Ghidul Studentului Economist 2013

60

description

Revista oferă studenților din ASE informatii utile cu privire la mediul universitar şi promovează ideea de studenție activă, punand accentul pe voluntariat.

Transcript of Ghidul Studentului Economist 2013

Page 1: Ghidul Studentului Economist 2013
Page 2: Ghidul Studentului Economist 2013
Page 3: Ghidul Studentului Economist 2013

3 3

Page 4: Ghidul Studentului Economist 2013

Editorial

Project Manager

Assistant Project Manager

Adina Stroe

Andreea Badea

„Pentru mine, Ghidul Studentului Economist este mai mult decât o revistă de început de studenție. E ghidul pe care îl ai mereu alături; cu el în mână descoperi noul sens al vieții tale, viața de student. Îl văd ca pe o provocare pentru noi toți de a spune DA oportunităților. Este o provocare la o studenție activă, în care experimentăm și învățăm, în care facem lucrurile care ne plac, pentru viitor. Și acesta este doar începutul.”

„Toți am fost la început, toți am avut un moment în care totul era nou, necunoscut, dar cu care ne-am acomodat. Cred că fiecare are nevoie prima dată de cineva care să îl îndrume, să-l sfătuiască pentru a trece mai ușor prin acel necunoscut. Tocmai de aceea este conceput acest ghid, pentru a veni în ajutorul celor care vor să știe, să cunoască, vor să fie informați.”

Andreea BadeaMirela Budu

Paula CocoveicăDana Coșman

Irina DițuCezara Găină

Andra NalbaruCrina Olteanu

Flavius PavelAlexandra Richiteanu

Adina StroeBianca Ștefan

Adriana Toader

Project Manageri:Adina Stroe - [email protected] Badea - [email protected]ședinte ASER:Alexandru Fotia - [email protected]ă redacție:București, sector 1, Str. Frumoasă, nr. 31, et. 3, sala 43

Echipa

Contact

MulțumiriBogdan Grigore

(foto copertă)Daniel Amariei

Sorin BrîndușescuOvidiu Condurache

Alexandra CordeaAndreea Georgescu Laura Gherna Alexandru MăxineanuCătălin Mihai SanduRoxana Voicu

4 4

Page 5: Ghidul Studentului Economist 2013

Clipeşte cu folosde Mirela Budu, REI, anul II

Anii de liceu au trecut pe nerăsuflate şi te-ai trezit într-o dimineaţă în care nu mai trebuie să porţi uniformă de licean pentru impresia de prima zi. Acum te găseşti dichisit studenţeşte, într-un amfiteatru grandios, dintr-o clădire rece care îţi ţipă o promisiune. Vei descoperi imediat că studenţia este cu atât mai preţioasă cu cât vei reuşi să valorifici cât mai multe experienţe. De peste tot.

Pentru proaspatul student tendinţa este de a-şi amplifica dorinţa de libertate, ceea ce s-ar identifica la 18-19 ani cu independenţa financiară. Va fi greu să îţi găseşti un job care să îţi asigure deopotrivă un nivel de trai decent, dar şi flexibilitate suficientă pentru a putea ţine pasul cu toate cursurile, seminariile şi pregătirea aferentă. În termeni reali, un job încă din primul an atrage cu sine o responsabilitate imensă, dincolo de fişa postului. Studentul îşi va construi un program din care va tăia din timpul alocat cursurilor sau chiar din timpul său. Aşadar, dacă nu eşti ajuns „la colţ”, nevoit să faci un compromis, decizia de a-ţi căuta de lucru se poate dovedi a nu fi cea mai înţeleaptă.

Ai multe alternative. Prima zi în Academia de Studii Economice va însemna pentru tine deschidere. Dacă nu ai plecat din oraşul natal cu gândul să petreaci 24 din 24, te-ai putea orienta spre înscrierea într-un ONG studenţesc. Aici te vei bucura de o experienţă de învăţare unică, îţi vei face mulţi prieteni şi vei obţine satisfacţia realizării de proiecte din care vei învăţa mult şi te vei pregăti pentru viitorul tău strălucit. Multe din asociaţiile studenţeşti sunt structurate

pe departamente similare celor din companii şi te poţi bucura de o experienţă completă care îţi va aduce ulterior un plus de valoare. În felul acesta nu vei reuşi să câştigi bani, însă vei investi în tine.

Dacă vei lua decizia să mai aştepţi un an pentru a te hotărî asupra ONG-ului din care ţi-ai dori să faci parte, află că te poţi bucura de o experienţă de neuitat şi fără această apartenenţă. Trebuie doar să vrei mai mult de la tine şi să te implici. Există o multitudine de proiecte la care asociaţiile lucrează pentru a veni în sprijinul studenţilor pasionaţi de antreprenoriat, diplomaţie, jurnalism economic, investiţii, IT, contabilitate, finanţe sau al celor care investesc în dezvoltarea personală, oferindu-le oportunitatea de a se înscrie la sesiuni de traininguri şi ateliere.

Astfel, fără să te limitezi doar la ceea ce îţi livrează facultatea ca informaţie, vei putea să acumulezi experienţe practice care vor pune bazele carierei tale. Important pentru anul întâi este să nu lași timpul să treacă și să te implici în activități care să îți valorifice potențialul.

Nu uita! Orice vei face, anii studenției

se duc. Prețuiește clipa!

5 5

Page 6: Ghidul Studentului Economist 2013

Bun venit în lumea studentiei!

de Alexandru Fotia, REI, anul IIIPreședinte ASER

Ely PetricioaiaVicepreședinte ASER, Coordonator Managementul ProiectelorMai mult decât a fi un manager bun, aici învățăm ce înseamnă să inspiri oameni, să-i dezvolți, să le oferi încredere, învățăm ce înseamnă să fii un lider. Iar proiectele ASER prind viață tocmai prin energia, entuziasmul și pasiunea cu care le coordonăm.

,

Dragă cititorule,

Acum 2 ani, la 1 octombrie, când eram un boboc entuziast al Facultății de Relații Economice Internaționale, cu aspirații către o viitoare carieră în diplomație, am răsfoit curios revista pe care o ai și tu în mână acum. Atunci am aflat despre proiectul „Clubul Studenților Diplomați” și am început să descopăr lumea ASERistă.

Acesta a fost impulsul care m-a ambiționat să devin membru al Asociației Studenților Economiști din România. Datorită experiențelor trăite, mi-am dat seama că ASER e mediul prietenos în care mă pot dezvolta atât pe plan profesional, cât și personal. Am învățat ce înseamnă să lucrezi într-o echipă, să pui pasiune în lucrurile pe care le faci și mai presus de toate să ai alături oameni care să lupte pentru același vis. ASER creează contextul în care poți să experimentezi și să pui în practică noțiunile teoretice pe care le dobândești la facultate. Suntem o asociație de studenți proactivi, care doresc să se autodepășească prin toate lucrurile pe care le realizează, dorind să clădească o lume care excelează prin pasiunea și implicarea tinerilor de succes.

Construiește-ți studenția astfel încât, peste ani, să fii mândru de lucrurile pe care le-ai realizat!

Board Executiv 2013 - 2014

6 6

Page 7: Ghidul Studentului Economist 2013

Silvia PantalacheVicepreședinte ASER, Manager Resurse UmaneDepartamentul de HR este cel care după recrutare, are grijă de traseul de învațare al fiecărui om în parte, fiind atent la nevoile tuturor. Tot aici, învățăm cum să motivăm oamenii și cum să menținem întotdeauna zâmbetul pe buze, organizând teambuildinguri, petreceri și diverse ieșiri.

Larisa OprescuVicepreședinte ASER, Manager Fundraising

Echipa de Fundraising are grijă ca proiectele noastre să aibă fondurile necesare implementării. Suntem cei care pe parcursul anului îşi fac curaj, merg la întâlniri cu manageri de top şi încheie parteneriate de succes cu cele mai mari companii. Aici vei găsi întotdeauna fundraiseri puşi pe fapte mari!

Ioana MărgineanuVicepreședinte ASER, Manager Administrativ și FinanciarManagement-ul banilor este mult mai important decât numărul lor! Motto-ul ce surprinde și subliniază în câteva cuvinte activitatea departamentului Administrativ-Financiar. Ne aliniem frumos cu celelalte departamente și creștem ASER-ul prin realizarea unor bugete minuțioase, prin alegerea locațiilor potrivite și prin scrierea proiectelor de exchange.

Ioana Lupu Vicepreședinte ASER, Manager Marketing

Noi, cei din Departamentul de Marketing al ASERului, ne distrăm învățând cum să creăm concepte de promovare deștepte și imagini care să spună cât 1000 de cuvinte. Tot noi avem Campania 10 pentru Sesiune cu care te vom înveseli când cursurile vor părea că nu se mai termină. Dar nu-ți spun mai mult pentru că restul e...magie.

Alexandra TrandafirVicepreședinte ASER, Manager Dezvoltare OrganizaționalăVoluntari cu experiență, seniorii ASER nu se culcă pe-o ureche după un an în care au învățat să analizeze, să gândească strategic, să ia decizii și să-și seteze obiective mărețe. În cadrul acestui departament, ei au șansa să-și pună amprenta asupra dezvoltării ASER prin îmbunătățirea unor procese, prin inovație în proiecte și departamente.

7 7

Page 8: Ghidul Studentului Economist 2013

Proiectele ASERConferințele ASER - Project Manager Cătălina MateiPrintr-o serie de conferințe, studenții din ASE vor intra în contact cu oamenii care iau deciziile de angajare în companii, oferindu-le informații relevante pentru cariera lor. Proiectul este, însă, mai mult decât atât. Este o comunitate a studenților care vor să aibă un job corespunzător nevoilor lor și care sunt hotărâți să investească în dezvoltarea lor profesională.

Cultură, rafinament, distincții, călători. Totul poate fi rezumat într-un singur cuvânt - diplomație. Proiectul este un pas către un mediu aparte, un mediu în care poți cunoaște personalități diplomatice și unde ai, totodată, oportunitatea de a întâlni tineri pasionați de o viitoare carieră de diplomat. CSDiști azi, diplomați de succes mâine!

Dream Big! - Project Manager Andreea NăgârduDream Big este proiectul care te încurajează să îți transformi pasiunea într-o viitoare carieră și să afli mai multe despre leadershipul personal și importanța acestuia în viața ta. Îți oferă posibilitatea de a învăța din experiențele de viață ale unor personalități de succes, atât prin trainingurile și workshopurile oferite, cât și prin perioada de mentorat.

Akademics - Project Manager Andra GateaTu ştii ce vrei să faci după terminarea facultăţii? Ştii care este locul cel mai potrivit pentru tine? Dacă nu ai încă un răspuns la această întrebare, proiectul „Akademics” este pentru tine! Acesta te va ajuta să te descoperi, să îţi conştientizezi punctele tari şi îţi va pune la dispoziție numeroase oportunităţi de dezvoltare pentru a te ghida în alegerea carierei potrivite.

Clubul Stundenților Diplomați - Project Manager Andreea Predan

8 8

Page 9: Ghidul Studentului Economist 2013

Changemakers - Project Manager Sorin BrîndușescuEști genul de persoană care nu se mulțumește cu pasivitatea celor din jur? Ești genul de persoană care pune mâna și face lucruri atunci când vede ceva ce nu-i convine? Atunci proiectul Changemakers e despre tine. Despre tine și despre cei care văd problemele din societate și acționează într-un mod creativ și inovativ pentru a le rezolva. Te invit să iei parte la schimbare!

Aserțiunea - Project Manager Laura GhernaAserțiunea este proiectul dedicat studenților care își doresc să facă parte din redacția unei publicații. Dacă ești curios să afli poveștile oamenilor din jur și vrei să înveți tehnici de redactare, poți avea șansa de a învăța ABC-ul jurnalismului narativ și a storytelling-ului direct de la reporteri consacrați, pentru ca mai apoi să scriem împreună revista Aserțiunea.

Bank to Basics - Project Manager Roxana VoicuProiect nou ASER, Bank to Basics își propune să aducă domeniul financiar-bancar în fața studenților economiști. Prin traininguri, workshopuri și activități specifice domeniului, anul acesta vom înțelege și vom învăța împreună cum se lucrează într-o bancă, vom vorbi cu oameni din domeniul bancar despre provocările pe care le întâmpină, dar și despre perspectivele de viitor la care au acces.

România 2020 - Project Manager Anca MitracheDupă cum spune și numele, acest proiect ne face să ne gândim la viitor. Fiecare din noi are o viziune mai bună asupra țării în care trăim, dar prea puțini luăm inițiativă. Anul acesta, noi împreună cu un grup de studenți adunați din toată țara vom da startul unui curent de dezvoltare a României pentru următorii ani. Gândește-te ce anume vrei să îmbunătățești la România, apoi fă primul pas alături de noi!

Marketing 3.0 - Project Manager Adina StroeProiectul reprezintă o invitație la inovație. Ești creativ și te interesează domeniul marketingului? Hai în echipa noastră! Vom învăța împreună, de la cele mai tari companii, ce înseamnă marketingul 3.0 și vom aplica cu propria minte ceea ce ne oferă acesta. Te așteptăm să experimentăm împreună!

Află mai multe despre proiectele ASER pe site-ul www.aser.ro și de pe pagina de Facebook www.facebook.com/ASERomania!

9 9

Page 10: Ghidul Studentului Economist 2013

10 10

Page 11: Ghidul Studentului Economist 2013

Era o zi de vară călduroasă, atât de călduroasă încât afară miroasea a asflat încins. Puteai să citești pe fețele oamenilor chinul prin care treceau când traversau încet, în turmă, intersecția din Romană. Eu eram printre ei, ducându-mă hotărâtă să mă înscriu la ASE. Eram cu câțiva colegi din liceu, deci nu simțeam pic de emoție sau frică având în vedere că tot drumul fusese presărat de glume. După ore de stat la coadă am plecat, cu același mers monoton, aceleași glumițe, în aceeași căldură, traversând încă o dată, în turmă.

Pe măsură ce se apropia facultatea, începeam să îmi fac filme. Credeam că nu o sa mă mențin la buget, că o să mă pierd veșnic prin coridoare și că drumul o să mă termine. Și așa, cu filme, m-a prins octombrie.

După nici două luni am descoperit că drumul până la facultate era ușor de suportat cu muzică în căști, că notele nu veneau chiar greu și că deja știam toate sălile. Era chiar comod să traversez zilnic, în turmă, intersecția din Romană. Ce am facut cu restul lunilor? Nici nu mai țin minte...

În anul doi m-am hotărât să intru într-o asociație. Dintre toate, cel mai pe sufletul meu fusese ASER. Încă din

momentul în care am aplicat, am simțit cum mă cuprinde frica. De data aceasta nu mai erau filme, erau emoții. Atunci, cineva mi-a spus: „știi că frica și entuziasmul au aceleași circuite neuronale?” Habar nu aveam. Însă atunci mi-am dat seama că nu conta ce simt, atâta timp cât simțeam ceva, în sfârșit.

Și așa am ajuns în ASER. Iar aici nu mai am unde să mă duc în altă parte decât în sus. Și partea bună este că nu mergi niciodată singur. Întotdeauna ai un om înaintea ta care te ghidează și un om în urma ta de care ești responsabil. Și așa îndraznești să construiești, să crezi, să fii culmea și să îți iasă. Lumea voluntariatului este presărată cu nopți albe în sediu, ședințe lungi, petreceri și mai lungi și proiecte faine.

Aici am învățat multe lucruri. Prima lecție a fost cum să evit să trec, monoton, prin intersecția de la Romană și cum să merg înainte, cu căștile în urechi, pe Strada Frumoasă, în sediul ASER, unde știu sigur că mă așteaptă mereu niște oameni faini.

Te așteptăm și pe tine, dragă cititorule, să ni te alături!

Poți intra în echipa noastră aplicând pe www.aser.ro sau la standul ASER din cladirea M. Eminescu, etajul 1.

Draga studentuleeconomist,de Silvia Pantalache, REI, anul III,Vicepreședinte ASER, Manager HR

)

11 11

Page 12: Ghidul Studentului Economist 2013

Ovidiu,omul de

La nouăsprezece ani, Ovidiu Condurache pleca din orașul Huși, județul Vaslui, pentru a-și lua în serios rolul de student la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FABBV) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din București.

A ajuns în capitală cu așteptări prea mari de la facultatea aleasă și cu o dorință și mai mare de a face voluntariat. A asistat la deschiderea anului universitar, apoi a mers la târgul ONGs-urilor din ASE. În fața clădirii Mihai Eminescu fiecare organizație studențească avea reprezentanții săi care vorbeau despre ce făcea fiecare. Împărțeau flyere și formulare de aplicare. „Am mers pe la toate standurile care erau acolo. La unele am stat mai mult, la altele mai puțin”, povestește Ovidiu. Asociația Studenților Economiști din România (ASER) a fost singurul ONG la care a aplicat, iar asta se datorează pasiunii cu care vorbeau cei de la stand. Primise de la aceștia flyerul și Ghidul Studentului Economist, dar „nu materialele au fost ceva în sine, ci felul cum mi-au vorbit”.

Primul an în ASER a fost pentru Ovidiu o perioadă în care a experimentat multe: a făcut parte din departamentul

de Resurse Umane și din departamentul Administrativ Financiar. A ales să facă parte din echipa de organizare a proiectului The SwITCh, care era la prima sa ediție, „pentru că nu știam nimic de tehnologii, de IT și mi se părea un proiect nou în care se vor vedea lucrurile pe care le fac”. Ovidiu a fost prezent la alegerea numelui proiectului, la construirea scopului acestuia, a făcut parte din prima echipă de recrutare a proiectului și a

HRde Laura Gherna, CSIE, anul II

12 12

Page 13: Ghidul Studentului Economist 2013

împărțit cu drag studenților sticker-ele cu mesaje amuzante ce-l promovau.

„A fost bine că a fost un proiect ce s-a desfășurat mai spre sfârșitul anului universitar, pentru că am avut activitate tot anul.” Odată cu timpul, Ovidiu a căpătat experiență în ceea ce privește recrutarea și selecția studenților care își doreau să participe la proiectele ASER. În primul an de voluntariat a avut ocazia să ajute la procesul de recrutare și selecție pentru trei dintre proiectele ASER.

„Mi-a plăcut partea de recrutare și selecție foarte mult. Mi-a plăcut mult când mergeam la training-uri în companii.„

În cadrul unui program intern de învățare organizat pentru membrii departamentului de HR aceștia au asistat la un training pe recrutare și selecție ținut de una dintre reprezentantele departamentului de HR de la Banca Românească, au vorbit despre management-ul talentelor și management-ul performanței cu două reprezentante de la RBS și despre comunicarea internă cu cei de la Pepsi Co. „Nu au fost așa multe training-uri, dar mie mi-au deschis ochii să văd lucrurile care se întâmplă. Nu pot spune că în primul an mi-am făcut o imagine clară asupra HR-ului, dar măcar am descoperit o dorință de a afla mai multe.”

La începutul primei sale veri studențești s-a dus la prezentarea Universității Alternative, un model de învățare dezvoltat de CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești). Acolo nu a găsit nici măcar o întrebare

pe care să le-o adreseze organizatorilor, pentru că deja știa ce fac cei de acolo, iar ei la rândul lor, îl cunoșteau pe Ovidiu, pentru că de multe ori venise la trainigurile lor.

Când a aplicat în CROS deja știa că vrea să învețe mai multe lucruri despre HR, pentru că simțea că i se potrivește, „dar nu știam dacă este cea mai bună cale și nu știam la ce aș fi bun pe HR, pentru că este destul de vag spus că vreau să fac HR.”

Foarte importantă pentru Ovidiu a fost autonomia în învățare de care a avut parte în CROS. A putut astfel să își stabilească obiective pe care să le atingă în acest domeniu, printre care procesul de recrutare și selecție, Learning & Development și Comp & Ben. Știa că Universitatea Alternativă este locul unde poate învăța multe lucruri pe care să le poată aplica mai departe în organizația studențească din care face parte, mai ales că în anul al II-lea de facultate Ovidiu devenise coordonatorul diviziei de recrutare și selecție și Project Manager ASER Invest, proiect ce se adresa studenților pasionați de investiții.

Acum Ovidiu este anul III la FABBV, iar vara aceasta a făcut parte din echipa de recrutare a unui proiect Vodafone, alături de alți patru recruiteri și încă trei juniori, colegi cu Ovidiu în CROS.

În doar doi ani de voluntariat, Ovidiu a căpătat experiența necesară unui job în HR, chiar dacă nu a urmat o facultate de specialitate. A reușit „să învețe” meseria asta din mers, și-a mărit zona de confort și a învățat lucruri noi despre el. Acum vede lucrurile macroscopic, a învățat să își pună singur întrebări, să analizeze beneficiile pe care și le poate lua de la o activitate, și în același timp a învățat cum să îi ajute pe cei din jur.

13 13

Page 14: Ghidul Studentului Economist 2013

Oamenii din ONG-uri CRESC frumos

de Mirela Budu, REI, anul II

A lua decizia de a deveni parte dintr-un întreg, de a cărui fructuoasă dezvoltare să fii direct răspunzător, presupune o mare responsabilitate. Pentru cei mai mulți dintre studenți este aproape imposibil să conștientizeze importanța acestei apartenențe din faza incipientă.

În seara în care am completat formularul de aplicație pentru ASER nu mă gândeam de ce îmi doresc cu adevărat să fac voluntariat. Devenise în mare parte rutină, după ce timp de 3 ani, în liceu, participasem la activităţile fundației „Inimă de copil“ și reușisem, alături de o colegă, să punem bazele unui proiect în colaborare cu cei de la Crucea Roșie Română, care să vină în sprijinul copiilor din orfelinatele gălățene.

Nu mi-a plăcut niciodată să îmi irosesc timpul, de aceea pe tot parcursul liceului m-am implicat în cât mai multe activități extrașcoalare. Am început prin a scrie articole pentru reviste pe care, în timp am reușit să le coordonez și am realizat proiecte ecologice apreciate în concursurile de profil. Aveam cu mine suficientă motivație pentru a realiza proiecte din ce în ce mai mari.

M-a bucurat enorm să aflu că sunt aleasă printre cei 50 de studenți care urmau să trăiască cea mai intensă experiență din viața lor.

Așa au început provocările. Am făcut parte din două echipe în care m-am

simțit grozav. Inițial am crezut că am avut noroc să întâlnesc oameni cu care să rezonez atât de bine. Mai târziu, când am avut ocazia să cunosc studenți din alte ONG-uri, m-am convins. Ceea ce ne aduce laolaltă pe noi, cei care alegem să investim în ceilalți, este pasiunea de a aduce o schimbare. Așa se face că în asociațiile studențești se leagă prietenii sincere și durabile, care devin suport

14 14

Page 15: Ghidul Studentului Economist 2013

pentru tot ceea ce se clădește în jurul lor.

„Pe mine, studenta venită din afara capitalei, faptul că am creat legături strânse cu tineri asemenea mie m-a ajutat să mă acomodez mult mai ușor cu Bucureștiul, cu facultatea și căminul. “

Ce am învățat din experiența de voluntar?

M-a făcut să înțeleg că cea mai bună soluție pentru ca un tânar să se confrunte cu situații din care să învețe o serie de lucruri practice este să-l iei din zona sa de confort și să îl provoci să realizeze ceva. Asta face voluntariatul: își alege o mână de oameni dornici să se dezvolte și îi pune, individual sau în echipă, în fața unor

provocări pe care nu le vor depăși decât prin învățare. Astfel se formează caractere cu un set de valori greu de dobândit pe alte căi. Voluntariatul îi obișnuiește pe cei ai săi cu sarcinile abundente, cu stresul termenelor limită și cu munca în echipă. Mai mult, prin provocarea de a realiza proiecte care să vină în sprijinul celorlalți, voluntarul are oportunitatea de a-și dezvolta altruismul, empatia și este motivat să se autodepășească.

Toate acestea, combinate cu experiența practică ce poate fi dobândită din coordonarea unei echipe de proiect sau din activitățile specifice unuia sau mai multor departamente, ori poate din participarea la programele de formare interne a unei asociații, aduc tânărului un plus de valoare recunoscut de cei mai mulţi angajatori.

Acum, în pragul celui de-al doilea an universitar eu sunt mult mai încrezatoare în forţele mele. Oamenii preţioși pe care i-am avut alături și tot ce am învatat ca voluntar m-au determinat să îmi doresc mai mult de la mine. Voi continua să cred în oamenii ce cu drag formează echipe în care performează împreună.

Așadar, progresul le aparține oamenilor competenți - pentru a ridica permanent nivelul muncii lor-, dar și celor ce cred în ceilalți. Un om de succes are adesea o poveste cladită cu ajutorul celor din jur, care l-au motivat să facă față provocărilor venite din exterior. Un ONG studențesc nu este numai locul în care se leagă prietenii, ci devine adesea locul în care studentul se dezvoltă armonios. Aici nimeni nu pierde, cu toții creștem frumos.

15 15

Page 16: Ghidul Studentului Economist 2013

De ce VoluntariatDe ce ASER

de Irina Dițu, MRK, III

Întotdeauna m-am întrebat ce înseamnă voluntariatul, de ce majoritatea tinerilor determinați de verbul „a face” sunt membri într-un ONG și, cel mai important, ce îi motivează pe aceștia să se implice cu atâta entuziasm și pasiune în activitățile întreprinse? În decursul anului, am reușit să obțin câteva răspunsuri atât de profunde, încât nu mă pot abține să nu le împărtășesc cu voi.

Cătălin Sandu, alumn ASER, mi-a povestit că a ales să facă voluntariat pentru că și-a dat seama că facultatea nu îi oferea ce căuta, pentru că voia mai mult și nu avea de gând să aștepte să pice din cer. Pentru că era în căutare de nou.

Am zâmbit și mi-am dat seama ca o parte din mine se regăsește în vorbele lui „A fi voluntar nu înseamnă să faci lucruri gratis, înseamnă să faci lucruri pentru că tu crezi în ele.”; însă de ce a continuat să facă voluntariat după aproximativ trei ani de experințe? Răspunsul este unul simplu, oamenii pe care i-a întâlnit în asociație. Oameni cu aceeași dorință de dezvoltare, care crește pe zi ce trece.

O prietenă dragă, Alexandra Cordea, m-a făcut să înțeleg oamenii din ONG-

uri prin gândurile lor comune, deoarece și aceasta a ales să facă parte dintr-o organizație studențească într-o etapă în care își dorea mai mult de la ea. Nu mai făcuse voluntariat până atunci, dar sentimentul nu-i era străin: avea spiritul

de voluntar și așa a început al doilea an de facultate descoperind oameni frumoși și lucruri interesante.

„...A fi voluntar nu înseamnă să fii premiat pentru faptele tale sau să fii lăudat pentru că faci lucruri gatis.

A fi voluntar înseamnă să faci ceea ce îți place, să înveți, să greșești și să te dezvolți. Au fost momente când credeam că nu mai pot, că totul devine prea greu, dar întotdeauna era cineva care să mă ajute, iar ulterior eu am devenit cel care îi ajuta pe ceilalți... A fi voluntar înseamnă să dai

??

16 16

Page 17: Ghidul Studentului Economist 2013

mai departe ceea ce ai învățat și să îi ajuți și pe ceilalți să crească. Satisfacția vine atunci când vezi că eforturile tale ajută studenții și pe cei din asociație, când vezi că nu ai muncit degeaba atâta timp ci ai muncit pentru ei. „Ei” cei care se bucură de roadele muncii tale și deși nu știu cine ești îți sunt recunoscători pentru că le-ai deschis noi orizonturi…” mi-a mărturisit Cătălin Sandu.

Apoi, m-am întrebat de ce ASER? Răspunsul a venit în ultima zi de recrutate de la Alexandru Măxineanu, alumn și fost președinte ASER: „Perioada de voluntariat în ASER pentru mine a reprezentat o amplă experiență de viață, o etapă a maturizării, a descoperirii de sine și a tipologiilor persoanelor din jur. Voluntariatul te pregătește pentru viață, pentru job și îți da posibilitatea să interacționezi cu zeci de oameni de calitate”.

Pentru Alexandra, ASER este cadrul în care și-a găsit prieteni, lecții de viață și și-a format competențe profesionale. Pentru ea, lucrurile se petrec „altfel” în ASER, deoarece aici a învățat cu și de la prieteni alături de care a împărtășit pasiuni și cu care s-a îndreptat spre aceleași destinații

- ședințe, ieșiri, conferințe, traininguri, teambuildinguri. A reușit să intre pe ușile unor experiențe fără de care nu-și poate imagina anii studenției și care au contribuit mult la dezvoltarea ei ca om. Probabil curiozitatea și dorința de a învăța cât mai multe au ajutat-o în tot acest proces. ASER sau experiența în organizațiile studențești este o mixtură fascinantă, ar spune ea. Este diferită de viața de la facultate și de cea de la locul de muncă. Are un gust unic și nu îi uiți savoarea chiar dacă a trecut ceva vreme. S-ar putea să o regăsești pe parcurs sub diferite forme: în oameni, experiențe sau lucruri.

ASER crede în potențialul și pasiunea fiecăruia, în dezvoltarea lui, de aceea a decis să se dedice schimbării în bine, investind în educație, în creativitate, în studenții care vor mai mult de la facultate, care sunt într-o continuă căutare de inovație, în viitorii oameni de succes. Voluntariatul este o artă a umanității, prin care împreună reușim să aducem o rază pozitivă spre o societate concepută din valori precum: dedicare, autodepășire, spirit de echipă, entuziasm și responsabilitate.

17 17

Page 18: Ghidul Studentului Economist 2013

18 18

Page 19: Ghidul Studentului Economist 2013

Cum sa supravietuiesti în an de facultate?primul

de Andreea Badea, MRK, anul II

Dacă ești în primul an de facultate cu siguranță vei fi plin de entuziasm și o să îți dorești să afli cât mai multe. Pentru că lucrurile diferă puțin de liceu, te vom ajuta cu câteva informații de care vei avea nevoie anul acesta.

După ce îți vei lua orarul de la avizierul facultății tale,de lângă secretariat, vei avea nevoie să știi unde trebuie să te duci. Sălile sunt codificate astfel: prima cifră este numărul clădirii, a doua este etajul, iar ultimele două cifre numărul sălii.

*De exemplu, dacă în orar vei avea sala 2504, te vei duce în clădirea 2, la etajul 5, sala 04. Clădirile sunt amplasate astfel:

Clădirea 0 sau Ion Angelescu (o vei mai auzi și sub denumirea de „Bastiliei”) este cea pe care o vezi prima când ieși de la metrou de la Romană sau cea pe care scrie mare ASE.ro. La subsolul clădirii vei găsi sălile de fitness, la parter secretariatele facultăților de Management și Contabilitate, iar alături casieria. Tot

aici găsești și Amfiteatrele I, II și III, precum și Bibleoteca Paul Bran (etajul 2) și Victor Slăvescu (etajul 1) .

Cladirea 1 sau Mihai Eminescu (o vei mai găsi și sub denumirea de Comerț) este vis-a-vis de Pizza Hut, după ce treci de chioșcurile cu covrigi calzi.

Clădirea 2 sau Virgil Madgearu (o vei mai găsi și sub denumirea de „Cibe” pentru că aici se află facultatea de Cibernetică) este în spatele clădirii 1. La parterul clădirii se află o casierie unde îţi poti plăti căminul, restanţele, măririle sau alte taxe. Tot la parter sunt amplasate şi câteva calculatoare pe care le poţi folosi dacă iţi laşi buletinul și legitimația de student la intrare.

(

, ,

19 19

Page 20: Ghidul Studentului Economist 2013

Clădirea 3 sau Mihail Moxa se află în apropierea căminelor și a cantinei Moxa unde poți mânca un prânz foarte gustos și ieftin. Aici se găsesc Amfiteatrele 3MI, 3MII, 3MIII, 3MIV, 3MV, 3MVI, 3MVII.

Clădirea 4 sau Victor Slăvescu o vei găsi Calea Griviței nr. 2. Cea mai apropiată staţie de metrou este Piaţa Romană, iar de acolo mai ai de mers aproximativ 10 minute. Lângă această clădire se află Spitalul de Urologie Carol Davila.

Clădirea 5 sau Stanislav Cihoschi se află pe prima stradă la stânga înainte de clădirea 1 (este și un BRD pe colț). Aici se țin majoritatea cursurilor de limbi străine, iar la parter se poate găsi cantina

Cihoschi. Clădirea 6 sau Sala de sport este pe

aceeași stradă cu Clădirea 5, puțin mai în spate. Aici se află sala de sport unde, în timpul orelor de sport, poți juca baschet, volei sau poți face aerobic.

Clădirea 7 sau Anton Davidoglu o vei găsi pe strada Intrarea Amzei nr. 1-3. Este foarte aproape de metrou staţia Piaţa Romană.

Clădirea 8 sau Ionescu Dumitru (Tache) o vei găsi pe strada Tache Ionescu nr.11, vis-a-vis de metrou stația Piața Română. Aici este sediul şcolii Doctorale.

Clădirea 9 sau Nicolae Iorga o vei găsi pe strada Șerban Vodă nr. 2.

Pentru o sesiune cât mai ușoară încearcă să:

Ø înveți din timp la toate materiile și să nu lași totul în sesiune;Ø să mergi la toate cursurile și seminariile (dacă nu poți ajunge la toate poți vorbi

cu profesorii să recuperezi în altă zi împreună cu o altă grupă sau serie);Ø să fii atent la cursuri și seminarii pentru că poți reține foarte ușor; Ø urmărești Campania 10 pentru sesiune :)

20 20

Page 21: Ghidul Studentului Economist 2013

Încotro?Pentru că știm ce încurcate pot fii liniile și magistralele det la metrou te

ajutăm cu harta metrorex. De asemenea, ar trebui să știi de unde îți poți cumpăra abonament cu reducere de student și în ce interval orar:

St. Piaţa Romană L-V 7:00 - 13:30 St. Universităţii L-V 12:30 - 19:00 St. Eroilor L-V 7:00 - 13:30 St. Politehnica L-V 12:30 - 19:00 St. Gara de Nord 1 L-V 10:30 - 17:00 St. Piaţa Unirii 1 L-V 6:30 - 19:00; S 10:30 - 17:00 *

St. Piaţa Unirii 2 L-V 6:30 - 19:00 *St. Grozăveşti L-V 12:30 - 19:00 St. Nicolae Grigorescu 1 L-V 07:00 - 13:30 St. Apărătorii Patriei L-V 10:30 - 17:00

*funcţionează și pe perioada vacanțelor şcolare

Programul de circulaţie a trenurilor de metrou se desfășoară între orele 5:00-23:00, cu menţiunea că ultimele trenuri de metrou pleacă la ora 23:00 din staţiile de capăt ale magistralelor de metrou, iar la staţiile Piaţa Unirii 1 și Piaţa Unirii 2 se aşteaptă transferul călătorilor între magistralele 1,3 si 2. În zilele de sâmbătă programul de circulaţie se prelungeşte până la ora 24:00.

21 21

Page 22: Ghidul Studentului Economist 2013

Bobocul cel viteazși provocările de aur

de Alexandra Richiteanu, an III, FABIZE

Majestatea sa, Catalogul!Catalogul este virtual, fiecare student

având acces la o pagină cu rezultatele sale.

Și lupul sătul, și oaia întreagă.Studenții sunt împărțiți alfabetic pe

grupe de aproximativ 30 de persoane. Mai multe grupe, formează o serie. Cu grupa ta vei merge la seminarii, iar împreună cu seria, vei merge la cursuri.

Există un șef de grupă pentru fiecare grupă, care va fii omul de legătură între profesori și colegii săi. De asemenea, există un șef de serie, care se va alege dintre șefii de grupă și el va fii omul legătură dintre facultate și colegii săi.

Șefii de grupă și cei de serie, vor fi aleși prin vot de către colegii lor.

Plopul este destul de mare, dar pe dânsul poame (note) n-are.

Anul universitar are în total 60 de puncte credit (30 pentru fiecare semestru). Fiecare materie are un număr alocat

cuprins între 2 și 6 puncte, în funcție de importanța și dificultatea acesteia (în general profesorii specifică acest lucru la primul curs, deci încearcă să nu lipsești). Pentru a promova o materie trebuie să iei cel puțin nota 5. Nota finală se calculează în funcție de punctajele pe care le obții la examen și seminar (încearcă să nu lipsești de la seminarii, deseori nu poți intra în examen dacă nu ai suficiente prezențe!).

„Înainte” de război, mulți viteji se arată. Perioada examenelor în ASE reprezintă câte trei săptămâni la sfârșitul fiecărui semestru. Înainte de sesiune, însă, există două săptămâni de presesiune, perioada cea mai aglomarată din semestru, în care se predau proiectele, se susțin testele finale și unele examene!

În sesiune, vei merge la facultate doar să susții examenele, acestea fiind programate la intervale proporționale cu dificultatea materiei. Vei avea, astfel timp să înveți pentru fiecare examen și să te

Din latineștile aula (sală) și magna (mare), este numele frecvent dat celor mai mari săli pe care majoritatarea universităților le rezervă pentru diferite festivități. Aula Magna ASE se găsește în clădirea Ion N. Angelescu (clădirea nr.0), la parter.

Trăia odată, într-o mare împărăție, numită... Aula Magna...

22 22

Page 23: Ghidul Studentului Economist 2013

bucuri de pauze, care să te energizeze.ASER este alături de tine în sesiune,

atât în ianuarie, cât și in iunie prin Campania 10 pentru Sesiune și are grijă să treci cu brio peste acestă perioadă. Fii cu ochii pe noi și o să ai parte de multe surprize!

Orice război se încheie cu pace.Anul universitar este împarțit în

2 semestre, asftel există 2 sesiuni de examinnare, plus o sesiune de restanțe (vara).

Tot în sesiune de restanțe au loc și măririle notelor. Pentru aceasta, este nevoie să fii integralist (să nu ai restanțe) și ai dreptul la 2 măriri pe an, iar acestea se plătesc. (Înainte de toate, asigură-te că materia la care vrei să susții examenul de mărire are sesiune de restanțe!)

Pune-ți pofta într-o cantină!

Cantina Moxa este locul unde poți mânca bine și ieftin. Bănuții din buzunar își permit să servești felul I, felul II și desert, iar meniul este diferit în fiecare zi. Sala este spațioasă și atmosfera ok.

Pentru că timpul este limitat, cantina de la subsolul clădirii Mihai Eminescu (cladirea 1), este mereu la îndemână, cu prețuri puțin mai ridicate, dar cu mâncare gustoasă.

La plăcinte, înainte! ASE-ul ofertă 5 burse, bănuți primiți

în urma unor reguli pe care tu trebuie să le respecți: să fii student la forma de învățământ la zi, să fii integralist (să

nu ai restanțe) și să fii pe lista de buget. Criteriile pentru a putea beneficia de acestea le găsești mai jos.

Bursa de merit – pentru acesta trebuie să te numeri printre primii 2% din numărul total de studenți de la ASE.

Bursa de studiu - sunt ceva mai numeroase, iar pentru acestea este importantă media ca și procedeu de selecție.

Bursa de performanță - se acordă doar una pe an, și pe lângă rezultatele de la facultate, se va lua în

calcul și activitatea științifică, organizatorică, cultural

și sportivă. De reținut că orice doritor

trebuie să aibă media minim 8!Bursa de excelență -

cele 5 burse de excelență sunt acordate pentru întreaga activitate profesională (de cercetare științifică, organizatorică, cultural și sportivă). Pentru 3 dintre aceste burse, media trebuie să fie minim 9.

Bursa socială - există mai multe categorii de

studenți care pot beneficia de această bursă, studenții orfani de ambii părinți, care provin din casele de copii, sau a căror familie nu a realizat în ultimele 3 luni venitul net mediu lunar pe membru de familie.

Menționăm că pentru toate acestea există perioade specifice de depunere a dosarelor, așa că interesează-te din timp la secretariatul facultății tale.

Și-au trăit fericiți până la finalul facultății și dincolo de aceasta!

23 23

Page 24: Ghidul Studentului Economist 2013

Viata de camin de Bianca Ştefan, CIG, anul II

Acum că ai intrat la facultate în București, primul lucru pe care îl faci este să te gândești la locul unde vei sta un an întreg. Ai multe planuri deja făcute, știi și cu cine vrei să stai și în ce zonă a marelui oraș. Sunt multe oportunități de cazare în apartamente și garsoniere de închiriat, sau în cămine private din București. Dar, dacă ești deschis provocărilor și vrei să îți faci noi prieteni, ASE-ul îți pune la dispoziție multe posibilități de cazare în cămine pentru toate buzunarele și gusturile.

Campusurile se află în mai multe zone din București și sunt alcătuite din cămine pentru fete, pentru băieți sau mixte. Primul pe lista noastră este căminul Vitan aflat în zona Vitan, la 20 de minute de stația de metrou Dristor. Căminul conține camere de 3 persoane, chiuvetă în cameră și grup sanitar pe hol. Este un loc în care compania prietenilor este cea mai importantă, iar petrecerile sunt la ele acasă. Iar după o mare petrecere ajungi direct la facultate cu RATB-ul 135, sau până la metrou Piața Unirii cu 123 sau 124.

Complexul Agronomie, situat în spatele ROMEXPO, este alcătuit din două cămine de fete și de băieți, recent renovate, cu 4 locuri în cameră, baie și bucătărie pe hol la fiecare etaj. Este un loc liniștit în care te poți simți ca acasă, iar în drum spre facultate poți admira orașul din autobuzul 300 sau 105 până la Gara de Nord.

Mai aproape de Piața Romană este căminul Tei, lângă zona Lacul Tei. Aici împarți camera cu încă 4 prieteni, având grup sanitar propriu, iar în apropiere se află o bibliotecă și o cantină studențească. Fiind destul de apropiat de ASE, poți

ajunge la facultate mergând pe jos timp de 25 de minute, cu RATB-ul 182 sau 282, dar și cu metroul, cea mai apropiată stație fiind Ștefan cel Mare. Campusul Belvedere include căminele noi și vechi, este poate cel mai mare și mai cunoscut, iar cei mai mulți dintre colegii tăi locuiesc acolo. Complexul Belvedere Nou (A6,

)

,

24 24

Page 25: Ghidul Studentului Economist 2013

A7, A8) este cel mai modern complex al ASE-ului, avand camere mari de 4 locuri, grup sanitar propriu și balcon. Aici poți întâlni studenți Erasmus și îți poți crea propria experiență. După cum îi este și numele, complexul Belvedere Vechi (A1-A4) este nerenovat și nu este la fel de modern ca Belvedere Nou. Căminele sunt separat pentru fete și băieți, camere de 3 persoane, iar baia se află pe hol. Traseul până la facultate este relativ ușor, se poate lua metroul de la stația Crângași sau Grozăvești.

Unul din cele mai dorite cămine de către studenți este căminul Moxa datorită poziționării lui aproape de facultate (10-15 minute de mers pe jos). Este un cămin mixt, dotat cu bucătărie și sală de lectură la fiecare etaj, camere cu 4 locuri și baie în cameră. Aflat în centrul orașului București,

se poate ajunge pe jos la cele mai multe destinații, iar pentru locurile depărtate se poate lua metroul de la Piața Victoriei.

Pe vară mă cazez în căminContractul de cazare durează de pe 1

octombrie până pe 30 iunie, deci dacă vrei să stai în București pe timpul vacanței de vară fie că ți-ai găsit un job sau un intership super tare, ai nevoie de o altă cerere de cazare, pentru că multe dintre cămine se închid. Anul acesta au fost deschise doar căminele A8 (complex Belvedere Nou), Moxa D și căminul Tei C1. Cererile se completează și se încarcă în format electronic în perioada 20 mai–17 iunie și vei fi repartizat în funcție de medie. Perioada de cazare este între 1 iulie și 15 septembrie, iar cheltuielile cu regia sunt un pic mai mari decât în timpul anului.

1-Cămin Vitan2-Complex Agronomie3-Cămin Tei4-Complex Belvedere5-Cămin Moxa

25 25

Page 26: Ghidul Studentului Economist 2013

Biblioteci in Bucurestide Adriana Toader, Comunicare și

Relații Publice, anul III La sfârșitul primului an de

facultate, după ce am adunat toate cursurile și cărțile pe care le-am citit, am ajuns la concluzia că pot foarte bine să le măsor în metri cubi. Dar nu te speria! Fie că le-am citit de plăcere, fie că le-am citit pentru facultate, cărțile mi-au fost alături în zilele urâte, când nu puteam ieși din casă, ori în timpul ferestrelor dintre cursuri. În continuare, îți voi prezenta câteva locuri din București unde poți citi sau de unde poți împrumuta o carte.

Biblioteca Centrală a Academiei de Studii Economice din București este prima din această listă. Pentru studenții Academiei de Studii Economice accesul se face pe baza legitimației de student, care se eliberează de secretariatul fiecărei facultăți. Poți împrumuta cărțile acasă sau le poți citi în sălile de lectură, iar accesul la Internet este una dintre facilitățile de care beneficiezi în această bibliotecă.

Un alt loc de unde poți împrumuta cărți este Biblioteca Metropolitană București. Sediul Central se află foarte aproape de stația de metrou Piața Romană, însă această bibliotecă are filiale peste tot în București. Înscrierea este gratuită și se face pe baza actului de identitate. În cazul în care nu ești din București și vrei să împrumuți carțile acasă, nu doar să le citești în sala de lectură, ai nevoie de viză de flotant. Poti împrumuta maxim 6 cărți o dată, iar restituirea se face în 21 de

zile calendaristice. Ai acces la Internet în toate filialele timp de 60 de minute pe zi.

La Biblioteca Central Universitară „Carol I” poți citi cărțile în sălile de lectură, însă nu le poți lua acasa. Cu toate acestea, biblioteca este una dintre cele mai mari și mai bine întreținute din București. Aici poți găsi aproape orice carte îți dorești. Toate locurile din sălile de lectură sunt dotate cu lămpi și prize, așa încât poși veni cu laptopul dacă ai de făcut un referat. Unitatea Centrală a

^

26 26

Page 27: Ghidul Studentului Economist 2013

Biblioteci in Bucuresti,bibliotecii se află la 5 minute de mers pe jos de la stația de metrou Universitate sau la 15 minute de mers pe jos de la ASE. Pentru eliberarea permisului ai nevoie de cartea de identitate, de o fotografie tip carte de identitate și de carnetul de student. Costul permisului este de 25 de lei și este valabil pe durata studiilor universitare. Este necesară vizarea lui în fiecare an, lucru care te va costa 10 lei.

În Biblioteca Națională a României poți consulta cărțile doar în sala de lectură, fără a le putea împrumuta. Permisul de cititor este gratuit, iar actul necesar pentru eliberarea lui este cartea de identitate. Sediul, situat în Bulevardul Unirii, estre extrem de spațios și aici au loc foarte

multe evenimente culturale și științifice, de la recitaluri susținute de soliști de la Opera Națională din București, până la expoziții de pictură, lansări de carte, conferințe sau evenimente aniversare din sfera culturală. De cele mai multe ori, intrarea la aceste evenimente este gratuită.

Îți recomand să consulți înainte site-urile bibliotecilor pentru a vedea programul lor, pentru a te asigura că este disponibilă cartea pe care ți-o dorești și pentru a descoperi toate facilitățile pe care le ai. Bibliotecile sunt o alternativă foarte bună dacă vrei să faci economii sau dacă ai colegi de cameră foarte petrecăreți și cauți un strop de liniște în perioada sesiunii.

La cât mai multe lecturi frumoase!

27 27

Page 28: Ghidul Studentului Economist 2013

28 28

Page 29: Ghidul Studentului Economist 2013

Distractia si Oportunitatile de Învatare seTin de Mana

de Irina Dițu, Marketing, anul III

Dacă în rubricile anterioare ai aflat despre câte bătăi de cap o să vă dea viața de student, aici după ce ați citit articolul veți ști cum se distrează un boboc și care sunt cele mai tari oportunități ale anului.

În primul rând, am să îți povestesc despre Buzz!Camp. Un portal dedicat tinerilor motivați de dorința de „a face”, de a se valorifica și de a investi în propriul viitor într-un mediu amuzant, dar optim pentru dezvoltarea noastră profesională și personală. În ultima ediție, Caravana BUZZ i-a vizitat pe participanți, apoi a organizat „Saptămâna Educației” în București. Aceștia au beneficiat de sfaturi de carieră oferite de la reprezentanții companiilor, traineri de top, vedete și role modes. Buzz!Camp se desfășoară bianual, iar pentru mai multe detalii accesează www.buzzcamp.ro

O altă oportunitate fun și pentru networking alături de oameni minunați este evenimentul Global Village - Bucharest Summer University, realizat de Academia de Studii Economice din București prin intermediul Senatului Studenților. Aici ai ocazia, să te implici

și să cunoști participanți din peste 20 de țări din Europa, care vor prezenta aspecte culturale și tradiții specifice regiunii din care provin. Dacă ești dornic de experiențe noi, înscrie-te aici: www.consilierstudenti.ase.ro și fă ocolul lumii interculturale în 16 zile!

Întotdeauna când vorbesc despre vacanță mă gândesc la vară. Lunile lui cuptor sunt cele mai râvnite în rândul studenților, iar ASE-ul va pune la dispoziție mult așteptatele tabere studențești! Beneficiarii sunt studenții integraliști, la forma de învățământ zi, care sunt finanțați de la bugetul de stat și nu depășesc vârsta de 35 de ani. Pentru persoanele care au burse sociale, ierarhizarea se face în funcție de cazul fiecăruia, iar criteriul de student integralist nu se aplică.

Dragă bobocule, în final îți mărturisesc sincer că nu o să ai timp să te plictisești în timpul anilor de studiu la Academia de Studii Economice din București. Cel mai probabil te vei molipsi de magia și de libertatea pe care ți le oferă acești ani. Atenție, provoacă dependență!

Zâmbete, veselie & distracție, combinația perfectă pentru un an studențesc de neuitat! Se spune că „toamna se numără bobocii”, eu mi-am permis să prelucrez zicala în „toamna se numără oportunitățile”.

, ,

,

,

,

(

(

(

<

29 29

Page 30: Ghidul Studentului Economist 2013

30 30

Page 31: Ghidul Studentului Economist 2013

31 31

Page 32: Ghidul Studentului Economist 2013

Cu cine s-a mai întâlnit ASER

de Laura Gherna, anul II, CSIE

În fiecare an ASER organizează proiecte pentru studenți, astfel ei au ocazia să învețe o mulțime de lucruri interesante și să interacționeze cu oameni din diverse domenii.

Anul acesta studenții din ASE, SNSPA și Universitatea București au putut participa la cinci proiecte ASER, domeniile lor fiind investițiile, jurnalismul, leadership-ul personal, diplomația și antreprenoriatul social.

La începutul anului universitar 2012-2013, ASER-iștii împreună cu studenții pasionați de investiții au avut ocazia să tranzacționeze pe o platformă de testare în timp real și au interacționat cu tinerii aflați în perioada de traininguri la GHF (companie de investiții financiare) și au aflat cum e să tranzacționezi în timp real. Tot în cadrul acestui proiect au făcut cunoștință cu Mihai Nichișoiu (Tradeville) care le-a vorbit studenților despre perioada premergătoare crizei din 2008 și Adrian Mitroi (CFA) care le-a oferit feedback participanților la proiect atât pentru deciziile luate în perioada de tranzacționare, cât și la nivel de dezvoltare personală în domeniu.

În cadrul proiectului Aserțiunea, studenții pasionați de jurnalism au avut ocazia să învețe de la reporteri consacrați cum se realizează o revistă de la A la Z, urmând la rândul lor să realizeze o

revistă împreună cu echipa ASER-istă de organizare a proiectului. Studenții au învățat de la Cristina Bazavan și Vlad Mixich tehnici de intervievare. Cristian Lupșa și Oana Sandu i-au învățat pe studenți ABC-ul jurnalismului narativ și au lucrat împreună la exerciții de scriitură. După finalizarea revistei, a avut loc un eveniment de lansare a acesteia, unde cei prezenți au primit fiecare câte un exemplar al publicației și au avut parte de câteva momente frumoase și relaxante alături de prieteni.

Pentru cei interesați de leadership-ul personal, proiectul Dream Big i-a adus pe studenți față în față cu Dragoș Anastasiu (antreprenor, președinte Eurolines și

?

32 32

Page 33: Ghidul Studentului Economist 2013

TUI Travel Center), Wargha Enayati (fondatorul Rețelei private de sănătate Regina Maria), Răzvan Pascu (Managing Director Travel Communication Romania - agenție de PR exclusiv în Turism & Hospitality) și cu Adrian Soare (trainer și public speaker). Aceștia și-au prezentat poveștile lor de succes și au răspuns la întrebările adresate de studenți.

Clubul Studenților Diplomați (CSD) este proiectul care a invitat anul acesta studenții pasionați de diplomație la o conferință pe tema „diplomația economică: pilon al politicii externe

românești?” la care au fost invitați Leonard Orban (fost Comisar European pe probleme de multilingvism) și Matthijs van Bonzel (ambasadorul Olandei în România). Conferința a fost moderată de Balazs Barabas, realizator „Pașaport diplomatic”, Digi 24. După această conferință, studenții au participat la o săptămână de traininguri în care au învățat de la Sena Latif despre cariera de diplomat, de la Ioana Vârsta despre eticheta de diplomat, dar și multe alte lucruri ce țin de domeniul dimplomației în România.

Moriștile colorate i-au atras pe studenții pasionați de antreprenoriatul social către proiectul Changemakers. În cadrul acestui proiect, studenții au

putut să îl întâlnească pe Raed Arafat (fondator SMURD) care, la ceainăria Merci Charity Boutique (care este și ea o afacere socială), le-a vorbit deschis studenților despre povestea sa, trecând de la medicină la economie, la oportunitățile pe care le are un antreprenor social în România și până la ce ar trebui să facă un antreprenor social. Tot în cadrul acestui proiect, studenții au învățat despre personal branding de la trainerul Paul Olteanu. Concluzia la care au ajuns studenții împreună cu Raluca Ouriaghli

este că antreprenoriatul social poate fi văzut atât ca business, cât și ca pasiune.

Curiozitatea și dorința de învățare sunt elementele esențiale care îl conduc pe noi, studentii, către experiențe noi, fie ele training-uri, workshop-uri sau întâlniri informale cu oameni care au povești inspiraționale. Uneori este suficient doar să ascultăm povestea trăită de un om, fără să trecem prin acea experiență în mod direct. De cele mai multe ori, tocmai acele povești ne fac să vrem să acționăm și să avem o voință care mută munții din loc.

Așa că nu uita că și anul acesta, ASER pregătește pentru voi proiecte în cadrul cărora veți putea cunoaște astfel de oameni și de noi experiențe.

33 33

Page 34: Ghidul Studentului Economist 2013

Antreprenoriatul social Tu cum alegi să îți spui povestea

Am aflat de acest concept acum un an, când un prieten bun își prezenta proiectul Changemakers, un proiect ASER. Urma să aplic și să fiu acceptat. Am simțit atunci o bucurie care în prima secundă m-a uimit. Mă bucuram fără să știu de ce, fără să știu pentru ce.

A urmat un an în care provocările, reușitele, dar mai ales lucrurile pe care le-am învățat au fost numeroase. Mi-am

dat seama că mai există speranță pentru România, că oameni frumoși care fac lucruri mărețe sunt peste tot.

Am învățat că antreprenoriatul social diferă enorm față de antreprenoriatul clasic. Deși la prima vedere nu pare, cele două concepte sunt la poli opuși. Ceea ce face diferit un antreprenor social este faptul că își pune business-ul pe care îl conduce în slujba comunității. E mai

Visez la o lume ideală, în care antreprenoriatul social să nu existe, iar pentru a-mi îndeplini visul am ales să acționez. Sunt unul dintre cei care cred că lumea în care trăim se va schimba datorită antreprenoriatului social, atât de mult, încât nu vom mai avea nevoie de el. Acesta e ca un stil de viață: îți cere timp, energie, dar mai ales pasiune și dorința de a face bine în jurul tău. E nevoie doar de persoane care au drive-ul necesar pentru a adopta acest stil de viață.

?de Sorin Brîndușescu, CIG, anul II

34 34

Page 35: Ghidul Studentului Economist 2013

degrabă despre cum poți avea impact pozitiv în societate și despre cum poți aduce plus de valoare, decât despre cum poți obține un profit mai mare. Paradigma se schimbă. Dintr-o dată nu mai e vorba de bunăstarea antreprenorului, ci despre bunăstarea comunității din care face parte. Nu mai e vorba despre acțiuni care să aducă un profit mai mare, ci despre acțiuni care ajută comunitatea să se dezvolte sănătos. E despre cum te poți ajuta pe tine ajutându-i pe cei din jurul tău. Pentru că a contribui la bunăstarea comunității din care faci parte duce la un echilibru social sănătos. E despre cum poți rezolva probleme apelând la soluții inovatoare și creative.

Însă, mai presus de toate, am învățat că antreprenoriatul social e despre oameni. Și am mai aflat că nu este o utopie. El există aici, în România. Nu e foarte cunoscut și încă încearcă să se lupte cu toate barierele care îi ies în față. Dar cu toate astea continuă să se răspândească.

Acum, tot mai mulți oameni își pornesc business-uri sociale. Iar cei care au făcut-o acum mult timp încep să prospere alături de comunitățile pe care le dezvoltă prin crearea unor noi locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități, prin integrarea rromilor valorificându-le talentele și obiceiurile, reciclarea hârtiei, facilitarea accesului la tehnologie a persoanelor fără posibilități materiale etc.

În toată această perioadă mi-am dat seama că de prea multe ori spunem „ Nu

pot”, „E greu”, „De ce să mă complic?”. De prea multe ori vedem doar lucrurile negative și le acceptăm cu o nonșalanță subită. Ne gândim că nu e treaba noastră să acționăm împotriva lor. De prea multe ori îmbrățișăm această mentalitate pe care Occidentalii au condamnat-o acum mult timp.

Pentru a ajunge la lumea ideală de care vorbeam și în care ne-ar plăcea să trăim trebuie doar să ne mobilizăm. E datoria noastră să ajutăm la crearea unei societăți mai bune, pentru că generațiile următoare se vor uita înapoi. Vor vedea poveștile oamenilor care au făcut ceva pentru viitorul lor. Poate le vor citi sau nu, însă aceste povești merită să fie admirate și date mai departe.

Eu am ales să îmi spun povestea prin antreprenoriatul social. Tu ce alegi?

35 35

Page 36: Ghidul Studentului Economist 2013

de Irina Dițu, MRK, anul III

În fiecare zi, unui om îi trec prin minte 60 000 de gânduri, din care 40 000 sunt negative și numai 20 000 sunt pozitive. Următoarele paragrafe își propun să abordeze subiectul unui dream job într-o manieră plină de optimism și pozitivism.

vrea să se dezvolte online. Andreea Georgescu are 28

de ani, o agenție mică de digital și multe ore de muncă la activ. Parcă prea multe, dar nu se poate abține. Mai ales că există un echilibru între veniturile care sunt pe măsură și pasiunea pentru ceea ce face.

Ce facultate a făcut de „online”? Niciuna. O recomandă doar experiența de peste 7 ani în domeniu. Cât despre studii, în cazul ei e o poveste interesantă. Părinții au vrut să o facă farmacistă. Ea nu și-a dorit, dar i-a ascultat. A început, a continuat și a decis să urmeze, în mare secret față de propria familie și facultatea de jurnalism. Tatăl ei nu știe nici până în ziua de azi că este absolventă de gazetărie.

Andreea Georgescu, o persoană minunată alături de care am avut plăcerea să lucrez timp de câteva săptămâni m-a făcut să realizez că orice vis este posibil, însă mai întâi trebuie să ieși din zona de confort și să ai o atitudine constructivă asupra lumii. În continuare, voi împărtăși cu voi un fragment de autodepășire, autocunoaștere, determinare, de onestitate și inspirație pentru noi, cei care încă suntem la început de drum.

„Dar tu cu ce te ocupi exact?”. Este întrebarea pe care Andreea o primește cel mai des. Fie că vine de la propria mamă, de la prieteni sau oameni pe care abia îi cunoaște, trebuie să explice de fiecare dată, cu detalii chiar și pe înțelesul bunicilor, din ce își câștigă banii. Și chiar așa, până la urmă, cu ce se ocupă un consultant online? „Cu poze pe Facebook”, ar spune ea în glumă. Iar dacă devine serioasă, îți va povesti exact despre rolul pe care îl poate avea în viața oricărei companii care

Dream job:realitate sau fantezie?

36 36

Page 37: Ghidul Studentului Economist 2013

„Să nu-ți fie frică să-ți depășești zonele de confort. Pe termen scurt poate părea dureros, dar pe termen lung, it`s the best choice.”

Nu e un sfat, e doar ce a funcționat pentru ea și poate fi o sursă de inspirație pentru oricare dintre noi. Jobul de vis nu e doar un vis.

Se pare că your own dream job nu este imposibil de găsit, însă trebuie să cunoști direcția către care vrei să te îndrepți pe drumul tău spre succes. Andreea este un exemplu pentru noi toți, o sursă de motivație pentru cei care au pornit singuri la drum, cei care dorim să fim fericiți oriunde ne-am afla și orice am alege să facem. Invent your job! It does not exist. You must create it!

Detaliile, uneori, chiar nu fac diferența. A lucrat din primul an de facultate,

iar la 23 de ani a devenit manager într-un trust de presă internațional. Peste doar trei ani, conducea o echipă de peste 100 de oameni, dar viața „de presă” nu a impresionat-o întotdeauna pozitiv. Așa că a renunțat și a început, ușor ușor, pe cont propriu, într-un domeniu interesant, în care le explică oamenilor cum pot integra tehnologia pentru a-și ușura viața și pentru a-și crește bussines-urile.

„Trebuie să ai curaj să faci ce simți că-ți place cu adevărat.”

37 37

Page 38: Ghidul Studentului Economist 2013

38 38

Page 39: Ghidul Studentului Economist 2013

39 39

Page 40: Ghidul Studentului Economist 2013

Work&Travel încurajează astfel de inițiative. Este mai mult decât o călătorie peste ocean, este o adevărată experiență de viață care îți da curaj și tărie să treci de la planuri modeste la aspirații mari. Îți dai seama că viața este imprevizibilă și că merită trăită din plin. Acest program de schimb cultural prin care îți alegi un job pe timpul verii într-o locație dorită numai de tine, îți oferă posibilitatea de a trăi pentru o perioadă determinată „visul american”. Ai auzit atât de multe întâmplări frumoase despre Work&Travel, însă nu ai înțeles ce reprezintă? Ei bine, programul oferă studenților posibilitatea de a munci și călători în S.U.A. pe perioada vacanței de vară.

Te așteaptă o experinta unică și șansa de a cunoaște mai multe despre stilul de viața american, cât și despre multitudinea culturală aflată pe teritoriul acestuia, din punctul de vedere al cetățeanului obișnuit și nu decât al turistului. Work&Travel este cel mai accesibil mod de a petrece aproximativ trei luni în Statele Unite ale Americii. Viza îți da dreptul de a munci având aceleași drepturi ca orice angajat american în respectiva perioadă. În funcție de disponibilitatea ta de a munci poți avea legal mai multe slujbe cu condiția să îți respecți contractul de muncă inițial. Economisești bani, vizitezi și trăiești bucuria unei noi lumi alături de americani și de alți studenți internaționali!

Suntem tineri și convinși că putem cuceri întregul Univers cu dorința noastră de cunoaștere și de dezvoltare. Căutam neobosiți oportunități de a evada din cotidian spre orizontul nemărginit al lumii, iar Work&Travel împreună cu proiectele europene ne oferă o șansă spre reușită.

de Irina Dițu, Marketing, an III

Work&Travel? Exchange? A Lifetime Experience!

40 40

Page 41: Ghidul Studentului Economist 2013

Exchange, Tineret în Acțiune (TIA)? Dacă nu ai auzit niciodată despre acest concept, aici vei afla că reprezintă programe finanțate cu fonduri europene, care susțin învățarea nonformală pentru tineri. De asemenea, acestea mai sunt denumite și „schimburi de tineri”, de ce? Pentru că ai posibilitatea de a pleca pentru o săptămână în orice destinație din Europa, plătind doar 30% din valoarea transportului, restul de 70% se decontează, iar cazarea și masa sunt asigurate de gazdă.În general, ai posibilitatea de a te înscrie prin intermediul asociațiilor studențești care aplică anual cu programe de dezvoltare la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Însă, ce înseamnă până la urmă un exchange? Nu îți voi oferi o definiție copiată de pe Wikipedia,

am să îți mărturisesc din propria experiență că pentru mine înseamnă povești, impresii, sentimente atât de puternice încât au schimbat „ceva”. Înseamnă „ceva”. Contribuie cu „ceva”. Prin implicarea în proiecte, am învățat și descoperit - culturi, opinii, locuri, oameni. M-am descoperit pe mine și m-am deschis către noi experiențe, către diversitate, către ceilalți, către oameni. Probabil te întrebi ce înseamnă acel „ceva”? Este un sentiment, un gând atât de profund încât nu poate fi exprimat în cuvinte și nu pot îngloba experiența trăită, nu o pot reda pe deplin, deoarece este „ceva” complex. Este precum un pachet full option. Dacă ești dornic de aventură și de a colecționa experiențe inedite și unice din timpul studenției, te invit să nu mai stai pe gânduri și să aplici pentru a lifetime experience!

În final, Daniel Amariei împărtășește cu tine un mic fragment din experiența sa cu Work&Travel:

„.. totul a început în primăvara lui 2012 atunci când m-am decis că e timpul să fac ceva util pe durata verii. Una din opțiunile mele a fost să aleg un program Work&Travel. Nu știam la ce să mă aștept, dacă cultura americanilor și viața lor este asematatoare cu cea din celebrele filme. Ajuns la job am reușit să cunosc oamenii alături de care urma să lucrez o vară întreagă. Mă simțeam intimidat de faptul că toată lumea era primitoare.

Am ascultat multe povestiri de viață de la persoane pe care le-am întâlnit pentru prima data în viața mea, posibil și pentru ultima. Acum, vă scriu de pe tărâm american, deoarece m-am întors în același loc și în 2013. Există posibilitatea să trăiești și experiențe negative, însă merită să te detașezi pentru trei luni de zile de România. Pe mine visul american m-a schimbat prin simplu fapt că am reușit să îmi revizuiesc atitudinea fiind mai deschis către noi provocări...”

41 41

Page 42: Ghidul Studentului Economist 2013

de Alexandra Richiteanu, an III, FABIZE

Universitatea Alternativă are la bază un model de învăţare creat de membrii CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești) din București și este unic în România.

Este universitatea în care TU îți alegi ce, cum și cât înveți!

De unde a pornit ideea?Aproape toţi membrii Universităţii

Alternative au făcut voluntariat în organizaţii studenteşti, pe perioada studenţiei. Fondatorii CROS s-au implicat în numeroase proiecte educaţionale în perioada 2003-2008. După 4-5 ani în care au studiat și au înțeles sistemul educaţional, își creaseră o altă viziune despre cum ar trebui să arate o universitate, despre cum arată procesul de învățare al unui tânăr. Își doreau un sistem în care tinerii să înveţe despre colaborare, despre autonomie şi libertate, să-i facă conştienţi de impactul şi responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o avem în această ţară, despre cum să-ţi cauţi pasiunea şi atunci când o găseşti să te dedici pentru a face performanţă

Ce rol joacă Universitatea Alternativă?

Universitatea promovează trei principii: autonomie în învăţare, colaborare şi impact în societate. Se poate ca studenţii să-şi conducă propria învăţare şi să o facă responsabil, să aibă fiecare un traseu personalizat, se poate ca membrii din comunitatea

Universitatea Alternativa, universitatea viitorului

universităţii să aibă încredere unii în ceilalţi, ca tinerilor să le placă să înveţe, ca mediul business să poată fi conectat la universitate şi practicienii pot contribui la procesul de învăţare al studenţilor.

Viaţa unui student la Universitatea Alternativă.

Sunt 3 principii care guvernează modelul şi pentru fiecare există mai multe programe de învăţare: Autonomie în învăţare, Colaborare în comuniţăţi de practici, Experienţe în viaţa reală și Mediu de învăţare.

Sunt 4 etape de dezvoltare: Explorare, Acţiune, Tranziţie şi Măiestrie. (în loc de anul I, II sau III – studenții trec prin etape de dezvoltare, și stau în fiecare atât cât au nevoie, chiar dacă asta înseamnă 2 ani sau 4 luni);

Și sunt 5 domenii: Resurse umane, Comunicare, Leadership şi Management, Educaţie şi Vânzări.

Fiecare student are un traseu personalizat de învăţare, în funcţie de ce are nevoie şi de ritmul lui. Un an universitar începe cu o şcoală de vară – Camp, de șapte zile. În

)

42 42

Page 43: Ghidul Studentului Economist 2013

Universitatea Alternativa, universitatea viitorului

Camp sunt prezenţi studenţii, mentorii, coach-ii, profesorii, partenerii şi este o experienţă concentrată a următorului an.

Sunt 5 atitudini despre care se învăță în cele 7 zile de Camp: Relating, Learning, Playing, Sharing și Dreaming.

După acest Camp, se revine în Learning House (sediul CROS), unde se dă startul tuturor experienţelor de învăţare. Fiecare student are la dispoziție un consilier care îl ajută să-şi crească autonomia în învăţare. Consilierii sunt studenţi care au trecut prin programul de autonomie în învăţare.

Formele de învăţare sunt gândite de echipa universităţii, iar conţinutul lor este propus de studenţi. În funcţie de nevoile de învăţare ale fiecăruia, îşi aleg cursurile, trainingurile, atelierele de care au nevoie. Într-un an, un student poate avea cam 100 de ore în întâlniri individuale, poate participa la peste 100 întâlniri ale comunităţii şi are acces la mai mult de 100 profesionişti din mediul de afaceri. Unii studenţi sunt tot timpul în Learning House, lucrând la proiectele lor, alţii vin la cursuri şi evenimente.

Ca forme de organizare, există 3 comunităţi de practici : HRemotion pentru cei pasionaţi de resurse umane, New Media School pentru cei pasionati de comunicare şi Syncer School pentru cei care sunt atraşi de antreprenoriat, leadership şi management. Pentru a facilita interacţiunea, studenţii sunt împărţiţi în 8 case (ca la Hogwarts) – care concurează într-un joc social cu provocări, puncte, ranguri şi superputeri.

De ce Universitatea Alternativă?Universitatea Alternativă pregăteşte

studenţii să se cunoască pe sine, să înveţe lucrurile cele mai relavante pentru cine vor să devină pentru a-şi conduce propriile vieţi. Profesional, cei care sunt pasionaţi de resurse umane, comunicare, vânzări, educaţie, învaţă despre aceste domenii de la profesioniştii din mediul de afaceri.

Cei care aplică la Universitatea Alternativă sunt dispuși să se provoace, să își dorească mai mult de la ei și de la lumea din jurul lor. Definitoriu pentru ei e să dorească să-și conducă propria învățare!

Te așteptăm pe universitateaalternativa.ro să descoperi mai multe.

)

43 43

Page 44: Ghidul Studentului Economist 2013

44 44

Page 45: Ghidul Studentului Economist 2013

Ma Bucur ca esti!

Bun venit, dragă Bobocule!

Acum că ești student, poate și într-un oraș nou, o să îți dorești să vezi cât mai multe locuri și să încerci lucruri noi.

Noi ne-am gândit la tine și îți venim în ajutor cu cele mai atractive locuri de distracție, unde nu ai nevoie de prea mulți bănuți.

de Alexandra Richiteanu, FABIZE, anul III

1. FilmeUn bun motiv pentru care iubim Capitala este și faptul că aici apar prima oara

majoritatea filmelor. Așa că anunță gașca și repejor la cinema! Prețurile de la Digiplex (Mall Baneasa) sunt cele mai convenabile în weekend,

exceptând proiecțiile 3D de sâmbată și duminică seara. Trecând la celelalte cinematografe, pentru proiecțiile 3D de weekend, cel mai convenabil cinematograf este Hollywood Multiplex, iar pentru filmele digitale, prețuri bune gasești și la The Light Cinema, AFI sau Sun Plaza.

Șiii..să nu uităm nici de oferta Orange din fiecare zi de miercuri.Pentru filme poți să te inspiri din lista de filme de la pagina 49.

( (

,

45 45

Page 46: Ghidul Studentului Economist 2013

2. CeainăriiTerasa Acuarela (str. Polonă, nr.40,

aproape de Romană) e ca un spațiu dintr-o poveste, cu umbrele colorate suspendate, sucuri naturale, bere cu ghimbir, cu mai multe feluri de quiche lorraine.

Ceainăria Serendipity are puține mese, curte interioară departe de agitația traficului, și este aproape de centru. Dacă îți dorești puțină liniște într-un oraș agitat, aici e locul potrivit!

La Camera din Față, aproape de Piața Amzei, găsești un loc cochet, cu puține mese și diverse sortimente de cafea, aduse de peste tot din lume. (Au același furnizor ca cei de la Casa Regală!)

Atenție pentru fumători - înăuntru nu se fumează, însă au câteva mese scoase afară (vara).

3. CluburiMomentul mult așteptat. Viața de

noapte din Capitală!Îți prezentăm câteva cluburi cunoscute

din București unde muzica este bună de cele mai multe ori, iar băutura are un preț decent.

1. Silver ChurchPrețul berii pornește de la 5 lei,

muzica de obicei este bună iar locul destul de mare încât să încapi cu toată gașca. De cele mai multe ori sunt concerte iar atmosfera este destul de placută.

Adresa: Calea Plevnei nr. 612. Club AÎn Club A este tot timpul distracție.

Berea costă între 5 și 7 lei iar muzica este perfectă pentru o noapte de dans agitat.

Adresa: Blănari 14

3. El Comandante GrandeLa El Comandante Grande apar destul

de des oferte de nerefuzat.Adresa: Viitorului nr. 264. MojoUn loc unde poți asculta muzică

bună și bea cu amicii până în zori. O bere nefiltrată costă în jur de 8 lei în timp ce una normală între 6 și 10 lei.

Adresa: Gâbroveni 145. KulturhausLocul cu cea mai ieftină bere din

București (4 lei). Muzica este bună iar oamenii care frecventează de obicei locul sunt cam aceeași care frecventează și cluburile mai sus amintite.

Adresa: Sfânta Vineri 4

Terasa Acuarela

46 46

Page 47: Ghidul Studentului Economist 2013

4. MuzeeDacă vrei să înveți ceva nou, îți oferim

niște variante culturale. Mai jos găsești ce muzee poți vizita, multe dintre acestea chiar și gratuit.

Muzeul Teatrului National I.L. Caragiale (chiar la Universitate) – intrarea liberă de luni-vineri, între orele 9:30 și 14:30. În prezent, Teatrul își prezintă spectacolele în patru săli: Sala Mare (1.155 locuri), Sala Amfiteatru (353 locuri), Sala Atelier (fără scenă fixă, 94-219 locuri) și Sala Studio 99 (fără scenă fixă, 75-99 locuri).

Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei, Nr.12, Sector 3)- în fiecare zi de 26 din fiecare lună. Este cel mai important muzeu al statului român. Deține obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României din timpuri preistorice și până în perioada contemporană.

Muzeul Curtea Veche - Palatul Voievodal (Str. Franceză, Nr. 25-31, Sector 3) – intrarea gratuită în prima sâmbătă a

fiecărei luni. Muzeul păstrează vestigiile fostei Cetăți de Scaun a Bucureștiului, care au rezistat timpului, catastrofelor naturale și intemperiilor.

Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111)- intrarea liberă în fiecare miercuri a fiecărei luni. Muzeul prezintă 34 de colecţii care au aparţinut unor personalităţi dintre cele două războaie mondiale, printre care diplomatul Marcu Beza, muzicianul Garabet Avachian şi militarii de carieră Dumitru Ştefănescu şi Gheorghe Preda.

BONUS : Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Str. Bulevardul Lascăr Catargiu Nr.21, sector 1)-intrarea este gratuită în prima sâmbată a fiecarei luni. Este o instituție muzeistică, destinată popularizării astronomiei. Prin dotările și facilitățile sale, ca o fereastră deschisă spre cer, el oferă tuturor celor interesați posibilitatea urmăririi prin lunetă a spectacolului bolții cerești.

5. ParcuriProfită de ultimele zile călduroase și

ieși în parc. Fie că mergi pe jos, cu bicicleta, sau chiar și cu barca pe lac, costurile sunt

minime pentru o zi relaxantă.(Găsești iconograficul cu parcuri la pagina 56)

Și pentru că știm sigur că deja ți-a făcut ceva cu ochiul de pe lista noastră, îți urăm spor la distracție!

Muzeul Colecțiilor de Artă

Muzeul Curtea Veche

47 47

Page 48: Ghidul Studentului Economist 2013

48 48

Page 49: Ghidul Studentului Economist 2013

Sfârșitul anului se anunță bogat din punct de vedere cinematografic, poți alege din cele mai variate genuri, de la comedii și animații până la drame și filme de groază, cu distribuții impresionante. Am realizat un top al celor mai așteptate filme ale sfârșitului de an.

Începem topul cu o comedie romantică Don John avându-i ca protagoniști pe Joseph Gordon-Levitt și Scarlett Johansson, cu premiera în România pe 4 octombrie. Tânărul John întruchipează americanul de rând, dar care și-a pierdut credința în dragoste.

Un film foarte mult așteptat este Thor: The Dark WorlD, care va avea premiera pe 8 noiembrie. Pentru cei care nu au văzut primul film din serie, este o acțiune SF, în care zeul Thor luptă pentru a reinstaura ordinea în univers. În rolurile principale îi recunoaștem pe Chris Hemsworth (Thor), Natalie Portman (Jane) și Anthony Hopkins (Odin).

The Wolf of Wall STreeT (15 noiembrie) este o dramă biografică cu un buget de 100 de milioane de dolari. Filmul îl aduce în fața audienței pe Leonardo DiCaprio care îl interpretează pe unul dintre cei mai puternici oameni de pe Wall Street în timpul anilor ’90. Tot în noiembrie apare și a doua parte din The

hunger gameS: CaTChing fire, în care Katniss (interpretată de Jennifer Lawrence) şi Peeta (Josh Hutcherson) încep o nouă luptă din cauza unor revolte aparute printre locuitorii districtelor. Filmul va avea premiera pe 22 noiembrie.

Al doilea film din trilogia The hobbiT, The DeSolaTion of Smaug, regizată de Peter Jackson, continuă aventurile lui Bilbo Baggins (Martin Freeman), alături de dwarfi și Gandalf. Filmul apare pe 13 decembrie și te va încânta cu minunate imagini 3D filmate cu 48 de cadre pe secundă (viteză dublă față de cea obișnuită).

Pentru cei pasionați, toamna aceasta apar și câteva drame românești: roxanne (11 octombrie), Câinele Japonez (18 octombrie) și Domnișoara CriSTina (1 noiembrie).

Îti urăm vizionare plăcută și cât mai multe experiențe faine în primul an de facultate.

Hai

de Bianca Ştefan, CIG, anul II

pentru că în timpul facultății ai nevoie și de relaxare, îți recomandăm mersul la cinema. În bucurești, ai posibilitatea de a alege dintre 26 de săli de cinema, în funcție de preferințe. ai grijă însă, să nu uiți legitimația de student acasă ca să poți beneficia de reducerea aplicată studenților.

!*Pentru adevărații cinefili

există și câteva site-uri în care poți să găsești programul de la cinema în București și în toată țara: http://www.cinemagia.ro/program-cinema/, http://www.cinemarx.ro/program-cinema/.

FILM!la

49 49

Page 50: Ghidul Studentului Economist 2013

50 50

Page 51: Ghidul Studentului Economist 2013

Top 5 experiente pe care sa nu le ratezi in studentie!

de Roxana Voicu, MRK, anul I

Viața de student mi-a construit treptat o altă perspectivă asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru mine. Am cunoscut oameni fascinanți atât prin felul lor de a fi, cât și prin prisma cunoștințelor pe care le dețin. Am avut ocazia de a întâlni persoane total diferite, din medii diferite, cu povești de viață incredibile.

Studenţia este fără doar şi poate una dintre cele mai frumoase etape din viaţa unui om. Iată 5 experienţe pe care nu ai voie să le ratezi în viaţa ta de student:

5.Să mănânci cel puţin o dată la cantină.

Nu îţi trebuie foarte mulţi bani ca să mănânci o masă diversificată şi sănătoasă la cantină. În plus acesta poate fi un prilej foarte bun să te apropii de colegi şi să petreci momente frumoase în compania lor.

4.Să te închizi în bibliotecă.Indiferent dacă vrei să răsfoieşti o

carte veche, să înveţi pentru examen sau să faci un proiect, nu rata vizita la biblioteca facultăţii sau la cea universitară. Senzaţia de a fi printre o mulţime de studenţi adânciţi în lectură poate fi chiar interesantă. Poţi folosi lista bibliotecilor de la pagina 26.

3.Să înveţi cu un grup de prieteni.Învăţatul poate fi chiar distractiv

dacă te afli în compania celor mai buni prieteni. Poţi învăţa pentru examen sau pur şi simplu să te pui la zi cu anumite materii. Cere ajutorul prietenilor tăi şi faceţi un cerc de meditaţii. La rândul tău îi poţi ajuta la materiile la care te pricepi

mai bine.2.Să dormi cel puţin o noapte la

cămin.Farsele amuzante, petrecerile surpriză,

discuţiile contradictorii ce ţin până dimineaţa, dar mai ales prieteniile legate sunt printre cele mai frumoase lucruri pe care viaţa de cămin ţi le oferă.

Şi chiar dacă nu stai la cămin, cu siguranţă ai colegi care stau. Propune-le o vizită şi rămâi peste noapte!

1.Să te înscrii într-un ONG.Activitatea într-un ONG te poate ajuta

să înveţi mai multe lucruri despre tine, să înveţi să lucrezi în echipă, să cunoşti oameni interesanţi, să îţi faci prieteni, să participi la numeroase traininguri şi să dobândeşti o mulţime din abilităţi prin implicarea în organizarea anumitor evenimente.

Despre studenţie ar fi multe lucruri de spus, dar nu o să îţi povestesc eu cum e să fii student. Trăieşte din plin fiecare moment şi povesteşte-le celor din jurul tău cum studenţia ta e mai tare decât a lor!

Şi dacă cele 5 idei de mai sus ţi-au deschis apetitul pentru o studenţie memorabilă atunci ia un pix şi continuă lista cu propriile tale experienţe!

,

,

( >

51 51

Page 52: Ghidul Studentului Economist 2013

Bucureștiul este un oraș mare, care te atrage în toate direcțiile să îl descoperi. Dacă nu știi ce să alegi prima dată, cel mai bine este să faci un tur cu preacunoscutul Bucharest City Tour. Cu doar 25 de lei ai ocazia să vezi principalele parcuri, muzee, Palatul Parlamentului și ASE-ul.

de Bianca Ştefan, CIG, anul II

Ascunse prin București

Un obiectiv must see este și Arcul de Triumf, el comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Probabil ca l-ai văzut din exterior, dar există o perioadă în care este deschis publicului și se poate vizita. În plus, ai posibilitatea să vezi întregul oraș de la o înălțime de 27 de metri. Monumentul este deschis pe 1 Decembrie, dar și la începutul lunii mai.

Aproape de București se află Palatul Mogoșoaia, situat chiar pe malul lacului. Este un loc încărcat istoric, dar și perfect pentru un picnic cu prietenii la iarbă verde. Aici poți să ajungi foarte ușor cu metroul până la Parc Bazilescu (magistrala M4), iar de acolo cu autobuzul 460.

Dacă îți place să te plimbi în aer liber și parcurile ți pe par aglomerate, ai ca alternativă Grădina Botanică Dimitrie Brandza. Aici ai ocazia să vezi muzeul botanic, 11 sectoare exterioare, multe specii de plante și flori și ești invitat la expoziția „Flori de Toamnă” între 20 și

21 octombrie. Tot pentru plimbări în aer liber există și Muzeul Satului, un loc foarte linișit în apropiere de parcul Herăstrău. În timpul plimbării poți admira expoziția de arhitectură populară, zona fiind înconjurată de case vechi din toate regiunile țării.

Arcul de Triumf Palatul Mogoșoaia

52 52

Page 53: Ghidul Studentului Economist 2013

Muzeul SatuluiGrădina Botanică

Pentru că suntem tineri și ne place distracția, cel mai bun loc pentru asta este Centrul Vechi. Aici găsești cele mai multe pub-uri, cluburi și restaurante de calitate, pentru toate gusturile. În timpul unei plimbări prin Centrul Istoric poți admira faimoasele sculpturi, palatul BNR și îți recomandăm să faci o vizită și la Caru cu Bere, unul din cele mai vechi locuri din Centrul Vechi, cu prețuri pentru toate buzunarele. Tot în Centrul Vechi se află și Pasajul Macca – Vilacrosse ce face legătura dintre Calea Victoriei și Strada Lipscani. Pasajul a fost renovat, iar în locul magazinelor s-au instalat diferite cafenele și restaurante.

Dacă ești mai mult genul care se distrează mai bine acasă alături de cei mai buni prieteni, am găsit și pentru tine cele mai faine locuri în care te poți juca board games, card games, poți citi, poți face puzzle, te poți simți ca acasă, în baruri tematice. Îți recomandăm Ludic (str. Colţei 50) și Journey (Str. George Enescu, nr. 25). Colegii tăi îți vor aprecia initiativa și veți avea o seară plină de distracție și voie bună. Bucureștiul este înțesat de locuri faine care așteaptă să fie descoperite. Spor la cercetat și nu uita legitimația de student acasă, îți poate oferi multe beneficii.

Journey

Centrul Vechi

53 53

Page 54: Ghidul Studentului Economist 2013

Calendar

Încă din primele zile ale lui octombrie, pe 11 și 12, au loc zilele Educației Nonformale. În cele două zile de educație nonformală se vor desfășura o mulțime de activități dintre care: ateliere de origami sau quilling, piese de teatru forum, proiecții de filme, mini traininguri, expoziții de fotografie, cafenele publice, dezbateri, vânători de comori și multe altele. Puteți afla mai multe detalii de pe www.nonformalii.ro.

de Andreea Badea, MRK, anul II Pentru că deseori se întâmplă multe lucruri faine fără că noi să știm de ele

sau pur și simplu uităm, vă propun câteva evenimente care v-ar putea interesa.

Pe 12 și 13 octombrie se va desfășura o nouă ediție a Târgului World Education. World Education Fair este un târg de consultanță educațională dedicat tinerilor care își doresc să studieze în străinătate programe de Licență, Master sau MBA. În București se va desfășura la Hotel Athenée Palace Hilton (orele 10:00-17:00).

În octombrie filmele de Cannes vin la București. Între 25 și 31 octombrie va avea loc a IV-a ediție Leș Films de Cannes A Bucarest. Filmele mult-așteptate din selecția oficială a Festivalului de la Cannes vor fi proiectate la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu.Evenimentul nu trebuie ratat de adevărații cinefili.

În noiembrie, la Romexpo, are loc târgul de carte Gaudeamus în care sunt prezentate ofertele de carte a circa 400 de editori. Ediția 2013 va avea loc în perioada 13-17 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo și va cuprinde: secțiunile Carte și Multimedia, Bursă Educația, Salonul de Carte pentru Copii “Ion Creangă”, Centrul Internațional de Agenții Literare și numeroase expoziții tematice.

Tot la Romexpo, de pe 5 până pe 8 decembrie va avea loc Târgul Cadourilor de Crăciun. La această expoziție vei avea ocazia să alegi cadorile ideale de Crăciun din gama largă de produse expuse.

Pe data de 17 mai 2014 va fi Noaptea Albă a Muzeelor, în care muzeele bucureștene își așteaptă vizitatorii la expoziții, spectacole de muzică, dans, teatru și film, proiecții și evenimente speciale interactive. În acea noapte RATB va înființa o linie specială, autobuzele urmând să circule între orele 21.00-04.00. De asemenea, ați putea găsi interesant și Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, eoNoaptea Albă a Agențiilor, Noaptea Albă a Fotografiei, Noaptea Albă a Creatorilor și Designerilor de Produs.

11-12 Octombrie

12-13 Octombrie

25-31 Octombrie

13-17 Noiembrie

5-8 Decembrie

17 Mai

54 54

Page 55: Ghidul Studentului Economist 2013

55 55

Page 56: Ghidul Studentului Economist 2013

Cișmigiu

Herăstrău

Parcul Herăstrău este una dintre opțiunile pe care le ai atunci când vrei să te relaxezi fără să depășesti bugetul alocat distracțiilor. Este cel mai mare parc din București și este situat în partea de nord a orașului. Aici te poți bucura de plimbări pe aleea care înconjoară Lacul Herăstrău, iar dacă vremea este înca bună, poți închiria o barcă sau o hidrobicicletă. Pe timpul iernii este deschis și patinoarul acestui parc. Daca ești pasionat de sport, aici găsești aparate de fitness, terenuri de fotbal sau zonă de skating. Din parcul Herăstrău nu lipsesc nici aspectele culturale: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Grădina Japoneză sau monumentele istorice sunt câteva dintre locurile pe care le-ai putea vedea.

Fie că vrei să explorezi Bucureștiul, fie că vremea de afară este încă frumoasă și vrei să te relaxezi, o plimbare în aer liber prin parc poate fi un mod plăcut și accesibil în care să-ți petreci timpul liber. Vei descoperi o altă față a Capitalei, mai liniștită și mai puțin aglomerată decât zonele centrale.

de Adriana Toader, Comunicare și Relații Publice, anul III

Pe unde ne mai plimbam?

În centrul Bucureștiului se află parcul Cișmigiu. Este ceva mai mic, însă și aici te poți bucura de patinoar pe timpul iernii sau de plimbări cu barca pe lac. A fost desemnat cea mai veche gradină publică așa că, dacă toamna nu s-a instalat încă, aranjamentele florale sigur te vor încânta după o zi lungă de facultate.

(

56 56

Page 57: Ghidul Studentului Economist 2013

Bucureștiul are și parcuri mai mici, pe care le poți vizita dacă te afli prin apropiere: Parcul Alexandru Ioan Cuza – cunoscut și ca Parcul IOR sau Titan, Parcul Bazilescu, Grădina Botanică din București, Parcul drumul Taberei – fost Moghioroș, Parcul Grădina Icoanei, Parcul Izvor.

Tineretului

IOR

Carol I

O alternativă ar putea fi Parcul Tineretului, care este situat în partea de sud a Bucureștiului. Este destul de spațios, însă uneori s-ar putea să fie ceva mai aglomerat pentru că sunt multe locuri de joacă amenajate pentru copii. Cu toate acestea, și aici găsești spații pentru exerciții fizice, zonă de skating, pistă de carting, debarcader pentru plimbări cu barca.

Parcul Carol I este apreciat pentru liniște și pentru curățenie. Găsești destule locuri retrase în care să te relaxezi și să scapi pentru câteva momente de agitația Capitalei. În interiorul parcului au fost construite Arenele Romane, un loc destinat spectacolelor în aer liber. Câteva monumente istorice și atracții prezente în Parcul Carol I sunt: Fântâna Cantacuzino – realizată în 1870, Monumentul Eroului Necunscut, Statuile „Giganții”, Mausoleul, Fântâna Zodiac.

Pentru cei care vor să facă jogging sau să citească, parcul Kiseleff este cea mai potrivită alegere. Nu este aglomerat și iarna are deschis un patinoar. Din când în când, aici se organizează târguri, evenimente, concerte sau expoziții.

Kiseleff

57 57

Page 58: Ghidul Studentului Economist 2013

Handmade în ASE

Dacă vă plac accesoriile lucrate manual sau pur și simplu vreți să faceți un cadou original este bine să știți că în fiecare an, de Crăciun, Dragobete-Mărțișor și de Paști, în ASE se organizează târguri handmade. Unde mai exact? În clădirea Mihai Eminescu etajul 1.

Aici veți găsi de la cerceluși lucrați manual, poșete și portofele, cămăși și alte accesorii până la brioșe și alte dulciuri făcute în casă. Obiectele handmade reprezintă modul în care creatorul a simțit să își pună amprenta asupra unui obiect sau să creeze ceva unic, original. Astfel își pune imaginația la lucru și caută noi metode de a exprima felul în care vede lumea.

Dacă vă atrage ceva din cele enumerate mai sus, dacă vreți să faceți un cadou drăguț sau pur și simplu să

admirați creațiile, nu ezitați să faceți o vizită într-una din pauzele dintre cursuri la standurile amplasate în clădire. Totodată dacă sunteți interesați și ați vrea

să vă aduceți propriile creații, puteți face o cerere pentru amplasarea standului la secretariatul facultății sau să trimiteți un mail la [email protected].

de Andreea Badea, MRK, anul II

58 58

Page 59: Ghidul Studentului Economist 2013

59 59

Page 60: Ghidul Studentului Economist 2013