trebuie luate n considerare sunt urmtoarele0

    a2 fora de inerie generat de oscilaiile masei structurii (i o parte din masa lichidului 1masa deimpuls2, ce oscileaz n faza cu structura rezervorului

    b2 presiunea hidrodinamic generat de oscilaiile fluidului nmagazinat, compus din doucomponente0 presiunea hidrodinamic de impuls (i presiunea hidrodinamic de convecie 1fig. +5(i fig. +> E*ciuni n construcii (i gruparea aciunilor pentru construcii civile (i industrialeF.

    n cazul recipienilor, gruprile fundamentale (i speciale se constituie pentru dou situaii debaz0

    %. rezervorul gol! acionat "in e#terior "e mpingerea pmntului1cu eventuale suprapresiuniverticale (i presiunea hidrostatic a pnzei freatice2 (i fora de precomprimare n faza final & incazul rezervorului ngropat sau semingropat (i rezervorul gol! acionat "e fora "e

    precomprimare n faza iniial& n cazul tuturor rezervoarelor indiferent de poziia lor fa denivelul terenului

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    21/32

    %%. rezervorul plin, acionat de presiunea lichidului din interior n cazul rezervoarelor din betonarmat, respectiv rezervorul plin acionat de presiunea lichidului (i fora de precomprimare n fazafinal, dac rezervorul este precomprimat

    5.5.$. Ca)c.).) &t2'ii d( (7*'t.'i -i d(7*',a/ii

    )entru rezervoarele din beton armat (i beton precomprimat starea de eforturi (i deformaii se vadetermina n domeniul elastic.

    Calculul se face n funcie de forma (i alctuirea constructiv adoptat utiliznd metode numericesau analitice, modelnd n mod adecvat conlucrarea dintre elementele structurii. )entrurezervoarele cilindrice obi(nuite, calculul se face n teoria plcilor curbe subiri.

    5.5.8. Ca)c.)( d( v('i7ica'( -i di,(n&i*na'(

    5.5.8.+. $erificarea %i "imensionarea pereilor recipienilor

    erificarea (i dimensionarea pereilor recipienilor se va face la starea limit de rezisten (i la

    starea limit de deschidere a fisurilor.Calculele de verificare (i dimensionare a structurii recipienilor se vor conduce n conformitate cuprevederile 73*7 ++9&? ECalculul (i alctuirea elementelor structurale din beton, beton armat(i beton precomprimatF.

    Ba verificarea la starea limit de rezisten a rezervoarelor cilindrice prefabricate, se recomandadoptarea unui coeficient al condiiilor de lucru m K ,?.

    Ba recipienii din beton armat, deschiderea fisurilor se recomand s se limiteze la ,+ mm.

    Recipienii din beton precomprimat se recomand s fie ncadrai n clasa % de verificare lafisurare.

    )entru elementele prefabricate ale rezervoarelor precomprimate, verificarea la fisurare se poateface conform clase a %%&a de verificare la fisurare.

    7e recomand ca efortul unitar de control p!n armtura pretensionat s nu dep(easc Rp&rezistena de calcul a oelului utilizat.

    5.5.8.$. $erificarea la stabilitate local %i global a recipienilor

    a2 7tabilitatea local a peretelui cilindric se va verifica la rezervoarele precomprimate n ipotezarezervorului gol acionat de forele de precomprimare. Ba aceast aciune se adaug, n grupareaspecial, presiunea dinamic a pmntului, pentru rezervoarele ngropate. Condiia de verificare

    se poate scrie0

    +,$inelar, efectivI inelar, critic

    unde efortul unitar critic se poate calcula cu relaia0

    inelar, criticK ,

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    22/32

    unde0

    & beste modulul de elasticitate a betonului

    & hpeste grosimea peretelui

    & 6 este nlimea peretelui

    & R este raza suprafeei mediane a cilindrului.

    b2 7e impune, de asemenea, verificarea stabilitii globale la alunecare (i rsturnare arezervorului n timpul aciunii seismice.

    erificarea stabilitii globale la alunecare se face cu relaia0

    +,$N1)iM )c2 I fNG

    unde0

    & )ieste componenta orizontal a rezultantei presiunilor hidrodinamice impulsive

    & )ceste componenta orizontal a rezultantei presiunilor convective,

    & f este coeficientul de frecare beton teren 1+, ... ,8 funcie de natura terenului2

    & G este suma ncrcrilor gravitaionale inclusiv greutatea apei (i a pmntului care particip lastabilitatea ansamblului

    erificarea stabilitii globale la rsturnare se face cu relaia0

    rasturnareK +,$N@1)iNhi M )cNhc2 M r,radierA I stabilitate

    unde0

    - rsturnareeste momentul global de rsturnare

    & )i (i )c& sunt rezultantele presiunilor dinamice orizontale impulsive (i, respectiv, convective

    & hi (i hc& sunt nlimile la care acioneaz rezultantele )i (i )c1fig. 5."2

    - r,radier & este momentul de rsturnare datorat presiunilor hidrodinamice verticale care acioneaz

    pe radier

    - stabilitate# momentul de stabilitate asigurat de ncrcrile gravitaionale

    c2 erificarea stabilitii la plutire se impune n cazul rezervoarelor ngropate sau semingropate,cu nivelul apei subterane peste nivelul radierului. Condiia este ca greutatea rezervorului gol sfie mai mare dect suna presiunilor hidrostatice care acioneaz pe fundul rezervorului 1fig. +>2.

    +,$NpsN*rI Ggol

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    23/32

    unde0

    & pseste subpresiunea hidraulic

    & *reste aria suprafeei radierului

    & Ggoleste greutatea total a rezervorului gol

    d2 )entru gruparea special de aciuni se impune verificarea presiunilor pe teren n regim dinamiccu urmtoarea relaie 0

    pt,dinamicI +,:5Npt,static

    /etaliile (i condiiile tehnice care trebuiesc specificate n proiectul de e'ecuie sau n caietele desarcini n cazul rezervoarelor cu elemente prefabricate sunt specificate n Codul de practic D+$&?? (i D +8&$ 1*ne'a +2.

    @topA

    5 INDICATII PRIVIND EXECUTIA

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    24/32

    oC.

    nainte de montarea elementelor prefabricate de perete se vor verifica vizual n vederea depistriieventualelor fisuri, (tirbituri sau rupturi. 3otodat se vor verifica (i dimensiunile geometrice (irespectarea abaterilor prevzute n proiect.

    Cofra4ele (i tiparele utilizate la realizarea elementelor prefabricate de beton se vor e'ecuta pebaza unui proiect cu detalii de e'ecuie, ntocmit de unitatea care a ntocmit proiectul.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    25/32

    3abelul :

    Dr. crt. 3itlul abaterii admise fa de proiect *baterea limit admis

    +*baterea limit de la circularitate la rezervoarele cilindrice se msoar fa delungimea razei0

    & / O $ m P

    & / I $ m P

    unde K diametrul rezervorului

    P $ mm

    P /9+

    $ *baterea limit de la grosimea peretelui P 5 mm

    8 *baterea limit la nclinarea fa de vertical a suprafeei (i muchiilor pereilor 8 mm9m dar nu mai multde +5 mm

    : *baterea limit la montarea ancora4elor fasciculelor P " mm

    5 *baterea limit la limea feei de rezemare a ancora4elor fasciculelor P " mm

    *baterea limit la limea rosturilor verticale M $ mm,& 5 mm

    " /ecalarea ma'im, a feelor e'terioare a elementelor prefabricate, n dreptulrosturilor

    + mm

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    26/32

    Dot0 n cazul rezervoarelor precomprimate prin nf(urare valorile abaterilor limit admise vor ficorelate cu caracteristicile instalaiei de nf(urare.

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    27/32

    )retensionarea fasciculelor se e'ecut pe inele orizontale complete. Ln inel este constituit dindou sau mai multe segmente pentru a reduce pierderile de tensiune din frecare. )entruuniformizarea pierderilor de tensiune datorat frecrii, inelele din fasciculele tensionate succesivse vor ancora decalat n nervuri alturate.

    n funcie de capacitatea (i diametrul rezervorului se stabile(te (i numrul segmentelor de

    fascicul care formeaz un inel, :,< sau ". tensionarea se va face cu prese de acela(i tip montatela capetele segmentelor. Ba pretensionarea armturilor se vor respecta toate prevederile dinECodul de practic pentru e'ecutarea lucrrilor din beton, beton armat (i precomprimatF, indicativD +$&??.

    :565 P'(c*,3'i,a'(a '(4('v*a'()*' c. t*'*an( 3*4at( )a (?t('i*'.) 3('(t().i

    peraia de precomprimare a rezervoarelor cu toroane gresate sau nu, dispuse la e'teriorulperetelui prezint urmtoarele avanta4e0

    & operaia de precomprimare este simpl, rapid (i mult mai comod datorit gabaritului (igreutii mult mai mici a preselor monofilare de +$ & $ !D capacitate, cu care se faceprecomprimarea

    & procedeul se poate aplica att la rezervoarele cu perete prefabricat ct (i la cele cu peretemonolit

    & armtura e'ecutat din toroane se pozeaz mult mai u(or la e'terior, pe peretele rezervorului

    & armtura se ancoreaz cu bloca4e n nervuri metalice, speciale, care se monteaz prin sudurpe plci metalice nglobate n betonul elementelor prefabricate la turnare. )rocedeul a fostadaptat la noi n ar pentru rezervoare de capaciti cuprinse ntre 5 # 5 mc.

    )oziionarea toroanelor nainte de tensionare se face pe ni(te supori metalici care urmresc cadistana dintre toroane s fie cea prescris n proiect.

    )retensionarea unui toron se va e'ecuta n mod obligatoriu concomitent cu prese montate laambele capete, avnd gri4 ca treptele de ncrcare s fie egale pentru ambele prese, pentru aavea n final alungiri egale.

    )retensionarea unui inel complet alctuit din dou sau mai multe segmente se va e'ecutasimultan cu un numr de prese egal cu dublul segmentelor. )resele se fi'eaz cap n cap, ctedou pe o nervur.

    Ba tensionarea toroanelor se vor respecta toate prevederile din ECodul de practic pentrue'ecutarea lucrrilor din beton, beton armat (i precomprimatF, indicativ D +$&?? 1*ne'a +2.

    surarea forei de tensionare se face cu doze electromecanice de compresiune sau cumanometre care msoar presiunea fluidului din instalaiile de precomprimare.

    :5"5 P'(c*,3'i,a'(a 'adia)2const n realizarea a $&8 inele din beton armat dispuse penlimea peretelui la structurile din prefabricate cu simpl (i dubl curbur.

    n interiorul inelelor sunt pozate la turnare teci din )C n care se introduce armtura deprecomprimare realizat din fascicule de 7=).

    @topA

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    28/32

    85 CONTROLUL CALITATII SI RECEPTIONAREA LUCRARILOR

    ".+. C*nt'*).) ca)it2/ii ).c'2'i)*' d( (?(c./i(

    erificarea aparaturii de control a forei de precomprimare, se va face de etrologie ca organabilitat pentru verificarea aparaturii de msur (i control, precum (i de personalul ingineresc careconduce lucrarea, cu respectarea prevederilor din D +$&?? la nceperea fiecrei lucrri.

    Controlul calitii lucrrilor se face pe parcursul e'ecuiei, pentru fiecare categorie de lucrri nparte (i separat pe rezervor n ansamblu. /atele culese n timpul controalelor se vor nregistra nordine cronologic ntr&un registru care se ata(eaz la Cartea 3ehnic a construciei.

    erificarea se face n conformitate cu prevederile prescripiilor n vigoare pentru diferite categoriide lucrri. erificarea etan(eitii rezervorului se face nainte (i dup aplicarea stratului deprotecie.

    ".$. V('i7ica'(a (tan-(it2/ii '(4('v*'.).ise face prin proba de umplere cu ap, conformprevederilor 73*7 :+

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    29/32

    - $erificarea finalse face dup aplicarea tencuielilor (i a straturilor de protecie. )roba final deetan(eitate a rezervorului se face prin umplere cu ap (i se consider satisfctoare dac nuapar pete de ap la e'terior

    ".8. E?3)*ata'(a+ nt'(/in('(a -i v('i7ica'(a '(4('v*a'()*'se va face periodic n conformitatecu prevederile proiectului sau a caietului de sarcini de e'ploatare (i ntreinere elaborat de

    ntreprinderea de e'ploatare.

    Ba apariia unor defecte ntreprinderea de e'ploatare va sesiza proiectantul sau un institut decercetare pentru analizarea cauzelor (i elaborarea unor soluii de remediere.

    n cazul unor deteriorri grave care afecteaz structura de rezisten, stabilitatea (i durabilitatearezervoarelor, este necesar e'pertizarea tehnic (i ntocmirea proiectului de intervenie.

    3oate datele privind comportarea n e'ploatare a rezervoarelor, defeciunile sesizate (i msurilede intervenie luate se vor consemna ntr&un registru ata(at la cartea tehnic a construciei.

    @topA

    ANEXA

    Li&ta &tanda'd()*'+ n*',ativ()*' -i in&t'.c/i.ni)*' n vi1*a'(+ n )(12t.'2 c.3'(4(nt.) c*d

    Standa'd(

    $$>9+&"< Cimenturi. ncercri fizice. %ndicaii generale, pregtirea probelor (i prepararea pastei

    $$>&$0+??: Cimenturi. ncercri fizice. /eterminarea fineii de mcinare prin cernere pe proba de

    $$>98&"< Cimenturi. ncercri fizice. /eterminarea constantei de volum

    $$>9:&"< Cimenturi. ncercri fizice. /eterminarea timpului de priz

    $$>95&"< Cimenturi. ncercri fizice. /eterminarea cldurii de hidratare

    $$>9

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    30/32

    :8"9$&?+ )roduse de oel pentru armarea betonului. 7rm rotund trefilat

    :8"98&"? )roduse de oel pentru armarea betonului. )lase sudate

    >?&": *pa pentru betoane (i mortare

    +$>5&"" ncercri pe betoane. ncercri pe betonul ntrit. /eterminarea rezistenelor mecanice

    +< *gregate naturale grele pentru betoane (i mortare cu liani minerali

    +>??&"" Construcii de beton, beton armat (i beton precomprimat. 3ipul (i frecvena verificrilolucrrilor de construcii

    $8559+&"5 Construcii civile, industriale (i agrozootehnice. Bucrri de hidroizolaii n construcii. C

    $8559$&"> Construcii civile, industriale (i agrozootehnice. 6idroizolaii din materiale bituminoaseproiectare (i e'ecuie

    $85598&"> Construcii civile, industriale (i agrozootehnice. 6idroizolaii din materiale bituminoaseproiectare (i e'ecuie

    $>:5&? 3eren de fundare. Lrmrirea tasrilor construciilor prin metode topografice

    88:?9$&"8 =etoane de ciment. )rescripii pentru stabilirea agresivitii apei fat de betoanele con

    85+?&>< ncercri pe betoane. erificarea impermeabilitii la ap

    :+

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    31/32

    ? %nstruciuni tehnice pentru folosirea cimenturilor n construcii

    C $+&"5 Dormativ pentru e'ecutarea lucrrilor din beton precomprimat

    C $?&"5 Dormativ privind mbuntirea terenurilor de fundare slabe prin procedee mecanice

    C 5" %nstruciuni tehnice pentru aplicarea prin torcretare a mortarelor (i betoanelor

    D +$&?? Cod de practic pentru e'ecutarea lucrrilor din beton, beton armat (i beton precomp

    C +:?&"> %nstruciuni tehnice privind procedeele de remediere a defectelor pentru elementele d

  • 8/13/2019 GP 081_2003

    32/32

    C + %nstruciuni tehnice pentru protecia elementelor din beton armat (i beton precomprim

    C $&?$ Dormativ privind proiectarea (i e'ecutarea construciilor fundate pe pmnturi sensibi

    ) +&?$ Dormativ pentru proiectarea antiseismic a construciilor de locuine, social # culturale

    ) ++"&"8 Dorme tehnice de proiectare (i realizare a construciilor, privind protecia la aciunea f

    ) +8&"" Dorme metodologice privind urmrirea comportrii construciilor, inclusiv supravegher

    ) >+8&? %nstruciuni tehnice departamentale pentru e'ecutarea (i controlul betoanelor folosite

    ) >8&>" %nstruciunile tehnice pentru proiectarea (i e'ecutarea recipienilor din beton armat (i

    D +8&$ Cod de practic pentru e'ecuia elementelor prefabricate din beton, beton armat (i be

    @topA