Galeria Valorilor Romanesti

37
Galaxia valorilor româneşti Sondaj de opinie publică 3 -10 septembrie 2007 Str. Dreptatii nr. 10, ap. 93, Bucuresti, Tel/fax: 021.430.07.25. 0723.364.739., E-mail: [email protected]

description

 

Transcript of Galeria Valorilor Romanesti

Page 1: Galeria Valorilor Romanesti

Galaxia valorilor româneşti

Sondaj de opinie publică

3 -10 septembrie 2007

Str. Dreptatii nr. 10, ap. 93, Bucuresti, Tel/fax: 021.430.07.25. 0723.364.739., E-mail: [email protected]

Page 2: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 2

Galaxia personalităţilor româneşti: Stele, planete, comete şi asteroizi

NOTA: Citatele preluate din acest text trebuie atribuite direct autorului său, profesorul Sorin Adam Matei. Studiul trebuie creditat Biroului de Cercetări Sociale, condus de profesorul Bruno Ştefan. Detalii despre Universitatea Purdue pot fi găsite la http://news.uns.purdue.edu/pridepoints.html şi despre Sorin Adam Matei la http://www.matei.org sau la http://www.pagini.com/blog.

Sumar Politica şi afacerile oferă opţiuni clare, cultura e încă devalmaşăÎn sistemul solar al personalităţilor politicii, economiei şi culturii româneşti continuă să evolueze aceleaşi planete născute din furia muta şi zgura compromisurilor Marelui Bang (unii îi spun însă Fâs) a falsei deschideri a anilor 60-70. În politică domină ca un adevărat soare fostul marinar şi înalt funcţionar de stat din anii 80 Traian Băsescu. În cea culturală, zeul solar Apollo e interpretat de bătrâiorul Florin Piersic. În cea economică de sosia Mărgelatului în ale răscoacerii tomantice, Ion Ţiriac. În timp ce în politică şi afaceri românii au foarte clare opţiuni, punându-i pe lideri la mare distanţă de ceilalţi membrii ai clasamentului, cultura se află într-o stare de incertitudine. Aceste diferenţe indică faptul că politica este încă dominată de emoţii. Cel care se clasează pe primul loc, în cazul de faţă Băsescu, suge mare parte din vlaga electoratului. Pe de altă parte, rezultatele din cultură indică o fragmentare a opţiunilor româneşti, ceea ce ar putea fi un lucru bun, creind premisele unui atât de necesar pluralism. Din păcate, pluralitatea rămâne deocamdată teoretică pentru că românii par a fi blocaţi cultural la nivelul unei singure generaţii, 60-70, şi a unui set de nume care au devenit faimoase în timpul regimului ceauşist. Acest lucru poate fi explicat de faptul că monopolul informaţional al televiziunii, cinemaului şi radioului din era comunistă a funcţionat nu numai în favoarea partidului, dar şi a celor care îi intrau în graţii. Liderii culturali incontestabili, Păunescu şi Sergiu Nicolaescu s-au lipit de creierul românilor ca marca de scrisoare pentru că timp de două decade ei au fost sinonimi cu filmul şi televiziunea locală. Singura rază de lumină vine din zona mass mediei, unde câteva nume de tineri (Esca, Turcescu) îşi fac loc alături de liderii detaşaţi Ion Cristoiu sau Cristian Tudor Popescu.

Sorin Adam MateiPurdue University, West Laffayete, Indiana, Statele Unite

Page 3: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 3

RezultatePolitica: De la steaua Băsescu, la centura de asteroizi Ponta

Pe detalii, şi ca să începem cu politica, Băsescu rămâne o personalitate cu un ordin de magnitudine mai mare ca toate celelalte. El păre să îi fi luat locul lui Ion Iliescu din anii 90. Băsescu a devenit punctul fix al sistemului solar politic românesc. La fel de important, însă, rămâne faptul, indicat de sondaje anterioare ale BCS, că el a fost şi este mai puţin urât la nivelul poporului ca oricare alt politician român. În cifre, Băsescu adună peste o treime din simpatiile românilor. Cu de trei ori mai puţine voturi şi aproape la egalitate, adică 10% din opţiunile românilor, se află planetele mai importante ale universului românesc: Gigi Becali Jupiter, urmat de Teodor Stolojan Saturn şi de eternul, dar din ce în ce mai îndepărtatul Ion Iliescu Uranus. Stolojan şi Becali se află în ceea ce astronomii ar numi perihelion, punctul cel mai apropiat de soare. Ei se îndreaptă către acesta cu viteză, mai ales Stolojan, care are acum parte de aproape 5 ori mai multe voturi de simpatie ca anul trecut (o creştere de la 1,2 la 4,9%). Tot faţă de anul trecut, Jupiter Becali a crescut şi el, dar cu numai un procent, de la 6 la 7%. Iliescu se duce, în schimb, către aphelion, punctul cel mai îndepărtat de soare, unde lumina e puţină şi vremea din ce în ce mai rece. El întruneşte numai 6.9% din simpatii, cu 0,4 procente mai puţin ca anul trecut. Unde sunt vremurile când refecta simpatia a 66% din români?

Aceste tendinţe arată că revoluţia referendumului (unde “revoluţie” trebuie citit cu înţelesul originar al termenului, de întoarcere la punctul de plecare), a reaşezat politca românească în favoarea PD şi a carismaticului, când nu face boacăne xenofobe, Băsescu. PLD a crescut şi el în siajul alianţei cu PD-ul. Becali, ce pare să fi învăţat să îşi asculte consilierii, a pus deja PNG pe pedestalul ocupat până curând de Partidului Conservator. Gigi Jupiter ar putea deveni în curând noul kingmaker al politicii româneşti, omul fără de care nu se vor putea face guverne în anii care vin.

Schimbările politce mai indică şi faptul că electoratul tinde să opteze pentru soluţiile cele mai evidente. Simpatia pe care românii o acordă PD şi PNG este desigur rezultatul popularităţii, sau mai bine spus populismului, liderilor celor două formaţiuni. Românii vor apoi stabilitate, chiar dacă aceasta e plătită prin compromis. Puşi să aleagă din tagma politicenilor, pe care o consideră îndreptăţit sau nu demonică, pe dracul cel mai energic, ei îi aleg pe Becali şi Băsescu. Conştienţi că aceştia au şi defecte, chiar mari, mulţi români îşi mai investesc energia şi în personaje ca Stolojan.

Page 4: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 4

În liga a doua a astrelor politice româneşti o găsim pe nelipsita Mona Muscă Venus, pe premierul Terrian Tăriceanu şi pe Teodor Meleşcanu Marte. Dintre aceştia, Tăriceanu se află în uşoară creştere, de la 2 la 4% din opţiunile populare, indicând probabil o raliere a membrilor de partid în jurul liderului. Meleşcanu se află însă în creştere şi mai mare, cumulând un progres de peste aproape 1000% (de la 0,4% la 4%). Dacă va continua aşa, s-ar putea ca marţienii să îi izgonească pe terriceni de pe planeta lor natală. Cu alte cuvinte, va fi Meleşcanu viitorul lider al partidului liberal? Chestiunea e deocamdată nebuloasă.

În centura stelelor cu coadă, mai mult gaz decât rocă, se mai învârteşte meteoricul Victor Ponta, cu o creştere de simpatie incincită, dar în termeni absoluţi modestă (de la 0,4% la 2%). Este micul extraterestru ultima şansa a partidului social-democrat? Mircea Geoană pare să joace rolul cometei Halley. El iese rapid din sistemul solar, cu o pierdere de simpatie de 370% (de la 8.5% la 2.3%). Dacă continuă aşa, reîntoarcerea sa ar putea avea loc, ca şi în cazul omonimului său astral, peste 70 de ani. Asteroidul Năstase, ori ce a mai rămas din el după ciocnirea cu planeta Tamara, se întoarce învăluit în aburi către zonele mai calde ale sistemului solar. Dar, cu numai 2.6% din simpatiile românilor, el pare mai degrabă un satelit al planetei Iliescu Uranus. Să zicem Oberon. Sau, dacă nu îi place acest nume onctuos, poate să joace şi rolul graţioasei Titania.

O cultură meteoricăLumea culturală, deşi predictibilă până la un moment dat, mai ales pentru cei care îşi aduc aminte rezultatele BCS de anul trecut, este în continuare dominată de generaţia 60. Mai mult, sistemul solar al lumii culturale, aşa cum observam şi acum un an, este unul fără soare. Ori, poate că este un sistem dominat de trei stele pitice, care şi-au făcut veacul, şi acum îşi consumă restul de fuziune nucleară. Acestea sunt Florin Piersic, Sergiu Nicolaescu şi Adrian Păuenscu, întrunind 9,7, 7,1 şi 6,9 procente din simpatiile românilor. Planetele acestui sistem solar sunt şi ele pe măsură de mici. Stela Popescu Venus, 3,9% din simpatii, Cristian Tudor Popescu Marte 2,8% şi Andrei Pleşu Pământ 2,5%. Lista continuă, cu personaje ce întrunesc sub 2% din opţiuni fiecare. Între membri acestei adevărate centuri de asteroizi culturali îi găsim, în ordine, pe Bălăceanu Stolnici, Dinescu, Liiceanu, Cristoiu, Cărtărescu, Vadim Tudor, Caramitru, Tucă, ori Răzvan Teodorescu, cel din urmă cu numai puţin în faţa lui Alexandru Arşinel.

Page 5: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 5

Opţiunile culturale româneşti rămân, aşadar sărace şi lipsite de imaginaţie. Mai mult, ele sunt dominate de o gerontocraţie ce nu pare a fi învăţat a muri vreodată.

Galaxia Mass MediaExistă, totuşi, şi câteva feţe proaspete în universul personalităţilor româneşti. Acestea se află mai ales în galaxia media. Deşi, chiar şi aici personaje trecute de prima tinereţe domină, cum ar fi Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu. CT Popescu este în continuare un astru de dimensiuni solare, cu un sfert din simpatiile românilor. În jurul lui se învârt cel puţin două clase de planete. Cele mari îl includ atât pe “maturul” Cristoiu (15.4%,) Jupiter, dar şi pe proaspăt confirmata ca vedetă mediatică în ascensiune, Andreea Esca Saturna (13.5%). În apropiere se află Uranicul Robert Turcescu (11.9) ori Neptuniana Teo Trandafir (10%). După aceştia urmeză o listă pe care unii ar putea numi-o bizară, dar numai dacă ei se fac că nu ştiu ce grădină zoologică extraterestră a devenit televiziunea românească. Lista include de la planete de mărimea Mercur de genul Dan Diaconescu, Mircea Badea, Mihaela Rădulescu la asteroizii Mircea Dinescu, Andrei Gheorghe, Cristian Tabără, sau Lucian Mândruţă.

Afaceri: Constelaţia cu trei stele polareSondajul BCS mai pune în lumină şi ierarhia simpatiilor pentru oamenii de afaceri. Aici, desigur, Ţiriac domină. Deşi ponderea sa în clasament e mai mare în termeni absoluţi (45%), ca a liderilor culturali sau politici în propriile lor ierharhii, următorii doi clasaţi, Gigi Becali (35% din simpatii) sau Dinu Patriciu (33%), se află la mică distanţă de el. Avem astfel, folosind din nou metafora astrală, un univers cu trei stele polare. Mai neaşteptat este faptul că Patriciu, în ciuda multelor procese şi a controverselor pe care le-a creat, este totuşi admirat de români. El a ieşit din acest proces mai simpatic decât personaje supuse unui tratament mediatic asemănător, cum ar fi Sorin Ovidiu Vântu (numai 1.8% din simpatii), Dan Voiculescu (2%), ori chiar relativ bonomul Irinel Columbeanu (6.1%). Ca o concluzie temporară am putea spune că românii, deşi pot fi invidioşi şi răutăcioşi faţă de oamenii de afaceri, par să îi admire pe liderii de piaţă mai mult decât pe cei politici sau culturali. Şi să îi ignore sau urască pe mai toţi ceilalţi.

Page 6: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 6

Lecturi suplimentareSondajul mai cuprinde fascinate date despre opţiunile româneşti în ceea ce priveşte sportul, muzica, echipele de fotbal şi imaginea publică a variatelor vedete. Datele sunt defalcate pe zone geografice, pe vârste, educaţie sau sex. Vă invităm să citiţi şi celelalte comentarii şi să exploraţi corelaţia dintre locaţie, sex, sau educaţie pentru toate personajele de marcă româneşti. Fac pariu că nu veţi ghici cine este favoritul cultural al damelor române...

Page 7: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 7

Metodologie

Volumul eşantionului: 1.126 persoane în vârstă de peste 18 ani Tipul eşantionului: probabilist, stratificat, format din 48 straturi rezultate din

intersecţia a 8 zone geografice cu 6 tipuri de localităţi urbane şi rurale. Au fost efectuate interviuri în 81 oraşe şi sate din 35 judeţe.

Selecţia subiecţilor: persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, din 3 în 3 apartamente sau case, pornind de la numărul 3 al fiecărei străzi. În cadrul fiecărei case a fost intervievată acea persoană care urmează să-şi sărbătorească prima ziua de naştere.

Reprezentativitate: eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a României, cu o eroare statistică de ± 3%. Datele prezentate sunt cele culese din teren, neponderate. Verificarea corectitudinii lor s-a făcut de către echipa coordonatoare. Astfel, un număr de 210 subiecţi au fost recontactaţi să confirme participarea la sondaj (telefonic, prin corespondenţă si prin vizite la domiciliu efectuate de către supervizori).

Ancheta de teren: 3 – 10 septembrie 2007. Finanţator: Fundaţia Societatea CivilăCoordonator,dr. Bruno Ştefan – Preşedinte BCS

Page 8: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 8

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul politicii? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

37,612,212

11,49

8,47,9

6,25,55,35,2

4,73,83,5

32,42,32,22,1

1,51,51,41,41,31,111

19,412,2

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Traian BasescuGigi Becali

Theodor StolojanIon Iliescu

Mona MuscaTeodor Melescanu

Calin Popescu TariceanuCorneliu Vadim Tudor

Victor PontaMihai Razvan

Mircea GeoanaAdrian Nastase

Elena UdreaLudovic OrbanLavinia Sandru

Emil BocCrin Antonescu

Bogdan OlteanuAnca Boagiu

Daciana SarbuGheorghe FluturAdrian Cioroianu

Marko BelaNorica Nicolai

Gyorgy FrundaDinu PatriciuLaszlo Tokes

Alti 72 politicieni subnu raspund

Page 9: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 9

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul politicii?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDM

R PC PNT

CD PIN Alt

partid Nu m-

am hotarat

Nu voi vota

Traian Basescu 8.6 38 8.4 10 7 2.7 3.2 0.8 0.3 0.5 1.3 12.4 6.2 Gigi Becali 5 15.8 6.7 40 4.2 3.3 2.5 1.7 0.8 1.6 12.5 5.8 Theodor Stolojan 11.8 30.3 5.9 1.7 22.7 1.7 2.5 0.8 0.8 3.3 12.6 5.9 Ion Iliescu 10.6 17.7 38.1 8.8 2.7 2.7 0.9 0.9 8.8 8.8 Mona Musca 13.5 24.7 19.1 4.5 6.7 3.4 1.1 4.5 3.3 14.6 4.5 Teodor Melescanu 31.3 19.3 18.1 6 6 3.6 1.2 1.2 8.4 4.8 Calin Popescu Tariceanu 44.9 10.3 15.4 3.8 1.3 2.6 16.7 5.8 Corneliu Vadim Tudor 13.1 8.2 13.1 9.8 1.6 37.7 1.6 6.6 8.2 Victor Ponta 1.9 9.3 31.5 14.8 1.9 1.9 1.9 1.9 3.8 20.4 11.1 M.R. Ungureanu 26.9 32.7 7.7 5.8 3.8 1.9 1.9 1.9 1.9 13.5 1.9 Mircea Geoana 7.8 62.7 5.9 2 3.9 2 7.8 7.8 Adrian Nastase 6.5 19.6 28.3 21.7 2.2 4.3 2.2 6.5 4.3 Elena Udrea 13.2 36.8 10.5 18.4 2.6 2.6 10.5 5.3 Ludovic Orban 40 22.9 17.1 2.9 2.9 2.9 2.9 8.6 Lavinia Sandru 16.7 26.7 20 3.3 20 6.7 Emil Boc 8.3 70.8 8.3 4.2 8.3 Crin Antonescu 43.5 13 17.4 4.3 4.3 17.4 Bogdan Olteanu 31.8 31.8 4.5 4.5 9.1 9.1 4.5 4.5 Anca Boagiu 9.5 33.3 9.5 9.5 4.8 4.8 4.8 4.8 19 Daciana Sarbu 6.7 13.3 13.3 6.7 13.3 13.3 26.7 6.7 Adrian Cioroianu 14.3 21.4 28.6 7.1 14.3 14.3 Marko Bela 85.7 14.3 Norica Nicolai 30.8 7.7 15.4 7.7 23.1 15.4 Gyorgy Frunda 36.4 9.1 54.5 Dinu Patriciu 10 40 30 20 Laszlo Tokes 10 80 10

Page 10: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 10

Care este personalitatea în viaţă din România pe care o admiraţi cel mai mult din domeniul politicii? (septembrie 2007 – august 2006) (doar prima alegere)

Sept. 2007 Aug. 2006       Sept. 2007 Aug. 2006

  Nu stiu / Nu raspund 12,7 21,6 21 Emil Boc 0,8 1,7

1 Traian Basescu 24,4 19,7 22 Adrian Cioroianu 0,7 0,3

2 Ion Iliescu 6,9 6,5 23 Norica Nicolai 0,7

3 Gigi Becali 6,3 5,7 24 Dinu Patriciu 0,5

4 Theodor Stolojan 4,9 1,2 25 Gyorgy Frunda 0,5

5 Mona Musca 4,7 8,7 26 Gheorghe Flutur 0,4 0,9

6 Calin Popescu Tariceanu 4,4 2,2 27 Marian Petre Milut 0,4 0,6

7 Teodor Melescanu 3,7 0,4 28 Sorin Frunzaverde 0,4

8 Corneliu Vadim Tudor 3,2 7,4 29 C-tin Balaceanu Stolnici 0,4

9 Adrian Nastase 2,6 1,8 30 Bogdan Olteanu 0,4 0,9

10 Mircea Geoana 2,3 8,5 31 Adrian Severin 0,4 0,3

11 Mihai Razvan Ungureanu 2,2 0,2 32 Monica Tatoiu 0,3 0,3

12 Victor Ponta 2 0,4 33 Dan Voiculescu 0,3 0,4

13 Elena Udrea 1,7 34 Klaus Johannis 0,3

14 Crin Antonescu 1,3 35 Sebastian Bodu 0,3

15 Marko Bela 1,2 0,2 36 Sorin Oprescu 0,3

16 Daciana Sarbu 1 37 Adrian Paunescu 0,3 0,3

17 Ludovic Orban 1 38 Laszlo Tokes 0,3

18 Anca Boagiu 0,9 39 Emil Constantinescu 0,2 0,1

19 Petre Roman 0,9 1,2 40 Titus Corlatean 0,2 0,8

20 Lavinia Sandru 0,9 0,2 Alte 5 pers. sub 2 aparitii 1 2

Page 11: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 11

Care este personalitatea în viaţă din România pe care o admiraţi cel mai mult din domeniul politicii? (septembrie 2007 – august 2006) (doar prima alegere)

Care este personalitatea in viata din Romania pe care o admirati cel mai mult din domeniul politicii? - prima optiune

TRAIAN BASESCU

ION ILIESCU

GIGI BECALI

THEODOR STOLOJAN

MONA MUSCA

CALIN POPESCU

TARICEANU TEODOR

MELESCANU

CORNELIU VADIM TUDOR

ADRIAN NASTASE

MIRCEA GEOANA

Col % Col % Col % Col % Col % Col % Col % Col % Col % Col % Masculin 48,4 61,5 52,1 43,6 34,0 55,1 64,3 63,9 44,8 57,7 Sex

Feminin 51,6 38,5 47,9 56,4 66,0 44,9 35,7 36,1 55,2 42,3 18-29 ani 26,9 19,2 40,8 25,5 18,9 26,5 11,9 19,4 24,1 15,4 30-39 ani 18,9 11,5 12,7 12,7 20,8 24,5 26,2 8,3 27,6 3,8 40-49 ani 16,0 15,4 14,1 23,6 24,5 14,3 33,3 25,0 3,4 23,1 50-59 ani 20,0 12,8 8,5 16,4 13,2 20,4 7,1 27,8 13,8 34,6 60-69 ani 10,9 25,6 15,5 12,7 11,3 8,2 14,3 8,3 17,2 11,5

Varsta

Peste 70 ani 7,3 15,4 8,5 9,1 11,3 6,1 7,1 11,1 13,8 11,5 Fara scoala ,7 1,3 1,4 Scoala elementara (1-4 clase)

6,5 3,8 4,2 9,1 1,9 8,2 4,8 5,6 11,5

Gimnaziu (7-8 clase)

10,2 7,7 26,8 3,6 11,3 12,2 4,8 16,7 20,7

Scoala profesionala

14,9 21,8 21,1 9,1 17,0 12,2 19,0 30,6 24,1 30,8

Liceu 42,9 28,2 33,8 30,9 37,7 40,8 33,3 25,0 31,0 30,8 Scoala post-liceala

9,5 12,8 4,2 12,7 7,5 6,1 26,2 13,9 10,3 7,7

Ultima scoala absolvita

Facultate 15,3 24,4 8,5 34,5 24,5 20,4 11,9 8,3 13,8 19,2 Sub 400 lei 36,4 26,9 40,8 23,6 34,0 20,4 14,3 38,9 31,0 30,8 400-800 lei 39,3 48,7 39,4 38,2 45,3 44,9 52,4 38,9 44,8 34,6 800-1.500 lei 17,8 17,9 12,7 27,3 20,8 32,7 23,8 22,2 24,1 26,9 1.500-3.000 lei 5,8 3,8 5,6 5,5 2,0 9,5 3,8

Venit

Peste 3.000 lei ,7 2,6 1,4 5,5 3,8 Oras cu peste 200.000 locuitori 24,0 19,2 25,4 23,6 15,1 6,1 28,6 25,0 27,6 11,5

Oras cu 100.000 - 200.000 locuitori

8,7 11,5 7,0 10,9 5,7 4,8 8,3 3,4 11,5

Oras cu 50.000 - 100.000 locuitori 9,1 9,0 7,0 9,1 7,5 8,2 4,8 5,6 3,4 3,8

Oras cu 30.000 - 50.000 locuitori 5,8 1,3 2,8 7,3 13,2 6,1 9,5 2,8 3,4 7,7

Oras cu mai putin de 30.000 locuitori

16,4 12,8 12,7 5,5 18,9 14,3 21,4 13,9 3,4 3,8

Tipul de localitate

Comuna sau sat 36,0 46,2 45,1 43,6 39,6 65,3 31,0 44,4 58,6 61,5 Moldova 14,9 26,9 15,5 20,0 26,4 22,4 16,7 13,9 27,6 15,4 Muntenia 21,5 24,4 25,4 27,3 34,0 12,2 31,0 8,3 13,8 23,1 Transilvania 20,4 19,2 14,1 12,7 11,3 38,8 9,5 19,4 23,1 Oltenia 10,9 9,0 4,2 12,7 13,2 12,2 9,5 13,9 27,6 19,2 Crisana MM 10,9 2,6 15,5 5,5 7,5 2,0 16,7 11,1 10,3 Dobrogea 5,5 2,6 5,6 1,8 2,0 2,4 8,3 3,4

Zona geografica

Banat 1,1 2,6 1,4 9,1 5,7 6,1 4,8 8,3 11,5

Page 12: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 12

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul afacerilor? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

47,535,7

337,9

6,15,5

3,43,1

2,421,8

1,41,11,1

1716

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50

Ion Tiriac

Gigi Becali

Dinu Patriciu

Silviu Prigoana

Irinel Columbeanu

Monica Tatoiu

George Copos

Ilie Nastase

Cristian Tantareanu

Dan Voiculescu

Sorin Ovidiu Vantu

Adrian Porumboiu

Marian Petre Milut

Adriean Videanu

Alti 72 oameni de afaceri sub 1%

Nu raspund

Page 13: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 13

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul afacerilor? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDM

R PC PNT

CD PIN Alt

partid Nu m-

am hotarat

Nu voi vota

Ion Tiriac 14,7 26,3 13,4 7,8 6,7 2,9 2,9 1,6 0,2 3,6 12,7 7,1 Gigi Becali 10,7 21,7 13,7 19,9 5,1 5,7 1,5 1,8 0,9 0,6 0,9 10,4 7,1 Dinu Patriciu 15,7 19,2 17,9 9,6 3,8 4,5 4,8 1,6 1 0,6 1,6 11,9 7,7 Silviu Prigoana 10,7 24 20 17,3 5,3 2,7 4 4 8 4 Irinel Columbeanu 17,2 27,6 19 8,6 8,6 6,9 1,7 6,9 3,4 Monica Tatoiu 21,2 34,6 9,6 7,7 7,7 5,8 1,9 3,8 1,9 5,8 George Copos 6,3 31,3 18,8 9,4 3,1 6,3 9,4 6,3 9,4 Ilie Nastase 41,4 17,2 3,4 6,9 3,4 3,4 3,4 3,4 13,8 3,4 Cristian Tantareanu 21,7 8,7 8,7 17,4 8,7 4,3 21,7 8,7 Dan Voiculescu 5,3 5,3 26,3 5,3 5,3 5,3 5,3 26,3 15,8 Sorin Ovidiu Vantu 23,5 29,4 17,6 11,8 5,9 5,9 5,9 Adrian Porumboiu 38,5 38,5 7,7 7,7 7,7 Marian Petre Milut 30 30 10 10 10 10 Adriean Videanu 60 20 10 10

Page 14: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 14

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul afacerilor? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

51,9 55,6 51,5 41,2 26,5 48,0 64,3 72,7 60,0 25,0

48,1 44,4 48,5 58,8 73,5 52,0 35,7 27,3 40,0 75,0

25,2 20,7 30,4 29,4 23,5 28,0 28,6 27,3 50,0

15,5 17,7 18,0 26,5 29,4 24,0 21,4 45,5 20,0 25,0

18,4 16,2 14,9 14,7 14,7 24,0 21,4 9,1 10,0 25,0

16,8 20,7 19,1 17,6 23,5 12,0 7,1 9,1 25,0

15,8 16,7 11,3 8,8 5,9 8,0 7,1 9,1 10,0 25,0

8,4 8,1 6,2 2,9 2,9 4,0 14,3 10,0

,6

5,2 3,5 4,6 5,9 8,0 7,1

9,0 11,1 11,3 8,8 5,9 12,0 14,3 10,0 12,5

21,0 13,6 23,2 8,8 5,9 24,0 14,3 18,2 10,0 12,5

34,5 29,8 42,3 55,9 32,4 44,0 42,9 63,6 50,0 50,0

9,4 14,6 8,2 11,8 23,5 4,0 10,0 12,5

20,3 27,3 10,3 8,8 32,4 8,0 21,4 18,2 20,0 12,5

26,8 28,3 37,1 26,5 17,6 40,0 21,4 30,0 62,5

46,8 38,9 42,3 44,1 52,9 44,0 35,7 81,8 10,0 37,5

20,0 24,7 17,5 23,5 26,5 12,0 42,9 18,2 60,0

5,5 6,1 2,6 5,9 2,9 4,0

1,0 2,0 ,5

20,6 17,7 20,6 35,3 32,4 24,0 28,6 36,4 30,0 12,5

11,9 7,1 8,2 2,9 4,0 7,1 10,0

6,5 7,1 7,2 11,8 20,6 4,0 18,2 12,5

9,0 5,6 6,2 2,9 8,8 9,1 10,0

12,3 15,2 13,4 23,5 14,7 4,0 21,4 18,2 30,0 12,5

39,7 47,5 44,3 26,5 20,6 64,0 42,9 18,2 20,0 62,5

15,5 22,7 17,5 14,7 5,9 24,0 28,6 30,0 37,5

22,9 20,2 21,1 14,7 29,4 8,0 7,1 27,3

20,3 27,8 20,6 8,8 26,5 28,0 35,7 18,2 10,0 37,5

11,6 11,6 12,4 17,6 20,6 12,0 10,0 25,0

13,5 5,1 10,3 5,9 7,1 20,0

1,3 5,6 4,6 2,9 12,0

3,9 1,0 1,0 14,7 5,9 18,2

11,0 6,1 12,4 23,5 8,8 16,0 21,4 36,4 30,0

Masculin

Feminin

Sex

18-29 ani

30-39 ani

40-49 ani

50-59 ani

60-69 ani

Peste 70 ani

Varsta

Fara scoala

Scoala elementara(1-4 clase)

Gimnaziu (7-8 clase)

Scoala profesionala

Liceu

Scoala post-liceala

Facultate

Ultimascoalaabsolvita

Sub 400 lei

400-800 lei

800-1.500 lei

1.500-3.000 lei

Peste 3.000 lei

Venit

Oras cu peste200.000 locuitori

Oras cu 100.000 -200.000 locuitori

Oras cu 50.000 -100.000 locuitori

Oras cu 30.000 -50.000 locuitori

Oras cu mai putin de30.000 locuitori

Comuna sau sat

Tipul delocalitate

Moldova

Muntenia

Transilvania

Oltenia

Crisana MM

Dobrogea

Banat

Bucuresti

Zonageografica

Col %

IONTIRIAC

Col %

DINUPATRICIU

Col %

GIGIBECALI

Col %

SILVIUPRIGOANA

Col %

MONICATATOIU

Col %

IRINELCOLUMB

EANU

Col %

GEORGECOPOS

Col %

CRISTIANTANTAREA

NU

Col %

SORINOVIDIUVANTU

Col %

ILIENASTASE

Care este care este personalitatea in viata din Romania pe care o admirati cel mai mult din domeniul afacerilor? - prima optiune

Page 15: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 15

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul societăţii civile? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

6,76,76,76,56,5

4,94,9

3,83,63,63,63,43,43,13,12,92,92,92,72,72,52,22,22,221,81,81,61,61,61,61,31,31,31,1

4360,4

0 10 20 30 40 50 60 70

Mircea DinescuGabriel Liiceanu

Andrei PlesuAna Blandiana

Cristian ParvulescuMona Musca

Ion TiriacTeo Trandafir

Andreea MarinNicolae Manolescu

Nicoleta LuciuMonica Tatoiu

Mihaela RadulescuCristian Tudor Popescu

Aurora LiiceanuFlorin PiersicDoina Cornea

Silviu PrigoanaSergiu Nicolaescu

Horia Roman PatapieviciNadia Comaneci

Stela PopescuAdriana Saftoiu

Alina Mungiu PippidiAlexandru Arsinel

Adrian PaunescuIon Caramitru

Corneliu Vadim TudorCiprian Dobre

Elena UdreaGigi Becali

Irinel ColumbeanuConstantin Balaceanu Stolnici

Monica MacoveiRegele Mihai

Alte140 personalitati sub 1%Nu raspund

Page 16: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 16

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul societăţii civile? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDM

R PC PNT

CD PIN Alt

partid Nu m-

am hotarat

Nu voi vota

Mircea Dinescu 13,3 20 6,7 10 3,3 3,3 6,7 3,3 6,7 3,3 20 3,3 Gabriel Liiceanu 23,3 40 6,7 6,7 6,7 6,7 3,3 6,7 Andrei Plesu 13,3 30 16,7 6,7 3,3 3,3 6,7 20 Ana Blandiana 6,9 13,8 24,1 3,4 3,4 10,3 3,4 3,4 17,2 13,8 Cristian Parvulescu 13,8 24,1 17,2 17,2 10,3 6,9 3,4 6,9 Mona Musca 13,6 31,8 9,1 9,1 4,5 4,5 4,5 9,1 13,6 Ion Tiriac 4,5 18,2 18,2 4,5 4,5 4,5 27,3 18,2 Teo Trandafir 5,9 11,8 29,4 11,8 17,6 11,8 5,9 5,9 Andreea Marin 18,8 25 31,3 6,3 6,3 12,5 Nicolae Manolescu 12,5 25 31,3 12,5 6,3 12,5 Nicoleta Luciu 6,3 25 18,8 18,8 6,3 6,3 18,8 Monica Tatoiu 26,7 26,7 6,7 6,7 20 6,7 6,7 Mihaela Radulescu 20 26,7 20 6,7 6,7 20 Cristian Tudor Popescu 42,9 21,4 21,4 7,1 7,1 Aurora Liiceanu 21,4 7,1 28,6 7,1 14,3 7,1 7,1 7,1 Florin Piersic 30,8 30,8 23,1 7,7 7,7 Doina Cornea 15,4 15,4 15,4 15,4 7,5 15,4 7,7 7,7 Silviu Prigoana 23,1 23,1 30,8 15,4 7,7 Sergiu Nicolaescu 8,3 8,3 33,3 8,3 8,3 8,3 25 Horia Roman Patapievici 50 8,3 8,3 16,7 16,7

Page 17: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 17

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul societăţii civile? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

52,2 45,0 55,0 36,8 44,4 47,1 58,8 66,7 66,7 41,7

47,8 55,0 45,0 63,2 55,6 52,9 41,2 33,3 33,3 58,3

21,7 25,0 10,0 42,1 11,1 17,6 23,5 16,7 41,7

17,4 20,0 20,0 5,3 44,4 5,9 17,6 25,0 16,7 8,3

17,4 30,0 25,0 21,1 16,7 23,5 29,4 8,3 16,7 33,3

30,4 15,0 25,0 10,5 5,6 35,3 5,9 25,0 8,3 25,0

13,0 10,0 15,0 5,3 16,7 17,6 11,8 16,7 8,3 25,0

5,0 15,8 5,6 11,8 8,3 8,3 8,3

4,3 5,0 10,5 5,9 8,3 8,3

4,3 10,0 10,5 5,6 41,2 8,3 8,3

4,3 10,0 21,1 22,2 11,8 17,6 50,0 8,3

47,8 45,0 35,0 21,1 38,9 11,8 35,3 16,7 33,3 41,7

17,4 15,0 20,0 15,8 11,1 23,5 8,3 16,7

21,7 25,0 35,0 21,1 22,2 35,3 17,6 25,0 41,7 25,0

21,7 20,0 25,0 57,9 33,3 47,1 23,5 16,7 41,7 8,3

47,8 45,0 25,0 15,8 27,8 29,4 64,7 66,7 25,0 75,0

21,7 30,0 40,0 15,8 27,8 17,6 11,8 25,0 16,7

4,3 10,0 10,5 11,1 16,7 8,3

4,3 5,0 5,9

8,7 20,0 30,0 47,4 16,7 11,8 16,7 33,3

4,3 5,0 20,0 5,6 5,9 8,3 16,7 16,7

30,4 16,7 11,8 25,0 41,7

4,3 20,0 10,0 5,3 5,6

35,0 30,0 22,2 64,7 29,4 41,7

52,2 20,0 10,0 47,4 33,3 35,3 41,2 50,0 50,0

34,8 20,0 45,0 15,8 27,8 5,9 11,8 41,7 25,0

17,4 20,0 25,0 57,9 5,6 23,5 23,5 25,0 41,7 41,7

17,4 25,0 15,0 21,1 22,2 41,2 52,9 16,7 16,7 25,0

13,0 25,0 10,0 33,3 17,6 8,3

8,7 5,0 5,9

8,7 5,9 8,3

5,0 5,3 11,8 8,3 8,3

5,0 11,1 8,3 25,0

Masculin

Feminin

Sex

18-29 ani

30-39 ani

40-49 ani

50-59 ani

60-69 ani

Peste 70 ani

Varsta

Fara scoala

Scoala elementara(1-4 clase)

Gimnaziu (7-8 clase)

Scoala profesionala

Liceu

Scoala post-liceala

Facultate

Ultimascoalaabsolvita

Sub 400 lei

400-800 lei

800-1.500 lei

1.500-3.000 lei

Peste 3.000 lei

Venit

Oras cu peste200.000 locuitori

Oras cu 100.000 -200.000 locuitori

Oras cu 50.000 -100.000 locuitori

Oras cu 30.000 -50.000 locuitori

Oras cu mai putin de30.000 locuitori

Comuna sau sat

Tipul delocalitate

Moldova

Muntenia

Transilvania

Oltenia

Crisana MM

Dobrogea

Banat

Bucuresti

Zonageografica

Col %

CRISTIANPARVULE

SCU

Col %

GABRIELLIICEANU

Col %

ANDREIPLESU

Col %

IONTIRIAC

Col %

MIRCEADINESCU

Col %

ANABLANDIANA

Col %

MONAMUSCA

Col %

FLORINPIERSIC

Col %

CRISTIANTUDOR

POPESCU

Col %

NICOLETALUCIU

Care este personalitatea in viata din Romania pe care o admirati cel mai mult din domeniul societatii civile? - prima optiune

Page 18: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 18

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul presei? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

25,315,4

13,511,9

10,18,98,7

7,75,7

3,52,8

2,52,32,22,11,91,7

1,31,31,31,21,21,21,21,11,11,11,11

38,114,3

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45

Cristian Tudor PopescuIon Cristoiu

Andreea EscaRobert Turcescu

Teo TrandafirDan Diaconescu

Mihaela RadulescuMircea Badea

Marius TucaCristian TopescuMircea Dinescu

Radu MoraruSerban Huidu

Gabriela VranceanuAndrei GheorgheDaniel Buzdugan

Alessandra StoicescuCristian Tabara

Mihai GadeaFlorin Calinescu

Mircea RaduLucian Mandruta

Mihai GainusaEmil HurezeanuCristian AndreiAdelin Petrisor

Cornel NistorescuMihai Tatulici

Ovidiu IoanitoaiaAlte 85 persoane sub

Nu raspund

Page 19: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 19

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul presei? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDM

R PC PNT

CD PIN Alt

partid Nu m-

am hotarat

Nu voi vota

Cristian Tudor Popescu 14,8 27 15,2 9 4,5 4,5 1,6 2,5 1,2 0,4 2,4 11,1 5,7 Ion Cristoiu 13,5 21,6 19,6 13,5 6,1 2,7 2,7 0,7 0,7 0,7 8,8 9,5 Andreea Esca 16,9 16,9 14,6 9,2 5,4 5,4 4,6 2,3 0,8 2,3 17,7 3,8 Robert Turcescu 15,7 32,2 11,3 8,7 6,1 2,6 0,9 5,2 0,9 8,7 7,8 Teo Trandafir 18,8 31,3 12,5 10,4 7,3 2,1 1 1 1 2 9,4 3,1 Dan Diaconescu 17,6 29,4 15,3 15,3 3,5 2,4 2,4 1,2 8,2 4,7 Mihaela Radulescu 17,9 33,3 10,7 4,8 6 3,6 1,2 1,2 1,2 2,4 13,1 4,8 Mircea Badea 16,2 17,6 18,9 8,1 12,2 5,4 1,4 5,4 9,5 5,4 Marius Tuca 10,9 23,6 20 5,5 5,5 10,9 5,5 3,6 9,1 5,5 Cristian Topescu 5,9 29,4 17,6 5,9 5,9 5,9 2,9 8,8 11,8 5,9 Mircea Dinescu 14,8 7,4 18,5 7,4 14,8 3,7 3,7 18,5 11,1 Radu Moraru 33,3 16,7 8,3 12,5 4,2 4,2 16,7 4,2 Serban Huidu 18,2 13,6 18,2 22,7 4,5 9,1 13,6 Gabriela Vranceanu Firea 19 19 19 9,5 9,5 19 4,8 Andrei Gheorghe 10 25 15 5 10 15 20 Daniel Buzdugan 5,6 11,1 11,1 50 5,6 16,7 Alessandra Stoicescu 25 37,5 18,8 12,5 6,3 Cristian Tabara 7,7 23,1 23,1 7,7 23,1 15,4 Mihai Gadea 7,7 15,4 38,5 7,7 15,4 7,7 7,7 Florin Calinescu 38,5 15,4 15,4 23,1 7,7 Mircea Radu 8,3 16,7 8,3 25 8,3 8,3 8,3 16,7 Lucian Mandruta 8,3 41,7 8,3 25 16,7 Mihai Gainusa 25 16,7 8,3 16,7 8,3 25 Emil Hurezeanu 41,7 16,7 8,3 8,3 16,7 8,3 Cristian Andrei 9,1 45,5 9,1 18,2 9,1 9,1 Adelin Petrisor 9,1 36,4 18,2 9,1 18,2 9,1 Cornel Nistorescu 27,3 9,1 18,2 9,1 9,1 9,1 18,2 Mihai Tatulici 36,4 9,1 9,1 9,1 36,4 Ovidiu Ioanitoaia 30 30 10 20 10

Page 20: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 20

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul presei? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

52,4 59,5 42,5 55,9 52,6 37,0 33,3 27,1 51,2 63,3

47,6 40,5 57,5 44,1 47,4 63,0 66,7 72,9 48,8 36,7

17,9 13,1 28,8 10,3 28,1 33,3 25,0 22,9 48,8 16,7

20,8 15,5 20,0 25,0 22,8 16,7 20,8 29,2 14,6 23,3

21,4 16,7 18,8 19,1 19,3 11,1 20,8 22,9 12,2 20,0

22,6 19,0 12,5 25,0 15,8 13,0 18,8 12,5 9,8 13,3

9,5 21,4 15,0 16,2 5,3 18,5 10,4 8,3 9,8 20,0

7,7 14,3 5,0 4,4 8,8 7,4 4,2 4,2 4,9 6,7

,6

1,2 3,6 7,5 5,9 7,0 9,3 2,1 4,2 2,4 3,3

7,7 9,5 12,5 14,7 15,8 14,8 4,2 6,3 12,2 10,0

17,3 14,3 20,0 29,4 14,0 24,1 14,6 12,5 14,6 20,0

35,7 31,0 36,3 20,6 38,6 33,3 47,9 50,0 53,7 26,7

14,3 16,7 13,8 10,3 7,0 11,1 6,3 10,4 2,4 23,3

23,2 25,0 10,0 19,1 17,5 7,4 25,0 16,7 14,6 16,7

27,4 23,8 33,8 25,0 35,1 38,9 25,0 27,1 39,0 13,3

38,7 46,4 46,3 50,0 42,1 40,7 47,9 56,3 36,6 56,7

26,2 22,6 18,8 23,5 14,0 16,7 22,9 14,6 17,1 23,3

6,0 7,1 1,3 1,5 5,3 3,7 4,2 2,1 4,9 6,7

1,8 3,5 2,4

17,9 23,8 17,5 16,2 28,1 13,0 20,8 18,8 17,1 16,7

6,0 10,7 6,3 7,4 8,8 5,6 6,3 19,5 16,7

6,0 14,3 8,8 7,4 3,5 3,7 8,3 10,4 17,1 3,3

8,9 7,1 3,8 4,4 10,5 1,9 6,3 4,2 4,9 3,3

18,5 11,9 17,5 10,3 5,3 13,0 6,3 18,8 19,5 33,3

42,9 32,1 46,3 54,4 43,9 63,0 52,1 47,9 22,0 26,7

17,9 20,2 7,5 42,6 12,3 14,8 16,7 25,0 9,8 13,3

24,4 25,0 28,8 7,4 17,5 22,2 22,9 25,0 29,3 13,3

19,0 19,0 30,0 27,9 15,8 27,8 25,0 22,9 12,2 30,0

12,5 13,1 11,3 7,4 12,3 11,1 14,6 4,2 24,4 23,3

16,7 6,0 7,5 10,3 10,5 7,4 6,3 4,2 4,9 10,0

1,2 1,2 3,8 10,5 5,6 8,3 2,1 4,9

1,8 2,4 3,8 5,6 2,1 6,3 2,4 6,7

6,5 13,1 7,5 4,4 21,1 5,6 4,2 10,4 12,2 3,3

Masculin

Feminin

Sex

18-29 ani

30-39 ani

40-49 ani

50-59 ani

60-69 ani

Peste 70 ani

Varsta

Fara scoala

Scoala elementara(1-4 clase)

Gimnaziu (7-8 clase)

Scoala profesionala

Liceu

Scoala post-liceala

Facultate

Ultimascoalaabsolvita

Sub 400 lei

400-800 lei

800-1.500 lei

1.500-3.000 lei

Peste 3.000 lei

Venit

Oras cu peste200.000 locuitori

Oras cu 100.000 -200.000 locuitori

Oras cu 50.000 -100.000 locuitori

Oras cu 30.000 -50.000 locuitori

Oras cu mai putin de30.000 locuitori

Comuna sau sat

Tipul delocalitate

Moldova

Muntenia

Transilvania

Oltenia

Crisana MM

Dobrogea

Banat

Bucuresti

Zonageografica

Col %

CRISTIANTUDOR

POPESCU

Col %

IONCRISTOIU

Col %

ANDREEAESCA

Col %

ROBERTTURCESCU

Col %

DANDIACONE

SCU

Col %

ANDREEAMARIN

Col %

MIHAELARADULESCU

Col %

TEOTRANDAFIR

Col %

MIRCEABADEA

Col %

MARIUSTUCA

Care este personalitatea in vitata din Romania pe care o admirati cel mai mult din domeniul presei? - prima optiune

Page 21: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 21

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul muzicii? (întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

18,115,2

7,15,3

4,74,4

3,73,63,63,53,43,43,33,33,2

2,82,6

2,22,12,121,91,91,61,61,51,51,41,41,31,31,11,11,11,1

56,415,4

0 10 20 30 40 50 60

Irina LoghinAngela Similea

Dan BittmanMaria Ciobanu

FuegoNicolae Guta

Corina ChiriacCristi Minculescu

AndraMirabela Dauer

Benone SinulescuIon Dolanescu

Maria DragomiroiuMonica AnghelPuiu Codreanu

Stefan Banica jrPetrica Matu Stoian

Nicolae FurduiMihai Traistariu

Marcel PavelIonut Dolanescu

Marius MogaSofia VicoveancaTudor Gheorghe

Adrian MinuneFlorin Salam

Maria CarneciNicoleta Voica

Aurel TamasMihai

Felicia FilipOvidiu Komornic

PepeAngela Gheorghiu

Cristina RusAlte 203

Nu raspund

Page 22: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 22

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul muzicii?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDM

R PC PNT

CD PIN Alt

partid Nu m-

am hotarat

Nu voi vota

Irina Loghin 9.3 30.2 16.9 9.9 6.4 2.9 3.5 1.7 0.6 1.7 11.6 5.2 Angela Similea 14.5 26.9 16.6 4.1 5.5 2.1 2.8 0.7 1.4 0.7 3.5 15.2 6.2 Dan Bittman 25 27.9 8.8 11.8 4.4 4.4 1.5 13.2 2.9 Maria Ciobanu 8 12 42 2 8 2 2 4 2 2 6 10 Fuego 11.1 26.7 11.1 13.3 6.7 2.2 2.2 4.4 13.3 8.9 Nicolae Guta 7.1 21.4 16.7 14.3 4.8 14.3 2.4 16.7 2.4 Corina Chiriac 17.1 34.3 17.1 2.9 8.6 5.7 11.4 2.9 Cristi Minculescu 20 24 8 20 4 4 4 16 Andra 8.8 26.5 14.7 5.9 14.7 2.9 2.9 5.9 11.8 5.9 Mirabela Dauer 24.2 27.3 6.1 18.2 3 3 6 9.1 3 Benone Sinulescu 12.5 31.3 12.5 6.3 6.3 3.1 3.1 18.8 6.3 Ion Dolanescu 9.4 12.5 34.4 15.6 3.1 6.3 12.5 6.3 Maria Dragomiroiu 19.4 16.1 19.4 9.7 3.2 3.2 19.4 9.7 Monica Anghel 16.1 22.6 19.4 3.2 3.2 6.5 9.7 3.2 9.7 6.5 Puiu Codreanu 3.3 36.7 16.7 10 3.3 13.3 3.3 3.3 10 Stefan Banica jr 14.8 25.9 11.1 7.4 7.4 11.1 3.7 3.7 7.4 7.4 Petrica Matu Stoian 12 24 20 12 4 4 8 4 12 Nicolae Furdui Iancu 26.3 5.3 15.8 15.8 10.5 5.3 10.5 5.3 5.3 Mihai Traistariu 10 20 20 5 20 5 10 10 Marcel Pavel 5 20 10 5 10 10 15 15 10 Ionut Dolanescu 5.3 31.6 21.1 15.8 10.5 5.3 10.5

Page 23: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 23

Care sunt primele 2 personalităţi în viaţă din România pe care le admiraţi cel mai mult din domeniul muzicii?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

48,1 47,5 40,5 32,4 37,0 42,3 47,4 47,4 61,1 44,4

51,9 52,5 59,5 67,6 63,0 57,7 52,6 52,6 38,9 55,6

11,5 10,1 38,1 38,2 11,1 65,4 15,8 15,8 38,9 33,3

13,5 29,3 11,9 14,7 14,8 26,9 21,1 31,6 44,4 22,2

21,2 16,2 19,0 23,5 25,9 7,7 21,1 26,3 11,1 16,7

22,1 29,3 14,3 8,8 7,4 21,1 10,5 5,6

14,4 10,1 9,5 11,8 25,9 21,1 10,5 16,7

17,3 5,1 7,1 2,9 14,8 5,3 5,6 5,6

3,7

10,6 2,4 2,9 14,8 3,8 5,6 16,7

13,5 5,1 9,5 5,9 18,5 11,5 10,5 10,5 22,2

22,1 22,2 21,4 5,9 14,8 38,5 15,8 31,6 5,6 22,2

32,7 36,4 35,7 67,6 33,3 38,5 21,1 36,8 44,4 16,7

10,6 11,1 11,9 5,9 7,7 36,8 5,3 5,6 11,1

10,6 25,3 19,0 11,8 14,8 15,8 15,8 38,9 11,1

34,6 23,2 33,3 38,2 51,9 30,8 36,8 36,8 22,2 50,0

47,1 51,5 35,7 32,4 40,7 57,7 47,4 26,3 27,8 27,8

18,3 19,2 28,6 17,6 7,4 11,5 15,8 31,6 38,9 16,7

5,1 2,4 11,8 5,3 11,1 5,6

1,0

15,4 18,2 33,3 14,7 7,4 15,4 26,3 5,3 38,9 5,6

12,5 6,1 14,3 17,6 3,7 3,8 10,5 26,3

9,6 13,1 7,1 8,8 25,9 10,5

5,8 7,1 9,5 5,9 11,1 3,8 5,3 15,8 11,1

9,6 16,2 2,4 17,6 14,8 15,4 10,5 31,6 11,1 22,2

47,1 39,4 33,3 35,3 37,0 61,5 36,8 21,1 38,9 72,2

11,5 20,2 26,2 26,5 11,1 3,8 31,6 15,8 27,8 11,1

33,7 23,2 11,9 17,6 37,0 3,8 21,1 21,1

23,1 19,2 19,0 32,4 7,4 26,9 10,5 38,9 33,3

7,7 7,1 14,3 8,8 37,0 38,5 15,8 47,4 11,1 5,6

10,6 12,1 4,8 5,9 7,4 15,4 5,3 5,3 5,6

6,7 3,0 2,4 2,9 5,3 27,8

3,8 5,1 2,4 2,9 3,8 5,3 16,7

2,9 10,1 19,0 2,9 7,7 10,5 5,3 22,2

Masculin

Feminin

Sex

18-29 ani

30-39 ani

40-49 ani

50-59 ani

60-69 ani

Peste 70 ani

Varsta

Fara scoala

Scoala elementara(1-4 clase)

Gimnaziu (7-8 clase)

Scoala profesionala

Liceu

Scoala post-liceala

Facultate

Ultimascoalaabsolvita

Sub 400 lei

400-800 lei

800-1.500 lei

1.500-3.000 lei

Peste 3.000 lei

Venit

Oras cu peste200.000 locuitori

Oras cu 100.000 -200.000 locuitori

Oras cu 50.000 -100.000 locuitori

Oras cu 30.000 -50.000 locuitori

Oras cu mai putin de30.000 locuitori

Comuna sau sat

Tipul delocalitate

Moldova

Muntenia

Transilvania

Oltenia

Crisana MM

Dobrogea

Banat

Bucuresti

Zonageografica

Col %

irinaloghin

Col %

angelasimilea

Col %

danbitman

Col %

andra

Col %

mariaciobanu

Col %

nicolaeguta

Col %

corinachiriac

Col %

petricamatu-stoian

Col %

cristiminculescu

Col %

puiucodreanu

Care este personalitatea in viata din Romania pe care o admirati cel mai mult din domeniul muzicii? - prima optiune

Page 24: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 24

Care sunt cele mai sexy 2 persoane publice din România?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

27,923,2

21,811,5

7,95,4

4,74,4

3,93,6

2,42,22,11,91,91,8

1,51,51,51,51,41,31,21,21,211

35,719,5

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Elena UdreaMihaela Radulescu

Andreea MarinNicoleta Luciu

Oana ZavoranuAndreea Raicu

Monica BarladeanuSimona Patruleasa

Mircea RaduLavinia Sandru

Catalin BotezatuAndreea BanicaStefan Banica jr

Mona MuscaRoxana Ionescu

Petre RomanMonica Columbeanu

Teo TrandafirDaciana SarbuCalin Popescu

Anca BoagiuAndreea EscaAdrian Mutu

Nadia ComaneciFlorin Piersic

Elena BasescuLia Olguta Vasilescu

Alte 137 persoaneNu stiu

Page 25: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 25

Care sunt cele mai sexy 2 persoane publice din România?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDMR PC PNTCD PIN Alt

partid Nu m-am hotarat

Nu voi vota

Elena Udrea 13,8 25,7 15,4 9,5 4,3 2,4 3,6 2,4 1,6 0,4 3,6 9,1 8,3 Mihaela Radulescu 16,7 25,7 12,9 7,6 6,7 3,3 1,9 1,4 1 1 1 17,1 3,8 Andreea Marin 13,2 28,1 19,8 4,2 3,6 5,4 3 1,8 0,6 2,4 12 6 Nicoleta Luciu 5,8 26 19,2 24 4,8 4,8 1 1 6,7 6,7 Oana Zăvoranu 7 18,3 12,7 18,3 9,9 12,7 1,4 1,4 4,2 9,9 4,2 Andreea Raicu 18,4 24,5 12,2 4,1 10,2 4,1 2 24,5 Monica Bârlădeanu 14 27,9 7 11,6 7 2,3 2,3 2,3 7 11,6 7 Simona Patruleasa 15 32,5 10 10 2,5 12,5 5 2,5 5 5 Mircea Radu 11,4 17,1 22,9 5,7 5,7 8,6 8,6 17,1 2,9 Lavinia Sandru 18,2 18,2 15,2 6,1 6,1 3 3 9,1 21,2 Catalin Botezatu 22,7 13,6 9,1 13,6 9,1 4,5 4,5 13,6 9,1 Andreea Banica 16,7 25 25 8,3 5 5 5 5 Stefan Banica jr 26,3 21,1 5,3 10,5 5,3 5,3 5,3 15,8 5,3 Mona Musca 5,9 11,8 29,4 5,9 11,8 5,9 5,9 5,9 11,8 5,9 Roxana Ionescu 5,9 41,2 23,5 5,9 5,9 5,9 11,8 Petre Roman 12,5 12,5 12,5 6,3 31,3 6,3 12,5 6,3 Monica Columbeanu 42,9 14,3 14,3 14,3 Teo Trandafir 7,1 28,6 14,3 7,1 14,3 21,4 7,1 Daciana Sarbu 14,3 14,3 14,3 7,1 14,3 14,3 21,4 Calin Popescu Tariceanu 15,4 30,8 15,4 7,7 7,7 7,7 15,4

Page 26: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 26

Care sunt cele mai sexy 2 persoane publice din România?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

59,0 33,3 50,0 65,6 61,4 46,9 20,8 70,8 47,4 36,4

41,0 66,7 50,0 34,4 38,6 53,1 79,2 29,2 52,6 63,6

21,5 21,9 11,9 44,3 20,5 62,5 16,7 33,3 63,2 18,2

19,5 28,9 17,9 14,8 25,0 12,5 20,8 29,2 5,3

22,1 16,7 20,2 6,6 18,2 9,4 8,3 4,2 15,8 27,3

20,0 18,4 14,3 16,4 13,6 12,5 16,7 16,7 5,3 36,4

12,3 8,8 22,6 11,5 13,6 25,0 8,3 10,5 9,1

4,6 5,3 13,1 6,6 9,1 3,1 12,5 8,3 9,1

,9

2,1 3,5 13,1 6,6 4,5 12,5 4,2

9,2 8,8 9,5 9,8 13,6 37,5 12,5 9,1

16,9 12,3 16,7 14,8 27,3 9,4 16,7 25,0 45,5

41,5 35,1 34,5 45,9 36,4 40,6 25,0 29,2 73,7 9,1

8,2 17,5 9,5 8,2 6,8 6,3 4,2 4,2 5,3 18,2

22,1 21,9 16,7 14,8 11,4 43,8 4,2 25,0 21,1 18,2

25,1 22,8 41,7 23,0 45,5 25,0 62,5 33,3 26,3 45,5

41,0 44,7 40,5 50,8 36,4 37,5 29,2 41,7 26,3 36,4

24,1 26,3 16,7 18,0 15,9 25,0 8,3 20,8 31,6 18,2

7,7 6,1 1,2 8,2 2,3 9,4 4,2 15,8

2,1 3,1

15,9 26,3 14,3 27,9 22,7 62,5 8,3 37,5 36,8 9,1

9,2 8,8 2,4 6,6 20,5 12,5 12,5 18,2

15,9 12,3 9,5 4,9 4,5 3,1 4,2 5,3

4,6 4,4 7,1 3,3 2,3 6,3 8,3 21,1 18,2

14,4 10,5 10,7 11,5 13,6 3,1 33,3 4,2 10,5

40,0 37,7 56,0 45,9 36,4 12,5 50,0 41,7 26,3 54,5

21,5 21,1 14,3 16,4 18,2 15,6 12,5 25,0 10,5 18,2

28,2 25,4 27,4 26,2 9,1 15,6 8,3 16,7 10,5 9,1

20,5 17,5 16,7 13,1 13,6 12,5 8,3 20,8 36,8

9,2 8,8 19,0 4,9 20,5 18,8 41,7 16,7 10,5 54,5

7,2 5,3 11,9 1,6 6,8 9,4 16,7 4,2 18,2

3,1 4,4 4,8 6,6 4,2 4,2

4,1 1,8 6,6 9,1 4,2

6,2 15,8 6,0 24,6 22,7 28,1 4,2 12,5 31,6

Masculin

Feminin

Sex

18-29 ani

30-39 ani

40-49 ani

50-59 ani

60-69 ani

Peste 70 ani

Varsta

Fara scoala

Scoala elementara(1-4 clase)

Gimnaziu (7-8 clase)

Scoala profesionala

Liceu

Scoala post-liceala

Facultate

Ultimascoalaabsolvita

Sub 400 lei

400-800 lei

800-1.500 lei

1.500-3.000 lei

Peste 3.000 lei

Venit

Oras cu peste200.000 locuitori

Oras cu 100.000 -200.000 locuitori

Oras cu 50.000 -100.000 locuitori

Oras cu 30.000 -50.000 locuitori

Oras cu mai putin de30.000 locuitori

Comuna sau sat

Tipul delocalitate

Moldova

Muntenia

Transilvania

Oltenia

Crisana MM

Dobrogea

Banat

Bucuresti

Zonageografica

Col %

ElenaUdrea

Col %

MihaelaRadulescu

Col %

AndreeaMarin

Col %

NicoletaLuciu

Col %

OanaZavoranu

Col %

MonicaBarladeanu

Col %

MirceaRadu

Col %

SimonaPatrulesa

Col %

AndreeaRaicu

Col %

StefanBanica jr

Care credeti ca este cea mai sexy persoana publica din Romania- prima optiune

Page 27: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 27

După părerea dvs. care sunt cele mai importante 2 personalităţi culturale ÎN VIAŢĂ din România? (puteţi include orice scriitor, autor, cântăreţ, artist, filosof, om de ştiinţă, jurnalist, actor, etc. care este cunoscut în primul rând pentru activitatea sa culturală)

18,512,4

11,87,2

64,7

3,93,83,63,5

3,12,82,72,52,22,2

1,81,81,81,71,61,61,61,61,51,21,21,21,21,21,21,11,11,11,1111

49,220,6

0 10 20 30 40 50 60

Florin PiersicSergiu NicolaescuAdrian Paunescu

Cristian Tudor PopescuStela PopescuAndrei Plesu

Mircea DinescuGabriel Liiceanu

Alexandru ArsinelIon Cristoiu

Constantin BalaceanuCorneliu Vadim Tudor

Mircea CartarescuIrina LoghinMarius Tuca

Ion CaramitruRobert Turcescu

Radu BeliganRazvan Theodorescu

Cristian TopescuDraga Olteanu Matei

Florin CalinescuGeorge Pruteanu

Horia RomanGheorghe Dinica

Andreea MarinGheorghe Zamfir

Maria CiobanuMariana NicolescoMihaela Radulescu

Neagu DjuvaraAna Blandiana

Nicolae ManolescuStefan Banica jr

Teo TrandafirMadalin Voicu

Dan DiaconescuMarcel Iures

Alte 224 persoane subNu stiu

Page 28: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 28

După părerea dvs. care sunt cele mai importante 2 personalităţi culturale ÎN VIAŢĂ din România? (puteţi include orice scriitor, autor, cântăreţ, artist, filosof, om de ştiinţă, jurnalist, actor, etc. care este cunoscut în primul rând pentru activitatea sa culturală)

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDM

R PC PNT

CD PIN Alt

partid Nu m-

am hotarat

Nu voi vota

Florin Piersic 15.2 21.8 18.2 11.5 6.7 3 2.4 2.4 0.6 1.2 11.5 5.5 Sergiu Nicolaescu 10.8 29.7 13.5 15.3 2.7 9 0.9 0.9 1.8 10.8 4.5 Adrian Paunescu 18.1 15.2 22.9 18.1 3.8 3.8 1 3.8 1 8.6 3.8 Cristian Tudor Popescu 9.4 20.3 23.4 7.8 12.5 3.1 3.1 1.6 4.7 9.4 4.7 Stela Popescu 20.4 29.6 16.7 5.6 7.4 1.9 1.9 1.9 3.7 5.6 5.6 Andrei Plesu 16.7 23.8 2.4 4.8 11.9 2.4 7.1 2.4 19 9.5 Mircea Dinescu 22.9 17.1 17.1 8.6 8.6 8.6 2.9 2.9 8.6 2.9 Gabriel Liiceanu 17.6 32.4 2.9 2.9 8.8 2.9 2.9 20.6 8.8 Alexandru Arsinel 34.4 28.1 9.4 12.5 3.1 3.1 9.4 Ion Cristoiu 3.2 12.9 19.4 19.4 3.2 6.5 6.5 3.2 6.5 16.1 3.2 Constantin Balaceanu Stolnici 25 25 10.7 3.6 10.7 3.6 3.6 10.7 7.1 Corneliu Vadim Tudor 8 8 12 16 36 4 8 8 Mircea Cartarescu 20.8 25 16.7 4.2 4.2 8.3 8.3 12.5 Irina Loghin 4.5 18.2 9.1 13.6 4.5 13.6 4.5 22.7 9.1 Marius Tuca 5 30 20 15 5 20 5 Ion Caramitru 10 45 10 10 15 10 Robert Turcescu 6.3 25 12.5 25 18.8 6.3 6.3 Radu Beligan 12.5 12.5 25 12.5 6.3 12.5 18.8 Razvan Theodorescu 18.8 43.8 18.8 6.3 12.5 Cristian Topescu 13.3 40 13.3 13.3 6.7 13

Page 29: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 29

După părerea dvs. care este cea mai importantă personalitate culturală ÎN VIAŢĂ din România?(septembrie 2007 – august 2006) (doar prima alegere)

Sept. 2007 Aug.2006       Sept. 2007 Aug. 2006

  Nu stiu/ Nu raspund 21,1 27,4 21 Marcel Iures 0,8

1 Florin Piersic 9,7 6,1 22 Mariana Nicolesco 0,7 0,8

2 Sergiu Nicolaescu 7,1 3,1 23 Mihaela Radulescu 0,7

3 Adrian Paunescu 6,9 7,3 24 Andreea Marin 0,6 0,5

4 Stela Popescu 2,9 1 25 Madalin Voicu 0,6

5 Cristian Tudor Popescu 2,8 3,4 26 Nicolae Manolescu 0,6

6 Andrei Plesu 2,5 2,4 27 Stefan Banica jr 0,6 0,5

7 Constantin Balaceanu Stolnici 1,9 1,5 28 Tudor Gheorghe 0,6

8 Mircea Dinescu 1,9 2,2 29 Victor Rebengiuc 0,6

9 Gabriel Liiceanu 1,7 1,7 30 Ana Blandiana 0,5 0,6

10 Ion Cristoiu 1,5 1,4 31 Gheorghe Zamfir 0,5

11 Mircea Cartarescu 1,5 1,8 32 Horia Roman Patapievici 0,5

12 Corneliu Vadim Tudor 1,4 2,3 33 Neagu Djuvara 0,5

13 Ion Caramitru 1,3 0,6 34 Teo Trandafir 0,5 0,7

14 Marius Tuca 1,2 0,9 35 Aurora Liiceanu 0,5

15 Razvan Theodorescu 1 0,7 36 Cristian Mungiu 0,4

16 Alexandru Arsinel 0,9 0,9 37 Adrian Iorgulescu 0,4

17 Cristian Topescu 0,9 38 Draga Olteanu Matei 0,4

18 Florin Calinescu 0,9 39 George Pruteanu 0,4 0,5

19 Radu Beligan 0,9 1,2 40 Robert Turcescu 0,4 0,5

20 Irina Loghin 0,8 1,6 Alte 5 pers.sub 4 aparitii 2 3,5

Page 30: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 30

După părerea dvs. care este cea mai importantă personalitate culturală ÎN VIAŢĂ din România?(septembrie 2007 – august 2006) (doar prima alegere)

53,2 55,0 57,7 48,5 59,4 53,6 47,6 52,4 47,4 47,1

46,8 45,0 42,3 51,5 40,6 46,4 52,4 47,6 52,6 52,9

14,7 33,8 19,2 12,1 21,9 17,9 33,3 28,6 26,3 17,6

14,7 18,8 20,5 21,2 15,6 17,9 19,0 33,3 26,3 17,6

18,3 16,3 24,4 6,1 21,9 21,4 23,8 14,3 15,8 5,9

25,7 13,8 14,1 30,3 18,8 17,9 9,5 9,5 15,8 35,3

17,4 10,0 14,1 21,2 12,5 21,4 4,8 4,8 15,8 17,6

9,2 7,5 7,7 9,1 9,4 3,6 9,5 9,5 5,9

6,4 6,3 2,6 6,1 6,3 4,8 4,8 11,8

22,0 3,8 14,1 18,2 6,3 4,8 9,5 11,8

16,5 23,8 12,8 24,2 15,6 10,7 9,5 14,3 5,3 17,6

32,1 40,0 39,7 36,4 37,5 35,7 47,6 52,4 26,3 35,3

14,7 12,5 12,8 9,1 6,3 14,3 9,5 15,8 11,8

8,3 13,8 17,9 6,1 28,1 39,3 23,8 19,0 52,6 11,8

40,4 36,3 20,5 42,4 25,0 21,4 28,6 38,1 10,5 35,3

38,5 37,5 46,2 39,4 56,3 42,9 38,1 23,8 36,8 41,2

17,4 21,3 26,9 18,2 15,6 25,0 23,8 28,6 52,6 11,8

1,8 2,5 6,4 3,1 10,7 9,5 9,5 11,8

1,8 2,5

19,3 33,8 20,5 18,2 18,8 28,6 28,6 28,6 31,6 17,6

2,8 7,5 6,4 6,3 10,7 23,8 4,8 5,9

4,6 5,0 17,9 9,1 3,1 3,6 9,5 4,8 21,1 11,8

6,4 6,3 6,4 9,1 21,9 17,9 9,5 4,8 5,3 11,8

19,3 15,0 10,3 27,3 6,3 10,7 9,5 5,3 5,9

47,7 32,5 38,5 36,4 43,8 28,6 19,0 57,1 36,8 47,1

17,4 11,3 33,3 6,1 12,5 17,9 33,3 4,8 10,5 17,6

13,8 20,0 29,5 18,2 28,1 17,9 23,8 19,0 26,3 47,1

26,6 22,5 17,9 18,2 28,1 14,3 4,8 28,6 15,8 11,8

11,0 11,3 5,1 15,2 6,3 14,3 9,5 19,0 21,1

17,4 3,8 3,8 12,1 15,6 21,4 4,8 5,3 17,6

2,8 5,0 1,3 6,1 3,1 14,3 5,9

1,3 21,2 5,3

11,0 25,0 9,0 3,0 6,3 14,3 23,8 14,3 15,8

Masculin

Feminin

Sex

18-29 ani

30-39 ani

40-49 ani

50-59 ani

60-69 ani

Peste 70 ani

Varsta

Fara scoala

Scoala elementara(1-4 clase)

Gimnaziu (7-8 clase)

Scoala profesionala

Liceu

Scoala post-liceala

Facultate

Ultimascoalaabsolvita

Sub 400 lei

400-800 lei

800-1.500 lei

1.500-3.000 lei

Peste 3.000 lei

Venit

Oras cu peste200.000 locuitori

Oras cu 100.000 -200.000 locuitori

Oras cu 50.000 -100.000 locuitori

Oras cu 30.000 -50.000 locuitori

Oras cu mai putin de30.000 locuitori

Comuna sau sat

Tipul delocalitate

Moldova

Muntenia

Transilvania

Oltenia

Crisana MM

Dobrogea

Banat

Bucuresti

Zonageografica

Col %

FlorinPiersic

Col %

SergiuNIcolaescu

Col %

AdrianPaunescu

Col %

StelaPopescu

Col %

CristianTudor

Popescu

Col %

AndreiPlesu

Col %

ConstantinBalaceanu

Stolnici

Col %

MirceaDinescu

Col %

GabrielLiiceanu

Col %

IonCristoiu

Care este cea mai importanta personalitate culturala, in viata, din Romania? - prima optiune

Page 31: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 31

Profilul microbiştilor români

În privinţa preferinţelor românilor pentru fotbal, pe primul loc în top se situează echipa Steaua Bucureşti, care însumează 42,7% dintre respondenţi, urmată la o distanţă de campioana en-titre Dinamo cu 18% şi de Rapid, autointitulată drept cea mai frumoasă echipă a campionatului, cu 8,8%. Universitatea Craiova, poate şi ca urmare a notorietăţii Craiovei Maxima, ajunge cu un modest 4,1% pe locul 4, urmată de actualul lider al campionatului CFR Cluj cu 3,3%.

Cei mai mulţi dintre cei care ţin cu Steaua şi cu Dinamo sunt simpatizanţi ai Partidului Democrat (22,9% şi respectiv 24% din totalul respondenţilor pentru fiecare echipă). Totuşi cei mai mulţi PD-işti sunt şi rapidişti, aproximativ 35,7% din cei care ţin cu Rapid. Dacă ne gândim că şi preşedintele Băsescu este rapidist şi frecventază des meciurile din Giuleşti, situaţia pare şi mai logică. Interesant este că deşi patronul echipei giuleştene, George Copos este senator al Partidului Conservator şi a fost vicepremier al acestui partid, aproape nici un respondent care ţine cu Rapid nu este simpatizant al conservatorilor. Un procent mai mare din cei care ţin cu Steaua şi Rapid sunt liberali, comparativ cu suporterii dinamovişti (16% şi 12,2% comparativ cu 8,9% liberali dinamovişti). Dacă ne uităm la segementul de suporteri ai CFR Cluj, avem un procent de 16,2% liberali şi 13,5% UDMR-işti, aceştia fiind totuşi în minoritate faţă de PD-işti (24,3%). La Timişoara, electoratul de dreapta nu trădează nici în domeniul fotbalistic şi 25% dintre suporterii timişoreni preferă PNL faţă de numai 18% care ţin cu PSD şi 12,5% care simpatizează cu PD. PSD-ul stă mai bine la Universitatea Craiova unde 30,4% dintre suporterii olteni sunt şi PSD-işti faţă de 17,4% care ţin cu PD şi 15% cu PNL. Suporterii Unirii Urziceni sunt în mare măsură simpatizanţi ai PLD-ului lui Stolojan (28,6% ) şi ai PNŢCD (acelaşi procent). În cazul echipelor bucureştene, segmentul suporterilor acestora care susţin PSD-ul este mult sub segmentul care ţine cu PNL şi PD. De exemplu doar 10,2% dintre rapidişti sunt PSD-işti, 11,6% dintre stelişti şi 13,7% la Dinamo.

Dacă analizăm suporterii acestor echipe după ultima şcoală absolvită, vom întâlni cel mai mare procent de licenţiaţi la echipa Rapid Bucureşti (24,2% dintre suporteri, aproape un sfert dintre aceştia) urmată de Dinamo cu 19,2% şi Steaua cu numai 17,5%. Cei mai mulţi dintre suporterii Rapidului sunt din oraşe cu mai mult de 200.000 de locuitori, 30,3% dintre aceştia, surclasând Steaua şi Dinamo care au numai 21,2% şi 20,% rezidenţi ai oraşelor mai mari. Cei mai mulţi dinamovişti şi stelişti provin din comune sau sate, 48,6% şi respectiv 46,2% dintre suporterii echipelor menţionate, faţă de Rapid care are numai 37,4% din suporteri provenind din mediul rural. Din punct de vedere regional, cei mai mulţi suporteri rapidişti provin din Transilvania şi Bucureşti (26,3% şi 21,2%) pe când în cazul echipelor Steaua şi Dinamo, majoritatea suporterilor provin din Muntenia şi Transilvania (24,5% şi 19,3%/ 24,7% şi 21,2%).

Codrin ScutaruFacultatea de Sociologie si Asistenţă Socială, Bucureşti

Page 32: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 32

Care este echipa de fotbal din Liga I pe care o admiraţi cel mai mult?

42,713

8,84,1

3,32,5

1,61,41,1

0,70,60,60,40,40,30,20,1

18,4

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45

Steaua Bucuresti

Dinamo Bucuresti

Rapid Bucuresti

Universitatea Craiova

CFR Cluj

FC Vaslui

Pandurii Tg. Jiu

Poli Timisoara

UTA Arad

Gloria Buzau

Universitatea Cluj Napoca

Unirea Urziceni

Gloria Bistrita

Ceahlaul Piatra Neamt

Politehnica Iasi

Farul Constanta

Dacia Mioveni

Nici una

Page 33: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 33

Care este echipa de fotbal din Liga I pe care o admiraţi cel mai mult?

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDM

R PC PNT

CD PIN Un

independent

Alt partid

Nu m-am

hotarat

Nu voi vota

Dinamo Bucuresti 8,9 24,0 15,8 13,7 6,2 4,8 6,2 2,1 ,7 ,7 1,4 8,9 6,8 Steaua Bucuresti 16,0 22,9 16,2 11,6 5,8 3,1 3,1 ,2 ,8 ,8 ,6 ,4 12,9 5,4 Rapid Bucuresti 12,2 35,7 11,2 10,2 5,1 8,2 2,0 1,0 1,0 8,2 5,1 CFR Cluj 16,2 24,3 8,1 13,5 5,4 2,7 18,9 10,8 Poli Timisoara 25,0 12,5 18,8 6,3 6,3 6,3 6,3 18,8 Gloria Bistrita 25,0 25,0 25,0 25,0 FC Vaslui 17,9 14,3 14,3 17,9 7,1 3,6 3,6 7,1 3,6 3,6 7,1 Unirea Urziceni 14,3 28,6 14,3 28,6 14,3 Universitatea Craiova 15,2 17,4 30,4 4,3 2,2 4,3 2,2 4,3 13,0 6,5 Politehnica Iasi 33,3 33,3 33,3 Pandurii Tg. Jiu 5,6 50,0 16,7 5,6 22,2 Farul Constanta 50,0 50,0 UTA Arad 25,0 33,3 8,3 8,3 8,3 8,3 8,3 Ceahlaul Piatra Neamt 25,0 25,0 25,0 25,0 Gloria Buzau 12,5 50,0 12,5 12,5 12,5 Universitatea Cluj Napoca 14,3 14,3 28,6 14,3 14,3 14,3 Dacia Mioveni 100,0 Nici una 12,1 20,3 12,6 5,8 2,9 4,3 4,3 1,4 1,0 1,0 1,0 1,0 17,9 14,5

Page 34: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 34

Care este echipa de fotbal din Liga I pe care o admiraţi cel mai mult?

Care este echipa de fotbal din Liga I pe care o admirati cel mai mult? Dinamo

Bucuresti Steaua

Bucuresti Rapid

Bucuresti CFR Cluj FC Vaslui Universitatea

Craiova Nici una Col % Col % Col % Col % Col % Col % Col %

Masculin 54,8 50,3 61,6 40,5 64,3 63,0 31,9 Sex Feminin 45,2 49,7 38,4 59,5 35,7 37,0 68,1

18-29 ani 21,2 26,2 24,2 29,7 25,0 17,4 18,4 30-39 ani 22,6 20,6 15,2 16,2 21,4 47,8 15,5 40-49 ani 20,5 15,6 23,2 16,2 25,0 15,2 16,9 50-59 ani 18,5 16,6 18,2 16,2 21,4 2,2 18,8 60-69 ani 11,6 12,3 11,1 18,9 13,0 18,4

Varsta

Peste 70 ani 5,5 8,7 8,1 2,7 7,1 4,3 12,1

Fara scoala 1,9 Scoala elementara (1-4 clase) 1,4 5,0 3,0 2,7 2,2 11,6 Gimnaziu (7-8 clase) 12,3 10,6 6,1 8,1 3,6 13,0 13,5 Scoala profesionala 19,2 18,9 15,2 13,5 17,9 23,9 10,6 Liceu 39,7 37,8 41,4 37,8 35,7 32,6 25,1 Scoala post-liceala 8,2 10,2 10,1 21,6 14,3 4,3 14,5

Ultima scoala absolvita Facultate 19,2 17,5 24,2 16,2 28,6 23,9 22,7

Sub 400 lei 24,7 30,1 25,3 35,1 25,0 37,0 35,3 400-800 lei 42,5 41,2 48,5 32,4 57,1 34,8 40,6 800-1.500 lei 26,0 21,8 19,2 27,0 17,9 26,1 20,3 1.500-3.000 lei 4,8 5,6 6,1 5,4 3,4

Venit

Peste 3.000 lei 2,1 1,2 1,0 2,2 ,5

Oras cu peste 200.000 locuitori 20,5 21,2 30,3 21,6 14,3 15,2 19,8

Oras cu 100.000 - 200.000 locuitori 6,2 9,1 9,1 5,4 2,2 11,1

Oras cu 50.000 - 100.000 locuitori 5,5 8,1 3,0 2,7 42,9 4,3 7,2

Oras cu 30.000 - 50.000 locuitori 7,5 4,2 8,1 5,4 10,7 10,9 10,1

Oras cu mai putin de 30.000 locuitori 11,6 11,2 12,1 18,9 10,7 8,7 13,0

Tipul de localitate

Comuna sau sat 48,6 46,2 37,4 45,9 21,4 58,7 38,6

Moldova 17,1 18,5 19,2 78,6 2,2 12,1 Muntenia 24,7 24,5 20,2 5,4 10,9 23,2 Transilvania 21,2 19,3 26,3 70,3 14,3 4,3 23,7 Oltenia 7,5 8,1 6,1 73,9 11,6 Crisana MM 8,9 12,5 4,0 13,5 2,2 15,5 Dobrogea 2,1 2,9 2,0 4,3 4,8 Banat 4,1 2,7 1,0 3,6 1,4

Zona geografica

Bucuresti 14,4 11,4 21,2 10,8 3,6 2,2 7,7

Page 35: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 35

Care este cel mai bun fotbalist din actualul campionat?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

30,5

13,1

12,7

6,6

6,1

5,4

5

4,2

2,3

1,8

1,2

1,1

7,4

34,2

0 5 10 15 20 25 30 35 40

Nicolae Dica

Adrian Mutu

Banel Nicolita

Mirel Radoi

Claudiu Niculescu

Cristi Chivu

Bogdan Lobont

Dorinel Munteanu

Dorin Goian

Ion Danciulescu

Ionel Ganea

Danut Coman

Alte 41 persoane sub 1%

Nu stiu, nu raspund

Page 36: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 36

Care este cel mai bun fotbalist din actualul campionat?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

PNL PD PSD PNG PLD PRM UDMR

PC PNTCD

PIN Un indepen

dent

Alt partid

Nu m-am

hotarat

Nu voi vota

Nicolae Dica 16,8 24,8 15,5 11,5 5,3 1,8 2,7 2,7 ,9 1,8 ,4 11,1 4,9 Adrian Mutu 9,3 26,8 22,7 10,3 2,1 5,2 5,2 1,0 1,0 1,0 2,1 9,3 4,1 Banel Nicolita 10,6 29,8 16,0 13,8 8,5 3,2 1,1 1,1 1,1 10,6 4,3 Mirel Radoi 16,3 20,4 18,4 10,2 6,1 4,1 2,0 2,0 8,2 12,2 Claudiu Niculescu 11,1 33,3 15,6 11,1 6,7 6,7 2,2 11,1 2,2 Cristi Chivu 17,5 20,0 12,5 17,5 12,5 7,5 2,5 2,5 5,0 2,5 Bogdan Lobont 18,9 21,6 18,9 2,7 5,4 2,7 5,4 2,7 2,7 2,7 5,4 10,8 Dorinel Munteanu 19,4 29,0 6,5 6,5 6,5 3,2 22,6 6,5 Dorin Goian 5,9 17,6 5,9 11,8 5,9 5,9 11,8 5,9 11,8 17,6 Ion Danciulescu 15,4 46,2 15,4 7,7 7,7 7,7 Ionel Ganea 22,2 11,1 11,1 33,3 11,1 11,1 Danut Coman 14,3 42,9 14,3 14,3 14,3

Page 37: Galeria Valorilor Romanesti

Biroul de Cercetări Sociale Sondaj de opinie publică 37

Care este cel mai bun fotbalist din actualul campionat?(întrebare liberă, fără variante de răspuns prestabilite)

61,1 55,7 44,7 55,1 46,7 37,5 67,6 74,2 70,6 76,9

38,9 44,3 55,3 44,9 53,3 62,5 32,4 25,8 29,4 23,1

27,4 16,5 24,5 24,5 26,7 12,5 16,2 22,6 23,5 7,7

21,2 13,4 25,5 16,3 22,2 25,0 24,3 35,5 11,8 7,7

14,6 13,4 13,8 16,3 15,6 25,0 27,0 22,6 11,8 38,5

17,3 20,6 19,1 16,3 20,0 15,0 5,4 12,9 23,5 23,1

12,8 18,6 10,6 20,4 8,9 12,5 21,6 6,5 11,8 15,4

6,6 17,5 6,4 6,1 6,7 10,0 5,4 17,6 7,7

3,1 8,2 7,4 8,9 2,5 5,9 7,7

8,4 13,4 9,6 8,2 11,1 17,5 2,7 6,5 5,9

17,7 22,7 19,1 32,7 8,9 30,0 8,1 19,4 11,8 23,1

42,0 35,1 34,0 36,7 44,4 30,0 43,2 25,8 52,9 23,1

10,2 13,4 10,6 6,1 6,7 10,0 16,2 11,8 15,4

18,6 7,2 19,1 16,3 20,0 10,0 29,7 48,4 11,8 30,8

31,4 29,9 36,2 38,8 15,6 25,0 18,9 25,8 23,5 15,4

35,8 49,5 40,4 34,7 48,9 55,0 45,9 32,3 52,9 38,5

26,1 17,5 14,9 22,4 28,9 20,0 27,0 38,7 17,6 38,5

5,3 3,1 7,4 2,0 4,4 8,1 3,2 5,9

1,3 1,1 2,0 2,2 7,7

20,4 13,4 28,7 26,5 31,1 5,0 21,6 12,9 41,2 23,1

15,9 8,2 1,1 2,0 4,4 2,7 6,5 7,7

8,8 11,3 9,6 2,0 8,9 7,5 8,1 3,2 11,8 7,7

5,8 1,0 3,2 6,1 11,1 8,1 16,1

10,2 21,6 13,8 4,1 8,9 27,5 2,7 16,1 5,9

38,9 44,3 43,6 59,2 35,6 60,0 56,8 45,2 41,2 61,5

13,7 20,6 18,1 14,3 11,1 32,5 18,9 41,9 11,8 30,8

25,7 23,7 17,0 14,3 22,2 20,0 18,9 9,7 17,6 15,4

23,9 21,6 27,7 16,3 15,6 22,5 35,1 16,1 23,5 23,1

14,2 4,1 8,5 16,3 17,8 10,0 8,1 16,1

9,3 22,7 4,3 2,0 2,2 10,0 8,1 6,5 11,8

,4 7,2 7,4 4,4 2,5 2,7

2,2 1,1 10,2 2,2 2,5 6,5 7,7

10,6 16,0 26,5 24,4 8,1 3,2 35,3 23,1

Masculin

Feminin

Sex

18-29 ani

30-39 ani

40-49 ani

50-59 ani

60-69 ani

Peste 70 ani

Varsta

Scoala elementara(1-4 clase)

Gimnaziu (7-8 clase)

Scoala profesionala

Liceu

Scoala post-liceala

Facultate

Ultimascoalaabsolvita

Sub 400 lei

400-800 lei

800-1.500 lei

1.500-3.000 lei

Peste 3.000 lei

Venit

Oras cu peste200.000 locuitori

Oras cu 100.000 -200.000 locuitori

Oras cu 50.000 -100.000 locuitori

Oras cu 30.000 -50.000 locuitori

Oras cu mai putin de30.000 locuitori

Comuna sau sat

Tipul delocalitate

Moldova

Muntenia

Transilvania

Oltenia

Crisana MM

Dobrogea

Banat

Bucuresti

Zonageografica

Col %

NicolaeDica

Col %

AdrianMutu

Col %

BanelNicolita

Col %

MirelRadoi

Col %

ClaudiuNiculescu

Col %

CristiChivu

Col %

BogdanLobont

Col %

DorinelMunteanu

Col %

DorinGoian

Col %

IOnDanciulescu

Care este cel mai bun fotbalist din actualul campionat?