Ghid Microsoft Visual FoxPro 6

download Ghid Microsoft Visual FoxPro 6

of 43

Embed Size (px)

description

fox 6

Transcript of Ghid Microsoft Visual FoxPro 6

 • 1______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  MICROSOFT VISUAL FOXPRO 6.0CUPRINS

  Bine a-i venit

  Bine a-i venit la ghidul de evaluare al Microsoft Visual FoxPro 6.0. Ghidul este proiectat de a v ajuta s nelegei elul proiectului de producie pentru dezvoltarea sistemului de baze de date ale Visual FoxPro 6.0, aa cum strategia de la Microsoft de a ajuta construirea de nalt performan a afacerilor, statutul de art al componenilor bazei de date i soluii de folosire Visual FoxPro.

  Urmtoarele seciuni sunt incluse n acest ghid pentru a v asista n evaluare:1. Ce este nou n Visual FoxPro 6.02. Evaluare Visual FoxPro 6.03. Trsturi de vizualizare Visual FoxPro 6.04. ntrebri frecvente ale Visual FoxPro 6.05. Scenarii proprii (particulare) Visual FoxPro 6.06. Comunitatea dezvoltatorilor i antrenament (pregtire)7. Turul de ghidare (orientare) Visual FoxPro 6.0

  Visual FoxPro 6.0 este o component a suitei de instrumente de dezvoltare ale Microsoft Visual Studio TM.

  Microsoft Visual Studio este o suit de instrumente complet de dezvoltare care furnizeaz corporaiilor instrumente uor de utilizat cu soluii pentru construire.

  Ediia profesional a Visual Studio permite dezvoltatorilor de a lua un avantaj mare n sistemul de operare Microsoft Windows i dezvoltatorilor Web. Trsturile sistemului de dezvoltare Microsoft Visual Basic, sistemului de dezvoltare Microsoft Visual J++TM, sistemului de dezvoltare al Microsoft Visual C++ ,

  Traducere de Frumuzache Florin1

 • 2______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  sistemului de dezvoltare al Microsoft Visual InterdevTMWeb. i sistemul de dezvoltare al bazei de date al Microsoft Visual FoxPro . Visual Studio, Ediia avansat este o suit complet pentru soluii de construire rapid a unui centru de date avansat.

  Include trsturi de dezvoltare avansate i de echip, precum i instrumentele bazei de date Visual, sistemul versiunii de control al Microsoft Visual Source SeifTM, depozitul Microsoft, administratorul componentelor Visual, modelatorul Microsoft Visual i versiunile de dezvoltare ale aplicaiei de servere ale familiarului Microsoft Backoffice.

  Pentru informaii complete de evaluare despre Visual Studio 6.0 v rog s v adresai la Ghidul de evaluare Visual Studio 6.0.

  Ce este nou n Visual FoxPro 6.0

  Visual FoxPro 6.0 conine multe noi trsturi proiectate de a ajuta dezvoltatorii s construiasc statutul de art client/server i aplicaii ale bazei de date Internet, la fel ca i cum ar construi componente de date ntritoare care pot fi utilizate cu o varietate de fa final i ntoarcere final.

  Noi componente/trsturi DescriereSuport de tranzacie Microsoft Server

  Componentele COM create cu Visual FoxPro pot fi administrate i sortate cu Microsoft Transaction Server. Dezvoltatorii pot construi componente de legtur medii a datelor-concentrate i le poate sorta pentru sute de utilizatori i mai muli.

  Documente active Documente active aduce un pas evolutiv de la aplicaiile pure client Visual FoxPro la aplicaiile care utilizeaz interfaa client bazat pe HTML i aduce un browser puternic al Visual FoxPro.

  Uor de nvat i utilizat

  Visual FoxPro 6.0 aduce un set de clase de librrii preconstruite pe care dezvoltatorii le pot folosi pentru o mai bun funcionalitate a aplicaiilor. Noul vrjitor al aplicaiilor folosete aceste clase pentru a crea un cadru de munc plin orientat spre obiect pentru a construi soluii de baze de date. Noul constructor de aplicaie poate fi folosit de a aduga forme i rapoarte n aplicaii care folosesc aceste cadre de lucru.

  Un bun administrator al categoriilor de librrii

  Componentele galeriei aduc un instrument vizual de a organiza i folosi categoriile. Componentele pot fi trase din galerie i plasate ntr-un proiect la fel ca un proiect sau o form.

  Construire mai bun de componente i aplicaii

  Dezvoltatorii pot folosi Coverage Profiler pentru a verifica validarea testrii planului lor prin verificarea crei linii de cod urmeaz a fi executat. Ei pot de asemenea perfecta profilarea s determine trangulrile i alte probleme ale performanei n codul lor.

  Dezvoltare de aplicaii avansate

  Visual FoxPro 6.0 aduce o lrgire de noi capabiliti pentru sortarea de construcii, aplicaii avansate deschise de Web; participare integral n cadre de lucru al aplicaiilor Windows

  Traducere de Frumuzache Florin2

 • 3______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  distribuite pe Internet (DNA); mbuntete crearea de legturi medii; componente de afaceri reutilizabile, suport pentru acces de date universal i o integrare mai bun cu servicii medii de legtur cum ar fi Microsoft Transaction Server.

  Evalund Visual FoxPro 6.0

  Microsoft Visual FoxPro 6.0 este cea mai nou versiune a instrumentului ales ctigtor pentru crearea de nalt performan, componente cu statut de art al bazei de date i soluii. Visual FoxPro 6.0 d utilizatorilor instrumentele necesare de a administra date n timp ce organizeaz tabele de informaii i ruleaz rutine, creeaz un sistem de administrare relaional integrat a bazei de date (DBMS), sau programeaz o aplicaie de administrare de date dezvoltat integral pentru utilizatorii finali.

  Visual FoxPro 6.0 de asemenea furnizeaz instrumentele de a construi aplicaii care integreaz client/server i internet. Instrumentele de proiectare Visual FoxPro i orientrile obiect, limbajul data central, motor de date rapid i posibilitile de creare de componente l fac o extrem de puternic metod pentru dezvoltatori i utilizatori FoxPro s participe n dezvoltarea aplicaiilor avansate bazate pe cadrele de lucru ale aplicaiilor Windows distribuite pe Internet (Windows Distributed InterNet Applications (DNA)).

  Visual FoxPro 6.0 a continuat evoluia FoxPro de la un sistem de dezvoltare procedural al bazei de date ecran la o dezvoltare de mediu orientat pe obiect cu instrumentele de dezvoltare necesare de a construi la statutul de art componente i aplicaii ale bazei de date client/server i Internet.

  Visual FoxPro este integral cu capaciti proiect de categorie orientare-obiect incluznd motenirea, subcategorii nchise i polimorfice, categorii de librrii reutilizabile ale ambelor Visual i Nonvisual (cod) clasele pot fi construite, reducnd dramatic timpul de dezvoltare.

  Vizualizatorul ndeprtat al Visual FoxPro folosete ODBC (Open Database Connectivity ( Baz de date deschis conexiunii)) pentru a coopera cu baza de date SQL, fcnd Visual FoxPro un instrument excelent pentru construirea aplicaiei client/server deoarece nu este nici o schimbare n apropiere cnd mutm fila unei aplicaii bazate server ntr-o aplicaie bazat client/server.

  Dezvoltatorii pot utiliza Visual FoxPro pentru a crea componente COM (Component Object Model) particulare. Dezvoltatorii pot construi obiecte de afaceri cu legturi medii de date condensate care pot fi folosite i refolosite uor de alte aplicaii, inclusiv Microsoft Office i alte instrumente n Visual Studio. n adaos componentele pot fi folosite pentru crearea de aplicaii baze de date pentru Internet bazate pe Visual FoxPro 6.0.

  Teme proiect Visual FoxPro 6.0

  Ca rspuns la ntoarcerile de la dezvoltatori Microsoft s-a concentrat s fac

  Traducere de Frumuzache Florin3

 • 4______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  urmtoarele mbuntiri cnd au dezvoltat Visual FoxPro 6.0: Construirea de nalt performan a componentelor reutilizabile.

  Visual FoxPro 6.0 este un instrument excelent pentru construirea componentelor care pot fi desfurate i scalate (mrite) n mediile client/server, Internet i Intranet. Aceste componente vor fi rulate pe servere de afaceri tipice zonei de mijloc i alte componente care vor lucra cu date locale sau izolate.

  Uor de nvat i utilizat. Visual FoxPro 6.0 este mai uor de nvat i utilizat dect altdat , prevzut cu o mai mare funcionalitate de construire intern i fr mare efort a componentelor reutilizabile pentru folosirea lor n aplicaii, aceasta reducnd timpul de nvare pentru dezvoltatori care curent folosesc Microsoft FoxPro 2.X.

  Mediu de dezvoltare mai productiv. Visual FoxPro 6.0 are o mult mai mare eficien ca mediu de dezvoltare. nfrumuseeaz mediul dezvoltatorilor i prevede un set de instrumente utilizate de dezvoltatorii de Visual FoxPro cu un nivel fr precedent al productivitii i abilitii de particularizare a mediului.

  Dezvoltarea de aplicaii ndrznee. Visual FoxPro are suport pentru cadrul de lucru Windows DNA ca parte din Visual Studio. Dezvoltatorii care folosesc Visual FoxPro pot construi componente de baz pentru aplicaii i pot folosi instrumente disponibile n ediia Visual Studio Enterprise pentru a construi aplicaii avansate.

  Construcii de nalt performan, componente scalabile.

  O revoluionare fcut este pe drum n lumea dezvoltatorilor de software. Componentele software ofer multe avantaje pentru utilizatori i dezvoltatori de asemenea.

  Mediile de afaceri n schimbare mereu solicit noi sisteme mai bune fa de cele din trecut. Dar pe componente numai pri din sistem au nevoie de nlocuire. i utilizatorii pot face rost de noua component de la dezvoltatori, cea mai bun suit pentru creaie ca o singur component.

  Avantajele dezvoltrii componentei de baz sunt clare. Cteva provocri, totui, sunt implicate n micarea n aceast nou lume:

  Cum pot dezvoltatorii care utilizeaz FoxPro s continue utiliznd Visual FoxPro pentru a construi i utiliza componentele.

  Cum pot trece ei aplicaiile existente i s reutilizeze codurile i datele existente?

  Cum pot ei merge nainte protejndu-i investiiile existente?Schimbrile pentru Microsoft n proiectarea i construirea i construirea n

  Visual FoxPro 6.0 a fost de a furniza rspunsuri la aceste ntrebri. Este de o importan vital ca Visual FoxPro s furnizeze instrumentele de care au nevoie dezvoltatorii s participe n dezvoltarea scalabilitii, distribuiei componentelor de baz ale aplicaiilor care se vor ntlni n evoluia necesar afacerilor.

  Dezvoltatorii utilizatori de FoxPro nu vor vrea s rmn n urm dup cum se schimb lumea computerelor.

  Cu Visual FoxPro 6.0, Microsoft s-a concentrat n furnizarea instrumentelor

  Traducere de Frumuzache Florin4

 • 5______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  pentru dezvoltatori de a construi componente i de integrare client/server i Web: Crearea de componente care pot fi utilizate i reutilizate de alii.

  Cadrul de lucru Windows DNA prevede posibilitatea compatibilizrii aplicaiilor i bazelor de date pentru alte aplicaii.

  Permite scalabilitatea aplicaiilor. Aplicaiile trebuie s fie capabile de a suporta sutele de apeluri ale utilizatorilor ale serviciului componentelor COM.

  Microsoft Transaction Server (Serverul de transfer Microsoft) poate fi folosit de a manevra solicitrile multiutilizator pentru componente automat, fr solicitare de cod. Suportul pentru Transaction Server este critic foarte important dac o component COM urmeaz a fi utilizat ntr-o aplicaie distribuit.

  Uor de nvat i utilizat

  V putei uita la tema de trecere la Visual FoxPro de la FoxPro 2.X ca o parte incitant a secolului 21 sau ca o excursie la dentist

  Cu fiecare lun trecut, din ce n ce mai muli dezvoltatori care utilizeaz FoxPro ncep s foloseasc Visual FoxPro. 36% din utilizatorii de Visual FoxPro l folosesc de mai puin de 6 luni. Oricum, sentimentele n rndul dezvoltatorilor care trec la Visual FoxPro este acela c multe lucruri sunt neschimbate fa de FoxPro 2.X, sunt destule trsturi noi i destule schimbri n modul n care aplicaiile sunt dezvoltate ceea ce poate duce la sentimentul c uneori este un produs diferit.

  48% a dezvoltatorilor care utilizeaz Visual FoxPro au greit cnd au crezut c a nva produsul este mult mai greu dect s-au ateptat.

  Pentru toi utilizatorii Visual FoxPro 6.0 este fcut uor de utilizat, n particular l fac ca nou acest produs utilizarea de programe orientate-obiect cnd construim aplicaii:

  Clasele de librrii preconstruite permit o mai bun funcionalitate. Programele orientate-obiect pot reduce mult timpul de creare deoarece dezvoltatorii pot reutiliza clasele de-a lungul aplicaiilor. Cheia succesului de a le reutiliza se gsete n a avea o colecie bogat de clase de librrii testate.

  Cadrul de lucru al aplicaiilor orientate-obiect. Cadrul de lucru al aplicaiei orientate-obiect const n clasele care furnizeaz funcionarea inimii utilizate n orice aplicaie. Deoarece dezvoltatorii nu au nevoie de a rescrie acest cod de fiecare dat cnd o nou aplicaie este pornit, ei se pot concentra n scrierea codului specific al aplicaiei. Dezvoltarea i ntreinerea sunt uoare deoarece fiecare aplicaie construit care utilizeaz cadrul de lucru solicit structur i manier similar.

  O cale uoar de a crea aplicaii bazate pe cadrul de lucru orientat- obiect. O aplicaie orientat-obiect trebuie s vin cu un mod uor de agare a elementelor ca forme sau raport ntr-o aplicaie fr a solicita intimitate (secrete), cunoaterea detaliat a altor programe orientate-obiect n general sau structura intern a aplicaiei cadru de lucru.

  Un nou i mbuntit vrjitor. Vrjitorii automai au teme comune i complexe, salvnd timpul i truda dezvoltatorilor. Vrjitorii sunt n particular de

  Traducere de Frumuzache Florin5

 • 6______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  ajutor pentru zona care poate fi nou pentru dezvoltatori, la fel ca i datele de publicitate de pe Web.

  Mediu de dezvoltare mai productiv

  Dezvoltatorii ateapt ca fiecare realizare a Visual FoxPro vor face procesul de dezvoltare mai eficient i va suplini cu un set de instrumente avansate pentru rezolvarea problemelor de afaceri. Microsoft a adugat urmtoarele posibiliti la Visual FoxPro 6.0, fcndu-l mai productiv i mai extensibil.

  Pregtit pentru anul 2000. Garda de siguran construit n Visual FoxPro 6.0 poate ajuta dezvoltatorii de a construi aplicaii pregtite pentru anul 2000.

  Migraiune (transfer) uor al aplicaiilor existente ctre Web. Abilitatea de a construi forme sau aplicaii complete Visual FoxPro ca documente active care pot fi vizualizate cu Internet Explorer furnizeaz un mod uor de a migra aplicaiile existente ctre Web i de a aduce funcionalitatea Visual FoxPro ntr-un browser.

  O administrare mai bun a categoriilor de librrii. Utiliznd posibilitile programrii orientare-obiect n Visual FoxPro, dezvoltatorii pot crea categorii de librrii reutilizabile. Dar administrarea de categorii poate fi o munc mare consumatoare de timp. Instrumentele din Visual FoxPro 6.0 simplific organizarea categoriilor de librrii, deci dezvoltatorii pot localiza i utiliza cu uurin categoriile n aplicaiile dezvoltate.

  Construirea de aplicaii mai bune. Construirea de aplicaii solide i de ndejde a devenit mult mai important aa cum dezvoltatorii Visual FoxPro construiesc i utilizeaz componentele n aplicaiile client/server i Internet. Componente mai stabile i de ncredere, uoare vor putea fi construite, testate i desfurate ca aplicaii componente de baz.

  O mai bun distribuire de date ntre aplicaii. Folosind tragerea i plasarea OLE pentru mprirea de date ntre aplicaii contribuie semnificativ la uurina n utilizare pe platformele Windows. Adugnd acest tip de capabilitate de distribuire date n Visual FoxPro permite dezvoltatorilor s construiasc aplicaii mai prietenoase. Este de asemenea prevzut cu adugri pentru utilizatori uoare n dezvoltarea mediului.

  Un mai mare control n aplicaii. Dezvoltatorii utilizatori de Visual FoxPro 6.0 pot aduga coduri validate pentru proprietile care definesc categoriile i exercit un mai mare control pentru aciunile utilizatorului.

  Un mai mare control n timpul proiectrii mediului. Dezvoltatorii nu puteau accesa i modifica filele de proiect manual n sistem pentru a extinde trsturile (caracteristicile) administratorului de proiect (Proiect Manager). Proiectele agate permit un acces programat la administratorul de proiect i creeaz un eveniment de nivel-proiect la care cod va putea fi ataat.

  Traducere de Frumuzache Florin6

 • 7______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Dezvoltarea aplicaiilor avansate.

  Ca utilizator al tehnologiei informaiei schimbrile necesare se ntlnesc n noile afaceri, o foarte bun definire a aplicaiilor avansate este de asemenea invocat n timp ce avansarea infrastructurii i aplicaiilor se modific n mare msur de-a lungul organizrii, atributele comune ale mediilor aplicaiilor includ:

  Componentele de baz existente pentru flexibilitate i scalabilitate. Solicit un suport al ciclului de via, inclusiv proiect, dezvoltare,

  administrare i analiz. Solicit arhitecturi ale bazei de date mai sofisticate. Existena dezvoltrii de echipe. Existena distribuiei n natur, integrat cu sisteme distincte de

  finalizare.Dezvoltatorii de Visual FoxPro migreaz spre Visual Studio, Enterprise

  Edition (Ediie avansat) care cuprinde trsturi adiionale dezvoltate avansat care se adreseaz necesitilor incluse: o suit complet de dezvoltare de componente de baz, trsturi avansate ale bazei de date, care mresc ciclul de via al productivitii inclusiv al proiectelor de aplicaie, analize performane i instrumente detaliate, suport de dezvoltare n echip, i versiune de dezvoltare a aplicaiilor server al familiei de pachete de birou Microsoft BackOffice.

  Visual Studio furnizeaz un numr de instrumente pentru dezvoltarea aplicaiilor avansate. Dezvoltatorii care utilizeaz Visual FoxPro pot folosi aceste instrumente pentru a suplimenta dezvoltrile avansate din Visual FoxPro.

  Suport de acces universal de date. Dezvoltatorii Visual FoxPro 6.0 pot folosi ambele variante ODBC i OLE DB de a transporta i manipula date din surse multiple de-a lungul avansrii. n adaos, datele din Visual FoxPro pot fi folosite ntr-o varietate de alte instrumente.

  Instrumente mai bune pentru proiectarea categoriilor i componentelor. Cu instrumentele din Visual Studio, dezvoltatorii pot crea rapid aplicaii distribuite consistente de componente reutilizabile. Dac numrul de componente dintr-o aplicaie crete, i complexitatea sa crete la fel. Modelarea este, prin urmare, esenial de a face o dezvoltare a componentelor de baz scalabile pentru aplicaii avansate i Internet.

  Instrumentele bazei de date Visual. Abilitatea de transport, proiectare i de schimbare a schemei i procedura de reparare a depozitrii este un bonus pentru dezvoltarea client/server. Dezvoltatorii utilizatori de Visual FoxPro pot folosi instrumentele bazei de date Visual (Visual Database Tools) pentru a lucra cu SQL Server i bazele de date Oracle.

  Construirea componentelor scalabile de nalt performan.

  Discutnd pe dinafara acestui ghid, construciile de nalt performan,

  Traducere de Frumuzache Florin7

 • 8______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  scalabile i componente solide, care funcioneaz bine cu alte aplicaii este foarte important n dezvoltarea de baz n Visual FoxPro. Visual FoxPro 6.0 are avantaje pentru construirea mai bun a componentelor COM.

  mbuntirea tipului de librrii v asigur c toate componentele Visual FoxPro funcioneaz bine cu alte aplicaii.

  Suport pentru construirea componentelor care sunt utilizate n aplicaiile Web oferindu-le scalabilitate.

  Suport integral pentru Microsoft Transaction Server face ca administrarea i scalabilitatea componentelor Visual FoxPro s fie uoar.

  Aplicaiile componente de baz construite utilizatoare ale codului de lucru Windows DNA const n nivele multiple, fiecare prevznd un serviciu, faa final mbuntind interfaa utilizator. Sertarele (nivelurile) de mijloc prevd serviciile de afaceri i manevrrile manuale cum ar fi, gsire date, manipulare, validare i impunere reguli de afacere. Sertarul (nivelul) final este acolo unde datele sunt rezidente (stocate). The Component Object Model (COM) (Componentele model obiect) activeaz obiecte din diverse nivele (sertare) de a discuta cu oricare altele.

  Cu un limbaj de date central, orientat-obiect i instrumente cum ar fi vizualizrile izolate (ndeprtate) pentru uurina integrrii a datelor izolate, Visual FoxPro 6.0 este un ideal instrument pentru construirea componentelor COM de date-concentrate. Componentele pot fi solicitate (apelate) ntr-o larg varietate al feelor finale i poate conversa cu amndou bazele de date FoxPro i SQL, utiliznd de altfel ODBC sau ADO (Microsoft ActiveX Data Objects).

  Dezvoltatorii construiesc componente care reutilizeaz codul existent. O component COM al Visual FoxPro care lucreaz cu date pot utiliza acelai cod ca o aplicaie de baz de sine stttoare a Visual FoxPro care lucreaz cu aceleai date.

  Existena aplicaiilor de baz FoxPro care nu au fost complet rescrise pentru a migra ctre aplicaiile componente de baz.

  Tipuri de librrii mbuntite

  Tipurile de librrii conin informaii despre proprietile i metodele componentelor COM. Cnd o component COM este construit, un tip de librrie este de asemenea creat. Tipurile de librrii sunt extrem de folositoare la fel ca n urmtoarele trei exemple ilustrate:

  Trsturile bilanului complet n Visual Basic pentru realizarea aplicaiilor a unei componente ale unei categorii de librrie. Bilanul complet afieaz automat o list desfurat despre proprietile componentelor i metodele cnd utilizatorul tasteaz numele componentelor urmat de o perioad.

  Visual J++ are abilitatea de a importa componente COM n cod Java. Visual J++ este structurat pe tipuri de librrii pentru a realiza aceasta.

  Browser-ul (cuttorul) Obiect n Visual Basic pentru aplicaii dein o cale uoar de a cerceta proprietile i metodele unei componente. Informaiile

  Traducere de Frumuzache Florin8

 • 9______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  afiate sunt citite din tipul (categoria) de librrie.Categoriile de librrii din Visual FoxPro 5.0 nu conin informaii

  complete, care mpiedic uurina n utilizare a scenariilor listate mai sus. Visual FoxPro 6.0 creeaz categorii de librrii complete i precise.

  Construirea de aplicaii Web

  Componentele COM ale Visual FoxPro pot fi utilizate ca parte integrant a aplicaiilor de baz Web. ntr-o aplicaie tipic Web, browser-ul, ca rspuns al aciunilor utilizatorului, solicit o cerere de la serverul Web. Atunci serverul Web face un apel la componentele COM, care vor gsi datele tipice (standard) i vor crea formatul HTML n aer bazat pe aceste date. Apoi serverul Web trece Formatul HTML napoi n browser.

  Scalabilitatea este o particularitate important n aplicaiile Web, unde serverul de ncrcare poate fi imprevizibil. Zece utilizatori pot avea ca int site-ul Web un minut i 100 urmtorul minut. Serverul de informaie Internet 4.0 (Internet Information Server 4.0) (IIS) i componentele COM ale Visual FoxPro 6.0 pot lua avans fa de Microsoft Transaction Server (serverul de transfer Microsoft) pentru a obine uurina scalabilitii.

  IIS poate conversa cu componentele COM n dou moduri primare: cu Microsoft Active Server Pages (serverul Microsoft de pagini active) sau de asemenea cu Internet Server API (ISAPI).

  Serverul de pagini active

  Serverul de pagini active const din scripturi (Visual Basic, Scripting Edition sau Microsoft JScriptTM ) care ruleaz pe IIS i construiesc dinamic HTML care apoi se ntorc la browser. Browserul invoc Active Server Page prin trimiterea unui URL care face referin la o fil ASP la IIS. Apoi IIS ruleaz scriptul ntr-o fil ASP, i rezultatele sunt trimise la browser. Active Server Pages folosete tipic ADO (ActiveX Data Objects) (datele obiect active) pentru a regsi datele.

  Pot folosi driverul (coordonatorul) ODBC din Visual FoxPro pentru a rula transformarea din datele FoxPro.

  Active Server Pages pot de asemenea apela componente COM particulare pentru a gsi datele i construi HTML. De altfel acest proces poate fi mult mai complex dect utiliznd doar ADO i scripturile Visual Basic, Scripting Edition i JScript, nu sunt att de solide sau de puternice cum ar fi trsturile complete ale limbajelor aflate n Visual FoxPro sau Visual Basic.

  Construirea unei componente COM particularizeaz pentru a implementa regulile de afaceri i de a manevra transformarea i manipularea de date permite dezvoltatorilor de a scrie rutine mai complexe i s reutilizeze codurile existente de-a lungul aplicaiilor. Uurina sarcinii de migrare a aplicaiilor existente ctre Web i uurina ntreinerii aplicaiilor dezvoltate.

  Traducere de Frumuzache Florin9

 • 10______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  ISAPI Fox

  Visual FoxPro navigheaz cu librriile API de pe serverele FoxPro Internet Server API (FoxISAPI), care activeaz IIS de a conversa direct cu componentele COM ale Visual FoxPro. Aceste componente pot gsi i manipula date, i le pot combina cu o fil HTML pentru a produce pagini HTML dinamic generate care se ntorc ctre browser.

  Cu aceast abordare, browserul face o cerere la serverul Web, care apoi apeleaz direct componenta COM Visual FoxPro, ntr-o oarecare msur, apoi va merge ctre Active Server Pages. Toate aplicaiile logice sunt coninute n component. Componenta manevreaz toate manipulrile de date i ntoarce HTML ctre serverul Web, care trec apoi napoi ctre browser.

  Librriile FoxISAPI permit unirea de componente multiple COM n Visual FoxPro permind o impresionant scalabilitate. n plus, librriile FoxISAPI pot fi administrate cu Microsoft Transaction Server. Librriile FoxISAPI au fost mbuntite n Visual FoxPro 6.0 pentru a permite performane mai bune i de asemenea de a furniza suport pentru Internet Information Server 4.0.

  Suport Microsoft Transaction Server

  Microsoft Transaction Server combin flexibilitatea i costul redus al aplicaiilor desktop cu critica misiune de procesare a tranzaciei trsturilor (caracteristicilor) normale gsite n sistemele cadru performante. Transaction Server este o component de baz a sistemului de procesare a tranzaciei pentru dezvoltarea, desfurarea i administrarea de nalt performan, scalabil i solid ntreprins, cu aplicaii server internet i intranet. Transaction Server definete modele de programare a aplicaiei pentru dezvoltarea distribuit a aplicaiilor componente de baz. De asemenea prevede o structur de rulare timp pentru dezvoltarea i administrarea acestor aplicaii. Dezvoltatorii de aplicaii care cu adevrat au nevoie de aceste servicii pentru a face aplicaii care cu adevrat au nevoie de aceste servicii pentru a face aplicaiile lor scalabile i solide se pot concentra n rezolvarea problemelor lor de afaceri ntr-o oarecare msur apoi n dezvoltarea infrastructurii sistem.

  Traducere de Frumuzache Florin10

 • 11______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Microsoft Transaction Server permite scalabilitatea aplicaiilor prin meninerea unui centru de rulare la nceputul componentelor. Cnd un utilizator solicit serviciile rafturilor de mijloc a serverului, Transaction Server va satisface aceast solicitare cu unul din exemplele de la centru. Cnd utilizatorul a terminat de utilizat componentele, acestea devin disponibile altor utilizatori. Amndou aceste activiti se produc automat fr solicitare de cod.

  Pentru ca Transaction Server s creeze un centru de rulare a exemplelor, componentele COM trebuie s suporte un fir model de camer. Componentele COM ale Visual FoxPro 6.0 sunt camere model cu suport integral pentru Transaction Server. Dezvoltatorii pot construi componente din zona de mijloc de tip COM cu Visual FoxPro 6.0 i le poate scala la sute de utilizatori i mai mult.

  Orice obiect Transaction Server (tranzacie reea) are un obiect context care conine informaii despre mediul de execuie al obiectului inclusiv informaii de securitate i tranzacie. Este de asemenea utilizat de o component pentru a comunica cu Transaction Server (reeaua de tranzacie). Odat ce a fost obinut o referin la ccontextul unui obiect, componenta poate utiliza procedura SetComplete (alegere complet) a contextului obiect pentru a indica c a funcionat n totalitate cu succes, sau poate utiliza metoda SetAbort (renunare alegere) pentru a indica c nu a funcionat cu succes. Ambele metode de altfel spun reelei de tranzacionare s elibereze obiectul pentru ca alii s l poat accesa. Dac o component particip la o tranzacie, SetComplete (alegere complet) spune reelei de tranzacionare de a efectua tranzacia, n timp ce SetAbort (renunare alegere) spune reelei de tranzacionare s se ntoarc napoi.

  Urmtorul cod este luat de la o component care este apelat cnd un particular depoziteaz sau scoate bani dintr-un cont al unei bnci. Doi parametri sunt solicitai: Nr. cont (nAccount No) care conine numrul contului i valoarea (nAmount No) care urmeaz a fi tranzacionat. Codul d nti referine despre contextul obiect i apoi conecteaz la reeaua SQL pentru a efectua depunerea sau scoaterea. Apoi codul va verifica balana curent. Dac este negativ tranzacia este respins.

  Traducere de Frumuzache Florin11

 • 12______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  * Get the object contextoMTX = CreateObject("mtxas.appserver.1")oContext = oMTX.GetObjectContext()* Connect to SQL Server using a database connectionnHandle = SQLConnect("cnMTXSamples")* update the balancecSQL = "UPDATE Account SET Balance = Balance + $" + ;

  AllTrim(Str(nAmount, 10, 2)) + ; " WHERE AccountNo = " + AllTrim(Str(nAccountNo))

  nRet = SQLExec(nHandle, cSQL)* get resulting balance which may have been further * updated via triggerscSQL = "SELECT Balance FROM Account " + ;

  "WHERE AccountNo = " + AllTrim(Str(nAccountNo))nRet = SQLExec(nHandle, cSQL, 'c_balance')* check if account is overdrawnIf nBalance < 0 Then cResult = "Error: Account " + AllTrim(Str(nAccountNo)) + ; " would be overdrawn (" + AllTrim(Str(nBalance)) + ")." oContext.SetAbort() Return -1EndIf* Disconnect from SQL Server SQLDisconn(nHandle)* Everything worked so commit the transactionoContext.SetComplete()

  Uor de nvat i utilizat

  Visual FoxPro este o aplicaie extrem de puternic de dezvoltare instrumente. Este data-centrat, limbajul orientat obiect ofer dezvoltatorilor un set foarte robust de instrumente. Programarea orientat obiect permite un grad nalt de reutilizare i soliditate de-a lungul aplicaiilor. Totui, muli dezvoltatori gsesc c aceast micare de la codul procedural la programarea orientat-obiect este un pas lin de nvare.

  Visual FoxPro 6.0 micoreaz aceast curbur n a nva i simplific programarea prin prevederea unui set preconstruit de categorii de librrii pe care dezvoltatorii le pot utiliza pentru a mbunti funcionalitatea aplicaiilor. Noul Application Wizard (vrjitor al aplicaiilor) folosete aceste categorii pentru a crea un cadru complet orientat-obiect pentru a construi soluii de baze de date. Noua aplicaie constructor (Application Builder) este folosit pentru a aduga forme i rapoarte la aplicaii care folosesc acest cadru. n final, noul i frumosul vrjitor simplific procesul general de dezvoltare.

  Categoriile de baz ale Visual FoxPro

  Permiterea reutilizrii de programe orientate obiect pot reduce foarte mult

  Traducere de Frumuzache Florin12

 • 13______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  timpul de dezvoltare deoarece categoriile pot fi utilizate n locuri multiple n interiorul i de-a lungul aplicaiilor. Cheia de a atinge aceast eficien slluiete n a construi unui album de colecie a categoriilor de librrii cnd funcionalitatea este necesar, o proiectare, categoriile scrise i testate sunt disponibile. Crearea unei astfel de colecii poate fi dificil. ncercarea iniial de la noii dezvoltatori de Visual FoxPro ofer rezultate n categoriile de librrii care necesit dezvoltare. i dac categoriile de librrii trebuie rescrise dup fiecare utilizare, avantajele reutilizrii sunt pierdute.

  Visual FoxPro 6.0 navigheaz cu Visual FoxPro Foundation Classes (categorii de baz Visual FoxPro), peste 100 preconstruite, categoriile reutilizabile dezvoltate pot fi uor adugate la aplicaii. Foundation Classes (categoriile de baz) deine o funcionalitate mbuntit cum ar fi transferul de date, cutarea, legturi i multe altele. Deoarece aceste categorii preconstruite acoper funcii necesare n multe sau toate aplicaiile, dezvoltatorii vor realiza economii mari de timp.

  Dezvoltatorii pot utiliza aceste categorii aa cum sunt sau ca subcategorii ale lor pentru adugarea sau modificarea funcionalitii. n plus, codul surs pentru categoriile de baz este inclus deci dezvoltatorii pot schimba baza purttoare ale oricrei categorii.

  Aplicaia cadru orientat obiect

  O aplicaie cadru orientat-obiect const dintr-un set generic de categorii care formeaz inima, sau baza unei aplicaii. Avantajul unei aplicaii cadru este aceea c dezvoltatorii nu mai au nevoie s rescrie acest cod central de fiecare dat de cte ori construiesc o aplicaie. i n timp ce cadrul este un set de categorii, poate deveni o subcategorie pentru a prevedea la o aplicaie o funcionalitate specific.

  Crend un cadru de aplicaie cu trstur plin, solid, bine proiectat, i bine codat, poate fi o schimbare intimidant, n special pentru dezvoltatorii care sunt noi n Visual FoxPro. Prin urmare, dezvoltatorii sunt adesea lipsii de beneficiile programrii orientate-obiect. Ei pot utiliza programarea orientat-obiect ntr-o aplicaie, dar aplicaia n sine nu este orientat-obiect n totalitate.

  Visual FoxPro 6.0 navigheaz cu un cadru de aplicaie de baz care face parte din categoria de baz a Visual FoxPro. Dezvoltatorii pot utiliza cadrul aa cum este sau l pot modifica dup cum doresc. Cadrul include un program meniu, care pornete aplicaia, un meniu propriu, i o aplicaie obiect care controleaz aplicaia i este rspunztoare pentru administrarea meniului formei, raportului i datelor.

  Vrjitorul aplicaiei

  Vrjitorul aplicaiei a fost rescris pentru utilizarea cadrului aplicaiei implicite. Vrjitorul aplicaiei va construi o aplicaie schelet orientat-obiect n ntregime, constnd dintr-un program propriu i un meniu propriu. Dezvoltatorii

  Traducere de Frumuzache Florin13

 • 14______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  pot apoi aduga date, forme, rapoarte i evideniere care mbuntete trsturile aplicaiei.

  Vrjitorul aplicaiei garanteaz c dezvoltatorii recepioneaz beneficiile (avantajele) noului cadru al aplicaiei, chiar dac nu sunt specialiti n programarea orientat-obiect. Dezvoltatorii experimentai pot modifica sau extinde cadrul aplicaiei. n plus aplicaiile construite cu cadru aplicaie este un instrument excelent pentru nvarea tehnicii de programare a orientrii-obiect.

  Constructor de aplicaie

  Constructorul aplicaiei prevede o cale uoar de a aduga date, forme i rapoarte la un proiect care se bazeaz pe un nou cadru de aplicaie. Forme i rapoarte trebuie agate n acest cadru deoarece, rutinele din cadru le apeleaz. Constructorul de aplicaii nelege cum s adauge elementele proiectului la proiecte care sunt bazate pe cadrele de baz.

  Coloana de date a constructorului de aplicaii poate fi folosit de a genera automat noi forme i rapoarte i de a le aduga la proiect. Simplu, selectai unul sau mai multe tabele i apoi verificai dac s-au creat forme, rapoarte, sau amndou. Alegei generare (Generate) pentru a apela automat vrjitorul de a construi forme i rapoarte.

  Coloana general (General) i credit (Credits) a constructorului de aplicaii poate fi folosit de a specifica informaii generale despre proiect cum ar fi numele aplicaiei i compania care a dezvoltat-o. Coloana de forme i rapoarte este folosit s adauge forme i rapoarte existente aplicaiei.

  Combinarea cadrului aplicaiei, vrjitorului aplicaiei i constructorului aplicaiei n Visual FoxPro 6,0 l face a fi uor pentru toi dezvoltatorii, de la nceptori pn la experi, s realizeze de avantajele programrii orientate-obiect.

  Un nou vrjitor mbuntit

  Visual FoxPro 6.0 navigheaz cu mai mult dect 20 de vrjitori, care automatizeaz sarcini uoare i complexe. Au fost fcute mbuntiri la vrjitorii

  Traducere de Frumuzache Florin14

 • 15______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  existeni care aduc o mai mare funcionalitate i mai multe variante pentru crearea de elemente ale aplicaiei cum ar fi forme i rapoarte. Ca adaos sunt noi vrjitori pentru crearea bazelor de date i a datelor publicitare pe Web.

  Vrjitorul bazei de date

  Vrjitorul bazei de date folosete modele pentru acrea baze de date i tabele. Dezvoltatorii pot alege din attea modele cum ar fi contacte, timp i limb, ordin de intrare i cheltuieli i apoi crearea unei baze de date complete din modele. Vrjitorul ajut dezvoltatorul s selecteze cheia primar pentru fiecare tabel, s aleag ce index s includ pentru a mri viteza i s determine relaiile dintre tabele. Vrjitorul poate de asemenea popula tabelele cu date simple.

  Vrjitorul aplicaiilor Web

  Vrjitorul aplicaiilor Web genereaz o fil HTML creat din nregistrri ntr-o surs de date specificat de utilizator.

  Dup selectarea sursei de date, cmpurile de afiat i ordinea de sortare, vrjitorul solicit o alegere a ctorva date diferite de ieire i stiluri vizuale care determin cum va arta pagina finalizat. Utilizatorul poate previzualiza variante de ieire i stiluri i apoi poate genera i salva pagina HTML.

  Inclus n datele de ieire expunerea Static care lucreaz cu orice navigator i expunerea Tabular (Tabel) care utilizeaz datele Internet Explorer 4.0, sau mai noi, n legtur cu Controlul Datelor Tabelare vrjitorul aplicaiilor Web are o arhitectur deschis care permite dezvoltatorilor s adauge expuneri i stiluri. Daci dac dezvoltatorii creeaz expuneri de date care utilizeaz Paginile Active de Server (Active Server Page) sau serviciul de date izolat (Remote Data Services) al ADO (ActiveX Data Objects) datele obiect ale ActiveX sau un stil vizual care utilizeaz XML, acestea pot fi uor adugate la vrjitor pentru o utilizare n viitor.

  Mediu de dezvoltare mai productiv

  Traducere de Frumuzache Florin15

 • 16______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Dezvoltatorii vor gsi c setul de instrumente mrit din Visual FoxPro 6.0 i prevede cu medii de dezvoltare care sunt mult mai productive i extinse dect nainte.

  Pregtit pentru anul 2000

  Visual FoxPro 6.0 a fost prevzut cu suport de date mult mai bun pentru anul 2000. Aceasta este extrem de important pentru o aplicaie baz de date care ntotdeauna permite manevrarea de date.

  Problema fundamental a anului 2000 este creat printr-o convenie de a nu fi necesar de a specifica toi patru digii ai anului. De exemplu considerai urmtorul cod:

  dBirthDate = {10/11/12}

  Ce reprezint aceasta? Este octombrie 11,1912 sau este octombrie 11,2012? Sau este noiembrie, 10,1912, noiembrie, 12,1910 sau noiembrie, 11,2012? Deoarece aceste date constante sunt neclare, aplicaiei i rmne sarcina de a face evaluarea cea mai bun pe care o poate. Aceast ambiguitate poate introduce erori n existentul cod al Visual FoxPro orice constante de dat i timp sau expresie este compilat sau evaluat n timpul rulrii, ca i cum ar fi un raport i un obiect expresie. Dac o aplicaie care conine codul precedent este scris n Statele Unite n anul 1999, dar este recompilat n Italia 2000, coninutul aplicaiei se poate schimba deoarece coninutul datelor se modific.

  Pentru a rezolva aceast problem, un format strict de date este disponibil acum n Visual FoxPro 6.0. Datele stricte ntotdeauna evalueaz aceeai Dat sau Timp Calendaristic ca valoare care va arta ca i setrile datei din computer. Formatul strict de date este:

  ^yyyy-mm-dd[,][hh[:mm[:ss]][a| p]]Caracterul ^ (Cciuli) indic formatul strict de date i motiveaz ca

  Data i Timpul Calendaristic s fie interpretat ca un format consistent YMD. Daci dac codul precedent a fost rescris dup cum urmeaz, va reprezenta permanent aceeai dat Octombrie, 11, 1912.

  dirthDate = {^ 1912/10/11}

  Coloana General (general) a casetei de dialog Options (opiuni) include o caset list derulant n concordan cu anul 2000 care poate fi utilizat de a fora compatibilitatea constantelor dat i iruri de date. Setarea a Strict Date Level (nivel strict al datei) la 1 solicit ca toate constantele dat i dat timp s fie ntr-un format strict de date. Orice constant dat sau dat timp care nu este ntr-un format

  Traducere de Frumuzache Florin16

 • 17______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  strict sau este evaluat ca o valoare invalid va genera o eroare, n timpul compilrii sau a rulrii n timp. Deci un program sau o metod care seteaz variabila dBirthDate (dat de natere) ca o dat ambigu nu va fi compilat.

  Figura 4: Setare opiuni Strict Date Level (nivel strict al datei) de a fora automat compatibilitatea cu anul 2000 a codului.

  Documente active (Active Documents)

  Un document activ este bazat pe Windows, ca aplicaie non-HTML ncastrat ntr-un navigator (browser). Prevede o cale de acces funcional al acestei aplicaii din interiorul interfeei unui navigator (browser). Documentele active ale Visual FoxPro 6.0 pot fi constituite dintr-o singur form sau ntreaga aplicaie. Aplicaiile document activ ale Visual FoxPro pot rula forme i rapoarte, ruleaz coduri i manipuleaz date, dar au avantajul de a aduga n timpul rulrii ntr-un container document activ, cum ar fi Internet Explorer.

  Documentele active prevd un pas evoluat de la aplicaiile client pure ale Visual FoxPro la aplicaiile care utilizeaz o interfa client bazat pe HTML. Au prevzut o cale uoar de a migra aplicaiile existente ctre Web i s aduc funcionalitatea lui Visual FoxPro n navigator (browser).

  Documentele active de asemenea sunt prevzute cu un mecanism uor de actualizare a aplicaiilor. Cnd un document activ este actualizat, utilizatorul acceseaz ultima versiune automat data urmtoare cnd navigheaz.

  Utiliznd un document activ folosind scripturi necesit ascunderea codurilor de utilizator. n contrast, cnd utilizatorul introduce informaia ntr-o form ntr-o pagin HTML care folosete Visual Basic, Scripting Edition sau JScript pentru validarea intrrilor, ei pot uor s vizualizeze codul surs de pe acea pagin i s vad regulile folosite de a valida datele.

  Traducere de Frumuzache Florin17

 • 18______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Figura 5: Rularea unui document activ n Internet Explorer este o excelent cale de a migra aplicaiile existente ctre Web.

  Un document activ fantom, cum ar fi Microsoft Internet Explorer, comunic cu Active Document (Document activ) al Visual FoxPro ca un obiect ActiveDoc, care este n ultima instan o nou clas de baz ActiveDoc. Codul eveniment conine n obiectul ActiveDoc controale a ceea ce se ntmpl cnd diverse evenimente au loc. De exemplu, urmtorul cod n evenimentul de rulare a unui obiect ActiveDoc cauzeaz apariia unei forme cnd utilizatorul navigheaz prin documentul activ (Active Document)

  Do Form customerRead Events

  Urmtorul cod n evenimentul obiect ActiveDoc din containerul realizat va cauza ca forma s plece cnd utilizatorul navigheaz de-a lungul documentului activ (Active Document).

  Clear Events

  Componena Galeriei De-a lungul timpului, dezvoltatorii pot acumula librrii largi de categorii

  reutilizabile. Ei pot crea cteva proprii i pot dezvolta multe altele. i mai mult de 100 de categorii reutilizabile navigheaz cu Visual FoxPro 6.0.

  Gestionarea de categorii poate fi frustant i consumatoare de timp. Categoriile pot fi stocate n file clas de librrii care pot conine categorii multiple. Ele pot fi stocate n computerul dezvoltatorului sau pe un alt dispozitiv de stocare

  Traducere de Frumuzache Florin18

 • 19______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  din reeaua de network. Unele categorii sunt utilizate des n timp ce altele sunt utilizate ocazional.

  Componena Galeriei simplific dramatic administrarea claselor de librrii prin prevederea unui drum vizibil de organizare i folosire categorii. Dezvoltatorii pot organiza clasele de librrii n grupuri numite cataloage. Aceste cataloage fac foarte uoar categorisirea, localizarea i utilizarea categoriilor n aplicaia dezvoltat. Componentele galeriei lucreaz cu cteva cataloage de baz care acoper aria de baz a funcionalitii. Mai lucreaz cu un catalog de la Categoriile fundamentale ale Visual FoxPro. i de asemenea, dezvoltatorii pot crea propriile lor cataloage i s adauge categorii i alte componente la ele.

  Componentele pot fi trase din componena galeriei i plasate pe suprafaa de lucru a unui proiect sau form. Ele pot fi adugate i din scurtturile meniurilor. De exemplu, un catalog din componena galeriei poate stoca o varietate de butoane dat de navigare. Cnd un set particular de butoane este necesar pentru o form, mai degrab dect cutarea pe disc sau n reea un dezvoltator poate localiza categoria necesar n componena galeriei i apoi s o adaug direct formei.

  Figura 6: Folosii Component Gallery (componena galeriei) pentru a organiza clase de librrii i de a face localizarea categoriilor mai uor ca niciodat. Odat ce a-i localizat categoria pe care o dorii o putei uor aduga unei forme sau unui proiect.

  Protecie profil

  Pentru a testa un cod i performana unei aplicaii opiunea de activare a proteciei (introdus n Visual FoxPro 5.0) creeaz o fil de activare de tip text cu extensie .log cu informaia despre liniile de cod aa cum au fost executate. Informaia din activare log include i linia de cod, locaia i viteza de executare. Dar deoarece fila log n versiunea 5.0 conine doar linii de date, dezvoltatorii au creat propria lor aplicaie de a citi i afia ce este util (folositor).

  n Visual FoxPro 6.0, protecia profilului analizeaz performana liniilor

  Traducere de Frumuzache Florin19

 • 20______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  de date i prezint informaii despre ce linie de cod ruleaz i ct de lung este, ntr-o form care poate fi revzut uor. Dezvoltatorii pot testa validitatea planului lor de testat prin verificarea crei linii de cod este n execuie. Ei pot de asemenea perfecta profilarea s determine sugrumarea i alte probleme de performan din codul lor. Dezvoltatorii pot construi aplicaii i componente care pot rula nu numai rapid, dar sunt i bine testate.

  Figura 7: Gsirea gtuirii performanei prin utilizarea Coverage Profiler pentru a vedea ct de mult i ia unei linii de a rula.

  Coverage Profiler (Protecie Profil) const din dou panouri ntr-o fereastr, obiecte i file surs afiate n panoul de sus (Deasupra) i codul pentru obiectul sau fila surs selectat n panoul de dedesubt. n modul protecie, panoul de jos arat fiecare linie de cod i include un marcator (semn) de a indica ce anume a sau nu a rulat din linia de cod. n modul profil panoul de jos arat fiecare linie de cod i timpul care a rulat, ct timp i-a luat s execute primul timp, i media timpului care i-a luat pentru execuie. Utilizatorii pot deschide n timpul modul de a vedea alt vedere.

  OLE tragere i plasare

  Abilitatea de a mpri date ntre aplicaii contribuie semnificativ la uurina n utilizare a platformelor Windows. De exemplu, date de la Microsoft Excel pot fi adugate ntr-un raport n Microsoft Word prin marcarea celulelor i mutarea lor n Word folosind operaiunea de tragere i plasare. Foaia de calcul poate de asemenea s fie tras din Windows Explorer n Word. Ambele dintre aceste aciuni insereaz foaia de calcul ntr-un document raport. Prin dublu click pe foaia de calcul n Word lanseaz Excel-ul, unde datele pot fi editate ca i cum ar fi n format nativ.

  Visual FoxPro 6.0 acum prevede aceleai avantaje OLE tragere i plasare pentru dezvoltatorii care folosesc Visual FoxPro. De exemplu, text din Microsoft

  Traducere de Frumuzache Florin20

 • 21______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Word poate fi mutat ntr-o regiune de editare text dintr-o form Visual FoxPro.Suportul proiect-timp pentru OLE tragere i plasare n Visual FoxPro

  face aplicaiile dezvoltate mai rapide dect nainte. De exemplu, plasnd o fil n administratorul proiectului se adaug fila proiectului, dac plasm o tabel n proiectul unei baze de date se adaug tabela la curenta baz de date. n adiie, textul poate fi uor mutat sau copiat din alte aplicaii, cum ar fi Word, n fereastra Command i n editoarele text ale Visual FoxPro.

  Metode de acces i repartizare

  Visual FoxPro a fost prevzut cu suport pentru metodele Access (acces) i Assign (repartizare) care execut codul cnd valoarea unei proprieti a fost modificat, sau cnd utilizatorul ateapt s se schimbe valoarea proprietii. Aceste trsturi permit dezvoltatorilor s exercite un mai mare control al aciunilor utilizatorilor. Codul n metoda Access este executat cnd un utilizator citete valoarea unei proprieti. Codul metodei Assign este executat cnd utilizatorul ncearc s schimbe valoarea proprietii.

  Figura 8: Utilizarea metodelor Access i Assign de a rula codul cnd proprietatea este citit sau schimbat.

  Metodele Access i Assign activeaz validarea de cod pentru proprieti , pentru a fi parte a unei definiri de categorii. De exemplu, urmtorul cod folosete DEFINE CLASS (definete categoria) pentru a crea o categorie particularizat numit Customer. Doi utilizatori definesc proprietile create pentru o categorie particular: CreditLimit (limit credit) i Password (parol). O metod de Access (acces) pentru Password (parol) este creat cu prima exprimare Procedure (procedur). Cnd valoarea proprietii Password (parol) este introdus, codul din metoda Access este executat. Acest cod verific s vad dac proprietatea este protejat. Dac este (proprietatea ascuns Password Protect (protejare prin parol) va fi setat ca adevrat ), utilizatorul nu va fi abilitat de a vedea parola.

  O metod Assign pentru CreditLimit (limit credit) este de asemenea creat, din nou cu exprimarea Procedure (procedur). Acest cod este folosit pentru a valida creditul limit. Cnd o apelare este fcut pentru modificarea valorii proprietii, codul din procedur verific dac creditul limit nu depete $ 2.500. Dac utilizatorul ncearc s seteze creditul limit la mai mult dect valoarea stabilit, un mesaj de eroare se ntoarce i creditul limit este setat la valoarea maxim $ 2.500.

  Traducere de Frumuzache Florin21

 • 22______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0 Define Class customer As custom CreditLimit = 0 Password = "secret" Hidden PasswordProtect PasswordProtect = .T.

  Procedure Password_Access If This.PasswordProtect Return "The password is a secret." Else Return This.Password EndIfEndProcProcedure CreditLimit_Assign() LParameters nLimit If nLimit > 5000 This.CreditLimit = 2500 MessageBox("Credit limit can't be more than $2500!") Else This.CreditLimit = nLimit EndIf Return This.CreditLimit EndProcEndDefine

  Codul metodelor Access i Assign este parte a definiiei unei categorii particulare i va rula ori de cte ori aceast proprietate este folosit n cod. Dezvoltatorul nu trebuie s-i aminteasc s scrie codul pentru a valida limita creditului aceasta se ntmpl automat. Dac creditul limit maxim se schimb, modificarea va trebui fcut numai n codul metodei Assign. Apoi va avea efect ori de cte ori proprietatea CreditLimit se va afla n uz (va fi folosit).

  Proiecte crlig (agate, anexate, ataate)

  n versiunea anterioar a Visual FoxPro, singurul acces la proiecte erau prin directa manipulare a filei de proiect (proiectele sunt stocate n file cu extensia .pjx, care sunt tabele). Dezvoltatorii care vor s construiasc instrumente pentru a extinde trsturile Project Manager (administrator proiect) trebuie s acceseze i s modifice aceste tabele manual. n plus, nu sunt proiecte-nivel al evenimentelor pe care utilizatorii le pot folosi de a face aciuni cnd o fil este adugat sau mutat dintr-un proiect.

  Pentru a da acces programat la Project Manager (administrare proiect) i pentru a crea evenimente nivel-proiect cu ce cod va fi ataat (anexat) Visual FoxPro 6.0 a adugat proiectele crlig (ataate). Un proiect crlig este o simpl categorie de baz ascuns (non vizual) a Visual FoxPro, care este asociat de ctre dezvoltatori la un proiect. Dezvoltatorii pot crea propriile lor categorii de proiecte ataate prin subcategorisire ca fiind categorie de proiect crlig (ataat) de baz. Categoriile sau subcategoriile de proiecte crlig (ataate) de baz pot fi utilizate

  Traducere de Frumuzache Florin22

 • 23______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  cnd creai noi proiecte care pot fi setate din coloana Projects (proiecte) din caseta de dialog Options (opiuni).

  Figura 9: Utilizai caseta de dialog Options (opiuni) pentru a specifica proiectul crlig (ataat) pentru a fi utilizat data viitoare la un nou proiect creat.

  Dezvoltatorii pot anexa (ataa) coduri la evenimente n categoria Project Hook (Proiecte crlig sau ataate). Acest cod este generat ori de cte ori are loc un eveniment din proiect. Evenimentele din proiect includ adugarea, mutarea i rularea filelor, la fel cum ai construit proiectul sau utiliznd OLE tragere i plasare pentru a aduga file la proiect. Ori de cte ori un proiect este deschis, asocierea proiectelor ataate este instantanee i cnd are loc un eveniment, codul asociat va rula.

  Proiectele ataate dau dezvoltatorilor abilitatea de a lua avantaje fa de sau controlul pentru a trimite o notificare e-mail (mesaj) sau adugarea la o fil log cnd filele sunt adugate sau mutate ntr-un proiect. Deoarece proiectul utilizeaz proiecte ataate acest cod ruleaz automat ori de cte ori o aciune apropiat are loc. Dezvoltatorii nu trebuie s-i aminteasc s treac n fila log aciunile.

  Ca un alt exemplu, codul ntr-un proiect ataat are legturi cu evenimentele din proiectele de tip OLE tragere i plasare i vor fi apelate ori de cte ori OLE tragere i plasare este folosit s adauge o fil la proiect. Acest cod poate determina tipul de fil i s lanseze vrjitorul corespunztor.

  Dezvoltarea aplicaiilor avansate.

  Arhitectura aplicaiilor Windows distribuite pe Internet

  n scopul de a ntmpina necesitile ntreprinztorilor de dezvoltare, Microsoft a introdus Windows Distributed InterNet Applications (DNA) framework (cadrele de lucru ale aplicaiilor Windows distribuite pe Internet). Utiliznd cadrul de lucru DNA, particularii pot construi aplicaii de afaceri scalabile, multiraft care pot fi distribuite pe orice reea, prevzute cu acces la diverse surse de date la diferite platforme, i pot fi liber accesate de orice platform de pe un computer-client. Ca rsplat, Visual Studio, ediia avansat este o suit de instrumente dezvoltate complet pentru acoperirea tuturor aspectelor aplicaiilor de baz avansate dezvoltate cu cadrul de lucru DNA.

  Traducere de Frumuzache Florin23

 • 24______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Figura 10: Visual Studio este o suit complet de instrumente dezvoltat pentru construirea aplicaiilor avansate pentru cadrul de lucru Windows DNA. Windows DNA permite societilor de a dezvolta aplicaii pentru platforme de trecere care pot accesa surse de date n orice reea sau Server instalat incluznd Windows NT, Unix i SNA sisteme de baz.

  Visual Studio, Ediie avansat

  Prin achiziionarea Visual Studio, Ediie avansat dezvoltatorii utilizatori de Visual FoxPro 6.0 primesc importante nouti de trsturi avansate, dezvoltate pentru construirea aplicaiilor Windows DNA. Aceste trsturi, integrate direct n mediul de dezvoltare Visual Basic 6.0, include:

  Suport de baze de date avansat, incluznd instrumente avansate ale bazei de date Visual (Enterprise Visual Database Tools) pentru schie i proiecte de proceduri de stocare n Oracle i servere cu baze de date SQL. O versiune dezvoltat de server SQL 6.5; i o versiune dezvoltat de Server SNA 4.0 cu conectivitate la baze de date VSAM i DB/2 cu cadre AS400 i IBM.

  Ciclu de via sporit de productivitate, incluznd Microsoft Visual Modeler 2.0 (modelatorul Microsoft Visual versiunea 2.0) pentru aplicaii proiect multiraft (multinivel) de baz n limbajul universal de modelare (Universal Modeling Language UML); de asemenea un Visual Studio Analyzer (Analizatorul Visual Studio) pentru performana profilrii i analizei aplicaiilor multiraft

  Suport de dezvoltare de echip, inclusiv un sistem de dezvoltare de echip de baz pentru Web, un control sistem al cadrului surs Visual SourceSafe 6.0, Microsoft Repository (repoziionator Microsoft) i un Visual Component Manager 2.0 (administrator de componente Visual versiunea 2.0) pentru organizarea i poziionarea componentelor de afaceri reutilizabile n cadrul echipelor.

  Depanare aplicaie integrat, incluznd o ediie complet dezvoltat a Microsoft BackOffice 4.5.

  Traducere de Frumuzache Florin24

 • 25______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Acces universal la date

  Universal Data Acces (accesul universal la date) este o strategie Microsoft pentru condiionarea accesului de nalt performan la toate tipurile de informaii (incluznd datele relaionale i nerelaionale) de-a lungul organizaiilor, de pe ecran n ntreprinderi. Universal Data Acces (accesul universal la date) activeaz toate instrumentele Visual Studio pentru acces la orice surs de date n orice platform. Accesul universal de date const dintr-un miez tehnologic de tip copac (ramificat): OLE DB, Open Database Connectivity (ODBC), i ActiveX Data Objects (ADO).

  OLE DB i ODBC

  OLE DB este o interfa programabil de nivel-sistem a Microsoft pentru diverse surse de date. OLE DB specific un set de interfee COM Microsoft care ncapsuleaz, sau ascunde, servicii sistem de administrare a variate baze de date. OLE DB este proiectat pentru surse de informaii nerelaionale la fel de bine ca i relaionale pe platforme disparate. Acestea includ sisteme de memorare (stocare) de file i mesaje electronice; text, grafic i date geografice; i obiecte de afaceri particulare.

  ODBC continu s prevad accesul standard la sistemele de baze de date relaionale la o pia. n plus, furnizorul OLE DB pentru ODBC folosete driverele ODBC existente pentru accesul relaional la date.

  Toate instrumentele Visual Studio 6.0 includ noua dezvoltare Microsoft a furnizorilor OLE DB i/sau drivere ODBC pentru servere Microsoft SQL, Microsoft Access, Microsoft FoxPro, Oracle i baze de date AS/400 VSAM. n plus, o treime de furnizori OLE DB i drivere ODBC sunt valabile pentru alte sisteme de baze de date incluznd Informix, Sybase, IBM DB/2 i multe altele. Distribuitorii independeni de programe (software) pot crea uor furnizori particulari de OLE DB cu formatul de stocare propriu.

  Obiecte Dat ActiveX (ActiveX Data Objects)

  ADO este o strategie Microsoft, cu interfaare de nivel ridicat la date, izolnd complet dezvoltatorii de tehnologia OLE DB i ODBC. ADO aduce un model obiect de acces la date deschis, aplicaii de nivel care cuprind tot felul de programe de a scrie aplicaii de baze de date nchiznd datele OLE DB folosind orice limbaj. Toate instrumentele Visual Studio pot folosi ADO de a accesa date. Cu ADO, dezvoltatorii au acces la mai multe tipuri de date dect au avut vreodat i trebuie s petreac pe departe mai puin timp de a scrie coduri complexe de tip client/server.

  Traducere de Frumuzache Florin25

 • 26______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Figura 11: Arhitectura accesului universal de date prevd o fil de ieire de interoperabilitate de-a lungul multiplelor, tradiionalelor i nerelaionalelor surse de date. Aceste surse de date pot localiza n orice platform cum ar fi Windows NT, UNIX, i SNA baze fantom avansate.

  Visual Database Tools. (instrumente Visual ale bazei de date)

  Instrumentele Microsoft Visual ale bazei de date, valabile n Visual Studio, Ediie avansat, prevd un suport extins pentru construirea aplicaiilor rapide data-centrate. Instrumentele Microsoft Visual ale bazei de date includ:

  Vizualizator date. Conecteaz la i exploreaz orice baz de date ODBC sau OLE DB.

  Proiect chestionar. Proiectul execut i salveaz chestionrile complexe SQL.

  Proiect al bazei de date. Creeaz i modific baze de date Microsoft SQL Server i Oracle, incluznd tabele individuale i scheme (schie) totale (ntregi) ale bazei de date.

  Editor al procedurii de stocare. Creeaz i editeaz proceduri de stocare pentru Microsoft SQL Server i Oracle utiliznd un editor de codare color.

  Proceduri de depanare (debugg) a stocrii. Izolare procedur de depanare a stocrii n baze de date Microsoft SQL Server 6.5

  Proiecte de baze de date. Administreaz baze de date dintr-un proiect central, incluznd controlul surs cod inclus pentru proceduri de stocare, scripturi de baze de date i ntrebri SQL (chestionri SQL).

  Modelare obiect.

  Cu Visual Studio i Visual FoxPro 6.0 dezvoltatorii pot crea rapid aplicaii distribuite, constnd din componente reutilizabile. Pentru a exploata aceast putere, dezvoltatorii au nevoie de a gndi n termenii arhitecturii de afaceri a componentelor i softului. Dac numrul componentelor ntr-o aplicaie crete, complexitatea crete i ea de asemenea. Modelarea este un instrument foarte important pentru un proiect pentru a construi componente de baz dezvoltate, scalabile pentru avansai i aplicaii Internet.

  Modelatorul Microsoft Visual este fcut pentru uurina de a crea,

  Traducere de Frumuzache Florin26

 • 27______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  dezvolta i menine aplicaiile prin ajutorarea dezvoltatorilor n construirea modelelor n aplicaiile lor neglijnd complexitatea acestora. Modelatorul Visual prevede instrumente de modelare pentru analize, proiecte i implementri de aplicaii componente de baz. Este prevzut cu o interfa grafic utilizator pentru construirea i modificarea prototipurilor proiectelor, aplicaiilor, componentelor sau structurilor n ordine de a crea i administra obiectele reutilizabile.

  Modelatorul Visual este disponibil n Visual Studio, Ediie avansat.

  Figura 12: Da-i o mai bun nelegere aplicaiilor prin modelarea lor cu Modelatorul Visual.

  Vrjitorii conexiunii Visual FoxPro

  Vrjitorii conexiunii Visual FoxPro includ Code Generation Wizard (vrjitorul generator de cod) i Reverse Engineering Wizard (vrjitorul constructor reversibil). Aceti vrjitori conecteaz modelatorul Visual cu vrjitorul generator de cod, dezvoltatorii putnd importa un model obiect al modelatorului Visual n Visual FoxPro. Cu vrjitorul construciilor reversibile dezvoltatorii pot exporta categoriile Visual FoxPro ntr-un model obiect al modelatorului Visual. (Visual Modeler).

  Figura 13: Utilizai vrjitorii conexiunii pentru a crea categorii Visual

  Traducere de Frumuzache Florin27

 • 28______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  FoxPro dintr-un model al modelatorului Visual i invers (viceversa). Aceti vrjitori permit utilizatorilor s modeleze obiecte n modelatorul

  Visual i apoi creeaz codul pentru categoria de librrie asociat. Ei pot de asemenea s ia o categorie de librrie existent i s genereze un model n modelatorul Visual. Vrjitorii de altfel prevd generarea pentru construcia n cerc sau codmodel/modelcod.

  Construciile ciclice (nchise) iau dou forme n modelatorul Visual: Dac dezvoltatorii nu au un model proiect al sistemului lor, ei pot

  construi reversibil un nou model de la un cod care a fost scris anterior de a utiliza modelatorul Visual (Visual Modeler).

  Dezvoltatorii pot folosi vrjitorul de construire reversibil de a construi un model ciclic s se sincronizeze cu un cod Visual FoxPro existent. Informaia introdus n cod este generat ntr-un model. Informaia introdus n model este generat ntr-un cod utiliznd vrjitorul de generare cod (Code Generation Wizard).

  Modelatorul Visual astfel mbuntete abilitile dezvoltatorului de a dezvolta aplicaii scalabile. Construciile ciclice n oglind sunt calea muncii dezvoltatorului de a face un model rapid al unei aplicaii n dezvoltare, implementnd-o i apoi mbuntind baza de nelegere al unei probleme amplificate. Modelatorul Visual i lucrul napoi n Visual FoxPro i avansarea n construciile ciclice ca un model i cod evoluat.

  Vizualizare date (Data View)

  Vizualizatorul de date permite dezvoltatorilor de a examina toate bazele de date folosite ntr-un proiect i integrarea uoar a obiectelor baze de date ntr-o aplicaie. Dezvoltatorii pot utiliza vizualizatorul de date pentru a vizualiza structura tabelului, vizualizrii bazei de date, proceduri de stocare i alte obiecte baze de date direct n dezvoltarea avansat, la fel de bine ca vizualizarea i schimbarea datei actuale ntr-un tablou corespunztor cadrat.

  Proiect chestionar

  Proiectul SQL Query (Chestionar) este un puternic instrument care activeaz creaia vizual a ANSI SQL la fel de bine ca vechile bilanuri specifice finale SQL. Dup stabilirea conectivitii la baza de date dorit, dezvoltatorii pot utiliza proiectul Query Designer pentru a schia, vizualiza i executa ansamblul dup cum este ilustrat n figura care urmeaz. Prin tragerea i plasarea tabelelor n tabloul (panoul) proiect, SQL este creat automat. Query Designer (proiectul chestionar) va recunoate automat relaiile bazei de date i va genera condiiile necesare apropiate. Dezvoltatorii pot lucra direct n orice panou (Tablou) Diagram, Grid, SQL i schimbrile lor vor fi reflectate ntr-un alt tablou. Chestionarele pot fi testate direct i rezultatele vizualizate n tabloul (panoul) Results (rezultate).

  Traducere de Frumuzache Florin28

 • 29______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Figura 14: Proiectul chestionar SQL face mai uor de vizualizat construcia i de testat complexitatea avansat SQL fa de orice alt surs de date.

  Proiect baz de date. (Database Designer)

  Dezvoltatorii utiliznd Visual FoxPro 6.0 i Visual Studio, Enterprise Edition pot folosi proiectul baz de date pentru a crea vizual i modifica baze de date SQL Server i Oracle. De exemplu, dezvoltatorii pot crea, edita sau terge baze de date tabel folosind proiectul grafic. Bazat pe operaiunile vizuale, scripturile DLL sunt automat generate de ctre proiectul baz de date (Database Designer).

  Aceste scripturi pot fi aplicate direct bazei de date (Asumnd dezvoltatorului c i este permis accesul necesar) sau salvarea ntr-o fil pentru revizualizare i executare de ctre DBA. Dezvoltatorii pot de asemenea crea diagrama baz de date care grafic reprezint tabele i relaii din baza de date. Aceste diagrame pot fi folosite de a crea, modifica sau terge relaiile cheie strine din tabele, la fel de bine ca indexrile i constrns ataate de ele. Dezvoltatorii pot lsa liber accesul la diagramele baz de date ntregii echipe de a vizualiza structura tabelei bazei de date i relaiile lor i de a prevedea diverse vizualizri ale unei baze de date complexe.

  Traducere de Frumuzache Florin29

 • 30______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Figura 15: Proiectul bazei de date permite dezvoltatorilor s creeze grafic i s modifice schema bazei de date n dezvoltrile avansate.

  Editorul procedurii de stocare (Stored Procedure Editor)

  Dezvoltatorii utiliznd Visual Studio, Enterprise Edition pot vizualiza, implementa, edita i testa procedurile de stocare SQL Server (T-SQL) i Oracle subprograme (PL/SQL) folosind un editor de procedur de stocare codat color.

  Procedur de stocare de depanare (Stored Procedure Debugging)

  Utiliznd depanatorul SQL integrat pentru Microsoft SQL Server, dezvoltatorii pot depana proceduri de stocare direct din dezvoltarea avansat. Dezvoltatorii pot sri direct la sursa cod executnd sau apelnd computerul cu codul surs a procedurii de stocare Microsoft SQL Server 6.5 executndu-l ntr-un computer server ataat.

  Proiecte ale bazelor de date

  Dezvoltatorii utilizatori Visual FoxPro 6.0 i Visual Studio, Enterprise Edition pot folosi proiectele bazei de date pentru a crea i modifica vizual bazele de date SQL Server i Oracle. De exemplu, dezvoltatorii pot crea, edita sau terge tabele de baze de date folosind proiectul grafic. Bazat pe operaiuni vizuale, scripturile DDL sunt automat generate de ctre proiectul bazei de date (Database Designer). Aceste scripturi pot fi aplicate direct bazei de date (asumnd dezvoltatorului c are permis dreptul de acces), sau salvarea ntr-o fil pentru revizualizare i executare de ctre DBA. Dezvoltatorii pot de asemenea crea diagramele bazelor de date care grafic reprezint tabelele i relaiile n baza de date. Aceste diagrame pot fi utilizate pentru a crea, modifica, sau terge cheile

  Traducere de Frumuzache Florin30

 • 31______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  strine ale relaiilor dintre tabele, la fel de bine ca orice indexri i restrngeri ataate acestora. Dezvoltatorii pot permite accesul la diagramele bazelor de date echipelor pentru a vizualiza structura tabelelor bazei de date i relaiile lor i de a prevede diferite vizualizri ale bazelor de date complexe.

  Figura 15: Proiectul bazei de date permite dezvoltatorilor s creeze i s modifice grafic direct scheme ale bazelor de date n interiorul caracteristicilor dezvoltrii.

  Visual Component Manager (administrator al componentelor Visual)

  Administratorul componentelor Visual (VCM) se face mai uor pentru echipe de a permite accesul de la distan a tipurilor de componente, activnd efectiv componenta i codul reutilizabil amndou ntr-o echip de dezvoltare i de-a lungul ntregii organizaii. VCM permite dezvoltatorilor s publice, gseasc i catalogheze componentele cu uurin, incluznd controalele ActiveX, Componentele COM, Apleturile Java, paginile HTML i ASP i codul surs al proiectelor i programelor.

  Figura 16: Administrarea componentelor Visual catalogheaz componentele i face mai uoar reutilizarea lor.

  Traducere de Frumuzache Florin31

 • 32______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Administrarea componentelor Visual originale stocate n Microsoft Repository 2.0, permite componentelor de a fi stocate pe un alt Server SQL sau baze de date Microsoft Access. VCM permite multor baze de date locale de a fi deschise simultan, deci dezvoltatorul este capabil s pstreze un set de componente repoziionabile de exemplu, o component local personal n Access, un proiect de component de echip local ntr-un Server SQL i o organizaie local extins ntr-un Server SQL. Amndou VCM i Repository vor fi extensibile direct n SDK, permind unei a treia pri i utilizatorului final s construiasc local aplicaii i VCM manevrabile de a administra tipurile specifice de componente.

  VCM permite dezvoltatorilor s administreze componentele lor utiliznd familiarul Explorer UI: un vizualizator ramificat de componente, vizualizator component list, panou de proprieti i caset dialog de proprieti component. Vrjitorul Publish (publicaie) i Export (exportare) permite publicarea, republicarea i extragerea de componente. Un dezvoltator poate de asemenea cuta dup o component existent local prin administratorul de componente. Administratorul vizual de componente (The Visual Component Manager) permite echipelor de detvoltatori s reutilizeze componente n proiecte dezvoltate mari prin existena bibliotecii de componente

  Concluzii

  Visual FoxPro 6.0 continu evoluia FoxPro din procedura afiat a bazei de date de sistem dezvoltat n orientarea-obiect de dezvoltare avansat. Are toate instrumentele de dezvoltare necesare de a construi la statut de art client/server i aplicaii baz de date Internet, la fel de bine ca i construirea unor componente dat-condensate care pot fi utilizate ca o varietate a finalului prim sau a finalului ultim. Versiunea 6.0 adaug cteva caracteristice importante de proiect pentru a face producia capabil de construcii de nalt performan, componente scalabile care sunt uor de nvat i utilizat, i mult mai productiv i extensibil.

  Visual FoxPro 6.0 prevede un instrument foarte puternic pentru dezvoltatorii utilizatori de FoxPro de a participa n dezvoltarea de aplicaii de baz avansate n cadrul de lucru al Windows DNA.

  Trsturile vizualizrii

  Construire de nalt performan i scalabilitatea componentelor

  Noua Trstur DescriereTipuri de librrii mbuntite Creeaz componentele cu completa i acurateea tipului

  de librrie asigurndu-se c acea component lucreaz bine cu alte aplicaii.

  Construire de aplicaii Web Folosii componentele COM ale Visual FoxPro ca o parte integrat al aplicaiilor de baz Web unde componentele COM gsesc date i creeaz documente HTML n aer bazate pe date.

  Traducere de Frumuzache Florin32

 • 33______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Suport pentru Microsoft Transaction Server

  Construirea de componente COM de nivel mediu cu Visual FoxPro 6.0 i utilizarea serverului Microsoft Transaction pentru scalarea lor ctre sute de utilizatori i mai mult.

  Uor de nvat i utilizat

  Noua trstur DescriereCategorii de baz Visual FoxPro

  Alegere din mai mult de 100 de categorii preconstruite, reutilizabile care prevd funcionalitate comun i care pot fi adugate uor aplicaiilor.

  Cadru de lucru ale aplicaiei orientate-obiect

  Construirea de aplicaii utiliznd cadrul de lucru orientat-obiect constnd dintr-un set generic de categorii care formeaz inima, sau fundamentul unei aplicaii.

  Vrjitor al aplicaiei Construirea scheletului de baz a unei aplicaii din cadre de lucru de baz ale aplicaiei orientate-obiect.

  Constructor al aplicaiei Uor de adugat date, forme i rapoarte la proiecte de baz la un cadru de lucru al unei aplicaii noi.

  Vrjitor al bazei de date Creare de baze de date complete fundamentale cum ar fi modele de contacte, timp i afiare, ordine de intrare i cheltuieli.

  Vrjitor al publicaiilor Web Generare de fil HTML creat din nregistrri ntr-o surs de date.

  Mai puternic i extensibil

  Noua trstur DescrierePregtit pentru anul 2000 Utilizarea strict de format date pentru a evita probleme

  de ambiguiti de dateDocumente active Migrarea aplicaiilor existente ctre Web i aduce

  funcionalitate Visual FoxPro ntr-un navigatorGalerie de componente Simplific administrarea, organizarea i utilizarea

  categoriilor de librrii. Profil acoperit Testeaz valabilitatea unui plan test prin verificarea crei

  linii de cod este executat i perfecteaz profilarea pentru a determina sugrumrile i alte probleme de performan n cod.

  OLE tragere i plasare Mut date ntre controalele Visual FoxPro i alte aplicaii de baz Windows i se bucur de uurina dezvoltrii aplicaiei.

  Metode Access i Assign Construiete coduri de validare pentru proprieti ntr-o categorie i definiri obiect.

  Proiect ataat (tip crlig) Scrie codul care ruleaz cnd are loc un eveniment de nivel proiect.

  Traducere de Frumuzache Florin33

 • 34______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Dezvoltare de aplicaii avansate

  Noua trstur DescriereArhitectur Windows distribuit Internet

  Construire de soluii component de baz care se integreaz client/server i Web

  Acces universal de date Conectare cu marea majoritate a sistemelor baz de date ODBC i OLE DB.

  Modelare obiect Construire de aplicaii i componente mai bune prin modelare obiecte n Visual Modeler

  Vrjitori conexiune Creare de categorii Visual FoxPro dintr-un obiect model sau generare de obiect model din categorii.

  Vizualizator date Examinarea tuturor bazelor de date folosite ntr-un proiect repede i uor, integrarea obiectelor baz de date ntr-o aplicaie

  Proiect chestionar Stabilirea unei conexiuni cu o baz de date i apoi utilizarea proiectului chestionar (Query Designer) pentru a schia, vizualiza i executa chestionarele.

  Proiect baz de date Crearea i modificarea vizual a bazelor de date SQL Server.Editor procedur de stocare

  Vizualizare, implementare, editare i testare proceduri de stocare SQL Server i subprograme Oracle.

  Depanare procedur de stocare

  Depanarea procedurilor de stocare Microsoft SQL Server direct din mediul dezvoltat.

  Proiecte baz de date Administreaz baze de date direct din Visual Studio.Administrator de componente Visual

  Distribuirea pe raz local a unor tipuri de componente, activnd componenta efectiv i reutiliznd codul.

  Integrare de siguran surs Visual

  Controleaz codul surs cu verificarea interioar/verificarea exterioar i nchiznd fila.

  ntrebri frecvente ale Visual FoxPro 6.0

  Care este rolul lui Visual FoxPro n Visual Studio?

  Visual FoxPro poate fi utilizat la orice nivel de distribuire, aplicaie multiraft sau multinivel. Visual FoxPro poate nlocui sau suplini interfaa utilizator. Forme i controale form sunt obiecte cu un domeniu plin de proprieti, metode i evenimente. Controalele ActiveX pot fi folosite n forme i pot fi chiar subclasificate pentru a extinde trsturile lor.

  Visual FoxPro poate fi utilizat pentru a scrie componente nivel mediu. Regsirea datelor i manevrarea, chestionarea (interogarea) i raportarea a fost mult ntrit fat de FoxPro. Visual FoxPro poate fi utilizat pentru a crea componente COM de date-concentrate, care pot fi apelate din orice parte final sau server Internet. Componentele pot conversa cu bazele de date FoxPro i bazele de date SQL prin ODBC i OLE DB.

  FoxPro poate fi utilizat pentru a stoca date. Visual FoxPro are un motor excelent de rapid al bazei de date i poate manevra o cantitate uria de date. n adaos, Visual FoxPro i baza de date SQL fac o mare combinaie cu motorul SQL

  Traducere de Frumuzache Florin34

 • 35______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  de procesare a tranzaciilor manevrate i manevrarea Visual FoxPro fr ncrcarea chestionrii sau procesarea ncrcrii.

  Cum pot utiliza Visual FoxPro cu celelalte instrumente n Visual Studio ?

  Visual FoxPro 6.0 poate fi utilizat pentru a crea componente COM de date-concentrate care pot fi transmise la sute sau mii de utilizatori.

  Aceste componente pot fi utilizate cu celelalte instrumente n Visual Studio. De exemplu, o aplicaie de baz Visual Basic poate utiliza o component Visual FoxPro care introduce reguli de afaceri sau care execut o validare de date pe lng un Server SQL sau date Oracle. n plus, o aplicaie Web construit utiliznd Visual InterDev poate utiliza componente COM al Visual FoxPro.

  Pot utiliza Visual FoxPro pentru a construi aplicaii Web ?

  Componentele COM ale Visual FoxPro pot fi folosite cu Internet Information Server (IIS) (Serverul de informaii Internet) pentru a construi aplicaii baze de date Internet de mare putere. Componentele Visual FoxPro pot fi apelate din Active Server Pages (Serverul de pagini active). Componentele vor regsi i manipula date i construiesc ceva asemntor cu un format HTML returnat ctre utilizator. Un traseu direct este disponibil n librrii FoxISAPI, unde interacioneaz prin IIS direct cu componenta. n acest caz componenta este responsabil nu numai pentru lucrul cu date, dar de asemenea pentru construirea ntregii pagini HTML. i de asemenea, cele dou ci pot fi combinate.

  Suport Visual FoxPro tranzaciile Server Microsoft (Microsoft Transaction Server) ?

  Visual FoxPro 6.0 are suport integral pentru Microsoft Transaction Server. Componentele COM construite cu Visual FoxPro 6.0 pot fi administrate n exploratorul Microsoft Transaction Server i pot fi transmise la sute sau mii de utilizatori. Ei pot de asemenea participa n tranzacii cu alte componente.

  De ce trebuie s construiesc o component n Visual FoxPro cnd pot construi aceeai component n Visual Basic, Visual C++, sau Visual J++?

  Componentele Visual FoxPro sunt extrem de rapide, mulumit limbajului de date-centrat al Visual FoxPro i de abilitatea sa de a gsi i manevra date foarte rapid. n plus, Visual FoxPro poate construi iruri de caractere foarte rapid. O component Visual FoxPro care lucreaz cu date i ntoarce HTML vor fi tipic foarte rapide.

  Visual FoxPro are de asemenea capabiliti de programare orientate-obiect care include motenirile. Aceasta prevede un nalt grad de reutilizare de-a

  Traducere de Frumuzache Florin35

 • 36______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  lungul aplicaiilor. Un dezvoltator de Visual FoxPro poate crea un set de categorii care includ i centrul funcional al componentei baz de date Web. Acest cod nu este necesar s fie rescris de fiecare dat de cte ori o component este necesar ntr-o aplicaie Web. Dezvoltatorul poate crea o component care mbuntete funcionalitatea de baz i apoi adugat la cadrul specific al aplicaiei.

  n final, construind componente COM n Visual FoxPro 6.0 este o excelent cale de reutilizare a codului existent. Codul care este deja scris i testat poate fi construit ntr-o component, mai degrab dect recrearea ntr-un alt limbaj.

  Care sunt planurile Microsoft pentru versiunile viitoare ale Visual FoxPro ?

  Visual FoxPro este o parte important al Visual Studio i suport total pentru concepiile Visual Studio de a construi aplicaii multinivel client/server i aplicaii de baz Web. Versiunile viitoare ale Visual Studio vor avea avantajul sporit al Windows DNA prevzut de sistemul de operare Windows NT versiunea 5.0 i COM+, o important dezvoltare pentru Component Object Model. (Model component obiect)

  Care este angajamentul Microsoft pentru dezvoltatorii utilizatori Visual FoxPro ?

  Visual FoxPro este o parte important a Visual Studio i cu suport integral pentru arhitectura Windows Distributed interNet Application (Windows DNA) pentru crearea modern, scalabil, multinivel a aplicaiilor de afaceri care pot fi distribuite n orice reea. Proiectul instrumentelor Visual FoxPro i a orientrii-obiect, limbaj de date centrat, motor de date rapid i capabilitatea crerii component l recomand ca o variant extrem de puternic pentru dezvoltatori pentru a participa n dezvoltarea aplicaiilor Windows DNA.

  Sutele din miile de dezvoltatori din reea utiliznd FoxPro au avut o enorm investiie n cod i aplicaii existente. Visual FoxPro este cea mai bun cale pentru aceti utilizatori pentru a se muta ctre sistemul de operare Windows de 32-bit i de a lua avantaj cu investiiile lor existente. Visual Studio este calea cea mai bun de a construi aplicaii utiliznd cadrul de lucru Windows DNA. Aceasta este de ce Visual FoxPro navigheaz n interiorul familiei Visual Studio.

  Cum poziionai dumneavoastr Visual FoxPro n relaie cu Microsoft Access ?

  Microsoft Access, baza de date din Office, este cea mai utilizat i uor de nvat instrument baz de date vndut de Microsoft. Dac eti nou n bazele de date, dac construieti aplicaii care s ia avantajul fa de Office-ul Microsoft, sau dac vrei un produs interactiv plin de avantaje, atunci alege Access. Visual FoxPro

  Traducere de Frumuzache Florin36

 • 37______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  este un instrument RAD puternic pentru crearea aplicaiilor baz de date relaionale. Dac eti un dezvoltator de baze de date care construiete aplicaii pentru serviciu i vrei puterea i viteza ultim, atunci alege Visual FoxPro.

  Sunt planurile Microsoft de a realiza Visual FoxPro versiunea 6.0 pentru Macintosh ?

  Nu vor fi versiuni viitoare pentru Macintosh datorit vnzrilor sczute pentru aceast platform. Pentru mediile Macintosh noi recomandm utilizarea Internet Explorer pentru clieni i Visual FoxPro cu Internet Information Server n reea pentru a accesa orice surs de date.

  Scenarii particulare Visual FoxPro 6.0

  Surplus Direct

  Surplus Software vinde componente computer recondiionate i versiuni anterioare de programe. Site-ul Surplus Direct Web, construit cu Visual FoxPro i alte instrumente Visual Microsoft, este cel mai ocupat redistribuitor de componente (hardware) i programe (software) pe Web, cu o rat consistent i este unul din cele 10 cel mai solicitate magazine pentru consumatori dintre site-urile Web. Servete n medie zilnic cam 30.000 vizitatori unici, cu cel mai mare record de mai mult de 80.000. Site-ul genereaz o medie ntre 85.000 i 120.000 inte baz de date, cu mai mult de 225.000.

  Particularii utilizeaz site-urile Web depozit online pentru a cumpra, cuta inventare i cerceta oferte de producie. Site-ul prevede un acces rapid la obiectele normale, obiecte cu vnzri speciale i oferte constante de schimb, deci particularii vor s se ntoarc. O list special sptmnal, special afiat n reclame rotitoare (animate) i alte apleturi Java prevd un simmnt de interactivitate site-ului. Lucruri noi i foarte fierbini sunt gata accesibile din pagina meniu. Inventarul dinamic este generat dintr-o baz de date de informaii stocate ntr-o baz de date SQL Server.

  Una dintre activrile eseniale pentru site este abilitatea de a obine ntreaga integrare dintre Visual FoxPro i IIS. IIS face activ Internet Server API (ISAPI) care este utilizat pentru a crea o zon de integrare pentru paginile Web pentru a interaciona cu Visual FoxPro. Cu ISAPI, paginile Web converseaz cu componentele COM ale Visual FoxPro. Aceste componente regsesc date cum ar fi informaii despre un produs particular i le combin cu file HTML pentru a produce pagini pe care utilizatorii le pot citi. Solicitrile nesosite n HTML devin comenzi baze de date Visual FoxPro i categorii particulare Visual FoxPro care ntorc date SQL server n HTML. Mulumit vitezei Visual FoxPro de a gsi date i construi iruri, timpul de rspuns este tipic sub o secund.

  Traducere de Frumuzache Florin37

 • 38______________________________________________Microsoft Visual FoxPro 6.0

  Universitatea de stat Buffalo din New York

  Universitatea de stat Buffalo din New York avea nevoie de o cale de a raporta sau transfera credite de la studeni i mentorii lor utiliznd date pstrate ntr-un sistem de cadre personale proprietate. Extrgnd date i dezvoltnd rap