Ghid consiliere profesionala

download Ghid consiliere profesionala

of 43

 • date post

  17-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  25
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Ghid consiliere profesionala

IMPORTANTA INFORMARII, CONSILIERII SI ORIENTARII PROFESIONALEViitorul socioprofesional, economic si cultural al unei tari este consecinta prezentului in termeni de investitie in educatie prin formarea si dezvoltarea resurselor umane, unde idealul socio-profesional presupune ajustarea personalitatii in vederea integrarii socioprofesionale ca si rezultat al unei decizii asumate de alegere in cariera.

Insertia si reinsertia profesionala reprezinta acea succesiune de activitati prin care individul isi armonizeaza comduita, interesele, stilul de viata cu cerintele mediului economic si profesional, conditionand functionarea angrenajului necesar unei functionari de ansamblu. O integrare sociala eficienta este asigurata de profesie, facand legatura dintre individ si societate.Reprezentarea tinerilor despre devenirea lor profesionala se reduce la insusirea competentelor fundamentale pentru practicarea specialitatii, adica frecventarea orelor la facultate, insusirea pachetului de achizitii, abilitati si deprinderi profesionale, reducand posibilitatea de a se implica holistic in dezvoltarea profesionala. Reprezentarea tinerilor legata de profesie este eronata, incompleta, din perspectiva unei pieti a muncii in permanenta dinamica si competitivitate, schimbarea este o constanta care ar trebui sa conduca tinerii la concluzia ca doar studiile nu sunt suficiente pentru a fi acceptati pe piata muncii.Astfel, se impune necesitatea valorificarii resurselor umane prin complexul proces de ghidare in cariera, incepand cu procesul de automanagement al carierei.

Cariera reprezinta o succesiune de profesii, indeletniciri si pozitii pe care le are o persoana de-a lungul perioadei active de viata, traseul de dezvoltare al unei persoane prin invatare si munca. Astfel, cariera evidentiaza activitatea profesionala in baza calificarii obtinute prin studiu si experienta, care este o sursa de venit dar si o posibilitate de autorealizare si contributie pe plan social.Sustinerea specialistilor in devenire in problemele de cariera, prin consiliere, este necesara, deoarece consilierea reprezinta un proces de asistenta sub aspectul actionarii eficiente intr-un context de criza, decizie sau alegere.

Consilierea in cariera vizeaza dezvoltarea abilitatilor unei persoane pentru rezolvarea unei probleme specifice legate de cariera( indecizie, anxietate, insatisfactie academica, plan de cariera, etc), asistenta acordata in procesul continuu de adaptare la mediul schimbator al muncii, pregatirea individului pentru succesiuni de decizii in diferite segmente de viata cu implact asupra vietii profesionale. Dezvoltarea carierei este n sine un proces de nvare, n care schimbrile la nivel cognitiv si atitudinal vor genera schimbarea comportamentelor vocaionale.

Fr. Parsons fiind fondatorul primului model tiinific de orientare profesional, considera c individul n procesul de alegere a profesiei trece prin trei etape: a) prima etap - nelegerea clar a aptitudinilor, intereselor, resurselor i limitelor sale precum i a cauzelor acestora, b) a doua etap - cunoaterea cerinelor, avantajelor i dezavantajelor, a perspectivelor diverselor domenii de activitate; c) a treia etap - identificarea relaiei de compatibilitate dintre cele dou categorii de date individ domeniu de activitate. Individul compar capacitile i disponibilitile sale cu cerinele diverselor profesii, n final alegnd pe cea care i se potrivete mai bine. Acest model este bazat pe nelegerea propriei persoane, a necesitilor locului de munc i a alegerii bazate pe un proces de raionament real si unei decizii asumate, cu sau fara ajutorul consilierului. Uneori, interesele i preferinele profesionale ale individului snt expresia personalitii acestuia ( Holland ).Consilierea profesionala coincide de obicei cu o perioada de bilan sau reevaluare, deoarece varietatea evenimentelor pe plan personal i profesional, necesit a fi raportate la scara autorealizrii permanent. n urma reevalurii performanelor profesionale, persoana poate decide dac a fcut fa cu succes tuturor provocrilor i dac urmeaz s-i continue activitatea n acelai mod, constatand eficienei sau confruntarea cu nemultumiri pe care cu ajutorul consilierului, face demersuri sa le pulverizeze.

Maturitatea vocationala este un concept care prilejuieste individului ca, alaturi de consilie sa evalueze urmatoarele dimensiuni:1. Capacitatea individului de a se orienta n alegerea profesiei (orientation to vocational choise), msurat prin indici ca: - gradul n care individul se arat preocupat de problemele alegerii profesionale; - eficiena utilizrii resurselor disponibile pentru a face fa deciziei cu privire la alegerea profesiei;

2. Capacitatea individului de a se informa cu privire la ocupaiile preferate i a planifica aciunile privind alegerea profesiei, msurate prin indici ca: - relevana informaiilor deinute de individ cu privire la ocupaiile preferate; - planificarea aciunilor necesare pentru a accede la ocupaia preferat;

3. Consistena (consistency) preferinelor vocaionale, msurat prin indicile: identificarea fermitii de a da prioritate in demersuri domeniului profesional preferat la nivel de calificare (formare profesional);

4. Cristalizarea trsturilor vocaionale, msurat prin 6 indici: - maturitatea/realismul intereselor vocaionale; - plcerea de a munci; - maturitatea stilului de munc; - independena n activitile de ordin profesional; - preocuparea pentru recompensa muncii; - acceptarea responsabilitii profesionale;

5. nelepciunea/rezonabilitatea (wisdom) preferinei vocaionale, exprimat prin urmtorii indici: - compatibilitatea ntre abilitile i preferinele individului; - nivelul profesional al intereselor i nivelul profesional al preferinelor, - accesibilitatea socioeconomic a preferinelor profesionale.

Atfel, maturitatea vocationala face ca individul sa proceseze urmatoarele aspecte:

1. Alegerea unui job - abilitatea de a alege cea mai realist ocupaie raportat la abiliti, interese, valori etc.;

2. Condiiile de lucru - cunoaterea orarului de lucru, condiiilor, salariului, localizarea locului de munc (detalii despre confortul profesional);

3. Pregtirea/formarea profesional - cunotine despre studiile necesare pentru diverse arii ocupaionale;

4. Atribute necesare - cunoaterea abilitilor, intereselor i valorilor necesare pentru diferite ocupaii profesionale;

5. Responsabiliti - cunoaterea principalelor responsabiliti pentru diverse arii ocupaionale.

Conceptul de management al carierei i trage originea din domeniul managementului resurselor umane si s-a impus ca o necesitate vital pentru organizaiile competitive care contient accept c resursele umane snt cheia succesului, iar dezvoltarea carierei acestora este o investiie durabil n viitorul organizaiei.

Cu ajutorul consilierului, individul poate face demersuri catre automanagementul carierei, care semnific autogestionarea propriilor resurse adaptative, preluarea controlului n ceea ce privete colectarea de informaii, stabilirea de scopuri, rezolvarea de probleme profesionale, decizia i planificarea carierei, realizarea eficient a procesului de automanagement al carierei fiind condiionat de prezena urmtoarelor abiliti:

abilitatea de evaluare/autoevaluarea a punctelor forte i slabe ale personalitii i oportunitilor de dezvoltare a acestora;

abilitatea de explorare a mediului profesional n vederea formrii unei concepii clare despre acesta;

abilitatea de a stabili scopuri profesionale;

abilitatea de proiectare a traseului profesional i aplicare a strategiilor care permit realizarea scopurilor profesionale;

abilitatea de evaluare periodic a realizrilor profesionale (bilanul realizrilor), pentru adoptarea ulterioarelor decizii.

Astfel, maturitatea vocaional contureaz prezena abilitilor de automanagement al carierei, nu este obligatoriu sa fii somer sau sa nu ai loc de munca, pentru a beneficia de consiliere profesionala sau sa ii constientizezi beneficiile.Astzi, formarea profesional nu mai este suficient pentru a asigura succesul inseriei tinerilor pe piaa muncii, ea rmne doar premisa unei intenii de a fi activi pe plan socioprofesional.

Studentii au nevoie de strategii de consiliere in cariera profesional, pentru a ajuta tinerii specialiti n devenire s identifice soluiile unor probleme specifice legate de carier. Aceste strategii ar facilita metodologic inseria tinerilor pe piaa muncii; fiind integrate n procesul de formare profesional iniial al instituiilor ce pregtesc cadre calificate pentru economia naional ar minimiza eecul studentilor s se realizeze pe plan profesional.

Pentru a activa cu succes n societatea actual pe segmentul pieii muncii, studentii elaboreaza, prin participarea la un set complex de competene adiacente celora profesionale, care s le ofere premise durabile pentru dezvoltarea unei cariere de succes:

abiliti de autoevaluare a laturii vocaionale ale personalitii;

abiliti de informare relevant asupra domeniului profesional, oportunitilor de dezvoltare vocaional i asupra pieii muncii;

capaciti de raionalizare a deciziilor de ordin profesional;

abiliti de marketing vocaional;

abiliti de proiectare a demersului profesional.

Consilierea profesionala este direct legata de ocupabilitate (employability) capacitatea de a gsi i de a ocupa un loc de munc, ce constituie una din finalitile dezvoltrii, fiind un set de aciuni care trebuie ntreprinse n procesul de formare.Ocupabilitatea presupune competena unei persoane de a gsi, ocupa i pstra un loc de munc, dezvoltat prin aciunile de mai jos:

identificarea intereselor personale care pot conduce la alegerea unei cariere;

informarea i asimilarea cunotinelor necesare pentru a alege dintr-o varietate de trasee profesionale;

asumpia responsabilitii