Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de...

of 16 /16
Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale Mancomunitate de Servicii Sociale Mejorada-Velilla MANCOMUNIDAD SERVICIOS SOCIALES MEJORADA VELILLA

Embed Size (px)

Transcript of Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de...

Page 1: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Ghid de Recursuripentru Servicii Sociale

Mancomunitate de Servicii SocialeMejorada-Velilla

MANCOMUNIDADSERVICIOSSOCIALESMEJORADAVELILLA

Page 2: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Índic

e INFORMATII GENERALE

RECURSURI TECNICE

AJUTOR FINANCIAR

PRESTARI MATERIALE

PROGRAME DE SERVICII SOCIALE

Ce inseamna servicii sociale? 4Ce activitati cuprind serviciile sociale? 4Unde se afla serviciile sociale? 5Cine poate sa apeleze la serviciile sociale? 5Ce fel de servicii, recursuri si ajutoare ofera? 5

Unitatea de asistenta sociala 6Invatamant social 7Servicii pentru familie, copii si adolescenti (FIA) 7Mediere interculturala 7Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8Serviciul de consulta juridica pentru femei 8

Venitul minim pentru inserare 9Ajutor financiar in regim de urgentá 9Ajutoroare complementar 10

Serviciul de ajutor la domiciliu (SAD) 11Teleasistenta pentru persoane in varsta 12Teleasistenta pentru femei, victime al violentei domestice 13Campania pentru Regi 13

Plan de calitate a serviciilor sociale 14Program pentru femei 14Promovarea copilariei si adolescentei 14Program pentru persoane in varsta 15Invatamantul pe net 15Interventie educativa cu adolescentii in situatieprecara sau in conflict social: “ Punand un local” 15Inserare a bolnavilor psihici 15Program de voluntariat 16

Page 3: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

PrezentareMancomunitatea Serviciilor Sociale Mejorada-Velilla, in colaborare cu Consiliul

Familiei si Probleme sociale prezinta: Ghidul Serviciilor Sociale in cazul Primului Ajutor in cadrul institutiei noastre.

Am sustinut redactarea acestui ghid ca fiind una din activitatile din planul de calitate, cu scopul ca cetateanul sa aiba acces la recursurile de ajutor social, divulgandu-i-le si facandu-i-le publice.

De la centrul de servicii sociale din Mejorada del Campo si Velilla de San Antonio dorim ca acest document sa aduca la cunostinta cetatenelor si cetatenilor, plecand de la idea universalitatii sistemului public de servicii sociale, recursurile ajutorului social existent, dat fiind faptul ca toti si toate am putea apela la serviciile publice.

Avand in vedere ca toti putem avea nevoie candva de serviciile sociale, consideram utila publicarea serviciilor noastre, cu scopul ca recursurile sa ajunga la populatie si prin urmare sa le foloseasca.

Din compromisul de a aduce populatiei informatii clare si adevarate in ceea ce priveste programele si recursurile noastre am redactat acest ghid, care cu o forma precisa si simpla, intentioneaza sa faca cunoscute activitatile, recursurile si serviciile pentru ajutorul social.

Consider ca serviciile sociale sunt unul dintre stalpii fundamentali ai bunastarii; convingerea noastra politica este incercarea de a transmite drepturile sociale majoritatii cetatenilor si in aceasta vointa politica se incadreaza iniciativa de a difuza si informa.

Encarnación Martín AlvarezPresedinta a Mancomunitatii de Servicii Sociale din Mejorada-Velilla

- 3 -

Editura: Mancomunitate de Servicii SocialePrezidenta Mancomunitatii: Encarnación Martín AlvarezConsiliul pentru familie si Probleme Sociale al Comunitatii de MadridCoordinator: Mancomunitatea de Servicii SocialeColaborador: Primaria orasului Mejorada del CampoDesen grafic, Machetare si tiparire: José Manuel ClemaresTipar: Grafice Duesc. S.A.

Page 4: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Un serviciu public ce vine in ajutorul cetatenilor, format de o echipa de profesionali experti in interventii sociale care au drept scop sa asigure persoanelor dreptul de a duce un trai decent pe parcursul intregii vieti.

Toti cetatenii si toate cetatenele pot sa acceseze Serviciile Sociale cu scopul de a aclara orice nelamurire sau nevoie sociala care afecteaza viata de zi cu zi. In centrul dv de servicii sociale veti fi primit de un / o asistent/a social/a, fiind acestia calea de acces catre serviciile sociale de ajutor primar, care va evalua cererea, va cauta ajutorul corespunzator si va va trimite, daca este nevoie, la alt/a profesional/a sau serviciu.

• Observa, analizeaza si evalueaza nevoile si cererile sociale ale populatiei.

• Sensibilizeaza in ceea ce priveste nevoile sociale existente si potentiale

• Pun in miscare programe care sa previna situatii de vulnerabilitate sau desavantaj

• Sprijina dobandirea si recuperarea abilitatilor si capacitatilor personale care sa favorizeze deprinderea autonoma, rezidenta in mediul obisnuit de convietuire cat si participarea la viata sociala.

• Orienteaza si ofera ajutor material, social, psihologic, sociologic si juridic persoanelor, familiilor sau grupurilor care se afla in situatie dificila, de dependenta sau conflict.

• Sprijina familiile in indeplinirea sarcinilor sale, in special cu ingrijirile personale ale membrilor care, din cauza varstei, al vreunui handicap sau altor circumstante, se afla in stare de dependenta.

• Ofera conditii de viata decenta persoanelor care nu dispun de recursuri economice suficiente, atata timp cat nu se afla protejati de nici un alt sistem de protectie sociala publica.

• Pun in practica activitati pentru a combate excluderea si discriminarea.

• Promoveaza protectia drepturilor minoritatilor, oferind sprijinul necesar accesului la recursurile comune.

• Ofera ajutor social si sprijin in situatii de urgenta, fie individual, familiar si colectiv.

• Promoveaza programe destinate dezvoltarii comunitare a municipiului, cartierului sau nucleului populatiei a carei situatii sociale o cere.

CE INSEAMNA SERVICII SOCIALE?

CE ACTIVITATI CUPRIND SERVICIILE SOCIALE?

- 4 -

INFORMATII GENERALE

Page 5: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

• Impulseaza colaborarea cetatenilor: intitiativa sociala, crearea de asociatii, voluntariatul sau alte forme de ajutor reciproc.

• Fac cunoscute conditiile pentru ca libertatea si egalitatea cetatenilor si grupurilor in care se integreaza sa fie reale si efective.

Serviciile sociale apartin de Mancomunitatea de servicii sociale “Mejorada-Velilla”. Institutie formata de municipiile Mejorada del Campo si Velilla, cu caracter solidar, cu scopul de a putea oferi servicii de ajutor social locuitorilor acestor localitati.

Mejorada del CampoTel.: 91.679.33.27 / 91.679.33.56Plaza de España, 128840 Mejorada del Campo

Velilla de S. AntonioTel.: 91.660.78.24 28891 Velilla de S. AntonioAvenida de la Ilustración, 110

Orarul cu publicul de la 9 la 14

Orice persoana care este inscrisa la primariile din municipiile Mejorada del Campo sau Velilla de S. Antonio.

Prestarile pe care le ofera serviciile sociale municipale sunt urmatoarele:

Tecnice. Atentia pe care o ofera profesionalii pentru a lua in considerare nevoile prezentate de catre cetateni/e.

Prestarile tecnice sunt gratuite si orice persoana inscrisa la primariile din municipiu se poate beneficia de ele.

• Únitatea asistentei sociale• Invatamant social• Serviciul pentru familie, copii si adolescenti (FIA)

UNDE SE AFLA SERVICIILE SOCIALE ALE MUNICIPIULUI MEU?

CINE POATE SA APELEZE LA SERVICIILE SOCIALE?

CE FEL DE SERVICII, RECURSURI SI AJUTOARE OFERA?

- 5 -

INFORMATII GENERALE Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 6: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

• Mediere interculturala• Serviciul de orientare si mediere• Consulta juridica pentru femei

EconomiceSe refera la ajutor financiar, cu carácter periodic sau incasat intr-o singura plata, care are ca obiectiv sa ofere persoanelor sau familiilor integrarea sociala sau sa amelioreze situatii de nevoie trecatoare.

Pentru a putea solicita un ajutor economic va fi necesar sa indepliniti conditiile stabilite care va vor permite sa va beneficiati de acesta.

• Venit minim de inserare• Ajutor economic in regim de urgenta• Ajutor complementar

MaterialeSe refera la acele recursuri, care in urma unei evaluari tecnice, sunt considerate cele mai adecvate rezolvarii nevoii expuse.

• Serviciul de ajutor la domiciliu• Teleasistenta persoanelor in varsta• Teleasistenta femeilor victime ale violentei de gen• Campania de Regi

Unitatea ajutoruluii social este impartirea teritoriala in care se organizeaza municipiile. Fiecare únitate are un/o asistent/a social/a care sta la dispozitia tuturor persoanelor cu nevoi sociale.

Unitatea asistentei sociale este calea de acces spre serviciul public de servicii sociale si toate celelalte prestari.

• Evaluan situatiile sociale y capacitatea fiecarei persoane

• Informeaza si orienteaza spre mijloacele cele mai potrivite cu scopul de a raspunde nevoilor si cerintelor expuse.

• Gestioneaza indiferent cate recursuri si ajutoare necesare atat pentru ameliorarea situatiilor de nevoie cat si pentru a obtine bunastarea sociala a persoanelor, familiilor sau grupurilor (orientare catre alte recursuri, servicii alternative institutionalizarii, ajutor in regim de urgenta, protectia persoanelor in situatie precara, cazare alternativa…)

Unitatea de asistenta sociala

Asistenii sociali si asistentele sociale au urmatoarele functii:

- 6 -

RECURSURI TECNICEGhid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 7: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

CUM PUTEM ACCESA SERVICIILE?

Invatamant Social

Servicii pentru familie, copii si adolescenti (FIA)

Mediere Interculturala

Mediatorul/tora social/a are drept activitate:

Pentru a va putea pune in contact cu asistenta sociala va trebui sa cereti o programare in prealabil in centrele de servicii sociale din municipiul dv.

Programul cu publicul este martea si joia de la 9:00 la 13:00.

Programul de invatamant social are ca scop sa ofere consulta si ajutor educativ , tinand cont de procesul de schimb, orientat autonomiei si promovarii persoanei, familiei sau/si grupului.

Forma de a se beneficia de program este evaluata de asistenta sociala de referinta, care va defini acesta ca fiind mijlocul adecvat pentru a imbunatati situatia expusa.

Serviciul pentru familie, copii si adolescenti au ca scop sa ofere tratament familiilor care trec prin situatii dificile, precare, de destramare, criza sau conflict care impiedica convietuirea si modul normal de functionare.

Se au in vedere mai ales familiile cu minori a caror situatie precara poate pune in pericol cresterea personala a copilului.

Se poate accesa serviciul dupa a o evaluare prealabila si trimitere de catre asistenta sociala de referinta.

Programul de mediere interculturala are ca scop sa ofere informatii generale imigrantilor, adaptate caracteristicilor propiei culturi de referinta cum de altfel sa asigure accesul cailor de prestari pe care le ofera sistemul public de Servicii sociale, orientand, sprijinind si evaluand cererile lor.

• Sa aduca intregii echipe cunostintele specializate• Sa participe in proiectele de activitate comunitara ale centrului• Sa colaboreze cu asistentul social in interventiile cu imigrantii• Sa ofere sprijinul altor profesionali din arii diferite avantajand coordinarea si participarea

imigrantilor.• Relatii, informatii si orientare a imigrantilor

- 7 -

RECURSURI TECNICE Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 8: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Serviciul de Orientare si Mediere (SOM)

Intervine in procesele de conflict familiare:

Si in procesele de conflict cu anturajul

Serviciul de consulta juridica pentru femei

CUM PUTEM ACCESA SERVICIUL?

Orarul cu publicul

Serviciul de orientare si mediere are drept obiectiv:

1. Stabilirea cailor de comunicare intre acele persoane ce traiesc conflicte si facilitarea cautarii de solutii.

• Relatii intre parinti si copii• Relatii intre cupluri

• Relatii in ambientul scolar• Relatii in ambientul comunitar si vecinal

Pentru a va putea beneficia de recurs va trebui sa va adresati unitatii de asistenta sociala.

2. Oferirea minorilor dreptul de a avea relatii cu ambi parinti in urma separarii acestora, stabilind caile necesare pentru ca acest lucru sa aiba loc in mod natural.

In acest sens s-a creat un punct de intalnire familiar care se supravegheza prin vizite la cerere judecatoreasca, cu asistenta unui professional prezent in timpul vizitei.

Accesul la punctul de intalnire se dicteaza de catre un/o judecator/toare.

Aduc la cunostinta femeilor informatii despre dreptul acestora si pun la dispozitia lor indicatii si instructiuni necesare pentru a sustine demersurile unui proces juridic

Personal puteti cere o programare sau puteti suna la telefoanele centrelor de Servicii Sociale.

Central de Servicii Sociale Central de Servicii SocialeMejorada del Campo Velilla de S. AntonioMiercurea de la 17:00 la 21:00 Miercurea de la 17:00 la 19:00

- 8 -

RECURSURI TECNICEGhid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 9: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Venitul Minim Pentru Inserare

DESTINATARI/E

CONDITII

CUM PUTEM ACCESA SERVICIUL?

Ajutoare Financiar in Regim de Urgenta

Venitul minim este un ajutor economic care ofera dreptul, pe care il au toti / toate cetatenii/tenele, de a dispune de medii economice pentru a face fata nevoilor elementare ale vietii atata timp cat nu le pot obtine prin munca sau alt mijloc de protectie sociala.

Acesta este o prestatie a Comunitatii de Madrid pe care o gestioneaza serviciile sociale municipale.

Persoane cu rezidenta legala si continua in Comunitatea Madrid-ului.

• Sa fie inscris la primaria vreunui municipiu din Comunitatea Madrid-ului cu cel putin un an inainte de a prezenta cererea pentru serviciu.

• Cu varsta peste 25 ani sau sub 65 ani, exceptand urmatoarele cazuri:* Cu varsta sub 25 ani sau peste 65 ani avand in grija sa minori sau persoane cu handicap* Cu varsta intre 18 si 25 ani in cazul in care s-a aflat sub tutela Comunitatii Madrid* Cu varsta peste 65 de ani si sa nu aiba pensie sau alte prestari similare.

• Sa apartina unei unitati de convietuire (familia) independente

• Sa nu dispuna de recursuri economice suficiente care sa-i permita sa acopere nevoile basice ale vietii

• Sa fi solicitat alte ajutoare sau pensii si sa nu fi indeplinit conditiile pentru a se putea beneficia de acestea.

Veti putea solicita acest ajutor economic, platit lunar, asistentului social din zona care va face gestiunile corespunzatoare pentru a prezenta cererea comunitatii Madrid-ului.

Aceste ajutoare au ca scop sa gaseasca raspuns nevoilor economice tranzitorii care ar putea afecta necesitatile fundamentale ale persoanelor si care trebuie solutionate in cel mai scurt timp.

- 9 -

AJUTOR FINANCIAR Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 10: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Necesitati ce se pot oferi:

BENEFICIARII

CONDITII CE TREBUIE INDEPLINITE

CUM VA PUTETI BENEFICIA?

Ajutoare Complementare(Ajutoare complementare menite sa imbunatateasca conditiile de trai ale locuintelor si ale persoanelor in varsta)

BENEFICIARII

CONDITII CE TREBUIE INDEPLINITE

• Ajutor economic pentru alimente• Cheltuieli obisnuite ale locuintei, in anumite situatii• Ajutor de transport pentru a accesa alte recursuri

• Persoanele luate in evidente oricareia dintre cele doua municipii ale Mancomunitatii• In mod excepcional, persoanele ce nu sunt luate in evidenta primariilor si care se afla in

treacat prin municipiu

Trebuie sa va aflati in situatie de necesitate reala si demonstrabila

Asistenta sociala va fi cea care, dupa analizarea situatiei, va evalua daca recursul este cel correspunzator.

Aceste ajutoare vizeaza imbunatatirea conditiilor de trai ale locuintelor persoanelor in varsta, pentru a facilita continuitatea acestora in mediul lor obisnuit.

Acest ajutor este alocat pentru reabilitarea si amenajarea spatiilor, micilor reparatii si achizitionarea instumentelor pentru:

• Eliminarea barierelor arhitectonice si pentru o mai usoara comunicare in interiorul domiciliului

• Mentinerea conditiilor minime de salubritate si igiena• marirea sigurantei in ambientul familiar si eliminarea riscului de accidente

• Persoane cu varsta peste 64 ani• In mod excepcional, persoane cu varsta peste 60 ani care sa locuiasca singure, sau

acompániate de alte persoane in conditii egale de varsta sau dependenta

• Persoane de nationalitate spaniola sau cetateni ai Uniunii Europene (Legea 11/2003 din 27 martie a Serviciilor Sociale ale comunitatii Madrid)

• Persoane luate in evidente oricaruia din cele doua municipii

- 10 -

AJUTOR FINANCIARGhid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 11: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

• Sa nu fi primit acelasi ajutor in anii anteriori• Amenajarea si / sau instrumentele solicitate sa fie cele necesare pentru indeplinierea

obiectivelor prestarii

Veti putea solicita incepand cu prima zi lucratoare a lunii februarie pana in ultima zi lucratoare a lunii martie in centrul de servicii sociale aflat in municipiul dv.

Se vor oferi ajutoare pana la terminare bugetului, ramanand pe lista de asteptare acele cereri cu un punctaj mai mic.

Serviciul de ajutor la domiciliu pretinde sa faca posibil ca persoanele in varsta cu independenta redusa sa poata ramane in domiciliul lor, intr-un mediu normal de convietuire.

SAD cuprinde:• Ajutor personal si social persoanei beneficiare: igiena si mobilizarea personala, companie in

interiorul si exteriorul caminului, ajutor pentru gestiuni, cumparaturi ...• Intretinere a caminului.

• Persoane in varsta de peste 65 ani sau mai mult, bolnave, sau cu probleme de independenta redusa sau limitata.

• Persoane cu varsta sub 65 ani, diagnosticati cu vreo boala, fizica sau psihica ce ar provoca dependenta lor

• Nuclee familiale in situatie de criza temporala, aflata in imposibilitatea de a oferi un ajutor adecvat persoanei dependente.

• Persoane cu nationalitate spaniola sau cetateni ai Uniunii Europene (Legea 11/2003 din 27 martie, Legea Serviciilor Sociale a comunitatii Madrid)

• Persoane luate in evidente oricaruia din cele doua municipii• Sa se afle intr-una din situatiile descrise mai sus• Serviciul de ajutor la domiciliu trebuie sa se evalueze din punct de vedere tecnic ca fiind cel

adecvat

Asistenta social de referinta va evalua, avand in vedere informatiile trimise de catre solicitant, daca acesta este cel mai bun recurs pentru a solutiona situatia expusa.

CUM VA PUTETI BENEFICIA?

Serviciul de Ajutor la Domiciliu (SAD)

BENEFICIARII

CONDITII CE TREBUIE INDEPLINITE

CUM VA PUTETI BENEFICIA?

- 11 -

AJUTOR FINANCIAR PRESTARI MATERIALE/ Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 12: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Solicitantii vor trebui sa prezinte documente pentru a evalua situatia lor economica si personala, si vor trebui sa contribuie cu procentajul economic destinat serviciului.

Este un recurs tecnic si social ce vizeaza supravegherea permanente la domiciliu. Functioneaza la nivel preventiv si asistential, evitand sau rezolvand orice fel de urgenta si oferind companie si siguranta la orice ora din zi si noapte.

• Persoane in varsta care sa locuiasca singure sau sa ramana mare parte din zi singure• Persoane in varsta cu dependenta partiala sau foarte inaintate in varsta

• Persoane cu nationalitate spaniola sau cetateni ai Uniunii Europene (Legea 11/2003 din 27 martie, Legea Serviciilor Sociale a comunitatii Madrid)

• Persoane luate in evidente oricaruia din cele doua municipii• Sa se afle intr-una din situatiile descrise mai sus• Serviciul de teleasistenta trebuie sa evalueze din punct de vedere tecnic ca fiind cel mai

adecvat

Asistenta social de referinta va evalua, avand in vedere informatiile trimise de catre solicitant, daca acesta este cel mai bun recurs pentru a solutiona situatia expusa.

Solicitantii vor trebui sa prezinte documente pentru a evalua situatia lor economica si personala, si vor trebui sa contribuie cu procentajul economic destinat serviciului.

Ca si in cazul teleasistentei pentru persoane in varsta, este un recurs permanent de supraveghere ce poate evita, rezolva o urgenta sau oferi siguranta de careau nevoie femeile victime al violentei de gen.

Femei victime ala violentei de gen si care sa fi primit ordin de protectie sau indepartare..

Il veti putea solicita direct de la asistenta sociala din centrul de servicii sociale sau poate fi derivata din recursurile municipale de Asistenta si Interventii cu Victime ale Violentei de Gen, create in acest scop.

Teleasistenta pentru Persoanele in Varsta

BENEFICIARII:

CONDITII CE TREBUIE INDEPLINITE

CUM VA PUTETI BENEFICIA?

Teleasistenta pentru Femeile Victime ale Violentei de Gen

BENEFICIARE

CUM VA PUTETI BENEFICIA?

- 12 -

PRESTARI MATERIALEGhid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 13: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Campania de Regi

BENEFICIARI

CONDITII CE TREBUIE INDEPLINITE:

CUM VA PUTETI BENEFICIA?

Exista si alte Progreme ale Serviciilor Sociale?

Plan de calitate a Serviciilor Sociale

Program pentru femei

Ceea ce pretinde aceasta campanie este ca Regii Magi sa poata vizita toate caminele din municipiile Mejorada del Campo si Velilla de S. Antonio.

Familii cu copii avand varsta cuprinsa intre 0 si 12 ani.

• Persoane cu nationalitate spaniola sau cetateni ai Uniunii Europene (Legea 11/2003 din 27 martie, Legea Serviciilor Sociale a comunitatii Madrid)

• Persoane luate in evidente oricaruia din cele doua municipio• Sa aveti, dupa o evaluare a documentelor prezentate, un punctaj egal sau superior a 10

puncte.

Se va putea solicita in centrul de servicii sociale incepand cu 15 octombrie pana pe 15 noiembrie din fiecare an.

Serviciile sociale se ocupa cu alte programe ale comunitatii, destinate populatie in general, si care incearca sa previna posibile dificultati sociale.

Prin intermediul acestui program Serviciile Sociale isi propun imbunatatirea continua a interventiilor, pentru a oferi cetatenilor o asistenta de calitate si informatii clare despre recursuri si servicii care corespund cererilor lor

In alte cazuri se realizeaza:• Ghiduri informative• Revizare a criteriilor interne pentru interventii si ajutoare• Controlul procedeului pentru a da un raspuns rapid si eficient

Scopul programului pentru femei este sa ofere egalitate deplina intre femei si barbati. Printre obiectivele propuse, se enumara cel al participarii femeilor in toate mediile sociale, oferirea de consulte si sprijin, in mod special, colectivului de femei dezavantajate pentru integrarea totala in conditii egale.

- 13 -

PRESTARI MATERIALE PROGRAME DE SERVICII SOCIALE / Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 14: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Activitati ce se intreprind:

• Colaborari la activitatile conmerorative ce au loc in municipii - Saptamana sau Luna Femeii, celebrare a Zilei Internationale impotriva Violentei de Gen -.

• Participarea la diferite entitati supramunicipale ce functioneaza pentru a imbunatati calitatea de viata a colectivului de femei: Retea de orase impotriva Violentei de Gen, participare la reuniunea Asociatiilr de Municipii ale Comunitatilor din Madrid.

• Spatiul Femeii. - Program de integrare in campul muncii pentru femeile cu dificultati de a se incorpora pe piata muncii ( cu un venit minim pentru inserare)

Cu acest program se pretinde sensibilizarea populatia in ceea ce priveste drepturile copiilor si a adolescentilor.

In acest scop, in fiecare an in noviembrie se programeaza activitati pentru copii si adolescenti cu motivul conmemorarii zilei de 20 noiembrie. - Ziua Internationala a Drepturilor Copiilor -.

Pe de alta parte suntem membrii Retelelor de Orase Amice Copiilor si Adolescentilor.

Acest proiect are ca scop impulsarea participarii persoanelor in varsta la viata comunitara, avantajand integrarea lor sociala si imbunatarirea calitarii de viata.

In acest scop, Serviciile Sociale pun in practica urmatoarele activitati:

• Proiectul “Avansarea in varsta int-un mod sanatos”. - crearea de cursuri, in colaborare cu Centrele Municipale Pentru Varstinici, care au obligatia de a pune in practica tecnici ce fac posibila sporirea calitatii de viata a persoanelor in varsta.

• Colaborare in Saptamanile Varstnicilor ce au loc in municipiile Mancomunitatii.

Acest program este orientat catre mediul Comunitatii de Invatamant. Se afla in continua evolutie si in fiecare an se stabilesc diferite obiective, dar pretinde sa colaboreze cu diferiti agenti - AMPAS, profesori si elevi - oferind mijloacele necesare pentru o imbunatatire a activitatii acestora.

Printre activitatile ce au avut loc se enumera:

• Analiza situatiei sistemului de invatamant in Mejorada del Campo si Velilla de S. Antonio.

Promovarea Copilariei si a Adolescentei

Programe pentru Persoane in Varsta

Invatamantul pe Net

- 14 -

PROGRAME DE SERVICII SOCIALEGhid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 15: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

• Formare a AMPA-urilor despre tecnicile de difuzare si comunicare.• Colaborare pentru crearea imaginii corporative a AMPA-urilor din Mejorada del Campo:

AMPITA.

Montando el Local este un proiect orientat adolescentilor, intre 11 si 17 ani, care incearca sa creeze spatii alternative unde pot obtine instumente educative, preventive si terapeutice care sa aiba un efect pozitiv in modul de viata al minorilor.

Acest proiect este disponibil in Centrele pentru Tineri din Mejorada del Campo y Velilla de S. Antonio.

Pentru a putea participa la aceste spatii este necesar ca adolescentii sau adolescentele sa fie trimisi de la Centrele de Servicii Sociale, de la Centrele Educative sau de la alte Servicii Municipale.

Programul de insertare a bolnavilor psihici are ca scop oferirea coordinarii interinstitutionala (Sanatate si Servicii Sociale) la nivelul oraselor (Coslada, S. Fernando de Henares, Mejorada del Campo y Velilla de S. Antonio) si rentabilizarea recursurilor pentru acest colectiv.

In acest sens, se ofera urmatoarele servicii:

• Club social• Centru de zi• Rezidenta temporala• Centru de reabilitare in scopul muncii• Centru de reabilitare psiho-sociala

Programul de voluntariat stabileste un sistem de retele informale de autoajutor. In felul acesta, reune cererea cetatenilor ce doresc sa realizeze actiuni solidare si, pe de alta parte, acopera acele nevoi sociale care sunt greu de rezolvat de catre profesionali (a pune capat singuratatii, a tine companie…)

• Persoanele ce doresc sa fie voluntari pot sa solicite la Centrele de Servicii ale Municipiului de care apartin. Pentru a fi voluntar/a este neaparat nevoie sa se faca un curs formativ in care se va informa de liniile bazice ale actiunii voluntare.

• Dupa care, vor trebui sa treaca un interviu personal pentru a stabili timpul disponibil si preferintele in ceea ce priveste activitatile pe care le va realiza.

• In continuare, i se va oferi un serviciu destinat persoanelor sau grupurilor ce se beneficiaza de vreun Program al Serviciilor Sociale.

Interventie Educativa cu Adolescentii in Situatie Precara sau Conflict Social: “Punand un Local”.

Inserare a Bolnavilor Psihici

Program de voluntariat

- 15 -

PROGRAME DE SERVICII SOCIALE Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale

Page 16: Ghid de Recursuri pentru Servicii Sociale · Serviciul de orientare si mediere (SOM) 8 Serviciul de consulta juridica pentru femei 8 Venitul minim pentru inserare 9 Ajutor financiar

Comunidad de MadridCONSEJERÍA DE FAMILIAY ASUNTOS SOCIALES

MANCOMUNIDADSERVICIOSSOCIALESMEJORADAVELILLA