Geo Referentiere

download Geo Referentiere

of 6

 • date post

  18-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

description

geography

Transcript of Geo Referentiere

UNIVERSITATEA DIN BUCURESTIFACULTATEA DE GEOGRAFIESPECIALIZARE GEOGRAFIA TURISMULUI

GEOREFERENTIERE IN QGIS

STUDENT:FETMAS GABRIELAGRUPA:107

Georeferenierea este procesul de definire exact a locului de pe suprafaa pmntului, pentru care s-a creat o imagine sau un set de date de tip raster. Aceast informaie poziional este stocat n versiunea digital a fotografiei aeriene Metode de transformare: 1. Transformarea lineara formalizeaz o relaie dintre douspaii vectoriale, ce conserv operaiile deadunareinmulire. Dac cele dou spaii vectoriale sunt finit-dimensionale i pentru fiecare spaiu s-a ales cte o baz, o transformare liniarfse poate reprezenta ca omatrice. Reprezentarea se face astfel:Fiei fieo baz a luiU. Fiei fieo baz a luiV. Matriceaasociat transformriifarenlinii imcoloane i are elementele definite prin relaiile: adic fiecare coloanja matricii este ansamblul de scalari ce constituie reprezentarea luin baza aleas pentruV. O transformare liniar este injectiv dac i numai dac defectul ei este zero. O transformare liniar este surjectiv dac i numai dac rangul su este egal cu dimensiunea codomeniului.

Fig.1- Transformare lineara

2. Transformare de tip Helmert este o metoda de transformare in spatiu 3D. Este utilizata frecvent in geodezie pentru a produc distorsionari de transformare de la un datum la altul. Se foloseste formula : Este utilizata printre altele,in geodezie pentru a transforma coordonatele unui punct dintr-un sistem de coordnate in altul.

3. Transformarea polynomal este utilizata pentru a aplica o rotatie sau entru a schimba scara hartii. trebuie sa aiba minim 6 puncte de control. Este frecvent utilizata pentru a corecta diferentele de scara aparute in imaginile satelitare si fotografiile aeriene.

4. Transformarea proiectiva este metoda care uneste liniile fara ca acestea sa fie neaparat paralele.

5. Thin plate splines este o metoda utilizata in interpolare. Este utilizata in transformarea non-rigida a unui model intr-o imagine perfect aliniata . Ajuta la netezirea suprafetelor. Nu exista parametrii care au nevoie de reglare manuala. Are solutii atat pentru colatare cat si pentru estimarea parametrului. Exista o explicatie fizica pentru functia de energie.

BIBLIOGRAFIE :1. http://www.geo-spatial.org/2. http://usab-tm.ro/3. http://www.geografie.uvt.ro/