Ghid derulare hai pe net! 2011

18
28 februarie – 5 martie 2011

Transcript of Ghid derulare hai pe net! 2011

Page 1: Ghid derulare hai pe net! 2011

28 februarie – 5 martie 2011

Page 2: Ghid derulare hai pe net! 2011

INTRODUCERE

Campania Hai pe net! continuă proiectul Extinderea incluziunii digitale în comunităţi dezavantajate, implementat de Fundaţia EOS în perioada 2006-2008. Ideea acestui proiect e originară din Marea Britanie, unde UK online centres a implementat-o pentru prima oară în anul 2008. Fundația EOS a preluat ideea, organizând prima ediție a Get online day în România, în anul 2009, sub denumirea de Hai pe net!. Campania a atras multă atenție atât din partea sectorului ONG, cât și din rândul autorităților publice, care s-au implicat activ în susținerea și desfășurarea acesteia.

Începand cu anul 2010, Telecentre-Europe organizează Get online day la nivel European în parteneriat cu organizații din peste 20 de ţări europene printre care și România. Campania "Hai pe Net" 2010 a fost implementată de Fundația EOS la nivel național, fiind parte integrantă a campaniei Get Online Day a Telecentre-Europe. Get online day/Hai pe net 2010 s-a desfășurat la 4 Martie 2010, sub egida eSkills Week, coordonată de Comisia Europeană.

Atât Telecentre-Europe cât și Fundația EOS doresc replicarea acestei campanii, motiv pentru care aceasta se află la cea de a treia ediție, derulată în acest an în perioada 28 februarie – 5 martie.

Page 3: Ghid derulare hai pe net! 2011

SCOPURI Să aducă oameni online (cu accent pe persoanele offline, persoane care nu au folosit niciodată internetul) Să crească gradul de conștientizare în rândul cetățenilor asupra importanței incluziunii digitale Să promoveze și să sporească importanța telecentrelor în comunitate Să demonstreze impactul e-incluziunii telecentrelor la nivel național și european

REZULTATE Peste 10 000 de persoane incluse digital Cel puțin 10 parteneri naționali implicați Peste 50 de telecentre implicate în campanie (biblioteci publice, Punct Acces Public la Informație - PAPI, e-centre, școli ) Cel puțin 30 de apariții în mass-media Premierea celor mai bune filmulețe înscrise în concursul din cadrul campaniei

Page 4: Ghid derulare hai pe net! 2011

IMPLICAREA TELECENTRELOR

Rolul telecentrelor este acela de a derula activități în perioada 28 februarie – 5 martie 2011 prin care să aducă în telecentre persoanele offline. Scopul acestui ghid este de a veni în sprijinul telecentrelor doritoare să se înscrie în campania Hai pe Net! și de a le informa cu privire la conceptul campaniei.

în ghid sunt sugerate activități care pot fi derulate de către telecentre în perioada campaniei, cu mențiunea că fiecare telecentru are libertatea de a derula și alte activități toate telecentrele înscrise în campanie vor beneficia de suport din partea coordonatorului național (echipa Fundației EOS) pentru toate telecentrele atât din România, cât și din Europa, campania va fi un efort susținut, prin care vom lucra împreună să demonstrăm importanța telecentrelor la nivel local, regional, național și în final la nivel European

Page 5: Ghid derulare hai pe net! 2011

ACTIVITĂȚI PROPUSE

Campania țintește în primul rând persoanele offline. De asemenea dorim să ajungem la aceste persoane prin intermediul celor care au început să utilizeze internetul și care să aducă în telecentru o persoană sau două pe care să le inițieze în utilizarea acestuia.

Activitățile propuse sunt următoarele, cu precizarea că fiecare telecentru are libertatea de a derulate orice activitate în funcție de nevoile comunității pe care o deservește:

• primul click – cetățenii offline

• căutarea de locuri de muncă pe internet, burse pentru studenți, servicii de comunicare online

• siguranța online – resursă pentru părinți

• activități pentru seniori, agricultori, alte de categorii ce persoane

• social media

• servicii online ( plata facturilor prin internet, servicii bancare online)

Page 6: Ghid derulare hai pe net! 2011

Pasul 1

Identificaţi publicul ţintăCei cărora li se adresează evenimentul sunt persoane care intră pentru prima dată în contact cu internet-ul, şi poate chiar cu un computer.

Cine sunt aceştia? Unde /cum pot fi găsiţi?

Obiectivul 1: Atragerea membrilor comunităţii în utilizarea internet-ului, în special a acelor grupuri excluse digital

parcuri, magazine alimentare, staţii ale mijloacelor de transport în

comun, În autobuze /trenuri etc. în familie, la piaţă etc.

- vecini, diverşi cunoscuţi;

- rude despre care se ştie că nu utilizează internetul;

- angajaţi ai unor firme din oraş care, deşi au o calificare, nu cunosc beneficiile utilizării internet-ului;

- persoane expuse excluziunii sociale;

- şomeri etc.Dat fiind publicul ţintă, promovarea evenimentului se va realiza prin distribuire de afişe şi fluturaşi.

Page 7: Ghid derulare hai pe net! 2011

Pasul 2

Obiectivul 1: Atragerea membrilor comunităţii în utilizarea internet-ului, în special a acelor grupuri excluse digital

Crearea echipei (recomandarea noastră este să încercaţi să atrageţi voluntari din rândul elevilor cu vârsta de peste 14 ani)

Alcătuiţi echipa ce vă va ajuta

la discuţii faţă în faţă cu potenţialii participanţi

+ distribuire afişe şi fluturaşi

în ziua evenimentului

(câte o persoană la fiecare calculator din telecentru)

De exemplu:

- foşti cursanţi;

- elevi din şcoala generală care îşi pot aduce părinţii /bunicii /rudele pentru a le arăta priceperea lor; etc.

Page 8: Ghid derulare hai pe net! 2011

Pasul 3

Obiectivul 1: Atragerea membrilor comunităţii în utilizarea internet-ului, în special a acelor grupuri excluse digital

Instruirea echipei

Pentru ca aceşti nu doar să înmâneze fluturaşi la întâmplare pe stradă, ci să şi poarte discuţii faţă în faţă cu potenţialii participanţi la eveniment

Precizarea sarcinilor fiecăruia

De exemplu:

- să distribuie fluturaşi în zona X;

- să prezinte avantajele utilizării internet-ului;

- să prezinte ce beneficii au potenţialii participanţi dacă îşi rup o jumătate de oră din timpul propriu pentru a veni la e-centru;

- să nu arunce fluturaşii etc.

Page 9: Ghid derulare hai pe net! 2011

Pasul 4

Obiectivul 1: Atragerea membrilor comunităţii în utilizarea internet-ului, în special a acelor grupuri excluse digital

Stabilirea modului în care se va desfăşura evenimentul şi a logisticii acestuia:

- decoraţiuni pentru sală (afişe, bannere de la alte evenimente etc.);

- asigurarea de materiale promoţionale (pliante cu oferta de cursuri, eventuale mici cadouri...);

- asigurarea “protocolului”;

- agenda

- asigurarea logisticii etc.

Page 10: Ghid derulare hai pe net! 2011

Obiectivul 2: Prezenţa online a cât mai multor persoane în ziua evenimentului, care vor accesa un link de contorizare

Toţi cei care vor intra în telecentru în perioada 28 februarie - 5 martie, pe lângă participarea la activităţile pe care vi le propuneţi, vor trebui să acceseze (ajutaţi de persoana desemnată) link-ul de contorizare a prezenţei online;

Deşi statisticile spun că, în România, zilnic se află online 4,5 milioane de utilizatori, numărul acesta este departe de media europeană (40% din totalul populaţiei). Astfel, fiind practic în competiție cu celelalte ţări europene participante, trebuie să demonstrăm că, dacă ne mobilizăm, avem capacitatea de a aduce online un număr cât mai mare de oameni.

Aşadar, votaţi! (veţi primi adresa web exactă cât mai curând!)

Page 11: Ghid derulare hai pe net! 2011

Pasul 1

Obiectivul 3: Sensibilizarea presei privind importanţa incluziunii digitale

După ce veţi primi modelul de comunicat de presă, adaptaţi-l /modificaţi-l /completaţi-l cu datele specifice telecentrului dv.;

Stabiliţi căror publicaţii îl veţi transmite (este de preferat să alegeţi publicaţia cu cea mai mare audienţă şi distribuţie din localitatea /judeţul dv.);

Aflaţi care este redactorul ce se ocupă de evenimente /social /educaţie etc. şi să încercaţi să-i prezentaţi evenimentul Hai pe net 2011;

Dacă aparţineţi de Primărie /Consiliul Local etc. rugaţi o persoană din “interior” să vă ajute în identificarea redactorului şi, de asemenea, să vă susţină.

Atenţie!!!

Nu este suficient doar să transmiteţi comunicatul – prin fax sau poştă electronică!!!! Trebuie să discutaţi ulterior cu persoana respectivă, să o invitaţi să participe la eveniment şi să vă asiguraţi că va scrie despre acesta. Comunicatul de presă îi serveşte acestuia doar ca suport de informare.

Aflaţi în ce zi va publica ştirea (pentru a putea urmări apariţia şi a obţine ziarul) şi dacă va participa cineva la eveniment.

Page 12: Ghid derulare hai pe net! 2011

Obiectivul 4: Realizarea unui film de prezentare a evenimentului.

Dorim să realizăm un film de prezentare privind incluziunea digitală în România, de aceea vă rugăm să ne ajutaţi în realizarea acestuia strângând mărturii

- ale persoanelor care se află pentru prima dată online sau

- ale unor persoane cărora calculatorul (sau prezenţa online) le-a schimbat într-un fel (benefic) viaţa sau

- ale unor persoane care îşi doresc să înveţe (de acum încolo) şi de ce.... etc.

Cu alte cuvinte, alcătuiţi o poveste (filmată sau scrisă, susţinută de imagini), de maxim 3 minute (filmată), sau de 300 de cuvinte + 4 fotografii. (Veţi primi detalii legate de aceasta!!!)

Cele mai frumoase poveşti vor fi premiate.

Page 13: Ghid derulare hai pe net! 2011

În ziua evenimentului, desemnaţi o persoană (dacă nu puteţi dv.) care să stea de vorbă cu participanţii, să fotografieze şi /sau să filmeze momente importante.

Chiar dacă vi se pare că nu aveţi “stofă de jurnalist”, încercaţi să puneţi acele întrebări şi să obţineţi acele răspunsuri pe care v-ar plăcea să le citiţi într-un reportaj dintr-o publicaţie.

Folosiţi părţi din mărturiile strânse pentru a alcătui ulterior fie filmul fie materialul scris (ce poate deveni chiar un articol care ar putea fi trimis spre publicare, după eveniment, la media locală).

De asemenea, desemnaţi o persoană care să noteze date despre participanţi (nume + telefon /adresă). Alcătuiţi o mică bază de date ce vă va fi utilă ulterior.

Obiectivul 4: Realizarea unui film de prezentare a evenimentului.

Page 14: Ghid derulare hai pe net! 2011

Graficul activităţilor pre- şi post-eveniment Hai pe net

Descrierea activităţii J V S D L Ma Mi J V S D

17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

Pre-eveniment

Identificaţi cine vă poate ajuta în susţinerea evenimentului: formaţi echipa de teren, stabiliţi întâlniri cu media, oficialităţi locale,

Întâlniri cu mediul de afaceri local, oficialităţi locale, membri marcanţi ai comunităţii etc.

Instruirea echipei

Cereţi aprobare de la Consiliul local sau de la firme autorizate pentru lipirea afişelor; folosiţi-vă de această oportunitate şi invitaţi oficialităţi locale la eveniment (dacă este cazul)

Lipirea afişelor, alte activităţi

Distribuirea fluturaşilor şi discuţiile faţă în faţă ale echipei de teren

Page 15: Ghid derulare hai pe net! 2011

Descrierea activităţii J V S D L Ma Mi J V S D L-S

17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 febr - 5 martie

Pre-eveniment

Transmiterea comunicatului de presă la publicaţiile identificate (pentru apariţie JOI sau VINERI, 24 - 25 februarie)

Pregătirea sălii, asigurarea materialelor şi echipamentelor necesare

Săptămâna evenimentului

Realizare fotografii şi înregistrări video ale mărturiilor (film sau reportaj)

Accesarea link-ului de contorizare

Alcătuire tabel participanţi

Graficul activităţilor pre- şi post-eveniment Hai pe net

Page 16: Ghid derulare hai pe net! 2011

Pentru evaluarea evenimentului

Descrierea activităţii J V S D L Ma Mi J V S D L-S D L

17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28. Febr - 05 martie

6 7

Evaluare

Urmărirea apariţiilor în media şi realizarea dosarului de eveniment

Realizarea unui colaj de fotografii reprezentative

Transcrierea (în format electronic) a unor mărturii ale participanţilor

În etapa post-eveniment, având toate datele necesare strânse din telecentre vom realiza un film de prezentare.

Page 17: Ghid derulare hai pe net! 2011

Pe pagina www.eos.ro găsiți:

model afişe

model fluturaşi

modelcomunicat de presă

model tipărituri

Dimensionaţi-vă corect necesarul de orice tip de materiale şi încercaţi să vă realizaţi propriile suporturi, în funcţie de:

- caracteristicile grupului ţintă (dacă există şi alte forme de promovare pe lângă cele propuse);

- specificul comunităţii (de exemplu, în limba maghiară sau cu un alt mesaj etc.)

- mărimea comunităţii (de exemplu, dacă aveţi nevoie de 3 afişe sau de 30) etc.

Page 18: Ghid derulare hai pe net! 2011

Mult succes în pregătirea evenimentului!

Pentru orice neclaritate /întrebare /sfat etc.,

Suntem echipa Hai pe Net! și ne puteţi contacta la

0741 924 701

0256 49 81 72

sau,

[email protected]