Google Documents

download Google Documents

of 42

 • date post

  10-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  203
 • download

  0

Embed Size (px)

description

documente google

Transcript of Google Documents

Introducere n Google Docs

Conexiunea permanent a utilizatorului la Internet a devenit foarte rspndit, astfel nct acum aproape toate resursele necesare se pot plasa n Internet i partaja, uneori chiar ntre utilizatori complet independeni unii de alii: software (programele) i datele/informaiile sunt aduse din Internet pe calculatorul utilizatorului la cerere (on demand), ca i cum ar fi vorba de utiliti banale. O astfel de aplicaie care permite partajarea resurselor i colaborare n timp real cu ali utilizatori este Google Docs. Google Docs este o aplicaie gratuit, bazat pe Web, care permite utilizatorilor s creeze documente, foi de calcul tabelar, prezentri, precum i desene, diagrame i nu n ultimul rnd, formulare. Google Docs este versiunea "software as a service" a unei suite de birou. Majoritatea serviciilor de document-sharing necesit taxe de utilizare, n timp ce Google Docs este gratuit. Popularitatea sa n rndul ntreprinderilor i altor instituii este n cretere, ca urmare a caracteristicilor mbuntite i a accesibilitii. Avantajele utilizrii acestei suite sunt numeroase: Ofer utilizatorilor posibilitatea de a crea i edita documente att online, ct i offline Obineirea unui feedback rapid de la mai multe persoane - simultan i asincron mbin caracteristicile a trei servicii des utilizate: Writely (Word), Spreadsheets (Excel) i Presentation (Power Point) Procesul de scriere este complet vizibil - inclusiv reviziile Analiz rapid i organizare a datelor Permite importarea de fiiere Salvarea avantajoas a documentelor create ncrcarea i descrcarea documentelor n diferite formate Cerine de sistem Pentru a putea utiliza Google Docs, este nevoie de un browser i un cont Google. O dat activat contul, serviciile Google Docs pot fi accesate, att timp ct exist conexiune la internet. Google Docs folosete un instrument numit Google Gears pentru a oferi acces offline, adic permite utilizatorului s-l foloseasc i atunci cnd nu este conectat la Internet. Din pcate, suportul offline impune cteva limitri care i scad mult din utilitate.

1

List de browsere i sisteme de operare care accept Google Docs (,,X" nseamn c Google Docs funcioneaz cu respectiva combinaie). Windows XP/NT Google Chrome Safari 3 Internet Explorer 6 Internet Explorer 7 Internet Explorer 8 Firefox 2.0 Firefox 3.0 X X X X X X Windows Vista X X X X X X X Linux (Ubuntu) MAC OSX 10.4 + Mac OSX 10.3.9 i versiuni anterioare

X X

X X

X

Indiferent de tipul de browser, trebuie s fie activate att cookie-urile, ct i JavaScript. Limitele de dimensiune Spaiul de stocare i numrul de utilizatori care pot folosi un anumit cont sunt limitate. Documente: fiecare document poate avea o dimensiune maxim de 500 KO, la care se adaug o dimensiune maxim de 2 MO pentru fiecare imagine ncorporat, pentru a putea fi convertit n format Google Docs. Foi de calcul: fiecare foaie de calcul poate conine maximum 256 de coloane, 200.000 de celule sau 100 de file, indiferent care limit este atins mai nti, pentru a putea fi convertit n format Google Docs. Nu exist limit pentru rnduri. Prezentri: fiierele n format .ppt i .pps pot avea o dimensiune maxim de 10 MO sau 200 de slide-uri pentru a putea fi convertite n format Google Docs; fiierele ncrcate pe web pot avea o dimensiune maxim de 2 MO. Fiiere stocate: fiierele stocate, dar care nu sunt convertite n format Google Docs, pot avea o dimensiune maxim de 250 MO fiecare. Deoarece Google Docs efectueaz salvarea ntr-o locaie de stocare online securizat, se pot crea documente, foi de calcul i prezentri fr s trebuiasc s fie salvate pe hard diskul personal. De asemenea, se pot accesa documentele de pe orice computer. n cazul deteriorrii unui hard disk local, nu se va pierde coninutul salvat.

2

Google DocumentsIat cteva dintre utilitile oferite de Google Documents: ncrcarea i convertirea documentelor Word, OpenOffice, RTF, HTML, fiierelor text (.txt), Open Office (.odt) i fiierelor StarOffice Writer (.sxw) (sau crearea documentelor de la zero). Formatarea cu uurin a documentelor, verificarea ortografiei etc.

Lansarea unor invitaii ctre alte persoane, s modifice sau s vizualizeze documentele personale, prin e-mail. Vizualizarea istoricului versiunilor documentelor i revenirea la orice versiune.

Descrcarea documentelor pe desktop n format Word, OpenOffice, RTF, PDF,

HTML sau zip. Trimiterea documentelor prin e-mail ca ataamente.

Salvarea periodic a coninutului unui document (la un interval de timp prestabilit de utilizator (de ex. 5 minute), editorul salveaz automat pe server textul care se editeaz, fr nicio intervenie a utilizatorului) Vitez de lucru extrem de mare

Noiuni de baz n Google Documents Obiectivele acestui ndrumar sunt: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Crearea unui cont de Google Crearea unui nou document Salvarea unui document nou Redenumirea unui nou document ncrcarea unui document existent Editarea de baz Colaborarea i partajarea unui document Adugarea comentariilor la un document Publicarea unui document Copierea unui document Printarea unui document

3

Lecia 1: Crearea unui cont Google Pentru a utiliza Google Docs, va trebui s v nregistrai pentru un cont Google. Dac avei deja unul, prin Gmail, atunci putei folosi aceleai date de conectare pentru a accesa Google Docs. Avei posibilitatea s utilizai, de asemenea, Gmail i funcia Calendar n cadrul Google. n caz contrar, putei s v nscriei doar pentru un cont Google cu o adres de e-mail de alegere i o parol (acest tip de cont nu prevede utilizarea de Gmail.) Reinei c, dei este posibil a vizualiza un document, foi de calcul sau prezentri fr un Cont Google (printr-o invitaie), va trebui s creai un cont Google pentru a edita documente, foi de calcul sau o prezentare, i pentru a continua accesarea Google Docs. Activitatea de sign-up cu Google Accesai link-ul http://docs.google.com. Dac nu avei un cont Google, n imaginea urmtoare putei urmri cum s v nscriei.

Dac avei deja un cont Google, tastai adresa de e-mail i parola pentru a v loga. n caz contrar, facei click pe butonul Create an account now pentru a v nregistra la Google. Completai toate cmpurile din formular, citii seciunea Termenii de furnizare a serviciilor i facei click pe I Accept. Create my account, ca n imaginea de mai jos. Pentru a verifica adresa de e-mail pe care ai furnizat-o pentru a crea un cont nou, trebuie s apsai click pe link-ul pe care Google Docs vi-l trimite n e-mailul de confirmare.

4

Dup logare, suntei gata s ncepei crearea, partajarea i colaborarea pe documente. Ecranul Google Docs are un meniu de navigare simplu, ce cuprinde opiuni de vizualizare a documentelor pe categorii (documente deinute de utilizator, documente deschise de utilizator sau partajate cu utilizatorul, articole dup tip fiiere, documente, prezentri, tabele de calcul, desene - directoare personale, directoare partajate de ali utilizatori) i o bar de unelte, ce conine butoane cu opiuni de partajare, tergere, redenumire, export, descrcare a fiierelor salvate pe contul de Google Docs .a. 5

Lecia 2: Crearea unui document nou Acum, dup ce ai creat un cont Google i suntei capabili de a accesa Google Docs , putei ncepe crearea sau adugarea de documente la contul dumneavoastr. n aceast lecie vei nva cum s creai un document nou, s-l salvai, i s-l redenumii. Vei nva, de asemenea, cum s ncrcai un document existent. Activitatea 1 Crearea unui nou document Facei click pe Create new din bara de meniu i selectai tipul de fiier pe care dorii s l creai. n acest sens, se folosete opiunea Document.

6

Google Docs va deschide o fereastr nou, care v va permite s creai un document Word procesat. Ecranul Document are mai multe componente, ale cror denumiri le gsii n figura de mai jos i seamn ca principiu cu ecranul MS Word.

1 2 3 5 4

1- Bara de meniuri conine meniul principal al aplicaiei Google Document. 2- Bara de unelte standard i formatare a textului conine o serie de butoane care v pot ajuta s executai mai rapid unele proceduri i de asemenea, este folosit pentru formatri ale caracterelor selectate sau ale paragrafului curent. Ea poate fi folosit numai cu ajutorul mouse-ului. 3- Rigla v arat marginile documentului, alinierile i locul unde va sri cursorul dac apsai tasta Tab. 4- Zona de lucru conine documentul editat de dumneavoastr. 5- Bara de derulare o putei folosi pentru a v deplasa n cadrul documentului mai repede, cu ajutorul mouse-uluiDe reinut este faptul c atunci cnd v poziionai cu mouse-ul pe un buton, fr a-l apsa, pe ecran se va afia funcia butonului respectiv. Activitatea 2: Salvarea i redenumirea unui document nou Cu scopul de a salva documentul dvs., trebuie doar s facei click pe butonul Save now din colul din dreapta sus al ferestrei sau putei utiliza aceeai opiune din meniul File.

sau 7

Dac dorii s redenumii fiierul, putei merge la File din bara de meniu i alegei opiunea Rename.

Scriei numele documentului nou i facei click pe OK.

8

Activitatea 3: ncrcarea unui document Pentru a ncrca un document existent, se utilizeaz opiunea Upload din meniul File sau din meniul de navigare Google Docs.

sau

Apoi se va deschide o nou fereastr, n care va trebui s apsai click pe opiunea Select files to upload pentru a selecta documentul pe care dorii s-l ncrcai.

9

Se va deschide o alt fereastr, pentru a gsi documentul n locaia specificat pe computer. Dup acest pas, se apas click pe butonul Start upload.

Fiierul ar trebui s apar acum n fereastra principal. Tot aici putei vizualiza i spaiul de stocare utilizat.

10

La fel se poate proceda pentru a ncrca mai multe documente. Pentru a v ntoarce n meniul principal Google Docs, apsai click pe link-ul Back to Google Docs. Lecia 3: Editarea de baz a documentelor La fel ca n Microsoft Word avei posibilitatea s copiai, s utilizai stiluri precum bol