Garnitura chiulasa

download Garnitura chiulasa

of 26

 • date post

  01-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  302
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Garnitura chiulasa

Capitolul 1.Tema proiectuluiGarnitura de chiulasaFuncionarea motorului se bazeaz pe auto-aprinderea combustibilului injectat i pulverizat n cilindrii motorului n momentul n care aerul respirat anterior atinge, prin comprimarea de ctre pistonul cilindrului, o temperatura suficienta pentru a se produce auto-aprinderea.

Echipamentul de injecie are rolul de a alimenta camera de ardere a motorului cu combustibil, astfel nct arderea s corespund n orice moment regimului de funcionare al motorului, determinat la rndul su de sarcina exterioar a acestuia.

Pentru ca funcionarea motorului s fie corect i economic n acelai timp, echipamentul de injecie trebuie s ndeplineasc o serie de cerine, dintre care cele mai importante sunt urmtoarele:

s ridice presiunea combustibilului la o valoare determinat i s l pulverizeze n camera de ardere, astfel nct amestecul de aer i combustibil s fie ct mai bun, iar arderea s fie ct mai complet;s nceap injectarea combustibilului la un anumit moment i s o termine ntr-un timp bine stabilit; injectarea combustibilului s fie fcut corespunztor cu procedeul de ardere al motorului n ceea ce privete poziia i forma jetului; s injecteze o cantitate de combustibil corespunztoare n orice moment cu sarcina motorului.

Chiulasa este o parte fixa a motorului cu ardere interna care acopera cilindrii realizand impreuna cu pistonul spatiul de lucru inchis al fluidului motor.

Chiuloasa este prevazuta in parte a inferioara cu cavitatile , care formeaza impreuna cu pistoanele la camerele de ardere. Forma lor este diferita dupa tipul motorului.

Unele motoare au camera de ardere plasata partial in chiuloasa si partial in piston, iar altele numai in capul pistonului sau in chiulasa de forme arhitectonice diverse; in partea anterioara, chiulasa are o cavitate pentru termostat, iar in partea posterioara sau laterala, pentru traductorul temometrului de apa; orificiile pentru apa ale chiulasei coincid cu cele din bloc, in vederea asigurarii circulatiei lichidului de racire din blocul motor in chiulasa. Este prelucrata in partea inferioara , perfect plan pentru etansare la asamblarea cu blocul cilindrilor. etansare asigurata si de gamitura de chiulasa. Montarea chiulasei se face prin buloane sau prezoane care se strang intr-o anumita ordine, incepand de la centru spre exterior. Partea superioara este prelucrata si prevazuta cu orificii filetate pentru asamblarea suportilor axei culbutorilor. care vor fi protejati de un capac din tabla sau trnat din aliaj de aluminiu, etansat fata de chiulasa printr-o gamitura; de obicei. capacul culbutorilor este prevazut cu un orificiu cu buson pentru alimentarea cu ulei a motorului. Lateral. chiulasa se prelucreaza si permite montarea colectorului de admisie si evacuare , etanse prin intemediul unor ganituri termoplastice.

Etansarea dintre chiuloasa si blocul motor se realizeaza cu garnituri.In mod obisnuit se confectioneaza o garniture comuna pentru toti cilindrii.

Garnitura de chiuloasa lucreaza in conditiile actionarii asupra ei a unor forte si temperature variabile:in asemenea conditii garniture de chiuloasa trebuie sa asigure o etanseitate perfecta . Pentru ca timpul arederii , cand presiunea gazelor tinde sa indeparteze chiulasa , san u se compromita etansarea , materialul intrebuintat pentru garniture trebuie sa fie sufficient de elastic , iar tensiunea creata la montaj prin strangerea suruburilor , sa nu depaseasca limita de elasticitate .

Elasticitatea materialului cat si rezistenta mecanica trebuie sa se pastreze la temperaturile inalte de functionare ale motorului . In afara de aceste conditii , garnitura de chiulasa trebuie sa nu se deterioreze la montare , demonatare si depozitare; sa nu lipeasca de pe suprafetele pieselor imbinate pentru a permite o demonatre usoara si sa fie durabila , pana la o revizie amnuntita a motorului .

Capitolul 2.Caiet de sarciniCorpul regulatorului 1 se fixeaz pe pompa de injecie. Pe axul cu came al pompei 2 este montat i antrenat n micare de rotaie suportul greutilor 3. n acest suport basculeaz dou greuti centrifugale 4. Atunci cnd greutile se deprteaz de suport (se deschid) ele apas asupra manonului regulatorului 5 prin intermediul unor piese numite glisoare, imprimndu-i acestuia att micarea de rotaie a suportului, ct i o micare axial n sensul deprtrii de pomp. n manonul regulatorului se gsete un lagr axial 6, format din dou buce, care permite capului de articulaie 7 s primeasc de la manon numai micarea axial, fr s se roteasc. Piesa 7 este articulat n prghia dubl 8, care la rndul su poate oscila n jurul bolului 9 fixat n capacul regulatorului 10.

n prghia dubl, deasupra capului de articulaie se gsete un alt bol de articulaie 11, de care este prins prghia de reglare 12. La captul de jos al acestei prghii este montat un bol 13 care, fiind introdus ntr-o cresttur longitudinal a unei piese fixe 14, are o foarte mic posibilitate de deplasare numai n lungul acestei crestturi. Cellalt capt al prghiei de reglare este prins de tija de reglare 15 prin intermediul unei bride 16.

Asupra prghiei de reglare acioneaz resortul de pornire 17. Acesta este un resort de traciune foarte slab, a crui influen se face simit numai n domeniul turaiilor mici i al crui al doilea capt este fixat n corpul regulatorului.

De acelai bol 9 din capacul regulatorului n jurul cruia oscileaz prghia dubl, tot cu posibilitatea de a oscila n jurul lui, este articulat prghia principal a regulatorului 18. Cam la mijlocul ei se afl o proeminen de care este prins unul din capetele resortului principal al regulatorului 19. Acesta este un resort de traciune foarte puternic i acioneaz asupra prghiei principale, fora lui opunndu-se forei centrifuge a contragreutilor n micare. Atunci cnd fora din resort este preponderent, el deplaseaz prghia principal pn la tamponarea captului ei de jos cu tamponul de sarcin plin 20, montat reglabil n capacul regulatorului. Cellalt capt al resortului principal este prins de prghia oscilant 21, prin intermediul furcii 22, a crei poziie este de asemenea reglabil cu urubul 23, putndu-se modifica astfel pretensionarea resortului. Prghia oscilant este fixat prin pivoii ei n capacul regulatorului, iar la unul din capetele acestor pivoi se monteaz, solidar cu ea, prghia de comand regulatorului 24.

Atunci cnd prghia de comand este deplasat din poziia STOP nspre poziia de sarcin plin, resortul principal este tensionat din ce n ce mai mult, astfel nct fora cu care el acioneaz asupra prghiei principale este din ce n ce mai mare. Totodat resortul se i rotete, schimbndu-i poziia unghiular fa de prghia principal, astfel nct componenta forei sale care acioneaz asupra prghiei se modific i pe aceast cale.

n partea de sus a capacului este nurubat reglabil tamponul de STOP al prghiei de comand 25, tamponarea fcndu-se cu furca 22. n cazul cnd regulatorul este prevzut cu un dispozitiv special de oprire, atunci acest tampon se regleaz pentru mersul motorului la ralanti. n partea opus, prghia de comand se oprete pe tamponul turaiei maxime 26, montat n corpul regulatorului i de asemenea reglabil.

n mijlocul capacului regulatorului este montat un urub reglabil 27, n care este ghidat resortul pentru mersul n gol 28. Aciunea sa asupra prghiei principale se face simit n domeniul turaiilor mici.

Regulatorul este dotat cu un dispozitiv de corecie montat n partea de jos a prghiei principale i format dintr-o buc filetat cu poziie reglabil 29, n interiorul creia se afl un tift tampon 30 i un resort 31, a crui pretensionare se poate de asemenea regla cu ajutorul unor aibe de reglaj. Acest dispozitiv influeneaz mecanismul de reglare numai n anumite poziii de funcionare, avnd rolul de a mri debitul la funcionarea n suprasarcin. La unele construcii de regulatoare el poate s lipseasc.

Atunci cnd nu este necesar o corecie a debitului pentru suprasarcin, aa cum este de exemplu cazul motoarelor de grup electrogen, n dispozitivul 29, care nu mai are rolul de corector de debit, se monteaz un resort relativ slab, care acioneaz n acelai sens cu resortul 28, rolul su fiind de aceast dat obinerea unui reglaj sigur n domeniul turaiilor mici de mers n gol.

n spatele regulatorului se gsete un capac 32, prin ndeprtarea cruia devin accesibile i se pot regla dispozitivul de corecie i tamponul de sarcin plin. n acest capac se afl dopul pentru controlul nivelului de ulei din regulator 33.

n partea de deasupra a corpului regulatorului se gsete dopul 34 care servete la umplerea sau golirea carterului regulatorului cu ulei i prin ndeprtarea cruia devine accesibil urubul de reglaj 23. Unele regulatoare sunt echipate cu un dispozitiv special pentru oprirea motorului (vezi fig. 7). Acest dispozitiv este acionat de o prghie de oprire 35, care n poziiile sale limit (poziia iniial inactiv i poziia STOP) tamponeaz pe dou limitatoare din corpul limitatorului. n fig. 8 se poate vedea construcia dispozitivului de oprire.

Prghia de oprire este meninut n poziia inactiv de ctre resortul de torsiune 36. Ea este solidar cu axul 37 care la rndul lui este montat ntr-o prghie de sprijin 38, pe care are posibilitatea s-o deplaseze prin intermediul pachetului de resoarte 39 montate excentric fa de ax (pentru claritate n desen n locul pachetului de resoarte a fost reprezentat un singur resort).

n captul de jos al prghiei de sprijin este o cresttur longitudinal n care se monteaz bolul prghiei de reglare 13 (dup cum s-a vzut, atunci cnd regulatorul nu are dispozitiv de oprire, acest bol se introduce n cresttura asemntoare a piesei 14). Rezult deci c dispozitivul de oprire se monteaz ntotdeauna pe aceeai parte cu prghia de reglare i cu tija de reglare nsi. n schimb, prghia de oprire, ca i prghia de comand a regulatorului pot fi montate pe o parte sau pe alta, n funcie de necesiti.

Cap III.Materialul optim

Materialele pen