Gazeta Hartibaciului August 2013

download Gazeta Hartibaciului August 2013

of 8

Transcript of Gazeta Hartibaciului August 2013

  • 7/30/2019 Gazeta Hartibaciului August 2013

    1/8

    CyanMagentaYellowBlack

    GAZETA HRTIBACIULUIPUBLICAIE LUNAR A ASOCIAIEI VALEA HRTIBACIULUI N colaborare cu Primria ORA ULUI AGNITA

    i care va vrea s fie nti ntre voi, s fie tuturor slug Marcu, 10.44

    NumRUL 87, AUGUST 2013APARE LA AGNITA -PRE: 1 LEU

    Din SUMAR

    - pag. 5, 6

    - pag. 2

    - pag. 3

    - pag. 2

    - pag. 3

    - pag. 2

    - pag. 3

    ORTODOXIA Pe VAleAHrtibaciului

    - pag. 5

    - pag. 6

    - pag. 6

    - pag. 6

    - pag. 7

    - pag. 7

    - pag. 4

    - pag. 7

    - pag. 4

    - pag. 7

    Revenii pe meleagurile natale pentru a-l comemora peartistul Michael Barner, saii agnieni au dorit s completezeevenimentul cu un concert de muzic coral, susinut n

    biserica evanghelic de corul .... din Heidelberg Germania ide corul Sfntul Nicolae din Agnita.

    A fost un concert minunat, bine primit de un publicnumeros care a umplut vechea biseric.

    Cei prezeni au fost salutai de preotul Boltres Reinhardtcare i-a exprimat bucuria de a avea n biseric un public attde numeros i dornic de a participa la un moment culturaldeosebit.

    Concertul a fost deschis de corul Sfntul Nicolae dinAgnita dirijat de prof. Doru Niescu, care a interpretat o suitde cntece religioase, ncheind cu Muli ani triasc urareadresat musafirilor.

    Apoi n faa altarului a urcat corul SiebenbrgischeKantorei dirijat de Ilse Maria Reich care a ncntat publiculcu un potpuriu de cntece religioase i laice, aparinnd unorcompozitori clasici dar i colinde tradiionale romneti (La

    Viflaem colo-n jos).Dup concert participanii au fost invitai la restaurantul

    La Prut unde emoiile au fost accentuate de regsirea

    amintirilor comune despre oameni i evenimente dintr-operioad n care munceau i i petreceau timpul libermpreun. Aa c, la provocarea profesorului Doru Niescu,

    La vrsta la care ali bunici i plimb nepoeii prin parci i caut de lucru cu andrelele, grupuri de pensionariagniteni i-au depit temerile i vor s nvee cum sefolosete calculatorul.

    Puini dintre seniori ns, au avut parte i de uninstructaj al folosirii PC-ului.

    Pentru c i-au dat seama de faptul c dei dein logistica,pensionarii comunic greu, pe internet cu copiii plecai nstrintate, n activitile centrului CASEI SENIORILOR afost implementat un curs special dedicate seniorilor.

    Cu toate c abia pot mica mouse-ul, grupurile depensionari, care urmeaz cursul de operare pe calculator laCASA SENIORILOR AGNITA, au mari sperane i vor ca ntr-un viitor nu prea ndeprtat s deprind cum se utilizeaz

    Yahoo messenger, cum s ncarc poze n Facebook, sau cumse utilizeaz motorul de cutare Google pentru accesareainformaiilor.

    Cursul de iniiere n operarea calculatorului este organizatn cadrul programului I can do IT susinut de CRACANELGERARD angajat al centrului de zi CASA SENIORILOR isunt desfurate cu grupurile de seniori programate nsptmna respectiv la centru de zi.

    CERCETARE N DOMENIUO echipa a Universitii din Los Angeles, California, a

    ART PLASTIC I MUZIC LA AGNITA

    Despre viaa i opera artistului agniean, nscut la Agnitan 1881 i decedat la Media n 1961, a vorbit doamna IrmgardSedler directorul Muzeului de Art Contemporan dinKornwestheim Stuttgard spunnd printre altele c ,,Vei puteaintra n dialog, n aceast expoziie, cu imagini ale unor peisaje

    vizionare coline le Vii Hrti baciu lui ori panorameleemblematice ale oraului Agnita - prezentate ntr-o viziunede cromatic vie, optimist, intensiv emoional. Roul igalbenul n care sunt scldate lanurile de gru impresioneazdeopotriv cu peisajele maronii, cu atmosfera de semiumbrenigmatic a interiorului de lca sfnt ori cu pitorescul uneiscene cu crue igneti.

    La vernisajul expoziiei au luat parte consulul general alGermaniei la Sibiu Thomas Gerlac i primarul oraului AgnitaIoan Dragoman care au apreciat importana acestui evenimenti le-au felicitat pe organizatoarele expoziiei.

    Muzeografa Mihaela Nevodar a mulumit ConsiliuluiLocal i Primriei Agnita pentru sprijinul acordat la realizareai prezentarea expoziiei care va putea fi vizitat pn n 21decembrie.

    I. BrsanProiectul de informatic aplicat I can do ITdescoperit recent c navigatul pe Internet duce la cretereanivelului inteligenei ndeosebi n cazul persoanelor de vrstmedie i naintat.

    Cercettorii nclin s cread c folosirea zilnic aInternetului de ctre persoane n etate contrabalanseaz pnla un punct efectele degradrii biologice ale creierului odatcu naintarea n vrst i instalarea strii de senilitate.

    Studiul complet a fost publicat n numrul curent alAmerican Journal of Geriatric Psychiatry.

    Acest experiment se bazeaz pe observarea detaliat a24 de voluntari cu vrste cupr inse ntre 55-76 ani, jumtatedintre acetia folosind Internetul n fiecare zi, ceilali intrndfoarte rar n aceast reea.

    Rezultatele studiului sunt surpriztoare. Se pare cfolosirea Internetului duce la diminuarea depresiilor care suntun fenomen obinuit la oamenii n vrst, deschide noiorizonturi de cunoatere i stimuleaz cur iozitatea. Pn laurm tehnologia modern din spatele navigrii pe Internetare efecte psihologice i beneficii reale pentru persoanelede vrst medie i naintat. Astfel am mai putut observaintensificri ale activitii creierului, ceea ce duce la exersareai mbuntirea funciilor creieruluiafirma profesorul GarySmall, conductorul echipei de cercettori.

    Sursa : BBC News

    celor dou coruri le-a fost uor s cnte mpreun De-ar fimndra-n deal la cruce i alte cntece de petrecere pe carefotii agnieni nu le-au uitat.

    A doua zi a avut loc vernisajul expoziiei cu lucrrilepictorului agniean Michael Barner, eveniment organizat deHOG Agnetheln (Asociaia agnienilor din Germania) prinHelga Lutsch, Muzeul de istorie Valea Hrtibaciului prinMihaela Nevodar i Siebenbrgisches Museum Gundelsheim(Muzeul transilvnean Gundelsheim) prin dr. Irmgard Sedler.

    Expoziia de la Agnita este nceputul unei serii deactiviti menite s prezinte valoarea unui mare artist, alecrui opere sunt prea puin cunoscute. De la doamna HelgaLutsch, iniiatoarea acestor evenimente, am aflat c expoziiicu lucrrile pictorului agniean vor fi deschise n 2014 la Sibiui n Germania. Concomitent se caut i alte lucrri ale luiMichael Barner, aflate la agnienii din Germania ori prin altecolecii din Europa.

    Pn acum sunt cunoscute 234 de lucrri, picturi idesene, semnate de Michael Barner, din care 130 se afl la

    muzeul din Agnita.

    De la Poliie ...PREOTUL-ROMANCIERSAS I DRAGOSTEA LUI

    DE PATRIE: ROMNIA

    Oule de Ssu te oblig sfaci paparad cu mm lig

    Argument

    CINE A FOSTMICHAEL BARNER?

    Michael Barner

    Explorarea i exploatarea zcmintelor de

    gaze n regiunea Podiul Hrtibaciului

    Gaze de ist sau nu?Explorrile i

    nclcarea dreptului deproprietate n siturile

    Natura 2000 pe PodiulHrtibaciului

    TRADIIA BISERICEASC DESPREADORMIREA MAICII DOMNULUI

    CRED IN I SUPER STIII CUPRIVIRE LA NATEREA UNUICOPIL I PERIOADA P OSTNATALPentru Hristos...

    Deertciune

    FOLCLOR CULES DE MIRCEADRGAN NOITEEANUTATIANA BENCHEA

    Copil fiind, mi-aduc aminte,

    Cntecul Lebedei

  • 7/30/2019 Gazeta Hartibaciului August 2013

    2/8

    GAZETA HRTIBACIULUI2 2013De la Poliie ...n ciuda numeroaselor controale i aciuni

    preventive efectuate de poliitii din cadrulPoliiei Rutiere Agnita, n urma crora au fostaplicate numeroase sanciuni, au locevenimente rutiere grave. Acestea arat nudoar lipsa de interes a participanilor la traficvis-a-vis de legislaia rutiera dar i fa desntatea i vieile vecinilor i cunoscuilor,

    sau chiar a prietenilor.Ca urmare a controalelor i aciunilorpreventive pe linie de circulaie, au fostdepistai N.N. de 30 de ani din Chirpr, careconducea un moped nenmatriculat i fr sposede permis de conducere; T.R. de 23 deani din Pelior care conducea o motocicletnenmatriculat i fr a poseda permis deconducere; B.R.L. de 36 de ani din Cove careconducea un tractor nematriculat i fr sposede permis de conducere sau S.P. dinHosman care conducea un tractornenmatriculat. Au mai fost depistai F.A.I. de24 de ani din Agnita care conducea unautoturism proprietate personal avnd ombibaie alcoolic de 0,54 mg/l n aerulrespirat precum i C.G.D. de 28 de ani dinAlna care avnd o mbibaie alcoolic de 1,02mg/l n aerul respirat, n timp ce conduceaautoturismul proprietate personal, a pierdutcontrolul volanului i a intrat n anul de pemarginea drumului.

    A fost nceputul unor evenimente rutieredin ce n ce mai grave. Pe raza comuneiIacobeni, O.F. cetean maghiar, conducnd omotociclet a ncercat s evite o groap dincarosabil, a pierdut controlul i s-a rsturnat.n urma czturii motociclistul s-a ales cufractur de femur. La ieirea din oraul Agnitaspre Ruja C.L. de 48 de ani din Agnita, fiindsub influena alcoolului la volanul unuiautoturism Audi, a ptruns pe contrasens i alovit frontal autoturismul BMW condus de S.S.cetean german. n urma coliziunii amndoioferii precum i un pasager aflat n BMW s-au ales cu vtmri minime. M.C. de 21 de anidin Sibiu, conducnd un autoturism VW Golfdinspre Sibiu spre Agnita, aproape de intrarean Nocrich a pierdut controlul volanului i a

    intrat ntr-un cap de pod. oferul i pasageruldin dreapta s-au ales cu rni grave iarautoturismul a fost distrus n proporie de 80%.Aceste evenimente au culminat cu accidentulde pe raza comunei Brghi, n care un tnrofer, aflat sub influena alcoolului, a condusun autovehicul n care se mai aflau alte 7persoane. Datorit alcoolului precum i anghesuielii din vehicul, oferul a pierdutcontrolul volanului, a rulat prin anul de pemarginea drumului i a lovit un cap de pod. nurma impactului oferul a decedat iar restulpasagerilor au fost grav rnii.

    O alt serie de evenimente cu care s-auconfruntat poliitii n aceast perioad au fostincendiile. T.G. din Agnita a dat foc vegetaieiierboase de pe artura proprie dar focul s-aextins spre curtea S.C. Vicla provocnd pagubeminore. n Alna, la ieire spre Agnita, datorit

    unui scurt-circuit la instalaia electric,remorca unui TIR a luat foc, fiind distrus nproporie de 90%, pagubele fiind estimate la100.000 euro. La o stn de lng Ssu, B.T.de 17 ani persoan cunoscut cu problemepsihice, a incendiat nite baloi de paie. Foculs-a extins, a omort un asin i a distrus 90.000tone de fn i alte bunuri n valoare de circa50.000 lei. La Merghindeal, pe un punataparinnd de poligonul Cincu, datorit unorprobleme la sistemul de evacuare a gazelor aluat foc remorca unui tractor. Au ars aproape3.000 kg de fn n valoare de 14.000 lei.

    Nu putem ncheia fr s v reamintimnecesitatea protejrii imobilelor nelocuite saulocuite doar temporar, deoarece poliitii s-auconfruntat din nou cu cazuri de spargeri nasemenea imobile. Astfel, la Vecerd, dintr-unimobil nelocuit au fost sustrase obiecte de

    mic valoare prin forarea uii de acces nlocuin iar la ichindeal, din cmara unei casetemporar nelocuite, au fost sustrase 25 de baremetalice n valoare de 4.500 de lei.

    Acestea sunt doar o part e dinevenimentele cu care se confrunt poliitii depe Valea Hrtibaciului, n efortul lor de a vdovedi c sunt ...

    ... mereu alturi de dumneavoastr.

    Cea mai veche i frumoas cas de locuit,dar i gospodrie sseasc bine rnduit, din

    Transilvania, par a fi de departe cele careaparin, de trei secole, Parohiei Evanghelicea aezrii sibiene Roia. Localitate situat n

    Podiul Vii Hrtibaciului, nu departe deoseaua ce leag Agnita de Sibiu, avnd nvecintatea ei satul Daia i comuna Vurpr.

    La Roia i-a gsit rostul n via i liniteasufleteasc preotul-romancier sas EGINALDSCHLATTNER. El predic din altarulBisericii evanghelice i scrie cri n limbagerman, precum i scenarii de filme. Cnda venit n Roia sibian, acum 34 de ani, nParohia Evanghelic erau aproape 700 decredincioi, iar n sat coli i grdinie plinede copii romni, sai i igani; un cmincultural de toat frumuseea; cmpurile eraupline cu culturi agricole de tot felul; casele,curile i gospodriile bine rnduite; dealurileacoperite de vii i livezi; pe puni pteausute de vaci i bivoli; stnele aveau mii de oi;iar n curile oamenilor cai dolofani, boi icrue; teascuri de ulei n uri i butoaie cu

    vin i cu uic n pivnie; ateliere cu meteridogari i fierari; ferme bogate la CAP i laIAS. Oamenii satului lucrau pmntul icreteau animale, dar fceau i naveta nindustrie i n cooperaia meteugreasc aaezrilor mai apropiate precum Sibiu,Cisndie, Tlmaciu, Mra, Avrig, Agnita,Copa Mic i Media. Din agriculturagoniseau bucate, iar din naveta la ora baniinecesari trguielilor zilnice. Romnii i saiinvau unii de la alii cum s fie bunigospodari i oameni de omenie. Acum, dintoate cte au fost, n-a rmas mai-nimic. Saiis-au dus n strinti, purtnd cu ei greauapovar sufleteasc a dorului dup iarba verdede acas, dup uliele i hotarul satului, dup

    biserica botezurilor i cununiilor, dupcimitirul n care se odihnesc naintaii lor,dup Transilvania, dup cntecele, jocurile

    PREOTUL-ROMANCIER SAS I DRAGOSTEALUI DE PATRIE: ROMNIA

    Sinionu lu Czl, a dezvoltat n casaprinteasc din Ssu (la nr. 64, pe Ulia dinSus) o mic afacere de familie. Nu l-a ajutatnimeni dei a btut la toate uile. Avnd fiicamedic veterinar n Braov, nc de la nceput,s-a orientat pentru crearea unei ferme degini cu cretere n sistem tradiional (cu ginicare produc ou marcate cu cifra 1 - foarte

    rare n magazinele din Romnia).Nu a reuit, dei a ncercat s accesezemsura 141, pe care se poate primi max.7500euro (n 5 ani) o investiie care este foarte

    populare i graiul romnesc. Am vzut i eu,

    avnd soie ssoaic, c le este att de dor desat i de meleagurile transilvane nct, atuncicnd vin n vizit, plng n suspine, pe furi.

    Acum, din numeroii locuitori sai ai comuneiRoia au mai rmas doar trei-patru. i acetiaatt de btrni nct au fost nevoii s renunea mai urca micul deal al bisericii evanghelice.

    Aa c printele-paroh slujete i se roagsingur la Dumnezeu. Dar i pentru fotii luiconsteni rtcii prin ri strine.

    - Puteau s rmn mult i bine nsatul lor i n Romnia, ara lor natal !Suntem n aceste locuri de mai bine deopt secole. Constenii notri romni iigani nu ne-au dat afar nici dup ceGermania a fost nvins n cele douRzboaie Mondiale i nici dup 90.

    Este una dintre mrturisirile sincere alebtrnul preot, autor de cri scrise ngerman i traduse n limbile romn,

    englez, francez, spaniol i italian. Peunele, mpreun cu regizorul romn RaduGabrea, transformndu-le n scenariu de f ilmeartistice, precum: Mnuile roii, Pianuln cea i Cocoul decapitat.

    Fiind un fel de Ambasador Onorific

    al Romniei n lume, preotul evanghelic

    Schlattner, din aezarea sibian Roia,

    spune c nu-i romn, ci sas, ns cetean

    romn; c Romnia este patria lui i cnd

    vede steagul rou, galben i albastru i se

    umple inima de bucurie. i mai spune

    acest preot-romancier sas, fost deinut

    politic, nc ceva, i anume:Dac eu amputut s scriu trei cri, aceasta o datorezpatriei mele Romnia care niciodat, nicisub Ceauescu, nici cnd eram n rzboi,nu mi-a interzis limba matern, nici

    acas, nici pe strad, nici la coal!Sibiu, iunie 2013Ioan Vulcan-AgnieanulOule de Ssu te oblig s facipaparad cu m m lig

    mare i cu cerine imposibil de ndeplinit lasuma alocat. Iar, pe msura 121 unde se potaccesa max. 40.000 euro, trebuie s creti600 de gini, o ferm de acest tip neputndu-se dezvolta n intravilanul localitii Ssu(n localitate agenia de mediu dnd aviz doarpentru 400 de gini). Visul su a fostconstruirea unei ferme tradiionale ieficiente, astfel nct cel puin 100 de familiis se hrneasc sntos.

    Acum crete peste 300 de gini, toateoutoare, frumoase i vistoare.

    Universul ginilor este mirific, cei doicocoi fiind adevrai gentlemeni nnscui.

    Ambii cocoi nu mnnc pn nu-i cheamharemul i sunt foarte politicoi invitnddoamnele gini la culcare, fiind ultimii lamncare i ultimii la culcare. Lumea zice cla cte gini sunt, toi cocoii satului le dautrcoale. Dar cei doi cocoi i fac datoria, ei

    fiind stpnii locului. Cert este c n grdini n ura gospodriei miun galinaceele nmediul lor natural, fr concentrate, hrnindu-se cu porumb i gru, pentru c seminelede floarea soarelui sunt cam scumpe pentrubuzunarele stpnului. n fiecare dup masginile ncheie ouatul n jurul orei 16,00, dupcare Sinion adun oule din cuibarelemprtiate peste tot, n spaiul gospodriei.O gospodrie vie, plin de via, ntr-un venicciripit de psri de curte.

    Nu mor puii cnd vor alii.Sinion, nscut n Ssu n urm cu 58

    de ani, a revenit acas dup cinci decenii,ndrgostit de meleagurile natale i casaprinteasc. De Ziua Laptelui, la standul luiSinion putei lua ou de o zi, proaspete, dar

    i produse din ou propunndu-i s prezintecteva preparate tradiionale din ou i lapte:paparad cu mmlig, tort de zahr ars, laptede pasre i checuri fcute ca la mama acas!

    Portia casei din Ssu nr. 64 estedeschis pentru toi cei care iubesc ginile idoresc ou proaspete!

    Informaii suplimentare la tel: 0766657672 Sinionu lu Czl

  • 7/30/2019 Gazeta Hartibaciului August 2013

    3/8

    GAZETA HRTIBACIULUI2013 3Expoziia Ritmul Sensibilitii, Mihail

    Barner, personalitate a culturii din Agnitadorete s aduc o mic contribuie lacercetarea personalitii cultural trans ilvnenea lui Mihael Barner, promovarea i punerean valoare a patrimoniului muzeal local,reprezentnd totodat principala formde manifestare cultural educativ amuzeului,

    n perioada 2011-2012, n calitate demuzeograf, am desfurat o documentarepentru realizarea unei expoziii temporare depromovare. Parcurgnd bibliografia de profilam constatat c sunt foarte puine date cuprivire la promovarea personalitii lui M.Barner. Erhard Endree, Helga Lutsch,Zedler a ncercat o analiz a lucrrilor lui MBarner. Informaiile cu privire la nceputurilesale n art le gsim n presa scris, AgnethlerBlatt.

    Alegerea analizei operelor lui Barner amfcut-o din mai multe motive. Am avut accesla baza de date a Arhivei Biblioteciidocumentare a Muzeului de Istorie ValeaHrtibaciului Agnita. Studiind lucrrile lui amfcut o clasificare a lor n cadrul expoziiei maisus amintite. Cel mai important motiv lconstituie ns faptul c este vorba de unpictor, compozitor i poet al localitii Agnita,

    sas, care a scris n mai multe limbi, geman,romn chiar a nvat i limba igneasc. Aexpus n Paris, Roma, Budapesta.

    Noutatea acestei expoziii const ninterculturalitate, sensibilitate care constituieo form de comunicare a unor informaiicomplexe utiliznd ca mijloc de comunicareexpunerea ordonat a obiectelor i imaginilor.

    Tit lu l expoz i ie i a fos t inspira t decomplexitatea i sensibilitatea personalitiilui Michail Barner; pictor, compozitor, poetagniean.

    Aa cum Viena, Parisul , Roma, ddeatrendul n toate aspectele vieii sociale, siguri arta din Transilvania era influenat iracordat la arta european.

    Doresc s adresez mulumiri d-nei HelgaLutsc i d-nei Irmgard Sedler din Germania,Consiliului Local Agnita i d-lui primar IoanDragoman pentru ndrumarea i sprijinul

    acordat n realizarea acestei expoziii.Mihaela Nevodar

    ArgumentCine a fost acest Michael Barner, pe care

    contiina colectiv la uitat ignorndu-i opera, alecrei valene de tezaur artistic au biruit de multefemerul?

    Cine a fost deci acest Michael Barner, de caredoar agnienii n vrst i mai amintesc iar cndo fac, transmit spre generaia tnr doar imagineaunei persoane cam dus cu sorcova, de al cr uifel de a fi se leag multe anecdote i legende.

    Michael Barner s-a nscut n 1881 ntr-ofamilie de oneti meseriai, pantofari, stabilii laAgnit a venind din satul Movile. Viaa familie iBarner se desfura onest i decent n societatearnduit de perceptele unei morale cretineprotestante, departe de orice fast, cumptatmaterial i fr experiena oricrui fenomenartistic. N-aveau cum s-i neleag fiul, care nanii devenirii lui artistice umbla prin lumestudiind marile colecii artistice. Acesta avea smrturiseasc mai trziu Ai mei au trit modest.Dac ai mncat bine la amiaz acas , n-aveai dece s umbli prin crm. El, tata, spunea c ar fipurtat odat o coroan o sptmn ntreag prinbuzunare iar duminic nc tot n-o cheltuise.

    Cu toate acestea, familia i-a sprijinit fiul,cnd descoperindu-i-se talentul i dotareaintelectual deosebit, a prsit coala primarfiind trimis mai nti la coala maghiar comercialdin Fgra i mai la urm la Braov. Dupabsolvirea colii Medii de Comer, n 1900 tnrul

    Barner va pleca la Budapesta, gsindu-i un postde funcionar bine cotat. Talentul i chemarea spreart i aduce o burs de studii la Academia de artdin Budapesta, pe care o absolv cu rezultateremarcabile.

    Din aceast perioad dateaz autoportretulexpus n colecia de grafic, una din cele mai bunelucrri de tineree, care a fost expus prima datn 1905 la Sibiu la prima expoziie de pictoritransilvneni organizat de Asociaia SebastianHans.

    Lucrarea, cu uoare reminescene romanticene prezint un tnr plin de vigoare, a crui priviretrece dincolo de cel ce privete tabloul, spreorizonturile unui viitor optimist. Starea de spiritpe care o degajeaz portretul - vigoarea tinereiidublat de o profunzime a tririi luntrice, fixatatt de bine cu crbunele pe hrtie, trdeaz omaturitate artistic neateptat la un tnr carede abia mplinise 22 de ani.

    Michael Barner nu i-ar fi putut desvri

    formaia artistic de pictor fr ajutorul lui JohanBrenner, maistru croitor la Agnita. Ar merita un

    n anii 1960, custodele de pe atunci alMuzeului Valea Hrtibaciului din Agnita, ErhardAndree a transferat o part e semni fic ativ amotenirii lsate de pictorul Michael Barner dinproprietatea familiei n muzeu.

    El enumera 32 picturi n ulei, 21 acuarelle,45 desene n crbune, 41 desene n creion (nmaniera/stil creion argint). Acestora li se adaugun ansamblu consistent de texte literare n toatelimbile transilvnene, nsemnri autobiograficeprecum i preluri/prelucrri n ungar, germani romna de texte populare igneti.

    Toate acestea indic multiplele valene aletalentului unui suflet de artist, care nu a dorit ase sustrage pe tot parcursul vieii de dif icultile

    CINE A FOST MICHAEL BARNER?

    studiu separat aceast prietenie ntre doi brbai,dintre care unul, Brenner a avut mult cheltuial

    financiar i asta ani de-a rndul, nlesnindu-i luiMichael Barner peregrinrile prin Europa. Maimult - Johan (Hans) Brenner a fost iniiatorul unuiComitet de susinere care i-a finanat tnruluiartist o cltorie de studii care l-a dus pe MischBarner pe un traseu cultural i de studii prinUngaria i Austria, spre Bavaria i rile de Jos,n Frana i n cele din urm n Roma, unde i vaperfecta cunotinele n structura cor pului uman.

    Scrisorile i notele de cltorie ale lui MischBarner sunt astzi pentru noi o surs importantde documentare. Ele ne-au fost puse la dispoziiepentru studii de doamna i colega noastr MihaelaNevodar i de doamna Helga Lutsch, care din 2010i dedic o mare i important parte a muncii eide cercetare, vieii i operei lui Misch Barner. Eupersonal le sunt mult ndatorat n acest sens ia dori mult s le mulumesc pentru acest sprijinsubstanial.

    Deci, mrturiile lui Barner, ni-l arat ca peun om cu o mare putere de discernmnt n de-ale

    dezvoltrii artei. l apreciaz pe Auguste Rodin ipe Giovanni Segantini, pictorul Alpilor, uitat i el

    de lume i redescoperit abia acum un secolul al21-lea.

    ncepnd cu anul 1904 i pn n 1918 Barnerfrecventeaz asiduu Colonia artistic de la BaiaMare. Aici i regsete colegii de alt dat de laBudapesta, prietenii cu care se ntlnise i ncltoriile sale europene la Amsterdam i Paris.

    Spiritul nnoitor al artei de la coala liberbimrean l inspir pe artistul nostru n d ireciapicturii peisagiste plen-air n aer liber. Anul 1907,an de success pentru Barner, realizndu-i-se acumn ar prima sa expoziie personal, marcheaztotodat o nou etap n creaia sa: nclinaia spreculoare i peisaj. Din pcate, ncepe totodat sneglijeze portretul.

    Ceea ce fusese pn acum linia pentruBarner, devine de acum ncolo culoarea. Culoarea

    vie , de factur i interpretare fauvist n tradiialui Matisse i Piet Mondrian, devine de pe acumlimbajul prin care Michael Barner i va articulaemoiile, energia i ritmul simirii Culoarea cunuane cromatice vii i chiar slbatice va fi mediulspre prezentarea spaiului, a luminii, a micrii.

    Dr. Irmgard Sedler.

    Michael

    Barnermateriale/financiare ale unei viei libere de artist,de asemenea din limitele date de proveniena samic-burghez, respectiv din mediul social n caretria. Doresc ca ei (prinii) s se bucure mcarpuin de mine i de faptul c sunt pictor. Nu midoresc nimic mai cu ardoare, dect acea clip ncare meseria mea i operele mele viitoare le vaoferi aceeai bucurie pe care o resimt eu, pentruc aceasta reprezint pe deplin bucuria vieiimele, citim ntr-o scrisoare din 7 ianuarie 1906

    trimis de MB din Roma ctre un prietenagniean.

    Operele din Muzeul Valea Hrtibaciuluiaparin n mare parte perioadei de nceput apromitoarei perioade de creaie artistic a luiBarner, din perioada 1900 pn la finele anilor1920. Aceast perioad a fost una optimist, npofida dificultilor material, o perioad n careartistul a crezut nentrerupt n chemarea i narta sa, spernd la recunoaterea social siartistic. Lucrrile de grafic i picturile n ulei

    din acest timp reflect confruntarea lui Barnercu curentele artistice de la acea vreme i cuinfluena dat de colile academice de picturvizitate de el. Concomitent ele trdeaz dispoziiaartistului de rezonan a lucrrilor artitilorgermani, francezi i mai ales unguri, mai puin acelor transilvneni din generaia sa, cu carecultiv un schimb de experien intens. Pe cndportretele i studiile de nud realizate n Roma ne

    arat un desenator cu har, care depeste/transcende ultimul ecou al simirilor simbolisticei se ndreapt nspre o expunere explicitexpresiv, observm c lucrrile n ulei din aldoilea deceniu vorbesc limbajul acelei picturi depeisaj propagat n Nagybanya, aflate sub semnulfauvismului i decorativismului. Reflexelefauvismului se pstreaz la Barner i acolo undeprin reuniunea de suprafee de culori n joculluminii, el creeaz imagini narative, peisajeformalizate, conform modelelor de compoziie

    tradiionale i reprezentri arhitecturale. Acelelucrri provenite din lumea sa agniean i celeinspirate din peisajul natal fac parte din acestcontext.

    Expoziia din Agnita reprezint primulimpuls ntr-un proiect, care dorete s duc laredescoperirea acestui pictor i la retratareaactivitii sale artistice.

    Irmagard Sedler, Helga Lutsch

  • 7/30/2019 Gazeta Hartibaciului August 2013

    4/8

    GAZETA HRTIBACIULUI4

    CyanMagentaYellowBlack

    2013

    Povestea exploarrii gazelor naturale dinTransilvania a nceput cu peste o sut de anin urm, mai exact, conform paginei de weba Romgaz, n 1909 la Srmel: n timp cese fora la peste 300 de metri adncime pentrusruri de potasiu, au izbucnit libere gazelenaturale. Acest fenomen a marcat nceputulunei industrii.1

    Tot conform autoprezentrii, maximuldezvoltrii firmei a fost atins n anii 1970.Explorarea precum i exploatarea gazelornaturale n Transilvania de Sud este, altfelspus, un fenomen bine cunoscut de ctrelocalnici.

    ns, gazele naturale reprezint cu totulaltceva fa de noul fenomen numit gaze deist. Gaze naturale spuse iconvenionale sunt de gsit n nite pungila o adncime relativ modest. Zcmintelegazelor de ist denumite neconvenionale n schimb, se gsesc la adncimi de 3.000de metri i mai mult, captive intre roci. Maimult, procedura de exploatare este una totaldiferit. Se numete fracturare hidraulicsau, n limb englez, fracking.

    Fracturarea hidraulic este o procedurnou, aprut de numai 10 ani n Statele

    Unite. Muli politicieni precum ireprezentanii sectorului petrolier sunt deprere c gaze de ist reprezinte o sursalternativ de energie. Sunt muli bani dectigat. Iar localnicilor nu le prea rmnenimic dup exploatare. Problemele createprin exploatarea gazelor de ist arat ca o listde comaruri, conform StopFracturare.ro:

    - Problema 1. (...) Metoda necesitpomparea unei cantiti imense de ap pentrufiecare fracturare. 20-30 de milioane de litride ap retras altor utilizri (agricol, consumcasnic i industrial) ()

    - Problema 2.Aditivii chimici. Uniitoxici i cancerigeni. () Reetele sunt

    Explorarea i exploatarea zcmintelor de gaze n regiunea Podiul Hrtibaciuluiproprii fiecrei companii i suntprotejate de secretul comercial, ne aratc din 760 de substanee identificate,70 sunttoxice iar 29 sunt consideratecancerigene (metanol, glicol, naftalin,formadelhid, clorur de benzil etc.).()

    - Problema 3. Fisurarea puurilor. Pelng infiltrarea substanelor n pnza

    freatic, care este un proces ce necesit operioad mai lung de timp, exist poluareaimediat, datorit fisurilor cptueliipuurilor.(din ciment)

    - Problema 4. Poluarea atmosferic.- Problema 5. Deversarea aleatorie a

    lichidului de foraj. Companiile vor s aibdin orice activitate conex profit iar orice kmparcurs n plus cost. Astfel, n nenumratecazuri, semnalate chiar de oameni dinindustrie, se alege, n locul transportului apeicontaminate ctre centre de epurare(procedeu extrem de costisitor), deversarealor n ruri, pe cmpuri, n pduri. ()

    - Problemele 6, 7, 8: Zgomotasurzitor. Tulburarea linitii mediuluirural. Distrugerea peisajului.Industrializarea masiv a unor zoneagricole sau a unor areale slbatice.

    Poluarea cu praf de siliciu, extrem detoxic, cauzator de boli respiratorii.n contextul scandalului izbucnit n zona

    Biertan, unde nite rani nu au acceptatprospeciunile pentru prima data de cnd seexploateaz gaze la noi, reprezentanii firmeiProspeciuni SA au negat c ar fi n cutareagazelor de ist. Potrivit unui ziar din Braov,chiar patronul firmei ntreprinztorulcontroversat Ovidiu Tender afirmase: Nuform dup gaze de ist, adugnd c firmalui face studii asupra bogiilor rii.2

    n primul rnd, ranii din evenimenteleactuale s-au revoltat pentru faptul c dreptullor de proprietate n-a fost respectat. n al

    doilea rnd este problema gazelor de ist.

    Bineneles, nu se foreaz chiar dup ele, cidup orice zcmnt din pmnt. Dar,probabil domnul Tender n-a citit bine presa,chiar directorul Romgaz tie ce caut. El aafirmat public deja anul trecut c zcmintetransilvnene de gaze de ist sunt cunoscutedeja din 1994 i 1995. A adugat urmtoarele:Am avut rezultate foarte bune n ctevacmpuri importante. Pentru acestea s-a fcutfracturare hidraulic cu gel, iar acum,constatam c sondele respective producdebite i la ora actual.3

    De aici, noi, cei care trim n zona PodiulHrtibaciului, trebuie s tragem concluziile.n primul rnd e vorba despre drepturile

    noastre Nu doar de proprietate, ci i de

    informare i de participare la dezvoltareazonei. Zona este cunoscut pentru peisajuldeosebit, cadrul natural i patrimoniulcultural. Noi considerm c aceasta este bazade dezvoltare pe viitor n mod durabil. Adicdezvoltare, nu exploatare.

    1. http://www.romgaz.ro/profil/istoric.html2. http://www.bzb.ro/stire/viscri-satul-brasovean-

    infiat-de-printul-charles-luat-la-ochi-de-cautatorii-de-gaze-de-sist-a62354

    3. http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-12553034-romgaz-efectueaza-lucrari-explorare-gazelor-sist-circa-17-ani.htm

    Gaze de ist sau nu?

    Explorrile i nclcarea dreptului de proprietate nsiturile Natura 2000 pe Podiul HrtibaciuluiCabluri portocalii, maini de teren i de paz prin sate i

    pe cmpuri. Cunoatem explorrile dup gaze naturale i altezcminte n zona noastr de cteva zeci de ani. Dar ce sentmpl din primvara anului curent, aa spun unii, nu s-amai vzut pn acum. Fapt este, c n cteva cazuri s-au trezitranii, agricultori i alii, cu instalaiile firmei ProspeciuniS. A. pe terenurile i ntre culturile lor fr s li se cear ifr s-i dea un acord prealabil. Un grup de oameni a format

    Cismaru: Noi considerm c locurile de munc dejaexistente i veniturile realizate de domenii ca turismul,agricultura bio i tradiional reprezint o surs de venitconsiderabil mai mare pentru regiune. Deasemena, nu trebuieuitate i subminate investiiile deja fcute de autoritilelocale, naionale i internaionale n dezvoltarea durabil azonei, care au dus pe acest drum conform idealurilorcomunitii noastre.

    Ce pot s fac oamenii cnd gsesc instalaiile peterenurile lor?

    Cismaru:Credem c o procedur corect este anunareaautoritilor locale i depunerea unei plngeri pentrunclcarea proprietii. Pentru c de obicei n asemenea cazuriexist posibilitate intimidrii proprietarilor, noi le stm alturicu consiliere juridic. Exist i date de contact, unde pot primiajutorul nostru.

    Care vor fi activitile urmtore ale iniiativei?Cismaru: Vom ncerca s obinem susinerea a ct mai

    multor firme, ONG-uri i autoriti din zon pentru a aduceren dezbatere a temei legate de resurse i folosirea lor.

    Contact:Iniiativa civic rural mpotriva exploatrii gazelor

    de ist - Podiul Hrtibaciului & Zon TrnavelorTelefon: 0264-599.204Email: [email protected]: www.tiny.cc/prospectiuni

    n sptmnile urmtoare este posibil ca firma SCProspeciuni SA Bucureti s efectueze activiti deexploarare pe terenul dvs. Suntem alarmai c suntn cutarea gazelor de ist. Exploatarea gazelor prinfracturare hidraulic (tehnica folosit n acest caz) va

    avea efecte negative i ireversibile asupra resurselorde ap, solului i aerului. Exploatarea nseamnpoluare care pe viitor distruge tot rodul muncii nsatele noastre. Ameninate sunt a gricultura, cretereaanimalelor i ansa unui turism care de abia acumncepe.

    Ce se poate face?Dac observai apariia unor camioane, maini deteren sau instalaii de cabluri legate ntre ele,momentul a sosit.Prospeciunile au nceput. n cazul n care suntei abordai pe aceast tem,REFUZAI negocierea i accesul acestorechipamente pe proprietatea dvs,! n cazul n care au nclcat deja proprietateadvs., facei o PLNGERE PENALla postul depoliie i primrie. Este dreptul dvs. s v apraiproprietatea. Nu v lsai intimidai: nu au nici undrept s fie pe terenul dvs. fr un acord prealabil!Cum v putem ajuta?Dac una din situaiile de mai sus se ntmpl deja,noi v putem sprijini cu urmtoarele:Contactai-ne s v susinem n demersurilepractice i juridice n combaterea prospeciunilorpe care nu ni le dorim. Sunai la numrul detelefon 0264 599204 sau scriei un email [email protected] dvs. este perfect legal i de dorit!

    Dragi locuitori ai comunei ___________________!

    Trimitei o copie plngerii dvs. prin email ctre noi pentru depunerea lor i laParchet. Ridicai problema la Primarul i Consilierii dvs. locali. Acetia pot interzice, printr-o hotrre local, exploatarea acestor resurse controversate. Exist deja precedentede succes. V putem ajuta cu un model de hotrre de Consiliu Local.

    Iniiativa civic rural mpotriva exploatrii gazelor de ist - PodiulHrtibaciului&Zona TrnavelorTelefon: 0264-599.204Email: initiativa.har [email protected] Inter net: www.tiny.cc/prospectiuniNu v lsai intimidai! Aprai-v proprietatea!

    Iniiativa noastr este susinut de ctre:

    o iniiativa care vrea s apere dreptul de proprietate. Maimult, ei sunt alarmai i de posibilitatea c firma respectivade fapt caut gaze de ist. Am vorbit cu Cristian Cismaru,care este membru al acestei iniiative i agent turistic.

    De ce v declarai alarmai i revoltai?Cismaru: n primul rnd e vorba de pstrarea unui peisaj

    cultural i natural nealterat de exploatarea gazelorneconvenionale. Zona noastr este printre puinele dinEuropa care pstreaz i azi caracteristicile unei zone autenticrurale i astfel este foarte atractiv din punct de vedereturistic. Prin apariia sondelor i altor echipamente grele, acestpeisaj nu i mai poate pstra valoarea.

    Reprezentanii firmei de exploatare neag ca ar

    cuta gaze de ist. Care sunt pentru dvs. i iniiativa

    civic indicii c este vorba de gaze de ist?Cismaru: Exist un articol aprut n revista Capital,

    n care directorul ROMGAZ, Radu Gheorghe, susine c suntn cutarea de zcminte de gaz neconvenional.

    Ai documentat unele cazuri reprezentative dinzon, unde a fost nclcat dreptul de proprietate. Ce s-a

    ntmplat?Cismaru:Am luat legtur n satul Cund, Mure cu

    domnul Christian Harfmann, n Mona cu domnul WillySchuster, iar n Copa Mare cu Ilie Iordan, care ne-au relatatdespre nclcarea proprietii lor. Ce reclamm este lipsainformrii, cererii acordului i ncheierii unui proces verbalprin care acetia i dau acordul. Deasemenea, modul deabordare (nsoit de mainile de teren ale firmei de paz) nueste unul indicat. n Mlncrav, am asistat personal lancercarea primarul de a convinge locuitorii s i dea acordulsub ameninarea exproprierii. n Dumbrveni i Biertan, am

    documentat prin fotografii faptul c distana de 50 de metricerut de APM nu a fost respectat chiar n cazul unor cldiriistorice: catedral armeneasc i biseric fortificat,patrimoniu UNESCO.

    Susintorii exploarrii gazelor de ist precum i aaltor zcminte spun c se vor genera noi locuri de

    munc i profit n zon. Ce prere avei dvs. fa de

    aceast afirmaie?

  • 7/30/2019 Gazeta Hartibaciului August 2013

    5/8

    CyanMagentaYellowBlack

    Foaie editat de Protopopiatul Ortodox A gnita

    Lumina lui Hristos lumineaz tuturor! (Liturghia Darurilor )

    Anul VI , nr. 62, AUGUST 2013ORTODOXIA Pe VAleA HRTIbAcIuluI

    Apare cu binecuvntarea IPS Printe Mitropolit dr. Laureniu Streza

    Cnd a binevoit Hristos Dumnezeulnostru ca s ia pe Maica Sa la Sine, atuncicu trei zile mai nainte a fcut-o s cunoasc,prin mijlocirea ngerului, mutarea sa cea depe pmnt. Cci Arhanghelul Gavriil, venindla dnsa, a zis: Acestea zice Fiul tu:

    Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine.Nu te teme de aceasta, ci primete cuvntulcu bucurie, de vreme ce vii la viaa ceanemuritoare. Nsctoarea de Dumnezeu s-a bucurat cu bucurie mare, i cu dorul ceavea ca s se mute la Fiul su, s-a suit degrabn Muntele Mslinilor ca s se roage, cciavea obicei de se suia adesea acolo de seruga. i s-a ntmplat atunci un lucru

    minunat. Cnd s-a suit acolo Nsctoarea deDumnezeu, atunci de la sine s-au plecatpomii ce erau pe munte, i au dat cinstea inchinciunea ce se cdea ctre Stpna, cai cum ar fi fost nite slugi nsufleite. Duprugciune s-a ntors acas, i ndat s-acutremurat casa cu totul, iar ea, aprinzndmulte lumnri i mulumind lui Dumnezeui chemnd rudeniile i vecinii, i-a grijittoat casa, i-a gtit patul i toate cele ce secdea de ngroparea ei. i a spus cele ce i-azis ngerul, despre a sa mutare la cer. Iarspre ncredinarea celor zise, a artat idarul ce i se dduse: o stlpare de finic. Iarfemeile chemate, dac au auzit acestea, au

    TRADIIA BISERICEASC DESPRE

    ADORMIREA MAICII DOMNULUIplns cu tnguire i cu lacrimi i au suspinatcu jale. Deci potolindu-se ele din tnguire,s-au rugat s nu rmn srace de dnsa.Iar Preacurata le-a adeverit, c mutndu-sela ceruri, nu numai pe dnsele, ci i pe toatlumea o va cerceta i o va umbri. i aa alinantristarea cea mare cu cuvintemngietoare. Apoi a artat despre celedou veminte ale sale ca s le ia dou

    vduve srace, fiecare din ele cte unul,care-i erau ei prietene i cunoscute i de ladnsa le era hrana.

    i vorbind ea acestea i nvnd, s-afcut fr de veste sunet de grabnic tunet,i artare de muli nori, care aduceau de la

    marginile lumii, pe toi ucenicii lui Hristosla casa Maicii lui Dumnezeu. ntre care eraui de Dumnezeu nelepii ierarhi: Dionisie

    Areopagitul, Ierotei i Timotei. Acetia, dacau aflat pricina venirii lor, aa adunai fiind,au zis aceste cuvine ctre dnsa: Noi, o,Stpn, tiindu-te n lume, ca i cu singurStpnul nostru i Dasclul ne mngiam;dar acum cum vom putea s suferim greulacesta? ns de vreme ce cu voia Fiului iDumnezeului tu te mui spre cele ce suntmai presus de lume, pentru aceastaplngem, precum vezi i lcrimm, cu toatec ntr-alt chip ne bucurm despre cele cesunt asupra ta rnduite. Acestea au zis i

    vrsau lacrimi, iar ea a zis ctre dnii:Prietenii mei i ucenicii Fiului iDumnezeului meu, nu facei bucuria meaplngere, ci-mi ngrijii trupul, precum eu l

    voi nchipui pe pat. Cnd s-au svritcuvintele acestea, iat a sosit i minunatulPavel, vasul cel ales, care cznd lapicioarele Maicii lui Dumnezeu, s-a nchinati deschizndu-i gura a ludat-o cu multecuvinte, zicnd: Bucur-te Maica Vieii,mplinirea i ncheierea propovduirii mele;ca mcar ca pe Hristos Fiul tu trupete pe

    pmnt nu L-am vzut, ns pe tine vzndu-te, mi se prea c pe Dnsul l vad.

    Dup aceasta, lund Fecioara iertciunecu toi, s-a culcat pe pat i i-a nchipuitpreacuratul su trup precum a vrut; i afcut rugciune pentru ntrirea lumii ipanica ei petrecere, i i-a umplut i pednii de binecuvntarea ei. i aa n minileFiului i Dumnezeului sau i-a dat suf letul.i ndat ochii orbilor s-au luminat i auzulsurzilor s-a deschis, ologii s-au ndreptat itot felul de patim i de boal lesne setmduia. Dup aceea a nceput Petrucntarea cea de ieire i ceilali Apostoli;unii au ridicat patul, alii mergeau naintecu fclii i cu cntri, petrecnd spremormnt trupul cel primitor de Dumnezeu.

    Atun ci s-au auzi t i ngeri i cntnd ivzduhul era plin de glasurile cetelor celormai presus de firea omeneasc.

    Pentru aceste lucruri, mai-mariiiudeilor, invitnd pe unii din popor, i-auplecat s se ispiteasc a surpa jos patul ncare zcea trupul cel de via nceptor, ia-l lepda pe dnsul. Dar dreptatea lui

    Dumnezeu ajungnd pe ndrzneii iobraznicii aceia; le-a fcut pedeaps tuturorprin orbirea ochilor. Iar pe unul dintr-nii,care mai nebunete se pornise de apucaseacel sfnt pat, l-a lipsit i de amndouminile, care au rmas spnzurate de pat,tiate de dreapta judecat a lui Dumnezeu.Iar acela, creznd din tot sufletul, a aflattmduire, i s-a fcut sntos ca i mai-nainte. n acelai chip i cei ce orbiser,creznd i punnd asupra lor o parte dinpoala patului, au dobndit vindecare. Iar

    Apostolii, sosind la satul Ghetsimani, auaezat acel de via nceptor trup nmormnt, i au stat trei zile lng dnsul,auzind nencetat glasuri ngereti. i de

    vreme ce, dup dumnezeiasca rnduial, alipsit unul din Apostoli, adic Toma, care nus-a aflat la preamrita ngropare, ci sosindcu trei zile mai pe urm, era mhnit foartei ntristat, c nu se nvrednicise s vad iel ca i ceilali Apostoli trupul; i au deschiscu socoteal mormntul pentru dnsul cas se nchine i el acelui preasfnt ipreacurat loca, adic trupului Nsctoareide Dumnezeu. i dac a vzut s-a minunatc a aflat mormntul fr de sfntul trup, iera numai giulgiul, care rmsese mngiere

    Aposto lilor i tuturor credincio ilor, imrturie nemincinoas a mutriiNsctoarei de Dumnezeu. Ca i pn astzimormntul cel cioplit n, piatr, aa se vededeert de trup i este cinstit ca nchinciune,ntru mrirea i cinstea preabinecuvntateimritei stpnei noastre, de DumnezeuNsctoarei i pururea Fecioarei Maria.

    (sinaxarul zilei a cincisprezecea din

    luna august)

  • 7/30/2019 Gazeta Hartibaciului August 2013

    6/8

    ORTODOXIA Pe VAleA H RTIbAcIuluI6 2013

    Ortodoxia pe Valea HrtibaciuluiStr. Mihai Viteazu, nr. 20, Agnita, 555100, telefon 0269 510325

    Preedinte: Pr. Protopop Ioan JurcaRedactor responsabil: Pr. Axente-Cosmin Coorean (Cove)

    Colectivul de redacie: Pr. Marius-Ciprian Bogdan (Vecerd), Pr. Aurel Dolea(Stejeriu), Pr. Ion Popescu (Noitat), Pr. Sebastian Toma (Movile), Pr. Ioan-DumitruTtoiu (Fofeldea)

    Tiparul: Tipo Trib Sibiu, Editura Etape SibiuAteptm opiniile i sugestiile dumneavoastr la adresa redaciei sau pe e-

    mail la urmtoarele adrese: [email protected] i

    [email protected]

    COLEGIUL DE REDACIE

    Nu sunt puinesituaiile n carepreotul este solicitatde ctre credincioiprin urmtoarelecuvinte: domnuprinte, v rog svenii s-i citii soieimele (sau, dup caz,fiicei mele sau nuroriimele) c a nscut itrebuie s mearg sfac actele pentrucopil sau la spital, lacontrol etc. Estegreu s nu sesizezintr-o astfel deabordare faptul c lucrarea preotului esteprivit ntr-un mod strict superstiios, fr nicio semnificaie liturgic sau spiritual pentrubeneficiarul ei. Cu alte cuvinte, muli dintrenoi credem c este suficient s vin preotul,s bombne sau s ndruge nite rugciunidintr-o carte sfnt, pe care le ascultm cupuin atenie i din care noi nelegem preapuin, iar apoi totul este n regul i viaanoastr revine la normal. Adic preotulacioneaz ca un fel de magician. Semnificaialiturgic a citirilor pe care le face preotulunei mame dup ce aceasta a nscut este multmai profund i este firesc s ncercm snelegem rostul ei. n primul rnd trebuieprecizat faptul c avem de-a face cu treirnduieli sau slujbe diferite, aa cum acesteasunt prezentate n cartea de slujbe,Molitfelnic: rnduiala n ziua nti, cnd natefemeia pruncul; rnduiala din ziua a opta dupnatere; rnduiala mbisericirii pruncului i acuririi femeii care a nscut, la 40 de zile dupnatere.

    Aa cum limpede se poa te obs erv a,termenele celor trei slujbe sunt foarte precisstabilite. Realitatea vremurilor pe care le trima determinat o alturare a celor trei rnduieli,astfel nct n cele mai multe cazuri preotulcitete, svrete aceste rnduieli n aceeaizi, ct mai aproape de ziua a patruzecea dupnaterea copilului. Cu toate acestea, percepiamultora dintre noi se confrunt nc cuanumite blocaje i rstlmciri superstiioasen privina acestor rnduieli.

    n primul rnd trebuie s tim c preotulnu citete aceste rugciuni doar pentru mam.Textul rugciunilor menioneaz foarte clarpersoana copilului nou-nscut i chiar uneledintre ele l privesc exclusiv pe acesta. Maimult dect att, efectul acestor rugciuni serevars asupra ntregii case n care s-a nscutcopilul. n legtur cu acest aspect de foartemulte ori se creeaz o situaie aproape jenantatunci cnd membrii familiei n care s-a nscutcopilul consider c trebuie s se retrag dincamer n timpul citirii rugciunilor, mai alesc exist chiar i o rugciune pentru moa iuna pentru femeile care o ajut pe mama carea nscut. Firesc ar fi ca de fa s se afle iceilali membrii ai familiei i cei care i stau najutor mamei care tocmai a nscut.

    n ce privete locul svririi acestorrnduieli, cartea de slujb este foarte exactn indicaiile ei: rnduiala din ziua nti se facela Biseric, rnduiala din ziua a opta esteprevzut la casa n care se afl mama icopilul, rugciunea de punere a numeluicopilului (tot n ziua a opta) se citete labiseric, iar rugciunile de 40 de zile npronaosul bisericii. ntruct, aa cum binetim, n practica liturgic actual toate acesternduieli sunt svrite n aceeai zi,considerm c locul cel mai potrivit al svririilor ar fi casa n care locuiesc mama i copilul,mai ales c prima rnduial cuprinde i orugciune de sfinire a apei i prin ea a caseii a tuturor ce vor lua contact cu aparespectiv. n cazurile care impun acest lucru,poate fi socotit ca loc potrivit i pronaosulbisericii, dar s fie prezent i copilul alturide mam. n mod normal ar trebui exclusbiroul parohial sau orice alt spaiu orict de

    CREDIN I SUPERSTIII CUPRIVIRE LA NATEREA UNUI COPILI PERIOADA POSTNATAL

    potrivit ar fi considerat el.Am menionat deja c fiecare rnduial

    are un termen temporal bine stabilit: primazi, a opta zi i a patruzecea zi de la natere.Ideal ar fi situaia n care termenele suntrespectate, ns rmne ideal i deloc real.n aceast privin avem de-a face cu o altsuperstiie, anume c mama s-ar afla ntr-ostare de necurie spiritual, de spurcciunei din aceast cauz nu poate iei din cas timpde 40 de zile. n primul rnd trebuie fermstabilit faptul c naterea unui copil nu maipoate fi considerat drept un blestem.Naterea unui copil este o binecuvntare a luiDumnezeu asupra femeii i asupra ntregiifamilii n care s-a nscut copilul. ntr-adevrdup natere femeia se afl ntr-o stare denecurie biologic, dar aceasta nu atrage dupsine n nici un caz necuria spiritual i nu oproscrie n nici un fel. ntinciunea trupuluifemeii care a nscut este o consecin aconstituiei trupeti a acesteia i a fenomenuluinaterii, care nu o blameaz sau condamn,iar necuria sufletului nu este un aspectcare o vizeaz doar pe ea, ci o stare a oricruicredincios care se raporteaz duhovnicete laDumnezeu. Naterea unui copil este trit dectre mam ca propria re-natere. Dacsuntem ateni la textul rugciunilor nu vomputea gsi nici un fel de interdicie cu privirela ieitul femeii din cas. Singura referirepe aceast tem este cea din rugciunile de la40 de zile n care se menioneaz faptul cfemeia poate de acum s intre din nou nbiseric i s se mprteasc cu Trupul iSngele Mntuitorului Iisus Hristos. Probabilconvingerea popular c femeia care a nscutnu are voie s ias din cas timp de 40 de zileare legtur cu situaia femeii din vremurilepremoderne, cnd aceasta era obligatoarecum de starea social-economic a proprieifamilii s participe la tot felul de muncisolicitante din punct de vedere fizic. Ori nperioada postnatal se impune un deplinrepaus fizic pentru ca trupul mamei s se poatreface complet. Interdicia ieirii din casatrgea automat dup sine posibilitatea acestuirepaus, acceptat astfel de ctre toi ceilalimembrii ai familiei.

    Din punct de vedere bisericesc perioadacelor 40 de zile corespunde cu intervalulprevzut de tradiia canonic pentru svrireaBotezului unui copil. Cu alte cuvinte, n situaian care nu sunt alte probleme care s grbeascsvrirea Botezului, un copil trebuie Botezatla cel puin 40 de zile de la natere, fr caacesta s devin un termen absolut n practicabisericeasc. Este de la sine neles c mamacare a nscut nu ar avea cum s mearg labiseric fr noul-nscut. ntruct acesta nueste botezat, nu este cretin, i astfel nu poateintra n biseric, automat se presupune c pnla Botezul copilului nici mama nu va intra nbiseric. Din momentul naterii mama va purtacopilul venic n inima i sufletul ei, iar aceasttrire este cu mult mai intens n primaperioad dup naterea copilului. Mama nu sepoate prezenta n faa lui Dumnezeu fr a-laduce o dat cu ea pe cel care este trup dintrupul ei druit cu un suflet curat de ctreDumnezeu. Momentul acesta va fi reprezentatde Sfnta Tain a Botezului.

    Deertciuneziua trezit din somnse spal pe ochi cu soareleclopotele strig prin aerpesemne a murit un om

    moartea a prins aripi zgribulite de corb

    i-i ngroap cerul n pmntla ndemnul sorii o primim n casminile ei se aaz pe inimi-i fur misterul

    deasupracerul deschide ui n perei

    sufletul nu moare niciodatne prsete definitivnu-i poart cruceao zidim noi

    apoi o macin timpul

    Llelu Nicolae Valureanu

    ntre cretini este tot mai larg rspnditmentalitatea c atunci cnd cineva ofer undar, acord sprijin sau desfoar o activitaten folosul Bisericii, principalul beneficiar (sauunicul n mintea altora) este preotul.Reprezentanii legitimi ai instituiilor statului(primari, deputai, senatori, preedini deconsilii judeene, consilieri judeeni,

    consilieri locali etc.) neleg s vin nntmpinarea problemelor specific bisericetin msura n care preotul unei comunitimprtete orientrile lor politice partizanesau chiar a pus umrul haiducete labinemeritata victorie electoral. De aceastispit nu sunt scutii nici unii dintre membriide rnd ai unei comuniti cretine, cei carenu dein funcii deosebite. Atunci cnd seridic problema sprijinirii de ctre acetia(financiar sau prin munc) a activitilororganizate de Biseric, cele mai multe reaciicrcotae sunt legate tot de persoanapreotului - iar vrea popa bani, va vrea popas-i ia main nou sau s-i schimbemobila, nu mai avem nevoie de atteabiserici, sunt deja prea muli popi n araasta, da la ce-i mai trebuie lu popa nclzirecentral, capel, acoperi, icoane, evanghelie,cruce pe biseric, trotuar n curtea bisericii,gard, alee n cimitir i orice altceva ne putemimagina. Este inutil s precizez c atuncicnd aceste aspecte necesit rezolvare saunu sunt abordate de ctre preot n activitateasa avem parte de o atitudine complet diferit- de ce nu rezolv popa problemaacoperiului bisericii, a nclzirii n biseric,a curii bisericii, a cimitirului etc.? Nu putemcrede dect c avem de-a face cu crcotealieftin inspirat de cel mai mare specialist nacest domeniu... De cele mai multe ori la bazaacestor atitudini se afl diferitele simpatii sauantipatii formate n jurul persoanei preotuluide-a lungul timpului. ns exist i o explicaiemult mai profund care vizeaz strfundurile

    adnci ale contiinei noastre de cretini.Muli dintre cei care se numesc cretini isunt de fapt cretini prin Botez uit Caretrebuie s fie centrul n jurul Cruiagraviteaz viaa bisericeasc: Iisus Hristos.

    Tot ceea ce se ntmpl n Biseric este omanifestare a Mntuitorului Iisus Hristos nistoria uman. Biseric nu este altceva decto prelungire a lucrrii mntuitoare a luiHristos n istorie. n Biseric, prin preoi,lucreaz Hristos. Preotul trebuie s-L fac

    vizibil pe Hristos prin tot ceea ce face, iar nus-i urmreasc propriile interese sau ambiiimundane nguste. i cei mai muli dintrepreoi tiu asta i se strduiesc s mplineascn misiunea lor. Se pare ns c tot mai greuneleg i respect aceast realitate unii dintrecredincioi. Biserica a nceput s fieperceput de ctre tot mai muli (credincioii preoi uneori) ca o organizaie profitabilcu profil religios, ca un srl gigant controlatde un grup de ierarhi i preoi strict peprincipii de interes personal i financiar.Evident c din aceast viziune lipsete tocmaiceea ce este Biserica: Hristos. De multe ori,chiar i atunci cnd considerm c n Bisericl propovduim i l cutm pe Hristos, defapt n mintea noastr avem un Hristos Care

    Pentru H ristos...ar trebui s corespund dorinelor,preocuprilor, intereselor i pasiunilornoastre. Un Hristos imaginat dup chipul iasemnarea noastr. Cutm un Hristos Caren felul acesta nu exist. Hristosul cel adevrateste Cel fcut cunoscut de Evanghelii idescoperit n viaa liturgic a Bisericii. Dac

    vrem cu adevrat s-L ntlnim pe Hristos i

    s simim i s ne bucurm de lucrarea Luin viaa noastr trebuie s intrm n ritmulliturgic al Bisericii i s imprimm vieiinoastre personale o amprent duhovniceascautentic. nc din ziua Botezului Biserica nepropune i ne deschide drumul uneimpreun-vieuiri cu Hristos - te mpreunezicu Hristos?, m mpreunez cu Hristos.

    Viaa Bisericii este via n Hristos pe carei-o asum fiecare cretin botezat contientde identitatea sa spiritual. Toate celelalteaspecte ale vieii bisericeti sunt secundarei nu ar trebui abordate dect ca i consecineale unei autentice vieuiri n Hristos. Reperuli criteriul absolut n Biseric este IisusHristos. Cred c se impune n primul rnd scontientizm ca preoi c esena slujiriinoastre este Hristos. Slujirea preotului nuintete ascensiunea n carier, accesorizareareverendei cu cingtori ct mai colorate saudobndirea, prin voia Domnului, a uneiparohii cu un buget cu ct mai multe cifre.Prin tot ceea ce facem ca preoi i slujim luiHristos, tot ceea ce facem este pentruHristos. Ndejdea noastr este c i fraiinotri cretini, credincioii notri, neleg isimt c atunci cnd sprijin Biserica iactivitatea preotului, aa cum este el ca om,o fac tot pentru Hristos. Pentru Hristos, apoipentru comunitate i mai puin pentru preot.

    Pr. Cosmin Coorean

    (Cove)

  • 7/30/2019 Gazeta Hartibaciului August 2013

    7/8

    EI S-AU NSCUT NSEPTEMBRIE

    GAZETA HRTIBACIULUI2013 7Brsan Maria 01 sept. 82 de ani RetiDragomir Ileana 01 sept. 81 de ani RetiStnil Marian 01 sept. 81 de ani MihileniLungu Ioan 01 sept. 80 de ani HosmanIonacu Fira 02 sept. 87 de ani Ighiu Vechi

    Ctan Ioan 02 sept. 83 de ani RetiGavrea Ana 02 sept. 82 de ani BenetiMiclea Ioana 02 sept. 80 de ani Ighiu VechiBucur Anua 04 sept. 85 de ani MoardCostea Ecaterina 05 sept. 88 de ani GherdealGhizan Mrioara 07 sept. 86 de ani BrghiGrecu Iuliana 08 sept. 80 de ani VecerdColceriu Maria 09 sept. 81 de ani RetiPascu Maria 10 sept. 83 de ani Ilimbav Rdu Ana 10 sept. 81 de ani Nocrich

    Trlea Ana 11 sept. 82 de ani NocrichMihu Maria 12 sept. 81 de ani Marpod

    Avram Felicia 13 sept. 85 de ani VrdKessler Konrad 13 sept. 84 de ani Marpod

    Tatu Ana 14 sept. 81 de ani AlnaSolomon Aurelia 14 sept. 80 de ani PeliorGavril Susana 15 sept. 94 de ani Dealu FrumosStni Elisabeta 16 sept. 83 de ani HosmanSrbu Ana 16 sept. 81 de ani Brghi

    Noaghea Maria 17 sept. 89 de ani BruiuNicolae Maria 18 sept. 89 de ani GherdealBela Olimpia 19 sept. 87 de ani RvelLoprich Katharina 19 sept. 81 de ani RvelPcutar Zenovia 20 sept. 83 de ani ChirprMoldovan Ioan 21 sept. 84 de ani elineGheorghea Maria 22 sept. 82 de ani Mihileni

    Aroneasa Ilarion 24 sept. 80 de ani RetiPrecup Maria 25 sept. 86 de ani FofeldeaScutea Maria 25 sept. 84 de ani NocrichMlu Ana 25 sept. 83 de ani Zlagnatrek Wilhelm 26 sept. 86 de ani Rvel

    Aroneasa Maria 27 sept. 81 de ani RetiCorman Simion 28 sept. 80 de ani AlnaLctu Maria 30 sept. 91 de ani Dealu FrumosBrsan Eufimia 30 sept. 84 de ani AlnaGabor Varvara 30 sept. 83 de ani BrdeniNoi le dorim sntate, btrnee linitit i bucurii din partea urmailor.Celor ce nu mai sunt, le dorim odihn venic de-a dreapta Tatlui.

    FOLCLOR CULES DE MIRCEADRGAN NOITEEANU

    Cntecul Lebedei

    Un vis mi se repet,cnd dorm cu gndul la tine.Se face c vdslcii i ierburi nalte,buruieni fr leac,dragoste fr mine

    i o lebd fr lac.

    i tot ce m ardei-mi hrnete cu suflet visareae desprinderea de iarb,cnd lebda-i ncepe cu graiei nevinovat mndrie,pe lac lunecarea.

    Sublim-i arcuirea gtului su,parc vrea cu delicate micris-mi sugrume linia continua visului meu.i era cerul att de susi frumos...Lebda vine spre minei-ncepe s cnteun cntec strin i duios.

    Tu ai stat mut o via!Prin ape tulburi te roteai graiosai ajuns pe sub neguri pestrie i

    umbre,s cni ca un nger,cntecul acesta dumnezeiesc de

    frumos!Nicola Albac - august 2013

    Copil fiind,mi-aduc aminte,Cum la bunicii de la ar

    Am nvat s fiu cuminte,S nu-mi fac neamul de ocar.

    Bunica mea m-a nvatS cred n bunul Dumnezeu.Eu nici acum nu am uitatCum m alinta bunicul meu.

    M-au nvat ce este viaa,Cum s muncesc, cum s triesc.M-au nvat cum dimineaa,n zori de zi s m trezesc.

    Nici de la joc nu m-au oprit.Am alergat i am zburdat.Iar cnd am fost prea obosit,O carte-n mn ei mi-au dat.

    Frumoas e copilriaPetrecut la bunici.mpari toat bucuria,Cu cei mari i cu cei mici.

    PLECAI DE TNR DE-ACAS,Lsai plug i lsai cas;i nevasta mea frumoasSuspinnd lng fereastr.Mi-am vndut boii i carul,M-am dus s ctig dolarul.Dar ce folos c-am ctigat,C eu toi pe gt i-am datDar acuma mi-am pus gnduCa s fac mia i drumui cu gndu tot la mineMnc i beau pe datorie.Cnd cu lucru bine-o duc,Beau la vin i scriu la buc.Cnd fabricile stau iar,Scriu acas-i ru n ar.

    Am primit carte de-acasC nevasta mea m las.Bine face c m las ,S-i vad de-un rost -o cas.C c-un beutor ca mineN-ajunge la nici-un bine,Fr la rs i la ruine.

    Dobre Maria, 69 de ani, Reti, 2 II 1979

    DOINA DIN AMERICACnd eram n sat la mine,Maicua m-ngrijea bine,Cu toi fraii lng mine.

    Acas n-aveam dolaru,Da aveam boii i caru-aa ne duceam amaru.O fi mare el dolaru,Da-i pltit, bat-l amaru.Cte viei de voinicis rmase prin fabrici.

    Mihil Ana, 67 de ani, Cove(adus de romnii plecai n SUA la lucru),

    19 mai 1988

    Frunz verde rupt-n cinci,Plin e codru de voinici,La tot fagu patru, cinci.i la fagu l mai mareZace-un voinic de lingoare,

    Cu-a lui mndr la picioarei se roag s se scoale.- Mori, bdi, ori te scoal,Ori mai d-mi i mi din boal.- Ba io, zu, nu m-oi scula,

    Nici din boal nu i-oi da.Pn tu mie mi-i aduceAp rece din Dunre,Sloi de ghea din rmurei ciree din rmurei ciree din altoi.- Bade, bdiorul meu,

    Apa rece s-o-nclzit,Sloi de gheaa s-o topiti ciree nu mai sunt.- Mndro, mndrulia mea,

    Ap rece-i gura ta;i ciree de altoi

    Ai ti, mndr, ochiori,Care-i plng adeseori.Toma Nicolae, 82 de ani, Chirpr, 3 X 2004

    M DUCEAM I EU LA PLUGDoi juncani s mi-i njug.M duceam la plug pe coastCu boii de la nevast.

    Arai pnla prnzumare,Vine toanta cu mncare.De departe i-am strigat;Du-te, toanto, c-am mncat,Cnd te-am vzt, m-am sturat.Cnd era pe la ujn,

    Venea mndra ca o zn.Eu m-am uitat dup dnsa,Mi s-o rupt plugui brsa.Pnmi-am fcut brs nou,Mi s-o rupt grindeiu-n dou.Pnmi-am fcut grindei nou,Mi s-o sngerat un bou.Pnmi l-am desngerat,Mi-o murit i cellat.-am rmas biat sraci cu toanta dup cap.

    Stnule Ana (a lu tefan), 74 de ani,

    Ssui, 18 iulie 1984

    TATIANA BENCHEA

    Tatiana Benchea s-a nscut n Romnia, noraul Agnita. Dup studii liceale la Sibiu, la LiceulGh. Lazr, obine licena n Filologie Romn laUniversitatea din Bucureti. n 1980, prseteRomnia comunist i se stabilete n Belgia.

    Confruntat brutal cu propria sa suferin prinevenimentele din 1989, caut soluii concrete idescoper Psihoterapia. Se formeaz timp de patruani n tehnica Gestalt, iar azi exerseaz capsihoterapeut n propriul cabinet, la Bruxel.

    Considernd scrisul ca una din cile posibilespre o mai profund nelegere a sufletului, ea

    acord o mare importan imaginaiei icapacitilor creative care i pot ajuta pe pacienis-i reconsidere rnile existeniale.

    A creat i a condus Atelierele poeziei timpde mai muli ani, adevrate momente de

    concretizare a acestor convingeri.In 2008 a publicat prima sa carte Pomulcltor la Editura Junimea, Iai.

    n faa ta s stau ca un ochi curiosCer auriu de nceput de lumeS m ptrund focul tu arznd n apsoare matur de melancolie parfumatS simt consistena, textura, fineeacuverturilor tale de piatr

    Ce n-as da s se repeteViaa noastr de copii.Rmnem doar cu regretei trim din amintiri!

    poezie de Dumitru Delc

    cu Lia Maria.

    plutind pe oglinzile mute ale apelorblnde

    S nu ating nimics simt totul

    Lumea s-o inventez pornind de la

    un mugur de vorbde la un fir de luminS clonez diminei tineres le aez ntre rafturi de gnd ca

    s nu pierdnici o frm de fericire

    S m minunezS fiu fericit

  • 7/30/2019 Gazeta Hartibaciului August 2013

    8/8

    Colectiv de redacie: Ilarion Brsan, Mircea Drgan,Marius Halmaghi, Bogdan Albu, Ctlin Varga, IoanVulcan-Agnieanul, Septimiu Nicolae Blatu

    Tipar:Tipo Trib SibiuEDITURA ETAPE SIBIU

    ISSN 2066-8708

    GAZETA HRTIBACIULUI8

    2013

    CyanMagentaYellowBlack

    COLEGIUL DE REDACIE AGNITA

    Str. P-a Republicii nr. 19,Tel.: 0736 621 035

    www.gazetahartibaciului.ro

    e-mail: [email protected]

    orele 800 - 1500

    Au tre cu t 12 ani de cn dfluierul mocniei nu se mai audepe Valea Hrtibaciului. S-a aternutlinitea i nepsarea autoritilorprivind soarta acestui obiectiv desuflet al hrt ibcenilor. Calea feratSighioara Sibiu era cea maiimportant legtur pentrulocalitile cuprinse ntre Valea

    Trnavei i Valea aeului, precumi pentru cele aflate ntre ValeaHrtibaciului i Valea Cibinului. n1965 segmentul Sighioara

    Agnita, construit n 1898, a fostdesfiinat, iar odat cu el a dispruti legtura dintre Valea Trnavei i

    Valea Hrtibaciului. Dup acest anlinia Agnita - Sibiu a rmas singuralegtur feroviar pentrutransportul de cltori i marfntre localitile din ValeaHrtibaciului i Sibiu. Din 2001 iacest segment a fost nchis.

    Cine are grij de mocnia noastr?

    Din acest moment,administratorul Societatea de

    Administrare Act ive Feroviare(S.A.A.F. S.A.) nu a mai efectuatlucrri de ntreinere iar linia,cldirile feroviare i materialulrulant s-au degradat sau au disprutde la o zi la alta. Ba mai mult, nanul 2006 linia a fost la un pas sfie vndut la fier vechi. Un grupde entuziati au ntocmit rapiddocumentaia pentru a clasa nregim de urgen linia i grileaferente ca monument istoric.Rezultatul: includerea pe listaPatrimoniului Naional (SB-II-a-B-20923) i salvarea ei de ladistrugerea iminent. n 2007 s-amers i mai departe n ncercareade a salva linia: AsociaiaConsoriul pentru DezvoltareaInterregional Sibiu-Agnita,constituit din 5 comune de pe vale,a luat n concesiune pe 25 de anilinia i grile aferente. O soluiesalvatoare care ns are n spate uncontract mpovrtor impus deSAAF 18.000 de Euro/lun pe

    n mod legitim apareurmtoarea ntrebare: cine i apr

    pe hrtibceni de acest abuz? Defapt cine este proprietarul legitimal liniei de mocni? Cine trebuies gseasc soluii pentru salvareai repornirea mocniei? s.a.m.d.

    ncepem n acest numr o seriede articole dedicate liniei democni i o dezbatere privind

    viitorul acestui obiectiv de suflet alVii Hrtibaciului. V ncurajm sv spunei prerea i s ne trimiteiopiniile dumneavoastr pe adresaredaciei, Agnita, str. PiaaRepublicii, nr. 19, CP 555 100.

    Asociaia Prietenii Mocnieimpreun cu Direcia Judeeanpentru Cultur Sibiu v invit sluai parte la masa rotund cu titlulMocnia - ncotro? organizat cu

    ocazia Zilei Internaionale aPatrimoniului. Acest eveniment vaavea loc pe 19 septembrie 2013ncepnd cu ora 10 la sediul Fermeicoal din localitatea Cornel.

    Voluntarii Asociaiei Priet eniiMocniei vor ncepe n perioadaurmtoare o campanie de informarei contientizare a cetenilor de pe

    Valea Hrtibaciului i Sibiu privindsituaia mocniei. Este unul dincele 15 proiecte selectate la nivelnaional (din peste 1200 de cereri)cu sprijin financiar al Fondului

    pentru Inovare Civic, programfinanat de Trust for Civil Societyin Central and Eastern Europe,sponsorizat de Raiffeisen Bank,administrat de Fundaia pentruDezvoltarea Societii Civile. Dorimprin acest proiect s crem opresiune a cetenilor asupraautoritilor naionale pentru

    stoparea acestui abuz iidentificarea unor soluii concretepentru viitorul mocniei.

    Mihai Dragomir

    care Consoriul trebuie s iplteasc ctre SAAF, mai puinprimii 5 ani de graie.

    Graia primilor 5 ani s-ascurs rapid i ncepnd din lunaianuarie 2014 hrtibcenii trebuies plteasc 18.000 Euro pe lunctre statul romn pentru a-iputea pstra mocnia pe vale.Dac e s privim toat aceastistorie din ultimii 12 ani am zicec cei 18.000 euro pe lun sunt unfel de tax de protecie pentru castatul roman s nu ne distrug liniade mocni. n mod paradoxal, nloc s sprijine financiar cele 5comune, s acceseze banieuropeni pentru refacereainfrastructurii i pentru repornireamocniei, statul romn, prinintermediul SAAF impune o taxaberant pentru concesionarealiniei.

    n anul 2006 Consiliul JudeeanSibiu a fost informat c linia feratngust, Sibiu-Agnita va fi vndutla fier vechi.

    mpotriva distrugerii acestuiobiectiv, cu potenial turistic de pe

    Valea Hrtibaciului, a luat atitudineAsociaia Valea Hrtibaciului carea cerut DirecieiJudeene pentruCultur i Patrimoniu Naional Sibiuclasarea liniei ferate ca monument.Direcia de Cultur a rspunsprompt solicitrii i linia ferat afost clasat, conform prerogativelorsale pe timp de un an.

    n aceast perioad RaduCurceanu, preedintele Asociaiei

    Valea Hrtibaciului, mpreun cuali entuziati, au ntreprins o seriede aciuni pentru clasarea definitiva liniei ferate i a celorlalteobiective, respectiv haltele icantoanele. S-au fcut tabele pentrusalvarea mocniei i cu sprijinul

    dasclilor i elevilor din colile depe Valea Hrtibaciului au fostcolectate peste 6000 de semnturiprin care cetenii zonei cereau snu fie desfiinat. Au fost ntocmiteo mulime de documente tehnice,s-au fcut memorii, s-au depusdosare la Ministerul Culturii i laMinisterul Transporturilor iar nfinal linia ferat a devenitmonument naional.

    Pentru gestionarea ei a fostnfiinat Asociaia de DezvoltareIntercomunitar Consoriu deDezvoltare Interregional Sibiu

    Agnita care a concesionat acestobiectiv de la SAAF, (Societatea de

    Administrare a Activelor Feroviare)o instituie ce aparine de

    Ministerul Transporturilor i carea impus o redeven de 18 000 deeuro/lun, cu o perioad de graiede 5 ani n care s-au pltit doar 1%respective 180 de euro/lun.

    S-au acceptat aceste condiii cusperana i avnd promisiunile cn timpul celor 5 ani mocnia vatrece n proprietatea consoriului,lucru care pn acum nu s-a pututrealiza.

    n timp ce uile proprietarilorau devenit tot mai greu de deschis,pentru rezolvarea acesteiprobleme, pe Valea Hrtibaciului auaprut tot mai muli entuziatidispui s refac acest obiectivturistic, unul din cei mai activi fiind

    Asociaia Prietenii Mocniei.

    La iniiativa acestei asociaii n19 septembrie, la Ferma coalCornel va avea loc o ntlnire, lacare se sper s participe Consiliul

    Judeean Sibiu, Primarul Sibiului,SAAF-ul, Ministerul Transpor-turilor, Europarlamentarul DacianaSrbu, Fundaia Mihai Eminescu,Consoriu etc.

    n funcie de rezultatul acesteintlniri, ulterior vor fi ntreprinseo serie de aciuni menite s treacMocnia n proprietatea celor caresunt interesai s pun n valoareacest obiectiv cu mare potenialturistic pe Valea Hrtibaciului .

    I. Brsan

    MOCNIA SPRE ONOU SPERAN